Ieri n-am făcut decât să mă plimb pe străzi, prin Bratislava vreo 10 ore. Să trăiască ăia 16 kilometri de-i mergeam io zilnic, acasă, că pe măsură ce mergeam mă miram de ce nu mă doare nimic. Am ajuns seara în cameră proaspăt ca un bebeluș.
Poze prea multe n-am făcut, că ori nu-mi plăceau unghiurile, ori după prânz nu mi-a plăcut că era prea mult soare și ieșeau arse. Mă rog, ce-am făcut v-am lăsat.
Am fost să văd chestiile care mă interesau, am băgat niște street food și cam asta a fost ziua de ieri. Apropo de street food, pe lângă placky aia (apropo, se citește „plaku”) care mi-a dat decisiva, am mâncat la un moment dat, mult înainte, ceva covrig cu mac. Doar că nu era cu mac presărat pe deasupra, cum suntem noi obișnuiți, ci umplut cu mac. Dar umplut la modul că practic mâncai mac învelit în crustă crocantă de covrig. N-aveți idee cum a putut să fie, mi-au curs balele acum când scriam.
Am băgat și niște înghețată, dar a fost cam meh.
Bere n-am băut, deși a fost cald ca dracu’, dar parcă nu intră așa de unul singur. Poate o intra la Praga.
Altceva voiam să vă spun. Bratislava ăsta nu e vreo lumină de oraș. Da, e drăguț centrul ăla vechi, e mișto castelul Bratislava, e superb podul cu restaurantul UFO, dar dacă intri prin cartiere, tot fost oraș comunist e.
C-am intrat eu, într-un cartier din ăla construit de comuniști este și fabulosul meu hotel. Iar în cartiere e cam ca la noi așa, străzile cu gropi sau peticite, lume pestriță. Doar blocurile arată mai mișto, deși sunt tot pe arhitectura aia care e în toate țările est europene, c-au avut inspirația să le coloreze, să nu le lase cum sunt la noi, cenușii de zici că e iarnă tot timpul. Ca să înțelegeți mai clar despre ce vorbesc, primele două poze din galeria de mai jos sunt făcute de pe geamul hotelului. Arată un pic mai bine blocurile, nu?
Dar asemănările cu noi se opresc aici. Pentru că, spre deosebire de noi, ăștia au infrastructură. Și mă enervez groaznic, mă seacă la suflet când ajung în fostele țări comuniste și văd că la ei s-a putut. Nu mă trece niciun fior dacă văd infrastructură la Londra, Viena sau la Milano, dar dacă văd la Bratislava sau la Belgrad, mă iau nervii imediat.
Când treceam pe podurile alea peste Dunăre, poduri din care se desprind artere și bretele în toate direcțiile, de nu te poți descurca fără navigație, efectiv mă lua capul. Pentru că imediat îmi aduc aminte cât au furat hoții care au condus România în ultimii 30 de ani. Iar noi stăm și ne minunăm când vedem că la alții s-a putut.
Atât pentru azi. Diseară dorm la Praga.
Luați poze.
Îmi place c-ai lăsat vedeta emisiunii de azi, la final. 🤭
Da, arată fain. Cine vrea, poate. 😎
Bucureștiul are o scuză: prin el trece Dâmbovița, nu Dunărea. Că dacă trecea Dunărea, avea și el de toate. C-aș-am înțeles că Dunărea când trece pe undeva, vine cu infrastructura proprie, gata asamblată. 🤪
Comentariu beton!83
Ghi-ni-on
@JT, aideplm :))))))))
Ai dreptate. Putem lua Brăila, Galați sau Tulcea ca exemplu în susținerea ipotezei tale.
Comentariu beton!27
@Lucian M: alea au scuză că nu-s capitale. 🤣🤣🤣
Dunărea „știe” unde „deploy infrastructure command ON” și unde „OFF”. 🤪
Comentariu beton!16
@JT, te contrazic: Tulcea e capitala deltei Dunării, Galați e capitala Moldovei de Jos, iar Brăila e capitala Galațiului 🙂
Comentariu beton!24
@Ananas: la capitolul „capitale regionale”, Dunărea o chiulit. Era la o pipă cu Rinu’. 🙃
Ele John Temple,sa știți că și pe unde trece Dunărea (Galați)e tot că pe unde trece Dimbovita.
Despre hotel aș zice că e mai bine să te orientezi către pensiuni sau B&B sau apartamente, prețuri pentru toate buzunarele. Nouă nu ne plac hotelurile, mai ales cele mari, prea multă agitație și formalități. Mai bine un locșor mic și comod cu oameni care lucrează la afacearea lor de familie. Am trecut acum ceva ani prin Bratislava în tranzit într-un circuit și ne-a plăcut mult … berea și centrul și malul Dunării. Nici măcar nu-mi amintesc sa fi zărit castelul atunci, dar arată fain, îl vom avea în vedere cu altă ocazie. Imi place că ai plecat sâmbătă dimineată, cum vom pleca și noi în august spre Germania, sper să prindem și noi așa de liber până la Sibiu. Noi am planificat să ajungem până la Viena în prima zi. Multumim și pentru sfatul cu Waze, o să avem si Maps deschis. Drumuri bune să ai!
Aceeași părere mi-o făcusem și eu despre Bratislava, acu vreo 2 secole când am bântuit p-acolo. Deci mare lucru nu s-a schimbat… Dar centrul ăla e făinuț.
Spor la halit km în continuare! (că cu hrana bag de seamă că te descurci 🤭).
Comentariu beton!13
In ultimul deceniu au mai crescut două poduri peste Dunăre, autogară subterană în buricul târgului, și vreo 10-15 blocuri la 20+ etaje (acum așteptăm să vedem unde se opresc cu unul care bate recordul, umblă vorba că va avea 46). Asta apropo de ce s-a schimbat. Ce-a rămas la fel: gara principală vag modernizată, și ambasada SUA încă în centru.
La Praga o să te enervezi și mai tare!!
Normal că te enervezi, n-ai cum să nu te enervezi. Arată fain centrul cu castelul, podul şi restaurantul. Până şi blocurile sunt plăcute vizual aşa colorate. Mi-au plăcut omulețul din canal şi butoiul pe roți. De crăpelniță nu mai zic nimic, mi s-au lipit neuronii cu bale.
În Praga o să fie şi mai fain, mie mi-a plăcut foarte mult. Pentru domolirea monstrului foamei, recomand obraji de vițel şi ardei iuți pane la un restaurant din preajma podului Carol, o pivniță cu tavanul pictat cu scene din soldatul Svejk. Revin cu denumirea. Drum bun!
Comentariu beton!12
Restaurantul respectiv se numeşte Malostranska Pivnice, Cihelna 3, Mala Strana. Din păcate s-au schimbat lucrurile de când am fost eu în 2014. Lumea se plânge de chelnerii care încurcă comenzile şi taxează în plus (de exemplu pâine sau brânză de care nici nu te-ai atins). Pare că nici mâncarea nu prea mai e aşa grozavă. Oricum sunt multe restaurante mai bine cotate în jur.
Pentru cafea& ceva dulce, Cafe Savoy, pe Vitezna 5.
Praga e super! Berea e super ieftina si foarte faina! Daca vrei sa vizitezi obiective turistice recomang Praga Pass de 1 zi (il achizitionezi super simplu online) si nu rata mocanita lor…desi „parcul” prin care trece meeita ai pe jos! Enjoy!
De fapt se citeste platzchi.
Iar cuvantul hrad inseamna castel.
Altfel, incearca si Bryndzové halušky.
Capacul ăla de canalizare sta asa, vraiște, in mijlocul trotuarului? E cumva pus in fața vreunui cabinet medical de ortopedie?
Comentariu beton!15
Mișuleeee! Tac și citesc și înjur de doo săptămâni și tu nu te potolești? O iubesc pe mama, dadeceplm nu m-a făcut blogăr? Sau măcar să mă fi născut prin Olanda și să nu știu de tine. Cât poți măh să sughiți?
PS: o să dau copy-paste la comentariu 24 de zile, nah 😂😂😂
Așa. Ți le număr. 😁
Blogarii se nasc nu se fac :D. Sunt ca mesterii de case.
Comentariu beton!12
@Cucurigu, 🤣🤣🤣🤣🤣
nu uita de #aiheitiu ca suntem mai multi asa in aceeasi barca.
Cum adica boss, adicatelea blocurili noastre comuniste nu sunt colorate?
Tot cam asa, doar ca s-a mai dus coloarea.
La Praga sa bagi supa de ceapa/usturoi. Meam, meam.
Cehia si Slovacia is tarile unde mi-au placut oraselele mici, nu si capitalili.
S-ar putea să au dreptate cu orașele mici. Păcat că n-am timp…
Am auzit de supa aia de usturoi.
Cum se numeste exact?
Strang in agenda locuri de vizitat/ chestii de incercat in Praga.
De pe 17 iulie o sa fim si noi acolo pt cateva zile.
Daca aveti sugestii pt Mihai, mai scrieti.
Am pixul pregatit.
Mulțu.
Bănuiesc că este o supă cremă de legume banală în care bagi și usturoi.
Să mâncați voi terci de ăla care este iam, iam 🙂
Ce am văzut şi mi-a plăcut:
– grădinile de lângă castel, de fapt toată zona din jur. Înăuntru n-am fost, deci nu pot să mă pronunț.
– celebrul turn cu ceas (Orloj), cu spectacolul figurinelor de la oră fixă, plus panorama superbă din vârf.
– Catedrala de vizavi de el.
Mi-ar fi plăcut, dar nu am apucat: parcul de la capătul străzii Vitezna (cea cu cafeneaua). Sunt nişte statui ale eroilor din comunism şi de acolo se poate urca cu un fel de funicular/teleferic la turnul & punctul de observație Petrin.
Mai sunt şi muzee interesante (al lui Kafka, unul de alchimie, etc) şi clădiri cu arhitectură ciudată (casa aceea şui care tot apare pe net). Nici aici nu am ajuns.
Merită oricum o plimbare prin centrul vechi (Mala Strana), pe jos sau, dacă obosiți, cu tramvaiul.
Dacă vă interesează istoria şi osemintele, puteți merge la osuarul de la Kutna Hora (aprox o oră cu trenul). Localitate liniştită, drăguță. Magazin de cadouri cu chestii faine şi mai ieftine decât în Praga.
Ah, să nu uit, sunt f multe magazine şi stabilimente cu produse cu cannabis-în Praga- gen gume, biscuiți, prăjiturele, ciocolată. Asta am văzut în 2014. Între timp s-o mai fi diversificat oferta 😉 (p.s. batoanele de ciocolată îmbunănățite nu au avut niciun efect)
Blocuri de alea vechi placate cu polistiren și tencuite cu decorativă colorată avem și noi pe aicișa, mai exact într-un orășel de munte, Uricani. Dar acolo totul s-a făcut prin proiecte cu fonduri europene de reabilitare termică care a inclus și schimbare de geamuri tip termopan, panouri fotovoltaice pentru iluminatul scării și paratrăznete.
Contraexemplu, la mine în oraș, primăria a făcut o românească cu un bloc din fondurile ei, sau județene, și de vreo 5 ani tot lucrează la anveloparea lui, plus că firma care a lucrat acolo a refăcut acoperișul și după a început să le curgă apa de la ploaie până la etajele 5-6 din 8 de au trebuit să fie evacuați locatarii pentru reparații pe banii… primăriei, adică ai mei. Mă rog, este o șerpărie pe aici de nici Corado Catani nu reușește să facă ceva.
Dacă românii nu au vrut să-i omoare pe hoți, securiști și mai știi tu care, asta e.
Cred că ăste e destul suprem al civilizației: cât de dispus e un popor să omoare pentru libertate, pentru dezvoltare (aia reală; nu personală, a familiei, prietenilor sau amantelor/amanților).
Afară e frumos, cald, soare… nu te mai enerva așa.
Avem si noi blocuri colorate. A pictat primaria sector 4 pe la Eroilor, Brancoveanu. E un potpuriu de culori pe blocurile de acolo. Chiar sunt vesele.
Am vizitat Bratislava acum cativa ani – mi-a placut ca la acel moment nu era atat de aglomerata ca alte capitale si am stat intr-un hotel super luxos, prin centru pe undeva.
Praga in schimb, alta poveste, super aglomerat, dar mi-a placut orasul si l-am revizitat inca o data, deja. Si mancarea buna. Enjoy!
Au inceput sa coloreze blocurile si la noi, arata mult mai bine.
Pare foarte putina lume pe strazi.
Drum bun in continuare!