Articol scris de Cosmin.
…
De multe, de foarte multe ori. Dacă adun zilele state acolo, probabil că trec de o jumătate de an. Am scris, la timpul potrivit, pe blogul meu despre asta. Nu vreau să preiau aici ce e deja acolo. Și nici nu e un rezumat ce spun acum. Cel mult, un avertisment.
Am ajuns aproape de linia imaginară care împarte țara în partea europeană și asiatică. Am zburat peste Rusia, am mers cu mașina, cu trenul, cu metroul, cu orice alt mijloc de transport în comun. Am văzut metropole, orașe mai mici, orășele, sate, cătune. Moscova, Kaluga, Kazan, Chistopol… căutați-le pe hartă pe cele care nu vă spun mare lucru.
În ordinea aceasta, de la vest spre est și de la mare la mic decad nivelul de trai, bunăstare, educația. În ordinea aceasta dispare speranța. În ordinea aceasta supraviețuiește nostalgia după o Uniune Sovietică având în centru Rusia. O Rusie care, la fel cu extratereștrii din Independence Day, se hrănește cu resursele celorlalte republici. Un fel de Sindrom Stockholm greu de explicat. Sau poate ușor, având în vedere că fiecare țară care s-a separat de URSS, a făcut-o cu prețul mult prea mare al unor vieți nevinovate.
Rusia dincolo de Moscova, poate cu câteva mici excepții, înseamnă sărăcie, corupție, populație abrutizată, violentă, supusă, xenofobă, homofobă, bolnavă. Nu că n-ai vedea asta și în capitală, doar că acolo mai vezi și frânturi de normalitate. Nu vreau să vorbesc de cartierele de case ale noii nomenclaturi, zone pe care doar din avion le-am văzut. Sunt, dacă aveți vârsta și mai țineți minte, ca vilele de vacanță ale lui Ceaușescu: reședințe luxoase ridicate în mijlocul unor parcuri, ascunse după ziduri înalte. Poate și păzite. Dar e chiar o lume mai tristă ca România anilor ‘80.
Poate au gaze la discreție, benzină ieftină, dar cam asta e tot ce au. Cu ele își alimentează autovehicule care sunt, în multe cazuri, piese de muzeu. Dar doar ca vechime. Mai au blocuri vechi, oribile rebuturi ale unor arhitecți ratați, și au și blocuri noi, la fel de urâte. Reclamele produselor de larg consum sunt peste tot, acoperind fațadele gri-negre ale clădirilor. Șosele care au cratere pe care nu le simți doar dacă treci cu GAZ-uri de douăzeci de tone prin ele. De străzile din orașe pot să vorbesc doar în sens peiorativ. Gunoi, praf peste tot (cred că doar în Moscova era mai curat), clădiri părăsite. Clădiri spoite la exterior, insalubre înăuntru.
Și oameni triști. Peste tot, indiferent de mărimea orașelor. Cu haine ponosite, cu ochii in pământ. Poate într-o carte, dacă erau în metrou. Dar cu speranțe că va fi mai bine. Nu a fost.
Și eu vorbesc de perioada de dinainte de anexarea Crimeei. Anii de prosperitate ai Rusiei, 2011-2014. În 2014, nu mai țin minte luna, am fost pentru ultima dată în Moscova. Rubla pierduse deja 50% din valoare, față de prima mea vizită acolo.
De atunci, multe companii cu afaceri profitabile pentru toate părțile au plecat. Prieteni de-ai mei, ruși, au ales exilul. Neforțat, dar necesar. Au vândut în pierdere tot ce aveau acolo și au luat-o de la capăt prin Europa, prin Statele Unite, chiar și prin România. Salariile celor rămași și-au pierdut puterea. Nici când am fost eu acolo nu vorbeau prea multe despre regim, știau că “zidurile, toate, au urechi”. Dar dacă există protestatari, glasurile celor care mai au cât de cât curajul să spună ceva sunt acoperite cu bastoanele OMON, de ușile grele ale pușcăriilor copiind gulagul și, uneori, de ceai cu poloniu sau direct cu gloanțe. În funcție de cât de importante sunt vocile.
Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Nu am pretenția că-s vreun profet. Probabil că nu se schimbă prea ușor ideile sădite în unele minți de o propagandă bine gândită și implementată ca la carte.
Doar vă doresc să nu mai ajungeți să experimentați “la persoana întâi” miracolele care vin odată cu marele prieten de la răsărit. Rusia nu e un model pe care să vrei să-l copiezi. Din niciun punct de vedere. Și-mi mai doresc, infinit mai mult, ca nu cumva miracolele acelea să ajungă aici, din nou, călătorind pe tancuri.
Sursa foto
pt nostalgicii „inainte ierea mai bine” și actualii pupători de kwour rusesc…
doo milioane de oameni.
https://www.facebook.com/HistoricPhotographs/posts/2040980179409055
Comentariu beton!55
Dadada, văzuesm si io postarea.
2 milioane pot sa para unora nu foarte multi. Dar daca ne gandim ca populatia celor trei tari insumeaza 6,4 milioane, abia atunci ne dam seama de amploarea actiunii.
Comentariu beton!30
Doamne ajuta-ne sa nu traim si razboiul ! Ar fi cumplit sub cizma lui putin. Dar mai ales,sa nu sacrificam vieti omenesti pentru orgolii absurde. Mi-e tare teama de ce va veni. Geostrategic suntem la rascruce de drumuri , in bataia vanturilor si total nepregatiti !
Comentariu beton!39
Nu cred, așa sper, că are cum să intre în România.
Toată istoria noastră am fost la răscruci! Și asta a lăsat urme adânci în cultura și civilizația românilor.
„Istoria ne-a așezat la răscrucea tuturor relelor…” și totuși am supraviețuit, ne-am târât sau am mers mai departe.
Am 51 veri târzii. Nu-s cel mai bătrân de aici. Alături de seniorii blogululi tău am trăit asta. Problema e alta, cunoscută și ea aici, de multă vreme: citim doar unii din cetățenii frumoasei noastre patrii. Și – dacă judec greșit îmi cer iertare public – pricepem și mai puțini. Dar, una peste alta, e bine că s-a scris. Vorba ta: Google indexează.
Seară faină tuturor.
Comentariu beton!79
Mda, cred că o sa scriu și despre cetățenii ăia despre care zici tu.
Brrrr… Poate mai scot si altii nasul din bula lor dupa ce citesc articolul asta.
Comentariu beton!25
Aici nici nu mai e vorba despre bule.
Mi s-a zbârlit pielea…a fost și România în filmul ăsta și, din fericire, suntem destui care știm că nu era bine…
Cât de greu ne-ar fi azi, cu mizeria asta în care ne zbatem instituțional și politic, tot suntem infinit mai bine decât „înainte”. Și nu spun asta ca să ne resemnăm, ci ca să nu uităm ce am trăit, din ce văgăună am ieșit.
Comentariu beton!92
Da, exact.
As fi dispusa sa accept balaceala politica din Romania ,numai sa nu ajungem iar cu „cizma pe gat”.
Fără să fi pus piciorul pe pământ rusesc, doar din ce am aflat din istorie, literatură, presă, reportaje, filme, tot ce știu despre Rusia și ruși îmi dă fiori reci pe șira spinării. Chiar și vara, pe caniculă.
Comentariu beton!52
Aveam Moscova pe listă pentru vizitat. Acum mi-e să nu vină Moscova la mine.
Sankt Petersburg, nu Moscova. Nu ai ce sa vezi la Moscova in afara de piata Rosie si metrou
Comentariu beton!32
Exact, daca ar fi sa aleg un oras din Rusia, ar fi Sankt Petersburg. Am fost la un congres si ghida, desi bine intentionata si foarte rabdatoare cu noi, il pupa in fund asa de mult pe Putin ca i-as fi zis cateva. Imediat dupa Crimeea am ajuns acolo din nou intr-o croaziera (visul vietii mele) si am ales sa nu cobor in oras in ziua aia, boicot copilaresc. In 1999 am fost intr-o excursie in Ucraina si Rusia cu autocarul. Satele din Bucovina ucrainiana mi s-au parut mai bogate, case bine facute. In Rusia dincolo de Moscova parca facusem o incursiune in trecut, sate amarate, departe de sosele, care si ele nu aratau grozav. Am intrat intr-un magazin satesc, exact cooperativele de la noi de dinainte de ’89. Moscova mare, enorma, faceai o ora cu metroul din centru la periferie, statiile de metrou frumos decorate, Kremlinul interesant, habar n-aveam ca sunt biserici si palate acolo, altele decat cel prezidential. M-a impresionat ca intr-un bloc la etajul 17 aveau asa de mare presiunea la dus, si era apa fierbinte, nu ca la Bucuresti in 2022. Dar impresia generala de saracie, paduri nesfarsite de mesteacan si mult praf.
Comentariu beton!19
Undeva in vara lu’ 92 am fost pentru prima oara in sud-estul Dobrogei. Eu trait practic in Bucuresti sau foarte aproape de.
Ce povesteste Cosmin mi-a adus aminte de zona aia in perioada aia! Dezastru, absolut totul era in stare de dezastru!
Am fost de cateva ori pe acolo si de fiecare data la fel. Popa era cel mai puternic si intotdeauna foarte bun prieten cu primarul.
Nu stiu daca s-a schimbat ceva in cei 20-30 de ani de cand am vazut ceva ce m-a marcat.
Comentariu beton!26
Sunt în stare să pun pariu că ori nu s-a schimbat nimic, ori este nesemnificativ ce s-a schumbat.
arhipelagul gulag a lui Soljenitin și Gulagul- o istorie Anne Appelbaum!
după astea 2, accept orice discuție cu iubitorii de maica rusie…
despre tancuri la noi, n-aș prea crede; mai ales că, neașteptat, vestul a vorbit cu putinel aceeași limbă în situația asta
Comentariu beton!29
Brrr… Creepy stuff!
Nu or să vină bă, niciun rus peste voi, bine, în afară de ăia care serbează Crăciunul,Paștele pe rit vechi în poiană. Și mulți ruși sunt băieți mișto, dar mișto tare, iar gagicile rupere și ele. Să nu demonizăm rușii ca popor, sunt la fel de boi, bețivi, homofobi, fundamentaliști ortodocși ca destui dintre noi.
O să îl rupă facturile la gaz și energie pe român nu rusul.
Dacă NATO a sacrificat Ucraina, așa cum cred eu, vom vedea curând. Nu o să fie confortabil cu Rusia și mai aproape dar mno nu poți să le ai pe toate.
Comentariu beton!57
Eu nu am demonizat rușii. Am criticat un sistem. Și accept oricând simulacrul acesta de occident de la noi alternativei care guvernează Rusia. Sunt aproape sigur că România ar fi fost o copie a Rusiei dacă UE și NATO s-ar fi oprit la granița noastră de Vest.
Comentariu beton!61
Wrong post.
Nu trebuia sa fie reply… Sorry
Ai văzut pe vreunu pe aici să ofteze după minunata cârmuire a lui Putin?
Eu zic că ne agitam prea mult, România este safe, chiar dacă Ucraina pică. Și Ucraina pică doar cu acordul mutesc al Vestului și lui Sam.
Eu zic că ne agitam degeaba,băgați un WoT și trece fiorul razbelului iminent.Noi ăștia de 45+ când vom trece în 30-40 de ani, dacă vom fi norocoși, la cele verzi tot în NATO, UE vom fi,adică tot cetățeni europeni o vom mierli.
Comentariu beton!26
Citisem undeva următoarea chestie: Rusul la singular ( să zicem si grup mic) e super ok, îți dă și cămașa de pe el. Rusul, ca națiune ori mulțime, e cu totul altceva, devastator!
Comentariu beton!14
Am rusi care lucreaza in echipa mea, (si din alte tari ex-sovietice, desigur), stabiliti in Romania. Si sunt mirati ca dau peste romani care sunt uimiti ca au plecat din RU ca sa vina In RO.
Noi romanii in general cam supraestimam Rusia. Si da, pentru multi de 50+ mama Rusie inca le pare un model..
Comentariu beton!27
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.19
Ăăă… și asta e greșit pentru că?
Era mai bine dacă își dădea cu părerea fără să fi fost deloc în Rusia, era mai credibil atunci😁
Comentariu beton!60
Am fost la un congres în Moscova în octombrie 2015. A fost atât frumos cât şi dezolant.
Am stat la un hotel care găzduise sportivii de la Olimpiada din 1980, o structură gigantică încremenită în timp (30 de etaje cu cel puțin 100 de camere pe etaj). M-am bucurat că aveam camera în apropierea ieşirii. Lifturile erau împărțite în funcție de etaj: 1-15, respectiv 16-30 şi aveai acces la zona lor numai după ce arătai bodyguardului înarmat documentul primit de la recepție la cazare. Brrr.
De jur împrejurul cartierului blocuri de 20 de etaje, îndesate unele într-altele arătând super creepy în întuneric. Centrul de conferințe la mama draq, schimbam 3 metrouri. În prima zi am luat-o greşit pornind din stația de metrou şi am întrebat la un moment dat un individ care păzea ceva clădire pe-acolo, care a răspuns că nu ştie unde-i centrul pe un ton cam neprietenos. Brrr again.
Totuşi m-a surprins empatia altor cetățeni care mi-au oferit locul în metrou văzându-mă cu mâna în atelă. Dar cu toții oameni trişti, cu priviri goale sau cel mult ațintite în vreun telefon sau e-book (câte-o carte tipărită mai rar).
Am plecat cu un gust dulce- (mai mult) amar 😢
Comentariu beton!37
Am fost în Republica Moldova și Ucraina, în anii 80, pe atunci erau în URSS. În vizită la rude, cu bunicii mei. La graniță ne-au întrebat dacă avem biblii, pentru că nu era voie să introduci biblii la ei. Am fost la Chișinău și am văzut un magazin al fabricii de bomboane Bucuria, care mi s-a părut fascinant. Oamenii mi s-au părut foarte amabili, impresiile mele oricum sunt alterate de faptul că mergând la rude am fost bine primiți și ne-au dus la tot felul de prieteni și cunoștințe. Viața lor atunci nu era mult diferită de a noastră. La sate mai glumeau și ziceau că și-au făcut case mai cu truda zilei, mai cu truda nopții. Adică furau de la colectiv. 😁
De ruși ziceau că nu e bine să te pui cu ei, dar se refereau la cei din administrație.
Nu știu cum e acum, am avut la un moment dat un gând să vizitez Sankt Petersburg, dar am o reținere.
Comentariu beton!25
Oare chiar fiecare generatie trebuie sa treaca printr-un război?
Bunicul meu l-a facut pe primul si l-a trait pe al doilea. Tata l-a facut pe al doilea si nu a vrut niciodata sa-mi povesteasca despre el.
Eu am sperat ca pandemia a fost suficienta pentru generatia mea.
Acum trebuie sa traim si orgoliile lui Putin.
Comentariu beton!53
Ruxandra din păcate unii sunt la a 2-a generație fără război. Nu știu ce înseamnă și nu a avut cine să le povestească. Unii cred că este ca în jocuri și/sau că în filme.
Avem și generația BabyBoomers ce în România a plecat de acasă la muncă direct în comunismul destalinizat când totul părea bine (muncă, tinerețe, stabilitate, fără opțiuni dar nici nu prea știau de ele) iar acum sunt pensionari și se uita la Maica Rusie cu nostalgie. Ce nu înțeleg ei este faptul că de fapt duc dorul tinereții proprii nu sistemului comunist. Iar propagandiștii roșii lucrează intens să destabilizeze orice nu este pe placul noului țar.
Comentariu beton!26
Cosmine, exagerezi puțin și asta o spune unul care a fost în Rusia… de mai multe ori și fix cam în aceeași perioadă cu tine. Adunând zilele cam aș bate anul…
Și pot spune și eu că am trecut de linia aia imaginară care separă Europa de Asia… prin Siberia, prin Tatarstan, prin Moscova…
Mie unul mi s-a părut că este cam fix cum spune @Edelweiss în comentariul pe care l-a postat mai sus. Nu sunt mult diferiți de noi. De fapt pot spune că rusul de rând nu este cu nimic diferit față de românul de rând.
Moscova este una din cele mai scumpe capitale. Căutați cam cât costă un apartament, doar așa ca să vă faceți o idee…
Se dezbate încă. Ce zici?26
Eram absolut convins că dacă se va găsi cineva care a fost în Rusia PRIMUL lucru pe care îl va spune va fi „nu e așa, am fost în Rusia și știu eu mai bine”. Puteam să-mi pariez viața.
@Mișule, nu prea e ok să judeci așa… de ce crezi că părerea lui @Cosmin ar fi mult mai ok decât părerea mea?
Comentariu beton!28
Am zis eu asta? Mai citește o dată ce-am scris. Și încă o dată. Citește până înțelegi.
Bine, noi nu avem nici o problemă să cumpăram ca înecații tot din China, această patrie a libertăților nesfârșite,această binefăcătoare a națiunilor.
Are dreptate și Cosmin dar și Baghera, chestiile sunt destul de nuanțate, iar Sankt Petersburg este într-un mare fel.
Comentariu beton!34
„Cosmine, exagerezi puțin și asta o spune unul care a fost în Rusia…” vs „nu e așa, am fost în Rusia și știu eu mai bine”.
Nu am zis ca nu e cum a zis @Cosmin, am zis doar că exagerează… e un fel de toți românii sunt țigani… cam aici am dorit să ajung.
Așa cum mie mi s-a atras atenția când am exagerat, cred că o pot face și eu… mai ales că am fost cam în aceleași zone 🤐
@Edelweiss, da… am auzit că Sankt Petersburg este un oraș european. Nu am ajuns, dar este pe listă!
Comentariu beton!31
Tatarstan e un stat bogat de care Moscova profită. Dacă ai văzut Kazan în perioada Universiadei, probabil că ai observat cum sunt clădirile din centru. De periferie nu mai vorbesc. Dacă ai mers dincolo de Kam, spre Urali, ai văzut și altă față a Rusiei, nu doar Moscova.
Dar și dacă restrângem totul la Moscova, dacă ai mers pe MKAD, dar și pe Bundesstrasse 2R, înțelegi ce vreau să spun în postare.
@Cosmine, tu ai dreptate Tatarstanul… este un stat super bogat de care Moscova profită. Nu te contrazic aici. Dar, dacă ai fi fost în Tatarstan în 2013, pe vremea când Medvedev era președinte, ai fi știut că s-a organizat… un referendum în care cetățenii au votat dacă Tatarstanul ar trebui sau nu, să devină stat de sine stătător. Rezultatul, deși unul apropiat, a fost în favoarea rămânerii în Rusia.
Pe lângă Kazan, am trecut și dincolo de râul Kama, care este mult spre est față de Kazan, deci am văzut și partea mai puțin frumoasă.
Spuneam că am ajuns și prin Siberia, dincolo de Urali. By the way când a picat „cometa” aia la Celiabinsk, eram la vreo 300 de km depărtare… Spun asta ca să nu crezi că vorbesc aiurea, doar că mie nu îmi place să generalizez.
PS. Din nou, nu spun că în general nu ai dreptate, spun doar că tinzi să exagerezi puțin pe unele chestii ce ține de ceea ce ai trăit tu.
După cum a spus si @Edelweiss totul ține de percepție. Fără vreo aluzie la ceea ce a spus @ametist, dacă te duci într-un hotel nașpa tinzi să ai păreri nașpa despre serviciile hoteliere, iar dacă te duci într-un hotel super ok ai o percepție bună despre serviciile hoteliere din acea țară.
Comentariu beton!28
Si eu am stat in Rusia. Adunat, peste juma’ de an. Am vazut cel mai frumos oras, Sankt Petersburg. Am iesit si putin din oras, spre nord pe marginea lacului Ladoga. Si da, tot ce scrii in articol este adevarat.
Eu am si acum colegi rusi. Unul a fost aici pentru cateva saptamani. Vorbeam cu el ieri si l-am intrebat: „ce vrea sa faca Putin?”. Mi-a raspuns tot printr-o intrebare: ” de ce crede toata lumea ca Putin este un om rau si ca Rusia este o tara rea?” Deci pentru ei, adica pentru majoritatea rusilor Rusia si Putin sunt totuna.
Nu ma pricep la scris. As putea sa povestesc multe despre rusi. Lucrez cu rusi de vreo 20 de ani. Ce pot sa spun acum, parca-s orbi si-l vad pe Putin ca cel mai bun presedinte pe care pot sa-l aibe ei. Chiar si oameni cu scoli. Am avut o translatoare care era profesoara la facultatea de filologie. Il venera pe Putin.
Despre ceilalti, emigranti din fostele republici sovietice, dar si cei din familii mixte, nu vorbesc niciodata despre politica rusa. Totdeauna au fost tratati de sus de catre rusii get beget.
Comentariu beton!29
ba vorbesc; colegul meu, moldovean din bălți, născut prin ’73, zice așa: rusul n-o să-ți vrea binele! niciodată!
Se dezbate încă. Ce zici?20
Eu spuneam despre cei care traiesc in Rusia…
9,5 dintre rușii pe care eu i-am întâlnit, la fel ca și în cazul tău, îl venerau pe Putin deoarece este venit din popor, se „luptă” ca să facă Rusia mare și măreață. Vorbește limba rusului de rând!
Controlează și cenzurează media, pe cei neimportanți îi aruncă în pușcărie și nu are nici o problemă în a ucide fără scrupule pe oricine este împotriva lui.
Un dictator model!
PS. Ăia 0,5 care sunt împotriva lui nu sunt vocali, au familie, și nu se merită, iar cei care nu au… sunt la bulău.
Daca Putin a hotarat ca Ucraina sa „revina la patria mama” nimeni si nimic nu o mai poate salva. Pana se mobilizeaza, ipotetic vb, „vestul civilizat” o sa fie mult prea tarziu.
Prin Rusia inca nu am ajuns dar am fost prin Ucraina si Transnistria, Georgia, na, o experiență interesanta 😬 unde Ursul traieste in continuare spre deosebire de ex de Tarile Baltice. Ucraina pare totusi sa fie o linie rosie si Putin nu iarta!
Davai internet, davai Liberte! 😉
Eu nu cred ca va fi razboi.
Zilnic apar stiri cu posibile perioade cand Rusia va ataca.
Daca voia sa atace, erau peste ucraineni.
Cu fiecare zi de amanare, ucrainenii mai primesc niste arme in plus.
Iar rusii nu-si permit sa sutina un razboi pe termen lung.
Pana la urma, Rusia e o tara cat un continent cu un PIB mai mic decat al Italiei.
Eu cred ca se negocieaza serios.
Ma tem cel mai tare de o un alt moment Ialta si mai ales de care parte a baricadei vom cadea de data asta.
Comentariu beton!23
Rusii sunt o natie cu.care avem mai multe trasaturi asemanatoare decat deosebiri. Nici nu se putea altfel, amprenta geografica si culturala este mult prea puternica.
Una dintre deosebiri este ca, slavi fiind, sunt mai agresivi si mai hotarati cand vor cu adevarat ceva decat suntem noi.
Cu razboi conventional sau hibrid, cred ca sunt putine dubii ca rusia lui putin va readuce ucraina de unde a plecat.
Si sunt convins ca Occidentul nu va putea face nimic sa impiedice efectiv asta. Daca putea, facea demult, din 2014.
Dar cu Borell, Olaf, Macron, Boris, Biden si alti inepti inaintasi de-ai astora care au adus Occidentul in cea mai slaba forma geopolitica din ultima jumatate de veac, mi-e teama ca nimic nu-i impiedica pe noii golani ai mapamondului sa fure senvisul oricarei natii pe care li se pune pata.
Oricum, la cat de caricaturale si puternic subminate din interior si dinspre Est sunt majoritatea democratiilor din tarile aflate in spatele fostei cortine de fier, mi se pare ca repunerea ucrainei in ograda fostei urss e pasul major necesar refacerii fostei zone de influenta sovietice in noul context geopolitic, cu largul concurs al liderilor occidentali in general si europeni in special. Noul buffer zone pare ca se va muta de la ucraina la germania si austria, ramane de vazut cum vor juca rusii polonia si balticele. Raspunsul anecdotic este „cum vor vrea” 😄, dar sa vedem, cu polonia nu e foarte simplu.
”Am văzut metropole, orașe mai mici, orășele, sate, cătune. Moscova, Kaluga, Kazan, Chistopol… căutați-le pe hartă pe cele care nu vă spun mare lucru.”
M-a mâncat în cur să caut pe google maps Kaluga și am găsit asta :
https://www.google.com/maps/@54.530965,36.2613811,3a,75y,180h,91.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1sMVN0p655W6aDkhSIb5cbEw!2e0!7i13312!8i6656
Băi, nu are cum așa ceva. Bulevard cu două benzi pe sens să fie gol. Mmm, ce liniuțe s-ar face pe colo…
Am avut colegi de serviciu ruși. Unul chiar fusese pilot de mig in armata rusă și ajunsese la 50+ specialist IT MCSA la Ibm ;)). Cum e viața asta. Alții din foste republici sovietice, gen kirgizstan, unul fost halterofil, unu din Vladivostok, moscoviți etc.
Dincolo de faptul că erau deștepți și buni specialiști IT, cam toți regretau fostul URSS când erau o putere de temut. Și asta oameni tineri născuți în anii 80. Nu cred că ne dorim o colaborare cu nația lor pe nici o tema. Au o mândrie prosteasca și o înclinație spre violență ce amintește de discotecile de la țară cu bătăile între găști.
Singurul popor slav predispus la violență.
Au de educat o întreagă suita de generații până ajung din urmă vestul.
Să vă mai zic că am avut un coleg rus care în prima sapt de servici și-a pocnit managerul? ;))
Comentariu beton!46
Mai sunt sarbii ca slavi cu inclinatii spre violenta si sunt mari prieteni cu rusii, vorba aia : cine se aseamana se aduna.
Am avut și un coleg din Bosnia, îmi povestea la țigară cum a fost în timpul războiului, 6-9 luni totul.inchis inclusiv spitale farmacii etc. Omu’ nu prea avea dinții ok, se vedea că a suferit. Și avea o ura pe sârbi…îl.intrebasem ce părere are de Goran Bregovici, a zis că dacă vine in Bosnia e mort.
Cu colegul halterofil știu o poveste, el stătea în cartierul de țigani că acolo era chiria mai ieftina, iar într-o seară l-au acostat 4 crezând că o să și-l intimideze și i-a bătut pe toți 4. Când mergeam cu el la striptease mereu se uita urat la bodyguard și zicea că l-ar lua la bătaie că are brandul mai mare decât bodyguardul. Asta pt că odată a refuzat să ne lase să intram că unu slăbuț din grup era mai amețit de alcool și nu lasă bețivi înăuntru. Chit că era berea un euro ;)). Localul chiar există.
Ce sa faci. Rus campion la powerlift, specialist IT.
Ăla ce și-a pocnit managerul a fost dat afară și a găsit alt job pe dublu bani. Îl ducea și capul.:)
@Cucurigu, ne-ai bombardat cu poveștile agresive despre rușii specialiști în IT.
Hai să îți spun o chestie, dacă ai fi la fel de „mare” cât este acel rus despre care ne vorbești și te-ar acosta 4 tipi cred că și tu i-ai pocni indiferent dacă ar fi sau nu țigani. Nu din cauza faptului că este rus i-a pocnit! A făcut-o pentru că orice om normal la cap ar fi făcut asta la primul impuls. Acum că nu tuturor ne reușește să lăsăm lați patru oameni… deja e altă mâncare de pește.
„Singurul popor slav predispus la violență”
polonezii ar avea de pus o intrebare
n-am fost în rusia, dar vreau foarte tare să văd ermitajul. cred că prin vară ar fi o vacanță la petersburg foarte ieftină, cu rubla prăbușită, deși s-ar putea să fie greu cu zborurile…
Ai nevoie de o saptamana. Si poti sa vezi nu numai Ermitajul. Si Palatul Petergof cu gradinile de vara, Ecaterinburg, Colonadele, si multe altele. Plus noptile albe, ridicarea podurilor si o plimbare cu barca pe sub ele. Si sigur am uitat ceva…
Cred ca acest oras este altceva. Nu este ca restul Rusiei. Si inainte de ’90 era o poarta deschisa prin care vesticii puteau sa intre sa vada Rusia si sa-si lase valuta acolo. Asa aratau lumii o imagine falsa a URSS.
In 2002 schimbam dolari la niste case de schimb pazite cu AK-uri si aveau niste geamuri groase de 10 cm. Acum se poate folosi cardul peste tot acolo.
Bunica-miu (Dumnezeu sa-l ierte) a avut o viata zbuciumată. A plecat in razboi si cand s-a intors nu mai avea pe nimeni :ii murisera si fratii si parintii. A servit lagar la rusi ani de zile si nu stiu cum a reusit sa-mi transmita o ura din aia … nu o pot descrie si nici macar n-o inteleg.
Comentariu beton!27
Aveam un amic din Republica Moldova, venit la studii in Bucuresti si ramas intre timp aici care-mi povestea ca strabunicul lui saluta cu “Să fie pace în lume!”. Sttrabunicul se nascuse in 1900 si a murit intre timp in 1993. Iar cand amicul meu l-a intrebat o data ce e cu salutul ăsta i-a zis:
– Nepoate, nu stii cât de importantă e pacea până nu trăiești războiu’!
Cam asta e si senzația mea ca in curând si alti ucrainieni vor trăi razboiul (nu doar cei din Lugansk si zonele deja ocupate de ruși…)
Comentariu beton!26
Eu am fost in Rusia in Aprilie 2019, am vizitat Ulianovsk și Moscova. Și dacă Moscova era un pic mai avansată, la Ulianovsk m-am trezit in URSS-ul anilor 1990-1991. Trist și foarte trist pentru unii care se cred “supraputere”!
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.10
„Ce mare căcat vă oferă civilizaţia occidentală?”
Faptul ca poti sa scrii un astfel de comentariu si nimeni nu te trage la raspundere?!
Faptul ca poti sa debitezi orice tampenie fara frica de a nu face puscarie?!
De libertate ai auzit cumetre?
Comentariu beton!20
cat de bine se potrivește comentariul asta aici, la articolul asta… (e cu ironie nu dă-ți cu ghioaga!)
Tristu’ ăsta și-a dat singur like la comentariu. Au mai rămas 2 tălâmbi mânoroșiorii de identificat
legiunile pederaştilor LGBTQ+….
Eu am locuit in Ucraina 3 ani, in 3 dintre cele mai mari 5 orase: Kharkiv, Kyiv si Lviv. Le-am scris intentionat numele in limba ucraineana.
E la fel cum scrie-n articol despre rusia, viata in oras..cum ai iesit, cum dai 100% peste URSS.
Proportia normal/ unuinea sovietica difera de la oras la oras, daca prinzi unul cu 50-50 e un oras bun. In schimb, infrastructura din orase e incomparabila cu ce e in Romania. Kiev-ul are muuulte bulevarde de 2-3 benzi/sens, multe poduri, si e maxim de aerisit in comparatie cu Bucurestiul.
Centura: https://tinyurl.com/39aev78n
Pod peste Nipru: https://tinyurl.com/ycykprh4
Partea urata: https://tinyurl.com/27x9repv
Cand vreti, va scriu si eu un articol despre cum e sa stai acolo fara sa stii niciun verb :))
Eu cu mama rusie am alte aminitiri. Până la revolutie îmi petreceam cam 1 lună jumate din vacanța de vară într-un sătuc din zona Cetatea Alba Ucraina nu foarte departe de Odesa. Îmi făcusem prieteni acolo, ne jucam toata ziua cu tot felul de nebunii inclusiv cu niște motorete mici. Ce îmi aduc aminte este că preferam sa fiu acolo în acel sătuc ponosit decât pe litoralul romanesc. Recunosc la ei nu exista pepsi cola (la noi mai prindeai prin anumite locuri) dar aveau o grămadă de bomboane aduse săptamânal la magazinul din sat, aveau jucării si multe lucruri pe care nu le găseam în Romania. Și toate astea într-un amărât de sătuc. Dar îmi mai aduc aminte și că oamenii nu ascultau Radio Europa liberă, nu aveau curajul să vorbească despre occident și nici măcar nu visau la viața occidentală.
În anul 1994 ne-am trezit la ușă cu unul dintre verișorii mei din acea zonă. El era doctor într-un orășel Belgorod-Dnestrovsk dar a decis să meargă să lucreze în construcții în fosta Iugoslavie pentru că în orașul lui murea de foame. După alți 4 ani iar ne-am trezit cu el la ușă că e în drum spre Siberia tot așa să muncească la ceva câmpuri noi de extracție. Deci doctor fiind el săracu lucra orice numai să poată face rost de bani sa iți întrețină familia. După căderea URSS s-a ales praful de tot ce aveau acei oameni. Nu au câstigat decât o fărâmă de libertate cu prețul sărăciei absolute pentru marea majoritate a populației.
Si eu sunt de acord cu ce au scris alții mai sus. Că noi suntem deja în cu totul altă lume față de cei din rusia și nu aș mai vrea să mă întorc în acea perioadă sub nicio formă.
Comentariu beton!17
Da bossmang a scris pă blogul lui băiatul mai mult. Sunt intersant. Link ceva?
Link spre pagina de Facebook? Să fac ce , sa ma uit la log in page?
cine vrea sa vada cum e in rusia poate sa intre pe google street view, sunt destul de multe strazi fotografiate.