Hai că m-au enervat binișor de tot apostoli selectării deșeurilor care-mi explică mie cum nu vreau să salvez planeta pentru că nu sunt dispus să duc gunoiul cu mașina sau să mă car pe jos, câte un kilometru și jumătate, să arunc plastic la plastic, hârie la hârtie și restul. Well, nu se făcea să nu vă răspund.
Ah, și mă oftic de mor c-am uitat să zic pe video despre toți cei care mă învățau să strâng gunoiul pe undeva prin casă, eventual cu săptămânile (că doar plasticul nu miroase urât, nici hârtia sau sticla), până găsesc io o modalitate să-l duc unde trebuie. Da’ strângeți-l, boșilor, voi. Mie nu-mi se pare normal să stau cu gunoi prin casă cu săptămânile, după care să-l mai car și cu mașina la pubele. Eu voi selecta doar în momentul în care singurul efort pe care trebuie să-l fac este selectarea în sine, nu căratul prin oraș al gunoiului selectat.
Nfine, hai că-mi trece până mâine. Acum, dacă n-aveți ce face cu 10 minute din viețile voastre, băgați un play.
Sunt 11:00!!! 😛
Eh, am zis să nu descurajez lumea chiar așa. 😀
Al 11-lea e reciclat k la foolbal 😜
B0$$ dă b0$$, nici mie nu-mi place, dar n-am încotro. Poate n-ai citit ce-am spus referitor la bătrâni.
Nu că n-aș fi de acord cu tine, că și mie mi-ar fi plăcut să nu trebuiască să car sticlele și conservele după mine. Dar asta e, cu asta defilez. 🙃
Chiar n-am citit ce-am spus referitor la bătrâni. Ia, bagă aici.
@MV: Există firme gen Volkshilfe sau Rotes kreuz care pentru un abonament lunar se ocupă de mâncare și menaj. Adică aduc mâncare gătită și dacă bătrânul/a o cere, aceștia duc și gunoiul unde trebuie.
Buuun, am înțeles. Deci, dacă ai mașină (pe care ești dispus s-o utliziezi pentru colectare selectivă în vederea reciclării) sau ești bătrân care plătește abonamentul ăsta lunar, ai rezolvat problema. Poți să afli ce se întâmplă si cu un cetățean austriac care nu se încadrează în aceste două categorii, dar vrea să recicleze? Vecinele alea au mașină toate? Portarul de la tine de la job? Hai că trebuie să cunoști măcar un om care n-are mașină și nu e batrân. De la ăla vreau să-mi afli, dacă poți, ce face el cu gunoiul selectat? Unde-l duce?
Simplu boss … în localul special amenajat în incinta imobilului în care locuiește, imobil gestionat de o firmă care justifică fiecare cent și care se supune rigorilor legilor și hotărârilor locale puse în practică de o administrație publică competentă. Sună a banc sau a utopie într-o Românie … plină de CSR d’ăla, este !? 😉
@HM, nooo, nu-mi da vestea că în țarile cu apă caldă poți să lași gunoiul selectat și la intrarea imobilului în care locuiești? Nu-mi da vestea asta, că aproape mă hotărâsem să fac kilometrul ăla și jumătate pe jos, să nu dezamăgesc lumea de pe internet.
Deci… traiesc in Austria… un satuc la granita cu Elvetia cu 200 si ceva de locuitori…nu am masina…si asa se procedeaza aici: fiecare casa a primit un Container( mic/mare depinde cati locuiesc acolo) pt colectat hartia.Fiecare gospodarie primeste de la Gemeinde (administratia locala) sacii galbeni ptr colectat plasticul. In fiecare luna sau de 2 ori pe luna in orasele mai mari vine o masina si aduna sacii cu plastic scosi de seara in fata casei. Gunoiul menajer se aduna in saci speciali negrii inscriptionati. Mai exista colectatea gunoiului bio degradabil in saci de hartie sau plastic biodegradabil, si de asemenea gunoiul verde care rezulta din taierea crengilor,tufisurilor etc sau ce are lumea prin gradina-exista locuri speciale unde se duce nimeni nu arunca nimic la marginea drumului,in rauri…Mai exista colectarea deseurilor speciale(vopsele,lacuri, aparate electrice,etc) care se duc la centrele de colectare mai mari din fiecare localitate. Fiecare familie primeste la inceput de an un calendar special pe tot anul cu datele cand se ridica hartia,plasticul,bio gunoi,gunoi menajer si cel verde.In afara de asta exista in locuri speciale containere mari unde se arunca metal +aluminiu,sticla alba si sticla colorata separat fiecare. Deci eu chiar nu am nevoie de masina…totul e reglementat si la indemana. De multe ori auzi insa de „ai nostri“ care chiar nu respecta si arunca totul de-a valma, nu-i intereseaza…nu vor…totul pana primesc amenda si atunci se schimba totul…
Comentariu beton!25
@Daniela, șiii s-a cântat bingo: primul cetățean austriac fără mașină. Selectează, reciclează, NU SE DEPLASEAZĂ.
Mulțumesc!
Si bătrânii care se pot deplasa își duc gunoaiele reciclabile singuri, pe jos sau cu bicicleta. Mulți au un căruț atașat după bicicletă, în care transporta tot. În fiecare localitate este un centru de colectare ce conține containere pentru orice, mobilă, electronice, resturi din construcții. Toți bătrânii au copii sau nepoți ori persoane angajate să îi ajute. Ei se ocupă de astfel de treburi casnice. Copiii din clasa 1 au ca parte din educație sa ducă hârtia și sticlele din casă Atunci când faci asta toată viața nu îți pui problema de ce le duci tu. Le duci.
Se dezbate încă. Ce zici?12
Bănene, TOȚI bătrânii au copii și nepoți. Știi tu sigur asta, da? Și TOȚI bătrânii reciclează pe jos, cu bicicleta sau cu căruț? Niciun bătrân nu pune la tomberoanele de lângă bloc. TOȚI pleacă de aiurea prin oraș. Auzi, vezi că mai sunt ceva comentarii de prin Germania. Și lumea zice că poți selecat și fără să pleci la plimbare, gen, ai lângă casă tot ce-ți trebuie.
Vin cu un comentariu separat de cârcoteala de mai sus: cumva vezi multe aspecte ale vieții într-un ansamblu larg, capacitate pe care eu unul n- o văd nici ca pe un avantaj, nici ca pe un blestem. Mulți dintre noi vedem aceleași aspecte într-un spectru mult mai restrâns și ca atare tot așa le și judecăm. De aici diferențele de opinie.
Comentariu beton!20
@Victore, tu ești un finuț și ți-ai mai ratat și o carieră strălucită în diplomație. ❤️
Băi – de obicei – cine se scuză se acuză! Eu unul afirm aici și acum că nu e cazul. Cred că cei ce aruncă un ochi, doi, sau chiar trei (aici am nominalizat categoria ”soacre”! 😛 ) trebuie să știe niște chestii despre mine:
1. Începem cu subiectul afirmației mele: până nu te-am auzit vorbind nu eram convins de faptul că vezi lucrurile altfel, panoramic. Acum sunt ferm convins. Am mai cunoscut un singur om care face ca tine: un fost șef de-al meu. Profesional era … greu de spus în câteva vorbe. Maestru! Bazat! ș.a. Ca om însă …
2. Lumea vede că te tot laud, tot îți mulțumesc. Dar lumea poate să afle și că acum un an jumate noi doi am avut un ”clinci” și că vreo trei luni noi doi n-am schimbat două vorbe. Treaba a pornit atunci tot de la un articol publicitar.
3. Dimineață n-am comentat din două motive: unul e că despre reciclare ți-am dat replică zilele trecute pe FB când ai făcut și acolo un sondaj iar al doilea e că se discuta clar în articol și despre Danone. Eu despre marca asta știu doar că e condusă de francofonul ăla simpatic la prima vedere, Jean Valvis, păcălit de șmecherul de Copos să bage bani la Rapid. Nu consum, nu laud, nu critic.
Punct … și mâine dimineață o luăm de la capăt!
Hai, seară faină tuturor!
@Victore, cred că ești în eroare. Ar vrea el Valvis să fie patronul lui Danone, dar din ce știu eu, nu este.
Jean Valvis a avut Dorna/Ladorna si l-a vandut catre Lactalis. nici o legatura cu Danone.am facut parte din echipa de it integration in timpul tranferului 🙂
Azi-dimineață am spus că sunteți un caz fericit dacă este la 700 de metri de casă și mi-am zis c-o să mă uit în seara asta pentru că nu zărisem pe la mine prin zonă. Și da, m-am uitat pe drumul spre casă, este la vreo 30-40 de metri de blocul meu. Așa de interesat eram…
Te-n dinți veață
Comentariu beton!19
Hai c-am râs. :))))))))))))
Aahh!!! Fuck Shit Cock Ass Titti Boner Bitch Muff Pussy Cock Butthole Barbra Streisand.
O să fac chestia aia când colecţia mea de componente gunoiere nu o să fie amestecată fără nicio selectare în maşina aia nesătulă.
Comentariu beton!14
Convingere sau constrângere? Ce preferați de obicei ?
@Horia, da, exact, am uitat să zic și despre asta.
Salut Mihai,
Am vrut să scriu de dimineață, dar m-am trezit prea târziu și era plin de comentarii.
Noi suntem bucuroși pentru că o dată pe lună vine o mașină și strânge plasticele, iar a doua zi strânge hârtia.
Așa că, toată luna strângem frumos în pungi, pe care le pun din când în când într-un poduleț deasupra garajului, iar în ziua Z și T le scot afară.
Iar chestia asta se întâmplă nu doar în „muncipiul” nostru, ci e validă și prin Brașov, acolo chiar mai des decât o dată pe lună. Scoate lumea la poartă.
Deci se poate, numa să vrea primăria!
Comentariu beton!16
Deci stai la casă, da?
In Busteni se face reciclare selectiva. Am primit niște pungi cu semne colorate. Pentru hârtie, plastic sticle. Și un calendar ca spune ca in a 2-a joi se colectează plastic, a 4-a marți sticle și in alta zi cartoane. Problema este ca intr-o punga încap cam 6 sticle sau 5 peturi sau 1kg hârtie. Sau o sticle de plastic de 5 l. Pe luna. Nu este absurd?cand erau pe strada containere de reciclare mergeam cu mașina și depozitam deșeurile. Ce cantitate vroiam. E drept ca erau golite la grămada. Dar nu-i mai bine sa se golească containerele stradale pe rând ca sa nu se amestece deșeurile iar noi sa nu ne transformam casa in tomberon?
Da, stau la casa. E un avantaj ca am unde depozita pungile umplute in timpul lunii. Si primim si noi pungi in schimb, dar sunt insuficiente.
Doar pet-urile de la apa minerala s-au strans dublu decat punga primita. Nu putem renunta la apa minerala, sa punem un butoi mai mare de apa plata. Iar aprovizionarea la sticla, desi stiu distribuitori este complicata.
Ce mai fac din cand in cand este sa presez sticlele de plastic cu un aparat luat de la Hornbach, le fac de 10 ori mai mici. Iarasi, trebuie sa ai rabdare si timp pentru asta.
Uite, te scap eu de sticlele de palstic de la apă: https://mihaivasilescublog.ro/2020/11/04/scapat/
Am vazut articolul. Problema e ca nu suntem compatibili cu apa plata. Parca n-am bea de loc, si ne face si aciditate 🙁
problema s-ar rezolva foarte simplu dacă pentru fiecare pet, fiecare tetra pak, pentru fiecare ambalaj de plastic s-ar lua garanție 1 leu, leu returnat când duci frumos ambalajul la orice magazin. și n-ar conta prea mult dacă tu n-ai chef să-l duci un km, s-ar găsi destui să să aibă chef și să-l ducă și pe al tău!
(probabil aș da peste 100 de lei pe ambalaje pe lună, așa că aș fi interesat să le duc înapoi)
a fost o vreme când am dus ambalaje și mai mult de-un km. acum vine mașina la poartă de două ori pe lună pentru plastic, metal și cartoane și o dată pentru sticle. acum mă cert cu primăria să strângă, măcar primăvara, crengile și deșeurile vegetale!
Comentariu beton!16
Io n-am glumit în vlog. În Germania pentru orice ambalaj de genul pet, sticlă, doză etc luai cash de la supermarket 20 eurocenți. Suma n-o mai țin minte exact. Și nici nu știu dacă mai e valabil acum, dar în 209-2012 era sigur. Să ne confirme sau informe nemții de pe aici.
@ Vasilescu, anul trecut am stat aproape opt saptamani in Germania. Interes de serviciu. Cazare la hotel 4 stele. Nu luau pet-urile goale sau cutiile de bere cand se facea curatenie in camera. De fapt tot ce avea valoare de reciclare nu le luau pana nu eliberai camera. Pretul era 0.25 eurocenti sticla de plastic sau cutia de aluminiu. Chiar erau cateva tipuri de bere care costau 0,30 euro si plateam 0,55 pentru ea.
La intrarea in fiecare market erau aparate care „inghiteau” aceste ambalaje si eliberau un vaucer cu valoare, care valoare, la casa era scazuta din nota de plata. Se putea intampla ca acele aparate sa scuipe inapoi cate o sticla de la un produs pe care acel supermarket nu-l avea la vanzare. Dar am incercat si mi-a fost primita si o sticla de apa ce o aveam din avion.
Ce ma enerveaza pe mine este ca am auzit la radio anul trecut un reprezentant Kaufland care spunea ca ei ar trebui sa faca mari investitii si ca vor negocia cu autoritatile amanarea legii care ar trebui sa-i oblige sa monteze acele aparate. De ce acolo se poate si aici nu?
Eu as spune ca aici este slabiciunea autoritatilor care nu inteleg de ce nu dau legea aia odata.
Si atunci, chiar daca tu nu ai chef sa reciclezi si o sa o arunci la gunoi sau pe jos, se va gasi cineva sa o recicleze. Vorba aia „gunoiul unora, bogatia altora”
p.s. Am vazut la un LIDL langa Piata Delfinului un aparat ca alea din Germania. Ghici ce valoare primeai pentru un pet?…. 0.02 RON. Da 2 bani. Vorba aia nu dai doi bani… La pretul asta nici cel mai sarac dintre saraci nu cred ca va recicla… BTW, am vazut tot acolo, oameni bine imbracati care strangeau peturi din cosurile de gunoi din parc sau zona centrala gen Centrul vechi. La banii astia…da, dar la 2 bani…never
Valoarea PET și dozelor de aluminiu e fix de 25 cenți (nu 0,25 eurocenți). Doar că nu se primesc orice, etichetele au o anumită inscripționare care este citită de aparatul ăla de reciclat, nu are nici o legătură cu ce vinde magazinul, e o inscripționare doar în Germania – nu poți veni cu PET-urile din RO să-le preschimbi în eur. Probabil ăsta e unul din punctele de discutat de ce nu se baga aparatele de reciclat și în RO. După ce a preluat toate PET, aparatul îți oferă două opțiuni: 1. dă un bon cu care plătești cumpărăturile de valoarea înscripționată sau preschimbi în bani peșin ori 2. valoarea bonului vă fi decontată în scop caritabil adică o organizație preia de la magazin alimente de valoarea aia și să le dea gratis sau la o anumită sumă la persoanele nevoiașe. A, da … bonul nu are valoare decât în magazinul în care ai dat PET-urile, și e preferabil în aceeași zi să îl valorifici.
Trebuie făcută o distincție între automatele de reciclat de la magazine (Lidl, Aldi, Rewe, Edeka, Norma etc) și cele de la Getränkemarkt (magazine doar de băuturi) care multe nu dau bani înapoi ci doar marfă.
În parcuri sau aiurea pe stradă găsești sticle de bere sau chiar spirtoase pe langă containerele de gunoi. Nu sunt puse acolo să dovedească apetența bahică ci fix ca să fie reciclate separat, să nu fie luate la grămadă cu gunoiul obișnuit.
Sticlele de bere sunt 8 cenți. Dar doar la Getränkemarkt, chiar dacă e integrat vreunui magazin.
@Bibicu asta e Germania, nu poți să-te prinzi după haine care-i sărman să scotocească după PET-uri. Cerșetorii și asistații sociali au de unde lua haine și papuci mișto. Soția mea s-a prins după cum vorbeau, eu nu aud.
@mihai, păi mă crezi pe mine un geniu? unde crezi c-am văzut eu sistemul ăsta?
ideea e că orice sistem devine funcțional prin cointeresare: clientul să prefere să ia bani pe pet decât să-l arunce, magazinul ce preia pet-ul să aibă ceva facilități fiscale etc.
Dvs stați cumva în sectorul 1 ? Ăla crizat pă model ioropean ? Păi pe vremea mea maică .. când iera Pietone primarele-n 4 … he he se dădea saci și se selecta-n mașini separate.
It’s all about the money, boss 😜 Nothing more, nothing less.
Și eu m-am enervat dimineață când am citit câteva comentarii. Mulți se pricep mai bine la ce și cum trebuie să facă altul. Când ii aud pe unii cum boss ce mare lucru să mergi 1 km jumate cu gunoiul in mână da’ ei își duc doua străzi copiii cu mașina la școală, pentru că e de porc să mergi pe jos sau pierzi timp prețios și nu mai poți să saluți lumea pe interneți cu bunădimineațalacafeluță dacă pleci 15 min mai devreme de acasă.
Tu ai pus problema corect, nu te mai enerva, nu toată lumea are mașină, ba mai mult, România nu are doar oameni tineri și leneșivaidragădoamne, mai are și oameni cu dizabilități care se deplasează în scaune rulante, mai are și mulți bătrâni, și la ăștia țipă corecții că nu selectează gunoiul?
Și da, e important să selectam gunoiul dar mai important e să învățăm să nu mai producem atata gunoi, despre asta era, cred, articolul tău de dimineață.
Fă o carbonara la fete ca să te calmezi.🤭
Comentariu beton!20
Da, fix despre asta era. C-am început să comand produse după modul în care sunt ambalate. Mi-am luat la un moment dat niște struguri care au venit în caserolă de plastic, bagată în alta cartom, iar deasuprea mai venea o folie. Tod de plastic, evident. Păi nu i-am mai comandat niciodată, deși erau cei mai buni la gust din tot ce mai comandasem de pe la livratori.
Facilități fiscale pentru cei ce colectează selectiv și penalizări pentru cei ce nu o fac. Cam așa stă treaba prin Europa aia vicilizată 😜 Toți cei ce s-au lăudat cu satul lor vestic … ar putea da detaliile acestea?
Păi, nu, n-ar putea. Toți o dau cu „cum salvăm noi planeta, iar tu ești un puturos”.
@HM,
Le-au dat la articolul precedent, toată ziua. Tu vrei să le repete aici, pentru tine? 🙂
@MV Îți zic io de la un preten … care dă nu știu câți euro pe un sac de 25 de litri în care poate pune gunoi amestecat și care e pasibil de o amendă în cuantum de câteva sute de euro dacă îl prinde administrația că nu a selectat. Unde-i lege, nu-i tocmeală … pe alocuri.
@Laura G. Sume exacte ? Ahh … vorbe și păreri … știu și io, i s-a întâmplat unui preten 😜
Am întârziat la darea de seamă, aşa că iată cei 2(0) de eurocenți: fiind şi mai -hm-comodă din fire (remember sacul de gunoi de 60 l?) şi neavând nici maşină, sunt 100% de acord cu tine. Plus că în Tg Mureş au amplasat nişte pubele de sortare pe care la un moment dat nu le-a mai golit nimeni (scandal între primărie, firma de gunoi şi groapa de gunoi). Aşa că la ce bun? Iar la mall nu mă apuc să car plasticele cu autobuz/taxi.
Dar cine ştie, poate sunt unii care sortează cu trotineta 😂😂
Mi-a dat-o una decisiv pe Facebook. „Gândește-te că faci un kilometru și jumătate pe jos, nu pentru tine, ci pentru copiii tăi”. Am vrut s-o întreb dacă nu cumva mi-a lăsat comentariul ăla din mașină, când stătea la semafor, în drum spre job. Că, na, salvăm planeta, dar totul până la un punct.
Tu, de fapt, voiai să faci reclamă la Danone și sticla lor fără capacul ăla infect, și a ieșit o discuție despre reciclare si despre cum nu vrei tu să salvezi planeta.🤣🤣🤣
Comentariu beton!20
Da, frate, exact așa. Io, în naivitatea mea, mai fiind si sincer. Că puteam să scriu cum selectez ABSOLUT TOT, sunt ăl mai tare la selectat pă sud-estul Europei, după care să leg asta frumușel de Danone. Toată lumea fericită, ne hăhăiam multumiți de nivelul nostru de implicare în salvarea planetei. Dar nuuu, prostu’ a vrut să fie sincer și să explice de ce ar selecta, DAR NU PREA ARE CUM.
Tu măcar vrei să selectezi ca să salvezi planeta. Eu nici măcar aia nu vreau. Dacă nu mi-ar ieși ceva (factură scăzută) și dacă n-aș fi nevoit să fac training pentru țări străine, n-aș mișca un deget.
Sunt de părere că trebuie să salvez și să păstrez planeta pentru copiii mei fix la fel cum au făcut bunicii și părinții noștri pentru noi. Adică deloc!🤣
Mihai, now You know how i feel. Când sunt sincer și sau sunt prost înțeles sau acuzat că sunt ipocrit sau că mai taie din ele sau că etc. Io cred că asta e farmecul acestui blog să știm că citim o părere sinceră despre orice.
Bravo ,un mare și sincer bravo .N-am comentat de dimineață fiindcă mă umpleam de spume,ca și tine .N-am mașina mea ,merg cu taxiul la nevoie și nu m-aș vedea cărând gunoi de reciclat așa. 1001 de idei,dar n-a zis nimeni că ideea reciclării trebuie sa înceapă de sus în jos,cine strânge (ca firmă) ,să aibă posibilitatea ca pe vremea copilăriei noastre ,să facă și ceva cu ele:să spele, dezinfecteze,etc borcanele de la conserve ,să toace hârtia, și tot așa. Numai că, ce să vezi, pe vremea mea maică 🤣🤣🤣 era câte un centru ca ăsta pe la 2 străzi distanță, adică destul de dese încât să nu te deplasezi prea mult și nici să aglomerezi casa cu ambalaje.Iar cei ce dau exemplu tarile străine nu spun și de alte treburi de organizare, care la noi nu merg ,fiindcă o mână o spală pe alta,și amândouă obrazul.Deci ,you made my Day.
A,și să nu uit, în vremea copilăriei mele ,era o datorie pentru care erai plătit că o făceai, erau ceva bănuți dintr-o sacoșă de sticle și borcane, pe câtă vreme acum statul te taxează el intr-un fel ,deci dacă o faci, n-ai câștigat valoric nimic.
Și eu am cărat în trecut saci de gunoi cu mașina, că deh, planeta… Însă mi-a deschis ochii John Oliver, în Last week tonight (plastics cred că e episodul). Cele două mari idei pe care le-am preluat sunt: 1. majoritatea plasticului nu se poate recicla și 2. Cel mai deștept lucru pe care l-au făcut corporațiile în trecut a fost să paseze responsabilitatea pe consumator. Și noi nu ar mai trebui să acceptăm chestia asta. Nu trebuie să car eu cu spatele plastic la reciclat, ci toate companiile ar trebui să ia exemplu de la Danone și să nu ne mai bage pe gât plastic care nu se poate recicla.
Comentariu beton!25
Da, da, da, exact așa. Dacă citești comenatriile de azi, o să vezi că EU SUNT VINOVAT că nu vreau să reciclez munții de ambalaje pe care nu-i cer eu, îmi sunt băgați pe gât.
Exact asta am zis și eu, fara să mă uit la John Oliver, dar am un amic care nu ratează nici un episod. Omul le zice bine dar uneori exagerează și mă demotivează să îl urmăresc. E prea teatral/comercial.
@Ruxandra Ideea cu colectarea plasticului nu e pentru reciclare, ci pentru a impiedica /limita aruncatul in natura, unde nu se degradeaza, ci polueaza masiv. Se colecteaza, acolo unde se intampla asta, si se arde in conditii controlate. Daca nu cumva se “exporta” in alte tari, unde ajunge tot pe plaje, in rauri, oceane etc. Dar in conditiile in care productia de plasticuri de tot felul la nivel mondial este enorma, colectarea controlata mi se pare efectiv o picatura intr-un ocean. Totusi un efect pozitiv s-ar remarca daca actiunile de colectare si distrugere controlata, sau inlocuirea treptata a plasticului cu alte materiale eventual biodegradabile, s-ar petrece la nivel planetar. Ca despre salvarea planetei pe care locuim cu totii e vorba in propozitie, nu doar a Romaniei, Germaniei sau Europei.
Pana sa ne aduca noua societate de salubritate pubelele colorate, strangeam toate plasticele intr-un sac de genul 60l si il puneam in portbagaj ca sa il golesc atunci cand ajugeam la un clopot galben. De cand au adus tomberoanele este mult mai civilizat si mai usor. Cel de plastic se goleste de doua ori pe luna, cel de carton o data pe luna. Dar, fara aceste tomberoane, recunosc ca era mult mai dificil. Ce sa iti recomand, mboss, decat sa muiesti autoritatile/societatea de salubritate pana cand vor ceda si vor imparti tomberoane colorate
Exact ce zic. Portbagaj, deci mașină, deci mă car cu gunoi după mine, când aș putea să nu.
Da, o să dau un email la măreața primărie condusă de Clotilde. Sunt curios ce se va întâmpla. Dar de trimis voi trimite,
Tata nu mai are masina (Germania). Strange tot ce e din plastic in saci (tot de plastic), transparenti galbeni, asa e sistemul im oras. Apoi o data pe luna la un termin fix anuntat il pune in fata blocului si vine un camion special ptr plastic si aduna toti sacii. Daca in saci este ceva ce nu e voie (sticla, carton sau pur si simplu gunoaie, la lasa in fata blocului…. Asa ca fiecare are grija sa fie „sacul galben“ in regula, altfel ramane pe strada si toti locatariiblocului trb sa plateasca o anumita suma ca sa-l ia masina gunoiului menajer.
Eu, un cartier mai spre sud tot asa procedez.
Tomberoane ptr sticla si deseuri se afla in fata blocului.
Incepand din Iunie vom avea si tomberoane ptr plastic.
Hopa, iată că se poate să reciclezi în Germania fără să duci tu gunoiul selectat cu mașina și fără să faci lungi excursii pe jos. Ce chestie, cine s-ar fi așteptat.
Mulțumesc pentru comentariu.
Cred că am uitat să menționez asta. La nemți chiar nu umbli să lași undeva sacii cu gunoi. Sacii galbeni (plastic) pur și simplu îi agață de gard în ziua venirii mașinii (sacii se strâng la gură cu un șnur numai bun de asta), mai nașpa dacă-i lasă pe jos că-i ia vântul.
Cred că am uitat să menționez că la blocul meu toți bagă sacii într-un container mare, tot galben. Vecinii de la case însă agață de gard. Restul gunoaielor se bagă în containere de culoare specifică dar capacitate diferită după putirința portofelului.
Boss, e treabă urâtă, asta cu selectarea gunoaielor, dar o facem de frica amenzilor. Am trei containere în curte. Pentru resturi bio, unde arunc resturi de mâncare, de pâine, coji de legume, de fructe, de ce-o mai fi, apoi pentru gunoi menajer, unde se duce ce aduni la măturat, sacul de aspirator, chiar și haine sau încălțăminte uzată care nu se mai poate folosi. Și al treilea, pentru hârtie subțire, ziare, reviste, reclame, ambalaje de hârtie, etc. Restul, adică plastic, celofan, sticlă, recipienți de plastic, cartoane, electronice și electrocasnice defecte, mobilier uzat și cam tot ce mai ai de aruncat prin casă, la centrul de colectare, deschis două zile pe săptămână. Pui tot în mașină și le duci acolo, unde le mai sortezi o dată, pe tipuri de materiale. Sticlă albă, colorată, plastic gros, subțire, celofan, pahare de iaurt, „sticle” de plastic de la băuturi (dopurile, separat), cele care au conținut chimicale, cutii de conserve, ai găletușe speciale pentru uleiul de gătit, uzat, sticluțe de parfumuri, CD-uri, tot ce-ți poți închipui. Este un container special pentru fiecare categorie. Și peste toate, veghează ochiul vigilent al angajaților centrului. Nu cumva să încurci containerele. Mergem frumușel la centru, tot satul, plus din vreo două sate învecinate. Iar, satul nostru fiind chiar în graniță cu Germania, mai vin și de acolo să-și aducă din gunoaie, că la noi gratis. Am înțeles că în Germania trebuie să plătească ceva, dacă merg la centrele lor de colectare.
Deci absolut toată lumea din satul tău are mașină? Și toată lumea e dispusă să și le folosească la cărat gunoi cu ele? Nu e niciun bătrân pe acolo, niciun cetătean sărac, nimeni?
Am lămurit problema cu dusul gunoiului cu mașina, eu vreau s-o lămurim pe cea FĂRĂ MAȘINĂ.
Chiar asta voiam să comentez la articolul de mai devreme, ca s-au găsit toți selectorii pluii mele sa te sfătuiască cum sa stai cu gunoiul in casă/curte și cum să il cari cu spinarea+mașina ta, că așa trebuie. M-am abținut mai devreme, dar te mâncă pe tine sa revii 😛 Așa că acum nu mai pot a mă abține si le urez un duios: Marșînplm
Și n-ai văzut comentariile pe care nu le-am lăsat să ajungă pe blog.
Aideplm…
PS: Ai revenit la Iqos sau bagi mixate?
(io bag Ioqs de 3 ani, dar ma scap ff rar si la „analoage”)
Bag iqos doar când e frig. Mai ies pe balcon la câte una normală, dar până când nu se face afară să poți sa stai fără să-ți dârdâie curu’, iqos e la putere.
Știi ce-mi place mie? Ca tu te-ai pregătit în avans pentru textul de azi. Adică ai făcut acum câteva zil3 un sondaj pe fb despre reciclare în care anuntțai că o să vii cu ceva mișto de la Danone.
Acum vin eu și te intreb: nu puteai sa ramai doar la capacul minune?!
P.S. te pregatisei tu cu intro-ul, dar nu pentru ce a fost azi pe blog. 😀😀
Să mai zic ce funny ieșea un text în care povesteam de câte ori mi-am schimbat tricoul pentru că nu reușeam să desfac capacul ăla interior de la iaurturile Danone? Și ce fumos râdeam toți, în timp ce apostolii reciclării erau deja în drun spre super-market-uri să recicleze? Hai că nu mai zic.
Eu stau în sectorul 1, la fel ca și tine. De 14 ani Romprest a parcat în curtea complexului trei containere. Unul pentru hârtie, unul pentru plastic și metal si ultimul pentru sticlă. Le ridică săptămânal. Eu selectez deșeurile din casă și le duc tot săptămânal la containere. Fix în prima zi după ce le-au golit. Toate ambalajele de plastic se pot clăti, la fel sticlele. Nu miroase nimic și nu se întâmplă nimic ciudat când se adună deșeuri pentru o săptămână. Ocupă nițel spațiu dar se poate organiza. M-am obișnuit atât de mult cu selectarea după atâția ani încât pur și simplu nu le mai pot amesteca. Sinapsa responsabilă cu aruncarea gunoiului la grămada mi-a dispărut definitiv. Asociatia de proprietari unde locuiesti trebuie să ceară la Romprest containerele și să pună si loc la dispoziție pentru ele.
Mor, mor cu zile când o aud p-asta cu „dar eu fac așa, deci poți și tu sa faci la fel. E atât de simplu, asociatia de proprietari unde locuiesti trebuie să ceară la Romprest containerele și să pună si loc la dispoziție pentru ele. Iar eu stau la casă și în jurul meu sunt doar case. Și singura mașină de gunoi care trece e de-aia care ia totul la grămadă. Adică bagă în benă orice lași la poartă, indiferent că e plastic, carton, păr de veveriță sau pene de mscă țețe. Well…
Eu știu că plasticul murdar nu se poate recicla, cred că la fel e și cu sticla, eu le clătesc oricum, altfel prind miros până le duc. Uneori îmi e lene și le arunc direct la gunoi, dar în general reciclez dintr-un motiv foarte simplu: nu ne ajunge containerul de gunoi menajer dacă nu sortăm.
Practic în container încap cam 4 saci de gunoi de 60l, se ridică la 2 săptămâni și noi 3 producem sacii ăștia lejer cu tot cu reciclat 🙁
soluții nu am, dar și pe mine mă enervează să comand/cumpăr un produs și să primesc o sacoșă de ambalaj pe lângă, știu ce zici
Ca să nu mai zic de mâncare, găsesc f puține fructe și legume vrac, tot ce iau e în caserole de plastic. Le spăl și reciclez dar producem munți de caserole… și nu am soluții, că la alte produse m-am organizat să cumpăr mai rar online, etc, dar la mâncare nu mă pot apuca de cultivat legume și fructe
Și la noi se spală tot plasticul și toată sticla care merge la reciclare. Doar că se ocupă stăpâna inimii mele de toate astea, pentru că eu NU LE CAR PE JOS UN KILOMETRU ȘI JUMĂTATE.
Boss, ai mai zis și în video, dar nu le cari 1 km și jumătate, ci 750 de metri. Pentru că la întoarcere mergi lejer, cu mâinile în buzunare! 😁
Ai mai slăbit, se vede la față! 🙂
La noi, reciclează bărbatul și tot el le cară, la nu știu cât timp la Kaufland care e la vreo 2 km de blocul nostru. Nu, n-avem mașină.
6 kile. 💪
Blanche, știu ca în ochii tăi sunt eroul reciclării.. dar sunt doar 1,2 km 🙂
UK – avem 3 bin-uri (nu’s cum ii zice in ro, dati cu pietre).
Negru pentru gunoi menajer, albastru pentru reciclabile gen hartie, carton, sticla, cutii de conserve si cel verde pentru cele de prin gradina + zat de cafea, resturi de mancare.
Masina vine in fiecare joi, o joi reciclabile, o joi gunoi menajer. Masina pt cel verde vine luni, din doua in doua sapt.
Ce nu se poate arunca in unul din cele 3, facem programare la centrul de reciclare al orasului si ducem acolo.
Eram mult, mult mai nebuna cu reciclabile si sa make za world a better place… dar de cand am vazut/citit ca mai marii planetei zboara cu avioane particulare la summit uri despre incalzirea globala ca sa se bata pe umar despre ce treaba buna fac ei mi s a cam luat. Fac ce pot, reciclez, am grija dar I’m not going to go an extra mile for it.
Asa ca da, iti dau dreptate si la fel as face si eu daca masina de gunoi n ar veni sa le ridice.
Ah, platim Council tax 175 de lire pe luna. Acolo e inclus tot ce tine de primarie. Pentru binul verde mai platim 40 de lire pe an. Si da, mi se pare normal sa platim banii astia
La mine la țară am ghena la vreo 50 de metri de bloc și aroganța maximă pe care o fac este să-mi duc gunoiul cu mașina când plec la muncă dimineața, adică bag gunoiu în mașină, merg 50 de metri, opresc, scot gunoiul și-l arunc în tomberoane.
La noi sunt trei tipuri de tomberoane, alea generale în care se aruncă pungi cu chestii, un tomberon pentru peturi și încă unul pentru sticle. Chestia aia bună este că sunt din ce n ce mai mulți mulți oameni care bagă peturile și sticlele în containerele alea speciale. Io zic că suntem pe drumul cel bun.
Băi, am râs cu zgomot când mi-am imaginat cum încălzești mașina, eventual dai și zăpada jos, după care, peste 50 de metri sari să lași guniul ala, zgribulit tot.
Mulțumesc. :)))))))))
Fix așa 🙂 Dacă ai ști de câte ori am uitat gunoiu în portbagaj că nu știam ce kkt miroase așa nașapa în mașină…
Huooo, bucureștene! :))) Cred că toți ne-am dori un dispozitiv, ceva quantic asa, sa bagi deseul din orice material in el si să-l transforme transforme in altcrva, folositor sau vreo fantezie din asta de anul 3033,până atunci face fiecare ce poate si crese ca e util. E drept că, in timp ce noi ne chinuim sa, sanchi, salvăm planeta mai vine câte un petrolier ce explodează in ocean si devarsa câteva milioane de tone de țiței in biosfera in timp ce nouă ni se impută certificate verzi. Nicicum nu e bine, dar măcar pentru liniștea personală se poate face asta cu selectatul, asa enervantă cum ii. #my2cents
Și pentru liniștea personală trebuie să fac asta cărând gunoiul cu mașina? Sau făcând probe de anduranță la mers pe jos? Nu, serios, de ce?
Păi ca să faci și matale un gest civic acolo, mic, să mai incline balanța împotriva ălora care arună nonșalant câte o cutie de bere pe stradă, sticla de suc, etc.
Ce are dacă e cu mașina? Nu e bălegar și nici zeamă din aia de la gunoi menajer, care se scurge așa ca un sirop si lasă o dâră pe drum spre tomberon de iți vine să dinamitezi liftul. Noi le spălăm cu detergent de vase și sacul de plastice miroase chiar frumos, il inchizi la gura, pui la subsol si aia e, il ia Supercom. Ce-or face cu ele, Mnezo știe, nimic util, probabil.
Singurele cu care am speranță îs dozele de bere si sticlele de vin/bere/apă minerală care la Kaufland ajung direct in spatiul lor individual acolo si s-or refolosi/măcina, whatever.
Maică-mea care e în Italia de vreo 20 de ani, întru sat de munte pe lângă Torino, ceva echivalent cu Fundata sau nush, Adâncata, pe la noi, izolat și nu prea vezi țipenie de om pe stradă însă în fiecare săptămână au zi specifică pentru adunat plastic/sticlă/metal și te amendează dacă nu le pui după indicațiile primării, lumea se conformeaza și localitatea și imprejurimile arată țiplă, nu dai cu șutul în bidoane în timp ce te plimbi pe alei, de exemplu, cum pățesc regulat pe Dacia/Eminescu:))
Păi are că io nu merg cu mașina decât când e neapărată nevoie. În rest, mă descurc cu metrou și uber/taxi.
Oh well, mergi cu masina prin Europa, un drum pana la cea mai apropiata pubela „de recivlat” nu e mare branza, Sau nu stiu, asa vad eu situatia, similara cu cealalta in care exista bizonii care lasa masinile pe treceri, pe la porti, in mijlocul drumului si alte locuri absurde motivand ca nu aveau unde parca, desi parcarea era la cateva sute de metri, disponibila.
Nu sunt acelasi lucru, stiu, dar seamana pe undeva. Diferenta e ca in cazul parcarii stii sigur ca rezolvarea e sa ti-o duci intr-un loc semnalat si stii ca ai rezolvat problema, la deseuri, pla, le lasi intr-o pubela si de-acolo le regasesti fie arzand pe la Sinesti fie draci mai stie cine pe unde.
Bună seara, îmi cer scuze pentru deranj, voiam decât să sesizez o mică problemă tehnică – nu-mi merge notificarea de iutub. Mai păți câteva așa năpastă? Căci io apăsai colea pe cloțopel, selectai „all” și părea că toate-s bune. Decât că, ce să vezi, nu-s. Că se lansă vlogu-n eter și io nu văzui decât acu, că mi-a arătat onor fb (săr’na nenea Marc!).
Idei? 🤔
Mulțumesc, continuați, mă descurc singură să găsesc ieșirea!
Depanator iutub. Prestez servicii. Rog plata în avans + seriozitate. Colectați, colectați… iarna … clopoței… 🐍
Plătesc în maioneză, expediez prin curier. Merge? 😂
Poate ți-ai oprit notificările youtube (la Aplicații). Și degeaba ai apăsat clopoțelul, dacă separat ai ales să nu primești notificări la aplicaţia respectivă.
@Solandi Nope, nu e asta, am notificările active pt iutub și primesc notificări de la alte canale la care sunt abonată, de aici nedumerirea mea și mă gândeam că poate a mai pățit cineva și o fi de la ei… O să încerc cea mai veche soluție din istorie – reset, adică anulez cloțopelu, mă dezabonez (nu intra în panică șefu, mă abonez la loc) și reiau procedura. Poate merge 🤷♀️
Ce îți mai place să te filmezi, divule!
Stai să vezi ce-o să-mi mai placă de prin aprilie-mai încolo. 😀
Eu sunt din ăla care le duce la reciclat și cu mașina, și pe jos, și cu bicicleta și dintr-un oraș în altul, și… Da’ nu văd unde ar fi problema mea la felul cum decizi tu să procedezi. Sigur, dacă nu reciclează MV, gata, se poluează universul! Fă cum vrei și nu pune la suflet (știu că e greu!)
Aaa, pai dacă nu vezi, ia-ți vreo jumătat de oră sau chiar o oră, și citește comentariile la articolul de azi dimineață.
Mulțumesc, dar prefer să studiez lista de duminică, am ratat-o! Scuze, @Edelweiss!
Am văzut câteva din ele dimineață, este peste puterea mea de înțelegere.
șeriff, pare rău la mine că-i prost uaifaiu’ în țara bulgărească, așa că am vazut vlogu’ pe sărite și parțial muțește; da’ am două vești și o întrebare: prima veste, aia proastă, îi că din 2 lidăluri la veliko găsii numa’ 3 borcănele de ciușchi; ț-am zîs io c-o să fie marfă dă contrabandă…
a doua veste, dacă ajungi la ei mai devreme de 2 săptămîni, vezi că au de la aceeași marcă lutenița picantă; n-am apucat să iau c-am văzut numa’ la casă, la flăcăul din fața mea, care s-a jurat că-i bună!
și acuma întrebarea: borcanele de la ciușchi, văz’t că-s bulgărești, io unde le duc? poluez la mine acasă sau tre’ să le aduc îndărăt? că am mașina firmei…
mulțumesc!
M-ai făcut curios și le-am numărat. Mai am 17 borcane de ciușchi. 😛
Bănene, ai dreptate, mi-ai deschis ochii: am aruncat ca un animal borcanele goale la gunoiul din România. Dacă nici asta n-o să pună stop planetei, nu știu ce să mai zic.
Ei, dacă la fiecare borcan gol de ciuşchi ar primi 2 pline, blogăru’ nost ar face reciclare peste Dunăre. Cu trotineta. Fluturându-i eşarfa printre plastice.
Cred că sâmbătă dau o fugă la Lidl în Ruse. Că ce ardei am luat azi de la Lidl din Aviației nu sunt iuți. Buni, dar nu iuți. Iar lutenița aia mi-a lăsat apă în gură.
să vezi că nu poci dormi, cu gîndu’ la luteniță! și la 4 tre’ să mă trezesc, nu găsesc dășchis la ruse…
te aștept duminică, să zici dacă-i chiar bună
Eu stau in sect. 2, …in centru.Nu ma laud, nu-mi convine dar sunt prea in varsta ca sa incep mutarea.La noi in in zona nu exista chestii din acelea galbene in care poti sa pui gunoiul selectiv.Avem un tomberon galben in camera ghenei in care ni s-a spus ca trebuie sa punem plastic si hartie, amestecat.De vineri pana luni este clar ca nu este suficent asa ca punem bidoanele si sticlele de plastic jos, langa.Sticlele de sticla nu avem unde sa le punem, pe ghena nu putem sa le aruncam asa ca le punem tot jos, langa tomberon.Avem o femeie de serviciu minunata care le strange intr-un sac si le duce jos de unde le ridica masinile de gunoi.Am vazut ca aia care vin sa ridice gunoiul le pun la gramada.Degeaba selectam noi plastic, hartie, sticla…ei le baga la malaxor cu gunoiul menajer.Am fost la Kaufland si am dus sticle de plastic, sticle de sticla si borcane de sticla.Misto!17, 50 lei!Mi-am zis ca sunt si cetatean european si fac si o economie la cumparaturi.Stiam din Germania ca asa merg treburile.Bagi sticlele la recuperare deseuri, iti da un bon si te duci in market, faci cumparaturi iar bonul de la sticle iti acopera o parte din cumparaturi.La noi nu este asa!!!!!Ca noi suntem mai smecheri, suntem romanasi.Ca sa pot sa beneficiez de banii din deseuri trebuia sa cumpar ce-mi ofereau ei, respectiv o bautura Lipton de care eu nu aveam nevoie.Deci romanasii te conditioneaza, vand ce vor ei sau mai bine zis ce nu se vinde.Eu o sa continui sa duc sticle la reciclat cand ma duc la Kaufland, aparatul de la Mega exista dar nu functioneaza!!!!!!.Baterii, echipamente periferice reciclez de mai mult timp.Am gasit niste oameni care vin acasa si-ti ridica chestii, imprimante, telefoane…chestii care zac aiurea prin casa.O fac asa, ca zic sa fiu si eu in randul lumii, sa salvez si eu un milimetru din planeta asta.
Hai sa te inveselesc un pic.
La sat, unde stau cel mai mult timp, culmea se face colectare selectiva!
O data pe saptamana se ridica gunoiul menajer.
De doua ori pe luna se ridica sacii cu plastic, hartie, sticla, metal (sortate separat)
Ce ma intriga: cele patru tipuri de „reciclabile” se arunca in aceeasi masina. Cei drept este o masina curata, nu ca cea de gunoi menajer.
Habar n-am unde le duc, daca le mai sorteaza, daca sunt chiar reciclate!
Asta e la casa de la tara.
In Bucuresti, sector 2, hartia, sticla, plasticul le lasam, separat, langa ghena, gunoiul menajer in ghena.
Nu stiu cine si cand a luat hotararea asta, si nici nu stiu daca platesc in plus pentru ridicarea gunoiului, dar chiar mi-a placut idea, imi aduce aminte de adolescenta.
Pe vremea lui Ceasca eram obligati sa „reciclam”.
Apropo de cei care te critica ca nu reciclezi, si-au pus vreo secunda intrebarea ce se intampla cu toate „materialele” selectate cu grija de ei si puse in containerele corespunzatoare?
Eu da. Si chiar am cautat sa vad care este cea mai apropiata statie de colectare/sortare din zona (la tara).
Surpriza! Pe o raza de 50km nu e nici una!!!
Atunci unde se duc „reciclabilele”, la aceeasi UNICA groapa de gunoi, (neavizata de cei de la mediu) unde merge si gunoiul menajer.
In concluzie: ca sa reciclam, cu adevarat, ar trebui sa avem in primul rand infrastructura. Peste tot in tara, la sat sau oras, la fel.
Aceasta deocamdata este foarte „subtire” spre inexistenta.
Asa ca spor la reciclare, dar din pacate, deocamdata, nu prea reusim sa salvam planeta, doar platim mai mult pe acelasi gunoi.
Da, m-ai înveselit. 🙁
Nu se plătește în plus pentru reciclare. Dimpotrivă. Ar trebui să se reducă din prețul gunoiului menajer.
Există chiar diverse firme care cumpără chestii reciclabile diverse.
Chiar si online. Iar astea clar fac ceva cu ele, doar nu le cumpără ca să se afle în treabă.
De exemplu (metale, plastic, hârtie, sticlă, etc):
https://ecoremat.ro/reciclare-hartie/
Eu sunt contrariat de altceva, tu erai la igloo și acum ești la lustră. Băi, tu sunteți mai mulți. In rest sunt ferm convins că ai mers la igloo cu mașina plină cu gunoaie și ai mâncat dimineața la micul dejun , desigur afară în zăpadă, danone. Seara in jurul focului ai mâncat iaurt cu fructe, mergea cu șampania. Hai, să ne reciclăm. Nu vreau să mă pornesc ca tine, nu azi.
Ne-am întors azi, abia intrasem pe ușă când am tras vlogul.
Bai, da, chiar am avut dimineață la micul dejun iaurt Danone. Doar că l-am băut ca animalele, în igloo, nu afară în zăpada de juma de metru. 😀
@Vasilesco, hahaha. Ca animalele, Vasile și Suzana. Vasile e happy!
Mda, nu știu ce să zic, din comentariul de dimineață (ăla pe care nu ți l-am lăsat) reieșea că e vina mea că nu salvăm planeta.
Încă ceva, nu mă prind dacă ăia 500 de metri sunt în total sau nu. Nu de alta, dar dacă aș fi avut tomberoanele la doar 250 de metri, articolul de azi ar fi avut o cu totul altă introducere.
Am deschis teveul și era pe TLC o emisiune de la americani Extreme couponing. Te ascultam dar trăgeam cu ochiul și la tv. Și mă umflă râsul. Băbăete, avea aia în cămară munți de cutii de cereale, stive de doze de suc, piramide de peturi cu apă și milioane de suluri de kurpapir. Ăia cum dreaq reciclează?😀 Că io dacă nu duc cu mașina gunoiul reciclabil, risc să mă îngrop în el😀. La noi la Crevedia nu se reciclează nimic, nu se strâng resturile vegetale și mai avem și strada făcută praf de un an de zile de când se chinuie RAJA să tragă apă și canalizare. Plus că mașina de gunoi nu intră pe strada noastră că cică e privată. Și în fiecare seară de duminică mă plimb cu tomberonul vreo 60 de metri până la drumul principal. Cred că o să fac și eu ca în reclama aia. Îmi pun pantofi cu toc și rochie de seară și ies cu tomberonul pe corso😁
Da și când se face porumbu numa bun de fiert cine este boss de boss? Doar ieși din curte și culegi 3-4 știuleți. Io trebuie să merg zeci de klm ca să să găsesc un câmp cu porumb.
Dada. Aștept cu nerăbdare să văd ce cultivă vecinu’ pe tarlaua de vis a vis. Vara trecută a avut grâu iar acum două veri a fost floarea soarelui. Poate anu’ ăsta am noroc de porumb😀
Eu vreau doar sa stiu ce planuiesti sa faci cand se va pune taxa returnabila in sticlele de plastic. Fara urma de acuzatie, sunt doar curioasa daca asta te va determina sa pui sacii de sticle in masina sa mergi in parcare la supermarketuri sau unde vor fi puncte de colectare/eliberare bon. In DE se retin 25 centi pe sticla de plastic si dozele de aluminiu si 8 centi la cele de sticla. Voiam sau nu, trebuia mers cu sacosa de sticla ori in mana ori in masina sa scoatem bonul, pentru ca se strangea ceva..depinde cat de bautor esti 🙂
Păi deocamdată vindem pielea ursului din pădure. Om vedea atunci ce e de făcut.
Bun, măcar nu mai am mustrări de conștiință că nu ți l-am lăsat.
Aveam mustrări pentru că, deși nu par, am totuși un procent destul de ridicat de bun-simț.
Niciodată nu mi-a fost blocat vreun comentariu pe blog, ceea ce m-a încurajat să spun ce mi-a trecut prin cap fără multă reflecție și rețineri.
Am auzit că la Elveția e așa: selectezi, plătești 80 euro pe lună pt ridicat gunoi. Nu selectezi 240 euro. Preturi de acu 5-8 ani.
Să ne confirme cineva, deși la cate cantoane și reguli au posibil sa nu fie peste tot la fel
Asta ca să știi Mihai, de ce plimbă „bogații” lor gunoiul cu mașina. Că să nu îi ardă la buzunar.
Și tot legat de Elveția, am auzit că sunt blocuri de apartamente unde prin regulament nu ai voie sa faci dus baie sau să tragi apa după 10 seara sa nu deranjezi vecinii, și că sunt parcări unde românași au luat amenda că stăteau cu motorul pornit pe loc și poluau aiurea.
As vrea sa asist la o discuție de asta cu ce am făcut boss da pa engleza sparta ;))
A da, și amenda pt viteza în funcție de valoarea mașinii sau venit ;))
Știri.
Cel mai tare mă unge aia cu hoardele de turiști chinezi nesimțiți ce au interdicție în restaurante și magazine că pipăie tot și te împing de pe loc.
Fost și eu în Elveția și așa-i cu ora 22. după aia nu mai faci duș, apa mai poți trage la closet, depinde de loc. Mai să-i imite și nemții, dar până la urmă au început să înfășoare toate țevile în ceva manșoane de spumă fonoabsorbante.
Vezi unde parchezi mașina în Geneva. De la atâtea amenzi tăiate (și plătite de bogătașii planetei), nu se mai obosesc cu ele ci cheamă direct mașina de ridicat. Locul de parcare pe lângă Seujet era 500 franci pe lună.
În Germania e interzis să stai cu motorul pornit în parcare și chiar în propria curte!
Amenzile în cuantum după venit era la scandinavi.
Pe aia cu chinezii nu o auzii.
Dupa vlog am inteles mai bine ideea articolului de dimineata, asta e, ma prind mai greu.
Dar raman la aceeasi parere – poti sa ai cel mai simplu, performant, ieftin sistem de reciclare, unii o sa zica pas. Majoritatea oamenilor merg pe principiul minimului efort/rezistenta/gandire si o sa li se rupa de orice. Astfel incat daca nu adaugi la sistem si zaharelul si biciul, o sa fie un mare fas.
Deci problema principala in articol era inegalitatea fata de ceea ce-mi cere statul. Adica el vrea ca eu sa reciclez, dar unul are containerele la poarta, altul la dracu’n praznic. Pai noi aici pe blog degeaba dezbatem inegalitatea asta, daca voi, cei interesati nu mergeti cu jalba in protap sa cereti niste cacate de containere…o sa asteptati mult si bine. Ca primaria e in Romania? Da, si? Daca nu-i bati la cap, sigur ramaneti cu asteptatul, daca faceti ceva, poate se misca altceva…mai ales ca din astea se castiga bani si unii sunt chiar interesati sa puna containere peste tot.
Cu doua nelamuriri am ramas…de ce sefu’ de blog, dupa ce repeta in fiecare articol, scris sau video, de minim trei ori ca e lenes, se revolta ca unii il fac lenes si al doilea, unde palaria mea a gasit pe Coasta de Azur cea mai ieftina benzina din Europa? Aaaa, daca a ajuns aici strabatand toata Italia pe autostrada, il inteleg, daca nu, raman cu o mare necunoscuta si lacrimi in ochi de fiecare data cand fac plinul.
Băi, eu sunt leneș, dar în același timp fac și lucrurile corect. Mă rog, poate nu tot timpul, că sunt ca un om și eu. Știi, acum când vorbim fac zilnic între 8 și 10 kilometri. Plimbare, pentru că de când nu mai merg la birou, nu mă mai mișc deloc. Sunt deja în a treia săptămână de când fac ÎN FIECARE zi minimum opt km pe jos. Dar îi fac pentru că așa vreau eu, nu pentru că dacă vreau să arunc gunoiul sortat nu am unde. E chestie de principiu. Ah, încă ceva, tot așa leneș eram și când am slăbit 50 de kile. Am făcut foamea și am alergat până mi-am futut meniscul de la dreptul, că de-aia acum sunt nevoit să mă plimb. Ciudat, pentru un tip leneș, nu? Repet, sunt leneș și prefer să nu fac lucrurile, atunci când sunt complicate în loc să fie simple.
Nu mai țin minte pe unde am alimentat atunci, se întâmpla totuși în 2005, dar știu clar că râdeam toți în mașină când am vazut că undeva lângă Nisa am băgat cea mai ieftină benzină de până atunci.
Sa ne intelegem, nu suntem lenesi. Suntem doar eficienti si obtinem maximum de rezultate cu minim de efort…cand chiar nu mai avem incotro.
In rest, am slabit si eu 40 de kilograme, ma rog, fara foame doar cu un regim destul de drastic dar care mi s-a potrivit manusa si plimbat cativa kilometri pe zi, i-am pus inapoi si peste doua zile sunt programat la un echo la genunchiul drept, se pare o ruptura de menisc. 🙂
Cu combustibilul cum ma gandeam…doar cand ai fost obligat sa alimentezi in Italia pe autostrada intelegi adevaratul sens al expresiei „jaf la drumul mare”
Da, exact. Lenea mă face incredibil de eficient. De altfel, se și spune că multe dintre marile invenții ale oamenii au la bază lenea.
Tuata ziua reciclăm/ nu reciclăm și tot așa. Locuiesc in Spania într-un sat și nu reciclez pentru comoditate și distanța de gunoaie. Aruncam tot la grămadă și soțul duce gunoiul cu mașina. Mil și imaginez mergind in 2/3 locuri sa recicleze, jajajaja.
Dar întrebarea mea este cum îngrijiți planeta cînd de fapt irosiți cea mai importantă resursă APA sa spălați gunoaiele care vor fi aruncate la tomberon
🤦🤦🤦
La noi la “oras” se da un sac galben pt plastic + tomberonul teoretic, practic il cumperi tu.
Marti dim scoatem la poarta, trece prima data o masina strange plasticul, mai tarziu masina care descarca tomberoanele.
Ca si tine, nu as face nu 750m, nici 100m din 2 mari motive:
1. Platesc taxa de oras si nu sunt in stare nici macar piatra sa puna, nu sunt in stare sa repare niste camere asa ca platesc “taxa de protectie” la BGS, nu sunt trotuare,etc…deci din taxele alea macar atat sa faca, sa imi ia gunoiul de la poarta, nu sa il car eu…cand institutiile isi vor face treaba, atunci o sa depun si eu ceva eforturi in plus…pana atunci nu pot fi tot eu fraier la nesfarsit.
2. Langa noi “hexista un propetar” de teren, care e o mare ghena ( iarba netaiata de ani, cauciucuri, chiar si o canapea), inclusiv vecinii mei din fata aruncau noaptea acolo ca sa nu plateasca aia 3 lei la gunoi, pana s-a enervat un vecin si i-a cumparat un tomberon si i l-a lasat in poarta…ei cand m-am mutat eu aici si inca fraiera, normal am sunat la primarie, care m-a transferat prin 2-3 departamente si morti ca sa fac eu sesizare, care sesizare…ghiciti voi
Dar pt ca sunt si incapatanata si credeam treaba cu fiecare un pas mic, am facut sesizare si prin mail:)) la care a raspuns fix nimeni, le-am “sugerat” inclusiv vecinelor care isi plimba plozii prin aceasta jungla sa faca sesizari ( gen mai multe si se simte cineva), dar nimic…
Acest minunat teren e cam singurul ramas pe langa “centru”, deci si scump si destul de mare, doar ca nu stiu cum dracu se face ca cica primaria (stiu de la cei care au construit) nu poate sa dea de proprietar sa il amendeze, desi e acelasi proprietar de 20 ani si isi plateste taxele, dar in 2022 nu poti gasi un proprietar de teren sa il amendezi.
Asa ca pana sa ma plimb eu cu saci, pana sa imi ocup spatiul cu un fel de depozit, pana orice, hai sa mai faca in mama lor si acesti colectori de taxe ceva nu?
Inteleg ca nu e trotuar, ca nu pista de bicla, ca nu e autostrada, ca nu e spital,dar nici macar niste pubele la capat de strada pt 50 de case?
Mi-am adus aminte de o stire, revin cu info daca le gasesc:)))
https://stirileprotv.ro/amp/stiri/actualitate/guvernul-va-publica-o-hotarare-privind-taxa-pe-ambalaje-vom-plati-50-de-bani-pentru-fiecare-sticla-si-pet.html
https://www.g4media.ro/retailerii-cer-guvernului-sa-retraga-un-proiect-privind-reciclarea-ambalajelor-in-baza-unei-garantii-si-sa-amane-termenul-de-1-ianuarie-2021-pentru-adoptare-afacerea-ar-urma-sa-fie-gestionata-de-un-o.html
S-a mai auzit ceva de atunci?
Lasa ca astia sunt fierti pe reciclare si se duc ei pe jos chiar si 1,5 km, noi (statul) sa nu facem min de efort.
Singurul efort pe care l-as face cu cea mai mare placere, as participa la un “protest” prin care toti sa ducem gunoiul, evident sortat, fix in poarta lor.
Stau in sectorul 2, administratia blocului a pus niste pubele separate pentru deșeuri – nu le foloseste nimeni corect, se arunca orice la grămadă. Au fost discutii in bloc, sa fie oamenii mai responsabili – zero rezultate. Masina personala nu am. Lucrez exclusiv de acasa, termin programul seara la 6-7. Am o bucătărie de 5 mp si nu am vreun subsol sau boxa disponibilă, unde sa depozitez frumos sticle si borcane. Pe care să le iau in weekend in cârcă si sa le duc la niste pubele disponibile în zona.
Asa ca da, as vrea si eu sa selectez deșeuri, nu ignor problema. Dar in conditiile date, cam cum as putea sa o fac?
Si de ce sa o fac daca singura masina de gunoi care vine in zona e cea care strânge la grămadă gunoiul menajer, fără a ține cont de pubelele selective.
E frumos sa gandim ca schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi, eu însă am obosit cu asta. Astept o schimbare de mai sus, vreau ceva si din partea autorităților locale – campanii de constientizare, amenzi, verificări, implicare, orice..