Da, am mai combătut pe aici pe acest subiect spinos, dar cum a trecut multă apă pe Dâmbovița de atunci, eram curios dacă s-a mai schimbat câte ceva în mentalitatea românului degrabă descălțătoriu de oaspeți. Așadar, să purcedem.

N-aș putea să dau un procent exact, dar cred că în mai mult de jumătate dintre casele din România se practică descălțatul musafirilor. De altfel, “descalță-te, că face nevastă-mea scandal” cred că este una dintre cele mai populare expresii din spațiul carpato-danubiano-pontic, imediat după “morții mă-tii, nu vezi că s-a făcut verde?” și vestita “cred că m-a tras curentul”.

Iar eu nu înțeleg motivația oamenilor care fac asta, deși am fost crescut de regina neîncoronată a descălțatului musafirilor. Și-am numit-o aici pe maică-mea care avea un talent deosebit să mă facă să mă simt de kkt când le cerea celor care veneau pe la mine să-și dea pantofii jos la ușă. De-atunci am rămas cu sechele, azi n-aș mai cere niciodată, nimănui sa se descalțe când intră la mine in casă.

În primul rând că descălțatul ăsta mi se pare o chestie care presupune un grad de intimitate destul de ridicat. Da, da, nu cred că e ceva normal să pot mișca liber din degetele de la picioare, chiar și prin șosete, în prezența cuiva cu care nu am o relație cât de cât apropiată. Cum e asta? Nu ne cunoaștem, ajung la tine printr-un concurs de împrejurări și totuși, câteva secunde mai târziu, iată-mă-s șezând desculț și oleacă stânjenit în sufrageria ta. De ce mi-ai face una ca asta sau de ce ți-ai face una ca asta?

Serios, nu-mi dau seama de ce-ai risca să te expui pericolului olfactiv. După cum bine știm, există un procent ridicat de cetățeni cărora le put picioarele. De ce ai vrea să te expui de bună voie unui asemenea risc? Nu mai bine stați voi liniștiți de vorbă cu musafirul fără niciun fel de interferență mirositoare?

În anii ’90 erau la mare modă niște teniși de pânză cauciucată care se purtau fără șosete. Mă rog, puteai să-i porți și cu șosete, dar erai in aceeași situație în care ai fi purtat sandale cu șosete, urma să fii ostracizat social. Prin urmare, dacă tot îi purtai, o făceai după toate regulile, adică fără șosete.

Nu am idee ce fel de reacții chimice se întâmplau între pânza cauciucată din care erau făcuți tenișii ăia și pielea picioarelor, cert este că n-am să uit în veci damful greu, pestilențial, pe care l-am simțit venind dinspre propriile-mi picioare prima dată când i-am dat jos. Iar dacă asta s-ar fi întâmplat la mine acasă, nu era nicio problemă, dar i-am dat jos acasă la niște oameni care mă invitaseră la masă, la ei acasă.

Am ajuns la oamenii ăia, m-am descălțat și ne-am pus la masă. Well, la fiecare mișcare pe care o făceam cu picioarele, la fiecare fluturare de degete, simțeam mirosul ăla blestemat. Era atât de puternic încât aveai impresia că-l vezi cum iese de sub masă si se împrăștie prin toată casa. Am înghițit cu noduri și n-am știu cum să mă car mai repede de acolo, deși eram student și conta enorm orice masă moca. De-aia zic, de ce te-ai expune la un asemenea risc descălțând oamenii care-ți intră în casă?

La limită este și chestia cu “descalță-te, că-ți aduc imediat papuci de casă”. Hmmm, nu, mulțumesc. Dacă nu-mi dai niște papuci noi de unică folosință, parcă aș prefera să nu-mi bag picioarele în purtătorii tăi de bacterii neidentificate. Adică ție ți-e frică de ce aș putea aduce eu pe tălpi, dar mie să nu-mi fie de papucii pe care mi-i vâri sub nas și pe care n-am nici cea mai vagă idee cine i-a mai purtat înainte și ce amintiri sub formă de ciupercuțe drăgălașe a lăsat în ei? Nu, mulțumesc, prefer să stau desculț.

Dar, ca să fiu corect până la capăt, există totuși trei excepții pe care sunt nevoit să le accept.

Prima. Când ai ajuns la om acasă vâslind prin zloată, zăpadă sau noroi. Pentru că orice ai face, oricât ți-ai scutura încălțările, după zloată sau zăpadă tot se vor forma două bălți imense sub tălpile tale. Iar noroiul nu se ia tot niciodată, indiferent cât te ștergi pe preșul ăla de la ușă.

A doua. Prezența copiilor mici în casa respectivă. Mai precis, a celor care merg de-a bușilea. Personal, nu pricep de ce i-ai feri de niște anticorpi, dar pot să înțeleg că părinții-s semi-paranoici și mai bine lași naiba încălțările la ușă decât să trezești din amorțire dragonul parentingului modern.

Și a treia. Când musafirul, din motive care-mi scapă, cere el singur să se descalțe. Facă-se voia lui, dar tot l-aș obliga să poarte papuci de casă. Nu de alta, dar dacă chiar îi miros picioarele, nu văd de ce-aș fi eu nevoit să suport.

Acestea fiind zise, sunt foarte curios cum se prezintă situația încălțat-descălțat la domniile voastre acasă. Mai ales că mulți de pe-aici sălășluiți prin neagra străinătate, deci putem afla direct de la sursă cum stau lucrurile pe la sălbaticii ăia unde apa caldă nu e doar la nivel de concept abstract.

sursa foto: freepik.com