Ieri seară, după ce-am ajuns în camera „fabulosului” hotel Bratislava, mi-am dat seama că nu prea am nimic de făcut, prin urmare ori stau pe net, ori mă uit pe pereți. Am ales prima variantă, deși nu suna rău nici a doua.

Și cum mă plimbam eu așa pe câmpiile nesfârșite ale internetului, ce-mi apare în fața ochilor? Un studiu despre cât și cum economisesc românii sau în ce preferă să-și investească economiile, și-am rămas cu gura căscată. Ba chiar să știți că m-am și speriat un pic. Nu, nu m-au speriat procentele celor care aleg să-și investească economiile pe bursă sau în tot felul de monede alternative, consider că cei care fac asta sunt, de cele mai mult ori, oameni informați care știu exact ce fac și la ce se expun.

Altceva m-a speriat. Și anume procentul mare (eu îl consider imens) al celor care preferă să-și țină banii economisiți la saltea. Vestitul strâns de bani „la ciorap”, de care eu credeam că noi, ca societate, am scăpat sau, mă rog, că procentul celor care fac asta a scăzut semnificativ. Nu, prieteni, nici pomeneală, studiul zicea că 28% dintre români încă fac asta. Băbăieți, am crezut că e o greșeală de tipar, dar nu, nu era. 28%, adică o treime din populația acestei țări strânge bani „la saltea”.

Voi înțelegeți ce zic eu aici? Un om din trei ține banii așa prin casă, ascunși în dulapul cu cearceafuri, lângă săpunurile alea bune, sau vârâți cine știe pe unde. Să mor dacă pot înțelege asta. Nu le contest alegerea, doar fac un pic mișto de ea, dar de înțeles nu am cum s-o înțeleg, pur și simplu mă depășește de ce ai vrea să faci asta.

Aaa, pot înțelege că trăim vremuri ciudate și că în astfel de vremuri e chiar recomandat să ai și niște cash în casă, dar de ce ți-ai ține „la saltea” TOT ce reușești să pui deoparte, de ce-ai ține cash TOT ce reușești să economisești, mă depășește. Mai ales în astfel de vremuri, cu inflație mare, cu creșteri de prețuri, cu tot ce vedeți și voi că se întâmplă în jurul nostru, de la o săptâmână la alta, ținutul banilor la ciorap ar fi chiar ultima mea opțiune.

Vă jur că mie mi-ar fi și teamă să stau în casă cu o sumă care trece de nivelul a câteva mii de lei. La partea asta am noroc, că fashionista este exact pe aceeași lungime de undă cu mine, tot ce reușim să strângem se duce în bancă. Doar băncile în care-i avem sunt diferite, că experiența ne-a învățat să nu ținem toate ouăle în același coș.

Da, nu sunt idiot, înțeleg că rata inflației este mai mare decât orice dobândă pe care ți-o oferă băncile, dar când îți ții banii la saltea, să vezi ce, nu mai ai nici măcar dobânda aia pe care să te bazezi și să mai acopere din eventuala devalorizare. Practic încasezi inflația și devalorizarea în plin. Ai azi la saltea 10.000 de lei? Păi tot 10.000 o să ai și peste jumătate de an. Doar valoarea lor va fi alta. Nfine, cam de-asta vă ziceam mai sus că m-am speriat de procentul ăla de 28% care mi se pare imens.

De altfel, unul dintre motivele pentru care am scris textul de azi este că făceam research pe net, și-am dat peste o ofertă de depozit la termen, a celor de la Intesa Sanpaolo Bank.

Pe foarte scurt, sună așa: depozit la termen în lei (bănuiesc că nu trebuie să vă explic ce înseamnă, dacă până și eu știu) cu o dobândă de 5,75% pe an. Dacă-ți deschizi contul prin Internet Banking, se adaugă un bonus de 0,25%, adică dobânda este de fix 6% pe an.

Well, n-am stat să analizez toate ofertele de pe piață, dar la un alt research lejer, am văzut că dobânda asta e una bunicică spre foarte bună pentru un depozit la termen, și peste ce oferă alte bănci.

Iar rugămintea mea către voi este următoarea. Ce știți despre cei de la Intesa? Că eu nu prea am referințe despre ei, dar cum ăsta e un domeniu de activitate care nu-mi e familiar, am zis să apelez la voi. Sigur-sigur voi de peste cineva care știe mai multe decât mine.

Ah, încă ceva, vă rog eu din suflet să nu vă apucați să-mi explicați în ce investiți voi banii sau pe la ce bănci aveți conturile de economii și cât de mulțumiți sunteți. Că nu despre asta e vorba, dacă ne pornim pe subiectele astea, nu terminăm nici în două zile de aici înainte. În plus, să știți că net am și eu, iar cu conturile am fost deja pe la multe bănci din țara asta, deci cam știu despre ce este vorba.

Aș aprecia dacă mă puteți ajuta punctual cu ce v-am rugat, eventual cu o părere avizată despre depozitul ăla la termen în lei.

Vă întreb pentru că impresia pe care o am eu despre cei de la Intesa Sanpaolo Bank, așa de la mine de acasă, din fotoliu, este una destul de bună. Cred că e bazată de faptul că de câte ori am ajuns prin Italia (și-am tot ajuns, slavă Bărbosului, în ultimii ani), m-am lovit mai peste tot de sediile sau de sigla. Ceea ce mie-mi spune c-ar trebui să fie una dintre băncile importante din țară fraților noștri de gintă latină.

Și cu toate astea, aproape surprinzător aș zice, când e să discuți cu prietenii despre bănci, sau cu românii în general, cei de la Intesa nu intră în primele lor patru-cinci opțiuni. Acolo intră exact alea despre care vă rugam din suflet să nu-mi povestiți, ca să nu stăm două zile aici.

Deci, păreri avizate cineva?

sursa foto: freepik.com