Astăzi vă veți delecta cu unul dintre articolele senzaționale scrise de Ionuț. Tot ce pot să vă spun este că trebuie să aveți la îndemână șervețele, batiste sau orice altceva pentru șters ochii și nasul. Pentru că, fraților, o să râdeți cu lacrimi, muci și sughițuri. Promit.
…
Articolul lui Mihai cu fetele și Queen mi-a trezit amintiri legate de influențele muzicale timpurii din copilăria și adolescența mea.
Nu pot zice că părinții au contribuit prea mult la formarea gusturilor mele muzicale. Din perioada dinainte de ’89 îmi aduc aminte de vreo două casete, una cu Boney M și una cu Dolănescu, de multe cântece folk pe care ai mei le fredonau (erau fani Cenaclul Flacăra) și ceva muzică ușoară de la radio și TV.
După ’89 au cumpărat un pickup, au făcut rost de niște vinil-uri, mai mult muzică populară și ușoară românească, plus niște Beatles, Jimi Hendrix și Iris. Apoi, în special mama, a mai încercat cu ceva operă, operetă, chiar am fost înscris la un curs de chitară clasică (am avut și vreo două sau trei concerte pe scenă, bueeeiiii!!!), dar grosul, aportul decisiv în formarea mea pe partea asta au avut-o cartierul, prietenii și colegii. În materie de muzică, în anii ’90, cartierul era de belea.
Era Vietnam de vis-a-vis, un nene un pic țicnit care umbla cu bocanci army, vestă de piele, colier din cartușe goale la gât, un fel de Crocodil Dundee varianta de dâmbovița și se vorbea chiar că ar avea armă de foc la el tot timpul și că ar fi fost în legiunea străină. Pe vremea aia făceai ochii mari și ziceai în șoaptă chestia asta.
Când îi pleca lui Vietnam gagica de acasă umplea cartierul de Angela Similea, Eva Kiss, MIrabela Dauer și, în special, Mihaela Runceanu. Răsuna „De-ar fi să vii”, „Iartă” și aia cu fericirea care are chipul tău, până în stație la tramvaiul 32. Iar când fredona jalnic la putere maximă împreună cu casetofonul „Iartă, tu inimă iartă/ Tăcerea te roagă și gândul te ceartă”, ne opream cutremurați și parcă lăcrimau și bolovanii pe care îi foloseam pe post de porți de fotbal.
Unii mai „veterani” dintre noi îl mai consolam când ieșea rupt de beat să-și ia țigări: „Hai, bre, nea Vietname, că mai sunt și altele pe lume!” „Băi, alta ca ea… Luna de pe cer să vină și nu mă uit.” Se întorcea gagica la nea Vietnam și se termina recitalul. Dar calmul dura puțin, fiindcă gagica, care arăta și se îmbrăca la fel ca Mila în Resident Evil, și era la fel de țicnită ca nea Vietnam, pleca des de acasă. Și iar aveam program de Crizantema de Aur.
Cel mai mult ieșea în evidență în acea perioadă brigada manele. Epoca de aur al acelui gen, dacă e să mă întrebați pe mine. Vreo 4 sau 5 apartamente prin cartier care puneau prin rotație sau sincron șlagărele momentului. Se remarca în special familia lui Costel DeLaAjutoare, un băiat bun și săritor, care ajuta la săpat spațiul verde, dădea zăpada, căra cumpărături grele, împingea rablele care rămâneau fără baterie și alte asemenea munci pro-bono prin spatele blocului.
Fiindcă după ’90 era moda cu hainele și alimentele primite „de la ajutoare”, făceam mișto de Costel și ziceam că și el tot de acolo fusese adus. DeLaAjutoare avea doi frați mai mari care aveau o tarabă cu casete piratate în piață la Rahova, deci băieții asigurau fondul sonor mai tot timpul, iar când tatăl lor, șofer pe TIR, venea din cursă, de bucurie și chef, volumul creștea în intensitate până la cota de avarie.
Copilu’ Minune, Vijelie, ambii Guță, Adi de la Vâlcea, Sorinel Puștiu și ceilalți corifei ai genului își revărsau trilurile fermecate pe miros de fum de grătare făcute în balcoane sau la ghenă, asezonate cu scandal și zgomot de motor de la Dacia 1100 a lu’ nea Ștefan. Nea Ștefan trebăluia non stop la rabla aia, asigurându-și și un fundal sonor corespunzător, adică Antena Satelor, la maxim, bineînțeles. Combinația de Liviu Vasilică și Liviu Guță din unele zile ar fi putut da gata orice nou venit prin cartier. Iar să auzi “E noapte și e târziu” noaptea târziu ca și cum ar fi Copilul Minune la tine în dormitor. De vis!
În weekend-uri se dezlănțuia Cristi de la 2. Avea un sistem nu-știu-cât + 1 adus de afară pe care îl scotea pe geam. „Programul” începea cu un prelung „Băăăăă! Să-mi bag pula în muzica voastră țigănească!”, apoi toată lumea se repezea să închidă ferestrele și să ancoreze ghivecele fiindcă urma un recital de Prodigy, Chemical Brothers, Fatboy Slim, o grămadă de DJ, trance, house, o întreagă amestecătură de muzică d-asta electronică care făcea cutremurul din ’77 să pară doar o zgâlțâială finuță.
Cristi era un băiat atletic, bine făcut, făcea sporturi de contact și avea o praștie d-aia fără crăcan, zgârci îi ziceam noi, cu care trăgea până pe blocul de 8 etaje, așa că nimeni n-avea chef să se ia de el. Îl lăsau pe nebun să-și facă damblaua până se răcorea. Avea antecedente de spart geamuri și danturi, deci nu era bine să intervii când se cultiva muzical.
Pe mine nu prea m-a prins genul, am avut la un moment dat niște tangențe cu ATB, Prodigy sau Van Buuren, dar cam atât, în schimb generația fratelui meu, cu câțiva ani mai mică, a luat-o în plin, astfel că a fost o perioadă în care vedeai o grămadă îmbrăcați în portocaliu, roșu, alb, cu fluier la gât, care dădeau ritmat din cap pe bumți – bumți fără sfârșit.
Mai erau cei doi frați, Dan și Robi, de la 4, din garsoniere. De câte ori erau puși pe scandal și bătaie, se „energizau” cu niște Mafia, Racla, GhetoDacii, Morometzii și ce alte trupe de hip-hop mai apăruseră p-atunci. Dacă auzeai bubuind Tataee și Uzi de la ei din garsonieră, era clar că a doua zi se ducea mă-sa după ei să-i scoată de la secție. Dan era mai… contemplativ, dar Robi se ghida după principiul „Am o mare pasiune / Să bat cât mai multă lume”, și asta se vede și în repertoriul pe care îl ascultau, și în comportament. Știai când iese nasol și când e mai de vară după cine era DJ în momentul respectiv.
Dracu’ știe pe unde se duceau și cu cine se luau la omor destul de regulat, dar fondul sonor pe care se „montau” înainte de bubuială era belea. O dată n-a mai fost nevoie să plece fiindcă au venit ceva băieți de-ai unui șmecher din Ferentari și altoiala a avut loc direct în bloc și în jurul blocului, cu recuzită încropită ad-hoc din gardurile din zonă și cu fundal sonor corespunzător, de zici că ne uitam la un film de acțiune cu Van Damme.
Am avut o perioadă de hip hop autohton și străin, și pot zice că știu pe de rost versurile primului album Mafia, câte ceva din Paraziții, iar printr-a 10-a aveam outfit de rapper, cu haine d-alea largi și adidași cu limbă înaltă, cu inscripții Fubu și WuTang și moaca lui Tupac, bonus șapca pusă peste batic sau căciula peste șapcă.
Câteodată se mai auzeau timid și ușor „cu purici” Odeon, Azur, Zorile, Generic sau altele din categoria asta de deschizători de drumuri în ale manelelor. Atunci știam că ieșise din arest sau din pușcărie Cioară ‘ăl bătrân, tatăl lui Cioară (cel tânăr, evident). Acest eveniment ne întrista un pic fiindcă, deși Cioară era prietenul nostru, ta-su ne tăia mingea dacă o dădeam peste gard la ei în curte, fiindcă aveau o casă care scăpase de demolare cum sunt destule printre blocurile gri ridicate în comunism. Din cauza asta aș putea zice că abia așteptam să intre din nou bătrânul în pușcărie, așa că, atunci când nu mai auzeam „Portofele”, „S-a rupt lanțul de iubire” sau „Se mărită Mona” știam că ne putem juca iar liniștiți.
De asemenea cam asta era muzica pe care o auzeam în toate cabinele de camioane care ne luau la ocazie când mergeam la țară (erau 9 km din sat până la gară), o auzeam la birturile sătești sau în bodegile de cartier, și în general peste tot pe unde ajunsese deja valul nou de manele. Nu pot să zic că m-am omorât după genul ăsta, dar erau câțiva instrumentiști geniali prin formațiile alea și, chiar dacă versurile nu erau prea inspirate (nu că acum ar rupe de înțelesuri ascunse și misterioase), trăgeai o bețivăneală beton pe muzica aia.
Piesa de rezistență era reprezentată de băieții cu radioul pirat de la scara cealaltă, radio căutat de nu știu câte luni de poliție, cu triangulații și filaje și alte nebunii, deși exista din prima zi de funcționare ditamai firma de neon la ușă (am mai povestit p-aici acest episod), băieți care, câteodată, considerau că probabil nu e recepția bună în zonă, așa că emiteau natural direct cu boxele pe geam.
Dedicațiile le primeau chiar și de jos, din stradă, pe sistemul „Băă, următoarea s-o bagi p-aia cu… pentru Monica de la scara 2, de la gagică-său, știe ea cine. Nu mă faceți să urc la voi că vă arunc pe geam cu boxe cu tot.” A fost jale în cartier când i-a luat garda, dar era cam pe terminate epoca radiourilor pirat când i-au prins, așa că am uitat repede.
Tot ce era nou în materie de pop disco auzeam acolo. Sau în casetele piratate Disco sau Party Hits vol. XYZ, luate de pe toate tarabele. Am fost la curent cu toate trupele și vedetele internaționale din anii ăia care scoteau câte o piesă ce rupea discotecile și petrecerile, iar apoi dispăreau în uitare. Am avut o ladă mare plină cu asemenea mizer… pardon… casete de hit-uri.
Aveam și rock în zonă. Era rocker-ul nebun de la 8 care, când se îmbăta, destul de rar ce-i drept, băga un potpuriu de balade rock de zăngăneau geamurile, dar era un zăngănit amplu, serios, așezat, nu grăbit și alert ca în alte cazuri. De obicei el se dezlănțuia mai mult noaptea, senzația de între somn și trezie pe Metallica sau Guns fiind deosebită.
Mai erau câțiva băieți care încercau ceva alternativ, dar erau destul de timizi în exprimare fiindcă, pe lângă faptul că genul acesta muzical era minoritar în cartier, mai erau și dinamoviști printr-o mare de steliști și rapidiști, așa că nu prea aveau chef să adauge încă un motiv de bătaie pe lângă cele deja existente. Cam asta era varza muzicală care ne lovea prin anii’ 90 când frecam menta printre blocuri, fără atenta supraveghere și îndrumare a părinților.
Cam spre sfârșitul anilor de liceu, influența colegilor și a prietenilor a devenit decisivă. Mi-au strecurat niște casete cu Maiden și Metallica, am organizat ad-hoc niște cântări în subsolul unuia dintre ei (chitări, tobe nebunii), au urmat concerte rock (ce se mai organiza pe vremea aia, majoritatea moca prin piețe, că nu prea aveam bani – părinții nu investeau în cultură), și încet încet, ajutat și de faptul că cochetam cu zdrăngănitul la chitară, am luat-o pe acest drum.
Probabil înclinația mea spre muzică, dar și cartierul și anturajul, m-au făcut să apreciez mai mult linia melodică și/sau versurile unei melodii, și mai puțin genul din care face parte. Mi-au plăcut anumite manele, anumite melodii de muzică populară, nu prea înțeleg pop-ul din ziua de azi, dar suspin după „hit-urile” din trecut, ascult folk, lăutărească, clasică, electronică etc. și, în general, orice sună bine pentru mine.
Acestea fiind spuse, cei doi pitici ai mei sunt, de asemenea supuși unui „bombardament” de genuri și stiluri muzicale diverse, eu fiind convins că vor alege ei mai târziu ce să le placă. Cartierul nu îi va mai „ajuta”, dar prietenii și colegii vor fi acolo.
P.S. Și acum, cireașa de pe tort: în fotografie se află chiar autorul articolului de azi, aflat pe atunci la vârsta primelor erecții acorduri de chitară. 😀
Mulțumesc ✌🤗🥰
Comentariu beton!56
Așa i-am zis și io. 🤣
Cu plăcere! 😉👍
Comentariu beton!36
Tipule, felicitari, ar trebui sa scrii povestiri. Deja am si vizualizat cartierul , diversele personaje si melodiile respective, alea pe care le stiu fireste si un pic din alea pe care nu le stiu.
Comentariu beton!75
Păi deja scrie. Vezi că mai ai una tare dacă dai click pe numele lui, pe Ionuț.
ok
Pfff…esti meserias, omule! Chapeau!
Ionuț, mulțumesc, mi-ai făcut ziua frumoasă.
Comentariu beton!16
Mi-ai adus aminte de ineditul anilor 90 in materie de muzica. Mai tineti minte cate casete cumparati cu trupe care aveau cate un hit la radio ca sa descoperiti apoi pe caseta 9 melodii: hitul + alte 8 cacofonii de mai bine ascultai Cotele Apelor Dunarii la schimb :). Inregistram alte hituri de la radio peste ele, ce sa mai fiecare avea in casa studioul lui muzical.
Anii 90 erau anii aia cand puteam asculta in acelasi timp Aqua si Pearl Jam. Bine ca a prevalat Pearl Jam peste Aqua si nu invers 🙂
Fi-miu nu e inca prea meloman iar cand ma mai aude fredonand imi zice „vrei, te rog, sa incetezi??”
Comentariu beton!46
@Morissey, eu mai dau din când în când pe un post de muzică, nu știu exact cum se numește, unde bagă vechituri d-alea disco pop interne și internaționale de parcă ar fi Atomic-ul de pe vremuri. Și le arăt piticilor mei ce fel de muzică era „pe vremea mea”. Unele melodii le plac, la altele se tăvălesc pe jos de râs. Dar e mișto incursiunea în trecut câteodată. 😁
Comentariu beton!40
E aplicatia aia cu radio-online, unde cauti radiouri anii 80, 90, muzica italiana, etc.
Gold!!
Fii mea are alta replica… Nu vrei să-i l lași pe ăla să cânte? Cântă mai de mult și mai bine……
Comentariu beton!32
@Morrissey, am facut parte din cei care au vandut asa ceva, uneori mai zambesc, cand imi aduc aminte de acele vremuri, mergeam seara unde faceau casetele si ii spuneam tipului care le facea ce combinetie sa faca, era o arta sa vezi ce lume se plimba pe la langa tine si sa sti sa le si vinzi, ala de le facea ma tot intreba cum naiba reusestc sa le vand, am facut chestia aia pana prin ‘95 apoi am renuntat
@Ionut, am selectie cu asemenea posturi de radio pe mai multe aplicatii, gasesti chiar si pe apple music asemenea posturi, multumesc pentru articol si pentru remember
Comentariu beton!14
@vlad, buna rau asta 🙂
Postul este Nostalgic FM. 🙂
@Morrissey, nu-mi aminti, mi-am dat ultimii bani pe o casetă a unei trupe numite „a-ha”, sau ceva de genul, aveau o melodie pe MTV care-mi plăcea mie. Vorba ta, mai bine ascultam „cotele apelor Dunării”.
Pfoaaaai, în sfârșit! Să mă aștept și la a doua minune, avem text și de la @Elena? 😁😁😁
Aia e, măi, @Ionuț, te-au mirosit cei de la Voilà, că ești pe finețuri și pe cultură, d-aia ți-au adus ginul cu petale de trandafiri. 😂 Acum s-au limpezit lucrurile.
Comentariu beton!30
@didino, ce text de la Elena visezi? Nu vezi că apare pe-aici mai rar decât cometa Halley?
@didina Cultură de trandafiri? Io nu pricep ce vrei să insinuezi 🤪 Gin. VirGin. 😉
@MV ia nu te lua de Elena, poate pregătește ceva fain … la tigaie 🤭
Poate dacă îi băgăm o dedicație… Băi, dar nu trece ea pandemia asta? S-a scos, mă duc direct la ea, la magazin, și-ncep să-i cânt acolo, live. Se mai bagă careva? Poate @Ionuț, cu chitara? 😁
(No worries, am asigurare, plătesc geamurile sparte dacă e.)
Comentariu beton!22
Io … prezent, doar dacă o convingi să ascundă obiectele tăioase în prealabil 😉
Bau!
Comentariu beton!26
Mă bag eu, dar eu mai știu doar „treceți batalioane române Carpații” și „țăranul e pe câmp”. 🙂
Dacă veți scoate de la naftalină niște foarfece sunt mai mult ca sigur că @Elena P va fi atrasă ca un magnet și o veți scoate din bârlog!
Fix, da` fix așa și je, încă se mai șochează clienții noi la fondul muzical de pe terasa-living când între Cypress Hill și Dimmu Borghir se reproduce sonor Salam cu Bregovic.
Ăl bătrânu`, când mă plângeam în anii `80 de primele manele venite pe direcția turbo-folkului sârbesc, îmi zicea:
„Băi, când eram eu prunc abia fusese acceptat jazzul și lăutăreasCA CARE pe vreme lui tata erau considerate muzici proaste pentru prostime, și apăruse rock`n`rollul care tot așa, există muzică și zgomot, indiferent de gen, timpul este cel mai bun critic muzical, îți garantez că și dintre ăștia, de nu-ți plac, câțiva vor rămâne, uite, Zavaidoc și Jean Moscopol au devenit muziCĂ CUltă, ascultă orice îți gâdilă urechea!”.
Fain text!
Comentariu beton!25
@Tiberiu, eu întotdeauna am zis că e loc pe lume pentru toate genurile de muzică. Și în toate genurile găsești și mizerii, și chestii geniale.
Comentariu beton!15
O, tempora ! Unde sunt zăpezile de altădată ? Și anii tinereții !
Zice unul de 50+ .
La mai multe guest posturi !🤣🤣🤣
Comentariu beton!26
hai la Brasov ninge de vreo saptamana si de zici ca s-au rupt norii.
Foarte, foarte tare! Superb! 🤗
Frumos! Bravo!
Ionuț, am râs bine și am rezonat perfect la treaba cu ”bombardamentul” de stiluri muzicale din copilărie și adolescență. Muzică populară, disco, pop, rock, punk, manele, muzică instrumentală, clasică, oldies but goldies, draci laci, destule și pe la mine. Partea bună la treaba asta e că nu fac acum urticarie dacă aud muzică ce nu-mi place. Partea proastă e aceeași. Am observat că dă uneori tare prost să nu strâmbi din nas sau să nu leșini în oroare când auzi o manea sau o urlătură rockărească extremă.
În fine, să las muzica, altceva vreau musai să întreb: părul strălucitor ca soarele era așa de la sine sau foloseai și ceva produse speciale de îngrijire? 😀
Comentariu beton!26
@Anduța, părul ăla inițial s-a vrut doar șuvițe, dar coafeza a încurcat borcanele, și a ieșit oxigenat aproape alb. Și, în afară de Head&Shoulders, nu mă dădeam sau spălam cu altceva. 🤣 Exact așa am părul pe diploma de bac, cu rădăcinile negre și restul galben. Clasa a XII-a a fost grea… 🤣
Comentariu beton!43
Unde il găsim pe Ionuț?
Așa ceva nu-i de trecut cu vederea, mai vrem! 👍🍀
Ionuț, am un puiuț acum care era blond, a ajuns cu părul șaten/castaniu închis încercând singur să-și facă șuvițele aferente dar mai închise. Să știi că e la fel de ciudat (ex)blondul care acum își poartă cu mândrie peruca maro natural 😀 , numai că el vine la școală cu laptopul nu cu chitara. Ciudat înseamnă. aici, evident nenatural, schimbat, iar contrastul dintre imagine și same boy ne lovește pe cei care-l iubim cu un mare și permanent zâmbet.
Ai fost genial mai sus!
P.S. Parțial dar cu intensitate mai mică mai avem și noi parte acum de educație muzicală; surprinzător este că generația rezistentă la nou nu se opune, nu reclamă. Toată vara și-au făcut de cap pruncii prin cartier până pe la 2 dimineața.
Bai… mi-am adus brusc aminte de frumosii ani 89-99…. Eram singurul cu rockareala in frumosul cartier MIlitari – zona Apusului… Apoi au aparut cei de la Octave care imi erau vecini :-D. Am scapat eu de mistourile legate de parul lung si a fost luati ei la tabarca… Octav Teodorescu era strigat Gullit de catre vecini 😉
Am trecut prin toate perioadele… hard rock 89-91(Bon Jovi, Scorpions, Skid Row, Cindrella) prin Heavy Metal 92-94 ( Ozzy, WASP, Dio), thrash 95-96 (Overkill, Metallica), gothic 96 (Lacrimosa, Christian Death, Sisters of Mercy), industrial 97(NIN, Marylin Manson). Dupa 2000 am trecut si prin death si black metal…. iar acum m-am reintors la anii 80-90 ca trupe si muzica
btw… in 99 a fost primul concert Metallica in Romania!
https://www.youtube.com/watch?v=TMdw9_mNZ3o
Comentariu beton!17
Am fost la el …. Da prea mult nu-mi aduc aminte . Știu că era votca și ceață deasă pe tot teritoriul patriei…
Băiete, mi-ai adus aminte aminte de perioada de 1 an cât am.fost DJ, la țară, și cum am construit prima(ultima) discotecă, pe care am intitulat-o, logic, pentru că era prin ’95, Casablanca, să trăiasca nașa Jessica Jay. Ce vremuri…
Comentariu beton!27
De la Leonard, se stieee!!!! 🙂
Foarte mișto scris. La mine în suflet are loc doar un stil de muzică. Din ’88 o țin așa și n’ am murit. O mai ard rar cu un Eminem sau ceva clasică. Este loc în lume pentru tot dar în inima rock sau liniștite. Nu’s elitist, dar să stau să ascult manele sau muzică de țigani mai bine îmi dau foc.
Comentariu beton!26
N-am putut să-i înțeleg niciodată pe cei care spun că ascultă rock/metale, “dar așa bine merg manelele la un chef/nuntă”. Nu, pentru mine nu merg, iar la nuntă au avut “voie” o oră de manele/populară, timp în care am dispărut din peisaj.
Comentariu beton!15
O să fiu fan Motorhead? F. uck yeah, până la somnul final.
We are Motorhead and we playing rock’n’roll :
https://m.youtube.com/watch?v=eI90KW_5Vso
Unde dau berea?
Ionuț e pe .. gin … se știeee 🤪
Genius, as xx? Animal X careva? 😁
Sing sing BB ? Asia ? Double D ?
t-Short, L. A., Andre, N&D?
Comentariu beton!13
O să râdeți dar încă îl urmăresc pe Nick de la N&D pe TikTok. Face niște session mix-uri faine de tot ☺
@HM, eu am rămas mai mult fan Delia. Habar n-aveam că Nick se mai ocupă cu ceva.
Talisman? M-am dus la un spectacol de-al lor, pe la final de liceu, în alt oraș. Nu eram fan, dar o prietenă da, așadar haidam în road trip cu destinație muzicală. A condus fratele ei mai mare, foarte responsabil, protector și cu carnet, s-a mai alăturat încă un amic și am purces toți spre…Huși. Înainte de spectacol a fost și un concurs la care am participat cu entuziasm cei 3 ăștia mici sub crucile discrete ale fratelui cel mare, am aplaudat frenetic Talismanii la ”Atât de singur”, ne-am dus apoi la primărie după ei să ne dea și un afiș imens cu autograf. Frumos, foarte frumos a fost. Alte melodii de-ale lor nu mai știu, am mers pe pe principiul ”una, da’ bună”. 😁
Comentariu beton!14
Bine ziceti fratii mei.
Ceas! Bun, bun!
Mulțam, Ionuț, mișto vremuri 😀
În anii ăia încercam discotecile la greu și îmi aduc aminte că era un potpuriu de acorduri, să mulțumească pe toată lumea. Dacă nu îți plăceau manelele plecai pe la 2, că atunci le băgau să se mai animeze atmosfera. Se mai auzea câte un zvon, vezi că la X bagă manele toată noaptea 😅
Pe Centru se întâlneau găștile elevate, rockerii cu depechiștii, își aruncau priviri fioroase și verificau la secundă linia imaginară, de demarcație a taberelor. Îi cumpărasem lui frate-miu un tricou în vogă, tabăra Depeche, îmi aduc aminte că am mers în pas alert până în centru iar cu câțiva zeci de metri înainte să ajung la ei am început să flutur tricoul și să strig. Rockerii s-au înnegrit, ăștialalți un început să bată step cu papucii ăia cu vârf rotund. Mișto de tot 😅
Tot pe atunci am câștigat un concurs de dans cu vestita Lambada, dar trebuie să recunosc că m-ai luat cu freza 🤣🤣🤣
Comentariu beton!24
Mona, tu dansai Lambada ? Vaaaiii … nu s-ar zice 🤪 Ceva pă tradițional, gen brașoveanca or perinița … dansai ?
De toate dansam, eram maestră la fox în special și leșinată după UB40, Boy George și Lisa Stensfield. Imi plăceau Milli Vannili, Sinead O’Connor, am încercat și freza ei chiar 😁
Comentariu beton!17
Da-o naibii, am aruncat tastatura pe geam sa nu scriu nimic .
Comentariu beton!16
Genial
Demential articolul! Nu stiu cum canta autorul, dar ca scriitor i-as vedea un viitor luminos
Așaaa. Trec peste poză că nuș’ ce drak să zic, John. 😂😂
La talentul meu muzical au contribuit vecinul de deasupra și cel de dedesuPt. Mai exact copilul vecinului de sub. Unul dintre ei, că avea doi și dacă nu ne mutam, exista riscul să rămână doar cu unul. Adică cu ăla care lua lecții de pian și era o încântare să-l asculti.
Cel de deasupra lucra delegat într-un alt oraș. Când venea în weekend acasă dădea tv-ul la maxim pe Viața satului. Răsuna Dolănescu și Irina în tot blocul. Tata, ca să nu rămână mai prejos, îl punea pe Benone. Și se dialogau de pe balcon: ia dă nițel mai încet, vecine, s-o asculți p-asta. Ala dădea mai încet, punea tata. Pe urmă dădea tata mai încet și punea ăla. Eu fugeam de acasă cu soră-mea și fata vecinilor, până în celalalt cartier.
Ăștia de sub noi, aveau doi băieți. Unul era demența întruchipata, celălalt artist. Cânta la pian, era finuț și delicat ca o fată. Se juca cu noi cu păpușelele, venea afară și el cu păturica lui de când era el mic(ă) și îl pâra pe frac’su când ne strica joaca. Când cânta la pian, venea soră-mea și-mi zicea: i-auzi, cântă George la pian. Mă opream din tot ce făceam numai să-l ascult. Brusc simțeam cum dispare băiatul din mine și mă transform într-o păpădie fină mângâiată de un vânticel cald și un soare îndrăgostit de chipul meu diafan.
Nu dura mult. Că termina de cântat și dementul de frac’su lua de la stânga la dreapta și invers toată claviatura pianului. Atunci îmi doream să fim afară, să-l alerg și când îl prind să-l bat. Rău. Cumva se ducea de suflet transformarea mea în fetița pe care și-a dorit-o tata. Doar că ne-am mutat din cartier și lecțiile mele de muzică s-au oprit brusc. Acum cânt doar în casă Săniuța fuge sau Să trosnească lemne-n foc.
Comentariu beton!41
Te ajut eu cu poza: la Soare te poţi uita, dar la Ionuţ din poză ba! 😀
Comentariu beton!15
@Solandia, mulțumesc!
Mie mi s-a blocat mintea😀😀😀
@Elena P, aveți voi o chestie cu băieții care cântă la instrumente… Știam eu că devin fermecător cu chitara în mână, d-aia m-am apucat de ea. 😜
Comentariu beton!13
Cu blondul ăla în cap, crede-mă că puteai să ții în mână orice. Instrumentul devenea invizibil.
Comentariu beton!24
Vai, dar n-ați zice că poza e de ”ieși, copile cu părul bălai, afară și râde la soare, doar s-a îndrepta vremea.” 😛
Comentariu beton!22
@Mona, îmi amintesc că erau o grămadă de trosneli prin baruri sau pe la concerte între rockeri, depeșiști și punkeri.
Personal am prin doar bătaia monstru între punkeri nemți și unguri și naiba știe ce alte nații de „muzicali” care a avut loc la Polivalentă în București când a venit Prodigy în ’95 (sau’ 97?), nu mai țin minte și mi-e lene să caut. Oricum, țin minte că încă eram minor, n-am apucat să intru la concert, dar bătaie de la jandarmerie mi-am luat să-mi ajungă. 🤣🤣
Comentariu beton!14
In ’97 a fost scandal mare. A pornit de la unul care avea golf si a intrat in plin in motoarele unor unguri…aia parcasera civilizat in linie. Jandarmi nu imi aduc aminte, dar imi aduc aminte extrem de clar politisti calare…mergeau prin multimesi dadeau cu bastoanele in stanga si dreapta. Am intrat la concert printr-un geam spart. Bilet oricum nu aveam, toata gasca mersese la plezneala. Dupa concert a fost scandal nr 2, in orasel, intre punkeri si rockeri. Pe vremea aia sa te duci la concert/discoteca si sa nu te bati era destul de greu.
Foarte fain, ma regasesc in totalitate in acest articol…noatalgie
Omule ești genial, mi-ai făcut ziua mai frumoasa! Ms Mihai pt găzduirea lui!
Inconfundabil și reconfortant stilul de scris al lui @Ionuț.
Copilăria mea a fost foarte diferită din punct de vedere muzical. Tata, pasionat de muzică clasică, nu ne-a îndrumat în vreun fel, dar pasiunea din vorbele lui când ne explica anumite pasaje muzicale o simt și azi când ascult muzică clasică. Pentru ”vremea lui” a fost un deschizător de drum, înființând la Ploiești primul club de jazz din țară și organizând primul festival de jazz. A făcut parte și din primul band de jazz, plăcerea lui pentru contrabas reflectându-se în toată muzica care a răsunat la noi în casă.
Cultura mea muzicală s-a îmbogățit și s-a modernizat mai târziu cu IRIS, Andrieș sau Holograf pe viniluri primite cadou și cu muzică rock primită pe casete de la străinii care veneau la concursurile de orientare.
Comentariu beton!14
În primul rând felicitări @Ionuț, super fain articolul, îmi și imaginam personajele și fredonam în gând unele dintre melodii.
Am crescut și eu cu un potpuriu de genuri muzicale, de la Queen (că tot a fost vorba de ei), ABBA, Modern Talking, până muzică populară și chiar manele, trecând prin Pasărea Colibri și Cenaclul Flacăra.
Îmi aduc aminte câteva faze: eram la iarbă verde și vine o altă familie care se așează mult prea aproape de noi (din punctul de vedere al maică-mii, adică îi puteai vedea de după al 10-lea copac). Mârâie, cârâie, dar când bagă ăia în boxe I will always love you de răsună pădurea, pică în extaz..nu mai conta, puteau să mânce ăia direct din blidele noastre 😁
La olimpiada națională de germană (când am fost prima dată în Tg Mureș și m-am îndrăgostit de oraș iremediabil-între timp s-a cam rupt lanțul iubirii, dar asta e altă poveste) am stat în cameră pat lângă pat cu o colegă care asculta manele. 3 zile am visat numai Jumătate tu, jumătate eu (Copilul minune I guess), de învățasem versurile pe de rost. Dacă mi-ar fi picat subiect cu manelele și influența lor precis luam premiul 1 cu coroniță, așa m-am mulțumit cu mențiune și 7 ore de drum pe tren cu alte opere asemănătoare.
În liceu aveam un profesor de religie f bun pianist (care ajunsese profesor pentru că părinții nu-l susținuseră să își continue studiile muzicale). Asculta câte o piesă și în câteva ore reușea să o cânte la pian. Îmi amintesc spre exemplu de She’s the one de Robbie Williams. Cabinetul de religie era perete în perete cu clasa noastră, iar cel mai aproape de perete era pianul. De multe ori ne cânta când aveam ora de matematică, să ne trimită unde pozitive prin perete. De multe ori mergeam în pauze cu prietena mea să-l ascultăm, întârziind înapoi la ore aproape de fiecare dată.
Pe mine m-a ajutat muzica în multe feluri: la învățat, scris diverse proiecte sau prezentări, relaxare, liniștire în momente de anxietate. Îmi pun câte un my mix pe youtube (trăiască premium!) și îmi merge mult mai bine 😊
Comentariu beton!21
Salutări și gânduri bune … om iubitor de acorduri de pian 😊
LE A apărut, mulțumesc!!
Am scris un comentariu lung care a dispărut..@MV help please!
Dacă nu îl găsești mai scriu o dată..mulțumesc!
Distribuit. Mulțumesc. Restul vorbelor sunt de prisos!
Gasesc un intreg univers in istoria lui Ionut, cartierul lui e cartierul tuturor! Ma regasesc in el, in oamenii lui.
Imi amintesc schimbarile acelui timp, imi amintesc cum am trecut de la nuantele comuniste gri, la o explozie de culori, orbitoare dar ah, atat de inselatoare, atat de mincinoase culori! Imi amintesc manelele si telenovelele pe care le-am respins de la inceput, visceral si violent, cum am respins si nu am reusit sa accept niciodata oamenii ce deveneau altii de la o zi la alta, cum am suferit trecand pe strazi tot mai pustii ale oraselului meu provincial. Cei de varsta mea plecau in lumea larga, locul lor era luat de adolescenti tristi ce se drogau si prostituau, acasa si aiurea.
Visul despre o lume mai buna s-a sfaramat in mii de cioburi taioase si am plecat si eu pentru ca nu ma mai recunosteam in nimeni si in nimic. A mai ramas dorul despre ce a fost si despre ce ar fi putut sa fie!
Vreau sa mai adaug ca un Ionut sau un Mihai sau o Mihaela sau o Ioana, ar trebui sa scrie povestea fiecarui oras, fiecarui cartier de acasa ca noi sa nu uitam iar cei care vin dupa noi sa stie si ei cum a fost…
Comentariu beton!16
Nu si al meu.🙂
Deh oras mic de provincie. Cultura muzicala provenea de la scoala, prieteni, discoteca …
Alphaville erau preferatii mei. Nu numai ei, dar ei ocupau primele 10 locuri, dupa care urmau altii
@Getalex In materie de muzica, am gusturi eclectice!🙂 Minus manele! Devorez muzica ruseasca, muzica clasica si opera accesibila profanilor ca mine, muzica tiganeasca, portugheza, franceza, vibrez la ritmurile latino intr-un fel altfel decat la restul (de ce se afirma oare ca nu suntem latini cand eu o simt in viscere, muzica?), pop, rock, balade cu favoritii Scorpions- la maxim You & I – „I lose control because of you babe
I lose control when you look at me like this ..” pana venea sectoristu’ sau cum naiba isi zicea, sa bata ca disperatul in usa, zbierand sa auda toata scara: „- Opresteeee nebuniaaaa ca te baaaat!”
„Ah, unde esti, copilarie, cu padurea ta cu tot?” 🙂
MissLi, muzică, nu manele, exact așa. Dixit!
Sandra, am avut un prieten din Timisoara ce mi-a prezentat manelele, el fiind mare fan. Chiar nu auzisem de subgenul asta de muzica? pana la el! La prima manea mi s-a zburlit coama ca la lup, la urmatoarele imi venea sa urlu si sa musc ca o haita de lupi si dupa un timp mi-am luat adio de la prieten ca simteam ca o sa se intample ceva grav cu noi din cauza lalaielilor maneliste! 😅
@MissLi am văzut rockeri ce dansau pe manele de nu îmi venea să cred ochilor 🤣.
Fiecare este liber să asculte ceea ce vrea fără să fie judecat.
BaGheRa, nu cred ca in cele spuse mai sus reiese ca judec pe cineva pe baza de gusturi muzicale. 🙂 Eu pur si simplu nu ma regasesc in lalaieli despre bani si dusmani si femei si barbati fara numar, fara numar. Pentru mine, maneaua este subcultura. Este o lume din care nu pot si nu vreau sa fac parte. Viata este prea scurta ca sa mi-o otravesc cu manelisme.
BaGheRa pentru ca vorbind de manele s-a trezit monstrul din mine, trebuie sa-ti mai spun ca eu ma regasesc in Balada lui Avram Iancu, a lui Toma Alimos, a lui Pintea Viteazul, a firului de iarba, a puiului de cerb, in Radu mamii, in Miorita, in miile de cantece populare romanesti, ce spun istoria neamului nostru in versuri profunde, de dragoste, de dor, de tristete, dar si pline de speranta si de umor.
Astfel nu am cum sa ma regasesc in manelele orientale straine de fiinta noastra spirituala si nationala.
Aveam o cunostinta a carui vorba era ,, parca vad”. Acum pot zice si eu ca parca- l vad pe Vietnam :)))
:)). Mișto scrisă incursiunea în trecutul muzical (al cartierelor melomane) din anii ’90. Blondul e din ’98 și a dat rateu tanti coafeza cu oxigenatul?
Da, blondul e sezon ’98 -‘ 99.🤣
@Ionuț, nebunie a fost atunci cu blondul tunisian.
Ionut, Johnny the cool dude, multumesc pentru articol. L-am citit de 3 ori, dupa ce las mesajul asta il voi mai citi de citeva ori.
Copilaria mea a fost anosta comparativ cu a ta, iar cultura mea muzicala de cartier inexistenta. Foarte multa lume preocupata de educatia muzicala a celorlalti pe la voi prin cartier…in vremea aia🙂😉
Merci inca odata. Ma apuc din nou de citit
@Getalex, orice cartier avea avantaje și dezavantaje. În unele cazuri, cred că mi-aș fi dorit și eu o „copilărie anostă”. Dacă nu s-a putut…. 😁
La noi in cartier era un scuar inchis pe laturi de patru, cinci blocuri.
Dimineata ne pornea ziua Florin (il stiam dupa numele de familie, dar l-am uitat) era elev la liceul industrial si ne uitam cumva cu respect catre ele ca era frate cu unul din garda veche (ce-i drept fratele sau e om serios inginer din ala de pe vremuri).
Florin ne punea FOX (disco si pop cred ca Mordent Talking si Blue Sistem erau la mare putere).
Pe masura ce am mai crescut a venit si randul generatiei mele: din blocul opus lui Florin, era Iulian (Iulă). La el era un potpuriu de la timidele manele la hiturile ce se vindea la taraba. Statea tot la etajul 3 si nu stiu ce fel de boxe avea, dar se auzeau in toata zona.
Problema lui a venit odata cu intrarea noastra la facultate. Un etaj mai jos statea Ovi si fiind student parintii lui au facut rocada mutandu-se la casa bunicilor, iar studentii (ovi si sora lui) au ramas la apartament. Ovi era rocker. Ghinionul lui Iulă e ca tatal lui Ovi canta la nunti si i-a lasat in apartament toata aparatura (niste boxe de 1mc, plus twitere si statia de putere separata de preamplif-ul pentru chitara si alte electronice). Toate erau facute de electronistii din uzina pe niste sasiuri candva originale. Ovidiu punea pauza cu o singura melodie la tot jocul din cartier. Noroc ca nu era razbunator dar in sesiune se cerea liniste.
Altfel imi aduc aminte cu nostalgie de chefurile de apartament in care iti cereai scuze de la vecini anticipat si in care puteai avea surprize sa te trezesti cu vreo doua trei clase de colegi.
Vreau sa mai adaug ceva…ca doar am mai citit textul de doua ori.🙂
Si o sa il citesc probabil o vreme, dimineata la cafea. Combinatia textul lui Ionut + cafea mare neagra e inceputul perfect al oricarei zile.
Nu ai o poza din perioada de rapper, Tupac style, WuTang outfit?😆😆🤣
@Getalex, n-am prea multe poze din perioada aia. 😟 Erau scumpe filmele și developatul, cine stătea să umble cu aparatul foto după el? Abia am găsit-o p-asta. Se făceau poze doar în vacanțe, peisaj static centrat, combinări de n luate câte câți membri avea familia sau grupul, și atât.
Cat de fain e articolul🤣😂🥂😂. Parca e adolescenta mea, doar ca din Braila, cartier muncitoresc.
N-am inteles niciodata de ce mi-am luat bataie fiindca purtam un colier cu DM, dar parca nu imi mai placea Depeche dupa repriza respectiva.😂🤦
Dar altfel, cu toate variatiile alea artistice, baiaramurile cand la unu’ cand la altu’ ne-au facut mari.
Ai mei copii daca ar vedea poze cu mine din adolescenta m-ar renega. Si totusi era mai fun „Suzana mi-ai furat banana” decat mizeria de gang ce o mai asculta fi-miu cu amicii de la scoala.
🤘
@Alina, crede-mă, pentru părinții noștri, „Suzana mi-ai furat banana” era o mizerie la fel de mare ca 5gang de azi. 🤣
Comentariu beton!13
“ Probabil înclinația mea spre muzică, dar și cartierul și anturajul, m-au făcut să apreciez mai mult linia melodică și/sau versurile unei melodii, și mai puțin genul din care face parte. Mi-au plăcut anumite manele, anumite melodii de muzică populară, nu prea înțeleg pop-ul din ziua de azi, dar suspin după “hit-urile” din trecut, ascult folk, lăutărească, clasică, electronică etc. și, în general, orice sună bine pentru mine.”
dacă eram în US, era “macaăvnigă” gen; așa, e doar “bravo, frate! mulțam!”
Băh, ce uameni! Unu’ n-a zis nimic de cel mai mare doctor al acelor vremuri, Dr Alban. Sa nu mai zic de Technotronic, IceMC, E-Type, etc.
@Ioane: mai pun o bere lângă alea de am tot zis că ți le dau (mai ales ca suntem cosectoreni, ceva)
PS: Lăsați tot ce faceți si repede la geam, să vedeți ultima ninsoare pe anul ăsta.
@Mi’ai: tu să taci, am zis io de ninsoare și ajunge unu’, da?
Comentariu beton!17
@Papi, dacă luam la rând toată galeria de vedete de atunci, nu mai terminam în veci.
Dj Bobo, 2Unlimited, Culture Beat, La Bouche cu „Be my lover” care a rupt, Rednex cu Cotton Eye Joe (am dansat pe „Wish you were here” la balul de sfârșit de clasa a VIII-a cu o fată din clasă după care eram topit de multă vreme)…. Să zic de Macarena sau Coco Jambo? Alea au intrat în legendă deja.
La treaba cu berea zic să așteptăm un pic să treacă mizeria asta și precis ne întâlnim s-o bem. 😁
Au fost 2 Guță? Cum adică, io de ce n-am știut?!
@Ionuț, mișto text, parcă-am fost acolo, nu știu cine a zis mai zis așa, dar se potrivește.
@Ady, sunt (nu „au fost” 😜) doi Guță celebri: Nicolae și Liviu. Atâta lipsă de cultură muzicală…… 🤣🤣
oo daaa iti multumesc ptr articol
mi-a trecut copilaria de la bloc prin fata ochilor , am crescut in militari = gorjului de la 7 pana la 19 ani .
sunt nascuta in 1971 :)))
@Ioane, să mă bată mama de nu m-ai adus înapoi în tinerețe. Când am văzut poza la final și ai zis că tu ești… am zis no way Jose! Merci m-ai adus înapoi la 18 ani!
Dacă nu reușește mama ta, pot încerca eu ?🤪
@HM, el suferă că nu-l bate Chiajna sau Sepsi:)
@Habare… poți!
@Shoric, în filmulețul acesta, de mai jos, eu mă aflu în zona liniei de 16,5 metri a suprafetei de pedeapsă, pe inelul de jos al arenei. Este un steag galben albastru puțin mai special care sare în ochi imediat pentru că este diferit de restul.
Sunt 30 de mii de oameni care cântau la unison și puteau fi mult mai mulți dacă cei de la FRF vindeau mai multe bilete.
Acesta este spiritul echipei pe care o susțin. Faptul că echipa pierde cu echipe din acestea anonime, create din ambiție și care se vor pierde în negura timpului atunci când ambiția este pusă pe butuci, este mai putin important. Va veni și soarele pe strada noastră!
https://youtu.be/k6SYHkjEtKA
Mişto @Ionuţ. Niciodată nu am putut să zic că generaţiile mai tinere care au venit după mine sunt penibile dpdvdere muzical sau vestimentar pentru că mai am poze şi amintiri 🙂
Dar chestia aia cu freza galbenă mi-a adus aminte de nişte vecini de bloc, prin anii 1988-89 când apăruseră poze cu Maicăl şi pe la ţară. Şi s-au dus ai mei direct la coafor să-şi facă bucle doar că nu au luat în considerare că au părul cam scurt şi nici nu au luat în considerare avertizările coafezei : Voi chiar vreţi să vă pun părul ăsta pe bigudiuri ? Ăia doi, foarte fermi : DA.
Băi, nu ştiu, poate că unii nu ştiu dar era o modă oribilă printre babe cu bucle de alea mici şi nu ştiu exact dacă coafeza aia avea doar acele tipuri de bigudiuri sau nu au ştiut ăia ce să ceară dar efectiv ne-am căcat pe noi de râs când au apărut ca nişte oiţe din desenele animate.
Şi eu am aceeaşi problemă cu muzica. Nu mă deranjează ce gen este dacă sună bine pentru urechea mea.
Îmi e dor de tramvaiul 32. 😭 Mi-ai făcut ziua mai frumoasă.
Waaaa, ce figură de Liceenii rock’n’roll ai în poza aia, să moară Bibi!
Felicitări, am râs, fără muci, că-s o doamnă și mai am și masca pe botic și n-ar fi indicat. Super evocarea, mi-am amintit de anii ăia, deși nu cu plăcere, drept să-ți spun, că i-am urât cu pasiune, doar ce ieșisem din anii ’80, când dansasem pe Depeche Mode și Duran Duran și purtasem haine pastelate și deodată nimic nu mai era la fel din multe puncte de vedere iar încălțările aveau niște platforme de ziceai că-s anvelope. Și manelele! Doamne, manelele erau pretutindeni și nu cântate doar de cei amintiți de tine, pe vremea aia lumea înnebunise după dance-manelele de la Sweet Kiss, LA, și restul, nu mai existau petreceri fără așa ceva.
Și mi-am adus aminte o fază amuzantă dintr-o librărie care avea un stand imens cu casete audio iar eu și un tip răscoleam de zor fără să găsim ce ne interesa. Văzând că nu ne mai urneam de acolo, vânzatoarea ne-a întrebat ce căutăm pe un ton care sugera că eram prea proști să ne descurcăm singuri.
-Muzică românească dar fără manele! (eu)
-Limp Bizkit! (el)
Tipa a rămas fără replică, era imposibil să găsești ce voiam eu iar Limp Bizkit apăruseră de curând și nu multă lume auzise de ei.
Ah, dar povestea ta mi-a amintit și de ceva ce chiar îmi plăcuse la vremea aia. Oare o să spună lumea că-s nebună dacă la vară mă îmbrac cu o rochie lungă, înflorată, cu nasturi în față, asortată musai cu bocanci și șosete groase albe, ieșite 2 degete deasupra marginii de sus a bocancilor?
@CrisS, în poză eram în culise, înaintea unui concert. Deci n-ai fost departe cu Liceenii…
Ioane ,abia azi am ajuns aici ! In ziua când beți berile alea ,mi.ar placea sa fiu și Io acolo ! SĂ NE RÂDEM !
Te invidiez pentru asemenea diversitate muzicală! 😁 Pentru distracție mai ales. Eu m-am mutat la 10 ani într-un cartier nou construit la marginea orașului și un an întreg am suferit după vechii prieteni. Cam tot un an am socializat cu cei din cartier, pe urmă a trebuit să port ochelari și mi-am luat tot felul de porecle. Așa că m-am închis în casă. În afară de școală și pe urmă de liceu, mai mergeam doar la biblioteca din centrul orașului, o dată pe săptămână. Ah, și la biserică duminica cu fustă până în pământ și batic pe cap. Trist, știu! Am recuperat însă de la 20 de ani încolo. 🙂
În ceea ce privește muzica, mă atrăgea stilul anilor ’80. Și niște melodii contemporane pe alocuri, dar nu hit-urile. Uram hit-urile din rărunchi, probabil ca să fac pe interesanta. Nu am avut postere cu Backstreet Boys, Britney sau alți mirifici după care erau leșinate toate colegele de clasă, eu într-a noua ascultam Tanita Tikaram cu Twist in my Sobriety. 😁
Cât despre poză: fiul tău cel mare îți seamănă leit! 🙂 Și ai dreptate, fetele au o slăbiciune pentru băieții care cântă la un instrument. 🙂
Cumva, și transformarea mea în „roacker” s-a definitivat în liceu (și definitivă a rămas), deși a început mai devreme. Chiar și așa, eu încă păstrez proverbiala cutie cu opere de artă pe casetă, majoritatea pop-dance și hip-hop.
Legat de manele, și acum îmi amintesc o treabă de pe la finalul anilor ’90. Aveam un vecin de cartier (dar putea fi și de bloc, la cât de tare dădea) care șase luni de zile, și nu exagerez, făcuse o pasiune pentru aceeași melodie. Melodia în cauză era Kosovo – Sus Paharu’ (cu marele Costi Ioniță pe post de ajutor vocal).
Piesa era o copie după Placi Zemljo și o auziserăm de atâtea ori în cartier, încât deja reținuserăm versuri precum „Cântați și vă distrați, două cuvinte interesante / Dacă și dansați sunteți adevărate” (piesa n-avea efectiv nicio logică, Costi fiind ăla oarecum coerent din ea).
Într-o zi, un amic nu foarte întreg la minte nici el, a decis să-i dea omului o lecție și să-i pună melodia sub balcon pe la 22.00. A venit cu ceva casetofon uriaș și a pus piesa (pe care o înregistrase tot de sub balconul lui!). Ce reacție avut fanul Kosovo? A ieșit pe geam strigând disperat: Ce băăăăă, au ăștia concert la noi în oraș? (Iar apoi a fost dezamăgit când a văzut un puști fugind cu casetofonul în cârcă).
Nu mai ştiu sau de ce ştiu ambele variante dar ştiu sigur, după ce le-am reascultat pe amândouă, că varianta originală e mai mişto.
Și noi știam că varianta originală era mai mișto, deși n-aveam clar idee care era aia (prin anii ’90 se copia pe baza faptului că nu va descoperi nimeni plagiatul).
Originala am „descoperit-o” la o nuntă :))
Minunat spus…sa nu uitam de Depeche, de Cranberries…si de FanRadio. Doamne, ce mai ascultam la radiul meu stereo, noapte de noapte. Ce de inregistrari faceam:)) Atunci descoperisem metoda!