Sunt stupefiat să văd câtă lume se laudă pe interneți c-a văzut filme care nici măcar n-au avut premiera oficială.
Și sunt cu atât mai stupefiat cu cât am văzut lăudându-se oameni care trăiesc din munca produsă de creierul lor, oameni care ar trebui să știe cu ce se mănâncă furtul intelectual. Cu toate astea, n-au nicio problemă să se laude c-au văzut un film, deși este extrem de clar că n-aveau cum să-l vadă decât piratat sau pe site-uri care piratează.
Dar cel mai tare mă sparge altceva. Pot să înțeleg, foarte greu dar pot, că ai niște motive personale care te împiedică să vezi filmul pe căi legale. Plm, nu știu, ai șase copii și este exclus să-ți faci timp de mers la cinema; nu te ajungi cu banii și te scoate din buget un bilet la film sau o plată pentru o vizionare online; suferi de agorafobie; îți dorești extrem de tare să vezi filmul ăla și pur și simplu nu mai ai răbdare până să-l poți vedea legal. Nfine, înțelegi ideea, să zicem că ai o scuză care ar putea să stea în picioare.
Bă, dar să te mai și lauzi public c-ai văzut filmul piratat? De ce? De ce kkt ai alege să faci asta? Că nu mă duce capul. Eventual, iar asta e mindblowing, să mai și spui câte e de prost sau cât de tare te-a dezamăgit și să te întrebi filozofic: „Încotro se îndreaptă cinematografia? Nu se mai fac, domnule, filme ca altădată”.
Știu că asta o să vină ca o lovitură, dar e fix ca și cum ai fura o bicicletă (sau orice altceva, am dat exemplul ăsta că poate e mai ușor de înțeles), după care ai începe să te lauzi pe Facebook c-ai furat-o și că ce mișto merge. Sau, după caz, că nu prea ești mulțumit de ea, nu se mai fac domnule biciclete ca pe vremuri.
Boss, oricum ai da-o, oricum ai justifica-o, piratatul tot furt se numește, indiferent că vrei tu sau nu să accepți asta.
Imaginează-ți că ai un business și că vrei să scoți pe piață un produs, nici măcar nu contează ce produs. După care, deși tu încă n-ai lansat produsul respectiv, începi să-l vezi pe la diverși cetățeni care deja îl au și se laudă pe sistemul „mi-a făcut rost de el moca un băiat care lucrează în fabrică”.
Ei, fix asta faci când te uiți la filme și seriale piratate, adică niște producții în care s-au investit bani cu nemiluita, dar tu n-ai nicio problemă să le vezi sau să le downloadezi de pe site-uri de băieți șmecheri.
Jur, abia aștept primul cetățean român care va face pușcărie pentru piraterie, abia îl aștept.
P.S. Altfel, să știți c-a intrat în cinematografe „Another Round” și abia aștept să-l văd, că-mi place de mor tipul ăla care face rol principal, Ăsta fiind unul dintre filmele care se încadreză perfect la tot ce-am scris mai sus.
Pai si nu avea dreptate Teo?! Sa ne puna, domne, cipuri,ca si noi cat am piratat…
Comentariu beton!23
Nu pot să fiu ipocrit, am piratat și eu, că alea erau vremurile. Băi, dar acum când mi-am luat Windows cu 11 euro sau pe acolo, acum când am trei servicii de streaming în casă pe care plătesc 60-70 de lei, de ce aș mai face asta?
Saau..vechea noastra zicala scolareasca: dupa ce ca esti prost mai si semnalizezi!
Comentariu beton!22
@Irinoush, de fapt este: după ce ca ești prost te mai și caci in poteca! 😜😂👍
pe bune, boss? te-ai trezit cu fața la cearșaf?
păi în țara unde se plagiază doctorate la popime și meliție, să-ți fie rușine c-ai furat o “bicicletă”?
a, da, poate să-ți fie, dar pentru că ai furat “dăcît o bicicletă”…
Comentariu beton!64
Băi, măcar să nu se mai laude c-au furat-o. Că de la asta m-am activat.
Adică să furi și să nu te lauzi?
Comentariu beton!26
Da, ceva de genul. N-am zis că e obligatoriu să furi, dar dacă tot furi, MĂCAR NU TE MAI LĂUDA cu asta.
@Vasilescu, normalitatea a părăsit de multă vreme mioriticile plaiuri iar exemple avem la tot pasul;
ora 8,25 în holul spitalului de copii Sf. Maria Iași; eu citesc la tine pe blog, dom’ doctor (45-50 ani) vorbește ceva cu o mămică și pleacă apoi către secție; se oprește lîngă mine cu intenția să-și dezinfecteze mîinile; dispenserul e modelul ăla clasic, vasul de plastic paralelipipedic iar deasupra “U”-ul din metal, destul de mare, pe care orice mamaie care merge la Lidl știe că trebuie să apese; dom’ doctor plasează o palmă dedesubt iar cu cealaltă presează de vreo 4-5 ori recipientul de plastic; dispenserul îi lăcrimează 2 picături de soluție iar dom’ doctor se prinde care-i rolul cadrului de metal și rezolvă problema…
ai zice că un medic relativ tînăr și abia venit la serviciu (8,25 da?) știe să folosească un dispozitiv medical pe care pînă și un copil îl recunoaște, așa ar fi normal…
m-am gîndit inițial că e învățat doar cu alea cu senzor dar nu era suficient de tînăr pentru atitudinea asta; oboseală nu se citea pe fața dumnealui…o fi fost antivaxxer? sper doar că nu-i chirurg
Se dezbate încă. Ce zici?16
Am un tracker rusesc de muzică, ascult de acolo, îmi place, cumpăr.Folosesc Bandcamp și dacă îmi place ce pun băieții sau fetele, acolo, cumpăr albumul digital. Dacă nu sunt edificat, caut pe tracker. La fel mai fac și la jocuri. Joc un stage, două, este ok, cumpăr jocul.
Păi, da, că e normal să plătești munca oamenilor ălora.
Normal este și dacă dau 100 și ceva de € pe un joc și ei îmi livrează o mizerie plină de bug-uri ei să vadă ce îmi dau înapoi, bani, că mumu mi’au dat deja.
Comentariu beton!13
Din curiozitate, ce jocuri joci?
Furtul fără laudă e ca femeia fără țâțe sau savarina fără frișcă. 😀
Io piratez din viitor: folosesc Windows 11 ca să văd „Fast & Furious 11” și „Menopause Captain Marvel”. 😀
Degeaba furăm, dacă nu ne lăudăm! 😀 😀 😀
Cățeluș cu părul creț …
Fix la asta m-am gândit și eu când am citit articolul!
Nu furați !!! Statului nu îi place concurența !!!
Acest articol aduce atingeri grave dreptului inalienabil al românului de a se descurca !!!
Comentariu beton!37
As plati dublu pe un serviciul la care sa am access la mai mute filme si seriala. Acum astia s-au tras pe cur si si-au facut fiecare seriale si filme exclusive. Plm, n-o sa platesc 5 abonamente pe luna ca sa vad cate un film pe fiecare platforma. Asa ca arghhh mate
Ps. In tara in care daca depasesti ca boul si omori 3 oameni nevinovati, faci 3 ani cu suspendare, nu mi-as face griji
Comentariu beton!28
Sa o stapanesti sanatos!!! 🙂
Pe mine ma distreaza un anume blogger celebru care la fiecare cateva articole explica cum e cu etica pe net, cum fura toti nesimtitii, cum ii sunt preluate idei sau articole fara sa fie citata sursa. Dupa care are cateva sute de reviewuri la filme vazute de pe torrente.
Comentariu beton!23
De unde știi că sunt văzute de pe torrente? Întreb pentru că eu, de exemplu, am avut multă vreme un cont VIP de la HBO cu care puteam să văd filme și seriale pe care HBO nu le lansase încă pentru userii regular.
Sunt reviewuri la filme care deabea au inceput sa ruleze la cinema.
N-ai cum sa le gasesti pe servicii de streaming.
la cat e de chitros, da el bani pe filme, mda.
Să vezi ce stupefiată am fost eu la un training în care ni s-a explicat cum e cu fair play-ul în business, până la nivelul în care ni s-a zis că dacă ne nimerim în același loc (de ex: un restaurant) cu reprezentanți ai competiției care discută planuri secrete de lansare a vreunui nou produs, nu ascultăm, nu tragem cu urechea, ci pur și simplu le atragem atenția sau plecăm. După care, la un alt loc de muncă, să vezi ce stupefiat a fost cel care ne încuraja să facem rost de listele de prețuri ale competiției din magazinele în care concuram cu același tip de produse și i s-a spus pe loc că așa ceva nu se face și de ce. Suntem o țară în care habar nu avem de fair play, nu am fost crescuți în acest spirit (unii dintre noi, nu generalizez), vrem să fim noi tratați corect, să nu se fure de la noi, să nu fim noi nedreptățiți. La viceversa mai discutăm.
Comentariu beton!22
Pe vremea când vindeam asigurări de viață ING, ni se atrăgea atenția la cursuri că este strict interzis să denigrăm concurența. Iar dacă o făceai și erai prins, din secunda doi întrerupeau colaborarea cu tine. Mie mi-a picat fața la vremea aia, vorbim despre sfârși anilor 90.
Sau să ai în copy-uri claim-uri neadevărate 100%, eventual susținute de dovezi, studii, teste. A fost jale când a trebuit să schimbăm ”elimină mătreața 100%” în ”elimină mătreața până la 100%”.
Eu zic de anii 2000. Dar nu e ca și cum multora nu le pică fața și acum la din astea.
Ești într-o bulă cam dubioasă. Eu nici nu am auzit de filmul ăsta, nicidecum să întâlnesc oameni care se laudă că l-au văzut deja, înainte de lansare.
Incredibil! Cum să te lauzi pe net că vezi în premieră chestii piratate? Snouflecșii ăștia imbecili nu știu nici să fure cum trebuie, în plm! Strică manevra oamenilor simpli și cinstiți care piratează cu bun simț în funcție de necesități.
Ăăă….o fi apărut o variantă decentă a filmului la piraterie intensiv, sau doar CAM-uri cu subtitrare în rusă? Întreb pentru un prieten…. 😜
Comentariu beton!18
A apărut sigur, c-am văzut lumea vorbind despre el încă de anul trecut.
Confirm. A aparut si calitatea video e OK, nici vorba de filmare in sala.
Am vazut fillmul motiunii de cenzura depusa de PSD. Premiera peste 2 saptamani.
Prost. Da rau. Ciolacu a zis ca campania de vaccinare a fost un dezastru, Citu l-a intrebat daca s-a vaccinat, sa dea exemplu, asta a dat-o ca are ruptura de menisc, Citu a zis ca campania de vaccinare a fost un miracol. Barna era si el pe acolo, a zis ceva dar a vorbit foarte repede si axiomatic si n-am retinut ca sa va povestesc.
Nu stiu incotro ne indreptam
Comentariu beton!26
Filmele cu PSD sunt cele mai proaste ever desi au scenarii horor , de scot tara in strada . Poate din cauza finalului previzibil , cam toti mafiotii ajung la puscarie .
Nu mi-am prezentat treaba facuta la timp doar pentru ca colega nu avea chef sa si-o faca pe a ei…am tras de ea, o facuram, prezentaram,dar, tocmai eu am avut o scapare pe care, daca o prezentam atunci cand o facusem,aveam timp sa o remediez…
Cred ca am mai avut o discutie pe o tema asemanatoare acum ceva timp.Majoritatea oamenilor iti vor desconsidera munca ca vorba aia ,ce asta e munca ,ce produci tu pe aici ,cuvinte.Profesorul ar trebui sa predea gratis doar din vocatie ,medicul sa cosulte gratis ca de aia a jurat lui Hypocrate s.a.m.d.Platit trebuie instalatorul,zugravul,mecanicul ca de la astia vezi lucruri palpabile ,pui mana si tipi exista.
Sa vezi capace ce mi-am luat de la prieteni cand le-am zis ca am Windows cumparat (varianta retail din magazin) si subscriptie anuala pt antivirus.
Sau cand mai cumpar cate un joc pt PC de pe Steam.
Iar cel mai mare critic e un amic care chiar el produce softuri si are un salariu frumusel.
Pur si simplu nu poate concepe ca acele softuri nu sunt gratis.
Sau mai e vorba si de superioritate prin care vor sa arate ca sunt „dăștepți” si ei nu dau bani, ci se descurca.
Deh, nu suntem noi natiunea cu „sa ni se dea/sa ni se faca”?!
Comentariu beton!13
Sunt in acelasi film cu tine, ai dreptate si nu neaparat.
Lucrez in IT. Cumpar tot ce se poate cumpara dpdv licente sw, jocuri, am subscribtii (mai multe, da, platesc si pt parinti) la toate platformele de streaming dar in acelasi timp consider ca noi in Romania avem ce n-au altii: avem internetul liber. Si e bine sa ramana asa.
Totusi, eu nu traiesc din content online si nici nu am asta ca hobby. Parerea mea e subiectiva in felul ei, asa cum e si a ta.
Nu ma refer la bulă, unde toata lumea isi permite sa plateasca 25 lei la youtube, doar refuza sa faca asta, ma gandesc la toti copiii de la sate si orasele mici, care fara piraterie ar avea acces la infinit mai putine lucruri.
Comentariu beton!17
A, stai, deci au internet (că altfel n-ar avea cum să pirateze), dar e ok să nu plătească pentru filme/seriale/alte chestii de pe net, doar pentru că sunt de la sat sau dintr-um oraș mic? Păi pe același principiu, ar trebui să aibă voie să fure toate produsele pe care noi le găsim în supermarket-uri, dar la ei la țară sau în orașele mici nu sunt. Ți-e poftă de produsele din săptămâna Italiană de la Lidl, ai dreptul să le furi dacă n-ai Lidl în oraș. Șerif, furtul intelectual e furt. Indiferent cum îl justifici tu.
Robin Hood ar fi de acord cu asta. 🙂 Doar că nu, nu în zilele noastre, nu în Europa, nu în România. Pirateria este și ar trebui combătută și afacerile respective închise/eliminate. Iar inechitățile sociale și creșterea accesului copiilor sau categoriilor defavorizate la diverse lucruri trebuie făcută fără dublă măsură în respectarea moralității sau legislației.
Ok, înțeleg că poate nu ți se pare în regulă să învinovățești copiii sau pe părinții acestora sau pe whatever pentru folosirea serviciilor de piraterie, dar nici n-aș merge în direcția evidențierii virtuților pirateriei, cu ”care fara piraterie ar avea acces la infinit mai putine lucruri.”
39 boss nu 25. Ca e family pack. Nu fi egoist.
Da mă, dar nu e tot una cu a fura o bicicletă, e treaba mai gri. Că dacă oricum nu ai cumpăra și piratezi nu e că și cum au pierdut n dolari, pt că nu e nimic fizic, și oricum toate studiile arată că pirateria le ajută industriile de la gaming la muzica la filme, toate. Și plus că uneori nu prea ai de ales, tot ce e Disney, HBO max și care or mai fi… Și chiar daca ar fi deja aici… Plm la salariile noastre sa plătești 200$ pe luna subscripții, plătești o chirie. E și lipsa de viziune din partea lor. Da nu e ok sa furi, dar nici ok să ceri preturi de vest când salariile sunt de kkt.
Comentariu beton!24
M-am căcat pe mine de râs la asta „nu e nimic fizic”. Veșnica scuză a tuturor celor care fură content. Sigur, boss, dacă nu e un obiect sau ceva, atunci nu e furt, mai dați-vă-n plm cu filmele voastre. După care am râs si mai tare la aia cu pirtatatul care ajută industriile respective. Exact, dar exact, cum îmi ziceau mie muiștii care-mi furau texte, postări sau articole: „să zici merci că te băgăm în seamă și-ți facem publicitate”. Bănene, ce e în țara asta!
Încă ceva, 200$ pe lună subscripții??? Adică aproape 1000 de lei? Boss, pls, zi-mi și mie la ce ești abonat tu, că eu plătesc undeva până în 25 de euro pentru Netflix, HBO și Amazon.
@Mihai, pe la începuturile Netflix în Ro, 2016 cred, citeam undeva un interviu cu un șmecher de la ei care zicea că pirateria se naște din frustrarea oamenilor care vor să vadă chestii și nu au unde. Și țările cu un nivel ridicat de piraterie reprezintă un potențial pentru Netflix, d-aia au venit și la noi. Cu alte cuvinte, dacă nu piratam, proști rămâneam. Deci putem zice că pirateria a ajutat? 🤣🤣
Cu siguranță putem zice. Pirateria în acest caz a fost unul dintre indicatorii că au de ce să vină pe piața de la noi. Dar de aici până la ce zice @Paul…
„nu e nimic fizic” 😂😂😂
Parca mi te si imaginez pe la politie dand o declaratie conform careia, ti s-au sustras toti banii de pe card.
Iar nenea politistul sa vina sa te bata pe umar si sa-ti zica „boss, e ok, nu ti-au luat nimic ca nu era nimic fizic pe cardul tau”.
@Mihai Vasilescu: Dacă ți-ai luat Windows cu 11 Euro, să știi că și ăla e furat. Sigur, nu de tine, e furat de altcineva care ți l-a vândut ție. Adică nu ai furat bicicleta, dar ai cumpărat-o de la băiatu’ din colț – „boss, am un ceas mișto, uite colea în sacoșă, sau poate vrei un parfum, original, boss, aaa, am și bicicletă, aproape nouă”.
Licențele astea foarte ieftine, găsite aproape oficial pe diverse site-uri, sunt destinate țărilor foarte sărace, unor zone defavorizate sau sunt alocate pentru proiecte foarte mari, guvernamentale, ONG-uri, etc. Niște băieți deștepți le „reconvertesc”.
Deci zici tu că toate astea sunt licențe piratate și ăștia le vând așa in văzul lumii, desi sunt la negru? https://zoso.ro/a-venit-vara-cu-reduceri-la-licente-p/
Dap. Sunt la un negru puțin mai deschis la culoare, adică Microsoft încasează niște bani, foarte puțini, pe ele, dar au fost deturnate de la destinația lor și vândute pe altă piață, în alt scop, la prețuri mici… Dacă vrei să verifici, poți încerca să scrii la Microsoft 🙂
Și off-topic, ca să nu te superi pe mine… îți recomand „Prieteni și Eroi” de pe Netflix. Israelian, bun, joacă Akiva din Shtisel, un rol total diferit. Și un tip din Fauda.
L-am văzut, l-am văzut.
Vezi că pe finalul articolului de la zoso, scrie clar ce e cu licențele astea. E un citat acolo care ar și link. Dă click și citește, poate o să înțelegi de ce nu sunt la negru și nici la gri.
Am citit. Probabil că ai dreptate.
Eu am văzut pe undeva și părerea lui Microsoft, diferită (nu mai știu unde, dar caut). Hai să vedem cum se tranșează procesul ăsta la final, la Curtea superioară. Că e posibil să intervină și alți mari producători de software.
Până la urmă, aș spune că nu e prea corect ca unii băieți să caute licențe vândute pentru vreo țară săracă din Africa (că tot e un comentariu mai sus despre cum nu poți vinde în România cu aceleași prețuri ca în vest, că puterea de cumpărare…) și apoi să le revinzi către țările bogate. Comparat cu Congo și România e țară bogată.
Da, corect. Probabil undeva ceva e rămas nereglementat, dar cătâ vreme e nereglementat, licențele se vănd legal. De altfel, cred că dacă aveau pârghiile legale, ar fi intervenit în secunda doi cei de la Microsoft.
Am mai explicat pe aici, nu m-a ascultat nimeni. E o zona gri, in europa e ok, in us e pușcărie.
Pt uz personal.
Pt firma, daca vine bsa e nevoie de factura sa vada de unde ai cumparat.
Iar alea cu 11 euro sunt in zona gri.
Adrian, uite aici părerea pe care o cauți: https://www.cabral.ro/mana-sus-cine-mai-pirateaza-softuri-si-in-2019/
Gresesti cu licentele alea. Sunt perfect valabile si nu sunt „non comercial”. Tipul de licente de care vorbesti tu sunt bine inregistrate la Microsoft si oriunde apar altfel decat sunt prevazute sunt blocate instant. Pentru ei este foarte usor si-ti blocheze licenta si windows-ul sa fie limitat in momentul ala. Sozo nu bate campii.
Normal că se laudă. Altfel cum ar afla oamenii că el e jmeker? Căci a fi jmeker în ziua de azi este o virtute. Și cel care apoi spune că e de kkt ce a furat, cumva este o justificare a furtului. Vedeți băi, de ce nu am plătit? Cum să plătești un kkt? Voi, fraierilor, nu aveți decât să platiți. Cam asta e mentalitatea. L-am făcut pă fraer!
Am vazut „Another Round” sambata la cinema. Doamne ce dor mi-a fost de un film bun vazut la cinema! Si asta chiar este un film foarte misto!
Urmeaza „Babardeala cu bucluc…” si „Nomadland”.
Din cauza ca a venit netflux in Romania, si cu voyo, s-a inchis iplay. Cei de la voyo au facut n reclamatii, dar la ce content au, tot nu au success.
Asta nu inseamna ca e ok sa piratezi sau sa vinzi invitatii de filelist. Numa zic.
Ohooo … remember iplay … ehee
Fan warcraft… Am jucat pe ceva servere pirat da nu mergea … Tot platit a fost fain. Nu că nu ar fi mers mica , da prea multi cheateri prea multe bug-ui , ore mult conținut lipsa. După ce am trecut pe oficial am dat bani și pe licențe de win dows office, antivirus etc. Nu zic că nu aș găsi sau nu sunt de astea piratate suficiente da am ajuns in faza in care prefer să plătesc decit sa mă sece tot felul de probleme de la crackuri. La filme mă uit și eu.. pe site de streaming, și de obicei nu reușesc să bag un film cap coada…
Pe mine ma mira curajul unora de a instala programele (crakuri) pe PC-ul de pe care acceseaza conturi bancare/conturi de e-mail/date sensibile, etc.
Crakul ala poate contine un keylogger care iti monitorizeaza tot ce accesezi pe PC si iti trimite datele catre un server… si pe urma te trezești ca-ti dispar bani de pe card.
Sau poate contine un client de minare criptomonede si nu știi de ce iti ruleaza PC-ul mai slab.
Intr-o lume digitala nu punem deloc accent pe securitate digitala.
Ne supărăm ca ni se ia temperatura la intrare in magazin (si urlam ca sunt datele noastre personale), dar nu avem nici o problema sa instalam crakuri care nu știm ce contin si nu stim ce fac.
Educație 0
Familia a vrut sa vada Cruella, l-am piratat si ne-am uitat la el. Nu am avut alta optiune.(cinema-ul nu e optiune in perioada asta). Disney nu e disponibil in Romania ca plateam 30euro pentru el(am verificat pretul)…p.s. platim netflix, amazon video, youtube premium, spotify, hbo go si ocazional mai luam filme de pe rakuten tv .
În urmă cu câțiva ani (nu foarte mulți), am prins chiar de la început, pe ProTv, un film cu Tom Hanks căpitan de vas atacat de pirați somalezi. Zic: hai să mă uit la un film la tv ca oamenii normali. Nu bine mă fac comodă, încep reclamele. Stau o tură de reclame că nu mor, dar a doua tură de reclame m-a pocnit atât de rapid după prima încât mi-am pierdut răbdarea, l-a găsit soțul pe net și asta a fost. Până s-a terminat la mine, pe ProTV abia ajunsese la jumătate cu tot cu reclame și era deja 1 noaptea.
Nu mai pot. Pur și simplu nu mai pot să suport să mă uit la ore-n șir de aceleași reclame stupide întrerupte de mici calupuri de filme sau emisiuni.
Dacă îl găseam pe Netflix mă uitam acolo la el (nu mai știu dacă aveam atunci Nexflix sau dacă se găsea). Sau dacă aș fi știut de vreo platformă unde să poți să vezi orice film mai vechi plătind o mică taxă (1-2$ pe film, să zicem), aș fi plătit, dar nu știu de așa ceva.
Dacă mi-ar veni să mă uit la filme mai vechi, nu mai vorbesc de filme europene sau niște filme românești mai vechi puțin habar n-am unde să mă uit la ele altundeva decât descărcate de pe torente. Dacă știe cineva, să mă lămurească, nu mă deranjează să plătesc sume decente pentru ele.
Același lucru valabil pentru câte-o melodie de la un artist care nu-mi place destul de mult încât să cumpăr tot albumul. Aș cumpăra melodii individuale dacă aș ști de unde.
Cinemaraton, canal de filme ro pe rds.
Noutati rar de tot pe streamerele oficiale si mai mult seriale. Si pe Netflix si pe HBO Go (ca Max unde chiar sunt noutati nu meritam). Prime, Apple sunt in engleza si nu toti stiu asa de bine incat sa poata urmari un film cursiv. Rokuten este scump si cu filme de anul trecut in cel mai bun caz. Si in plus e pay-per-view, deci platesti pentru fiecare film vazut. Asta ar fi o solutie daca ai putea vedea filmul acasa linistit platind costul unui bilet sau pe acolo…. Dar nu. Nu se poate ceva civilizat. Practic ai optiuni pentru „vechituri”. Pai daca vrei sa scapi de piraterie da o alternativa civilizata oamenilor. Sunt curios cat s-a piratat Thunder Force sau Army of the Dead care au aparut pe Netflix simultan cu cinematografele. Deci pina nu-si revin la cap cu streamingul si preturile la pay-per-view nu va dispare pirateria. Valabil si la carti unde pretul unei carti e de 35 lei in format hartie si 45-50 lei in format electronic (bezna mintii). Parerea mea Mihai e sa nu mai mori de grija lor ca nu e cazul.
Mi se pare incredibil cât de bine reușesc oamenii să se mintă doar ca să justifice ceva ce este furt. Ba că într-o parte e prea scump, ba că în alta nu găsești exact filmul ăla pe care-l vrei tu etc etc. Și toate astea pentru că la noi încă nu au început să se ia amenzi babane pentru priaterie. Și, desigur, pentru că aproape nimeni nu asociază contentul cu ceva ce poate fi furat. Dacă în loc de filme ar fi fost obiecte, lucruri, produse palpabile, discuția asta n-ar mai fi avut loc pentru că nimeni nu era nebun să-și caute scuze pentru c-a furat un tablou, să zicem.
Băi, n-am cum să nu le port de grijă în condițiile în care eu trăiesc exact din același lucru. Doar că, în loc de filme, sunt texte. Ai idee cam ce simți când vezi un text scris de tine la cineva care l-a postat ca și cum ar fi al lui? E o senzație groaznică, dar cel mai groaznic este că pur și simplu te simți neputincios că nu ai ce să-i faci.
Mihai, sunt absolut de acord cu tine. Eu doar iti explicam ca nu are rost sa te enervezi pentru ca situatia este aista care este si alea sunt motivele. Referitor la amenzi, cele mai mari amenzi sunt in USA si 90% din piraterie se face acolo. 🙂 E la fel ca si in cazul drogurilor. Au dat drumul la marihuana la liber a scazut si consumul de cocaina si heroina substantial. Asa e natura umana.
„Dacă în loc de filme ar fi fost obiecte, lucruri, produse palpabile, discuția asta n-ar mai fi avut loc pentru că nimeni nu era nebun să-și caute scuze pentru c-a furat un tablou, să zicem”
trist ca am vazut doar un singur „dar noi romanii”. Era amuzant.
Si da, asa se intampla. Oamenii percep lucrurile diferit. Si gradul de „furt” din capul lor este total diferit. Daca lasi intr-o camera unde au acces mai multi oameni niste bani s-ar putea ca acei bani sa ramana acolo. Dar, in acelasi timp daca lasi niste beri s-ar putea ca berile alea sa faca repede gaura. Pentru ca lumea vede diferit lucrurile
in cazul „filmelor” e si mai gri. Pentru ca nu toate filmele pe care le vezi pe furt reprezinta si filme pe care le vedeai la cinema. D-aia e gri, pentru ca nu e ca si cand atunci cand vezi tu filmul de pe ilegal ii iei altuia posibilitatea de a folosi, legal, acel film. Asa ca paralela cu bicicleta nu prea se pupa, ca daca io fur bicicleta aia …cineva merge acasa cu taxiul
Cu softwareul e putin mai gri inchis, in sensu ca alde windows il folosesti zilnic si cam erai obligat sa il folosesti
Dar, o sa vezi repede crescand la loc pirateria. Nu pentru ca „bani”. Ci pentru ca „comod”. Deja ai 1100 de servicii de stream, daca vrei sa vezi un serial tre sa cauti sa vezi: cine il da, e valabil pentru tara ta, cat te mai costa si ala, ai aplicatia pe televizor etc
Asa ca pornesti frumos vpnul, deschizi torentu, dai jos, pui frumos pe stick, laptop sau ce ai tu…si te uiti la serial
E frumos? Whatever
*inchisoare pentru download de film. in conditiile in care nu faci inchisoare pentru furturi de bunuri, faci inchisoare ca te-ai uitat la lessie de pe torent. Lol
Șerif, poți să furi o bicicletă din aia care se închiriază, moment în care nu mai merge nimeni acasă cu taxiul. 😉
Daca vrei sa facem o discuție serioasa, ca sa zic asa, am putea incepe se la principiul ca pifateria si furtul fizic sunt doua treburi destul de diferite.
Ca sa compari cu bicla de închiriat ar trebui sa o comoari cu mersul cu aia, fara sa plătești. Asta ar fi cel mai aproape.
Dar, ți-am explicat. Poți sa crezi sau nu, dupa cum vrei. Este natura umana sa faca diferența intre lucruri. Indiferent daca legal este același lucru. Nici macar nu e de răutate, pur și simplu asta este. Si nu are, musai, legatura cu banii
Ti-am dat exemplul cu banii si berea. In studiu nu era bere ci suc, pentru ca evident nu mi-a cacat mie exemplu ci era dintr-o carte, despre un studiu privind onestitatea.
O alta parte la studuu era opinia oamenilor despre onestitatea tarii. Si, majoritatea au fost cu „pfff, la noi o sa va dea contorul peste cap de cat de hoti suntem”, dar, evident, toate tarile in care l-a făcut aveau cam aceleași rezultate. Destul de fun
Pe de alta parte, „onestitatea” e si de partea ailalta „am pierdut x euro cu serialul pe care oricum nu l-am pus la dispoziție in tara aia”
Dacă îți place actorul și nu ai văzut The Hunt, recomand
Pirateria si furtul fizic nu sunt chiar mere cu mere. E ca si cum as vedea ca vecinul si-a facut o bicicleta frumoasa, asa ca decid sa imi fac una la fel. Dar vecinul vrea bani cat pentru una noua pentru fiecare exemplar pe care vede ca il fac cei din jur. PS: Am netflix, HBO Go, Spotify, PS Plus si cumpar jocurile…Dar ocazional, mai dau jos de pe torrenti cate un film sau episod, inainte sa apara pe serviciile de streaming la care sunt abonat.
Nu reușesc să înțeleg exemplul tău, sorry. E o fabulație fără nicio legătură cu realitatea, nu văd pe ce bază ar vrea și ar obține vecinul banii ăia.
Pe baza ca el a avut ideea cu bicicleta, idee pe care am copiat-o si eu si altii. Vrea drepturi de proprietate intelectuala pentru ideea lui. Din acelasi motiv nu ma lasa nici sa vand bicicleta mea, pentru ca se bazeaza pe ideea lui…
Știi că dacă bicicleta aia nu e cu opt roți (sau inovatoare într-un fel sau altul) și nu e înregistrată la OSIM, nu poți să opri pe nimeni să vândă biciclete identice. Iar dacă e înregistrată la OSIM, hopa, că intrăm pe teritoriul exemplului meu. Furt intelectual, adică.
Ca tot discutam de furt, ia uite aici:
https://adevarul.ro/economie/business-international/filiala-irlandeza-microsoft-platit-2020-zero-taxe-profit-315-miliarde-dolari-1_60b9079c5163ec4271b9b1c9/index.html, ca sa punem un pic lucrurile in context…Chestia nu anuleaza argumentatia de mai sus, dar uneori hotul striga hotul…