Hai să vă povestesc ceva. Am lucrat foarte mulți ani într-o firmă în care programul de lucru era 9.00 – 18.00. Indiferent ce fișă a postului aveai, dacă nu erai la întâlnire cu vreun client (sau dacă nu pățeai ceva, dar n-o să vorbim acum despre excepții), pentru absolut toata lumea era obligatorie prezența în firmă la ora 9.00.
Evident, ca în orice firmă de pe lumea asta, există angajații care vin la timp, angajații care sunt abonați la întârziat și angajații care întârzie pentru că, na, oricui i se poate întâmpla. Doar că, treptat-treptat, mai ales pentru că nimeni nu făcea nimic in privința asta, a început să crească numărul celor care se abonaseră la întârziat. Gen, ajungeau cu minimum un sfert de oră mai târziu, dar existau destule situații în care ajungeau la birou mai aproape de ora 10.00 decât de ora 9.00.
Iar lucrurile astea nu aveau cum să treacă neobservate. În primul rând că începuseră să strâmbe din nas cei din conducerea firmei care observau cu stupoare că la ora 9.00 eram prezenți cam jumătate. Dar, dincolo de conducere, am început să ne enervăm și noi, cei care ajungeam la timp. Știți, și mie mi-ar fi plăcut să mă trezesc cu jumătate de oră sau chiar o oră mai târziu. Azi așa, mâine așa, până n-am mai suportat. Ne-am strâns toți din firmă, inclusiv abonații la venit târziu, am negociat și-am găsit o soluție pentru care toată lumea și-a dat ok-ul: am înființat borcanul pentru întârziați.
Adică am pus în recepție un borcan de plastic, iar cine întârzia își asuma că trebuie să bage în borcanul ăla contravaloarea în lei a minutelor de întârziere. Paritatea era un leu pe minut. Dacă ajungeai la 9.05, băgai 5 lei, dacă veneai la și zece băgai 10 lei, și tot așa. Evident, se excludeau situațiile când intervenea ceva și erai nevoit să întârzii din motive care nu țineau de tine. Pentru astea exista conducere, existau telefoane, nu mai erai nevoit să dai niciun ban. Pe scurt, în borcan se strângeau doar sumele datorate întârziatului din comoditate, adică taxa pe nesimțire.
Toată lumea a fost entuziasmată de soluție, inclusiv conducerea companiei. Mai ales că banii urmau a fi folosiți tot de noi, angajații. Gen, după ce se strângeau sume mai importante, băgam o comandă la pizza sau la chinezesc și-i păpam pe toți.
Dar ce să vezi, entuziasmul a durat pe o perioadă extrem de scurtă. De ce? Pentru că după o vreme s-a constatat cu stupoare că principalii deponenți de fonduri în borcan sunt tot cei care întârziau regulat și înainte de înființarea lui. Surprinzător, cine ar fi crezut una ca asta? Singura diferență era că acum îi ardea când intrau in firmă la 9.33 și trebuiau sa decarteze mai mult decât i-ar fi costat prânzul pe ziua respectivă.
Care credeți că a fost soluția lor? Poate ați fi tentați să credeți c-au început să se trezească mai devreme și sa vină la timp, dar ați fi într-o totală eroare. Soluția a fost c-au început sa facă scandal prin firmă, pe motiv că așa ceva nu se poate, că nu e corect, că de ce sunt ei nevoiți să dea atâția bani?
După care, când au văzut că oamenii pentru care nu era nicio problemă să ajungă la timp le râd în nas, au schimbat tactica și s-au dus cu jalba în proțap la onor conducerea companiei. Că ei nu mai pot cu această presiune, că așa nu se mai poate, că de ce să dea bani aproape în fiecare dimineață? Pentru că ăsta era crudul adevăr: cotizau aproape în fiecare dimineață, dar niciunul dintre ei n-ar fi făcut NIMIC ca să ajungă mai devreme.
Ce-au făcut cei din conducere? În loc să le râdă în nas și să le explice că programul începe la ora 9.00, vă zic eu ce-au făcut: ne-au strâns pe toți într-o ședință și ne-au spus să desființăm borcanul, să anulăm taxa pe nesimțire. Fucking mind blowing! Evident, l-am desființat ca să poată întârzia oamenii ăia fără să mai „simtă presiune”. Nu vreau să insinuez nimic, dar poate că e și ăsta unul dintre motivele pentru care firma respectivă nu mai există azi, deși la ora aia era una dintre cele mai puternice din România (în domeniul ei, desigur).
Iar acesta, dragii mei, este unul dintre cele mai bune exemple pentru cum funcționează România, așa cum o știm cei care ne lovim în fiecare zi cu capul de ea. România aia reală, nu cea din bulele de internet. Iar în România reală, regulile sunt făcute pentru proști și pentru fraieri. Restul, ori n-au chef să le respecte, ori le fac să dispară.
Atât pentru azi.
Înainte să mă apuc să bag semințe în pământ și cum aveam interdicție să mai apar în Europa că mă legau iarăși în nici 10 ani de muncă la alții, am adunat 16 demisii. La o fază din ăsta eu le spuneam ce aveam de spus și direct demisia. Ultima dintre ele a fost când la negocierea individuală a pachetului salarial am constatat ca stupoare că directorul economic era și liderul de sindicat. Demisia, scris mwie cu marker permanent pe birou și ceva cu pwli, aruncat cu cheile mașinii în ei și haidipa. Pe coloana aia de meduza se bazează ei.
Comentariu beton!52
Hmm, la un deceniu și șaișpe job-uri rezultă o medie de șepte luni juma … e ceva … aia e … unii nu sunt făcuți să fie angajați. Nu-i așea, dom’ antreprenor? 😉
Comentariu beton!37
Îmi pare rău că nu mi’am trăit viața conform înaltelor canoane sociale și profesionale. Nici nu o să o fac nici de acum încolo până când o să închid ochii.
Comentariu beton!49
Mi-ar fi plăcut să-ți fiu șef, @Edel. 😜
Știi, singura data când am lucrat la stat, a fost fix timp de nici 5 luni, la Electrica. Când am văzut ce şerparaie era acolo, s-a terminat mișto, eu alergandu-l pe tovarășu director general și pe o zdreanta de șef de departament în sala de videoconferințe din clădirea nouă.Aia fugeau în jurul mesei alea uriașe și urlau după paza. A întrat ăla și i’am urlat să dispară că îl omor și pe el.
Și știi de ce? Pentru ca aduseseră un om doar ca să îi pună în cârca chestii.Om cu familie, soția cu un sân extirpat, cu copil mic. Ce tu aveai impresia că îmi puneai mie botnita vreodată? Muream cu tine de gât. La propriu.
Comentariu beton!70
Și ca să fiu și eu „on” nu ” off” sunt extrem de punctual. Aștept maxim 5 minute, poate să fie și maximiss galactic sau să fie ceva super profitabil, apoi am dispărut. La cât mă duce capu’, dacă ăia de sus nu luau nici o măsură fata de nesimțirea unora,aruncam cu borcanul în ei. Și apoi plecam acasă.
Comentariu beton!16
Ce baiat de cartier esti, domnu’ Edelweiss. Asa, daca nu-ti convin responsabilitatile ii ameninti cu moartea, ii fugaresti… Sa nu-mi spui ca esti si cu sporturile de mardeala, ca deja nu imi mai trebuie nici o dovada in plus a faptului ca ar cam trebui scoase in afara legii. Cam departe distanta de la „noi nu raspundem la provocari si lovim doar in legitima aparare” si „cum nu ne place ceva, agresam, frate, ca pentru noi nu exista legi, exista pentru tocilari si fraieri!”.
Domnul Vasilescu: nu cred ca ai fi vrut sa ii fi sef, decat daca aveai grija sa nu ii pui „botnita”. Altfel, aveai capul spart de un borcan? Il aveai!
Se dezbate încă. Ce zici?9
@e.o., ești tu prea pătimaș, @Edelweiss are un umor aparte, îl accepți sau nu-l accepți. În schimb, sunt convins că dacă-l sun la 3.00 dimineața că am nevoie de ajutor, o să să urce în mașină până să apuc să închid telefonul.
Eu nu il cunosc personal. L-am bagat in categoria baietilor care bat tocilarii.
@e.o., să vezi ce, nici eu nu-l cunosc personal. Și cu toate astea sunt convins că n-ar sta pe gânduri dacă aș avea nevoie de ajutor.
De la șah mi se trage. Acolo când se intrezarea matul nu mai stăteai și îl plesneai cu nebunul în ochiul drept. Să nu mai clipească șmecherește când ocupa centrul la început.Sau apasă cu mijlociul pe ceas, pai să nu îi dai 2 ture in gură?
@ E. O m’am bătut cu multă lume dar niciodată nu am lovit un nevinovat sau pe cineva mai slab. Ăia doi îl scoteau țap ispășitor pe ăla, omul nevinovat. Plângea in sala aia, eu întâmplător venisem cu niște hârtii la semnat. Și așa a început. Și Faptul ca al doilea lor copil, o fetiță superbă, acum o domnișoară, la fel de superbă, de care sunt al naibii de mândru, a fost primul copil pe care l’am nășit, spune ceva, nu.
De mardeala am 9 ani de box. Relaxează-te puțin.
Faptul că îl citesc pe Mihai înseamnă ceva pentru mine. Și da mă poate suna și voi face orice ca să ajut. Inclusiv să îi bat pe aia cu parcarea.
Comentariu beton!35
@Edelweiss, a, nu, cu parcarea rezolv singur. Să vezi ce violent le ridic ștergătoarele. 😜 (pentru analfabeții functional: nu ridic ștergătoare în parcări).
Nu te-am văzut să scrii cu atâtea majuscule de când te citesc io. Ai avut tensiunea cât silicon are Drăgușanca in țâte.
Ahh, am întârziat … cu comentatul 🤪
Poftim un leu … Sper să aduni de o zacuscă până la toamnă 🤭🤭🤭
Comentariu beton!49
Îmi bagi leul pe revolut? 😜
Și atunci tu, văzând că ăia au desființat borcanul, nu ai început să întârzii? Metaforic vorbind, continui să crezi că e mai bine să fii „punctual” decât „întârziat” în România de azi?
Comentariu beton!25
@Ioane, nu pot să-ți răspund la întrebarea asta dintr-un motiv extrem de simplu: nu suport să întârzii. Dacă avem întâlnire, să fii sigur că voi ajunge cu un sfert de oră înainte. 😀
@Mihai, nici eu nu suport să întârzii. Mi se trage din școala generală, când intram în clasă după profesor, și se uitau toți la mine ca la o ciudățenie, ba mai și râdeau în timp ce îmi luam mustrare. Preferam să chiulesc dacă întârziam.
Dar, când prezența undeva sau la o anumită oră devine….facultativă (ca să zic așa 😜), brusc nu mai găsesc motiv să mă stresez.
Comentariu beton!16
Ne lași așa? Ce ați făcut voi, cei care ajungeați la timp?
Comentariu beton!21
„Io cred ” că au venit cu pachețel de acasă că nu s-au mai strâns bani de pizza sau alte chestii exotice gen chinezării 🤪😋
Comentariu beton!32
@Eleno, am pus piciorul în prag și-am venit la timp în continuare. Ce naiba să facem? Ne-am făcut cruce și ne-am văzut de treabă. Bine, asta după ce m-am certat în mijlocul firmei cu șefa la întârziat, colega care întârzia cel mai mult și mai des. Că m-a întrebat cu ce mă afectează pe mine dacă întârzie ea.
Nu contează cine încalcă regula, dacă “țipă” mai tare “s-a scos”. Mai ales dacă se poate găsi și un țap ispășitor, nu neapărat pentru treaba respectivă, doar așa, de amorul artei. Gen “eu am dat cu bâta-n baltă, da’ uite că și colegu’ a făcut…”. Dacă o mai legi și de o discriminare, poți ajunge erou. Se practică și prin alte părți.
Tre’ să bag 5 lei, că am întârziat cu comentariul. 🙂
Comentariu beton!21
Buna dimineata!
Eu am simtit mereu o “nelegiuire” atunci cand, la facultate, aveam diverse predari si vedeam ca se amana termenul cand trebuia sa predam proiectul. Muream un pic in sufletul meu pentru ca ma organizam sa fiu gata la data x ora y si veneau altii sa planga si sa se vaite ce grea e viata si amanau….
Pai de ce am tras?!
Eeee dupa ani s-a vazut cine a fost in stare sa aiba joburi pe bani si cei care doar se plangeau.
Cine poate sa se organizeze fara sa fie tinut de mana si cine “vine la program” 😋
Ps. Am lucrat vreo 10 luni la o firma cu program 7:30-15:30 aveam chiar si condica cu pix si sfoara. Eram cuc prin firma la 7:30 🤨
Comentariu beton!39
la noi era mai grav, trebuia sa fim la birou la 8 si pe la 8 si 10 se lua condica de catre HR, nu o mai gaseai sa semnezi.
Comentariu beton!13
De 3 ori in viata am intarziat la munca.
Prima data greva spontana la metrou.
A 2 oara accident la metrou.
Ultima data a fost cu show…m-a sunat administratorul firmei pe la 10 jumate…programul incepea la 9. M-a luat usurel, din somn, sa ma intrebe ce fac, cum ma simt. Eu buimac, credeam ca e duminica….dupa cateva minute de conversatie prieteneasca mi-a zis: Acum ca esti treaz, hai si tu la munca ca eu am treaba si nu mai pot sa stau in locul tau prea mult timp. Mult timp a ras de mine din cauza asta. Nu mai lucrez la el de ceva timp, dar am ramas amici.
Comentariu beton!84
Concluzia cred ca e sa nu mai mergi cu metroul :))
Comentariu beton!24
Am râs și io. :))))))
Cum ma , sa crezi ca-i duminica ?! Inca rad ! Cred ca ai ars-o misto seara dinainte ! 🙂
Io am patit invers, am venit de la birou, s-a facut asa un 7 seara, am atipit. Ma trezesc, 8 fara 10. Am crezut ca e dimineata. Am taiat-o la birou am ajuns pe la 8 si 10 seara 😀
Asta vara bineinteles.
Pt ca atat de stresat eram sa fiu punctual la primul job.
😀
Si am mai partit de 2-3 ori sa merg cu masina si sa uit si sa ma intorc acasa cu autobuzul :D.
Pentru ca deh puterea obisnuintei 😀
Comentariu beton!26
ma laud un pic, dar desi nu am fost niciodata angajat la cineva ( situatie care se poate schimba curand cu pandemia asta) intotdeauna am avut o rutina de munca. Daca eu nu ajung la birou cand incepe programul cum pot pretinde altora sa faca acest lucru? Prin urmare nici angajatii nu indraznesc sa intarzie. Eu cred ca si nesimtirea asta pleaca de la varf si de la ce li-se pretinde oamenilor. Daca te bazezi pe constiinta si bun simt ai pierdut din start.
Comentariu beton!27
Să știi că șefii ajungeau la timp, chiar mai devreme decât angajații.
Atunci poate ca aveau o problema cu impunerea autoritatii.
Comentariu beton!15
Nu poate, sigur aveau problema asta. Si au lasat-o sa se rezolve in dulcele stil romanesc in loc sa ia atitudine.
Avocatul diavolului aici: Cu ce te deranja pe tine ca unul sau altul venea mai tarziu la lucru atata timp cat isi facea treaba ulterior ? Te plateau pe tine mai putin, sau pe ei mai mult? Atata timp cat tu iti poti face treaba independent de respectivul/respectivii si nu depinzi de ei la program, gen sedinte sau ceva important de la 9 in care trebuie sa fie fizic acolo..
Programul de munca inteleg ca este/a fost de 8 ore zilnic( 1h pauza de masa) si incepe la ora 9, si se termina la 18 ok perfect, eu vin la 10, DAR stau si imi termin programul de lucru si treaba de pe ziua respectiva timp de 8 ore adica pana la ora 19 in loc sa plec ca si tine la ora 18. Nu ai specificat daca ala/aia care intarziau regulat cate o ora, rupeau usa si ei la 18.
Din start ati gresit cu abordarea cu borcanul cu bani,asa ceva merge doar in sitcomuri americane, eu daca eram in locul alora nu puneam nimic.
Seful/sefii tai trebuiau de la bun inceput sa ia atitudine daca nu le convenea situatia nu voi. Cum nu au luat pana nu ati sarit voi cu gura, pot deduce ca erau multumiti de randamentul pe care il dau aia chiar daca veneau de la 10.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Absolut superb. Pe același principiu ma poți întreba de ce mă interesează că parchează un jegos pe locul pentru perosoane cu handicap, că doar nu mi-a luat mie locul. Mi-aș dori să-ți aduci aminte de comentariul ăsta în ziua în care pațești ceva și ai avea nevoie de ajutorul celor din jur. Dar nu face nimeni nimic pentru că NU E TREABA LOR. Să-mi bag pula, și ne întrebăm de ce e țara asta în halul în care e. DIN CAUZA TA E!
La prima vedere eram de acord cu ce a scris Anton, daca ai acelasi randament cu ce te deranjeaza ca unul vine la 10 si sta pana la 7 si unul vine la 9 si sta pana la 6; dar eu judec din perspectiva mea, de acum, unde fac acelasi lucru si toata lumea e ok cu asta, ba chiar le convine, deoarece lucrand cu englezii e mai util sa ma pliez mai bine pe programul lor…dar…
Uitam un lucru : ai semnat un contract in care ti se specifica programul si motivele pt care trebuie sa respecti acel program, poate erau anumite lucruri care nu se puteau face dupa 7 etc, si chiar daca nu era asa, consider ca atunci cand semnezi un contract trebuie sa iti asumi responsabilitatile insirate acolo; take it or leave it
Sunt o vită și recunosc asta. Dar nu mă băgați în seamă, continuați!
@Anton, e ok, ne-am dat seama de asta cu toții.
Când zic „vită” nu mă refer la animale, să știți. Sunt vită doar așa prin modul de a mă comporta și de a reacționa.
@anton, da, e ok, ne-am dat seama și de asta. Nu ne-am imaginat vreunul o bovină care bate la tastatură. Deci chill, ne-am dat seama toți că ești bovină doar prin cum gândești și acționezi. Gata, poți să te intorci la păscut… ăăă… la treabă.
Încă ceva, și cu asta închei. Are cineva idee de ce îmi place să-mi pun câteva picături din propria-mi urină în cafea? C-am căutat pe net și nu găsesc nimic care să mă lămurească. Scuze de off topic, dar mă confrunt de ceva vreme cu problema asta și nu-i dau de cap.
@anton, nu e nimic grav. Alții mănâncă direct căcat și nu se mai îngrijorează atât. Vezi-ți de treabă și spor la băut propria-ți urină. Dacă n-ai pățit nimic până acum, ești safe.
Auzi, dar eram curios și eu de o chestie, mai pui și lapte, zahăr sau alte din astea? Sau cafea neagră plus pișat și atât?
Fuck, m-ai prins. 😛 Da, din când în când mai scap și câte o linguriță de rahat. Dar nu pe gol, tot așa, în cafea. Cum ți-ai dat seama?
Eh, n-a fost așa de greu. Era evident că-ți place să mânânci și rahat.
Mulțumesc frumos pentru răspunsuri și pentru bunele intenții.
discutia cam deraiaza intr-o directie scatologica si nu cred ca nimeni interesat cum se mananca cacatul. eu personal nu am nevoie de informatii, dar sa dea manuta rosie la coment cine are. 🙂
oricum , experienta imi spune ca aia care nu isi respecta programul de lucru nu isi repsecta nici munca. e adevarat ca mai nou sunt firme care au program de lucru flexibil si alte beneficii de acest gen, dar daca este program fix atunci trebuie respectat. de regula nu am incredere in angajati care intarzie sau pleaca mai devreme in mod regulat, pentru ca atunci vor avea tendinta de a face lucurile superficial. cum am administrat tot unitati de productie unde programul fix este o necesitate. Eu nu pot sa deschid 30 minute mai tarziu ca a intarzit bucatarul.Parerea mea.
@razvan, exact. Și am spus asta clar din articol: era vorba despre o firmă care avea program fix, de la 9.00 la 18.00. Nu-ți convine, pleci. Dar nu încerci să mă lămurești pe mine că tu ești un special care are dreptul la alt program, iar ceilalți sunt niște invidioși care ar vrea și ei să întârzie, dar n-au coaie. Gizăs craist.
@all sunteti siguri ca anton nu e Tony Montana?
nu de alta dar a disparut cam brusc si reiteratia asta antoniana cam seamana…
@AlexD, da sunt foarte sigur. Eu văd și ip-urile. 😉
ba, nu cred ca sunt trei manute rosii interesate cum se mananca cacatul .
Mnooo se intampla si acum pe la case mari sa zic asa.Aveam o batucica in cap in echipa pe care nu o prindeam niciodata sa ii fac un training.Motivul era ca ea vine la 7 si pleaca la 2 ca ea pauza de pranz nu ia etc.Booon ma infiintez eu timp de 1 sapt in fiecare dim la 7:05 in birou sa vad cand vine mademoiselle.Venea fix la 8 fara 10 isi deschidea repede laptopul si isi pubea fata aia de obosita deja de atata munca.Stiti ceva la 2 rupea usa, pe la 1 jumate incepea ritualul de strans calabalacul si la 2 se cara.Nu mai exista in companie insa nu pentru ca am parat-o eu ci pt ca nu avea niciodata timp de training uri sau cursuri sa invete sa lucreze daily operational cu ce ii daduse institutia asa ca plecat ca ” era prea multa presiune in planning si scopul ei prea greu”.S-a maritat si a plecat sper ca in pat cu barba-su face ore suplimentare ca altfel ramane si fara sponsor.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Eu am cativa piticei, si piticelul al mai rasarit e punctualitatea. Da, am fost abuzat de tatal meu in copilarie si ii multumesc pentru asta. In sensul ca noi fiind saraci si neavand masina, bicicleta, tricicleta, etc, ne dadeam cu rata intrajudeteana si cu personalele CFR. Si taica-miu prefera sa inghetam sau sa lesinam de caldura pe peroane sau prin statii cu cate 30-60 de min, pe principiul mai bine astepti mai mult decat sa intarzii.
Si trenul ca trenul, ca na, ala nu statea dupa tine. Dar oriunde trebuia sa ne intalnim cu cineva, eram acolo cu minim jumatate de ora inainte.
Asa ca am crescut avand doar lipsa de intelegere si empatie pentru oamenii care nu sunt punctuali.
Ea, punctualitatea, oricum demult nu mai e o virtute, ba din contra prin facultate descopeream mereu ca sunt singurul fraier care venea la ora stabilita la chef, ca de fapt era de bon ton sa intarzii, sa te lasi asteptat.
Am avut multi oameni care mi-au venit pana si la interviu cam pe acelasi principiu cu venitul la chefurile pomenite. Nonsalanti.
Reprezint compania la intalnirile astea, nu pe mine, nu-mi permit sa ma manifest,altfel nimeni nu merita o discutie dupe ce isi bate joc de timpul meu. Imi venea sa ii scot afara in suturi
Comentariu beton!37
Băi, eu am un prieten bun care e în stare să întârzie la o întâlnire care are loc în fața casei lui. :))))
@Mihai Vasilescu, nu ai idee de câte ori m-am întâlnit cu clienti LA SEDIUL LOR, eu ajungeam la timp, iar ei întârziau, adică nu nici erau în sediu la ora stabilită. Ceva de genul „am avut un meeting în altă parte și s-a prelungit”. Bine, asta se întâmpla și în cazuri în care stabilisem întâlnirea de dimineață, la ora 9, „că e urgent”.
Revin și eu curând cu un comentariu mai amplu, că am câte ceva de spus pe subiectul ăsta.
Comentariu beton!14
Cred ca e o lege nescrisa, scrisa, murphy sau nu: cu cat esti mai aproape fizic de un punct de intalnire/tinta, cu atat sunt mai mari sansele sa intarzii.
intervine o relaxare pshihologica, chiar si pentru oamenii care pretuiesc punctualitatea.
Nimeni nu comenteaza cu privire la abuzul de minori.
Eu mereu am lucrat in firme cu program flexbil dar totdeauna am avut o ora la care imi propuneam sa ajung (sa zicem 9) si eu singur consideram ca am intarziat daca nu ajungeam. Chiar si de cand lucram de acasa, tot la aceeasi ora ma pun online. Poate e ceva gresit cu mine
Comentariu beton!22
Nu, nu e. 😀
Pun pariu că dacă propuneați ca programul să înceapă la 10 și să se termine la 19, ei veneau la 10.30!
Comentariu beton!17
Evident. Le-am și zis asta.
Lipsa de punctualitate, oriunde și în orice context, o cataloghez și eu drept nesimțire. Dar ceva îmi spune că articolul de astăzi este, de fapt, despre ”nesimțirea” de a alege să nu te vaccinezi anti-Covid și despre felul în care ar trebui să se raporteze conducerea unei firme/companii la angajații care sunt ”nesimțiți” din acest punct de vedere.
Sunt curioasă dacă așa e.
Nici gând. Articolul de azi e despre nesimțire în general.
A, ok, înseamnă că m-a indus în eroare treaba cu presiunea, despre care s-a vorbit zilele trecute.
Eu am invatat punctualitatea de pe vremea cand imi spunea mama: la ora 21:30, sa fii acasa! Ajungeam, intotdeauna, la 21:20, astfel incat, am avut avantaj la negocieri.
Cand, in indepartata tinerete, aveam intalnire cu vreun baiat, ajungeam la fix; daca ipochimenul nu era acolo…ura si, la gara! Nu-l asteptam nici macar un minut. Ma lua turbarea cand auzeam cliseul ala idiot cu „fetele intarzie intotdeauna” si raspundeam mereu ca, in mod absolut surprinzator, fetele chiar STIU sa citeasca ceasul.
Comentariu beton!24
Boală grea asta cu întârziatul. Am lucrat o la prăvălie, în București, la care, deși programul începea de la 9, unii dintre colegii ajungeau și la 11. Dar nu asta era problema mea, ci că aveau așteptări să stau până terminau ei programul lor de boieri. Ah, pardon, de oameni ocupați. Băi, s-avem pardon, n-am scos nimănui ochii că eu ajungeam zilnic la birou la 8 dimineața (duceam copilul la școală și nu mă mai întorceam acasă, aș fi pierdut timpul aiurea în trafic), dar hai să nu devenim nesimțiți sau absurzi. Adică de ce să plătesc eu pentru că pe alții îi doare în dos?
Comentariu beton!30
Exaaaaaact.
A fost foarte tare când m-am certat în mijlocul firmei, sub ochii șefilor, cu colega care era șefă pă întârziat și nimeni n-a avut nicio reacție.
Șerif, faci mișto de mine? Păi cine să ia măsuri, dacă șefii întârziau cel mai des? 🙂
Ahahahahahahaaaa. Superb.
@didina, seful nu intarzie. El este retinut! 🙂
Comentariu beton!18
@Carmen, păi să fie, că nu-l împiedică nimeni. În general, mă doare în pix ce fac alții, atâta vreme cât nu mă încurcă pe mine. Dacă am agreat ceva la angajare, iar ăla (sau aia) schimbă regulile în timpul jocului, atunci avem o problemă. 🙂
Am observat și eu de-a lungul existenței de angajat această obsesie a unor șefi pentru ora când ajungi la serviciu. Nu contează că poate stai după orele de program o juma de ora, o oră, două, trei. Alea nu se pun nici nu se plătesc (în cele mai multe firme). Contează ora când ajungi.
Poate că cea mai corecta soluție ar fi cea cu pontajul electronic. Dai cu cartela, pac, se face calculul automat de salariu. Așa toată lumea ar fi mulțumită. Atât ai fost la serviciu, atât primești.
P.S. Fac parte din categoria celor care ajung la timp la serviciu.
Comentariu beton!15
@Krantz, soluții sunt multe. dar aici vorbim despre o situație în care ROI-ul era același pentru toată lumea. Nici măcar nu vorbesc despre șefi (după cum vezi, n-au făcut nimic pentru a opri întârzierile), vorebesc despre mine și toți ceilalți colegi care se enervau când vedeau că alții se pot trezi liniștiți cu o oră mai târziu. Plm, e nedrept. Introdu ore de pontaj, schimbă ROI-ul și cu asta basta. Dar pe aceleași reguli ale jocului pentru toată lumea, e frustrant să vezi că nesimțirea nu se sancționează în niciun fel.
Deci problema era, de fapt, ca voi erați invidioși deși nu v-a interzis nimeni să faceți la fel. Ca șef acolo aș fi modificat ROI si as fi înlăturat programul, să nu-i mai crape fierea nimănui de grija altora! Românismul tipic, să nu-ți poți vedea de viața ta, că îți stă a vecinului in gât!
Se dezbate încă. Ce zici?13
@Lila, eram ce? Eram invidioși? Bănene, jur, ăsta este analfabetismul funcțional. De oamenii ca tine trebuie să ne fie frică, nu de ăia care nu știu unde să pună o cratimă. Dacă am ajuns să vorbim despre „invidie”, eu nu mai am replică pentru că oricum nu folosește la nimic. Gizăs fucking craist!
Și pe mine m-a oftica la maxim chestia asta !!! Și, tocmai am văzut mai sus, mai e o treaba: mulți din ăștia , intarzietori, in momentul in care ii iei la împins vagoane, vin “vai ce invidios ești, baga-mi-as pana in ea de Romanica, ca numai aici va fute grija de ce face altul “.
Posibil sa ma expun la roșii, dar mie treaba asta cu programul mi se pare o tâmpenie! Ai ceva de lucru si faci, treaba ta când! Unii muncesc mai bine in prima parte a zilei, alții in a doua. Eu sunt foarte matinală, asa ca programele astea m-ar avantaja, mă trezesc la 6 si in weekend, dar cunosc o mulțime de oameni care înainte de 11 nu își pot face nici cafeaua. Nu știu cu ce ajuta măreața companie sa caste omul pe acolo si sa doarma pe el vreo 3 ore degeaba, când la ora potrivită pentru el ar face într-o oră cât face dimineața in 4. Plus ca acum, cu pandemia, ajută si mai mult sa vină fiecare când vrea si să își facă treaba, apoi sa plece in treaba lui. Unii muncesc mai repede, nu văd de ce ar sta si ei la fel cu cei care stau mai mult pe la cafele cu colegii.
Comentariu beton!31
E foarte frumos ce zici tu aici. Prin urmare, îți dai demisia și pleci la o firmă cu program flexibil. Și nu, povestea nu e de acum, din pandemie, că acum nu mai avea nicio relevanță.
Merge bine toata treaba asta cu sporul mai mare dupa masa, cand esti de capul tau pe proiect
Daca depind altii de tine, dar tu nu te tii de programul stabilit prin ROI, si trebuie sa te intrebe la ora 12 ceva, desi ei stau prin firma de la 9, atunci meriti mumu
Altfel, in pandemie, program fix de la 9-17. Cine are treaba dupa 17, mesaj sau email. La care am sau nu chef sa raspund
sunt locuri de munca unde ora de incepere e cumva sfanta pentru ca depind si alti oameni de prezenta ta acolo (vezi o receptie de hotel, o magazie, un magazin).
Eu am un prieten caruia ii dam intalnirile cu cca 30 minute mai devreme si astfel ne adunam toti cam la aceeasi ora. La un moment dat s-a prins si ajungea cumva punctual ca sa ne bata noua obrazul. Cum l-am adus in rand cu lumea cum a inceput iar sa intarzie.
@Lila: așa scuză elaborată și elevată pentru putoare și nesimțire mi-a fost rar dat să citesc.
Io-ți doresc o apendicită perforată, iar chirurgul și anestezistul să nu „funcționeze optim” la ora aia.
Să te văd atunci cum te descurci cu septicemia și ce mișto ar fi să fie și farmacista în orele ei de „nefuncționare optimă” și să-i ia 5 ore până-ți eliberează antibioticele.
P-astea ca tine le-aș bate cu bice pe spinare și hrăni cu paie ca să vă iasă bășinile de corporatiste din cap.
Se dezbate încă. Ce zici?31
Cel mai probabil astea cu program fix vor dispărea, tocmai din acest motiv, ca nu va mai fi nimeni destul de fraier sa lucreze acolo. La fel si cele care nu permit munca de acasă. Ma refer la corporatiști, la multe alte joburi e evident ca trebuie sa fii la program (daca magazinul deschide la 9 e clar ca vânzătoarea nu poate ajunge la 10), dar la astea la care fiecare își face treaba lui, dar tre sa fie toți acolo sa se poata freca reciproc la cap, ca la telefon e prea greu, chiar nu se justifică programul.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Mmm… superb. Deci ăia care pot oferi predictibilitate în prestarea serviciilor sunt fraieri, ă?
Depinde cât de limitat privești problema, @Lila. Am un job pe care îmi permite să lucrez și de la 10 seara la 6 dimineața, dacă doresc; câtă vreme livrez proiectele la timp, nu mă întreabă nimeni de sănătate. Dar tot ar fi aiurea fără program, pentru că, vezi tu, există alții (colegi, clienți sau furnizori), care au nevoie de informații de la mine. Sau invers, eu de la ei. Cum zici să fac, îl sun pe colegul din America așa… din când în când, că poate s-a trezit? Sau lucrăm toți după un program agreat și nu va fi nimeni surprins sau deranjat în timpul liber?
Comentariu beton!17
@Lila, totul se rezumă la ce scrie în ROI, cum bine spune și @Mihai mai jos. Eu înțeleg ce spui tu, îți dau dreptate pe alocuri, există firme unde programul ar putea fi flexibil fără probleme sau ora de începere decalată. Problema e că nu poți să-ți faci programul de capul tău, trebuie să respecți ce ai semnat la angajare, să încerci să schimbi dacă poți sau să pleci. Ce zice @Mihai în articol e nesimțire și atât. Programul, dacă există, se respectă.
Am lucrat în producție publicitară mulți ani. Aveam zile când, din lipsă de lucrări, frecam menta la greu. O vară întreagă ne-am uitat la filme pe laptop fiindcă nu era de muncă, iar șefii nu voiau să ne trimită în șomaj tehnic. Știam că nu avem lucrări, știam că mergem „să mâncăm în oraș” și atât, dar la ora 9 fix eram la muncă și nimeni nu rupea poarta înainte de 17:30. Și nu, nu consideram că zilele sau nopțile (neplătite) în care stătusem peste program din cauză de muncă multă ar fi compensat cumva și astfel am fi fost îndreptățiți să întârziem sau să plecăm mai devreme în zilele în care stăteam degeaba. Semnasem pentru un program. Doar patronii puteau schimba asta. Din câte mi-am dat seama, în povestirea lui @Mihai, conducerea chiar asta a făcut „neoficial”.
De acord cu tine că multe job-uri cu program fix vor dispărea. Una la mână, fiindcă se poate asta (unde se poate, bineînțeles) și unii s-au convins deja în pandemie că se poate, doi la mână, fiindcă în marile orașe traficul a devenit imposibil la ore de vârf și a cere punctualitate de la angajați este deja amuzant și va fi din ce în ce mai amuzant, și trei la mână, fiindcă roboții ne vor înlocui curând, deci vom sta la soare cu cocktailuri cu umbreluțe sub nas, fără a ne mai interesa de vreun program de muncă sau ceva de genul. 😜
Comentariu beton!15
@Ioane, ca să nu mai spun că este vorba despre o firmă care făcea import și distribuție lucrând direct cu clienții. iar clienții au prostul obicei să sune la prima oră când dau comenzile, ca să-și ia de-o grijă. Ia ghici tu cine prelua comenzile celor care veneau la program când voia lupa lor?
@Lila
Hai ca m-am enervat! Unde scrie in articol- dedicat doar corporatistilor? Aud?
Nesimtirea este universala!
Ghici ce, in alte vremuri lucram in ture, magazin alimentar- in multinationala d-asta, tura a doua incepea la 13.30 iar colega mea intra pe usa la 13.30 si in fata sa ma schimbe, la cat dadea domnul, ca avea ora de frumusete in baie, ca nu se cade sa intre asa la tejghea.
Ce conta ca si eu imi terminam tura la 13.30 si asteptam dupa ea, ea avea program, eu nu!
Daca eu nu imi respectam locul de munca ar fi trebuit sa ies din tura la 13.30, chit ca erau clientii in fata.
Am incercat sa-i atrat ca si eu pot intra la 13.30 pe usa dar bineinteles ca ea era star si nu astepta sa ies eu.
Unii și aceiași întârzie. Și tot ei sunt inventivi la găsit scuze. Eu am avut problema întârzierii în școala generală, dar m-a lecuit mama. Apoi naveta la liceu. Acum, profesor, sunt printre primii care părăsesc cancelaria spre ore, odată cu profii de mate.😇 Elevii știu că, acolo unde sunt eu, ușa acelei clase se închide prima sau a doua de pe coridor. Nu mă laud, dar cred că așa îmi respect statutul meu și pe elevii mei. Și le respect și pauzele. Dacă nu ajung la timp, mă întreabă dacă s-a întâmplat ceva. Chiar s-au obișnuit să întârzie unii dascăli. Sunt sigură că unii colegi ar avea de umplut multe borcane cu taxă de „pizza”. Dacă vă întrebați cumva, să știți că directorul le-a atras atenția de multe ori. Asta e.
Când am început munca (1982), nu prea aveam cum sa întârzii, pentru simplul motiv ca aveam autobuzul care ne ducea la fabrica (afara din oraș), și dacă îl pierdeai ajungeai acolo cam după 2 ore! După trei întârzieri, te chema la “Personal” sa îți dea un “Avertisment”, dar se putea lasa și cu altele.
La următorul loc de munca, trebuia sa intri pe poarta uzinei înainte de șapte, altfel rămâneai pe afara, iar legitimația ta ajungea la “Personal”. La mai multe întârzieri, aveai toate șansele sa fii detașat la “Canal” sau la mina (no Joke).
Personal, cred ca cei care întârzie repetat (nu neaparat la munca), sunt niște misirupisti! Adică, in genere, lor li se rupe de cei din jur, de obligații, de reguli.
Comentariu beton!26
E mega relativa treaba. In domeniul in care lucrez munca e sezoniera, avem boom in primele 5 luni ale anului si in perioada aug-oct, luni in care deschideam si inchideam biroul (6.30-22) si basca ma trezeau si telefoanele in miez de noapte. In lunile mai lejere, in special iulie se fluiera asa ca da, imi permiteam nesimtirea sa ajung la 9 la munca si sa o tai la 3.
O singura data mi s-a facut observatie indirecta ca dir gen n-a avut cojones sa ma abordeze personal si i-am taiat-o scurt. Avea 2 optiuni, imi plateste suplimentare in cash nu in ore libere platite cum e stipulat in ctr ori in sezon la ora 17 am inchis laptopul si telefonul si sa rezolve el ce e de rezolvat. Mie imi plac lucrurile echitabile si bunul simt. Nu uit nici acum nesimtirea unei sefe care ne-a obligat sa venim cu schimbul pe 24 si 31 decembrie ca sa frecam menta de la 9 la 18 ca alea nu sunt zile libere legal si daca are vreun fermier vreo comanda. Ca dadea tatal lui Stefan cel Mare cu ierbicide si ingrasaminte in ajunul Craciunului pe camp.
Daca e un job care nu iti permite sa nu fii la timp la birou e una dar daca e un job in care am ups and downs si libertate de miscare dau cu flit maxim la impunerea programului.
Daca eu mi-am terminat treaba la 3 de ce as sta sa o frec la cafele si tigari cu colegii pana la 6 cand pot sa fac altceva?
Comentariu beton!19
Păi după capul meu e simplu: la job faci exact ce spune Regulamentul de Ordine Interioară. Dacă există luni de zile în care angajații o freacă de la ora 3, atunci trebuie adaptat ROI-ul în consecință.
Cu întârziat la program n-au fost probleme nici când făceam navetă Ploiești București, că eram oameni de ajutor companiei și făceam ore suplimentare, acceptam din cand in când să nu ni le plătească, fiindcă mai aveam nevoi personale prin capitală.. aveam una colegă la Ploiești, îți venea s-o bagi sub birou de 10 ori in 8 ore: la 2 ore ea scotea sandviciuri pe birou ,că are gastrita și ea trebuie să mănânce….ghiciți ce? M-am reîntâlnit cu ea la capitală, cred că a ieșit la pensie după ce am plecat eu prin concediere colectivă…
Eu am o problemă mare cu punctualitatea, în sensul că e o provocare mare să fiu punctuală și-mi trebuie multă organizare pentru asta. De vină pentru asta – zic eu – este faptul că n-am avut niciodată un job cu program bătut în cuie, iar cât am fost la școală ieșeam din casă deodată cu mama care lucra pe 8 și mă băga în viteză :))) Cât am avut un job cu program de 9 ore (o perioadă relativ scurtă), era important să stau acolo 9 h de când ajungeam (între 9 și 10), cu 1 h pauză de masă când voiam și puteam să mi-o iau pe parcursul zilei.
Când chiar e important să ajung undeva la oră fixă, o iau invers cu calculul – la cât trebuie să ies din casă, la cât trebuie să fiu la cuier pt încălțat și adunat lucrurile, la cât să termin de mâncat și îmbrăcat, la cât să ies din baie. Dimineața mă ghidez după matinalul de la radio 😀
Cealaltă problemă e că dacă ajung prea devreme undeva și trebuie să aștept, mereu mă gândesc că e timp pierdut și că mai puteam face diverse lucruri în timpul ăla (chiar dacă sunt 10 minute), așa că am tendința de a ajunge la limită. Nu se aplică la mijloace de transport, n-am pierdut niciodată trenuri, avioane etc.
Aaah, dar stai, ca se poate si mai penibil și nu in România: Acum vreo 10 ani, in Cipru, lucram la un hotel, sezonier venit cu Work and Travel. Salariul nostru (al romanilor, căci mai erau si alti expati) era la jumătate sau mai rău față de localnici, dar stăteam si măncam doar in hotel. După vreo 6 luni de rupt acolo, ciprioții au făcut scandal conducerii că nu e corect sa primim 600 de euro salariu si cazare + mese, că ei au familii, copii, 2-3-4 mașini, școli in Grecia de plătit, credite, plm, nu le ajunge. Si ce crezi, ne-au chemat pe toți românii la o ședință cu managerul hotelului sa ne explice cum trebuiesa fim altruiști și să acceptăm să ne reducă salatiul cu minim 150 euro ca să poată majora celorlalți, deși ăia o frecau zilnic, veneau târziu, plecau devreme, dădeau doar indicații, etc, iar noi băgam si cate 3-4 petreceri + nunți in zile consecutive/săptămână…
Comentariu beton!24
Lipsa de punctualitate e NESIMTIRE si punct.E lipsa de respect pentru cei care te asteapta ,e lipsa de respect fata de cei care vin la timp la lucru ,e in ultima instanta lipsa de respect fata de tine insuti ,un fel de incalcare a cuvantului dat .Nu ai chef de program fix la lucru ,schimba ti profesia .Nu ai chef sa mergi la o intalnire ,nu o fixa.Nu am pic de intelegere pentru cei care intarzie si fac cu capul si la 5 minute mai tarziu de ora fixata,oi fi eu defecta.
Io pă nesimțiți și întârziați pe motiv de durere-n cur i-aș biciui la curu’ gol de 5 ori pe zi în loc de mâncare până se-nvață cu bunul simț și punctualitatea. Prefer să ajung cu 15-20 minute mai devreme decât să întârzii la o întâlnire, indiferent de natura ei.
Când lucram în România, programul începea la 07.00 dimineața, iar eu ajungeam la 06.30-06.40 de fiecare dată. Din respect față de colegi și de mine însumi.
Se dezbate încă. Ce zici?13
@John Temple, în cazul ăsta ce le-ai face celor care au interviu stabilit cu două zile înainte și nu se prezintă și nici nu dau vreun semn. Dacă îi suni să îi întrebi, nu mai răspund la telefon. Vorbesc de jumătate dintre candidați (mai puțini acum cu pandemia). Sau angajaților care se supără și nu mai vin deloc la muncă dintr-o dată, în condițiile în care… contract de muncă, preaviz, alte prostii. Unul din ăștia a fost chiar de bun-simț, a trimis laptopul și telefonul după nici măcar o lună după ce a dispărut (și după ce primise mesajul că anunțăm poliția).
@John Temple,
Văd că azi ești pă biciuială 😉
Daaa, subiectul ma calca pe punctul Gel mai sensibil.
@Laura G: nu suport nesimțiții și putorile. Nu i-am suportat niciodată. 🤬🤬🤬
Biciuiala mi se trage de la blogu’ dă feșăn și topoare. 🤣🤣🤣
Primul meu job a fost într-o rafinărie, unitate cu foc continuu. Adică nu puteai pleca până nu-ți venea schimbul.
Acum programul începe la ora 9. Nu-i bătut în cuie că depindem foarte mult de trafic. Eu simt că am întârziat dacă ajung mai târziu de 8:30.
Am un pitic cu punctualitatea, daca trebuie sa fiu la 2 noaptea la munca, pai la 2 fara zece cel tarziu,mort,copt is acolo.
Comentariu beton!15
Nici mie nu-mi place să întârzii și nu-mi plac nici cei care întârzie regulat. E o lipsa de respect față de cel cu care te vezi/lucrezi. Sunt angajator de 17 ani, acum am vreo 50 de oameni în echipă. De-a lungul timpului cred că am angajat peste 200, de fapt nu i-am numărat niciodată. Dar aș vrea să vă spun cum se vede treaba asta din cealaltă parte a gardului…
Nu am fost niciodata strict în privința programului, fiindcă sunt de părere că omul are bun simț și ar trebui să-și dea singur seama când sare calul. M-am înșelat de multe ori.
Program mutat de la ora 8 la 9 dimineața la cererea unei părți a oamenilor. Fiindcă e greu să ajungi la 8, traficul e mare, duci copilul la grădiniță etc. Mie nu-mi convenea, dar ca angajator, na, te supui, ce să faci. Bun, în prima zi cred că nu a întârziat nimeni, apoi au început ușor, ușor… După două săptămâni întârziau exact cei care întârziau și înainte, când programul era de la 8. Le-am atras atenția într-o ședință cu toată lumea, fără să nominalizez, nu a folosit la nimic (sau poate a folosit vreo 3 zile). Am lăsat lucrurile să meargă așa, să vad dacă există vreo limită. Nu există! Când au început să vină unii după 10 jumate, iar ceilalți să fie frustrați, a trebuit să iau măsuri, am stabilit programul clar și am anunțat penalitățile. Nu erau dure, dar le-am aplicat, tocmai ca să nu-i frustrez pe cei conștiincioși. În 6 luni am avut 3 demisii de la întârziați.
Au trecut vremurile… acum am un coleg genial, care aduce clienți și bani firmei. L-am luat prin head-hunting și mi-a zis de la prima discuție să nu încerc să-l țin la program, că e peste puterile lui. Vine la 9:30, la 10, uneori la 11 și din când în când la 6 dimineața. Și la plecare e la fel – uneori la 15, alteori la 22.
Așa că am ajuns să nu fiu de acord nici cu cei care monitorizează programul celorlalți. Nu știu de ce aveți impresia că cei din conducere nu știu cum stau lucrurile sau, cum spune Mihai Vasilescu, că nu vor să ia măsuri (și de-aia se duc firmele de-a berbeleacu’). Șefii cu capul pe umeri știu exact cine vine la timp, cine muncește, cine e util firmei (indiferent în ce mod – spre exemplu, unii nu aduc profit direct, dar mențin coeziunea echipei) și îi recompensează ca atare. La creșteri de salarii, la prime, la avansari, la școlarizare, la alocat clienții din alte țări, chiar la stock-option în cazurile foarte bune.
N-aș vrea să creadă cineva că sunt tendențios, nu, chiar nu vreau să răspund cuiva de aici, dar mie uneori îmi e mai ușor să gestionez cazurile celor care întărzie la muncă și uneori chiar la finalizat proiectele, decât cazurile celor care îi urmăresc pe ceilalți și vor să fie toți egali. Mai ales dacă cei din urmă nu sunt la fel de utili firmei (bine, lor nu le spun asta).
Am încercat și varianta ca cei care vin mereu la timp să primească două zile de concediu în plus pe an, dar nu am văzut niciun rezultat. Nici măcar la atenuat frustrările.
Și un răspuns direct pentru @Mihai Vasilescu. Conducerea din firma de care povestești nu se putea implica oficial într-o acțiune cu „borcanul întârziaților”, au greșit de la început dacă au știut și au aprobat. În cazul în care o astfel de politică e oficială sau măcar semi-oficială (adică tolerată de conducere) și un cotizant nemulțumit dă firma în judecată pentru reținerea unor sume din salariu sau plăți nejustificate, să vezi nebunia dracului…
Comentariu beton!26
Da, exact, tocmai de-aia n-am avut nimic de comentat, am desființat borcanul și gata. Dar nu sunt de acord cu faptul că n-au putut să ia nicio măsură care să fie legală și în acord cu ROI-ul. Pentru că asta se aplică și la povestea ta. Ca să nu frustrezi oamenii, schimbi ROI-ul și le comunici noile reguli. Altfel, n-ai cum să-mi ceri mie să nu mă frustrez că vin la program la ora stabilită prin regulament, în timp ce alții fac ce vor ei. Și mă doare fix în lupă că ăla care ajunge când vrea el produce mulți bani. Și eu sunt util firmei, că altfel n-aș avea ce să caut acolo. Ce facem, conncurs sa vedem care e mai util?
@Mihai Vasilescu, aici e un subiect foarte delicat și nu cred că vreau să intru într-o discuție mai amplă. Dar știi că în firmă nu toți au același salariu (de-aia sunt și confidențiale), nu toți iau același bonus la final de an. Când analizezi rezultatele, chiar cu ei împreună, le arăți și că au finalizat la timp proiectul ăla mare, dar și că nu reușesc să ajungă la timp la muncă. Și că au pornit un scandal cu cealaltă echipă când au spus ceva rău despre ei, dar și că s-au oferit să meargă în alt oraș, să stea acolo o lună ca să pună pe picioare noul sediu.
Sunt de acord cu tine pentru posturile egale și complementare: dacă ești la call-center și întârzii, altcineva trebuie să preia și apelurile tale. Atunci e nesimțire să întârzii.
Dacă însă tu ești ăla care a gândit campania aia de promovare genială, în urma căreia clientul a semnat contract cu abonament pe 3 ani (e ipotetic, nu lucrez în domeniul ăsta), atunci tind să fiu subiectiv și să nu mă observ că vii mai târziu la muncă. Știu, asta poate genera frustrări altora, așa că probabil îți voi atrage atenția, dar dacă nu te conformezi, ce fac? Te dau afară, te penalizez? Mai ales că tu știi că ești greu de înlocuit.
Nici nu ai idee câtă echilibristică și consiliere fac câteodata. Cirque du Soleil e mic copil! Freud e novice.
Comentariu beton!20
E foarte simplu, șerif: schimbi regulamentul de ordine interioară. Îl gândești în așa fel încât să nu mai frustrezi angajații pe care îi doare în cur că colegul ăla genial a semnat nu știu ce contract. Ei văd doar că colegul ăla genial se pișă pe el de regulament.
Hai să vă spun și continuarea, cum am încercat să rezolvăm problema. Acum programul începe oricând vrei să vii între 8 și 10, pauza de la prânz e fixă, ca să nu intre clienții când suntem plecați sau cu lingura în gură, iar programul se termină de la 17 până la 19, în funcție de ora la care ai venit. Dacă nu poți sta azi 8 ore, vei compensa cândva în zilele viitoare, la bunul simț. Dar nimeni nu îți preia întâlnirile, dacă nu ajungi la timp și dacă o dai în bară repetat, atunci există penalizări.
Dar eu zic că subiectul e depășit, după pandemia asta modul de lucru se va schimba radical. Vom lucra majoritar cu obiective, mult de la distanță, iar programul de muncă va conta foarte puțin.
Comentariu beton!16
@Adrian, este evident că se vor schimba multe în privința asta după pandemie. Chiar vorbeam zilele trecute cu un prieten pe subiectul ăsta. Angajatorii lui erau disperați cu prezența la oră fixă inainte de pandemie și le aprobau cu greu o zi de work from home. Râdea omul și-mi zicea „iar acum lucrăm de un an întreg de acasă și lucururile merg foarte bine, firma duduie de activitate”.
Dar, repet, nu e cazul, situației despre care am povestit eu în textul de azi.
@Mihai Vasilescu colegii ăia ar trebui să își vadă de ale lor, că nu i-a angajat nimeni să îi păzească pe colegi, prost obicei mai au unii de sta mereu cu ochii pe alții, cred ca de asta si vor sa se revină la munca de la birou, că acum mor de ciudă ca nu mai știu ce si când fac alții! Două cerințe am avut la angajare: să fiu singură in birou, ca in România era imposibil să nu dau de unii care să îmi ducă grija, si sa am program flexibil, mi-au fost acceptate amândouă si angajatorul încă se felicită că m-a prins, am refuzat 4 oferte din străinătate numai anul trecut (da, cu tot cu pandemie).
Se dezbate încă. Ce zici?9
@Lila, sorry, dar ești pur și simplu imbecilă, deci această discuție nu poate continua.
Sunt locuri de munca unde e nevoie de program fix si altele unde nu este.
Cel mai simplu este sa lasi programul flexibil atunci cand munca nu necesita un orar strict ( precum domeniul transporturilor, medical, productie industriala, centrale termo, nucleare, etc… etc).
Asadar, daca programul flexibil nu este esential, lumea vine cand poate si de plecat tot la fel. vii des tarziu si pleci devreme? pai nu iti vei putea face treaba pe care ti-o dau, poate doar daca lucrezi weekendurile.. si mai curand devreme decat tarziu, ne vom desparti, ca na, la tati ni-i greu.. A, ca sunt unii oameni care pot face munca de 8 ore in 6 ore, asta e exceptia, nu regula.
Daca impui un program strict atunci cand nu este absoluta nevoie, vei frustra mereu angajatii punctuali sau vei fi nevoit sa impui penalizari celor nepunctuali, deci de ce sa te complici?
Din fericire pandemia a rezolvat dilemele astea, daca mai existau pe undeva..
Dar asta e strict din perspectiva orar de munca. Daca ai intalnire cu cineva si nu esti punctual, nu ai nicio scuza. Esti prost crescut si lipsit de respect fata de cealalta persoana.
O data mi-am dat intalnire cu o fata la Gradina Botanica, prin primul an de studentie.. erau vremurile cand pana si sms-urile costau o caruta de bani, asa ca eram tare parcimoniosi. Era parca tot asa, un martie taios.sau noiembrie?.. si dupa vreo 20 de minute de asteptat ca prostul in fata gradinii, trimit un sms. unde esti?, bla bla. Dar unde esti tu, ca si eu te tot astept.. dupa inca vreo 10 minute de cautari prin zona si cateva alte sms-uri, ne-am dumirit ca fuseseram amandoi punctuali, in fata Gradinii Botanice, doar ca eu la aia din Bucuresti si ea la aia din Cluj 🙂 (era din CJ cred ca..) nu ma intrebati cum ajunsese ea la concluzia ca si eu trebuia sa fiu in CJ in ziua aia, nu mai tin minte, trecut-au anii… 🙂
Comentariu beton!20
Am o obsesie maxima cu punctualitatea. Am invatat-o „the hard way”, cand am intarziat o data 5 minute de la ora la care mi se spusese sa vin acasa, am primit o scatoalca de la taica’miu si ban pentru iesit afara o perioada. Asa ca…imediat m-am remediat. Si de atunci sunt turbata cu punctualitatea. Consider lipsa de bun simt sa intarzii undeva si ma umplu de nervi cand am de-a face cu oameni care nu sunt punctuali. Cea mai buna prietena a mea intarzia in draci, de-aia ajunsesem ca ii spuneam ora de intalnire cu o ora inainte de ora la care trebuia sa ne intalnim. Era renumita. Intre timp, nu stiu cum a facut dar s-a reglat… acum e foarte punctuala. Dar m-a enervat vreo 15 ani. Iar cei care intarzie la serviciu sau la intalnirile de business…nesimtire maxima. Am avut parte din plin de asta cand am lucrat 10 ani la o firma spaniola – m-au terminat psihic, aia parca nu aveau ceas, imi venea sa ii intreb de ce mama naibii mai stabilim ore de intalnire, mai bine le lasam asa…in voia sortii, a fost imposibil sa ii disciplinez pe spanioli. Nu am reusit, am renuntat eu dupa 10 ani.
Colegul meu de apartament are în ADN chestia cu întârziatul. Când a fost momentul să mă ceară de nevastă de la ai mei părinți, flăcăul a întârziat o oră. Am crezut că s-a răzgândit. Nu vreți să știți ce a fost pe capul mamei mele, care oricum nu prea îl avea la inimioară😁. Nu știu cum a reușit totuși să i se vâre pe sub piele, că mama îl iubește maxim😁. Singurele ocazii când se mobiliza la timp, era atunci când plecam la aeroport. Daaaar, ce să vezi? De când e antreprenor, nu știu cum, dar s-a schimbat ceva. Că reușește să fie punctual😂. Și mai e ceva. Tot întârzie cu inelu’ ăla de logodnă. Cât despre colegii care întârziau la birou, numai de bine. Că ăia erau cei cu pile în Tarom iar eu nu puteam schimba nimic. Bine, am schimbat ceva la un moment dat. Mi-am dat demisia😁
Eu urăsc să ajung cu întârziere, deși „il capo” nu este fizic la birou si mă poate verifica foarte simplu la ce oră ajung nu imi permit să întârzii la muncă, chiar ajung zilnic cu 10-12 minute mai devreme, s-a întâmplat de 3 ori în 9 ani să ajung cu întârziere dar gen 10-20 minute maxim (cu mesaj de atenționare, de fiecare data din cauza condițiilor meteo nefavorabile).
În schimb „il capo” fiind italian nu ajunge niciodată la timp la întâlnirile de afaceri la timp, orele fiind stabilite de el, țin minte o întâlnire memorabilă cu niste germani, întâlnire la care a reușit performanța de a întârzia 45 minute, deși îi dădusem mesaj ca germanii ajunsera cu 7 minute inainte de ora programată, intalnirea a durat 8 minute pe ceas și tot el era supărat ca germanii nu au fost de acord cu el și nu s-a concluzionat afacerea.
Am un coleg care in 3 ani a ajuns o singura data la timp, iar atunci cand a ajuns la timp ne-a zis: „Ati vazut bah ca eu plec bine de acasa, dar problema e traficul”.
#Speachless, noaptea mintii, mai zi ceva 😂
Wow! Senzațional!
Nu as putea sa fiu mai in dezacord cu ceva. Am avut si eu sefi care insistau sa vin la 9 la birou. Asta era acum 20 de ani si lucram pentru statul roman. Se venea la 9 si se semna condica dupa care se taia frunza la caini timp de 8 ore. Dupa ce am plecat in privat insistenta cu venitul la 9 s-a diminuat din ce in ce mai mult pana a disparut total. Chiar as vrea sa vad persoana aia care imi cere sa vin la 9 dupa ce lucrez pana seara tarziu, ma conectez uneori noaptea sa verific anumite lucruri. Cand lucram in consultanta si mergeam la client acolo se lucra, practic, zi lumina. Lucram impreuna cu clientul de la 9 la 19 si dupa aceea singuri la hotel pana spre 2 – 3 dimineata. Daca as fi dat peste vreun destept sa imi ceara sa vin la 9 cand ma intorceam la firma cred ca imi dadeam demisia in secunda 2. Sa se duca el si secretara la client data viitoare. Deci, da, cand ma intorceam la firma ajungeam uneori si la 11, ceea nu ma impiedica sa stau pana la miezul noptii daca era nevoie. Dar stiu, Mihai nu vorbea despre asta, vorbea despre oamenii care… Care ce? Ca sefii aia criticati sunt cei care trebuiau sa faca evaluarea. Si exista un singur criteriu: performanta celor care veneau la 10 era mai proasta sau era similara cu performanta celor care veneau la 9? Atat. Restul e gargara. Din echipa mea tocmai a plecat un tip care intarzia in mod frecvent. Uneori a ajuns si la pranz. Dar in perioadele de criza era intotdeauna acolo. Cand aveam o sarcina grea si care cerea creativitate si initiativa, lui i-o dadeam. Nu stiu cum facea dar, cand era nevoie, practic nu dormea. Acum a plecat si, in locul lui, am un tip care vine intotdeauna la timp si peste zi trage chiulul cat poate. Am ajuns sa imi pun sedinte zilnice doar cu el ca sa ma asigur ca face ceva. Buna afacere. Nu incerc in niciun fel sa scuz nesimtirea: daca ai o intalnire programata, daca ai ceva urgent, in fine, vii la 9, la 8, la 6, la cat e nevoie. Dar daca in ziua respectiva e business as usual si tu preferi sa lucrezi de la 11 la 20 e treaba ta. Cum ziceam, doar in scurta mea perioada ca bugetar am intalnit o adevarata dedicatie pentru ajungerea la timp. Si, in general, am vazut ca in locurile unde e mai putin de lucru se insista pe ajungerea la timp, in locurile unde sunt multe lucruri de facut nimeni nu mai are timp sa cronometreze angajatii cu ceasul in mana.
Comentariu beton!20
Deci pur și simplu nu reușesti să înțelegi că vorbim despre o firmă în care exista un Regulament de Ordine Interioară. Să-ți mai spun că firma aia lucra cu clienți care știau că programul începe la ora 9,00 și noi, ceilalți, eram de multe ori obligați să vorbim cu clienții celor care întârziau la muncă? Și n-ar fi făcut nimeni un caz din asta dacă erau întâmplări punctuale și rare, dar devenise aproape ceva obișnuit să știi că până în ora 10.00 trebuie să te ocupi și de clienții celor care voiau să doarmă o oră în plus. Bănene, ce plm e atât de greu de priceput că vorbim despre o companie în care chiar trebuia sa vii la ora 9.00 la program?
Exact asta voiam sa zic si eu, dar probabil am exprimat-o greșit si unii au înțeles că e vorba de lene. Există (sau ar trebui sa existe) criterii de evaluare a muncii, altele in afară de cât ai stat acolo, poate cu ochii in telefon sau la bârfă (ca idee, eu de la serviciu scriu acum, pentru ca am o treabă cu mai mulți oameni la 12 si da, deja am ajuns, deci nu am nicio problemă de punctualitate). In special oamenii creativi se confruntă cu problema asta, se simt îngrăditi de program, cred ca un șef care își freaca angajații cu program 9-18 (adică oamenii ăia in afară de muncă nu mai fac nimic in timpul săptămânii!) rămâne doar cu ăia care oricum nu-s in stare de mare lucru, vin la 9 si așteaptă să se facă 18.
@Mihai
Daca era nevoie sa se ocupe altii de clientii lor atunci respectivii intarziati erau niste nesimtiti ordinari si managerii ar fi trebuit sa ia niste masuri diferite (in masura posibilului… nu e chiar asa usor nici asta). Dar asta mi se pare adevarata problema: practic ei nu isi faceau treaba pentru care erau platiti, cu asta incepe si cu asta se sfarseste. In rest, imi pare rau, eu „Regulament de Ordine Interioara” nu am mai vazut de cand lucram la BNR si multumesc cerului pentru asta.
@Alexandru, ca să fie și mai limpede, acțiunea din articol se petrece undeva în perioada 2004 – 2008. Erau ROI-urile în floare, practic.
Și da, era fix nesimțire. Că altfel mi se rupe mie de ce fac ceilați. Dar totul se termină acolo unde libertatea altuia se pișă pe libertatea mea.
apropo, se mai lucreaza la BNR pe stil Albanez?
Adica iti vine un consultant IT pentru o zi, si nu ai sa ii oferi un scaun ca sunt numarate? Si sta omul 8h in picioare cu laptopu pe un maldar de dosare? intreb pentru un prieten care a patit asta 😀
old school boss, daca nu e productie programul e flexibil, pentru ca scoala, trafic plm.
cat timp omul isi face treaba si sta pana isi termina munca nu o taie la 6 daca vine la 11, nu e nici o problema. Daca cineva reclama ca avea nevoie de el la 9 fix ca sa frece nus ce, atunci e o problema, si incepi cu ala care are fix la ora 9 nevoie de ceva, aia e clar bad planning, daca nu e exceptie ci regula.
Cine crezi tu ca iti mai vine tie la program fix? Poate la fastfood une ai cel mai mare attrition rate si multi pleaca inainte de a incheia prima luna.
Get real.
La astia care se uita la ceas si ma intreaba ca de ce am intarziat 15 minute nu le raspund. Odata pa vremuri, la o firma de constructii ma intrebat directoru general.
Cred ca si-a dat seama dupa saracu ca io eram sefu la domeniu si la toate parolele de la toate aplicatiile din firma aia…:D ca nu m-a mai intrebat ever.
Intreaba-l pa sefu de la dept it de ce a intarziat 15 min ca sa vezi cum iti merg serverele numa in zilele pare, cum era reteaua inainte sa vin, cand in zilele pare se puteau loga unii angajati si in alea impare ailalti, ca asa o lasase-ra aia de i-am inlocuit io :D:D:D
Bah, cand iti vine angajatu la birou, chit ca esti director sau patron, prima ta problema e sa fie cafeaua calda si aparatu functional, sa aiba oamenii aia conditii umane, daca au chef de munca in ziua aia.
Daca nu, te rogi sa aiba chef in ziua urmatoare.
Are mircea bravo un scketch pe tema, foarte bun.
Am uitat sa spui ca in IT, un angajat produce cam de 40-50 de ori suma pe care o incaseaza lunar. o fi contand? Sau il dai afara ca a venit mai tarziu?
Se dezbate încă. Ce zici?11
Incredibi! Boss, ăsta e analfabetism funcțional, jur. O s-o mai zic o dată în pula mea: programul era ACELAȘI PENTRU TOATĂ LUMEA! MI SE RUPE PULA CĂ TU CONSIDERI CĂ POȚI SĂ AJUNGI MAI TÂRZIU, DOAR PENTRU CĂ AȘA VREA PULA TA, dacă ROI-UL ESTE ACELAȘI PENTRU TOȚI ANGAJAȚII. În plus, firma respectivă lucra cu clienți care, să vezi ce, aveau nevoie de câte ceva începând de la ora 9.00. De ce pula mea să fiu eu nevoit să vorbesc cu clienții celor care întârziau, doar pentru că ei nu aveau bunul simț să se trezească mai devreme? Oare ce pula mea e atât de greu de priceput?
Mihai, nu vreau sa te enervez.
Nu vorbesc de activitati de call center, unde li se cronometreaza si timpii de toaleta si de tigara, la saracii oameni. Am inteles acel sistem, nu e pentru mine si sper ca nimeni sa nu fie nevoit sa lucreze prea mult asa.
Si nu vorbesc nici de clienti care sunau la call centerele orange sa intrebe cat a fost scorul la meciul de aseara. Si li se mai si raspundea politicos, cu informatia dorita. BTW, stii ca aveau target intern sa ia minim 9 apeluri pe ora altfel erau slabi ca performanta?
Poate nu am fost suficient de clar, sunt departamente unde se munceste mult in afara programului, pentru ca operatiunile le faci cand ceilalti utilizatori nu au nevoie de aplicatiile respective, gen noaptea sau in weekend. Adeseori, orele suplimentare nu se platesc in bani, ca deh, ai un buget, si se poate lua timp liber. Iar uneori nici nu ceri ore suplimentare, pentru ca stii ca ai programul flexibil, si lucrezi in seara asta pana la 1 noaptea, ca sa poata a doua zi munci de la 9 colegii, sa mearga productia, si tu vii la munca la 1 pm, dar nu ii mai anunti pe toti. De asta poate parea ca tu vii tarziu, dar cati stiu ce ai facut tu aseara in firma ca sa le mearga lor treaba de dimineata?
Iar la partea a 2 a cu cafeaua eram ironic.
PS adeseori m-am trezit la 4 am, sa plec din casa la 4:30 pentru ca la 9 trebuia sa fiu in celalat capat de tara sa repar chestii. Ghici la ce ora ajungeam la birou dupa un show de asta de 24 de ore? La 8 am?
Mi-a cerut cineva sa plec din nordul tarii si sa fiu la 9 am in bacau? nu. A fost alegerea mea. La fel nu mi-a cerut nimeni sa muncesc zi lumina o saptamana sa cablez singur un sediu. Ca se muta firma intr-o saptamana. I-am zis lui sefu meu din bucuresti atat: Vezi ca l-am chemat pe un amic sa ma ajute ca sa termin, il scot la o piza si o bere dupa, si o sa iti trimit bonul sa decontezi.
Poate acum intelegi.
Io pt angajati roboti care vin la 8 am si de la 8:15 incep cu tigari, cafele, barfe, si pe la 10 mai muncesc un pic ca apoi sa ia pauza de masa 1.5 -2h, nu am mare respect.
In schimb pentru unu care e constient cat are de tras sa isi termine proiectul la timp, fara sa ii dau eu indicatii, am tot respectul. Si chiar nu imi pasa cand vine si cand pleaca daca livreaza.
Mihai, am uitat sa mentionez ca sunt cel mai punctual om pe care il cunosc.
@cucurigu, director general în firmă de construcții, tu it?! Te lăsam găinușă de munte in secunda 2. Dar neah și directorul general era (probabil) cocoș doar cu secretarele.
@Marius,
Din contra Dir general era un boss adevarat, ii stiau toti de frica, cand era nervos urcau sefii de birou la el cu chilotii de tabla pusi. (citez un fost coleg care acu e si el dir gen). Toti au ajuns directori la firme de constructii, pentru ca au avut un model de dezvoltare si de om. Dar nah, mai avea mici scapari. Si da zicea omul in gluma sau serios ca ne da afara. Dar angajarile si concedierile se faceau pe competente nu pe nervi. Asta la firma top 10 in domeniu in Ro si nr1 in regiunea ei. ca sa nu zic top 5.
Il respect mult pentru ce m-a invatat si pot sa iti spun ca am ramas in relatii bune, chiar ne-am intalnit la vreo cativa ani dupa ce nu mai lucram acolo.
Omul ala m-a invatat sa nu ma prezint niciodata cu lectia nefacuta in fata lui, si imi faceam dinainte o lista de posibile intrebari si raspunsuri, mental, ca sa pot sa fiu eficient si sa nu ii consum timp aiurea.
@Marius, iti urez success cu abordarea asta. Si bafta cu muncitorii sa le explici cum s-a blocat sistemul si isi iau banii cu intarziere. Dar nu e vina ta.
@cucurigu,
Sunt pline cimitirele de oameni din ăștia de neînlocuit. Iar poziția ta, de forță, spune multe. Decât un angajat din ăsta care e buricul pământului, mai bine lipsă. Știi cum zic? Ia-ți aerele și valea.
aia cu 13 manute au simtul umorului subdezvoltat, sau chiar nus ce sa zic. Va urez sa aveti noroc de sefi asa cum sunteti voi :D. Sau poate chiar aveti si de asta sunteti asa suparati ? Sau nu va merg sistemele informatice? 😀
Ai drecu itsti si bine platiti si cu fitze pe ei.
@carioca, eram ironic.
Nu mi-am folosit vreodata pozitia de forta pentru ca nu e etic. dincolo de faptul ca e imoral si ilegal. Dar cunosc cazuri care au plecat cu parolele de root de pe serverele clientilor schimbate pe motiv ca nu au primit marire de salariu, si au dat o mare m$#@ clientilor firmei, si totodata colegilor care au trebuit sa rezolve probleme in urma lor. Si nu vorbesc de firme mici ci de firme cu sute de mii de angajati si care exista de 100 de ani. sau cu un pumn in gura dat managerului, in prima sapatamana de angajare (bine , omu era ucrainean, dar lucra totusi ca it’st. intr-o echipa de it-sti). Imagine that.
Ce am scris initial era o gluma, pt ca deseori ajungeam la 8:05 sau 8:15, caz in care nu mai prindeam condica.
Dar zilnic plecam cu 2-3 ore dupa incheierea programului pt ca participam la sedinte zilnice ce incepeau cu 30 de min inainte de terminarea programului. Si care se prelungeau pana seara deseori, iar bosul stia. Iar in unele seri se gasea cate unu sa aiba si motiv de sarbatorit gen aniversare asa ca, ajungeam acasa si tarziu si obositi :D.
Iar a doua zi la 8 o luam de la capat. fara ore suplimentare. Si mai mergeam si sambetele 2-3 ore sa discutam probleme de serviciu, nechemati si neplatiti.
Daca nu sesizezi o ironie in ce scriu, incearca sa urmaresti alti comentatori.
Și mie mi se pare de bun-simț să fii punctual. Îmi doresc mereu să ajung la ora fixată și de cele mai multe ori îmi și reușește (excepție probleme de trafic). La spital când aveam raport de gardă mă străduiam să ajung înainte să se închidă ușa 😊 dacă ajungeam după, așteptam frumos să se termine, nu intram peste. Iar la cabinet mă apucă disperarea când văd că e un minut peste ora programării și eu mai am 2 intersecții până să ajung..nu-mi place ideea să mă las așteptată de pacienți..încerc să se întâmple rar asta, și evident când întârzii eu pacientul venise deja cu jumătate de oră înainte, iar când ajung eu devreme, întârzie pacienții 😁 unii se opresc la berăria din colț, să prindă curaj..deși nu sunt așa de fioroasă 😜
@ametist: ce scuză ai că întârzii??? 🤬🤬🤬
Plm, ești doctor, nu IT-st. Am înțeles că nu ești chirurg, ATI-ist sau urgentist, dar ești DOCTOR!
Eu, în locul tău aș fi tăcut chitic și aș corecta o greșeală care poate deveni atitudinea de durere-n cur vizavi de pacienți, pe viitor. 😓
Când greșesc ceva sau mă simt cu musca pe căciulă, recunosc. Am vrut doar să arăt că sunt și eu om, nu numai doctor. Poate sus m-am exprimat greșit, în vreo 2-3 rânduri când am întârziat maxim 5 minute, pacienții veniseră cu jumătate de oră înainte de ora programată. Nu i-am lăsat niciodată să aștepte zeci de minute. Să nu mai spun că am preluat și pacienții colegilor care nu-și puteau respecta programările. Iar faptul că am întârziat s-a datorat traficului haotic care se creează în oraș în anumite ore, mai ales în direcția cartierului unde este cabinetul. Iar uneori nu pot pleca mai repede, pentru că vin de la spital (unde sunt rezident în a doua specialitate și nu pot pleca întotdeauna fix când se termină programul și îmi rămâne puțin timp până la programarea pentru care tot pacientul insistă că vrea la ora aia). Oricum mulțumesc pentru grija privitoare la atitudinea mea vizavi de pacienți, o să continui să mă străduiesc în a nu întârzia deloc pe viitor 💞
Trebuie să vă mai spun o poveste cu întârziați! Eram mai la începutul firmei noastre, aveam doar câțiva colegi și destul de puțini clienți. Tocmai fuseserăm invitați la o firmă mare, nu pot spune care, dar mare, după care ne curgeau balele s-o luăm de client. Ne-au spus și cerința în mare, deși am realizat că ei nu prea înțeleseseră dimensiunea problemei.
M-am dus cu asociata mea. Era prima discuție cu ei și trebuia să ne vedem cu directorul general (la el nu intrai ușor, dar problema era destul de inflamată). O anunțăm pe asistentă că avem întâlnire cu el. Și ăsta întârzie. Și întârzie. La insistența noastră, asistenta îl sună și el ne transmite că ajunge în 45 de minute.
Asociata mea se ridică, merge către asistentă, pune o carte de vizită pe birou și îi spune exact așa: „Vă rog sa-i transmiteți dlui director că ne-am prezentat la întâlnire, dar nu mai putem aștepta. Am înțeles problema, avem și o soluție, dacă dorește sa-l scoatem din rahatul în care a intrat, putem stabili o altă întâlnire la sediul nostru.” Și a ieșit pe ușă. Eu am ieșit după ea, ce să fac, spirit de echipă, nu te pui cu nebuna 😀
O săptămână mai târziu ne-am văzut cu directorul și echipa lui la sediul nostru. Asta după ce asociata mea a refuzat categoric să mai meargă la client.
Au trecut mulți ani, firma e și acum clientul nostru, doar directorul acela s-a întors de mult în țara lui franțuzească.
Comentariu beton!25
Superb. Cu mintea de acum și eu aș fi procedat exact cum a procedat colega ta.
@Mihai Vasilescu: Te cred. Și eu aș face la fel acum, dar atunci eram nesiguri, chițăiam după clienți și aveam costuri mai mari decât veniturile. Însă trebuia să mă fi văzut cum am ieșit demn în urma asociatei mele, cu pas calm și cu o expresie de tipul „are dreptate, nouă ni se rupe” pe față, iar în interiorul meu urlam „ce-ai facut turbato, când plm mai ajungem noi să ne vedem cu un client ca ăsta”?!?
Comentariu beton!14
Cred ca pot numara pe degete cazurile in care am intarziat fie ca vorbim de serviciu, fie de simple intalniri cu prietenii. Si dintre acelea, multe au fost pe motiv de „forta majora”, de exemplu, dupa un Craciun nu am reusit sa trec dealul cu masina (drum european de altfel) spre localitatea unde lucram atunci pentru ca nu curatasera drumul si nici nu pusesera material antiderapant. A fost una din cele doua dati in care am intarziat in mai bine de 11 ani cat am lucrat acolo
Obsesia mea si pretentia pentru punctualitate e cunoscuta (si in general respectata) si de prieteni. Recent stabilisem o intalnire cu unul dintre ei -N.B ne stim de mai bine de 22 de ani. Fiecare avand problemele lui in cap, pur si simplu nu a fost clar stabilita ora. Eram inca pe drum cand m-a sunat. Ajunsese la locul intalnirii si a crezut ca a intarziat mai mult de „sfertul academic” si, din acest motiv eu as fi anulat intalnirea si l-as fi lasat balta.
Principial vorbind, lipsa punctualitatii o consider o lipsa de respect grava. Iar daca cealalta persoana a fixat locul si timpul si totusi nu l-a respectat, cu atat mai mult.
Pentru partea cu orar flexibil si eficienta as avea si eu cate ceva de povestit dar nu aceasta este tematica articolului.
Eu nu intarzii mai niciodata, dar am o curiozitate -salariul era de cel putin 1 leu pe minut?
Da’ de unde vine curiozitatea asta?
Violeta, despre salariul cui întrebi? Sau pornești de la premisa că salariile din firma respectivă erau egale? Și, desigur, ce legătură are salariul cu regula cu care toți angajații au fost de acord atunci când s-a discutat problema întârziatului?
Eu ma gandeam in general la principiul proportionalitatii. Daca intarzia cineva care primea salariu in mana 2000 lei, dar trebuia sa plateasca 15 lei in fiecare zi pentru 15 min de intarziere, nu mi se pare ok – si evident ca nici nu duce nicaieri regula asta. Poti incerca sa obtii un rezultat prin pedepse sau prin recompense. Poate ar fi mers o abordare de genul – iti maresc salariul la 2500, dar la 3 intarzieri peste 15 min intr-o singura luna, ne luam la revedere. Poate oamenii erau nemultumiti de cat castiga, demotivati etc. Daca jumatate din angajati isi permiteau sa isi bata joc de program, sigur erau si alte probleme in firma aia in afara de “nesimtirea” lor, ma gandesc eu.
@Violeta, tu-ți dai seama că nu conta cât avea salariul atâta vreme cât nu trebuia să dea niciun ban dacă nu întârzia? Nu de alta dar, pe principiul enunțat de tine, dacă avea salariul 2000 de euro înseamnă că, la un leu minutul, putea să vină zilnic mai târziu cu o oră. Nici nu-i simțea. Gizăs fucking craist! Bănene, voi nu sunteți sănătoși la cap. Or n-ați fost angajați pe bune niciodată, ori lucrați la stat angajati pe pile, ori nu știu ce pula mea e cu voi. Dar să vii să vorbești aici despre principiul proporționalitații, când de fapt toată lumea ar fi trebuit să ajungă la ora începerii programului și nu mai dadea nimeni niciun ban…
Nu am fost angajata niciodata la stat, si nu am intarziat niciodata la serviciu, si nu intarzii nicaieri in general. Am fost in schimb, mai mereu, printre fraierii care veneau la timp si faceau totul cum trebuie, dar pt un salariu mai mic decat ceilalti care mai mult o frecau – nu prin intarziere dimineata, dar cu tigari si barfa toata ziua. Acum am capatat, asa, cum sa zic, o alergie la cumintenie.
Voi, cei din firma cu pricina care veneati la program, considerati ca erati platiti bine, corect, ati primit vreodata o maslina in plus pt ca sunteti constiinciosi? Poate fix faptul ca 50% isi bateau joc de regulile din firma era motiv sa cereti voi o marire de salariu. Dunno. Zic si eu.
Doar imi dau cu parerea despre ceva ce nu stiu, pentru ca am impresia ca e posibil ca lucrurile sa nu fi fost fiiiix cum zici tu in articol. Nu tre sa fie cu suparare, nu e nicio miza aici.
De azi inainte, se decide prin modificare ROI, a paginii https://mihaivasilescublog.ro/, urmatoarea:
Cine intarzie cu comentariul si il baga dupa ora 9 am, are de dat 30 de lei pe revolut la sefu’ de blog 😀
nr de tel se va afisa in curand 😀
Nesimțiți, da’ fuduli 😂
Este incredibil ce citesc la unele comentarii, in mm de treabă, e program de la 9 la 18 și unii dintre voi o tot dați cu boss vin la 10, vin la 11, vin când vreau eu dacă-mi fac treaba etc Cum mm să am eu încredere (ca șef, coleg, ce vreți voi) că acea afacere dă înainte și că tu, oricare ai fi, respecți ce se cere, cum?! Știu că nu este doar în sângele românilor, problema cu punctualitatea și nesimțirea in general. Am crezut că le-am trăit pe toate in materie de punctualitate, până când am mers la un interviu și cel mai mare din firma lu’ pește nu a venit la interviu, englez fiind. L- am sunat și mi-a zis că el are altceva in program și că sa vin a doua zi, asta după ce cu o zi înainte confirmasem pe email întâlnirea. Nu tolerez nesimțirea neam. Scriu lejer o carte cu întâmplări de la interviuri unde am stat de ambele părți și nesimțirea era în floare. De fapt scriu lejer cărți cu nesimțirea de la locul de muncă (punctualitate, respect etc).
E simplu, șerif. Când te uiți în jur la ce se întâmplă în țara asta, îți dai seama exact de ce. Știi, societatea din România e compusă din oameni, iar oamenii sunt exact ăștia.
Nu sunt punctual când nu e nevoie. Primul job pe care l-am avut era într-un birou de proiectare în afara orașului, într-o fabrică. Și trebuia să respectăm programul fabricii, cu pontaj la 7 dimineața, deși nu aveam nici o treabă cu producția.
Am încercat să ajung la ora aia. Întârziam din când în când, nu mai mult de 5 minute, dar suficient să îmi facă observație don’șoarele de la resurse umane. Că le ieșea nasol excelul cu orele și trebuiau să dea câteva click-uri extra, să regleze.
Le-am înțeles și le-am promis că rezolv problema. Am discutat cu managerul departamentului, i-am propus să schimbe programul să ajungem la 8, a fost de acord, am comunicat duduilor de la HR, au strâmbat din nas că de click-uri extra nu scăpau și așa a rămas. N-am mai întârziat după.
Dacă am stabilită o întâlnire ajung sigur la timp, indiferent dacă e de muncă sau personală.
Iată. Deci se poate. Vorbești, propui, se ajunge la schimbarea orei începerii programului de lucru, toată lumea fericită.
Ah, am uitat. Am întârziat la o întâlnire o dată. De prost.
Eram la birou, aveam programat un fel de pitch cu un potențial client. Muncisem destul la prezentare, era un deal măricel. Am plecat de la birou la timp, Google Maps arăta liber pe autostradă până în orășelul apropiat unde trebuia să ajungem. Aveam timp să bem și o cafea acolo.
Evident, am plecat fiecare cu mașina lui, ca boșii. 4 oameni în 4 mașini, probabil un urs polar a făcut infarct când am învârtit cheia în contact. Am băgat adresa în GPS-ul Peugeot-ului de ne-manager și ne-Sales pe care mi-l dăduseră băieții, să fiu sigur că ajung unde trebuie. Mă țineam eu după unu’ care locuia în zonă, dar ăla avea bemveu și talpă grea, am zis să iau măsuri de precauție.
Totul a fost perfect până la o intersecție, unde băiatu’ cu bemveu a făcut dreapta și GPS lady zicea înainte. Eu nu iau decizii inspirate când vine vorba de trafic, așa că înainte să fie. Înainte, pe cel mai scurt drum, care trecea prin câteva sate, unde se adunaseră toate semafoarele și mașinile din regiune.
Am întarziat, eu și șeful care a decis să se ia după mine, vreo 10 minute.
Da, lasă că așa am intârziat și eu odată la întâlnirea cu o fată. Nu m-a așteptat. 😛
Atitudine tipic romaneasca. Desfiintati borcanul cu amenzi si ce-o fi asta e. Nu mai conteaza ca poti pierde o afacere cu asa atitudine.
Bagă un ochi pe comentariile de azi. Borcanul cu amenzi era minciună pe lângă ce-o să vezi.
„Nu vreau să insinuez nimic, dar poate că e și ăsta unul dintre motivele pentru care firma respectivă nu mai există azi, deși la ora aia era una dintre cele mai puternice din România (în domeniul ei, desigur).”
FNI? Nu din cauza întârziaților a dat faliment.
Nu prea m-am prins de glumă. Tre să fii un pic mai specific.
Da, prea abstract din partea mea, am gândit-o prea… multidimensional.
https://youtu.be/1Bt4aXhLi6k
Depinde de job. Unde e cu pontaj, cu ture, si cineva trebuie sa iti faca treaba e normal sa fie importanta ora de venire. Dar unde nu iti face nimeni treaba si nu asteapta clientii dupa tine ora de venire este irelevanta. Poti veni la 8 si sa pleci la 17, poti veni la 10 si sa pleci la 20, poti sta mai putin la birou in perioadele lejere si mult mai mult cand este foarte mult de lucru. Mie mi se par mai importanti oamenii pe care poti conta ca isi fac treaba fara sa stai cu ceasul langa biroul lor sa verifici la ce ora vin. Degeaba vine devreme daca sta la cafele si treaba e nefacuta si prea putin ma intereseaza daca vine la 10 dar toate lucrarile sunt gata in timp util si facute bine.
Ăsta e tupeu maxim și obrăznicie.
Fraieri că nu au cerut și o dispensă pentru presiune și stres de program, gen, cei care întârzie cumulat 30 de ore pe lună au dreptul la o zi de concediu suplimentar pentru echilibrarea ceakrelor. Sau cei născuți în ianuarie au dreptul la spor de frig. Cred că le obțineau lejer. Ce mai contează restul lumii, legi, reguli, bun-simț, noi să ne „descurcăm”.
astept cu interes maxim primul articol despre angajatii noului mileniu 😀 a.k.a milenials sau pt astia mai vechi, aia nascuti cam dupa 82′
Acolo sa vezi probleme adevarate. daca il urmariti pe simon sinek stiti ce zic.
Am avut un coleg care tot timpul veneau cu 2-3 ore dupa ce ajungeau ceilalti din echipa lui. Daca se intampla sa il caute vreun client, raspundeau colegii la telefon si incercau sa il ajute pana venea omu. Dar era si ultimul care pleca acasa seara. Bai, o singura data nu s-a plans vreun coleg de el, ca tre sa ii faca munca, pentru ca omul muncea bine si isi facea treaba, chiar daca uneori nu ajungea inainte de 12 la birou.
Programul oficial era de la 9, si cam toti veneau pana in 10, unii chiar de la 8 sau 8:30.
hai cu milenialii 😀
https://www.youtube.com/watch?v=hER0Qp6QJNU
Stiti bancul cu anuntul de angajare: Angajam persoana cu handicap etc etc si apare un tip, raspunde ok la toate intrebarile, calificat era, gata, angajat. Si il intreaba cel de la interviu: dar ce handicap aveti? Pai stiti, o grenada in Afghanistan, schije, adio ouțe. Aham, aham, dar cafea beti? Nu, imi pare rau, sunt alergic la cofeina. Perfect; stiti, programul de lucru e 8-16, dar dumneavoastra puteti veni fata probleme la 12. Pai cum asa? Pai noi de la 8 la 10 ne bem cafeaua, iar de la 10 la 12 ne scarpinam la OO, asa ca…
Nu știam bancul, dar chiar dacă l-aș fi știut, în firma asta despre care am povestit eu azi lucrurile stăteau exact invers: dimineața era maximum de activitate. Că atunci voiau clienții să dea comenzile. So, nu prea se potrivește gluma.
Bancu’ era cu interviu de angajare la stat. De asta nu se potriveste
Eu din pacate sunt o persoana care mai intarzie, desi fac tot posibilul sa nu intarzii (mai mult la intalniri personale sau ceva, la un job cel mai putin pentru ca de multe ori nu iti permiti si nu prea e corect fata de cei care sunt mereu veniti la timp sa intarzii) sau cel putin aleg jobul cu programul la care stiu ca gasesc un mod de a ma organiza sa elimin cat mai mult sansele de a intarzia. Si imi iese de multe ori. Ba tocmai am lucrat mult la aspectul asta ca sa reduc cat mai mult pentru ca nu suport ideea, doar ca e dificil sa te dezveti de obiceiul asta🙁 eu fiind foarte dezorganizata din fire si am realizat cateva patternuri care ma fac sa intarzii, dar daca lucram la firma mentionata in text, as fi fost de acord cu borcanul pentru ca daca lucrurile depind de a le face la prima ora atunci trebuie respectat programul, pentru ca ROI-ul e ROI si e pentru toata lumea, nu e altfel pentru privilegiati. Mai ales ca nu suport ideea sa fac munca altuia si mi s-a intamplat de multe ori asta in alte contexte, ala isi lua salariul intreg, dar eu ii faceam o parte din munca (not fair sincer). Si nu suport ca eu sa ma pun in situatia in care cineva ar fi nevoit sa imi faca munca pentru care eu sunt platita. Pentru ca nu sunt profitoare.
In plus, cand vine vorba de intarziat, daca intr-adevar se intampla sa intarzii, mi se pare de bun simt sa anunti persoana de dinainte sa ii zici: am estimat gresit, imi cer scuze, voi intarzia x minute si intrebi daca e ok sa astepte ( in fine, si daca se permite in acel context sa intarzii cateva minute). Dar na, sa si fie alea x minute, nu ca 5 minute, dar apari peste 30 de minute.
Nu aruncati cu pietre in noi astia intarziati, unii dintre noi(cativa, ca pe multi ii doare in cot si ma enerveaza si pe mine aia) chiar ne straduim sa fim punctuali sa respectam cat putem timpul celor din jur. Speram ca aveti rabdare cu noi, cat de cat☺️