Salutare tuturor și bine că ne-am regăsit! Înainte să dăm drumul la treabă, vă invit pe canalul de DISCORD să facem schimb de muzică, ca în trecut de timbre. Pentru chestii detaliate și private aveți mail, [email protected]. Pentru cei care îmi scriu și îmi cer ajutorul, fac tot posibilul să se întâmple. Capul sus!

Din motive necunoscute și inexplicabile, pentru soția mea cel puțin, de vreo câțiva ani prestez asiduu la un joc de android, Hill Climb Racing 2, împreună cu niște cetățeni absolut respectabili, având vârste cuprinse între 50 de ani și 15 ani. Împinși de faptul că joculetele are un chat ingame de căcat, ne-am adunat pe un mare grup de wapp, unde ca orice ființe umane împărtășim diverse chestii cu celelalte ființe, tot umane și alea, din teamul nostru.

Zilele trecute unul dintre tinerii mei coechipieri, aflat la minunată vârstă de 48 de ani, tată și soț responsabil, a postat un link și ne-a rugat să dăm un like, pentru că bandul din care face parte, angrenat în ceva concurs de muzică. Vă dați seama că am devenit brusc interesat. L-am contactat pe om în privat, am ascultat ce mi-a trimis, după, ca de obicei, mi-am dat în modul cel mai sincer cu părerea despre ce am auzit la muzica lor. Cum oamenii mi-au trimis o scurtă istorie a trupei, mi-am cenzurat intenția de a compila cumva materialul trimis și din respect pentru efortul lor, am pus aici tot textul.

„Exuviath înseamnă Mircea, Cătălin, Andrei, Alex, și Bobo. Iar ordinea enumerării nu este întâmplătoare.

Mircea si Catalin sunt mezinii formației, cei care au completat trupa in anul 2020 și care au adus acel je ne se quoi pe care ”bătrânii” trupei îl căutau. Ei sunt imaginea rock-starului anilor 90, adusă în contemporaneitate. Tinerii chitaristi de care scena metalifera românească are nevoie.

Următorul în ”ordinea numerelor de pe tricou” este Andrei, vocea trupei. Andrei s-a alăturat trupei în 2019, după lungi căutări ale unei voci …….. El a venit cu experiența dobândită în undergroundul românesc, alături de Spinecrusher și Violesson și este un adevărat front man   ce reușește întotdeauna să miște publicul.

Mai facem un pas în spate, in anul 2018, când doi foști prieteni din adolescență se reîntâlnesc, total întâmplător, într-un club de blues și hotărăsc să cânte din nou împreună. Este momentul Alex, un muzician desăvârșit, cel pentru care gamele si octavele nu au niciun secret. Alex reprezintă pentru Exuviath atât ”urechea” cât și ”vocea” rațiunii. A debutat in anii 90 cu formatia Hovercraft, unii își vor aduce aminte cu plăcere  de sonoritățile Doom/Death ale vremii. Întreruperea activității Hovercraft  a însemnat și o pauza de peste 20 de ani pentru Alex. Tânărul de atunci s-a metamorfozat, peste ani, în basistul de azi, ce e mai mult decât parte a secției ritmice. El este cel ce CÂNTĂ la bas și o face într-un mod memorabil. 

Dacă până acum am răspuns la întrebările cine și de când, odată cu Dragoș -aka Bobo- vom lămuri și de ce. Pentru că Exuviath a fost în sufletul lui since forever. Doar că declick-ul s-a produs când s-a așezat în fața tobelor. Momentul fusese însă pregătit de mult prin punerea bazelor Hovercraft, prin sutele de concerte la care a participat- mai mari sau mai mici, la cele mai mari trupe sau la iluștri necunoscuți, cu miile de ore de ascultat tot ce se putea asculta, cu averile cheltuite pe casete, CD-uri , vinyluri, cu organizarea Old Grave Fest alături de colegii din RTMC, cu zecile de ore de repetiții singur cu tobele lui, în garaj  sau la sală cu băieții. Exuviath este omagiul adus metal-rock-ului , fără de care astăzi nu am fi fost ce suntem. Este metafora autodescoperirii și a maturizării prin muzică.

Exuviath a debutat pe scena, in Martie 2022 in Clubul Fabrica din Bucuresti alături de doua nume mari ale scenei underground românești, Macchiavellian God si Dark Fusion.

Succesul inregistrat la acest concert ne-a facut sa privim cu alti ochi potentiala cariera a acestei trupe , asa ca ne-am pus serios pe treaba si am continuat o serie de concerte in Bucuresti si in tara, totul culminand cu concertul de lansare a albumului de debut, „CONTRA MUNDUM” in Clubul Quantic din Bucuresti din 7 Mai 2023 avand in deschidere trupe locale dar si straine : Drive your life din Bulgaria si Ildaruni din Armenia alaturi de Saddayah si Punisher din Romania.

Trupa a participat la festivaluri precum : Metal Bunker, Constelatii Rock, Black Sea Fest si a impartit scena cu nume precum Violentor, Turbocharged, Nadimac, Groza.

In prezent lucram la piese pentru albumul cu numarul 2, care va fi lansat anul viitor, tot in luna Mai.

Urmatoarele aparitii ale trupei for fi la festivalurile Psychosound Fest la Bucuresti in 22 Septembrie si Metal Bunker, la Craiova in 23 Septembrie.

Acum, despre album câteva cuvinte. Este clar că oamenii știu muzică. Pe mine m-a cam deranjat vocea, nu calitatea de vocal a omului, că acolo este bine, mi-a lăsat impresia că a fost trasă separat și împinsă în față și asta m-a cam agitat la început. Este posibil să fie doar o impresie falsă. Bobo mi-a precizat că au tras pe canale diferite apoi au mixat.

Dacă îți place thrashul de școală veche, ăla din anii 80, băieții sunt ce vă trebuie. Vocea se duce în zona Cannibal, instrumentalul de multe ori aduce la lumină rădăcinile de vechi doomeri, chestie care mie, unuia, mi-a plăcut.

M-am săturat de bombardamentul de Delii, Andii, Gheboase, așa că o să susțin orice trupă românească de rock care se aude minim decent și vine cu un sound de oameni relativ vii.  Mulțumesc, Exuviath și mult noroc,  v-ați ales cu încă o inimă care bate alături de voi.

Să ne continuăm călătoria, zic!

➡️ Orbit Culture sunt cel mai bun exemplu cum ar trebui să sune prezentul și viitorul apropiat în metalul extrem, în ce direcție ar trebui ca rotițele inovației în metalul greu să se învârtă, ca stilul să țină pasul cu timpurile. Dincolo de influențele Gojira,  suedezii și-au găsit propriul ritm, au definitivat o semnătură definitorie.

➡️ Descent cel mai recent videoclip care promova noul lor album, DESCENT, apărut zilele trecute, promitea el însăși, multe. DESCENT avea oricum setate așteptări mari, încă de la anunțul trupei, de anul trecut că lucrează la un nou album. Erau firești așteptările după formidabilul NIJA, bijuteria lor din 2019.

Strict din punctul meu de vedere, DESCENT, nu se ridică la nivelul predecesorului, însă, și asta este mare lucru pe o piață în care trupele de melodeath, apar ca ciupercile după ploaie sau ca trupele de power simfonic cu gagici la voce,trei pe oră, este sus bine. O treaptă, două, mai jos dar încă sus de tot. Nu pierdeți, nu ezitați.

➡️ Hell is Coming este cel de al doilea single de pe albumul Devlish, primul fiind Mabus, aruncat pe piață acum câteva luni, disc care o să apară pe 22 septembrie. Devlish ar fi al cel de al nouălea album al brazilienilor de la Torture Squad, o trupă de thrash/death metal veche și destul de interesantă. Hell is coming este inspirat de un joc, dintr-o franciză care mie, unul, mi-a mâncat multe luni din viață, Diablo IV. De fapt Diablo I și II mi-a mâncat lunile alea, celelalte care au urmat, au fost grafic excelente dar cumva fără suflet și nu m-au prins. Am comandat varianta Deluxe, m-am jucat firav, chiar dacă IV este cel mai apropiat ca atmosferă de strălucitul lui predecesor, Diablo II.

➡️ Fostul vocal al celor de la Atreyu, Alex Varkatzas a decis că este timpul să își lanseze propriul poiect, Dead Icarus, principalul motiv al plecării, ar fi fost acela că ai lui colegi de trupă se cam săturaseră de metalcore iar Alex,nu.

➡️ Power metal din Suedia făcut după rețeta clasică, fără să fie bijuteria coroanei dar nici tinicheaua din praful maidanului, bine structurat și melodic. Erased  este ultimul single de pe al noul album al celor de la Prime Creation, disc care o să apară pe 25 august. Mi-a plăcut ce am ascultat până acum, să vedem cum o să arate și albumul.

➡️ Despre americanii de la Forever My Fall știu la fel de multe ca și voi, de fapt, sunt convins că știu mult mai puține ca unii dintre voi. Mi-a venit ca recomandare, am dat un play, ca urmare a șocului survenit în urma prezenței mele la concertul Coldplay, am pus  Who You Are, aici. Scuza asta cu Coldplay o să o mai auziți ceva vreme. Am văzut că ține.

➡️ Știu că prin anii 2000 ascultam destul de mult pagan metal/black metal, din ăsta mai melodios, pe care puteai să îl asculți relaxat la o halbă cu bere. Pe lista mea de preferințe din perioada aia, țin minte că erau și germanii de la Varg. Immer Treu promovează albumul, Ewige Wacht, care o să fie lansat pe 13 octombrie. Dacă vă plac chestiile săltărețe cu vikingi, cavaleri, domnițe alergate de toți bagabonții medievali și salvate, uneori, de cea de a doua categorie, nu ezitați, nemții sunt ce trebuie penru voi.

➡️ Băi, eu sunt sincer, mă uit la clipurile sudezilor doar pentru Erica Ohlsson. Power metalul lor, melodic până la Eurovison și înapoi, nu sunt ulcica mea cu apă de izvor, dar pentru Erica, trec peste ce scot ăștia de la Metalite. Dacă mai bag și câte un Amaranthe, nu cred că merit vreo medalie că ascult și ceva ca Far From The Sanctuary.

➡️ Blazing Skies este vârful de lance cu care promovează noul lor album, Expedition One, care o să iasă anul viitor pe 19 ianuarie.

➡️ Norvegienii de la Tsjuder fac ce știu ei mai bine, metal extrem de calitate. Cu un album absolut stelar, ieșit anul ăsta, pe care l-am recomandat și pe aici, locuitorii fiordurilor au făcut un videoclip modest la Helvegr, piesa care dă și numele discului, modest clipul dar stelară muzică.

➡️ Erra fac parte din valul de trupe de metalcore progresiv, alături de formații ca Born of Osiris, August Burn Red și alții, care încearcă să experimenteze și altceva în afara șabloanelor care au consacrat genul.

➡️ Fetele astea din Japonia, Babymetal nu țin cont de hate-ul revărsat constant asupra lor de aripa conservatoare a rockerilor și scot piese după piese cu tracțiune la public. Canalul lor are 3 milioane de subscribers, vizualizări să dea și la alții, live sunt bine de tot, Rob Halford nu a avut nici o mustrare să urce pe scenă alături de micile școlărițe. Se pare că nici lui Tom Morello, chiaristul de la Rage Against the Machine, nu I s-a aplecat să colaboreze la ultima lor melodie,メタり!!.

➡️ Din Grecia vin, din 1994 și  până azi, cu scurtă pauză de zece ani,  Fortress Under Siege. Fiind din țară unde își au sediul central zeii olimpieni, oamenii nu puteau să cânte decât despre ăia de care am citit în cartea lui Lexandru Mitru, Legendele Olimpului.

➡️ Nu ascund faptul că găsesc fascinant cum îi ies chestiile australianului Kim Dracula. Înainte să aruncăm cu pietre în platforme ca Tik Tok care își au partea lor de marasm, nu ar trebui să uităm că trupe ca Ghost sau nenea Kim s-au lansat acolo. Fără platforma asta este posibil ca oamenii să fie nevoiți să facă reconversie profesională.Partea de rapping din Superhero pe mine unul m-a cucerit. Și vibe-ul de Korn.

➡️ O altă trupă care prin 2019, tot pe Tik Tok, mi-a atras atenția, From Ashes to New, band care a scos disc anul ăsta, Blackout l-au botezat americanii. L-am ascultat și nu este rău deloc.

➡️ O altă trupă de nu metal, venită din Flint, Michigan, King 810 , venită de fapt de pe străzile orașului, străzi de pe care, Gunn a fost arestat de poliție la vârsta de nouă ani, își strigă revolta. A fost prima, au urmat și altele.  810 este un cântec al revoltei împotriva dogmei religioase care macină libertăți, a rigidului puritanism american.

➡️ Spun Soen. Spun Violence. Strig din toți rărunchii, vreau album. Iubesc trupa asta și cel care m-a făcut să o iubesc este Krossfire. Tks, bro.

➡️ Două chestii pot spune despre Of Mice and Men, că mi-a plăcut nuvela lui Steinbeck și bandul din California. Nu sunt pe daily list-ul meu obișnuit dar nu spun nu atunci când mă apuc de răsfoit muzici și dau de ei. Spolier: tipa de videoclip are niște trăsături absolut încântătoare.

➡️ Inchaos vin cu metalcore de Shanghai, stil care nu cred că este menționat la realizări pozitive în ședințele plenare ale minunatului partid comunist chinez.

➡️ Avem o fată frumoasă. Spre deosebire de foarte multe dintre suratele ei a ales un stil de muzica în care curul nu ajută la rating și onorariu. Este primul meu contact cu ce cântă Ally Nicholas și pot spune că prezentul dar și viitorul sunt acolo, în Fall Into.

➡️ Avem livrare nouă de la Lilith și măicuțele sataniste, videoclip nou populat cu straie mănăstirești, ediția cu decolteu generos și bulane la vedere. Cred că sânii și cracii fetelor mă forțează să apreciez muzica cu care vin. Domnilor, cough, cough și doamnelor, Dogma.

➡️ Germanii de la Electric Callboy sunt printre preferații mei atunci când nu vreau să iau lucrurile deloc în serios. Oamenii pot parea niște clovni muzicale, însă dacă aveți ocazia să îi vedeți live, nu ezitați. Showul pe care îl fac este unul absolut fenomenal și pro, 100%.

➡️ Început ca un proiect de familie, canadienii de la Spiritbox și-au ocupat un loc solid în lumea metalului.

➡️ Tot am discuții cretine pe care nu vreau să le am, dar sunt provocat constant să le am, despre cum ce pun eu aici nu este, domle, numai metal din ăla bunu. Metal, pentru mine, este și Cannibal Corpse, Slayer dar și Korn sau System of a Dawn. Mă doare între fese de opiniile zeloților blocați în perioada când aveau libertatea să bulănească o duduie prin vreun club dubios, înainte să devină oameni serioși, și care se simt obligați să îmi comunice că Iron Maiden, Metallica sunt miezul iar Slaughter to Prevail sunt niște abominații muzicale.  Dacă aveți ocazia să îi vedeți pe ruși, oameni care au luat poziție publică împotriva lui Putin, concertul ăla o să fie o experiență. Un amic I-a văzut de curând în State și mi-a spus că a fost nuclear de la minutul zero până la finish.

Știm cine sunt Iron Maiden sau Metallica, am mai ascultat și mai ascultăm albumele lor care au scris istorie, însă să pui etichete unei întregi pleiade de trupe tinere doar pentru că tu preferi altceva, este dovada unui fundamentalism muzical absolut cretin. Este loc în oameni pentru toată muzica care s-a făcut sau se face. Pace.

🟢 Din categoria deja tradițională, #teamâncatîncur, punem link cu playlistul acestei ediții, Lista lui Edelweiss No. 77

Până data viitoare, aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de toți ai voștri. Edel se înclină și vă mulțumește pentru că sunteți aici.

sursa foto: freepik.com