Prima, dar și ultima oară, când am băut o cafea într-un local din ăla specializat exclusiv pe cafea, știți voi genul ăla de loc unde până și femeia de serviciu are un master în făcut cafea la ibric din boabe culese de fermieri columbieni cu mâinile goale, am crezut că face asfixie mecanică băiatul ăla care servea cafea la mese.
Când i-am zis să-mi aducă niște zahăr, am crezut că gata până aici i-a fost. Serios, poate nu mai rețin eu foarte exact, dar mi s-a părut c-a dus o mână la piept și s-a lăsat moale pe-o parte. Iar când am mai adăugat senin și nevinovat „și-un pic de lapte, te rog, rece, dacă se poate” am crezut că l-am pierdut definitiv. De-aia am și hotărât că-mi trebuie un espressor acasă, că n-aveam chef să fac naibii vreo victimă nevinovată printre barista din București.
Partea bună e c-a trecut ceva vreme de atunci și între timp am reușit să renunț la zahărul din cafea, dar nu pentru c-aș fi devenit vreun fin cunoscător, ci pentru că nici nu e sănătos și mai și îngrașă. Și, da, trebuie să recunosc că-i strică și gustul, acum n-aș mai pune zahăr în cafea nici sub amenințarea cu arma.
Altfel, să știți că pot să apreciez o cafea bună preparată de cineva care știe ce face, a studiat arome, combinații, metode de prăjire și ce mai studiază ei acolo, doar că vreau să decid eu singur când și dacă am nevoie de o aromă perfectă sau nu. Exact pe sistemul cum pot să mă duc la prânz la Obor să bag niște mici cu muștar, după care, în seara aceleiași zile, să mă înfig într-un restaurant de fițe și sa-mi comand un menisc de prepeliță în aspique.
Și toate astea vi le spune un om care nu poate funcționa fără cafea. Dimineața, după o primă cafea încep să mi se dezghețe ușor-ușor rotițele din creier, dar abia de la a doua încolo simt că pot să articulez din nou fraze coerente. N-aveți idee câte cazări cu mic-dejun inclus am plătit doar ca să fiu sigur că am unde să beau o cafea dimineață la prima oră. Că de mâncat, nici vorbă, la ora aia, dar fără cafea n-aveam cum.
Am făcut această minunată introducere doar ca să vă pot spune că până acum am trăit în minciună, în ceea ce privește sfânta cafea de fiecare dimineață. O spun cu toată responsabilitatea și-am ajuns la această concluzie de când a intrat în viața mea acest minunat aparat, pe numele lui espressor De’Longhi PrimaDonna Elite. Ce-i drept, n-a intrat de mult, doar de vreo câteva zile, practic încă e ca un bebeluș în brațele mele, dar, fraților, a spus stop-joc la tot ce mai aveam eu ca espressor prin casă. Și mai aveam vreo trei. No joke.
Mașinăria asta bate la popoul gol orice am mai înfăptuit eu până acum pe acasă în materie de cafea. Am la distanță de o simplă apăsare de buton 13 rețete de cafea predefinite, de la simpla cafea americană, până la Cafe Latte și Latte Macchiato. Ar fi trebuit să vedeți cum au reacționat fetele când au văzut că-și pot face ciocolată caldă printr-o simplă apăsare pe buton. Noroc că în această casă ciocolata e cu porția, fie ea și caldă, altfel nu le mai dezlipeam de lângă espressor.
Iar dacă nu mă satisfac astea 13, nu-i problemă, pot să-mi fac propriile mele rețete. Am atâtea moduri de a râșni cafeaua, de a încălzi apa, de face sau spumă de lapte, am atâtea setări și programe, încât sunt convins c-aș putea obține o cafea care ar putea fi catalogată de la decentă în sus chiar și în localurile alea despre care vă povesteam la începutul articolului. Mă rog, nu cred că va fi cazul vreodată, nu sunt chiar atât de creativ în acest domeniu, dar mă fascinează gândul că dacă chiar îmi doresc asta, pot s-o fac.
Mai are rost să vă explic că sunt atât de sigur pe mine datorită modului în care espressorul comunică cu tine prin intermediul ecranului ăla touchscreen? Cred că nu mai are. Sau datorită sistemului de făcut spumă de lapte, pe care italienii l-au botezat, și pe bună dreptate, Latte Crema. Serios, după ce ai pornit mașinăria, și începi să butonezi pe-acolo, o nouă lume ți se deschide, o lume in care devine extrem de simplu să-ți faci cea mai șmecheră cafea din lume.
Dar ce mă sparge cel mai tare e altceva, vă zic imediat ce. Eu beau dimineața trei cafele. Prima trebuie să fie mai slabă, cât să mă obișnuiesc cu realitatea faptului c-am fost nevoit să cobor din pat și să mă apuc de treabă. În schimb, a doua trebuie să fie strong, pentru că de cele mai multe ori gândul că va trebui să muncesc aproape că mă doboară și simt că trebuie să fac ceva în privința asta. A treia e mai lejeră, e așa de întreținere a atmosferei, eventual un cappuccino sau ceva pe-acolo. Ei, dacă până acu’ trebuia să mă întrebuințez serios pentru toate astea, acum le am la câte un apăsat de buton distanță, ceea ce este absolut demențial.
Ca să nu mai zic că poți controla toate astea și prin aplicația pentru mobil, deci practic voi putea să-mi fac liniștit prima cafea, deși eu încă mai lenevesc în pat semi-adormit. Procrastinarea mea râde cu gura până la urechi când aude treaba asta.
Mno, aș putea sa vă mai povestesc o grămadă, că de când îl am, numai asta fac, mă joc la el, am produs o cantitate de cafea zilele astea pentru care m-ar putea invidia multe cafenele din țară, dar risc să-i plictisesc pe cei pe care nu-i interesează subiectul.
Așa că mai bine vă arăt eu de unde se poate lua espressorul și vă spun că, dacă aveați de gând sa faceți o achiziție de genul ăsta, folosiți codul Mihai10, pe site-ul eMAG, și-o să constatați că-l luați mai ieftin cu 10%.
Ah, să nu uit, încă o chestie tare care m-a impresionat și m-a făcut să devin fan al brandului: Espressoarele automate de la De’Longhi sunt produse exclusiv în Italia și România. Da, există fabrică De’Longhi la Jucu, lângă Cluj, chestie de care habar nu aveam, dar mi s-a părut foarte tare când am aflat. Un motiv în plus să-mi pară bine că v-am povestit despre PrimaDonna Elite.
Cam atât pentru azi.
Eu plătesc abonament la cafea și nu beau cafea. Când îmi aduc băieții apa, am un corp pe antreu unde pun cafeaua și pun ei acolo pungile și cutiile cu capsule. Jumătate din ăla este plin cu cafea, Lavazza și Kafune. Să fie.Dacă vine careva și io n-am cafea.
Știu ce zici, am avut și eu sistem cu capsule ani de zile. De fapt, există și acum în casă unul din ăsta (ăl mai sistem cu capsule) pe care îl folosește stăpâna inimii mele. Io am trecut la nivelul următor. 💪
La Kafune aveț și Oana Pelea … or dăcât …pelea :p ?
Boierule, trei espressoare, a?
Beau cafeaua cu zahăr. Fără lapte. Nu fac parte dintre persoanele care consideră că zahărul e chiar așa de nociv. Adică nu pun zahăr în cafea, dar beau cola zero cu îndulcitor care tot un fel de zahăr e, despre ce vorbim?
Dar acum o să beau cafeaua și o să arunc o privire la espressoarele alea.
Trei, șefa. Chiar acum mă gândeam că măcar unul dintre ele ar trebui să plece la ferma aia unde se duc espressoarele când se duc. Să fie fericit și să se joace toată ziua cu alte espressoare. 🤭
I-auzi … o pui de un giveaway cu autograf ?
Parcă îmi văz nepoții peste veacuri … Acest expressor a aparținut marelui blogăr Mihaaaii Vasileeeescuuuu. Licitația începe de la 10k dă coco 🤪
Comentariu beton!26
Beau cafeaua fără lapte, fără zahăr, dar pun o bucată ciocolată neagră Lindt în ea. 😍
Am un espressor 15 bar, dar și Krups Nescafe Dolce Gusto cu capsule. Mărcile preferate de cafea sunt Illy, Julius Meinl și Lavazza.
Din când în când, beau un latte macchiato caramel cu ciocolată neagră, scorțișoară și un cub de zahăr brun. 🤪
Partikip la espressorul MV cu autograf! 🥳🥳🥳
Comentariu beton!16
Inca ma intreb cum reusiti sa va beti cafeau fara zahar . Daca nu-i pun macar un degetar simt ca mi se zburleste parul in cap
Comentariu beton!14
@Tulceanul: dacă pun zahăr, mi se pare că-i ceai. 🤪
Ceaiul negru, în schimb, îl beau cu un deget de zahăr pe fundul căniței de sticlă. Altfel, n-are gust. Fără să amestec.
Mi-a stat cafeaua în gât când am văzut prețul. Soțul a spus să nu îl iau pe ăsta. Se uita la mine de parcă mi-ar fi adus cămașa de forță. 🤭🤭🤭🤭
Comentariu beton!25
Da, înțeleg reacția. Îl înțeleg și pe soțul. Ideea e că decizia să-ți iei un espressor din ăsta automat foarte șmecher vine doar după ce te obișnuiești cu gândul, după ce faci research să afli ce poate sau cât e de fiabil. La mine așa a funcționat, nu l-am luat de pe o zi pe alta, că făceam tahicardie. 🤣
La mine îs 13 ani fără zahăr in cafea. Vorba ta, nici sub amenințarea armei n-o mai contaminez :)))) și sa fie tare de sa stea lingura in ea ….
dacă situația mea actuala ar fi alta, mi-as lua un asemenea expressor ca și io aveam tassimo, dolce gusto și încă altele… și întotdeauna e loc de mai bine. Dar cine știe… probabil cândva când or fi apele line. Pana una alta…. bucură-te-te de minunăția aia. E super mișto ☕️☕️☕️👌👌👌
Da, rezolvă tu ce e important, că ai timp după de cinșpe espressoare.
Când am început să citesc articolul mi-am dat seama că este vorba despre un expressor de cafea. Dar cum se-ntâmplă atunci când ești curios, adică scrolezi să vezi despre ce este vorba, după care revii la citit, adică nu mai ai răbdare, de data asta am zis să ajung acolo citind, iar dacă este și De’Longhi dau cu basca de pământ. Am unul, nu la fel ca ăsta, da’ am. Bun de tot De’Longhi.
Basca e jos!
Comentariu beton!15
Da, știu, și eu mai citeam finalul cărților când mă ucidea suspansul. 🤭🤭🤭
Eu am din ăla pe cafea măcinată, e mai vechi, dar nu se compară cu unul care macină boabele atunci, e demențial. Am zis să nu-l abandonez, îl am de vreo 5-6 ani, cred.
Da, astea automate care macină cafeaua pe loc sunt cea mai șmecheră invenție în materie de cafea.
nu chiar. pentru cafea buna is mai bune alea separate.
Pentru leprele de noi astea full automate sunt cele mai bune 😀
Intentionez si io sa imi iau, dupa ce ma mut. Ma plictiseste sa imi fac in fiecare dimineata filtru. Probabil o sa ma enervez cand o sa trebuiasca sa il curat, dar hei, uitam (la achizitie) partea aia.
Inca nu stiu ce iau, sigur nu de banii aia. Sper sa o conving pe doamna sa dam vreo 500e
@MV, exact. Chiar dacă nu ești băutor de cafea, când auzi râșnița și simți mirosul de cafea pici pe spate. Eu sunt băutor de cafea de vreo 12 ani, până atunci consumam din joi în Paști, dar, tot pe atunci m-am lăsat și de fumat. Și cum se zice că o cafea nu merge fără o țigară…
Despre espressoare numa’ de bine, la mine acasă trăiască ibricul. Momentul ăla când începe cafeaua să se umfle de pe margine, să se adune în centru și apoi începe să urce vijelios pentru a se elibera din recipient…de neînlocuit. De mirosul atunci când se toarnă în cești nici nu mai zic, e priceless.
Eu am crezut că fac asfixie mecanică atunci când i-am făcut tatei prima oară frappe. Bibilit, tapsterizat, cu fix două degete de spumă, o desăvârșire cafegistică. A scos paiul, l-a lins de spumă, l-a pus pe-un șervețel și băut cafeaua aia…ca pe suc. 😱
Comentariu beton!40
Nuș ce să-ți răspund. Nu mai am răbdarea necesară să-mi fac cafea la ibric. Și chiar dacă aș avea, gustul mi se pare mult sub ce poți obține de la un espressor, fie el și unul mult mai slab decat DeLonghi ăsta.
Tapsterizat ? Ce e aia ? 🤪 Anduța, zi iute … ai nisip pe balcon ? Știi cum îi cafiauaaa la nisip … ioi.
Eu sunt îndrăgostită iremediabil de gustul de cafea grecească, așa că orice alte comparații de gust ar fi nedrepte. :-)) Serios, consider că majoritatea cafelelor sunt ok, nu am pretenții speciale de gust, beau de tot felul, inclusiv din alea de la dozator uneori.
Habar, da, știu cum e, e foarte bună. 😋
Multumesc ,Anduta credeam ca sunt singura nebuna careia ii place doar cafeaua la ibric .Sa mai zic ca greu am renuntat si la o rasnitoare veche manuala ,imi placea sa mi pun boabele in ea si sa privesc in timp ce o invarteam ,pe geam ,sa vad cum e vremea ,sa ma gandesc in ce ma imbrac,mirosul ala de cafea proaspata ma imbata inainte de a o face,expresorul doar la servici in caz de ….dar nu am nici o bucurie de la cafeaua aia.Spre amuzamentul sotului mi am adus ibric si n Anglia ca expresor se gaseste dar ibric ba, s au nu am gasit eu ,acum ma gandesc ca nici nu stiu cum ii zice in engleza.
@claudia: ibric = kettle, dar kettle îi spune și la fierbătorul de apă. 😉
Claudia, mie nu-mi place doar cafeaua la ibric, îmi plac o grămadă de alte cafele și mă bucur de ele. Dar la noi acasă există doar cafea grecească la ibric și granule de frappe. Prin locante mă orientez, mă descurc, aleg bucuros din ofertă. La serviciu a existat din start espressor, beam și beau cu plăcere. Dar între timp a apărut și un ibric și, odată cu el, o libertate mai mare de alegere. Bine, doar când fac eu cafea nu e cu libertate din asta: e la ibric sau deloc. 😛
Anumite părți ale espressorului trebuie demontate și curățate după utilizare (mai ales dacă e vorba de chestii cu spumă de lapte) iar eu detest visceral (că tot e John pe-aici și de la el am furat expresia 🙂 ) acea operațiune.
nu se egzistă nimic mai odios pe lume decît cafeaua grecească, word!
prin 2002, prima ieșire estivală în Grecia (ce dor îmi este…); ouranopoli, lîngă Athos; mîncare, peisaje, marea, liniștea…totul era perfect; totul, mai puțin ceea ce avea gust de nisip dar grecii o numeau coffe; ok, am zis, mai mult mythos… 9 zile n-oi muri; eram pe mica plajă din fața hotelului, io cu soția, un cuplu de greci (el super epilat, ea păroasă și cam grasă) cu un copil care tot striga “kaburachia” și, tot cu un băiețel, un cuplu de italieni pe cale de a se destrăma pen’că vacanța grecească, se pare, fusese doar ideea lui; era a treia zi de sejur; citeam pe șezlong, ceva lejer, Mario Puzo, cînd, ca un popîndău, am ridicat nările brusc; nevastă-mea ridică ochii din carte și mă întreabă “ce-i?”; io, fără să-i răspund (și acum mă șochează inconștiența), m-am ridicat ca un zombi și am plecat, peste pietroaiele din stînga, către locul de unde venea dumnezeiescul miros; după digul natural (în care mi-am și zdrelit un picior, parcă), era Edenul: o rulotă din care o doamnă și fie-sa vindeau sandwich-uri, snacks-uri și….espresso; la întoarcere, italianul m-a simțit de la vreo 15 metri și a fost rîndul lui să devină zombi…
Comentariu beton!27
Costică, eu cred că dacă ne străduim puțin putem găsi pe lume lucruri și mai odioase decât cafeaua grecească! :-)))) Pilozitatea excesivă la femei, ar fi unul dintre ele. Pilozitatea lipsă la bărbați, altul. Ouranoupoli, ca destinație grecească de vacanță. Cafeaua caldă, de orice fel, vara, pe plajă, încă unul. Să mai zic? 😀
Ce m-am bucurat când am scăpat de capsule, nu le mai suportam deloc. Trebuia să am grijă mereu să le adun și să le trimit la reciclat. Plus că e mult mai mișto cafeaua proaspăt măcinată.
Tot De’Longhi avem și noi, dar model mai de săraci. 😛
Da, și pe mine mă sparge faza cu reciclatul capsulelor. Mai ales că fashionista e maniacă cu asta, dacă doamne ferește arunc vreo capsulă din aia la gunoi, ca oamenii, se dezlănțuie iadul.
😈😈😈
Păi n-ai putea să dai și tu vina pe … Vasile, a? Nu se înjosea să folosească capsule ? Dăcât De’Longhi … like a bo$s 🐈🐱🤪
„Arunc vreo capsulă din aia la gunoi, ca oamenii”. Ca oamenii? Ca barbarii, adică. 🤭
Comentariu beton!17
Eu nu-s mare băutoare de cafea. Beau dimineața o cafea cu lapte. Lungă și slabă. Dar important e că o am tot la un buton distanță. Nemulțumirea vine de la faptul că am un esspressor cu capsule și m-am cam săturat de capsule. Visez la un espressor automat care are și râșniță incorporată. Pentru că nimic nu se compară cu mirosul de cafea proaspăt râșnită.
Șefa, dacă nu ești atât de pasionată de cafea încât să-l iei pe PrimaDonna ăsta, să știi că poți să-ți iei unul mega-decent la cu totul alți bani.
Vând pungi pline cu aer mirositor de cafea proaspăt rânjită 😁😁😁 Deschidere din buton. Rog seriozitate 😉😜
Folosiți codul #MVblog. Re(a)ducere garantată și zâmbete nelimite 😉😂
Comentariu beton!14
@MV, La mine în casă eu sunt Primadonna! 😛
Aveam în vedere altceva, dar în ultima vreme tot aud oameni care recomandă espressoarele DeLonghi.
@Mihai, se poate, te rog, un short list cu espressoare decente pe care le-ai probat si pe care le recomanzi? Eu nu am buget de naveta spatiala din asta 🙂 Multumesc frumos!
De f. muuult timp beau cafeaua fara zahăr ! De’ Longhi sunt supermeseriașe, spun asta după ani lungi de Philips Saeco. Ceva fabrica au inclusiv în jud.Bihor ,cu toate astea preturile la aparate au rămas aceleași ! Deocamdată preturile la astea fullautomate sunt prohibitive pt. mine ,așa că ,rămân la expresorul clasic
De vreo 5 ani tot „prospectez” piața mașinăriilor de cafea, timp in care încă am ramas la stadiul de cavemen, cu ibric și 4-5 lingurițe de cafea, cu vârf. Trebuie ca să ies din epoca de piatră cat de curand, aparent nu mai bea nimeni cafeaua ca pe vremea lui Suleyman Magnificul 😂
Am băut io într-un apartament din Salerno închiriat prin airbnb. Omul avea doar ibric acolo și în fiecare dimineață mă teleportam în studenție. 😁
Mai beau eu. Când am ocazia sa îmi fac. Imi place sa simt zațul ❤️❤️❤️❤️
Da, n înțeleg asta cu nu mai e răbdare pentru fiert apa pentru cafea, dureaza 5 minute tot procesul si e aproape gratis😂 Nu ca as fi Scroove, dar parcă nu gasesc inca satisfăcătoare ratia investiție vs ROI/nr de utilizări. Ăsta, la 5000 de lei arată super high tech, nah, mașină de cafea nu mai băgăm in GoogleHome, dar probabil că ăsta ale viitorul, sa urli dimineața, direct din pat, „Alexa, una dublă, fără zahar, fata mea!” și, până te dai jos si ajungi buimac in bucătărie, pac, deja ai un espresso dublu. 😬
Comentariu beton!24
Iote ca eu cand vreau sa ma rasfat mai scap cate o cafea d’aia la ibric, preferabil din gama „turceasca” (plicurile sau cutiile alea maronii). Si repet, aia cand vreau sa ma rasfat! Ca in restul timpului arunc repede un espresso scurt-mediu intr-o cescuta, arunc lichidul negru si amar peste cap (uneori suspectez ca „peste cap” e in sensul literal, ca tot chior de somn ajung la birou).
@Cozmin, eu am probleme sa ma inteleg cu Google Home sa opreasca alarma! Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar intelege cand cu ochii carpiti si voce guturala i-as cere de baut! Probabil ca in fiecare zi as avea o surpriza!
Detin loc de ferma a expresoarelor, in caz ca nu gasesti in alta parte:)))
Aveț cupon de cititoare fidelă ? De scrijelitor pensionar are … MV ☺
Ps. MV, pare că ai o problemă la reply 🙃
Ce problemă?
@Habare, de la cupon încolo, m-ai pierdut frățior la răspunsul acesta… L-am întors pe toate părțile și l-am citit de de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga. Bă nene a început să mă doară debla => și tot n-am reușit să-i dau de cap. Ce-a vrut domne să spună autorul?
Nu va mai place cafeaua la ibric, nu? Sa iti curgă toată pe aragaz cand esti cu ochii lipiți dimineața? Intre timp,domnul soț ,care nu bea cafea dar se trezește înaintea mea,si- a descoperit instinctul de barista si-mi face mama cafelei dimineața ,de bate orice device!
Da, am și eu un avion din ăsta de un an jumate, dar de la Gaggia.
De atunci tot testez tipuri de cafea, am servit aproape tot din gama lavazza, davidoff, dallmayr și ceva Jacobs.
Încă nu am reușit sa ma apropii (ca și gust) de espresso din cafenea.
Dacă aveți sugestii de cafea care poate fi cumpărată din market sunt dispus sa încerc.
Păi tocmai de-aia nu ai reușit să obții gustul de cafenea. Cafeaua de market nu se apropie nici pe departe de cafeaua proaspăt prăjită. Vezi la băieții de la DropShot (pungile alea care apar în poza de la finalul articolului).
Dar chiar asa mare diferenta este intre cafeaua de market si cea prajita de baieti ?
Trebuie sa incep sa comand si de acolo.
Da, este mare diferență. Am încercat cam tot ce există prin market-uri, dar nimic nu se compară cu aia proaspăt prăjită.
@DeVinSpin, vezi că nu o să mai decoleze avionul dacă îi tot dai calitate zero. Cafea de origine prăjită local și devine supersonic.
N-am mai băut cafea de vreo 10 sau 12 ani, așa că nu știu în ce limbi străine povestești tu acolo despre espressoare, programe, display-uri, nebunii. Ibricul și dozatorul de pișvaițer ieftin sunt ultimele „minuni” tehnologice cu care m-am intersectat în domeniul acesta, drept și prin urmare îi las pe cunoscători să-și dea cu părerea despre ce prezinți tu aici. 🤣
Mi-am adus aminte, în schimb, de prima dată când am băut cafea într-un loc de fițe. Se întâmpla la final de clasa a 12-a, înainte de Bac, când mergeam, împreună cu o colegă la ceva pregătiri pentru examen la limba română. Mergeam la liceu, ne întâlneam cu profa în cabinetul de română, dânsa ne zicea chestii, ne arăta ce și cum, ne explica, eu visam cu ochii deschiși la picioarele lu’ colega (și nu numai picioarele – purta niște fustițe scurte și niște top-uri mulate, crimă și pedeapsă😜), apoi ne plimbam, mai beam un suc prin barurile binecunoscute din zonă, mai una, mai alta etc.
Într-una din zile mi-au picat ochii pe o bodegă proaspăt deschisă și care părea oleacă mai de fițe. Zona era oricum lux, Bulevardul Unirii, alea, alea, dar stabilimentul respectiv părea un pic peste zonă (vorbim de sfârșit de ani ’90, când standardele erau altele, mai ales pentru un puști de liceu). Urmăm rutina, mers la profa, comentariile comentarii, explicațiile explicații, picioarele, picioare, mulăciunile, mulăciuni, terminăm și ieșim. Galant de felul meu, invit fata la o cafea în bodega de fițe pe care o ochisem, pe principiul „prost, prost, da’ fumează scump”. M-a mânact în cwr să mă dau valabil, în loc să mă mulțumesc cu locurile obișnuite din zonă pe care le cunoșteam ca pe buzunarul meu după 4 ani de liceu.
Aveau ăia acolo la fițe vreo 6 sau 7 sortimente de băuturi care semănau a cafea, dar eu nu prea auzisem de ele. Așa că, ce să facă țăranul când se uită ca boul într-un meniu: comandă cel mai scump sortiment de ce o fi fost aia. N-am greșit, ne-au dat ăia o cafea… E drept că eu eram obișnuit mai mult cu pișoarca pe care o primeam în ceșcuțe cu ONT Carpați la barul străvechi din zonă când chiuleam de la ore sau voiam să mă trezesc din beția din seara precedentă, așa că e posibil să fi fost doar o cafea obișnuită, dar pe mine m-a dat pe spate aroma și gustul și tot. Dar ce m-a dezorientat complet a fost că ne-au adus cafelele pe niște tăvițe micuțe și finuțe, alături de un pahar cu apă și o ciocolățică d-aia de bar. De unde să știe peizanul născut la țară și crescut în Rahova că așa se servește cafeaua în civilizație? Așa că, speriat că mă pun ăia să plătesc și apa și ciocolata (eram în liceu, banii era puțini, o escapadă d-asta pentru niște mulăciuni însemna o săptămână de fumat la poștă 😁), i-am spus chelnerului: „Nu te supăra, am comandat doar cafea.” Privirea…băi, acea privire pe care mi-a aruncat-o…. Se citea „sărakule” în ea de la 1km. A zis „Apa și ciocolata însoțesc cafeaua, nu sunt separat…” sau ceva de genul, nu-mi mai aduc aminte prea bine și nici nu vreau să-mi aduc aminte, că deja auzeam în urechi cântecul greierilor din crăpăturile de la picioare și mugetul vacilor de pe câmp. 🤣🤣 Privirea lu’ ăla ca privirea lu’ ăla, dar râsul fetei m-a terminat. De înroșit sigur m-am înroșit ca un rac, nu mai țin minte dacă mi-au dat și lacrimile, dar e posibil. Aparent, ea știa că așa se bea cafeaua la fițe, ba chiar mai fusese în locația respectivă de vreo două ori imediat după ce deschiseseră. Și m-am trezit și eu ca prostul să o impresionez… 🤣🤣
Am mai băut apoi cafele prin locuri stilate, sortimente diverse, servite în toate modurile posibile, dar, cu cât locul era mai fițos și servirea mai simandicoasă, cu atât senzația de disconfort era mai mare. Probabil de aceea cel mai confortabil m-am simțit doar când mi-am luat cafea de la dozator, ca navetiștii. 🤣🤣
Comentariu beton!70
@Ioane, încă sunt în dubiu dacă ăsta să fie articolul meu de mâine sau nu. :))))))))))))))))))))))))))
Treaba ta. Iar vor zice oamenii că freci menta p-aci pe banii lor. 😜😜
Comentariu beton!29
Excelent comentariul ,Ionut ….mi ai amintit de copilarie cand mergeam cu bunica in vizita la prietenele ei si serveau cafeaua in niste cani minuscule,iar pe tava se gaseau alaturi de paharele cu apa rece, farfurioare cu dulceata .Mmmmm ce buna era…eu eram prea mica atunci pentru cafea dar aveam portia de dulceata si ma simteam extrem de importanta.Acasa atacam fara mila borcanele si nu ma opream la o lingurita dar naiba stie de ce atunci cand o mancam dupa un anumit ritual mi se parea mai buna .Asa e si diferenta dintre cafeaua la ibric si cea de la expresor …..ritualul.
Comentariu beton!14
@Mihai Vasilescu Ar fi bine să-l ștergi repede să nu-l vadă multă lume.
@Ionuț Frumos scris!
@Ionuț :)))) f tare.
@Mihai, mai bea o cafea că ai la ce, se clarifică ceacrele și mâine e articolul lui Ionuț.
Băi Ioane , ai un dar (har) …. acu’ îmi dau seama de ce , ești băiet simplu de la țară !
@Ionuț,
Am râs cu muci 😂
Și ne-ai lăsat neterminați. Până la urmă, ai atins mulăciunea?
@Laura G., la partea cu mulăciunea pot zice că am cam rămas și eu neterminat. 🤣 Deși am alergat destul în anul ăla în speranța că o să ating mulăciunea, pentru fata respectivă am rămas întotdeauna în friendzone, cum zic americanii. Așa că, da, pot zice că, din postura de cel mai bun prieten, am atins mulăciunile, dar la ce bun? 😁 Măcar am învățat cum se bea cafeaua prin unele locuri. 🤣
Uaaaa, tot Dropshot și la noi. Dar aparatul meu de cafea e soțul :))))
El nu bea, dar îmi cumpără și îmi face mie cafeaua perfectă 😊
PS
Când nu e acasă nici nu beau. Reușesc să o fac foarte proastă cumva…
ca și @Didina, DeLonghi de săraci avem și noi dar la birou; de sărac-sărac am eu acasă și era să-și dea obștescul sfîrșit mai acu’ o lună; nu s-a întîmplat încă dar la 50€, cît am dat pe el, doi ani de viață mi se pare onorabil; deși cel probabil următorul va fi un DeLonghi, va fi tot de săraci, adică fără rîșniță încorporată, din 2 motive: primo, pentru espresso-ul meu scurt (FĂRĂ ZAHĂR), am găsit cafeaua rîșnită perfectă la davidoff iar secundo, nu cred că familia mea ar aprecia zgomotul unei rîșnițe de cafea (destul de des) pe la 3-4 dimineața, orele mele de plecat în delegații; din punctul meu de vedere, singura condiție necesară la un espressor este pompa, care trebuie să fie suficient de puternică pentru a scoate maximul de uleiuri volatile din cafea, absolut necesare pentru producerea cremei…
@costicămusulnanu: 15 bar e presiunea perfectă pentru a obține o cafea perfectă. 😎
da, boss, știu; așa scria și pe cutia espressorului meu, da’ personal n-am măsurat…🤣
@costicămusulmanu: nu trebuie s-o măsori. Unele esspresoare au pompa mai slabă și presiune mai mică. La alea iese „ceai” cu aromă de cafea.
barista…chef… hairstylist…asistent manager… 🤯🤯🤯
Boss….la pretul ala sunt dispus sa bag toti barista din Bucuresti in coma! Practic mi-as permite sa beau cate o cafea d’aia mega-scumpa pe zi, zi de zi, un an de zile. Presupunand ca nu trebuie sa dau banii si pe cafeaua cu care ar trebui sa functioneze agregatul! Si dat fiind ca in afara de weekenduri mai mult de o cafea pe zi nu am cum sa beau acasa….
Nu spun ca nu e misto, dar pretul ala nu o sa fie niciodata amortizat. Practic daca nu imi gaseste cineva un sponsor sau macar o megareducere de minim 50% si musai un sistem de garantie pe viata un astfel de agregat e out of my range. Dar promit ca atunci cand m-oi face eu mai mare si o sa am firma mea o sa imi rasfat angajatii cu o astfel de scula
Da, înțeleg exact ce zici, dar vezi tu, organismul meu cere cafea dimineață la prima oră. Și o cere fără să fiu nevoit să mă îmbrac și sa mă duc în oraș s-o beau. De-aia pentru mine espressoarele sunt printre cele mai bune invenții de la foc încoace. Și încă ceva, eu am un produs premium din gama de lux. Dacă arunci un ochi pe oferta de espressoare o să constați că poți să-ți iei ceva si cu mult mai puțini bani.
Pai si eu…am nevoie de o cafea ca sa nimeresc usa sa ma duc dupa cafea! Si da, un espressor in casa e un must-have pentru mine, de-aia mi-am tras unul nou imediat ce am simtit ca cel vechi incepe sa gafaie. Si m-am uitat eu dupa d-alea cu rasnita incorporata si alte nebunii (nu, alea cu capsule au fost mereu pe lista de no-go la mine), insa citind review-urile am zis ca raportul calitate*fiabilitate/pret nu le e favorabil. Asa ca am ales unul mai mult fatos decat faimos, la care pot sa imi exersez miscarile alea de metrosexual de le vad pe la barista prin oras (sa vezi ce lovitura scurta din incheietura am ca sa scutur pastila de zat…). Cand am finante si timp folosesc cafea boabe rasnite la o rasnita d’aia de saraci, cand n-am apelez cu incredere la cafeaua macinata de altii. Pentru mine confortul de a sti ca in orice situatie cafeaua de dimineata nu va lipsi din ceasca este extrem de important 😀
o sa dau si eu o reteta ieftina de facut cafea buna acasa, dar fara intentioa de a sabota articolul, nu de alta dar eu am pornit echipamentele de la coffee corner-ul din cantina doar ca sa imi fac mie cafea dimineata 🙂
French press de la pepco ( sau de altundeva) + cafea boabe bio de la lidl +masina de macinat ( mare pt french press) + 2 lingurite cafea la o ceasca mare+ apa clocotita+4 minute pe ceas.
Adoratul meu aparat face cea mai neagra si mai amara cafea din lume! Amareala aia ma trezeste la viata in fiecare dimineata! E drept ca o mai imblanzesc cu lapte. De-aia „simt ca fara ea nu pot exista (fara cafea!), viata e pustie fara ea (fara cafea!)”.
Maine e 1 april, minte-ne frumos, dle Vasilescu, cu ceva, sa mai uitam de haosul actual.. 🙂
DeLonghi recomandă skimmed milk (adică un fel de domnișoară anorexică). Știu, sună dubios. Adică ce e rău în laptele cu un pic de grăsime.
Mie mi-a luat niște ani să cumpăr lapte fără grăsime să-l folosesc cu expresorul.
E nivelul următor de spumă! Chiar și gustul cafelei e un pic diferit, suficient cât să simți diferența!
Și dat fiind că DeLonghi al meu, vechi de 5 ani, are un buton beteag, tocmai m-ai salvat de săpat prin 1000 de modele!
Fara sa am habar, am descoperit din neatentie ca laptele cel mai slab sau fara grasime face cea mai spumaaa. N-am fost atent si am bagat in aparat lapte de soia, mama mia ce spuma tapana a tras!
O cafea la ibric , s-o drămuiești tu după cum te scoli , mai zglobiu sau mai mahmur , să o dădăcești că pe cu bebe mic , s-o descânți , să stai cu nasul in aroma ei adică să guști înainte cu nasul nu cu papilele gustative . . . Plăcerea asta nu mi-o oferă nici o mașină nici măcar cu inteligență artificială băgată cu de-a sila in ea . Așa că rămân tot la vechiul meu ibric , atât de vechi încât am impresia că mi-a învățat SI el năravurile .
Da, înțeleg, espressoarele nu sunt pentru toată lumea. Dar nu același lucru l-aș putea spune și despre gramatică.
@Vasilescu, greșești; de gramatică zic; și despre espresso, că ar trebui să fie pentru toată lumea care bea mai mult de o cafea/zi; nu cred că toată lumea știe că un espresso are mult mai puțină cofeină (care este extrasă din cafea prin fierbere) decît o cafea la ibric…numa’ zic
@costicămusulmanu, io pot să-i înțeleg pe cei care zic că n-au nevoie de espressor. Cândva eram și eu așa, nu pricepeam de ce să dau atâția bani pe un aparat care, la urma urmei, face doar niște cafea. După care a venit viața care mi-a șoptit că e prea scurtă ca să mi-o petrec făcând cafea la ibric dimineața. 😛
mie asta mi-a șoptit nevasta care, deși nu (prea mai) este băutoare de, reușește o cafea la ibric demențială cu fix aceleași ingrediente/doze/tehnologie cu care mie-mi rezultă ceva între ceai și spălătură de șosete…
Ibric bătut din cupru, cafeaua pe nisip, cu caimacul gros! Aveam o tăviţă în care aveam nisip fin, o puneam pe aragaz şi apoi ibricul când nisipul era fierbinte. Imediat turnam apa şi 2 linguriţe vârfuite cu cafea. Când apărea caimacul, îl turnam în ceşti, apoi cafeaua. Dansa ibricul ăla în nisip. Nu mai am tăviţa şi nici nisipul, bineînţeles, dar ibricul, da, ca obiect decorativ mai mult. Diferenţa între ibric şi espresso există!
Nu beau cu zahăr dar câteodată pun un pic de miere şi un vârf de linguriţă de scorţişoară.
👍🤝😊
Giveaway de 1 aprilie, aparatul din articol. Sper ca se aude unde trebuie 😀
Am acasa un delonghi mai vechi pe la 150 euro, luat de la emag, de 6 ani functioneaza bine pe cafetiera, dupa primul an expresorul scoatea aburul pe langa. Nu mi-am batut capul cu reparatia ca ne place mai mult cafeaua facuta la cafetiera.
Si pe asta l-am luat pentru ca aveam prea multa cafea primita (doamna mea e medic in privat) si noi aveam aparat cu capsule 😀
Acum de cand lucram amandoi si avem si 2 puradei, capsula e cel mai rapid mod de a obtine o cafea dimineata. Si avem si reciclare la bloc, deci nu imi mai calc pe inima cand arunc capsula.
Dar,
Am studiat mult daca sa iau un expressor de asta automat si din 1-2 000 euro buget tot citind am mers lejer spre 3500 5000. Cica alea de 500 euro fac cafea identica cu alea de 2000, in plaja asta de pret functiile si smartnessul fac diferenta.
Am pus visul pe hold, asteptand sa faca domnu patron un giveaway cum se cade 😀
Intre timp, am niste noi prieteni de pandemie, a.k.a vecini, care au avut bugetu’ gros si au bagat banu in expresoare incorporabile, cam cat am dat io pe mobila de bucatarie x2. Ce sa vezi, unul dintre ei prefera cafeaua de la o locatie din zona. Altul prefera ce ii iese lui acasa. Deci parerile sunt impartiite.
As putea sa iau jucaria aia, daca as avea unde sa o pun si ar avea garantie full vreo 10 ani. In traducere, sturgurii sunt acri.
Mișto aparat. Cafele cât mai aromate și diversificate!
as mai adauga , la expresorul Delonghi detinut, nu am gasit vreodata filtre de schimb pentru filtrul ce filtreaza apa…un pic mai multa atentie pt zona asta nu ar strica din partea Delonghi Romania.
E espressor standard, ECAM? Că filtre pentru ăla se găsesc peste tot.
E ca asta https://www.flanco.ro/espressor-combi-cu-filtru-de-cafea-delonghi-bco320-3-5-bar-1-2-l.html
Eu nu eram băutoare de cafea, soțul da. Accentul fiind pe nu eram! Am comandat unul, fatos tare, alb și acum cine stă să caute boabe să dea nu-stiu-ce-aroma? Am apucat sa iau boabe tot de la Delonghi Kimbo Expreso Prestige iar acum nu imi mai place alt sortiment!
Îl poți încerca, are 3 sortimente de cafea în amestec.
Acum vreo 8-9 ani am avut ceva asemanator (second hand, primit de la niște prieteni), si pot sa spun cu mâna pe inima ca este “Zeus”, referindu-ma la calitatea cafelei. Dar…era ca “o domnișoara fițoasa”, tot timpul voia ceva (curățare, mentenanța), plus ca la ora 4:30 dimineața nu este chiar o plăcere pentru cei din casa sa audă zgomotul rasnitului de cafea.
Acum suntem pe capsule, dar diferite total de ceea ce se găsește in Ro. Într-adevăr, nu ating nivelul cafelelor făcute cu DeLonghi (numărul 1 in expresoare după părerea mea), dar este simplu, fără zgomot și in principal “nu mai am o fata mare in casa”.
Ah, am uitat sa zic de preț…ești pe bogăție Mister Vasilescu! Nici aici, nu are multă lume un DeLonghi de $2000 (care cel mai probabil, va trebui sa îl schimbi după vreo 4-5 ani). Dar dacă ești un băutor de cafea înrăit, cred ca merita (nu este cazul meu).
1. Mulțumesc. E frumos, deștept și tentant. Dar și la mine prețul a trezit ariciul din buzunar. Și ca strugurii să fie acri complet, da, face prea mult zgomot pentru orele dimineții! 😁
2. Legat de termenul „amestecat”: Dragii mei! In viață nu se amestecă trei chestii: cafeaua cu zahărul, vinul cu apa și dragostea cu … Căsnicia! Cu plăcere! Aaaa, uitasem: și blogurile ultra-liberale cu prognozele meteo!!!
Comentariu beton!21
3 DA! la toate trei. 🤣🤣🤣🤣
Când am auzit de vin îndoit cu apă, m-am uitat la respectivul cu milă, ca la un nebun în cămașă de forță, io fiind consumator de vin roșu sec.
@ Victor, de asta ești „gânditorul” blogului. „Achiesez” la ce zici. Apă lângă, pt toate 3.
@John, vezi că dacă mergi în bulgaria, ăia pun gheață-n rachiu, să nu te ia cu nervii, zic…
bine, nici ce au ei nu-i chiar rachiu…cam ca o țuică de la sud de drăgășani
Proful de economie din liceu ne-a predat Lectia despre șpriț cu mare talent pedagogic (era un bun practician) de țin minte si acum cum se combină corect cele mai bune lichide de pe Pământ:
75% vin si 25% apa se numeste șpriț devalorizat
50% vin si 50% apa este șpriț egalizat
25% vin si 75% apa se cheamă șpriț inflaționist
#josdogmamincinoasă
@Vasile ce părere a avut ?
Eu funcționez dimineața abia după prima cafea.
Fițoși! Că 3 în 1 vă stă în gât 🙂
Da, ne-am ajuns, am uitat cum era să bei nechezol. Sau când mai făceam rost de câte o cutie de ness Amigo.
@Laura G: am ș-acum un borcan de plastic cu 30 3-in-1 și cănuța aferentă-n debara. Mă uit la el și zâmbesc, dar să mai beau așa ceva, doar bătut. 🤣🤣🤣
pentru cei care huliti capsulele cu cafea, dincolo de faptul ca, produc deseuri de plastic, o cafea proaspata e mai buna decat una ce a stat in aparat cateva zile, deci adeseori capsula va depasi in prospetime cafeaua facuta in aparat cu rasnita.
Mă bucur că recomanzi masina de cafea produsă de De’longhi. Lucrez la firma De’longhi din Jucu de câțiva ani și sunt mândră de asta,producem niște masini de o calitate f bună si acestea fac o cafea excelenta. Noi nu producem modelul pe care l-ai achiziționat tu. Am un model acasa de Ecam 22.110.B si sunt f mulțumită de cafeaua pe care o face.
Ha! Ce tare!
Cu ibricul am inceput de prin scoala generala. Veneau parintii dupa-masa de la munca si le trebuia ceva sa se dezmorteasca. Fix 2 linguri varfuite (indiferent ca cafea-cafea sau naucită – adica cu năut) si 2 de zahar si le duceam ceasca la ‘fortareata’ – adica baia cea mare. De prin vremurile alea (1981) dainuie si antica rasnita electrica SEB ce rasneste si acum cu spor.
Dupa schimbarea vremurilor a aparut si filtrul ala italian de aluminiu. A trebuit sa vina un sirian la noi ca sa invatam cum se cuvine descantatul boabelor de cafea – cumpara intotdeauna vrac, boabele cu aspectul cel mai ‘uleios’ pe care le prajea atent. Si in antica rasnita scapa 3 boabe de kardamon. Ce arome divine …
Am ajuns apoi in Germania. Am descoperit acolo la un McDonalds House (nici o treaba cu restaurantele, astea sunt un fel de hoteluri pentru parintii napastuiti cu copii cu boli grave) o mirifica si eleganta Vollkaffeeautomat (automat complet de cafea) de la elvetianca Franke. Orice De’Longhi isi rupe coltii in ea. Era acum 12 ani, descanta 8 tipuri de cafea de la 2 rezervoare cu soiuri diferite de cafea boabe cu rasnita proprie, basca ciocolata. Burdusita cu senzori si un sistem de autocuratare ireprosabil. Masina folosita la greu de familiile ce se perindau in cele 24 apartamente ale House-ului, mai descanta Hausmeisterita o data pe luna o curatenie cu o trusa dedicata si diverae flacoane, asa de kiki.
Io am luat in dotare un ibric de ala aluminicos de la italieni, dar care facea si spuma de lapte. Pana a raposat (avea si chestii plasticoase). Atunci am incercat la sh un Delonghi. Din pacate a venit rupt (curier tampit) si l-am demontat in incercarea de a-l repara, prilej cu care am invatat cum functioneaza toate alea din interior si care sunt chestiile sensibile.
Nou nu am indraznit sa iau multa vreme, alte prioritati. Am inceput cu un Philips Senseo, cu rezervor de lapte si pad-uri. Prea slab pentru mine, chiar si cu 2 pad-uri. A luat sotia un espressor. Treaba laborioasa si suspectam ca sigur ala nu baga presiunea necesara dar pas de dovedeste.
In fine, acum doi ani a fost o promo cu Philips LatteGo. Neincrezator, ce sa faca aia la juma de pret si parca e si mai mic fata de un decent Jura, Siemens, Bosch sau Delonghi? Indoielile s-au risipit cand lucratoarea din magazin a scos rezervorul de apa, deschis o usita si din interior tot blocul de facut cafea! Pe loc m-am hotarat. Asa, o spal hai de 2 ori pe luna, dau cu vaselina pe partile mobile (cremaliera) si atat. Merge si cu boabe si macinata si face doar 3 tipuri de cafele dar eu doar neagra tare si sotia doar cappuccino. Taria si cat de lunga sa fie reglabile ambele in cate 3 trepte. Pana acum doar Dallmayr a iesit ca lumea, Lavazza hmhm. Astept prilejul sa dau raita in Ro dupa cafea vrac, la cehi nu ma incumet.
A da, beau doar extravirgina. Fara lapte si fara zahar.
Nu beau cafea de vreo 30 de ani. Cumva, corpul meu mi-a stabilit o intoleranta. Singura de altfel. Deci daca beau cafea= mi-am stricat toata ziua. Cu toate astea, imi place mirosul de cafea si e foarte greu cand ajung la serviciu si toata lumea linciureste ceasca de cafea. Din pasiune ma chiorasc la device-uri de preparat cafea, citesc articole despre cafea, fur o lingurita se cafea o data pe luna, mnoh, dar aici e limita. Nu demult am achizitionat un astfel de aparat pentru serviciu. Apoi ca un catel am mers la inaugurare. O scula scumpa o inaugurezi ce mama naibii. Cand am ajuns in bucatarie, deja se preparasera cateva cafele, drept urmare mie mi s-a facut rau. Mirosea atat de puternic a cafea incat corpul meu mi-a indicat sa ma duc sa imi vad de treaba. Printre plescaiturile colegilor, am constatat ca totusi am un avantaj . Ma trezesc si functionez instant dimineata fara poison cu spuma . Pentru cat de pofta mi-ati facut cu cafelele voastre ,maine ma duc sa imi fac o cacao cu lapte. Partikip si eu la ferma de espressoare MV.😃
ooooo, da, treuie sa
participam
Salut comentariul dvs. … io-s mare beutor de … ceai 🤪 daaarrr o cafia cu lapte merită savurată. După mulți ani de Krups și 2×80 ml coffee strong + 80 ml lapte + 3 lingurițe de zahăr am trecut la 100 ml de zamă din De’Longhi plus o linguriță dă praf cu ștevie. Sincer, mă pot lipsi de cafea 😆🤭, dar de ceai clar NU. Pe când un articol despre ceaiuri, domnule Mihai Vasilescu!? 😋
h-ai, ce tare
nai, d-ar dai
Normal că costă cât costă. 90% din prețul fiecărui produs merge către Maurizio, l’italiano vero care a fost constrâns să proiecteze un aparat care să facă atrocitatea numită cafea americană și care este nevoit să prizeze constant marfă columbiană de cea mai bună calitate ca să poată trăi cu trauma și cu rușinea asta.
Băhăhăhăăă. :)))))))))))
Eu nu beau cafea!
@Mișule, cacao cu lapte face aparatul acesta? Nesquik din ăla cu iepurașul acela campion?
Apropo de amintiri și comentariul lui @Ionuț: nu aveați și voi o tanti Stela care citea viitorul în cafea?
Dacă comentariul lui @Ionuț se transformă în articol mâine, o să povestesc acolo de tanti Stela și cum se citea în cafea pentru necunoscători 🙃.
Face ciocolată caldă, da.
Blasfemie 😁, nu se poate pune semn de egal între cacao cu lapte și ciocolată caldă.
Dap, despre cafea se pot scrie mii de chestii care de care mai misto!
Am si eu una, apropos de cafeaua greceasca la ibric. Era prin 1981, se nascuse Ruxandra si puteam si noi pleca in sfarsit impreuna in strainatate. Am ales Grecia, visul meu de cand priveam extaziata, copil fiind, poze cu statuile antice in Enciclopedia din biblioteca. Dupa un drum cu trenul de doua nopti si o zi din Bucuresti pana in Thesaloniki, ajungem pe la sapte dimineata in piata Omonia, sfarsiti de oboseala si visand la o cana de cafea ca “afara”. Dar stai, de unde bani grecesti? Abea pe dupamasa puteam sa ne intalnim cu grecoaica care avea fiica in Romania si care ne dadea bani grecesti in schimbul leilor dati fetei la Bucuresti. Dorin, care luase o suta de lei cu el, are ideea sa incerce sa o schimbe la banca. Asteptam ora noua cand se deschideau bancile si se duce sa schimbe suta de lei, eu ramanand cu bagajele si atmosfera de “afara” a pietii Omonia. Se intoarce dupa juma de ora catranit foc: “hartie fara valoare” asa i-au spus cei de la banca vazand suta de lei. Patriotismul din el rabufnea prin toate incheueturile!
Ne scotocim si cu greu gasim cativa franci francezi ramasi din delegatiile facute la EdF si intram in prima cafenea din piata Omonia sa bem cafeaua mult dorita. Dezamagire totala: doua cescute minuscule cu o cafea groasa, groasa si zatul la jumatatea cestii. Spunea cineva mai sus de gustul de nisip. Nici macar asta, nici-un gust! Doamne, si ce mai visam la o cafea la ibric, neagra, calda, parfumata, limpede, cu un zat fin pe fundul cestii, numai bun de intors ceasca si ghicit in raurile lasate de scurgerea ultimelor picaturi de cafea!
Da, sper ca a fost un accident si adevarata cafea greceasca este buna, numai ca noi nu am mai vrut sa verificam asta si toata excursia am baut ness-ul nostru la cutie carat din tara….