Ieri seară, după ce-am ajuns în camera „fabulosului” hotel Bratislava, mi-am dat seama că nu prea am nimic de făcut, prin urmare ori stau pe net, ori mă uit pe pereți. Am ales prima variantă, deși nu suna rău nici a doua.
Și cum mă plimbam eu așa pe câmpiile nesfârșite ale internetului, ce-mi apare în fața ochilor? Un studiu despre cât și cum economisesc românii sau în ce preferă să-și investească economiile, și-am rămas cu gura căscată. Ba chiar să știți că m-am și speriat un pic. Nu, nu m-au speriat procentele celor care aleg să-și investească economiile pe bursă sau în tot felul de monede alternative, consider că cei care fac asta sunt, de cele mai mult ori, oameni informați care știu exact ce fac și la ce se expun.
Altceva m-a speriat. Și anume procentul mare (eu îl consider imens) al celor care preferă să-și țină banii economisiți la saltea. Vestitul strâns de bani „la ciorap”, de care eu credeam că noi, ca societate, am scăpat sau, mă rog, că procentul celor care fac asta a scăzut semnificativ. Nu, prieteni, nici pomeneală, studiul zicea că 28% dintre români încă fac asta. Băbăieți, am crezut că e o greșeală de tipar, dar nu, nu era. 28%, adică o treime din populația acestei țări strânge bani „la saltea”.
Voi înțelegeți ce zic eu aici? Un om din trei ține banii așa prin casă, ascunși în dulapul cu cearceafuri, lângă săpunurile alea bune, sau vârâți cine știe pe unde. Să mor dacă pot înțelege asta. Nu le contest alegerea, doar fac un pic mișto de ea, dar de înțeles nu am cum s-o înțeleg, pur și simplu mă depășește de ce ai vrea să faci asta.
Aaa, pot înțelege că trăim vremuri ciudate și că în astfel de vremuri e chiar recomandat să ai și niște cash în casă, dar de ce ți-ai ține „la saltea” TOT ce reușești să pui deoparte, de ce-ai ține cash TOT ce reușești să economisești, mă depășește. Mai ales în astfel de vremuri, cu inflație mare, cu creșteri de prețuri, cu tot ce vedeți și voi că se întâmplă în jurul nostru, de la o săptâmână la alta, ținutul banilor la ciorap ar fi chiar ultima mea opțiune.
Vă jur că mie mi-ar fi și teamă să stau în casă cu o sumă care trece de nivelul a câteva mii de lei. La partea asta am noroc, că fashionista este exact pe aceeași lungime de undă cu mine, tot ce reușim să strângem se duce în bancă. Doar băncile în care-i avem sunt diferite, că experiența ne-a învățat să nu ținem toate ouăle în același coș.
Da, nu sunt idiot, înțeleg că rata inflației este mai mare decât orice dobândă pe care ți-o oferă băncile, dar când îți ții banii la saltea, să vezi ce, nu mai ai nici măcar dobânda aia pe care să te bazezi și să mai acopere din eventuala devalorizare. Practic încasezi inflația și devalorizarea în plin. Ai azi la saltea 10.000 de lei? Păi tot 10.000 o să ai și peste jumătate de an. Doar valoarea lor va fi alta. Nfine, cam de-asta vă ziceam mai sus că m-am speriat de procentul ăla de 28% care mi se pare imens.
De altfel, unul dintre motivele pentru care am scris textul de azi este că făceam research pe net, și-am dat peste o ofertă de depozit la termen, a celor de la Intesa Sanpaolo Bank.
Pe foarte scurt, sună așa: depozit la termen în lei (bănuiesc că nu trebuie să vă explic ce înseamnă, dacă până și eu știu) cu o dobândă de 5,75% pe an. Dacă-ți deschizi contul prin Internet Banking, se adaugă un bonus de 0,25%, adică dobânda este de fix 6% pe an.
Well, n-am stat să analizez toate ofertele de pe piață, dar la un alt research lejer, am văzut că dobânda asta e una bunicică spre foarte bună pentru un depozit la termen, și peste ce oferă alte bănci.
Iar rugămintea mea către voi este următoarea. Ce știți despre cei de la Intesa? Că eu nu prea am referințe despre ei, dar cum ăsta e un domeniu de activitate care nu-mi e familiar, am zis să apelez la voi. Sigur-sigur voi de peste cineva care știe mai multe decât mine.
Ah, încă ceva, vă rog eu din suflet să nu vă apucați să-mi explicați în ce investiți voi banii sau pe la ce bănci aveți conturile de economii și cât de mulțumiți sunteți. Că nu despre asta e vorba, dacă ne pornim pe subiectele astea, nu terminăm nici în două zile de aici înainte. În plus, să știți că net am și eu, iar cu conturile am fost deja pe la multe bănci din țara asta, deci cam știu despre ce este vorba.
Aș aprecia dacă mă puteți ajuta punctual cu ce v-am rugat, eventual cu o părere avizată despre depozitul ăla la termen în lei.
Vă întreb pentru că impresia pe care o am eu despre cei de la Intesa Sanpaolo Bank, așa de la mine de acasă, din fotoliu, este una destul de bună. Cred că e bazată de faptul că de câte ori am ajuns prin Italia (și-am tot ajuns, slavă Bărbosului, în ultimii ani), m-am lovit mai peste tot de sediile sau de sigla. Ceea ce mie-mi spune c-ar trebui să fie una dintre băncile importante din țară fraților noștri de gintă latină.
Și cu toate astea, aproape surprinzător aș zice, când e să discuți cu prietenii despre bănci, sau cu românii în general, cei de la Intesa nu intră în primele lor patru-cinci opțiuni. Acolo intră exact alea despre care vă rugam din suflet să nu-mi povestiți, ca să nu stăm două zile aici.
Deci, păreri avizate cineva?
sursa foto: freepik.com
Eu sunt unul dintre cei care tine bani la „saltea” Euro, mai precis. Leii sunt in banci.
Comentariu beton!25
Fiu-miu a avut la un moment dat card la ei, că așa cerea angajatorul, a fost ok, mai multe nu știu. Nu te-am ajutat prea mult, dar e la obiect. 😝
Știu pe cineva care ține banii în picioarele de la masa de bucătărie ( alea de inox) Bine, îi ascunde de fiu-său care îi place să joace la cazinouri. I-am zis să-i ducă la bancă și a zis că n-are încredere.
Comentariu beton!23
@Anel: nu mai bine punea pe fi-su furtunul de la Albalux? Îl vindeca de păcănele instant. 😎
Comentariu beton!31
@JT, i-am zis: Bă, dacă-ți vinde fi-tu masa, ce faci? L-am pus pe gânduri…😄
Tot el l-a învățat prost, că-i oferea bani fără să depună efort
Comentariu beton!32
Acum înțeleg mai bine știrile de genul: „a cumpărat *insert piesă de mobilier* și a găsit ditamai suma de bani înăuntru.”
Comentariu beton!16
Nu-mi place să țin banii în bancă. Prefer „la saltea” și pe BVB.
Ca să țin banii în bancă, ar însemna ca banca să-mi ofere o dobâdă „rata inflației + 5%” anual, dar asta nu se va întâmpla niciodată.
Se dezbate încă. Ce zici?20
Lumea nu are incredere in BVB, desi e atata informatie si e atat de simplu, chiar mai simplu decat la banci, sa tranzactionezi pe Tradeville, de exemplu. Chiar si titlurile de stat listate de bursa ofera un randament superior depozitelor bancare. E dubios cata lume se fereste de investitii.
Tot pe modelul simplist, dar cu o dobânda mai bună și fără cei 16% impozit, sunt titlurile de stat. Mi se pare ca acum le poți cumpăra de la toate băncile…
Impozitul pe dobândă este 10%.
Titlurile de stat nu au impozit pe dobanda,
Ex. 5% cupon anual la titluri de stat = 5.55% dobanda bruta la depozite care in final te lasa cu un 5% net la portofel.
Am bagat o suma deloc neimportanta pe la finalul anului trecut in titluri de stat la 3 ani. Azi emisiuni de titluri similare ofera cupon cu dobanda de minim 2.5x ori mare, csf, ncsf.
De la debutul razboiului UKR am stat cu o suma maricica in valuta in casa pregatita pentru „in caz de”, M-a stresat groaznic desi statea sub cheie in seif. Am pus-o inapoi in cont recent si de acolo prin niste investitii cu randament mic dar 100% lichide in 48h si am revenit la starea default = cu greu gasesti 100 lei cash prin casa. 🙂 Better!
In vremile astea se topesc economiile indiferent unde ii tii si in ce i-ai investit, difera doar viteza si amplitudinea pierderii.
Dar sa stai fara grija lor (in casa), priceless!
am procese pe cap, nu vreau să îi pierd…
😬
Bufnici s-a opărit? 🤬🤬🤬
Vedea-l-aș rece cu brâncile pă chept, în capelă.
Se dezbate încă. Ce zici?20
Am procese si dusmani…care ma feresc de bani 😀
Stiu, nu e de ras, dar asa pare.
Am renuntat demult sa il mai urmaresc pe marele Gatsby, adica de vreo 6 ani, ca mi se parea ca face exact ce ai spus tu in video. Si in disclaimer zice ca ai acolo o prima minciuna ca si-a pastrat nr de abonati, ei bine pe mine nu m-a pastrat, daca vrea ii depun si marturie la proces ca am dat unsubscribe pt ca mi se parea ca face reclama mascata. In plus vorbea si prostii si a indus niste termeni gresiti in multe bloguri clona ale stilului lui. De la vorbitul de scaune electrice, n directii si pulpe in loc de fund sau coapse, si pana la datul cu parerea pe zona IT unde e cel mult amator.
Din pacate, procesele din Romania inseamna doar peirdere de timp si bani, singurii care ies pe plus sunt avocatii, care uneori mai bat si palma pe la spatele clientilor, din ce am auzit la un video pe net a carui sursa nu o mai gasesc.
te chem martor la proces.
ai mesaj pe Linkedin
Trebuie să am cash. Lei pentru mobilitate internă, euro pentru saltea/seif.
Auzi bre dar ieri ce făcuși? Unde e lista?
Cash strict necesar pentru de-ale casei. Restul, cat e, in actiuni sau contul de EUR
Eu aș fi bucuros să și am ce să țin…fie și la saltea…pentru că un ban cheltuit se devalorizează la ăia cărora îl dai 🙂
Urmăriți-mă și pentru alte sfaturi falibancare!
Comentariu beton!46
Si eu le duc dorul…! Grija nu am la ce.
Comentariu beton!19
banca (mare, franțuzească) la care aveam niște zeci de mii de lei în cont nu a făcut nimic pentru a bloca o fraudă bancară, deși le-am prezentat toate dovezile fraudei în derulare și am făcut la timp toate diligențele pentru a-mi salva banii. au preferat să vireze banii cu dovezile fraudei în față și să devină părtași la aceasta, constatare făcută și de anpc. mă judec acum cu ei, dar mi-e că e pierdere de (alți) bani și de timp… așa că să nu te mire de ce românii preferă banii la saltea (oricum, dobânda la debite la băncile românești e real negativă de zeci de ani)
Comentariu beton!43
28 iunie???
Au fost ceva probleme cu blogul, s-a lucrat la el, de-aia apărea data de 28 iunie. Acum ar tebui să fie ok, că sunt treaz de la 5.00 ca să rezolv.
👍
Studiu de caz: depus niste bani ai mamei in banca, cu o dobanda de mizerie, sa spunem ca pt 2000 epuroi, primea 18 eur dobanda la depozit si cca 1 eur comision, pt 1 an. Un timp am urmarit fenomenul, apoi nu am mai intrebat nimic. Dupa cxa 5 ani ,intru in banca, cer un extras si vad ca brusc de la 18 eur au trecut la 2 eur dobanda,dar 3 eur comision. 2000 +2-3=1999.Adicatelea pe termen lung, ieseam pe minus.Am bodoganit in barba, era vina mea ca nu intrebasem anual ce se intampla acolo, si hotarasc sa scot banii, sa ii tin la saltea,ca acolo nimeni nu imi dadea dobanda de mizerie dar nici nu ma comisiona zdravan(sic).Si,surpriza,banca hotaraste ca nu pot scoate banii din depozit fara sa deschid cont curent. Pricepeti, da? Deschiderea contului era 0 lei, dar inchiderea contului si retragerea banilor virati din depozit in cont ,costa 10 eur. Adica 2000+2-3-10=1989 .Ma rog, scandalau, plangere catre banca si protectia consumatorului in care am aratat ca banca imi blocheaza accesul la bani, ma obliga sa iau un produs pe care nu il vreau, un produs impus si care nu a fost stipulat la deschiderea depozitului, si totul doar pt a mai impune un comision. Evident , am castigat pt ca nu puteau justifica flick flakurile vietii. Mi.am primit banii inapoi, le-am zambit fetelor de la tejghea si le-am explicat ca 10 eur nu conteaza pt mine, sunt doar bani de o pizza, dar pt altii conteaza enorm, si mai mult de atat nu permit cuiva sa isi bata joc de mine pe banii mei, acei bani au adus in fiecare an bani bancii, mi se pare o porcarie sa castigi de pe urma lor dar sa fii atat de nesimtit incat sa ma treci si pe mine pe minus.La 7n calcul simplu,banca imprumta cei 2000 euro altcuiva si intr-un an castiga 170 eur dobanda, iar din banii astia mie imi da o m(UE) .Mbun, eu am stiut ce sa fac in continuare cu banii, fara sa ii tin la saltea,dar va dati seama cati oameni s.au trezit in aceeasi situatie, sa retraga din banca mai putini bani decat au depus, si sa hotarasca ca salteaua nu ii fura.
Comentariu beton!78
Mai la tara,asa,oamenii incepusera sa tina bruma de economii la baca(pentru care economii rupeau de la tot ce puteau). Eee si dupa ceva vreme,fara sa umble la bani,s-au trezit ca au mai putin decat au depus .Din varii motive. Cunosc caz ! Si vestea s-a dus in urbe,au tacut si au inghitit teapa,dar nici ca au mai trecut pe la banca.Deci si de aici,mentalitatea cu salteaua.
Comentariu beton!29
Băncile mari au dobânzi mici, băncile mici (câteva) au dobânzi mai mari. Intesa e o bancă destul de mică în România. Dobânzi mai mari am văzut că au TBI (Bulgaria) și Patria Bank (bancă românească), pe la 7, ceva%/an. Direct despre bonitatea băncii nu pot să-ți spun ceva. Indirect, din punctul de vedere al cuiva care lucrează la instanța unde merg acțiunile cu băncile privitoare la contracte, pot să-ți spun că n-am văzut niciun dosar în care Intesa să fie pârâtă. Deci în cazul creditelor (dacă dau) sunt gigea, nu abuzează. Prezumția e că sunt ok și la celelalte produse.
P.S. Am văzut pe grupurile de investitori că și TBI e super ok.
Comentariu beton!21
Nu știu cât de românească e totuși Patria…
Grupul Emerging Europe Accession Fund Financial Services, acţionar cu 83,2% din capitalul social al Patria Bank, este deţinut la rândul său de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (FEI) – parte a Băncii Europene de Investiţii (BEI) sau Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB).
Depozitele sunt garantate într-o anumită limită la orice bancă din România, adică, dacă se prăbușește, îți recuperezi banii de la Fondul de garantare a depozitelor. Deci du banii unde vrei, cu condiția să respecți limita aia. Poți să îi plimbi periodic din bancă în bancă, după cum îți convine.
Intesa e o banca mare in Italia, la noi are o prezență mai discretă, dar e ok.
Atât de discretă încât la o vizită la ei era o singură doamnă, atât la ghișeu, cât și la casierie. Dar erau doi bodyguards de vreo 60+ ani. Ulterior am cunoscut o tipā care lucrase la ei, care mi-a zis cā nu si-ar face niciun card mācar acolo. Banca e mare, oamenii de la noi sunt mici.
FNI, FNA, BIR, Dacia Felix vs banii la saltea. Ghici cine castiga?
Comentariu beton!22
Superb. 😞
Legat de banii de la saltea, explicația e lipsa aproape totală a educației financiare. Nu știu dacă ai văzut procentul celor care economisesc, dar e wow (în sensul de low tare).
Romanii nu au educație financiară. Sunt o parte care nu știu și nici nu vor să înțeleagă cum funcționează sistemul bancar… Pur și simplu le este frica de necunoscut. Ar mai fi grupul pensionarilor care inca primesc pensia de la poștaș și o ascund în sifonier… Cum era bunica mea care a și fost jefuita de niste tineri consăteni 🤦. era doar contravaloarea unei pensii de la „ceape”…
Boss, strict la obiect: din câte știu, banca respectivă e ok, dar are rețea foarte mică. Acum, pentru un depozit la termen, bănuiesc că nu e un impediment, dar pentru un card poate fi, dacă nu vrei sa te ucidă comisioanele.
Referitor la economiile la saltea: a nu se înțelege că sunt adeptul lor, dar îți pot oferi câteva motive:
1. Accesul imediat în caz de nevoie (nu știu cum mai e acum, dar acum ceva vreme, dacă aveai nevoie sa retragi sume mai mari trebuia să faci cerere cu 48 ore înainte)
2. Sumele care se pot retrage de la bancomat sunt limitate (suma e destul de mare, teoretic, dar tot limitată e)
3. Bani economisiți din activități ilegale (la saltea nu pot fi urmăriți)
4. Dobânzile in general mici de la bănci și comisioanele mari (cunosc cazuri de persoane care, când au retras banii, au primit MAI PUȚIN decât depuseseră din cauza comisioanelor – e drept, situația e destul de veche, de când sistemul bancar era o junglă)
5. Peste toate astea, o lipsă crunta de educație financiară.
Probabil mai sunt și altele, mie astea mi-au venit în minte așa, la cafea.
Comentariu beton!48
10 000 lei ținuți la saltea peste un an sunt tot 10 000 dar cumperi mai puțin decât anul trecut. Corect. 10 000 euro/dolari ținuți la saltea peste un an sunt tot 10 000 euro. 100 000 euro în banca aduc ceva dobânda,nu mare dar e ceva. Câteva sute de mii de euro ținuți în banca aduc ceva in plus Intr un an, dar
ar putea să aducă și ANAF ul care sa te întrebe de unde ai suma asta din salariul de bugetar sau de patron de chiosc cu salariul minim și profit de kko.
Comentariu beton!25
Ideea in sine nu e rea , dar ce trebuie stiut , sucursalele bancilor straine in Romania sint entitati independente care trebuie sa respecte politica monetara stabilita de BNR . Ce au in comun bancile (ex Italia/Romania ) sint doar numele in rest politicile bancare difera functie de rezidenta , suma garantata de FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare ) este de una suta mii euro in cazul falimentului bancar , procedura este lunga , laborioasa dar la final iti incasezi banii . In general bancile mici care ofera dobanzi peste media pietii au lichiditate medie si prefera in locul refinantarii BNR sa atraga depozite de la populatie .
Eu am luat titluri de stat Fidelis cu dobânda 7.28% pe 1 an. Spre toamna sigur va fi o noua emisiune cu cel puțin 9% la cum evoluează lucrurile. Deja s-au depășit randamentele din imobiliare.
Comentariu beton!16
Vezi cazul Cipru cînd băncile au blocat tot. Tu cu bani in cont făceai foamea !
Ar mai fi ANAF blochează aiurea toate conturile și mori de foame pina rezolvi problema.
Și de ce trebuie sa știe statul prin bănci cum o duc ?
Comentariu beton!16
Cand dobânda va fii cel puțin la valoarea reală a inflației, nu cea din ziare, atunci probabil se oferă o oportunitate viabilă.Si inca un amanunt- sumele garantate de banci sa depășească 300 000 euro.Bancile ofera dobanzi la depozite cat sa nu mori. Mai mult pierzi daca constitui un depozit decat daca ii tii la saltea.Deci teoria din articol nu bate cu realitatea din teren.( a si gasit o banca drept exemplu- de ce nu a gasit cec ?)Altfel, situația va fii aceeasi.
Va FI, cu un singur „i”, finanțistule care ești tu finanțist.
Am cunoscut mai demult o tipa draguta care s-a mutat cu jobul la Intesa, se pune ca feedback?
Comentariu beton!13
Si mai bine decat depozit la termen cu 6% pe an obligatiuni luate de pe bursa cu 9% pe an. Macar asa te apropii mai mult de rata inflatiei.
Principul evitării ținerii ouălor în același cos este de multe ori înțeles greșit. Depozitele la bănci diferite sunt, practic, tot același coș, aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Coșuri diferite sunt: cont de economii (pentru fondul de rezervă), depozit la bancă, titluri de stat, fonduri de investiții, acțiuni, imobiliare, aur etc. … și poate și ceva la saltea.
Mult clamata educația financiară este și ea deseori înțeleasă greșit. Depinde și care este sursa educației financiare. De exemplu, la școală a venit cineva de la o bancă să-i educe financiar pe cei din clasele primare povestindu-le ce minunat este să îți ții banii în depozite în lei, din fragedă pruncie până la majorat. Doar că nu mai e ca pe vremuri, pentru că azi un leu la CEC depui … mâine ia-l de unde nu-i (l-a păpat inflația). Cu ani în urmă aveam o colegă care ne educa financiar cu oferte de la banca de locuințe. Publicitatea este plină de educație financiară despre credite, despre îndatorare pentru împlinirea visurilor. Pe internet sunt activi influencerii care ne educă financiar să investim în criptomonede. E plin de educatori financiari, unul mai interesat ca altul.
Cât despre cei care investesc în monede alternative, te-aș contrazice. Aceștia sunt, de cele mai multe ori, neinformați sau sunt informați superficial, pe canalul „am auzit de la un prieten/coleg/vlogger/broker. Cei mai mulți sunt oameni care nu știu exact ce fac.
Comentariu beton!26
Cei mai multi 99,99% sunt pusi pe capatuire usoara, si vad o fata morgana in crypto. Restul de 0.01% sunt handlerii acestei turme, si adevaratii beneficiari. Inclusiv influenterii care vorbesc despre crypto, multi nu stiu sau mint intentionat. Preiau niste afirmatii neverificate si le enunta drept adevaruri absolute. De exemplu toate comparatiile cu sistemul de plati clasice, la viteza, consum energetic etc sunt false, rezultatele reale fiind in realitate in favoarea sistemului clasic de plati. Dar prostii pun botul si investec in minciuni.
Firma la care lucrez are cont la IntesaSanPaolo, nu au fost probleme.
Salariatii au la alte banci contul de salarii.
De obicei nu prea las comentarii, dar tura asta stiu cate ceva, Intesa este cea mai mare banca din Italia, in Romania au sediul in Arad, stiu ca au si ceva companie care ofera suport pentru Italia la Brasov, apartine de ei, dar are alt nume fata de banca. Sunt prezenti cam peste tot, sub diferite nume, insa aceeasi companie. De exemplu in Moldova are numele de EXIMBANK, in Ucraina Pravex, in Croatia Privredna banka Zagreb, in Ungaria Central-European International Bank, Slovacia Všeobecná úverová banka(VUB), in Egipt Bank of Alexandria si tot asa, de fapt oamenii au cumparat banci mici prin alte tari si le-au integrat in sistemul lor, dar nu le-au rebranduit. Sunt destul de siguri, nu am auzit sa aiba probleme, multi romani au credite la Intesa, inclusiv prieteni de-ai mei, ca sunt mai flexibili, au dobanzi mai mici si le acorda mai usor creditele fata de banci mai populare in RO ca Raiffeisen, ING etc.
That’s all folks!
Ia să lași mai dea comentarii.
Mulțumesc pentru info.
Standard procedure.
Poate unora nu le convine de Caramitru jr. dar într-una din postările sale pe Facebook, a făcut o sinteză cum funcționează sistemul bancar, cu oligarhii lor protejați, în care băncile au „clienți” niște baștani care obțin bani pe nimic aproape, ca să poată funcționa în continuare când au probleme.
Conceptul de instituție financiară internațională (cum sunt ăstea la noi, care sunt de fapt afiliate cu unele de afară) a fost inventat ca firmele care intră pe o piață străină să aibă acces la bani imediat, în caz că țara respectivă trece printr-o perioadă ciudată cu politica sau băncile native sunt de tot rahatul sau până când se schimbă șefii băncilor centrale.
Dacă au ajuns băncile ăstea să acorde credite, nu cele care există acum, e clar cât de toxic e mediul bancar din România, cu faraonii din sectorul 3 din București.
N-am răbdare să citesc toate comentariile și am să răspund doar la întrebarea din titul:
FNI și Caritas.
Comentariu beton!16
Creditele în franci, criza economică, COVID-19…
Eu mă întreb cum au oamenii curaj să țină economiile în casă, doar ascunși prin diverse locuri. Când am aflat că bunica îi are în casă pe loc am convis-o să-i ducă la bancă și în câteva zile am rezolvat problema.
Mie mi-e foarte frică de spărgători și nici măcăr nu avem valori în casă, dar nici n-aș avea curaj să țin banii economiți decât – poate – într-un seif zidit.
Nu cred că există loc la care spărgătorii să nu se gândească. Ce și cât fură depinde de cât timp au să scotocească. Știu un caz unde au avut toată noaptea să caute și au și găsit (cineva a fost foarte „inteligent” și s-a lăudat cu ce au părinții în casă). În alt caz, ziua-n amiaza mare au fost „pe grabă”, au găsit ceva mărunțis, dar n-au mai apucat să ajungă la o sumă mare de bani. După „urmele” lăsate, mai aveau de nevoie de câteva minute să ajungă și acolo.
Ne ai întrebat ,te întreb : azi ai la dispoziție 50.000€ cash,in ce i ai investii ? Dar doar suma asta , fără alte împrumuturi ,bla ,bla .
De 20.000 aș lua o rulotă de aia de fast fool, și de restul cumpăr șprot cu 6 lei kilu de la kfland și îl vând cu 12 lei ca hamsie pe litoralul românesc la fraieri.
Băi nene să știi că la un moment dat m-am gândit și eu la asta 😁
Banca e ok. E o banca mare, e o banca autorizata sa functioneze si in Romania. Depozitele facute la Intesa sunt garantate de stat in limita sumei de 100.000 Euro/persoana (sau echivalentul in lei). Deci poti depune acolo linistit pana la limita acestei sume. Dupa, in alta banca. Si tot asa. Pana elimini toate bancile de pe piata intrucat ai depozite de 100 k Euro in fiecare, vei fi pensionar. Sau poate nu, reusesti sa atingi plafonul cat de repede si te apuci sa ii si cheltui.
Parerea mea este ca titlurile in obligatiuni de stat sunt si mai mari dobanzile, practic nici nu platesti impozit pe acel castig. Sunt banci care ofera peste acel 6%. Practic banca aia care tu o finantezi, finanteaza mai departe statul roman, ca sa castige restul din dobanda.
Pentru tine 1% nu e mult, dar 1% de la 100 de clienti e deja o suma frumusica.
Să mă f#t în ele de bănci!
Nu am saltea dar am stomac și ficat în care pot investi banii eficient.
Doar banii investiți fac pui restul doar se devalorizează vazând cu ochii. Dobânda pe avariție este mai mare în perioadele tumultoase actuale. Am client care a făcut nazuri acum 2 ani la un ap de 2 camere, acum se plânge că nu găsește o garsonieră mișto…