De azi mai avem fix o săptămână și vine vine primăvara. Nu știu de ce, dar parcă odată cu venirea căldurii, simt așa și un început de sfărșit pentru pandemia asta. Om vedea.
Până atunci, luați de citiți.
- Curiosul caz al Bistro de l’Arte (mi-am pus exact aceleași întrebări, ba chiar sunt tentat să scriu și eu pe subiect)
- România, între țările europene cu cea mai rapidă depopulare. Un studiu avertizează că vom ajunge la 7,8 milioane în 2100
- Dropsurile cu mentă
- Ce păstrăm, ce aruncăm?
- Prietene, ăsta nu e doar un „moment”!
1. Bun. Un fel de ”să arunce piatra cel fără de păcat”. Numai că, pe acest principiu, nimeni n-ar trebui să mai critice nimic. Doar cei perfecți au voi, dar ei nu există.
2. Și care e problema? Rău că suntem prea mulți, rău că ne împuținăm 🙂
3. Prin tăvălugul ”modernizării” a trecut și bunica mea. Curios e faptul că acea clădire veche, eliberată prin ’72 (și în care îmi petreceam vacanțele până atunci) mai există și azi. Nedemolată, în centru, abandonată – o epavă.
4. Da, frumos. Și corect cu aruncatul.
5. Fain articol! Încheiat apoteotic cu ”un film de 3 ore de Cristi Puiu. La final ești obosit, n-ai înțeles mare lucru și pe scenă e un tip care-ți spune să nu porți mască…” 🙂
Misto articole. Cea mai misto selectie din ultima vreme.
Mtumesc
1. Horeca, această gaură neagră a fiscalizarii și moralității. Bine, nici ca panaramele din agricultură nu îmi este rușine. Nu știu cum dracu mai poți dormi când furi de la om.
2.Nu vă agitați, ăștia de 45 + o să ne ștergem curând cu pene de îngeri la cur, ca să mai conteze. Oricum, copiii noștri ne vor mulțumi ce planeta mișto le lasăm. Bine că ne f.ute grija cu școala.
3.Bunicul meu l-au scăpat de grijă comuniștii de 44 de ha, 6 cai și o batoza, pluguri. Ca să fie relaxant a făcut și puțină pârnaică. Ne-am luptat ceva ani cu statul român să luăm ce era al nostru înapoi.
5.Imi place mult Kross cum scrie. Bine, dacă stai doar în ce scrie pe blog, uiți dreacu limba română. Trebuie penalizat atașamentul lui dubios față de power metal, curent care poate lua lejer cununa de manele din rock.
Multumesc pentru muncă, Vasilesco!
Comentariu beton!19
Imi place comentariul tau, dar nu inteleg care e faza cu power metalul? Nu e oriental sau sugereaza niste valori dubioase, nu?
E doar gelos că power metal-ul încă vinde ;)) (cc Sabaton, Powerwolf).
Power Metal a lu’ Pantera încă îmi place. Iar Sabaton sunt super.
F bun Krossfire, ca de obicei.
Nu mai tin minte daca am citit undeva sau mi-am bagt eu singur in cap ideea ca aveata pandemie va avea un impact asemanator unui razboi mondial asupra generatiilor actuale. Daca ne gandim ca poate suntem la doar 30% din drumul pandemiei, viziunea nu mai pare apocaliptica ci cat se poate de realista.
Acum 11 luni marea majoritate a oamenilor nu credea in existenta virusului, despre masca si alte masuri, ce sa mai vorbim. Si multi dintre cei ce constientizau existenta virusului si a pericolului aferent credeau ca omenirea se va intoarce la viata de mai inainte fara sa schimbe nimic si uitand totul (printre care si eu).
Iar azi fiecare dintre noi are in familie sau printre prieteni fie pe cineva infectat sau chiar morti, daca largim un pic cercul. Si cumva, incepem sa realizam ca lucrurile nu vor mai fi ce au fost si ca se petrec schimbari pe care inca nu le constientizam foarte bine, nu le intuim evolutia.
Nu este doar un moment, dupa cum zice krossfire. Undeva prin 2025 ne va fi totul mult mai evident cand vom compara cu 2019 si vom intelege mai bine cum de poza s-a schimbat asa de mult.
Si vom vedea ca a fost gresita comparatia cu pandemia din 1919, cand lumea nu era inca un sat global.
Comentariu beton!17
Mulțam fain! Legat de războaie, pandemia și situațiile de genul ăla clar au mers în paralel… cu o excepție notabilă: copiii. Se pare că actuala pandemie a afectat serios sporul natalității, în ciuda previziunilor inițiale: https://www.brookings.edu/research/half-a-million-fewer-children-the-coming-covid-baby-bust/
(Cumva, era de așteptat ca într-o situație anxiogenă și înconjurată de nesiguranță mulți să-și amâne planurile, izolați sau nu în casă).
De ce o exceptie? Si aici se aseamana. nici in timpul celui de-al doilea razboi mondial natalitatea nu a stat prea bine. Iar apoi, din ’46 incolo…baby boomers.
Inclusiv bula asta imobiliara, nu stim cum va evolua. Ok, e clar ca imobiliarele sunt investitii cat de cat sigure in timpuri de criza si incertitudine, e clar ca exista un trend masiv de mutare de la 2 la 3 camere( greu cu wfh + copil in doar 2), de la stat cu parintii la locuit singur ( una e 4-5 ore pe zi cu babacii alta e non-stop), de la apartament la casa ( sechelele lockdown-ului).
Toate astea cresc bula, constructia de apartamente noi creste sustinut.
Dar pana unde?
In acelasi timp avem mortalitate ridicata indusa de covid direct si indirect (dublata in ultimele luni), avem mobilitate redusa printre studenti, avem in continuare emigratie>imigratie si o generatie noua mai scazuta numeric din cauza natalitatii mai scazute din anii 90. si 2000.
Ok, se cumpara si se cauta case si ap de 3 camere. Dar ce se intampla cu apartementele de 2? proprietarii batrani mor, copiii sunt pe-afara sau la 3 camere, de unde atatia chiriasi daca studentii sunt mai putini si mai imobili?
Da, mă rog, predicția era că, spre deosebire de război, oamenii pot sta liniștiți în case și o să procreeze de plictiseală – lucru care nu s-a întâmplat (mai ales când ne-am prins că pandemia nu o să dispară în două luni).
Sunt extrem de curios cu privire la piața imobiliară, mai ales că Bucureștiul, de exemplu, are niște prețuri oricum săltate pentru cât de puțin oferă ca oraș (pentru locuitorii lui, nu mă refer la locuri de muncă, economie etc.).
Comentariul meu ingenuu, s-a dus pwlii de suflet în temnițele vasilesciene, era numa de bine,Alba ca zăpada, gen, îmi este lene masivă să repostez asa că mulțumesc de muncă, Vasilesco, weekend plăcut și alte că.caturi de gen care atestă faptul că ne ar păsa.
Gata, boss, l-am recuperat. 😁
1. ar trebui să-și dea cu părerea viscri32 și cu tudorel…?
2. pilonul 3 rulz
3. mare curaj, aproape inconștiență: “am mîncat caise de pe jos. nespălate”…băi, nu știu cum să spun dar brăila, cu cartierele ei de case și strada aia foarte lată, pavată cu granit și avînd linii de tramvai, pe mine m-a transpus mereu în perioada antebelică, iar senzația asta am avut-o încă de la prima delegație acolo, prin 2001; impresia mea este că minunatul partid și prețioasele directive și indicății n-au reușit să șteargă definitiv boieria și vechiul aer cosmopolit al orașului; în galați nu am simțit la fel…
4. bun Cismaru; pe principiul less is more, simplu și bun
5. ușor apocaliptic, dar nu poți să nu-i dai dreptate lui kross; și dacă nu, te duci și mai citești o dată articolul 2
zi faină
Foarte bună selecție, mulțam.
Măi, eu la 2 aș avea ceva de comentat.
Observ că (virgulă) Comisia Europeană este ingrijorată de depop ularea care urmează să vina, așa că le recomand să-l invite pe borcea – Dumnezeul femeilor să le explice ce trebuie făcut. Dacă nici ăsta n-are soluția salvatoare, n-o mai are nimeni.
Foarte misto textele de azi. Sau sunt eu într-o pasă bună. 😜
Comentariu beton!17
@Eleno, suficient de bună cât să te apuci din nou de scris? De pasă zic. 😛
De scris zici? Șerif, pe @Elena mai am un pic și o dau la persoane dispărute. 🙄
Pies: mi-au plăcut scriiturile de azi, mulțam.
@didno, și eu, sa știi. Mai apare pe-aici, mai lasă câte un comentariu, după care dispare câte o săptămână.
1. LoL. Unii vor și cu pula-n cur și cu sufletu-n rai. Nu prea merge.
2. Când premierul Ungariei a lansat măsuri de stimulare a natalității-n țară, pizda proastă pe post de ministru suedez a zis că omul „abuzează” femeia maghiară. Aceeași pizdă proastă suedeză în același timp suge pulă de emigrant musulman pentru că bărbații suedezi preferă femeile tailandeze. Femeia suedeză s-a transformat în bărbat datorită „egalității”.
România merită părăsită și abandonată pentru că la ora actuală e doar o curvă proastă care preferă abuzul constant în detrimentul unei relații serioase.
3. –
4. Fain scris
5. –
Se dezbate încă. Ce zici?12
Astia din Horeca au dovedit ce pot cand li s-a dat voie sa redeschida in vara, au facut exact asa cum au promis: preturi mici si calitate maxima( o pwla), asa ca nu ii plang. Ii doare in pix de turismul romanesc si de dezvoltarea lui, cam cum mi se rupe mi de depopularea Romaniei si a Europei in anul Domnului 2100. Bine, nici Susanu nu e mai breaz, asta e adevarat.
Legat de asta cu mutatul la bloc, oricum satele sunt depopulate si pline de putori tinere care nu vor sa munceasca nimic si batrani se taraie incercand sa faca ceea ce au facut o viata intreaga, un strat de morcovi, unul de ceapa, niste rosii, sa fie acolo. Cand s-or duce si ei… raman cei cativa care incearca sa faca ceva agricultura dar primesc o talpa in bot de la autoritati.
Un articol i care dupa parerea mea spune cam tot despre cum merg lucrurile prin tarisoara asta
https://republica.ro/marsul-pentru-egalitatea-in-cuantum-a-pomenilor-si-subventiilor-in-tara-pomanagiilor?fbclid=IwAR3Yz9I6h7aAWVVUIz8EsuI96YejakvK28xWt_P2Xj1mm_BATy5qD3ShGOU
Azi is pe negativism!
2. Cred ca uita de cele 10 milioane de romi, alaturi de care am fi tot vreo 17 milioane.
E ok sa spun asta sau am comis un rasism?
1-nu stiu cine e stimabilul JP-oare asta ma face inculta la cap?! 🤔
Anyway, altceva vreau sa spun, chestia asta ca „m-a inchis si a lasat 27 de oameni pe drumuri” e din aceeasi categorie cu taximetristul care zice „dom’ politist, nu ma lasa fara carnet ca am mers pe linia de tramvai cu 90/h si am trecut pe rosu, ca am copii de hranit”- seriously, dude?!! Pai cu atat mai mult trebuie sa ai grija si sa respecti legile!! Angajatii (respectiv copiii) sunt grija ta, nu a mea!!
In rest…vorba Laurei G, sa arunce primul piatra cel fara de pacat.
2-
3-dropsurile mele cu menta (sau madlenele mele) sunt rosiile luate de pe vrej, cu mirosul lor pe care nu l-am mai regasit de atunci, din frumoasa gradina a bunicilor mei. Gradina care a disparut dintr-o data si bunicii au ajuns, si ei, in doua camere mici de bloc. A, si bolta aia de vita de vie de deasupra bancutei, cu strugurii aia cu bob mic, rotund si coaja alunecoasa si care miros bestial, cum oare se cheama soiul ala?! Pffff…cate dropsuri cu menta
4-dragut. Deci sa profit cat mai pot, cat mai am copil in casa
5-love Krossfire
Merci de selecție! Mi-a făcut plăcere să citesc.
Nu știu dacă Lacul Sărat e chiar sărat, dar dacă e, nu trăiesc broaște/mormoloci în el. Știu că sunt meschin, dar asta e ca aia a lui Cismaru cu pinguinii la Polul Nord. Faine amintirile, dar să ținem cont de legile naturii 😉
@Dr. Acula,
Lacul Sărat e foarte sărat. Mult mai sărat decât apa mării, l-am gustat 🙂
Cât despre ”mormolocii mici şi roşii” – da, chiar există. Sunt niște viermi mici din care se face acel nămol tămăduitor.
@Laura – ok, păi atunci putem zice care, cum vrea… dar mormolocii nu-s viermi. Dacă voia să zică viermi, viermi trebuia să zică, că de aia avem mai multe cuvinte în limba română. Dar na… poate o fi de la nămol, sau lipsa lui, în cazul meu. Susțin cu tărie respectarea unor norme, chiar și în cazul amintirilor. Dacă e sf, foarte bine, dar dacă nu, nu-mi bagă tigrii în Africa.
puteai să-l pui doar pe Krossfire si nu se supăra nimeni
😇
Mulțumesc pentru selecție!
1. Sunt de acord cu @Laura G: poți să ceri socoteală altora doar când tu ai absolut totul în regulă..dar perfecțiunea nu există.
Cât despre local, gândesc asemenea colegei mele @the cristina, mi se pare penibil să te vaiți că îți rămân angajații pe drumuri, când tu ești responsabil pentru bunăstarea lor și nu controlorul..
2. Cam așa este..
3. Frumoasă povestire. Mi-am adus aminte și eu de micile bucurii de care aveam parte în vacanțele la bunica..deși încerc să recreez atmosfera de atunci (de exemplu să gătesc ceva ce făcea ea) nu o să mai fie niciodată la fel 😢
4. Foarte frumos și corect 💗
5. Super articol, iar finalul epic 👍
Înainte de pandemie mă mai intrebam şi eu „oare unde se va ajunge dacă se emigrează in aşa ritm feroce şi dacă nu se mai nasc copii copii”? Din fericire, pandemia ne-a arătat multora cât e de mişto şi simplu şi rapid cu digitalizarea şi cu aplicațiile în locul oamenilor, aşa că mie mi se pare că deja trendul viitorului s-a cam stabilit. Şi, din perspectiva forței de muncă (invocată in articol), faptul că scade natalitatea nu-mi mai spune mare lucru. Ba, aşa cum România e super tare pe zona de telecomunicații şi internet comparativ cu restul lumii, inclusiv comparativ cu țări mult mai dezvoltate (că tot se vorbea ieri de asta), nu m-aş mira ca în următoarea sută de ani să ajungă printre țările super tari şi pe zona de inteligență artificială. Pusă in slujba muncii şi productivității, desigur. În 2100 poate că vor fi 7,8 milioane de oameni in România, dar poate că vor fi şi câteva milioane de roboți care să compenseze din plin (sau parțial) lipsa forței de muncă. Sau poate şi doar câteva sute de mii, dar care să valoreze pentru piața muncii cât milioane de oameni. Chiar nu văd de ce nu ar fi aşa. Ta dam, problem solved.
Domnul Vasilescu,
Azi, acum 10-15 minute, au apărut notificările in RSS.
Știu, old school, but…
Realizez că nu te-am citit de sâmbătă!
Ne ajuți și pe noi ăștia trecuți de 40 care încă RSS și nu Facebook și rar Twitter?
Păi și cum să vă ajut, domnu?
Domnul Dragoș,
Abonați-vă cu adresa de email. Simplu și eficient 🙂