Eram pe stradă, la mine prin cartier zilele trecute, când am trecut pe lângă niște muncitori de la spații verzi care tundeau iarba. Mă uitam le ei, o echipă de patru oameni, cum „tundeau” în niște locuri în care efectiv nu aveai ce să tunzi. Pe toată lungimea bulevardului, în locurile unde ar fi trebuit să se afle iarba, erau doar niște fâșii de pământ golașe, cu maximum trei-patru smocuri complet uscate.
Nu aveai de ce să ții blocați patru oameni pentru asta, când în parcurile din București iarba arată ca-n savană. Dar oamenilor li s-a spus să tundă, așa că asta făceau. Nimeni nu i-ar fi putut învinui vreodată că nu și-au respectat fișa postului. Le-a ordonat șeful să tundă nimic, apăi asta au executat: au tuns smocurile alea uscate și răvășite care tunse sau netunse arată exact la fel.
De la faza asta mi-am adus aminte încă o dată cât de mult se muncește la alibi în România. În sensul că, teoretic, pare că oamenii își fac treaba pentru care merg la job, dar în trista realitate înconjurătoare se poate întâmpla adesea să-și facă treaba doar ca să nu aibă nimeni ce să le reproșeze. Unde „nimeni” sunt de obicei șefii. Fix pe sistemul „noi muncim, noi nu gândim”.
Uite, hai să vă dau un exemplu foarte clar. O să vă povestesc o întâmplare care mi-a revenit automat în minte pe când mă uitam siderat la băieții ăia cu iarba.
În firma unde am lucrat eu foarte mulți ani, în vânzări, unul dintre produsele pe care le vindeam erau plicurile de hârtie pentru cd-uri și dvd-uri. Știți despre ce vorbesc, nu? Plicurile alea pătrate, fix pe dimensiunea cd-ului, care aveau una dintre părți din plastic transparent, ca să poți vedea ce-ai scris pe cd-ul ăla fără să-l mai scoți din plic.
Ei, într-o zi tocmai facturam o comandă pentru unul dintre cei mai mari clienți ai mei, iar omul, pe lângă multe alte produse, ceruse și 100.000 de plicuri. Plicuri care se vindeau la prețul de 1 leu bucata. 100.000 de plicuri înmulțit cu 1 leu pe bucată, total: 100.000 lei.
Procedura de lucru era așa. Eu emiteam factura la noi în birou, iar la depozit (care era la parter, cinci etaje mai jos) ieșea în același timp avizul de însoțire a mărfii. Aviz pe care se regăseau toate produsele facturate, ca să înceapă băieții de la depozit să scoată marfa din depozit și s-o pregătească pentru expedierea la client.
Într-un final, doar se împerecheau factura cu avizul, se verifica dacă se regăsesc pe ambele aceleași produse și dacă suma de pe factură e aceeași cu cea de pe aviz. De altfel, dacă sumele erau diferite, ăsta era primul indiciu ca undeva s-a greșit ceva, moment în care se relua procesul de la început, să depistam unde este greșeala. Dar dacă produsele și sumele corespundeau, însemna ca totul e ok, marfa putea să plece către client.
Ei, chestia e că era ușor să greșești în programul în care facturam noi, program care nu avea niciun fel de sistem de notificare a greșelilor. Dacă introduceai un preț greșit, prea mic, de exemplu, mai aflai când veneau fetele de contabilitate să te întrebe de ce ai facturat cu preț pe minus. Că lor le arăta asta programul. Dar dacă prețul era greșit în sus, adică prea mare, mai aflai când te suna clientul să te înjure că ce e cu prețul ăla.
Așa i-am greșit eu comanda clientului care îmi ceruse cele 100.000 de plicuri. În sensul că i-am pus pe factură un singur plic, dar i l-am facturat la prețul de 100.000 de lei, în loc de 100.000 de plicuri, la 1 leu pe bucată. Eroare greu de sesizat pentru că, evident, totalul sumei de pe factură era același: 100.000 de lei.
Iar aici intervine absurdul situației. Colegul meu de la depozit, cel care preluase avizul și pregătea marfa, i-a pus clientului în comandă un singur plic. Da, plicul ăla pe care îl facturasem eu la preț de mașină nouă. A desfăcut baxul, că plicurile veneau la baxuri de câteva sute de bucăți (600 parcă), a scos plicul și l-a adăugat frumos, elegant, la restul mărfii. Nu l-a dus capul niciun moment să se întrebe de ce într-o comandă în care toate reperele erau cu zecile, sutele și miile de bucăți, clientul ar fi vrut și un singur plic. Plic care nici măcar pentru mers la nuntă n-ar fi fost bun, să pui darul în el, c-avea partea aia transparentă.
N-a avut nicio tresărire de genul „hai să-l sun p-ăla de la vânzări să-l întreb ce e cu comanda asta”, că așa se proceda de obicei când exista vreun dubiu de genul ăsta. Nu, frate, omul i-a trimis clientului comanda cu un singur plic. Și nu, greșeala n-a ieșit la iveală nici când s-a făcut confruntarea avizului cu factura pentru că, după cum ziceam mai sus, sumele corespundeau.
Greșeala a ieșit la iveală doar când m-a sunat clientul să mă întrebe dacă nu cumva am ceva probleme la căpuț, de-am putut să-i facturez un singur plic la preț de concediu exclusivist în Maldive. Ce să-i mai explic omului? Că noi muncim, noi nu gândim?
Asta, dragii mei, se numește muncă la alibi. Da, greșeala inițiala a fost a mea, dar dacă pe colegul meu de la depozit l-ar fi interesat câtuși de puțin, totul s-ar fi reglat până să plece marfa către client. Fără costurile ulterioare, că, na, au mai trebuit emise niște facturi care s-au expediat în regim de urgență la client. Iar toate astea sunt costuri, costuri care n-ar mai fi existat dacă pe colegul meu l-ar fi atenționat neuronii că ceva nu e în regulă. Dar pentru asta, repet, ar fi trebuit să îl intereseze măcar un pic treaba pentru care era plătit.
Nu, n-a pățit nimeni nimic în urma poveștii ăsteia, până la urmă n-ai cum să nu greșești când muncești, dar am râs multă vreme în firmă pe seama ei. O și uitasem, probabil nu mi-aș mai fi amintit-o niciodată dacă nu-i vedeam pe muncitorii de la spații verzi tunzând cu aplomb niște iarbă inexistentă.
Adică definiția perfectă pentru munca la alibi: o treabă care în aparență este executată corect, dar în realitate nu reprezintă nimic, nu aduce niciun fel de plusvaloare. Tundem iarba asta, dintr-un loc în care nu există iarbă, pentru că așa ni s-a ordonat. Punct. De-aici încolo, nimeni nu-și mai pune nicio întrebare. Noi muncim, noi nu gândim.
Voi vă dați seama câte mii de exemple ca ăsta există peste tot în aparatul bugetar de stat? Și nu numai.
50% din bugetari merg la muncă ca să fie departe de nevastă/soț/copii și să-și bea cafeaua-n liniște.
Comentariu beton!75
Ar mai fi și salariile, Foarte mari, în unele cazuri, luate pe muncă puțină.
@MV: da, ai dreptate. Am uitat să menționez salariile.
Îmi aduc aminte când o apărut în presă cum Bolojan o redus personalul primăriei Oradea cu 30% ș-apoi al CJ Bihor tot cu atât.
Se dezbate încă. Ce zici?23
vreau si eu bugetar, dar nu ceva cu raspundere, asa, la politia locala. ma multumesc cu un 12-14.000 in mana si de banii aia mai dau ei eu o amenda doua, de forma. pot chiar sa dorm in masina. dar da, munca asta la alibi pare a fi definitia muncii la stat. de aia ii zice la stat, ca stai, nu ca este la buget.
Comentariu beton!27
veșnica discuție maniheistă bugetari – muncitori la privat. cum lucrez de capul meu și cu unii, și cu alți, cum am lucrat și la stat, și la privat, singura concluzie pe care o pot trage e că nu-i nicio diferență în calitatea angajaților. în ambele sectoare există și muncitori serioși pe bani puțini, și sinecuriști și habarniști pe bani mulți. nici măcar procentul nu diferă, și nici psihopatia la șefi!
Comentariu beton!88
Se pare ca in Romania ar fi trebuit sa lucrez la stat, „ca cica leafa-i buna”.
In Franta, munca mea la privat se plateste de 2 sau 3 ori mai mult…
Nu ma intrebati de ce raman la stat, raspunsul e mai complicat.
Oamenii care o freaca, o freaca la fel de bine la stat ca la privat. Iar oamenii muncitori, cu cap (adica cu mai multi neuroni), muncesc bine si la stat, si la privat. Sunt oameni si oameni. Da’ ia va rog io frumos sa nu va mai plangeti! Ca altfel, cum mai facem noi haz de necaz? Cata plictiseala ar fi sa avem o lume in care toti suntem destepti, responsabili, onesti, muncitori, loiali, frumosi si slabi??
Comentariu beton!35
Mereu vor fi discutii si reprosuri intre vanzari si logistica . Acum de unde sa stie tipul de la depozit ca ai gresit ? Omul o fi crezut ca esti un geniu al vanzarilor !
Comentariu beton!51
Da, ai și tu dreptate. :)))))
Nu-l mai intrebati cum a facut primii 99999 de lei!
Comentariu beton!32
Ar fi tare mișto ca oamenii să fie capabili să nu se uite doar în pătrățica lor, ci la o bucată mai mare, ba poate chiar la imaginea de ansamblu. Din păcate, nu se poate mereu. Mi-ai adus aminte de când am fost la un spital de stat în Viena. Cu tata, am mai povestit pe-aici. Ei, n-am nimic de reproșat sistemului medical austriac de stat al acelor vremuri (2009), ba dimpotrivă. Dar țin minte că atunci când am ajuns la AKH au fost de făcut niște proceduri, de completat niște hartii, de plătit niște bani Și tare m-am mirat când am ajuns la un funcționar care n-a știut să-mi explice cap-coadă ce am de făcut, nici n-a știut să mă îndrume către cineva care știa (sau poate n-a vrut, nu știu), ci mi-a zis doar ce ținea de pătrățica lui. N-a fost bai, am întrebat în mai multe locuri, unde aceeași situație de pătrățică, am făcut niște legături, am înțeles procedura, s-a rezolvat. Dar tot m-a mirat.
Comentariu beton!25
Mă, să știi că eu pot fi de acord cu asta. Cu modul în care un om plătit pentru un job să știe să facă și să rezolve doar ce ține de bucățica lui, dar asta înseamnă că rezolvă dumnezeiește tot ce ține de bucățica aia.
M-am săturat de specialiștii în tot și-n toate, dar care nu sunt în stare să rezolve bucățica pentru care sunt plătiți. Iar românii excelează la acest capitol.
Păi și nu ți se pare că oamenii ăia de la spații verzi rezolvau dumnezeiește ce ținea de bucățica lor? Mai dumnezeiesc decât să tai o iarbă inexistentă ce poate fi? 😀
Nu-s în dezacord cu principiul pătrățicii, dar în acest caz nu ar fi fost bine ca omul de la depozit să fi avut momente de tresărire, precum „să se întrebe de ce într-o comandă în care toate reperele erau cu zecile, sutele și miile de bucăți, clientul ar fi vrut și un singur plic.” Nu de alta, dar în loc să te sune pe tine să te întrebe ce-i cu comanda asta, cum ar fi fost să te sune și să-ți ceară numărul clientului? Ca să vadă direct de la sursă de ce vrea un singur plic. 😛
Comentariu beton!20
Șefa, chestia aia chiar ținea și de pătrățica lui.
Șefa? Ia c-am un moment de tresărire. De ce n-a tresărit omul? Oare pentru că nu se uita și la prețurile individuale, ci doar la cantitățile individuale, totale și suma totală? Ședință despre procedură cu toată echipa implicată! Acum! Hai, nu tresăriți, e ok și mâine.
Se dezbate încă. Ce zici?12
Deci veșnica soluție a șefilor români: facem rapid o ședință ca să identificăm prroblema și modalitătile de soluționare, nu? Practic, trebui să face o ședință prin care să ajungem la concluzia că la muncă trebuie să-ți folosești creierul. Tare.
Parcă-i văd pe șefii mei atunci explicându-i pe ton de coaching colegului de la depozit: fii parte din soluție, nu parte din problemă.
Mă, nu poți să faci ședințe în care să le spuii oamenilor: aveți grijă că trebuie sa vă ducă capul. Serios, chiar nu poți. Bine, mă rog, de fapt poți, dacă ești un middle manager într-o corporație, practic ăsta este obiectul tău de activitate.
Legat de sedinte, da, in corporatii se fac sedinte despre orice, chiar si sedinte despre sedinte…si daca esti in IT, sau in orice ai fi, ma rog, dupa ce iti trece ziua in sedinte ( nu vorbesc de cele strict tehnice ) deci dupa toate astea trebuie sa te apuci de treaba pe care o aveai in ziua respectiva, de multe ori la sfarsitul programului. Drept pentru care noi care am vrea si sa muncim si sa gandim in acelasi timp, gandim ca, cu atatea sedinte nu mai ai timp de coding de ex, si dai reject la toate sedintele puse de diversi , care nu au livrabile, ci doar se tin de sedinte, asta e obiectul activitatii lor…
Doamne, cât detestam ședințele multiple de corporație. Inclusiv ședințe cu și despre proceduri, ținute de diverși manageri. Motiv pentru care m-am pus în piele de astfel de manager, degrabă amator de ședințe pentru orice micro chestie. Că deh, am zis c-am tresărit la „șefa”.
Când noul ministru al finanțelor declară o altă tâmpenie, ce așteptări să avem de la cei trimiși să tundă iarba, fie ea și inexistentă? Ăștia parcă au fost aleși pe sprânceană…
https://m.adevarul.ro/economie/stiri-economice/caciu-afirmatia-angajatii-privat-tin-spate-cei-stat-gresita-32-contributiile-pensii-vin-bugetari-video-1_629354205163ec4271f4728e/index.html
Chiar astept reactii la asta, ca eu am ramas fara…
Păi acest ministru clar nu are toate pătrățelele pe casă. Este exemplul concret de incompetent numit că n-am găsit p-altu. Ca și Veorica și alții.
Nu pot să cred, @Boss, și tu ești supus greșelii? 😜😂
Foarte rar spre deloc. 😛
asta cu iarba e categoria usoara.
cand asfalteaza gropi pline cu apa, in conditii de ploaie deasa, ce sa mai zici?
Comentariu beton!16
Ce să mai zic? Că cineva mai are de încasat încă o dată niște facturi pentru gropile alea.
Trebuia să fi pus în plic un cd cu ACM….altfel guști gluma, ca client…zic!
Acuma mai exista o chestie, daca palmasu ala merge si ii spune sefului ca nu are ce tunde acolo si el e trimis la plimbare dupa? Daca, chiar a facut poate asta odata si i sa spus ca nu e treaba lui, a doua oara sigur no mai face, merge si taie smocul ala de iarba si gata.
In ce priveste povestea ta sunt doua lucruri diferite, acolo a fost o greseala, o greseala omeneasca pana la urma pentru cei care muncesc, dincolo poate nu a fost o greseala, asa au fost facute contractele, voit nu greseala omeneasca, e vorba de cu totul altceva, la tine era vb de o greseala, la ei de niste contracte “bine” facute, zic si eu.
Păi eu n-am învinuit doar pălmașul pentru munca la alibi. Tot lanțul ierarhic muncește la alibi.
Am patit ceva asemanator cand lucram in service.
Necesar la masina erau 2 rulmenti de roata, niste chestii mari, grele, ca veneau cu tot cu butuc de roata, senzor abs si suruburi de montaj.
Comand eu 2 bucati, si astept. Primesc 1 bucata rulment, si o bucata o bucsa mica mica de maxim 50 grame. Pe ambele cutii era aplicat acelasi cod de produs, pe factura erau 2 bucati din acelasi cod.
Am ras, si am intreabat: mai chiar nimeni nu a observat? Nici cine a lipit codurile pe cutie, nici la asezare pe raft, nici la impachetare pt livrare, nici soferul? Chiar nimeni? Toti ziceau ca nu e treaba lor….mai nene era vizibila diferenta! Ca atunci cand ai 2 pepeni pe factura si tu livrezi un pepene si o visina.
Dupa vreo 2 ore m-am lasat pagubas, evident am comandat inca un rulment , a venit, am reparat masina, toate bune.
Absurdul situatiei m-a lovit dupa cateva zile, dadusem bucsa retur, si a fost refuzata pt ca pe factura scria rulment si in cutie era altceva! A fost nevoie de interventii/telefoane ca sa le explic ca ei sunt prosti si eu am dreptate, pana la urma am rezolvat.
Comentariu beton!37
Asta îmi aduce aminte de un banc: Cică trece un om pe stradă şi vede cum un muncitor sapă o groapă şi cel din spatele lui toarnă pământul înapoi în groapă şi tot aşa până la capătul străzii. Mirat, îi întreabă ce se întâmplă, care-i rostul muncii lor. La care ei răspund senin „azi lipseşte cel care plantează copăcelul”.
QED.
Comentariu beton!61
Anul 2020, sa isi recupereze sotul permisul dupa cele 3 luni de suspendare. Dupa multe zile de cautare intre Bucuresti (locul de emitere) si Bacau (locul de suspendare), a ajuns in sfarsit unde trebuia sa fie. La ghiseu i s a zis ca ei nu au primit fax care sa ii anunte ca perioada s a terminat. “De unde fax? “. “De la d’avoastra. A, n-aveti fax??? Stati asa ca rezolvam”. Si l-a trimis pe sotul in camera cu xeroxuri (alaturi)si l au pus sa sune la ele la ghiseu si sa le trimita fax. Credeti ca e gata? Nu, dupa ce au primit fax, i-au zis ca a venit prea devreme, ca doamna care deschide calculatorul vine la 11 nu la 9. M-ati auzit? Doamna care deschide calculatorul. Ce patratica frate? Ce alibi? Eu mult timp am crezut ca lantul e putred pentru ca nu se vrea. Acum cred ca nici nu se poate, in afara ca nu se vrea. Ori exista cineva acolo sus care asta face toata ziua: se uita peste toate procesele si sistemele si se gandeste cum sa le faca la caterinca, in bataie de joc, gen doamna care deschide calculatorul…,
Comentariu beton!43
Hehehe …am cunoscut la vremea aia pe tartorele peste tehnica IT la Rolem (Dräxlmaier) din Codlea. Ce să povestească de toată tehnica veche ce o trimitea firma mamă în Ro, da’ la mare cinste la saurienii saxoni din conducere, pe chestii sentimentale de Vaterland. Au o ședință de aia de eficientizare și șefa de la contabilitate propune să vină contabilii la 6 în loc de 7, dimineața bineînțeles. Și ca să poată ăia lucra, să vină calculatoriștii înainte la 5, tot dimineața.
auzit dimineață la radio:
poșta română: cumpărăm biciclete/trotinete electrice pentru poștași!
sindicatul: nu vrem modernizare că ne fwteți KPIu’ de 4km/h (per pedes) și vor fi oameni dați afară!!!!
Comentariu beton!24
Doamne ferește! Asta e pe bune?
europaefem, dap
Acum un an si ceva, ploua torential pe Bd. Poligrafiei, si ce sa vezi, o echipa de la „spatii verzi” nu stiu ce firma era, dar ati inteles ideea, uda cu furtunul spatiile verzi ce delimiteaza sensurile de pe bulevard… tot munca la alibi de asemenea… mama lui „Dorel” e mereu gravida…
Comentariu beton!20
Fix asa, @MV! Cat am citit, mi s-a dus mintea buluc in experienta mea cu corespondenta cu ai nostri cu taxe si impozite locale. Ca eu, contribuabil cu constiinta in portofel, intelegand ca trebuie sustinut bugetul ala de spagi, onorarii, salarii nesimtite si paraindaraturi, platesc naibii tot, la timp. Si uite cum vine la cateva saptamani dupa termenul limita, asa pe dupa Paste, zic, o „felicitare” de la dgitl, care oricum, si-asa, lipita, mi-a dat mereu neste fiori scotieni, reci-fierbinti.
Pe coloana finala, la sold, zero. Dedesubt, cateva paragrafe: ca aveti de plata 0 lei. Ca, cf art, din legea, din codul fiscal, mai dati penalizari de atata pe luna, da’ puteti sa faceti si contestatie, si… etc. Intorc eu si pe dos hartia, da’ zero era tot zero. Bun, adresez muta gratulatii pt toti decedatii si ranitii neamului lor si ma gandesc: „n-oi fi singura care a primit nonsensul asta; oare de ce nu adauga in calcule si hartia, tonerul, curentul electric pt tiparire, plicul (ala, ca al tau @MV :)) ), expedierea si postasul, basca salarizarea personalului implicat?! Barem sa inteleg ca e ceva de plata…”
Dar concluzia e clara, te citez: „munca la alibi: o treabă care în aparență este executată corect, dar în realitate nu reprezintă nimic, nu aduce niciun fel de plusvaloare. Tundem iarba asta, dintr-un loc în care nu există iarbă, pentru că așa ni s-a ordonat.”
E grele și e multe de explicat..n-ai cum așa ceva.Si mai e o chestie: dacă ești prea interesat de muncă ,în unele situații,te trezești că ești incomod,și la cel ce tundea ce nu avea se potrivește la mare fix.Cum altfel aș vedea pe stradă o mașină care „udă” asfaltul când afară stă să plouă sau când aseară a plouat de a spălat tot praful?
Peste tot e la fel. Dragii mei colegi scriu mailuri de parca le pleaca avionul in 2 minute si raman fara net. Zici ca e concurs de care poate scrie un mail mai generic si mai irelevant.
De ex: da-mi si mie documentul x pentru echipamentul care a plecat la clientul y (de multe ori numele clientului e gresit sau incomplet: emag in loc de dante international cum se numeste de fapt)
Asa ca intr-o zi am sunat inapoi si l-am dirijat pe colegu cum se cere o informatie intr-o firma normala la cap. L-am invatat sa dea seria echipamentului ca sunt doar 3500 in flota, sa scrie corect numele clientului si mai ales de unde sa ia informatia.
Trimite omu mailul si la sfarsit imi zice ca nu poate face de fiecare data asta, ca are treba (deh, om de vanzari). Ce m-a enervat a fost ca l-a pus pe sef-su la cc, gen uite bah ce imi fac astia. Si i-am raspuns si eu ca de fiecare data cand primesc mailuri incomplete sau la misto, o sa le gasesc un loc caldut in deleted items, tot cu sef-su la cc.
Si eu sunt 50% pe vanzari, stiu cum e sa iti arda buza pe vreun santier. Dar astia fac d-aste si cand sunt in birou cu mine
„noi muncim, noi nu gândim” și „moarte intelectualilor” parcă au fost scandările preferate la mineriadă. când a avut loc? prin 1990, parcă. înseamnă că în conștiința colectivă a românului era deja cuibărită ideea asta – a gândi este apanajul intelectualilor, iar a munci este treaba muncitorului. anii au trecut, ideea a rămas și s-a mai și „perfecționat”. negânditul ăsta e întâlnit și-n mediul privat, după cum ai exemplificat și tu, nu doar în sistemul de stat, să fim serioși.. asta ne conduce la ideea că, pentru marea majoritate a românilor, gânditul și muncitul se exclud reciproc. ca să nu mai zicem că, dacă gândești, mai începi, doamne-ferește!, să cauți și soluții, adică-ți îți complici munca/viața! asta pe de-o parte. pe de altă parte, mai există și o nepăsare pentru banul public sau banii patronului, iar dovada e că se și fură-n draci, de ani de zile, în ambele sisteme. mai apare și faptul că sistemul de învățământ nu încurajează/cultivă versatilitatea tinerilor – dar versatilitatea aia din English Oxford Dictionary, versatile – able to adapt or be adapted to many different functions or activities. și nimeni nu-i învață pe copii și tineri să muncească și să gândească, iar ei devin adulți. în familie e cam pe principiul „să-i ofer copilului tot ce eu nu am avut/ lasă-l, că are timp să muncească atunci când crește”. la școală-i pun să memoreze mecanic niște bălării, în cele mai multe cazuri. exemplul de „negândire” dat de tine îl întâlnim zilnic, de ani de zile, în absolut orice domeniu, rare-s excepțiile. că am rămas blocați în niște tipare și nimeni nu vrea/știe/poate să le schimbe. până la urmă sunt două lucruri – mentalitatea și nepăsarea. ale noastre, ale tuturor. (bine, putem s-amintim și prostia și nesimțirea și inconștiența, dar lungim pelteaua.)
Comentariu beton!29
CD-uri, DVD-uri, o tempora… Dar de dischete Floppy Disc de 1.44 MB isi mai amintește cineva? Erau la baza activității la departamentul de contabilitate, ca pe ele se transmiteau salariile la banca. La un moment dat stocul era pe sfârșite asa ca Departamentul Contabilitate face un necesar de 4 cutii de dischete către Serviciul Aprovizionare. Se obțin toate aprobările pe cale ierarhica asa ca Dorel da comanda de patru cutii de dischete. Toate bune si frumoase pana a sosit comanda de patru cutii, fiecare având un metru cub de dischete. Dupa zeci de ani, cred ca mai zac doi metri cubi de dischete in vreun colt de magazie.
Comentariu beton!23
N-ai idee de câte ori am pățit asta. Că în firma despre care povesteam vindeam și dischete, tone de dischete, că era fix în perioada despre carre vorbești tu. N-ai idee de câte ori am trimis la clienți comenzi exact cum zici tu, ei aveau nevoie de 40 de dischete, dar cineva de la aprovizionare habar nu avea de capul lui și comanda 40.000 de dischete. 😀
Acum 4 ani căutam disckete și nimeni nu mai avea. Sunt niște avioane ce știu să încarce actualizările doar de pe FDD. Au încercat colegii să comande BUS-uri speciale cu care să se conecteze în alte locuri dar fără reușită. Mai erau și faimoasele B737-500 la care sistemul de entertainment rula de pe… casetă 🙂 Spaima marketingului și justificarea noastră de a avea o combină audio dublu radio casetofon în birou cu boxele aferente (150 PMPO) 😀
Până şi eu, care sunt mai tânără decât majoritatea celor de aici, am prins dischetele vieții. În clasa a 12-a pentru atestatul de informatică (anno domini 2006) mi-am făcut proiectul pe floppy, deoarece janghinele de computere de la liceu nu aveau instalat slot de CD. Şi l-am salvat pe mai multe dischete, în caz că se strică prima 😆
Taică-meu mai are în bibliotecă modelul inițial de dischete, cele de dimensiuni mari. Amintiri..
intre timp, colegul tau a avut o cariera ascendenta si actualemente este mare secretar de stat.
Asta era incheierea corecta 😀
Din astia am vazut zeci de mii. Majoritatea romani. Si chiar si in corportaii. Asa au invatat de la tata lor care de obicei a fgost un om fara scoala si le-a zis, ma tu la munca te duci sa faci ce zice sefu nu sa gandesti. Ca daca te pui bine cu sefu iti va fi bine. daca faci pe desteptu’ nu iti va fi bine.
Astia is verisori cu aia de zic sa ni se dea, sa ni se faca, ca noi nu avem training sa facem asta, unde asta poate fi orice.
Si vor si-o tara ca afara…
Acum lângă blocul meu: un muncitor de la spatii verzi tunde gardul viu. In fața lui altul calca pe iarba si buruienile care au de doua ori inaltimea gardului viu. Să aiba celalalt muncitor loc sa bage foarfeca sa tunda frumos laterala. Să fie estetic. Dupa ce au terminat de tuns, iarba si buruienile au acoperit gardul viu caruia i s-a facut freza.
Munca în zadar se poate defini și așa:
Acum mulți ani când nici nu exista în lexiconul românesc ”munca de acasă” merg la sfântul birou să fac act de prezență în vinerea de dinainte de Crăciun. Plictiseală mare. Proiectele restante nu atrăgeau pe nimeni. Toți visau deja cozonaci și brad. La un moment dat apare pe etaj unul dintre șefi. Toată lumea a început să ”lucreze”. Era un țăcănit de taste și butoane mouși mai ceva ca într-o sală cu teleimprimatoare. Nuș ce făceau alții dar eu eram foarte ocupat să extind fiecare folder din C:\Windows.
Probabil spre sigur lăbarii roșii de pe aici au un șef care dorește să audă țac-țac-țac. Că nimic în viață de fapt dă scrool pă bloguri și lăbăresc toate comentariile nu-l interesează. Au activitate.
Apropo de asta cu activitate. Când încă mai purtam trese pe umeri generalul responsbil cu logistica î-l intreabă pe șeful nostru, colonel de transmisiuni:
” – Băi Liviule, băieții aăa ai tăi tot timpul pe scări la cafele, la țigări”
”-Domnule General eu îmi fac griji când î-i văd că se agită”
Se dezbate încă. Ce zici?19
stai că am și eu una cu armata; anul 2000, să zic; noiembrie tîrziu; co’andantu’ de unitate cere să nu vadă pic de zăpadă, că la unu dechemvrie, mare depunere de jurămînt; oamenii au curățat TOT, asta însemnînd inclusiv scuturat copacii; vine ceva delegație de la bucurești:
– băi colonele, da’ la tine în unitate n-a nins?
– ba da! da’ i-am pus să curețe… paradă…
– băi, și copacii?
-….
ce făcea trupa mai pe seară? exact, arunca zăpadă (adusă cu camionul de peste drum) în copaci; da’ n-a fost bine cu lopețile, așa că au făcut niște „catapulte” din foi de cort…
i kid you not!
Comentariu beton!21
Se spune că era odată o furnică ce venea în fiecare dimineață veselă la muncă. Îi plăcea ce făcea, muncea cu drag și spor și, mai ales, era fericită.
Șeful, Leul era suprins că furnica lucrează așa de bine fără să fie supravegheată. I-a venit o idee: dacă furnica producea așa de mult singură, fără să fie supravegheată sigur va produce și mai mult dacă va avea un șef direct.
Așa a fost angajat Gândacul. Acesta avea experiența în supravegherea muncitorilor și era cunoscut pentru faptul că scria niște rapoarte excelente. Prima decizie a Gândacului a fost să instaleze un ceas de pontaj. Apoi, și-a dat seama că avea nevoie și de o secretară ca să-l ajute să scrie rapoartele lui minuțioase. Astfel, a angajat pe Păianjen.
Păianjenul avea grijă de arhive și răspundea la telefon.
Leul era foarte mulțumit de munca Gândacului, rapoartele lui erau excelente, așa că i-a spus că și-ar dori și rapoarte de producție și analize ale trendului pentru a le putea folosi în ședințele viitoare.
Gândacul și-a luat munca în serios, așa că i-a cerut Leului un computer de ultimă generație, imprimantă modernă și un angajat care să se ocupe de departamentul de IT. Așa a fost angajată Musca.
Între timp, Furnica care demult venea la muncă cu plăcere și era tare productivă a ajuns să semneze tot felul de rapoarte zilnice și să participe la ședințe lungi și plictisitoare care îi luau cea mai mare parte din timpul de lucru.
Leul a considerat că mai are nevoie de o persoană care să se ocupe de departamentul unde lucra Furnica. Astfel a fost angajată Cicada.
Cicada, în prima zi de lucru și-a cumpărat un scaun ergonomic și un covor pentru biroul ei nou. A doua zi a cerut un computer și un asistent personal pentru a putea face planul de optimizare a muncii și bugetului.
Departamentul unde lucra Furnica a ajuns un loc extrem de trist. Nimeni nu mai lucra cu drag și spor, iar stresul afecta productivitatea.
Leul a observat că în departamentul unde lucra Furnica a scăzut productivitatea așa că a angajat Bufnița, un expert ce va veni cu soluții de creștere a productivității.
Bufnița a analizat ce a analizat și la sfârșit a ajuns la concluzia că departamentul furnicii are prea mulți angajați.
Ghiciți pe cine a concediat Leul?
Pe furnică! Pentru că era un angajat cu o atitudine negativă și îi lipsea motivația…🙄😏
Comentariu beton!45
Mama, cum a venit asta!
”…Elefantul, vrăbiuța plus bursucul și maimuța
muncesc cu aprindere la o întreprindere….”
…n-am găsit altă rimă!
Povestea vieții mele profesionale 😂. In afara de concediere…
Ma duc sa plătesc la ANAF o nimicură de rămășiță de 21 lei și ceva bănuți care habar nu am de unde a apărut, de vreme ce ma știam la zi cu toate cele. În fine, plătesc fizic, la ghișeu, ca să fiu sigura ca rămășița dispare pe loc din evidentele lor. Credeți ca scoți banul și plătești pur și simplu?! Nu! Mai întâi se întocmește documentul de plata, la ghișeul 5. Apoi doamna de la ghișeul 5 înmânează documentul doamnei de la ghișeul 6, printr-o deschizatura din peretele comun. Ma mut la ghișeul 6, mi se da documentul spre a fi semnat, îl restitui, îl avizează, apoi îmi primește banii. Cât credeți ca durează toată povestea? 20 de afurisite de minute, în condițiile în care eram prima la ghișeu!!! De ce e nevoie de 2 funcționari pentru asta???? Ah, da! Pentru ca șeful a zis ca unul întocmește documentul și altul primește banii!
Mamaaa, mi-am adus aminte cand m-am dus sa inmatriculez masina. Trebuia platita taxa de poluare, sau asa ceva. Ma duc la un ghiseu, dna de acolo se uita prin acte, face calculul si ma trimite cu aceleasi acte, plus inca un biletel, pe care imi scrisese suma de plata, la un alt gjiseu, unde cum ai scris si tu un functionar creaza documentul, si un altul iti ia banii. Trei persoane care fac munca de una…
In viata asta unii se ghideaza dupa sloganul:
„Numai cine nu munceste nu greseste.” deci daca gresesti inseamna ca muncesti…
Apoi cand vor sa fie avansati spun:
„Nu muncesti cu gresesti. Nu gresesti, un motiv in plus sa fii avansat”.
Cam asa se lucreaza la stat(ul roman)
Vreau si eu sa ma angajez sa tund iarba care nu exista.
Am văzut un reportaj la tv cu un drum asfaltat într-o comună/sat de au rămas oamenii cu porțile la un metru sau mai mult deasupra drumului. La întrebarea reporterului:
– De ce la-ți făcut așa?
– Păi așa era proiectul.Punct.
Băi, cum să faci așa ceva, tu ca și constructor meseriaș, dacă vezi că ceva este în neregulă cu proiectul?
Ca în bancul ăla cu construirea unui tunel unde două echipe se apucă una dintr-un capăt al muntelui și a doua din capătul celălalt și trebuiau să se întâlnească la mijloc. Cineva întreabă:
– Și dacă nu vă întâlniți ?
– Eh, atunci or să fie două tuneluri.
Bine, am văzut și o fază în orașul Uricani unde o firmă a asfaltat într-un cartier trotuare și le-au cam vălurit. Au trebuit să spargă tot și să refacă lucrarea pentru că primăria a refuzat să recepționeze lucrarea.
Da, frate, fix așa: păi așa era proiectul. Plm, și pe absolut nimeni nu interesează.
Ce n-am precizat eu în articol este că echipa de tuns iarba era din patru oameni. Trei se uitau și unul tundea ceva ce nu trebuia tuns.
La casa dintr-o stație Peco:
Eu: – (…) as mai vrea și un ice- Coffee, va rog”
Vânzătoarea: – Nu avem. Adică avem, dar nu va putem face, pentru ca nu mai avem gheață
Eu: – Păiii…faceti-l fără gheață.
Vânzătoarea: – Nu putem. Ca rețeta e cu gheață.
Eu: – Puneți restul ingredientelor, „dăcât” ca fără gheață.
Vânzătoarea: – Nu avem cum. La rețetă ne zice sa punem gheață
Eu: – Ok. O cafea scurta..”
Jizăs f*cking Christ!
Comentariu beton!14
Terasă oarecare:
-Cum faceți frappe-ul?
-A, e foarte bun, îi punem și înghețată de whatever, și finetti sticks, și umbreluță…
-Se poate scoate înghețata, sticksurile și umbreluța și să fie 2 lingurițe de nescafe, vâz, vâz, apă și 5 cuburi de gheață?
-Se poate…dar să știți că prețul e același!
-Sigur. Ce bine că nu trebuie să plătesc ceva extra pentru că vă stric rețeta.
Principii, frumos. Ori Ice-Coffee după rețeta corectă, ori deloc. 😀
Pe modelul Raluca, anul trecut în deltă. Afacere privata. Pensiune cu detoate.
-Vrem și noi o barcă sa ne plimbe.
-Avem barcă de 4 persoane și barcă de 8 persoane.
-Ok. Noi suntem 6. O vrem pe cea de 8.
-Păi, barca pleacă cu 8.
-Am înțeles. Vă plătim 8.
-Nu ați înțeles, barca pleacă cu 8.
-Ăaa… …. …. Și ce alternativă ne propuneți?
-Sunați la numărul acesta și vă rezolva.
Numărul acela era de la concurență. Care s-au bucurat de modelul de business al celor care ne găzduiau. Și ne-a plimbat cu o barcă de 14, la preț de 6. Plus o prăjitură apa, cafea și înghețată pentru pitici, din partea casei.
Comentariu beton!19
Nu ca i-as lua partea fostului tau coleg MV-ule dar fi atent faza aici:
*Intr-o frumoasa perioada a vietii mele lucram pentru o firma membra a AV Alliance. Printre marii clienti se numarau Primaria Bucurestiului, lipitorile de la Ar*ub, opereta, etc… Adica pe romaneste se invateau lunar de aproape 4-500k euro venituri DOAR din inchirierea de echipament si personal calificat pentru evenimente medii si mari.
*Eu ma ocupam de depozitul de echipament si-mi treceau prin mana comenzile clientilor, la genul vreau sa fac o cantare in P. Unirii, scena trebuie sa aiba x inaltime, y lungime si z latime, luminile, sunetul, partea video etc. TOATE articolele oferite aveau un pret fix pentru evenimentele private, unde cei ce inchiriau stiau preturile de pe piata si un altul FOARTE variabil pentru de exemplu, ultimul targ de Craciun din 2018 😉
*Eu ca o panseluta, bag lista de necesitati in WMS si asta imi da un pret care il bag in SEAP. Bai, nu-ti spun ca a sarit toata lumea de *ur in sus nu trebuia sa bag pretul ala in sistem ca de fapt noi „trebuia” sa mai subcontractam 2 firme ce aveau si ele partea lor din cascaval – una dintre ele legata direct de un cantator dintr-o trupa abonata la zilele oraselor, trupa ce uda si in acest moment corporatristele nemaritate cu „viata ca o coca-c**a”.
*S-a refacut „oferta”, toata lumea a fost multumita si, din momentul ala, pentru fiecare oferta facuta institutiilor bugetare se baga un 25-30% in plus. Nu am stat decat trei luni in firma fiindca semnatura mea aparea cam peste tot si sa zicem ca imi place mai mult perna de acasa 😉
*Poate de aia nu l-a interesat pe colegul tau ca ai vandut un plic de hartie cu 100k lei??
La intamplarea povestita aici, imi apar in ochi aceiasi oameni de la spatii verzi care sufla frunzele de pe trotuar.
Sa recapitulam, intr-un zgomot infernal, cu ajutorul unui obiect care arde combustibil, sufli in niste frunze sa le dai mai asea incolo. Frunze care se pun inapoi la prima adiere de vant.
Ceva mai inutil decat asta nu pot fi decat celebrele 3 randuri de borduri.
Am cunoscut odată un paznic care nu păzea nimic .
A durat mult până am reușit să îl cred, omul era trecut bine de prima tinerețe și părul alb parca te impiedica sa îi zici mincinos din prima .
Avea un teren, avea garduri, dar ceea ce nu avea era o poartă .
În sinea lui credea că sunt niște bani spălați, știa din auzite că e un mahar mare din fotbal .
Era fericit totuși că vechimea la pensie ii mergea, și că ăla îi făcuse o coșmelie cu o bancă și o masa pe care ținea un registru .
Nu notase încă nimic, pentru că nimeni nu intrase înăuntru cu vreun camion sau vreo mașină .
Un singur regret avea, că nimeni în lumea asta mare nu știa să îi spună totuși, el ce păzea?
Gurile rele ar putea afirma că își păzea masa, registrul, și banca pe care își întindea ciolanele noaptea .
Nu vom afla poate niciodată asta, că nu am mai avut drum pe acolo de atunci, cum nu înțelegeam nici de ce ar plati un mare stab o paza pe un teren fara poartă la intrare .
Sper doar că mosul a reușit să prindă pensia, se zice că se pune ceva in ea și nu durează mult.
Bine, nu în alea speciale, că mulți din aia fac tot atâta treabă ca și paznicul care nu păzea nimic și era și plătit pentru asta .
Când eram tânăr împreună cu o duzină de camarazi am fost puși la rupt iarba mică din fața tancurilor de la stocul de război .
Tancul fărâmă copaci, case, prăpăd face, totuși 14 tineri îi făceau cale în fața firelor de iarba ce ieșeau din beton, din motive inexplicabile .
Noi și modul, inutilii utili .
Întâmplarea povestită de tine mi-a amintit de una văzută de mine prin octombrie. Într-o dimineață, mergând cu mașina la serviciu, am ajuns la un moment dat pe o stradă unde traficul era blocat, se inainta, dar greu. Ploua torențial, nu prea îmi venea să încerc vreo depășire, deși eram într-o zonă cu linie discontinuă, dar ploua atât de tare încât nu aveam vizibilitate. Când într-un târziu am reușit să înaintez, am vazut si sursa blocajului și mi-a cazut fața! Era o cisternă de la primărie care mergea încet și spăla carosabilul în timp ce ploua torențial!