Când am văzut „Friends: The Reunion” prima oară, am rămas așa cu un fel de senzație neplăcută vizavi de Chandler. Sau, mai bine spus, vizavi de Matthew Perry, tocmai pentru că nu reușeam să asociez deloc personajul cu actorul. Acolo, în studioul în care se reuniseră, Matthew Perry părea singurul care nu făcea parte din poveste, ziceai că l-au adus cu forța.
De-abia dacă scotea câte o vorbă, uneori părea absent și, când mai zicea câte ceva, părea replică de pe script, nu ceva care să-i aparțină.
Păi nu asta așteptam eu de la omul despre care citisem de nenumărate ori că-i făcea pe ceilalți cinci să râdă cu lacrimi la filmări. Ca să nu mai spun că nu asta așteptam de la personajul pe care l-am iubit cel mai mult, după Joey.
Salt peste timp: doi ani mai târziu apare cartea lui Matthew Perry: „Friends, iubiri și marele lucru teribil”. N-o să discutăm nici despre cum a fost tradus titlul original „Friends, Lovers and the Big Terrible Thing”, nici despre cum a fost tradusă cartea în general, că n-are importanță în context
Am comandat cartea imediat ce-a apărut și-am început s-o citesc din secunda în care mi-a ajuns. Și, pe măsură ce citeam, a început să mi se facă jenă de cât de greșit am putut să-l judec pe omul ăla, pe Matthew Perry.
Habar nu aveam de iadul prin care trecuse, habar nu aveam că acolo, pe platou, încă mai trecea prin hău. De altfel, nu știau prea bine ce i se întâmplă nici colegii lui de platou, de unde naiba să știu eu? Vă spun, după ce-am citit cartea, m-am tot întrebat cum de-a avut puterea să meargă la reunire. Eu, în aceeași situație, nu știu dacă aș fi putut.
Asta apropo de oamenii care susțineau pe aici că dacă ai bani, nu ai cum sa ai depresie. Ce depresie să mai faci când tu ai milioane de euro în conturi?
Well, doar că lucrurile nu funcționează așa, Matthew Perry a câștigat în jur de 200 de milioane de dolari numai din Friends. Pare o sumă suficient de mare să nu mai ai niciodată nevoie să muncești și să-ți permiți cam tot ce vrei pe lumea asta, nu?
De altfel, se referă și el la acest aspect, dar pentru că mi-a fost imposibil să regăsesc fragmentele respective în carte, o să citez din memorie și aproximativ:
„[Mi-aș dori ca toți oamenii să fie bogați si să-și permită tot ce vor, ca să înțeleagă că nu asta le va aduce liniștea]… [aș da pe loc toți banii pe care-i am, doar ca să-mi găsesc liniștea]”.
Ăsta este și motivul pentru care am scris textul de azi. Pentru că mi-au rămas în cap, de la articolul de zilele trecute, oamenii care susțin că dacă ai bani, dacă ești bogat, nu mai faci nicio depresie.
Ce credeți? Oamenii ăștia au deschis măcar o dată în viața lor o carte în care în care să fie vorba despre depresie? Și nu vorbesc despre tratate de medicină sau despre demonstrații științifice, zic de o carte normală, o carte pe care o poate citi și înțelege oricine. Vă zic eu că n-au deschis.
Citiți, oameni buni! Cititul este singurul lucru din lume care îți deschide mintea. Plus că, în zilele noastre, este atât de ușor să-ți cumperi cărți, nu mai trebuie să bați drumul până la librărie, ca pe vremuri.
Azi, doar intri pe internet, cauți secțiunea „cărți pentru citit” de pe eMAG, pui în coș cartea sau cărțile pe care ți le dorești, și asta a fost tot. Îți vine singură la easybox sau direct acasă.
Totul e să vrei să citești.
Pățăști!
am un sentiment ca sectiunea aia de carti pentru citit nu este foarte populara. Citeam o statistica ca 9 din 10 romani nu au citit nici o carte de cand au terminat scoala.
Eu am citit un studiu din. Care reieșea că n-au citit niciodată vreo carte. Nu mai țin minte procentul, dar era imens.
Mihai, procentul era de 34%!!! Imens, într-adevăr.
Deci un om din trei. Doamne ajută!
Stati mai, nici la școală? Lecturi obligatorii? Nicio nicio carte? Aia 34%… Dar ce fac ei? Cumva cred ca nici sport nu fac.
@Oana, parazitează viața, aia fac.
Acum că nu au citit, e o treabă, da ca se mai și laudă cu asta… Te cam apuca plânsul.
Că tot veni vorba despre depresie, acum 2 weekenduri, un tip din blocul de peste drum s-a aruncat de la etajul 7. Avea vreo treizeci si ceva de ani, era italian, arata intr-un mare fel, era si frumusel si pasionat de modă și, din câte spuneau vecinii, lucra la o firmă care-l plătea regește. Însă depresia, despre care unii imbecili spun că e doar lene patologică, i-a venit de hac și bietul de el n-a mai văzut nici o portiță de scăpare. O să îmi rămână mult timp întipărită în minte imaginea lui cum zăcea pe trotuar…
Cartea lui Chandler – într-adevăr tulburătoare.
Comentariu beton!62
Same aci. Doar că eu eram in clasa a VII a și cea care s a aruncat era o femeie. Stăteam la birou și „făceam teme” adică visam cu ochii pe fereastră. Și a sărit. Am crezut inițial că iar a smuls vântul un cearșaf de la bacon, dar țipetele de pe strada m-au lămurit.
Pe de altă parte citeam foarte mult, până mă lua mama de codițe. Citeam in loc să șterg praful și în loc să-mi fac temele la chimie. Era profa mai ușor de trombonit decât cea de mate. Citeam că tv era 2 ore iar pe telefonul cu disc nu mergea feisbucu.
Comentariu beton!32
dabineboss, și la neflics cine s-e m-ai uită?
învățați, învățați și iar învățați?!
măcar lui i-or făcut mausoleu! btw, tu cum te mai simți?
Comentariu beton!13
A mai scăzut temperatura. Nu mă mai doare decât spatele. Vedem, că dimineața mereu e mai bine.
Multa sănătate, mă bucur că ai pescuit un virus mai leșinat. Pune l pe Vasile sa ți facă un masaj la spate cu lăbuțele (a mea face, problema e că nu face unde mă doare…)
Comentariu beton!19
Eu îs mare fan anime, dependent de RPG-uri și jocuri pe calculator…. Dar dacă am prins o carte buna, aleluia pina n-o termin…
E greu tare cu cititul, doar știi. Exista case in care nu vezi nici măcar o carte. Nici cartea de telefon sau vreo carte de bucate.
Sunt oameni care nu pot citi un cuvânt mai lung de cinci litere si tu vrei sa citească despre depresie!
E clar ca te-a lovit rău gripa aia!
Comentariu beton!26
Poate cândva o să scriu despre căderea în iad, lupta mea acolo în întuneric, cum am răzbit la lumină și cum am adormit demonul. Ca și la cancer există remisie, depresia aia clinică nu pleacă nicăieri, nu se vindecă complet doar doarme și așteaptă să ajungi jos, să poată deschidă Pandore.
P. S
Pentru fanii hardcore Metallica, nu Master of puppets este cel mai bun album de thrash ever, Reign in Blood by Slayer este regele incontestabil.
Comentariu beton!80
Ce pot face ca să te conving să scrii acum, nu cândva?
Îți promit că în maxim două săptămâni ai articolul. Trebuie să mă așez, să fiu pregătit să retrăiesc iadul. Nu pot să mă uit la filmul ăla acum.
Comentariu beton!61
Te cred. Faci cum știi tu mai bine.
Și eu aș citi ce ai scrie, mi-ar plăcea să o faci, dacă ar fi ok și pentru tine. Plus că scrii foarte mișto.
bagă, @Satană, poate ajută și pe alții, da’ sigur ție îți va face bine (ok, după ce îți va fi -din nou- rău);
auziț, nevesti-mii a început să-i placă Ghost, să mă îngrijorez?
Comentariu beton!18
Ai mare dreptate! E acolo, pândește după colț, așteaptă.
Mă bucur când cineva iese la lumină după tot iadul prin care a trecut!
P.S. Reign in Blood- daaaa… Și ce an -1986, atâtea albume bune de trash!
P.S. Muzica= supraviețuire (pe mine m-a ajutat întotdeauna!).
Comentariu beton!12
@costica, a început doar să guste muzica cu adevărat bună.
@DeeaM, Vanina, mulțumesc.
@Edelweiss Tot respectul pentru munca ta, bravo!
Deși cu Slayer nu m-am înțeles niciodată (mai puțin Seasons in the Abyss-genială) o să le mai dau o șansă.
@MV Chiar dacă n-au citit cărți, nu poți zice că românii nu le au cu 5G, vaccinuri etc.
As incerca si eu, se zice ca (uneori) ajuta, dar tare ma tem sa nu cad din nou acolo si sa nu mai pot iesi. Zvarcolirea e mult mai lunga si mai epuizanta a doua (treia etc.) oara.
@vanina: thrash, nu trash. Nu e gunoi si pocnitura
Exact de asta, de faptul că nu pleacă depresia, îmi este frică. Nepotul meu de 16 ani, a făcut o formă de depresie, atac de panică, nu știu cum să îl numesc. Am trăit, toată familia, alături de el niște zile groaznice. Nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva. Nu își găsea locul, noapte, zi, nu conta. Nu știu exact ce simția, el zicea că simte o stare de agitație pe care nu o poate controla. Noi, toată familia, și suntem destui, eram pe rând, lângă el. Făceam exerciții de respirație ( simția nevoia să le facă împreuna cu cineva). Acest copil are de toate, e un copil cuminte, învață bine, nu îi lipsește nimic și totuși, ceva nu e în regulă. Factorul declanșator a fost că, a făcut roșu în gât. Nu ne-am dat seama de legătura dintre depresia lui (sau ce este) și gripă până când, am aflat că în vacanța de iarnă, a murit un coleg de-al lui, de gripă. Discutiile de pe grupurile de colegi au fost ample. O sa aflam mai multe, sper, cu timpul. Avem noroc cu un medic de familie extraordinar care ne ajută mult. I-am făcut analize pentru a vedea dacă nu a consumat ceva. Nu e cazul. Aste pentru că a slăbit în 3 luni, 10 kg, enorm. Acum primește ajutor de specialitate. Sperăm să fie bine. O singură persoană, din familie, a zis că e o prostie, că nu are nimic, m-am înfuriat. Nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva. Într-adevăr, cei care spun că nu există depresie, nu au citit în viața lor 2 pagini, nu o carte. Poate nu era cazul să scriu aici dar, am simțit nevoia să mă descarc, să afle și alții că nu e de glumă cu boala secolului. Să aveți grijă de voi.
Boss, nu mă supăr dacă nu îl publici. Poate e prea târziu sau prea mult. Doar am simțit nevoia să scriu aceste lucruri, poate ajută pe cineva.
Comentariu beton!13
@Corina, foarte bine ai facut ca ai scris. Te-ai descarcat si asta te ajuta foarte mult. La noi au fost cativa ani groaznici. A inceput tot asa cu stari de anxietate si apoi depresie. Conteaza foarte mult sprijinul familiei si suportul pe care il va primi baiatul de la cei din jur. Fiul meu a facut facultatea in UK unde discutiile despre depresie erau deschise, cazurile de colegi care sufereau de asa ceva erau destule si anturajul se mobiliza sa le acorde sprijin. Asa ca atunci cand a aparut si la el depresia a stiut si a acceptat imediat ajutorul de specialitate. A mers la cate 2 sedinte pe saptamana la psiholog. Primul a simtit ca nu il ajuta si l-a schimbat. Dupa o perioada al doilea i-a spus ca trebuie sa mearga la psihiatru. A urmat un tratament medicamentos si s-a echilibrat. Dar mereu imi este teama de o recadere. Noi, insa, a trebuit sa ne schimbam complet comportamentul. Sa il ascultam, sa nu incercam sa dam solutii, propozitii cu cuvantul „trebuie” (gen trebuie/ar trebui sa faci .. ) sa lipseasca din conversatii. Multe din conversatiile noastre se desfasurau in scris pe chat pentru ca ii era mai usor sa se exprime in scris decat la telefon. Am mers cu discutiile listate la psihiatra ca sa o intreb daca eu am procedat corect si sa ma indrume cum sa discut. Am incercat sa ii prezint ceea ce a realizat pana atunci si ca nu are motive sa se desconsidere si raspunsul a fost: este rational ce spui tu dar cand ti se pune valul negru peste minte nu mai poti gandi rational. Lupta cu boala a dat-o el dar stia ca noi eram langa el cand avea nevoie. Dupa cate o discutie cu el si cand ma apuca disperarea ca nu puteam sa il ajut, vorbeam cu doua prietene bune, le povesteam, plangeam, ma descarcam si imi capatam fortele pentru runda urmatoare. Nu este usor. Asa ca, repet, bine ai facut ca ai scris.
Comentariu beton!11
Banii nu sunt îndeajuns, asta este clar.
În alta ordine de idei, te simți mai bine? Am văzut ca ai răspuns lui Răzvan, deci încă mai miști:)
Mulțumesc pentru recomandare,azi mă ocup și de treaba asta,mai ales că sunt între înscriere la grădiniță,pregătire pentru evaluarea națională și altele asemenea. Cum stai cu răceala,febra?sper că mai bine,că doar n-ai făcut atâta alergare degeaba,cumva corpul e mai antrenat să suporte boli de sezon.
Am citit acum cativa ani un articol despre Matthew Perry ca trecea printr-o perioada nu foarte buna. Aratau si o poza cu el, ziceai ca e cersetor. Multi nu vad decat poza si trag concluzii care nu au nici o legatura cu realitatea. M-am gandit atunci ca e depresiv.
Comentariu beton!11
Salutare, eu citesc – poate mai mult ca in tinerete – dar pentru ca mi-e incomod cu cartea fizica, prefer cititul in format electronic.
Am încercat. Efectiv nu pot. 🤷♂️
Gizăs!
Am strâns mii de cărți in format electronic, sperând ca am să reusesc să trec de primele pagini.
„Și n-au invins! „
Nu reușesc de nici o culoare sa citesc…electronic. lipsa datului foilor, mirosului de cerneală parca îmi strică placerea. Am cărți care îmi stau pe creier, nu am reușit să le procure in format fizic- sau nu am bani de ele – le-am găsit în format electronic ; de nici o culoare nu reușesc să citesc mai mult de un capitol. Probabil pentru că tărtăcuța mea asociază ecranul altor activități decât cititului.
Comentariu beton!11
@cristbax, si eu am trecut de ani buni pe citit carti in format electronic. Citesc mult si nu pot sa adorm fara citit macar cateva pagini. Pentru ca am nevoie de mai putin somn odata cu inaintarea in varsta, Kindle-ul imi da posibilitatea sa citesc noaptea fara sa aprind lumina. Si este si mai usor de tinut in mana. Am o biblioteca intreaga de carti in limba romana si engleza. Pentru cele care sunt in alt format sau le download-ez de pe site-uri free, calibre sa traiasca. Cred ca mi-ar fi greu sa revin la cartea pe hartie. Plus ca trebuie sa salvam padurile, nu? 😁
Comentariu beton!13
Am citit mult tot timpul. Dupa ce am umplut 4 biblioteci, am trecut la ebook reader.
Sunt la al treilea si nu trece zi sa nu citesc macar o ora-doua.
Pentru mine e mai comod, pot citi si seara inainte de culcare cu lumina stinsa, in concediu am la dispozitie sute de carti de toate genurile, astfel am ce citi in orice stare as fi. In plus am acces la o gramada de autori care nu sunt tradusi in romana. Traiasca Amazon-ul pentru asta. Rezista la apa si ocupa putin spatiu. Bateria ma tine cam 10 zile deci e suficient.
Mai cumpar si carti tiparite insa rar, de regula autori romani.
Am avut o perioada in care cumparam de pe Okazii zeci de carti odata, folosite sau nu, majoritatea ieftine. Toate cartile pe care le-am dorit dar nu am apucat sa le cumpar la aparitie. Pana sa ajung angajat, pe banii mei, imi cumparam o carte sau un CD cu muzica in fiecare luna. Dupa 1990 a fost o explozie de carti bune aparute prima oara la noi insa nu-mi permiteam mai mult. Am compensat dupa !!! Acum efectriv nu mai am loc pentru ele. Am mai donat, am facut cadou insa tot sunt foarte multe. Daca copiii mei o sa citeasca un sfert din cat am citit eu, o sa fiu fericit. Deocamdata cea mare imi calca pe urme dar am sperante si pentru junioara.
Comentariu beton!23
„efectiv nu pot” – sambag pl daca inteleg cum vine asta. Senzatia, pe kindle, e identica. Ai un cacat in mana. Pe cacatu ala se este text. „efectiv nu pot sa il citesc”….
sambag pl. Aproape ca mi-as face firma de braduleti de kindle. Pui braduletu cu miros de hartie la kindle, sa poti citi.
@animaloo, eu, când citesc, îmi construiesc în cap lumea din carte. Pentru mine cartea e un film care se desfășoară în mintea mea. Ei, oricât am încercat asta cu cititul electronic, nu mi-a ieșit.
Altfel, poate e ok să înțelegem că nu toți suntem la fel. Nici eu nu înțeleg oamenii care mănâncă sarmalele cu smântână, de exemplu, dar îi accept așa cum sunt.
as intelege „nu pot cu audiobooks”. inteleg „nu in engleza” sau „nu pot de pe tableta”. Ca aia iti fute ochii…
Dar de pe kindle-ish? Fix fix dar fix indentic. doar ca nu sa il inconvoi, cum fac unii cu cartile de mi se face rau cand ii vad.
mie nu prea imi plac kindleurile noi. Alea cu „touch”. Sa ma bata mama, alea is facute de cineva care nu a citit niciodata. Inainte aveau buton „gata, am terminat pagina”. Si apasai butonu. Cu o mana stateam cocotat in metrou, cu ailalta citeam.
Cu astea cu touch…citeam o pagina, pe alta in loc de apasat imi iesea scroll…
„dar îi accept așa cum sunt”
ma amuza chestia asta. am scris „dar îi accept așa cum sunt”. Asta nu inseamna ca ma cac pe cartile tale. Vine la tine in casa, le pun in mijlocul sufragerieriei, ma cac pe ele, le pun scobitori si dupa un kindle in fata si declar „ariciul din cartile lui MV tre sa asculte acum de regele Kindle”.
Pur si simplu nu inteleg de unde vine boala asta „tre sa fie asa cum stiam io”. Noroc ca am citit de la Douglas Adams care e faza cu tehnologiile si varsta si da…esti batran 😀
„Nici eu nu înțeleg oamenii care mănâncă sarmalele cu smântână,”
Stai un pic, deci se pot mânca și fără ?
Comentariu beton!13
ioooi istenem! s-a strigat sarmaleee??? 😁 Aduc smantanaaa😂
Comentariu beton!11
Astept sa citesc si eu, e pe lista. Acum ca ai scris, intra pe lista scurta.
Exacctt! Aceeași impresie am avut-o și eu când am văzut Reunion, dar citisem ceva despre faptul că Matthew Perry a fost într-o depresie maximă. După ce-am citit cartea am rămas șocată! Mi-am explicat atunci ce și cum. Și, da, traducerea n-a fost ce trebuia.
Dacă nu citeam atât de mult despre depresie, azi nu știu pe unde eram.
Celor care cred că depresie e așaaaa, o lene, le doresc s-o experimenteze, tot așaaa, doar puțin, pe fund!
Și mai cred că numai oamenii care gândesc profund despre viață, care-și pun întrebări, care au preocupări intelectuale pot avea depresie. Proștii n-au cum să aibă depresie. La ei totul e roozzz!
Sănătate maximă!
Comentariu beton!33
@vanina, psihiatra fiului meu mi-a zis ca adolescentii si adultii care au mai multa scoala si gandesc mult au risc crescut de a dezvolta depresie si/sau anxietate. O fi si o compomenta genetica dar ritmul alert al societatii actuale, nevoia de a „presta” rapid si competivitatea din toate domeniile au un rol important. Altfel, stii vorba aia: fericiti cei saraci cu duhul!
Am citit pe undeva o statistica care spunea ca unul din patru adolescenti si adulti tineri sufera de o forma de depresie! Acum nu mai tin minte daca in Romania sau in toata lumea. Oricum este infiorator. Si cand auzi „destepti” care comenteaza ironic sau acuzator despre aceasta boala cumplita iti vine sa ii dai cu capul de toti peretii. Multa sanatate si putere de lupta!
Comentariu beton!15
Apropo de traducere, am citit în original cartea, sună cum trebuie, glume, apropouri. Cine poate, să încerce varianta în engleză, râmâi cu o impresie și mai puternică. Cartea lui ar trebui predată/ recomandată în școli. Mult mai puternică decât orice pliant informativ sau campanie plictisitoare de conștientizare pe bani mulți.
Ador Friends, ruleaza in fundal de ani de zile. Cartea lui mi s-a parut greu de citit, destul de dezorganizata ca fir narativ.
Bună dimineața!
O am comandată, cartea în discuție, după recomandarea ta. Nu i-a venit rândul până acum, încă e infoliată. O iau cu mine la cabană, în minivacanța de 1 mai dar, nu pare chiar de vacanță, subiectul 🤔. Mai pun o carte, de Bill Bryson, pt echilibru. 🤪.
Sănătate! 🤗
Mă bucur că îți este mai bine, fiu meu este așa de vineri seară și nu a ieșit pozitiv la niciun test 🥺 așa că deocamdată așteaptă să îi treacă de la sine. Pe urâta aia de depresie cred că mulți o cunoaștem doar că nu o și recunoaștem public din multe motive. Dacă ar ști cu adevărat toți ce demoni ascund „ciudații” sau „inadaptații” mulți și-ar reconsidera atitudinea.
Este FOARTE greu sa scrii despre depresie. Eate ca si cum ai privi fiara in ochi, o poti provoca. Am incercat sa descriu verbal episodul meu cel mai marcant. A trebuit sa ma opresc, retraiam. Cine are puterea de a scrie despre asa ceva trebuie citit.
Comentariu beton!18
cum trăiesc cu un profesor de română în casă și cu un olimpic național care citește din ce în ce mai puțin, am câteva idei, dincolo de constatarea factuală că 9 din 10 români nu citesc. în primul rând, școala românească, studiul literaturii mai ales sunt cele care îndepărtează copiii de lectură. toată performanța școlară legată de lectură se construiește pe decuparea unor texte literare și prin interpretări marginale care ar trebui să favorizeze înțelegerea (și nu o fac), și nu prin creșterea, prin valoarea textelor, a atractivității lecturii.
al doilea motiv este legat de modelul de succes românesc. puțini sunt cei care au făcut bani (căci ăsta e modelul de succes pe mărețele plaiuri) tocind băncile școlii. altfel spus, succesul se face ignorând școala, cartea etc. și de aici apare aroganța. 9 din 10 români nu doar că nu citesc, ci se laudă cu asta. ideea de a citi o carte e văzută ca o insultă. și așa se explică toate, de la conspiraționism la agresivitate în societate și de la bigotism la discurs anti-științific.
a, și mai ceva: o altă problemă este lipsa culturii literare și socio-umane în noua elită financiară educată, it-iști, finanțiști, medici, magistrați etc.
Comentariu beton!37
@Berenger
Și elitele aste chiar se mândresc: „abia am timp de literatura de specialitate, nu am timp de prostii!”
am primit nu de mult o replică de la un medic (apreciat – nu știu cât de bun – în meseria lui, absolut criminal în opinii dincolo de părticica lui, rasist, xenofob, conspiraționist, cu lacune monstruoase de logică de-a noua, antiliberal – ca viziune asupra lumii) care mi-a spus că biblia e mai bună decât orice tratat de anatomie și că el nu mai citește, de 20 de ani, nimic altceva, fapt care m-a convins să nu apelez la el niciodată dacă aș avea nevoie.
Comentariu beton!37
Cineva care se pricepe ar trebui să mai revizuiască lista aia de lecturi obligatorii. Cred că este făcută pentru a îndepărta copiii de citit. Cel puțin așa era acum 6-8 ani când mai aveam copil la școală. Trebuie să li se indice lecturi care să îi atragă și pe copiii ai căror părinți nu citesc. Bufnița Hedwig e mai interesantă azi decât Patrocle.
@Berenger, am patit si eu cu ani in urma, ceva asemabator. Eram intr-o perioada cand ma imbolnaveam des. M-am dus la medicul de familie, o doamna doctor foarte cunoscuta in cartier. Aveam gripa si ea mi-a recomandat sa ma duc la biserica. M-am dus drept urmare la alt doctor care mi-a dat medicamentele necesare. La ea nu m-am mai dus.
Comentariu beton!21
Dacă și Biblia-i mai bună ca un tratat de anatomie, în opinia doctorului respectiv, asta înseamnă că e de evitat. 😬😬😬
@berenger: da, scoala are probleme in adaptarea la elevii de azi. au alta mentalitate, abordare, cunostinte si idei fata de generatia parintilor lor sau chiar fata de cei cu 10 ani mai mari. nu poti preda acelasi lucru si in acelasi mod ca acum 50 de ani; acum societatea si implicit copiii sunt mult diferiti.
lista de lecturi e de pe vremea noastra, cu situatii si personaje pe care nu le inteleg, efectiv nu au contextul si experienta necesara pentru asta.
valorile societatii sunt cele care sunt promovate. in plus, impactul internetului in general si al social-media in special e enorm si a modificat paradigma. e mult de discutat aici.
in ceea ce priveste lipsa culturii nu as generaliza, cunosc un fotbalist care a citit mult mai mult decat mine. eu sunt it-st si majoritatea colegilor mei citesc, citesc mult si din domenii foarte diverse, nu numai literatura de specialitate sau SF ci si filozofie, istorie si altele.
in plus conteaza si ce citesti (Mein Kampf sau Elogiul Nebuniei) si ce intelegi din ce ai citit.
nu poti spune ca Nastase sau Vadim nu ar fi fost oameni culti si educati insa nu sunt un model de urmat.
on topic: niciodata banii nu garanteaza fericirea. iar depresia e ceva crunt care, la fel ca moartea, nu face diferenta intre bogati si saraci, tineri si batrani, barbati si femei.
Comentariu beton!13
@whitewolf, de acord ca trebuie umblat la lista de lecturi a elevilor. Am auzit/vazut la tv o profesoara de limba romana care spunea ca a citit cu elevii ei Petruta de Mircea Cartarescu si a fost un succes. Copiii au fost interesati de lectura si au participat la discutii pe seama ei. Ce sa mai faci in ziua de azi cu Amintiri din Copilarie a lui Creanga cand jumatate din cuvinte si activitati le sunt necunoscute? Trebuie sa le captezi atentia cu lecturi de actualitate.
si mie jumatate din cuvintele din Amintiri imi erau necunoscute. nu e vorba de cuvinte ci de stari.
Am vorbit cu nevasta-mea. 10 ani mai tanara, post 89 practic. Care si-a trait copilaria in oras cu cartoon network, mtv si restu. Cum sa ii explici ei conceptul de furat de cirese?
Ceea ce mi se pare incredibil e ca generatia pre 86 (fratele meu) are puncte in care atinge putin si atmosfera din Amintiri. Dupa…se schimba treaba si ala vorbeste niste sfuri ilogice 🙂
Carti, depresie…patasti🙄
Un tip la bibliotecă:
– Fiţi amabilă, vreau şi eu o carte despre sinucideri!
– Fugi de-aici, că tu n-o mai aduci înapoi!
Comentariu beton!29
Vreau un tratat despre cum sa nu te certi cu soția… Incercati in camera 2 , secțiunea Fictiune…
Așa, așa, pune degetul pe rană.
Despre cărți ce pot spune, din postura de bibliotecar școlar, sunt puțini copii care citesc. De obicei până în clasele V-VI, cel mult VII, după care se rupe filmul. Ideea este că mulți dintre cei care citesc fie au în părinți modele care citesc, fie au descoperit lectura ca pasiune (pe care o pierd treptat). În rest din păcate în multe școli bibliotecarii fac altceva (secretariat, contabilitate, etc) sau chiar nu mai există deloc. Cunosc caz în care tot ceea ce a existat în școală s-a aruncat (de la manuale, cărți vechi, hărți și multe alte documente) că sunt vechi (fără vreo triere prealabilă, ceea ce este greșit).
Despre depresie am mai scris cu altă ocazie, vorba lui Edel de mai sus, ca să cobori în acel iad și să mai poți și povesti, este destul de greu, plus că este o doamnă parșivă și pândește orice ocazie să iasă la suprafață (indiferent dacă ai bani sau nu).
Comentariu beton!13
@Vlad Te ajut eu. Un barbat trebuie sa asculte de sotia lui. Asta sta in Biblie.🙂
@ Tia
Cică Adam a ascultat de Eva în privința dietei. Și-a luat kick și ban pe server cu tot neamul lui.
@Vlad, mă alătur Tiei: trebuie să alegi între a avea dreptate și a avea liniște (a fi mulțumit/fericit) 🙂
@Peredhil Dar nu a fost vina Evei ca Adam a fost un tip usor influentabil si posibil vegetarian-vegan! Putea sa se opuna, sa zica:” – Fey, nu ma ispiti cu mere, hai mai bine sa mancam sarpele!”😅 Asa scapam toti, nu mai trebuia sa platim si in ziua de azi pentru pacatul originar comis de fapt, de Adam.
@Ady Frumos mi te mai alaturi cand afirmi ca barbatii au mereu dreptate! Bravo, ce sa mai zic?😅 Tradatoareo?😅
1. Se vede din serial că trece prin ”momente” ciudate. A fost și va fi Chandler pentru mine.
2. Cărți? Eu m-aș mulțumi și dacă s-ar mai citi și un ziar, o revistă, orice ”eseu” care trece de 300 de cuvinte. Mergând la extrema cealaltă, din punct de vedere al ”cititului” faptul că nu mai există Playboy sau PlaicuBoi e un regres educațional. Pentru că, între 2 țâțe, mai băgai nasul și într-un articol oarecare nu importă despre ce. Era important că avea și fraze, nu doar propoziții plus cuvinte pe care nu le știau ”dracii” din fața blocului.
3. Depresie? Zilele trecute discutam despre Liverpool de sezonul ăsta cu un cumnat. Și cumnatul ”cum adică să fie stresați, epuizați psihic după sezonul trecut. Ce? Nu-s plătiți cu jde mii pe săptămână să alerge?”. Da, ultima lui carte citită cred că a fost legislația rutieră acum 25-30 de ani.
Pare că sînt nişte monştri care se luptă cu mintea unui om. Mai adorm dar se întorc odihniţi. Aşa spunea. Recent, a cedat definitiv. Şi mai pare că e şi ceva ereditar. Unul din părinţi a cedat la fel. Iar copilul, deja a treia generaţie, e acum îngrozit.
Nu e lene.
Bine că dai semne de viață!
Tot înainte! Sănătate mare!
În legătură cu depresiile, ar trebui sa ne gândim și la modul în care funcționează societatea modernă. Nu cunosc statisticile, dar așa din avion mi se pare că numărul celor care se luptă cu depresii sau alte boli psihice e în creștere. Pe undeva bănui că există discordanțe majore.
Inainte de pandemie, trebuie sa recunosc ca citeam mai mult ca sa nu mai stau cu ochii in telefon in drumul spre serviciu, dar usor usor am trecut pe modul intensiv, cu ajutorul unor carti care mi-au dat lumea peste cap. Pentru cine vrea sa mai dea o sansa cititului (cu riscul ca Netflix sa cada in dizgratie), recomand cu cea mai mare incredere: Yuval Noah Harari – Sapiens, Homo Deus si 21 de lectii pentru secolul XXI (toate trei din categoria „daca doriti sa mai si invatati ceva”), sau F.M. Dostoievski daca vreti sa scutiti niste bani si timp pentru terapie (nu vreau sa aleg o carte anume, pentru ca toate sunt incredibile, depinde de fiecare ce tematica prefera sa abordeze).
Eu sunt fan (să zicem așa, da’ sună ciudat) Seinfeld (revăzut de minim 10 ori și de fiecare dată când sunt în pană rlde seriale, iar îl pornesc) și Friends (tot așa, de 5-6 ori revăzut) și la revederea Friends-ilor am rămas și eu cu un gust amar văzându-l pe Chandler. La fel, când a apărut cartea am comandat-o de pe Amazon US (hard copy), dar până a sosit am găsit-o în română la Cărturești și am luat-o instant .. am citit-o în două seri și am rămas marcat de calvarul omului .. crunt ! 😢 .. nu credeam că poate trece prin așa ceva cineva atât de „binecuvântat” !
70% din elevi sunt analfabeți funcțional.
https://adevarul.ro/stiri-interne/educatie/sapte-din-zece-elevi-analfabeti-functional-cum-2203408.html
Chiar nu văd ce ar citi cărți, că oricum nu le înțeleg? Asta ar trebui să ne îngrijoreze.
Ceva asemanator cu ce a patit Matthew Perry a patit si Janet Hubert din „ptintul din Bell Air – ca si personaj a fost actrita care a interpretat-o prima data pe matusa Viv.
Cand au facut reuniunea de 20 de ani – https://www.imdb.com/title/tt13315308/ – femeia a spus prin ce trecea in timpul filmarilor si de ce a fost nevoita sa renunte la rol.
Si ca vad ca a disparut optiunea de editare… Azi primesc noua carte din seria DUNE – Vânătorii Dunei!!
Mda. Nici fie-mea nu mai citeste decit lecturile obligatorii. Inainte avea o carte lipita in mina oriunde o vedeai. Pesemne e si adolescenta de vina. Plus telefonul primit acum un an, desi are limita la aplicatii: 15 min/zi. Gaseste tot felul de posibilitati pentru a pacali acea limita. Asta ma bucura, ii dezvolta creativitatea 🙃
Depresia, o stiu prea bine. In familia apropiata am avut o persoana draga mie care a fost toata viata depresiva dupa un episod dificil, declansator. In ro, din pacate, in anii 70-80 depresia era tratata cu dispret, numita: nebunie. Asa ca nu trebuia sa stie nimeni, era „rusine”. Dusa pe picioare cu Diazpam si durere in suflet, fara posibilitatea de a avea alt fel de terapie, a fost cumplit. Singura scapare din cotidian era somnul si visele in care realitatea era cu totul alta.
Asa a si plecat dincolo, in somn, in vis, cu un zimbet si o expresie de fericire pe care nu i-am vazut-o niciodata in viata reala.
❤
E trist ca in timp ce ne oferea tone de buna dispozitie, omul Matthew traia un calvar de proportii monstruoase.
Nu e putin lucru sa scapi cu viata din lucrurile prin care a trecut, asa cum chiar el spune. E teribil sa experimentezi apropierea mortii si sa poti sa scapi din ghearele ei. Sper ca aceasta confesiune a lui sa-i ajute si pe altii sa inteleaga depresia si sa ocoleasca lumea aia in care depresia isi da mana cu drogurile, alcoolul si cu toate consecintele distructive ce vin din asta.
Poveștile de genul ăsta, mă fac mereu să mă gândesc la Robin Williams – actorul . Oamenii cu probleme profunde incercă mai mereu să i bine dispună pe ceilalți (acuma că știu că ai trecut și tu prin d.astea ,te bag in aceași oală măi Mihai ) ! Macar alții să fie mai liniștiți și fericiți ,căci nu.i așa : ” o zi in care nu ai râs,e o zi pierdută! ” (am citat cu aproximație).
Tocmai am văzut un documentar, Robin Williams a fost diagnosticat postum cu dementa cu corpi Lewy, care ii dădea și depresie și halucinații, printre altele
Am fost reticentă în a citi cartea asta. Nu am vrut să îmi stric percepția personajului. Dar, după ce ai scris aici, mi-am comandat-o. Mi se pare impresionant cum unii oameni au curajul să recunoască că nu sunt perfecți, să împărtășească problemele prin care trec. Abia aștept să îmi ajungă.
Eu aș vrea să aflu ,de la cei care au trecut prin depresie, ce putem face noi, cei din jurul lor.
Acum 3 luni, un coleg s-a sinucis. Avea unicul copil bolnav grav. Nu am vorbit în 10 ani cu el prea mult. Era introvertit și retras, ținea oamenii la distanța. Nu știam ce probleme are. Am simțit că a plecat de lângă noi și nu am făcut nimic.
Nu știu dacă puteam face ceva. M-am simțit neputincioasă și tristă.
Nu poți ajuta pe cineva ce nu dorește să fie ajutat, sau e convins ca individ că nu merită să fie ajutat. Caz în care de multe ori problema se reduce la două variante : reușește să ajungă pe teren relativ solid singur, sau se duce la fund. E des întâlnit sentimentul de neputință al celor din jur, dar realitatea e că de obicei e nefondat.
@Peredhil mulțumesc pentru mesaj
Îndrăznește să întrebi! Și ascultă. Asta poți să faci. Ca rudă apropiată sau îndepărtată, ca prieten, vecin sau coleg. Îndrăznește să areți că îți pasă și ofera- ți ajutorul. Depresia e o boală care nu ține cont de multe, dar e o boală care poate fi tratata. Nu e ușor și uneori tratamentul nu ajunge. Dar fără ajutorul celor din jur e și mai greu.
Cărți futu-ți crucea mă-ti, citește cărți! Nu știu de unde o știu dar o folosesc des.
Când eram mic ma certa mama ca citeam Jules Verne. Am ajuns de-am rupt toată colecția lui tata de cărți să pot ascunde paginile prin cărțile de școală să pară că învăț. 🤣🤣 Ce bătaie mi-am luat când m-a prins mama. Tata nu a zis nimic. Trebuia să învăț nu să citesc prostii. Așa știa mama săraca.
Când mi-a crescut ăsta mare și-a-nceput să citească, i-am luat toate prostiile de cărți doar să-l văd cu ceva in mână. A mers. Avem câte 2-3 cărți in fiecare mașină. Am găsit cărți în buzunarele scaunelor de plajă. Îmi este greu să vă descriu cât de mândru am fost când m-a întrebat de morlocii din Time Machine.
De când suntem fericiții posesori de ipotecă, nu a mai fost timp de citit. Așa că bag audio books. SF-uri ieftine și ușoare nu ceva serios. Dar ține imaginația activă. I-a prins pe copii. Dimineața ne urcăm în mașină și în drum spre școală ascultăm ce mai face X The Immortal, King of the Wastelands. Bate radioul.
Am să fiu eu ăla cu opinia nepopulară azi. Dacă ai depresie și bani, poți încerca chestii. Că-i vorba de terapie, de schimbat mediul, , mă rog, ce mama dracului îți trece prin cap. Dacă ești rupt în… buzunar, ai de ales de obicei între rachiu ieftin, mahoarcă, sau muncă până plesnești ca să te ții ocupat. Sau să crăpi. Moartea e absolut democratică, nu diferențiază după cont. Așa că domnul Perry o fi suferind cum e acum, nu zic, dar dacă schimba locul cu Matei Păruială din Frăsuiții de Jos, depresiv autohton, probabil că suferea și mai și.
Ca disclaimer, asta-i valabil pentru orice vedetă. Nu mă interesează „Friends” chiar deloc, și pentru mine viața-i mult prea scurtă ca să citesc tot ce aș vrea (așa că zbuciumul interior al actorului menționat nu e pe listă). Plus că-s un pic canalie și suspectez interese predominant mercantile de fiecare dată când vreun star își deșartă călimara cu jale în diverse cărți.
Comentariu beton!19
Banii iti pot da un alt medic si alte terapii. Dar munca si efortul sint ale persoanei bolnave. Medicul nu le poate face in locul pacientului.
Ori ca esti cu bani, ori fara, tot cu capul de pereti ajungi daca depresia e mare.
Daca ai bani iei droguri si sampanie in loc de mahoarca si rachiu. Nu cred ca vezi prea tare diferenta.
Am luat cartea în prima săptămână, însă nu am avut starea necesara de atunci. Adică mi-era teama de „trigger”, că o să fie deprimantă, și ideile principale le știam din media.O să o prioritizez.
Încă ceva despre depresie. Un om înțelept al cărui nume nu reușesc să mi-l amintesc a spus că depresia este o reacție normală, sănătoasă la viața trăită într-un mediu anormal, nesănătos. Mi se pare că are dreptate dacă mă gândesc cât rău fac imbecilii care îi blameaza pe ce suferinzi. Ăștia reprezintă clar o parte a mediului toxic. Vezi popi veninoși și faimoșii atoateștiutori din media.
OK, am comandat cartea în engleză, versiunea de buzunar. O ridic mâine de la librărie. La librăria în care am pus piciorul aveau formatul mai mare cu poze, dar de 34 eur. De buzunar e mult sub juma din preț.
Citesc! Mulțam, citesc acum exact cartea pe care o ai în imagine, tot intr-unul din articolele tale anterioare am gasit-o și am comandat-o imediat. Dar o citesc în engleza, sa ma asigur ca nu pierd nimic în traducere;) încă n-am văzut reuniunea, aștept sa termin cartea și apoi o sa vizionez și asta.
Comentez anonim, că mai citesc și cunoștințe pe aici. Nu-s milionar, dar nu pot zice că-mi lipsește ceva. În general trăiesc modest, dar fac și câte-o aroganță din când în când.
Ideea e alta: aș da oricând tot ce am doar ca să funcționez ca un om normal. Să nu mai am zile, săptămâni, luni în care să mă gândesc cum să pun punct pentru că sunt un nimic, un nimeni, un ratat. Dacă aș putea scrie despre ce simt, s-ar cutremura toți cei care mă cunosc. Puțini știu despre mine că sufăr de depresie. Mă străduiesc din greu să nu o arăt, deși dacă ești atent se vede doar după privirea mea. Zâmbesc, râd la glume pentru că știu că așa fac oamenii normali și că așa pot ascunde ce simt cu adevărat. Cei care știu adevărul spun că le e milă de mine. Eu nu vreau mila nimănui, nu vreau să fiu compătimit, nu vreau să fiu tratat altfel. De asta mă ascund. Dacă aș fi milionar le-aș da celor apropiați și nu doar, care cred că banii te fac fericit. Te fac, dar pe moment, la fel ca drogurile, apoi mai vrei. Ți-ai luat Alfa Romeo Giulia, ultimul model, full? Cool, dar ce senzație ar fi un BMW M3! Sau un AMG. Apoi te întorci la a te simți nimic și nimeni, că n-ai fost în stare să faci altceva decât să ai un pic mai mulți bani decât majoritatea.
Băi… 🙁
Din păcate, nu pot să fac mai mult decât să te întreb dacă ai căutat un terapeut bun?
@MV: sunt și pe antidepresive de vreun an. Terapeuții sunt, din experiența mea, de două feluri: ăia care se străduiesc prea mult și scormonesc până în copilărie după traume și ăia care reușesc să te treacă peste episoadele depresive până data viitoare, și mergi la ei ca la job. Între două rele o aleg pe aia mai puțin rea, terapeutul tip 2. Tipul 3, care să te ajute să controlezi cumva episoadele de depresie nu l-am întâlnit decât o dată, doar că tehnicile alea nu mai merg la mine, iar respectiva a plecat din țară.
„mă gândesc cum să pun punct pentru că sunt un nimic, un nimeni, un ratat.” Aici vorbeste depresia, adica spune minciuni despre tine si tu nu trebuie sa le crezi. Nimeni nu crede asta despre tine. Odata cu venirea ta pe lume a venit si dreptul tau de a exista exact cum vrei tu si cum poti tu.
Uite, fa un exercitiu de imaginatie. Gandeste-te ca depresia e partenera ta de viata pe o perioada nestiuta. Mai departe, partenera asta incepe sa faca mofturi si te scoate din sarite ca nu-i place una, ca nu-i place ailanta si te agreseaza psihic. In momentul asta, trebuie sa reactionezi si sa-i aplici suturi in dos si cateva perechi de palme sa-si revina. Daca nu reusesti singur, fuga dupa ajutor la cei care te iubesc si la terapeut, cum zice si Mihai.
Mna, intelegi tu ce ai de facut. Ideea e sa te bati cu bestia ticaloasa de cate ori face pe grozava, sa o pui la punct si in cele din urma o sa se lase pagubasa.
Succes. Mult si total.🙂
Nu ai inteles ce zic inteleptii. Inteleptii zic ca e mai bine sa ai depresie intr-o vila in Primaverii cu un mercedes nou decat intr-o garsoniera puscata in Ferentari si tramvai.