Articol scris de Iulia.
…
Păi să vă zic. După cum se putea deduce cu oarecare ușurință din ultimul meu articol, atât probabilitatea, cât și posibilitatea de a pleca sâmbătă dimineața, așa cum ne propusesem, erau relativ mici și anemice. Dar pentru că nu ne biciuia nimeni și nimic (în afară de dorința arzătoare de a pleca de acasă), am decis că nu e panică, mai bine facem lucrurile în tihnă și cum trebe și plecăm cu o zi mai târziu, decât să ne agităm ca niște pepsiuri și să uităm naiba mai știe ce chestie importantă. Lucru care, evident, s-a întâmplat oricum, căci „s-a uitat” laptopul, motiv pentru care prezenta capodoperă literară e scrisă fix de pe telefonul subsemnatei (ca să vedeți prin ce trec io pentru voi, să aveți ce citi la cafea).
Bon. Deci am făcut frumușel bagaje sâmbătă și duminică am purces la drum. Traseul urma să fie cam așa: prima oprire – țara vecinilor mâncători de gulaș, respectiv frumosul Aqua Park Hajduszoboszlo (dreq, sper c-am scris bine, da nu bag mâna în foc). Apoi, Austria, unde intenționam să stăm la un camping la care am mai fost acum 3 ani. Și iaca soarta, fix acum 3 ani și o lună, când copilul meu împlinea frumoasa vârstă de 10 luni, și-a încasat o frumoasă trântă din patul din autorulota cu care eram atunci aici, de am zis că dacă nu s-a stricat atunci, nu îl mai strică nimic. We good, so far, fix peste o lună face 4 ani și pare întreg. Încă. Dar divaghez. A doua oprire urma deci să fie în Austria, cu scopul final de a vizita și aici un Aqua Park (Aquapulco – Die Piratenwelt se numește, dacă interesează pe careva).
Așaaaaa. Am plecat, am ajuns. În Ungaria. Toate bune și frumoase, mai puțin cele 37 de grade la umbră care ne-au întâmpinat pe la orele 7 seara când am poposit. Ca norocu, eram la parc cu plici plici, deci am abandonat soțul să se descurce cu parcat rulotă, montat cort, plimbat câini și alte alea, am înșfăcat copilul de-o aripă și am mers la plici.
A doua zi, iar plici, că iar era o căldură d-aia de se topeau și pietrele aflate la umbră. Am făcut noi plici ce am făcut, iar pe la prânz am scos copilul din apă și am zis să mergem să mâncăm o bere, ceva, că nu se mai putea. Acu, nush dacă e clar pentru toată lumea, da noi am plecat și cu ghioarlele după noi. 3 bucăți. Pentru că era caniculă, le-am organizat frumos loc la umbră, cu ventilator și salteluțe de răcire, în cortul de la rulotă.
În funcție de preferințe, unul ignoră complet salteluța și doarme în țărână, sub rulotă, una zace ca o plăcintă și al treilea se cere ÎN rulotă, că fix acolo i se pare lui mai confortabil. Mno, am zis să fim de treabă și să-l lăsăm acolo cât mergem la masă, că stătea cumințel, mititelul. Înainte să plecăm, am tras plasa de insecte, Doamne-feri, să nu-l sâcâie pe mititel vreo albină sau ceva. Și am închis și jumătatea de jos a ușii, așa, mai mult într-o doară, că doar mititelul e cuminte.
Și apoi am plecat noi frumușel să mâncăm și, când ne întorceam așa, agale, cu burțile pline și toropiți cum se cuvine, pe strada cu campingul, văd un dos de câine negru cum tocmai intră pe poarta campingului. Și zic râzând către soțul din dotare „Hahaha, ai văzut dosul ăla de câine negru? Cum ar fi să fie unul dintre ai noștri?”
Well…
Se pare că mititelul a deschis plasa de insecte (care e culisantă), a sărit peste jumătatea inferioară a ușii și s-a scos singur la plimbare.
Partea bună e că nu a mâncat nici un turist, nici vreun alt câine de pe acolo, credem că pur și simplu plecase să ne caute, vecinii de parcelă ne-au zis că a plecat mânat de nas…
Bon, trecem peste acest episod, plecăm mai departe spre țara lui Franz Joseph și Sissi. Ajungem cu bine, campăm. După cele patru catraliarde de grade ungurești, aici ne așteptau decât vo doozeci. Eh, nu-i bai, abia ne mai răcorim oleacă, nu suferă nici câinii așa tare, toate bune. Toate bune, până joi spre vineri noaptea, când s-a pornit o furtună, băi fraților, de am zis că ia pe sus și rulotă, și camping și tot. Băi, ploua într-un hal pe care nu știu cum să-l exprim în cuvinte. Cu clăbuci, cu năbădăi, cu ură, ce mai.
Mă rog, practic nu ploua, că aia nu mai era ploaie, era o perdea continuă de apă. Pe la 11, m-am dus să mă culc. Pe la 11 ș-un sfert, Fritz îmi trimite pe uatsap o filmare din care reieșea faptul că se cam inundase cortul și câinii mai mult înotau decât stăteau pe propriile labe, așa că a decis să îi cazeze în portbagaj, să nu îi ia viitura. Nici pe ei, nici mașina, că s-a gândit că balastul extra ar putea ajuta. După care, s-a băgat și el la somn.
A doua zi de dimineață, io dormeam cu bale împreună cu copilul, el s-a trezit, a ieșit afară și și-a pus mâinile în cap. Podeaua de la cort era o mare baie de nămol și apă, iar cortul în sine cedase, pentru că se adunase atâta apă pe el încât pur și simplu s-a rupt sub greutate. Scurtă paranteză explicativă, că vă văd pe unii din voi, acolea, pe rândul al doilea, că vă scărpinați în cap a nedumerire – ce dreq vorbește asta de cort, când ei au plecat cu rulota?
Vedeți voi, la rulotă ai o șină de jur împrejurul ei, pe lățime. Și pe șina asta poți fixa prin culisare, fie o marchiză (pe muchia dreaptă, din partea de sus), fie un cort, care poate acoperi ori întreaga lățime a rulotei, ori numai o parte, creând astfel practic o încăpere în plus, în exterior. Pentru noi, cortul ăla e vital, pentru că e spațiul unde cazăm cotarlele și unde stăm și noi la umbră.
Așaaaa. Cortul nostru răposase, deci. Am făcut și eu ochi, mi-am făcut o cafea și am ieșit afară, unde m-a întâmpinat distinsul meu soț, echipat cu trelingu bine îndesat în cizmele de cauciuc, cu o țigară în colțul gurii și mătura în mână, încercând să evacueze cât de cât nămolul de pe podea. Și mi-a comunicat că, vrem nu vrem, mergem la cumpărături. De cort. Am dat din umeri a nepăsare, mi-am pus și eu cizmele de cauciuc și m-am pus pe scaun în mijlocul noroiului, să îmi beau cafeaua. Că și cu cafea băută, și fără, cortul tot distrus era, așa că ce mai conta?
Da nu intrasem în panică prea tare, pentru că eram totuși la o distanță rezonabilă de 2 orașe mari – Salzburg și Linz. Iar austriecii, la fel ca olandezii, practică treaba asta cu rulotismul, așa că știam sigur că găsim măcar un magazin mare de profil prin zonă.
Zis și făcut. Pretenu gugle ne ajută cu informații, îndesăm copilul în mașină, îndesăm și câinii (că doar cort în care să-i lăsăm nu mai aveam și oricum, în nămolul ăla nu puteam) și pornim cu voie bună. Ajungem la magazin. Acolo, o prună de-o vârstă cu străbunica lu Nefertiti. Îi zicem care-i baiu, ne ia la întrebări de nush ce dimensiuni, lungimi și alți draci bălțați. De care noi, evident, habar nu aveam. Da am zis c-o dregem românește – lasă, cucoană, textele astea, matale arată ce ai și diblim noi dacă se potrivește au ba. La care ea: „Aaa, păi nu. Că n-am. Nu avem nimic pe stoc. Se aduce la comandă, în 4-6 săptămâni.”. Aoleu, cucoană, ai băut gaz? Nouă ne trebe acu, ce nu pricepi? Da pruna, nimic.
Până la urmă, vede că nu se înțelege cu nebunii, ne dă o carte de vizită de la niște unii și ne zice să mergem la ăia, că sunt unii cu care colaborează ei și poate om găsi acolo ceva. Ne suim înapoi în mașină, mergem la ăia. Acolo, nici n-apucăm să zicem ce avem de zis, că cetățeanu ne și izbește cu un NEIN vârtos peste ochi. După care ne explică senin că e vârf de sezon și nu are nici dracu ce vrem noi. Na-ți-o friptă că am dres-o… Probabil impresionat de mutrele noastre care exprimau orice, numa fericire nu, un cetățean (da-i-ar Bărbosu sănătate câte zile o mai avea) care își făcea veacu alături de ăla de la magazin, ne întreabă ce am pățit, mai exact. Îi relatăm baiul, iar el ne zice să mergem în localitatea X (Gmundsen, dacă crăpați de curiozitate), că acolo e un magazin al celui mai mare lanț de profil din Austria. Și poate avem acolo noroc. Mulțumim cu plecăciuni, ne pornim iar izmene pe călător.
Ajungem la ăia. Acolea, un băiet deosebit de amabil. Îi spunem și lui toată tărășenia, ne cere talonul de la rulotă și începe să scurme într-un calculator. Și scurmă. Și scurmă. Și după o vreme, se duce să o cheme și pe șefa. Asta, altă prună de-o vârstă cu eternitatea, da mai prietenoasă decât prima. Și mai scurmă ei o bucată, după care ne anunță victorioși că practic ce vrem noi nu se poate. Dar că am putea merge sus, la etaj, unde aveau ei expoziția de corturi, poate vedem acolo ceva potrivit pentru noi.
La momentul ăsta, câinii gâfâiau în portbagaj (nu vă gândiți că era vreo canicula dreq, erau vreo dooj de grade, da după cele 16 din ziua anterioară, era deja curat cloceală), copilul cedase și începuse să plângă neconsolat, io aveam o durere de cap care putea concura lejer la concursul migrena anului, iar Fritz se făcea ba verde, ba albastru, ba alb la față. Dar ne-am adunat puterile, am urcat la etaj și am început să bântuim printre cele câteva sute de metri pătrați de corturi expuse la ăia acolea. Bine, să bântuim e mult spus, că după primii pași, mai mult ne țineam să nu leșinăm când am văzut scorurile. Să fim bine înțeleși, noi ne pregătisem spiritual pentru câteva sute de euroi, patru, cinci, hai, șase… da la ăia cam totul începea de pe la patru cifre în sus și prima nu prea era 1…
Mno, până la urmă ne-am împiedicat de un cortuleț mai mititel și mai decențel ca preț (bine, decențel în sensul că nu trebuia să ne lăsăm fiecare câte juma de ficat și câte un rinichi p-acolo pentru el) și am zis gata, hai să terminăm tărășenia și să îl luăm. Lucru pe care i-l comunicăm și băietului simpatic de acolo, care, cu zâmbetul pe buze, ne-a anunțat că sigur, nici o problemă, durează vreo 3 luni să îl aducă. @#%&#%#$.
Am tras printre suspine aer în piept și i-am mai explicat o dată că nu chiar avem atâta timp la dispoziție. Așa că ne-a propus altă soluție – o marchiză. De care aveau pe stoc. Pe care o puteam lua cu noi atunci, pe loc. Pfiu, am răsuflat oleacă ușurați. Și ne-am ușurat și la propriu, că nu vă gândiți că sărăcia aia a fost vreun chilipir. Da ne-a rezolvat problema, așa că am legat-o frumușel pe plafonul mașinii și am purces spre camping.
Ajunși acolo, am debarcat câinii și copilul și am procedat la montarea drăciei, despre care băietul de la magazin se jurase pe carne de porc că e simplă ca bună ziua.
Mboooon. Acu, imaginați-vă treaba următoare: sărăcia are 3,25 metri lungime. Vine rulată într-o husă, care are pe exterior o muchie ce trebuie fixată prin culisare pe șina de pe rulotă. Problema era că pentru fixare, trebuia să derulezi toată țigănia din husă, ceea ce în teorie nu e dramatic, numai să nu uitați că în noaptea anterioară fusese potop și sub covorul distrus al răposatului nostru cort se făcuse un frumos glod. Deci nu puteam trânti marchiza pe jos, pur și simplu, ci unul din noi (recte eu) trebuia să țină de capătul derulat, să nu se târâie sutele de euroi pe jos, în timp ce ălălalt (recte Fritz), trebuia să procedeze la a culisa prinderea pe șină.
Chestie care în practică s-a dovedit ceva mai problematică decât în teorie. Evident. Că de ce să fie simplu, când poa să fie complicat? E, nefericirea aia de șină de pe rulotă e un soi de canelură din aluminiu, care începe din colțul din stânga jos și se termină în cel din dreapta jos, parcurgând întregul contur, inclusiv colțurile aferente. Stan și Bran erau mici copii pe lângă noi. Io țineam cu toate puterile de latura rigidă a mizeriei (care e un fel de tub metalic, pe toată lungimea ei, în care sunt fixate picioarele de sprijin, atunci când nu sunt montate, deci tocmai ușoară nu e), să evit căderea în noroi, iar Fritz manevra capătul flexibil, încercând din răsputeri să îndese toată lungimea pe șină, pentru a o putea culisa apoi până sus, pe linia dreaptă superioară.
Nu știu cât dracu ne-am chinuit așa, da știu că la un moment dat nu-mi mai simțeam mâinile. Apoi, partea lui Fritz s-a înțepenit într-un punct în care șina nu era tocmai dreaptă și ar fi fost nevoie ca unul să tragă în sus, iar altul să împingă de jos, ca să se urnească toată treaba mai departe. Așa că am improvizat, că ce dracu să și facem? Am sprijinit partea mea de marchiză de cușca câinilor, apoi io împingeam și Fritz trăgea.
Trebuia să ne vedeți: eu, asudată până în vârful unghiilor, împingând marchiza de jos în sus. Fritz, cel puțin la fel de asudat, numărând: Unu, doi, trei, hai! Unu, doi, trei, hai! Copilul, învârtindu-se ca un titirez în jurul nostru și având diferite dorințe – ba îi era sete, ba voia să se joace cineva fotbal cu el, ba la un moment dat s-a urcat pe bicicletă și a tulit-o prin camping la plimbare. Și noi trăgând și împingând ca la rame. Da până la urmă, am izbutit. A ajuns sărăcia pe poziție. Era sus, orizontală, totul minunat, mai trebuia numai să punem picioarele de sprijin și apoi să ne bucurăm de umbră. Și când să facem asta, Fritz zice: „Aoleu, nu e bine. E pusă invers, cu susul în jos. Trebuie să o dăm jos și să o punem la loc cum trebe.”
Ăla a fost momentul în care am zis că io mă duc frumos la cel mai apropiat aeroport și plec brusc acasă, că prin chinul ăla nu mai trec încă o dată, să fie el sănătos cu marchiza lui cu tot. Și taman când mă duceam să îmi iau poșeta și să caut copilul să plec unde văd cu ochii, mă uit mai bine și constat că nu, nu era pusă invers, era cum trebe. Rareori cred că am mai fost așa fericită, mai că îmi dăduseră lacrimile.
Am mai avut un hop să fixăm picioarele de sprijin (apropo, să vă și anume în dinți, domnii de la Thule, care ați decis să faceți economie de cuvinte în căcaturile alea de instrucțiuni de instalare și ați pus numa niște căcaturi de desene din care nici un om întreg nu pricepe nimic. Noroc cu sfântu iutub), dar vreo 2 ceasuri după ce revenisem victorioși la camping cu noua noastră marchiză, am putut să ne așezăm într-un sfârșit jos, la umbră și să ne deschidem câte o bere. A fost cea mai bună bere din tot concediul, mă jur :))
Și, pentru că uneori karma nu e numai o scârbă odioasă și mai decide să ne mai dea uneori și câte un pupic, nu numa șuturi în dos, în ultima zi de concediu am fost la plici plici la Lumea Piraților, unde fix în fața intrării era ceva cort al unui radio austriac, iar cetățenii de acolo au decis probabil că avem mecle simpatice, așa că ne-au oferit trei bilete de intrare moca pentru toată distracția. Adică ne-au scutit de vreo sută de euroi cheltuiți. You lose some, you win some 🙂
Vă las mai jos și câteva poze, să vă faceți o idee cam cum arată locul unde ne-am făcut veacul în cea mai mare parte a concediului și vouă, celor care încă nu ați fost în vacanță, vă doresc una frumoasă, liniștită și fără peripeții!
Sa va fie invatatura de minte! Data viitoare, sa va duceti in Olanda. Aia, practic, traiesc in rulote sau, mai ceva, in Wohnmobile din alea mai mari decat apartamentul nostru. Pana si in cel mai prapadit satuc, magazinul cu goodies pentru camping e de 10 ori mai mare si mai bine dotat decat supermarketul.
In alta ordine de idei: am reusit, in sfarsit, sa invat sa tin cafeaua cat mai departe de laptop, sambata dimineata. Just in case.
Comentariu beton!40
Ai dreptate, noi am fost tâmpiții. Data viitoare știm mai bine 😂
Sper că e ok laptopul 😁
Comentariu beton!14
Eu merg cu cortul. Dintotdeauna. Am ajuns să nu mă mai tem de nimic după furtunile prin care treceam în fiecare an.
De când eram mică, tata a insuflat în noi nu doar plăcerea de a sta la cort ci și calmul de a gestiona situații când ăla e singurul tău adăpost pentru următoarele luni.
Când, încă puștoaică, am plecat cu cortul pentru prima dată singură, s-au oferit destui care să mă ajute să-l montez. Pe vremea aia nu aveam cort din ăsta care se pune singur. Aveam cort din pânză de cort, cu bețe de-alea zdravene și pe care trebuia să-l întinzi perfect ca să nu plouă înăuntru.
N-am acceptat vreun ajutor extern că eu chiar voiam să am unde să dorm în vacanța aia. Și am avut chiar și după furtuna după care vecinii din jur aveau toate lucrurile întinse la uscat.
Și cum totul e bine când se termină cu bine, sper că v-ați și relaxat în locul ăla foarte frumos. Mi-ar fi plăcut să se vadă în poze și ghioarlele.
Comentariu beton!40
Adevărul e că și eu aș fi vrut să apară câinii prin poze.
Și noi am fost muuuuuulți ani de zile cu cortul (ca să îți faci o idee, rulota o avem abia de anul trecut). Și pentru că în cei vreo 10 ani de relație în care am bântuit cu cortul prin lume, n-a existat dată lăsată de Bărbos în care să nu prindem măcar o furtună zdravănă și/sau un frig d-ăla temeinic, ocazii cu care ne uitam cu jind la vecinii de camping cu rulote și autorulote, cum stau ei și își beau cafelele la adăpost, plăcut uscați și mulțumiți, ne-am jurat în barbă că odată și odată tot ne facem și noi mari și o să fim ca ei. Și iaca, până la urmă, ne-a ieșit.
Și adevărul e că în configurația actuală, cu copil și 3 câini cât vițelu fiecare, cred că ne-ar fi trebuit un cort d-ăla de circ, să avem loc cu toții 😁
Și da, ne-am distrat, chiar a fost fain, cu toate aventurile cu tot.
Mi-am dat și eu seama, după ce îi trimisesem deja lui MV totul, că nu am adăugat nici o poză cu dubioșii, așa că las acilea câteva:
https://imgur.com/gallery/86kEK6C
Comentariu beton!58
OOOO, Schnauzer uriasi, cei mai faini caini. Din pacate al nostru este stea pe cer de anul trecut, dar a fost un caine de nota 10+, un caracter extraordinar de frumos. Incremenea oricine deschidea poarta si vedea acceleratul negru hamaind spre ei. In realitate el era blandul Ben, in schimb cel mic, la care nu erau atenti, musca picioare la greu.(Imi e dor de ei, Schnauzerul avea 9 ani, iar celalalt 19). Sa va fie concediul frumos.
Comentariu beton!34
@iulia, eu merg deja de 50 ani cu cortul. Am avut vreo 15 ani și bestiile cu mine (noi pe atunci). Tot 3.
Comentariu beton!14
@MAS îmi pare rău :(. Da, uriașii sunt o rasă absolut nemaipomenită. După ce l-am luat pe primul am ajuns la concluzia că viața fără un Schnauzer uriaș este pustiu și iată că am ajuns la 3, peste vreo doi ani plănuim să mai luăm unul și cred că ne vom opri la 4, cred… :)))
Comentariu beton!32
@MAS, îmi pare rău pentru tine, dar să știi că nu e niciodată timpul pierdut să mai adaugi un nou membru în familie 😊
Mai ales un jnauțăr. Căci așa cum zice distinsul meu soț, viața fără jnauțări e pustiu și oricât îi bombăn eu, chiar nu mi-aș mai putea imagina cum e fără ei.
Comentariu beton!22
Si EA ce face acum???!!!???
Da’ acum cine are marchiză, cine?
Concediile cele mai faine sunt alea cu peripeții. Și devin punct de referință. 😃
Comentariu beton!16
Da cum naiba? Așa peripeții mai greu să uiți. Și adevărul e că, în timp ce unul trăgea, unul împingea și amândoi ne blestemam zilele, ne mai bușea câte un râs din ăla de trebuia să oprim toată operațiunea câteva minute, să ne potolim 😁
Comentariu beton!34
Adevărate peripeții 🫠, mulțumim ca te ai gandit la noi prin acest articol 😅🤗
Comentariu beton!14
🥰
Adevărate peripeții 🫠, mulțumim ca ai avut răbdarea sa scrii acest articol😅🤗
Over all, o experiență pe cinste! Ai niste povesti grozave! Abia aștept să mai citesc și altele. PS: cățeii îs bestiali
Comentariu beton!14
Dada, chiar a fost o experiență…cel puțin interesantă 😆
Mai avem, mi-a furnizat concediul ăsta material.
Mulțumesc, și nouă ne sunt dragi javrele naibii, cu toate bătăile de cap pe care ni le dau.
Nici nu vreau să îmi închipui ce implica conviețuirea cu cele 3 frumuseți… Eu am 2 pisici care au împlinit 3 luni și e ca la balamuc la noi 😂
Mno, ce să zic, chiar plictisitor nu e… În Ungaria, de exemplu, când ne-am dat seama că a evadat jivina și că naiba știe cât o fi bântuit pe acolo de capul lui, ne așteptam să ne întâmpine sătenii cu furci și topoare că am eliberat bestia neagră printre ei. Dar au fost surprinzător de relaxați oamenii. Nouă însă ne-a stat ceasul, gândindu-ne la toate relele care s-ar fi putut întâmpla.
Ps: și noi avem (și) pisică.
Comentariu beton!20
@Mojo, nu știu cum e cu câinii, dar cu 2 pisici, peste vreo 2-3 ani, o să fie mult mai bine.
O să se joace între ele și o să doarmă și o să vină la tine pt un pic de drăgăleală și iar o să doarmă și să se joace.
@Ady, și cu câinii e cam la fel. Exceptând plimbările (care-s musai, că altfel nu te mai înțelegi cu ei) și ora masei (zici că știu să citească ceasul, jur!), în rest ori zac, ori se joacă împreună, ori zac 😁
@(altă) Iulia, unul din puținele motive pt care nu mă pasionează câinii e că trebuie plimbați.
De când eram studentă și vedeam indivizi zgrbuliți, cu bocancii descheiați și geaca peste pijamale în mijlocul zăpezii și mă gândeam că vin rupți spre seară și în loc să zacă puțin cu un ceai, sau vin fiert sau o bere în mână, ies iar….
În mod sigur sunt și bucurii, dar chestiunea nu e pentru mine. 🙂
La mâncare trișez, că are permanent mâncare uscată în bol, dar știe să citească calendarul, că în weekend primește pliculeț și dă trezirea la 4.30. 🙂
Bine, eu adorm înainte să-și termine de aspirat pliculețul și apoi dormim ca niște valize până la prânz.
Comentariu beton!13
@Ady, asta cu plimbatul la ore neomenești ține de cum îi obișnuiești. Ai noștri nu prea fac ochi înaintea noastră, iar când ziceam de plimbare, că nu te mai înțelegi cu ei, mă refeream la faptul că au nevoie de mișcare, pentru că altfel devin agitați.
Dar da, clar, un câine nu e pentru oricine și apreciez oamenii care aleg să NU își ia, decât să îl ia, să își dea apoi seama că sunt depășiți de situație și să se chinuie și pe ei, și cățelul.
Comentariu beton!21
@Ady pe mine mă amuză imaginea cetățenilor rebegiți de frig care parcă se roagă de dihănii să-și facă nevoile mai repede ca să poată să se întoarcă în confortul căminului. În cazul meu plimbarile cu cățeii sunt o plăcere (vreme bună, ploaie, vânt, viscol) și un motiv să fac mișcare, m-am ocupat de educația lor de când i-am luat și sunt partenerii ideali pentru plimbările mele (undeva intre 10 – 15 km zilnic), ne ajutăm reciproc: eu îi scot la plimbare, ei îmi țin companie. Dacă nu i-aș avea probabil că n-aș mai face atâta mișcare și chiar am nevoie de asta. Noi suntem un caz norocos pentru că avem suficient spațiu încât să nu fie neapărat necesar să îi scoatem din curte, cu toate astea ieșim zilnic la plimbare. Educația lor, pe cât de solicitantă a fost, mi-a adus satisfacții imense. Iubind câinii și știind ce implică un cățel, consider că oricine se gândește să își ia unul ar trebui să o facă numai daca simte că nu poate fără unul. Implică multă muncă, multă dedicare și multă responsabilitate, toate ăstea pe tot parcursul vieții cățelului și, din păcate, multă lume nu înțelege asta. Ai noștri sunt și minunați și o pacoste în același timp :)). Cu pisica este mult mai simplu, aproape că nu o simțim, cu toate astea eu sunt a dog person :). Deși vorbim mai puțin despre ea o iubim la fel de mult, iar cățeii o consideră parte din familie, o lasă chiar să stea pe ei când este frig. Pe ea nu o luăm în vacanță, de fiecare dată când am invitat-o ne-a anunțat că are alte planuri :))
Comentariu beton!33
@ (alta) Iulia, @ Fritz, am citit un pic despre câini sau mi-au spus cunoștințe cu câini, că ei au efectivi nevoie de mișcare pentru a fi ok (și să nu distrugă casa), nu doar să iasă la cacapipi. să nu mai vorbim de unele rase care sunt efectiv contruite pt mișcare.
orele nu erau chiar total inumane, era gen 7, dar dacă începi munca la 8 sau 9 și nu muncești d-acasă și mai faci o oră până la muncă (în bucurești) tot la ore inumane scoți câinele în weenend că vezica lui nu știe cum e cu week-endul. (nici a mea nu știe, mă trezește tot la 6.30, 🙂 dar în 2 minute sunt înapoi în pat sforăind).
eu sunt mega-ultra-super leneșă fizic și orice oră înainte de 10 dimineața este inumană pt mine. fac un compromis pt job. 🙂 și chiar și în cazul jobului îmi iau strictul necesar pt baie, îmbrăcat, făcut cafea (de băut, o beau din termos, la birou) și pregătit pachețelul. nu practic machiatul, spălat vase sau alte mărunțișuri gospodărești dimineața.
eu sunt pisică-person, două ființele leneșe, destul de independente, cu mici accese de răsfăț, care iubesc să zacă pe canapea. 🙂
Comentariu beton!15
Ați mai invatat ceva 😂
Nici nu vreau sa-mi imaginez daca dati marchiza din nou jos, o puneati invers si la final constatati ca era bine pusa din prima 😂😂😂
Comentariu beton!33
Ăla cred că era momentul în care ne strângeam de gât unul pe altul 🤣
Comentariu beton!29
Tare vacanta! 😁 sa va fie de bine!
Puteam sa vizualizez cum îndesai copilul și cuții în masina 😂
Da’ unde-s cuții? 💖
L.E. Gata, I-am văzut mai sus 💜 minunați!
Atâta lucru am învățat și eu, că sâmbăta, cafeaua se bea ÎNAINTE de blog, altfel e deranj. Aia cu pruna a fost letală pentru mine😀.
Mi-ai amintit vacanțele cu cortul la mare. Pentru noi, aia era singura posibilitate de a vedea marea, și nu știu ce ne plăcea mai mult, aventura șederii la cort sau marea în sine.
Alea-s băi dintr-un camping de rulote?că arată într-un mare fel. Cred că la noi la hoteluri/restaurante, mizeria mă deranjează cel mai mult. Înțeleg că nu-s bani de nuș ce mobilă, da’, bănene, să nu poți tu să ții curat în special la baie…cât e de greu să trimiți pe una să curețe la fiecare două ore? În fine, hai că mă enervez singură și începuse bine ziua.
Comentariu beton!19
Dap, alea sunt băile (mă rog, aia de la dame, că la domni n-am intrat 😁). Iar în ultima poză este baia dedicată pentru câini. Pentru că da, au și așa ceva.
Curățenia mi s-a părut și mie absolut fascinantă, mai ales că nush cum naiba făceau, dar niciodată, absolut niciodată nu am văzut personalul de acolo când făcea efectiv curățenie. Zici că erau spiriduși! 🤷♀️
Comentariu beton!18
Ce a omis Iulia să spună e că după ce am bântuit vreo 100 de km până la primele magazine, rezolvarea am găsit-o la vreo 20 de km de camping, interesant este ca sfântul Google a omis să ne arate magazinul imens care era practic la 2 pași. Ironia sorții :))
Comentariu beton!46
Întotdeauna găsești ce-ți trebuie în ultimul loc în care cauți. E o lege nescrisă.
Da, probabil de-a lu Murphy. Ocazie cu care îl bag în mă-sa, cu legile lui cu tot, că m-am săturat de ele 🤣
@Fritz Google arată doar pe bani. Am constatat-o și eu, omite ce mă interesa, dar când făceam zoom apărea. Dacă se folosește direct Google Maps parcă durează o țâră mai mult, aș jura că mai întâi aduce clienții din zona aia și apoi harta. Așa că exceptând când sunt în mașină, folosesc Google Maps din browser, nu din aplicația dedicată.
Nice articol! Sunteți foarte tari! !-am citit pilotului (el şofează, eu navighez😁). Şi mie încearcă soțul de vreo 20 ani sá-mi transmită microbul statului la cort. Mai mult de 2 nopți nu rezist. Am încercat Năvodari, Padina, Smida, Vama Veche. Recunosc că mobilizarea e cea mai grea. Pe care tot el o săvârşeşte.😛 Mă bucur insă că băiatului nostru i-a plăcut la Smida (Jazz festival). Poate repetăm că mi-ai făcut poftă. Frumoşi cățeii!
PS acum la final de articol mă bodogăneşte: ” vezi!? Vezi? „”🏕🙊
Comentariu beton!21
Ce să zic, clar nu este nici genul ăsta de vacanțe pentru oricine, iar dacă nu îți place, mi se pare cumva aiurea să te „chinui”, numai ca să zici că ai făcut-o și pe asta.
Pe de altă parte, campatul la noi în țară și campatul în străinătate nu au absolut nici o legătură (vezi de ex pozele de mai sus, cu băile și apoi compară cu orice se găsește prin campingurile de pe la noi…).
Și eu am fost extrem de sceptică primele dați, când m-a cam „târât” Fritz după el cu cortul, dar după ce am văzut ce condiții sunt și cum arată locurile… 😁
Comentariu beton!15
Să profitați la maximum, este minunată vacanța voastră! Iar felul in care povesteşti e delicios. Am văzut pozele : DA!!!! Nu renunțăm, asta e sigur. Fițe multe pe mine, dar niciodată nu am regretat. Ne trebuie doar un upgrade la echipament…Sigur vom încerca şi rulota. 🌏💪 Distractie plăcută! Abia aştept să ne mai povestiți. 😉
Pai nu mai bine dormeati voi in cort si catelusii in rulota? Chinuiti saracele animalute! 😉🤣
Ne gandeam si noi sa achizitionam un motorhome, dar copilul nostru ne-a sfatuit: „Mai oameni buni, voi nu ati fost in viata voastra cu rulota sau motorhome, asa ca mai bine inchiriati prima data una, faceti o plimbare de cateva zile sa vedeti cum este, vedeti daca va place, si abia apoi va hotarati daca va luati si voi o chestie din aia sau nu!”. Dupa cum o stiu pe jumatea mea care nu a iubit niciodata mersul cu cortul, nu stiu zau daca se va intampla.
Si aici este nebunie cu rulote si motorhomes, iar pe perioada pandemiei au facut vanzari uriase de chestii din astea.
Comentariu beton!15
Daaa, așa trebuie făcut – mai întâi închiriezi, vezi dacă e ok, dacă îți place genul ăsta de vacanțe, pentru că efectiv nu are sens să dai banii, ca apoi să te chinui să vinzi hărăbaia, pentru că ți-ai dat seama că nu e de tine.
Și noi am făcut la fel – am închiriat, am rumegat și abia apoi am decis.
Iar apropo de pandemie, și la noi a explodat fenomenul, să știi. Și, implicit, au crescut și prețurile.
M-am uitat pe net să văd ce e aia Motorhome. Aham. În Germania apare periodic o misiune cu ce a mai făcut un anume moș Konny Reimann, ușchit la pensie afară din Germania. Ultima pe care am văzut-o a fost cu el și soția în Australia. Are tipul cunoștințe și relații peste tot iar cei din Australia i-au spus să nu se încurce și să ia direct un motorhome croit dintr-un camion Mercedes-Benz, mai ales că tipul vroia musai în Outback. Am văzut emisiunea și nu m-aș încumeta la o rulotă în condițiile de acolo.
Am vrut să închiriez și eu un motorhome sau Wohnmobil cum îi zic teutonii, dar sunt cam bătuți în cap cu condițiile lor de utilizare – din capul locului maxim 200 km/zi.
@Iulia, ce nostalgie m-a lovit ☺️ fix de niște povești din astea când erau puradeii mici, furtună, inundat totul în jurul nostru și puradeii înnotand în toate bălțile, fain era. Dar îmi amintesc parcă de un chit de reparații pentru cortul ăla, niște petice care se lipeau cumva, acum depinde și cât de mare este stricaciunea, nouă ne-au folosit că fără diverse și neprevăzute nu-i vacanță 😂. Urât a fost când o furtună ne-a îndoit bețele, acolo odisee să le îndreptăm fără să le rupem, toată ingineria din facultate despre prelucrarea țevilor ne-a scos din balamuc dar cu ce efort 😂😂😂 dau meditații. Să vă fie de bine vacanța! Mulțumesc pentru că le povestești așa frumos!
Mă bucur că ți-am stârnit amintiri plăcute.
La noi nu prea mai era nimic de reparat, că bețele au fost cele care au cedat.
Dar până la urmă, am constatat că e bine și așa, cu marchiza magică 😁
Marchiza ca marchiza, dar mă întreb dacă era marchiz se monta mai ușor. În fine, detalii și glumă proastă. Dar eu ce m-am minunat a fost când am văzut poza cu lamele. Zic, ăștia doi amețiți de la tot balamucul nu au băgat de seamă că potopul le-a transformat câinii in lame tunse și aranjate. Să nu pui și tu o poză cu cei „mici”. In rest la „spectacole” de genul îmi pare rău că nu e cineva care să filmeze. La berea de după să te poți uita la minunăție. In rest e caterincă mare cu voi :))).
Comentariu beton!16
Sigur se monta mai ușor dacă era marchiz (cică n-ar fi așa încăpățânat ca marchizele), dar ai naibii austrieci rămăseseră fără. Am crezut și eu că sunt lame, însă am aflat că sunt alpaca. Am vrut să îmi cumpăr una, dar cineva s-a opus cu vehemență, aveam chiar și soluții pentru transport… n-ai cu cine. :))) Sperăm că după ce va mai crește piciul să filmeze nazdravăniile create de părinții săi izbutiți 😂
A pus Iulia mai sus un link spre niște poze cu cățelușii.
Comentariu beton!18
@Fritz, păi o alpaca din aia e tot cam cât un Schnautzer uriaș. O învățau cățelușii să se poarte corespunzător.
Comentariu beton!13
@Marius, cred că dacă era fi-miu suficient de mare să filmeze, ieșea un clip viral 🤣
Iar dihaniile alea (de alpacale zic) erau nostime tare. Și și mai nostim era să vezi ce le mai bombăneau câinii prin gard, când treceam cu ei pe acolo 😆
@Anouk, stai cuminte, nu-l mai încuraja, că mă mai trezesc naibii și cu o jivină d-aia prin curte!
@Anouk sigur învățau unii de la alții, firește prostii 😂. Propun să organizăm o mișcare, petiție, demonstrație să o convingem pe Iulia să îl lase pe Fritz să își ia alpaca. 😂
Comentariu beton!17
@Fritz, da, Alpaca, eu bolovan, conștientizam ce văd dar am scris altceva. In pat, abia trezit mai greu. Cineva putea fi mai maleabilă. N-ai cu cine. :))) Băi, da, dar piciul era și el în cadru acum printre picioarele voastre și făcea parte din „spectacol”. Văzut și cățelușii. Mișto.
@Marius well eu cu ele in față susțineam că sunt lame 😂😂😂.
Așa e, ne mai trebuie un om să filmeze nazdravăniile, poate se oferă cineva. Era o imagine memorabilă când cu o mână trăgeam de marchiză și cu alta îl susțineam pe țache să mi se urce în cârcă în timp ce nădușeam și blestemam în cap marchizele, rulotele, ploile și alte alea. Dar nu puteam să îi spun să stea potolit până se luptă mami și tati cu sărăcia aia, a fost cuminte și rezonabil aproape toată ziua (6 ore de alergatură) și, cumva, am reușit să transformăm o experiență nu tocmai amuzantă (pentru noi) într-o aventură distractivă pentru el. Este un băiețel tare de treabă și sunt mândru de el, nu sare pe mesele altora și nu înfundă buzi cu nisip 🙂 .
Vacanțele noastre sunt și o cură de slăbire eficientă, am plecat la 71 de kile și la întoarcere am ajuns cu 69, am mâncat tot ce am vrut, am băut bere cum se bea in concediu, sport frate 😂.
Comentariu beton!20
Auzi, ia stai tu potolit cu alpacaua ta cu tot, că dacă mă enervezi, imediat îmi mai iau un câine. Și știm cu toții pe capul cui o să cadă beleaua 😂
(hint: nu pe al meu 😁)
Comentariu beton!15
@ (altă) Iulia, poate funcționează mai bine dacă îl ameninți că mai faci un copil 🙂 și iei și 2 pisici. 🙂
Îmi cer iertare dacă am lovit un punct sensibil.
E un pic sensibil, dar e ok, trecem mai departe 😉
Pisică avem 👇
https://imgur.com/gallery/4GE1XLe
Știu eu ce știu cu amenințarea asta 😁 că pe ultimii doi eu i-am adus în casă și nope, nu mă ocup eu de ei, eu decât îi iubesc și îi trag de bărbițe. În rest, dresaj, plimbat, adunat rahatzi, hrănit, periat și altele asemenea nu intră în fișa postului meu 😆
@Ady asta e amenințare? Mie mi se pare că e bonus 😂😂
Comentariu beton!16
@ (alta) Iulia @Fritz, alpacă, un alt căine sau un alt copil, decideți voi, circ să fie. :)). Semnez si petiția, dacă e.
Foarte tare experiența, dar cel mai fain e că mai și radeati in timpul ăla plin de spume. Că acolo e farmecul, dacă nu râzi de o măgărie din asta…. What’s the point?
Oameni faini, întâmplări pe măsură 😆
Îți dai seama că dacă nu râdeam, cred că o luam pe ulei definitiv 🥴
Sunt convinsă.
Sa ne fi văzut pe mine și pe soț, montand noi doi o masă de bucătărie din aia care se extinde, și un colțar.
Doamne cum zburau p…..e prin casă… 4h de chin și râs cu lacrimi… Și vorba ta, schițele alea de montaj sunt praf. Mori cu ele pe piept.
Dada, ăia care fac instrucțiuni din astea de 💩 ar trebui bătuți bine cu sfoara udă! 🤬
,,Plictiseala”-nu exista în vocabularul și viața voastră! Vreme buna după ploaie și ras după nervi=viață minunată😜🤗
Nooo, plictiseala chiar nu e o chestie de care să avem parte prea des 😂
Doi chestii:
Uno: adună textele tale într-o carte; se va vinde precum s-ar vinde berea rece (ca sufletul soacrei) în găozul deșertului.
Al doilea: ce draq e „plici plici”?
Comentariu beton!15
😂😂😂 Mulțumesc pentru votul de încredere.
Plici plici e bălăceala fără a înota, efectiv. Sper că te-am lămurit 😁
Fain concediul, musai cu peripetii, altfel nu il tii minte. Asteptam si urmatoarele povesti cu zambetul pe buze
Pfff… Uneori zău că mi-aș dori și zile mai puțin memorabile 🤣
Dar da, pe de altă parte, astea îți rămân în amintire 😊
Sâmbătă dimineața (ahem, prânz) cu voie bună!
O excursie nu-şi poate atinge întregul potențial fără aventuri 😀 am râs, am oftat şi m-am bucurat alături de voi la happy-end. Plus că trebuie să vă felicit pentru copiii (aproape) independenți, cel uman şi ghiorlițele.
Cu rulota nu am avut ocazia să călătoresc, dar am avut parte de destule alte peripeții. Mai ales de una singură 😛 nici nu ştiu pe care s-o povestesc..poate pe cea mai recentă, când am avut şi parteneră de nebunii. Ultima zi la Malaga, aveam zbor de noapte, aşa că ne-am mai plimbat prin oraş în timpul zilei şi am executat niscai shopping. Oricum achitasem o noapte în plus înainte să ni se schimbe data zborului de întoarcere. Toate bune şi frumoase, luasem autobuzul înapoi spre hotel. Stând noi de vorbă nu am fost atente la stații şi nu am coborât unde trebuia. Aşa că am trecut de hotel şi am urcat pe un pod care trece deasupra unei autostrade. Am coborât în sfârșit, dar în loc să traversăm pasarela şi să luăm autobuzul în sens opus, ne-a venit ideea genială să mergem pe jos, că nu părea prea departe. ȚEAPĂ! Când să ajungem la pod ne dăm seama că nu putem urca pe el fiindcă ne stătea în cale o bretea de autostradă unde se circula, evident, cu viteze amețitoare. Ei, ce facem? Deja suntem în întârziere, pierdem naibii avionul. Eu o iau vitejeşte înainte pe marginea bretelei, convinsă fiind că pe drumul ăla se va ivi o pasarelă care să ne ducă fix pe strada din spatele hotelului. Şi mergem şi mergem şi tot mergem, tâgâdâm tâgâdâm ca-n poveste, camioanele claxonează, pasarela nu se întrezăreşte. Să ne întoarcem? Să mergem înainte ca Ivan cu fluierul? Hai să mai mergem nițel..şi uite cum apare în stânga alt drum, cu depozite, magazine, chiar şi o benzinărie..de unde am putea chema un taxi! Daaaar, fiindcă întotdeauna există un dar, în calea salvării noastre stau nişte tufe groase şi un gard de sârmă. Undeva departe par să se unească drumurile, dar cine ştie cât de departe e de fapt acest departe. Şi totuşi..fericite sunt cele sărace cu duhul, căci tocmai pe ele le aştepta gaura din gard 😉
P.S. Apropo de alpacale: anul trecut am fost în vizită la nişte prieteni din Bavaria şi am mers la plimbare să văd şi eu simpaticele animale. Probabil că şi eu le-am fost simpatică lor, fiindcă s-au apropiat pentru poză, s-au întors cu cwurul şi au deşertat ploconul ca semn de apreciere 😀
Comentariu beton!14
Haha, am și eu una d-asta cu umblat de nebuni, poate o povestesc odată… Zic numa atâta, că dintr-o zgârcenie de vreo 15-20 de euro, am ajuns să bântuim o noapte întreagă de nebuni, printr-o zonă în care, am aflat ulterior, mișunau destul de frecvent mistreții 😂
Comentariu beton!12
Prima dată la cort…a fost horror pentru mine. La Padina (devenit Patima în accepțiunea personală), a bătut tare vântul toată noaptea și mi-a fost foarte frig. Dimineața, pe la 5, n-am mai suportat și, împreună cu cele 2 colege de suferință din cort, ne-am înființat în fața unei cabane din apropiere. Ne-am rugat de oamenii de-acolo să ne lase să intrăm, să ne încălzim. Aveam vreo 12 ani, am zis atunci că never again nu mai dorm în cort. Totuși, pe la final de liceu am mers iar cu cortul, în Apuseni. Am stat vreo 10 zile, cu nopțile aferente. A fost ok, n-am mai murit de frig, singura chestie neplăcută a fost că ceva animal a vizitat zona cât eram plecați în drumeție (gurile rele au zis de urs, dar am refuzat să cred așa ceva). A deranjat alte corturi, pe-al nostru l-a lăsat în pace. Mai țin minte că niște alți camperi de pe platou s-au luat cu mâinile de cap când au văzut cum erau montate corturile noastre. În sensul că nu făcusem nu știu ce șanțuri, să nu fugă cortul la vale în caz de ploaie. Care ploaie era frecventă în zonă, deși eu n-am văzut picătură cât am stat acolo. Ceea ce era considerat curat ciudățenie. Evident, nu era nicio ciudățenie. Și acum sunt ferm convinsă că a fost o lucrătură nepământeană acolo. Pe sistemul „Ok, a zis fata asta că never ever, pe bună dreptate. Totuși, iată că a mai dat o șansă experienței, hai că merită să-i fie bine”. Și așa am fost ferită de alte nasoale a doua oară. Este adevărat că a treia oară n-am mai mers cu cortul. Cred că în subconștient mi-am zis să nu forțez, totuși, bunăvoința Universului. 😁
Comentariu beton!17
Curajoasă, ce să zic. Io tre să mărturisesc, n-am fost cu cortul decât în campinguri amenajate, așa că cea mai nasoală chestie a fost frigul și/sau umezeala.
Da mno, așa cum s-a zis și mai sus, până la urmă, pe astea „palpitante” le ții minte 😁
Dragă Iulia,dacă n-ar fi (fost) ,nu s-ar povesti. Ce haz ar avea o vacanță, un teambuilding,o ieșire de acasă, dacă n-ar apărea și câte una de-asta s-o ținem minte si noi,cititorii, darmite voi protagoniștii.Ce voiam să spun în toată povestirea,e că la fel ca și copilul tău căzut la 10 luni din pat,așa au făcut și ai mei toți 3 din paturi de acasă ,normale ca înălțime. Bine,la vremea aceea ,la fiecare când a fost mic (5,14,20) aveam covoare cât mai groase în fața patului,că dacă s-a întâmplat la primul, nici ceilalți n-aveau cum să rateze căzutul din pat.🤣🤣🤣
Sigur, aventurile palpitante sunt sarea și piperul. Numa că uneori parcă aș fi dispusă să mănânc și mai…necondimentat, așa 😂
Cu căzutul din pat… Și aia a fost ca în filmele cu proști… Unu la mână, pentru că patul din autorulota aia era înălțat până sus, la cucurigu și doi la mână, pentru că afurisenia mică ne-a fentat pe amândoi. Că nu te gândi că era singur și nesupravegheat. Nope, era fix ÎNTRE noi în pat, dar cumva, a prins o fracțiune de secundă, a escaladat peste taică-său și am apucat numai să auzim: BUF și apoi Uaaaaaa! 😭
Dar se pare că nu i-a cauzat 😁
Comentariu beton!18
cort? numersi! eventual un motorhome da’ levelu’ minim îi ăla a lu’ De Niro cîn’ era el socru’ lu’ benstilăr;
în altă ordine de idei, mă bucur că v-ați dicstrat deși inițial, după poza cu alpacale din dășchidere, am crezut că ați campat acasă la Godină, că el are alpacale; plus că-i și din brașov, deci v-ar fi ieșit mai ieftin…
Comentariu beton!15
Bre unchiu Costică, matale ori ai citit în diagonală, ori ai cinstit ceva 🤣
Văzuși că am fost cu rulota, da? Și că era vorba despre cortul atașat rulotei? 😆
Cât despre RV-uri, faine trăsnăi, dar destul de inutile pentru noi, pen că noi avem nevoie să putem să ne și mișcăm de colo-colo (exact așa cum s-a întâmplat și în cazul ăsta), ori rulota ai parcat-o la camping și ai mașina la dispoziție să te frăsui unde ai treabă. Cu ditai dihania nu prea poți face asta, mai ales că în multe orașe europene nici nu ai loc/voie cu ele, că găsește matale loc de parcare pentru hatai hărăbaia.
Și mai sunt și scumpe ca porcu.
Dar la bătrânețe, după ce scăpăm de copil, o să trecem și noi probabil la una, că atunci n-o să ne mai ardă așa mult de mișunat, o să ne trântim în câte un camping și o să stăm ca morsele eșuate acolo până ne plictisim, după care tragem la următorul și tot așa. Ehe, vise, taică, vise…
@altăIulia, doamnă, bre tuși! matale n-ai cu cin’ să vă certaț? plecă cetățeanu’ @Fritz la bere, evadară cînii șî m-aț găsit pe eu!?
poi dacă ereaț cu ruleta, di ci v-o trebuit cort?
io în diagonală nu citesc, că n-am niș barbă, nu mă cheamî nici Nicolae și nici nu-s istoric împușcat di lejionari, da?
di cinstit iaca numa’ acu m-apuc, cî taman m-am frizat șî vrieu sî mă țînî…
cît diespri RV, R-ul vine de la recreational, nu di la road, așa cî parchezi undi poț; șî iesti unili (am văz’t io în Californicheișîn) cari ari în portbagaj/cală sau cum s-o mai chema, un Harley Davidson; sau altili, am văz’t io pi iutub, cari în loc di Harley ari un Porșei (Alan- 2&1/2- pronountiation)…; dacă nici asta nu te coafează…
@unchiu Costică, n-am bre, că ăsta se flendure prin curte, cică tunde iarba și o arde ocupat p-acilea…
Ui, ca să fie mai de-nțăles: așa arăta cazarea noastră înainte de Marele Potop Austriac 2022:
https://imgur.com/gallery/Byg3iUX
Cât despre Harlei și Porșaaa cărate la pachet cu ArVi-urile, iaca alți săraki, tot în Austria:
https://imgur.com/gallery/uFj8M0r
Să-ți hie di ghini frezatu, taman ce mă ridic și io să mai îmi iau o bere, o deschiz în cinstea lu matale! 🍻
Dă-o în pana mea de marchiză. Am citit și mă gândeam că aveți ceva cam cum sunt modulele alea de trăit pe Marte. Băi, voi nu ați auzit de folie celofan?
Bre, ai să râzi, da fii atent aici, fază: la un moment dat, pe parcela de vizavi de noi a apărut o familie extinsă (mamă, tată, copii și un set de bunici), cu 2 rulote.
Paranteză: săraciile astea de marchize se pot transforma practic într-un soi de corturi, pentru că se pot cumpăra (separat, evident, ca să mai marci niște țechini 🙄) pereți laterali și pereți frontali pentru ele (după cum se poate vedea în poze, d-ăla frontal am și luat, ne-a convins micul Hans să mai lăsăm niscai parale la magazinul lor, că cică protecție solară, alea alea… În fine). E, după ce ne-am chinuit noi de ne-au luat toți dracii ăia răi să montăm sărăcia, ne-am strofocat să o aliniem, să fie picioarele perfect aliniate, ce mai, Fritz cre că mai avea oleacă și punea și bolobocul pe ea (el zice că n-a făcut-o, io nu bag mâna în foc).
Mno, și vin deci cele 2 familii de nemțișori cu cele 2 rulote, le parchează și întind și ei marchizele aferente. Care mai șuie și mai hâită, strâmbe de mama focului. Și îi foarte durea în cot despre treaba asta. Iar drept „pereți laterali” au întins oamenii niscai bucăți maaaaaari de ceva care semăna taaaare de tot cu niscai rafie. Jur, ziceai că au tăiat rafiile alea mari și le-au întins acolea, pe post de păreți. Deci, merge și așa 😂
poate era material d-ăla care seamănă cu rafia, dar e bucată mare, cred că se vinde la metru, de înfășoară unii viile să nu le mănânce graurii. sau pun pe garduri d-alea mai cu goluri, să nu li se holbeze lumea în curte.
@altăIulia, dar le-ați arătat voi nemțălăilor cum se face de fapt o treabă românească. Unghiuri de 90 de grade, perfect aliniat la boloboc.
Io am impresia că nemții sunt sictiriți de perfecțiunea de la locul de muncă și când sunt în concediu sunt ca noi la muncă: Las-o bă, că merge și așa. 🙂
Comentariu beton!14
@Ady, cam așa ceva, da nu chiar. Adică presupun cam despre ce zici tu, ăla e de obicei verde și are o țesătură oleacă mai rară. E, ăsta era fix ca materialul de la sacoșele de rafie – inclusiv coloritul, era cu ceva portocaliu, albastru și alb, că asta m-a amuzat cel mai tare, că fix a rafie arăta.
Dar da, era ceva la metru, mai mult ca sigur.
@Shoric, probabil ceva de genu. Și s-a dovedit că nu greșeau prea mult, că toate zilele cât am mai stat noi acolea, așa șui și hâite cum erau marchizele lor, păreau să steie bine locului și nu le-au căzut în cap.
Acu, e de reținut și faptul că distinsul Fritz e inginer la bază, deci cred că nu POATE să lase ceva strâmb sau șui, că îi e frică să nu-l trosnească Zeul Suprem al Inginerilor sau ceva. Cred… 😂
Comentariu beton!14
Soția mea mă cunoaște mai bine ca mama, recunosc că mi-a trecut orin minte să pun bolobocul (nu degeaba mi se spune Fritz 😀) dar n-am îndrăznit că era un ciocan prin preajma și îmi cunosc și eu soția și țin la viață și la integritatea mea corporală. 😂
@Shoric nici teutonii nu mai sunt ce erau, aș avea niște povești de pe vremea când lucram cot la cot cu ei și am ajuns să mă întreb cum kkt funcționează țara aia, dar și așa am spamat prea mult pe acilea așa că mă abțin 🙂
Comentariu beton!13
@altăiulia, știu cum este să ai pe lângă tine un inginer. Io-l am pe frati-miu care m-a disperat tot timpul atunci când făceam ceva și venea el cu ochiul lui de mierlă:
– Da știi că aici nu este drept.
– Da, știu, dar așa am decis io că este mai artistic. Nu înțelegi tu arta.
@Fritz, dar chiar te rog să ne povestești.
Comentariu beton!12
@(alta) Iulia au fost alții prin delta noastră și au învățat de acolo utilizarea rogojinilor de stuf, cu care rafia aia văzută de voi seamănă. E un material minune în zilele de zăpușeală, izolează ca nimic altceva – am văzut în Bavaria rogojini folosite și la extinderile de la case făcute din termopan. Cred că nemții ăia au fost sfătuiți și ei de vreun pescar de al lor de prin nord.
Aia cu perfecțiunea nemților, hm, e relativă. Dacă ceva merge/funcționează bine și îndelungat nu se mai complică indiferent cât de câș stă. Devin nemții ăia din poveste doar dacă trebuie să ștampileze „Made in Germany” și să exporte.
@Fritz, hai, nu te mai alinta, că era decât un ciocan cu cap de cauciuc, deci dauna n-ar fi fost prea mare. Da tot mai bine că te-ai abținut 😁
@Shoric, și nu-ți vine uneori să dai cu ciocanu după el? Fie chiar și decât d-ăla cu cap de cauciuc? 😂
Faină poveste! Fain ai scris. Ca și soțul tău, de altfel. Vă potriviți. Mulțumesc amândurora! Bine că s-a terminat cu bine. Nu-mi place să merg cu cortul, am fost o dată, doar o noapte (în care n-am dormit deloc) și nu-mi mai trebuie în veci. Nu știu cum m-aș simți cu rulota. Da’ e tare frumos locul în care ați campat.
Mulțumesc în numele amândurora 😁
Da, e tare frumos locul și nu, campatul cu rulota nu are nici o legătură cu campatul cu cortul, mai ales în locuri special amenajate.
Citit ieri, recitit totul azi. Adică și comentariile apărute mai târziu. @Iulia, scrii într-un mare fel, transformi orice situație neplăcută în ocazie de hlizeală pentru noi. Din comentarii, văd că și @Fritz scrie la fel de bine.
Mulțumim amândoi pentru aprecieri ❤️
Am început cu mersul la cort, am sfârșit prin a cumpăra o proprietate în zona în care mergeam cu cortul.
Îmi aduc și eu aminte de momentele cu ploi torențiale în care săpam șanț în jurul cortului să nu intre apa, sau cum trebuia să întind o prelată să nu mai intre apa prin tavan, și mă uitam la vecinii cu rulote cum stăteau relaxați.
La un moment dat am vrut să iau o autorulotă, am discutat cu doamna, n-a vrut, am făcut niște calcule și am ajuns la concluzia că mai bine statici 🙂 Anul ăsta am intrat pe ultima sută de metri cu renovările, coșmelia a devenit locuibilă, luna viitoare conectăm butelia de gaz și restul de lucrări se mai fac și din mers, între grătare.
Spor la treburi în continuare și să vă bucurați de locșorul vostru!
Vrem sa vedem ghioarlele ❤️❤️❤️
Vezi mai sus, printre primele comentarii, am lăsat un link. Și pe fb la MV am mai spamat cu niște poze (da să intri mai pe șestache, așa, să nu afle El Grande Bazil și Pisică Roz 😁)