În primul și-n primul rând sper că stați jos când citiți asta, pentru că n-o să știți de unde v-a lovit.
Gata? V-ați așezat? Bun, acum să purcedem.
Eu și matematica am hotărât să ne despărțim definitiv pe undeva pe la începutul clasei a șaptea, atunci când, fără să mă consulte nimeni, în viața mea au început să intre șirurile, logaritmii și locurile geometrice. Pe toate le-am considerat un afront personal și un atac la adresa bunului-simț în general, așa că am refuzat cu obstinație să iau parte la așa ceva.
Partea proastă e că trebuia să merg totuși la școală, așa c-am continuat să trăiesc și să trec clasa din ceea ce profesorii numeau „brânză bună în burduf de câine”, adică din faptul că mă ducea capul.
Ulterior, după ce-am ajuns la liceu, asta n-a mai fost suficient pentru că lucrurile s-au complicat la cu totul alt nivel. Șirurile sau logaritmii erau acum niște dulci amintiri, orele de matematică deveniseră pentru mine sinonime cu a învăța chineza, toți foloseau în jurul meu niște cuvinte pe care nu că nu le înțelegeam, dar păreau venite dintr-un univers paralel în care eu, personal, n-aveam acces.
Totuși, pentru că trebuia să trec clasa cumva, aveam o armă secretă care lovea năprasnic. Colegul meu de bancă (salut, Remus) trebuia să facă două teze la matematică în fiecare trimestru: pe-a lui și pe-a mea. Era singurul mod prin care la sfârșitul anului media mea la matematică nu mă trimitea să-mi dau corijența.
Sper că e de la sine înțeles că din secunda în care am terminat liceul, n-a mai existat vreo interacțiune a mea cu matematica. Știu să fac operațiile de bază, se pare că n-am avut mai mult de atât ca să ajung la 51 de ani fără să mai am vreodată nevoie de matematică. Practic, eu am fost exemplificarea pe viu a glumei ăleia celebre: „a mai trecut o zi în care n-am avut nevoie de teorema lui Pitagora”.
Acum, că aveți tabloul complet, vine lovitura despre care vă vorbeam mai sus, sper că sunteți pregătiți.
Aseară, de la un anumit moment încolo, a început să crească nivelul decibelilor din casă. Se ciondăneau fetele (toate trei), treabă care-mi displace profund când se întâmplă pe tonalități înalte, pentru că de obicei mă prinde în momentele foarte tensionate ale vreunui serial.
Nu poți frate să stai cu sufletul la gură pentru personajul principal, când lumea se ceartă în jurul tău, ăla nu mai e serial, e chin. Așa c-am făcut ce-ar fi făcut orice cetățean sănătos la cap: am pus pe pauză și-am așteptat să se termine scandalul.
Doar că, ce să vezi, scandalul nu se mai termina. Am așteptat atât de mult să înceteze, c-am fost nevoit să opresc de tot serialul. Nimic, fraților, în cealaltă parte a casei se vorbea tot pe ton ridicat.
Pentru că situația n-avea cum să mai continue în acest mod, până la urmă am fost nevoit să mă ridic de pe canapea și să mă duc să văd de ce nu se poate vorbi mai încet în casa asta? Chiar așa, nu mai avem niciun pic de respect pentru oamenii care vor sa se odihnească? Suntem animale, ce naiba?
Așa se face c-am aflat motivul scandalului: tema la matematică a fetelor. Pe scurt, habar nu aveau să rezolve exercițiile care le fuseseră date ca temă pentru acasă, iar acum maică-sa le reproșa că n-au fost atente la clasă, de-aia nu știu să le rezolve. Probabil credea că dacă le ceartă dintr-odată or să știe să rezolve nenorocita aia de temă sau ceva.
Scurtă paranteză. Mara este matematicianul familiei. Ei i-a plăcut matematica în școală, ea a mers pe la olimpiade și alte căcaturi de gen, ea își aduce aminte cu ce se mănâncă ecuațiile și alte manțocării cu multe cifre, prin urmare subiectul „fete + matematică” era responsabilitatea ei exclusivă. Am închis paranteza.
Cam aceasta este explicația pentru care atunci când am văzut că nici Mara nu știe să rezolve tema copiilor, s-a activat în mine spiritul de vânător ancestral. Prin urmare, așa cum cândva strămoșii mei ieșeau în zori din peșteră și se întorceau seara cu mamutul vânat pe care i-l dădeau femeii să-l gătească, așa m-am ridicat și eu de pe canapea, am pus mâna pe creion și m-am așezat la birou hotărât să nu mă ridic de-acolo decât după ce îmi dau seama cum se poate rezolva rahatul ăla de temă.
Ca idee, tema era fix cea din imaginea de mai jos, trebuiau rezolvate punctele 38, 39 și 40, cele pe care le-am pus eu în chenar roșu.
Și-am reușit, prieteni. Eu, Mihai Vasilescu, omul care a atins ultima oară un manual de matematică acum mai bine de 30 de ani, am reușit să demonstrez că numerele alea sunt divizibile cu 17, 33 și 31.
De undeva din străfundurile minții mele s-au ridicat la suprafață cuvinte cărora le uitasem de mult înțelesul, precum „descompunere” sau „factor comun”. Nu mă întrebați cum și de ce a fost posibil, cert este că după câteva momente de derută profundă, m-am trezit că încep să rezolv mizeriile alea de exerciții. Și le-am rezolvat pe toate trei. În jumătate de oră de când mă ridicasem de pe canapea, tema era făcută.
Lasă că rar în viață m-a încercat un sentiment de satisfacție mai mare, dar, fraților, ar fi trebuit să fiți de față când am început să le explic fetelor cum se rezolvă. După ce-au înțeles, am aruncat disprețuitor creionul pe unul dintre birouri, în timp ce ele se uitau la mine ca la un zeu ce sunt.
Pe când ieșeam din cameră, le-am dat decisiva:
– Dacă aveați impresia că sunt vreun prost, tocmai v-am demonstrat că nu sunt.
Da, ar fi trebuit să le vedeți fețele, oameni buni, m-au pus pe un piedestal de pe care cu greu voi mai putea fi dat jos. Mai ales că n-am niciun gând să renunț la glorie făcând greșeala de începător să le mai ajut vreodată la temele la mate. Să-mi prind urechile în cine știe ce ecuație de gradul cinșpe și să se ducă ulii de suflet tot capitalul meu de imagine? Niciodată!
Bine, e posibil ca tot planul meu sa cadă dacă se va întâmpla lucrul la care mă aștept să se întâmple foarte rapid. Mai mult ca sigur e chestiune de zile până mă vor suna cei de la NASA să-și ceară scuze că m-au ignorat atâta timp și să-mi facă o ofertă pe care să n-o pot refuza.
Vedem. Mă mai gândesc dacă o accept, că nu-mi place deloc mirosul ăla de kerosen sau ce folosesc pe post de combustibil pentru rachete. Ce folosesc încă, până ajung io acolo să-i scot din rahat cu tehnologiile lor depășite.
Acestea fiind zise, sunt extrem de curios câți dintre voi pot să rezolve un exercițiu dintre cele trei, fără să fie profesori de matematică, fără să sune vreun profesor de matematică, fără să se uite pe google (deși asta nu știu cum ar putea ajuta) și fără să-și întrebe copiii elevi de gimnaziu. Foarte-foarte curios sunt.
Începând cu clasa a 6-a Brainly e sfânt. Am urât întotdeauna matematica.
Comentariu beton!11
A 6-a?!??! Ești tare. Eu de la începutul clasei a 5-a am apelat la Brainly. Apoi au venit niște probleme cu păsărici și turiști și nu mai știu ce care se rolvau prin metoda mersului invers. Sa mor dacă îmi amintesc din școală de metoda asta. Am renunțat și am apelat la specialist = meditator. Bine, recunosc, am urât matematica, am fost mai mult pe uman toată viața
Fiica-mea, clasa a7a, mi-a arătat niște monstruozități de genul ăsta și m-a întrebat: tata, le ce îmi folosește mie în viață dacă știu să rezolv exercițiul ăsta?,, Recunosc, m-a pus în dificultate.
Comentariu beton!11
io nu poci acu’, că taman am ajuns acasă, după 19 ore la volan; da’ tot am observat că s’teț la nivel de „aprofundare și performanță”, congrats!
cît despre nasa, dac-o fi să te ocupi de sateliți, să-ți dau o listă de pasageri? traiectorie știi să faci, văd…
Comentariu beton!22
D-apăi cum? Normal că-mi trebe lista de pasageri.
Altfel, sănătoși toți ai casei?
dada, merci; mai văzurăm un hematolog dimineață, ca să ne zică all good, ș-acu’ merg la nani;
@all de mai jos care nu știu: vorba bătrînească e „să te duci în p.lă cu satelitu’…”, așa că să vă retrageți cererile de îmbarcare, zic; oricum catindați am destui, prima pe listă, de ieri, fiind doamna ministră „reziliență”, fwtu-i PISA mă-sii de treabă!
Comentariu beton!29
Salut. Sunt profesor de chimie la universitate. Am avut si am pasiune si pentru matematica mai ales ca imi trebuie partial la ce fac. Stiu sa fac exercitiile. Am dat meditatii la matematica mult timp (mi-am facut o casa din asta nu sase ca johannis). Restul exercitiilor le poti face? 🙂
Comentariu beton!67
Mihai, ține-l aproape pe Sorin! Nu se știe când ai nevoie🙂
Comentariu beton!46
@Sorin, dacă tu crezi că mi-am pus măcar vreo clipă întrebarea dacă pot face restul exercițiilor…
Ești mai nou pe-aici?
Ce pot să zic? Respect.
M-am uitat la exerciții ca Bulă la Turnu‘ Eiffel 🙄. Nici măcar n-aș fi știut de unde să le apuc.
Îmi dau seama că există o distinctă posibilitate să fi știut cândva cum se rezolvă – am intrat la liceu pe bune în ‘ 94, iar acum aproape 30 de ani admiterea era ceva mai serioasă decât ”se dau acest creion galben și acest pătrat, să se determine ce culoare va avea pătratul după ce-l colorați”.
Dar astăzi sunt tabula rasa.
(Tocmai am conștientizat acut că am dat admiterea la liceu cu aproape 3 decenii în urmă și chestia asta mi-a șifonat un pic feng shui-ul).
Comentariu beton!63
Aideplm, am râs grav la aia cu pătratul viitor galben. :)))))))))))))))))))))))))))))
Chiar departe de adevăr nu ești cu pătratul galben. Aseară am printat copilului un test pentru evaluare, un model de subiect de anul trecut. Primul exercițiu: „Rezultatul calculului 2 + 3 x 5 este egal cu… ” Și are de ales între patru variante 1, 10, 17 sau 25. Iar pentru acest exercițiu demn de finalul a 8 ani de matematică, primește 5 puncte, la fel ca pentru o problemă șmecheră de geometrie de la finalul testului.
Ce se înțelege de aici? Avem un număr uriaș de elevi pentru care la tipografia națională se tipăresc încă de acum diplomele de analfabeți funcțional (apropos de rezultatele testelor PISA publicate zilele trecute). Le mai dăm și burse de merit, pentru meritul de a merge la școală. Și pentru că statistica trebuie să arate culmile de progres la care a ajuns școala din România, structurăm testele de evaluare și punctajele acordate, astfel încât onorabilul domn elev să poată promova examenul fără prea mult stres.
Așa că să nu mai cârcotească cârcotașii, școala românească chiar te pregătește pentru viață. Conform rezultatelor PISA, 49% dintre elevii români sunt ei înșiși o demonstrație vie a paralelismului geometric: sunt paraleli cu bruma de abilități matematice de bază.
Comentariu beton!45
Ca și tată de elev de clasa a 6-a, eu nu înțeleg revolte de genul acesta cu „nu se mai face școală ca pe vremea mea”, urmate sau precedate de „Ce exerciții grele sunt astea!? Habar nu am să le fac, bine că există Brainly” și punctate pe alocuri cu, vorba autorului, „a mai trecut o zi în care n-am avut nevoie de teorema lui Pitagora”.
Păi hotărâți-vă frați și surori.. care e care?
Ah, și aș mai avea un comentariu – eu m-am uitat câteva dintre problemele din testele PISA și ca persoană născută acum 4 decenii+, indubitabil dacă eu în clasa a 9-a dădeam testarea asta PISA îmi tăiam venele pe lung. Ca majoritatea colegilor / colegelor de generație.
#părereamea
(P.S. Am trecut și eu printr-o experiență similară cu autorul, tot cu exerciții similare :D)
Bravo, Bazil.
De Crăciun o să primești o tablă. 😁
Cretă ai?
Comentariu beton!28
Dacă n-am, ÎMI FAC. E doar niște carbonat de calciu.
@MV: Acu’ și chimie??? Va fi mare bătaie la Comitetul Nobel – care să te premieze primii
Comentariu beton!51
@Andreea, 🏆
Opa, deja ești prea calificat.
Să nu cumva să te mute Elanu pe Marte. 🤪
Comentariu beton!12
Bravo! Dar nu-s foarte complicate, în sensul că nici n-am nevoie să scriu, se pot rezolva ușor “în minte” (chestia asta m-a costat ceva puncte la unele lucrări de control/teze). Pentru celelalte aș avea nevoie de o reîmprospătare, dar nu par foarte grele.
Multă baftă la NAȘA, sper să fie mâncarea bună pe acolo! Deși am auzit că e cam nasol cu concediile la americani, da’ rezolvi tu.
Comentariu beton!34
Hai că m-ai umilit cu asta cu rezolvatul din minte… 🙁
Scuze, nu asta am intenționat! Ideea era că mi-am dezvoltat puțin această treabă, doar pentru că-mi era LENE să scriu totul pe hârtie. Mai ales ceva ce mie mi se părea evident. Din păcate mi-a luat ceva timp să înțeleg că nu toată lumea gândește la fel, plus că unele bareme de corectare penalizau lipsa explicațiilor.
Comentariu beton!19
@anukoi, așa pățea și fic-miu. Era depunctat că nu scria și metoda de rezolvare, ci doar răspunsul.
Acum, de când a dat de bursă, e ceva mai harnic. 😁
Comentariu beton!12
@anukoi am aflat de cum se puncteaza rezolvarile doar dupa ce am terminat cu bacul. Am pierdut cam 2p la bac plus cateva olimpiade. Niciun singur profesor nu a avut ideea asta sa zica in clasa ca se puncteaza si (1) formula (2) etapele (3) etapele detaliate (4) rezultatul.
Incepem cu sfarstul aici, cum ar arata o demonstratie? Ce inseamna ca A este divizibil cu 17? Inseamna ca il putem scrie ca 17x(N)=A; avem acolo o gramada de 2 si 3, asa ca incepem sa il scriem pe 17 ca [(2x2x2)+(3×3)]; si apoi incepem sa le grupam sa semene cu A=[17]x(etc) mai departe e doar pattern recognition.
Comentariu beton!15
Rezolvat „in minte”? Aidecapumeu! Tot respectul! Eu sunt, adica eram mandra ca am reusit fie si dupa ce am umplut o pagina intreaga- numai pentru unul o pagina.
@Sfântu Dracu Exact așa. Mi-am învățat lecția, până la urmă.
@alexnicolae Deși mi se spusese și o mai pățisem, doar după ce am văzut modul de corectare a lucrărilor de la matematică la admiterea în facultate ”am luat măsuri”. Iar la examenul de fizică am avut aproape un punct în plus din așa ceva.
@ElenaT Mulțumesc!
Da, si eu am incercat “din minte” sa rezolv exercițiile pentru ca ma uitin acelasi timp la Vocea Romaniei si mi-e lene sa ma scol de pe canapea sa imi iau un creion si o hartie. Sunt probleme destul de simple de la capitiolul puteri.
Imi pare tare rau cand vad ca matematica este sperietoarea multor copii si chiar maturi si ii acuz pentru asta (iertat sa-mi fie) pe invatatori si pe profesirii de matematica pentru ca nu au stiut/incercat sa ii faca pe copii sa inteleaga si sa le placa de la inceputul scolii matematica . Daca este predata/facuta atractiv si pe inteles, toti pot invata matematica! Jur! Aaa, si mai trebuie si sa inveti regulile! Pentru asta s-a dat acel test banal despre care vorbeste @Adi, pentru ca nu se invata regulile si o multime de oameni nu cunosc ordinea operațiilor. Pare extrem de simplu dar pariez ca multi nu vor sti sa dea raspunsul corect. In sfarsit, la glumele si intrebarile ca la ce ii foloseste cuiva matematica in viata, ma revolta ca nu se intelege ca in tot ce facem si la tot ce este in jurul nostru este nevoie de matematica intr-un fel sau altul, la un nivel sau altul. Si nu, nu sunt profesoara de matematica, sunt inginer iar matematica superioară din facultate mi-a creat si mie dificultati la un moment dat
Deci cele 3 exercitii sint incadrate la sectiunea aprofundare si performanta ?
Pe vremea mea erau la categoria „regular”, bine atunci aveam mai mult timp liber pentru lectii, anii 70, ne distrageau de la lectii doar mingea de 13 lei, ovala de la nastere, bicicleta Tohan asa mai rapciugoasa si TV-ul Venus 2, o minune a tehnicii.
Pot sa fac exercitiile fara probleme, bine am mai dat refresh odata cu scoala juniorului.
Din experienta pot sa spun ca nimeni nu citeste teoria si demonstratiile din manual, toti sar pe exercitii, sa faca repede si prost.
Comentariu beton!19
Ce era pe vemea noastră este irelevant. 🤷♂️
Le-am făcut. Din aceeași culegere, dar altă ediție a ei, am lucrat și eu la școală acum un deceniu. Pot să trimit și poză cu rezolvarea, dar nu mai știu unde trebuie s-o încarc ca apoi să pun linkul ei.
Nu e nevoie, te cred pe cuvânt.
Deși au trecut peste 40 de ani de când am terminat liceul, la o primă privire superficială, cred că se rezolva ușor prin inducție.
Boss, eu prin inducție îmi încarc telefonul…
Altfel, prin inducție sau nu, știi? Sau ne lăudăm cu priviri superficiale?
Cu geometria m-am mai descurcat. Era ceva cat de cat practic si relativ util.
Algebra si analiza matematica m-au ținut, tot liceul, cu sufletul la gura: ma lasă pe toamna? Nu ma lasă?
Am ajuns la o vârstă si încă mai aștept sa folosesc blestemățiile alea de matrice si integrale din liceu.
Când le Încheiam mediile copiilor, utilizam la greu calculatorul. Făceau mișto de mine: haideți, doamna, ca e o adunare si-o împărțire. Le-am mărturisit ca adunarea n-ar fi fost un capăt de tara dar împărțirea îmi punea creierul pe bigudiuri.
Când le-am spus ca, fără calculator greșesc NUMAI in minus, s-a făcut liniște. Se auzea doar bip-ul de la taste.
Comentariu beton!39
Vreau un coș! Acum se cântă și colinde. Merg cu mate!
@ananas: dom’ injiner, pentru dumneavoastră exercițiile sunt încălzirea de la cafeluța de dimineață, este? 😁
Eu…eu pot să recit Luceafărul. Se pune? :)))
@Călimara, nu răspund la provocări în timpul muncii!
O, tu Zeus ! 🤣
Mihai, să mă treci si pe mine pe lista de pasageri.😊
Exercitii de matematică n-am mai făcut de când am terminat facultatea, oricum nu-mi plăceau, preferam geometria descriptivă.
Efectiv mă simt jignită. Am vorbit frumos cu tine întotdeauna, nu te-am înjurat, am fost politicoasă, tu de ce înjuri ca la uşa cortului? Jur că înţeleg mai bine scrierea liniară A minoică decât ce ai pozat tu acolo. Pana mea, eu n-am ştiut, în weekend, să rezolv un exerciţiu de clasa a III-a, astea sunt semne extraterestre pentru mine!
P.S. Nici măcar nu-mi amintesc dacă am făcut vreodată la şcoală aşa ceva.
Comentariu beton!27
Nici eu nu-mi aminteam. Dar după o vreme încep să iasă de prin cotloane.
Cu condiţia să fi fost vreodată prin cotloane :))))
Comentariu beton!42
Ligia, am ras bine de tot ! :))))
E prea dimineață, nici nu pot să le privesc 🤭
Comentariu beton!11
D.acu ,de fiecare dată când o să treci prin dreptul lor (al fetelor!) or să se închine ( ceva in stilul budist cu mâinile împreunate ) ! Io zic ,diseară fă o seara de film și îmi permit să.ti sugerez și filmul : A beautiful mind . Atât !
Comentariu beton!11
Diseară au teme. 😁
Dap, fără hârtie și creion 💪
surprinzator, dar o ajut pe fata de gimnaziu la mate. recunosc ca am fost bun la mate in scoala, dar nu am uitat atat de mult pe cat m-as fi asteptat. Frustrarea fetei este la cote maxime ori de cate ori ii mai rezolv cate un exercitiu, fara hartie si creion, eu gatind cina si ea citindu-l din carte sau caiet. ma tot face batran, la cei 50 de ani, dar asta demosntreaza ca inca imi functioneaza neuronii.
Comentariu beton!27
Inca o dovada ca omul (a se citi barbatul) poate depasi orice obstacol daca e suficient motivat.
La noi chestia nu e ca nu putem, de fapt nu ne place sau ne e lene !!!
p.s. si la mine se aplica aia cu „branza buna in burduf de caine” dar eu o traduceam ca „minim de efort pt maxim efect”.
Comentariu beton!14
Exact: „descompunere” si „factor comun” sunt cuvintele magice. Dupa cateva secunde mi-am dat seama cum se fac, dar eu chiar eram buna la mate acum vreo 30 de ani.
Faptul ca le-ai rezolvat demonstreaza clar ca „branza buna in burduf de caine” era o evaluare corecta. Q.E.D. 😉
Comentariu beton!11
Mă bag și eu în clubul lui DD.
Vorba aia eram bun la mate, și mai sunt dacă îmi bat capul.
Poate par tocilar, dar chiar îmi plăceau exercițiile cu șiruri și limite și integrale făceam cu zecile din culegere.
Mergeam și la olimpiade, dar n-am reușit să trec niciodată de județean, era o fată cu care am fost coleg ulterior, lua tot timpul primul loc. Eu cu argintu’ puteam face o oală din medalii 😀
Comentariu beton!11
@Dan Stai liniștit, că podiumurile la etapele județele ale olimpiadelor nu reflectă neapărat ierarhia corectă. De multe ori cine corectează, trage jarul pe oala lui și, dacă poate, își bagă în față elevii. Profesorii primesc gradații de merit (deloc neglijabile) și dacă la dosar se adaugă niște olimpici, gradația de merit e ca și asigurată. Anul trecut, meșotiștii din Brașov au tras binișor din condei la faza județeană a olimpiadei de română. La contestații, au mărit cu atâta nesimțire notele propriilor elevi, încât un elev de la altă școală, fără fițe, care era pe primul loc la afișarea rezultatelor, a picat pe locul patru, în afara podiumului. Nu a mai putut face contestație, a rămas fără podium. Păcat de copiii buni, că ei sunt nevinovați și rămân cu impresii greșite, neștiind dedesubturile.
Comentariu beton!18
Deci, pozitia de zeu se poate pastra decent cu ajutorul minunatei aplicatii Brainly pe care v-o recomand 😊
Mihai, absolvent Facultatea de Matematica, Universitatea Bucuresti speaking 🙂 Si as mai adauga cateva informatii aditionale din CV. Am absolvit umpic mai tarziu decat tine deci ar trebui sa am informatiile mai proaspete. In plus, am predat, am meditat „copii” de liceu, cu rezultate notabile as adauga. Am facut aceasta introducere ca sa intelegi cu cine stai de vorba. Cu toate astea, m-am scremut putin sa imi vina o idee despre cum as putea incepe dar nu am avut curaj suficient incat sa pun mana pe creion. Deci … palaria mea stii unde este.
@Cristina, sunt sigur că ai fi rezolvat problemele. Beleaua e că trebuie să le rezolvi la nivelul cunoștințelor de clasa a IV-a. 😁
Acum mai mulți ani, m-a rugat o vecină să-l ajut pe fiu-său cu rezolvarea unui exercițiu la mate.
Imediat ce l-am predat, a urmat următorul dialog cu copilul:
-Ce-s astea?
-Fracții.
-Eu n-am învățat fracții.
Comentariu beton!19
Da, asta cu facutul tezelor pentru altii imi suna foarte cunoscut. Erau subiecte pentru numarul 1 si numarul 2 si un al 3 lea numar special pentru mine🙄.
Imi amintesc ca intr-a 8-a, am facut subiectele pentru toata clasa si nu am mai avut timp pentru ale mele. Toti corijentii au luat note intre 8 si 10 si eu am luat 6. Subiectele mele erau mai grele si volumul de munca mai mare pentru ca profa de mate a crezut ca o sa dau la mate fizica.😑. Deci nu am optat pentru profil tehnic.
Cum mai citeam si pe aici, nu ma bag la exercitiile tale. Ce am facut acum 30 – 35 de ani ramane ingropat in trecut. Ce mai stiu eu ce s-a intamplat atunci? 😜
Salut. Din nou. Nu sunt nou pe aici si stiu ca nu poti sa le faci. Am glumit. Aparent nu stii sa le faci. Cand a fost nevoie ai reusit sa le descurci pe cele date ca tema deoarece ai fost antrenat bine in liceu. Fara sa iti dai seama. Chiar daca iti displacea matematica tot s-a lipit ceva. Matematica nu e grea si e chiar frumoasa. Problema este ca se preda prea „matematic” din cauza profilor de mate care sunt persoane mai introvertite sau „mai in lumea lor”. Eu nefiind de matematica la meditatii am avut o abordare mai intuitiva si am avut succes. Din niste elevi care erau chiar bomba am facut studenti la Politehnica (la facultatile serioase care dadeau examen). Acum doar cateva mai dau examen de admitere. Din ce am vazut Brainly sau altele de genul sunt mai interactive si merita sa fie studiate. „Pe vremea mea” erau doar cateva carti la disciplinele de interes. Acum sunt mii de surse de invatare. Chef de invatat sa fie. 🙂
Comentariu beton!26
Partikip și eu la rezolvare, dar ce câștigăm? 😁
În altă ordine de idei, chiar erau exerciții pentru toată lumea pe vremea noastră (47 de ani la mine), dar posibil să fi fost pentru clasa a 6a sau a 7a?
Într-adevăr, multe s-au schimbat de atunci în programă
Pe mine m-a luat ameteala numai citind. Nici nu cred ca am reusit sa citesc pana la capat :)))
De rezolvat, sper ca e clar ca nu se pune problema… Marea mea ingrijorare e ca ajunge fi-miu maine poimaine sa-mi aduca tacaneli din astea acasa si parca il si aud „mama, nu inteleg”. Haha, NICI EU =)) Bafta mea e ca ta-su e ala cu matematica, deci voi pasa problema…pardon, exercitiul… instantaneu la domnu’ sot. Pot ajuta cu orice alta materie (mai putin desen, muzica si chimie) :)))
Comentariu beton!11
da, si le-am facut si pe restul de pe pagina, ca sa vad daca ma mai tin neuronii… cred ca am ucis cativa, ca sa le termin pe toate 🙂 acuma ma duc sa muncesc ceva…. e mai usor decat sa fac exercitii din astea 😀
Comentariu beton!14
Citez din memorie:)
„Draga matematica, nu fi antipatica,
Nu fi zau nesuferita si transcrie-ntr-o clipita
Exercitiile mele.
Tu nu vezi?N-am timp de ele.”
In tara lui Mura-n gura…:))
Scriam asta in ora de mate, la liceu, si m-a prins proful….un mare 2 ce am luat si dupa ce ca eram ca tine de eminenta, m-am chinuit ca naiba sa nu raman corijenta pentru ca ar fi fost foarte grav si pentru prima oara cand s-ar fi intamplat.
Comentariu beton!17
Pentru mine-s klingoniană. Aș prefera să-nvăț limba delfinilor. E mult mai ușoară.
Comentariu beton!20
Daniel, absolvent de Automatica și Calculatoare, UPB (1990) și de vreo 33 de anișori „combatant” de partea cealaltă a catedrei la aceeași facultate in zona transmisii de date, rețele de calculatoare.
Și acum că am terminat cu prezentările îmi dați voie sa spun că mi s-au părut simple exercițiile? Adevărul e că ar fi fost culmea sa mi se pară altfel! 😈
Ca să fiu sincer până la capăt am aplicat „strategia” pe care o foloseam inca din școala generală – am rezolvat un exercițiu „în gând” și pe celelalte două am aruncat o privire, am văzut că sunt la fel, am spus „știu să le rezolv” și gata. Prea multa hărnicie strica! (Ssst! Nu le spuneți asta și studenților cu care am ore! 😈
Comentariu beton!31
Eu pot. Mi-a placut matematica in timpul scolii si apoi am reluat teorie&exercitii cu fiul meu, acum cativa ani. Manualul lui Perianu era foarte bine ,,construit,, , era prezentata teoria cu exemple, iar exercitiile erau structurate pe grupe de dificultate.
As putea fi oricand profesoara de matematica, la gimnaziu.
Eu sint profesoara de mate, deci data viitoare poti intreba.
Comentariu beton!14
In clasa a 5 a am luat ultimul 10 la mate, de atunci 5 ul a fost fratele meu toata existenta mea, ma doare stomacul cand vad nebunii de astea la matematica, de aceea i am luat lui fimiu meditator, ca sa nu mor! 😂😂😂😂😂😂
Încă știu. Fiicele mele spun că matematica e distractivă! Cea de clasa 7-a mai vine si mai intreabă câte ceva dar de obicei până termină de întrebat s-a prins! Sper să se țină că mi-e frică de momentul în care nu o să mai am idei. Cazi de pe piedestal și doare.
Aceeași relație am avut-o și eu cu matematica, doar că dintr-a opta. Iar după bac mi-am jurat să nu mai am de a face cu matrici, integrale și limbi extraterestre (am făcut liceul la profil real 🫣).
Săptămâna trecută m-a mâncat în dos să îl întreb pe nepotul mic (clasa a 6a) dacă și-a făcut temele. Mare greșeală. IMENSĂ.
Mi-a zis că nu a înțeles o chestie la matematică (operații cu fracții) și că nu plec de la el până nu își termină tema.
A trebuit în 10 minute să citesc un capitol întreg din manual (în germană, mother f@ckers), ca să pot să îi desenez ce înseamnă o șaisprezecime.
Și așa am aflat că împărțirea a două fracții se face prin înmulțirea primeia cu cealaltă inversată.
Asta din manualul de a noua, că nepoată-mea m-a văzut pus pe fapte mari și s-a alăturat demersului de a face teme împreună cu unchiul favorit (aham, aham).
NASA poate să se mulțumească cu tine, la mine să nu îndrăznească să apeleze!
Comentariu beton!28
La noi, operațiile cu fracții se fac în clasa a 5-a.
Eu nu, nici nu incerc. Las că vezi tu ce NASA mai urmează după clasa a 5a…
Al meu soț a ajutat copilul la mate în clasa a 5a, apoi mai rar, și din clasa a-7a a început meditațiie, ce să facem.
Iar pe tine te-au prins „pe subiect”, chiar și din amintire, că ai zis că din a7a ai renunțat să mai înțelegi ceva din mirificul subiect. La mine momentul a fost în clasa a 8a la geometria în spațiu. Așa că am intrat la liceu la filologie și doar în a9-a s-au mai străduit profesorii cu noi. Apoi ne-au lăsat în pace că prea eram păpădii. Intr-un an ne-a zis profa că ne dă media 7 doar pe prezență, așa că asta am putut executa ușor, deși mă durea capul de la chineza pe care se chinuia să o facă cu 2-3 mai capabili. Din când în când mă mai trezeam întrebând, „Dar la ce o să ne foloseasca noua asta în viață” și am aceeași părere și acum. OK, până termini gimnaziul, dar apoi, dacă nu te duci de bună voie la profil real, de ce se mai face matemtica în liceu cu cei care e clar că nu au nicio atracție pe subiectul ăsta.
Am intrat acum vreo 30 de ani la un liceu bun în Bucuresti, acum colegiu. Cu 5 si ceva la mate si 9 și ceva la română. Fără nicio dramă, pe vremea când se dădea examen. Acum și ca să intre la filologie la un liceu bun un copil trebuie să știe matematică de aproape 10 și nu e deloc ok.
Aoleu. Matematică. Singura materie cu meditații (de altfel grav de inutile, dacă modul de predare e la fel ca la clasă). Noroc cu trigonometria și geometria, acolo în schimb era glorios de simplu.
Stai că m-a apucat jalea, mi-am dat seama câți ani au trecut de atunci. Fmm. Ce-ai făcut Vasilescule, ‘tuți matematica, Nasa și premiile Nobel.
Eu pot să le citesc, se pune? Și mi-am adus aminte ca ”mulțimea numerelor naturale” e de la 1 încolo….
Am văzut prin comentarii un cuvânt care mi-a dat speranță – Brainly.
Data viitoare baga datele problemelor de matematica pe ChatGPT si le rezolva cu tot cu explicatii.
https://imgur.com/1kaJN3Z
Rezolvat. In 5 min toate. Nu sunt profa de mate, dar suntem si noi in clasa a 6-a… si de multe ori trebuie sa ma implic la teme. Am si ramas cu ceva din scoala, e adevarat…
Ciudat e ca acum imi place mult matematica, la scoala invatam de nevoie… oi fi tot eu, dintr-un univers paralel 🙂
Între 2 pacienți am luat pix și hârtie și am rezolvat băbește 😁 se pare că mi-a rămas ceva întipărit în cortex de la mate-info 🙃
În altă ordine de idei, să nu uiți de noi când ajungi la NASA..
Dașinormal, cum să uit???
Teo+matematica= HATE din cel mai pur, asa ca, in afara de geometrie(singura care imi pare logica si la care le mai vedeam) nici nu ma deranjez sa incerc sa rezolv ceva. Idem cu fizica. In schimb ma bag la chimie, chit ca n-am mai avut de-a face cu ea din 1990 🙂
Recunosc (ușor rușinată) că am fost buna la mate. Mai grav , problemele de divizibilitate mi se păreau amuzante și ușor inutile. Dar mai e un clinci. Acest tip de probleme cere mai puține cunoștințe și mai mult obiceiul de a despica firu- n patru și încăpățânare. Nu mă miră că Mihai le-a găsit soluția.
Comentariu beton!11
Șah-mat ! Mihaie ,sper sa nu citească fetele asta sa.si de-a seama că de fapt îți place să despici firul in 4 și ești și unpic încăpățânat!
M-am panicat un pic si ca si in scoala, greseala a venit in ultima faza a exercitiului, insa am infrant pana la urma. E linistitor un pic ca la nivelul de gimnaziu nu am lacune prea mari si poate scapam de meditatii pana intr-un punct :). Cat despre satisfactia personala, nu e nimic nou, matematica a fost mereu no. 1, tocmai din acest motiv.
am terminat inginerie aerospațială, cred că te-aș putea chiar medita câteva zile, să fii sigur-sigur că ajungi la NASA!🤭
am iubit geometria și am lucrat cu și de plăcere la mate 🫣
copiii mei au fost la secție de mate-info și i-am ajutat la teme până au terminat liceul. n-au făcut meditații deloc, nici pt bac.
toată admirația că ai extras din cotloanele minții amintirile cu informațiile pt rezolvarea exercițiilor! 👏 (exerciții ușoare, de altfel! 😅 ) până la urmă, te-au citit bine profesorii! 😃
Comentariu beton!37
Wow, ce tare cu ingineria aerospațială! Mă gândeam și eu la asta în liceu, dar m-a descurajat dirigintele (profesor de fizică de la care nu am învățat nimic). Mai am o șansă cu medicina aerospațială 😁
Deci articolul asta parca e facut pentru mine, pe bune. Matematica de clasa a 5-a, puteri, am avut niste exercitii zilele astea de numa, m-am reactivat imediat 🙂
E super pentru mine, am fost la casa de mate, dar fata mea saraca e la clasa de engleza si e la canto, pian , faze din astea, deci fara legatura cu stiintele exacte. I-am explicat ca pana in clasa a 8-a nu are ce face si trebuie cat de cat sa stie si la mate. Dar imi spune la fel, ca se poate trai zilnic si fara puteri 🙂 si ca ea va plati cu cardul deci nu trebuie sa stie socoteli si alte faze…
Exercițiile mi au adus aminte de gazeta matematica și mi s a pus o pata neagra pe ochi. Normal ca nu am mai văzut nimic și nu am putut rezolva. Altceva am vrut sa zic… vezi ca de acum o sa te cheme sa le ajuți… treaba ta, la un moment dat ți se termina norocul si n o sa le mai rezolvi asa usor din amintiri, pregateste te de studiu aprofundat 🤣
Și vin și io c-o-ntrebare: la ce mama dracu’ ajută căcaturile astea un om în viață, dacă nu lucrează într-un domeniu în care chiar are nevoie de ele?
Sincer, mi se par o umplutură degeaba la matematică.
Întreb, sincer, dacă există o utilitate-n viața reală a exercițiilor prezentate-n fotografia de mai sus. 🤔
Cum la ce ajută? Ajută să poți să te simți șmecher peste 30 de ani când o să faci temele cu copiii. 😀
JT, „matematicienii” o sa-ti explice ce frumos iti structureaza si ordoneaza mintea cunostintele de matematica. Vai de noi, ailalti! 🙂 Uite, eu mi-as fi dorit matematica mai practica, gen cite cutii de gresie tre sa cumpar pentru terasa de dimensiunile x/y, stiind ca placa de gresie are dimensiunile q/w si intr-o cutie sint z placi de gresie :).
Comentariu beton!11
@Teodora, am văzut la italieni matematică practică. nepoată-mea, acum vreo 15 ani, în cls a 7-a, a învățat Teorema lui Pitagora la modul practic, fără să aibă habar că așa se numește.
aveau probleme practice, în care o aplicau. mi-a rămas în minte genul ăla de probleme.
exemplu: un turist stă la 30 m de baza Turnului din Pisa. Turnul are înălțimea de 56 m. câți m sunt de la turist până-n vârful Turnului?
și, tot în gimnaziu, insistau pe regula de 3 simplă, regula de 3 compusă, tot felul de chestii practice, de care te lovești în viață.
la noi, îi umflăm cu teorie, practic.. habar n-au să aplice teoria. 😔
Comentariu beton!28
@MV: dacă-i numa’ pentru atât, atunci ducă-se pe pustii cu integrale cu tot. 🤭
@Teodora: „matematicienii” ăia mâncă 💩. N-am văzut în viața mea un om mai împrăștiat precum e un matematician. 🤷♂️
@Mălina: dacă tot ești ingineră-n spațiu zi-mi și mie când te-ai lovit-n practică de exerciții ca-n carte?
@Teodora Interesant este că lor li se par mai grele problemele practice decât calculele algebrice. De ce? Pentru că la calcule algebrice, dacă învață formula, regula, o pot aplica fără să gândească prea mult. De aceea sunt rezultatele proaste la teste PISA. Copiii sunt scoși din contextul de roboțel cu care sunt familiarizați. edupedu a publicat ieri o mică selecție de probleme pe care le-au avut de rezolvat la testele PISA. Cea cu echipa de baschet este considerată dificilă, nu pentru că au de făcut vreun calcul, ci pentru că trebuie să arate că au înțeles ce este o medie aritmetică. E mai mult chestie de logică acolo. Dacă le-ar fi dat să calculeze ei media, li s-ar fi părut probabil ușor.
Doamnee, așa frustrant a fost în facultate când aveam profesor pe unul netuns, nebărbierit, cu pungile după el, mirosea a alcool, abia vorbea, nu înțelegeai nimic din materia lui, și la examen te pica dacă nu știai să îi explici cum ai rezolvat.. și la fel nu înțelegeam de ce omul insista cu cacatul ăla de materie când nu avea oricum nici o legătură cu facultatea mea.. inteleg ca mai bagi de umplutură dar sa și insiști sa știu ceva ce nu îmi explica nimeni.. toată vara am stat sa deslușesc singură cum învârte numerele alea în matrice și ce mai erau ca să știu să rezolv la dement în restanță. Ce credeți? În prima zi de restanță m am enervat ca încurcasem o formulă și am dat foaia goală, a doua zi omul nu a vrut să mă treacă pe motiv ca în prima zi nu am scris nimic și acum am rezolvat tot 😂 in final m am rugat de el să îmi mai dea un exercițiu să vadă ca știu să rezolv și abia abia mi a pus 5…
Legat de matematică în liceu și generală mi a plăcut pt ca o înțelegeam și pt ca aveam profesoare implicate, ori pt mine dacă un lucru e logic și îl înțeleg îmi place – dacă e de tocit pa. Surpriza! Acum nu mai știu nimic 😂😂😂 nici măcar ce e în poză habar nu am cum se rezolva. Și am 25 de ani, nu am ieșit de mult din școală 😂😂😂 culmea, nici măcar nu vreau să aflu cum se rezolvă ca pe cat îmi plăcea ca era logic pe atât mă enerva ca aveam teme cu tonele, așa ca nu îmi e dor de școală deloc
@JT, scuze că răspund greu, am circumstanțe atenuante: sunt la ape termale 😁
m-am lovit și mă lovesc zilnic de mate: în bucătărie, în diverse activități domestice, la cumpărături etc.
ca în carte nu chiar, ca la carte – zilnic 😉
Comentariu beton!18
cu ce te ajuta matematica in viata? Sa nu fii prost, in principiu.
Altfel: te invata sa structurezi o problema in chestii mai mici, pe care poti sa le rezolvi
„gen cite cutii de gresie” – adevarul e ca iti trebuie macar matematica de clasa a 4a sa rezolvi aceasta mare problema.
ma mir ca nu ai zis de taxe
Te duci la NASA cu probleme de clasa a 6-a ? 😀 😀 😀
Eu nu mai am nervi de asa ceva, meditatii si … cureaua. 😀
Sper ca totusi ultima parte e o gluma. Sau te referi la strans cureaua. Sau ai vrut sa trolezi, desi…
is usoare exercitiile. mai ales ca la nivelul ala faci exercitii de genu asta la scoala. Difera doar cifrele.
dar. Matematica e asa
incepe clasa 1. Copii invata cifrele
clasa a 5a. Copii invata sa lucreze cand apar litere in matematica
….
facultate de matematica. Studentii invata sa lucreze cand apar cifre in matematica
Nu că mă laud, că nici la mine matematica nu a fost un punct forte, însă ecuațiile de mai sus îs chiar simple, adică nu-s de-alea de olimpiadă unde îți prinzi urechile cu descompunerea termenilor, la care un average ca mine ar irosi foi și multă cerneală. Le-am făcut în gând, în câteva minute, că inițial greșisem o adunare, iaca, taman la elementul de bază.
@oviwan am vrut să laud atitudinea de a înfrunta problema, cu determinare (am zis încăpățânare că e mai simplu). Cât despre a despica firul in patru se poate spune „spirit analitic”. Probabil ai fost acel elev care ridică 2 degete și spunea „Doamna invatatoar Geheorghiță face galagie!”.
Mental le-am facut, nici macar n-am avut nevoie de foaie si pix.
Da, mă, bine că sunteți voi deștepți. 😛
Stai asa! Aia de mai sus e matematica?!? Am crezut ca vreo forma evoluata de a ma injura, nu ca ai avea de ce face asta.
Eu inca nu mi-am putut scoate din cap „cuboidul”, care e ceva forma geometrica pe care nici acum nu stiu s-o exemplific si „indoitul lui x”, unde „x” e orice numar.
Hello, parcă blogul acesta era în limba română! Oare am greșit adresa? Matematica și carnea de purcel sunt greu de digerat(citat din profu’ de mate, ). Cu stimă Ioan
pe mine ma cheama Remus, asa ca am zambit cand mi-am vazut numele in text
Buuun! La 51 de ani încă am în cotloanele minții ce-am învățat atunci! E bine, zic! Dar am repetat maxim cu copilu’, atunci mi-am dat seama că mai știm matematică. Asta era aku niște ani, vreo 10. E adevărat că mi-a plăcut, de-aia am făcut mate-info, apoi am deviat puțin cu ASE (tot am făcut mate).
Cu creionul pe hârtie s-a putut, io până nu scriu… asta mă ajută și azi, bilețelele scrise (am peste tot, pe birou, acasă, altfel nu funcționez, uit diverse chestii, tre’ să vizualizez). Reminder-ul e pentru unele chestii doar. Deh, fiecare…
Îmi place că ne-ai ridicat asta la fileu! Și, te rog, pune-mă pe listă! Îți țin pumnii de-aku!
Doamnee, așa frustrant a fost în facultate în primul an, primul semestru, când aveam profesor pe unul netuns, nebărbierit, mereu cu multe pungi după el, mirosea a alcool, abia vorbea, nu înțelegeai nimic din materia lui, și la examen te pica dacă nu știai să îi explici cum ai rezolvat… toată vara am stat sa deslușesc singură cum învârte numerele alea în matrice și ce mai erau alea ca să știu să rezolv la dement în restanță. Ce credeți? În prima zi de restanță m am enervat ca încurcasem o formulă și am dat foaia goală, a doua zi omul nu a vrut să mă treacă pe motiv ca în prima zi nu am scris nimic și acum am rezolvat tot 😂 in final m am rugat de el să îmi mai dea un exercițiu să vadă ca știu să rezolv și abia abia mi a pus 5…
Legat de matematică, în liceu și generală mi a plăcut pt ca o înțelegeam și pt ca aveam profesoare implicate, ori pt mine dacă un lucru e logic și îl înțeleg îmi place – dacă e de tocit pa. Surpriza! Acum nu mai știu nimic 😂😂😂 nici măcar ce e în poză habar nu am cum se rezolva. Și am 25 de ani, nu am ieșit de mult din școală 😂😂😂 culmea, nici măcar nu vreau să aflu cum se rezolvă, ca pe cat îmi plăcea ca era logic, pe atât mă enerva ca aveam teme cu tonele, așa ca nu îmi e dor de școală deloc 🤪 Mi e dor doar de vacanțe și ca nu aveam responsabilități ca acum!!!
si eu ma pregatesc, NASA here we come 🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/Hidden_Figures
La sateliți se lucreaza de mai aproape decât credeți. Cui ii place matematica e binevenit 😉
Daca nu e rost de recrutare, ar fi buna si o vizita la NASA.🙂 Eu nu le am cu matematica pe care, dealtfel, o consider o materie fascinanta. Am in schimb o admiratie deosebita pentru cei care o stapanesc. Din putinul stiut de mine am vazut cat de mult stimuleaza gandirea, imaginatia, cat de frumoasa este si cat de mult adevar contine.
Nu mai zic de milioanele de posibilitati pe care le ofera matematica celor care o cunosc. La orice loc de munca poti obtine un job bun daca ai cunostinte de matematica.
Dar de ce ne înjuri și cu ce ti-am greșit?:)))
Eu am făcut mate-fizica și Cibernetica dar crede-mă ca nu am curajul necesar:))) Recunosc ca nici copii nu dețin la purtător, asa ca s-a așternut uitarea lejer:)
Sa stii ca esti eroul nostru și sa le spui celor de la NASA când ți-or face oferta ca ma cunoști, poate au un servici’, ceva de șters parful sau de dat cu aspiratorul prin birouri, p-acolo pe la ei…
😁😁😁
@Gianina care a absolvit mate-fizică și cibernetică. Să nu zici că și tu ai salon unde faci unghii&sprâncene :))
Am constatat că exercițiile nu mi-au trezit amintiri, sunt bătrânel taică🙂
Dar pot trăi cu asta🤪
Ai scos factor comun alea la puterea n, uneori descompunând 12 sau 63, și parantezele au dat exact nr cu care tb sa fie divizibile. Nu am răbdare sa pun pe hârtie, dar cam asta e metoda… Totuși am avantajul ca de profesie sunt chimistă, deci mai am ceva tangență cu calculele matematice
Câteva minute și 5 linii, l-am făcut și eu pe primul. Dar am trișat un pic, fii-mea e a 7-a (în Franța) și acum vreo lună am repetat puterile cu ea 🤷♀️
Altfel, de vreo 5 ani 🤬 de când fac lecții cu ea, am descoperit cum se transformă fracțiile în felii de pizza și ecuațiile cu 1 necunoscută în desene pe hârtie (undeeemoticonulăladesedăcucapuldeperete).
Am amintiri și nu sunt grozave din vremea când eram copil. Nu eram strălucit la matematică și ai mei părinți au decis ca fratemiu mai mare, care era mai destupat la minte, să se ocupe de mine ca meditator. Fratimiu s-a enervat că eram tălâmb și avea și el treburile lui , nu avea răbdrare cu mine și le-a zis: Nu vrea să învețe, ceea ce era cumva corect.
Am luat prima bătaie din cauza matematicii de la ai mei, nu mai țin minte de la cine, cred că de la taică-miu, și după aia a continuat bătaia la profesoara de matematică de la școala unde am fost mutat din a cincea. Ce catredă jmecheră avea cam la vreo un metru înălțime față de restul clasei și ce pulan împletit din izolații de cabluri electrice avea:
– Hai zi, care este terorema lu…?
– Nu știu tovarășa profesoară.
Nu știi? Ia întinde palma și ia de aici cinci pulane că poate îți aminteși.
Cu palma înroșită de pulanele profesoarei de matematică am învățat cu greu să socotesc pe degete.
Bănene… 😞
Singurele exerciții pe care le fac sunt alea pe care mi le-a dat kinetoterapeutul pentru durerile de spate…
Nici macar nu am citit tot exercitiul. E totuna. Semnat: un filolog care lucreaza in finante. Nu intreba cum. Ma intreb eu, in fiecare zi
Boss, aia e aritmetica simpla! Sa te vad cand ajung la analiza matematica si trigonometrie…deci eu unul care le am cu socotelile, in liceu aproape nu treceam clasa la cacaturile astea..eram la clasa de fizica- chimie si faceam matematica in draci, nici temele nu le faceam cum trebuie, adica deloc la analiza si trigo…puteam sa l am pe dumnezeul lor acasa si la scoala, nu.mi intrau in cap si gata! La teze luam cinciul de la aritmetica si atat.mai era si domnul profesor rau intentionat cu mine ca in capul lui a zis ca n,a vrut tata atunci( prin 92,93′) sa.l ia in Franta, tata fiind un lider politic pe vremea aia,,,s,a enervat tata atunci si mi,a schimbat pe domn profesor de la clasa mea pt.ultimii 2 ani de liceu.omul ala, am aflat ulterior ca facuse niste magarii prin Maroc si avea interdictie prin Franta…la bac n.am dat matematica, dar m.am intalnit cu el si cand i,am zis ca am luat peste 8 era sa faca infarct.. ca el ma lasa repetent…
Deci l-ai pus degeaba la munca pe Remus. Recunoaste ca erai un „matematician” deghizat doar ca n-aveai chef sa iti cobori mintea la chestii din alea penibile gen subiecte de teza.
Who the fuck is Remus?
Ne-ar fi interesat si cele 20203402 de pagini cu rezolvarile respective, sau hosting-ul ar fi fost pus in cap?
Da, uite primul punct cu divizarea la 17, se descompun mai departe numerele la putere si se ajunge la A = 6 la puterea n x 2 la puterea n x 68. Deoarece 68 este divizibil cu 17, atunci si numarul A este divizibil cu 17. Pot face poza a rezolvarea pe foaie.