Începem direct, că e vineri azi și nu stăm să pierdem timpul în ajun de weekend.

👉 DAHMER: Monster: The Jeffrey Dahmer Story – serial, Netflix

Am să încep chiar cu bijuteria coroanei. Prieteni, ăsta este de departe cel mai bun serial pe care l-am văzut în ultima vreme. Totuși, o să-mi fac datoria să vă spun că este foarte violent, violență care devine și mai atroce când știi că omul ăsta chiar a existat în realitate. Pentru că serialul este făcut după faptele lui Jeffrey Dahmer, supranumit și Canibalul din Milwaukee, un criminal în serie american, care în perioada 1978 – 1991 a comis crime, violuri și acte de cruzime asupra a 17 victime, toate de sex masculin, la care s-au adăugat elemente de necrofilie și canibalism.

Pe scurt, omul își mânca victimele. Nu pe toate, și nu în întregime, își gătea părți care i se păreau lui mai apetisante. Mai o inimă, mai un penis, mai un ficat, știi cum e când te duci la măcelărie și ceri bucata aia de carne care îți place cum arată? Ei, tot așa și psihopatul ăsta.

În asta constă de fapt violența serialului: știi că toate astea s-au întâmplat și în realitate. Iar băiatul ăsta care îl joacă pe Jeffrey Dahmer, Evan Peters pe numele lui, pe lângă că seamănă fizic extraordinar de bine cu Dahmer, mai este și atât de credibil că te ia cu fiori reci în fața ecranului. Nu știu cine a făcut casting-ul pentru rol principal, dar l-a făcut genial. Pentru că îl crezi până la ultima replică, îl crezi pe tot parcursul serialului, ai momente în care efectiv ți-e frică de el, deși tu ești acasă la tine, în fotoliu.

Mie mi-a plăcut, dar eu am nervi și stomac pentru așa ceva. Mara, de exemplu, nu s-a putut uita. De-aia o să vă mai spun o dată: nici să nu vă gândiți să-i dați play dacă nu stați bine pe psihic zilele astea. Pentru că tot ce se întâmplă pe ecran pare extrem de real și mai mult ca sigur o să vă afecteze.

👉 The Watcher – serial, Netflix

Tot un serial cu psihopați. De data asta cu vecini psihopați plus un personaj misterios, nici el foarte sănătos la căpuț.

Pe scurt, serialul te face să-ți reevaluezi vecinii, mai ales că și ăsta e după un fapt real. Jur că, după ce-l vezi, n-o să mai ai nicio problemă cu vecinul care ridică ștergătoare în parcare, nici cu ăla care dă cu bormașina sâmbăta dimineață la 7.00, nici cu baba de la parter care pândește toată ziua cine intră pe scară. Vă zic, după ce vedeți The Watcher, o să-i mulțumiți Bărbosului că aveți vecini atât de cumsecade.

O familie de americani se mută în casa visurilor lor, undeva în suburbii. Dar nici nu s-au mutat bine, că încep să se întâmple lucruri extrem de ciudate. De aici încolo, vă las sa descoperiți singuri care e treaba cu vecinii psihopați.

👉 The Good Nurse – film, Netflix

Încă un film cu un psihopat. Da, e posibil să mă fascineze psihopații sau ceva. Doar că nu mă fascinează cei inventați de scenariști, mă fascinează ăia care chiar au existat cu adevărat.

Și filmul ăsta este făcut după fapte reale. Atât de reale încât psihopatul încă trăiește, încă e în închisoare după o condamnare care cumulează 18 sentințe pe viață consecutive. S-a recunoscut vinovat pentru 29 de victime (era asistent medical și omora pacienți), dar este bănuit pentru vreo 400 de decese în total. Iar partea care te cutremură cu adevărat este că deși și-a recunoscut vinovăția, n-a fost capabil niciodată să explice DE CE i-a omorât.

Uitați-vă la film, e bun și foarte bine făcut. Jessica Chastain e în nota ei obișnuită, adică extrem de sexy și bună, iar tipul ăsta care-l joacă pe psihopat, Eddie Redmayne, este extrem de credibil. E cel puțin la nivelul actorului din Dahmer.

👉 Togo – film, Netflix

Meh. În mod normal l-aș fi oprit după primele 15-20 de minute, dar cum nu mai văzusem niciodată un film făcut în Uruguay, am zis să-l las până la capăt. Mă fascina spaniola aia pe care o vorbeau, pe care o recunoșteai că e spaniolă, dar care suna cu totul altfel decât ce auzi prin metroul din Madrid.

Altfel e un film slab din toate punctele de vedere. De la scenariu, la regie și la cum joacă oamenii ăia. Cum aș putea să cred vreodată că un om al străzii, care mai suferă și de un handicap, se ia la omor cu traficanții de droguri și mai și câștigă? Traficanții din America de Sud, da? Locul unde traficul de droguri poate să fie meserie în nomenclatorul de meserii.

E treaba voastră dacă vreți să-l vedeți, eu vă spun doar că e pierdere de vreme.

👉 Luckiest Girl Alive – film, Netflix

Despre Mila Kunis nu mai e cazul să zic încă o dată ce cred, da?

Subiectul nu e dintre cele care să mă atragă, de-aia am si ocolit filmul câteva zile (mă seacă asta cu dramele interioare, du-te nene la psiholog) și mă tot codeam dacă să-i dau play sau nu. Până la urmă i-am dat și filmul m-a prins, m-a dus cu el până la final. Final care e nițeluș tras de păr, dar, e ok, poți trece peste.

Nu-mi dau seama dacă filmul face un serviciu sau un deserviciu mișcării #metoo, pentru că, da, are legătură. Dacă-l vedeți, o să înțelegeți imediat care e legătura.

👉 Forever Rich – film, Netflix

Nu aveți idee cât mi-a plăcut filmul ăsta. L-am pus imediat lângă cele trei, Snabba Cash (doar sezonul 1), Top Boy (idem, doar sezonul 1) și Furioza, pe care eu le consider cele mai bune pe segmentul ăsta de filme care prezintă violența străzii. Sau, mă rog, cele mai bune văzute de mine.

Am mai spus pe aici că sunt fan declarat al filmelor și serialelor care vorbesc despre tipii care supraviețuiesc în cel mai dur loc din lume: pe stradă. Tot ce-mi doresc de la filmele sau serialele de genul ăsta este să fie cât mai reale. Să nu mă ia cu vrăjeli și înflorituri, să mi-i arate pe oamenii ăia exact așa cum sunt ei.

Iar Forever Rich e un film de genul ăsta și e bine făcut, credibil. Plus că te mai pune și pe gânduri când îți dai seama că o decizie luată la nervi, la cald, poate să-ți fută munca de câțiva ani. Nfine, mie mi-a plăcut mult de tot, dar există șanse foarte mari să nu fim pe aceeași lungime de undă.

Iar partea cea mai tare este că e un film olandez. Zău că nu i-aș fi crezut capabili de așa ceva.

Atât pentru azi.