Când vine vorba despre învățământul românesc, oamenii sunt împarțiți în două tabere. Nu că asta ar fi o supriză, cam pe orice subiect oamenii sunt împărțiți în minimum două tabere.

Dar revenind la învățământ, una dintre tabere susține că școala românească este inutilă, in timp ce cealaltă tabără, evident, e fiartă pe: „nu este adevărat, fără școală ești mort”.

Și uite-așa până la urmă ajungi să te întrebi care are dreptate și la ce folosește școala românească?

În ceea ce mă privește, sunt de acord cu ambele tabere, dar cu niște amendamente. Consider școala utilă și sunt de acord că nu se poate fără școală. Știți gluma aia celebră, nu?

Bill Gates a renunțat la școală și uite că tot a reușit în viață. Da, coae, dar a renunțat la Harvard, nu la Liceul Agricol. Ei bine, are un mare sâmbure de adevăr.

Consider că școala românească extrem de utilă în prima ei parte, în primii opt ani, în cursul primar și gimnazial. Sunt anii în care copilul se formează și acumulează, e normal să acumuleze cât mai multe lucruri pentru a-și da seama ce vrea să facă ulterior.

Știți și cealaltă glumă celebră, da? „Încă o zi în care nu mi-a trebuit teorema lui Pitagora”. Da, e foarte bună, doar că nu e adevărată. Poate că nu ți-a trebuit fix teorema lui Pitagora, dar fără îndoială că pe parcursul vieții ți-au trebuit și-ai folosit multe dintre lucrurile pe care le-ai învățat exact în anii ăia, anii de formare în școală.

Nu, prieteni, clasele 1-8 sunt relativ ok, desigur că sistemul poate fi îmbunătățit, dar ceea ce avem acum este relativ ok. Cel puțin mult mai ok decât ceea ce urmează după: cei patru ani de liceu. Această perioadă din viața unui elev, așa cum se prezintă ea acum, este un fiasco absolut care nu te pregătește pentru aproape nimic.

Sunt cei patru ani în care copiii ar trebui să-și dea seama la ce sunt buni, ce le place și spre ce ar trebui să se îndrepte în viață.

Dar, din nefericire, nu cum să-și dea seama de nimic din toate astea. Pentru că cea care ar trebui să-i ajute să facă asta, adică școala, nu le oferă nimic. Doar îi obligă să memoreze mecanic o grămadă de lucruri (cui a folosit asta vreodată?) și să învețe niște materii inutile care ar trebui scoase din programă în secunda doi.

În loc să fie un sistem bine pus la punct care face translația spre drumurile pe care absolvenții ar trebui să pornească după, liceul este doar un imens generator de frustrări și incertitudini.

Cu foarte mici excepții, toate bazate punctual pe niște profesori senzaționali și dedicați care înțeleg cu ce se mănâncă această meserie, tot ce se întâmplă pe parcursul celor 4 ani de liceu este un fiasco absolut și jenant. Iar rezultatul este că generează în fiecare an promoții de absolvenți care habar nu au spre ce ar trebui să se îndrepte. Dacă nu mă credeți, uitați-vă în jur.

Vă rog nu-mi dați exemple de părinți care au bani de investit în copiii lor. Deși ai crede că toți copiii pleacă în viață cu șanse egale, ei bine, nu pleacă. Atunci când părinții au bani și sunt dispuși să-i investească în educația copiilor lucrurile stau cu totul altfel. Dar tristul adevăr este că suntem o țară săracă în care părinții de-abia reușesc să asigure strictul necesar copiilor. Pentru toți acești părinți, școala ar trebui să fie ajutorul cel mai prețios, școala ar trebui să fie cea care reușește să-l ajute pe copil să se îndrepte spre un domeniu în care să aibă cele mai mari șanse de reușită.

Ei bine, NU ESTE.

Acum, desigur, o să vă întreb și pe voi: considerați că v-a ajutat școala în viață?

sursa foto: freepik.com