Articol scris de Iulia.
…
Atenție, acest text conține detalii care vă pot afecta emoțional.
Sezonul de răceli la grădiniță începe așa, cam prin septembrie – octombrie și ține cam până prin aprilie – mai, cu aproximație. Mbine, eu am scris „sezonul de răceli” ca să nu vă oripilez din prima, dar de fapt, pe românește, e vorba despre sezonul de muci, ca să fim absolut sinceri…
Evident, și eu, ca orice om naiv, înainte de a avea copil, ba chiar și după ce am avut copil, dar înainte de miraculoasa „introducere în colectivitate”, dădeam ochii peste cap cu zgomot și pufneam plină de dispreț când auzeam poveștile de groază ale altora despre tusea nesfârșită și râurile de muci care vin la pachet cu mersul odraslei la grădiniță.
Eheeeei, dragilor, da și ce s-a întors datul ăsta de ochi peste cap să mă muște de dos…
Căci am aflat și eu, ca oricare alt părinte de copil dus la grădiniță (sau la creșă, se aplică și de la vârste mai mici, nu vă temeți, nu discriminăm pe motive de vârstă), că mucii de grădiniță sunt precum manelele – fără număr și fără sfârșit.
Sezonul de muci la grădiniță e perioada aia în care gunoiul din casă e plin în proporție de 90% cu șervețele de muci, iar restul de 10% e alcătuit din ambalaje de picături, siropele, pastiluțe și alte remedii mai mult sau mai puțin miraculoase.
Sezonul de muci la grădiniță e perioada aia în care, la început, în primul an de colectivitate, copilul merge la grădiniță cam o săptămână, hai, două, dacă ești băftos, după care stă două săptămâni acasă. Numai bine, apucasei să îl lași la ușa grădiniței fără să mai plângă cu sughițuri și lacrimi de crocodil și fără să se mai agațe de piciorul tău cum se agăța Jack de ușa aia pe care plutea Rose în Titanic, că pac! vin mucii peste voi, îl ții acasă două săptămâni după care o luați de la capăt cu plânsul și jalea.
Sezonul de muci la grădiniță e perioada aia din an când toată casa ți se transformă într-o farmacie. Ai șervețele prin toate colțurile, siropuri de tuse, spray-uri de nas, picături de nas și de urechi, siropuri antitermice, pastile pentru dureri de gât, pliculețe cu diverse substanțe care mai de care mai inutile.
Sezonul de muci de la grădiniță e perioada aia din an când farmacista nu te mai întâmpină cu „Bună ziua, cu ce vă ajut?” ci cu „Bună ziua, ce mai doriți astăzi?”
Sezonul de muci de la grădiniță e perioada aia în care dacă nu ai minim un pachet de șervețele în buzunarul de la geacă, două în geantă, două în mașină, unul în rucsacul de grădi al copilului, două pe hol, unul în bucătărie, o cutie cu șervețele în dormitor, trei în sufragerie și una extra în mașină, te simți pierdut și intri în panică.
Sezonul de muci de la grădiniță e perioada aia parșivă în care iei copilul la prânz de la înalta instituție de învățământ pe care o frecventează și copilul e bine-mersi, vesel ca un cintezoi, îl duci acasă, trece ziua, îl pui la culcare tot bine-mersi și la unșpe noaptea te trezești cu el cu febră de poți prăji lejer ouă pe fruntea lui.
Că mucii de grădiniță așa sunt, parșivi. Nu dau nici un fel de semn înainte, nu tu un frison, acolo, nu o moleșeală, ceva, să te pregătești sufletește pentru ce urmează. Nimic, nene. Copil bine, pac, ai respirat de două ori și ai apucat să închizi un ochi, pac, copil cu febră.
Sezonul de muci de la grădiniță e perioada aia în care pe grupul de uatsap de grădi se activează mămikile. Alea care înjură pe toată lumea că își aduce copiii răciți la grădiniță și din cauza asta trebuie să sufere și odorul lor. De parcă n-am fi cu toții în aceeași barcă.
Pentru că de sezonul de muci de la grădiniță nu scapă nimeni. Întrebarea nu e dacă. Întrebarea e când.
Sezonul de muci la grădiniță în al doilea an de colectivitate e ăla în care copilul răcește după o săptămână, dar răceala la el se manifestă cu niscai muci și oleacă de tuse, iar voi, adulții din familie – părinți, bunici, nași, bone, vecini, casiera de la magazinul din colț și practic orice alt adult care ia contact cu mucii de grădiniță – veți suferi ca niște câini și vă veți târî cu capul pe jos cel puțin două săptămâni.
Cam aici suntem noi acum. Adică eu. Care tocmai am scăpat acum vreo cinci zile de ultima serie de muci de grădiniță și de vreo două zile am luat-o de la capăt.
Băi, vă jur, nu știu ce virusuri sau bacterii mutante mișună pe la ăștia prin grădinița aia, da io simt că mor. Abia apucasem să mă pun pe picioare după ultima serie, că acum iar nu mai știu de mine, simt că mi-am suflat și ultima rămășiță de materie cenușie pe nas, odată cu ultima folosire a batistei, mă doare dibla, mă dor mușchii, îmi ard ochii și aș dormi într-una.
Sezonul de muci de la grădiniță în al doilea an de colectivitate e perioada aia în care, atunci când discuți cu prietenii tăi care au la rândul lor copii, conversația se rezumă la comparat simptome. Ale voastre, ale adulților, că am stabilit deja că pe copii cam începe să-i doară la bască.
– Ai muci?
– Îhî. Tu?
– Îhî. Rău de tot. Te doare capul?
– Aoleu, de nu mai știu de mine. Gâtul?
– &^%*^%@#. Te ustură nasul?
– Aaa, nu mă provoca! Ai încercat Mucinol Ultra Rapid cu floare de soc?
– Pfff… deja de tura trecută. Nu m-a ajutat la nimic. Acu iau Tusomicin cu extract de rădăcină de nap verde. Cică ar fi bun, așa a zis farmacista. Febră ai?
– Nu, da mă simt ca și cum aș avea. Mi-a dat medicul de familie niște Hapcixin forte cu cireșe și concentrat de ștevie. Bag la d-ăsta ca la semințe. Nici măcar de placebo nu e bun. Apuci măcar să dormi vreun pic?
– Meh. Așa și așa, între două episoade de tuse și două înfundări de nas. Bag picioarele, retrag copilul de la grădiniță până la primăvară!
– Mhm. Și cui îl lași cât muncești?
– Ce muncă? Ce, parcă la cât mi-e de rău mai sunt în stare să muncesc…
– Bărbac-tu a luat?
– Încă nu, da mai mult de două zile nu cred c-o mai fentează. Al tău?
– Îhi, a început de ieri…
Nu știu alții cum sunt, dar eu una m-am săturat de sezonul de muci de la grădiniță până peste cap. Și e abia februarie…
sursa foto: freepik.com
Ceai de ceapă și usturoi.
Apoi inhalat hrean. Nu trăgeam hreanu’ pe nas, 🤣 ci-l punea într-un bol și noi trebuia să-l ținem sub nas și să inspirăm. Avea o grămadă de punguțe cu hrean special pentru asta.
Așa ne rezolva maică-mea.
Comentariu beton!41
Si frectie cu spirt la cap,pus caciula,iar peste noapte trecea ca prin farmec ! La febra faceam um polidin si gata .
NU TE BĂGA!
Comentariu beton!17
@JT, eu nu suport hreanul nici în poze, așa că, deocamdată, merg tot pe mâna farmaciei 😁
Deși de treabă cu ceaiul de ceapă am auzit din multe locuri că e foarte eficient 🤔
@Nicoleta, auuuu, ce pișca sărăcia aia de polidin! 😭
@(altă)Iulia: la noi în familie hreanu’ era baza.
Acum doar io, frate-miu și maică-mea mai mâncăm, că nepoții și cumnata-s sclifosiți. 🤣🤣🤣
@Nicoleta: nu spirt, ci cremă d-aia mentolată chinezească-n cutiuță rotundă roșie.
Nouă ne dădea maică-mea Cavit. Eram în stare să mâncăm 3 cutii odată. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!41
@JT, oaaaai, da, ai mei trebuiau să ascundă cavitul prin cele mai obscure locuri, că altfel și eu eram în stare să mănânc o cutie dintr-o suflare :))))
Comentariu beton!29
@John: pai nu era vorba că în weekend dormim mai mult? 😂😂😂
Comentariu beton!17
@Vic: da, așa-i. Da’ baba de sub mine s-o gândit că ora 7 e numa’ bună de aspirat în apartament. 🤬🤬🤬
Comentariu beton!19
@John: la crema aia in cutiuță roșie i se spunea pe aici „crema vietnameză”!
@Iulia: și ai mei ascundeau cavitul 😂😂😂
Comentariu beton!16
Fix, dar fix asa.
Dati-mi voie sa raportez:
– septembrie gura-mana-picior, prezent vreo 2 saptamani
– octombrie guturai, a lipsit doar o saptamana jumate, record
– noiembrie bronsita, cu o tuse ce l-a tinut aproape 3 saptamani, a fost o saptamana la gradinita
– decembrie guturai o data si alta data o enterocolita, a fost 4 zile la gradinita, cu vacanta
– ianuarie iar guturai, pe urma conjunctivita, a fost 8 zile la gradinita
– februarie muci din nou, suspectam si o sinuzita sau rinita alergica ceva, urmeaza niste analize.
4 ani, primul an de gradinita.
Comentariu beton!32
@John, dă-i tu unui copil de doi ani jumate ceai de ceapă și usturoi sau să inhaleze hrean. Vorbești discuții, alea sunt valabile când copilul are 6-8 ani nu la creșă/grădiniță. Și poate nici atunci.
Comentariu beton!13
Suc de ridiche neagră pentru tuse!
@Emil: nouă ne-o dat maică-mea. E drept că era îndulcit cu zahăr.
Cât despre hrean, io și frate-miu am fost fani de mici, din ce povestește maică-mea.
A, da. Ne mai dădea și „lăptișor de matcă” dintr-ăla chinezesc, în sticluțe maro.
Spre deosebire de alți plozi, io și frate-miu am fost cuminți, din ce spune maică-mea.
Noi am crescut la creșă de la 4 luni, c-așa era „moda” pe atunci.
La noi în casă, oțetul era folosit exclusiv la salată verde. Atât.
P.S. Copilul îl ai așa cum îl educi, altfel te educă el pe tine. 😎
Orice student la medicină-n anu’ 6 îți poate spune că sugarul începe „educația” părinților de la primul scâncet. E ceva instinctiv.
Comentariu beton!19
@Sandra, oalei, maică, da la voi a fost groasă, nu așa! ☹️
Sănătate multă în continuare și capul sus, că acușica vine primăvara!
@John, vorbești din proprie experiență, doar ai crescut trei copii, nu? Mamă ce le știu unii pe toate.
@John &Iulia
Maică-mea ascundea Cavit-ul că l-am fi mâncat și noi pe tot odată. Era bun la gust, de ciocolată sau de portocale.
Iar asta cu mucii la grădi… ncsf, ar trebui să ții copilul acasă de la cele mai mici simptome, dar nu toată lumea înțelege sau nu are cu/la cine să-l lase.
@Ralu: Cavit de ciocolată?
Noi n-am mâncat așa ceva, doar d-ăla portocaliu.
D-ăla de ciocolată am văzut în farmacie după ’90 încoace.
@John T.
Ai dreptate! Am confundat gusturile și culorile de la Cavit: cel din copilăria mea și cel/cele de când erau copiii mei mici. Vârsta, deh!… Începem să mai uităm, să amestecăm amintirile… 😁
Îmi aduc aminte și eu cum era la fiica-mea…Brr!!! A mea se manifesta și cu vomă de fiecare data când răcea. A tinut-o asa pana a intrat la scoală, după care gata. Pana la Covid, nu s-a mai lipit nici o răceală de ea
Bun, deci mai am de tras un an…
@(altă) Iulia, ai de tras cât ai de tras. Bine ar fi sa fie cat mai puțin, dar, din păcate, nu e regulă. Eu predau la liceu și frecvent am 3-4 absenți pe motiv de muci. Iar cei prezenți tușesc și se mucesc pe diferite tonalități.
@Mircea, păi și tu cum faci de nu le iei pe toate cele? Presupun că te-ai imunizat în timp… Că chiar mă minunam zilele trecute, nici femeile alea de la grădi de la fi-miu nu le-am văzut cu muci și d-astea, deși, vorba aia, ele stau nas în nas cu ei atâtea ore pe zi.
@(altă) Iulia pai cine a zis că nu iau? 😂😂😂😂😂 Uneori iau, alteori nu. Când iau, mă mucesc și tușesc și eu. In cazuri extreme (au fost vreo 3 zile) îmi pierd complet vocea. Caz în care fac pauză vocală și le proiectez lecția pe tabla interactivă și vorbesc la minim, numai cât să le răspund la întrebări. Din fericire, sunt foarte cooperanți. Mi-au recomandat și tratamente. Și mi-au dat pastile pentru gât. Bine, nu m-au ajutat prea mult, dar intenția contează. Până la urmă sunt elevi de liceu, nu medici.
Comentariu beton!18
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Lasă ca, in al treilea an de grădiniță, copilu` devine imun. Bine, doar cărăuș de muci si febra. Tu o sa suferi ca un câine si el o sa fie vesel si fericit.
Comentariu beton!15
Yay! 🥳 🤦♀️
Nu vreau sa te sperii ,dar si la scoala cam tot asa este . In primele clase , ca dupa devin (copiii )mai rezistenti.
Astea sunt etape „obligatorii” dupa experienta mea de bunica. Rabdare, ca trec ! Sanatate multa !
Comentariu beton!16
Nu mă mai sperie nimic deja. M-am înarmat cu șervețele și răbdare. Da de plâns tre să mă plâng și eu oleacă 😁
Comentariu beton!14
Bună ziua, cu ce vă ajut?” ci cu „Bună ziua, ce mai doriți astăzi?” am ajuns sa ma cunoasca farmacistele in oras. Cand intru in distinsa farmacie, deja ma intreaba cum sunt copiii si ce imi mai pot da. La pitic a inceput de miercuri. A intrat in vacanta cu doo zile mai repede. 😅 cu fata am scapat de asta perioada doar dupa ce a intrat la clasa I.
Am în telefon mai multe numere de telefon de farmacii decât de la rude 🙄
Comentariu beton!11
🤣🤣🤣
Partea funny e ca miercuri pregatisem toate cele necesare sa-l sarbatorim pe pitic si la gradi…..
Am ramas cu toate cele acasa……😅
Când am intrat în farmacie să cumpăr doar pasta de dinți s-au speriat farmacistele, au crezut că am „donat” copiii 🤣🤣🤣🤣
Cum sa intri in farmacie in perioada septembrie -martie fără să cumperi ceva pentru viroză 😂😷
Comentariu beton!11
Fix ca la Sandra si noi, doar conjunctivita nu am bifat-o! Si vorbesc la plural ca am facut aceleasi boli ca feciorul din dotare, in tandem si de 2 ori mai grav. Dupa tura de gura-mana-picior din octombrie inca mai trag, dupa asta adultilor le cad unghiile. Eu tocmai am pierdut-o pe a 5-a. Se regenereaza din mers, dar abia astept sa inceapa facultatea, gradinita ne-a umplut de bucurie, nu alta! Acum suntem in plin sezon de tuse, lui i-a trecut in 8 zile, eu behai de vreo 17…and counting…
0
@Oana, behehehe și aici! 🙋♀️
El mai trage câte o repriză – două de tuse pe zi, eu behăi într-una de rămân fără aer 😒
Da, știm foarte bine. Cu fata cea mare care a scăpat de nebunia asta, pe lângă mucii tradiționali, aveam și câte o internare anuală. Ba un rotavirus, ba o gripă. După ce a început școala s-au liniștit treburile, dar au apărut gemenii, care timp de aproape 2 ani, până au mers la creșă a fost parfum. După primele 2 săptămâni a început nebunia. Și cum ei sunt 2, nu iau amândoi deodată, ci pe rând ca să prelungească agonia.
Chiar în momentul asta unul dintre ei este internat cu o superbă otită suprainfectată, care a însemnat și niște chirurgie. Frate-su e ok, dar stă acasă, deci distracția e maximă.
Iar pentru otita aia am mers inițial de 2 ori la medicul de familie și o dată la Regina Maria și toți au zis că e ok, nu are nimic. A doua zi dimineață după Regina Maria, am ajuns la urgență la orl, unde medicul ne-a zis de la ușă că e otită…fmm.
Așteptăm primăvara cu emoție, că altfel o luăm razna.
Comentariu beton!22
Sănătate multă!
Până acum am avut baftă, a scăpat numai cu niște otite „simple”. La una singură a avut nevoie de antibiotic.
Vedem ce-o mai veni!
Sare calda pe gat am folosit foarte mult timp. La noi, daca era cu myci, era bine, ca avea stare generala buna. Febra o facea „pe uscat” . Imi amintesc ce panicata eram cand vedeam un 37,5 dar ce vad acum…
Baiatul meu a facut 38 de grade prima oara la peste 3 ani, desi faringo-amigdalite facea des…
Acuma l-am trimis sa doneze sange ca sa-si faca markerii de infectioase…a-nceput sa rada si mi-a zis sa-mi vad de treaba!
Hai, sa savurati mucii cu placere, mie mi-e dor de tot ce-nseamna copil mic!
Comentariu beton!12
Noi am avut mare baftă de un pediatru foarte relaxat, care ne-a explicat că până în 38,5 să lăsăm copilul în pace și, în general, să nu ne panicăm nici la cifre mai mari, ci să știm ce e de făcut.
Bine, am avut și multă baftă că rareori a fost efectiv cu stare generală proastă. Chiar și la febră mare, 40+, după ce își făcea efectul antitermicul imediat redevenea vioi.
Comentariu beton!16
Parca am citit un roman de groaza. Hang in there! You can do this!
Tata rezolva cu ţuicomicină, musai fiarta. Sa va faceti bine repede, ca raceli cred ca vor mai fi
Mi-a mai recomandat cineva țuicomicina fiartă. Baiul e că nici unul dintre noi nu poate să bea tărie. Oare să încercăm măcar la copil? 🤔🤣
Comentariu beton!40
cu piper, doar cu piper!
@costică, cu piper pentru copil?
nu-mi zice că nu știai, c’mon…
Cu toate că azi-noapte fiică-mea mi-a sforăit duios în ureche de câteva ori = nas înfundat (nota bene săptămâna aceasta taman a fost vacanță, deci mers la grădi canci), achiesez cu ce zice Ruxandra mai sus, parcă în ultimul an de grădi nu mai e atât de grav la ei. La noi e altă treabă. Noi suntem familie modernă, când unul ia ceva, dă și la celălalt, fără să facem discriminări pe criterii de sex, vârstă șamd. Dar face unul o schemă și apoi celălalt, ca să nu ne plictisim… Dar așa zic ăștia mai experimentați că vom scăpa cu brio și când ajunge coptilu’ la școală va fi mai lejer. Din acest punct de vedere, că vin altele și să vezi atunci dureri de cap. Ți-ai dori atunci să zaci măcar o săptămână din cauză la muci 😂😂😂
Mhm, și la noi fix la fel – dăm de la unul la altul fără discriminare, dar măcar ne decalăm oleacă momentul de debut, așa că reușim să funcționăm cât de cât.
Zdai seama că vor veni alte belele și atunci să vezi cum o să zicem: vaaai, ce bine era când erau „doar” muci și febră…
În total am trecut peste 6 ani de grădi și 2 de școală. Lucrurile stau la fel. Hai că poate nu stau acasă la fiecare 2 săptămâni, dar măcar o dată pe luna tot se întâmplă. Deobicei mucii vin când vine și vacanța așaaa, ca să te bucuri din plin🙄.
Cred că sălile de clasă sunt laboratoare chimice. Vine fiecare puradel cu mucul și virusul lui și apoi încep să facă schimb și să-i combine.
Pe fiecare școală sau grădiniță ar trebui pus semn ☣️
Comentariu beton!22
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Fix așa, laboratoare! Complotează acolo să creeze versiuni cât mai mutante!
La nemți mai frecvent decât mucelile sunt enterocolitele. Groaznic. Eu am folosit cu succes Furazolidonul și copiii mei nu aveau treabă. Ai nemților lipseau o săptămână, ai mei după o zi erau ca noi. Nu puteam sa le explic rețeta succesului pentru că Furazolidonul mai e permis doar la noi și în Rusia, în rest a fost interzis peste tot, am tăcut din gură și am fost recunoscătoare că îl am.
Comentariu beton!13
Ugh, nasol tare! De astea am scăpat momentan, dar nu zic hop…
@Iulia: ×2
Adica am trecut de două ori prin toate scrise de tine! E adevarat ca de la an la an copiii mei au devenit tot mai rezistenți, dar încă imi amintesc cu groază de perioada aia, care părea nesfârșită, de muci!😕
Comentariu beton!13
Well, partea bună e că ai supraviețuit și ești aici să relatezi. Ceea ce îmi dă speranță că supraviețuim și noi 😁
Comentariu beton!14
la ora asta, avînd în vedere că-i sîmbătă și io-s rupt de oboseală, ar fi trebuit să mă întorc pe partea ailaltă, nu să fiu deja cu cafeaua băută, un morman de vase spălate (da, savage mode) și bătînd cîmpiile netului; doar că la 07,42 a sărit nevastă-mea: hiiii, augmentinul! trebuia să-l dăm la șapte…
așa că, hiraem, părerolog specialist; la noi, grădi s-a urmat în zilele de luni-marți; că de miercurea începeau mucii; n-a fost niciodată un copil plîngăcios la boală (folosește arma strict în scopuri manipulatorii), cred că am mai scris pe aici cum la 40 alerga prin salon, vioaie, de au schimbat asistentele vreo trei termometre; miercuri a fost prima dată cînd a zis „mă doare! mă ustură-n gît!” => doctor=> augmentin;
io de altceva însă am intrat aici, să-i salut cu foarte multă căldură (am înțeles că arză-v-ar focu’ iz not săușăli ăcseptid) pe părinții care-și duc odraslele în comunitate, bolnave știindu-le; las’ că-i dau un nurofen și am scăpat de el; că avem așa ceva la școală; și nu, nu vă închipuiți că-i vreo judecătoare, om de afaceri sau ceva petrolist, de nu poate lipsi de la muncă; sunt 2 chiar casnice, da’ probabil au semnat contracte cu kanald sau unde-or mai fi telenovele;
și, uite-așa, unii dintre noi au făcut revelionul la urgențe, alții au stat spitalizați chiar și 2 săptămîni; ultimul caz de la școală a stat internat, în semicomă la +40, aproape 26 de ore, că nu mai știau doctorii ce crocobaur să caute…
părerea generală (și ăștia de la spitalul de copii din Iași, vă salut, doamnelor și domnilor, îs superdoctori) îi că lipsa colectivității în lockdown a permis virușilor și bacteriilor mutații destul de importante și agresive, de nu mai știu oamenii pe ce căi să apuce cu tratamentele; încă la ultima discuție cu ATI-sta familiei, după ce am enumerat medicamentele încercate, am primit următoarea recomandare: „băi, nu mai știu! duceți-vă la un homeopat…”; asta de la un doctor care vede moarte în toate formele ei, în fiecare zi și care nu crede în ceaiuri și tincturi!?
Comentariu beton!31
@Costicămusulmanu’: să nu te citească tătaru’ cu homeopatele că te ia la-mpins vagoane.
🤣🤣🤣🤣🤣
@costicamusulmanu, nu mai vreau sa povestesc despre Spitalul de care amintesti, in perioada in care la copilul meu cercetau suspiciune de tumora. Unul singur, ca si la tine, mi-a spus ,,stim ca e ceva, dar nu stim ce”. Asa ca, desi nu credeam nici o picatura in homeopatie, si pt ca epuizasem toate analizele/doctorii am plecat in pasul strengarului la homeopat. Care ghici ce? A rezolvat problema. Nu, nu e placebo, pt ca un copil de 10 ani nu stie ce ii dai sa inghita, alopat sau homeopat?Si nici acum logica nu imi explica suficient cum functioneaza bombonelele alea. Dar dupa rezolvarea manifestarilor ,,tumorii ” (care btw, a lasat sechele fizice in corpul ei, care au fost rezolvate chirurgical cand avea 20ani) prin homeopatie, la fiecare muceala fugeam sau doar telefonam homeopatului, asta ne indica ce sa cumparam, si a2a zi, copilul era ca si nou. Dispareau mucii. Cum? Habar nu am.Si nici nu vreau sa incerc. Si nici nu vreau sa lupt cu cei care ii hulesc. Eu am rezzolvat problema.Teoretic, e o ramura a medicinii reglementata/acreditata in Romania si care e practicata de medici cu diploma.Cine sunt eu sa contest aceasta ramura? E acelasi hate ca si in cazul vacinurilor. Vine valul, dai cu noroi, si gata , stabileste tanti Vasilica ca e o pacaleala. Eu ii sunt recunoscatoare acelei doctorite homeopat. Daca vrei, iti indic omul, e in Iasi, undeva pe Independentei.
Comentariu beton!18
@JT, tataru’ poa să zică ce-o vrea, că e o țară liberă, muhahahahaha…
@MAS, spitalul arată bine (aproape complet) renovat, iar doctorii sunt destul de profi; altfel, io nu cred că există medicină ci doctori, nu există boli ci bolnavi; homeopatia a tratat omenirea mii de ani și am fost pacientul unui asemenea doctor (chiar doctor, nu vraci), dar deocamdată vrem să o lăsăm în pace, să-i punem cumva la încercare sistemul imunitar; problemele cu homeopatia apar cînd ori ăla nu știe ce face, ori cînd are target la suplimente etc sau cînd mămikile vor să trateze fracturi deschise cu uleiuri esențiale; bine, eu cred (cumva) și în Bărbosul Suprem; nu cum ni-l vînd ninjalăii în icoane, ci mai mult ca o formă de energie cu care intrăm, sau nu, în rezonanță…
Comentariu beton!14
Băi, părerea mea e că homeopat, alopat, placebo, rahat cu perje, nu contează, atâta timp cât își face efectul.
Așa cum unii trec prin răceală cu 2 vitamina C și niște ceai și alții ajung la sinuzite, laringite și alte alea, așa și remediile. Ce merge la 10 la al unșpelea s-ar putea să nu mai meargă și viceversa – ce n-a mers la ăla și la ălălalt, la mine s-ar putea să funcționeze 🤷♀️
Comentariu beton!18
Can’t muci this!
Cred cu tărie că eu sunt campioana mucilor pe aici, cu 3 puradei. Cel mic e din ăla cu mucii pe față din septembrie până în aprilie, și nu exagerez. Devine mai bine odată cu vârsta, asta e clar. Mai face minuni și un nebulizator la casa omului, să știi. La mine distracția maximă a fost când a adus fata de la școală o minunată varicelă, de a trebuit să îi țin pe toți în casă o lună pentru că , ce să vezi, era clar ca o luaseră și băieții în secunda doi. Atunci să vezi cum e încerci să convingi trei copii de 7,5 și 3 ani că nu au voie să se scarpine…din fericire au trecut toți foarte ușor peste. Deci io zic să nu te mai plângi , mereu poate fi și mai rău.
Comentariu beton!17
Gata, am tăcut, nu mă mai văicăresc! 🙊
Cu coana Varicela am și io una. Fi-miu mare aduce de la grădi, ia și fi-miu mic și 3 săptămâni i-am păzit pe ei dar la urmă de tot cine a luat-o pe coana în primire??!! EU…. În toată splendoarea mea am petrecut un Paște cu bube-n cap🙄
Exact in aceeasi situatie! 1 ianuarie a fost cu gripa, varianta nasoala! La 2 saptamani, o viroza. Acum iar. Nu avem nici 2 saptamani de la ultima viroza. De la antitermicele din gripa, a ramas cu reflux si de o luna e pe tratament.
Eu nu mai pot! Sunt epuizata! Nu mai stiu ce medicamente sa mai iau sa am un pic de putere! Nu mai spun de restul responsabilitatilor .. nu ma recunosc! O stare de ceata in cap, lipsa de concentrare, atacurile de panica la orice suflat de nas!
Daca il izolez, nu-i face bine la psihic.. am facut si asta si acum merg cu el la logopedie/ terapie! Cica sa-l duc sa socializeze!!
Ce e mai important??? Sanatatea fizica sau cea mentala? Poate cineva sa-mi dea reteta?
Depinde de varsta copilului. Poate purta o masca cand se joaca cu alti copii. Pana isi revine fizic, plus ca vara e aproape. Copiii mei poarta masca in mijloacele de transport si la scoala. E adevarat ca sunt mari, aproape 14 ani, dar nu s-au mai imbolnavit.
Da, socializarea e foarte importanta.
O stare de bine psihica ajuta un corp bolnav. Am observat ca un copil care nu socializeaza, reia greu relatiile cu prietenii si isi face greu prieteni noi.
@Brotacloantza, I feel you… Zici că am jeleu în cap, umblu prin casă ca o curcă senilă… Pe mine mă ajută vitaminele (o fi placebo, n-o fi, habar n-am) și somnul, când îl apuc.
Sănătate multă și curaj, trece și asta! 🤗
Exista o forma de aminoacizi de baut, ajuta in convalescenta. Intrebati medicul de familie daca se potrivesc in cazul dvs.
Altfel, somn, mancare, hidratare si fructe.
Iulia, it will get better! 🤞
Noi am avut noroc (sper sa nu-l stric daca scriu aici) – a inceput cresa la 7 luni (deh, mai putin concediu prin alte tari) si a incercat niste boli in prima iarna (varicela dupa o luna, o conjunctivita, o otita, o gastro, cativa muci) si apoi s-a potolit! 😇
A mai luat un strptococ la 2,5 ani de am ajuns la urgenta in Franta (eram la schi si ne-am trezit cu febra peste 40 care scadea la 39 cu antitermice). De atunci si pana anul trecut a mai vazut medicul doar la controlul anual. Covid a facut asimptomatic si a mai prins o gastro urata.
In septembrie a inceput clasa 1, n-a lipsit nicio zi de la scoala, daaaar eu si sotul am avut fiecare cate doua ture de raceala zdravana pe care le punem pe seama lui. La un moment dat jumate din clasa lui era acasa, lui parca i-a cursul nasul intr-o zi si pe urma eu am bolit doua saptamani (si nici n-am putut sa zac ca aveam prea mult de munca).
Hang in there! 🤗
Să știi că am impresia că cu cât îi introduci mai repede în colectivitate, cu atât se imunizează mai repede și mai ușor. Am mai auzit cazuri similare.
Pe când alții, duși la grădiniță abia de pe la 4 ani, trag de numa cu toți crocobaurii posibili.
Habar n-am dacă o exista vreo explicație pentru asta sau nu, dar asta e impresia mea.
Ciprofloxacin, sa i dea Dumnezeu sanatate!
@Cristiana: antibioticu’ n-are treabă cu virozele. E ca și cum ai da cu var ca să-ndrepți tabla boțită a mașinii. 🤭
Comentariu beton!12
Vi ru suri, ca să fie klar!
Viruși poate pe la calculatoare.
Avem și pe aici, chiar la cls8, dar eu suspectez că mai mult le place junillor norvegieni să stea acasă pe Tik tok. Altfel, nu ar lua o jacî pi iei, unblî cu anorace cu glugă, că așa-i trendu’. Prin școală se umblă in ciorapi, dar e pardoseala încălzită.
In famelie la noi in 5 ani doar o dată gripă + tuse. Și covid asimptomatic
PS: nu i-o zic nevestei p-aia cu hreanul că abia au scăpat copiii de cătină turnată pe toate orificiile.
Si ea e fan hrean, aduce din Ro că aci nu este miracolul ăsta. Ageamii, nici tuneluri dacice, doar troli…
Comentariu beton!19
Wait a minute…nu este hrean pă Norvegia??? Da’ ce-i sălbăticia asta???
🤣🤪🤣🤪🤣
Nici in Belgia nu-i. Cum mai servesc eu ciorba aia de văcuță fara hrean?🤔🤨
@JT, niște țărani, n-ai cu cine! Nici de ciorbă nu au auzit, nici de epidermă de purcel.
Comentariu beton!14
Niște sălbatici. 🤣🤣🤣
M-oi apuca de traficat hrean când ajung în Danemarca. Milionar în € mă fac.
🤣🤪🤣🤪🤣🤪🤣🤪🤣
„The Horseradish King” 😎
@oldjohn Găsești în Suedia. Și hrean și cătină.
@Oldjohn, Radacina de hrean mai rar si in Dania, dar hrean ras in cutiuta sau pliculet se gaseste. Ai cautat prin refrigeratoare, ca tre sa fie si la voi (revet pepperrot)?
@ValiM, pe unde am fost noi, nu am găsit, dar e bine de știut.
@CorneliaA, mulțumesc, incerc și varianta asta. Mai găsim pe la turci, dar destul de veșted
@JT, trebuie să găsești și clienți 😜
@Oldjohn: In Dania sant puzderie de arbusti de catina, cresc si se raspandesc ca balariile (de aia platim gramezi de bani la municipalitati, sa-i tina in frâu). Stiu ca voi cadeti direct in mare de pe munte, dar daca ai norocul sa dai de o bucatica de strand, s-ar putea sa gasesti si catina (havtorn=hagtorn). Daca nu, Danmark nu-i asa departe 😁
@AdinaE adică nu se găsește raifort în Belgia? mira m-aș. Poate nu sunt rădăcinile disponibile dar cred că s-ar găsi la borcan gata ras în magazinele mari la mirodenii (épicerie étrangère, épicerie fine) sau la sosuri. Tot așa și în Franța, am transpirat oleacă până am dibuit.
@Ale Blaga – Hrean = mierikswortel in NL. Nu se foloste in Belgia prea mult si trebuie sa il cauti cu lupa🧐 prin magazine. Cred ca se gaseste la magazinele româneşti sau cu specific sud european. Cateodata daca ai noroc il gesesti la piață. Dar nu e asa popular ca in România. Si daca intrebi băştinaşii de Flandra de hrean se uita cruciş la tine🤷♀️
Era trei euro una bucata radacina aici, mi-au dat lacrimile cand m-am gandit ca la soacra a invadat hreanul juma de gradina…😭
@ Iulia, rabdare si tutun, scurtaturi nu exista. Bunicii ma puneau sa fac inhalatii cu ceai de musetel, cu un prosop pe cap deasupra oalei. Pina am reusit sa torn o oala de ceai fierbinte pe mine. S-a dus raceala… cu tot cu pielea de pe gambe si labe.
@Nemo, aoleu, daaaa, am uitat de inhalații! Doamne, ce mă mai chinuiau! Le-am urât cu pasiune!
Mda, si eu imi imaginam cum o sa mearga copilu’ din dotare la cresa iar eu o sa lucrez linistita :)))
Cred ca a mers prima saptamana, apoi a inceput nebunia, cum zici: cateva zile la cresa, o saptamana, chiar doua, acasa cu muci si tuse…n am ajuns inca la otite si antibiotic, dar mie imi este mai rau decat lui 🙂
Nu stiu cand sau daca o sa se termine, astept cu interes :))
Dacă aflu când se termină, te anunț! 🤦♀️
La noi la scoala sunt mai relax cu sezonul de muci. Cer la inceput de an cate 2 cutii de servetele si copiii si le țin in banca. Se termina, le mai dam. Conteaza cat se mucioṣi sunt. Cat a fost juniorul la creşă de la 4 luni la 2,5 ani ne sunau mai des mai ales sa le dam acordul pentru a da copilului anumite medicamente. Daca se ingroşa treaba ne sunau sa il luam acasa.
La gradinita stau copiii cu mucii atârnând pentru ca educatoarele nu mai fac fata la robinetul de muci. Iară-si nu te sună decat daca are copilul frisoane sau febra peste 38,5. De hartie de la doctor pentru intrarea in colectivitate nici atat. Noi am supravietuit sezonului de muci care disparut la noi la vârsta de 4 ani si jumatate.
In unele cazuri „sezonul” tine pana la vârsta de 5-6 ani.
Și la fi-miu la grădiniță cam tot așa… Juma din ei sunt permanent cu mucii până la brâu. Cât să facă față și femeile alea la atâta cascadă de muci?
@(alta)Iulia Eu mai știam de comprese la tălpi cu oțet. Tragi șosetele peste ! Sănătate multă 💓💓
S-a dovedit ca oțetul e bun doar la muraturi.
Face bine la psihic, putem dormi linistiti ca am facut ceva. Cam atat.
Oțetu’ doar la salate!!!!!!!
Dacă vrei să pui ceva-n ciorapi, atunci pui o felie ceapă de juma’ de centimetru grosime.
O funcționa treaba cu oțetul, dar habar nu am și nici nu-s dispusă să încerc pentru că am cu oțetul aceeași relație ca și cu hreanul. Nu-l suport nici în poze.
Când trebuie musai să pun la mâncare, mă țin de nas până îl amestec. Da, știu, sunt o bizară.
În plus, îmi amintesc de propria mea copilărie și de urletele care acompaniau orice tentativă de-a alor mei de a se apropia de mine cu sosește cu oțet. Brrr, mă ia cu frisoane numai când îmi amintesc.
@(altă)Iulia: io n-am acasă oțet deloc. Nu-l suport.
@JT la mine a funcționat. Și am colege de serviciu la care a mers, inclusiv la progenituri!
@ (alta) Iulia Da, cum ai spus și tu, sunt remedii care merg la unii, la alții nu, că doar nu suntem toți la fel.
La mine personal, nu știu dacă și la copii, dacă fac o baie fierbinte la picioare cu sare grunjoasa și apoi mă ia jumătatea la frământat cu carmol, a doua zi sunt fresh!
Da’ asta când apar primele simptome, nu după ce începe să-și facă damblaua răceală.
Încă o dată, însănătoșire grabnică!
@(alta) Iulia dă o șansă oțetului de orez. E mai suav, mai delicat. Da’ musai să fie asiatic, chinezesc sau japonez. De se putea, băgam aici poza cu ce am.
@Valeria: o fi, nu zic nu, dar dpmdv are un inconvenient major: PUTE. De-mi întoarce stomacu’ pe dos. 🤢🤢🤢
@JT, io am în casă, că mai trebe la una-alta… Da îl evit cât pot 😁
@Valeria, mulțumesc.
@AleBlaga, uite chiar o să încerc, am mai auzit că e mai ok.
A mea (5 ani) s-a procopsit cu o gripă tip A fix de ziua ei de naștere( cu o noapte înainte a făcut febră , în condițiile în care trecuseră vreo 2 luni in care fusese bine si nu avusese nimic). Bineinteles ca am ratat și petrecerea cu prietenii, am sărbătorit acasă .
Firește, numai așa se poate. Zici că au calendar bolile astea… De sărbători și concedii apar mai abitir decât în restul timpului 🤦♀️
Si la noi, distracția a fost mare la gradi, dar aproape am uitat. In mai, gemenii mei, fac 14 ani.
La gradi, 2 saptamani mergeam, 2 saptamani acasa. Fiind doi, la farmacie, imi dadeau o sacosa pe usa. Nu incapea la ghiseu. In clasa I a inceput sa fie mai bine.
Cand au luat rotavirus a fost intens.
E regula pentru toti parintii, noaptea incep problemele, nu ziua.
Sotul meu, a mers cu Teo la Grigore Alexandrescu, la doua noaptea frecvent, il cunosteau toti doctorii. Facea otita des.
A mai crescut si am operat o de polipi si asa am scapat de otita.
Rujeola, a facut Teo si apoi Mihai, au stat o luna acasa.
In clasa a II a, Teo a facut o pneumonie care nu a putut fi tratata acasa. Ne-a anunțat ca e mare si sta singura la spital. A stat 5 zile la Elias .
Ultima viroza, de 1 decembrie, am fost la munte cu colegii sotului.
Unul si-a adus baiatul bolnav. Abia cand i-am zis ca Mihai e bolnav, ne-a zis ca a luat de la al lui.
Prea tarziu.😌
Am mai auzit de la oameni cu gemeni că așa se întâmplă de multe ori, nu iau același crocobaur în același timp. Ca să țină părinții în șah permanent, practic 🙄
Eu n-am trăit vremuri mucoase. Oi fi o ciudată, dar n-am luat niciodată ceva de la fie-mea, nici măcar păduchi. 😁
Bine c-ai venit tu să te lauzi! Nesuferito! 🤣
Din cauza mucilor & comp. în Ro am băgat ibuprofen sirop în copila de grădi până m-am plictisit. Două zile era bine, a treia nu prea. Plus otite, ca să avem și noi. Nici nu mai știam de unde și ce lua în materie de virusuri și alte cele, că nici tramvaiul sau vecinii nu pot fi excluși.
Capacul au fost niște polipi nazali, cu recomandare spre a fi operați „la toamnă, să mai crească puțin”. N-am ajuns până acolo, că vara a fost între mare, munte (bunicii bine distribuiti) și 2 săptămâni de salină la Slănic
În Spania pitorească, la aer de Mediterană s-au rărit vizibil episoadele de orice, dar de tot nu scăpăm, că o copilărie avem.
Presimt că și p-al nostru îl paște o operație de polipi, dar tot așa a zis orelistul, să mai așteptăm un pic, că poate se mai maturizează aparatul respirator și scapă fără intervenție. Vedem…
Aici la grădi nu răceala e problema, ci gastro. Dar nu așa o glumă, ci nașpa, dar nu pt ăla mic ci pentru bunici. Se lasă cu spitalizări, stat la pat etc. Al nostru junior nu merge la grădi (creșă) deocamdată căci are “acoperire”. Trei zile maica-sa și trei zile “Nana” adică jumătatea mea. Să îi vedeți aici in sezonul rece cum stau afară pe jos, se joacă la groapa cu nisip, “n-au nici o gară”!
Desculți, in ciorapi?
La noi nu conteaza. Desculti sau in ciorapi se fac negri de la nisip. Cand era la gradinita ii scoteam kile de nisip din buzunare, chiloti…
Cat de la prima enterocolita a juniorului noi am bolit 2 saptamani, el nici macar o zi🙄
@Emil, din fericire și la grădiniță la fi-miu îi scot destul de mult afară și tot așa, îi lasă să se târe pe jos, să se ude, să facă tot ce-i taie capul.
Despre nisip nu mai zic… Ăștia de pe la jumatea lui mai – început de iunie și până prin septembrie îi țin numai afară. Intră înăuntru numai pentru masă și mers la toaletă. Jur că în lunile alea am scos minim o basculantă de nisip din copil. Și-n fund avea, la propriu.
@OldJohn, @AdinaE, fix așa. Noi când am văzut primele dăți cum sunt lăsați micuții să zburde, ne-am șocat. 😳😊👍
@Iulia, aici îi lasă așa in lunile de iarnă, când afară, dimineața poate sunt 10-12 grade, sau nici atât. Ăștia umblă desculți și prin Mall, sau magazine. Iarna sunt poate 10-12 grade, părinții sunt cu geci groase de iarna iar micuții sunt cu pantaloni scurți și desculți prin magazine. Deviați! 😂
@Emil, asta-mi amintește de o fază de acum ceva ani, când am mers cu distinsul Fritz să vizităm castelul Neuschwanstein. Bănene, am prins o vreme de tot rahatul, un frigu dracu, ploaie, vânt, 10-12 grade, deși era miezul lu august.
E, și ne-am dus noi la castel. Eram ambalați cu toate cele pe noi, bluze, hanorace, pantaloni lungi, pelerine de ploaie, bocanci… Și ne-am nimerit într-un grup cu niscai amorocani. Cu copii. Care copii erau în șlapi, pantaloni scurți și maieuri. Și nu păreau să aibă absolut nici un disconfort.
Copilu’ mare a ajuns in pragul astmului din cauza mucilor de gradi. A fost ok pana la urma, ca am avut noroc de o pediatra super ok. Dar am ramas cu fobia noptilor in care tuseaa 1, 23533 secunde, nu se odihnea, tacsu se panica, la urgente degeaba ne ducea, etc. Dar de la el nu prea qm luat nimic. Deh, mai tanara.
La copilu’ mic, 9 ani diferenta, luam tot. Inclusiv o enteroviroza care in asa hal m-a uscat pe picioare, in 2 zile, ca dr generalist la care am mers la consultatie nu m-a mai lasat sa plec, m-a pus pe perfuzii de rehidratare acolo, in cabinet.
Bai, tot tot luam. Facea fiica un guturai? Il luam eu si-l faceam bronsita. Facea ea o laringita? Luam si eu si-o dadeam la facultate, o faceam pneumonie. Avea ea muci 2 saptamani? Faceam si eu, cu simt de raspundere sinuzita purulenta.
Mnoh , dupa 3 ani de oscilat din bronsite-n pneumonii, din laringite-n sinuzite, am gasit de minune care m-a dres cu vit C si D, dar asta e alta poveste. Insa va zic, doza corecta de C si D, intensiv cand e nevoie, bate orice siropele de imunitate recomandate pe orkce grup de mamiki.
Epilog? Acu cel mare are 18 ani, sor-sa 9, is bine merci amandoi, insa eu am ramas cu fobia tusitului noaptea. Cum o comite vreunul, inclusiv eu, a doua zi e pachet la dr.
Să știi că am presupus și eu că îl ajută vit C. Îi dau de prin octombrie, în combinație cu ceva multivitamine.
Habar nu am dacă chiar ajută sau dacă pur și simplu s-a mai imunizat față de anul trecut, dar clar sezonul ăsta a trecut mult mai ușor (cel puțin până acu).
Eu în schimb… 😷🤒🤕
Bai eu cu copilul cel mare care a frecventat grădinița din Ro am pățit la fel A avut și am am avut la randu-mi viroze și visuri despre care nu auzisem în viața mea care se transformau in infecții ale amigdalelor sau otite la copil de i-am scos polipi, amigdale etc.A fost coșmarul vieții mele 3 ani de muci, aspirat muci, tuse, antibiotice și toate naturistele vieții.Cel mic a mers la grădiniță aici în Cracovia și nu a fost bolnav sa stea acasă în 4 ani decât adunat vreo săptămână.Da o săpt in 4 ani, prima dată când a făcut infecție in gât a fost anul trecut( e la școală acum are 8 ani) .Singurul virus adus acasă a fost de varicelă pentru că nu eram vaccinați nu că nu am vrut însă nu se găsea în Ro la momentul când era în schemă și eu am uitat că le lipsește din schema ca îl făceam aici cum am făcut cu altele.Deci la primul copil am trăit fix ce ai trăit tu cu grădinița plus CLS 0 și CLS 1.Dupa ce ne-am mutat aici cel mare nu s-au mai îmbolnăvit niciodată sau a mai trebuit antibiotic că viroza se transforma in infecție te miri pe unde.Nu am idee de ce se întâmpla asta, era atât de crunt încât la birou nu se putea pune la punct un sistem de backup sustenabil căci eram 3 din 4 cu copii mici de grădinița acasa și se bolinzeau la unison, grădinițe diferite, drept pentru care făceam planificarea producției de acasă, lucram cu copil bolnav după nopți nedormite vai mama noastră.Din ce știu de la sora-mea s-a terminat când fi-sa a trecut la gimnaziu Evident au fost mai rare nu lunare dar trimestriale.
Nu știu, măi, or fi copiii ălora mai rezistenți și poate de asta nu fac așa multe boleșnițe și nici nu le dau mai departe. Naiba știe… Dar bine că le priește copiilor!
A mea a inceput devreme cresa, la 6 luni. Acum are 1 an si 2 luni si a avut doar raceli usoare la inceput, apoi un virus la stomac, mana-gura-picior si iar virus la stomac. Astea au fost destul de urate si ne-am panicat putin pentru ca pierdea din greutate. Dar a recuprat dupa.
Din fericire nici aici, in Olanda, nu ii trimit acasa cand sunt bolnavi. Doar daca au febra. Deci apuci sa lucrezi daca nu iei si tu :)) Nici medicamente nu dau, in afara de paracetamol si ibuprofen cand e mai rau. Au o linie de consultatii prin tel care e deschisa non-stop si iti spun daca e ok sau ar tb sa te vada un medic urgent.
Muci a avut aproape non stop de cand a inceput, dar nu par sa o deranjeze prea tare. Dar am inceput sa fim noi mai rau. Avem acum unul cu dureri de cap si sinusuri si muci verzi, o minunatie. Dar macar a trecut laringita dinainte, care nu se lasa dusa de o luna.
Colegii care au copii mai mari spun ca trece. Cand intra la liceu 🤷🏻♀️
Hai, că nu mai e mult până la liceu 🤣
Doamneee, daaaa!! Si nu stiu ce virusi invart aia pe la gradinite, sunt hard-core ceva, ptr ca si eu am ajuns la injectii cu penicilina in fund in perioada cand aveam copiii la gradinita.
🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Nu prea mai țin minte cum e cu mucii de grădiniță că a trecut ceva timp de atunci. Acum o las acasă cu pastilele de Paracetamol și sticla de apă și vin la prânz să o verific. Găsesc muntele de șervețele și duduie calculatorul, televizorul și telefonul, deci situația nu e chiar așa de dramatică.
Altfel, am descoperit beneficiile siropului de ridiche neagră pentru tuse (problema e că nu găsesc tot timpul la raionul de legume), plus spray-ul cu apă de mare și mai ales Sinupretul (chestia asta mi se pare miraculoasă pentru muci, la noi, și-mi fac stocuri din România și din Germania că în Franța nu se există).
Și…🥁🥁🥁 noi ne vaccinăm antigripal, anul ăsta am vaccinat-o și pe fii-mea. Chestiune care poate merită discutată cu medicul de familie/pediatru, eu mi-am permis să hotărăsc singură că pot.
@Ană, hrean aveți pă Franția? Dar cătină
M-am gândit și eu să îi fac antigripalul, dar pediatrul a zis să încercăm mai întâi să-i lăsăm organismul să lupte și să lăsăm pe la anul.
Cum zicea cineva mai sus, subscriu total la cură de vitamina C si D, o tură în septembrie și una prin februarie. Chiar dacă iei tot ce mișcă, virusuri, bacterii etc, corpul își face treaba rapid și poate o zi sau două ai simptome, dar nu te pune la pat. După o vârstă mai trebuie să îi dăm o mână de ajutor.
Eu îi dau vit D pe metoda aia băbească – în lunile cu R. Și, cum am mai scris mai sus – de prin octombrie îi dau o combinație de vit C + multivitamine.
@Oldjohn: cu cătină mă aprovizionează soacră-mea 😁
Hrean ar fi, dar îl prefer mai răruț, amestecat cu sfeclă roșie. Se pune?
Eram curios pt că in Norvegia nu se cultivă, spunea cineva ca nici in Belgia, hrean.
Cătină tot din România, că nici de-asta nu știu
Copii au timp sa se imbolnaveasca si daca nu sunt geruri sa iti ramana pielea pe clanta, traim in era farmaciilor si a cabinetelor medicale, pe vremea lui nea nicu ne faceau doar vaccinuri la scoala si gata, nu aveam timp de boala din cauza saniilor, schiurilor si ce se mai putea face prin zapada aia care acuma ti se pare ca ar fi fost in ceva basme…
Cauza majora a „sezonului” sunt parintii. Am 0 toleranta pentru cei care isi imping la propriu in gradinita copilul mucios, cu tuse si febra si apoi fuge repede repede la masina si pleaca. Unii plaseaza si punga cu medicamente si istructiuni sa se ocupe educatoarea
Iar eu prostul imi iau concediu sa stau acasa cu copilul. Vazut de prea multe ori asta, niste nesimtiti. Motive cu gramada, ca nu are cu cine sa-l lase, ca nu are nimic de fapt, ca..
@Add, uite, asta n-o pot înțelege nici eu. Și ok, dacă părinții sunt cretini, grădinița de ce acceptă?
Au și ăștia unde merge fi-miu hibe destule, dar niciodată nu acceptă copilul cu simptome de boală și/sau lăsat acolo cu punga de medicamente.
Pai nu accepta, tocmai. Am zis mai sus, am asistat nu o data la parinti care efectiv aruncau copilul racit pe usa grădiniței si apoi fugeau. Chiar si cu educatoare sau ingrijitor strigand la ei, sareau in masina si plecau in viteza.
Apoi telefoane, discutii pe grup.. Degeaba, tot ei cu gura mare.
@Add
Doamne fere’! Ce părinți!….
@Add, gizăs! 😳😳😳
Soro, am fost acolo. L-am dat la creșă la 1 an și 10 luni. 2 ani de otite și febră de nu știam ce să îi mai dau, fugit cu el în brațe semi-lesinat la urgențe de nu știu câte ori, antibiotic injectabil că pe gură nu mergea, tot tacâmul. Plus că am fost de gașcă și fiecare viroză pe care o aducea, o luam și eu. Și mamă ce frumos mă trântea! Nu apucam să îmi revin după o săptămână nedormita cu el, ca o luam eu și mai dormea mama.
Partea bună e că acum e mai ușor. Are 6 ani, e ultimul an de grădiniță și toată iarna asta a tușit o săptămână și 2 zile a stat acasă cu 2 muci.
Nu știu să îți spun când va ajunge și al tău așa, dar #rezista!! Vine și iarna aia fără muci, sau cu mai puțini măcar.
Sănătăți la toți! 🍀
#rezist la muci! 🤣
Sănătate multă și vouă în continuare!
@OldJohn: foarte puține culturi, hrean prin Alsacia iar cătină și mai puțin, prin Alpi. Hreanul se găsește mai ales conservat sau deja prelucrat. Cătină n-am căutat niciodată în Franța dar am auzit de suplimente alimentare sub formă de gelule sau sirop.
Of, Iulia, da, o să fie mai bine. Mă bag și eu în seamă cu 2 chestii verificate de noi. Dacă face prea des infecții otite/amigdalite, poate fi de la polipi. La noi, după operația de polipi la 5 ani, nici nu a mai răcit mai deloc, poate o dată pe an 🥳. Și alt sfat, noi am făcut toate, chiar toate vaccinurile opționale, inclusiv antigripal anual. Și n-a făcut niciun rotavirus, gripă sau varicelă. Făcut si anti-HPV, și anti-meningită și anti-hepatita A. Cred că e cel mai vaccinat copil din zonă 😀 și mi se pare una dintre cele mai bune „investiții” pentru copil.
Da, ziceam și mai sus, cred că e posibil să îl pască și pe el operația de polipi, dar momentan orelistul a zis să mai așteptăm un pic.
Anul ăsta vreau să i-l fac și eu pe cel de hepatită, e singurul pe care l-am „ratat”.
Hei!
Da fata mea,are 23 de ani și m-a disperat cu niște muci!Care grădinița?Master,anul 2….zici că m-am întors în timp, când avea 4 ani și mi se agăța de picior că nu voia la grădiniță!
🤦♀️
@Carmen, nu este o ruşine să-i tai cordonul ombilical după 23 de ani.
😂
Eu am 2, care erau răciți muci gat ochi, alternativ si nu concomitent, ca sa scap odata.
M-am dus la dr de copii si am intrebat-o cat mai dureaza chestia asta, ca nu mai pot, mi-a zis ca “pana isi formeaza iminitatea”. Adica? #%$£¥€&@!
Nu s-a lasat dusa usor, am petrecut impreuna vreo 3 ani 🤔, dup’aia am inceput sa facem bai la mare, cu capul la fund si parca am reusit sa nu mai răcească asa continuu. Nu stiu daca a fost coincidenta sau chiar le-a facut bine, dar am continuat tratamentul si 13 ani mai tarziu, tot asa ne tratam toata vara 🌞🌊
cândva o fostă șefă povestea la birou că atunci când copilul ei era mic pediatrul i-a zis să pună 100 liniuțe pe o foaie și când mai face copilul o chestie- răceală, guturai, laringită, faringită și altă -gită, să mai taie o liniuță.
să se împace cu ideea că o să aibă cca 100 de episoade d-astea până la 7 ani. 🙂
am cunoștințe care ar fi zis merci la o răceală luată de la copil. ei au luat varicelă. la 40 de ani. copilul avea câteva bubițe, vesel și voios, fără febră, fără mare lucru, ei dărdăiau de febră, cu bube purulente și-n albul ochilor și-n toate găurile (la propriu).
pisicul meu e cuminte, nu mi-a dat nimic. nici măcar viermișori, când a avut. 🙂
Sărut mâna doamna Iulia, alta sau ailaltă, vedeți cu Dottera, la mulți funcționează și bine!!!!!
@Valentin, să treci pe la sediul firmei lu Vasilescu pentru chestii care țin de reclamă.
Fi-mea primul an de grădiniță a făcut o mulțime de viroze cu febră și muci interminabili, dar antibiotic a fost necesar doar de vreo două ori. Anul următor orice episod de muci degenera în otite, la astea nu prea scapi fără antibiotic, deși a încercat orl-ista cu nebulizator, siropele etc. Pe lângă astea au fost și o herpangina si 2 covid, deși eu suspectez chiar 3, doar ca la unul, deși am dus-o la 3 medici, nu a testat-o nimeni. Eu am incercat acasa, dar nu garantez că am scobit suficient de adânc cât sa iasă corect. Nu se putea vaccina, având sub 5 ani.
După operația de polipi și o tură de bronchovaxom, anul asta a avut de vreo 2 ori 2 zile de muci, soldate cu câte 3 săptămâni de tuse și muci la mine. E aproape miraculos, sper să se repete situația și la anul.
Și ea a fost vaccinată anual antigripal, de la 1 an, plus rotarix, havrix și varilrix. Plus D3 în lunile cu R și vit C.
Nu amai răcit de zece ani. Lumea în casă tușește și mă urăște. Când sunt răciți toți, că așa fac, o dau de la unu la altu, stau călare pe mine, poate, poate.Le citesc speranța în priviri că de data asta este măă. Îi dezamăgesc de atâția ani.
Păi de ce ne lași așa ??? Zi-ne care-i șpilul🤔😊
@Edel, te foarte nesuferesc în momentul ăsta!
Una bucata odrasla in primu an de gradinita…sa ma fereasca sfantu de asa raceli si otite si polipi si scarlatina si alte nebunii ca nu mai rezist!!!! Dupa ce ca cu chin si jale s a acomodat domnisorul cu statul la gradinita fara maica sa si taica su, hop au inceput racelile…2 zile mers la gradi, a 3a deja il luam cu muci apoi 2 saptamani acasa. Jur daca nu mi e frica de ziua de miercuri ca de naiba, in drum spre gradinita ma rog de 10 ori sa nu aiba muci/febra..nu mai zic ca am epuizat si mama concediilor medicale pe care le puteam lua, deci posibil sa raman si fara loc de munca in curand🤔🤔
Dada, exact așa. Dacă trece de ziua de miercuri are șanse să scape sau să-l apuce numa bine, în weekend! 🤦♀️
Mă apucă groaza când știu prin ce treceți, sincer, ai mei au fost căliți de mici: nu le-am pus căciuli, fulare (pe mine mă sufoca mama cu 15467 de haine, căciuli, glugi, diverse și simțeam la propriu că nu am aer), cățărat pe munte de la 3 luni în manduca, salină, mare și înot, nici nu mai știu ce făceau în copilăria mică dar bolnavi cred că nu au fost mai mult de 5/6 ori și nu cu febră 40° dau cine știe ce complicații. La grădiniță au mers de la 2 ani și au făcut o parte din bolile copilăriei, oreion am luat de la fiică mea 😁 ea a scăpat rapid eu bilateral și am zăcut ca un câine vreo 10 zile. Știu că perioada pandemiei a schimbat mult manifestările multor boli, eu pariez în continuare pe vaccinul antigripal (sunt în grupa vulnerabilă) și la copii pe schema completă de vaccinare.
Nici eu nu l-am înfofolit niciodată pe fi-miu, nu de alta, dar dacă îi puneam căciulă urla până se învinețea. Acum cere el dacă îi e frig. De obicei nu îi e 🤷♀️
Prima lui urcare în Postăvaru a fost fix de ziua lui, când a împlinit 2 luni. Au urmat Cheile Vârghișului și altele asemenea.
Oricum, din ce citesc pe aici, am scăpat ușor față de ce au pătimit alții. Așa că nu mă mai plâng! 🙊
Ps: și mama a luat oreion de la mine când eram la grădi. A făcut o formă nasoală tare, cu febră aproape 42, a ajuns la spital cu convulsii febrile, urât de tot. Eu în 2 zile nu mai aveam nici pe naiba, dar îmi amintesc și acum cu groază cum a luat-o bunicu-meu pe sus și a băgat-o cu totul în vană, că așa i-au spus cei de la Salvare să facă până ajung ei. Brrr…
Solutia mea e vaccinul antigripal. DA , știu ca gripa și raceala sunt 2 lucruri diferite . O vaccinez de la 6 luni antigripal , acum are 4 jumătate. Un singur an de lene nuni l-am făcut, a fost anul cu cele mai multe raceli! Anul asta nu a scăpat fetita nevaccinata și o ducem suuper bine .
Un remediu des folosit in zona noastra inainte de 89 era untura de bursuc si trebuia sa stii sa o dozezi, altfel este toxica pentru ficat . Moldovenii stabiliti la noi in oras isi aduc de acasa pastile si unguent cu untura de bursuc, si la primele semne de raceala isi doftoricesc copii cu ele. Nu mai ajung pe la medici si spitale, si nici nu le dau antibiotice. In Moldova untura de bursuc se gaseste in farmacii. Cred ca si la noi se gasesc acum ambele variante, dar din ce tin minte nu se administreaza copiilor mai mici de 3 ani.
Un leac babesc folosit de mine cand eram ajunsa la disperare de imbolnavirile copilului meu ( o luna=3 saptamani antibiotic. 1 saptamana pauza) cu o eficienta miraculoasa, este foarte simplu dar foarte….puturos. Mamaliga in care se pune sare grunjoasa si seu de oaie. Mamaliga se pune fierbinte intr-un saculet, se ruleaza intr-un prosop si se pune pe piept , la temperatura pe care o suporta pacientul sa nu arda pielea. Pe masura ce se raceste se deruleaza prosopul, Totul dureaza cam 30 minute, timp in care pacientul trebuie sa stea invelit. Dupa aia oricum doarme dus. Eu faceam o seara, maxim doua si nu am mai fost nevoita sa-i administrez nici un fel de tratament. Dar ATENTIE, mamaliga se pune doar pe osul pieptului, cu grija sa nu fie pusa spre inima sau spre gat(tiroida). Este eficient si la copii dar si la adulti. In casa va mirosi mult si bine a stana…
Si un alt leac babesc pe care il foloses si acum in loc de Furazolidon este pielita din pipotele de gaina. In interiorul pipotelor este o pielita mai groasa care se desface usor. Se spala si se lasa la uscat la temperatura camerei pe un servetel. Nu are gust, doar se intareste si este cam neplacut sa o mesteci. La copii se poate da pisata- o bucata de 2 pe 3 cm de 2 ori pe zi.