Dragii mei guvernanți demiși, vă place trendul vaccinării din ultimele zile? Vă gâdilă orgoliile că în fiecare zi se vaccinează în jur de 100.000 de oameni? Ar trebui, că doar e meritul vostru. Dacă nu erați voi, cu măsurile voastre ridicole și cu depășitul pandemiei încă de prin iunie, nu se mai ajungea la un val patru atât de crunt, cu atâtea mii de morți și atâtea zeci de mii de infectări noi, nu se mai speria lumea, nu mai dădea fuga să se vaccineze. Deci, da, ritmul susținut al vaccinării este exclusiv meritul vostru. Doar că e pe sistemul aruncat cuie pe străzile din jurul vulcanizării ca să ai mai mulți clienți.
Nfine, revenind, că nu cred că vă duce capul să întelegeți de ce astă vară nu se vaccina nici dracu’, iar acum sunt cozi la centrele de vaccinare, voiam sa vă las aici o idee. O idee care s-ar putea să accelereze și mai tare ritmul vaccinării. Evident, s-ar putea și să n-aibă efecte, că așa e cu ideile, unele funcționează, altele nu. Dar măcar e ceva ce nu vă costă nimic, nu mai trebuie să scoateți de la buget nici măcar banii pentru nenorociții ăia de mici la Obor.
Există foarte mulți oameni care vor să se vaccineze, dar nu prea au cum s-o facă în timpul săptămânii. Știți, când mergi la muncă, nu prea ai cum să te vaccinezi. Da, cunosc, deja există legea prin care li se acordă o zi liberă persoanelor care se vaccinează. Dar, ce să vezi, am constatat cu toții ce succes fulminant a avut și ce succes are în continuare această lege.
Ca să nu vă întrebați uimiți unii pe alții „ce mai vor, dacă deja au o zi liberă?”, o să vă explic eu ce mai vor: încă o zi liberă. Pentru că există destule situații în care cei vaccinați pot suferi de efecte secundare pe termen scurt. Gen, poate faci un pic de febră, poate te doare tot corpul, poate zaci olecuță, poate te ia cu somnolență, poate îți vâjâie capul, d-astea. Hai că le știți si voi, nu e cazul să vi le explic eu. Nu se întâmplă la toată lumea care se vaccinează, dar unii chiar au aceste simptome. Și problema e că n-ai cum să știi dinainte dacă le vei avea sau nu.
Ei, oamenii care se tem să nu aibă astfel de efecte secundare vor alege să se vaccineze în weekend, ca să aibă timp să treacă peste ele până luni. Că degeaba te duci la muncă dacă-ți vâjâie capul și te doare tot corpul, iar tot ce-ți dorești este să te bagi în pat. Așa că, domnilor guvernanți, ce-ar fi să le dați celor care se vaccinează două zile libere? S-ar putea să constatați că ajungem la 200.000 pe zi sau s-ar putea să nu se întâmple nimic. În ambele cazuri, nu aveți nimic de pierdut, dar dacă chiar ajungem la 200.000 pe zi, ne prinde sfârșitul anului cu peste 80% din populația peste 18 ani vaccinată. Cam merită să încerci pentru miza asta, nu?
Da, o să săriți să-mi spuneți că românii sunt în stare să se vaccineze joia sau lunea ca să aibă weekend de patru zile. Iar eu o să vă zic că nu e treaba voastră ce fac cu liberele lor, măcar vor fi vaccinați la finalul weekendului ăluia de patru zile.
Știu foarte bine că nu se va întâmpla nimic de genul ăsta. Guvernanții au cu totul alte treburi zilele astea, treburi care nu le mai lasă timp și pentru binele românilor. Nu că le-ar fi lăsat vreodată, dar zilele astea chiar trebuie împărțit ciolanul, așa că mai dă-i și-n plm cu binele și cu vaccinarea lor.
În schimb, există mari șanse ca ideea asta să ajungă pe la angajatori isteți, cu intenții bune, sau pe la departamente de HR care mai au și alte preocupări în afară de „aoleu, fetelor, se apropie Secret Santa”. Iar în mediul privat inițiativele de genul ăsta se pot aproba și pune în practică in no fucking time.
Dacă cineva cu creier și un pic de funcție într-o companie se sesizează azi, până pe marți-miercuri procedura internă e deja concepută, aprobată și email-ul cu subject-ul „Două zile libere” dat către toți angajații. Rată de deschidere email: sută la sută.
Și, da, se vor găsi soluții și pentru ăia care vor sări de cur în sus pe motiv de: „Dar io m-am vaccinat din iunie și nu mi-a mai dat nimeni zile libere”. Le promiți că vor avea voie să ignore timp de 12 luni email-urile cu strânsul de bani pentru zilele de naștere ale colegilor, și n-o să mai cârâie niciunul.
Mno, cam atât pentru azi.
sursa foto: freepik.com
Voi distribui.
Un fel de găleata, făina si uleiul. Să le dea si un plic cu una de 200 măcar.
Comentariu beton!32
Teoretic, ai dreptate. Practic, unul dintre prietenii mei cei mai buni a zăcut câte trei zile după fiecare doză de Pfizer. Noroc că două dintre zile erau din weekend. A zăcut atât de serios, că se gândește să facă booster-ul cu Moderna. Și tot într-un weekend, că nu știe la ce să se aștepte.
Dacă ai reacții adverse se pot rezolva punctual, să nu transformam un act civic normal în caravana micilor sau a fasolei cu ciolan. #părereamea.
La nevasta-mea in companie se dă un bonus de 100 de euro la cei care se vaccinează acum. La ăia care au avut spirit civic si minte si s-au vaccinat înainte, mumu. Niciun beneficiu.
Comentariu beton!26
Da’ ce legătură au două zile libere cu micii și fasolea? Mie mi se pare de bun-simț să nu-l pui pe omul ăla să meargă la muncă sau să-și ia concediu.
Să se dea frate, 5 zile, ce dau de la mine. Si medalii. Iar la ăia care se vaccinează ultimii, ăia căpoși să îi aștepte la centru cu fanfara, covor roșu,un dans la bară cât așteaptă după reacții adverse.
Comentariu beton!60
Eu o văd ca pe un soi de recompensă pentru cei care se vaccinează, participând, astfel, la creșterea procentului de imunizare până la acel 80%, când s-ar considera că virusului este învins. Problema e că, de vreme ce alții s-au vaccinat și au bolit ”cheltuindu-și” din zilele libere sau apelând la CM sau făcând eforturi suplimentare pentru a munci, altora li se ușurează acum viața, doar pentru că au mai așteptat. Personal, nu m-aș simți nedereptățită de o astfel de măsură, poate și pentru că vaccinarea nu mi-a produs vreun disconfort. Dar genul acesta de recomense pot fi foarte ușor simțite drept pedepse. Dacă aș ști o singură persoană care a venit la muncă legumă deși ar fi trebuit să fie în pat, sau vreo persoană care a trebuit să-și ia zi de concediu de odihnă ca să bolească, atunci m-aș duce frumos la angajator și i-aș spune: ce facem, boss? Suntem și noi corecți în firma asta? Nu toți, dar măcar 80%, eventual cu tine în frunte?
Comentariu beton!22
La prima vedere recompensele date mai tarizu ii avantajeaza pe cei care au asteptat si ii dezavantajeaza pe cei care s-au vaccinat deja.
De fapt cine a amanat vaccinarea si-a asumat un risc crescut de imbolnavire (chiar daca nu crede in asta) si pentru multi dintre ei acest risc s-a si intamplat.
@MihaiC, absolut corect. Dar având în vedere care e miza, trebuie să faci tot ce poți să treci peste asta și să vaccinezi cât mai mulți oameni într-un timp cât mai scurt.
@MV De accord. Eu vroiam doar sa le mentionez celor care s-au grabit sa se vaccineze (ca mine) ca nu este cazul sa se oftice ca nu beneficieaza de recompensele oferite acum.
Eu au beneficiat deja de faptul ca au trait o perioda in plus fata de ceilalti cu un risc mai scazut (risc mai mic de a face boala, risc mai mic de a face forme grave daca chiar te imbolnavesti).
MihaiC, am o curiozitate: tu ai făcut Covid înainte să te vaccinezi? Întreb pentru că eu știu mulți oameni care au trecut ușor prin boală înainte de apariția vaccinului și, ulterior, nu s-au mai grăbit să se vaccineze, în ideea că o vor face la începutul sezonului rece, ca vaccinul anti-gripal. Cu speranța că au/vor avea anticorpi care să-i protejeze la fel de bine ca vaccinul și pe ei, și pe cei din jur. Și, e adevărat, fără miza imunității de masă în minte.
@Anduța
Am facut vaccinurile cat de repede am putut. Pfizer, toate 3 doze. Si luna asta am facut si anti-gripal.
Daca am facut Covid, a fost asimptomatic; dar la cat de usor raceam eu de obicei si la cat de atent am fost (WFH, masca, distantare sociala) nu cred ca am facut.
Compania mea face deja asta. A dublat tot ce a dat statul, si ziua libera si 100 de lei. Cei care s-au vaccinat inainte de august primesc cand fac doza 3. Sunt foarte multi care si-au programat sa faca booster-ul pe 28 noiembrie sa aiba liber 29, 30 si 1 decembrie! Eu fac duminica viitoare pe 7, sa am liber de Sf. Mihail si Gavril, am un sarbatorit in familie!
Comentariu beton!20
Hopa! Deci măcar un pic mă duce capu’. 😁
Io, vaccinat cu Pfizer, n-am avut nici pe dracu. Acu’ pe ultima sută s-au vaccinat 5 colegi cu J&J și doar prima zi au avut temperatură 37,8 și frisoane ușoare.
Dar, da, sunt oameni la care subfebrilitatea sau febra persistă și două zile, la pachet cu frisoane sau dureri musculare.
În 10 zile intru-n concediu! Hoooray! 😛
Prima o s-o cer de la șefu’. Dă-l-n spanac de miliardar. 😀
Nici eu n-am avut nici pe dracu’. Mă rog, la rapel am avut, că m-a pocnit fashionista exact în umărul cu vaccinul de m-a durut trei zile. Da’ m-am învățat minte să nu mai vorbești porcării în zilele cu vaccin. La booster am fost tăcut ca un crap de cinșpe kile.
Am coleg locat in Spania a zacut 5 zile dar el mai sensibilos asa de felul lui 😉😉😉
@Aura Gustescu: sigur nu era pă ciclu’? 😀
@John Temple eu zic ca e gravid asa la ce simptome are in general 🤣🤣🤣🤣
@MV: Tu încă n-ai învățat că prostiile se spun în gând atunci când doamna-i prin apropiere? 😀
Da, să li se facă loc pe scaune în autobuz, să nu îi ia vertijul…
Comentariu beton!32
Exact. Și o masă caldă la un restaurant eventual.
Comentariu beton!23
Și un loc de parcare e bun!
Comentariu beton!20
Si orgasme garantate.
Comentariu beton!35
și eventual să aibă voie să nici nu facă vaccinul.
Comentariu beton!19
‘Neata la cafea !
1.Ai un typo la „Stiu foarte bine ca nu e se va intampla”.
2.Prin alte locatii s-a aplicat deja asta din mai de cand au fost sufiviente doze si au terminat cu esentialii, risc etc
3 .A mers ok eu nu le-am luat pe ambele pt ca doar in prima zi mi-a fost somn si cam atat
4.Am 11 in echipa 9 vaxxinati toti au luat cele 2 zile si a fost ok nu s-a oprit pravalia!!!!
5.Voi da ideea mai departe pe la fosta locanta din RO ca sunt o groaza de NE
Ai un typo la 4.
Îmi explicați și mie de ce „vaxxinati” și nu „vaccinați”? Care-i faza?
Două doze făcute, a treia nu am mai apucat. Sunt pozitivă covid de 10 zile.
Soțul a primit o zi liberă, dar cu mult scandal din partea șefilor. Urmează a treia pt el.
Da am scuze scriam din masina 🤣🤣🤣 si am un autocorect tampit de fievare data cand schimb limba pt diacritice asa ca las in engleza de acum.Nashpa ca 1zi cu scandal la sotul tau aia sunt sefi tâmpiti, nu exista vaccin fara eventuale efecte dupa inclusiv la bebelusi si copiii vb de vaccinuri inventate acum 1 catralion de ani.Ideea lui Vasilescu este f buna asa nu ar mai avea motiv de scandal specimenele gen sefii sotului tau si ar elimina cozile de la centre de dinainte de weekend.Stiu ca este frustrant pt cei care au facut-o cand trebuia dar „ochii pe premiu ” as spune.Daca asa se termina balamucul scop indeplinit inghiti frustrarea si mergi mai departe.
Cred ca polacii mei au reglementat prin modificarea codificarilor de concediu medical adica stiu ca ne-a informat HR ul ca daca omu are nevoie de mai mult de alea 2 zile sa sune la Luxmed( unde avem toti asig de sanatate privata) si aia trimit medicalul la firma.Aici orice medic inclusiv dentistul poate da concediu de boala pana la 7 zile si nu se fac hartii le trimit online prin sistem.
Ce lux pe capul leșilor cu medicalul electronic! În Germania înca e pe hârtie în 3 exemplare de culori diferite!
Polonezii sunt în top la cerut concedii medicale și la a avea un șef la 2 angajați. Ei si indienii se îmbolnăvesc cel mai des. Pt ca sunt leneși.
@cucurigu nu stiu daca sunt campioni si nici puturosi nu mi se par…poate putin fara imaginatie si initiativa proprie prin multinationale vb.Probabil ca tu sti mai multe decat mine care traiesc aici si muncesc aici de 5 ani.Asta cu un sef la 2 habar nu am ce spui suntem 4700 de oameni curent unde muncesc eu si nu avem niciunul mai putin de 7 direct reporti.Da fetele sunt campioane la medicale gen cand raman gravide din luna a 3-a nu le mai vezi 1 an jumate e adevarat.Eu m-as feri sa pun asa etichete si stereotipuri dar repet poate ai tu mai multe insides decat mine.
Eu n-am auzit niciun om care să spună: nu mă vaccinez că fac febră, frisoane sau plm. Aud tot felul de teorii. Oricum, dacă te simți rău, normal că stai acasă sau te trimite șefă-tu acasă.
Bă, dacă vrei s-o faci, o faci, dacă nu, nu. Vineri, luni, joi, oricând.
Azi sunt de acord 100% cu @edelweiss și @ananas (și nu numai azi, băieți)
Comentariu beton!39
Sunt speriat sincer.
Comentariu beton!21
Numai cu mine n-ai fi de acord! Da’ Io ce-am făcut? 😜
@Eleno, păi nu i-ai auzit spunând pentru că sunt oameni care vor să se vaccineze, nu sunt ăia cu teoriile. În schimb, deși nu i-ai auzit spunând, aleg să se vaccineze în weekend EXACT pe motiv că nu se știe dacă vor avea reacții adverse asau nu. Eu știu măcar trei oameni care vor face booster-ul în weekend STRICT din acest motiv: s-au simțit nasol la primele doze.
Bă, să mor io dacă vă înteleg, în condițiile în care miza e să ajungem cât mai repede la măcar 80% populație vaccinată, care e problema dacă mai impulsionezi și așa? Mai ales că nu te costă nimic!
Iar faptul că am dreptate e demonstrat exact de privații care au ales deja sa facă asta (vezi p-aici în comentarii). Că dacă vezi omul că vine la muncă după vaccin și nu e bun de nimic, mai bine îi dai naibii liber.
Eu zic să se dea liber până pe 3-4 ianuarie, că oricum vine Crăciunul, apoi Revelionul,să nu ne încurcăm în hârtii.
Comentariu beton!41
@edelweiss, stai, bre, liniștit. Că e de bine😀😀
@Mihai: A 4-a persoana: m-am programat vineri sa fac booster-ul, din acelasi motiv.
La prima doza mi-a fost rau. Rau rau, adica am zacut, faceam la gardul de la tara si nu am mai putut nici sa ridic un bulumac de salcam de jos, luand in calcul ca pana atunci i-am tot procesat. Si cand zic ca mi-a fost rau, mi-a fost rau a doua zi. In ziua aia nu am avut nimic pana seara la ora 21.
La a doua doza nu mi-a fost rau, in schimb am dormit ca eram foarte adormit.
a si mai fac o precizare, pe vremea mea (ca sa folosesc asa niste apelative) cand se facea vaccinul, nici nu se discuta de zi libera si tot vinerea m-am dus ca, in caz ca mi-e rau, sa nu ma simt ca naiba.
La ce credeți că mă gândeam aseară? Văzând subiectul cu certificate false, dacă cei pozitivi nu ar trebui carantinați două săptămâni și li s-ar permite doar să se plimbe pe stradă, nu să între în vreun spațiu comercial, toți dacii liberi ar da șpagă să iasă pozitivi. Am speria toată Planeta
„Le promiți că vor avea voie să ignore timp de 12 luni email-urile cu strânsul de bani pentru zilele de naștere ale colegilor, și n-o să mai cârâie niciunul.” Ha? De ce nu 2/4 zile libere acordate retroactiv?
Comentariu beton!19
La noi in companie se dau retroactiv zilele pentru vaccinare. Eu m-am vaccinat in martie si azi e prima zi libera in contul vaccinarii. 🙂
@Mira se dau DOAR retroactiv? Sau se dau ȘI retroactiv? Adică poți să-ți alegi tu când le iei?
Mira, foarte frumos și corect.
Mihai, și ziua liberă care se dă acum se poate lua ulterior.
Că poate a părut c-am cârâit aiurea, ideea cu ziua liberă e bună, de bun-simț și a fost aplicată cam de fiecare angajator care a înțeles miza. Dar pentru că nu toți angajatorii înțeleg cum e cu miza, cu procentul de 80%, cu imunizarea în masă, cu scăpatul de virus ca să putem să ne continuăm viețile cât mai mulți, cât mai puțin bolnavi fizic și psihic și apți de muncă și progres până la stele și profit și chestii, a apărut și legea. Se aplică sau nu, că sunt convinsă că sunt firme în care angajaților nu li se respectă dreptul la concediul de odihnă, darămite dreptul de o zi liberă pentru vaccin, mai ales dacă este o structură ierarhică în care șefu’ taie și spânzură și mai e și nevaccinat. 2 zile e o idee și mai bună și mai de bun simț, doar că trebe avut un pic de grijă și la ceilalți. Nu se pot ignora sau trata cu dispreț. Oricum, e de ținut minte ideea la următoare pandemie, presupunând că vor fi aceleași condiții, în special cu ”vaccinarea voluntară”. 2 zile libere din start, pentru tăți.
@Mihai se dau și retroactiv.
Las mai jos parte din email.
„Angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare a zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite, astfel incat activitatea angajatorului sa nu fie semnificativ afectata
Drepturile la aceasta zi libera se acorda in baza adeverintei de vaccinare eliberata”
Nu ma duc sa ma vaccinez din cauza ca o sa am reactii adverse e doar o scuza penibila, fratele, cumnata 70+ nu le-a fost feica catusi de putin de acea reactie, au fost printre primi vaccinati, soacramea la fel, 70 si nu ia fost frica de reactiile de la astra, sa dus, o alta sora 65 nu a avut nici un stres in a se vaccina, eu, sotia 50+ la fel, reactii adverse nu am avut, juniorul a avut ceva in a doua zi de la moderna, si la prima doza si la a doua, insa nu caz de sperieturi si a nu merge la job.
Comentariu beton!28
Și să citești un text și să nu-l întelegi e la fel de penibil să știi. Nu de alta, dar n-a zis nimeni nimic despre vreo scuză, ci strict despre oamenii CARE VOR SĂ SE VACCINEZE, dar aleg s-o facă în weekend că nu se știe dacă vor avea reacții sau nu. Reușești să întelegi diferența? Sau mai trebuie să-ți explic că cumnată-ta și soacră-ta, la 70+, nu se duceau la muncă a doua zi?
Cumnata si soacra nu se duceau la munca a doua zi la 70+ insa juniorul la 28 da, sa dus la munca fara probleme, eu am facut ambele doze in concediu, sotia la fel, scuzele sunt tardive, vrei sa te vaccinezi o faci, nu te ascunzi dupa perdea.
Comentariu beton!29
S-a dus la muncă. Cu cratimă.
Aisămibagpula. Deci ești incapabil să înțelegi că nu e vorba despre nicio scuză? Că vorbim de oameni care VOR SĂ SE VACCINEZE și tocmai de-aia aleg s-o facă când e mai safe și pentru mersul la muncă? Pur și simpul nu poți să treci peste mersul lui fiu-tău la muncă. Aisămibagpula.
Uită-te la comentariul @Ruxandrei, un pic mai jos, poate așa reușești să înțelegi.
Am lipsit de la ceva ore de gramatica, scuze daca asta e o problema.
Pot sa trec peste mersul la munca al fiului meu dupa vaccin insa e greu sa treci peste al celor cateva milioane care au facut vaccinul, ai facut deja a 3-a doza si nu ai facut un caz mare, sunt pe cale sa o fac si eu. Crezi ca peste tot au fost motivati astfel? Da, am si colegi care au facut nu doar in zile libere vaccinul si care au avut reactii adverse, pur ai simplu daca nu au fost in stare sa vina la munca au sunat si au anunta, medicul de la companie le-a acordat concediu medical pentru ziua/zilele respective. Solutii sunt, vointa sa fie.
Comentariu beton!36
@MV AisămibagpuIa 🤣🤣🤣 Ai nevoie klară de câteva zile de concediu gramatical 🤪
la noi a fost intelegere chiar si pentru cei care aveau ceva simptome si ulterior le-a fost confirmata boala. s-a gandit conducerea mare ca decat sa-i imbolnaveasca pe toti, mai bine sa stea 2-3-4zile acasa „pe barba”.
pentru ca nu vine dspu’ imediat sa te testeze, nici salvarea. adica a fost intelegere pentru zilele care erau neacoperite de cm. si mi-a placut ca nimeni n-a abuzat sa stea aiurea acasa.
in schimb, abia astept sa revina seful asta nou din cm covid. poate va amintiti, fostul sef s-a prapadit tot din covid.
asta nou e dac liber, el, nevasta si 4 copii. acum au fost toti bolnavi, la pachet, ptr ca nu-i decat o gripa, ce-aveti de va luati de copii, ei nu transmit nimic, are Dumnezeu grija! este un habotnic convins si-si dadea ochii peste cap la orice poveste a colegilor trecuti prin boala.
am refuzat sa-l sun, lasa-l sa boleasca, de gripa nu se moare!
dar aud ca a avut nevoie de ceva tratament special, antibiotice, inhalatii cu hidrocortizon, anticoagulante in burta, deci mizilic!
Comentariu beton!27
Cum ajung toți tâmpiții șefi?
@cucurigu: pentru că-s lingăi la mare artă, d-ai-ajung tâmpiții, șefi.
Nu poți face reglementări generale pe excepții. Adică poți dar e anormal.
Poți veni în schimb cu reglementări clare pe excepțiile astea. Adică mai bine ar crea niște centre din astea de evidență / monitorizare a efectelor adverse, pe lângă un spital de preferat. Ai febră, te simți rău, intri în evidența asta, stabilesc ei profesional ce și cum. Îți dau ei medical 5 zile dacă e.
Tot în centre din astea aș fi văzut și vaccinarea celor care au afecțiuni diverse, diabet, astm, alergii și care nu se vaccinează de teamă, probabilitatea adverselor fiind mult mai mare la ei. Nu îi poți trimite la un centru obișnuit pentru că nu vor merge. Dacă în schimb îi trimiți la un centru unde le garantezi monitorizare profesională 24 de ore, s-ar putea să îi convingi. Zic și io. Dar dacă e să analizeze cineva astea 2 propuneri o vor alege pe a ta.
Se dezbate încă. Ce zici?14
ce zici tu, Mona?
colegului meu i-a murit tatal din avc ca n-a ajuns salvarea la timp, sunt atatia cronici carora li s-au agravat bolile ca nu mai au acces la spitale si tu zici sa gaseasca astia alte centre medicale, alte paturi, alt personal medical care sa monitorizeze special pe cei cu efecte adverse post vaccin sau long covid?
asta-i SF! si cred ca nici in vest, cat au fost pe val, nu s-a intamplat asta.
Comentariu beton!23
Da, moatza, știu că e SF. Visam și io. Dar mă gândeam la spitalele alea modulare care poate ar fi putut fi folosite pentru așa ceva. Au dotările necesare pentru urgență, personal specializat ar mai fi trebuit. Un centru din ăsta zonal pentru vaccinare cu supraveghere medicală ulterioară. În plin val 4 da, e imposibil, dar au fost luni întregi în care ar fi meritat încercat. Pentru că știu și eu cazuri de persoane cu diferite afecțiuni care au primit ba indicații de vaccinare, ba contraindicații, de la diverși medici, un fel de ala bala portocala. Pe ăștia nu îi convingi cu 1 zi liberă.
Ieri sora si-a ingropat sotul pentru ca salvarea a ajuns la timp insa cei de salvare au stat si s-au uitat la el fara sa faca nimic asteptand sa vina cei de la smurd, daca erau calificati si profesionisti azi sora nu era fara sot, si cazuri din acestea sunt sigur ca sunt cu gramada.
Comentariu beton!24
Am ales să fac vaccinul joi după amiază. În caz de ceva, până luni să-mi revin. Am anunțat și la școală că dacă nu mă duc vineri, e din cauză de reacții adverse. Noroc că nu a fost cazul. Dar am o prietenă care a avut reacții după 4-5 zile. Și destul de urâte.
daca tot pe spinarea angajatorului pica ziua sau zilele libere, nu vad ajutorul statului. Pt ca nu se da concediu medical, este doar ziua libera platita de angajator. Ceea ce spui ar functiona daca ar plati statul prin concediu medical, altfel tot pe spinarea privatului angajator 🙁
Comentariu beton!15
Păi citește și prima parte a textului, nu doar finalul.
Evident ca am citit. Ai spus doar „inca o zi libera”
„…cunosc, deja există legea prin care li se acordă o zi liberă persoanelor care se vaccinează. Dar, ce să vezi, am constatat cu toții ce succes fulminant a avut și ce succes are în continuare această lege. Ca să nu vă întrebați uimiți unii pe alții „ce mai vor, dacă deja au o zi liberă?”, o să vă explic eu ce mai vor: încă o zi liberă.”
Probabil nu stiai ca este platita de angajator, nu de stat prin concediu medical. Sau ai uitat sa precizezi ceva despre concediul medical.
Daca la ziua libera din prezent se mai adauga inca o zi libera, platita tot de angajatorul contribuabil roman, unde este ajutorul de la stat? Tot pe magarul care trage aruncam greutatea
Comentariu beton!21
Ia arată-mi și mie unde scrie că e plătită de angajator, nu de stat. Că eu găsesc doar asta: zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat.
@Mihai, exact asta inseamna „zi libera platita”. Platita de angajator. NU e concediu medical. Sunt expert contabil, stiu ce vorbesc. Angajatorii platesc acea zi, nimic statul, niciun concediu medical pt acea zi. Imi dadusem seama ca pe undeva nu iti era clar, ma bucur ca am lamurit problema. „Zi libera platita” inseamna in toate cazurile platita de angajator. Ex.: ai 21 de zile de concediu. Plus alte libere platite: vaccinare, casatorie, inmormantare, ore suplimentare compensate prin libere platite, ore de sarbatori compensate prin libere platite, etc. Toate suportate de angajator
Comentariu beton!32
da, asa e! orice zi libera platita e suportata de angajator.
daca era un cm cu statut special – ca si la cm primele 5 zile le plateste angajatorul – atunci era vorba de ajutorul statului.
exact cum a fost si mizeria de concediu platit cu 75% parintilor, in pandemie. adica statul plateste 75% dintr-o baza ridicola – nu venitul lunar al salariatului – iar tu, angajator, descurca-te fara 4-5 oameni dintr-un colectiv de 10.
stiu cat am tras eu cateva luni ptr ca mi-a stat colega intr-un astfel de concediu. am preluat eu toate sarcinile ei, ca doar nu era sa faca contabilitate-salarizare compartimentul tehnic. vis!
Comentariu beton!21
Păi arătați-mi și mie ceva scris. Serios.
pai 1 dec, rusalii, paste, craciun si altele cine le plateste? intra in norma de zile lucratoare ale lunii si le plateste angajatorul.
ce scris? ca ar trebui sa fie prevedere legala speciala ptr plata facuta de stat. nu exista!
adica nici nu s-a pus problema sa nu stie angajatorul ca el trebuie sa plateasca.
la concediul ala cu 75%, cand a platit statul, a fost prevedere legala cu norme de aplicare.
Comentariu beton!20
Da, corect, dar alea sunt zile libere pentru TOATĂ LUMEA. Io aș cam vrea să văd scris că ziua liberă pentru vaccinare e plătită tot de angajator. Serios, chiar aș vrea să mă lămuresc.
„Zi libera” nu este zi de concediu medical, este vorba de Codul Muncii. Dar, daca nu ne crezi, poti intreba la contabilitate la tine la firma, sau sa citesti legislatie. Ziua libera pt vaccinare este suportata de angajator, adica tot de magarul care trage, nu de stat. Uite si un fel de rezumat https://legislatiamuncii.manager.ro/a/9985/diferenta-dintre-ziele-nelucratoare-si-zilele-libere-platite.html
Comentariu beton!23
@Vlade, alea sunt zilele libere legale PENTRU TOATĂ LUMEA despre care știam. Nu sunt pomenite liberele pentru vaccinare în ce mi-ai dat tu. În plus, ajutorul ar fi exact pentru situațiile din comentariul lui @anya. Că mai există și șefi d-ăștia, șefi care nu mai au ce să cârâie dacă cele două zile libere sunt LEGALE.
@Mihai, e simplu. E „zi libera”, NU concediu medical suportat de stat, cum e la carantinare si boala covid. Statul nu suporta nicio zi libera, nicicand, dintotdeauna. Doar concediile medicale. Intreaba la contabilitate, la tine la companie, daca tot nu vrei sa crezi. Sau, mai bine, ia cauta tu sa vezi unde e prevazut ca plateste statul ziua aia libera 🙂
Comentariu beton!25
„Compania mea” sunt io, șerif. Tocmai m-am întrebat și n-am știut ce să-mi răspund. So…
Mihai, exact cum zice Vlad, cand e platita de stat e exceptia si se face o prevedere legala speciala ptr cazurile astea.
altfel, e by default.
da’ tu, pe persoana fizica care nu mai esti, poti sa ti-o acorzi 🙂
Comentariu beton!18
„zi libera PLATITA” este sintagma pt platita de angajator. By the way, chiar si sintagma „care nu se include în durata concediului de odihnă” este revelatoare. Si „compania ta” are sigur un expert contabil care se ocupa de ea, sper, ia spune-i ca plateste statul. Dar sa fugi imediat dupa ce rostesti cuvintele astea 🙂
Comentariu beton!19
Vlad, nicio „compania ta”.
n-auzi ca „statul sunt eu”?
Comentariu beton!17
@moatza 🙂 Tocmai d’aia, sa-si angajeze un expert :-))
Comentariu beton!17
Ziua liberă a fost acordată din considerente de mers la vaccin – nu poţi fi în 2 locuri deodată (şi la serviciu, şi la vaccin) – , deci nu a fost dată pe considerente de efecte adverse.
În plus, în cazul în care angajatorul organizează vaccinarea la sediu, această zi nici nu se mai acordă (se consideră că, fluxul de producţie în unitatea respectivă nu mai este afectat”).
„În lege, este prevăzută o zi liberă pentru ziua vaccinării, o zi liberă pentru rapel şi o zi liberă pentru vaccinarea copilului, atunci când vaccinul va fi disponibil şi pentru copiii sub 16 ani. Angajatorii, dacă organizează centre proprii de vaccinare în unităţile respective, atunci nu mai au obligaţia de a acorda zi liberă, pentru că aduc vaccinul la locul de muncă şi astfel, fluxul de producţie în unitatea respectivă nu mai este afectat” , a explicat unul dintre iniţiatori, Oana Ţoiu, preşedinte al Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.”
Apoi, evident că acea zi liberă este plătită de către angajator. Pe lângă argumentele scrise mai sus de către @VladS, și dacă priveşti textul hotărârii îţi dai seama cine plăteşte acea zi. Dacă ar fi fost plătită de către stat, ar exista o precizare referitor la suma plătită, având în vedere valorile diferite ale salariilor. O sumă fixă, ceva. Că doar statul nu se obligă să plătească valori salariale pe care nu le ştie.
Sau, cum spune şi moatza, când e plătită de stat, se specifică clar acest lucru.
Hotărârea cu pricina este aici, pe a 3-a pagină
(LEGE
pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri
pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19)
https://www.monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial–PI–732–2021.html
sunt deja trei, nu doua. Zi libera platita, DE LA LOCUL DE MUNCA, nu de la stat https://www.mediafax.ro/social/angajatii-care-se-vaccineaza-pot-beneficia-de-pana-la-3-zile-libere-in-momentul-imunizarii-20280609
@VladS, boss, cele trei zile libere sunt CUMULATE, una pentru fiecare doză (incluzând si boosterul). Iar eu vorbesc despre două zile libere CONSECUTIVE, la fiecare doză. Aisămibagpula.
Văd că nu se deschide bine în monitorul oficial pagina, ci la o pagină de pornire pentru monitorul electronic. Oricum, din Calendar e vorba de
-> data de 26 iulie -> nr. 732
Sau, strict hotărârea cu pricina și aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/244930
@ Mihai, nu-i bai, eu nu ma supar asa usor pt cuvinte aruncate, nici cu bagat, nici cu scos. Dar m-as bucura daca macar te-ai lamurit ca acea zi libera platita nu este suportata de stat, ci tot de magarul care trage, adica tot contribuabilul roman. Eu, contribuabil roman, am platit deja trei zile pt fiecare angajat din buzunarul propriu. Poate asa se intelege ce voiam sa spun, chiar daca nu m-am exprimat cum voiai tu sa o fac. Atata tot
Comentariu beton!22
@VladS, ok, hai să-ți spun ceva ce poate n-aveai de unde să știi. Pentru mine, personal, miza de a ajunge la măcar 80% populație vaccinată, cât mai repede, este atât de mare încât aș fi dispus să plătesc din buzunar dacă s-ar face chetă publică pentru asta. Iar banii strânși din chetă să se împartă la cei care se vaccinează acum. De-aia mă ia capul când văd discuții de genul „dar vai, dar cine suportă zilele aatea libere?”. Nu mă intersează cine le suportă, ideal ar fi să le suporte statul, dar dacă nu se poate, să le suporte angajatorii, că până la urmă e și interesul lor. Nfine, una peste alta, discuțiile de azi m-au clătinat un pic. De fapt, m-au clătinat serios, nu un pic. Mi-am imaginat ce-ar ieși în România dacă legea asta s-ar adopta pe bune. Și n-a ieșit deloc frumos ce mi-am imaginat. Aia e.
„aș fi dispus să plătesc din buzunar dacă s-ar face chetă publică pentru asta. Iar banii strânși din chetă să se împartă la cei care se vaccinează acum”
Ei, asta e cu totul altceva. Sa-ti spun si eu. Si pt mine miza este aceeasi, si pt multi dintre noi, nu esti doar tu. Am platit cate 3 zile in plus pt fiecare angajat de-al meu, toti au 3 doze deja. Ok pana aici. Asta inseamna 14,28% in plus platit de mine fata de bugetul de 21 de zile de concediu de odihna. Pe tine nu te intereseaza cine plateste. La 2*3 zile de angajat plateam mai mult cu 28.57% din buzunarul propriu. Tot nu-ti pasa. 6 zile in plus/angajat pe care le suporta firma, nu statul. Nu-ti pasa, pt ca nu-ti pasa. Nu-ti pasa nici ca mi-au scazut incasarile in acea perioada pt ca toti clientii mei erau ori inchisi, ori cu activitate redusa si ca a trebuit sa bag in firma banii din salariul sotiei ca sa sustin salariile. Da-l dreaq de angajator, sa scoata bani din buzunar, ca am gasit eu solutia! NU, nu e asa de simplu! Ca daca dau eu faliment, raman 10 oameni fara loc de munca si statul isi mai ia pe cap 10 someri. NU, solutia, cum ai expus-o initial, nu e fiabila, asta e adevarul. Schimb-o pe concediu medical platit de stat pe alea doua zile despre care vorbesti, si poate e ceva de discutat. Pt ca nu ai capacitatea financiara sa platesti acele zile libere pt angajatori si, in mare parte, nu o au nici ei, angajatorii
@VladS, băi, mi-nu-nat. „Mi-au scazut incasarile in acea perioada pt ca toti clientii mei erau ori inchisi, ori cu activitate redusa”. Cumva erau închiși și aveau activitate redusă din cauza pandemiei? Ce-aș putea să mai comentez după această fractură logică? Superb, absolut superb.
P.S. Având în vedere câte comentarii mi-au lăsat oameni care zic că la ei în companii deja se aplică treaba asta, cred eu că este fiabil ce-am propus. Că nu e fiabil pentru tine, e cu totul și cu totul altceva. Dar probabil mai există angajatori care înțeleg miza finală, nu cea de moment. Aia de moment fiind „plătesc io din buzunar o zi liberă, ce mă fac?”. Păi, boss, ce te faci dacă România vine cu o tulpină mult mai agresivă și cu o mortalitate mult mai mare? Tulpină care se pișă pe vaccin. Ce te faci dacă din cei zece oameni, îți ajung nouă în spital? Închizi frumușel businessul sau nu? La asta mă refer când zic de miză, boss.
Mihai, tu cand zici angajatori te gandesti la firme de-astea mari, cu sute-mii de angajati?
Ok, astia ocupa o marea parte a fortei de munca, poate majoritatea fortei de munca, nu stiu. Dar exista dincolo de capitala si de marile orase, unde s-a vazut ca este, totusi, o mai mare rata a vaccinarii, o sumedenie de firme si firmulite cu patronache care n-au nicio treaba cu covidul – o raceala! – sau cu vaccinul.
Pai ce crezi, dac-ar fi dupa el, ar plati vreo zi pentru refacere post vaccin?
Noi, cu firma, ajungem la oameni de genul asta. Exemple de zilele astea: unul cu doua magazine alimentare si unul de constructii, 8 angajati. Nimeni nu purta masca, nimeni n-a avut covid, au fost oleaca raciti… Concluzia: ce sa caute covidul la noi? Ca doar covidul e vlogger de travel si n-ajunge in zonele astea prafuite de Baragan.
Alta, de azi, la un cabinet medical de la sat: zice asistenta ca are o ulita plina de bolnavi covid, niciunul testat si declarat oficial – nu poti cu forta! Doctorul vine cand si cand, le mai da retete, babele mai si mor, dar doar nu le-or declara de covid! Ca familia vrea sa le-ngroape crestineste, cu pomana la Camin… se mai imbolnavesc cativa, scapa cine poate, daca nici asta nu-i herd immunity!!!
Ma suna mama ieri: a murit o baba de covid la fiica-sa, la oras, tot nedeclarata. Au adus-o imediat la tara ca s-o-ngroape, tot fara capac – era frumoasa de tanara, deh!
Si ce s-au gandit babele din sat? sa fie mai safe, ca incepuse lumea sa carteasca pe la colturi, sa ia niste masuri de protectie. Vine popa seara, sa-i citeasca la cap moartei si ramane asta crucit: moarta avea masca la gura!
A facut popa scandal cu babele – mai luminat parintelu’! – l-a pus pe cantaret sa bata capacul la cosciug si-a reprogramat inmormantarea a doua zi dimineata, la prima ora. Bineinteles in vociferarile familiei, ca ei au pomana programata peste doua zile si nu-s gata sarmalele.
Cine sa fie de-acord cu vaccinul? basca zile platite.
Si nu se-ntampla numai la tara. Avem contract si c-un birou de arhitectura: daca domnii patroni, arhitecti deci, ai avea pretentie, sunt antivaxeri, ce zici, ar plati zile libere pentru vaccin?
Eu am convingerea ca au trecut mult mai multi prin boala decat ce se presupune, exista ceva imunitate la nivel general, ca altfel era ca la ciuma lui Caragea.
Asa ca, de bine, de rau, daca s-a hotarat oficial, chit c-o plateste angajatorul ziua aia libera, macar e obligat si tre sa se conformeze.
Iar de obligativitatea certificatului verde nu cred ca vom avea parte, ce Senat, ce Camera Deputatilor!
Comentariu beton!22
@moatza, când azi “angajator” mă refer la oricine are angajați. Indiferent că sunt trei sai treizeci de mii. Dimpotrivă, ăia cu trei angajați ar trebui să fie mult mai atenți, că dacă rămân fără cei trei angajați, au rămas fără firmă si fără venituri.
@ Mihai, wow! Pe ce lume traiesti?! Pe bune?! Clar din cauza pandemiei!!!! Tot ce s-a inchis si redus (restaurante, fitness, ORGANIZARI EVENIMENTE, scoli de soferi martie- iulie 2020 etc.) a afectat si redus tot lantul de aprovizionare si servicii
@VladS, pe lumea celor care cred că e mai important să ajungem la 80% populație vacinată decât că mai platești tu o zi liberă din buzunar. Că dacă dai faliment din cauza pandemiei, crede-mă, n-o să mai conteze ziua aia plătită de tine.
@Mihai, am fost mereu civilizat si bine intentionat in toate comentariile mele. Toate. Dar, dupa, deja, al nu stiu catelea comentariu agresiv, fara niciun motiv, doar pt ca nu sunt de acord cu tine, cred ca am sa aleg sau nu mai comentez, am sa ma multumesc doar sa mai citesc si iti multumesc mult pt articole. Ti-ai si bagat, ti-ai si scos, nu am avut nicio problema Dar dupa aceasta mostra de lipsa de respect…. „@VladS, băi, mi-nu-nat. „Mi-au scazut incasarile in acea perioada pt ca toti clientii mei erau ori inchisi, ori cu activitate redusa”. Cumva erau închiși și aveau activitate redusă din cauza pandemiei? Ce-aș putea să mai comentez după această fractură logică? Superb, absolut superb.”
Las-o incolo, ce ai, omule?! Ia-ti un concediu! 🙂 De ce nu esti pregatit sa accepti ca, poate, tu ai franturi de logica?! Sau, poate , nu ai
Comentariu beton!25
Și? Nu vezi unde e fractura logică? Vrei să-ți explic tot eu unde e?
Boss, nu mă interesează că nu ești de acord cu mine, în schimb mă enervează teribil cum încerci să găsești probleme la ceva ce alții deja aplică. Deci uite că se poate.
P.S. Amenințatul cu „nu mai comentez” sau ăla cu „de azi nu te mai citesc” sunt doar așa niște chestii care mă amuză teribil. N-am păr pe cap de câte ori mi s-a zis asta în 9 ani. E fix treaba ta ce alegi să faci.
@boss, unde am amenintat eu ca nu mai citesc, ca nu vad? Am spus doar ca nu mai comentez. Daca tu, boss, nu intelegi ca ai o mare problema cu comentariile care nu-ti canta in struna, e doar problema ta, nu a mea, nu-mi bat capul deloc, nu ma afecteaza. Ai doar certitudini, asa sa fie! Daca nu putem avea un dialog, asta e!
Comentariu beton!29
Era completarea mea, n-ai amenințat tu. Sunt cele două pe care le primesc de obicei. Tu ai zis-o doar pe prima.
Tu întelegi că dacă aveam o problemă cu comentariile care nu-mi cântă în strună nu le lăsam să apară, da? E atât de simplu să fac asta. Am o problemă cu modul în care ai argumentat, nu că nu ești de acord cu mine.
@ Mihai „Altii aplica”?! Pai nu tocmai ti-am explicat pe larg, mai sus, ca aplic si EU. Chiar daca ma costa?! Apropo de franturi logice! No, destul e destul, argumentele mele nu-s de cacat si nici cum sunt interpelat! Altfel, keep the good work, imi place mult ce faci aici!
Comentariu beton!21
@Vlad, și io zic. Oricum suntem în locul unde nimeni niciodată n-a dreptate altcuiva. Adică pe internet.
@MV Am vazut si din articolele anterioare ca esti stresat foarte mult de pandemie, in special fiind ingrijorat pentru fete; mi se pare normal, si eu sunt ingrijorat pt mine si familia mea.
Este o diferenta mare intre o masura luata de stat al carui cost este suportat de toti si masuri pe care trebuie sa le suporte unii intr-o masura mai mare decat altii.
In aceasta discutie cu VladS cred ca te-a luat valul si NU e OK. VladS nu este impotriva masurilor de combatere a pandemiei, doar iti atrage atentia ca formularea ta nu este corecta.
Comentariu beton!30
@Mihai, ești naiv dacă crezi că România o să ajungă la 80% procent de vaccinare în pandemia asta. Aș vrea sincer să mă înșel și să ajungem, dar n-am nicio urmă de încredere nici în popor, nici în autorități.
Uite, azi am văzut o știre cum că numărul de cazuri e în scădere și sunt gata să fac pariu că unii au hotarăt că nu mai merg la vaccin dacă tot scad cazurile, că nu mai e așa pericol. Cum pare că e gravă treaba, cum e coadă la vaccin. Cum se mai liniștește treaba o zi două, cum scade și prezența la vaccinare, cel puțin la cei care n-aveau nicio doză.
Cam ca ăia care decid dacă să meargă sau nu la vot în funcție de prezența la urne.
Noi am făcut în aprilie și mai, de fiecare dată într-o joi și ne-am luat o vineri liberă din zilele de concediu și cealaltă a fost Vinerea Mare. Cine voia să se vaccineze, găsea o soluție până acum. Nu văd ce om ar zice: „Bă, acuma că-mi dau ăstia liber în plus după, hai că mă duc să mă vaccinez.” Că fix de asta nu s-a dus lumea… Mai degrabă îi văd grăbindu-se la vaccin ca să poată intra în mall-uri și localuri.
@Rox, o, da, ai dreptate, chiar sunt naiv. Comentariile de azi mi-au dovedit cu prisosință cât sunt de naiv.
Salut! Long story short, citesc de mult, nu am comentat niciodata. Cred ca este un pic de neintelegere. Mihai a inteles ca acea zi libera acordata pentru vaccin este platita de stat. Nu, nu este. A fost si este platita de angajator. De acolo si reactia din primele comentarii a lui Edelweiss si a altora – hai sa dam drumu la pomeni, ca zile libere lipseau.
Mai mult, acea zi libera nu se acorda in cazul in care compania angajatoare faciliteaza vaccinarea in sediu. In esenta, oamenii care au fost impotriva ideii sunt angajatorii care deja au o multime de probleme de cash-flow/pierdere de clienti/preturi care explodeaza la furnizori si carora statul le face programul de concedii ale angajatilor pe banii lor. Probabil acestia au considerat ca 1 zi/vaccin e tolerabila, dar nu mai mult. Pana la urma urmei da, ne gandim sa atingem tinta de % de vaccinati, dar un patron de firma se gandeste sa tinga tinta de profit, ca sa poata trai.
Da, sunt companii care acorda mai mult – lucrez la una din ele. Dar (si asta e un mare DAR), lucram exclusiv remote. Zilele libere nu impacteaza procesele.
Comentariu beton!13
Am avut si eu reactii adverse, DIFERITE, dupa fiecare doza.
Si, da: imi programez booster-ul cand am doua zile libere ca, nah, nu se stie. Mai ales ca aici, booster-ul se face cu Pfizer, indiferent de ce vaccin ai facut initial.
Vazui aseara, la stiri, ca in Portugalia, au reusit 98% rata de vaccinare. Iti dai seama ca aia 2% sunt doar din aia cu contraindicatii la vaccin! Da! Dar acolo, valul unu a fost mai rau decat ce e acum in Romania si in campania de vaccinare nu si-a varat nasul NICIUN politician; au stat potoliti, pe curu’ lor.
Foarte bună ideea.Dupa rapelul facut intr-o sâmbătă am avut o stare de somnolență accentuată,nu făceam nimic la birou dacă trebuia sa merg.Ar fi fain să fie si la stat si la privat,dar om trăi și om vedea
După prima doză nu am avut absolut nimic, după a doua am zăcut de m-a luat dracu, mă durea fiecare centimetru pătrat de piele, îmi crăpau ochii în cap, iar febra nu a scăzut cu nimic, 24 de ore. Moderna.
Văd glume mai sus, în comentarii, și unele mi se par deplasate. Sunt un om sănătos, nu am probleme în general, nu am boli cronice, fac sport de când mă știu, iar febră nu mai făcusem de peste zece ani. Ei bine, rapelul mi-a pus capac, deși nu mă așteptam.
Doza a treia am să o fac în ianuarie, atunci vor fi trecut cele șase luni, dar nu va conta ziua. Angajatorul oricum dă zi liberă oricui nu se simte bine, indiferent de motiv, indiferent de legislație sau de țara în care se află angajatul.
Comentariu beton!15
Am avut și io o idee care, după mintea mea și mai ales după ce-am văzut pe la prieteni, ar putea impulsiona vaccinarea. Nu de alta, dar în capul meu pragul de 80% populație vaccinată chiar e o miză importantă, poate cea mai importantă în perioada asta.
Nu, nene, se pare că două zile libere ar fi ceva îngrozitor, ceva atât de nasol că „ia mai dă-i în plm”. Tu-ți dai seama, dacă asta e atitudinea aici, în bula asta mică, cam ce-ar ieși dacă într-adevăr s-ar da legea asta?
Este cea mai importantă miză acum, e adevărat. Da’ nu pune și tu la pateu, că nu e prima dată când ești contrazis. Nu va fi nici ultima. 🙂
Mi se rupe că sunt contrazis, mă uimește cum nu se înțelege miza deși activăm într-o bulă în care ne plângem de 8 luni că nu vrea lumea să se vaccineze. Dar dacă vii cu o propunere care include si capra vecinului, atunci ia mai dă-o-n pula noastră, să moară!
@Boss, stai calm :))))). D-aia suntem p-aici să ne mai și contrăm.
Oricum sef’tu îți dă liber dacă vede că nu ești ok. Că doar nu-i cretin să te țină la muncă.
Aia trei pe care îi știi tu, dacă voiau sa facă marțea vaccinul își luau două zile de concediu. Eu mi-aș fwte și 5 zile de concediu ca să scăpăm de nenorocirea asta. Și 10. Dar să dai două zile libere la toți mi se pare aiurea.
Cei cu reacții sunt cazuri izolate. Hai să le tratăm punctual. Că la grămadă așa, ne trezim că nu mai vine nimeni la muncă timp de 4 zile. Se vor vaccina toți miercuri seara.
Comentariu beton!21
Cum ar fi să nu mai vină deloc la muncă fiindcă a murit de covid? Sau să se închidă „munca” de tot, ca în lockdown? Aberez și eu….
@John, nu aberezi. Dar dacă te trezești că din 30 de oameni toți s-au programat la vaccin miercuri seara? Si nu-ți vin două zile la muncă? Că nu sunt obligați să te anunțe când s-au programat.
Comentariu beton!14
@Elena, asta se reglează intern în fiecare companie. E foarte simplu sa te asiguri că nu se va întâmpla asta. La noi de exemplu, când se dădea email că ne putem lua zile de concediu ca să facem punte între libere, ni se spunea și că în fiecare departament vor trebui să rămână oamenii necesari pentru a asigura buna funcționare. Tocmai că să nu-si ia toată lumea concediu în același timp. Și staileam în fiecare departament ce și cum. Atât de simplu.
Ideea e bună, se va pune în practică, probabil, dar mai târziu. Sau nu. Acum, înainte să îmi iau mwie și mânuțe roșii de la persoanele care au comentat mai sus, să explic de ce este bună.
Ai o populație care e proastă, fricoasă și intoxicată cu conspirații pe tema vaccinului și a covidului. Și care e majoritară, deci nu e vorba de un procent mic de excepții. Vrei s-o vaccinezi înainte să culegi morții de pe străzi și să ne închidă restul lumii civilizate ca la Zoo. Ce faci? Faci orice. Mici, bere, loterie, zile libere, restricții, amenzi, în funcție de ce crezi tu că ar determina pe cineva care nu vrea să se vaccineze să se vaccineze într-un final. Pleci de la premisa că ăia care au făcut-o deja sunt procentul de oameni inteligenți, cu spirit de autoconservare, cu destul civism și bun simț în ei, deci la ăia nu ai de ce să le dai ceva. Tu cu prostimea ai o problemă, pe idioți trebuie să-i mituiești ca să-și facă vaccinul.
Deci comentariile de mai sus cu „eu m-am vaccinat, dar n-am avut zile libere” sau „cutare s-a vaccinat, dar n-a primit mici, bere, bani etc.” nu-și au rostul. Eu m-am vaccinat fiindcă mă duce mintea, dar nu e de ajuns. Așa că accept orice fel de astfel de măsură, ca să-l văd și pe prostul (majoritar) vaccinat. Dacă nu m-ar fi afectat rata de vaccinare, aș fi fost împotriva acestui gen de măsuri. Dar mă afectează, așa că vreau să-i văd pe toți vaccinați, chiar dacă asta înseamnă ca ei să primească bani și zile libere, și eu nu am primit. Deci nu vă mai coborâți la nivelul prostimii care are nevoie de stimulente pentru a se vaccina, la fel ca animalul pe care îl recompensezi fiindcă a făcut ce voiai să facă. Sunteți mai…superiori de atât.
Acum, de ce aceste măsuri par a fi luate greoi, la mișto, cu țârâita, fără logică câteodată? De exemplu, fiindcă Cioloș s-a vaccinat prin iunie cu Johnson, Nicușor Dan nu a făcut-o încă (!?!), orice restricție sau carantină întâmpină rezistență în guvern sau parlament sau ccr sau avocatul poporului, antivaxerii care apar peste tot pe TV și în presă nu pățesc nimic. Deci, asta ne zice că suntem conduși de niște antivaxeri. Peste tot. Ce faci tu, ca om semi inteligent, doritor de reformă, țarafar și „rezistent”, cănd afli că „farul călăuzitor” al usrplusului, Dacian, s-a vaccinat cu Johnson prin vară de-abia? Te repezi la trei doze de Pfizer d-ăla otrăvit? Ce faci când auzi că Șordan, olimpic la mate și idolul hipsterimii Bucureștiului, nu s-a vaccinat, în timp ce vaca cu sârmă-n cwr din Voluntari a făcut-o? Te vaccinezi? Păi, ce, tu ești prost ca nevasta lu’ Pandele? Păi d-aia l-ai votat și-l iubești pe Nicușor?
Și câți or mai fi, că-n zece minute, dacă mă apuc să caut, sunt convins că scot o listă lungă de parlamentari și primari care nu s-au vaccinat. E plin de covidioți la nivel înalt. Din această cauză nici măcar treaba asta cu două zile libere nu o vor băga prea curând, deși ar putea și ar fi justificată, fiindcă nu îi interesează subiectul, fiindcă nu cred în covid sau în vaccin.
Se dezbate încă. Ce zici?25
De acord cu o remarca, Nicușor a fost votat ca raul mai mic, nu ca liderul carismatic, idolul de urmat in toate cele.
Nu ii pasa nimănui ce face Nicușor, dar toți sunt afectați de ceea ce nu face.
În prezent categoria de populație cea mai vulnerabilă și care pune cea mai mare presiune pe sistemul sanitar este reprezentată de persoanele în vârstă, majoritar pensionare. Cu măsura propusă de tine statul nu ar putea să reducă această presiune pe sistemul sanitar, pentru că cei vârstnici nu au nevoie de zile libere. Succesul ar putea fi cel mult indirect, în ideea că mai puțin tineri vaccinați ar însemna, teoretic, mai puține riscuri de transmitere către cei vârstnici. Dar și aici este discutabil, deoarece vaccinul nu protejează împotriva infectării, iar libertatea de mișcare oferită de certificatul de vaccinare duce, în multe situații concrete, la nerespectarea măsurilor de izolare în cazul infectării.
28 octombrie 2022 (adică ieri): Dintre cele 415 decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 ani, 14 la categoria de vârstă 40-49 ani, 39 la categoria de vârstă 50-59 ani, 106 la categoria de vârstă 60-69 ani, 145 la categoria de vârstă 70-79 ani şi 106 la categoria de vârstă peste 80 ani.
Ia calculează tu niște procente și vezi unde e miza.
3 + 2 + 14 + 39 = ? însumat la categoriile până la 60 de ani
106 + 145 + 106 = ? însumat la categoriile de peste 60 de ani
Fă adunările și o să vezi mai bine la ce categorii sunt mai multe decese și unde ar trebui să intervii prioritar ca să scazi presiunea pe sistemul sanitar.
Bosule, în românia nu se iese la pensie la 60 de ani. Deci e 3 + 2 + 14 + 39 + 106. Fă calculele acum.
Cum faci tu calculul, rezultă că se iese la pensie la 70 de ani, că cei între 60 și 69 de ani sunt toți beneficiari ai zilelor libere. Ignori că în România se iese la pensie chiar înainte de 60 de ani, fie pe motiv de boală, fie pentru că au lucrat în condiții grele, fie pensie specială.
Una peste alta, ești ca un arici. Mai sus te contraziceai cu oamenii care îți explicau că zilele libere se suportă de angajator. Acum o dai sucită ca să iasă calculele cum vrei tu. Mai clar decât am formulat mai sus nu știu cum să îți zic. Dacă vrei să vaccinezi populația expusă celui mai mare risc, pentru a reduce presiunea pe sistemul sanitar, trebuie să iei măsuri care se adresează acelei categorii. Măsura propusă de tine este o măsură în principiu bună, dar se adresează altor categorii.
Comentariu beton!27
Băi, e normal să fiu ca un arici când văd cum a sărit lumea de cur în sus pentru o propunere, o banală propunere pe un blog aiurea. Mi-a scris mai devreme cineva un mesaj privat, cineva care nu vrea să comenteze pe blog. Mi-a zis exact așa: România n-o să ajungă nicăieri nicidată din cauze elitelor, nu din cauza pulimii. Noi vom găsi mereu o problemă la orice soluție. Are sută la sută dreptate.
În România se iese la pensie la 61 și 65 de ani, femei si bărbați. Categoria aia de vârstă pe care ne contrazicem este 60-69 de ani, da? Împarte tu morții și noile infectări pe categoria asta, că văd că orice zic eu nu e bine. Stbileste tu care dintre morți și internații la ATI, în intervalul 60-69 de ani, pun presiune pe sistemul de sănatate și care nu.
@Mihai, nope, nu e ok! Fii arici, dar nu cu orice pret!
Comentariu beton!18
Eu nu’s de acord cu olteanul, dar nu într-atât încât să postez ca disperatu. Mie îmi place mai ales să îl enervez. Parcă îl văd cum s-a întins el dimineața, pe la 9,a mârâit usor la Vasile si Suzana, au clipit amântrei în sincron apoi mulțumit de el, având speranțe mari de la comunitatea lui a așteptat cascada de comentarii elogioase.
Si s-au găsit unii si unele în pl lui care să ută ei speranța de țară europeana a României. Si noi răi si bulangii. 😂
Comentariu beton!30
Multinaționalele au avut acest gen de initiativa din martie încoace. Unele dădeau cate o zi, altele cate jumătate de zi, pt fiecare doza făcută.
Si am o banuiala ca a avut dublu scop, doar asa puteau afla legal cine s-a vaccinat.
Acu’ nu prea mai sunt interesate, deoarece multe au renunțat la birouri sau se pregătesc sa restrângă spatiile închiriate pentru birouri.
Ideea e buna evident.
Dar cei din corporații sunt vaccinati in proporții covârșitoare, ai cam 5% covidioti.
Jalea e la populația captiva rtv si am, ca ăștia nu vor in ruptul capului.
Din partea mea, să li se dea și un sejur în Ibiza, numai să ajungem la peste 80% vaccinați și să scăpăm naibii de pandemia asta nenorocită, că m-a albit.
USL approve all that.
„Gen, poate faci un pic de febră, poate te doare tot corpul, poate zaci olecuță, poate te ia cu somnolență, poate îți vâjâie capul, d-astea. Hai că le știți si voi, nu e cazul să vi le explic eu.”
După mine, e neclar. Trebe traducere sau completare ca pentru geniile din parlament, să să înțelege ce-a vrut să zică poetul: din alte motive decît „ședință de partid” cu uischiane, vinoase sau alte spurcăciuni d-astea de 16-18 anișori, bipede sau nu. Ori naț mare la nunta lu’ fi-su lu’ toarșu de furăciuni, pardon investitor strategic.
Ne-am vaccinat într-o vineri și la prima doză și la rapel. Cu Moderna. A fost bine în sensul că dacă o făceam în cursul săptămânii nu avea cine să aibă grijă de copii. Eu am zăcut câte două zile la ambele doze, soțul nu a avut decât jenă la locul vaccinării. Mă cam ia cu frisoane când mă gândesc la booster, dar nu dau înapoi. La jumătatea lui noiembrie ne vine rândul. Așa că eu sunt de acord cu două zile libere, merci! Între timp s-au mai trezit din cunoștințe și au început să se vaccineze. Unele de frică, altele din cauză de restricții. Pe grupul de mămici local nu mai e la modă „cine poate să îmi pună sâmbătă unghii cu gel?”, ci „pot să intru în mall a doua zi după ce îmi fac vaccinul?”. Deși li se răspunde cu subiect și predicat că nu, se găsește câte una care spune că ea a intrat. Vă spun, nu îmi ajunge popcorn-ul! 😅
Noi avem dreptul la o zi.
La prima doză, cu Astra, am zăcut 3 zile in pat, dureri, febră, toate cele. Îmi luasem preventiv 2 zile de concediu din zilele mele, ca încă nu era legea.
La rapel am luat iar o zi, just în case, fu’ bine.
Booster îmi dau cu Pfizer cică, ai mei au cam suferit de la el, deci voi profita de legea cu o zi. Numa’ ca dacă fac cum am făcut la Astra, sigur ar fi bune 2.
Nu zici tu rău deloc…
Acum, că vaccinul este la discreţie, este foarte real comportamentul despre care se vorbeşte în articol. Şi anume, acela de a alege ziua în care să se vaccineze luând în consideraţie eventualele reacţii adverse de după. Am auzit în jurul meu zeci de asemenea raţionamente: mă duc în weekend ca să pot sta liniştit acasă după, nu mă duc în perioada cutare pentru că am programat alte activităţi importante (merg să-mi schimb buletinul, am diverse acte de făcut, de rezolvat diferite situaţii legale sau particulare), etc. Iar pentru cei care aleg vaccin cu 2 doze, aceste aspecte se întind şi pentru doza 2. Şi uneori se ajunge la o situaţie de genul: pică bine doza 1, dar ce mă fac cu 2, că în perioada aia am nu știu ce de făcut. Și o iau de la capăt cu găsirea unei zile potrivite pentru doza 1. Etc. Cam asta e gândirea oamenilor care sunt nevaccinaţi în momentul de faţă şi cam asta a fost încă de când dozele de vaccin au fost în număr suficient.
De aceea, orice acţiune în urma căreia ar rezulta mai multe persoane vaccinate este binevenită. Inclusiv cele 2 zile libere în care se ţine cont de efectele adverse, pentru că, așa cum spuneam mai sus (în alt comentariu, în hotărârea actuală (cea cu 1 zi liberă), se are în vedere doar mersul la vaccin, un fel de scutire că ai avut altă treabă de nu eşti la serviciu sau la şcoală. Dar, ideal ar fi să fie plătite de stat.
Evident că este dezamăgitor că s-a ajuns aici. Dar asta este nivelul în Ro, aici ştiinţa este pe ultimul loc şi orice altceva are mai mult succes.
Am citit un articol interesant despre campania de vaccinare din Portugalia. Şi am spicuit mai jos câteva elemente din interviul cu viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia:
Ca o miniconcluzie personală: noi nu avem mai nimic din ceea ce a contribuit la succesul campaniei de mai sus. Deci va trebui să ne descurcăm cu cârpeli jenante. Dar, dacă sacul va ţine după cârpeală, noi să fim sănătoşi şi dă-o naibii de jenă. Important e rezultatul, din toate punctele de vedere. Și să sperăm că lumea exerioară va uita ce mentalitate bananieră a ţopăit voioasă, vocală şi agresivă în Ro în tot timpul ăsta dificil.
Comentariu beton!18
link către articol
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25139822-video-viceamiralul-care-vaccinat-7-luni-aproape-toata-populatia-portugaliei-interviu-exclusiv-pentru-hotnews-cati-oameni-mai-trebuie-moara-intelegeti-sunteti-intr-razboi.htm
eu pot să îmi iau zi sau zile libere sau concediu sau an sabatic, oricând (în teorie), pentru că sunt propria mea șefă. toate cele trei doze le-am făcut în weekend. e ceva în neregulă cu vaccinarea de weekend? 🙂
Eu am zacut cu febra mare cateva zile dupa a doua doza de Pfizer, care mi-a fost administrata intr-o miercuri, exact inainte de Inaltare (catolica) cand noi avem liber (joi si vineri). Acum o luna, tot intr-o miercuri, am primit a treia doza de Pfizer si iar am zacut, iar febra mare. Mi-am luat concediu medical joia si vinerea de dupa. Nu prea am avut de ales, altfel m-as fi vaccinat vinerea.
@Mihai: Am o groaza de angajati care vor sa se vaccineze acum ca s-a dat legea asta (pana acum ii durea in MsDos) doar ca prima intrebare a lor a fost: „Imi pot lua zilele astea libere peste 1 luna?”…sa faca punte cu Sf. Andrei/Craciun/etc). Ce gandesc eu ca angajator cand au asa intrebari si vad ca pentru ei nu e important sa se odihneasca pentru ca ar putea avea efecte adverse?
Sunt multi si care inteleg de ce se dau zilele astea libere doar ca cei mai multi le vad ca zilele libere cand vor ei si se bosumfla cand le spun care sunt regulile. La fel si pentru donarea de sange…vor zi libera peste 6 luni, nu atunci cand au donat.
Comentariu beton!16
Din păcate, textul legii cu ziua libera de vaccinare nu este suficient de explicit. Se poate acorda în ziua vaccinării, în ziua următoare sau peste o lună, dacă se vaccinează ei. Dacă însoțesc minorii la vaccin, doar în ziua vaccinării.
Dar textul legii cu ziua libera pt donare de sânge e clar: beneficiază de zi liberă în ziua donării.
Din câte îmi dau seama problema nu e că de ce nu se vaccinează angajații, ci de ce se vaccinează. Patronul român sau logofătul lui, șeful de pe plantație, vechilul, ăștia nu au o problemă cu faptul că sclavii lor nu sunt vaccinați, nu au o problemă cu faptul că le mai moare câte un angajat, câte un client, că se mai restrânge activitatea, că se duce dracului economia din cauza pandemiei…..
Noooo, problema lor cea mai mare e ca nu cumva să îi oblige statul să mai dea o zi liberă sclavului care s-a vaccinat. Eventual să nu cumva s-o plătească ei din buzunar. Fiindcă important nu e să ne vaccinăm cât mai mulți și cât mai repede, ci să nu cumva să dăm fraierului care se vaccinează vreun….ceva, orice, să nu îl stimulăm cumva. Fiindcă nu ne interesează fraierul, sclavul, ne interesează cifra și profitul.
Asta e gândire de oameni mici, meschini și egoiști, adică români.
Rămân la părerea că n-au crăpat încă destui de covid, dar e timp. Bag seamă că nu vom termina prea repede cu virusul ăsta.
Se dezbate încă. Ce zici?9
Fucking amazing, @Ioane. Și nu vrei să vezi comentariile lui @Adrian. Pe care le-am șters și se întreabă de ce. Se întreabă din spam, evident.
Am văzut până să ștergi. Că d-aia am scris asta. Mi se pare fascinant.
Vaccinată cu J&J. În ziua aia m-a durut tare capul și m-am simțit puțin amețită. Am luat un ibuprofen și am fost ok. Soțul s-a vaccinat cu Moderna. La prima doză, nu cine știe ce efecte secundare. Dar la a doua, să te ții. Febră, frisoane și un rău general de nu putea sta în picioare. Și-a luat primul lui liber medical în aproape 20 de ani de când e la firma asta. Cred că s-a mirat și HR-u’…
Well, la booster să facă bine soțul s-o lase mai ușor cu figurile astea. Nu de alta, dar produce pagube angajatorilor cu atâtea libere.
De curiozitate m-am uitat pe parcursul legislativ al acestei legi. În forma inițială era liber pt ziua vaccinării dar a dispărut pe parcurs, fără explicații. Interesantă expunerea de motive.
PS Incredibil, dar a fost respinsă de Senat…
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19267
In ziua vaccinarii nu prea te ajuta. Daca e sa ai simptome, ele apar cam dupa 12h.
Eu am facut cele doua doze vineri, dupa ce am plecat de la birou. Asa m-am programat si la booster, doar ca o sa-mi iau luni liber.
Eu am bolit în martie și m-am vaccinat după aceea (rapel în mai), dar zău dacă ma deranjează ca-i plătesc sau le dau zile libere, mici sau altceva. Sa le dea, dacă doar asa funcționează.
Eu nu mai suport sa muncesc de acasa! Din martie 2020 m-am mutat cu biroul în sufragerie și nu mai vreau. O iau pe arătură.
Vreau sa merg la birou, ca omu’!!!
Eu de azi am renuţat la idei şi metode de convingere pentru că nu mai pot. Am trecut în ultimele două săptămâni printr-o luptă la baionetă cu oameni care erau conştienţi de nenorocitul de covid dar erau convinşi că e doar o gripă mai puternică şi dacă tuşeşti, cazi la pat fără vlagă şi oboseşti doar când mergi la baie să te speli, e ok, bagi paracetamol şi nişte vitamine şi în căteva zile eşti ca nou.
Am băgat azi în pământ un om care s-a crezut invincibil şi care îi era teamă că o să moară în spital. Tot în spital a murit
😔
Îți era rudă, prieten, apropiat?
Socru.
Eram sigur. Îmi pare rău. 😔
la mine la munca,
o schiloada de 30-40 de kile din india a zacut 2 saptamani dupa primul vaccin cu astra zeneca: diaree, voma, ameteala, febra
o balena din zimbabwe a facut si pfizer si astra zeneca in decurs de trei luni – nu a avut nici pe dracu’
aici bagi sick neplatit daca e nevoie;
Tendinta in medicina, in lume, e sa lasi pacientul sa aleaga daca vrea ajutor sau nu. Am cunoscut pe cineva cu ceva probleme psihice ce a refuzat tratamentul pentru cancer. Si asta in ciuda faptului ca iubea viata si stia sa se bucure de ea. Pe urma a plecat dintre noi, inca tanara. Problemele psihice te fac sa nu intelegi gravitatea situatiei insa legea (proasta rau!) considera ca li se incalca drepturile daca sunt lamuriti sa accepte tratamentul. Noroc ca sunt unii medici care inteleg ca sanatatea omului este telul suprem al actului medical si ca omul trebuie aparat de el insusi. Sa le dea Dumnezeu sanatate tuturor celor care inca se mai pot lupta pentru noi chiar si atunci cand e imposibil.
Gasesc in legea asta, ce lasa pacientul sa-si aleaga soarta, nuante de nazism! De exterminare a celor mai slabi.
Daca intamplator (sau nu) s-a ajuns ca o saptamana zi de zi sa se vaccineze peste 100000 de romani a fost numai de presiunea legii de a se prezenta in spatii publice si la servicii esentiale ale statului roman -doar pe baza dovezii vaccinarii. De miercuri 27.10 cand in Senat a fost respinsa legea de inalt alesii neamului cifrele au scazut in mod vizibil.Daca si Deputatii vor vota in acelasi fel (previzibil)-cifrele vor fi reduse in mod dramatic.La natia noastra doar legea buna sau rea mai rezolva ceva ;dar cine sa-si asume raspunderea?