O să discutăm azi despre o chestiune extrem de importantă, mai ales în contextul apropierii lunilor de vară, cunoscute și sub numele de „unde mergi în concediu?”. Vă spun, după ce vieți citi acest articol, viețile voastre se vor împărți în două: înainte și după ziua de azi.
Până s-o cunosc pe fashionistă, eu, ca orice cetățean normal al acestei planete, îmi făceam bagajele prin procedeul clasic: luat brațul de haine din dulap și azvârlit în troler. După care, luat teancul de chiloți și azvârlit în troler. Idem cu șosetele și ce mai aveam io nevoie.
De aici încolo, în funcție de cât de lungă urma să fie deplasarea, parametru care generează o creștere proporțională și în ceea ce privește cantitatea de haine, era foarte posibil să urmeze și o scurtă, dar eficientă, procedură de urgență: îndesat hainele bine de tot cu genunchiul, ca să se poată închide trolerul.
Nu mă abăteam niciodată de la această metodă, o respectam punct cu punct, mai ceva ca pe cele 10 porunci.
După care a apărut distinsa ființă care mi-a răpit inima și viața mea s-a împărțit în două: înainte și după prima plecare împreună.
Știți, prima oară când am plecat undeva amândoi, încă nu locuiam împreună. Prin urmare, abia când am ajuns la destinație, distinsa a putut vedea cu ochii ei cam în ce hal putea arăta conținutul trolerului meu.
Moment în care mi-a explicat că nu e ok ce fac, că cum mai găsesc io ceva prin dezordinea aia după două-trei zile, că îmi arată ea cum se procedează, că e una Marie Kondo, o japoneză care bla bla bla.
Bănuiesc că știți cu toții ce grad de atenție ai când cineva vrea să-ți explice chestii care te interesează foarte puțin spre deloc, dar ești în ingrata postură de a te preface captivat de subiect. Că, na, eu voiam s-o impresionez, nu să-i transmit că mi se fâlfâie groaznic de cum ar trebui să-mi fac bagajul, că practic aste e ultima problemă din lume pentru mine.
După care, la un moment dat și-a deschis și ea bagajul ca să scoată ceva de prin el, moment în care am rămas cu gura căscată. Toate hainele, toate lucrurile, erau puse acolo într-un mod în care ochiul meu nu mai zărise vreodată. Da, ok, mai aveam și eu momente în care îmi învingeam procrastinarea și-mi aranjam hainele la dungă, în troler, dar tot împăturite și așezate unele peste altele le puneam. Că cum altcumva?
Ei, uite că în momentul ăla am aflat cum altcumva. Tot ce avea distinsa în bagaj se prezenta sub formă de rolă, de cilindru, exact cum vedeți în cele două imagini de mai jos. Am rămas un pic pe gânduri când am observat că de fiecare dată când avea nevoie să scoată ceva, lua exact lucrul de care avea nevoie și aia era tot.
Dar pentru că sunt căpos, m-am prefăcut că n-am observat nimic și că nu mă interesează subiectul. Cam până prin a treia zi, când eu nu-mi mai găseam nimic prin troler fără să-l întorc cu fundul în sus, iar distinsa își scotea elegant, dintr-o singură mișcare, orice avea nevoie. Atunci am cedat și-am admis că trebuie să aflu, trebuie să învăț și io să-mi fac viața mai ușoară.
Când ne-am întors acasă, mi-a trimis videoul ăsta și mi-a zis că aste e tot ce am de făcut. Desigur, dacă ești dispus să muncești oleacă mai mult. De atunci, n-a mai existat să plec undeva și să nu-mi fac bagajele fix cum zice tanti asta japoneză, Marie Kondo, pe numele ei.
Chestie care mi-a folosit mai mult decât m-aș fi așteptat, pentru că în ultimii ani am tot avut deplasări care au presupus să mă mut într-un timp relativ scurt dintr-o cazare în alta. Păi dacă-mi făceam bagajele pe vechiul procedeu, dracu’ mai găsea ceva în trolerul ăla. Trebuia să scot tot conținutul și să-l întind elegant pe pat, ca să-mi pot alege câte ceva de îmbrăcat.
N-o să vă mint, nici n-aș avea cum, că mă cunoașteți suficient de bine ca să știți că lenea mea cronică nu mi-ar permite să împăturesc o bluză din doișpe mișcări. Dar am înțeles baza a ceea ce zice femeia asta: indiferent ce vrei să împăturești, înainte de toate trebuie să obții un dreptunghi. De ce? Pentru că dreptunghiul se roluiește frumos, rotund, uniform. Iar eu stau și fac asta de fiecare fucking dată când plec undeva mai mult de trei zile.
Da, da, acum și trolerul meu arată tot ca-n pozele alea de mai jos, îmi pare rău că nu i-am făcut niciodată poză, dar voi rezolva asta cu prima ocazie. Chestie care, cel puțin vara trecută, când am schimbat nenumărate hoteluri, sau acum în CarsAndRoads (când ne-am cazat în vreo cinci-șase), a fost aproape de life saver.
Știți cum e să fii deja la a patra mutare din hotel în hotel, iar bagajele tale să arate la fel de ordonat ca în secunda în care ai închis trolerul la plecare? Sau cum e să-l deschizi și să-ți poți alege cu ce vrei să te îmbraci, fără ca asta să însemne să scoți aproape tot din interior? Sau să nu mai stai să-ți faci bagajele de seara, pentru că știi că a doua zi dimineața rezolvi în cinci minute? De-aia m-am și hotărât să vă povestesc despre.
Și-acum să vă aud pe voi? Este că nu dați nicio ceapă degerată pe făcutul bagajelor? Dacă au intrat toate în troler, și se mai și închide, restul e doar vânare de vânt, nu?
…
Io am o regulă simplă: 3 tricouri și 3 perechi de pantaloni, 5 chiloți și 5 perechi de ciorapi. Atât.
Încap într-un troller d-ăla mic.
P.S. Faină metoda lu’ tanti asta. De văzut și reținut.
Comentariu beton!27
Io înțeleg regula ta simplă și sunt de acord cu ea, dar ce faci dacă pleci nouă zile (cum a fost în CarsAndRoads) sau două săptămâni (cum a fost vara trecută)? Că io nu stau să spăl haine în vacanță.
@MV: ză sicret, ma’ frend, iz in dă wașing. Evri dei. 🤪
Deja, la mine, spălatul e o rutină. De-aia îmi pun 5 perechi de chiloți și de ciorapi pentru că ăia chiar n-am chef să-i spăl zilnic. Așa că-i spăl o dată la două zile. 😉
P.S. Dacă n-aș avea chef de spălat, apoi Gizăs cu mila, că mi-ar trebui ditamai trollerul și acolo chiar ar fi hainele de-a valma. 🤭
Comentariu beton!14
Nu-mi imaginez cum aș fi putut să-mi spăl hainele la hotel, mai ales când ajungi seara, iar a doua zi dimineață devreme pleci.
@MV: evident că atunci nu le spăl la hotel, ci când ajung la destinație. 😉
Ce-nseamnă troller mic? Că așa am plecat eu cu încă trei fete undeva, cu mașina uneia dintre ele și asigurarea că „ți-am păstrat loc în portbagaj pentru bagaj.” Moment în care m-a „lovit” un gând: „Cam cât loc?”. „De-un troller mediu.” A, bun, că fix mediu am. Ce să vezi. Trollerul ei era mic, al meu era mediu, dar ea insista că era, de fapt, un troller mare. Evident, greșea!
Comentariu beton!23
Da @John, când plecam 4-5 săptămâni in Europa, plec exact cum spui tu, 3 tricouri și 3 perechi de pantaloni! 😂😂😂
Deci tu mergi in concediu sa îți speli rufele? Sunt de acord ca nu îți iei toată garderoba cu tine dar nici așa! 🙄
Troller mic înseamnă troller de mână, ăla de-l poți duce cu tine-n avion, dar io n-o fac niciodată pentru că am în el și trusa pentru tuns și ras. Ăla e mic, în accepțiunea mea.
@Emil: dacă nu mi-aș spăla rufele, mi-ar trebui un troller de 300 kile. 🤣🤣🤣
Io vreau să știu un singur lucru – și tank top-urile le împăturești așa? Dar eșarfa fuchsia? 🤣
Lăsând gluma la o parte, tanti asta știe ea ce știe cu împăturitul. Eu am inclusiv hainele în sertare împăturite așa, de poate distinsul meu soț să își scoată câte UN singur tricou odată, în loc de câte șapte, pe care să le îndese apoi cu piciorul la loc 😁
Comentariu beton!41
Da, știu ce spui, mi-aș dori să pot spune și eu același lucru, dar să vezi ce. Mie mi-a fost repartizat cel mai mic și mai janghinos dulap din casă, dulap în care abia am loc să-mi bag lucrurile pe sistemul unele peste altele. 🙁
@(altă)Iulia: io-l înțeleg pe omu’ tău. E greu când ai 7 rânduri de haine îndesate-n noptieră. 🤣
Comentariu beton!21
Ce bine este sa trăiești intr-o casă mare doar doua persoane! Walk-in-robe lu’ jumătatea + un dulap, iar eu doua dulapuri sunt suficiente sa ne ținem aproape toate hainele pe umerașe. Mai avem un dulap aproape gol. Plus un dulap pt încălțăminte! 😊👍
@JT, hai, bre, că nu-s chiar așa harpie. Are 3 sertare întregi. În comodă, nu în noptieră că n-avem. Adică avem, niște radiouri Vega de prin anii 60 pe post de noptiere 😁
În schimb, să vezi ce fain e când tre să îndeși în troller vreo 2 perechi din încălțările domnului, picior delicat, 46… 🙄
@altaIulia, eu chiar am piciorul delicat (35 la pantofiori 🙂 ), dar când trântesc în troler ghetele de drumeție ocum 1/3-1/2 din spațiu.
@Ady, lasă, că și io tot pe picior mic (36, rar 37), și știu cum e… 2 perechi de bocanci și s-a dus dreq fericirea 😂
Da io tot vreau s-o văd pe tanti asta cum împăturește ea 2 perechi de adidași și una de ghete 46, astfel încât să încapă într-un troller 😁
Ba da eu dau o ceapă degerată pe făcutul bagajului. Acum plec într-o altă delegație, lucru pe care îl fac de vreo 20 de ani, în jud. Timiș, așa că m-am obișnuit să-mi fac bagajul. De fapt îl fac de la 14 ani de când am plecat la liceu, și doar eu mi-l fac, n-am lăsat niciodată pe altcineva. Poate asta m-a și disciplinat!
Comentariu beton!17
A, nu, bagajele pentru interes de serviciu nu se pun. 😛
Da’ astea sunt cele de actualitate acum, n-am ce face! Numai că mi le aranjez, îmi iau 4-5 perechi de chiloți,ciorapi, dar folosesc două perechi, îi spăl zilnic pentru că nu-mi place să-i bag în pungă folosiți, iar în ultimele zile îi folosesc pe toți.Sunt anumite delegații unde stau plecat două săptămâni. În rest tricouri, cămăși etc.
Voiam să zic că tricouri, cămăși etc. nu spăl, da’ nu știu de ce nu mi-a luat? Probabil am editat prea târziu!
Zici că sunt senvișuri…
Și tu ești la cură? 🤭
@MV, sunt la cură…țenie. Sufletească! Merg pe la mănăstiri! Mai sunt rulote cu bere pe acolo
Comentariu beton!13
Acasă la mine eu sunt cea care așează hainele în dulapuri, în valize pentru plecat în concediu, așezat în dulapuri toate chestiile de rezervă, decorațiuni etc așa că cel mai simplu li se pare distinșilor membri ai familiei mele să mă întrebe pe mine! Am schimbat foaia când am trimis-o pentru prima dată în tabără pe cea mare. Am făcut bagajul împreună dar de întors s-a întors cu două sacoșe pe lângă troler că nu i-au mai încăput! De atunci am început să implic pe toată lumea, că nu e normal să fac eu că știu cel mai bine!
Comentariu beton!24
@Vio, ești soră cu jumătatea mea?! 😜😂
Întotdeauna când plecăm in concediu, ea este “șefa” cu făcutul bagajelor. Mă tot amenință că mă pune pe mine să le fac, dar până acum am scăpat. 😂
Atunci când ești pe drum mai tot timpul așa cum sunt eu… îți dezvolți fără să vrei abilități de a împacheta bagajul într-un asemenea hal încât poate încăpea un șifonier întreg într-un singur troller.
Am plecat odată pentru 3 luni de zile și mi-am luat la mine lucruri pe care le-am spălat o singură dată în acea deplasare și în afară de blugi, nici un alt articol nu a fost purtat mai mult de o singură dată. Am stat până la urmă 114 zile, deoarece s-a prelungit puțin și mi-am mai cumpărat încă 2 perechi de blugi pe parcurs… dar am împachetat atât de multe tricouri, chiloți și șosete încât m-am uimit chiar și pe mine… cât de multe au putut încăpea în cele 20 de kg în care a trebuit să mă încadrez la plecare.
O să mă uit și pe filmulețul respectiv și voi reveni cu o părere!
Comentariu beton!14
Pe mine mă interesează să nu revin acasă cu haine nepurtate și să nu-m lipsească nimic acolo unde merg. Mi-a luat ani de zile să ajung la această performanță, dar la ultima plecare am atins vârful organizării. Am încăput toți patru într-un singur troller (e adevărat că cel mai mare pe care-l avem), dar e o performanță, căci de obicei mergeam cu două. Pe sistemul de rotund, i-am făcut ceva de genul copilului masculin când a plecat în prima tabără. Avea vreo 8 ani. I-am pregătit niște „capsule” cu tricou-pantalon-chilot, prinse la capete cu câte o șosetă. Frumos, pe zile, să nu stea dragul de el să se chinuie să facă împerecheri, asorteuri, chestii. Dar n-a fost bine, că mai transpira, se mai murdărea pe vreun obiect de vestimentație și a apărut dilemă dacă să schimbe tot setul sau cum. A ales să dezperecheze capsulele, căci e lege când ești plecat să nu-ți suni mama să întrebi cum se face! Și-l vedeam apoi prin poze în niște combinații de-mi stătea mintea-n loc. Cămașa de seară festivă cu pantaloni de training pentru drumeție și alte abominații de genul. Oh, Doamne, bine c-am trecut cu bine peste acele vremuri! :-))
Comentariu beton!46
Stai, mă, voi plecați în vacanță ÎN troler? 😳
Fix așa am exclamat, uitându-mă încântată la bagaj, DIN EXTERIOR: măi, noi tocmai am încăput toți 4 în acest troller! 😀
Comentariu beton!30
@Irina, întrebare de la jumătatea: cum te descurci cu chestia verticală (cu abur, bănuiesc) la așternuturi? Am văzut de curând o chestie din asta cu abur, cu umerașe, etc. Prețul este ok, dar vorba ta, trebuie eficiență. Are sistemul ăsta eficiență? Sau nu mai călcăm așternuturile!
Măi…. cu riscul de a părea atotștiutor 🤣, eu mi le roluiesc de cam zece ani. Dar doar eu, pentru că augusta soție (inclusiv fosta) preferă metoda clasică chiar dacă au observat avantajele 🤷. La mine a pornit de la faptul că trebuia să am un bagaj cu volum cât mai mic, pentru a putea căra rucsacul cu echipamentele foto. Așa că am cautat soluții… 🤌
Comentariu beton!15
sper să nu aruncați cu pietre după mărturisirea asta sinceră.. eu (re)simt o anxietate intensă când lucrurile sunt puse în dezordine sau asimetric, chiar și-n dulapurile de-acasă 🙃 bagajul e făcut și în funcție de nr zilelor în care sunt plecată, iar bagajele copilei și-al partenerului au și-o listă (scrisă de mine, evident!) cu conținutul – asta după ce am constatat că uitau diverse chestii prin hoteluri 😁 a, și evident că-n troler am și pungi în care pun lucrurile folosite, gen șosete etc 😁 avantajul este că pot găsi oricând orice lucru, chiar și pe întuneric, nu trebuie să răscolesc trolerul sau dulapul. partenerul îmi spune că-s posedată de un demon al ordinii și culorilor, fiică-mea zice că-s obsedată de control 🙄, eu zic că sunt doar.. eficientă 🙂 n-am avut ocazia s-o cunosc pe tante asta, Marie Kondo sau cum zici că s-o chema, dar cred că ar fi invidioasă dacă ar cunoaște-o ea pe maică-mea 😉
Comentariu beton!39
Eficientă și organizată!:))
Comentariu beton!21
apropo de comentariile lui @Vio și @Anduța, fiică-mea, în clasa a 7-a, singură în tabără la mare, bagaj făcut doar de mine. deschis troler, îngrozită că nu-i vor intra la întoarcere lucrurile, a scos DOAR papuci, costum de baie, prosoape, un tricou și-un short. restul – neatinse, cum le-am pus, așa le-am găsit. de-atunci am hotărât că ea le împăturește, sub supravegherea-mi, care scriu lista 😅
Comentariu beton!26
Eu i-am găsit odată pijamalele neatinse. Descoperise el că e mult mai eficient să se culce în hainele de-a doua zi, că-i trezeau oamenii ăia la 6 dimineața. „Păi nu salvam eu așa niște minute bune de somn?” Mind freeze. :))
Comentariu beton!43
apropo de haine șifonate.. să fiu, oare, singura psihopată care are-n bagaj și mini-fierul de călcat/fier de călcat vertical, dacă plec(ăm) pentru mai mult de 2 zile?! 😔
Comentariu beton!20
@irina: bistoș! 🤣🤣🤣🤣🤣
@JT, atunci de ce naiba s-au mai inventat? 🙄 aham, să vezi ce de tristețe când nu ies pe stradă cu hainele pline de cute 😉
Comentariu beton!15
@irina: știi că există materiale care nu se șifonează, nu? E destul să le scuturi înainte să le pui la uscat și ai rezolvat problema. Dacă ai uscător electric, scapi și de scuturat. 😎
@Irina, ți-e de la meserie ți se trage! Trebuie sa pui totul la loc in ordine și acolo unde trebuie! 😂😂😂
Comentariu beton!15
@JT, o dăm în intimitățuri până la urmă 😛 orice țesătură făcută să reziste la cute e realizată cu o substanță chimică numită formaldehidă, care-mi provoacă eritem cutanat 😁 folosesc doar lucruri din bumbac, in, mătase naturală.. crede-mă, oricât le-aș scutura, usca pe umeraș, întinde sau ce-oi mai vrea tu, au nevoie de călcat 😉
Comentariu beton!17
@Emil, corect! e mai greu de observat din exterior, dar nivelul de stres cronicizat căruia trebuie să-i fac față și promptitudinea acţiunilor mă obligă la eficientizarea timpului 🙂
@irina: nasol moment cu alergia. Io-mi cumpăr haine cu minim 90% bumbac, altfel nu-mi trebuie.
Bine, io nici nu țin ca hainele alea să fie PERFECT drepte. Ideea e să arate decent.
Irina, eu purtam cu mine un mini-fier de călcat, cu talpa mică, micuță, cât o palmă. Doar că am descoperit că fără masă de călcat parcă nu are niciun farmec. Și nici cutele parcă nu sunt chiar deranjante în deplasare. Bine, ajută mult să nu mă uit la dânsele și gata! 😀
Comentariu beton!16
@Anduța, de când am descoperit fierul de călcat vertical, viața mea e mult mai roz! 🙂 am nevoie doar de-un umeraș și-o priză și-n câteva minute-s gata 😉
Comentariu beton!14
@irina: pentru managementul nivelului de cortizol îți recomand un supliment cu fosfatidilserină:
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2503954/
Jarrow Formulas PS100 sau NowFoods. 😎
@JT, îs alergică și la soia 😁 dar apreciez grija, deși.. un concediu n-ai fi recomandând și tu 😛😀
Comentariu beton!15
@irina: un concediu, atunci. 🤪
@Irina, cum e treaba cu “fierul” ăsta vertical? Întrebare de la jumătatea: cum îl folosești la așternuturi? Am găsit zilele trecute un sistem la un preț bun, firmă bună, întrebarea fiind dacă merită?! 😊
@Emil, ai zis sistem.. asta mă duce cu gândul că vorbiți de stație de călcat. da, stația merită, își face treaba și la așternuturi. dacă vorbim doar de fierul vertical, ăla micuț, de pus în bagaj, nu am încercat vreodată să-l folosesc la cearșafuri, doar la bluze, tricouri, cămăși, pantaloni, fuste, costume etc, NUMAI pentru finisaje, să zic așa.. adică le-am călcat odată cu stația, dar s-au șifonat/cutat și le retușez. acum, na, zic că doamna înțelege ce explic pe-aici 😉
Până în ’98, toate ţoalele din bagajele mele arătau ca scoase din cur. Dar nu-mi păsa. Atunci însă, plecând eu la bursă în Anglia, mi s-a făcut ruşine de controlul de pe aeroport. Şi am cerut sfaturi; că nici nevastă-mea nu excela pe subiect. Am primit ceva asemănător cu recomandările Kondo san. Apoi am tot văzut sfaturi din astea pe net.
Metodele mi-au intrat în reflex şi pentru şifonier.
am râs tare. expresia asta o folosește mama. 🙂
Chinese triads approve that sht.
Comentariu beton!19
E japoneza 😅…
yakuza approve 🙃
Folosesc rucsac mult mai des decât troler, cu două consecințe directe. Prima – sunt atent la ce și cât iau, că eu car după. A doua – cum le introduc, că totuși rucsacul ăla nu-i sac fără fund și trebuie să încapă lucrurile în el.
Acestea fiind zise, deși doamna Kondo nu mi-a indus un moment de iluminare prin metodele ei de a pune ordine în viața zilnică, are unele chestii practice interesante.
Comentariu beton!12
Crede-mă, nu există om mai fericit decât mine atunci când pleacă undeva și poate să-și ia lucrurile doar în rucsac. Dar la orice deplasare mai lungă de patru zile, oricât m-aș chinui, nu am cum să le îndes. Dacă mai e si iarnă sau frig, deci multe lucruri groase, e cu atât mai rau. So, cum reușești să peci doar cu rucsac?
Rucsac de 90l. Haine relativ puține și când e frig ( un tricou bun, un polar, o geacă nu foarte groasă peste, ajung). Dacă vorbim de +4 zile clar îmi spăl haine la destinație. Nu iau trotineta în bagaje…
Io vă admir pe ăștia pe tine și @JT care aveți puterea să spălați haine în vacanță. Eu, dacă printr-o nenorocire a soriții, termin hainele curate (sau mi-am calculat greșit), le port din nou după ce aplic sistemul „hai sa vedem care miroase cel mai puțin”. 😀
@MV: 🤣🤣🤣🤣🤣
Am încercat-o și io p-asta cu mirositu’ și n-am reușit. Mă seacă pe creier, musai spălate hainele alea.
@Mihai Vasilescu pentru hainele mai groase există o soluție, mai degrabă paliativă fiindcă ține doar la dus eventual până la prima deschidere: saci etanși vacuumați. La mine ținea dacă mergeam iarna la ski la pensiuni sau airbnb. Pentru 4 persoane adulte o săptămână nu-i suficient de mare portbagajul de Duster.
Am tot văzut filmulețe din astea…. Poate oi pune mâna să și încerc ce am văzut, că tare pare eficientă metoda….
Noi cam încăpem toți 3 într-un troler mic, da’ se poate și mai bine.
Io procedez cum făceai și tu, e dezastru :)) Am plin de haine prin camera și când sunt acasă, dar mai in deplasare. Sunt convinsa că e utila procedura, dar nu am asemenea răbdare 😃
Băi, nici eu nu am, dar mă mobilizez amintindu-mi cât de ușor e să-mi fac bagajele când sunt toate alea făcute sul prin el.
Ăsta-i al meu!
De câte ori am vrut să-l omor!😜
Și? Ce te-a oprit? 🤭
Eu pun minim, minim in bagaj. La fel împachetate sub forma de rulou. Prefer sa aplic și metoda cu spălat câte ceva în hotel, dacă se poate. Am descoperit singură metoda, doar am rafinat-o văzând pe net video-uri. Regula mea e să am loc de încă atâtea la întoarcere căci n-am reușit să aflu cum poți pleca undeva fără să cumperi de acolo diverse….
Comentariu beton!17
Încă cineva care spală haine în vacanța. Sunteți tari, fraților, eu n-am voința asta.
Nu-mi place să rulez hainele după metoda Kondo,se sifoneaza, la rochii oricum ar fi greu.le impaturesc clasic și când ajung la destinație le scot din valiză, le pun în șifonier.
Băi, e posibil să ai dreptate, n-am de unde să stiu, c-am renunțat să mai iau rochiile după mine în concediu.
Râdem-glumim, dar nu există ceva care să șifoneze hainele mai puțin decât metoda Kondo. Mă rog, asta dacă nu pleci in concediu cu hainele pe umeraș, așa da, le ai perfect călcate oricând și oriunde.
@Vasilescu da am executat asta inainte sa publici tu cautand ca bezmetica pe net cum pun intr-un troller mic American express care e si troller si rucsac haine pt 4 zile combinat casual cu office ca deh business trip si sa las loc de baclavale, rachi si branza normala telemea ( polacii nu au asa ceva) si 3 pungi de ceai negru adevarat.Cu calcatul am rezolvay ca toate hotelurile unde am stat au fier si masa de calcat si care nu au au serviciu de asa cevs.De spalat prin vacante si business tripuri doamne feri mi-e prea lene si unde le-as putea usca ma tot intreb ca ar fi culmea sa le insir pe la geamul hotelului.Costumele de baie da vara in vacanta se spala un pic si se pun la uscat cu haine nu am incercat.
Eu vreau sa stiu cum faci cu hainele murdare. Le pui in punga de lucruri murdare asa cum se nimereste, sau le rulezi si pe alea?
întrebare de profan.. 🙄 evident, împăturite! 😉 altfel mai ai nevoie de înc-un troler la întoarcere!😀
@Rox, șosetele și chiloții în pungă, tricourile le rulez, că altfel n-ar mai avea loc.
Am văzut și eu video de genul asta, ideile sunt foarte drăguțe, personal nu am incercat. Eu le pun astfel încât să nu necesite calcat, când le scot. Indiferent cum împachetezi hainele, tre sa pui in troler astfel încât să nu depășească 10 kg, ideal ar fi un 9,80. Dacă ești genul care face mai multe cumpărături decât un magnet și o șapcă.. trebuie calcule avansate 😁
La mine nu-i problema bagajului la plecare. Că nu iau decât strictul necesar pentru o zi, două. Problema este la întoarcere. Că io înainte de orice atracție turistică, înainte de a vizita muzee sau ceva, mă duc la shopping. Muzeele sunt tot acolo și peste un an, dar reduceriiileee…😁
Comentariu beton!17
Si eu sunt pro- organizare, știu metoda, o aplic, dar nu în totalitate: nu mângâi hainele, nu le vorbesc si nici nu le mulțumesc. Atât pot eu.
Comentariu beton!13
Primul nostru concediu….eu, ea și fetita, avea vreo 2 anișori. Bagaje: eu – 3 tricouri, 5 chiloți, 1 pantalon, aproximativ un rucsac; ele- portbagajul de la un Ford focus break plin cu vârf și ceva marfa pe bancheta din spate. Anul trecut din motive de defecte am mers cu coupe-ul meu…. Scandalul de pe lume…. Unde bag atâtea…intre timp mucea aia a făcut 14 ani- fițe de d-soara, și mai e și teroristă de vreo 4 ani… Și am făcut eu bagajul…. A rămas și loc…
Comentariu beton!19
În aproape toate concediile mai lungi mergem cu avionul, așa că principala grijă este să ne încadrăm în numărul de kg, nu stilul de împăturat hainele. La destinație scot tot și le pun frumos în dulap, nu le folosim din valiză, deci din nou nu prea contează cum sunt împachetate (dar rulate mi se pare că se șifonează mai puțin că nu au dungi de pliere).
Pentru un roadtrip în care schimbi des cazarea pare super bună metoda.
Nici noi nu spălăm haine în vacanță, am suficiente criterii la căutarea cazării, nu mai lipsește și criteriul „mașină de spălat”, nici nu umblu după spălătorii automate și cu atât mai puțin nu dau 3-4 euro pe o bucată spălată de hotel. Ne-am descurcat și 10 zile cu un bagaj de 20 kg amândoi, fără să umblăm murdari (cred că soțul și-a spălat ceva de mînă, la chiuvetă, la un moment dat).
Da, tot ce zici aici are sens dacă avionul te duce în destinația aia unde rămâi tot concediul. Dar la ce-am povestit eu, aia cu „la destinație scot tot și le pun frumos în dulap” pică. Când schimbi hotel după hotel, o dată pe zi sau odată la două zile, dacă faci asta îți petreci jumătate de concediu făcând blestematele alea de bagaje.
Da, așa e. Doar că noi în vacanțele cu avionul rămânem cazați în același loc (cel mult schimbăm o dată – prima sau ultima noapte în funcție de orele de zbor și de distanța de la aeroport la localitatea de cazare). De aceea am scris separat apoi că ideea mi se pare bună pentru roadtrips în care schimbi des cazări că în viziunea mea în genul acela de vacanță schimbi des cazări (deși cred că sunt și persoane care merg cu avionul și apoi schimbă cazările la fel de des ca într-un roadtrip). Teoretic mi-ar plăcea o vacanță cum ai povestit tu vara trecută, practic mă obosește în avans gândul la atâta făcut și desfăcut bagaje, dar dacă o punem în practică vreodată, așa ne împachetăm 😀
Și stai să vezi ce-am în cap să fac vara asta. 😀
Schimbi direcția și o iei spre Scandinavia? 😀
2 adulti, 1 baiat de 15 ani, 1 fata de 11 ani.
De marti pina duminica in Italia. 2 rucsacuri de 50-60 litri + 2 de 35 litri.
1 mare – hainele celor 2 copii
2 mare – hainele jumatatii
1 mic – hainele mele
2 mic – cosmetice + eletronice – care pot fi scoase fara deranj la control.
1 polar/hanorac pe noi, 4 geci subtiri/usoare care se strang in buzunar gen decathlon – puse si alea in rucsac pentru ploaie.
Si nu, nu am spalat nimic. In afara de jeans nu am purtat nimic de 2 ori. Ciorapi, chiloti, tricouri pentru fiecare zi in care stam.
E a doua oara cand incercam varianta asta si ne iese de minune.
Aplic metoda la intoarcere. La dus le impachetez clasic pe cele care se sifoneaza, si de obicei “calculez” tinutele atat pentru mine, cat si pentru prieten. Acum o sa adaug si copilul.
Pentru tricouri eu folosesc de ani de zile o metoda mai rapidă https://www.youtube.com/watch?v=uz6rjbw0ZA0&ab_channel=DaveHax Se pretează atât acasă, cât și pentru bagaje. La mine nu durează chiar 2 secunde un tricou, dar cu puțin exercițiu 5-6 secunde sunt un timp absolut realist, ceea ce este fantastic.
Pentru șosete, folosesc metoda Fold and Tuck, arătată de la minutul 4 în videoclipul de mai jos https://www.youtube.com/watch?v=124L94hoBQg&ab_channel=GoldieSocks O folosesc pentru absolut toate tipurile de șosete. Îmi place că șosetele astfel împăturite pot fi stivuite ușor acasă, în dulap sau pot fi introduse ușor în spațiile libere rămase în troler, pentru a folosi tot spațiul disponibil din bagaj.
PS Bonus pentru gospodine și gospodini, o metodă pentru împăturirea cearșafurilor cu elastic, adică a acelor cearșafuri care parcă sunt ființe vii, dotate cu voință proprie, pentru că indiferent cum le împătuream, tot cum voiau ele ieșeau la final. Mi-a luat puțin până am învățat-o, dar de atunci nu mai avem extratereștri în dulapul cu cearșafuri. https://www.youtube.com/watch?v=_Z5k9nWcuFc&ab_channel=LivingOnADimeToGrowRich
Comentariu beton!17
@Wolfgang: mulțam. Chiar e foarte tare metoda. Că io doar cearșafuri elastice folosesc.
sunt foarte sigură că am mai văzut ceva asemănător sau identic cu primul video, sincer, mi se pare un fel de mambo-jambo, abracadabra, efectiv nu pot să cred până nu face chestia aia cineva pe care pot să-l ating, în fața ochilor mei.
am încercat ceva foarte asemănător cu metoda din ultimul video și cam de la a doua încercare mi-a ieșit un pachet destul de compact, ocupând de 3 ori mai puțin spațiu decât ”grămezile anteriore”.
@Ady, uite aici metoda explicată mai amănunțit. E cât se poate de reală treaba, doar că nu chiar în 2 secunde. https://m.youtube.com/watch?v=An0mFZ3enhM
Pica bine articolul de azi, ca ma gândeam aseara cum sa fac bagaju’ și ce sa pun în el, ca trebuie maxim 20 kile. Ma uit la video când ma mai eliberez .
Mulțumesc, Mihai!
Mare Șef de Trib, mulțumesc de povață. Cum se apropie “concediul cel mare”, adică patru săptămâni și ceva prin Europa, s-ar putea sa ne fie de folos, cu toate că jumătatea mea este foarte meticuloasă la făcutul bagajelor.
LMAO!!! Si sotul meu tot asa…indesa in geamantan, arunca de fapt, in geamantan, tot ce avea el de pus acolo.
Daaaaaaaaaaaa, cunoastem regula asta, o cunoastem si pe Marie Kondo. Foarte buna regula.
Noi facem in general, concedii, cu deplasare dintr-o parte in alta, stam maxim 2 nopti intr-un loc, asa incat, facem si desfacem bagaje tot timpul. Asa ca…da, life-saver indeed.
Pe mine m-a învățat nevoia să organizez mai bine bagajul, în sensul că rucsacul cu care plecam la munte mi-l căram singură! Și după prima ieșire la munte, prin liceu, m-am învățat minte… am leșinat cărând chestii pe care nu le-am folosit😁!
De-a lungul anilor am învățat să rulez și chiloții!🤣🤣🤣
Numai când plec cu mașina mă destrăbălez, pot să pun mai multe în bagaj, nu e ca bagajul pentru avion!
Eu aveam dulapul burdușit cu o mulțime de lucruri, de mai multe mărimi (că na, îngrășat – slăbit, îngrășat – slăbit). La întrebarea „Cu ce te îmbraci azi?”, răspunsul era „cu ce cade din dulap când îl deschid”. Făcutul bagajelor se lăsa cu deșertarea a jumătate de șifonier în mijlocul casei. Idem, biblioteca – volume înghesuite, așezate pe 3 rânduri. Idem, o mulțime de decorațuini primite cadou.
Enter Marie Kondo, cu împăturitul tip roll și debarasatul de obiectele inutile, care-ți încarcă spațiul. Saci de lucruri (curate și în stare foarte bună, unele noi) au luat drumul donațiilor. Alea deteriorate au ajuns la ghenă. Să vezi acum ce frumos stau hainele în dulap, și ce rapid pregătesc trollerul de plecare.
Foarte mișto tanti Marie Kondo, recomand.
Comentariu beton!12
Multam, boss, pentru articolul foarte util. Se apropie sezonul concediilor. Eu fac o combinatie de rulat si plat, insa oricum nu-mi iau foarte multe cu mine, avind in vedere ca la destinatie schimb hotelul/cabana o data la doua-trei zile. De obicei fac trasee pe munte si atunci iau 3-4 camasi pentru trekking, pe care le spal dupa o zi de purtat (mai ales daca am transpirat intens). Avantajul lor este ca se usuca extrem de repede.
Călătorim mai tot timpul doar cu bagaj de mână, ca să nu stăm la așteptat bagaje (bine, și ca suntem zgârciți la dat bani extra la low-cost). Avantajul e că ieșim repede din aeroport, putem lua iute autobuz, metrou etc.
Așa că devine important mai ales ce haine alegem, urmat de modul de împachetare.
Am ajuns treptat (bine, eu ca munțoman am ajuns repede) la concluzia că cel mai bine e să călătorim cu haine tehnice (care se și spală și usucă repede – practic de seara până dimineața), care ocupă și puțin loc. Bine, se găsește loc și de ceva articol de îmbrăcăminte mai normal pe acolo.
The naked man fears no pickpocket…acum trageti voi concluziile cum e mai bine sa impachetati si cat. 😀
Doamna asta a scris o caret si a avut si o emisiune cu mai multe sezoane. Magia Ordinii se numeste…magie care a tinut cam inca 3 saptamani dupa ce s-a terminat de citit cartea 😀
doar dacă-i.. all alone like a country dunny 😀
Eu am învățat procedura de la distinsa-mi mamă. Este într-adevăr super eficientă.
Iar asta o să-mi ajute peste vreo 2 săptămâni când zbor la Malaga şi la dus îmi pot lua doar bagaj de mână, fiindcă scârbele de la Wizz au anulat zborul direct şi trebuie să fac escală la Luton, unde n-am timp de stat după bagaj de cală.
Acum o mică povestire:
Cu vreo 11 ani în urmă am fost cu o bursă de practică de vară în Turcia, la Manisa. Zborurile erau Otopeni-Istanbul, Istanbul-Izmir. La Izmir am ajuns doar eu, bagajul rămânând la Istanbul. Pe aeroport la Izmir, văzând că nu vine şi nu vine, m-am gândit că l-or fi oprit având niscai licori cu grade în el 😁
Dar cum de fapt nu ajunsese, m-au pus să completez un formular în care, între altele, trebuia să scriu ce conține. Eu m-am dat inocentă şi am scris doar despre boarfe.
După n telefoane dintr-o parte şi alta, bagajul a fost reperat şi trimis la Manisa. Ia ghiciți voi ce am verificat eu prima dată dacă mai e înăuntru 😂😂
@Ametist, licorile, că alea sunt de bază? 🙄😜😂
Exactly! 😀😀
Aplic metoda rularii de multi ani, inainte de a fi auzit de mamzel Kondo. Nu numai la bagaje, ci si acasa, in dulapuri si sertare (OCD-ul, bata-l vina…). Concediile noastre sant in majoritate cu traista-n bat din loc in loc, max. 2 nopti acelasi hotel, de multe ori ajuns in crucea noptii si plecat din nou la primul cantat al cocosului, deci ordinea in bagaje e esentiala. Plus ca se ia doar strictul necesar, dar asta am invatat ceva mai tarziu, dupa ce m-am convins ca 3 randuri de haine zilnic chiar nu folosim. Boarfele sant in majoritate din materiale speciale, se pot clati si usca in timp record, chiar si intr-o baie de hotel. Iar cutele nu ne deranjeaza. Daca aratam ca turistii, este pentru ca santem turisti. City breakurile fac exceptie, in special daca e vreun concert clasic in program.
Metoda am aplicat-o o vreme la bagaje, pana cand am descoperit packing cubes, in care intra majoritatea hainelor si nerulate, prin urmare ajung nesifonate. Avantajul este ca pot sorta hainele pe categorii in gentutele astea, gentute care intra foarte usor in troller (sau intr-un rucsac, cand plecam doar 2 zile). Iar cand am nevoie, scot fix gentuta care imi trebuie. Asa am fost anul trecut 8 zile in circuit prin tara, cu cazare in fiecare seara in alta parte. Am avut gentuta pentru piscina, gentuta cu haine de munte si tot asa. Hainele murdare le pun in gentuta care se goleste, iar cand ajung acasa le duc cu totul la spalat. Daca raman haine nepurtate, pentru ca au stat impachetate separat, nu mai trebuie spalate cand se termina vacanta.
La dus: împăturite clasic.
La întors: rulate, ca să încapă repede și să aibă loc noile achiziții/ suveniruri/ ispite.
Bon voyage!:)
dap. cilindu ocupa cel mai putin si util spatiu. Mai neplacut e cand nu ai deschidere mare si din fata.
Dar. Apropo de spalat. Uneori nu ai cum sa cari dupa tine TOT. Cand stai 3 saptamani nu iti iei dupa tine 5324 tricouri. Mai ales cand ploua.
Eram in Malaezia. Niste zile oribile, aveam hainele ca plm. Cazare la 4 stele. Un tricou costa 5 lei sa ti-l spele. Cazarea o gasisem la oferta. asa ca se apuca animaloo sa spele. Si spala. Si isi pune lucrurile in camera de 4 stele. Plina de chiloti sosete si tricouri.
Si coboara. Si vede la parter: spalatorie. 5lei kilu. Am plans. Mi-am adus tot restu de haine si le-am dat la spalat. Le-am primit spalate, calcate, impachetate la dunga. Intre timp camera de 4* avea chiloti, sosete, tricouri…
și de ce nu le-ai dat și p-alea care umpleau camera?! 🙂
erau spalate 😀
Eu ma descurc lejer cu un rucsac si la vacante de 7 zile – fara sa spal ceva la cazare. Daca e frig, jacheta si janoracul/puloverul oricum le ai pe tine si cand pleci, nu? Si nu cred ca iti iei la tine cate 1 hanorac pe zi.
Se economiseste foarte mult spatiu daca iei cosmeticele in recipiente mai mici. Faci asa: pasta de dinti o pui in suport pentru lentile de contact. Ajunge lejer pentru 2 persoane, in functie de numarul de zile e posibil sa te si intorci cu pasta acasa. Crema de fata/gel de curatare (daca se folosesc) la fel, in suport pentru lentile. Pentru sampon pastrezi un recipient mic de la un hotel si il refolosesti datile viitoare cand mergi in vacanta. Deodorant folosim amandoi unul la borcanel mic, maxim 3 cm are. N-avem nevoie sa luam fiecare cate 1 tub mare de spray la noi. Cam astea sunt produsele de ingrijire basic, sper ca nu-mi scapa ceva.
eu am primit cândva o trusă cu cosmetice de călătorie. vreo 4-5 flaconașe mici, de 20 ml într-o borsetuță. după ce le-am golit le-am spălat și le refolosesc cu încredere.
bună ideea cu suportul pt lentile. oricum folosesc lentile de contact.
Ha, nu sunt singurul OCD! Chiloți la chiloți, șosete la șosete, cămășile puse deasupra în valiză, etc Mai am puțin și le așez și pe culori
vezi la decathlon ca ai niste gentute mici, tocmai ca sa pui fiecare cacat pe treaba lui.
L am văzut pe YouTube pe backpackyourlife, m a lăsat un pic cu gura căscată. Gagiul pleacă cu un rucsac normal, pe jumate gol, prin Africa și Asia. Practic ia cu el 2 tricouri și 2 pantaloni scurți, cel mai probabil neșifonabile, și le mai spala pe acolo la spălătorii de cartier.
daca vrei asta: merge cand ai tricouri de lana. Sau cand nu iti pasa ca puti
Wow! Mulțam! la mine se închide (cumva) bagajul la dus, baiul e la întors, că doar n-o să mă apuc să așez frumos hainele purtate.
Habar n-aveam de japoneza asta, dar eu așa îmi țin lucrurile în dulap pentru simplul motiv că nu trebuie să le calc.
Pentru călătorie cu mai multe destinații, folosesc packing cubes (pe căprării) și mai ales asta, care se agață în dulap și nu trebuie să le scoți:
Poemay Hanging Travel Packing Cube Organizer – Large Portable Luggage System (Blue) https://www.amazon.com/dp/B07NRPR7JT/ref=cm_sw_r_apan_i_1H1P1MR345NKRZ8YA7PH?_encoding=UTF8&psc=1
Cum a dat colțu la iarbă și au crescut gradele în termometru, hop și articolul cu haine și trolere. Băi, da mai muncește cineva în țara asta, vara?
Știința n-a dovedit.
Arunc în troler hainele cu furca și la sfărșit, prin colțuri, îndes ciorapi și chiloți. Nu merg în concediu să bag la maț în restaurante unde trebuie să port rochie de seară și papion.
Apropo de papion. Eram la mare cu un prieten, ne pocnise foamea pe la prânz și am ochit un restaurant de pe plajă, jmecheros și zic, hai să vedem cât e o ciorbă la ăștia. Noi eram doar cu chiloții pe noi, am intrat, și din cauza soarelui nu prea am văzut ce era înăuntru și doar după ce ne-am obișnuit cu semiîntunericu din local am realizat ce era acolo. Băi nene, după ce ne-a revenit vederea, am observat că eram noi doi doar cu chiloții pe noi și în jur la mese erau meseni la costume, cravate, papioane și rochii. Am ieșit repede ca nu cumva să se prindă personalu că le-au intrat în local doi țărani.
folosesc metoda pentru pantaloni în dulapurile/sertarele de acasă. ce îndesam înainte în 2 sertare și nu vedeam mare lucru, acum a încăput într-un singur sertar, văd toate perechile și a mai rămas loc.
o fi doamna Kondo măiastră la haine, da’ pe mine m-a pierdut de mușteriu la cărți. auzi la ea ”păstrați 5-6 cărți și restul le dați”. cum adică să păstrez 5-6 cărți?! 5-6 pe noptieră sau cum?! 🙂
Asta e metoda cea mai faina de impaturire a hainelor pe care le asezi in dulap. O folosesc si eu de ceva vreme. De curand am reordonat tot dressing-ul si am inlocuit asezatul hainelor direct pe raft cu cutii organizatoare si pot spune ca metoda asta de impaturire e perfecta pentru acele cutii! Nu stiam de unde provine exact, eu am descoperit-o la o colega si mi-a placut enorm! Metoda rulatului e putin mai diferita si da, la urma arata ca in pozele de la finalul articolului. Poti rula outfit-uri intregi, pentru zile diferite (procedura pe care o aplic atunci cand plec in vacanta) sau poti rula fiecare piesa de imbracaminte in parte. De obicei a doua varianta o folosesc in interes de serviciu. Pentru a castiga si mai mult spatiu si a avea bagajul si mai organizat, atunci cand rulez fiecare piesa separat, folosesc acei saculeti de transport unde pun toate piesele de acelasi fel la un loc. Apoi toate „pachetele“ alea cu haine vin frumos asezate in valiza precum un lego. Compacteaza foarte fain hainele si e super simplu atunci cand trebuie sa impachetezi cam de 5-6 ori pe luna, atat haine de vara cat si de iarna (pentru ca niciodata nu stii cum se modifica ceva in ultimul moment iar in loc de Africa, ajung in Alaska 🤭). De cand zbor am devenit experta in impaturit haine, organizat si impachetat in timp record! Inainte insa, nu era chiar asa. Le puneam ordonat in bagaj, dar cam atat.
Acum 6 ani am avut o vacanță prelungita (4 luni) cu mai multe calatorii planificate unele după altele. Si ca pregatire m-am documentat înainte și am găsit „travel cubes”. De atunci doar asa merg cu hainele în concedii dar și în delegații (am un job cu multe deplasari).
Cu cules e totul ușor și l-am corupt și pe consort sa le folosească.
O sa încerc și metoda Kondo, pare super tare. Partea proasta e ca am un trolley care e destul de adânc și ma gândesc cum ar arăta…