Cel mai mult îmi place când îmi fură postări sau articole oameni pe profilul cărora găsești din astea cu lupta pentru dreptate, hashtaguri motivaționale, citate despre binele care se întoarce dacă faci bine și, desigur, semi-romane despre karmă și puterea binefăcătoare a gândurilor pozitive trimise în Univers.
Iar când le comentezi, ironic, cât de tare apreciezi că ți-au furat munca, îți dau cu love la comment. Pentru că, nu-i așa, ce atâta agresivitate? Să fim zen, să avem grijă de karmă, că alta nu mai pupăm.
Băi, nu știu, dar dacă karma aia ar exista, toți ăștia ar trebui să facă coadă pe la secțiile de poliție, să depună reclamații pentru furturi din case. Să vadă și ei cum e, nu de alta, dar texte nu le fură nimeni.
Da, știu, mvai, dar cum poți să compari un text de pe internet cu furtul din casă? Poate că oamenii ăia au muncit să strângă ce-au agonisit? Da, așa e, ăia au muncit, pe când mie îmi scrie textele Bărbosul Suprem, în pauza de prânz.
Bănene…
sursa foto: freepik.com
Nasol.
Tipic… românesc? 🤔
Dacă nu-s-n stare de mai mult?
Comentariu beton!15
Nu știu, că nu frecventez decât Facebook neaoș. Dar mă îndoiesc să nu se întâmple și prin alte părți, că, na, dacă e pe internet, e gratis.
Sunt convins că se-ntâmplă peste tot, da’ io mă refer aici strict la textele tale.
Că nu-i prima dată când ne povestești d-astea. No, te „iubește” lumea.
Nu am păr pe cap (mă rog, nu mai am) câte texte mi s-au furat în ăștia zece ani. 🙁
@MV: asta ziceam și io. Legal, ce poți să le faci? 🤔
Ar trebui să fie ceva cu „drepturi de autor”…
Legal e prea complicat și miza e prea mică. Dar poți să raortezi furtul la Facebook, numai că e destul de complicată procedura. Sau, dacă furtul e pe un blog, faci plângere la registrarul acelui blog, dar din nou e complicat. Și nu mai am nervi și răbdare pentru asta. Prefer să le spun personal ce cred despre ei și să le dau block.
Înțeleg. Tocmai procedurile alea alambicate încurajează furtul pentru că hoții știu că rămân nepedepsiți.
Comentariu beton!12
poti sa o iei ca pe un compliment 😂! ca la cat content e pe net in ziua de azi, au de unde alege. de fapt trebuie sa apreciezi ca te-au ales pe tine adica cum ar veni, din punctul lor de vedere, sa le zici mersi ca puteau sa plagieze pe altcineva ca deh, au si hotii standardele lor !
amu serios vorbind, multi considera ca daca e pe net, e gratis.
in general multi dintre cei care nu creaza ceva – indiferent ca vorbim despre un text, o piesa de mobilier, un program sau aplicatie, o pictura, un proiect de casa sau o instalatie electrica de la zero, adica orice nu e facut „pe banda” in cantitati industriale – cred ca e perfect normal sa iei de-a gata munca altcuiva si sa o folosesti !
eu cred ca tine de educatie si de mentalitatea comunista in care totul e al tuturor deci nu exista furt si nici proprietate privata ci folosirea a ceva care e proprietate comuna. bineinteles ca asta nu e valabil cand e vorba de proprietatea LOR care e sfanta si nu sesizeaza ipocrizia implicita. si fiind o tara balcanica fost comunista evident ca si legile sunt de asa natura incat sa reflecte aceasta opinie.
bai, sincer, uneori ma gandesc cat de norocosi suntem ca ne-au primit in NATO si UE si s-au mai implementat volens-nolens niste legi si standarde !
Comentariu beton!16
@whitewolf, cam așa e. Apropo de mentalitatea comunista, aici (in Spania) e un banc cu unu’ care se duce sa se înscrie in partidul comunist și trebuie sa dea un examen. Este întrebat ce ar face dacă ar avea doua mașini.
– Una aș păstra-o pentru mine, iar pe cealaltă as dona-o partidului, ca sa poată fi folosită de către toți.
– Și dacă ai avea doua case?
– Intr-una as locui eu, pe cealaltă aș dona-o partidului ca sa poată folosi oricine ar avea nevoie.
– Și dacă ai avea doua biciclete?
– Auziți, încetați!!! Ca biciclete chiar am doua și sunt ALE MELE.
Cam așa și cu ce zici tu, tot ce e “la dispoziție” e al tuturor, până atingi ce-i al lor.
Comentariu beton!20
După gestul ăsta parcă încep să am mai multă încredere în domnu’ Viorel.:)))))) Cel puțin e scris de el. Mă rog, așa cum e…
O știm și noi pe doamna? Bine, nu insist, întrebam doar așa…
Nu, nu cred c-o știți. Până azi n-o știam nici eu.
Aha! Păi d-aia fura aia-n draci. Că tu n-o știai, da’ ea te știa bine.
Oooh, păi nu erau gratis textele alea (am vrut să scriu textele tale, dar dacă-s gratis nu cred că-s ale tale)? 🤔
Din ce în ce mai puțini oameni înțeleg că furtul intelectual, este tot furt. Că nu conteză dacă îți fur banii din buzunar sau ăia de pe card, se cheamă că i-am furat!
Comentariu beton!13
Unii nu mai știu nici că furtul unor obiecte e furt. La salonul cosmetic unde merg eu sunt rafturi cu produse cosmetrice pe care le poți cumpăra. Într-o seară, s-a constatat că lipsesc 2 sticle de ojă (dacă vă întrebați de ce fac zilnic inventar, uite de-aia). S-au uitat pe camere și, ce să vezi, o doamnă bine, clientă de casă, s-a tot uitat la ele până le-a băgat în geantă. 🤦♀️Au sunat-o și ce credeți că a zis: cum să fie furt?! Că aveți o grămada de sticle acolo, nu vă trebuie toate😁.
Comentariu beton!30
@Bertha: Îți dai seama ce varză-i în mintea acelei cucoane? Poate credea că ăia cu salonul au pus acolo produsele alea numa’ să se laude cu ele! Măcar să fi întrebat dracului dacă poate să ia ceva de acolo!
Comentariu beton!14
Știa că-s de vânzare, dă-o-ncolo de nesimțită. Toate produsele au etichetă de preț și, cât stai acolo, vezi cliente care vin special să ia un șampon. Femeia a zis că „de ce nu”, că doar nu e pagubă mare pentru salon, pe când ei nu i-ar strica 2 sticluțe de ojă. Asta e o boală, că nu te duci să dai peste 300 lei pentru a-ți vopsi părul si furi ojă de 35 lei sticla.
Comentariu beton!11
@Bertha, deschideți și dvs. o bijuterie, un magazin de telefoane/electronice? așa, cu oje…
Am aflat recent că se fură cremele de față din cutiile din farmacii. Admit că am rămas un pic blocată
Unii ajung doctori furând texte. Și, ghici ce, sunt în poziții înalte în stat, nu-s amenințați de nimic. Dacă acolo nu se face nimic, e foarte greu să faci pe FB.
Comentariu beton!23
Exact.
Hai, măh, Mihai, de ce te superi? Că doar au scris “text preluat” la sfârșitul postării. Ce vrei mai mult? Tag? Link la blog? Mofturi! E pă internet, e gratuit pentru tot poporul, cum ai zis mai sus.
Plagiatul pare sa devina parte integranta a trasaturilor nationale. 🙂
Degeaba fură! Nu sunt în stare să dea replici la fel ca tine, nu au aceiași cititori, comentariile nu sunt la fel de savuroase etc…. Sunt ca elevii proști care copiază analize literare de la alții mai buni; te prinzi și îi prinzi imediat fără eforturi mari! Nu rezistă la curse lungi. Mai dăi in kkt. Cu spume!
Mai eu o egalez cu furtul muncii altuia la birou, adică as fi cel puțin la fel de mânioasă.Eu anul trecut prin Ianuarie am inceput un proiect care implica și promovarea unor oameni f buni.Bai am muncit 2 luni sa pun cap la cap date, profiluri sa am buyin ul General Manager și VP între timp colegul meu, peers adică aceeași linie îmi zice daca pot include și echipa lui,eu fata buna zic da dă-mi info și le pun la grămadă când merg la departamentul de Resurse inumane, cum le zic eu.Termin merg la șefii noștrii recte cei de mai sus aprobă apoi pe fir la resursele inumane aprobă cu greu și aia ura e făcut.El nu a contribuit cu absolut nimic pt acei oameni despre care vorbeam dar mă roagă să îi trimit prezentarea sa o tina că model că super că bravo etc.Mai nene a doua zi dimineață în ședința de departament pe când mă pregăteam să dau veștile bune sare el primul și începe să povestească că după mult efort și negocieri uite ce minune a făcut el.Oamenii mei erau f confuzi pt că cei ce urmau a fi promovați știau ce croșetez ei de 3 luni și că va veni insa restul de 18 erau ia uite frate ce băiat bun noroc cu el.Si uite așa și-a însușit munca, efortul și până urma bunăvoința mea de a include și oamenii lui și a negocia pt ei.Stiu că nu am descoperit leacul împotriva cancerului dar știu că s-a mai incercat asta in trecut de predecesorii mei și au primit o pwlă și un tras de urechi așa că pentru mine era important să mă lase sa comunic și aș fi făcut-o oricum că efort de echipa cu el nu uite bah ce șmecheră sunt eu.Iar laba tristă ăștia care îți fura textele ar trebui trimiși la origini și peștera mă-sii.
Comentariu beton!33
Aura, eu îl făceam de kkt acolo în direct. Nu cu vorbe grele, ci finuț, dar țintit, astfel încât să înțeleagă toți care e treaba. Oricum se va afla care e treaba exactă și ce contribuție a avut, dar nu e același lucru și nici nu șterge frustrarea ta.
Comentariu beton!11
@Aura Gustescu: exact cum spune Bertha, doar că io ți-l făceam de căcat acolo încât își dădea demisia pe loc.
Comentariu beton!15
Mai da știu ce ziceți am și încercat numai că m-am driblat sa zic așa cu metoda „we run out of time” că ședința aia este de 15 min in fiecare dimineață și a bagat-o pe aia cu pt întrebări vă rog să vă adresați direct mie sau lui.Ideea este că s-a aflat pentru că evident oamenii aveau o groază de întrebări despre cum și când se va face la care nu avea răspuns evident și i-a redirecționat la mine astfel toți au aflat că de fapt contribuția lui a fost un execel amarat cu numele lor, salariu anual, performanță și bonus target pt că eu am acest doar la oamenii mei să vad asta nu și la ai lui.Restul ce va însemna pt ei etc habar nu avea.
Comentariu beton!12
Aura, uneori este necesar să tai nodul gordian, precum Alexandru cel Mare. Sunt perfect de acord cu Bertha si John că trebuia să tranșezi problema atunci și acolo, pentru că ăla nu-ți era coleg ci hoț la drumul mare. Mie, personal, mi se pare că ce ți-a făcut este mai grav decât dacă ți-ar fi furat poșeta sau portofelul.🤮
Comentariu beton!14
@ Aura, uite, de asta, fix de asta, pe vremea când lucram in multinațională și îmi cerea cineva vreo prezentare „așa, ca să o am de model” o trimiteam in format PDF. Originalul rămânea mereu la mine.
Fișierele Word si Excel se pot proteja de ” intervențiile ” nedoritilor. La Word, se poate scrie in Page header ” Întocmit de NN” ( cel mai bine cu o culoare săritoare in ochi) și după aceea protecție cu cod a întregului fișier. Nu știu cum se procedează cu fișierele PDF, aici bănui că există pericolul transformării lor în fișiere Word, deci sunt durabile.Ar trebui sa existe și aici o protecție cu cod, din păcate nu o știu…
E o Mizerie să furi munca omului, dar să te mai și dai drept autor e nerușinare masivă. Sfidare grosieră.
Copiabile, nu durabile! Chiar și cu protecție cu cod, cine vrea să fure tot va fura, pt că se poate face print screen, dar atunci hoțul/ hoața va trebui sa tasteze tot conținutul ad labam. E mult de munca!
@Seladon, da, dar când eu am un PowerPoint identic…nu cred că se mai pune problema cine pe cine a copiat 😂😂😂😂. Și creat anterior versiunii word pe care o are colegul 😜
@Mircea eu nu fac asta cu prezentări pt de facto sunt proprietatea companiei nu a mea și ele de facto nu fac o ceapa degerata daca nu înțelegi conținutul ei sau nu ști sa susții datele din ea.Ceea ce a făcut el a trâmbițat esențialul fara sa aibe idee de cum se aplică.Eu am înțeles și de ce pt că este un individ care a navigat în companie prin noroc și fapte de genul asta dar pe care oamenii nu prea dau doi bani.Nu am auzit nimic de bine sau wow despre el și lăsând modestia la o parte nu pot spune asta despre mine.Ce pot spune este că pe mine nu m-am făcut gestul lui mai puțin om sau lider „nu i-am tras-o” drept răzbunare pt că nu merită efortul însă m-am oprit în a-l ajuta cu orice pe motivul ” I run out of time”.La fix un an dupa povestea asta adică săpt trecută cine crezi că a fost în cărți pentru promovare eu și nu el.In corporații exista aceste lipitori peste tot însă ele se umfla un pic și așa rămân cu anii pt că sunt cretini.Asa cu imbecilii care îi preiau textele lui Mihai au 100 de like azi însă pe long run nu da nimeni pe ei 2 cepe degerate iar Mihai Vasilescu blog este unul.
@Aura, de facto, da, aparține companiei. Dar e munca ta, creația ta, nu a companiei. Compania beneficiază de prezentare in format PDF și poate face ce vrea cu ea. Să o listeze, să o trimită mai departe, să o pună în ramă. Prezentarea aia e rezultatul muncii tale. E normal ca compania sa beneficieze de munca ta, pentru asta ești plătită. Dar nu e normal să beneficieze alți angajați de pe urma muncii tale. Bineînțeles că „pricina se arată”, până la urmă, dar stresul și nervii există. La tine. Și tu îți arzi neuronii pentru căcaturi din astea.
Acu vreo 10-15 ani am făcut o seminefăcută (cuvânt nou declar că dețin drepturi de autor asupra lui așa că aveți grijă cum îl folosiți). Dacă le trimiți un mesaj scurt și concis în privat în care le spui ca i-ai dat în judecată pentru furt intelectual poate li se aprinde beculețul că totuși au făcut ceva greșit. Dacă nu e luptă cu morile de vânt. Ezixtă o metodă de protecție dar e păguboasă pentru tine în momentul ăsta însă pe viitor nu se știe ☹️ sorry for you boss.
Există furt de texte, cantece, modele de haine, părți din cărti, rețete etc.
Online e și mai ușor. Oameni care jignesc, dau sfaturi de tot felul, totul sub anonimat.
S-a discutat si ras mult, cand două femei cu blog culinar, au mutat cearta in instanță. Mie mi s-a părut un gest curajos.
E cu ancestrale, d-ălea. E educația „dacă să pleci de la serviciu cu mâna goală înseamnă că esti prost”. Acum e doar adaptată și transferată in noi domenii, sub inaltul patronaj al unor miniștri (la educație, afaceri interne) sau chiar prim miniștri, care ne dau „love”, cu boltă.
Pentru că se poate!
@Oldjohn: da, da, din ciclul „de unde muncești, de-acolo trebuie să și mănânci”.
Nu știu dacă e furt ce mai fac eu… câteodată găsesc un text care îmi place și simt nevoia să îl dau mai departe, daca știu cui aparține scriu … uite un text care mi-a plăcut, e păcat să nu îl citiți ,preluat de la XY. Daca e doar un text fara autor pun ,,text preluat de la alții” . Și asta doar daca nu am posibilitatea de a posta un link către postarea/ textul în cauză. Dar nu îmi asum nici o clipă că respectivul text mi-ar aparține. Nu că aș fi din cale afară de corect dar cine mă cunoaște știe că nu scriam nici temele la școală… Și în ziua de azi fug de hârtii că dracu de tămâie. Că sa citez un coleg care nu mai e printre noi…,, Bă eu știu numa’ sa citesc, sa scriu n-am învățat ” .
Dar știi că e relativ ușor să găsești autorul unui text, da? Trebuie doar să vrei să faci asta.
Mi s-a întâmplat să găsesc postări pe care voiam să le distribui și nu am putut. Că nu îmi apărea butonul. Am copiat, am postat și am zis scris încă de la început „preluat de la X”
Dacă nu găseai butonul înseamnă că omul respectiv nu voia ca acea postare să fie shareuită. A setat el să nu poți da share, a postat doar pentru friends. Ceea ce înseamnă c-ai cam făcut pipi pe ce și-a dorit el.
90% aveau la autor un nume de pagină, nu de persoană. Ok, știu eu că și paginile au un admin. In plus, îmi apărea butonul „trimite”, deci puteam distribui, dar numai către o persoană din grupul de prieteni. Cum ar veni, aveam acceptul, dar nu aveam și mijloacele.
In România, contentul digital nu e considerat un bun decât de o bulă relativ mică. Deși avem legi protectoare a drepturilor de autor care acoperă și aria asta, puțini își apără drepturile cum s-ar cuveni.
Băi, îmi pare rău, dar aici nu sunt de acord cu tine. Adică, ok, pe de o parte înțeleg că după atâția ani nu mai ai nervi să te lupți cu ei, dar pe de altă parte… Pana mea, nu e munca ta?!?
Ok, râdem, glumim, dar cum kkt să nu le faci nimic? Nu ți se umflă vena aia groasă?
Na, că m-am enervat io acuma! Și așa eram cu siguranța aproape sărit din motive de alți imbecili, acu chiar mi-a crescut tensiunea!
Eu, in dobitocia mea, nu înțeleg de ce va plângeți!!!!
Pentru cate plagiate de doctorat….ce o fi fost atât de greu să pună un miculetz număr în bibliografia tezei… Normal, daca și iar daca, nu și-au însușit ca în cazul Dvs. și partea originală deh’ e greu frate…sa gândești, sa scrii..
Eu mi-am terminat teza după 7 ani de muncă….ce folos???
Merge…și așa nu?????
@Maiab, păi, îți explic eu. Tu ți-ai luat doctoratul „pe bune”, de asta a durat 7 ani. Când faci teza in 6 luni sau 1 an, devin mai stufoase notele de subsol și trimiterile la alte lucrări decât lucrarea in sine. De asta plagiază. Asta ca să nu mai spunem că foarte mulți „doctori” nici măcar nu au citit sursele. Pur și simplu, plătesc pe cineva să le facă „lucrarea”. Doctorat nu am, dar știu că încă de la licență (și a fost în cuaternar, in 1997) am primit ofertă să mi se dea lucrare de diplomă de-a gata, pentru 500 USD. Alte vremuri, alte prețuri. Am refuzat (recunosc, in parte pentru că nu aveam banii respectivi atunci, nu zic că nu am fost tentat). Am mai făcut și studii aprofundate (așa se numea atunci masterul) și am avut dizertație. Pentru asta nu m-a ofertat nimeni, era prea specializat subiectul, nimeni nu avea lucrare „de-a gata”.
O treaba de genul asta care mi se parea fabuloasa se intampla pe la inceputurile (salbatice) ale blogging-ului din Romania cand lumea publica si fotografii facute personal pe blog (na, no Instagram), fara mari griji legate de copyright, mai ales ca erau comprimate de serviciile de hosting de imagini.
Diversi indivizi luau fotografiile mai bune, le inscriau in concursuri de fotografie si, daca luau ceva… te rugau sa le dai originalul pentru a ”imparti premiul”. I shit you not, mi s-a intamplat si n-am fost singurul – ei, cam asa imi suna si povestea ta 🙂
Comentariu beton!11
😳😳😳
„Trist dar…adevărat!!!”
Ce mizerie!!!
” De ce ne mirăm că prostii se ridica”..avanseza.. ” Ei sunt așa de usori””.
Te doare mintea de cât tupeu au unii! Si nix jenă! Premiul merita sa-l ia fix între ochi!
Să recunoaștem, când e vorba de furat le merge mintea, altfel nu se mișcă nici un mm.
Apreciez ca scrii merci, nu mersi. Nu mai pot cu mersi.
Sunt corecte ambele, să știi.
Cel mai haios e bloggerul acela din Brasov care explica la toata lumea cum e nasol sa furi de pe net si cum site-urile de stiri copiaza de la el fara sa dea sursa.
Dupa care posteaza sute de review-uri la filme date jos de pe torrente.
Singura mea întrebare este: de unde știi că sunt date jos de pe torrente? Știi că exista o grămadă de platforme unde poți vedea aproape orice film în sistem pay par view, da?
Nu, chiar nu stiam ca exista asa ceva. LOL.
Nu stiu de ce am vaga senzatie ca tu pornesti automat de la prezumtia ca oricine comenteaza pe blogul tau e usor retard, asa intr-un mod subtil.
Te prinzi destul de usor pt ca unele filme nu erau intrate nici macar la cinema in RO la momentul review-ului. Daramite pe celebrele platforme (de care nu stiam).
Faptul că tu simți că ai un ușor retard, citind ce ți-am răspus eu, e vina ta, să știi. Ca idee, eu am văzut „The Banshees of Inisherin” pe o platformă de genul ăsta când nu era în cinematografe în România. Nici acum nu știu dacă a intrat. So, las-o mai moale cu acuzatul, faptul că tu nu știi că există astfel de platforme e irelevant, pentru că ele există.
Dar poți face un experiment: caută orice film care nu e în cinematografele de la noi și vezi daca-l găsești în sistem pay per view. E simplu, trebuie doar să utilizezi google. Pot să pun pariu că le găsești pe toate pe care le cauți, iar prețurile sunt între 3 și 6 euro, depinde de platforma unde le găsești.
P.S. După cum poți constata cu ochiul liber, pe acest blog comentează multă lume. Ai putea să-mi arăți și mie unde îi consider eu pe toți că au un ușor retard?
Stai sa vezi cand o să te fure legal A I ul. Și nici măcar nu vei ști.
Aceste comentarii pe care le înțelegi doar tu… 🤷♂️
In acest moment există unelte tip ai care să poată scrie texte pe o tema dată. Sa facă ilustrații și să publice. Doar că, se inspira din textele publice ce există deja pe internet. Miză d idei dintr-o bază foarte mare , va fi greu de determinat pe cine au copiat. Deci nu îți vor dura textul integral doar ideile din el și poate câteva expresii.
Exemplu de discurs scris de openai chatgpt v4, care să înlocuiască discursul patriarhului Daniel, vezi mai jos. Crezi că a fost original sau a copiat?
L-am rugat pe AI/ChatGPT sa scrie o predica pentru Preafericit. In care sa vorbească despre schimbare.
—————
Dragii mei credincioși,
Vă vorbesc astăzi ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, care cheamă la schimbare a oamenilor, a societății și a statului. Nu este o schimbare superficială sau impusă de forțe externe, ci o schimbare profundă și liber asumată de fiecare dintre noi. O schimbare care pornește de la inima omului și se răsfrânge asupra întregii lumi.
Ce fel de schimbare vreau să vă propun? Este o schimbare care se bazează pe cuvântul lui Dumnezeu și pe învățătura Bisericii. Este o schimbare care ne cere să ne pocăim de păcatele noastre și să ne îndreptăm viața după voia lui Dumnezeu. Este o schimbare care ne cere să iubim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră și pe aproapele nostru ca pe noi înșine.
De ce avem nevoie de această schimbare? Pentru că trăim într-o lume plină de răutate, nedreptate, violență, corupție și egoism. Pentru că suntem martorii unor crize economice, sociale, politice și morale care amenință viitorul nostru și al copiilor noștri. Pentru că suntem tentați să uităm de Dumnezeu și să ne închinăm idolilor banului, plăcerii, puterii și mândriei. Pentru că suntem dezrădăcinați de tradiția și cultura noastră creștin-ortodoxă. Pentru că suntem divizați și dezuniți ca popor și ca națiune.
Cum putem realiza această schimbare? Prin credința în Hristos cel răstignit și înviat pentru mântuirea noastră. Prin participarea la Sfintele Taine ale Bisericii: Botezul, miruirea, Euharistia, Spovedania etc. Prin rugaciunea statornică și smerită către Dumnezeu. Prin faptele bune fața de cei aflați în nevoi: săraci, bolnavi, orfani etc. Prin maturitate civică și responsabilitate față de țara noastră și de valorile ei. Prin dialog și colaborare cu toți cei care doresc binele comun și pacea socială.
Dragii mei credincioși,
Aceasta este schimbarea pe care v-o propun ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. O schimbare care nu este o utopie sau o iluzie, ci o realitate posibilă și necesară. O schimbare care nu este o amenințare sau o constrângere, ci o provocare și o libertate. O schimbare care nu este o renunțare sau o pierdere, ci un câștig și o împlinire.
Vreau să vă dau câteva exemple concrete de schimbare pe care le puteți face în viața voastră:
* Să vă rugați zilnic pentru voi și pentru cei dragi vouă, dar și pentru cei care vă urăsc sau vă nedreptățesc. Să citiți din Sfânta Scriptură și din scrierile sfinților părinți. Să mergeți la biserică și să participați la slujbele divine. Să vă spovediți și să vă împărtașiți regulat.
* Să fiți cinstiți și corecți în toate relațiile voastre: familiale, profesionale, sociale etc. Să nu furați, să nu mințiți, să nu înșelați, să nu judecați pe nimeni. Să respectați legile țării și ale Bisericii. Să platiți taxele și impozitele cuvenite statului.
* Să fiți milostivi și generoși cu cei aflați în nevoi: săraci, bolnavi, orfani etc. Să le oferiți ajutor material sau spiritual după posibilități. Să susțineți proiectele filantropice și misionare ale Bisericii. Să vă implicați în acțiuni de voluntariat și de caritate.
* Să fiți patrioți și europeni în același timp. Să iubiți țara voastră și să o apărați de orice pericol. Să vă mândriți cu istoria și cultura voastră creștin-ortodoxă. Să vă integrați în familia europeană și să contribuiți la dezvoltarea ei. Să respectați drepturile și libertatea celorlalte popoare și națiuni.
* Să aveți dialog și sa colaborați cu toți cei care doresc binele comun și pacea socială. Să vă exprimați opinia cu respect și argumente.
* Să căutați soluții pozitive la problemele societății și ale statului. Să vă implicați în viața civică și politică cu discernământ și responsabilitate. Să votați pe cei mai buni și mai cinstiți candidați. Să cereți socoteală celor care v-au reprezentat sau guvernat.
* Să fiți toleranți și respectuoși față de alte confesiuni religioase sau culturi. Să nu discriminați pe nimeni după credința sau originea sa. Să dialogați cu cei de alte religii pe baza valorilor comune. Să apărati identitatea și libertatea voastră creștin-ortodoxe.
Dragii mei credincioși,
Aceasta este schimbarea pe care v-o propun ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. O schimbare care nu este o utopie sau o iluzie, ci o realitate posibilă și necesară. O schimbare care nu este o amenințare sau o constrângere, ci o provocare și o libertate. O schimbare care nu este o renunțare sau o pierdere, ci o câștigare și o împlinire.
Vreau să închei cu cuvintele Apostolului Pavel: „Deci noi toți, cu fața descoperitã privind ca într-o oglindã slava Domnului, ne prefacem în același chip al slavei Lui din slavã în slavã prin Duhul Domnului” (2 Corinteni 3:18).
Amin.
—————
Băi, serios, știu și eu ce este chatgpt. Mă joc și eu cu el. Nu fură nimeni nimic, este AI. Plm, când eu zic că nu există domeniu la care să nu te pricepi tu…
Prin domeniul meu de activitate (IT) sunt diverse site-uri cu întrebări și răspunsuri pe tema, aplicabilitate diversă. Cel mai cunoscut ar fi, probabil, StackOverflow. Când, într-o căutare pentru rezolvarea unei probleme specifice, găsesc ceva cod care îmi rezolvă situația, nu ezit să-l iau și să-l folosesc. Dar:
1. Omul care l-a pus acolo a făcut-o conștient că altcineva îl poate lua și folosi. Altfel nu îl punea.
2. De fiecare dată adaug un comentariu la funcția sau procedura respectivă în care precizez sursa. Comentariul nu este vizibil nicăieri, în afara eventualilor colegi care îmi vor citi codul, dar mi se pare corect să menționez că nu este munca sau ideea mea, chiar în circuit închis.
Pai asta e cu totul altceva. Sunt puse acolo ca să fie folosite. Și pe didactic.ro sunt diverse chestii postate (planuri de lecție, de exemplu) și se pot descărca. Mai mult decât atât, există buton de „mulțumesc” , prin care autorul postării este anunțat că ai citit materialul. Și te-ai inspirat din el, sau chiar l-ai folosit integral, ca atare.