Vara trecută, eram puțin mai sus de euglena verde în lanțul trofic: gras cât o vacă și cu o rezistență la efort sublimă, dar total inexistentă. După un an de stat în casă, cu curu’ pe fotoliu, practic, singurele tipuri de mișcare pe care le făceam erau pentru picioare (când mă mutam din living în dormitor sau invers) și pentru brațe (când duceam furculița sau lingura la gură). Dar cam atât. Bănuiesc că digeratul cantităților uriașe de mâncare nu se pune ca abdomene, nu?
Așa se face că atunci când mai plecam pe câte undeva (că de plimbat m-am plimbat), când ajungeam în vreun oraș pe care voiam să-l vizitez, începea chinul. În sensul că eu îmi doream să vizitez orașul ăla pe jos, eram plin de dorință de cunoaștere și de entuziasmul de a descoperi locuri noi. Singurul care se opunea era trupul meu superb, care după câteva sute de metri ceda și se cerea la odihnă.
Și uite așa am pățit în fiecare fucking loc pe care l-am vizitat, totul culminând cu excursia în care am ajuns cu fetele la Bosa.
Evident, ne-am apucat să explorăm orașul, treabă care era extrem de lesne până si pentru mine, pentru că este foarte mic. Mă simțeam chiar în formă când vedeam că l-am parcurs pe tot și încă nu mă simt sleit de puteri, încă mai aveam energie să vorbesc sau chiar să mănânc. Glumesc, pentru mâncare găseam mereu rezerve nebănuite de energie.
Doar că, nu știu de unde și mai ales DE CE, fetelor le-a venit ideea năstrușnică să vizităm și cetatea din vârful muntelui. Știți, Bosa e pe un fel de munte așa care exact în vârf are o cetate, sau un castel, sau un ce morții lui o fi ăla, că da ajuns la el n-am ajuns. Am plecat plin de entuziasm spre vârful muntelui, doar că, vedeți voi, nu-mi imaginasem că ajunsul în vârful unui munte, fie el și cât un deal mai mare, înseamnă că trebuie să urci pe jos. Și să urci, și să urci, și să urci, de nu se mai termina odată cu urcușul.
Pe la jumătatea drumului m-am pus în cur pe o piatră și, printre gâfâieli cu pulsul ajuns în roșu, le-am zis fetelor să se ducă ele, pe mine mă găsesc exact în același loc la întoarcere. Să nu se teamă, că nu mă răpește nimeni, nu de alta, dar nu văd cum ar fi reușit să mă care pe străduțele alea înguste din Bosa. Ca să nu mai spun că răpitorii ar fi trebuit și să mă hrănească. Dacă mă țineau mai mult de trei zile, ieșeau în pagubă oricâtă recompensă cereau pe mine.
Nfine, revenind, fetele s-au dus și-au vizitat chestia aia din vârful muntelui, orice ar fi fost ea, și m-au recuperat la întoarcere, proaspăt, odihnit, numai bun de mers alți 2-300 de metri fără să mă opresc.
Dar acele vremuri sunt duse. Odată cu noul an, fratele vostru a început o viață nouă, a început să topească kilogramele cum topea vara trecută cutiile de Nirvana, dar, mai ales, a început să facă și mișcare. Da, oricât ați crede că nu e așa, mersul pe jos ESTE mișcare. Mai ales când el se întâmplă pe niște distanțe pe care în mod normal ai merge cu mașina.
Apropo, deschid o paranteză, am constatat existența unui fenomen extrem de interesant. Și acum mă refer exclusiv la Facebook. Ați observat că oamenii care se pricep cu adevărat la ceva, care chiar sunt buni într-un domeniu (oricare ar fi el), evită să dea sfaturi nesolicitate sau să-și spună părerea atunci când cineva postează ceva legat chiar de domeniul unde excelează ei?
Că eu am observat de multă vreme asta. Oamenii care chiar ar avea lucruri utile și interesante de spus, preferă să se abțină, cel puțin pe Facebook. Probabil pentru că s-au săturat să fie luați la mișto de „experții”, în orice, care sunt omniprezenți pe această rețea socială. Exact același fenomen l-am observat și când am postat despre mersul meu pe jos. Imediat au sărit experții în făcut sport de pe canapea să-mi explice că mersul pe jos e degeaba, că nu-ți aduce niciun beneficiu și că „ce e aia să te plimbi așa ca prostul?”. Noroc că mi-au scris și vreo câțiva oameni care se ocupă cu sportul pe bune, ăla care implică să te dai jos de pe canapea, că intram în pământ de rușine. Well, deocamdată o să închid aici paranteza.
Anul ăsta, după cum vă povesteam ieri, am ajuns la Málaga. Ei, faza e că Málaga ăsta are și el un castel plasat tot pe un deal cât un munte mai mic. Castelul Gibralfaro, pe numele lui. Că, na, unde să și faci castelele, dacă nu în vârful muntelui? Ca să ajungă cât mai greu la tine ăia care voiau să-l treacă abuziv pe numele lor, în timp ce pe tine te înfigeau într-un par în fața lui.
Străduța care ducea la acest mirobolant obiectiv turistic pleca exact din centru, am trecut pe lângă ea de multe ori. Doar că, deși mi-aș fi dorit mult să ajung la el, cu experiența Bosa încă proaspătă în minte, nu aveam niciodată curajul să zic „hai să mergem”.
Aici trebui sa vă recunosc că, în ciuda faptului că sunt fiert pă cultură și pă artă (după cum prea bine știți), motivul principal pentru care voiam să ajung la blestematul ăla de castel era că lângă se afla o esplanadă care dădea exact spre port. O văzusem, mică, foarte sus, dar o văzusem, când ne plimbam pe faleză. Și intuiam că view-ul de acolo, trebuie să fie într-un mare fel. Dar spaima de urcuș era infinit mai mare decât dorința mea nestăvilită de frumos.
M-am tot codit, m-am tot codit, până în ziua dinaintea plecării. Atunci, cu spectrul amenințării „nu se știe dacă mai ajung vreodată pe aici” în fața ochilor, am luat hotărârea de un curaj nebun să-i propun fashionistei să urcăm și noi la Castelul Gibralfaro.
Ceea ce am și executat. Și-am urcat, am urcat, am urcat, practic retrăiam experiența Bosa, doar că de data asta nu mai simțeam cum mi se taie respirația, nu mai simțeam cum îmi explodează plămânii, nu mai simțeam cum tot ce îmi doresc este să mă întind pe o piatră și să rămân acolo până vine cineva să mă omoare ca să mă scutească de chinuri.
Băbăieți, am ajuns sus cu puls normal, fără să obosesc absolut DELOC, fără să transpir, fără să nimic. Eram atât de proaspăt că, ajuns pe esplanada pe care mi-o dorisem atât de tare, mai întâi mi-am aprins o țigară, abia după m-am pus pe făcut poze.
Ăla a fost momentul în care mi-am zis plin de încântare: „uite, dom’le, se pare că se cunosc ăia 16 kilometri pe care-i merg zilnic de aproape două luni”. Vă zic, mi s-a dus self esteem-ul la cer, mai aveam un pic și mă înscriam pentru o expediție pe Nanga Parbat.
Aceasta este, doamnelor si domnilor, povestea fotografiilor de mai jos. Fotografii pe care eu le consider printre cele mai mișto pe care le-am făcut vreodată. Fotografii care, mai mult ca sigur, ar fi rămas nefăcute dacă nu m-aș fi plimbat zilnic, ca prostul, până îmi simt tălpile cum iau foc de durere. Iar asta nu e o metaforă.
Atât pentru astăzi.
Dacă vedeți în trafic o mașină de la Pizza Delivery, dați-i prioritate, cineva în Bucureștii Noi moare de foame!:)))))))))
Comentariu beton!44
Ahahahahahaaaa. Nici nu mai știu ce gust are pizza. 😀 😀 😀
@MV: DE-LI-CIOA-SĂ!!! 😀
Comentariu beton!22
@JT, lasă că vine el și weekend-ul viitor (nu ăsta). Când fratele vostru va face o scurtă plimbare până in Italia. O să mănânc pizza și la micul dejun. :)))))
@MV: iar te faci ca roata de tractor John Deere. 😀
Comentariu beton!17
@JT, a, nu, că sunt doar trei zile. Le-am trecut la pierderi asumate. Într-o săptămână dau jos tot, așa s-a întâmplat și după Malaga.
@JT, corect este: o Pizza delicioasă se prepară cât roata de la John Deere
Comentariu beton!15
Plimbatu’-i rușinos, dar e sănătos. 😀
C-ai zis că nu fugi, nu d-alta. 😀
Faine pozele.
Eu iti zic atat: stii ca e si un hotel acolo, in varful stancii aleia. Ei bine, ala l-am ales eu cand am fost la Malaga. Ceea ce a reprezentat urcatul de doua ori pe zi. 🙂 Nu ma plang, numa’ zic. Si mai zic ce ti-am mai zis (nu-s sportiv de canapea): e f fain ce faci tu pt sanatatea ta si calitatea vietii tale. Bravo, keep going! 👏👏👏
Comentariu beton!26
Gizăs fucking craist. Nu știu ce m-ar fi putut convinge să-mi iau hotel în vârful dealului. :)))))
Tu crezi ca eu am gandit atat de departe? Am vazut ca e o treaba cu priveliste, restaurant bun, era ziua mea, deci hai sa mergem. Si cand am vazut ca sunt un milion de trepte de urcat (ca desigur…poti sa o iei ca omul pe strada, dar e mai lung, sau sa o iei pe scari, sa iti dai sigur sufletul pana sus)…In viata mea n-am fost mai fericita ca fac sport, ca altfel cred ca schimbam hotelul urgent
Cu ce pozezi ? E o curiozitate personală.
Cu Samsungul meu S10+ care a plecat deja pe al treilea an de când îl am. M-a mai întrebat cineva ieri și, nu știu de ce, am răspuns Samsung S21. Mă rog, de fapt știu de ce: pentru că-mi doresc să-l schimb. 😀
Sportivii de canapea nu sunt cumva multilateral dezvoltați? Mă gândesc că sunt aceeași cu cei care dau sfaturi despre pandemie și mai nou redutabili strategi militari…cred că ăștia fac parte din „sfatul bătrânilor”!
Comentariu beton!18
Exită șanse foarte mare ca mulțimile să se intersecteze, da.
Tare asta cu sportivii de canapea mai ales ca ma numar printre ei si de aceea nu mi-as permite in veci sa spun ca mersul pe jos nu este miscare.Pai in cazul asta nici joga nu este activitate fizica sau pilates.Mersul pe jos chiar si 1km este miscare de 16 km nici nu mai vorbesc si cum spuneai in articolul anterior e matematica pura daca bagi in tine 1800-2000 de calorii si arzi 1000 prin mers pe jos atunci este bine si in cazul tau rezultatele s-au vazut.Pentru lenesi ca mine care ne mutam de la soare la răcoare ( canapea, birou, pat etc) ar fi de porc sa ne dăm cu parerea ca nu e miscare.Intrebare la astia 16km ai ajuns treptat sau ai luat drumul asta dintr-o data?
Am început lejer, cu opt kilometri. În vreo săptămână nu mi-au mai fost suficienți, m-am dus la 10. Apoi la 13. Acum am ajuns la 16. N-am cum mai mult pentru că și-aș îmi mănâncă trei ore în fiecare zi.
Si cam cat timp “stai” la un anumit nivel? Iti setezi ceva sau dupa cum vezi ca rezista corpul? Intreb pentru ca urasc sportul dar iubesc sa merg ( mai ales in padure). Acum mai ales iarna, pe banda. Si recent am avut o perioada mai dificila dupa ce am crescut cota zilnica de km cam mult. Dupa o saptamana de efort am cedat si am avut nevoie de pauza si odihna. Dar totusi, chiar am simtit ca pot “duce”, nu ma deranja nimic si ma simteam f bine dupa fiecare antrenament.
Pai ai putea sa cresti intensitatea si asta poate duce la arderi mai rapide. Treci de la mers la alergare (usoara). Problema majora va fi de impact asupra articulatiilor. Cauta o incaltaminte cu talpa mai groasa si absorbanta, cam toti producatorii au ceva pentru asfalt: Boost la Adidas, Ignite la Puma, Asics Gel, Nike Air si lista continua.
Inteleg totusi ca tu imbini utilul cu placutul si in timplul plimbarilor consumi si un podcast sau ce se mai gaseste doar ca un antrenament cu intensitate mai mare poate consuma caloriile in timp mai scurt si practic castigi si timp de lectura.
Indiferent de forma cauta un traseu care sa evite asfaltul orice cu piatra sparta sau pamant vor fi de preferat.
Mersul până la mașină se pune? Că e parcată la 20 m, iar la hipermarket fac drumeție dus-intors!
Comentariu beton!16
Depinde unde ai mașina. 😀
De curiozitate, in cat timp strabateai cei 16 km zilnic? Nu de alta dar si eu sunt adeptul mersului, că la alergare imi explodeaza plamanii, dar timp liber prea mult nu am.
În cât timp străbați, nu străbăteai. Că fac asta în fiecare zi. Astăzi, la 12.30 când oamenii normali își mănâncă prânzul, eu voi pleca din nou la Piața Victoriei. Pe jos.
Fac între două ore jumătate și trei. Depinde de zi, că uneori mă dor picioarele dinainte să ies din casă. Alteori, nu.
Vara trecută fiecare întoarcere în aprtament de afară era un chin. Mergi spre lift, cheamă-l, așteaptă să vină, fii pe fază să nu mai vină altcineva (simulam că o iau pe scări ca să nu mă urc cu alte persoane în lift din cauză de covid) etc.
O dată, după ce ne-am întors din parc, piticii au vrut s-o ia pe scări. Până la etajul 4! Bă, voi nu sunteți sănătoși? Tati, dar liftul e la 10! Până vine, ajungem pe scări! Duceți-vă voi și lăsați-mă aici, mă luați la întoar…. De fapt, nu. Duceți-vă voi că eu vin cu liftul. 😜
După ce mi-am făcut ceva analize și verdictul a fost că sfârșitul e aproape, m-am apucat de oleacă de mișcare, de niște dietă, torturi d-astea brutale pentru oameni leneși și mâncăcioși. Și iată că săptămâna trecută am reușit să urc pe scări până la etajul 4. N-am mai fost bun de nimic toată ziua, soția a crezut că fac un preinfarct, dar principalul e că am reușit. Poze n-am făcut în jos, printre balustrade, clar nu ieșeau așa mișto, deși acu’ vreo două luni am avut o cascadă minunată pe scară, așa că trebuie să ma credeți pe cuvânt. Preconizez că cam în 6 luni o să pot alerga după autobuz fără să mă tăvălesc pe jos prin praf după cinci pași alerți. 😜
Comentariu beton!65
Aoleu ce imagine mi-ai proiectat in cap.Gata de azi ies la mers pe jos imi pun bocker in calendar de la 12:30 la 1:30 nu cred ca rezist mai mult de 1h dus intors.Sper sa nu mi se umfle iar gleznele ca 2 gogosi.
@Ioane, știu exact despre ce vorbești. Toamna trecută, când eram la Palermo s-a stricat într-o zi liftul din blocul unde eram cazați. Apartamentul era la etajul șase. Noroc că până a doua zi au reparat liftul, că deja incepusem să caut altă cazare.
Și fac extraefort când împing căruțul! Eeee?
Cred că e momentul să bag în priză banda de alergat. Bine, nu am de gând să alerg pe ea😁, dar măcar să ajung și eu la câțiva km de mers relaxat. A fost prima dată când m-am răzgândit să merg să mă dau cu placa. Asta pentru că am făcut greșeala să mă urc pe cântar. Am zis că deaq poate îmi rup un picior sau ceva, dacă mă rostogolesc cu kilele astea😁.
Ma bucur pentru tine. Da-i inainte ! Din ce zici,parca ma vad pe mine la bulgari,la Veliko,urcand la cetate. Nu e greu,dar,kg atarnau. Mersul pe jos pe mine ma tine,cat de cat,in forma. Merg zilnic aproape trei ore cand iau pitica de la scoala. Doar cu anii din dotare nu prea mai pot face ceva !
Comentariu beton!13
Ba da,poți! Ignora-i!
Eu n-am avut curajul sa urc, am fost cu autobuzul, dar am coborat dealul pe jos. La mine a fost cu ocazia unui congres la sfarsitul lunii aprilie, asa ca a fost cald si soare. E prima iesire care mi-a ramas in amintire prin parfum, in Malaga mirosea a iasomie si la Granada a flori de portocal. Si mi-aduc aminte si acum ce franta eram seara in gara din Cordoba, dupa 4 zile de excursii de-o zi (Ronda, Granada, Gibraltar, Cordoba). La Ronda am facut greseala sa cobor in camera maurului, sau ceva de genul, pe niste scari uriase de alea in spirala, umede, in intuneric, doar ca sa jung la baza viaductului, la nivelul apei care trece pe sub podul ala fantastic. Ce febra musculara mi-a adus asta, si ce injuraturi cand am constatat ca facusem tot efortul pentru nimic.
Foarte interesantă arena aia. Ai fost înăuntru sau ai văzut-o doar de sus?
Doar de sus. Nu se poate vizita, e deschisă doar când sunt lupte cu tauri. Iar eu nu as putea în veci să asist la așa ceva.
Știi de ce e făcută cu galben pe jos?
Galbenul dă bine cu roșul?
@Ioane, exaaact, doar că invers. Roșu dă bine pe galben.
my canapea likes you! me, not so much…
de fapt te invidiez pentru timpul liber de care dispui și vreau să transmit tutulor antrenorilor de febe că unul dintre osteopații la care (cînd am timp) merg, aprobă foarte pozitiv genul de mișcare ales de tine; omul spune că articulația șoldului a făcut-o doamne-doamne pentru mers, nu pentru alergat, aia a umărului pentru dus furculița la gură, nu pentru ridicat pietre de moară; ok, activitățile super-sportive se pot întreprinde, după ani de antrenamente făcute cu cap dar majoritatea sportivilor vor plăti un preț destul de mare pentru consum…
PS revenind la antrenorii de canapea, sunt cei mai îndrituiți să dea sfaturi; păi nu vine din engleză, cauci=>căucing?! dăăă…
Comentariu beton!31
Ia uite că până acum nu mă gândisem de unde vine coaching. Să știi că ai dreptate.
;))
Felicitări!
Vezi că și gânditul și scrisul la calculator consumă 100-200 calorii iar articolul asta e chiar lung.
Mi-am amintit amuzat de momentul când avea fiică-mea o pasiune pentru urcat pe scări, la 3 ani nu ii placea să meargă dar a urcat pe scări cele 600 de trepte cate sunt toate in cetatea Sighișoarei;), și după la 5 ani avea o pasiune sa urce pe scări acasă și sunt 200+ trepte. Am făcut vreo 3 zile consecutiv urcarea asta, in prima zi după vreo 10-12 niveluri urcate a trebuit să fac pauza 😉 ;). A doua zi am urcat fara pauza dar când am ajuns la ușă nu mai puteam vorbi ;).
Și îmi mai amintesc de vremea când eram tânăr și fit și am coborât din turnul Eiffel pe scări iar când am ajuns jos îmi cam tremurau genunchii de la efort ;))
PS.
Cine nu crede că am 200+ trepte de urcat e invitatul meu sa le numărăm.
Mihai te bagi?
Comentariu beton!13
Apăi du-ți copila și la Nafplio în acest caz, acolo sunt 857 de scări. O nimica toată. Bine, este și drum pentru mașini, dar ăla e pentru cei care chiar nu pot urca scări cu picioarele, leneși/leneșe sau moși/babe. 😛
Comentariu beton!15
Mă gândeam să încep cu comorile patriei. E o cetate cu 1400 de trepte…și ne putem antrena acasa până ajungem acolo 😉
poienari cumva?
am urcat acolo acum vreo 7-8 ani. cu vreo 2 pauze scurte să nu-mi pocnească plămânii și genunchii.
din ce am observat eu pt mersul în scop turistic, pot ajunge oriunde dacă nu mă grăbesc. take your time, boys and girls, and you will get there. 🙂
Rândurile tale de astăzi m-au dus cu gândul la https://m.youtube.com/watch?v=NRYmknHlYFU
M-ai făcut sa mi te închipui urcând pe acordurile acestei melodi 🤗
Keep going!
Misto 💙 felicitari!
Când ai trecut prin Graz am vrut să îți propun sa urci pana la Schlossberg! E în centrul orașului vechi, are doar vreo 500 m dar e greu de urcat!
I feel you. De azi sunt la dietă și eu. Am de dat jos vreo 40 de kile. Felicitări pentru consecvență, știu cât de greu e pentru un gurmand.
Io am trecut de ceva vreme de nivelul „gurmand”. Eu sunt mâncău. Și nimic nu poate schimba asta.
Am vrut să fiu finuță, că și io-s în aceeași categorie.
Urît şi greu mi-a fost să urc totdeauna. Deşi am făcut sport mult, chiar de performanţă la juniori, urcatul mi se părea cel mai urît antrenament (făceam ture de urcat scări pe stadion pentru condiţia fizică). Copil fiind, mama ne ducea în fiecare vară cel puţin o dată, pe Ceahlău, cu clasele ei de elevi. Greu.
Ce-am învăţat: Indiferent ce urci, pantă sau scări, trebuie să menţii un ritm spre repejor, acelaşi, pe porţiuni medii. Adică urci, de exemplu, 50 de scări cu acelaşi ritm, te opreşti puţin să-ţi tragi sufletul şi o iei în sus la fel. E mult mai uşor aşa. Şi în pantă la fel. Cred că şi la mers pe drum drept funcţionează, cînd eşti la început.
Felicitari pentru noua forma!
Am o intrebare pt oamenii de pe aici care mai tin diete: si voua va e foarte frig mereu? Eu am problema asta, nu renunt la dieta din cauza ei (vreau sa slabesc 5 kg) dar poate fi destul de neplacut.
@Mihai: iti recomand cu tot dragul o masina de vaslit, faci efort un pic mai intens decat atunci cand mergi pe jos si economisesti ceva timp. Eu mi-am luat din aia de lemn cu rezervor de apa, se ridica in picioare cand n-o folosesti si nu ocupa mult loc. Si cred ca solicita si mai multi muschi decat mersul sau alergatul, judecand dupa febra musculara pe care o fac atunci cand vaslesc prea repede.
@Mihaela, a, nu, asta nu. Că mă pomenesc naibii în lotul pentru Olimpiadă, la 8+1.
@MV: tu fiind pe post de șalupă? 😀
Comentariu beton!19
Zidul chinezesc: trepte inegale si muuuulte, alternand cu pante de-ti suceai gatul daca te uitai in fata. Ma impiedicam si impleticeam incet , ocolind oamenii care se odihneau pe fiecare treapta. La un moment dat un vuiet si toata lumea s-a tras pe margini: un pluton de soldati urca in pas alergator!! M-am lasat moale pe o treapta libera, incercand sa-mi linistesc respiratia. Si la coborare am facut pauze..
Mersul pe jos este miscare. Mai ales pentru cei care din motive medicale nu pot sa alerge. Eu am slabit, acum 12 ani, cu mersul, de la 130 la 99. Aveam probleme cu inima dar si cu genunchii. Care dupa atata mers au cedat si a fost nevoie de operatii de menisc la ambii. Ma intreb in cat timp ar fi cedat de la alergat. Bine, cartilajele erau slabite de la greutate, dar mersul le-a dat lovitura finala. Dupa care m-am ingrasat din nou. In pandemie am reluat obiceiul si am slabit iar de la 130 la 114, dar eram tare nemultumit pt ca eu vroiam sa vad pe cantar doar 2 cifre inaintea virgulei. Cum proverbul „nemultumitului i se ia darul” este cam adevarat, dupa ce am revenit in Capitala, am ajuns iar la 125. Si acum iar lupt cu dusmanul. Doar ca eu nu am avut vointa ta. Adica trisez la greu, la dieta. Nu mananc mult, ba chiar fosrte putin, dar gust din ce imi face cu ochiul. Si mai ales dulciurile clipesc ceva de speriat… Plus ca eu am o banuiala ca ma ingras doar cand ma uit la mancare, fara sa o ating, dar trebuie sa mai cercetez.
Insa, de vreo trei zile, de cand ai pus poza cu cantarul (care mi-a amintit fix de poza mea de acum multi ani – iti dai seama ca si eu am imortalizat momentul-si am stiut exact ce ai simtit ) am zis ca trebuie sa iti urmez exemplul si in ceea ce priveste dieta. Nu prea merge una fara cealalta.
Asa ca dimineata, las copilul la liceu, fac o tura de Herastrau (inca nu m-as risca mai mult pentru ca inca e greutate mare pe genunchi) dupa care merg la Therme si inot 2 ore, apoi ma intorc si iau copilul de la scoala. Cand ne faci update-ul pe care l-ai promis in iunie, iti spun si eu unde am ajuns.
In legatura cu povestea de azi, ma intreb daca oboseai chiar asa cum ai descris, sau ai mai exagerat pentru frumusetea textului? Pt ca ti-a iesit. Mergeam prin Herastrau si râdeam in hohote. Ma gandesc ce credeau oamenii care ma vedeau. Te intreb pt ca avem cam aceeasi varsta si eu parca nu obosesc chiar asa de rau, chiar daca sunt mult mai gras. Doar ca nu fumez, s-ar putea ca asta sa fie explicatia.
Inchei cu ce mi-a spus un prieten cand am slabit prima data: „este mai greu sa te mentii la noua greutate decat sa slabesti”. Pai boss, tu ai idee cat m-am chinuit eu sa slabesc? Cum ar putea sa fie mai greu? Si crezi ca sunt atat de prost sa ma mai intorc vreodata la 130 kg???
Hold my beer… De 2 ori…
Comentariu beton!30
@Dragoș, e dovedit șiințific că noi, grașii, ne îngrășăm doar uitând-ne la mâncare. Sau dacă doar vorbim despre ea. Uite, am vorbit mai înainte la telefon cu cineva care mă invita la o masă. Păi am simțit în timpul discuției telefonice cum mi s-au pus măcar 300 de grame pe șolduri. Când a mai venit vorba și despre pită înmuiată în sos, mai mult ca sigur pusesem deja jumătate de kil pe mine.
@Dragoș, tu mă întrebi de povestea de la Bosa dacă e adevărată? Până la virgulă, e exact cum am scris. De altfel, fetele mele sunt martore, doar au fost singure să viziteze cetatea aia sau ce era. Io le-am așteptat pe o bordură.
Era dealu` mai mic si de-aia ai reusit sa ajungi acolo! (Ca sa-ti mai tai din avant si sa te mai dezumfli). :*
La începutul lui 2020 m-am apucat de mers pe jos, cam 7-8km/zi, inclusiv in lock down, îi făceam în casă, vorbind la telefon. În august 2020, la o săptămână după ce m-am mutat la etajul 49, au murit TOATE cele 10 lifturi din clădire și-au fost moarte două zile. În astea două zile am fost nevoită să urc și să cobor pe scări, cu laptop și diverse cumpărături. A fost momentul când m-am felicitat pentru cei 10-12000 de pași zi de zi timp de 7 luni, că am reușit sa urc 49 de etaje in 25-30 de minute, fără să fac febră musculară.
Comentariu beton!21
Wow. O poza cu fesierii avem?;)
Comentariu beton!13
Dublu wow. Eu vreau cu vederea de la etajul 49. :))
Comentariu beton!25
M-ai convins. De-acum încolo… plimbare scrie pe mine. Două zile la rând am mers pe jos pe niște distanțe bunicele, efectiv am vrut să merg pe jos. Bine, recunosc, am lăsat mașina acasă pentru că știam sigur că o să dureze mai puțin drumul pe jos decât să găsesc un loc de parcare. În altă ordine de idei, știu exact ce ai simțit când cu încercarea cu Bosa. Citeam și mă vedeam pe mine, urcând pe Ceahlău. Pulsul 500, fața roșie, plămânii pe-afară, distrugere totală. Dar am avut atâta voință că până la urmă am reușit. Am vrut să abandonez de mai multe ori, dar de fiecare dată am simțit că atunci când nu mai pot, mai pot un pic. Am murit și am înviat cu Ceahlăul, iar un lucru e cert: se întâmplă o dată în viață. A doua oară nu mai pupă muntele să mă vadă…
@Cla nu puteai și tu alege Montblancul?
Eu n-am norocul sa fiu lasat pe o bordura…:)
Si cum toate chestiile interesante, in viziunea sotiei, sunt la inaltime, cu cat mai mare inaltimea, cu atat mai interesante obiectivele…asta e, gafai, blestem, urc…
Daca e pe suprafata plana, sunt voda-n loboda, dar cica e plictisitor.
PS. Mihai, conform dictionarului, esti gurmand. 🙂
Si eu, scrie acolo ca asa se numesc astia care mananca pentru placerea de a manca.
PPS. Nu te-ai gandit sa folosesti un aparat de fotografiat? E mai complicat, dar parca imaginile sunt mult mai bune.
Fără îndoială că fotografiile ies mult mai bune cu un aparat foto bun. Dar n-am răbdarea necesară pentru asta. În plus, cheltui destul din bugetul familiei cu escapadele mele, nu vreau să mai investesc și în fotografie. Pentru că mă cunosc, dacă mă apuc de asta, după primul aparat va urma și primul obiectiv. După care astea nu vor mai fi destul de bune, îmi vor trebui altele și mai performante. Și tot așa. Iar fotografia e un hobby foarte scump. 😉
Felicitări, Mihai și Ionuț! Aștept fotografii când ajungeți la 85. Și nu cu peisaje de la înălțime după ce ați urcat n trepte. 😁
@Cucurigu, poze cu castelul avem? 😛 Și nu aveai două fete sau mă lasă memoria?
Lasă că io pun aici un video mai târziu. N-am încă 85, dar orișicât…
deci, chiar felicitări! nu e ușor să treci de la canapea la… practic orice altceva ❤️
❤
Felicitări! Si eu m-am simtit datoare sa dau un pumn mancaului din mine mai ales din cauze medicale. Am inceput usor, mai e mult pana departe. Dar asa e, micile schimbari aduc lucruri bune. Am decis sa incerc sa fac ce faceam cand eram un pai cu ochi (48 kg la 1,7 m) , adica plimbare si sa mananc numai cand imi este foame si portii mici. Deocamdata rezist cu 3/4 din cat obisnuiam urmand curand 3/4 din ce mananc acum. La dulce am taiat ceva mai mult si inca lupt din greu cu poftele. A durat ceva pana sa realizez ca grasa si frumoasa nu prea au ce cauta in aceeasi exprimare.
Când erau copiii foarte mici și-i aveam în vacanțe la bunici pe vară, mergeam la sală și băgam „ca MIG-ul” câteva săptămâni. Să-mi ajungă pe tot restul anului, cum ar veni. După aia, când s-au mărit și au căpătat suficientă autonomie cât să rămână singuri acasă și să nu stau cu grijă, am început să merg regulat. Și mi-am dat seama că mai mult de 4 zile pe săptămână nu pot urma un astfel de program. 16 km/zi, ZILNIC, mie nu mi se pare că sunt doar „plimbare”. Este și foarte multă disciplină acolo, disciplină care nu este chiar la îndemâna oricui. Eu una n-aș putea să fac asta zilnic (deși fac uneori plimbări de kilometri), n-aș putea nici măcar de câteva ori pe săptămână și, mai ales, n-aș putea să fac asta pentru o perioadă lungă de timp, ba poate chiar pe viață.
Așa că cine spune că „mersul pe jos e degeaba, că nu-ți aduce niciun beneficiu și că „ce e aia să te plimbi așa ca prostul?” ar trebui să se suspecteze de foarte multă ignoranță, ba poate chiar de ignoranță soră cu prostia.
Comentariu beton!19
Fix așa. Mulțumesc. ❤
Noi la muncă cînd facem piking mergem undeva intre 25-30km in 8 ore de muncă. Cu toate acestea medicul de la muncă ,cînd facem „revizia anuală” (că nu știu cum să îi spun🤭) ne sfătuiește să facem miscare cel puțin jumătate de oră pe zi 🤔🤔🤔
Inceputul e greu dar, apoi iti face chiar placere. Eu am 3 zile din 5 cand merg pe jos cam 1 ora si jumatate spre 2 ore, dimineata, prin parcul Kiseleff si apoi ma duc la serviciu. Celelalte 2 zile din 5 ma duc la sala dimineata, pentru tot cam o ora si jumatate maxim de sport. In weekend, bat si eu pe jos IOR-ul, timp de vreo 3 ore, la fel ca tine. Fac de ceva ani chestia asta si ma simt excelent! Intre timp am renuntat si la dulciuri cu zahar rafinat, imi iau zaharul din fructe. Insa eram o foarte mare fana dulciuri. Asa incat vreau sa-i incurajez pe cei care au aceeasi aplecare spre dulciuri pe care am avut-o si eu: se poate renunta la zahar si dispare si pofta aia viscerala care iti facea viata amara. Dar nu am incetat lupta cu kilogramele, sunt in lupta zi de zi, de la un moment dat incoace, nu mai merge sa mananc cat obisnuiam, mi-e clar asta. In fiecare zi imi notez ce si cat mananc. Si constat ca e extrem de usor sa depasesti numarul de calorii admis zilnic. Asa incat sunt pe atentie maxima la ce mananc si mai ales cat. Nu mai vreau sa am cantarul ala drept dusman.
Felicitări, domnu’ Mihai! Grasa din mine a hotărât solemn că de luni e musai dietă! Astăzi după vreo 30 de minute de mers, mă dureau picioarele de simțeam efectiv cum imi ard tălpile. Sper, ca în cele 8 săptămâni de dietă să pot scăpa de vreo 28 de kilograme. La mine lipsa ambiției a făcut ca de la 60 de kg acum patru ani să ajung acum la 120 kg.
Felicitări! Mişcarea e mişcare, indiferent de ce zic couch surferii. Mi-am propus să mă mişc mai mult, este f util pt starea mea de sănătate. Aşa că încerc să merg pe jos cât de des pot.
Cât despre castel, mulțumesc de pont. (Sper că) voi ajunge în Malaga în iunie pt un congres şi atunci o să urc până acolo cu siguranță ❤
Cea mai bună perioadă dpdv fizic din viața mea (și mă refer la toate aspectele, inclusiv sexual, na, că am zis-o eu, dacă nu au zis-o alții) a fost după ce m-am reapucat sa joc fotbal. Să mă explic. Ca adolescent, am fost FOARTE sportiv (mă rog, pentru generația mea, probabil nu e ieșit din comun, nu excelam la nimic, dar îmi plăceau cam toate sporturile și se lipeau de mine. Nu excelam, dar nici nu eram penibil la nimic). După ce am terminat facultatea (mă rog, de fapt după ce m-am căsătorit, dar a fost la f puțin timp după), am renunțat brusc la orice forma de sport. Aveam cca 25 de ani. De acolo a început dezastrul. Nu m-am îngrășat mult (la 35 de ani aveam cu numai 5 kg mai mult decât în liceu) dar oboseam repede. La 37 m-am reapucat de fotbal (cu jucători, majoritar, de vârstă apropiată și implicit cam în aceeași formă fizică) dar jucam de 2 ori pe săptămână. Plus ce jucam cu băiatul in parc. Fotbal, baschet, tenis de masă, basically orice. In 2 ani am revenit la greutatea din liceu, dar ce e mult mai important, și la rezistența de atunci. Acum am 48 de ani (49 în curând), 10 kg in plus dar dispuse altfel și forță mai mare decât aveam in liceu. Rezistență, numai cu puțin mai mică. Secretul? Plimbări cu câinele zilnic (adunat, cca 2 ore), fotbal odată pe săptămână cu seniori de vârsta mea, de 2 ori pe săptămână antrenamente cu copii de 14-15 ani (vârsta fetei celei mici) dar ne-sportivi, ne amestecam și noi cu ei și jucam așa, bătrânește. Nu am ținut niciodată dietă, dar m-am ferit de excese de orice fel (poate mai puțin țigări). Totuși, cu fiu-meu (19 ani) nu mai țin pasul mai mult de 15-20 min decât poate pe play-station. Știu că sună ca într-o reclamă plătită, dar e purul adevăr.
Am uitat sa pun pe lista și un pic de munca fizică în grădină și curte. Nu multă, că nu am teren mult, și nici timp, dar știți ce exercițiu complex e sapa? Am constatat după febra musculară pe care am făcut-o la 30 de ani după precedentul exercițiu…frate, am săpat maxim 20 mp (4 rânduri scurte de roșii) și mă dureau coapsele, șalele, deltoizii, bicepșii și tricepșii). Din cauza poziției specifice și uneltei folosite. Așa, și coasa. Aia manuală, tradițională, nu cu motocoasă (deși nici aia nu e ușoară).
Am aproximativ 1 luna de cand am inceput sa merg pe banda zilnic. Initial mergeam 2 km si treptat am ajuns la 6.5 km cu inclinatie de ~ 5 grade: undeva in jur de 1 ora. Stiu ca pentru unii nu este mare lucru dar pentru mine (lucrez de acasa de ~ 5 ani si ies din casa de 3 ori pe saptamana) este super ok.
Mersul pe banda + putina atentie la mancare (orice dar in cantitati reduse) m-au adus de la 89 kg la 82 si nu am de gand sa ma opresc pana nu ajung la ~ 75 kg (1.79 m inaltime).
De 2 saptamani merg la bazin de 2 ori/saptamana.
Una peste alta, orice miscare este binevenita.
In cat timp faci cei 16 km de plimbare zilnica.nu de alta,dar eu fac cam 3 si mi ia vreo 40-50 de minute
Între două ore jumătate și trei. Uneori mă mișc mai cu talent, alteori nu.
Băi, mișto povestea. Dar și mai mișto cum mereu reușești să-ți găsești motivație, chiar și în lucruri mărunte. Bravos!