Pe Cara (Alexandra Caraulani) o cunosc din vremuri imemoriale care acum îmi par din altă viață. De-aia mi-am permis, când am constatat cu stupoare că a dat frumusețe de Berceni pe Amsterdam, s-o rog să-mi povestească experiența mutării și s-o pun pe blog. Să fie aici, nu de alta, dar trăim vremuri în care mulți se gândesc să părăsească România cu bilete doar pentru dus. Dar, mai ales, pentru că dacă m-aș gândi să plec, Olanda ar fi una dintre primele două-trei opțiuni pe lista mea scurtă. Poate mai sunt și alții în aceeași situație.
Așa că aveți mai jos experiența lor: plecarea plus prima lună de bănănăit pe acolo. Tot ce pot să vă promit este că periodic o voi ruga să ne facă update-uri. Că într-un fel vezi lucrurile cât încă nu te-ai dezmeticit bine și în alt fel după câteva luni sau un an de locuit într-un oraș.
Ah, încă ceva, dacă după ce-ați citit aveți întrebări, nu vă sfiiți să le lăsați în comentarii, nu știu cât de prompt va reuși să vă răspundă, dar cu siguranță o va face. Mă refer, desigur, la întrebări pertinente legate de relocare, nu la „da’ dă ce-ați plecat, nu mai vă plake ciorba?” și altele de același gen.
…
Am plecat din țară pentru că eu am primit o propunere de job și am zis: ”ok, trenul ăsta nu oprește de două ori în gara asta, deci hai să încerc”. După mai multe interviuri și multe discuții cu bărbatu-mi: ”dar plecăm amu la 30+”, ”dar stai că x și y”, am hotărât să nu mai batem apa-n piuă și duși am fost.
Nici eu, nici el nu avem texte de genul: ”România e de căcat” sau ”În țara X umblă câinii cu covrigi în coadă”. Nu avem vreun plan să rămânem pentru totdeauna afară, cum nici nu avem vreun plan să îmbătrânim în țară. ”Vedem” e mantra mea de anul ăsta.
Viața ne-a adus în Olanda. Amsterdam. Am mai fost de vreo două ori pe aici. Ne-a plăcut și ne-am bucurat să ne întoarcem în calitate de rezidenți, nu doar de turiști. Nu am venit în Amsterdam gândindu-ne că e totul lapte și miere și nici nu am început să dăm cu rahat în București pentru că suntem aici, ÎN VEST. Și uite ce șmecheri suntem noi. Nop. Departe de noi gândul ăsta. Bălăcăream Bucureștiul și când locuiam acolo. E ok. La fel cum facem și cu Amsterdam, când e cazul. În egală măsură, când e ceva de apreciat, nu ne sfiim să facem asta. Mie, spre exemplu, mi-e dor de mâncarea de la Paninaro și lui Andrei îi e dor să conducă.
Bun. Iată experiența noastră în acest oraș după o lună de viețuit aici. Subliniez NOASTRĂ căci treaba asta cu mutatul din țară, e diferită și personală pentru fiecare.
În Amsterdam e verde și e liniște. Sunt biciclete peste tot. Mașini mai puțin. Ferestrele apartamentelor sunt generoase, fructele și legumele din magazine au un gust pe care în România nu l-am mai întâlnit de niște ani. Nu există show-off. Nu-i vreo presiune să te îmbraci în x mod sau să ai y lucru. Ba chiar dimpotrivă. Cafenele la tot pasul. Infrastructură care merge ceas. Tramvaie, autobuze, trenuri, metrou. Oamenii zâmbesc pe stradă. Părinții își duc copiii pe biciclete la școală.
În Amsterdam e multicultural. Se vorbește engleza de mai toată lumea. Conform statisticilor, de vreo 98% din populație. Sunt muzee. Multe. Și parcuri la tot pasul. Și canalele alea pe care poți să te plimbi cu barca. Și arhitectura absolut superbă. Chiar și la periferie, blocurile arată într-un fel. Există o logică în construcții. Nu răsare bloc lângă casă și apoi hop-țop, iaca și o clădire de birouri.
Nu e aglomerație pe străzi, nu întârzie metroul sau tramvaiul de îmbătrânești în stație și nici nu te calci în picioare ca să intri în ele.
E o bucurie să nu stai cu ochii în telefon în timp ce mergi pe stradă (sigur, e și recomandat să NU faci asta) căci vezi frumosul la fiecare pas – de la cum sunt aranjate florile în grădinile oamenilor, la cum iau olandezii cina la orele 18:00 fix, în familie. Și-i vezi pentru că nu au perdele la ferestre. Ceea ce adaugă un farmec poveștii. Pare că ești martor trecător la viața lor care curge nițel altfel.
Nu plouă atât de mult precum s-ar crede și chiar dacă plouă, în 30 minute tot ce se poate să apară soarele. Unde mai pui că oamenii nu se bagă în mașini la prima picătură de ploaie. Aia e, nu le folosesc pe post de umbrele.
Tot în Amsterdam chiriile sunt enorme. Sigur că știam asta când am venit aici, dar asta nu anulează afirmația de mai devreme. 1400 – 2000 euro. Preț chirie lunară în ianuarie – februarie, anul Domnului 2022, la apartamente de 55m2+, DIN ORAȘ, unde oraș e Amsterdam. În alte părți din Olanda or fi mai mici, dar noi discutăm strict de Amsterdam, în zonele aflate la maxim o oră de mers pe jos (20 minute de biciclit) față de biroul care e în sudul capitalei.
Da, depinde de zonă, dar cam pe acolo se învârte treaba, dacă vrei să stai în oraș și să ai un minim de confort. Să nu fie chiar o cutie de chibrituri. De asemenea, nici în afara capitalei situația nu e cu mult diferită. Unde mai pui că nici transportul în comun nu e ieftin deloc. Că nu se poate bicicli oricât doar. Nu facem turul Franței în fiecare zi în drum spre birou. Cei care stau în afara Amsterdamului și-s nevoiți să vină la birou, iau trenul, iar de la tren merg în parcarea de biciclete și își continuă drumul. Depinde desigur de distanța pe care o au de parcurs.
Apartamentele se închiriază ori mobilate, ori nemobilate, ori nemobilate și fără podele. Da, fără podele. Diferențele de preț nu sunt notabile. Când pleci din apartament, iei și podeaua cu tine. Cei care sunt aici de niște ani s-au obișnuit cu asta. Eu încă mai am nevoie de timp să diger informația. E o piață liberă care s-a format (după cum am învățat la macroeconomie în facultate) în funcție de cerere și ofertă. Și da, cererea e mare, de aia proprietarii își permit să ceară aceste chirii.
Mașina e un lux pentru că taxele sunt mari. Doar ca să ai DREPTUL să ai mașina în fața scării plătești. La asta adaugi locul de parcare după care poți să aștepți până la un an și pentru care plătești câteva sute de euro (depinde de zonă). Și asigurarea. Și combustibilul care parcă e vreo 2 euro/litru.
Taxele sunt de aproape 50%, dar le vezi investite atunci când ieși din casă. Se discută despre șoareci în apartament, așa cum vorbim noi despre gândacii de bucătărie. Deh, canale, apă etc. De aia, vivat Motănescu. În sfârșit pisica asta o să facă și ea ceva pentru noi. După ce doar noi am făcut TOTUL pentru ea.
Cam atât pentru moment. Mai povestim după ce mai trăim nițel pe aci.
Mie mi-a ars retina aia cu pleci cu podeaua. cum naiba, adica scoti parchetul, scandura sau ce-o fi cand pleci? au tatami ca japonezii?
Comentariu beton!64
După cum spuneam, o cunosc pe Alexandra de multă vreme, dar tot mi-a fost jenă s-o întreb cum e cu podeaua. Dar mi-am imaginat cum încep ăia să scoată lemnele din dușumea când vor sa se mute. Le aranjează frumos în grămăjoare și le leagă cu sfoară.
Adică ai lăsat așa sperând să apară un tembel care să strige: împăratul e dezbrăcat ! A aparut. Am, de fapt.:))))
Bine, eu nici măcar n-o cunosc si nici la astea cu jena nu-s prea bun.
Comentariu beton!44
da, am vazut un vlog la un cuplu roman-olandeza care s-au mutat in Romania.
cand au plecat au scos parchetul, care arata ok si il pusesera ei, si au lasat podeaua cimentuita cu un linoleum incert deasupra. plus au dat un var, au lasat exact cum il gasisera.
Comentariu beton!14
Alexandra zice că au șoareci. Normal că podeaua trebuie înlocuită/schimbată periodic. Tu te-ai muta cu chirie într-un apartament în care nu ești sigur ce-a mișunat sau ce mișună pe sub podele?
Se dezbate încă. Ce zici?13
Nu prea vad cum ar putea misuna soareci printr-un apartament intre podeaua de ciment si parchet.Să ne înțelegem, eu n-am zic că e abureală asta cu plecatul cu podeaua, am spus ca n-o prea înțeleg, probabil o fi vreo explicatie logică, de asta am intrebat.
Comentariu beton!23
Explicatia tine de economie si chibzuinta. Dupa cum a observat si Cara, oamenii nu tine cont de aparente. Dupa 3 ani aici pot spune ca daca vrei sa inveti sa economisesti aici ai cei mai multi „profesori”. Sunt multe apartamente inchiriate fara podea. In general e vorba de parchet. Cand te muti trebuie sa il lasi cum l-ai gasit altfel te trezesti cu costuri suplimentare. De asemenea majoritatea sunt fara mobila.
Enjoy.
PS: in momentul de fata la o rata de 2000 de euro iei un credit in jur de 600k. Daca va bate gandul sa cumparati ceva, va pot da mai multe detalii despre costuri si ce inseamna. Nu sunt agent imobiliar, nu vreau comision :)) ofer ajutor gratis.
Comentariu beton!31
Pe sub podele, pe podele, tot un drac, sunt șoareci, deja îi văd cum au invadat apartamentul cela! :-)) „Apartamentele se închiriază ori mobilate, ori nemobilate, ori nemobilate și fără podele.” E o dublare acolo, dar înțeleg că dacă închiriezi apartament mobilat nu mai scoți podelele. Eu m-am gândit că explicația logică ține de șoareci. Sunt oameni care pot cu șoarecii mai bine, oameni care nu. Clar nu aș alege un apartament de închiriat mobilat într-un context gândăcios sau șoricos. Iar dacă ar fi nemobilat, numai gândul la excremente de șoareci m-ar determina să vreau și podelele nu doar bine dezinfectate, ci schimbate cu totul.
Se dezbate încă. Ce zici?17
In general au laminat cu sistem de imbinare click. Cel de buna calitate rezista la doua trei mutari fara probleme.
Cred că e vorba pur și simplu de gusturi. Adică fiecare chiriaș să își amenajeze cum dorește spațiul de locuit, începând chiar de la podele. Să asorteze parchetul cu mobila, de exemplu. Fie că are deja mobila și parchetul de la alte mutări, fie că e la prima chirie. Iar când pleacă e normal să ia tot și să lase cum a găsit. Pentru ca următorul chiriaș să poată aranja după gustul lui.
Iar cine nu e interesat de astfel de personalizării, alege un apartament deja mobilat.
da, se intampla des in cazul privatilor care inchiriaza, care iti pun in contract ca lasi casa CUM ai gasit-o. Ai gasit-o cu fara parchet/mocheta/ gresie? treaba ta ce pui in ea cat stai acolo, dar cand pleci o lasi asa. Daca nu vrei tu sa dai jos ce ai pus, nu-i problema, iti opresc ei din depozit si platesc ei mana de lucru sa dea jos si nu prea iti convine ca ei platesc mana de lucru scumpa :))). Prin asta, cumva, te „fidelizeaza” – pentru ca daca pui parchet acolo, parca nu iti vine sa te muti peste noapte undeva mai verde si mai frumos. Parca iti vine sa stai minim contractul.
Am niște foști colegi de serviciu care mi-au povestit același lucru despre închirierea unui apartament în Hamburg. Când s-au mutat în Germania. Acum vreo 10-12 ani. Deci acum nu mă miră. Atunci am fost și eu șocată. Și practic mi-au spus că așa au găsit să inchirieze un apartament. La vreo 1209-1500€. Nu mai țin minte exact. Fără pardoseli. Îți pui tu ce vrei. Mochetă, parchet, etc…
Dap, oamenii își iau podelele cu ei. Fiecare are preferințe (e.g parchet, mochetă), culori, etc. În schimb în anunțurile de profil e foarte clar și bine documentat dacă ai sau nu podele :). Noi când ne-am cumpărat casă în Olanda ne-am blocat un pic pe tema asta.
Referitor la chestia cu parchetul, mă așteptam să vină până acum cineva și să spună „mie mi-a zis proprietarul că închiriază fără parchet pentru că….” Acum, după ce-am citit comentariile, văd un chiriaș întrebând senin „de ce nu are casa/apartamentul parchet?” și agentul/proprietarul răspunzând la fel de senin „pentru că așa e în contract.” Frumos, elegant, fără explicații, fără motive, take it or leave it. :))
Da, are dreptate doamna. Băiatul meu care a plecat la 18 ani în Olanda la studii, iar acum după 5 ani nu s-a mai întors că nu are la ce, tocmai face actele să se mute de la Haga la Amsterdam. La 23 ani, Amsterdamul este mai atractiv decât Haga (care pare cam mai la țară). A găsit apartament cu 2 camere într-un complex de blocuri noi, cu chirie direct la dezvoltator, la 1100 euro/luna, pt 55 mp, nemobilat și fără parchet. Nu cred că îl mai iei după ce pleci, dar de pus trebuie să îl pui, că încălzirea este în pardoseală și nu ai cum să te muți fără parchet.
Hello! Da, poți să primești apartamentul fără parchet. Caz în care pui parchet (IKEA a dezvoltat o linie specială pentru Olanda în acest sens), iar când pleci, ori iei parchetul cu tine, ori te înțelegi cu viitorul chiriaș care-ți poate plăti suma x pe el (dacă îi place). De principiu, trebuie să lași apartamentul cum l-ai primit. Nimic în plus, nimic în minus. Situația asta are legătură, probabil, cu proprietarii care nu vor să-și bată prea mult capul cu amenajatul șamd. Nu spun că mi se pare normal, spun că se întâmplă. Partea bună e că mai toate apartamentele, inclusiv astea care sunt nemobilate (și nu au nici parchet), vin cu bucătăria mobilată și utilată (deci corpuri de bucătărie, mașină de spălat vase, aragaz/cuptor, plită, frigider etc).
Locuiesc in Olanda de ceva vreme si aici lucrez chiar in imobiliare.
In ultimii patru-cinci ani, piața de imobiliare a luat-o razna, prețurile au explodat, cererea e cu mult mai mare decat oferta, se ajunge la un soi de licitație, chiar si pentru chirii.
Ca sa nu mai spun de cate documente ai nevoie ca sa poți intra in cursa.
Si da, asa cum ai preluat casa/apartamentul, asa trebuie sa-l predai: cu/fara podele, fara gauri pentru tablouri pe pereti, saca ai abut laminat și ai vrut mocheta lipita (cu aprobarea proprietarului), la plecare iei mocheta iar parchetul trebuie da fie asa cum l-ai preluat.
Foarte fain.
Asta cu podelele m-a distrat maxim. Bine că nu-i pune să ia și wasul wc și chiuvetele cu ei. 😀
Ce naiba poți face cu podelele? 😀 Că nu cred că se potrivesc într-un alt apartament. Sau?
Dacă stai în Amsterdam, mașina e degeaba, mai ales dacă lucrezi în oraș.
Văd că-i pe bază de șoareci…😓
E doar o ipoteză asta cu șoarecii. Ar putea fi cum zice Ciprian, pe bază de economie și chibzuință. O explicație pe care eu n-o cred, dar na, ar putea fi, ar putea fi.
cum e cu mobila sau podelele ca povestea cineva: daca chiriasul strica ceva trebuie sa il aduca la starea initiala – adica de nou. Daca nu va fi taxat pentru asta – pe de o parte din banii de garantie (2 luni) dar daca costul depaseste garantia va fi urmarit printr-un executor. Costul inlocuirii unei canapele de exemplu e format din: costul scoaterii canapelei (lift exterior + muncitori, cam pe la 300 eur) + costul introducerii canapelei (300 eur) + costul canapelei + costul firmei care e angajata sa cumpere canapeaua. Poti sa platesti mult mai mult decat canapeaua vietii. La fel si cu parchetul.
Dacă nu participați la aruncarea cu ouă la iahtul lu’ Jeffe Bezos, pierdeți o posibilitate (demonstrație) a manifestării libertății. XDD
@Boros, de ce? Se aruncă și la Amsterdam cu ouă? Că înțelesesem că podul ăla e la Rotterdam.
e mult tam-tam pentru nimic. ce s-ar desface la podul ăla e partea mobilă a lui, ușoară și facil de scos. treabă de două zile cu tot cu trecerea iahtului și repunerea părții la loc. iar orașul l-ar putea taxa serios pe bezos pentru asta. sau se poate invers, bezos își montează catargele în altă parte, dă în judecată firma constructoare, firma pierde, alături de salariați și de oraș.
Ideea cu podeaua este cam asa: când închiriezi un spațiu olandezii fac un fel de inventar a tot ce îți lasă în casa. Raport făcut de fata cu agentul imobiliar( martor😁). Când pleci nu lași nimic în plus acolo. Ai pus parchet? Îl iei liniștit cu tine….cum găsești asa lași.
Comentariu beton!13
Foarte ciudată chestia cu podelele. Dar ei știu care e treaba cu asta. Referitor la plecat pe afară, fratele meu, șofer de tir, a lucrat vreo 5 ani în Germania. Firma nemțească, patron român, că așa se poartă pe acolo. Ce spunea el ca nemții nu dădeau doi bani pe modul în care te imbraci, curat să fii, în rest poți purta și hainele lui tataie. Într-adevăr chiria in Munchen era 400 de euro/persoană. Noroc ca in apartament erau tot colegi de-ai lui, și tot românași, în total 4 băieți. Ca experiență, a zis că i-a plăcut maxim, bănuți erau, numai ca nu prea aveau ce face in weekend. Revenit în România, de vreo 2 ani, nu prea își mai găsește locul pe aici. Deh, România nu e Germania, cel puțin pentru el.
Stai asa! Locuia in München si nu avea ce face in weekend? Pai cred ca iti trebuie vreo 15 weekenduri numai ca sa vezi toate locurile alea misto DIN München. Plus ca ai Alpii, statiunile de ski, Elvetia si Austria pe o raza de maximum 100 km. Noi ne-am dat cu sania in toiul verii, pe undeva, pe langa Garmischpartenkirchen.
Tot pe acolo, prin zona aia e barlogul lui Hitler, castelele de la Neuschwanstein si inca altele.
Comentariu beton!42
@Ruxandra: Munchen n-are nici discoteca satului, nici manele, bașca nu se poate bea nici pe caiet. E nașpa-n Munchen. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!64
@John Temple …🤣🤣🤣🤣🤣
Au fost pe la tot felul de muzee, chiar și pe la Auschwitz, dar la un moment dat nu tu gagici, nu tu manele. La 2000 de euro pe lună, plus chiria asigurată de firmă și nu aveau o gagică să le facă o ciorbă. De obicei duminica îl puneau să facă tocană, ciorbe, clătite și a zis că el nu e pe post de femeie in casă. 🤣🤣🤣🤣🤣Treaba s-a stricat când nu a mai avut cazarea asigurată și ar fi trebuit să doarmă în camion.
Aha, acum m-am prins. Soțu’ tău o fost stareț la mânăstirea de călugări München, înfrățită cu muntele athos. Așa da, atunci el era responsabil cu ciorba, tocană și clătite.
🤣🤣🤣
P.S. Tinder München și găsește omu’ tot ce vrea pe gustul său. 😉
Euh…E vreun Auschwitz langa München? Ca lagarul e in Polonia, la vreo 1500 km de München.
@Ruxandra cred că a confundat Auschwitz cu Dachau.
Exact Auschwitz e aci langa mine la vreo 50km daca imi amintesc corect de Cracovia stiu ca am ajuns in 35 -40 min.Dachau este la 40 km de Munich.In fine sunt in Munich si imprejurimi 1000 de chestii de facut.Din experientele mele de expat in Neuchatel sau Lausanne imi venea sa imi tai venele de plictiseala si nimic de facut.Dupa 3 luni de mers 1-2 in drumetii pe munte dar eu nu sunt fan si stat pe malul lacului max pana la 9pm si socializat cu italieni sau portughezi si totul dupa un program rigid am zis mutati-ma oriunde ca aci mor sau fac depresie.Pt copii sviala nivel de trai e super dar viata sociala este moarta si toti fac burnout nu ca se omoara cu munca ca sunt niste depresivi
Eu inteleg treaba cu podeaua prin prisma experientei proprii din Germania (cam vreo 200 km pana la Amsterdam).
Aici, cand ne-am mutat, apartamentul era gol si renovat de firma care detine cladirea.
Podelele din hol, dormitor si living sunt dintr-un material care imita laminatul, dar e un soi de plastic mai rasarit. Vinil sau ceva. Daca eu vreau parchet laminat sau mai stiu eu ce alta nebunie, pot sa-mi pun, pe banii mei, fara probleme. Daca, insa, peste 5-6-7 ani ma mut de aici, scot laminatul si las podeaua cum am gasit-o: cu vinil.
Bine, aici nu sunt soareci sau gandaci. Ma rog, nu IN casa. De fapt, nici in pivnita nu sunt.
am rude și prieteni care stau în zonă. cu ocazia asta, am stat și eu mult pe acolo. cum am mai spus, olanda e țara în care aș fi vrut să mă nasc. cred c-aș fi fost un om mai bun, în primul rând.
Comentariu beton!20
Mi se pare fain, dar și îngrijorător, care sunt detaliile pe care le observă cineva mutat din România: transport în comun decent și punctual, curățenie, oameni zâmbitori. Probabil pentru ei astea sunt detalii, dar dacă ai trăit la noi, astea sunt sf. Cred că e imposibil să nu le observi și, automat, să faci comparație cu România. Comparație care nu prea ne avantajează, din păcate.
Multă baftă acolo!
Comentariu beton!24
Da, pot sa confirm treaba cu podelele. Sunt apartamente care se inchiriaza fara parchet si fiecare isi pune ce vrea … si obligatoriu cand pleaca isi ia parchetul cu el.
Am locuit 1 an in chirie in Ams. La plecare am lasat doua galerii pentru draperie si coloacul de wc. Mi s-a spus NU. Nu erau aici cand ai inchiriat nu le lasi aici sau nu semna procesul verbal.
Comentariu beton!22
Partea asta cu „nu le lași aici” are un motiv destul de bun, și anume reciclarea sau aruncarea lor. Pentru care plătești la punctele de colectare, că nu e „moca”. Oameni foarte practici de altfel, și care nu dau un cent dacă nu e nevoie 😀
Daca va place clima și limba e ok. Pe mine mă lasă rece. Vântul de ianuarie în camp la ei nu o sa îl uit. Și nici umezeala.
aici e de esarfa lu’ Vasilescu.
Or fi oamenii OK, dar nu m-a dat pe spate nici ospitalitatea nici clima. Si nici nu sunt genul care ridica in slavi drogurile si bordelurile. Deci nu ma atrage cu nimic orasul.
Apreciez articolul si comentariile interesante.
Cum sa descriu io experienta? m-am culcat linistit la -6m sub nivelul marii, dimineata dau cheie si mi se ard becurile din far instant. Ma duc la prima benzinarie din camp, iau bec ma pun sa il schimb si imi ingheata corpul mai putin mana care era in far si nu era expusa la vant. Apoi ma duc frumos in Amsterdam la muzeu si imi ridica masina din parcarea de langa muzeu, decartez 220 euro +27 taxiul.
La pranz mergem sa schimbăm niște bani la aeroport (doar acolo puteai schimba dirhami pe vremea aia), unde era un american care incerca sa schimbe 50$ si intreba ce poate lua de banii aia casierul, la care ala din spatele lui: „a beer and a fuck”. Da stiu a fost demult, erau alte preturi.
Seara dam sa intrăm intr-un club din centru si ne aude bodyguardul vorbind romaneste, ne opreste sa intram si ne zice ca e private party.
Au satucuri idilice dar capitala nu are nimic special.
Din comentarii observ ca multi se mira de partea cu podelele. In general, in cazul inchirierii unui spatiu, il lasi asa cum l-ai primit. Daca n-a avut parchet, laminat, mocheta, etc, atunci le scoti la plecare. Ganditi-va ce inseamna sa pui gresie si sa trebuiasca sa o scoti.
Demn de remarcat mi se pare pretul enorm al parcarii masinii in Amsterdam. In general costul parcarii depaseste 7 euro pe ora, cu pana la 80 de euro pe zi, in parcarile special amenajate subterane sau supraetajate. Sa detii un garaj unde iti poti parca masina in Amsterdam nu e de subestimat si reprezinta una din investitiile de top din Olanda. De curand s-a vandut cel mai scump garaj – boxa in care nu incapea mai mult de o masina cu un milion de euro.
Comentariu beton!15
Ehe, si in Bucuresti devine o investitie de top. nu degeaba am luat mai multe 😀 😀
Da. Mașina chiar e un lux. Parcările costă enorm, asigurările costă, dreptul de a avea o mașină iarăși costă. Combustibilul e scump. Mașina electrică e o variantă în sensul în care o poți încărca mai oriunde și cred că au mai multe locuri de parcare. De principiu se poate închiria o mașină (sunt mai multe servicii de acest gen) pentru drumuri mai lungi și/sau se poate merge cu trenul cam pe oriunde.
Și eu m-am mutat recent în Danemarca, dar nu am avut job dinainte stabilit. Experiența e alta, după ce mă pun un pic la punct și dacă e cineva interesat poate îi trimit lui Mihai câteva impresii de pe-aici.
Oricum, cred că asta e mentalitatea potrivită când pleci: să nu te aștepți că în vest e paradisul și să nu arunci cu rahat în țara care te-a format totuși, 20-30-40 de ani. Pleci, probabil la mai bine, dar rădăcinile nu le poți schimba.
Comentariu beton!58
Și eu am fost surprins de chestia cu podelele. Apartamentul închiriat când ne-am mutat avea 120mp și zero podele (în afara băilor), zero becuri (inclusiv băile). Mi-a luat cam o săptămână să rezolv problema, iar la plecare am reușit să las parchetul următorilor chiriași și am și recuperat puțin din costuri.
Eu cred că pur și simplu proprietarii nu vor să-și bată capul. Ți-l dau într-o stare, se așteaptă să îl primească înapoi în aceeași stare. Și mai cred că e și vorba de genul de chiriași pe care îi doresc, în sensul că preferă chiriași pe termen lung.
Comentariu beton!16
Pot sa zambeasca ei ,oamenii de dimineata pana seara iar Amsterdamul sa fie cel mai cool oras de pe pamant ,dupa treaba cu soarecii pe mine m a pierdut.Am o frica teribila de rozatoare ,stiu ,e irationala dar nu mi o pot controla.Cand m am mutat in Anglia cu serviciul,nu am de gand sa raman aici for ever,am fost avertizata sa fiu atenta, cand inchiriez ,la plosnite.Intorceam salteaua in fiecare seara si daca mi se parea ca simt ceva pe piele ,noaptea saream ca arsa si faceam control,dupa un an m am mutat intr un apartament gol unde am cumparat eu tot ca sa pot dormi linistita.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Ei, nu degeaba s-au speriat japonezii de cât de jegos era Shogun :)) Plosnitele sunt masura murdăriei (a fost situația din tmpul războiului și mult timp după, în toată Europa).
Sunt șoareci în apartamentele vechi care nu sunt bine izolate și/sau la parter. Nu e o regulă, dar se poate întâmpla. Deh, e o țară ridicată pe o mlaștină at the end of the day. În magazine sunt spray-uri și soluții de tot felul pentru chestia asta. Adică sunt și ei conștienți că e o problemă.
@Cara cu salbaticiunile eu vad coitus la porci mistreti la mine langa casa de razotoare daca stai la casaai dihori si toate lighioanele..soarcecii vin la mancare sau om vietate…nu ma mira si.nici soc nu am după sobolani, câini si strazii si aurolaci in Bucuresti
toată experiența mea cu Olanda înseamnă o țigară și două călcături pe picior, pe Schiphol;
cînd o să mi se urască cu viața o să-i propun musulmancei mutarea în șoareciland, altfel ținta mea e undeva la Egee/Ionică;
înțeleg că n-avem voie să întrebăm dacă nu mai plake tsorba, așa că întreb altceva: este că nu mai aveai loc, în Berceni, de Cabral?
Comentariu beton!31
Eh, nu-i chiar așa grav cu șoarecii. Adică sunt mai prezenți vs alte țări, dar nu peste tot. E un risc asumat când stai la parter, în clădiri vechi (chiar și cele reabilitate). Se cheamă deratizarea, se astupă toate găurile, se dă cu soluțiile de se găsesc la fiecare colț de stradă și foarte popular pe aici e ”să se împrumute pisici”. True story. Ca să alunge șoarecii cu mirosul lor. Iar Berceni fără Cabral, ar fi ca pisica fără blană că tot vorbirăm mai devreme.
Baaai, sa nu mi stresati baiatu’ cu soarecii aia de Amsterdam!! Sper ca s a adaptat bine acolo, ca de voi nu mi fac griji. :)))
E alta lume pe acolo.Nu merge totul struna dar e o tara care functioneaza.Da!Oamenii merg cu trenul, tramvaiul, autobuzul si ….bicicleta.Merg ”ceas”!Sa te fereasca D.zeu sa stai pe pista de biciclete!Te zboara si este dreptul lor!In centrul Haarlemului intra numai rezidentii si cei care aprovizioneaza.Au niste borne de restrictie care intra in asfalt cand vine o masina cu drept de trecere.Cred ca sunt actionate prin aplicatie, nu stiu dar este uimitor.
Pe langa Olanda, care ar mai fi celelalte doua optiuni de plecare?
Celelate două sunt mai mult subiective, că-mi plac mie țările alea, dar nu știu dacă aș avea si curajul să trăiesc in ele: Italia și Spania.
@Mihai Vasilescu Italia! Toscana sau Friuli. În Spania eşti halit.
@AleBlaga: în ce sens ești halit?
@Mihai: dacă merge bine treaba anul ăsta, sper ca anul viitor să pot contribui cu informații care să ajute la curaj.
Toscana e un non sens din punct de vedere al costului care a devenit exorbitant.
@AleBlaga: halit? adica cum?
Multumim autoarei si gazdei sale.
Experienta emigrarii este extrem de personala.
Mai multe astfel de experiente impartasite de diversi pot alcatui un puzzle din care fiecare isi chestii factuale utile dar si impresii cu care rezoneaza sau nu, urmand sa vada cu ce ramane la testul realitatii in teren, in situatie similara.
Cu Spania (insulara) sper sa va pot spune eu cate ceva, din toamna incolo.
Apreciez si incurajez orice opinie de la cineva care papa deja gazpacho de la ‘su madre’ .
Ahm … Fratele meu e de 22 de ani în Spania, mai întâi în sud și apoi pe lângă Barcelona – dacă de atâția ani consideră că nu merită să iei cetățenia, dar nici înapoi în Ro. Din an în an tot mai mai nașpa cu prețurile și faptul că acum are copii îl împiedică s-o ia din nou de la 0 în alte țări. Casele tot urcă la preț, dupa ce fuseseră englezii, acum americanii tabără pe piața imobiliară. Munca ciuciu, în nici un caz regulat. Polițiști duri, degrabă vărsători de amenzi. Poate să te muți la pensie cu teșchereaua plină (că de umplut la loc o umpli doar cu vise) dar nu cu familia și copii mici. Prin natura meseriei sale a lucrat aproape prin toată Spania și doar zona Barcelonei l-a atras. Locuri frumoase nu înseamnă neapărat că e și fain să locuiești acolo altfel decât ca turist.
Toscana mi-a rămas pe circumvoluțiuni ca seamănă și nu seamănă cu RO, dar cu altă lumină. Mai degrabă cu ce e la San Gimignano decât Cinque Terre (brr, nu aș locui acolo).
Ca fost brașovean, mă atrage tot unde vezi munții. Friuli e aproape ca în munți noștri și e și afurisit de aproape de mare. Vrei munți și mai și, Austria e la o azvârlită. Tirolul de sud(/Alto Adige (zona dintre Brenner și Trentino) e chinuitor de aglomerat, văile mai înguste și mai puțin însorite.
Once brașovean, forever brașovean 😜
@AleBlaga
Multumesc!
Din ce mai vad cu ochii mei calatorind si ce mai aud de la oameni care traiesc in diverse colturi ale europei, lucrurile se cam duc pe copca peste tot in Europa, mai mult/putin. mai incet/repede. Preturile cresc peste tot, inclusiv la case, (inflatie, nu apreciere). Cu munca stiu ca Spania sta prost, dar toti cunoscutii mei stau bine la capitolul asta iar eu n-am treaba cu piata locala a muncii, doar voi plati impozite acolo. Stiu ca socialistii lui Sanchez se pregatesc sa escaveze mai adanc in buzunarele spaniarzilor cu un nou cod fiscal dar in fine, oriunde altundeva in EU decat in RO fiscalitatea pentru firme este mai agresiva chiar daca birocratia este mai „umana”. Are si mizeria mioritica un silver lining…
Dar i-am vazut ceva mai relaxati, mai bucurosi de viata, mai sanatosi, mai liberi la cap pe de o parte, devotati principiului sanatos „muncim sa traim, nu traim sa muncim, mai ordonati, mai curatei & civilizati, mai iubitori de natura cu fapta. Si iubitori de familie si copii, care pentru mine inseamna mult. Clima constant calda si vegetatia subtropicala ajuta niste solari incurabili ca mine si ai mei. Plus scoala. Sigur nu cea mai buna din Europa dar peste RO din multe perspective mai benefice copiilor.
Am mai trecut prin asta acum multi, multi ani dar pe un alt meridian, in alta etapa, in alta cultura si alt context, neplacut de glacial la propriu & figurat. Socoteala de acasa nu se potriveste adeseori cu cea din targ. Doar ca la varsta asta am vazut multe targuri, nu mai pierd mult timp cu socotitul si imi tin asteptarile in frau, luand lucrurile -cat pot- la face value, cum se zice. So, here we go again!
Speram sa fie bine, ca sa nu fie rau, vorba celui mai ‘titrat’ filosof roman in viata, vorba care ne va urmari oriunde soarta ne va purta valizele 🙂
Am fost in Olanda de câteva ori,cu business si o dată în vacanță.Am închiriat o mașină și am văzut toată Olanda .Ne-a plăcut,frumos,ordonat,liniștit.Am interactionat și cu localnici.De treabă,dar foarte rezervați.Odată când am fost cu afaceri,pentru achiziție materie primă,s-a întâmplat ca duba noastră să fie neîncăpătoare.Marfa era achitata în totalitate,dar nu o puteam încărca.Am apelat o firmă de transport din Romănia,care a spus că are liberă o masina care poate ajunge acolo în max 1 oră.Era ora 16.Am anunțat partenerul de afaceri și știți ce mi-a zis? Programul lor este până la 17.Ireal,nu? Dar, totusi a mai stat dupa cam 30 min,cât a durat încărcarea.O altă experiență cu Olanda a avut-o băiatul meu,cănd în cadrul unui schimb de elevi a fost acolo.Întăi a venit olandezul la noi,i-am oferit cele mai bune condiții,cameră separată,mâncare tradiționala,iesiri în oraș,etc.Apoi s-a dus băiatul meu la ei.Au vrut să-l cazeze inițial undeva la demisol,lângă saci de cartofi și mașini de spălat.El refuzâd categoric l-au culcat pe jos în dormitorul băiatului.Am înteles că locuinetele lor nu dispun de o suprafață prea mare și că în casă nu e mai mult de 16-17 grade .El a fost în februarie.
Comentariu beton!17
Nu prea m-aş înghesui în Olanda, dar dacã pică un contract de muncă la mijloc cred că m-aş duce.
Am stat doar cu chirie în Germania. Practic singura condiție la plecare e să predai cum ai găsit. De aia şi proprietarii sunt reticenți pâna la refuz dacă faci ceva îmbunătățiri. Doar revopsitul şi pa. La ultima mutare am lăsat mobila că mă înțelesesem cu următorul chiriaş, o familie română relativ nou venită din Italia şi proprierarii nu au avut ce comenta.
Nemţii sunt scorțoşi rău. Exact cum dacă găsesc o zgărietura mititică pe maşină imediat cer reducere de 1.000 eur pe maşina sh. Aşa şi la închiriat, dacă pun parchet, vopesc mai colorat, mobilă de bucătărie pe comandă etc cer banii înapoi sau de la următorii chiriaşi. M-am lovit şi eu de asta şi nu am vrut să mai dau 4.000 eur pe lângă garanţia de 3x chiria. Aşa că e stipulat în contract să laşi cum au găsit, deci iei tot ce e de la tine (sau faci înțelegere cu următorul, dacă ai noroc) că proprietarul nu se leagă la cap şi închiriază fără probleme imediat (aka renovare, zugrăvit, curăţat – eu doar geamurile le-am lăsat nespălate, dar fiind vară şi ferestrele deschise nu s-au prins)
La mine, precedentii chiriasi au plecat si cu lustre / aplice. Au lasat parchetul in schimb 🙂 Dar da, nimic extraordinar in a lua un apartament fara parchet si fara mobila. BUcatariile sunt utilate in schimb. F putine cazuri in care nu erau.
Chiriile sunt mai micute in Haga, dar nu te poti astepta la minuni.
TOTUL e cu programare. Si dureaza. Peste x saptamani de cele mai multe ori. Deal with it. Doar la medicul de familie mai ai sanse sa gasesti loc de azi pe maine daca e ceva mai urgent. Ca idee, cererea de alocatie am depus-o in octombrie 2021 si pana in luna februarie inca nu am primit nimic. Aparent discuta inca cu autoritatile din Romania. Pentru ca verifica sa nu iei cumva alocatie din doua state UE. 210 euro/ trimestru pentru copii mai mici si vreo 300 euro / trimestru pentru copii peste 12 ani.
Asigurarea medicala se plateste de catre toata lumea peste 18 ani – fara discutii. De la 120 euro in sus, fara stomatolog. Cu optiune de ortodont, mai bagi vreo 40 euro in plus pe luna. Copiii beneficiaza de cea mai buna asigurare a parintilor.
Merita pomenita si interactiunea cetateanului cu institutiile publice / furnizori. Ca sa nu trebuiasca sa iti faci user si parola pentru primarie, taxe, asigurare medicala, furnizor apa… au un tool de identitate digitala numit DIgiD, prin care te poti loga pe toate.
Taxa gunoi – 385 euro an pentru 3 sau mai mutle persoane
Taxa filtre apa (doar filtrele, nu si consumul efectiv) – tot vreo 300 / an. Apa e foarte „baubila”. Am avut o sticla de plastic pe care am folosit-o zilnic vreo 2 luni si nu a prins miros.
Internet – scump – vreo 50 euro / luna pentru 300 Mb download si 30 Mb upload.
Curent si gaz – scumput si asta. Vreo 230 euro pe luna de iarna – apartament cu 3 dormitoare. Dar temperatura e mai Olanda style, adica in jur de 20 grade. Pentru peste 22 grade in casa platesti de iti iese pe nas.
Scoala – mizeaza pe proximitate si integrare. Multe scoli, dar mici. Scoala celei mijlocii e la 750 m de unde stam si are maxim 10 clase cu totul, de la grupa 1 (4 ani) pana la grupa 8 (12 ani). Negri, arabi, musulmani, asiatici – avem de toti in clasa. Ceea ce e misto pentru un copil care a fost invatat ca doar cei ca el sunt OK si acceptati. Dupa 12 ani, in urma unui examen similar cu cel de capacitate, se intra la liceu. De 4,5 sau 6 ani. Liceul de 6 ani continua cu studii superiore. Liceele la care se fac 4 sau 5 ani sunt pentru „meseriasi”. Care sunt platiti f bine. O scurgere infundata a scos vreo 250 euro din buzunarele unui coleg. „Aven si noi grija cu parul ala din cada, da?”
Oamenii – desi cu ei cred ca trebuia sa pornesc. Natie de oameni fara fite. Foarte directi, cateodata brutal de directi. Pentru un englez / francez / roman, olandezii sunt „borderline rude”. Nu se ascund dupa vorbe si spun direct ce au de spus. Cu bune si cu rele. Cu cat ii accepti mai repede, cu atat mai bine. F eficienti – aspectul estetic e de multe ori secundar. Daca ceva isi face treaba, e OK.
Mancare – sky is the limit. Ca buget suntem tot pe la suma pe care o cheltuiam in Romania. Doar ca mergem la piata pentru legume/ fructe / carne. Preturile sunt cam la jumatate fata de supermarket. Daca vrei doar de la supermarket, mai bagi vreo 30% in plus la buget.
Overall, am mai mult timp pentru mine si familie. Ceea ce si cautam. Da, te poti „descurca” f bine si in Romania. Dar trebuie sa ai tot timpul grija de: sistem medical, invatamant, interactiune cu autoritatile, cu vecinii….. Ceea ce devine obositor de la un moment dat.
Nu e totul lapte si miere nici aici. Insa, cand tragi linie la tot ce am zis mai sus, iesi pe plus (mare de cele mai multe ori).
Comentariu beton!56
@Vlad, un comentariu pertinent și complet. Bravo, poate lumea sa înțeleagă ceva “dacă are vreun gând”.
Îmi amintesc acum vreo patru ani și ceva, pe un forum, cineva punea niște întrebări legate de costurile vieții in Adelaide. Câțiva inși au răspuns in “doi peri” sau cu ceva linkuri. Exact același lucru pățisem și eu cu zece ani înainte. Așa ca m-am apucat și i-am făcut omului respectiv (actual amic, aici in Adelaide), un “pomelnic” cu prețuri cam la tot ce putea sa îl intereseze (coșul zilnic), transport, telefonie, internet (eu le-am făcut primul contract pe numele meu căci ei nu aveau vechime deloc aici), chirii, mașini second-hand etc. I-am ajutat și după ce au ajuns aici, și am rămas amici. E lucru mare sa te ajute cineva chiar și cu un sfat atunci când îți iei viața de la zero intr-o lume nouă. 😊👍
Comentariu beton!41
Eu vreau să știu cum e treaba cu oferta de job. Cum s-a întâmplat chestia asta, a aplicat la mai multe joburi până a găsit ceva? A căutat online? Că nu cred că cineva a venit din senin să îi ofere un job. Adică eu tot aștept să vină vreo firmă răsărită din vest să mă întrebe dacă vreau să lucrez la ei, dar deocamdată nu s-a întâmplat. 😁🤪
Ba da, din ce știu eu Alexandra a fost head-hunted. Adică exact cum ne-am dori toți, s-a trezit că cineva din Olanda îi face ofertă de un job. Dar poate mă însel. A promis că revine spre seară cu răspunsuri la comentarii și ne lămurește ea.
Piata muncii e total diferita de Romania / Bucuresti. Da, te mai cauta lumea, dar pana sa ajungi sa te si angajeze e cale lunga. Procesul de recrutare e lung si anevoios de cele mai multe ori. Am avut si cate 3-4 interviuri la aceeasi firma. in 90% din cazuri se cer recomandari de la locruile de munca precedente.
Cel mai uzual traseu e sa aplici in draci. Linkedid, Indeed, Glassdoor. Si sa ai foarte multa rabdare. Eu am aplicat si am dat interviuri vreo 9 luni – posibil sa fi prins si o perioada nasoala in 2020 in care nu prea se stia ce o sa fie cu pandemia. Chiar daca lucram in IT si nu eram junior, tot a durat.
Dar merita 🙂
Eu online am aplicat, pe LinkedIn… Eram deja în Amsterdam, dar cu contract de muncă în România (cu detașare). Atâta timp cât anunțul e în engleză, aplică, înseamnă că nu vor musai să știi olandeză sau să fii localnic. Majoritatea nu vor să-și bată capul cu permisul de muncă, de asta e bine să precizezi că pentru România nu e nevoie 🙂. Eu fiind deja aici fizic nu am primit bonus de relocare dar am un prieten care a primit. Să nu te aștepți la mult, în general e cam o lună de cazare gen serviced apartments, până găsești să închiriezi ceva, si eventual decontarea costurilor de transport de marfă când îți aduci catrafusele din țară.
Hey, Raluca! Da, cineva a venit către mine cu un job. Am trecut printr-o serie de interviuri care au durat câteva luni și apoi după ce am primit și oferta, am acceptat. Am fost headhunted cum zice și Mihai. Nu planificam să plec din țară. Nu planificam să merg în Olanda. S-a întâmplat.
Comentariu beton!14
Si eu, mutata in Frankfurt, printre primele lucruri remarcate: ca poti merge pe strada sa te bucuri de peisaj, cladiri etc, transportul in comun BIG LOVE si ca oamenii iti zambesc cand faci eye contact. Momentant sunt inapoi in RO, dar nu mai rezist mult 😔
Peste cateva luni se vor implini 3 ani de cand am parasit Romania. Ceea ce nu stiam eu in acel moment era faptul ca biletul meu avea sa fie doar dus. Pot spune ca m-am adaptat neasteptat de bine in Germania iar localitatea asta micuta din inima Padurii Negre a devenit acasa pentru mine.
Comentariu beton!16
Am stat 3 ani în Olanda… și mi-am adus aminte de foarte multe doar citind aspectele prezentate în articol.
Da și la mine Olanda ar fi printre țările unde aș vrea să mă mut de tot. Rotterdam-ul, este orașul meu preferat din Olanda, este orașul pe care l-am vizitat de cele mai multe ori în această țară… și de fiecare dată revin cu plăcere acolo când am ocazia.
Cu chiriile în Amsterdam ne-a lămurit prietena ta, cu prețurile în general ne putem face o idee și ca turiști. Dar ea și soțul ei cu joburile actuale cam cât câștigă acum, de început? De trăit decent sau de supraviețuit?
Băi, nu mi-am permis să o întreb cât câstigă. Tot ce pot să-ți spun că dacă Alexandra a fost head-hunted probabil ca oferta financiară (plus ce de relocare) a fost consistentă. În plus, din ce știu eu, nici Andrei, partenerul ei de viață, nu era vreun muritor de foame. So, una peste alta, eu cred că veniturile lor de acolo vor fi pentru un trai de la decent în sus. Vedem ce ne zice ea dacă va răspunde la comentarii.
De trait decent. Noi traim bine dintr-un singur salariu si ne mai si raman vreo 800-1000 euro/ luna. Marea diferenta la salarii e ca si cei care nu lucreaza in industrii bine platite (publicitate, IT, banking) castiga cat sa aiba un trai OK. cu doua salarii esti aranjat. Coroborat cu un stil olandez de viata: adica o singura masina (si aia probabil nu noua) sau fara, fara scoli private la copii, fara iesit de 2 ori / saptamana in oras (v-am mai spus ca serviciile sunt scumpe? :))
Hey, Jeannie! Din motive lesne de înțeles nu pot să pun printscreen aici cu fluturașul de salariu și nici cu pachetul de beneficii. Sunt confidențiale. Personal, nu recomand nimănui să se ducă în țara x doar ca să se chinuie de la lună la lună și să spună că are domiciliul în Londra, Paris, Amsterdam etc. Așadar, am venit aici nu pentru că nu ne era bine în București, ci pentru că a fost o oportunitate în cariera mea și pentru că după ce ne-am făcut calculele, am realizat că avem ce să punem pe masă, putem să ne și plimbăm, să ne îmbrăcăm, să punem ceva deoparte, să mergem la medic etc. Nu ne vom îmbogăți, dar ne va fi bine.
Comentariu beton!19
Când găsești chiria, ei verifică ca aceasta să nu fie mai mare de 30% din veniturile cumulate ale locatarilor. Dacă nu faci dovada veniturilor suficiente nu primești casa în chirie. Băiatul meu la 23 ani, câștiga 3000 euro/lună, după facultatea și masterul făcute acolo. Lucrează la un fond de investiții, iar în finanțe salariile sunt mai mari decât media.
@Cara Mulțumesc de răspuns. Eu încă nu am planuri si destinație concrete dar sunt binevenite orice sfaturi pe tema asta.
PS La prima citire am văzut sa ne îmbătăm în loc de îmbrăcăm😊 și mi-am amintit de prima vizită în Canada, acu mulți ani și ce scump mi s-a părut alcoolul…
Pentru că am văzut că deja a comentat cineva pe subiectul ăsta – da, atunci când faci o ofertă către proprietarul al căruia apartament vrei să-l închiriezi, trebuie să incluzi: copie după pașaport, copie după contractul de muncă și o scrisoare de intenție în care te prezinți șamd. Au nevoie de contractul de muncă pentru că vor să se asigure că ai cu ce să plătești chiria (e foarte greu să dai chiriași afară în Olanda și-și iau măsurile de siguranță). Și da, în unele anunțuri se specifică ce salariu anual brut ar trebui să faci ca să îți accepte oferta. Se mai și licitează câteodată pornind de la prețul de listă al chiriei. Pot fi și 7-8 oameni deodată la o vizionare, iar proprietarul alege în final. Nu există un criteriu exact de alegere. E foarte random și personal desigur.
@MV Nu întreb de obicei cât câștigă oamenii, dar în context e relevant cât îți mai rămâne după ce plătești chiria și ce mai scria Vlad mai sus. Dacă ar fi să fie și mie Olanda mi se pare că merită un loc în topul preferințelor. Ar trebui văzut și pe tipuri de job, ce are căutare sau ce e plătit ok.
Omeni buni, bag seama ca nu prea ati auzit de numbeo, mergeti acolo si va iese socoteala la comparat cost of living vs venit pt orice doua orase cunoscute de pe planeta. Si apoi va e usor sa estimati ce va trebuie si unde o duceti mai bine.
Uite, va las un exemplu care sa va ajute:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Romania&city1=Bucharest&country2=Netherlands&city2=Amsterdam
Comentariu beton!19
Băi, merci… nu știam de așa ceva!
Mersi, nu știam
Merçi … deși știam chiar dacă HabaRnaM 🤭 Totuși v-aș ruga să aveți grijă că e doar orientativ și contributorii nu sunt întotdeauna elocvenți în ceea ce privește exactitatea datelor introduse.
Exact asta am facut eu in Ianuarie cand stateam cu o oferta de relocare la J&J in Rotterdam.180000 euro pe an brut din care as fi dat afars taxe cam 47% in care nu mai primeam nimic.Cazare plus utilitati, masina sau nu, mancare etc unde poti pune unde traiesti acum si cum traiesti si calculatorul iti spune cum se raporteaza la viata ta actuala.Cu scoala platita la 2 copii si tot ieseam ca aici plus ca ar fi trebuit sa ma mut in max 2 luni adica nu in vara cand terminau copiii scoala.Nu m-am potrivit la aceste aspecte daca nu aveam copii si 4 luni notice period la actualul job cred ca plecama doua zi.
Așa e viața. Când suntem tineri visam la o oferta pe care dupa apariția copiilor o refuzam fara mari calcule și referendumuri interne ;).
Io când am văzut că asigurările medicale mă costau 2000 euro la doi adulți și nu acopereau nașterea complet, am zis pas la o oferta in Caraibe ;)))
2000 euro pe luna erau asigurarile. Poate nu am fost explicit. chiria mai era vreo 2000.
@Cucurigu dar ce iti fac de 2000 pe luna operatii estetice moca?Doamne mamica bine ca ai spus in caz de ceva tip ca nu vreau 😊.
Care sunteti cu manute rosii pe aici da nu am spus sa ma laud doar ca de facto asa este situatia mea acum si nu caut aprobarea nimanui asa ca dati cu manute pana vomitati cărăbusi 😁
Mda la 25-29 nu venea asta vine la 40+ dar nici mare lucru nu aveam sa ofer pe piata muncii la 25 ani deci nah m-am ofticat un pic dar aia este etape si etape…
Salut Mihai,
Prin toamna (oct-nov) am comentat la un articol ca ma gândesc sa plec. Tot caut articolul ala sa fac update la comentariu ca pana la urma mi-am făcut bagajul și am luat bilet doar dus. Vorba vine, ca am făcut câteva drumuri sa rezolv de acte și locuință, apoi am încărcat masina si aia a fost. Bine, mai de făcut drumuri în țară diluat chestii, de îndeplinit anumite obligații.
Țara este tot Olanda, zona Eindhoven.
De la 1 Feb am început noul job, noua viață.
Momentan dorm cu salteaua pe jos (noroc cu ikea de am reușit sa iau una rapid) si in restul camerelor îmi aud ecoul :))
Nu-mi pare rău, chiar dacă e mai greu acum cu banii (n-am primit pachet de relocare și mai am și vreo 2 săptămâni și ceva pana la primul salariu :))) ). Cu timpul le rezolv pe toate.
Am avut suficienți amici ce mi-au reproșat ca am plecat „acum, când e mai greu. Ai fugit în loc să pui mana sa construim aici”.
Pana și prietena mea mi-a reproșat lucrul asta, ca în loc sa construim ceva aici am ales sa plec 🙂
Doar ca eu nu fug de construire ci prefer un loc unde chiar sa am șanse sa fac ceva frumos. Degeaba îmi pun fundația dacă după ce termin casa și ies din curte vad aceleași mașini parcate aiurea, aceleași străzi pline de gropi, aceleași străzi pe care se conduce haotic, aceleași atitudini de „eu sunt smecher, tu ești fraier ca nu te descurci” și tot restul.
Aia e. Nu ma laud cu ce decizie am luat eu și alții nu. Tine de fiecare.
Mie mi-a ajuns. Un singur regret am: ca nu am făcut pasul asta mai devreme.
Pe curând!
Comentariu beton!43
E mai bine că n-ai mai găsit articolul ăla, pică foarte bine comentariul și aici.
Altfel, felicitări, mă bucur pentru tine.
@Ionut: felicitări, Eindhoven e o alegere bună, e unul din cele mai importante centre tehnologice din Europa (eu zic că e cel mai important, dar sunt subiectiv). Dacă ai nevoie de ajutor sau informații, zi-mi.
Comentariu beton!17
Bravo si iti urez succes in tot ceea ce vei face!Cat despre criticism stim romanul are o problema la orice solutie !
@Ionuț Bravo! Și să ne mai ții la curent. Am un feeling că promovarea Olandei de șeful blogului va reloca o parte din comunitate😊, că oricum o altă parte sunteți deja acolo.
Domnu’ Giani, da’ zi rpd cine face cele mai bune (poze cu) tarte cu pere pă zona respectivă, a?
Mulțumesc Mihai, Giani, Aura!
Momentan încă sunt în proces de adaptare și mutare. Voi reveni peste câteva luni despre cum a mers în cazul meu.
Fac naveta 80km=1h10min (dus intors) în fiecare zi cu masina (parte DN, parte autostrada) dar nu simt deloc oboseala pe care o simțeam în naveta din București. Unde faceam 1h-1h30min și niciodată nu știam exact cât fac.
De exemplu, dimineață am prins bariera (ma intersectez cu calea ferata) si am stat fix 3 minute sa treacă 2 trenuri (marfar și persoane), când eu deja ma gandeam ca întârzii la birou. 3 benzi (stanga înainte și dreapta) si nu se baga nimeni din benzile laterale pentru înainte. Știu ca asa e normal, insa încă sunt impresionat de treaba asta si îmi ia ceva sa ma obișnuiesc cu „noul” normal.
@jeannie decizia în privința Olandei o am de mai mult timp. Doar curajul de a face efectiv pasul mi-a lipsit.
Daca va bate un gand de mutare ? I’m in the middle of it 🙂
Tara e Olanda, orasul inca nu il stim , urmeaza „greul” mutarii dar cred ca sincer va fi o placere sa fac declutter si sa plec fix cu cateva cutii . Sper :))
Comentariu beton!14
Succes acolo! Good luck cu cateva cutii mie Philip Morris mi-a adus un container si nu am.luat mobila… dar 2 copii jucarii vase cam 50% haine biciclete trotinete electronice era casa plina de cutii.Daca poti lua putine ar fi minunat e un chin desfacutul si asezatul.Eu din 2015 pana in 2019 m-am.mutat de 4 ori deci urasc.In viata mea de 21 de ani m-am.mutat de vreo de 14 ori asa ca numai ideea acum ma ingrozeste
Ce e aia declutter ? La naiba, puteți face puțin precum dna Nistor ?
Vine din engleza de la declutting=excludere ..declutter nu exista ca si cuvant in engleza Un fel de pass or fail afica trece sau nu sa il car cu.mine.I-am.urat succes ca stiu dupa 14 mutari in 21 de ani ca nu e usor sa excluzi chestii😇
Asta mai vine probabil din spălatura de creier cu muncitul de acasa in care diversi „cercetatori americani, britanici name what” vand tot felul de mizerii gen traininguri la corporatii pt furnicute cum sa reduci „clutter” si sa fi fericit in noul mediu ….gen sa ai curat pe desktop sau pe birou sau unde dai cu sapa pt mine e normal sa fie asa ca unde este dezordine si haos creierasul lupta mult dar acum este clutter si declutter ultimul este rongleză
Mulțumesc.
nu stiu daca e voie cu link uri de yt, dar daca e, uitati aici cum e treaba cu parchetul spusa de cineva care a facut drumul invers, olanda-romania. dupa minutul 1 începe..https://youtu.be/5vcQYIKkGaA
Buna! Ma poti ajuta te rog cu in sfat/recomandare pt inchirierea unui studio (garsoniera) pt o perioada de 6 luni? Am nevoie de la jum lui septembrie pana la 1 martie, este cam din scurt stiu, dar asa au decurs lucrurile… multumesc
Buna,
Care e evaluarea actuala dupa mai bine de jumatate de an de la mutare?
Urmeaza sa ne relocam si noi in Amsterdam, familie cu 2 copii mici, si acum caut review-uri si pareri. Am primit oferta de job de acolo si am decis sa incercam, desi nu plecam din Ro impinsi de partea financiara, avand si aici job f ok si bine platit, ci pentru a oferi copiilor alt mediu si alte oportunitati si perspective.
Dar, avand si noi 35+, e destul de grea deja desprinderea de aici si mutatul efectiv. Mult am stat sa digeram daca sa acceptam oferta de job din Amsterdam sau nu.