Am dat zilele trecute, mai precis duminică, o fugă la Veliko Târnovo. Mare greșeală, am stat câte o oră în vamă și la dus și la întors, cine și-ar fi imaginat că merg românii în Bulgaria de sărbători, dăăă.
Nfine, revenind, că nu despre asta era vorba. La întoarcere le-am luat fetelor niște dulciuri ciudate printre care se aflau și un fel de snickers-uri bulgărești. Tot cu alune, tot cu caramel, tot învelite în ciocolată, au în plus doar un strat de napolitană. Sunt bune rău, dă-le-ncolo, că le-am testat, nu puteam să las copiii să mănânce orice. 😛
Ajunși în acest stadiu al poveștii, aveți nevoie de un pic de context. Fetele au voie dulciuri care conțin zahăr și ciocolată o singură dată pe zi. Bine, a nu se înțelege că în data aia au voie să mănânce un borcan de Nutella. Ca să n-o mai lungesc, au voie în fiecare zi cam echivalentul unui baton din ăsta descris mai sus. Indiferent cât măcăne după dulce și cât se dau cu fundu’ de pământ, altceva dulce nu mai primesc. Că e greu cu dependența de zahăr în zilele noastre.
Cam acestea ar fi motivele pentru care, de obicei, orice le dai dulce se evaporă imediat din mâinile lor. Dacă ai clipit sau te-ai frecat la ochi, mai apuci să vezi doar ambalajul gol, nu prinzi nimic din procesul efectiv de a-l mânca.
Exact la asta mă așteptam și acum câteva minute. Și-au cerut porția de dulce, așa că le-am dat voie să-și ia câte un baton din ăla adus de la Veliko, după care am ieșit pe balcon la o țigară. Care țigară au fost două, că, na, e foarte cald afară, am mai stat să frec telefonul.
Mare mi-a fost mirarea când am intrat înapoi în casă și ele încă ronțăiau la batoanele alea. N-ajunseseră nici măcar la sfert. Baton care e mai scurt decât un snickers normal și mult mai subțire. Practic, în mod normal le-ar fi devorat până să apuc eu să aprind prima țigară. Ba chiar la Ioana existau șanse bune de tot să-l „absoarbă” până să apuc să ies pe balcon.
Oarecum intrigat, le întreb dacă e totul ok. Poate nu se simt bine sau poate sunt batoanele alterate, să știu, ca să nu le mai las să mănânce.
Ioana se uită pe sub ochelari la mine:
– E cel mai bun baton pe care l-am mâncat vreodată.
– Păi și-atunci?
– Îl mănânc încet, că mi-e frică să nu se termine.
Dacă nici asta nu este filozofie în stare pură, prieteni, nu știu care mai e. 😃
Pai si poza cu batonul asta minune? Ca mai sunt si altii care viziteaza Bulgaria si cumpara tot ce gasesc bun pe acolo.
Comentariu beton!17
Intră pe link-ul pe care l-am lăsat pe data de la finalul articolului. Te duce în postarea de facebook. În comentarii am lasat de vreo două ori poza, c-au mai cerut-o. 😉
Boss, cum ție ți-e lene să pui poza, așa ne este și nouă să dăm scroll în peste 100 de comentarii. Cum facem? Chemăm pe cineva să ne ajute?
Comentariu beton!37
@Eleno, depinde cât de mult îți dorești batonul ăla. :))))))
A durat fix cinșpe secunde să găsesc: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=5094408617260727&set=p.5094408617260727&type=3
Chestia aia nu e de la lidl? Știu sigur că am luat acum câteva luni. E ceva gen imitație de knoppers nut bar.
Comentariu beton!13
@Floriana, ba da.
@Floriana Sondey e marcă proprie a Lidl. Nu că produc ei, dar altă firmă produce pentru ei. In general DeBeukelaer face bunătățile dulci sub marca Sondey, cele gen Prinzenrolle, dar nu sunt sigur şi de altele.
Draga de ea. Filozofie pură, categoric! Și un test de rezistență. Când eram copil, îmi programam pe zile cum voi mânca bunătățile primite de sărbători, să-mi ajungă mai multe zile. Toată programarea era dată peste cap rapid, eram o devoratoare de dulciuri, deși altele nu mai vedeam prea curând.
Comentariu beton!15
Ce Kant, ce Hegel? Ioana, frate! 😊👍
Nu rad, pt ca ieri am fost cu jumătatea la cumpărături, și ne-am cumpărat și niște ciocolata “sugar free”, dar f. buna (diete, alea, alea). Am luat noi un baton din ăla și l-am împărțit ca frații, dar mușcăm amândoi numai câte un pic. Îi povestesc jumătății povestea cu mini fashionistele (citisem pe FB) și rade cu pofta. Îmi zice: “Are dreptate fata, dacă mănânci repede, se termina repede. Plăcerea trebuie prelungita la maxim!” Eu, mestecând din cioco, “Așa e, și când te gândești și cât costa?!” (este de 3-4 ori mai scumpă decât o ciocolata normala). 🙄
Comentariu beton!21
La un moment dat ma voi intoarce la Sofia. Ca orice om care a fost plecat de acasa multa vreme, primul lucru ma duc sa caut batoanele, nu paine la buticul din colt. Cumparaturi esentiale..
Dependența de ciocolată m-a ajutat să scap de dependența de tutun. Un timp. Acum sunt dependentă și de ciocolată și de țigări. Alternez, întru combaterea plictiselii.
Comentariu beton!34
Croșetează!!!
Cam asa e, fata desteapta 👍
În primii ani de colectivizare în satul meu, primeau părinții zahăr de la Colectiv în sac. Probabil nu prea mult dacă mama ne dădea cu porția să – l mâncam cu mămăligă. Zahăr cu mămăligă, da, asta a fost colectivizarea. Trageam de porția mea ca puștoaicele dumneavoastră, ca să termine soră-mea prima, să nu mă uit eu cu jind la ea.
Comentariu beton!32
Terci cu zahăr acum sunt pufuleţi cu zahăr sau cu cioco.
Intr-un tren ce mergea de la Cluj la Bucuresti, in acelas compartiment, erau o doamna mai in virsta cu fica ei,linga tinara fata statea un domn mai in virsta, in partea opusa stateau doi tinerii, un oltean si un ardelean. Tot timpul calatoriei tinarul oltean nu inceta sa faca complimente fetei. La un moment dat, trenul intra in tunel si se aude un sarut prelung si o „cirpitura” de palma. Dupa ce trenul iese din tunel fiecare se gindea:
Doamna in virsta :”Timpitul asta de Bosorog a incercat sa ma sarute, da’ din gresala a sarutat-o pe fica mea si ea la „pocnit”
Domnul in virsta:”Timpitii astia tinerii au incercat sa o sarute pe aasta mica si au luat-o peste gura.”
Olteanu:”Zapacitul asta de Ardelean a incercat sa sarute fata , ea a crezut ca eu am incercat sa o sarut si mi-a trasnit una.”
Ardeleanu:” Abia astept sa mai prind un tunel, sa mai imit odata zgomotul unui sarut si sa ii mai „fut” o palma olteanului asta, ca asa ma inerveza „moca” lui, de numa!
Comentariu beton!48
@Cucurigule şi tânăra fată ce?
Păi n-ajungi tu vremea aia când ți-or da fetele ciuști cu porția, a? Sweet revenge 😜🤭
Zici? Mi-e să nu fie invers. 😀
Ce invers visezi boss ?
Ahh .. rezoluția pă următoarele cincinale e să ajungi imaginea brandului bulgăresc de ciuști ? Ia bagă un video cu ciuștii ăia să vedem cum te prezinți !!!
La cât de pasionat ești de ardeii iuți ai putea reprezenta cu demnitate și aplomb România la vreun concurs de „ciușterizat” scara Scoville pă Europa 😜🤪🤭
Țiganul, țiganca și puradelul, la plimbare prin târg. Vede copilul o tonetă cu înghețată.
– Tată, tată, ia și mie o înghețată.
– N-am bani acum, îți iau altădată.
Nu că vreau, că mi-e poftă, începe puradelul să facă circ.
Tac-su îi dă o scatoalcă și îi spune: băi copile, dacă aș avea bani, ți-aș lua, dar n-am.
Ăsta mic se luminează la față.
– Dacă ai avea bani și mi-ai lua o înghețată, uite așa aș mânca-o. Și începe să lingă sugestiv aerul și să chiolfăne de plăcere.
– Mănâncă mă frumos, că mă faci de râs, îi trage mă-sa o scatoalcă.
– Lasă copilul să mănânce cum îi vine bine, zice țiganu și îi dă una țigăncii.
Și uite așa, se plimbă ei fericiți prin târg, lingând la înghețată.
Se poate înlocui „bani” cu „dietă”.
Comentariu beton!27
Mulțumesc :)))))))))))))))))))))))))))
Hmm, arată cam binișor batonul cela. Din păcate, face parte din categoria „o clipă pe buze, o eternitate pe șolduri.” Ptiu, ptiu, ducă-se pe pustii, spurcăciune delicioasă! :-))
Comentariu beton!25
Da, exact așa scria și la raftul de unde l-am luat. 😀
I ❤ little fashion ladies!
Au mare dreptate! Eu, capră bătrână devoratoare de dulciuri (mai ales bomboane asortate), îmi propun să mănânc doar un anume număr zilnic să îmi ajungă cât mai mult. Uşor de zis, mai greu de făcut. Din 3 devin 4, din 4->5 şi tot aşa. Pentru sărbători am comandat acasă la ai mei cutii de bomboane asortate Bucuria. Am apăsat ceva greşit şi am comandat 4 cutii în loc de 2 cum gândisem inițial. Am observat după ce am plătit. Mi-am zis ok nu-i bai, mai dau cadou din ele. Well..bine că mi-a alunecat deştu’ 😛😛
Comentariu beton!13
Vaaai, dar aceste batoane la Sodney se găsesc și în Lidl în România. Eu de câte ori le găsesc la raft iau câte 2-3 pachete. La bulgari nu știu cat costă însă la Lidl pachetul de 4 bucăți,parcă ( din ce îmi amintesc) este 8,99 ron. Și dacă tot vorbim despre aceste dulciuri, mai sunt unele similare de la Knoppers. Ălea sunt atât de bune încât nu mai vrei să le împarți cu nimeni.
Bosii nu merg la Lidl, sunt preturi prea mici pentru ei.
Corect!Ma iau si eu dupa un antecomentator,numele si poza,va rog!De pofta buna imi inchipui ca nu mai e cazul!
Eu, cel mai mare din 4 ,terminam ciocolata în 1,2 gata, ca să pot sa mănânc și din porția lor. Nu m-au renegat, ma iubesc și acum 😁
Breaking news: exista la Lidl batonul de care povestesti! Azi am citit articolul tau si stiind ca ei au produse din marca asta, am cautat batonul 😁.
Cum o să-ți dea fetele ciuști cu porția la bătrânețe…îi linge tu borcanu’ pă etichetă dă plăcere. O să le zici tot așa: ling eticheta-ncet, ca să nu se ducă desenu’. 😅😅😅
Măcar fii și tu un bătrânel de treabă și mai dă-le câte un baton de ciocolată. 😂
Comentariu beton!12
La bătrânețe o să am fermă de ciuști. 😀
O să fie fetele cu ochii pe tine ca pe butelie să nu dai iama-n ciuști prea tare să nu le sperii și să sară gardu’, c-am înțeles că-s sperioase. Ciuștile, that is. 😅
MV, I se zice seră sau grădină, ferma este pentru animale. O să-ţi faci tu „fermă” de ardei când o să am io mină de bitcoini 🙂
Biiiiiine, mai vorbim.
Boss, am încercat vreo 5 ani să fac ardei din ăia bulgăreşti la borcan, că eram încăpăţânat şi nu acceptam înfrângerea. Într-un final m-am resemnat. În schimb m-am specializat pe castraveţi în saramură, pepeni, şi binenţeles varză murată. Mai studiez şi văd că au apărut din nou ardeii cornul caprei prin pieţe care sunt o delicatesă printre murăturile în saramură.
Apropo de ardei, io am găsit pentru sufleţelul meu la Profi, Grădina Bunicii.
Băi, io nu găsesc nicăieri pepene murat. Bine, găsesc, dar tot ce găsesc sunt de nemâncate. Vreau pepene murat cum am mâncat io în copilărie la un revelion la Iași, unde am mers cu ai mei. Cred că le-am golit oamenilor ălora butoiul cu harbuji murați.
Şi nici nu o să găseşti niciodată în comerţ pentru că sunt foarte pretenţioşi. Se consumă doar într-o perioadă scurtă după ce s-au murat. Alaltăieri am scos unu şi când l-am tăiat am constatat că doar coaja a rămas din el. Adevărul este că la 15 grade în decembrie şi Ianuarie… se duc pe plă toate murăturile mele şi stau în zonă de munte. Fmm, Greta!
PS, ardeii ăia Grădina Bunicii sunt făcuţi în Turcia. Buni de tot.
Comentariu beton!12
Poate mă enervez și-mi pun eu la anul.
Stimati tovarashi , bai nene Vasilescule , am citit despre grija fata de mini-fashioniste dar am dat peste un paragraf de „stejar extrema urgenta ” (Sunt bune rău, dă-le-ncolo, că le-am testat, nu puteam să las copiii să mănânce orice. 😛) .Aici sta chintesenta grijii parintesti , a tatalui care nu poate lasa in voia intimplarii alimentatia copiilor , a omului care priveste cu responsabilitate viitorul copiilor sai …..marturiseste sincer si adevarat cite batoane d-astea ai luat de la gura copilelor ?!
Comentariu beton!12
Două. 😁
Decit doo , nfine m-a pus al de jos sa citesc comentariile si am dat peste doo cuvinte care ne doare „harbuji murati” si „Iași” , stiu despre ce e vorba in propozitie cind zici de harbuji murati , sint tari in carne usor piscaciosi de la usturoi , oleaca aromati de la mere , struguri , morcovi si alte chestii pe care le gasesti in butoi , merg de minune la un cirnatz facut „maison” .Cind pui cirnatzul in tigaie miroase a piper , usturoi , cimbru si alte chestii buruienoase care te atrag in bucatarie instant pa sistem „prea bun, prea ca la tara” , se asezoneaza cu niste cartofi copti in coaja proprie si personala .
Comentariu beton!14
Pe modelul: „De ce sã vi se faca poftā doar de pepene murat, luati de-aici sā bāliti si dupa „cîrnatz” cu cartofi copti…” Multe multumiri, cā mi se pare cā asta o sa visez la noapte…🤣🤣
Comentariu beton!14
Harbuz am, cât de cât, da acuma de unde plm fac rost de cârnaţ de ăla care miroase a usturoi, cimbru şi piper ?!? Facem schimb ?
Ba baetz , zic sa o luam in ordine falfabetica si cronologica , Codrule la noi li se zice harbuji murati sau sharbujei pentru intimi , nu poti sa pui pe masa „decit” harbuji d-aia am zis sa asezonam cu ceva d-ale gurii asa simplu si eficient fara prea multe fasoane . Shoric as face schimb insa momental nu mai am reteta ,ceea ce scriu is doar amintiri din copilarie (cred ca se datoreza faptului ca eram aproximativ megies cu Creanga ) dar crede-ma era asa un miros ca veneam la bucatarie urgent , expres dar mai ales accelerat , as mai zice ceva de cozonaci dar sint persoane la dieta si zic ca n-ar fi omeneste sa stricam seara unora dar mai ales a altora !
Așa trăgeam de o sticlă de Pepsi (2.75 lei) pe vremea de dinainte de ’89. Câte o înghițitură, cu disperarea că se termină și nu mai baga la cofetărie 😥
E târziu dar de, abia acum mi-am amintit. Băiatul meu cel mare, cred că avea atunci 5 ani, a poftit odată o puşculiţă în formă de seif. Mândru şi plin de mine că am aşa econom în ogradă, am luat-o fără să clipesc. Mai târziu am descoperit că folosea puşculiţa să ţină bucăţile de Toblerone ce le primea, şi le degusta îndelung – banii îi ținea într-o banală cutie de plastic. Azi e major şi student dar tot dozează cu precizie de spiţer concentratul de Cola când o prepară la SodaStream sau cu apa minerală.
Later edit : zic sa dam cartile pe fata am vorbit de harbuji , cirnatzi si alte alea dar simt ca trebuie sa fiu sincer pina la capat vroiam sa zic de niste chestii absolut delicioase pe care le au sau ar trebui sa le aiba cei de la LIDL (RO) , Sondey ,cookies Grandino cranberries & white chocolate sint absolut irepetabile , iremediabile , ireprosabile , iresponsabile etc , samd . Se recomanda a fi insotite de un ceai negru sau o cafea . Va dorim pofta buna !
Nu mai cer test PCR, nu? Am chef de o iesire la Ruse…
Nu mai cereau. Treaba se schimbă în funcție de numărul de infectări noi.