Nu știu dacă sunteți la curent, dar în Spania s-a adoptat legea care consideră viol orice act sexual fără consimțământ explicit. Legea este supranumită „numai un DA este un DA” și instituie obligația consimțământului, clar și explicit, pentru a fi considerat consimțământ pentru un act sexual.
Ca să nu avem niciun fel de discuții, o să vă spun încă de la început că sunt sută la sută de acord cu această lege. Urăsc violatorii, iar ideea de viol mă face să mi se ridice tensiunea instant. Și da, consider că poate fi considerat viol inclusiv faptul că se ajunge la sex după ce inițial ea a spus „nu”, dar partenerul a făcut cumva s-o determine să se ajungă la sex. Sau dacă ea a fost nehotărâtă, nu prea știa dacă să meargă până la capăt sau nu, și s-a exprimat în sensul ăsta, dar până la urmă s-a întâmplat.
Consider că la o simplă ridicare de pleoapă a femeii, în semn de îndoială, bărbatul trebuie să se retragă, să renunțe. Dacă ea nu este convinsă că vrea să facă sex cu tine, o lași în pace, punct. La o adică, dacă e să se răzgândească, știe ea cum să-ți transmită. Iar noua lege adoptată de Spania exact situațiile de acest gen le pedepsește. Bun, până aici totul e ok.
Ce nu reușesc eu să înțeleg este cum se va putea pune în aplicare această lege. Am căutat ceva vreme pe internet, dar n-am reușit să găsesc nimic care să mă lămurească cum anume se stabilește dacă actul sexual a fost cu consimțământ explicit sau nu. Singurul lucru pe care l-am găsit este ăsta:
„Consimțământul va fi înțeles că există doar atunci când a fost liber manifestat prin fapte care exprimă clar voința persoanei având în vedere circumstanțele cauzei.”.
Eu din chestia asta înțeleg ce-am spus și mai sus: dacă femeia ridică măcar o pleoapă în sensul că nu vrea, apăi asta a fost tot. Nici nu mai vorbim despre „parcă n-aș vrea acum, lasă-mă să mă mai gândesc”, asta e sinonim cu un „nu” spus clar și răspicat. O lași sa se mai gândească cât vrea ea. Până aici înțeleg.
Ce nu înțeleg este cum se poate demonstra în instanță dacă a existat sau nu acel consimțământ explicit. Dacă minte unul dintre cei doi implicați în actul sexual, cum stabilește instanța care este cel care minte?
Uite, mi-am imaginat trei situații:
👉 S-a ajuns la sex, deși ea nu era foarte convinsă, i-a și zis „nu” de mai multe ori, dar până la urmă a cedat și-a mers până la capăt. Nu s-au luptat, nu s-au apucat să facă nasoale, nu există vreo urmă de violență fizică, doar că ea clar n-ar fi vrut să se întâmple atunci. A doua zi, sau după cinci zile sau după trei săptămâni, face plângere la poliție pe motiv de viol.
👉 S-a ajuns la sex după ce ea a zis un „da” clar sau, ca să fim mai pe lege, după ce ea s-a manifestat liber prin fapte care-i exprimau clar voința. După care, dintr-un motiv sau altul (poate fi și răzbunarea unul destul de plauzibil), se sucește și spune că ea n-a zis „da” nicio secundă. Dimpotrivă, a zis un „nu” ferm, dar n-a avut cu cine să se înțeleagă și-a fost nevoită să meargă până la capăt. În consecință, face plângere la poliție pe motiv de viol.
👉 Ăla i-a pus ei niscaiva substanțe în pahar, substanțe în urma acțiunii cărora se ajunge la sex, evident, fără consimțământ explicit. Din cauza substanțelor, femeia nici măcar nu-și mai amintește bine a doua zi unde a fost, cu cine și ce-a făcut. Da, știu că astea par povești din filme, dar nu sunt. În momentul în care își cam dă seama despre ce-a fost vorba, face plângere la poliție pe motiv de viol.
Toate trei situațiile de mai sus sunt extrem de plauzibile și sunt considerate viol. Pe care legea cea nouă îl și incriminează.
Doar că el, partenerul de sex, susține în fața instanței că nu e adevărat, că totul a fost consensual, că sexul a fost consimțit explicit de ambele părți. Și că nu, nu i-a pus nicio substanță în vreun pahar, poate i-a pus altcineva, dar el cu siguranță nu.
Aici vin eu și vă întreb: cum se poate instanța să stabilească cine minte în cele trei spețe? Și întreb cât se poate de serios, n-am niciun gând să fac mișto, o să mai spun o dată că susțin legea asta și consider că vine în ajutorul femeilor. Doar că mintea mea, neantrenată niciun pic în domeniul „drept și justiție” nu înțelege cum se poate aplica fără niciun fel de dovadă palpabilă, până la urmă fiind vorba doar cuvântul unuia împotriva cuvântului celuilalt.
Întreb cât se poate de serios, pentru că se ajunge la pușcărie dacă instanța consideră că plângerea este întemeiată și dă verdictul de viol. Dacă există cineva pe aici care se pricepe, are respectul meu total dacă reușește să-mi explice cum se întâmplă lucrurile în mod concret.
Ca să n-avem discuții inutile și să nu mă enervez degeaba, am citit deja toate miștourile și toată bășcălia masculilor feroce români: „hăhăhă, or să ne trebuiască hârtii de aprobare pentru sexuț sau dosar cu șină”. E ok, le-am văzut pe toate în comentariile postărilor care anunțau adoptarea legii, n-are rost să începeti cu ele dacă la fel gândiți și voi. Iar cel mai trist este c-am văzut și extrem de multe femei care se hăhăiau pe aceeași temă, cu aceleași miștouri despre aceleași aprobări în scris.
Aia e, știm ce popor avem, știm că în cazurile de viol, pentru mulți dintre români, victima e de vină, dar noi aici suntem un pic mai inteligenți de atât. Eu chiar vreau să aflu cum se poate aplica această lege și să găsesc pe cineva care să mă lămurească.
Apropo, în ultima vreme respectul meu pentru țara numită Spania a început să urce la cer din varii motive pe care nu stau acum să le detaliez, o să scriu articol separat. Dar de ceva vreme Spania a urcat brusc pe primul loc ca țară în care m-aș muta dacă aș vrea să fac asta. Asta în condițiile în care până de curând n-o aveam nici măcar între primele cinci opțiuni. Nu, nu mă mut nicăieri deocamdată, dar asta nu mă împiedică să visez la „cum ar fi dacă”.
Acum să revenim la nelămuririle mele. Știe cineva?
sursa foto: freepik.com
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.35
Băi, nu, permite-mi să nu fiu de acord. Legea este o completare a pachetului de legi ddeja existent în Spania, pachet care a făcut ca această țară să fie una sintre cele mai safe din Europa în această privință. Sunt convins că spaniolii nu sunt imbecili și legea are niște norme de aplicare clare. Eu pe astea aș vrea să le aflu.
Io-s foaaaaaarte curios de normele de aplicare.
Exemplu: merg la o întâlnire cu una agățată pe Tinder, mă invită la ea acasă, ne futem, iar după aceea mă sună și-mi spune să-i dau €1000 sau merge la poliție și-mi face plângere penală pentru viol.
Io cum mă apăr? 🤔
Comentariu beton!63
Păi, în alți termeni, asta am întrebat și eu. Dar fix în cazul menționat de tine, cred că pentru instanță va avea importanță faptul că întâlnirea a inceput pe Tinder, despre care se știe că nu este o rețea în care se cunosc admiratorii operelor lui Jung.
Păi tocmai de-aia am și spus Tinder, că-s extrem de curios dacă judecătorul va ține cont de asta sau o va crede pe femeie care va spune: io-s pe Tinder pentru discuții, nu pentru sex. 🤨
Comentariu beton!36
Spania e o țară serioasă în care oamenii nu se prea joacă cu așa ceva. Sunt absolut convins că ar ține cont de contextul în care v-ați cunoscut. Plus că și pe Tinder există un istoric, există chat care poate fi verificat, d-astea…
Bun, să spunem că pe chat tipa-i de acord pentru sex, dar în fața judecătorului să declare că ea s-a răzgândit.
Iar în pat să-mi spună că-i place kinki cu zgâriat șamd, adică să aibă exact semnele pe piele numa’ bune ca apoi să mă poată șantaja, respectiv acuza de viol.
P.S. Mă bucur că feminizdele au reușit să-și impună legea. Peste câțiva ani, tot ele, se vor milogi de bărbați să le fută, precum danezele.
https://johndavis.gonevis.com/denmark-begs-men-to-have-sex-with-its-feminists/
Se dezbate încă. Ce zici?53
La ce problema pui tu aici: „Bun, să spunem că pe chat tipa-i de acord pentru sex, dar în fața judecătorului să declare că ea s-a răzgândit. Iar în pat să-mi spună că-i place kinki cu zgâriat șamd, adică să aibă exact semnele pe piele numa’ bune ca apoi să mă poată șantaja, respectiv acuza de viol.” iti pot raspunde cum i-ai spus lui Hermione mai jos:
Tu n-ai vazut ca e nebuna? Ce ai cautat cu ea? Si cine se intalneste cu o necunoscuta pe Tinder si accepta sa o zgaraie/bata din prima intalnire pentru ca ea cere? Ce ai avea in cap?
Se dezbate încă. Ce zici?27
@Marina: crezi că ai dreptate, doar că nu.
În cazul lui Hermione, semnele abuzului s-au văzut din start la muncă, dar ea, totuși, a acceptat să meargă la agresor acasă.
În cazul meu, a fost clară ideea de sex consimțit de ambele părți, doar că ea, știind că legea o favorizează, a abuzat de ea. Lege, adică.
@JT, pai daca nu scoti mia cand a intrat pe usa ai cele mai mari sanse la asa ceva, nu ca nu ar exista sanse chiar daca i-ai da mia de iepuroi inainte:))
Cazurile cand ea initial spune nu si dupa ce iti cere sa ii arati portmoneul isi schimba acel mic nu intr-un mare DA sunt considerate tot viol? Zic si io fiindca astfel de cazuri sunt fara numar probabil.
@Marina: “Tu n-ai vazut ca e nebuna? Ce ai cautat cu ea? Si cine se intalneste cu o necunoscuta pe Tinder si accepta sa o zgaraie/bata din prima intalnire pentru ca ea cere? Ce ai avea in cap?”
Fix mentalitatea de feminism prost inteles! Sa iti raspund pe rand la intrebari:
Da, am vazut ca e nebuna!!! De aceea vreau sa ajung cu ea in pat (in mod consensual)!! Nebunele sunt cele mai bune intre asternuturi! Vorbesc din experienta! In afara patului, vezi tu cum te descurci…
Cineva care stie ca asa sunt nebunele si stie ce pot! Vezi raspunsul de mai sus..
In cap am sa fac sex!! De aceea sunt pe Tinder sau pe alt site asemanator!… si caut pe cineva caruia sa ii placa ce imi place si mie!
Se dezbate încă. Ce zici?16
@Bogdan, ai inteles gresit ce am raspuns eu, dar e vina mea.
Faceam referire la un alt comentariu de-ale lui John de mai jos in care blameaza victima si incercam sa explic ca asa poti gasi argumente si pentru cand barbatul este victima unei inscenari prin Tinder sa zicem.
Adica nici in cazul in care tu, barbat, te-ai intalnit cu o tipa prima oara si ati facut sex salbatic cum ea a cerut de altfel, nu poti fi invinuit ca „cine te-a pus” daca ea face plangere. I-ai creat mediul propice ca sa depuna plangere, deci esti vinovat. Asa ceva nu exista.
Sper ca am fost mai coerenta de data asta. 🙂
@keepcalm: dacă citeai atent ce-am scris eu, ai fi observat că n-a fost nicăieri vorba de bani, ci doar de sex. Banii îi pretinde ea ulterior, doar pentru că poate.
@Bogdan: exact așa. 😎👍
Nici nu incercam sa sugerez asta @JT, incercam doar sa zic, ca bani ar fi schimbat datele problemei, si de foarte multe ori se schimba datele cand intre doua persoane de sex diferit sunt in cautare de partener de pat uneori cel numit “sex slab” face pe mofturosul pana cand vede bani, insa si asa a doua zi ai toate sansele sa te trezesti acuzat de viol.
@animaloo in toate mini statisticile se vorbeste de max 8% in altele de 2%pana la 6% .Nu mi se pare mic si as aplica pedepse grele si egale cu ale unui violator acelora care mimeaza violul pt ca reduc sansele adevaratelor victime sa obtina dreptate sau sa fie crezute., Incerc de azi dimineata sa gasesc o statistica la nivel EU dar se pare ca doar 35% din cazurile reale de viol sunt raportate.44% nu sunt cercetate pentru ca exista incertitudine asa ca sunt declarate ” undocumented” adica ori victima nu poate da detalii suficiente, ori nu e crezuta ori ori etc e uite asta ma sperie nuatele de gri, in aia 44% pot fi 99% violuri si sper in sufletul meu ca legea asta sa mai elucideze din ele.Este greu sa te pui in papucii celui expus sau slab sau in aceleia care a trecut prin asa ceva pt ca pur si simplu nu poti intelege pana cand ti se intampla tie sau cuiva apropiat tie ( fiica, sotie, mama, sora).Crede-ma ca inteleg si paradigmele dacice cand in general victima e de vina pt ca asta se propaga de generatii intregi pana si politistii au aceasta atitutine de blamare a victimei( am trait pe pielea mea).Propria-mi mama acum.ani multi ani de zile intr-o discutie despre fata unui vecin care a fost violata de unu din asta care nu a priceput ca ea s-a razgadit si a considerat ca daca a mers la el acasa se intelege ca se lasa si cu sex si a fortat lucrurile fara sa o rupa cu bataia dar a fortat, a spus ” si pe ea ce a mancat-o in cur sa mearga la el acasa daca nu avea de gand sa faca nimic…uite ce a patit daca l-a starnit.. la vremea aia eu am tacut ca aveam vreo 16 ani si nu prea pricepeam multe insa 2 ani mai tarziu i-a spus mamei ca nu are dreptate si mie nu mi se pare normal.Deci da pot intelege ca exista paradigme ce nu pot intelege de ce sa ne opunem schimbarii si de ce am perpetua blamarea victimei de frica ca 2-8% pot minti.
Comentariu beton!13
stiti bancul cu gaina alergata de cocos? „daca ma opresc zice ca-s curva, daca fug zice ca-s proasta, mai bine ma impiedic”. femeile sunt construite diferit fata de barbati, din punctul meu de vedere treaba cu consintamantul face treaba mai usoara pentru barbati si mai grea pentru femei.
chestia cu „playing hard to get” s-a dus dracu si poate e mai bine asa. zice bine Bill Bur:
http://www.youtube.com/watch?v=GZ3QHTpMZgQ
chestia cu consintamantul nu ar trebuii sa fie niciodata verbala, nici macar cu martori. o sa ziceti ca fac misto, dar exista aplicatii si asta mi se pare foarte OK. starea de spirit din momentul in care ai zis da poate fi alta fata de a doua zi. cati dintre voi nu ati raspuns afirmativ la diverse iesiri cu prietenii ca apoi sa va dati loviti in ziua in care trebuia sa o faceti? daca fata are 2 pahare la bord (nu beata turta) si are chef, iar a doua zi are „buyer’s remorse”? sau considera ca ala era urat?
chestia asta e o unealta perfecta pentru nebune. cum nu toti barbatii sunt niste urangutani, nici toate femeile nu sunt printese. un prieten avea o fosta nebuna rau, umbla pe la el la munca si facea scandal ca sa il dea pe asta afara. in America au fost zeci, poate sute de cazuri in care niste femei au distrus viata unui barbat ca asa au vrut ele. de fiecare data cand au fost prinse, au primit o palmuta peste manuta, iar barbatul a ramas cu titlul de violator, fara job, fara casa, unii chiar s-au sinucis. cum ar fi daca acuzatiile false de viol ar primi aceeasi pedeapsa ca violul in sine?
pentru mine s-a incheiat perioada cu agatatul fetelor in club. dar am un baiat si fac tot posibilul sa il educ cat mai bine. cum nu vreau sa violeze vreodata pe nimeni, asa nu vreau nici sa fie acuzat fals.
Comentariu beton!104
@Zz, felicitări pentru atitudine și succes! nu mă bag în discuția pornită de patron, doar atîta zic; stand-up-ul american e plin de glume pe temă iar Bill Burr nu-i o don’șoară de pension în exprimare; dar, dacă s-a ajuns cu mișto-ul și în The Big Bang Theory, și cine, taman Sheldon, înseamnă că treaba-i fwtută rău pă america…
știu povești cu divorț/tribunal etc unde el a plătit nevinovat, doar ca să-și poată vedea de viață…
Comentariu beton!28
Cateva exceptii nu ar trebui sa impedice revizuirea unei legi asta nu pricepeti.Scoatem din sertar ceva exceptii unde unul a fost condamnat pe nedrept si generalizam.Daca de teama ca se vor umple tribunalele de violuri false nu reglementam o lege care sa explice clar ce este consimtamant si ce nu bestiile de la Vaslui, Pamplona or whatever vor continua sa o faca pt ca victima era atat drogata sau beata incat nu putea sa spuna nimic.
Comentariu beton!31
@Aura, sorry ma’am da’ io am zis altceva; dacă ții un număr de stand-up pe o temă înseamnă (că doar nu vrei să te fluiere publicul) că cel puțin 90% dintre spectatori sunt familiarizați cu ea; also în america, numa’ te uiți către clădirea tribunalului și deja încep să-ți sară $ din buzunar; cu sutele; dacă mai și intri…
despre legea spaniolă nu m-am pronunțat pentru că nu mă pricep; unde mă pricep însă este că statul român mai degrabă îl „violează” pe cel slab, așa că fiica mea va primi aceleași valori educaționale ca ale mele: să nu ai nevoie de ajutor; și da, fie-mea nu va ajunge pe barca ăluia; nu, dacă anteriori nu va fi învățat să facă măcar o priză care să-i inducă animalului un mic leșin…
Comentariu beton!31
Aura, nu sunt cateva cazuri, sunt sute/mii de acuzatii false de viol, asta in conditiile in care nu exista o lege care sa faciliteze asta, exista doar cancel culture. Imi place ca tinse par irelevante vietile distruse ale unor barbati nevinovati. Cum ar fi sa mi se para si mie irelevante ca din mii de acte sexuale, cateva sunt violuri sau la limita?
Se dezbate încă. Ce zici?13
Ar fi interesant de văzut exact cum se aplica legea într un caz concret în care este exact o situație în care e exact cuvântul ei versus cuvânt lui.
Pentru ca legea asta e buna (poate unii se vor gândi de doua ori înainte de a ataca pe cineva) dar și deschide ușa abuzurilor. Nimeni nu vrea sa rămână cu eticheta de violator
Comentariu beton!13
@Zz ca m-am.uitat in sfâtul goagle si am gasit asa:
In a 2010 study of 136 reports of sexual assault investigated by a university police department, 8 (5.9%) were investigated and found to be false, 61 (44.9%) did not proceed and might have been false, 48 (35.3%) were referred for prosecution or disciplinary action, and 19 (13.9%) contained insufficient information to be coded.[1] According to a 2013 book on forensic victimology, the true percentage remains unknown due to the varying definitions of a „false accusation”.[2]
Here’s what we do know.
Over the past 20 years, only 2-10% of rape accusations (Prof Ford’s lawyer says she believes this was attempted rape) are proven to be fake, argue the authors of a 2010 US study.
That figure does not include any unsubstantiated accusations where an investigation was unable to prove a sexual assault occurred, so an accurate figure for the total remains unknown.
Other studies have figures in the same range. The FBI has put the number of „unfounded” rapes – those determined to be false after investigation – at 8%.
Fake rape accusations get a lot of attention.
Both the Duke Lacrosse team case in 2006 and the alleged University of Virginia gang rape in 2014 were widely covered by the media. They were terrible miscarriages of justice – but they were not representative.
False rape accusations very rarely lead to convictions or wrongful jail time.
A useful article in Quartz by Sandra Newman points to research from the British Home Office showing that in the early 2000s, of the 216 cases that were classified as false allegations, only six led to an arrest.
Of those, only two had charges brought against them and those two were found to be false.
Why is the US Supreme Court so important?
The idea that lots of men are going to prison because they’ve been falsely accused of rape isn’t supported by that study.
Moreover, official figures suggest the number of rapes and sexual assaults which are never reported or prosecuted far outweighs the number of men convicted of rape because of fake accusations.
Indeed it far outweighs the number of fake accusations, period.
Figures from the US Bureau of Justice Statistics suggest only 35% of all sexual assaults are even reported to the police.
It’s also useful to look at what we know about the kind of people who make fake accusations to see if Prof Ford fits a pattern.
According to Sandra Newman, every academic study on the issue finds that the most common type of fake accuser is actually a teenage girl trying to get out of trouble.
Often it’s her parents who report the „rape” attempt. The studies suggest the false accusation can often stem from something as absurd as finding an excuse for missing curfew.
According to a 2017 report by the US National Institutes of Health, fake accusers „were primarily motivated by emotional gain. Most false allegations were used to cover up other behaviour such as adultery or skipping school”.
Parerea mea ca legea gen Spaniola vrea sa acopere cei 44,9% si 14.9% prin a clarifica cam ce este consimtamant si ce nu.
ai pus ditamai wall of text ca sa confirmi ce am zis eu. zeci de procente nu pot fi dovedite a fi viol. nici o problema, fac politrucii o lege care sa rezolve asta, sa nu mai fie nevoie de dovezi.
Aura: 10% ti se pare un procent mic?
Doar pentru varianta 3, poate că e riscant să declari așa ceva, că ți-a pus substanțe în băutură. Astea cam ies la analize, nu se elimină așa de ușor, din câte știu.
Dar, da, ar fi interesant de citit niște explicații de la cineva apropiat de domeniu.
Am și vrut să întreb asta: după câtă vreme ies complet din organism urmele acelor substanțe? Și da, poate se pricepe cineva să ne spună.
După câteva zile, în general, depinde de substanță. Pângerile pentru viol se fac, de regulă, în primele 48 de ore de la faptă.
Ecstasy (drogul violului) poate fi detectat pana la 6 zile.
Ecstasy nu e drogul violului, ci GHB. Si din cate stiu, are o perioada scurta in cate poate fi depistat, 1-2 zile maxim.
Intreb un coleg care lucreaza la IML si revin.
Comentariu beton!23
Tot ce se bazeaza pe lsd sau mdma apar in organism 3-6 zile.
N-am folosit niciodata droguri si nici nu-s curios, dar am citit despre componenta, efecte, etc. Mie mi-ajunge alcoolul 😂😂😂
@Ligia Sau la 20 de ani dupa, vezi #metoo. Da Harvey Weinstein merita sa infunde puscaria, insa pe de alta parte nici ce i s-a intamplat lui Aziz Ansari nu e ok.
@Mihai: in general ai 4-5 tipuri de substanțe, fiecare cu proprietăți diferite. Alcool, zolpidem, benzodiazepine (flunitrazepam in principal), GHB și MDMA.
GHB-ul nu-l mai găsești după 6-12h.
Flunitrazepamul dacă știi să-l cauți, îl poți găsi și la câteva zile (are test specific). Dacă nu știi și cauți benzo, după 48h e risc sa nu mai găsești nimic.
Acum, intorcandu-ne la tema de baza, problema nu e consimțământul în sine (care e obligatoriu) ci faptul ca dacă se depune o plângere împotriva ta, tu ești cel care trebuie sa demonstrezi ca nu a fost viol.
Si iti dau un exemplu de data recenta: el iese la masa cu niste prieteni iar după intra în pub-ul de langa pentru un pint. Acolo intra în vorba cu o ea (acțiunea se petrece în Anglia și e cât se poate de reala). Doua pint-uri mai târziu (pentru el) și vreo doua pahare de vin pentru ea, se decid sa exploreze mai departe și pleacă spre casa ei. BJ-ul de rigoare în taxi, la destinație se simt bine, ca doi adulți responsabili. Asta sâmbătă seara. Luni el este înștiințat de poliție ca este cercetat pentru viol.
Tema e simpla: ai băut? da. ai bagat căpșorul? da. a consimțit? nu contează răspunsul pentru ca era sub influenta alcoolului … 😮
Cam asta e extrema periculoasa în care se poate ajunge cu o astfel de lege.
Comentariu beton!25
in astfel de situatii este destul de greu de probat atat violul cat si consimtamantul tocmai pentru ca se intampla in doi. Im vin in minte niste povestiri de Traian Tadin ( recomand, daca va tine stomacul) cu cazuri in care a fost si cazuri in care nu a fost , vazute prin prisma politistului.
Traian Tandin, cu tot respectul, a fost polițist într-o vreme în care violul avea cu totul alte semnificații în fața legii. Acum 20-30 de ani dacă îți punea cineva ceva în pahar și reclamai asta la poliție, te trimiteau acasă și mai râdeau și de tine. Bine, nu că n-ar fi posibil asta și astăzi, cel puțin la noi.
da, de acord, erau alte vremuri dar pe mine m-au socat povestirile pentru ca descriau, in mare parte, oameni simpli capabili de cele mai abdominabile lucruri. Usurinta cu care faceau rau si lipsa de remuscari m-a scarbit si nu am terminat cartea.
Sigur ca si definitia violului trebuie schimbata si adaptata la vremurile moderne. Dar cred ca amenintarea unor pedepse exemplare si a unei legi stricte este cea mai eficienta arma. Asta si vreo cativa violatori condamnati pe viata. Apoi urmatorul sta si se mai gandeste.
Comentariu beton!15
Va fi dificil de probat. Ideea e bună, dar să vedem cum va fi pusă în practică.
Comentariu beton!16
Legea este foarte buna pentru una dintre cele mai oribile fapte. Dar,chiar as fi curioasa despre dovedirea faptei !
Oricum ar fi,pe meleagurile noastre …nu merge !
Este in The Big Bang Theory faza cu Sheldon și Amy când el decide să devină intimi pentru prima dată și el spune: „lasă-mă să scot un contract de pe net că trăim într-o societate litigioasă”.
Doar să te asiguri că şi femeia vrea. Trebuie respectată, nu manipulată/ convinsă/ vrăjită.
Cred că o femeie tratată cum trebuie nu va spune niciodată după „eu de fapt am fost violată.”
Se dezbate încă. Ce zici?24
Daca esti un barbat urat e o linie subtire intre getting lucky si manuela. O faza de genul asta va merge doar intr-o singura directie. Viata nu e ca in filme.
Comentariu beton!22
Sunt mamă de fată. Când era la vremea adolescenței eram obsedată de ideea că i s-ar putea întâmpla așa ceva, de trauma care ar afecta-o poate pentru tot restul vieții, cu toate implicațiile care decurg de aici. Că nu poți să ții copilul sub un glob de sticlă. Îl înveți tot ce crezi că i-ar fi util, dar viața bate teoria.
Totodată, au fost atât de multe cazuri în care niște domnișoare au jurat strâmb și unii au stat ani buni la pușcărie degeaba. Așa cum unii, cu toate probele, au râs în nas victimelor.
Greu să împarți dreptatea.
Probabil că unele spețe nu vor putea fi dovedite, iar individul, sper că nu, va scăpa. Așa cum, sper că nu, unii vor intra la pușcărie pe nedrept.
Ce-i de făcut? Educație, educație, educație! A copiilor, fete și băieți, de la vârste mici.
Comentariu beton!65
Daca o lege e foarte greu de pus in practica, nu-si are rostul …
Am un fost coleg de liceu… A făcut pușcărie pentru viol. Era cu o tipă de o perioada buna, la un moment dat au făcut și flicky- flicky- , el a făcut și țâs-țâs că nu a mai apucat sa miște. Aia rămâne gravidă , și de frica lu’ măsa și tatsu a zis că a fost viol , că ea nu a vrut și el a luat-o pe sus…și era tipul student in anul 2 la medicina și asta era prima puicuța la care a dat și el la rame. Cuvântul ei contra cuvântului ei… El cu cazier, cu despăgubiri cu pușcărie și viitorul varza , ea e o lady. Cred că ar trebui cumva că și cea care acuza să poată demonstra că nu a fost de acord. Și invers, daca se suie una pe mine, pot susține că ea m-a violat?
Comentariu beton!22
@vlad
Si de unde stii tu ca NU a fost viol?!
@Vlad, ce soliciți tu se numește probatio diabolica. Adică probarea unei fapte negative, ceea ce e aproape imposibil. Nu poți proba că ceva NU s-a întâmplat. Și, din fericire, în penal, sarcina probei e la parchet, nu la persoana vătămată sau la inculpat.
Neatza!
Interesanta intrebarea ta dar noi inca ne luptam cu parlamentarii sa introducem limita la varsta de 16 ani a consimtamantului care momentan e la 14 ani. Noi mai avem drum lung pana la consimtamant in general.
Comentariu beton!47
Serios? Puteam să jur că e la 16 ani. Chiar e la 14?
@MV da. Inca sintem la 14. Cei de la declic se lupta cu treaba asta. Parlamentarii tin legea la sertar.
Comentariu beton!17
consimtamantul sexual e la 16 ani a fost marit de la 15.
Noi avem probleme cu parlamentul care violează poporul, ce să mai dea legi anti-viol?
Comentariu beton!16
13. Este 13 ani. Sunt divorțată și fiimea cea mare de 14 ani locuieste cu tacsu. Educație,mai nou, 0. Iubit, da. Sunt documentată pe tema asta, deci dacă ea spune că a fost de acord și tacsu la fel, eu fac plângere degeaba, chiar dacă s-a întâmplat înainte de 14 ani.
Extras din Noul Cod Penal:
CAPITOLUL VIII
Infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale
Art. 220
Actul sexual cu un minor
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Fapta prevăzută în alin. (1), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 15 și 18 ani, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi dacă:
a) minorul este membru de familie al majorului;
b) minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau acesta a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situația deosebit de vulnerabilă a acestuia, ca urmare a unui handicap psihic sau fizic ori ca urmare a unei situații de dependență;
c) fapta a pus în pericol viața minorului;
d) a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice.
15 ani e vârsta de la care se prezumă că are discernământ sexual. Vezi alin 1 art 220. Asta dacă amândoi sunt minori. Dacă unul e major, e faptă penală până la 18 ani.
anu trecut s-a schimbat la 16. era la 15.
la 14, am impresia ca e pentru casatorie
De fapt, momentan nu este nicio limită, nicio vârstă sub care un act sexual al unui adult cu un minor să fie încadrat, automat, la viol. Avem nenumărate cazuri de copii de câțiva anișori, agresați sexual de către adulți, despre care magistrații concluzionează că „au consimțit”, iar agresorul scapă de închisoare, eventual primește condamnare cu suspendare (pe bază de „act sexual cu un minor”, dar nu viol), conform legilor în vigoare.
Într-adevăr, s-au dus ceva lupte în Parlament pe Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal și pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală (L423/2022). Ți se face rău când realizezi câți pedofili sau susținători de pedofili sunt în poziții sus puse.
‘Nfine, recent, la final de iunie 2022, senatorii au votat, cu majoritate, ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 15 ani să fie încadrat ca viol. Urmează să voteze și deputații. To be continued, e foarte posibil să încerce să țină legea la sertar, e o practică uzuală.
O parte a societății a susținut și continuă să susțină că această vârstă limită dintre viol și orice altceva ar trebui să fie 16 ani, ca în alte țări preocupate de protecția copiilor, măcar în privința agresiunilor extreme. Unii zic că decât deloc, ca acum, 15 e un pas înainte. Mno, cătinel, cătinel, om ieși și noi din grotă. Cândva.
Comentariu beton!19
„Guvernul spaniol a motivat adoptarea acestei legi şi printr-un caz de viol colectiv petrecut în anul 2018, aşa-numitul caz al „haitei”, în urma căruia 5 bărbaţi au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare după ce au violat o fată de 18 ani la Pamplona.” Nu știu cum s-ar aplica o astfel de lege intr-un context de dating între doi oameni, dar tind sà cred că majoritatea violurilor nu se petrec in circumstanțe de „ne-am vazut/ne-am plăcut, am ieșit, am vorbit, dar după lucrurile s-au cam complicat.” Desigur că pot apărea abuzuri din partea unor femei sub protecția acestei legi, dar riscurile pot fi semnificativ diminuate dacă bărbații vor fi mai atenți la cele cu care au de-a face, până la sex.
Comentariu beton!34
Uite aici o sursa care explica ce este consimtamantul:
https://www.plannedparenthood.org/es/temas-de-salud/relaciones/consentimiento-sexual.
https://www.plannedparenthood.org/es/temas-de-salud/relaciones/consentimiento-sexual/como-hablar-sobre-el-consentimiento
Este in Spaniola fac un mic rezumat:
Consimtamant:
se exprima clar fara manipulare pt a convinge, fara a face uz de alcool sau droguri.Se intampla ce se agreaza sa se intample nu ce si-ar dori unul dintre parteneri.Faptul ca a mers in dormitor nu inseamna consintamant.In orice moment unul dintre parteneri se razgandeste se pune stop.
Cum se va face diferenta sau se evite abuzurile pai cred ca la fel ca inainte de completarea legii se cerceteaza si se judeca cazul.Nu vad de ce acum ar fi mai greu dimpotriva.Acum ca sa ii raspund lui JT sunt convinsa ca situatiile de abuz din partea femeilor ca sa se razbune pe un barbat sunt si vor fi infinit mai mici decat cele de abuz din partea opusa.Dar s-a discutat despre asta intr-un alt articol despre tendinta oamenilor de a aluneca in credinta ca ceva nou va aduce obligat ceva rau.Sunt convinsa ca ei au completat legea deoarece au avut cazuri de viol clar ce nu au dus la condamnare pt ca persoana fie a fost „convinsa” prin manipulare, ceva alcool „sa prinda curaj”, ceva substante etc.Sa fie clar pt mine si sot(ie), iubit(a),concubin(a) ,ca pot fi cupluri gay, what ever daca iti este daca spune nu sau nu vrea si el/ea forteaza situatia pt ca se crede indreptatit(a) este tot viol/abuz.
Comentariu beton!43
Și eu sunt convins că au simtit nevoia să aducă o completare a pachetului de legi când au văzut că exită portițe de scăpare pentru cei care „convingeau” femeile prin metode obscure pe care legea nu le prevedea.
Mulțumesc pentru surse și rezumat.
@Aura Gustescu: ai fi surprinsă de numărul femeilor care vor abuza de legea asta. În SUA, a devenit la ordinea zilei.
Am io o mătușă d-asta, fostă campioană olimpică la etalat și supt, divorțată cu 2 baieți care speră „din tot sufletul” ca băieții ei să nu dea peste femei ca și ea.
Se dezbate încă. Ce zici?29
@JT nu vad legatura dintre matusa ta „campioana” la supt cum.ii spui tu si legea din Spania.Bai hai sa iti zic ceva daca ea e curva sau campioana si nu vrea nu iti da dreptul la a forta lucrurile pt ca ca a facut-o cu altii si pt ca lu vecinu i-a supt-o si tie nu vrea.Apoi SUA nu este expemplul cel mai relevant pt ca acolo este haos sunt state care considera sexul cu minor de 13 ani ok si state care au interzis avortul.Daca tot spui ca SUA e campioana fake violuri da si o statistica oficiala sau un link la o analiza sa ne lamurim nu pe vorbe sau din filme.Uite sa iti pivestesc ceva ce i s-a intamplat unei prietene intr-o vacanta in Italia unde s-a cunoscut cu un localnic ce avea o barca.Acesta simpatic si dragut s-a oferit sa ii faca o plimbare cu barca pe mediterana.Dupa ce au ajuns in larg omul a vrut mai mult decat un picnic si un vin si ea nu isi dorea neaparat asta.El i-a comunucat gratios ca daca nu vroia de ce a venit cu el si ca o va lasain larg cu barca de salvare daca nu ii face macar o muie.Pusa in situatia sa ramai in larg fara o metoda de a ajunge la mal reala fara semnal la telefon ca erau cam la draq in larg a stat.Spune-mi tu este viol sau nu ca eu nu vad un act consimtit ci manipulat si unul avea un avantaj.Sa iti explic ca ea nu a facut nicio plangere si ceva ani s-a considerat vinovata.Considera ca a fost vina ei pt ca s-a dus la plimbare cu un barbat pe care il stia de un pic mai bine de 1 saptamana si ca aia e si-a meritat soarta.
Comentariu beton!64
@Aura, acesta este un exemplu pur și simplu PERFECT. La noi ar fi fost judecătorii în stare s-o întrebe ce-a căutat cu ăla pe barcă.
@Aura Gustescu: e OK, n-ai înțeles nimic din ce-am spus eu.
Îmi pare rău pentru prietena ta.
Se dezbate încă. Ce zici?12
„fara a face uz de alcool sau droguri” dar explica-mi si mie. Poate ratez io ideea.
Eu ies la o bere si ma imprietenesc cu o duduie care si ea a iesit la o bere. Bem bere si…pentru ca suntem amundoi bauti consideram ca este un moment toma bun de stresat barzoiul. Si ne barzoim.
De ce este viol? De ce EU am fost ala cu violu si nu ea? Am patit intr-o seara in vama sa fiu miscat dinspre drumul meu spre alcool cu propunere de pasaric. Si am acceptat. A doua zi nu am continuat relatia, fiind mereu pe ideea „nu pot sa ies ca ma spal pe par”. Aia e, nu imi placea, dar nu m-am plans.
Cum ar fi fost sa ma acuze de viol ca si ea era bauta…
A publicat Cetinul din Pantelimon ceva de genul. A pus și ceva cu comentarii neaoșe, unde, spre surprinderea mea, sau nu, erau destule femei care înfierau sau luau la mișto o astfel de lege.
Comentariu beton!20
Din cate stiu, cea mai importanta prevedere este ca victima nu va mai trebui sa probeze ea ca a fost agresata sau obligata, asa cum prevedea legea pana acum. Dupa un scandal monstru cu demonstratii de strada dupa un viol in grup la Pamplona in care cretinii aia filmasera fata, iar judecatorii au zis ca nu opune rezistenta, deci na…parca n-a fost chiar viol (!) Ideea de baza nu e sa apara o suma de plangeri fara motiv, ci sa nu mai existe pedeapsa light pentru situatii de genul asta (in cazul Pamplona, initial aia au luat pedeapsa doar pt agresiune sexuala, Curtea Suprema a schimbat asta dupa scandal si i-a condamnat pentru viol). Adica (revenind la cazul de la Pamplona) daca fata aia nu se zbate pentru ca e in stare de soc, sa nu mai existe interpretarea “a fost si ea de acord”. Acu’…strict la intrebarea ta…nu cred ca au dezvoltat si normele de aplicare, ca e votata acu’ 4 zile. Dar m-as mira sa iasa o tampenie, la cate eforturi face Spania in directia asta
Comentariu beton!46
Înțeleg perfect ce zici și de-asta cu atât mai mult mă bucur c-au completat legea. Dar în cazul Pamplona au existat filmări, imagini, dovezi concrete. Dar din ce înțeleg, că de-aia legea este supranumită „numai un DA este un DA”, legea se va aplica și în cazuri în care există acuzația de viol, dar fără să existe probe atât de concludente. Dar m-a mai lămurit cât de cât comentariul @Aurei, de mai sus.
nu stiu cum suna exact legea din Spania dar daca legea obliga faptuitor sa isi dovedeasca nevinovatia e foarta contrara CEDO
este un plus de civilizație, ceva mai multă ordine. dacă relația dintre 2 oameni s-a deteriorat în asemenea hal încât au ajuns în fața unui judecător, este bine ca acesta să aibă instrumentele legale de a sancționa un eventual abuz, în funcție de circumstanțele și de caracterul persoanelor implicate.
să fim serioși, nu cred că vreun bărbat are probleme să discearnă dacă consimțământul este real sau artificial – în plus acuma știe că dacă întinde coarda sau este pur și simplu stupid, există șansa să o pățească.
Comentariu beton!21
Cred ca noi ne întrebam cum și dacă se poate dovedi acordul din perspectiva unor oameni care erau tineri acum 20 de ani, in RO. Când falsa pudoare nu te ducea la discuții clare. Și unde nici acum nu se discuta cu cărțile pe masa între oamenii peste o anumită vârsta. Acum sunt alte generații, iar relațiile, mai ales la început, presupun multe mesaje text, diverse platforme de socializare etc. Acolo este un istoric care poate fi verificat. Drogurile rămân in sistem in funcție de substanța, pana la 5-7 zile. Oamenii nu prea merg singuri in club, deci pot exista martori. Pentru rea intenție sau răzbunare, trebuie demonstrat un motiv. Iar dacă a vrut (explicit) și s-a răzgândit după, ma gândesc ca asta depinde și de partener și comportamentul lui, după. Știm ca exista și extreme care se pot dovedi abuzuri, desigur. Dar legile și statisticile nu le iau in considerare. Una peste alta, eu văd legea ca fiind un pas esențial in evoluția unei culturi, a unei tari. Va duce la o educație corecta, in timp. Va promova discuții sincere. Bineînțeles ca nu se va întâmpla așa pe termen scurt, ci in ani. Va fi un schimb de mentalitate. Și e bine. Poate se va termina cu discuțiile legate de îmbrăcămintea care a dus la viol și alte aberații. Dacă e promulgată, exista cu siguranța și norme de aplicare.
Comentariu beton!49
Conceptul in sine este bine-venit, oricum se incadreaza facil intr-o societate care nu e Romania (unde 8 violatori sunt liberi si fata e de vina, ca sa amintesc un caz mediatizat).
Dar titlul e cel putin spus nepotrivit. E aiurea rau. Oamenii s-au iubit si se pot iubi sincer si fara DA-uri explicite. Cred ca puteau gasi un alt slogan.
Si ramane de vazut cum vor putea fi evitate abuzurile (habar n-am si cred ca si expertilor le-ar trebui mai multe detalii fata de ce s-a scris in presa).
Plus ca extinderea definitiei violului se aplica si asupra violatorului. Iar aici, imi pare rau, dar nu voi putea pune semn egal niciodata intre un grup de bestii care sar pe o fata si o violeaza sub amenintari si folosind violenta si sotul care trece peste lipsa de chef a sotiei inca somnoroasa intr-o dimineata si trece la fapte desi ea nu pare dornica dar nu-i zice nici nu nici da.
Cf. legii noi, in amandoua scenariile avem de-a face cu un viol. Corect.
Dar in amandoua scenariile avem violatori? Cred ca va trebui definit mai bine aici.
Extrapoland putin, mi-aduc aminte de celebra fraza a lui Adrian Severin: daca toti suntem corupti, atunci inseamna ca nimeni nu e corupt.
Se dezbate încă. Ce zici?21
cine este violator și cine nu, asta o stabilește un judecător – nu-i vreun exercițiu de introspecție. tu vorbești despre „sotul care trece peste lipsa de chef a sotiei” ca și cum cel mai normal lucru din lume este ca sotul să treacă peste lipsa de chef a sotiei. uite, de-aia este bună o asemenea lege: nu e nimic rău și niciodată prea târziu pentru ca cineva să se deprindă să fie atent la femeile din viața lui.
Comentariu beton!65
Cum adica „trece peste lipsa de chef a sotiei”?? Adica trece…pentru ca?? E ok, in vreo varianta pe care eu nu o vad, ca nu inteleg? In niciun moment nu inteleg cum e ok ca cineva, oricine, sa „treaca” si sa decida de unul singur sa faca ceva, orice, cu corpul celuilalt.
Comentariu beton!51
Mărturisesc cinstit că nici eu n-am înteles-o p-asta cu soțul care trece peste lipsa de chef a soției și trece la fapte. Adică în ce fel trece la fapte? Și cum ai putea face sex cu cineva care nu prea are chef de sex? Indiferent că acel cineva e chiar nevastă-ta.
Va rog sa va potoliti si sa nu imi puneti ganduri in gura.
Am scris explicit ca amandoua scenariile pot fi considerate violuri.
Mai recititi, daca v-a scapat.
Asa, ca sa ne detensionam.
Ca bestii violatoare vor fi numere ascunse printre alte numere, de soti nesimtiti, toti laolalta ca violatori, nu stiu daca e ce trebuie. De-aia zic ca ar trebui definit mai bine aici.
Se dezbate încă. Ce zici?10
@Morissey: da, in ambele cazuri sunt violatori. Pentru ca nu are nimeni dreptul sa faca ce vrea cu corpul meu daca eu nu am chef. Iar sotul meu/iubitul meu e primul care ar trebui sa stie si sa respecte asta, ca nu sunt obiect in casa
P.S nu ne certa pe noi ca citim ce scrii, alege cuvintele mai bine pe teme din astea 🙂
Comentariu beton!43
@Morrisey, nu-ți doresc să treacă cineva peste lipsa ta de chef dimineața. Uită-te la mine, eu sunt una dintre cele care au trecut prin viol conjugal. Da, lipsa de chef a soției dimineața e viol. Nu-ți închipui ce-mi vine să-ți spun acum, dar mă abțin de dragul lui Mihai.
Comentariu beton!45
@Morrissey, băi, nu, nu-ți pune nimeni vorbe în gură și gânduri în minte. Ai scris textual: „nu voi putea pune semn egal niciodata intre un grup de bestii care sar pe o fata si o violeaza sub amenintari si folosind violenta si sotul care trece peste lipsa de chef a sotiei inca somnoroasa intr-o dimineata si trece la fapte desi ea nu pare dornica dar nu-i zice nici nu nici da.”
Nu știu ce înțelegi tu din formularea asta, dar eu înțeleg că doar ăla cu bestiile este violul. Dacă n-ai intenționat să se înțeleagă asta, well, nu prea ți-a ieșit.
Doamna Ligia, imi pare rau sa aud asta, nu am intentionat sa ranesc sentimentele nimanui, imi cer scuze daca totusi am facut-o. Din respect pt Dv. o sa ma abtin de la alte comentarii pe marginea legii spaniole. Este dificil sa incerci o discutie tehnica, detasata, pe un subiect care in sine este foarte emotionant.
Se dezbate încă. Ce zici?16
@Morrissey
„nu voi putea pune semn egal niciodata intre un grup de bestii care sar pe o fata si o violeaza sub amenintari si folosind violenta si sotul care trece peste lipsa de chef a sotiei inca somnoroasa intr-o dimineata si trece la fapte desi ea nu pare dornica”
In amandoua cazuri este vorba de viol. Nu sunt chiar egale pentru ca in primul caz sunt circumstante agravante.
Incerci acum s-o dai cotita, dar ai pus intrebarea „Dar in amandoua scenariile avem violatori? „, care sugereaza ca tu nu consideri ca fiind viol cel de-al doilea caz.
https://en.wikipedia.org/wiki/Marital_rape_laws_by_country
„marital rape has been criminalised by about 150 countries as of 2019. In some cases, marital rape is explicitly criminalised, in other cases the law makes no distinction between rape by one’s husband or rape by anyone else”
Nu le am foarte tare cu explicatul, dar o să încerc un pic. Orice dosar de viol începe cu o plângere prealabilă, urmată de o vizită la medicina legală, unde se verifică dacă a existat sau nu penetrare și dacă penetrarea a fost sau nu violentă. Există posibilitatea ca penetrarea să nu fi existat (viol înseamnă mai mult decât act sexual clasic) sau să nu fi fost violentă nici măcar în cazul în care a fost viol clasic, de-ăla cu palma pusă pe gură și doi complici care o țin de mâini, din diferite cauze, printre care fiziologia femeii. Plus că de foarte multe ori, alege să nu se lupte cu ăla ca să scape măcar cu viață. Ei, în cazurile astea, e un pic mai greuț să constate medicina legală că a fost viol. Așa că, pe lângă constatarea medico-legală, se mai face și consiliere psihologică, în cadrul căreia, de obicei, se stabilesc chestiile astea de care zici tu: dacă a existat consimțământ, dacă consimțământul ăla a fost viciat, dacă a fost neechivoc etc. Asta se face indiferent dacă s-a constatat sau nu la medicina legală că a fost viol.
Sunt și acum o droaie de abuzuri și de plângeri penale pentru viol care n-a fost, de fapt, viol. Ca în exemplul pe care l-ai dat tu, cu un da neechivoc, după care merge și face plângere pentru viol. N-ar fi nici primele, nici ultimele, se practică chestia asta la scară destul de largă. Doar că nici procurorii, nici ăia de la medicina legală, nici psihologii și nici instanța nu sunt născuți ieri.
Aia cu „îi pune în pahar ceva substanță” e viol calificat deja, prin punerea victimei în neputință de a se apăra. Aia-i floare la ureche de dovedit.
Mă bucur și eu de noua reglementare spaniolă, poate înțeleg și masculii alfa că „nu știu„ sau „m-am răzgândit” nu e „da”.
Nu știu cât am fost de clară, sunt varză la explicat.
Comentariu beton!74
Așteptam comentariul tău, să știi.
Sper că a și înțeles lumea. O să fie mai sensibile cazurile de genul ăsta ca cele clasice, dar e o întreagă echipă acolo, care probează fapta. Erorile judiciare sunt nesemnificative. Am avut cazuri în care am lucrat cu justiția spaniolă, sunt ce trebuie.
Comentariu beton!31
eu cred că ideea mare din spatele legii spaniole este exact de a da greutate punctului de vedere al femeii – și de a lăsa la latitudinea judecătorului să stabilească dacă sunt necesare și alte probe, în afară de mărturia victimei. și, cum am spus și mai sus, mi se pare o idee corectă.
dacă o femeie spune că a fost viol, se prezumă că ea are dreptate – și mai departe este treaba celuilalt să argumenteze că nu a fost chiar așa, că sunt nuanțe, că sunt posibile interpretări.
ValentinP, doamne, sper că nu lucrați în justiție! Nu, nu se prezumă nimic. Deși lumea crede că parchetul adună probe doar în contra inculpatului, legal nu e așa. Obligația procurorului e să stabilească starea de fapt, adică să adune probe. Probele alea pot fi atât în favoarea inculpatului, cât și a părții vătămate. Prezumțiile n-au ce căuta aici. Prezumțiile sunt, conform codului, consecințele pe care legea sau judecătorul (nu procurorul) le trage dintr-un fapt cunoscut, pentru a stabili un fapt necunoscut. Prezumțiile nu se aplică în niciun caz pentru a stabili vinovăția cuiva pornind de la starea de fapt prezentată de victimă. Că de-aia se face urmărirea penală și nu se merge direct în instanță, pe bază de prezumții.
Frate, eu mă îngrozesc de câți români cred că știu drept și n-au nicio problemă în a deschide gura și a verbaliza tâmpenii.
Comentariu beton!38
Ligia, un judecător care are mai multă încredere într-o expertiză medico-legală decât în mărturia unei femei, ei bine, este doar un primitiv care poate nu a ales bine cu ce să se ocupe.
vezi cazul lui Harvey Weinstein. 23 de ani de pușcărie, doar pe baza unor mărturii – și nu le-a trimis nimeni pe femeile alea să probeze ceea ce, obiectiv, nu putea fi „probat”.
nu lucrez în justiție, dar eu aș lua foarte în serios o mărturie indiferent dacă este susținută sau nu de probe „obiective”.
Se dezbate încă. Ce zici?6
Ligia, ne uitam la multe filme americane d’aia.
M-am îngrozit de anumite comentarii de aici, de pe blog.
În România avem în continuare primari în funcție, știu cel puțin 3 acuzați, cercetați și condamnați definitiv penal, din păcate, cu suspendare pentru viol și sau acte sexuale cu minore de 11, 12 și 13 ani, la vârsta producerii violului. Una din victime a și născut un copil, sarcină rezultată din violul primarului în funcție asupra ei.
Toți primarii violatori de minore au fost realeși primari de către comunitățile cre(ș)tin ortodoxe, pentru că da, violarea unei minore pentru ei este o faptă acceptabilă și scuzabilă.
România fiind țara în care viol este scuzat de 55% din populația țării, în timp ce peste 75% acuză victima că s-a lăsat violată. Este un studio făcut de Salvați copiii.
Comentariu beton!51
Au violat, dar au și făcut… 🙁
@Mihaela: așa oameni, așa primari. În orice altă comunitate sănătoasă la cap, un bărbat „cu coaie” i-ar fi luat gâtul primarului cu prima ocazie.
Comentariu beton!25
Legea se aplica doar femeilor, ca eu asa inteleg din articol? Sau se aplica ambelor sexe?
Legea se aplică ambelor sexe, când dai o lege o dai pentru toată lumea, dar este evident că legea asta vine în primul rând în sprijinul femeilor. Nu de alta, dar procentual, numărul cazurilor de viol asupra bărbatilor este insignifiant. Zi-mi tu despre câte violuri asupra bărbaților ai cunoștință?
Mihai, sunt multe, doar că bărbații nu depun plângere, de rușine. La noi, cel puțin. A fost un caz în presă, acum câțiva ani, poate îți amintești bullying-ul la care a fost supus omul. Nu vrei să știi ce-ar face polițiștii cu un bărbat care merge să depună plângere pentru viol, mai ales într-o localitate mică.
Comentariu beton!23
Tare, deci sunt putine cazuri raportate asa ca nu conteaza….
Cum ai tras concluzia că nu contează? Că eu n-am spus așa ceva. Și nici legea nu spune așa ceva.
@Ligia
„sunt multe, doar că bărbații nu depun plângere, de rușine”
Asa cum si multe femei violate nu depun plangere…
Ambelor sexe da un ochi pe link ul pus de mine unde se mentioneaza categorile de risc anume femei, minori, LGBT, persoane de culoare etc.Evident cum femeile sunt mai expuse si cazul Pamplona se concentreaza in jurul femeii.
Cred ca cei care au scris legea ,au la baza multe cazuri care ii vor inspira in stabilirea normelor de aplicare.Cum spunea Ligia ,cei care lucreaza la astfel de cazuri au experienta.Sunt convinsa ca vor ,, mirosi,, falsurile,răzbunarile etc. Marele castig al acestei legi este impactul educational.Fiecare parinte,din Spania, va discuta cu propriul copil despre consimțămint.Asa se vor reduce aceste cazuri semnificativ.Apoi vor analiza cazurile cu multa atentie.A fost sau nu ,,DA,,? e un castig pentru societate aceasta lege…
Comentariu beton!30
După cum ai anticipat, din punct de vedere juridic, nu schimbă foarte multe. În primele două situații enunțate de tine, sarcina dovedirii violului va fi foarte grea. În cea de-a treia, reclamat la timp și urmat de o examinare medicală, e foarte simplu. Nu prea am auzit de victime care sa își administreze acele substanțe pentru a mima un viol.
Dar pentru societate, prevenție, educație și „raising awareness”, legea e perfectă.
Spania este o tara în care femeile vor și el co@!e, dar nu două, ci mult mai multe pe care sa le folosească nu neapărat în sensul bun.
Clar, sunt de acord ca sexul face consimțit, violatorii merita castrați, ca și bărbatul și femeia șterg copilul la fund și prăjesc omlete, ca și bărbatul și femeia votează, conduc macarale, brodeaza și dau cu sapa.
Dar, în Spania e mai mult. Exemplu clar: ne-am.mutat în casa noua și configuram bucătăria. Soțul mi-a dat mana liberă. Vorbind despre asta cu fratele meu stabilit și căsătorit în Spania cu o spanioloaica, m-am trezit ca ma cearta referitor la neimplicarea bărbatului in bucătărie, venind cu lozinci din astea ca suntem egali și ca și el trebuie sa își dea acordul unde vom pune aragazul și răsnita de piper!
Iar când a avut o discuție cu doamnele de el de la job , înainte de căsătorie, ca vrea și el o fata bună sa îl aștepte și pe el cu ciorbita și cămășuta călcată, mai sa fie reclamat la HR pentru misoginism!
Asa ca, despre feminismul spaniol numai de bine.
Eu sunt happy ca am acasă 7 peelere de legume pe care nu ma bat la folosire cu bărbatul!
Se dezbate încă. Ce zici?25
Ileana, tradezi cauza. Tu nu ai auzit de hastag believe_all_women? 😅
@Ștefan
Nu tradez ca nu am ce. Sustin drepturile femeilor oriunde și oricând
Ma mândresc ca sunt femeie!
As castra pe viu violatorii, pedofilii, abuzatorii de orice fel!
Îmi învăț băiatul despre valoarea lui ” Nu”
Urăsc ce face băutura din om, drogurile care te transforma în animal ce ar prada orice oricând pentru droguri.
Dar nu sunt și nu voi fi deloc ipocrita și recunosc ca îmi place sa schimbe bărbatul garnitura la chiuveta și becul de la baie!
Nu îmi plac deloc extremismele de nicio parte, urăsc violenta.
Eu ma gândesc ca va fi o spaima continua în Spania la începuturile unei relații, ca nu cumva sa se reclame unul pe altul de viol.
Ciudat, na.
Se dezbate încă. Ce zici?20
Comentez cu alt nume, din motive obiective.
Bucuresti. 20 si-un pic de ani. Am ajuns singura cu un tip care mi-era superior la munca si ma hartuia de ceva vreme oricum.
S-a pus problema.
Am spus NU.
A insistat. M-a atins cum si unde nu voiam. „Haaai, ca de fapt stii ca si tu vrei…”.
Singura varianta de-a scapa de acolo ar fi fost sa urlu.
N-am indraznit.
Nu intru in amanunte sordide. A fost sinistru.
M-am plans unor prietene. „Ce-ai cautat la el acasa?”. Da, intelegeam ca era vina mea. Mi-a trebuit multa vreme sa aflu ca nu era, ca el ar fi trebuit sa inteleaga faptul ca NU e NU.
Comentariu beton!57
Aisămibagpula, n-ai idee în ce hal m-am enervat la aia „știi și tu că vrei”.
Întrebarea cheie: dacă te-a hărțuit la muncă, ce-ai căutat la el acasă???
Plm, acum pe bune. E ca și cum io mi-aș tăia venele și aș urla-n gura mare că nu vreau să mor.
Se dezbate încă. Ce zici?28
@John Temple, dupa 20+ de ani nu mai stiu ce naiba a fost in capul meu. Eram in perioada de proba si il crezusem cand imi spusese nu demult ca „ok, n-o sa te fortez”. Pretextul fusese ceva legat de niste documente care-i trebuiau musai in seara aia, schema clasica – as zice azi. Dar atunci, nu pot pretinde ca ma dadeau inteligenta si experienta de viata afara din casa.
Dar e ok, pricep ca mi-am cautat-o, ca alea. Fundamental nu par sa se fi schimbat prea multe in ultimele 2 decenii. Nu mai stiu cu ce eram imbracata, da’ precis trebuie sa fi fost fusta scurta, ca sa avem tabloul complet.
Comentariu beton!46
🙁
JT, faptul ca ai mers undeva cu cineva, decizie mai proasta sau mai putin proasta NU inseamna ca trebuie sa fii violat sau ca isi dorea sa faca sex. Si chiar daca i-ar fi trecut prin minte gandul, se poate razgandi, fiecare decide ce face cu corpul propriu.
Taiatul venelor nu stiu ce alte interpretari poate avea dar si acolo, da, te poti razgandi.
Trebuie sa dezlegam odata pentru totdeauna actiunile astea, nu sunt legate. Sa dezlegam imbracamintea aleasa din varii motive de incurajarea violului, actiunile care ar putea sa para masculului ca sunt de fapt dovezi ale „dorintei ascunse si nespuse” din partea femeii de obligativitatea de a face sex, ca doar ai venit, m-ai privit, ti-ai pus fusta, te-ai dat cu ruj, parfum, etc.
Asa cum un picnic, un pahar de vin impreuna, o plimbare cu barca, un film, o vizita la cineva acasa (!!), o discutie nu sunt actiuni care arata ca o femeie „vrea” sa faca sex. De aceea da e da si nu e nu pentru ca oamenii interpreteaza gresit si se pare ca, statistic, mai mult barbatii o fac.
Comentariu beton!45
@Hermione, NU EXISTĂ „mi-am căutat-o”!!!! Nu, nu ne-am căutat-o, niciuna. Nici tu, cu șeful, nici eu, cu soțul abuziv. Nu victima e vinovată! Bărbatul nu e un animal în călduri, care n-are discernământ. Bărbatul e un om dotat cu funcția gândirii (teoretic). Ar trebui să putem să ne plimbăm în fucking p*zda goală prin fața lui, fără să ne fie teamă că nu se poate controla! Că dacă nu se poate controla e caz patologic.
Puii mei, nu vă mai considerați vinovate! Nu noi ne-am cerut-o, ăla a fost animal!
Comentariu beton!65
@JT Pot sa îmi doresc sa comunic cu un om, pot sa am de lucru împreuna cu el, poate sa existe și chimie de ambele parti, pot sa fiu și liberă de orice contracte matrimoniale, pot sa merg acasă la el, la restaurant cu el, dar cu toate acestea nu îmi doresc sa fac sex. Și spun asta. Și trebuie respectat nu’ ul meu. Mie îmi pare foarte simplu. Și nu, victima nu este vinovata.
Comentariu beton!45
@Claudia: femeia a fost hărțuită, într-un fel sau altul, la locul de muncă ȘI CU TOATE ASTEA merge la dobitoc acasă. Acum ce credea că se va întâmpla????
@Cris: dacă-ți găsești asemenea individ, e gay.
Se dezbate încă. Ce zici?24
@JT. Eu zic ca e doar educat și adaptat societății in care ne dorim sa trăim. Ca e om cu rațiune și discernământ, nu doar cu impulsuri primare.
Comentariu beton!28
@John Temple, am vazut multe comentarii misto si smart postate de tine de-a lungul timpului aici. Cu asta ai pierdut toata admiratia…
Si daca merg la un tip acasa pentru ca imi place de el si as vrea sa fac sex cu el LA UN MOMENT DAT, dar nu atunci si el imi forteaza mana, tot viol e.
Comentariu beton!51
JT, orice altceva ce implica sa isi doreasca amandoi! Sa discute despre documente, sa se certe, sa dea cu sapa, sa bea un pahar de apa, sa stabileasca faptul ca nu sunt dusmani, orice alta varianta, mai putin ca este posibil sa fii violat.
De asta e nevoie de legea asta, unde da, este loc de abuz din partea unor femei. Dar este atat de necesara!!! Pentru ca sa dezlegam actiunea de a merge acasa la cineva sau orice alta actiune pe lume, de posibilitatea violului. Violul NU trebuie sa fie posibil ORICARE ar fi actiunea premergatoare lui. Asta e ideea.
Nu zic ca e o decizie smart sa mearga la el acasa dar nu este o decizie care conduce la un viol. Absolut nicio actiune nu trebuie inteleasa ca justifica un viol.
Comentariu beton!31
@JT: sensibil ca un cutremur. Nu se gandeste niciuna dintre noi ca o sa ajungem sa fim pipaite sau violate in contexte in care ar trebui sa nu se intample. Iar abuzul de putere descris de Hermione este fix o situatie pe care nici acum nu stim sa o gestionam in societatea in care traim. Iar asta cu “ce cautai acolo” ar trebui sa dispara ca model de gandire, nu doar ca intrebare, pentru ca culpabilizeaza victima si o mai violeaza o data.
Comentariu beton!34
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.10
@Ligia: mă doare la 3,14-n față când o femeie se plimbă-n curu’ gol pe stradă. Mă uit ș-atât. N-am „agățat” niciodată o femeie pe stradă. Mi se pare penibil și imatur.
@Cris: ceea ce descrii tu se cheamă sindromul „attention whore”.
Nici un bărbat educat nu va sta la taclale cu o femeie cu care vrea să facă sex. Un beta-orbiter, da, dar ăla n-are sânge-n penis să-i spună femeii c-o vrea de frica respingerii. Sau cum am spus anterior, tipul e gay.
@Marina: joci cartea beta-obiter-ului. Adică ții cățelu’ lângă tine, pentru când ai tu chef să faci sex. Această atitudine mi se pare extrem de găunoasă pentru cei implicați în conjunctură și deschide calea spre abuz, mai devreme sau mai târziu.
O femeie deșteaptă își spune intențiile de la prima întâlnire, dar sunt extrem de puține, deoarece există frica respingerii. Iar femeia nu se teme de nimic mai mult pe lumea asta decât de respingere. Așa a inventat jocul minciunii, iar dobitocii i-au căzut în plasă.
@Laurențiu: când laba o faci în fața soției se cheamă „champagne of victory”. 🤣🤣🤣
Se dezbate încă. Ce zici?14
@John Temple: interesante rau comentariile tale… Zic interesante dpdv studiul patologiei, da’, na’, ne-am plictisi daca n-ar fi tot felul de oameni in lumea asta.
Citeste cu atentie: NU este vina victimei, niciodata ! Nimeni nu se comporta intr-un anume fel astfel incat sa se justifice un viol, o palma pe fund, un comentariu cu referire la sex.
La fel cum nu se justifica nici jafurile, crimele, etc. Nu merge cu „nu mi-am pus destule zavoare la usa si au intrat hotii” (incerc sa explic asa, poate intelegi mai bine)
Comentariu beton!26
@Ioana: dacă te fac analfabetă funcțional, ai să te superi pe mine.
Eu doar am întrebat-o pe Hermione de ce a acceptat invitația agresorului, știind ce-a pățit anterior.
Din păcate, în cazul ei, chiar ea a avut o parte din vină, pentru că dând curs invitației dobitocului i-a validat acestuia ideile și așa ajungem din nou aici: https://m.youtube.com/watch?v=GZ3QHTpMZgQ
P.S. Să se-nțeleagă faptul că palmele date peste fund femeilor cu care nu-s într-o relație, mi se par abjecte, iar frustrații respectivi trebuie castrați. Sau împușcați în ceafă.
@all, nu-l cunosc pe @JT și nici nu prezintă vreun scop al meu în viață; nu-i iau apărarea dar îi acord prezumția de nevinovăție pentru că omul este cît se poate de pragmatic; vedeți că are la activ 2 divorțuri, da? nu 2 condamnări pentru omor… 😇; ce scapă el din vedere este că persoanele care s-au aflat într-o situație fără ieșire la un moment dat nu au avut capacitatea să înțeleagă în ce se bagă; pentru că o familie destrămată sau overprotective, pentru că, pentru că…; de aceea nu-mi dau cu părerea pe lege (ok, e bună fie doar și pentru că stîrnește discuții în societate; mă îndoiesc de valabilitatea ei într-o societate ca a noastră, dar asta este doar problema mea), spun doar că fie-mea va primi o educație complexă d p d v social; ce se fac însă fetele (și băieții) care nu au norocul fetei mele? de aia tre’ lege!
Comentariu beton!26
S-a pierdut un comentariu…🤔
@costicămusulmanu’: 😎👍
Exemplu de lege inaplicabila. In cazul unui proces intre doua parti doar dovezile fac diferenta intre un verdict clar, venit in urma unui proces si neinceperea lui, hotarare luata in comisia preliminara, tocmai pe baza lipsei lor.
Cum si cine va putea sa stabileasca ceva doar pe baza cuvantului ei impotriva cuvantului lui, fara dovezi, este peste puterea mea de intelegere. Daca este sa reducem la minim sistemul juridic o sa avem surpriza sa constatam ca scopul lui este sa decida dreptatea juridica(!), iar asta nu se poate face decat in urma probarii unor, ce sa vezi, DOVEZI. De reamintit ca legea spaniola specifica clar ca reclamantul nu trebuie sa mai prezinte cel mai important element din cadrul unui proces! 🤨🤭😅)))
Ps: Amber Heard 😬 and all the United Stupid of America 😉
Se dezbate încă. Ce zici?13
Cred ca există anumite asemănări între legea asta și cea referitoare la violența de gen. Cel puțin în aspectul subliniat de tine și anume prezumția de nevinovat/vinovat. Este foarte greu de demonstrat abuzul sexual în situațiile descrise de tine sau în situația violenței psihice, sau psihologice, sau verbale. Ca unul care trăiește en Spania de 25 de ani am luat cunoștință de cazuri de fals denunț în ambele cazuri. Și de multe ori se pleacă de prezumția de vinovăție a bărbatului. Și nu o zic ca unul care dă cu noroi în așa-zisul feminism, nu. Dar, la fel ca tine, nu pot sa nu am anumite preocupări cum ca legea asta se poate aplica așa um e gândită din punct de vedere etic.
P.S.: Ca să nu avem discuții, sunt total în contra oricărei forme de abuz/violență împotriva femeilor.
Curtea – CEDO_ – reţine, cu caracter de principiu, că în cazul unor astfel de infracţiuni, care se comit fără prezenţa altor persoane care în mod obiectiv să prezinte starea de fapt, un aspect esenţial îl constituie percepţia pe care judecătorului cauzei, în mod direct şi nemijlocit, o are asupra conduitei părţilor şi a martorilor şi în evaluarea credibilităţii acestora, fiind necesar ca, în condiţiile unor contradicţii inerente ce se regăsesc în declaraţiile părţilor şi martorilor, să fie reţinute acele declaraţii sau părţi din declaraţii care sunt apreciate drept credibile.
Existenţa unor contradicţii nu înseamnă în mod necesar că persoanele respective nu au declarat adevărul, mai ales în cazul unei infracţiuni de viol, a cărei comitere are un impact psihologic major asupra victimei, care este supusă unei agresiuni serioase, astfel că anumite contradicţii în declaraţiile sunt normale. Nu se poate pretinde unei persoane supusă unei agresiuni sexuale să reţină în mod detaliat toate aspectele de fapt, pe care să le poată reda în mod exact, precis, având în vedere tocmai natura agresiunii, dar şi succesiunea rapidă a unora dintre evenimente.
Concepţia modernă asupra elementelor constitutive ale violului a făcut obiect de analiză şi în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului care, în cauza M.C. contra Bulgariei (din data de 04.03.2004, dosar nr. 39272/98 ) a stabilit că orice abordare rigidă la urmărirea penală şi judecata infractiunilor sexuale, cum ar fi solicitarea unei dovezi privind rezistentă fizică în toate împrejurările, creează riscul ca anumite tipuri de viol să rămână nepedepsite si, astfel, să pună în pericol o protectie efectivă a autonomiei sexuale individuale. În conformitate cu standardele si tendintele în domeniu, statele membre au obligaţia pozitivă de a sanctiona si urmări penal a orice act fără consimtământ sexual, inclusiv în absenta rezistentei fizice de către victimă.
Astfel, nu se poate aplica principiul in dubio pro reo doar în considerarea unor neconcordanţe în declaraţiile victimei, ci instanţa are obligaţia de a analiza atent declaraţiile şi de a corobora acele aspecte de fapt care rezultă din mai multe mijloace de probe ce sunt considerate credibile, pentru ca în final să stabilească o stare de fapt care să confirme sau nu acuzaţia penală.
Comentariu beton!22
@Cristian: mulțumesc.
Deci PS ala suna precum” nu sunt rasist dar..” o sa caut ceva statistici pe la ONG uri cate cazuri de viol fals au fost pedepsite vs cazuri in care a fost viol si judecatorul a zis nu sau procurorii au dat NUP.Legile se schimba pe statistici si matematica Daca spaniolii au sesizat ca sunt nşpe mii de cazuri cand victimelor nu li se face dreptate pt ca legea nu are cadrul corect s-or fi gandut ca e cazul sa schimbe ceva in sensul asta si bravo lor.Tre sa ne educam si sa nu mai acceptam ” las ca merge si asa” sau asta cu drobul de sare ca o sa se umple puscariile de niste bieti nevinovati ca deja sunt pline de ” nevinovati” mergi si intreaba prin penitenciare…
Comentariu beton!20
Dileme, dileme …
„Ăsta-i principiul legii: Mai bine să scape nouăzeci şi nouă de vinovaţi decât să fie condamnat pe nedrept un singur nevinovat.”
„Mai bine să moară câțiva nevinovați decât să lași să-ți scape un singur vinovat.”
Boss, răspunsurile la situațiile tale nu le știu și nici nu mi le pot imagina, dar m-ai făcut curios și aștept și eu răspunsuri, in special de la medicii și juriștii de pe blog. Îmi închipui (dar poate greșesc) că un medic poate stabili (cel puțin, in primele ore sau chiar zile după ce se întâmplă) dacă a existat consimțământul său nu (mă gândesc că ar trebui sa existe leziuni minore datorate lipsei de lubrifiere, etc). Știu medicii mai bine. Ce pot spune e că situația violurilor era f complicată și pe legea veche, in afara situațiilor clare, in care existau martori sau ea (de obicei) era stâlcită în bătaie și cu semne clare de agresiune. In afara de situațiile expuse de tine, îți mai expun și eu una (ipotetică, din câte știu eu, dar cu grad mărișor de posibilitate):
Te duci ca omul (adult) într-un club cu prietenii, bei câteva pahare (poate chiar 1-2 in plus, dar nu grav), agăți o domnișoară și sfârșiți prin a face niste sexuț „la tine”. Ba, chiar, consimțit in cele mai mici detalii, ca să nu fie discuții. Toate bune și frumoase, „dăcât” că a doua zi îți vine tac’su la ușă și afli că e minoră (ba, chiar, să zicem sub 16 ani, că peste 16 se mai discută – măcar așa, teoretic, despre consimțământul ăla pe care și l-a dat. E sau nu viol? Pai cam e, că e minoră. Ai vreo vină? Păi, nu prea ai. Ea nu prea avea ce căuta în club consumând alcool, la lumina aia nu prea ți-ai dat seama că parcă e un pic prea tânără (oricum unele fete de 14-15 arata de parca ar avea lejer 20-21, mai ales machiate) și, din cauza paharelor, nu ți-a trecut prin cap sa ii ceri buletinul. Că deja dacă i-l cerinsi zice că l-am uitat acasă, iar ție nu ți se.aprinde un beculet, îți cam meriti soarta.
Mno, și la asta as vrea un răspuns, dacă se pricepe cineva.
In rest, sunt 100% de acord cu tine și cu legea data de spanioli.
Vezi că există ceva comentarii mai sus care lămuresc, măcar parțial, întrebările tale.
Boss, parcurs toate comentariile, parțial lămurit. Încă incerc sa rumeg aia cu consimțământul la 14 ani. Eram ferm convins că vârsta minimă e 16 (aceeași cu vârsta minimă legală pentru căsătorie – cu acordul părinților, din câte știu).
Violul, este o notiune de drept inca din Dreptul Roman, notiune care nu se refera exclusiv la patrunderea unui barbat intr-o femeie, ci e patrunderea unui strain in orice fara permisiune. E foarte greu de definit un viol. Adica ar fi dorinta de imperechere starnita intr-un barbat, si careia nu ii putea face fata, vis-a-vis de disponibilitatea doamnei de a primi in trupul ei acel ceva. Pe care il are domnul. Sau barbatul respectiv. Lipsa consimtamantului e prima facie in contracte. Imi e atat de dor pe prima procrastinare ca deja sunt obosit de propria maretie. Care ma striveste. Cat despre Dtept, el este versiunea mica a ceea ce suntem.
„dorinta de imperechere starnita intr-un barbat, si careia nu ii putea face fata, vis-a-vis de disponibilitatea doamnei de a primi in trupul ei acel ceva.”
Barbatul in definitia asta nu face nimic, sta si el asa cuminte cand dintr-odata este starnit de catre altcineva si nici nu e capabil sa faca fata dorintei, nu ca nu vrea, nu poate…deci in aceasta definitie a violului, el practic, nu are nicio vina.
mda.
Comentariu beton!15
Pentru Mircea, daca inca nu ai inteles, asta e un blog de vacanta. Aia in care tu nu ai fost niciodata. Stii tu.
Mno, mai zi ceva @MV. De la atâtea vacanțe, lumea crede că ai blog de travel. S-ar impune niște sesiuni de șoping la Mega urmate de articole ca să se mai dilueze senzația aia de vacanțe perpetue 🙂
Comentariu beton!13
@Shoric, lasă să creadă, aștept cu interes propunerile agențiilor de travel. 😁
@ Doru…un blog de vacanță…in care se vorbește despre viol și o lege împotriva violului? Păi, nici nu vreau să merg in astfel de vacanțe. Sau…plănuiai vreo vacanță în Spania?
…o fi și reciproc valabilă?….
nu, daca e invers e ceva de genu: ha ha, ete si la fatalaul ala.
@Zz ca m-am.uitat in sfâtul goagle si am gasit asa:
In a 2010 study of 136 reports of sexual assault investigated by a university police department, 8 (5.9%) were investigated and found to be false, 61 (44.9%) did not proceed and might have been false, 48 (35.3%) were referred for prosecution or disciplinary action, and 19 (13.9%) contained insufficient information to be coded.[1] According to a 2013 book on forensic victimology, the true percentage remains unknown due to the varying definitions of a „false accusation”.[2]
Here’s what we do know.
Over the past 20 years, only 2-10% of rape accusations (Prof Ford’s lawyer says she believes this was attempted rape) are proven to be fake, argue the authors of a 2010 US study.
That figure does not include any unsubstantiated accusations where an investigation was unable to prove a sexual assault occurred, so an accurate figure for the total remains unknown.
Other studies have figures in the same range. The FBI has put the number of „unfounded” rapes – those determined to be false after investigation – at 8%.
Fake rape accusations get a lot of attention.
Both the Duke Lacrosse team case in 2006 and the alleged University of Virginia gang rape in 2014 were widely covered by the media. They were terrible miscarriages of justice – but they were not representative.
False rape accusations very rarely lead to convictions or wrongful jail time.
A useful article in Quartz by Sandra Newman points to research from the British Home Office showing that in the early 2000s, of the 216 cases that were classified as false allegations, only six led to an arrest.
Of those, only two had charges brought against them and those two were found to be false.
Why is the US Supreme Court so important?
The idea that lots of men are going to prison because they’ve been falsely accused of rape isn’t supported by that study.
Moreover, official figures suggest the number of rapes and sexual assaults which are never reported or prosecuted far outweighs the number of men convicted of rape because of fake accusations.
Indeed it far outweighs the number of fake accusations, period.
Figures from the US Bureau of Justice Statistics suggest only 35% of all sexual assaults are even reported to the police.
It’s also useful to look at what we know about the kind of people who make fake accusations to see if Prof Ford fits a pattern.
According to Sandra Newman, every academic study on the issue finds that the most common type of fake accuser is actually a teenage girl trying to get out of trouble.
Often it’s her parents who report the „rape” attempt. The studies suggest the false accusation can often stem from something as absurd as finding an excuse for missing curfew.
According to a 2017 report by the US National Institutes of Health, fake accusers „were primarily motivated by emotional gain. Most false allegations were used to cover up other behaviour such as adultery or skipping school”.
Parerea mea ca legea gen Spaniola vrea sa acopere cei 44,9% si 14.9% prin a clarifica cam ce este consimtamant si ce nu.
N-au și spaniolii ăștia niște detectoare de minciuni ca cei de la Acces Direct? Nțțț.
În principiu mi se pare o lege bună. Sunt şi eu curioasă de modul în care se va aplica.
Având în vedere că în domeniul meu mă bazez pe studii, îi aştept pe aceia care susțin existența a nenumărate acuzații false de viol (looking at you JT) să le prezinte pe cele care le întăresc punctul de vedere. Eu sunt gata de a-mi updata informațiile, dar bazat pe ceva solid.
În altă ordine de idei, NU este vina victimei pentru viol (indiferent unde se desfăşoară acesta), iar violatorii merită 🍆✂
”În altă ordine de idei, NU este vina victimei pentru viol (indiferent unde se desfăşoară acesta), iar violatorii merită 🍆✂”
ăăă, să curețe vinetele cu o foarfecă pentru zacuscă?
@ametist: a pus Aura Gustescu o statistică mai sus. Vezi acolo. 😉
Iese un baiat din Spania seara la disco intr-o statiune de la mare, cunoaste o fata care il place, beau ceva impreuna, vorbesc se pupa, descopera ca sunt din acelasi oras si ajung la concluzia ca vor sa se mai vada si cand ajung acasa in orasul lor, iar intr-un final se ajunge si la sex consimtit de ambele parti. Amandoi s-au simtit bine si se gandesc la ce va urma. A doua zi, el se razgandeste si ii spune ca pentru el, ea a fost doar un amor de o seara.
Ea se enerveaza merge la politie și declara ca a fost violata de un nenorocit care a vrut doar sex. El face puscarie. Asta e legea pe care o lauda lumea??????
Se dezbate încă. Ce zici?10
Nu, bosule, legea pe care o laudă lumea este aia care o apară pe fie-ta să iasă cu unul care gândește ca tine. O apară pentru după ce s-a țepuit ieșind cu el. Acum înțelegi?
Eu am trecut printr-o asemenea experienta nefericita in adolescenta si mi-a luat ceva timp sa trec peste si sa nu ma mai vad responsabila pentru poveste. Si da, mi-ar fi placut sa fi trait in Spania si sa fi avut curaj sa raportez fapta, stiind ca sunt sustinuta de legislatie, iar barbatul vinovat sa plateasca pentru fapta lui.
Comentariu beton!22
@Messa te înțeleg. Am cunoscut o fată care fusese violată în adolescență, și nu oricum, ci în grup (dacă nu cumva a mințit, nu pot exclude nici asta). Am incercat sa fiu înțelegător cu ea. După vreo 3 luni in care „da” se transforma in „nu pot” sau in „nu te opri, că vreau” dat o simțeam că se crispează și înțepenește când o atingeam in anumite locuri, am renunțat și ne-am despărțit. Suspectez că nu a mințit, crispările alea nu cred că puteau fi simulate, dar mno. Naiba știe. Aveam 20 de ani, ea la fel, nu eram chiar un monument de tact și psihologie nici eu, dar nu am continuat nici când mi-a zis să nu mă opresc. Voiam să ne simțim amândoi bine, să participe și ea, nu doar să îmi eliberez eu hormonii. Așa că rezonez cu legea, dar, la rece vorbind, in lipsa unor norme clare și aplicabile, deschide ușa spre abuzuri urâte. Și multe. Sper să aibă minte cei care vor elabora normele.
Comentariu beton!26
@Mircea, mi-e foarte greu sa cred ca cineva ar inventa un viol, este una dintre cele mai traumatizante experiente. Ca sa treci peste este nevoie de terapie. Felicitari ca ai inteles sentimentele contradictorii ale fetei si ca nu ai fortat nota.
In alta ordine de idei cu siguranta exista norme de aplicare ale legii ca sa se evite abuzurile de orice fel, desi vor exista si erori. Oricum e o lege salutara si demna de admiratie. Spania imi place ca tara de mult timp. 🙂
Ai dreptate, de asta am și zis că cred că spunea adevărul. Chestia e că în aproape 50 de.ani am văzut (și auzit) atâtea, încât nu mai exclud nimic.
@Messa, de fapt, ca să fiu complet sincer, nu pot să pretind că „i-am înțeles sentimentele contradictorii”. Cum am zis, nu eram vreun monument de tact și psihologie, aveam 20 de ani și hormonii aferenți. Probabil și ea era în aceeași situație, hormonal vorbind, creierul ii bloca reacțiile. Pur și simplu, i-am respectat sentimentele și dorințele. Plus că (asta e doar o părere personală) cred că te simți mult mai bine atunci când partenerul participă activ (de preferință, cu entuziasm și implicare, dar măcar să fie activ) decât atunci când „te lasă” să faci ce vrei. Prin „implicare activă” nu înțeleg sub nicio formă să se zbată sau sa se.opună, asta ca să fie clar. Și, ca să fie clar și pentru adepții sexului mai „rough”, am avut o parteneră căreia îi plăcea. Prima data am fost șocat, trebuie să admit, apoi m-am adaptat, până mi-a cerut să trec dincolo de „dirty talk” și câteva palme (destul de puternice) peste fese. Pur și simplu mi s-a părut prea mult și nu îmi mai făcea mie plăcere.
Vând formulare tipizate pentru făcut sex cu acordul părților. Mergi la babardit, nu faci nimic până nu semnează că e de acord. Eventual mergeți de mânuță la notar și le legalizați.
Se dezbate încă. Ce zici?13
E ok, ne descurcăm și fără tipizate, că mulți suntem educați și avem bun simț. Chestii din astea abstracte pe care românii nu le înțeleg și se hăhăie când aud despre ele. Altfel, succes cu formularele, pare că te pricepi la ce vinzi. Or ăsta este secretul oricărui vânzător bun: să creadă în marfa lui.
@Marius M din modul tau de expunere a ceea ce se numeste facut sex ne-am prins ca nu ai iesit din pestera.Succes la ” barbadit” nevasta, iubita sau ce oi avea in dotare.Ma intreb daca ea stie ca le babardesti 🤔?!
Multi nu inseamna toti, mai sunt/em cativa rataciti care se amuza pe seama incrancenarii unora. dar na, asa cum bine spune doamna Aura Gustescu, inca sunt la gura pesterii. N-am inteles nedumerirea dansei in legatura sotia, pe cine sa stie ea ca babardesc? A aflat doamna Aura ceva ce eu nu stiu ? Poate sunt somnambul si actionez noaptea, mai stii?
Bosule, ăsta nu e amuzament pe seama încrâncenarii altora. În mintea mea se numește cu totul altfel: lipsă de empatie dublată de mârlănie. Plm, amuzamentul are și el niște limite. Pupsi.
@MV. Nu, nu inteleg. Orice relatie in care unul nu se mai nu se mai regaseste poate fi acuzat si inculpat de viol. E o idiotenie. Am exagerat eu cu imediat a doua zi in exemplul dat, dar acea a doua zi poate fi o saptamana, o luna sau chiar un an. O sa ajungem sa nu mai feacem sex decat dupa 1 an de relatie si cand suntem deja mutati impreuna sau sa trecem pe la notar inainte de a face sex. Relatiile pot deveni un risc de a face inchisoare. Educatia este singura metoda de a preveni astfel de intamplari, educatia din partea parintilor, din partea scolii si a statului. Din pacate noi romanii suntem repetenti la aceste capitole.
Se dezbate încă. Ce zici?10
Bosule, faptul că tu nu înțelegi NU E VINA MEA. Dar deloc, e vina celor care nu s-au ocupat de educația ta. Adică exact ce susții și tu.
Recunosc ca nu reusit sa citesc toate comentariile dar pun si eu o intrebare „masculilor” casatoriti sau aflat I in relatie cu o partenera. Chiar nu vi s-a intamplat sa aveti chef de sex dar sotia/partenera sa nu {exprimat in prima faza) dar totusi sa accepte astfel incat sa nu va supere, sa fie liniste in cuplu? Eu recunosc ca da! A fost viol?
Se dezbate încă. Ce zici?6
Bosule, eu nu mă înjosesc să-i răspund unuia pe care-l lasă nevasta s-o fută ca să „nu-l supere”. Pur și simplu este sub demnitatea mea. Plus că ar fi pierdere de vreme.
Adică ea s-a gândit la tine, „să nu te superi ” și a acceptat!
Dar tu te-ai gândit la ea? Cum se simte când acceptă deși nu are chef?
Sau de ce nu are chef?
Ce-aș putea face să nu mă mai simt că mă rog de ea?
Sau ai zis mersi că a acceptat și ți-ai văzut de treabă?
Comentariu beton!23
@Temujin: înseamnă că nu ți-ai găsit partenera potrivită.
Eu, unul, n-am stat într-o relație cu o femeie care avea dureri de cap în loc de poftă de sex.
Îți las și eu un mesaj, ca femeie locuitoare în Sp de ceva vreme, cu tot cu familiile, inclusiv cu o adolescentă gata să iasă de „ocio nocturno”.
Probleme sunt vechi și multe, ca peste tot. La început m-am simțit mai sigură pe mine, ca femeie în general, după ani de tinerețe în București unde nu trecea zi să nu aud măcar un fluierat de „admirație”. Aveam curaj să merg noaptea pe stradă, oriunde în general fără să îmi pun probleme.
Pe măsură ce timpul a trecut, fi-mea a crescut și eu am îmbătrânit, au ajuns la mine știri triste: despre droguri (okupas care plantează chestii), prafuri în pahare care nu lasă urme, anihilează voința victimei și îi mai șterg și memoria, astfel încât după ce trece efectul nu își amintește nimic, cunoștinte care lucrează în spital la urgență la sfârșit de săptămână și văd grozăvii, mai nou înțepături anonime etc.
Oficial, se străduiesc, au polițiști pregătiți special pentru delictele sexuale și abuzurile de orice fel, pun capace paharelor prin cluburi ca să evite să se pună altceva în ele, „puncte nov” unde femeile se pot adresa dacă se simt în pericol, au fost amenințate sau au pățit ceva etc
Spania, la fel ca multe alte țări de pe minunata planeta, este și ea frumoasă, dar, din păcate, locuită. De mulți limitați dominați de mentalitatea „machista”. Grea moștenire culturală, încă vie.
Legea cu numai da înseamnă da sper să încurajeze multele victime care nu ajung să declare nimic la poliție să vorbească în sfârșit.
În rest, să auzim de bine, că la prea multe false denunțuri nu cred eu că se ajunge prea curând.
Comentariu beton!21
Mulțumesc pentru acest comentariu.
vin si eu la spartul targului – nu stiu de ce atatea griji pentru posibilele acuzatii nefondate. Teoretic orice om nervos pe alt om l-ar putea acuza de ceva – de furt, de coruptie, de omor, de emisii 5g din calorifer, etc. Si totusi nu prea sunt pe toate drumurile cazuri din astea. Exista avocati, exista procese, judecatori care macar te amana daca nu pot rezolva clar.
Exista si denuntatori profesionisti care scriu saptamanal ceva la politie. De ce ar fi doar tipul asta de acuzatii mai riscant decat altele?