Pentru că trăiesc în România, nu contenesc să mă minunez de fiecare dată când ies din țară și mă lovesc de normalitate, așa cum ar trebui ea să arate și la noi.
De altfel, domnii de pe grupul de intelectuali, unde filozofăm despre scrierile lui Murakami sau despre puterea vindecătoare a gândului, făceau mișto de mine zilele trecute: „iar a ieșit Vasilescu din țară, iar se minunează că apa e udă”.
Da, prieteni, o să mă minunez de fiecare dată că la alții se poate ca apa să fie udă dacă trebuie să fie udă. Pentru că la noi nu se poate să fie udă.
Și mă amuză foarte tare că de fiecare dată când scriu despre lucruri banale care la alții funcționează normal, este imposibil să nu apară apărătorii României care să-mi dea exemple punctuale de la noi. Unii dintre ei din pură naivitate cu intenții bune, alții doar ca să-mi dea peste bot. Mă rog, așa cred ei că-mi dau peste bot, dar de fapt își dau tot lor.
Degeaba îmi explici că știi tu un tren din România care nu întârzie. Când, în trista realitate din țara asta, orice călătorie cu trenul care nu este pe cele două rute consacrate (Valea Prahovei sau litoral) este o aventură care poate ajunge până la grotesc. Că ne-am obișnuit noi cu răul, că ne-am obișnuit să n-avem pretenții de la CFR, este cu totul altceva.
Degeaba îmi explici că există și toalete publice curate în România, când cruntul adevăr este că poți să faci icter mecanic în 99% dintre toaletele publice din țara asta, indiferent că aparțin de stat sau de privat. În plus, degeaba îmi explicați că și la austrieci sunt mizerabile toaletele. Or fi, dar măcar te poți mișca pe autostrăzi de la o toaletă jegoasă la alta.
Degeaba îmi explici că și la Brașov respectă autobuzele orarele de pe graficele din stații, dacă nu prea ai cum să ajungi la Brașov fără nervi și stres.
Și pot să continui la nesfârșit cu exemple din categoria „da, dar și la noi”, pentru că mi-au tot fost servite de-a lungul timpului. Despre orice aș scrie admirativ, referitor la țările civilizate, o să apară cineva care să-mi explice: „da, dar și la noi știu eu un loc unde…”. Fără să înțeleagă că de fapt acolo e marea problemă: că știi doar un loc unde.
Problema nu va mai exista decât atunci când nu va mai fi doar un loc, când n-o să mai trebuiască să-mi dai exemple pentru că n-o mai ai de ce atunci când majoritatea locurilor vor fi ca „acel loc unde”.
Ce nu înțeleg cei care îmi dau exemple punctuale este că dacă pui la un loc toate excepțiile astea, n-o să obții un sistem care funcționează în ansamblul lui. O să obții doar o înșiruire de excepții care, la nivel macro, nu contează.
Să ne înțelegem, nicio țară nu este perfectă, peste tot în UE o să găsești lucruri bune și lucruri mai puțin bune, doar că de la Nădlac încolo excepțiile sunt pe negativ. „Lasă că și în Belgia a întârziat trenul o dată când a nins”. Păi despre asta este vorba: că a întârziat doar o dată, când a nins. Asta este excepția, dar regula e că nu întârzie. Adică fix invers decât la noi.
Pentru că, de la Nădlac încolo, vorbim despre țări ale căror sisteme funcționează fără să dea impresia că-și bat joc de cetățenii care țin acele sisteme în viață, cu banii lor.
De-aia mă lasă rece exemplele punctuale. Voi nu vă dați seama, dar faptul că enumerați niște excepții de la regulă nu schimbă nimic în tabloul general. Atunci când tot ce avem sunt niște excepții, nu poți decât să-ți întărești convingerea că în România sistemul este bolnav și scârțâie din toate încheieturile lui. Chiar dacă știi tu un veceu public curat, pe undeva pe lângă Cernavodă.
Nu de alta, dar o să-mi fie destul de dificil să mă duc să mă piș pe undeva pe lângă Cernavodă, dacă eu am treabă la Bârlad. Adică exact ce fac la ora când voi citiți asta.
sursa foto: freepik.com
Excepțiile am putea sa le numim disfuncționalități? 😁🤔
Comentariu beton!19
Si mai de dimineata si nervos ! E clar ca MV este restabilit in urma gripei de o zi.
Ai schimbat pin-ul de la card ?
Comentariu beton!24
E in Bârlad , e de înțeles
Comentariu beton!16
@Nicoleta, nu-i trebe card, il trece pe caiet😀
Comentariu beton!17
B0$$, ai zis-o mai bine ca mine.
Mi-aș fi dorit ca-n România normalitatea să nu fie excepție.
Comentariu beton!35
Stiu eu veceutile de la Bran si Râjnov care sunt extrem de imputite🤢. O zona turistica cu mare potential🤨
Cat despre trenurile din Belgia, te poti baza pe ele, poti sa calatoresti fara probleme. Si da, au si ei intarzieri, dar de cele mai multe ori stii motivul. Ca intr-o tara mai civilizata nu te lasa cu cu ochii in soare sa astepti.
Altfel zis, bun articol. Exceptia la români e fix pe dos.
Wc-urile ca Wc-urile…eu merg in vacanta exact acolo in zona. In 2019 m-am enervat atat de tare, de-am crezut ca explodez, din cauza dobitocilor care au „imbunatatit” rahatul ala de tronson de drum intre Brasov-Cristian-Rasnov-Bran. Sa mentionez si drumul national Fagaras-Brasov?? Niste cretini, din cauza carora vor muri niste oameni. In viata mea nu am vazut greseli mai mari de proiectare, cu capete de pod si rigole nesemnalizate, cu drumuri decopertate si lasate balta, cu asfaltari si insule facute in mijlocul drumului cu piatra normala de borduri!! de te lua durerea de cap, cu taluzuri care fac imposibila o eventuala salvare in caz de accident. Huo! O mizerie! In revolta mea, am scris ca vreau sa vin in vacanta, nu sa vin la inmormantarea familiei sau a prietenilor!
Turism? am ajuns sa imi fie rusine sa recomand prietenilor mei sa mearga la Bran , ca sa nu vada kitsch-ul si manelismele ridicate la rang de arta?
Da,are Mihai dreptate, aici si apa e mai uda. Si Wc-urile au smiley,ca sa dai rating…Nu mai zic. Am obosit,
Țara are multe valori, dar sunt excepții. Iar noi suntem țara.
Ce cauți la Bârlad?😁
E clar ca te pisi pe tine, daca ai plecat pana la Barlad ca sa cauti o buda curata…😁
Comentariu beton!17
Cum ajung in România o data pe an, nu prea am timp sa vad excepțiile alea.
Am avut, însă, ocazia sa vad excepția din Germania.
Cu frigiderul gol după o săptămână in Italia, am plecat luni, la cumpărături, pe drumul cel mai scurt spre supermarket. Numai ca, pe drumul respectiv, se înlocuiau sinele de tramvai si era complet închis. De obicei, in cazul asta, se pun niște plăcuțe care îți arata pe unde poți ocoli.
Tura asta, nicio plăcuță. M-am învârtit pe jdemii de străduțe care se tot dovedeau a fi închise, ca un c*i într-o căldare.
Dar asta e excepție.
Da’ nu ți-a zis nimeni că ” măcar la noi merge bine netu'”? 😁
Comentariu beton!47
Am trăit și eu o vreme cu gândul că suntem pe primul loc la viteza internetului, pentru că citeam aiurea fără să verific, până mi-a zis unu de la IBM că suntem pe locul 5 în nu știu ce regiune și n-am mai avut cu ce să mă laud. Trebuie să citesc despre energiile din Bucegi sau ceva 😆.
Comentariu beton!14
Mai bine nu scriai asta, trăiam fericiți în ignoranța noastră 😁 S-a dus și iluzia asta…😁
@Bertha, pe locul 5 am fost pana-n 2020. Acu’ am iesit din top 10… 🤣🤣🤣
Chiar și în Niger merge internetul decent spre bine, adică este acoperire cam peste tot pentru datele mobile și de la modemul din locuință pot accesa Netflix fără probleme, în condițiile în care locuim 7 persoane și toți sunt pe net în fiecare seară.
Iar Nigerul nu este tocmai vreo Elveție, deci da, s-a dus și iluzia cu netul…
P.S. Problema este că nu mă mai pot „ascunde” de soție cu scuza că nu merge netul!
Sunt de acord cu tine. Mai mult, am un șoc atunci când găsesc o budă curată.
@Vic, daca-i buda misto, iti vine sa mai stai o tura sau sa pui de picnic…😁
@Tavi, chiar de picnic nu! 😋😀
Este aceeasi poveste ca si cu invatamantul din Romania.
Daca avem cativa olimpici care au ajuns olimpici mai mult prin meritul familiei si al pregatirii particulare nu al scolii, insemana ca suntem cei mai tari la invatamant in comparatie cu ”prostii aia din vestul decadent”, stiti voi faza aia cu ”capra raioasa tot cu coada pe sus se tine”. La fel in sport, Hagi, Nadia..etc stiti tiparul patetic.
Problema este ca aia in ” vestul decadent” au cam 90 % chestii puse la punct, civilizatie ,de astea , pe cand la noi avem procentul invers adica avem 90% necivilizatie, taranie feudala ..etc
Comentariu beton!27
da’ ce caută olteanu-n moldova? pi Nea Costicî, pi Iliuțî?
am să fac o singură observație și aș vrea să mă contrazică careva, dacă are altă părere; am umblat cu mașina cam prin toate țările foste socialiste situate la vest de noi; plus ceva din Republica Moldova; mi se pare mie sau România este singura în care drumul „ține neapărat” să traverseze toate localitățile? impresia mea este că că doar la noi nevoia asta pentru controlul populației a atins (ante ’89) cote paroxistice; și atunci ce să ceri de la un popor care nu este obișnuit să raționeze singur, care crede și acum în (nu-i mai zice tătuc) liderul providențial…?
Comentariu beton!20
Ceva probleme de familie.
Costica am inteles ca toate drumurile astea: judetene, nationale (deci fara autostrazi) sunt facute pe unde trecea drumul de carute inainte. De aceea trece de la o localitate la urmatoarea. Asa se justifica si existenta a doar o banda pe sens: carutele nu prea depaseau decat alte carute trase pe dreapta 😉
Ce ii ala icter mecanic? icter obisnuit facut de un mecanic?
@razvan, un mecanic care si-a dat cu ciocanu’ peste deste🤣
@Răzvan: icteru’ mecanic îl faci atunci când ai un calcul pe canal. Am făcut io. Am avut o carieră de piatră pe canalul biliar comun, nu doar o bucată. 😎
@JT, adica ai fost cam constipat de ti s-au bulbucat ochii?😂
@tavi: adică m-am făcut galben ca lămâia de-or trebuit să mă opereze ăștia. 🤷♂️
@JT, vezi daca ai fost haplea si ai adunat pietris cat pentru o casa… 😉
@tavi: 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Am zis că ies mai ieftin dacă fac io pietrele.
@JT, avem diferente de strategie. Tu, multe dar mici, io una cat casa… 🤣🤣🤣
Am făcut și io multe până când un doctor invidios mi-a scos fabrica de pietre😁 Cred că făceam concurență unei cariere ceva😁
@Bertha: se pare că ești norocoasă. Mie ficatu’-mi fute câte una când mi-e lumea mai dragă, nu contează că bag 1000mg acid ursodeoxicolic/zi (Ursofalk). Bine, mai bag și 1500mg NAC (N-acetil cisteină), dar asta-i de la mine putere, că doctorița mi-o recomandat Fortifikat forte.
De fiecare dată când ies din țară, soția îmi zice același lucru…hai să plecăm din România. De ce la alții se poate și la noi nu? Aaaa, pentru că ăia au reguli pe care le și respectă și care sunt și impuse. Și cel mai important, nu se fură ca-n codrul românesc.
Românului îi place să își fure singur căciula ca să aibă motiv să se plângă.
Iar România e țara lui „a furat, dar a și făcut”!
Comentariu beton!16
Cam despre asta este vorba, da. Și nu-mi dau seama de ce am rămas la stadiul ăsta de Africă a Europei…
@BogDan, abia asta-i o chestie nashpa, sa nu stii de ce… 🙄
Astia suntem, cu astia lucram, adica cu noi.
Daca eram altfel, arata si tara altfel. De la felul in care (nu) ne-am dezvoltat, istoric, orasele, urbanizarea, confortul in zonele rurale, infrastructura de toate felurile etc., prin felul in care colmatam raurile si padurile cu gunoaie, la felul in care dezvoltam acum haotic, neinchegat, fara cap si coada etc.
Daca eram altfel, arata altfel in jur.
Unde mai pui ca, daca eram fiecare altfel, individual, scriam acum si eu cu diacritice si era mai clar cand vreau sa exprim „arata”, si cand „arata”.
Lasa ca eu inca mai intalnesc straini care ma intreaba daca România e in Africa sau Asia. Si cand le zic de EU, se uita la mine ca vitelul la piarta noua.🙄🫨
Bine spus!
Zilele trecute mă luasem cu un coleg, el fiind genul de resemnat care știe el că nu rezolvi nimic dacă te zbați și oricum nu se merită.
E trist să trăiești așa resemnat.
Păi nu degeaba a zis desteptu’ că excepția întărește regula. Și la noi regula este de kkt.
Excepțiile nu schimbă nimic. Dar trebuie apreciate și evidențiate.
Suntem sufocați de prostie și avariție.
Vorbeam cu o colegă și soțul ei despre guvernanții care fură, ce nu funcționează etc.
Și el îmi spune ,, tu dacă ai fi acolo nu ai fura? că eu da”.
Le-am spus ,, nu, nu aș fura. Tu de ce ai fura, nu ești mulțumit cu ce ai?”(familie cu 3 apartamente, mașină și încă un apartament pe care îl vor moșteni). Nu a știut să îmi spună ceva logic. Sau în perioada cu gunoiul neridicat în sectorul 1. Colega mea era supărată că bunicii ei nu i se ia gunoiul de la poartă.
Am întrebat-o dacă bunica plăteste să i se ridice gunoiul.
Uimită mi-a zis că e o singură persoană și face puțin gunoi, de ce să plătească? I-am zis că eu plătesc la Otopeni și e normal să plătească toată lumea.
Păreau normali. Oameni cu studii superioare, umblați prin lume și mari admiratori ai Angliei. Unde totul e perfect și civilizat. M-am îndepărtat de ei, nepotrivire de opinii😀
România suntem noi. Fie că suntem hoți, ticăloși sau neimplicați.😔
P.S. nu înțeleg cum acești oameni apreciază civilizația din alte țări dar în Ro nu respectă reguli.
Comentariu beton!45
Păi, vor o țară ca afară, da’ s-o facă ceilalți pentru ei. 😆
Am întâlnit și eu oameni așa, tot din bula spălată, educată, cu venituri medii, tot cu impresia că trebuie scutiți de taxe pentru că [rar, puțin, aduc nu’ș ce alte contribuții fără legătură cu subiectul].
Ăia needucați mă frustrează, ăștia chiar mă sperie, că la ei era speranța.
Comentariu beton!12
Asta cu studii superioare si umblati nu e relevant cand vorbim de burjui din lumea a doua ca ai nostri. Multi din ei sunt vulgari si ahtiati dupa bani intr-o masura aproape comica. Am intalnit oameni de familie buna din alte tari de cacat care sunt exact la fel. Un fel de targoveti cu pretentii dar fara cine stie ce valori adevarate.
noii dinu paturici
Ce naiba, ești copil? Normal, fiind figură publică, tu trebuie să promovezi imaginea țărișoarei, nu s-o întinezi cu imagini de veceuri pișate &răhățite! Așa gândesc „apărătorii patriei”. Ei se supără când uiți de chestia asta. In epoca de neștearsă amintire intrai la Zdup pentru declarații de genul asta. In plus, încasai niste bătăi țepene, acum sar doar nostalgicii in sus sau ăia care încă mai au reflexele din trecut….Ori au primit indicații în sensul asta. Ei așa își afirmă patriotismul, ascunzând tot ce e negativ sub covor…Care covor s-a făcut între timp cât Himalaia. Dar pentru ei nu contează oricum.
Nu știu dacă tăcerea a rezolvat vreodată vreo problemă, dar asta ține de capacitatea lor cognitivă, ce să le faci!! Asta au putut.
Acum cativa ani am mers de la Bucuresti la Arad cu trenul Astra Trans Carpatic la vagon de dormit clasa 1. Trenul era destul de nou, totul sclipea, asternuturile erau impecabile, aerul conditionat mergea, avea baie cu dus in compartiment. Am primit si un sandwich, o cafea si o sticla cu apa. Chiar si vagoanele de clasa a doua aratau foarte bine. Am avut un sentiment de multumire; uite, dom’le, ca se poate si la noi. Daar calatoria s-a facut tot pe aceeasi cale ferata cu restrictii de viteza, stationari in gari sau camp sa asteptam sa treaca diverse garnituri intarziate sau de marfa. Cert este ca am ajuns la destinatie cu 2 ore intarziere ceea ce mi-a mai „taiat” din entuziasm producandu-mi o stare de iritare. Ceea ce vreau sa spun este ca sunt atat de multe lucruri care trebuiesc reparate/schimbate/imbunatatite in tara asta ca si daca apare un lucru bun nu te poti bucura complet de el.
Comentariu beton!17
Pentru ca departementul planificare la CFR lipsteste cu desavarsire.
Total de acord, iar argumentul meu este asta: de mii de ani, in tarile cu apa calda se fac construcții indestructibile din piatra, marmura, etc, iar la noi din kkat amestecat cu paie. Qed
să fie vreo legătură cu faptul că țările alea-n care lucrurile-s bine puse la punct au fost mari imperii coloniale?
să fie vreo legătură cu faptul că-n țările alea-n care ne minunăm că „apa e udă”, universitățile au apărut prin anii
* 1088 Bologna
*1096 Oxford
*1134 Salamanca
*1170 Paris
*1209 Cambridge
*1222 Padova
*1258 Napoli
*1240 Siena
*1241 Valladolid
*1290 Coimbra
*1348 Praga
*1364 Cracovia
*1386 Heidelberg
*1425 Leuven
*1477 Uppsala
*1575 Leiden
*1585 Graz
*1635 Budapesta etc
și în România, prima universitate a fost deschisă în
*1860 İași 😁 ?
să fie vreo legătură cu faptul că democrațiile acelor țări n-au 30 de ani?
explicații se găsesc, da’ poate mai important este dacă noi, cetățenii de azi, schimbăm ceva, depunem vreun efort, ca lucrurile să meargă bine și la noi.
Comentariu beton!58
@Mălina: mda, scuza perfectă. Ăia o fost o pulă, ăilalți o pizdă, numa’ noi gură și cur.
Dă-o-n pizda mă-sii de scuză de căcat. În 1990 am avut șansa să începem de la zero, dar noi ne-am mulțumit cu căcatu’ românesc, că doară era călduț.
Apropo de „remarca” ta: Japonia a trecut de la feudalism la epoca industrială în 30 ani.
Știi de ce ăia au putut și românii nu? Pentru că ăia nu sug pula pentru un Audi sau un Gucci.
Asta-i diferența.
Comentariu beton!28
@ John Temple, în ce am scris nu există cuvântul „scuză”, pentru simplul motiv că nu ne caut scuze 🤷♀️ am dat câteva explicații, atât.
și nu-mi veni cu exemplul imperiului Japonez, te rog! 🙄 mentalitatea și cultura sunt diferite, ani-lumină între noi și ei.
un exemplu – din cls.I și până-n cls. a 6-a, în Japonia se predă materia „Drumul despre bunul simț” 😁.
sau un alt exemplu- până-n cls. a 7-a, japonezii fac educație și implantarea principiilor, nu stochează mecanic informații în creierul copiilor.
sau, un alt exemplu, în grădinițe și școli NU există femeie de serviciu, curățenia e menținută de copii & dascăli.
dar, ca să fiu și-un pic ticăloasă, te-ntreb și eu: de ce n-ai stat în țară s-o iei de la zero și să depui efortul de a construi? de ce ai ales să pleci la ăia care deja construiseră și inventaseră deja apa caldă?
știi ce simplu e să stai în mijlocul civilizației și culturii și să arăți cu degetul sau să strâmbi din nas, nemulțumit că ăi de-au rămas nu fac? da, știi! 🙂 ia, treci în țară și construiește, fă lucrurile să se miște-n direcția bună și-apoi mai vorbim!😉
Comentariu beton!55
jt, nu ai cu cine sa o iei de la zero- astia suntem, am luat-o de la zeroul nostru. resursa umana asta este. si exact la asta ma gandeam zilele trecute, citeam despre legea lui arhimede, care studia el fizica si astronomie cu 2-300 de ani inainte de hristos. la universitate.
Si eu cred ca de la educatie porneste totul. Si nu numai aceea facuta la scoala ci si cea din cei 7 ani de acasa. Si ce nu face bunul simt si educatia trebuie sa faca legea cu amenzi si alte metode coercitive. Cum ar veni bine cu forta.
Exemplu: Eram in gradina botanica Kew din Londra. O mamica cu un bebe in carut si inca un baietel de vreo 3 anisori langa. Asta mai maricel a terminat o cutie cu suc si a dat sa o arunce pe jos. Imediat mama a intervenit, i-a aratat cosul de gunoi si l-a trimis sa duca acolo ambalajul. Mi-a venit atunci in minte cum am traversat noi culoarul Rucar-Bran (superb de altfel) dupa un weekend cu vreme buna si calda si toate poienitele care se vedeau de la sosea erau pline cu gunoaie menajere, sticle de plastic si ambalaje. Am avut un sentiment de rusine, neputinta si gandul ca mai avem mult pana departe. 😒
Comentariu beton!15
@Mălina: și ce ne-ar fi împiedicat pe noi să copiem modelul japonez, că p-ăla ruso-turco-fanariot l-am copiat mai bine ca la indigo? Aud?
De ce-am plecat? Pentru că n-am vrut să ajung să fac pușcărie c-aș-ar fi vrut un pesedist împuțit căruia i-am arătat că greșelile lui pot omorî oameni. Nu sunt convins că n-au și făcut-o.
Împuțitu’ respectiv cred că ar fi ejaculat precoce dacă Iliescu i-ar fi cerut să-l lingă-n cur în loc să folosească hârtia igienică.
Norocul meu a fost „karma is a bitch and always bites you in the ass” și dobitocu’ și-a dat demisia din poziția de șef din motive medicale.
Nu cred că imperiile coloniale au contribuit chiar așa de mult la dezvoltarea unor țări. Sigur, coloniile au adus câștiguri, dar am impresia că țările respective s-ar fi dezvoltat și fără colonii. Aici vin cu exemplul țărilor scandinave, al Irlandei, Poloniei și Cehiei, care nu au avut colonii. Chiar și dintre țările coloniale, multe au avut coloniile după anii 1750 – 1850 (Franța, Germania, Italia, Belgia), când erau deja dezvoltate pentru perioadele respective.
Dau aici exemplul Franței, care între 1700 – 1800 a pierdut o grămadă de teritorii din America, India și Caraibe în favoarea englezilor, începând colonizarea din Africa după 1830, prin ocuparea Algeriei, continuată mai apoi după razboiul franco-prusac din 1870, cu largul concurs al Germaniei, care avea tot interesul ca francezii să iasă „la joacă” oriunde, numai nu lângă curtea lor. Ceea ce vreau să subliniez este că încă înainte de a începe aventurile coloniale, Franța și alte țări erau deja suficient de dezvoltate și cred că ar fi evoluat și fără veniturile din colonii, a căror importanță nu o neg, totuși.
În rest, perfect de acord cu universitățile care existau în Occident când pe la noi nu se știa precis ce era, iar vechimea democrațiilor cred că este strâns legată de gradul de dezvoltare.
@Malina, ei și dacă tot veni vorba de universități, pe noi cine ne-a educat? Cine ne-a făcut școli și buzi in fundul curții? Imperiul austro-ungar. Ei, dar noi patrioți, nuuu mulțumesc, noi comunism și rusofili, că aia îs patrioți și uite ce dezvoltați sunt și ce bine le merge… Acuma asta este. 😅Nu poți să ajuți o bătrână sa treacă strada, cu forța….
Problema e ca multi dintre cei care imbratiseaza exceptiile sunt multumiti cu praful asta de pe toba.
„E un inceput, schimbarea incepe cu tine, vedeti numai negativul” si alte lozinci de astea din categoria „fii bine cu tine”.
Cand ne mai intrebam de ce nu se schimba ceva fundamental, trebuie sa ne uitam si la oamenii astia. Care sunt multumiti ca au vazut o floricica intr-un munte de gunoaie.
tot schimb incepand cu mine. mi-ar trebui piese de schimb.
In Romania este o continua lupta de care pe care. Am prieteni cu firme care cauta pe cat posibil sa fenteze taxele sau sa ciupeasca cum pot, de unde pot. Cand am discutat cu unul din ei si i-am spus ca taxele alea se vor regasi mai devreme sau mai tarziu in infrastructura si dezvoltare locala sau nationala, raspunsul a fost scurt si sec „daca ala de la guvern baga banii mei in buzunar, eu de ce sa nu fac la fel”.
Problema cea mai mare a tarii asteia din punctul meu de vedere este ca romanul e interesat doar de propria persoana. Trage cat poate sa ii fie doar lui bine fara sa il intereseze de ce este in jurul lui. Vestul a inteles ca daca toti trag la aceeasi „caruta”, implicit toti vor avea de castigat intr-o forma sau alta. Cand/daca se va intampla asta si la noi, abia atunci vom putea spune ca suntem pe drumul cel bun.
Comentariu beton!17
Problema nu e doar sistemul, ci si oamenii. Pentru ca un sistem e format si intretinut de oameni. Ma refer la toti oamenii, cei din sistem si cei din afara lui. Atata timp cat principiul „las’ ca merge si-asa” o sa fie prezent in mintea lor, iar acest „da, dar…” o sa ne faca sa acceptam usor situatii care in alte tari nu sunt normale, atunci normalitatea in Ro va fi asa cum e acum. Pentru ca vrei sau nu sa accepti, asta e normalitatea in Ro, din pacate. De asta mi-a facut bagajele si la 43 de ani am plecat in normalitatea reala nu in in asta construita pe „las’ ca merge si asa” si „da, dar…”.
Coroborând și cu ce zicea Tiberiu mai sus, eu zic așa: rolul conducătorului e de a… Conduce. De a conduce masele care nu au capacitatea de a vedea problema in ansamblul ei. De a da o direcție maselor, pentru a acționa împreună pentru binele comun. Da, e utopic, dar la noi e fix pe dos
realitatea este ca majoritatea ghiolbanilor care traiesc pe aici considera conditiile de viata ca fiind normale, pentru ca in mintea lor de oameni needucati, prosti, analfabeti functional si social, lucruri chiar asa trebuie sa fie, mizerie, tipete, inghesuiala, lipsa de profesionalism in orice. Ca sa schimbi ceva in romania trebuie sa civilizezi sau sa scapi de aceste generatii. degeaba au calatorit, pentru ca civilizatia nu s-a prins de ei, dimpotriva au exportat ghiolbania peste tot pe unde au fost.
Aș duce un apărător din ăsta pe Valea Oltului, când e coadă de la Tălmaciu până la primul giratoriu din Rm. Vâlcea, să-mi arate o budă curată, una singură, nu toate, cum ar fi normal.
Am oprit la niște restaurante (!), mă rog, amplasamente în care se și mânca, restaurante e un compliment pentru locurile alea, și am zis că mor acolo. Știu excepțiile curate ale unor zone din țară și eu TOCMAI pentru că sunt puține și, culmea, nu-s altele decât cele pe care le știu alți oameni, ca să facem o hartă a budelor curate, ca aia a magnoliilor și să ne programăm într-un excel când ne hidratăm și când se execută excreția.
Pe mine nu încetează să mă surprindă și să mă amuze când văd oameni care generalizează în sensul opus pe un subiect care se vrea punctual, pentru că altfel n-ar exista discuția/articolul.
De exemplu: „riscul zborurilor cu baloane cu aer cald”.
Reacție: „păi, da, boss, dar în tiritișca cu aer rece nu cazi, nu te ia curentu’, nu te-ntâlnești cu ciufu de pădure, nu mori, vorbești prostii”. 🙄 Ar fi, probabil, mai liniște pe internet fără ei.
Trenurile in România întârzie din ce in ce mai putin. Dar nu pentru ca s-a produs vro revolutie tehnologica, sau ca i-a lovit punctualitatea pe cei care se ocupa de mersul lor. Ci pentru ca cineva, nu stiu cine, a început de ceva vreme sa ajusteze mersul trenurilor, programul acestora, la …realitate. Daca un drum de 300km era programat sa se facă in 4 ore si trenul întârzia mereu, au făcut programul încât trenul face 6.30′ ore. 300km. Pun 2 locomotive la 5 vagoane cand trenul are de urcat o panta de câteva grade, in caz ca crapa una din ele. Samd. In trendul asta, in cativa ani, trenul o sa facă cei 300km in 3 zile. Timisoara- Bucuresti in 5. Zile. Fara intarziere frate. Ca la japonezi. 😛 In rest mizeria e aceeasi, sau tot mai rau. Cu totul de acord cu Mihai. Doar o nuantare… 🙂
Da, avem un șoc cultural de fiecare dată când ieșim din țară. Chiar și în Bulgaria, autostrăzi multe, drumuri care nu trec numai prin localități… de-astea. In Ungaria am intrat o dată pe la Turnu, că era aglomerat la Nădlac. Și am oprit la o benzinărie no-name dintr-un sat. Era doar o gheretă unde plăteai, dar aveau lânga gheretă WC civilizat, mare, curat, cu de toate. Sat cu trotuare largi, case frumoase. Și era fix in the middle of nowhere. Și am multe exemple în care ne-am tot minunat, astea sunt așa, de lângă casă. La noi, da, ne minunăm când ceva orice este normal. Căscăm gura la excepții și le ținem minte, că’s puține. Afară ne minunăm cum excepțiile de la noi sunt peste tot.
Inca ceva. In urma cu cteva zile calatoream cu trenul, in interes de serviciu, nu de placere. Eram cu cativa colegi. Priveam pe fereastra cu unul din ei si comentam privind valea unui râu plina de gunoaie pe ambele maluri. Zeci de kilometri de gunoaie si mizerii. Deplangeam tara ca e frumoasa dar locuita, injuram nesimtirea oamenilor, injuram politicienii etc. Ca de obicei. Ghiciti cine a umplut cosul de gunoi al vagonului, un cos de tabla, mic, facut pentru mici resturi, servetele, mici ambalaje etc, cu sticle de bere, de dadea pe dinafara la mai putin de jumatate din drum si cine se ducea sa fumeze la buda? Exact. Cel cu care deplangeam nesimtirea… 😀 .
Da, evident ca i-am atras atentia. Ca avea o punga din care scotea sticlele de bere si le putea pune inapoi in aceeasi punga si se putea debarasa de ele intr-o statie. A avut bunul simt sa recunoasca, cu jumate de gura de cetatean turmentat, ca aveam dreptate, ridicand din umeri. Ba chiar se gandea sa se duca sa goleasca cosul. Dar nu a facut-o. De rusine si ca risca sa faca si mai mare mizerie. Cam astia suntem.
Unde mai pui că nici nu e voie să bei alcool într-un mijloc de transport public. 😆
…Nu stiu cata relevanta are, dar colegul respectiv e nationalist cu vechi afinitati naziste/fasciste/legionare, simpatizant haur, convins ca vaxinul ucide, samd. Iar eu ma incadrez in zona neomarxista-sorosista-globalista. Conform etichetei acelui tip de indivizi. :p
@Gabi. O regula pe care nimeni nu o respecta. Nici macar conductorii/controlorii nu o sanctioneaza. Ba chiar mai trag si ei cate una mica. Alta poveste dintr-un tren de noapte…
Dupa al 2-lea razboi mondial, noi am devenit prizonierii unui univers distopic in care nimic din ce se construia nu era destinat evolutiei si confortului nostru ca oameni si popor. In timpul asta, restul Europei inflorea.
Dupa eliberare, nu a urmat o reconstructie, o evolutie, asa cum era normal, asa cum s-a intamplat in alte state suferinde de comunism, la noi a urmat un jaf in stil mafiot. Jaful ala continua si azi, de-aia suntem unde suntem. Adica in urma cu tot ce inseamna conditii normale si demne de viata.
In toate tarile cu apa calda, cel care asigura apa calda este statul. Este raspunderea statului sa asigure conditii de viata si munca. Statul roman ne asigura conditii in care sa murim muncind ca sclavii pe bani marunti.
Prin ce am zis mai sus vreau sa spun ca exista niste cauze ce nu pot fi neglijate cand vorbim de tot ce e rau la noi. Nu suntem noi cel mai nenorocit popor. Oricum nu cred ca exista vreun astfel de popor.
@Tia: în România, statul e cel mai mare hoț, criminal, mafiot, ce mai vrei tu. Iar peste hoție supraveghează, nestingherită, imbatabilă, BOR.
@Tia, aprob pozitiv, baga mare ca zici bine!😉
tavi, eu imi iubesc tara si poporul chiar daca intalnirile mele cu poporul, de multe ori, nu sunt cele mai fericite. De multe ori plec cu o falca in cer si cu una in pamant de la intalnirile astea.😅 Numai zilele trecute m-a tras in piept o doamna farmacista romanca, stabilita si ea pe aici pe unde sunt eu. Sunt constienta de defectele noastre, nu le aprob dar nici nu pot sa-mi reneg radacinile.🙂
@John Nu BOR ci slujitorii ei sunt de nimic, nu toti, unii. Mie imi place mult Necula. E un tip erudit, scuturat si cu intelegere pentru cele lumesti.
@Tia: nu-ș cine-i Necula ăla, da’ pare a fi o excepție, nu regula. BOR este un căcat sinistru, chiar dacă tu ești în faza acută de negare a realității. 😉
Poate tu nu știi, dar BOR și serviciile secrete își dau limbi reciproc. 😉
@John Ei lasa, iti place tie sa-mi zgaltai universul ortodox dar nu mi-l prabusesti.😅 Ce pot sa spuna preacuviosii serviciilor? Ca Ion a zis la spovedanie ca a bagat mielu-n traista Tudoritei cand barbatul nu-i era pe acasa?😅
Mna, oricum daca fac asta o sa aiba de discutat cu Impielitatul si unii si altii.😅
Poate exista o utilitate si in a enumera exeptiile astea 🤔 poate le vede (si) cine trebuie; cei care ai facut treaba bine se simt apreciati, iar cei care nu poate se simt cu musca pe caciula si pun mana sa faca
Ce toalete publice, ce autobuze intarziate?!
M-am internat, de curând, pentru o săptămână, intr-un spital de stat, să vedeți acolo igienă si curățenie exemplară – adică lipseau cu desăvârsire! Erau făcute superficial si doar ca să nu zică cineva că nu s-a dat cu mopul (ăla negru și îmbâcsit) pe jos. Si ar trebui să fie literă de lege, dar nu.
Să vedeți acolo personal care respecta regulile sau îndatoririle – nici măcar o fărâmă de empatie față de bolnavi! Nu aveai voie să te simți rău, să ceri un calmant, asta în condițiile în care toți pacienții au suferit operații foarte grele, nu o durere de măsea. Medicii erau exemplari, profesioniști și dedicați, dar cred că și ei sunt depășiți de liota nepăsătorilor si parveniților.
Încă sper că ceva sau cineva se va zburli bine la țara asta și va schimba, măcar în ultimul moment, toate sistemele astea mizerabile și lipsite de orice urmă de profesionalism. Și sper că va dispărea pentru totdeauna, această nesimtire cronică, a tuturor sitemelor (învățământ, sănătate, transport etc.).
In Belgia întârzie trenul zilnic, bine, nu acelasi, nu aceleași motive de fiecare data, dar într-adevăr, prefer să știu ca au greve lunar sau întreruperi din cauza șantierelor. Ce pare ireal la ei, dar mai ales la Olanda, in sistemul asta de transport e ca poți planifica o ruta, pe absolut orice, bicicletă, tren, mașină, combinate toate in orice combinație pe distanțe de 2-300km,pentru peste 3 zile și ăla să îți fie timpul rezultat in final, nene, schima
la barlad se este mici buni
edit. – se dorea a fi un răspuns la mesajul lui @Malina
Completez cu un reper în timp, pentru a sublinia puterea acestui argument.
În anii în care se năștea bunicul lui Mircea cel Bătrân, Universitațile Cambridge și Oxford aveau deja o sută de ani de activitate.
Lăsând la o parte educația de nivel înalt, poate ar trebui să vă întrebați și, dintre locuitorii orașelor din România, câți sunt citadini la cel puțin a doua generație ? E, oare, important sau nu, dacă sunteți atât de revoltați de rămânerea noastră în urmă la capitolul civilizație ?
Citesc aici că unii fac o legătură directă de condiționare intre curățenia la budă si urbanism sau existența universităților! Ciudat, foarte ciudat.
O să-i întristez pe mulți din acești tovarăși, vajnici aparatori ai patriei, dar eu am cunoscut oameni din satul natal al bunicilor, țărani cu maximum patru clase primare, care păstrau o curățenie lună in casele si
in ogrăzile lor, inclusiv la budă! In plus, țăranii ăștia când și-au vizitat rudele la oraș nu au făcut murdărie in wc-uri.. Excepție o făceau bineînțeles bețivii din sat și cei câțiva certați cu munca. Ăștia nu se preocupau nici de curățenie, nici de igienă.
Dar dacă așa gândiți stimați tovarăși, nu cred c-o să scăpăm de mizerie prea curând.
Te-ai dus la Bârlad să documentezi celebrul folcor vasluian? 🙂
Acele locuri unde si la noi e la fel sunt exceptii. Iar acele exceptii,odata mentionate, se intorc la un moment dat la regula generala de…Romania. A fost plaja la Marea Neagra,acum e beton si plaja la mama….mamei, a fost Valea Prahovei acum e road to hell, a fost ….ce vreti voi, acum s a cam dus. Au fost si paduri….dar acum sunt….la austrieci! Morala e simpla,nu ne distrug altii cat ne furam noi!
Mas și eu un exemplu aici, la care chiar rog pe cine vrea sa îmi dea contraexemplu 😁.
Practic de vreo 15 ani autostrăzile din Franța și deci, wc-urile de la benzinării sau chiar din ariile de parcare. Care wc-uri sunt curate daaaaar, pentru că există un daaaar, nu sunt foarte practice pentru când ai un băiețel de 3 ani care face la toaletă. Până acum nu am fost atenta decât la zonele une poti sa le schimb scutecul. Ei bine, prima dată când cere la budă pe autostrada, oprim la o benzinărie și nu doar că nu a trebuit să stăm la coadă, dar aveau spațiu pentru bebe, și chiar și două toalete mici, pentru cei mici, destul de largi că sa intre și mama/tata cu copilul, că ăștia mici mai trebuie ajutați. Pe lângă faptul că au fost super curate, cel mic așa de tare s-a bucurat că „au avut toaletă mică, pentru mine”, că timp de o săptămână a povestit oricui a stat sa îl asculte, cum a făcut el pișu pe autostrada, in toaleta mică, pentru el 🤣. Așa fericit a fost, iar eu am fost atât de recunoscătoare, bai, ăluia care s-a gândit, băi hai sa le facem viața mai ușoară astora de călătoresc cu plozii. Menționez că era gratis. Na, vreau sa aud contraexemple 🤣😁
De când te citesc, este prima oară când simt nevoia sa comentez! Recunosc, nu avut răbdare să citesc toate comentariile! Ai dreptate 100 %…. din punctul meu de vedere, starea budelor este o măsură a civilizației…în țară, experiențele mele au fost pe minus….în plimbările mele europene au fost pe plus….un singur exemplu: înainte de a pleca la Londra, am căutat diverse informații….printre altele am avut beneficiul unei hărți cu bude, unde aflam care sunt gratis și care cu bănuți! O fi de bine?
Si,a facut Cioaca nevoile intre Rucar si Bran? Nu se specifica clar, ca posibil a oprit in mai multe locuri pe tronsonul ala pana a dat de iarba mai verde si mai deasa…