Știu că trăim vremuri dificile, știu că abia ce-am scăpat de pandemie, știu că n-am fost primiți în Schengen, știu că inflație și prețuri mari. Da, știu toate astea și-mi pare rău că trebuie să mai pun și io paie pe foc, dar n-am ce face, sunt obligat să vă aduc această informație:
👉 Voi știați ca există oameni care mănâncă si ardeiul de la ardeii umpluți?
sursa foto: caietulcuretete.com
Da, io. :))))
Comentariu beton!108
Și io! 😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!55
Si io😋
Comentariu beton!30
si iooo
Comentariu beton!19
Si eu 😀
Comentariu beton!17
Ardeiul e meserie, umplutura-i fudulie!
Comentariu beton!41
Me too
Comentariu beton!14
Si io
Vin si eu la spartul targului… eu il mananc pe al meu, pe al nevestei si, cateodata, si pe al fetei (cand nu-l mananca ea).
Am o intrebare… Cum va place zeama? Mai subtire sau gros ca un sos.
Comentariu beton!21
Şi eu 😀
@Mihai-Radu: sos cu smântână 😋
Și Io :)) Nu-i ardei umplut daca nu are și gustul ardeiului…altfel se transformă într-o sarma imensa, obosita!
Sper din tot sufletul ca ai zis la caterinca. Cum sa nu-l mananci?
Comentariu beton!79
În viața mea nu m-am atins de ardei.
Zi macar ca ai o trauma din copilarie, te-a atacat un individ costumat in ardei gras, sau ceva.
Comentariu beton!167
Pai acolo e tot șpilu’, ăla e gustul specific…
Cum să nu îl mănânci?
Comentariu beton!58
Eu chiar îl adun și pe cel de la apropiații care nu știu ce-i bun :))
Comentariu beton!45
eu adun de la toți comesenii…
Comentariu beton!34
Prefer sa raman cu stomacul gol decat sa mananc si ardeiul, e oribil. Crud e super😃
Se dezbate încă. Ce zici?8
Sunt și din ăia care nu…?! 🤔
Comentariu beton!77
Pfff…
Da…eu…niciodată …ardei, roșie etc pentru mine nu exista la acest fel de mâncare.
Never ever…🤢
Cand eram mic nu ma atingeam. Acum mananc tot si sterg si farfuria de sos cu paine 🙂
Comentariu beton!17
Obligatoriu!
Comentariu beton!35
Daaa, aproape toți din jurul meu si nu numai „cei dragi”. Eu never, și nici fii-mea. Nu suport ardeiul decât crud sau copt. In rest îl scot din orice. Din copilărie, după ce am dat afară ghiveciul de la grădiniță. 🙂
Comentariu beton!20
Pai il coci inainte de a-l pune la fiert (pe ardei): dupa ce umpli ardeii ii pui in tigaie cu putin ulei si ii coci pe fiecare parte pana se parleste coaja si o poti da jos. Sau varianta 2, ii coci fara ulei, da’ se cam face fum in bucatarie si e putin mai mult de munca sa le scoti coaja arsa. Deci au gust de ardei copti. Doar asa ii mananc, varianta de ardei doar fiert nu imi place.
Comentariu beton!17
@AISa: ce faci tu deja-i sacrilegiu. Cum să-ți bați joc de ardeiul copt în halu’ ăla punându-l la fiert? Cum? E ca și cum după o partidă de sex cu Barbara Palvin să iau la mozolit o păpușă gonflabilă. 🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!27
La fel și la mine 🙂
@John Temple, dacă Barbara nu face treabă bună… ce să faci, o iei și pe aia la mozolit 🙈. Nu întotdeauna fantezia se potrivește cu realitatea, mai bine spus cam niciodată, dar asta e altă mâncare de pește.
@BaGheRa: 🤣🤣🤣🤣🤣
Unguroaicele știu treabă!!! 🤪
@JT Fie sexul cat de wow, eu carnea cruda (la aia din ardei ma refer) nu o halesc :)))
@AISa: 🤣🤣🤣🤣🤣
Păi tocmai de-aia s-au inventat sarmalele. 🤪
@John Temple, legat de faptul că unguroaicele știu treabă, tocmai mi-ai adus aminte de melodia „o iubire de-o vară” cred că era undeva prin 2008… și mi-ai provocat un zâmbet tâmp pe față…
Comentariu beton!13
Si eu il mananc, de ce e asa grav?🤔
Comentariu beton!33
Ai mei mananca si ardeiul. Eu ,nuuu !
me, me!
Comentariu beton!16
Normal, cum altfel?
Comentariu beton!23
NICIODATA! Nimeni din familia mea
Dar bineînțeles că se mănâncă și ardeiul de la ardeiul umplut. :))) Sau roșia umplută, gulia umplută, dovlecelul umplut. E chiar bun, echilibrează gustul de carne tocată cu orez (sau cu whatever umplutură).
Comentariu beton!70
✌🏻 Normaaal!
Comentariu beton!20
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.12
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.16
@Mamaie Delafetesti, alo, alo, ești un pic exagerată, mămamaie. De ce e proastă dacă nu-i place femeii varza de la sarmale?
@Mamaie, te vad cam stresata. Ai multe sarmale de facut de Craciun? 😀
Comentariu beton!25
mamaie e ok
Uneori intru pe blogul asta ca sa vad lumea mai roz. Oameni cu bun simt, cu empatie, capabili sa exprime pareri diferite fara sa-si scoata ochii… de vis. Apoi apare cate cineva ca Mamaie asta sa-mi aminteasca de realitate 🤦🏻♀️
Comentariu beton!27
Cel mai amuzant lucru pe ziua de astăzi mi se pare că 53 de oameni (până la ora asta) au luat ca pe un afront personal comentariul lui Maud.
Și eu îl mănânc. Soția obișnuia să nu îl mănânce, dar s-a convertit între timp. 😅
Văd că mulți dintre cei care mănâncă sunt aici pe blog! 🤣
Comentariu beton!22
Da, e foarte bun. Și dovlecelul, în cazul în care e varianta dovlecel umplut.
Comentariu beton!21
hai no, ca nu e asa de grav. Doamne si fereste ca sunt unii care nu stiu ce sunt aia ardei umpluti cu sos dulce de rosii.
Comentariu beton!20
Eu balotez cate 4-5 / portie ii sfaram cu furculita pun piper mult, sare si smantana.
Comentariu beton!37
….sau ” pielea de la sarmale” cum a zis odata un finul ăla mic.
Comentariu beton!22
Si eu il mănânc! Si pe-al meu si pe al fetiței mele! 😁
‘tis yummy!
Da, există. Eu am incercat dar nu intră!
Parca varza de la sarmale nu o mănânci. Și eu il mănânc
Ha????!!!!????
@Gabriela, de parcă se pot compara cele două. 😀
Pai atunci de ce n-am mai apucat? Mai rămâne să mâncăm sarmalele fara înveliș! Doamne, ce uameni!
Comentariu beton!31
Io nu mănânc ardei umpluți. Nu-mi place gustul.
Numai sclifosiți pe aici! Cum să nu mănânci ardeiul? Și, mă scuzați că întreb: când ți se pare ție horror să mănânci frunza în care sunt învelite sarmalele, cam cum arată farfuria aia în care le-ai desfăcut ca să mănânci doar umplutura? Nici nu v-o mai zic pe-aia cu risipa alimentară, cu copiii subnutriți din Africa…
Comentariu beton!46
Acu’, faptul că mănânc eu ceva nu văd cum îi ajută pe copiii din Africa. Sau, dacă nu mănânc, cum le face soarta și mai grea. Și o farfurie cu frunze de sarmale pe post de resturi poate să nu arate horror, ba chiar civilizat. Însă, din tot ce-ai menționat, eu rezonez cu atenția la risipa alimentară. Adică, dacă am ales să mânânc ardei umpluți și sunt comestibili și nu risc vreo toxiinfecție alimentară, nu văd de ce aș arunca la coș o anumită componentă a preparatului. Bine, eu pot să trec peste un aspect mai puțin atrăgător sau peste un gust care e în bottom 20 clasament la mine. Pe de altă parte, există oameni care vor să nu facă risipă alimentară, dar nici nu-și mănâncă porția de mâncare integral. Și unii încep „vrei tu asta?”. Meam, atunci să vezi Doamne apără și păzește! :-))
@Adriana, mă tot întreb oare cum o fi sa treci așa prin viață? Să citești o glumă pe care n-o întelegi, dar să răspunzi spunând ceva despre suferințele copiilor din Africa. Bănene, nu există zi să nu mă suprindă internetul. Doamne ferește!
@Adriana: pă plozii din Africa să-i hrănească Bezos, Musk, Gates și Buffett. Oricum de futut nu prea mai pot săracii, așa că ar face un pustiu de bine. 🤣🤭🤣
@MV: B0$$ relax, nu mai sta pe lângă oala cu ardei umpluți că te amețesc miresmele. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!15
Totuși, care-ar fi legătura dintre copiii din Africa și nemâncătorul/nemâncătoarea de ardei din ardeiul umplut din România? Adică, n-am trăit-o pe pielea mea, dar au trăit-o alții, mai ales când erau mici, în relația cu părinții. Bine, nu cu ardeiul specific, ci cu refuzul de a mânca diverse sau anumite cantități. Cumva, impresia mea e că nu era deloc vorba de copiii din Africa, ci de „nerecunoscătorule/nerecunoscătoareo”. Dar cum impresiile pot fi uneori înșelătoare, Adriana, eu chiar aș vrea s-o aud pe-aia cu copiii subnutriți din Africa. Yeey, astăzi ar putea fi ziua în care o impresie mi-ar putea fi zdruncinată din temelii…
@Anduța: ăla era argumentu’ suprem al maică-mii atunci când nu mâncam tot din farfurie. Io-i ziceam că noi trăim în Româna, nu într-o țară din Africa.
E drept că la noi în casă se mâncau ardei umpluți extrem de rar, noi fiind devoratori de sarmale, prin definiție. 🤪
Mai, si eu as vrea sa aud logica asta cu copiii din Africa. Imi amintesc de o colega care, dupa aceeasi logica, odata indopata pana la refuz se lupta sa termine o portie de papanasi “pentru copiii din Africa”. Cum ii afecteaza pe ei ca tu mananci sau nu ceva ce e deja in farfurie?
John, păi și de ce folosea mama ta un așa argument, de unde venea? Poți s-o suni, s-o întrebi, eventual? 😀 Eu n-am avut parte de copiii din Africa, ci de „ia și asta, ia și ailaltă, și cealaltă” cu argumentul „sunt așa de bune toate…”. Asta în condițiile în care eu nu știam ce e o mâncare ne-bună și nici nu agream hrana prea diversificată. N-am întrebat-o niciodată de ce făcea asta și nici nu mai știu ce-i ziceam. Știu doar că momentul în care am descoperit că pot să-mi pun eu singură în farfurie ce vreau să mănânc a fost life changing. Ia s-o sun s-o întreb care era faza. :-))
Ideea cu subnutriții din Africa era chiar cea enunțată de John Temple: așa încerca mama să mă convingă să mănânc ce nu-mi plăcea. Normal că nu-i ajută cu nimic, doar nu mă gândeam să fac o colectă de ardei goliți de umplutură să le-o trimit. E adeseori destul de plăcut să treci așa prin viață. Doar când citești glume, zici să aduci și tu un zâmbet pe buzele unora și te trezești c-ai stârnit reacții la care nu te-ai fi așteptat e mai greuț. Chiar că te surprinde internetul…
Comentariu beton!16
@Adriana, să mor dacă m-am prins că era glumă. Și vad că suntem mai mulți care nu ne-am dat seama. E lumea stresată, vin sărbătorile și e prea multă bunătate în aer. 🤭
Adică-s specială, dacă nu te-ai prins? Dragă, promit să nu mai comentez. Voi continua să te citesc, te plac.
@Adriana, exagerezi. 😁
@Anduța: o fi văzut africanii sfrijiți la Teleenciclopedia și s-o fi gândit: săracii de ei, ce-ar mai mânca și ei niște ardei umpluți. 🤣🤣🤣
Io recunosc ca m-a pacalit Adriana. Incepusem sa citesc pe ton de gluma, dar la partea despre cum arata farfuria cu sarmale descompuse parea suparata foc si m-am adaptat.
Bai dar ce texte motivationale aveau mamele voastre. Eu primeam doar “ar trebui sa zici sarumana pentru lingura aia de supa” si “mananca sau iti bag eu mancarea pe gat”
Apăi și pe mine m-a păcălit Adriana, căci pe mine chiar mă deranjează să văd treaba aia cu risipa alimentară. Bine, de la un anumit nivel în sus. Acu’ n-o să mă uit urât la cineva care aruncă ardeiul de la ardei umplut. Doar nu vreau să fac și eu asta. 🤷♀️
Umplutura fara ardei, e oarecum ca si cand o s*ji fara s-o uzi, nu ‘lunecă.
Comentariu beton!20
Doamne apără și păzește? Ba Slavă Domnului! Cum ar fi să trăim într-o lume în care nimeni n-ar mânca ardeiul de la ardei umpluți? Coșmar! 😛
Comentariu beton!19
Nici eu nu mancam ardeiul, nici nu ma atingeam. Asta pentru ca mi se parea amar si se cam ducea si in umplutura. Asta pana cand am inceput sa gatesc… Acum le curat bine nervurile alea albe din interior (cu o lingurita de cafea) si sunt magnifici. Si daca le pui si smantana d-aia de 30%…
P.S. Eu ii fac la cuptor.
Comentariu beton!21
Dacă nu sunt la cuptor, mai bine nu mai sunt. Dar ardeiul tot nu-l mănqnc. 😀
😂
Mie, când eram copil, ardeiul cela moale mi se părea de-a dreptul scârbos. Vizual. Ce să mai și gust, nici gând. Nu mai știu cum am gustat, dar cu siguranță nu a fost pe măsura așteptărilor scăzute. Adică sigur a fost ceva de genul „hai că nu-i chiar așa rău.” Nici acum nu-mi place în mod deosebit, dar am o mică problemă cu risipa alimentară. Așa că-l mănânc primul (dimpreună cu roșia-capac), să scap de niște griji. 😀
Comentariu beton!16
@wolf: secretul sa nu fie amar e sa separi pielita ardeiului (aia ca celofanul) de pulpa propriu zisa. pielita e cea mai amara si o poti arunca daca nu-ti place.
cu sau fara ardei ai dreptate cu smantana: cu 12% sau iaurt e bataie de joc 😉
@MV: cand ajung de la servici acasa o sa imi stresez consoarta sa faca ardei umpluti si ii spun ca tu esti de vina!
Comentariu beton!13
Clarrrr ca da, yummyyyy!! 🤤🤤🤤
Eu nu, niciodata… mi s-au parut mereu foarte amari…
Ca si mancarea de bame… ceva mai grețos nu exista!
Și eu mănânc ardeiul, mai ales ca pun și smântână, soțul nu. Fetița mănâncă fără tragere de inimă umplutura, cu gândul la sfârșit, când ii dau jos coaja de pe ardei și poate să-l mănânce. Bine, pt ea folosesc numai ardei roșii…
Ardeii nu, dar dovleceii (tot umpluti) da.
Ardeiul nu,dar daca sunt dovlecei umpluti, dovleceii da! 😋
Pfiuu, nu mănânc ardeiul sau dovlecelul umplut, iar dacă printr-o minune mananc umplutura, musai să aibă smântână din belșug
Da… dar nu eu… 🤣🤣🤣.
Simt că atunci când fac ochiuri aș mânca și tigaia 😁
Kkt, deci se mănâncă și carnea?
Comentariu beton!56
Nu pentru ardei și foaie de vita, da pentru dovlecel, roșie, foaie de varza. Bărbată miu bifeaza nu pentru orice. Stau eu după el și mănânc și varza și dovlecelul lui. Taica miu mănâncă doar pulpa de la ardei, lasă coaja aia subțire în farfurie
ai pus problema gresit! este invers!
cum adica sa nu mananci si ardeiul?! cum?
ce fel de abominatiune a naturii esti tu de fapt?
Comentariu beton!23
Da di ce te mai ostenești să-i cureți, să-i umpli, să-i alea, alea, dacă nu-i mânânci? aruncă niște carne tocată în tigaie și aia e, ce atâta stress.
Comentariu beton!31
@Lilia,dacă ai știi de câte ori am primit această întrebare… și răspunsul este că nu este același lucru…
@Lilia: tocmai d-aia nu fac ardei umpluți, ci numai sarmale cu varză murată. 😎
Păi ce, se mănâncă și în alt mod? E ca și cum s-ar mânca sarmalele fără foaia de viță.
Comentariu beton!18
La mine e mai simplu: nu-mi plac ardeii umpluți. În sensul că sunt în stare să fac foamea oricât e nevoie decât să (mai) pun (vreodată) gura pe așa ceva.
Ceea ce am și executat în studenție. Nu mai mâncasem din ziua precedentă de pe la amiază, iar în ziua cu pricina avusesem cursuri + sport până seara. Am ajuns la cantină la ora închiderii, aproape leșinat de foame. În burta mea era un fel de melanj între bătălia de la Rovine și cea de la Călugăreni și mai aveam un pic până să fac un remake după „Alien” (faza aia când iese creatura din burta omului). Când am văzut că se dădeau ardei umpluți, pe loc mi-a trecut leșinul și am preferat să merg la culcare flămând, așteptând prânzul de a doua zi de la cantină, cu orice altceva ar fi adus (inclusiv celebra ciorbă de spălătoare de vase, sau tocănița din zgârciuri de ce-creatură-o-mai-fi-fost-și-aia ar fi sunat mult mai apetisant).
Prin urmare, admir pe oricine poate consuma orice parte a acelui fel de mâncare.
PS: Pentru cei mai tineri, nu se punea problema să cumpăr de prin oraș ceva de mâncare. Că banii de buzunar erau cam ca rezoluțiile actuale de final de an, adică gândire pozitivă și atât (na, studenție de anii ’90).
Comentariu beton!25
@Lucian-Dragoș Bogdan dacă admirați pe ăia ce pot îngurguta orice parte a unui ardei umplut, mă întreb la ce nivel ar fi un consumator de Surströmming. Așa ca Edelweiß, și aia după nșpe runde de vomitat, din câte am înțeles. Io pândesc un prilej să încerc, nu risc să comand vreo conservă, e risc să mă acuze tot blocul că încerc să-i gazez.
@AleBlaga am mai aflat ceva nou. Mulțumesc! N-auzisem până acum de Surströmming, am căutat să văd ce este. Din ce am citit, am concluzionat că e o probabilitate imensă să nu încerc vreodată. Sau că, dacă vreo parșivitate a sorții mă va pune cândva în situația limită de a alege între Surströmming și ardei umpluți, s-ar putea să aleg tradiționalul nostru, nu al lor. 🙂
Eu mă bucur teribil când constat că mai sunt și alții cu această problemă.
Pentru că în momentul în care termin de mâncat acest fel ( cu muuuult sos, ăsta pare șpilu’ la mâncarea asta)când îmi golesc farfuria la gunoi cu resturile de ardei am mustrări de conștiință că arunc partea asta și mă întreb dacă mai sunt oameni care nu mănâncă ardeiul.
Iată că a sosit și ziua de azi și am aflat că nu sunt singur. 🙃
Păi altfel cu ce ar fi diferiți ardeii umpluți față de dovlecei ,de exemplu?sau ciuperci umplute ,sau ceapă…am mâncat,dar nu făcusem eu ceapa umplută,e foarte bună .Recunosc ,târziu am mâncat ardeiul cu totul,când am realizat câtă muncă e la ei.
Pai eu stiam ca umplutura e de umplutura de fapt, ardeiul e vedeta :)))
Nu-mi spune că tu nu-l mănânci! Nu se poate așa ceva! Te pomenești că mănânci și supa fără pâine și ardei iute!
Supa cu pâine și ardei iute??? Asta-i sălbăticie curată.
Ciorba da, supa, niciodată!!!
Comentariu beton!15
@John Temple depinde de supe. De exemplu supele cremă mai consistente. De Hokkaido, gulii, sfeclă roșie etc. Doar că înlocuiesc pâinea cu mazăre de aluat (Backerbsen). Cu ardeiul iute nu m-am gândit mai dar e vreme.
Dap, cu un mic amendament, mie îmi plac ardeii kapia umpluți mai mult decât grași verzi 🙍 chestie de gust, mbine, am dat și de unii gătiți foarte ciudat: călite ingredientele, îndesate în ardei și făcut sosul, îți rupeai dinții mestecând, horror. Și io scârbuță, mănânc doar ce știu sigur că este pregătit după gustul meu, de ceva vreme mă ajută și dieta restrictivă. 😁
Foarte buni ardeii umpluți, cu tot cu ardei🤗 Păi ce, când faci o tocana sau un ghiveci, în care automat pui și niște ardei, grași sau capia, dai ardeii la o parte?? Au același gust, că se călesc și fierb împreună cu sosul,care are roșii, ceapa și ce-i mai place fiecăruia sa adauge.
Apropo, eu nu auzisem până anul asta de „ciorbă de ardei umpluți”. Am văzut pe grupuri culinare, cică se face în Ardeal și se numește așa ptr.ca ardeii umpluți fierb în muuult sos, lichid ca o zeamă de ciorbă! N-am încercat, eu fac sosul mai gros și îl las sa scadă f.bine la cuptor, ca să capete și ardeii aspect și gust de copt!
Mama, ce pofta mi-ai facut de ardei umpluti! Si sarmale in foi de vita 😅 in Portugalia doar cum stii 😏😅
Adică?!!!! Cum sa nu consumi bunătatea aia?! Ar fi absurd, la fel cum ai desface sarmalele din bunătatea de varză. Doamne ferește!!!
Eu nu ca nu mananc ardeiul, dar nici umplutura pt ca are gust de ardei 😀
EXACT!!!
Tataie zicea să scoatem cu grijă toată carnea din ardei, sa nu il rupem ca să poată mamaie să ne mai facă iar ardei umpluți.
Comentariu beton!15
De ardei reciclați umpluți încă n-am auzit. 🤭
Comentariu beton!13
Sărăcie, oameni buni, am ajuns să mâncăm și ambalajele!
Mie unul îmi plac și ardeiul, și varza și foaia de viță. Știu că unii dintre voi vă oripilați, dar asta e, îmi asum
Comentariu beton!16
Mai sunt si momente cand Vasilescu scoate cate una din putul gandirii
Asta-i de pe fundu’ cratiței. 🤭
Comentariu beton!17
@bobo, e greu, nu? Trebuie să citești gluma, să înțelegi că e glumă, complicat. Păi nu mai bine te arunci ca rața la muci?
Dăăăă! Ăla dă tot gustul. Încearcă data viitoare! 🙂
Parcă-l și aud pe tata: ”Păi și manșonul cine-l mănâncă?” :))
Eu una nu. 😀
Ardeiul ca ardeiul, dar am auzit ca sunt unii salbatici care mananca si curcanul din jurul umpluturii…🤣
Comentariu beton!20
„Adevăr vă spun vouă: mâncatul ardeilor de la ardeii umpluți este un păcat! Doar păgânii și nehaliții îi mănâncă!” E. M. după M. V.- C. I, V. 1
„Și vă mai spun un alt cuvânt de adevăr: varza și vița de vie de pe sarmale se mânăncă, deși vița este cam ațoasă!” E. M. după M. V.- C I, V. 2
AAAAAAAAAAMIIIIIIIIIIIIIIIINNNNNNNNNNN!!! 🤣🤣🤣
„Ambalajul” de la ardeii umpluti e linia rosie. Dincolo de asta chiar nu ma mai joc. Am auzit si eu de semeni, ma rog, de-ai nostri care nu suporta morcovul sau ceapa in mancare dar nu cred ca exista in libertate pana nu cunosc si eu unul. Cred ca e totusi o legenda urbana.
Mofturosilor, ca nu gasesc alt cuvant, sa stiti ca exista o mancare inventata de mamaile copiilor razgaiati care se cheama perisoare in sos si care este fics ce ii zice numele: boturi de carne cu orez in sos de legume (ce legume va permite ocd-ul) . Adica ardei umpluti in nudul gol. Daca mamaile astea si-ar pune mintea cred ar face si alcool non-alcoolic.
Pofta buna.
Comentariu beton!17
Strugurii, da ăia dulci, căpșunica, îi mâncați cu coajă sau fără coajă… lăsând blasfemia la o parte că din ăia iese cel mai bun vin ever.
Toți strugurii îi mănânc cu coajă. Prefer negri, roșii, nu albi.
Știam că sunt și din ăștia și mereu mi-a fost frică de ei…
Pai da’ cum sa nu-l mananci?! Eu ii prajesc olecuta inainte sa-i fierb.
Clar, da! Da’ ce-are ardeiu’ de la ardeii umpluti?!
@Valia, de multe ori este amar că nu este curățat bine…
Da, traiesc cu unul din ei in casa. Ii dau si ardeiul meu.
doamne, cat am ras
Cand am deschis pagina si-am vazut poza mi-am zis „ia uite ce coincidenta, tocmai ce-am facut ardei umpluti”. Si da, mancam si ardeii:)!!! sau frunzele de varza, sau rosiile, guliile, vinetele, dovleceii, in fine orice leguma in care e umplutura se mananca
@My2cents, dă și tu adresa că trimit niște porumbei călători pentru o porție. Plătesc prețul întreg, nu cu discont de vecin în blocul lui @Mișu 💪
Baghera draga, s-au mancat intre timp.
Pe ultimul l-a mancat Baghera noastra domestica (adica pisica). Ea mananca doar umplutura, ca Mihai, fara ardei.
Nu-s convinsa insa ca ti-ar fi placut, eu ii fac cam „de regim” – cu mult morcov si pastarnac dat pe razatoare, carne de curcan si un pic de orez. Fara afumatura, ulei sau alte grasimi. Foarte putina sare. Probabil d-aia ii plac pisicii:), ca pare ca o reteta d-aia eco pentru mancare de animale.
Ah, si eu nu pun nici smantana pe ei – stiu, blasfemie, ar trebui sa fiu exilata din Ardeal.
Acu’ am pus la inmuiat niste mazare galbena uscata, sa fac un piure. D’ asta nu-i dau pisicii.
@My2cents, strugurii ăia sigur sunt… cam sus… aaaa bine că i-a mâncat pisica… că și așa nu mi-ar fi plăcut 🙈
??? Recunosc ca nu inteleg… Sorry, fie ceva se pierde in scris in exprimarea mea, sau pur si simplu nu ma duce capu’ sa inteleg ce-ai inteles din ce-am scris…
@My2cents, vulpea când nu ajunge la struguri zice că sunt acri, și ca să nu spun că sunt acri am zis că sunt sus și nu ajung la ei. În fine semantică…
Paralela cu vulpea am inteles-o :), am crezut insa ca am scris ceva nepotrivit.
Asta da informație-șoc! În ritmul ăsta, mâine-poimâine o să aflăm că sunt și oameni care mănâncă și cornetul ăla de napolitană de la înghețată.
Nu știu unde o să ajungem…
Comentariu beton!26
Da, exact. Ce ne mai așteaptă?
Cu oamenii care mănâncă marginile de la pizza v-ați obișnuit sau mai aveți nevoie de ceva timp? 😛
Comentariu beton!24
Da, uneori sosul de roșii servit lângă pizza e foarte bun (de casă, nu ketchup) și trebuie să-l mănânci cu ceva că nu se face sa bagi direct lingurița sau degetele în el.
Unde mai am încă dubii e la crusta aia albă pufoasă de mucegai de la brie. Cu aia ce facem?
Adică incă mai există oameni care mănâncă brie fără partea de deasupra? Aia care-i preferata mea? Oh, mon Dieu. N-am mai întâlnit. Am întâlnit doar dintre cei care mănâncă ori tot, ori deloc. Ce facem? De fapt, ce TREBUIE să facem? Să-i convingem să devină full „anti”! Eu n-aş resista psihic să fim mai mulți in fața unui platou cu brânzeturi și să văd părți din alea de la brie discriminate și condamnate la a ajunge la gunoi. Asta în timp ce-ar fi putut ajunge… nu la copiii din Africa, ci la mine în stomăcel. 😁
#me2 mănânc ardeii
Eteteee! Eu nu știam că există oameni care NU mănâncă ardeiul! 🙄
duamne apara si pazeste! cum sa nu-l mananci?
pai nu e ardei umplut ca sa mananci ardeiul?
ce fel de om esti daca nu-l mananci?
jizas!
Cine nu mănâncă şi legumele n-ar trebui să primească desert!
Comentariu beton!19
Jajajaja nu maninc ardelu, nici varza de la sarmale șiiiiiii sori nici Cornetu de la înghețată. 🤭🤭🤭 Da știu o adevărată sălbatică 😋
cornetu’?!!!!! nu mananci cornetu?
trecand peste blasfemie dexteritatea e de apreciat :))
Eu nu cunosc pe nimeni care sa nu mănânce ardeiul, cunosc persoane care nu manca ardei umpluți deloc.
Bine, eu sunt și mai ciudat, mănânc și roșiile din salata, nu doar înting cu pâine în zeama.
Îl detest și in ziua de azi, a tot încercat maica-mea sa ma convingă când eram mica sa îl mănânc, dar n-a reușit 😄
Pentru că vă mai puneț, ca nehaliții, patru ardei umpluți în farfurie. De aia nu mâncați și ardeii.
Comentariu beton!12
Du-te, bă, că în viața mea nu mi-am pus patru ardei. 😀
Ardeii verzi nu. Dar eu fac cel mai des umpluți gogoșari, roșii (tomate) sau kapia roșii. Și pe aia ii mănânc pentru ca nu se compară gustul cu al celor verzi.
Încercați.
Ce atata mirare ? Ardeiul meu si al sotului , donez umplutura 😇
Ce-i drept ca dupa aceea faci ca porcul ca nu ai cum ca lebada . Dar eu am inca stomacul / fierea sanatoase si nu prea fac .😅
Eu nu mananc ardei umplut (nici macar compozitia din ardei) :))))
Cunosc lume care consuma si ardeiul, chiar din familie, daca iti vine sa crezi… nici eu nu ma ating de ardei.
Și eu, și eu. Altfel de ce m-aș complica să fac ardei umpluți? Dar numai ardei foarte foarte copți, cei verzi au gust dubios, nici nu ma complic sa ii umplu. Ca o sălbatică ce sunt ii prefer cu mămăligă și fără smântână 😋.
Băi ăștia simandicoșii, care nu haliți ardeiul de la ardeii umpluti.Lorena Buhnici likes you.😉 La valoarea voastră aveți de ales între praz și bame 😆 Sa vedem ce mai ziceți atunci.😆
Bamele-s numa’ bune de dat la porci, iar prazu’ se consumă cu clisă-n frigare. 😎
@JT, am înțeles.😉 Dă-le dracu de legume, Buhnici Family rulz 4ever, cel mai bine alternăm Chateaubriand cu boeuf Stroganoff. 🍗Să trăim bine și să nu mai fim săraki. 😆
Da, oamenii ăștia sunt niste ciudați :))
Nu pot mânca ardeiul ăla nicicum, dar carnea e bună:))
Blasfemie! Ardei umpluți fără ardei? Ca și cum ai linge pe dinafară sticla de pălincă!
Comentariu beton!13
mi se pare super ciudat ca sunt atatia care il mananca 🙂
nu cred ca l-am mancat vreodata, dar sa mor de nu incerc data viitoare. pacat ca nu o sa mananc prea curand, nu stric carnea tocata pe ardei umpluti cand pot face sarmale 🙂
Pentru o primă experiență (cât se poate de) reușită, recomand să încerci de la cineva care curăță bine ardeii de nervurile din interior și îi gătește exclusiv la cuptor. 🙂
Dacă nu ai încredere sau îți e jenă să întrebi, cu rețeta de pe savori urbane nu dai greș.
@Zz: dă-i-ncolo de ardei umpluți, sarmalele-s baza. 😎
io da, mama da, fii-meu nici daca il picuri cu ceara topita; bine, am uitat sa precizez, obligatoriu naclaiti in smintina sau iaurt grecesc 🙂 ; na, uite, mi-ati facut pofta de niste ardei umpluti 🙂 ; ps. dovleceii, insa, sa nu-i vad in fata ochilor, darmite in gura, acolo chiar maninc umplutura si atit(daca n-am incotro)
Ardeiul e mai gustos decat carnea..😂😂😂😂
Pe ce planetă? 🤔
@John Temple Nibiru
Eu nu mă omor după ardei umpluți, dar i-am mâncat cu totu’când i-am băgat 😁
Mănânc și ardeiul.
Consoarta nu, ea fiind cea care îi prepară.
De gustibus…
Bineînțeles că îl mănânc. Ca toți cei din familie. Știai că aici, in Ardeal, cu ardei umpluți se face de fapt ciorbă? E cam aceeași chestie, numai sosul se face mult mai puțin dens și iese ciorbă. In alta ordine de idei, vin cu o întrebare simplă: de ce ar face cineva ardei umpluți dacă nu îl interesează ardeiul? Nu mai bine faci, de la bun început, sarmale, roșii sau dovlecei umpluți? Și da, am mâncat toate aceste legume umplute. Am mai povestit pe aici, bunica a făcut școala de menaj, specializarea bucătărie (dacă nu veneau războiul și comunismul, ar fi fost bucătăreasă pe la vreo familie de boieri). A învățat să gătească sute de rețete, de la banalele ochiuri la biftec tartar și tot soiul de fripturi de la „în sânge” la „bine prăjite” (pe atunci nu exista expresia rare, medium rare, etc, dar procesul există. Și era mai dificil, că se făcea „la ochi”). Despre sushi nu a învățat, că nu era la modă, iar la paste era limitată, că nu prea plăceau românilor. Ne-a făcut odată un pui la cuptor după care am așteptat vreo 3 ore. 2 ore a durat numai pregătirea…cu usturoi băgat sub piele 😂😂😂😂. A jurat că a doua oară nu mai face așa ceva (și nici nu a mai făcut), dar a vrut să vadă cum iese (știa rețeta din școală, dar nu gătise niciodată. Deci: crestat din loc in loc pielea, ridicat cu cuțitul, împins usturoiul sub piele. Usturoi tăiat mărunt, ca să nu strice aspectul.
Comentariu beton!13
@Mircea: și io-s ardelean, bunica din partea mamei a fost bucătăreasă și tot așa ne pregătea puiul făcut în cuptorul de pâine. Era divin. Singura diferență a fost că punea cățeii de usturoi întregi, că așa am cerut noi.
Cât despre ardei umpluți, maică-mea nu i-a făcut niciodată sub formă de ciorbă, chiar dacă făcea rar așa ceva.
@Mircea puiul ăla l-am făcut eu personal nu o dată. Folosit însă unt amestecat cu verdețuri, inclusiv usturoi. Pentru așa ceva caut Maispoularde, pui hrănit cu minim 50% cucuruz, e și ceva mai gălbejit. Pur și simplu strecor degetul sau lingurița sub piele, se detașează foarte ușor de carne față de alte orătănii. Nu-mi lua mai mult de 10 min.
Si ioooo
Aia care nu mananca ardeiul de la ardei umpluti sunt aceiasi cu aia care mananca doar gaura de la covrig.
Huuuuaa, la oase!
00
Am învățat de la cineva să-i opăresc bine… Îi umplu și fac ciorbă sau scăzuți gen papricaș cu smântână… Și da… Așa preparați îi mănânc cu totul… De gustibus…
Da, eu mananc 🙂
Cand eram copil fitos nu mancam ardeiul. Mi se parea amar. Dezveleam si mancam doar umplutura.
Mama facea rosii, dovlecei sau ardei rosu special pt mine. (Eram singura din familie)
Acum savurez oricare varianta.
Vai, ce pofta mi ati facut! Ardei umpluti, lăsați la cuptor fix cât trebuie, cu smantana cea mai grasa 🙂 Mănânc, plâng și apoi arunc și cântaru’ pe geam 🙂
Eu pun o lingura mare de zahar la o farfurie cu ardei umpluti. Cam doi ardei si sos plus o lingura de zahar. Moooor!
Am 42 de ani și până acum nu am știut că există oameni care mânăncă doar umplutura, nu și ardeii! Chestie de gust, ce să zic. Mie îmi plac. Dacă sunt și puțin amărui, și mai bine. Iar dacă umplutura conține și partea aceea moale de la cotor pe care stau semințele, e perfect, e mai mult gust de ardei.
Din cauza unor probleme în familie, am avut o perioadă de penurie alimentară, a.k.a. foame-n glandă. Voi știți ce bună e ceapa călită cu spaghete fierte în apă cu sare? 🙂 Spaghetele și uleiul erau din ajutoare, ceapă se mai găsea. Probabil de asta evit orice risipă.
Dar… există și un dar: bamele. Am încercat, zău, dar tot niște chestii mucilaginoase și fără gust mi se par.
În rest, cam orice legumă sau verdeață pe care o găsesc la piață (generic spus, de fapt cumpăr de la un aprozar de lângă bloc, e foarte bine aprovizionat) e bună. Care coaptă, care fiartă, care crudă în salată. Iar de umplut se pot umple multe: ardei, roșii, cartofi fierți în coajă în prealabil, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, țelină, gulii, vinete. Cel mai fain iese când pui din fiecare în tavă, se combină gusturile, iar cu niște pătrunjel tocat amestecat cu mujdei, eventual cu smântână grasă, iese o mâncare delicioasă.
De acord cu tine doar ca nu înțeleg cum poți umple păstarnacul și pătrunjelul. Nu fac mișto, nici nu am mâncat nici nu am auzit vreodată. Poate detaliezi procesul.
@Joker: Păi, e foarte simplu. Cumperi păstârnac și rădăcină de pătrunjel mai groase, cam de 4 cm, la tai pe lung și le scobești. Ies ca niște bărcuțe. Pui umplutura în bărcuță și le așezi în tavă, culcate. Torni apă cât să ajungă la marginea legumelor, eventual acoperi cu folie de aluminiu (sau cu hartie de copt, dacă nu vrei folie sau capac, dacă ai tăvi dotate cu așa ceva). La fel poti umple și vinetele și dovleceii, nu-i neapărat nevoie să îi scobești să semene cu ardeii. Iar umplutura poate fi orice: carne tocată cu mirodenii, ceapă, usturoi, orez (fără ou, că întărește); legumele care îți plac, eventual cu ceva brânză deasupra; orez cu legume… Lași imaginația să zburde 🙂
bah, ardeiu ca ardeiu, dar sunt unii de mananca si maclavaisu de dinauntru. Ardeii umpluti e bun sosu. Cu smantana si paine alba!
Ți-ai dat seama că urmăritorii tăi, suntem de fapt niște mâncători de ardei și tu habar n-aveai!!! 🤣🤣🤣
yo
si
varza la sarmale
ca sa se stie!