Mă gândeam să vă povestesc cum am luat astăzi fetele de la școală și le-am cărat eu ghiozdanele. De obicei nu fac asta, că nici mie nu mi-a cărat nimeni ghiozdanul când eram la școală, dar azi m-am simțit în dispoziție mărinimoasă și-am zis, hai, fie, dați-le să le duc eu. Dar doar azi, că plouă.
De-aia mă gândeam să vă povestesc cum am ajuns acasă aproape cocoșat de la cele aproape doișpe kile de ghiozdan în viu. Nu glumesc, le-am pus direct pe cântar când am intrat în casă, unul avea 5,97 kg, iar celălalt 5.78 kg.
Da, mă gândeam să vă povestesc cum, în secolul internetului, în era în care poți să pui în cloud tot ce vrei și ce nu vrei, în anii în care cu un laptop poți avea acces cam la tot ce-a gândit omenirea de când există ea, copiii noștri cară în fiecare zi ghiozdane care cântăresc cât un sfert din greutatea lor. Nu, nu exagerez, fetele au în jur de 27 kg, deci vorbim despre aproape un sfert din greutatea lor.
De ce se întâmplă asta? Păi doar nu vreți sa digitalizeze ăștia învățământul. Ce s-ar mai alege de țara asta dacă am crește niște generații care să nu știe cât de important e să cari hârtii dintr-un loc în altul? Cui ar mai rămâne moștenire dosarele cu șină dacă îi învățăm p-ăștia micii că lucrurile se pot rezolva și simplu? Și, cel mai important, de pe ce or să mai tocească ei nenorocitele alea de comentarii literare? De pe tablete sau kindle-uri? Duamne apără și păzește de asemenea blasfemie!
Asta aș fi vrut să va povestesc, dar mi s-a făcut lehamite și nu vă mai zic nimic.
Fix așa, din păcate. Acum că au revenit la școală, profesorii nu-i mai lasă să folosească tabletele, trebuie să care manual, culegere, caiet(e) pentru fiecare materie. Fii-mea e clasa a șasea, eu abia pot să ridic ghiozdanul ei. Ia să-l cântăresc, de curiozitate. Are câte șase ore pe zi, îți dai seama câte se adună în ghiozdanul ăla…
Comentariu beton!30
Da, m-am gândit și eu la asta. Cât or să cântărească ghiozdanele de la anul, când vor avea și mai multe materii? Fmm…
„m-am gândit și eu la asta”. Da nu te-ai gandit prea mult 😀
or sa aiba mai multe materii, dar zilnic tot cam numaru ala e. Sau le creste si ala?
noi cate kile aveam? Tot pe acolo cred ca erau. Daca aveai sport te scoteai si mai tare.
@animaloo, acum au patru ore pe zi. Așa e la clasele 1-4. De la anul vor avea și cinci și șase ore pe zi. Da, la materii diferite, deci vor apărea cărți și caiete în plus. Bine, de la anul vor mai crește și ele în înălțime și greutate, ai putea zice că se compensează, dar la ce-am văzut în comentariile de aici și de pe Facebook, cred că e mult prea subțire compensarea asta. Sunt părinți care voorbesc despre ghiozdane de câte 12 și 15 kile. 🙁
Am vrut sa depun niste acte la primaria lui Piedone. Pe site scria ca sa le trimit pe mail, le-am trimis si am primit urmatorul raspuns:
„Buna ziua,
Deoarece starea de alerta s-a incheiat, va rugam sa depuneti documentele in original la sediul nostru din strada Fabrica de Chibrituri nr 9-11, in intervalul orar 9-13 de luni pana joi.”
Imi amintesc corect ca aveam un minister al digitalizarii, care a luat niste bani europeni sa faca chestii sa nu mai existe dosar cu sina? Apropos, in lista de acte necesare, dosarul cu sina e primul. Urmat, evident, de copie CI. Parca se bateau cu caramida in piept ca au scos-o, nu?
Comentariu beton!46
Dap, fix așa știam, că le-au scos.
Au scos nevoia de copii dupa actele emise de stat, dar nu in romania. De curand, am depus: copie dupa CI, copie dupa certificat de nastere. In drum spre evidenta populatiei ma bucuram cumva ca nu o sa mai fie nevoie de copii dupa astfel de acte, insa am zis, „hai sa le iau totusi ca sa nu ma intorc si sa mai fac drumul inca o data”. Aia nici n-au stat pe ganduri, au zis din prima „aveti copie dupa xxxx?”
Comentariu beton!19
Sau sa le faca niste dulapuri la scoala unde sa lase toate cartile si temele sa le faca in baza unor fise venite pe mail! Radem de americani ca sunt prosti, dar invatamantul lor e cu ani lumina inainte!
Păi nu, că cele două nu se exclud. Ei sunt proști, dar învățământul lor chiar este cu ani lumină inainte.
Nu aș vrea să fiu Gică contra…daaaaar…întâi trebuie să facem alte școli. În București încă există școli în care se învață în 3 schimburi, unde laboratoarele și cancelaria s-au transformat în clase. Pentru că școlile respective au rezultate bune și se fac vize de flotant la greu pentru a avea acces la ele. Efectiv nu există loc pentru dulapuri, vă spun din experiență.
Recent am auzit (dar nu am verificat) că există școli unde sălile de sport s-au transformat în clase pentru copii ucraineni, pentru că nu aveau săli să le aloce.
Comentariu beton!15
Pe undeva, sunt puțin surprinsă ca pe acest blog, pe care îl citesc cu plăcere pentru tematica diversa și analiza isteață, dl MV cade in plasa unor afirmații de genul “americanii sunt prosti”. Thank you Sir, I might be one of them.
Kudos noii generații care nu poate sa citească un roman de la cap la coada, învață doar “rezumatul”, și are atenția programată doar pentru “tiktok” -uri de max 20 secunde.
Cred ca ambele tabere pot găsi o soluție rezonabila ( poate și inteligenta), care sa ajute la formarea unui tânăr de viitor!
Se dezbate încă. Ce zici?13
@Lumis, serios? Scrii destul de bine în română pentru american. Altfel, dacă nu înțelegi la ce m-am referit, pare că te-ai adaptat destul de bine acolo.
Cloud? Tablete? Măi omule la o știre de dimineață ziceau că niște amărâți din Maramureș nu mai primesc ajutor social fiindcă nu aveau în timpul pandemiei tablete, telefoane și semnal așadar au fost puși absenți la ore. Absurdul e la el acasă în România.
Comentariu beton!28
Da, ai dreptate, mereu uit în ce țară trăim.
Nu stiu la voi cum este dar la noi abia luna asta au aparut niste dulapuri in care isi mai pot tine copiii o parte dintre manuale. Pana luna asta ei carau dus-intors everyfuckingworkingday toate manualele, cariocile, plastelina, caietele si alte dracovenii. Si asta la copii de la clasa pregatitoare si clasa intai. Dupa indelungi scandaluri s-au adus niste dulapuri, dar nu stiu cum mama naibii se face ca acele ghiozdane nu au scazut prea mult in greutate. Fata mea are 25 kg si rucsacul intre 5 si 7 kile in functie de ce materii au. Rucsacul gol are aproximativ 350 grame. Google classrom exista dar doar pe hartie…..
Ce dulapuri? Vise, taică…
La Oradea la un asa zis colegiu national copilul trebuie sa care zilnic (e clasa a doua) toate manualele si cartile inapoi acasa in caz ca noaptea cineva hotaraste ca de maine se face scoala online.
Ah, problema asta a fost blestemul meu ani de zile. Fete slăbuțe, ghiozdane uriașe. O discutam la fiecare ședință de început de an. Ce idei se vehiculau:
– să rupem carțile în fascicule, auziți și minunați-vă. Trecând peste blasfemia ideii de a rupe o carte, nici măcar nu rezolvam problema, că ajungeam la un capitol pe doua fascicule, la care ce făceam? Și ce făceam la final, ne apucam să le coasem la loc? Și apoi, ei și așa pierdeau manualele intregi, d-apăi fasciculele?
– să lăsăm cărțile la dulap și stabilim o regulă: lucrul la clasă din manual, tema din culegere. Toate bune și frumoase, până la prima ocazie în care profesorul a uitat regula și s-a dus dracu ideea
– să le mai luăm un rând de cărți, unul acasă, altul la dulap. Pe lângă tonele de culegeri, ce mai contează niște bani în plus?
– să le luăm ghiozdane pe roți. Dar tot trebuie să le care pe scări, că nu toți învață la parter. În plus, asta a mers până max la clasa a patra. Dintr-a cincea, să ai ghiozdan pe roți era ca și cum ai fi avut ciunga pe ceafă și cereai bătaie.
Surprinzător, de la a opta încolo, problema s-a rezolvat de la sine, fiindca manualele au devenit cumva opționale😀
Comentariu beton!15
Pai cum să se digitalizeze învățământul când în mediul rural majoritatea sunt suplinitori, care nu știu să scaneze o factură pe tf. mobil, dar să folosească un laptop…
Mă rog, poate exagerez eu, da’ în localitatea mea natală sunt foarte mulți suplinitori pentru că profesorii nu vor să predea la țară
Nu contest asta, dar, în același timp, nu înteleg de ce fiecare școală și fiecare profesor nu și-ar putea face regulile proprii.
In Italia, într-un mic orășel din Toscana, copiii merg la școală cu trolere. Și nu fac mișto, v-aș da poză dar nu am cum. Abia l-am urcat pana la etajul 3 eu, adult. Ce ‘mnezo cară în ăla nu știu, dar e dezastru, mi se pare stupid de-a dreptul.
Aideplm. Scuze, aidepln.
Nepotul meu este în clasa a XI a la un liceu cu profil informatic în zona Verona, anul acesta a decis sa își cumpere manualele digitale ( în Italia fiecare trebuie sa își cumpere manualele) având în vedere profilul și faptul ca 2 ani au făcut scoala online, peste 50 % profesori s-au opus, s-a lăsat cu discuții despre scăderea notei la purtare, a învins într-un final ( nu vreau sa îl laud dar în primii ani de liceu a fost primul pe liceu și a primit bursă- asta a fost un atu puternic). Deci nu doar în România există reguli ciudate.
„copiii merg la școală cu trolere”
ii invata de mici cu turismu 😀
Comentariu beton!16
4.5 kile la al meu. Carti,caiete, culegere la matematica. Sunt mintosi rau! O sticla de apa, servetele, dezinfectant, un baton corny si gata.
Si cand te gandesti ca la inceputul clasei intai, incepuse vrajeala cu dulapioare pentru fiecare, sa nu care copiii manualele. Asa e cand cresti cu ochii la „Salvati de clopotel”. Noi,prosti, repede am mai luat un set de manuale sa fie unul si acasa si unul in vestiar. Cred ca durat maxim o saptamana. Ca nu e loc suficient, ca sunt si cei de la gimnaziu etc. Gata, a murit.
Mai zic ceva de dozatoare de apa in scoala? Nu, ca si astia mici sunt distrugatori. Sa bea apa de la chiuveta.
Dap, fetele mele merg cu săpun de acasă, că școala n-are bani pentru săpun la baie. Nu, nu glumesc deloc.
La cel mare al meu, clasa a doua, 5,2 kg de marți până joi, iar luni și vineri mai adaugă un săculeț cu adidași și tricou de sport 👍
să știi că nimic din ideea principală a postării tale nu mă miră. fiică-mea avea anul trecut, la 10 ani, zile în care ghiozdanul avea peste 8 kg! anul ăsta e la fel. culegeri de exerciții, caiete de lucru, caiete groase studențești de teme acasă și de teme în clasă, cărți și caiete cu formule, toate se adună! când i-am povestit de caietul meu „universal” din liceu s-a amuzat tare! oricum, m-am luat și de profesori și tot degeaba. mulți sunt prinși în sistemul de vânzare a tot felul de culegeri și caiete de lucru din care le iese un ban de o grisină și copiii le cad victimă! soluția pe care am adoptat-o, deși nu e perfectă, e ghiozdanul troller!
altceva mă sperie! asta: „fetele au în jur de 27 kg”. fiică-mea, la aceeași vârstă, are 37 de kg și e slabă, pentru că e și înaltă, 158 de cm. idealul greutății la fete de 11-11,5 ani e pe la 40 de kg.
Dacă vrei să zici că ți se par fetele prea slabe, nu e cazul. Au 11 ani și două luni, inălțime 1,47. Una are 27 de kile, cealaltă 28. Pediatra lor zice că e perfect.
Intotdeauna am zis ca se fac copii tare mari in ziua de azi. Idealul la 11 ani e 40 kg???? Eu am 1.55 m, 46 kg si zau am trecut de mult de 11 ani…
In alta ordine de idei, caratul ghiozdanului pentru multi e, din pacate, singura miscare a zilei. Orele de educatie fizica sunt „cenusaresele” programului elevilor, din pacate.
@ MV stiu ca nu e cazul pentru fete.
@My2cents, am râs un pic. 😁😁😁
Acu’, dacă pui problema așa, și eu sunt cam ca un adolescent mai bine dezvoltat. 🤭
În țara unde internetul costă €6/lună, nu există digitalizare din exact același motiv pentru care prostu’ cu cartea și crucea-n mână behăie ca să vină ploaia. 🤬🤬🤬
Au furat, dar și-au băgat și penisul.
Când mi-am schimbat permisul românesc în cel austriac, austriecii au așteptat 4 zile ca să afle data completă a obținerii permisului de la poluția română. 4 zile!!!!
P.S. Am mai spus-o ș-o repet: în afara bulei blogheristice, lumea e 90% analfabetă informațional. 🤬🤬🤬
Comentariu beton!30
Toată generala am avut un ghiozdan groaznic de greu. Nu că la liceu s-ar fi schimbat ceva. Dar ce vreau să spun este că in clasa a 9-a a venit un medic sau or fi fost doi, nu mai știu, la ora de sport sa ne verifice coloana la toti. Aproape toate fetele( că ne-au verificat separat și de băieți nu prea știu) aveam ” discopatie dorso-lombară” mai incipientă sau mai avansată. Nu cred că ne născuserăm toate așa. Iar 2 fete chiar au făcut gimnastică medicală aproape tot liceul. Și-mi amintesc că prin clasa a 11-a sau a 12-a uneia chiar i-au spus că nu se vede mare schimbare. De plângea săraca fată pe holuri de-ți era milă de ea. Vă dați seama…apoape 2 sau 3 ani a mers de câteva ori pe săptămâna să facă recuperare și fără nici un rezultat.
Eu nu înțeleg de ce le trebuie caiete studențești la clasele mici și gimnaziu. Am întrebat timid la școală care e sensul: cică se termină mai greu și au cum să consulte mai ușor materia din urmă. O fi mai ușor, nu zic nu, dar 1) am dubii că verifică ăștia mici foarte des materia din urmă; 2) gândind cost-beneficiu, nu înțeleg de ce ai vrea să cocoșezi copilul la propriu doar pentru că presupui că ar vrea să se uite la problemele de acum 2 luni
Comentariu beton!17
Noi in liceu am strans si bani, sa cumparam din banii nostri dulapurile vietii, sa lasam cate o culegere, manual de muzica, bloc de desen , orice . Ne-am interesat si am vorbit pe la firme. Totul era gata. Mai putin ca s-au trezit cativa parinti care nu au mai fost de acord. Pai nu e posibil, dom’le asa ceva. Ca vor fi copilasi (copilasi de liceu de 16 ani +) care isi vor lasa acolo echipamentul de sport. Va dati seama ce duhoare, ce dezastru!! Aceasi copii care isi luau pantalonii de trening PESTE pantalonii de uniforma pentru ca toate fetele aveau scutire la sport? Si baietii oricum faceau invers..pantalonii de uniforma peste trening, care se luau si se spalau acasa.🤪 Ma rog, nu cred ca adidasii de schimb (la cat stateai „cinjde” minute pe banca
scutita fiind la sport) se spalau asa des. Nu s-a mai facut.
Am terminat la cel mai bun colegiu( asa se lauda directorul) din satul cu blocuri, Suceava. Aveam manuale si caiete de teorie si la desen si muzica. Caiete pt teme acasa, in clasa, vocabulare, culegeri la aproape toate materiile si dosare cu sina cu „proiecte” la aproape toate materiile. Da, pana si la religie i-a venit ideea sa facem dosar cu proiecte.
A, da…si caietele terminate le luam cu noi, ca daca ne trimitea la vreo lectie din trecut si tu nu aveai caietul la tine?!
Si fix degeaba! Ca ne trebuiau 2 ghiozdane si o sacosa sa ajungi la scoala, trezita in creierii noptii la 6:30. Nu ne mai caram cu toate..uite asa am capatat un 2 la engleza si un 3 la biologie. NU incapeau toate in ghiozdan..nu ca avea 10 kile, ca le caram, eram calita, ci pt ca nu se mai inchidea the „ducking” fermoar.
Era perioada REBELDE..am visat degeaba un dulapior sa nu caram chestii inutile, sau macar un laptop…Uniforma obligatorie si pretentie de colegiu de elita exista…
Comentariu beton!17
Sunt de acord cu faptul ca saracii copii nu ar trebui sa care de 2 ori pe zi ceva echivalent cu greutatea cumparaturilor pe o saptamana, dar te contrazic partial la partea cu digitalizarea invatamantului.
Eu am prins un an si ceva de facultate in online si pot spune ca mai mult m-a prostit, fiind obisnuit sa scriu pe hartie la cursuri/seminarii/laboratoare, iar in online nu prea am mai avut nevoie, toata informatia fiind la un ctrl+f distanta. Am ajuns la concluzia ca altfel este perceputa informatia scrisa pe un suport fizic fata de un pdf. Creierul, saracul, altfel retine informatia de pe ceva printat (informatie palpabila) si altfel se raporteaza la informatia respectiva (nu mai zic daca informatia e scrisa de mana ta).
Din punctul meu de vedere ar trebui ca toate cartile si culegerile de care au nevoie copiii sa fie tinute in clasa permanent, sa nu mai fie nevoiti sa care 5 kg de 2 ori pe zi. Astfel, la fiecare ora copiii isi vor lua materialele dintr-un dulap, iar la sfarsitul orei le vor pune inapoi. Util ar fi sa fie si in format pdf pentru a le avea la indemana oriunde s-ar afla. In privinta temelor, profesorii ar trebui sa aiba pdf-uri facute pentru fiecare lectie si sa le trimita copiilor pentru a le rezolva acasa. Totusi, mereu cand doresc ar trebui sa aiba posibilitatea sa ia acasa manualele/culegerile, daca ei considera ca le e mai bine de pe cartile fizice sa aprofundeze sau sa se pregateasca, decat de pe pdf-uri.
Legat de caiete, nu am suportat niciodata caietele, iar in facultate m-am bucurat ca am scapat de ele. Am avut mereu la mine doar un clipboard cu foi albe pe care imi luam notite. La sfarsitul fiecarei zi le sortam, le capsam si le punea intr-un dosar in functie de materie.
Concluzia este ca trebuie gasit un echilibru intre digital si fizic in ceea ce priveste sistemul de invatamant.
P.S.: Am uitat sa mentionez ca nu prea imi place ideea de citit de pe laptop/telefon/tableta/kindle si prefer mereu sa cumpar o carte in format fizic decat sa downloadez un pdf (sunt eu mai special poate).
P.P.S.: Recomand cartea „Dementa digitala” de Manfred Spitzer (scrisa in 2012 daca nu ma insel) in care este explicat faptul ca digitalizarea invatamantului nu este o idee buna (printre altele) si sunt date exemplu mai multe experimente care au esuat.
Comentariu beton!16
Imi imaginam o mogaldeata de om citind sau scriind intr-un caiet studentesc…ii este fizic greu sa „acopere” acea suprafata, e nenatural…
Profesorii si invatatorii astia imi par din ce in ce mai mult niste monstri preocupati doar de aparentele lor, de a arata ce genii dascaloase sunt ei si ce sacrificati sunt pe altarul autoeducarii continue, vezi cursurile de numerologie!
Incerc sa imi mentin calmul si atentia la subiect, ca daca ma dezlantui pe calitatea resursei umane din invatamant mi-e ca sfarsesc rau!
Subscriu cu 10 maini, fetita mea de 10 ani are ghizdanul in greutate de 5-6 kg zilnic, noroc ca e troller, dar tot mai trebuie ridicat cand si cand.
Desi s-a comentat de nu stiu cate ori ca acesti copii cara greutati inutile la scoala nimeni nu ia nici o masura, „Doamna” ne comunica sec pe grup ca toate, dar absolut toate sunt necesare pentru desfasurarea optima a activitatii scolare….
Nu mai zic de echipamentul de sport….
Iar legat de digitalizare, numai zilele trecute am schimbat cartea de identitate , pentru asta am depus un dosar intreg cu copii de pe nu stiu cate acte, pe care dupa cate stiu ar fi trebuit sa le aiba deja, ghici ce au zis, noi nu avem timp sa scoatem copii dupa certificate, chiar daca probabil exista in format electonic, vreti carte de indetitate faceti-va copii…
„Noi nu avem timp să scoatem copii după certificate” – asta spune totul!
Păi, nici n-ar trebui să „scoată” copii! Ce să facă cu ele? Nu e suficient să consulte o bază de date și să constate că acele acte sunt acolo? Se umplu de hârtii pe care, la un moment dat, nu mai știu unde să le depoziteze! Hârtii după hârtii și copii după copii. Fiecare instituție cu arhiva ei. Zeci de copii ale aceluiași document umplu arhivele inutil.
Totul pornește de la proceduri! Dacă procedura spune că dosarul trebuie să conțină copii după niște acte, apoi e musai să le ai! Problema pornește de la cei care gândesc procedurile pe care funcționarii sunt nevoiți să le respecte.
Scuze că nu am fost la subiect, dar nu m-am putut abține când am citit replica acelui funcționar!
Tara de idioti.
Am avut ocazia sa absolvesc 2 facultati, una in Romania din care am iesit tampit de cap, si a 2a in Uk . Pot sa zic ca as mai absolvi 10 Univ in Uk, totul e digitalizat si relaxant, toate cursurile sunt pe platforma online, examenele la fel, tot online. Relatia prof -student este super prietenoasa. Din Romania imi amintesc doar stresul din examene si futaiul de la profesori, oribil pentru dezvoltarea noastra ca adulti.
Mai avem nevoie de vreo 50 ani sa ajungem la nivelul asta.
Când eram în școala generală (clasele I-VIII) căram destul de mult (caiete pentru 5-6 materii, iar manual și/sau culegere pentru 2-3 dintre ele). Bine că stăteam la 2 minute de mers pe jos până la școală. Problema era că schimbam clasele și nu aveam un dulap pe undeva să lăsăm câteva din lucrurile pe care le căram în spate în veșnica migrare.
Când am intrat în 2017 la liceu, aveam propriul dulap, întrucât și aici schimbam clasele și conducerea se gândise la spatele nostru. Atunci manualele stăteau doar în acel dulap (le foloseam la liceu și făceam poze la exercițiile pentru teme) și caietele materiilor la care fie nu primeam teme scrise, fie aveau alocate 1-2 pe săptămână în orar. Căram puțin în cârcă, dar mergeam mult pe jos pe direcția sală-dulap. Asta a ținut 2 ani și jumătate până a început pandemia. Făcând totul de acasă, nu mai căram nimic. Tot în perioada asta am început să scriu cursurile și la calculator la ce se putea (la matematică durează prea mult redactarea).
În 2021 am intrat la facultate la CSIE, ASE. Primul semestru, cu excepția primei săptămâni, a fost online. De când am început însă fizic, procedez așa: merg cu câteva foi la cursuri și penarul, iar la seminarii (excepție materiile de mate) lucrăm de pe calculatoarele facultății și îmi trimit după pe mail ce am făcut.
Încă din timpul liceului, majoritatea profesorilor aveau prezentări sub formă de PPT de pe care predau și, care, ulterior, ajungeau și la noi. Nu era necesar să transcriem informația scrisă deja acolo.
Intenția de digitizare a învățământului există, doar că deocamdată cam asta este, o intenție.
Digitalizează-le tu:
1. Dacă nu găsești PDF-utile pe net, scanează pagină cu pagină manualele care le trebuie.
2. Ia o tabletă cu suport de “Pen” – iar dacă insistă pe model de caiet, fă tip dosar care să conțină tema curentă plus câteva pagini pentru fiecare materie.
Reduci totul la maxim 1 kg.
Sigur. Și vorbești tu la școală să le primească cu toate astea, da? Dai un semn aici când ai răspuns de la director, ca să nu muncesc degeaba.
Dacă nu se digitalizează șina dosarului, nu se acceptă. 🤪🤣
Ce sa mai zicem de tablete si computere, cand noi suntem pe ultimul loc in Europa, la competente digitale (parca 28%). Dupa 2 ani de online, tot habarniști suntem.
Eu,operata de hernie de disc,acum cativa ani,ii duc ghiozdanul piticei (cl 1 ) ,maine il cantaresc,zilnic ! Doar de la scoala,ca o duce fii-mea dimineata. E un copil normal (inaltime/greutate ),dar tot nu vreau sa-i fie afectat nici macar un milimetru de coloana vertebrala. Parintii au ridicat problema ,de doi ani,iar de rezolvat…”nu se poate” ! Asa ca,prefer sa car,alta alternativa nu am gasit.
Ăhă… Încă?!
Fiica mea, 13 ani, e eleva intr-o scoala din Anglia. Se duce cu ghiozdanul la scoala aproape gol. Tot ce are in el este sticla de apa si penarul. Copilul nu vine acasa cu caiete, carti etc. Toate raman la profesori. Temele se fac online, pe anumite platforme si DOAR in weekend. Uniforma este obligatorie, ceea ce pentru mine reprezinta o usurare maxima. Inca o chestie misto, nu au voie cu telefonul la scoala, nici macar in pauze. La pauza au cantina, iar plata se face pe baza de amprenta. Noi, parintii, avem un cont de parentpay unde alimentam cu bani sau platim pentru diferite chestii. O vad pe ea cat de relaxata pleaca la scoala, si imi aduc aminte de ghiozdanul meu ce cantarea 6 kg in zilele bune.
Comentariu beton!14
Bazil, prietene, m-ai făcut curios. 2,3 kg are ghiozdanul ficiorului. El e cu vreo 7kg mai greu decât mândrețile tale.
Dar nu cară manualele la școală. Și nici în dulapul din clasă nu le lasă.
La școală folosesc manualele în format electronic.
Astea sunt disponibile online, tuturor. Oricând.
manuale.edu.ro
@Sfântu Dracu: cred că depinde de fiecare școală în parte, iar majoritatea profesorilor nu vrea pentru că-i imbecilă și refractară în ceea ce privește lucruri noi.
Mai degrabă de învățător.
De la anu’ (clasa a 5a) vor trebui convinși mai mulți profesori. 😁
Mare grija cu cele mici, pe măsură ce trec anii, crescând și greutatea ghiozdanului posibil pe la 11-12 ani sa aibă probleme de postura corporala, eventual cifoza/lordoza/scolioza și o sa fiți nevoiți sa mergeți la gimnastica medicala. Dacă ai posibilitatea dimineața și când ies de la școală sa le duci tu ghiozdanele este cel mai bun lucru pentru ele, recomand și înotul ca sport și pentru întreținerea coloanei vertebrale. Din păcate tembelismul specific învățământului romanesc nu o sa dispară în curând, în afara de manuale, caiete plus apa, pachet mâncare sa vezi când o sa le pună diverși profesori sa care și asa zisele auxiliare, dicționare sau orice le mai trece prin cap. Multă sănătate și repet, super dacă tu sau altcineva le poate duce ghiozdanele.
Și în Germania cam aceeași problema. În făloasa Bavarie, de la clasele 5 în sus. Manualele și caietele, feri să fie vreo culegere de probleme, asta e ceva ocult! Eventual săculețul cu chestiile de sport. Se plângeau copii de cât trebuiau să care. Timp de doi ani, până am reușit să ne mutăm în oraș, în cadrul unei ore trebuiau copii să care ghiozdanele, minim de vreo 7 kg, folosind un autobuz, un tren și un metrou. La întoarcere repetau isprava. Sport curat.
Bineînțeles, existau dulapuri pe coridoare. Dar nu era chiar o idee așa isteață. Nu că erau administrate de o firmă particulară și astfel școala a scăpat de beleli suplimentare. Problema era de ordin practic: pauzele țineau doar 5 minute (aia mare 10 min) și clădirea este genul vechi cu plafoane înalte, coridoare lungi, muuulte săli etc. Trebuiau să faca sprinturi pe coridoare și etaje și decât să dea fuga la dulapuri, să schimbe manualele și caietele și apoi la următoarea oră, mai bine cărau tot în spate, măcar aveau așa și sansa unui pișu’ la toaletă, nu pe coridor.
Ghiozdanele sunt grele deoarece in Romania e o mega afacere vanzarea de manuale scolare si culegeri iar scolile nu sunt interesate si nici nu au buget sa modernizeze ceva. Imi creste si acum tensiunea cand imi amintesc sedintele cu parintii de la gradinita fetei, incepea directoarea cu „Din bugetul alocat de minister am zugravit si am pus termopane. Dar, cum gradinita a trecut pe program prelungit, avem nevoie de paturi etajate, saltele, perini,plapumioare, cate doua randuri de lenjerie de pat per copil, covoare…in plus, pentru buna desfasurare a programului educational, fiecare grupa are nevoie de un calculator, o imprimanta, un aparat foto digital…”. Asta in conditiile in care 90% din educatoare la vremea respectiva nu stiau sa scrie un text in Word. 🙂
Culmea, si in Franta ghiozdanele sunt destul de grele, dar asta mai mult datorita faptului ca programul e mai lung. Prin urmare nu prea sunt teme de facut acasa, doar diverse proiecte. Ma refer la scoala primara si generala.
In schimb, digitalizarea chestiilor administrative e OK, ultimul demers pe care l-am facut a fost sa depun cerere pentru carnetele de alegator, pentru mine si sotie. Site-ul primariei, redirectionat spre ce te intereseaza, completat formular online, atasat copie dupa act de identitate in pdf., dovada domiciliu in pdf. …astea le am tot timpul pe calculator si pe mail, daca nu, le descarci in cateva clickuri, trimis tot, durata 10 minute. Peste o saptamana am primit scrisoare cu acceptarea dosarului, peste inca o saptamana au sosit si carnetele.
Rar trebuie sa te deplasezi fizic pentru acte si din astea, de regula la impozite, daca nu ti-e clar de ce ti-au tras 300 de euro din cont luna precedenta… 🙂
Fiimea e face practica la o scoala 1-8 in Danemarca. Nu se dau in vant dupa teme de dat acasa, nu dau teze, examene nimic.Au laptopuri date de scoala dar nu au voie cu telefoane.Orele sunt interactive si toti profesorii stapanesc f bine notiuni de informatica.Una din materii este cititul, adica stau in clasa si fiecare citeste o carte- materie obligatorie.Nu exista fondul clasei si evident profesorii nu au voie sa primeasca nimic de la copii gen flori sau cadouri.
Fii mea, 10 ani, clasa a iv a, troller care are azi 13kg. In care e si apa, ca dozatoarele sunt goale, si ceva de rontait, gen un sandwich. Nu lasa nimic la scoala, dupa ei in sala lor de clasa vin unii de a vii a care distrug tot (no joke). La care se adauga sacosa cu “pictura”, saculetzul de sport si diferitele proiecte pe care le fac destul de des. In afara de sanatatea lor (se plange “cronic” de dureri de umeri si spate), si tot ce s a zis mai sus, eu sunt curioasa cum se gandeste cineva ca as putea contribui la imbunatatirea traficului tragand toate astea dupa noi dimineata la 7.30, sau si mai bine, luand tramvaiul o statie?!?
Exista manuale digitale pe manuale.edu.ro. Fiica mea de-a 5-a le folosește când își lasă manualele la dulap. Dar tot trebuie să care un troller cu restul lucrurilor, caiete studențești, auxiliare, necesare – manualele sunt foarte proaste și cu puține informații. Cantitatea de teme și numărul de ore crește foarte mult la gimnaziu, are 3 zile cu 6 ore și 2 cu 5.
O, da! Sa zicem ca fi-mea e mai micuta si mai putin sportiva, dar cand il vad pe fi-miu, mai inalt ca mine si cu vreo 10 ani de sport la activ (ca de mic face sport) ca vine acasa si se plange de spate din cauza de carat ghiozdan ma apuca ceva spume.
Daca el reactioneaza asa cum o fi pentru cei mai putin sportivi de aceeasi varsta cu el?
Manualele digitale sunt disponibile pe https://www.manuale.edu.ro/. Pentru clasa a IVa ele sunt atat in varianta digitala interactiva cat si in varianta pdf. Ambele variante pot fi puse pe o tableta.
Baiatul meu a mers cu tableta in loc de manuale tot gimnaziul. A invatat la Pia Bratianu, scoala de stat in sectorul 1. A fost indeajuns sa merg sa vorbesc cu diriginta si profesorii care au fost de acord. Singura care nu a acceptat tableta si a vrut neaparat manualul a fost profa de Chimie.
Insa problema nu este pe deplin rezolvata pentru ca pe langa manuale copiii au o multime de carti auxiliare si caiete de lucru care sunt disponibile doar in varianta tiparita. Noi facusem un dulap in clasa inchis cu cheie in care copiii isi lasau auxiliarele si caietele de lucru la materiile la care nu lucrau acasa (dar si markerele pentru tabla si buretele, care in dulcele stil romanesc dispreau daca nu erau puse sub cheie).
Acum in clasa a 9a ne-am intors la manualele vechi de hartie pentru ca statul nu a avut timp nici macar sa intocmeasca curicula dupa programa noua daramite sa mai faca si manuale.
Copila mea are 14 ani și termină clasa a 9 la vară. Da, e greu ghiozdanul dar avem noroc că în primul an de institut a hotărît să ia un singur caiet diferit care e împărțit cu folii colorate și doar punem file cu margini colorate sa fie simplu de găsit materia. Și da ,toate materiile sunt formate din 3 cărți , una pe trimestru. Pt. ed.f. folosește șervețele umede și șterge talpa la adidași să nu mai care alți după ea