Am și eu o dilemă. Mai de elev de generală așa, dar o am.
Înțeleg că la ora asta producătorii de vaccinuri anti-covid nu fac față cu producția, în sensul că nu pot produce nici pe departe cât să acopere cererea la nivel mondial. De-aia totul se comandă pe tranșe și pe sistemul „dăm câte puțin, ca să ajungă la toată lumea”.
Ei, și acum vine dilema mea. Repet, e din aia de nivelul școlar repetent, dar cum n-am avut nici timp, nici chef, să fac research, am preferat să întreb direct pe blog.
Bag mâna în foc că în multe țări există producători și fabrici care ar avea capacitatea de producție necesară pentru vaccinuri. Cum avem și noi Institutul Cantacuzino, de exemplu, nu? De ce nu li se poate da și lor patentul sau rețeta (sau cum s-o numi în temeni medicali) pentru vaccin, ca să înceapă să producă?
Nu mă înțelegeți greșit, nu-s idiot, înțeleg cum stă treaba cu competiția, cu cât s-a investit pentru cercetarea, dezvoltarea și producerea vaccinurilor sau cu legea cererii și a ofertei. În niciun caz nu zic să li se dea gratis și altora, ci să li se dea voie să cumpere licența pentru producerea vaccinului. Dar nu se întâmplă nimic de genul ăsta, prin urmare toată planeta stă la coadă la vaccin.
Este vorba doar despre un calcul mercantil, gen, păstrăm monopolul producției, nu dăm și la alții, pentru că vrem să câștigăm noi toți banii care se pot câștiga?
Sau pur și simplu degeaba cumpără licența, Cantacuzino sau alții, că nu au capacitatea și tehnologia necesară să producă vaccinul? Repet, am dat Institutul Cantacuzino doar ca exemplu, dar probabil e lumea plină de fabrici de vaccinuri care ar putea prelua o parte din producție.
Întreb foarte serios. Naiv, dar serios si bine intenționat. Nu de alta, dar în capul meu este că în felul ăsta s-ar scurta mult perioada de așteptare, că ultima oară când am verificat, interesul tuturor era acela de a stopa pandemia. Nu?
În Australia vaccinul de la Oxford-AstraZeneca se va produce local, în Melbourne. Celelalte nu se pot produce local…
Australia has also signed four deals: 10 million doses of the Pfizer-BioNTech vaccine, 53.8 million doses of the Oxford-AstraZeneca vaccine, 51 million doses of the Novavax vaccine, and 25 million doses under COVAX.
Australia’s Pfizer doses will be manufactured in the US and Europe, the Oxford-AstraZeneca vaccine will be imported then manufactured in Australia by a domestic company, and Novavax doses will come from European production sites.
https://edition.cnn.com/2021/01/08/asia/asia-covid-vaccines-explainer-intl-hnk-scli-dst/index.html
Comentariu beton!16
Probabil pentru a nu apărea, din greșeală, alte variante de vaccin nefuncțional sau chiar mai rău. Cu siguranță e o strictețe în tot procesul de fabricare (așa îmi imaginez eu). Pentru că nu poți să ai încredere.
Sau poate e pur și simplu vorba de bani…
Deși e pandemie și îmi place să cred că nimeni nu vrea să o lălăie…sau vrea?!
Comentariu beton!26
Da, exact, sau vrea?
Din ce am inteles eu, nu e nici o problema sa il produci in scurt timp in cantitati oricat de mari. Nu trebuie decat sa dai drumul la robinet, sticle sa ai. Blocajul e la congelatoarele in care trebuie pastrat. Familia de turci care a scos Phizer-ul vinde acum oricui, orice: vaccin, licente, actiuni etc. Nu face nazuri, ca nu stie ce aduce ziua de maine si cat dureaza minunea.
Vaccinul de la astra zeneca e cu vector viral, deci poate fi fabricat și în alte laboratoare. Nu știu dacă cele cu mARN nu impun condiții mai speciale și ar fi păcat să producă un vaccin care nu face nimic, de fapt.
Poate dacă o să cumpărăm de la mai multe firme. În UK folosesc deja trei tipuri de vaccin, am aflat aseară de la fie-mea și de la o prietenă.
Problema mai mare la noi e că mulți nu vor să se vaccineze.
Comentariu beton!17
Păi bănuiesc că se verifică produsele. Că așa pot să fac și io la mine în cadă.
În total vor fi vaccinuri de la 5 sau 6 producători, dar cât să producă și ăștia? Suntem 8 miliarde, dintre care măcar 3 ne vaccinăm.
Eh, Mișule, nu ai vorbit cu colegii mei de serviciu, mulți nu cred că suntem 8 miliarde, au zis că e vrăjeală. Încă nu am dat și de un flatearthers printre ei, dar mai caut.
Comentariu beton!23
Băhăhăăă, p-asta cu „e vrăjeală ca suntem 8 miliarde” e prima oară când o aud. 😁😁😁
Al treilea vaccin din UK de la Moderna o să fie disponibil prin Aprilie. Au zis chiar acum la radio.
Deci sunt doar două vaccinuri in UK lăsate in mâinile organizatorilor “celui mai bun” sistem de track and trace din lume.
World beating cum ar zice francezul
Mai multe companii serioase au vrut să-l producă. Dar când au auzit că unul de la Găești le face aiurea, fără să respecte protocolul, au renunțat. Cică nu pot încuraja risipa, e imoral 🙂
Comentariu beton!66
Ahahahahahahaaaa. Da, nu mă gândisem la asta.
Nici eu nu-s din domeniu, dar îmi dau cu părerea 😁
In primul rând, nu cred ca există interese ascunse , nu cred ca vrea cineva să o lălăie, nu în condițiile în care e cert că o să aibă multă pâine de mâncat din afacerea asta. Și vaccinul ăsta se vinde singur, nu trebuie reclamă, ai contracte numai cu guverne, dpdv piața nu trebuie să faci eforturi mari.
În al doilea rând, știți cum e când duci un tort la grădiniță că e ziua copilului? Tre’ sa duci si certificat de calitate,să fie toată lumea sigură că e în regulă. Și, mai ales, că are cine să răspundă dacă e ceva. Cam așa și cu vaccinul…deși sunt sigură ca sunt câteva locuri în care s-ar putea produce, parcă nici eu nu l-aș da, dacă aș fi Pfizer. Riscul de a o comite cineva e mare și, dacă se întâmplă, s-a dus naiba si Pfizer și, mai ales, încrederea în campaniile de vaccinare. Vaccinul ăsta al lor e prea sensibil și delicat, ca să riști în faza asta.
Comentariu beton!31
Despre Institutul Cantacuzino: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/pacient-in-romania/institutul-cantacuzino-mai-bolnav-ca-pacientii-cum-arata-acum-fabrica-de-vaccinuri-a-romaniei-1264056
De ce nu se produc vaccinuri si in alte tari… Nu cred ca cineva ar dori sa-si dea gaina cu oua de aur (licente de fabricare) cind pot incasa ei toata suma.
Legat de productia din Australia… probabil acolo este exceptia, fiind destul de riscant sa transporti vaccinul din SUA / Germania… sau din Rusia / China 😉
Eu chiar nu cred ca nu s-au gandit astia de prin guverne la chestia asta, parerea mea e ca astia de la Pfizer au niste dotari pe care nu prea le are nimeni, si cel mai probabil e nevoie de niste conditii si niste tehnologie speciala ca sa fie produs. Vorbim de Arn mesager, after all… Era parca si un banc cu proiectul de racheta din care care la o fabrica din Romania rezulta un tractor… imi dau si eu cu parerea…
Mai sunt încă două vaccinuri aprobate sau pe cale de a fi.
Moderna e tot cu mARN, tot cu condiții de păstrare specială. Și cu rapel.
Chiar si statele dezvoltate au dat chix la transportul special, cu siguranta nu ar reusi sa il produca asa de pe azi pe maine. Este nevoie si de linia tehnologica si de oameni pregatiti. Vaccinul a aparut foarte, foarte repede, ar trebui sa avem putintica rabdare. Totodata, sa produci cateva. Sute de milioane de doze in doua, trei luni e super ok. Desigur, partea a doua, ar trebui ca lumea sa fie mai deschisa spre vaccinare.
Comentariu beton!13
Poate pentru că dacă s-ar produce la noi ăștia or să o lălăie și o să îl facă zeamă lungă să s-ajungă… Ar fura ăstia la gramaj și din două vaccine ar rezulta trei… că așa se face la noi, pe principiul să ajungă la toată lumea.
La noi ar ajunge un vaccin de proastă calitate, pentru că avem în sânge pe aia cu las-o bă că merge așa. Pentru că noi suntem urmașii dacilor liberi, și pentru că ne descurcăm… indiferent de situație.
Așa că mai bine că nu îl produc românii 😁. Ce naiba vreți să avem cip din ăla de prostă calitate de nici 4G nu putem prinde cu el și să fim nevoiți să ne montăm pe blocuri iar antene din acelea cu 14 elemenți?
Comentariu beton!43
Total de acord 😂 perfect spus ✌
În același mod cum foarte puține țări își permit distribuirea vaccinului (știrea cu păstrarea la -80*C), pe aceeași măsură capabilitățile de producție.
Înțeleg că numai Pfizer trebuie să stea la temperaturi din astea, deci…
cum spune și @GabiI mai sus, singurul vaccin pentru care iezistă (sigur) tehnologie worldwide e cel de la astra;
cele mARN (este doar o opinie de neofit) sunt limitate de capacitatea de producție a sticluțelor, că astea sunt echipamente speciale și cu capacitate limitată; am văzut acum vreo 2-3 luni un nene, apropitar american al unei firme care se ocupă de ambalarea medicamentelor, care spunea chestia asta și prezenta totodată o invenție de-ale lor, un fel de SIRINCĂ (sîc) din plastic, tip one-shoot, căreia ar fi trebuit doar să i se atașeze acul; cum spuneam, video-ul era apărut înainte să anunțe faizeru’ condițiile de păstrare (-80), așa că nu mai știu dacă plasticul este sau nu pretabil pentru ambalare… nenea ăsta propunea și introducerea unui cip (rfi? rfd? nu mă pricep) în scopul colectării de date despre numărul vaccinaților/zone geografice (explică el avantajele științifice) dar tot el spune, cu subiect și predicat, că e doar o posibilitate și că nu știe dacă FDAu’ va fi de acord cu asta…
Deci eu m am saturat de discutia asta ca nu vrea lumea sa se vaccineze ,eu stiu ca n bula mea vrem toti si nu ne cheama nimeni, inca.Si mai stiu ceva ca trece timpul si nu o sa mi petrec toti anii de acum incolo asteptand vaccinul ca bunica pe americani ,o sa vina cand o sa vina ,pana una alta incercam sa ne protejam si sa ne ducem vietile mai departe ca nici sa stam in standbye cu vine or nu vine da ti mi un raspuns ,asta nu mai e viata.Ieri in uk au murit 1350 de oameni ,nici nu mai stiu cate zeci de mii infestati ,spitalele sunt pline ,nu se mai fac nici macar operatiile urgente ,daca nici asta nu convinge pe aia antivaccin ,noi ceilalti vorbim degeaba.Aici sunt 3 tipuri de vaccinuri aprobate si totusi cu toata logistica si organizarea lor lucrurile merg teribil de incet.Numarul celor infestati practic s a dublat de sapt trecuta si intrece cu mult nr celor vaccinati.Naiba stie de ce nu se produce in mai multe locuri ,probabil e mai greu decat a fabrica coca cola ,pana si aia are gust diferit in diferite tari.Ce ziceti de Indonezia care a inceput vaccinarea cu grupele de varsta care sunt in activitate ,nu cu batranii.
Apropos de bule în care vor toți: în bula de la birou vor maxim 50%. Știu sigur, că intrăm în grupa 2 și ne-a întrebat ministerul din noiembrie dacă vrem.
În bulele „de-acasă”, în una sigur vor toți, în altele mi-e frică să întreb; la cum au tratat frate-meu și cumnata distanțarea socială în ultima vreme, jur că mi-e frică să întreb.
Acu’ 2 zile își citea taică-meu (profesor, probabil tot grupa 2) mesajele de pe grupul de la una dintre școlile în care predă (trimisese directoarea mesaj venit de la inspectorat, cine vrea să se vaccineze: „A-da, B-da, C-prof de religie-nu, D-da, E-da, F, bărba-so e popă-nu, G-da, H, nu știu cine e-nu, subsemnatul-da…..”, mai scrolează el nițel și bombăne „băi, toți ăștia care au vreo legătură cu religia nu vor, zici că i-a spălat pe creier „
Comentariu beton!13
Cantacuzino nu mai produce nici bcg sau antitetanic,pe care le producea din mosi stramosi si il vezi in stare da produca ceva de ultima generatie?
Comentariu beton!13
Nu mă refer doar la Cantacuzino. Probabil e plină Europa de fabrici cu echipamente de ultimă generație.
Io ma refer la cantacuzino ca de el ma doare…ca-i al nost..
Imi par logice si de bun simt maj com de azi.
Lasa ca nai creste vanzarea de patrunjel si ridicam producatorii localli,ce atata graba cu vaccinarea?!
Odam si pe numerologie, invatam cum sa fim bine cu noi si cu ceilanti,scoala online sa traiasca,uite ce de creiere odihnite apar!
Daca pentru o banala linie de asamblare pentru masini ai nevoie de minim 5 ani de ajustari, stabilire lanturi de aprovizionare, lanturi de distributie, livrare pe orizontala, pe verticala, atunci ce sa mai zicem de vaccinuri.
Chiar si la Antibiotice in Iasi, sa incepi productia unui medicament simplu dureaza cel putin 1 an de zile.
P.s. La noi, cei care au distrus Institutul Cantacuzino ar trebui sa fie condamnati pentru atentat la siguranta statului. Chiar daca era in pierdere, acesta trebuia mentinut in stare de functionare, cu investitii permanente. Tine chiar de existenta noastra ca stat modern.
Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca nu eram in UE acum. Uitati-va la ucraineni cum stau pe la usile marilor concerne farmaceutice si cersesc si ei ceva vaccinuri, dupa ce si-au distrus intreaga industrie farmaceutica (ce era de 5 ori mai dezvoltata decat a noastra). Nimeni nu se uita la ei acum. Au ajuns sa cumpere din China.
Comentariu beton!23
Moderna va fi produs in Elvetia din februarie, parca, iar Pfizer in Germania din martie. Ambele companiii cauta si alti parteneri.
știrea despre moderna în elveția: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/productia-vaccinului-moderna-va-incepe-in-elvetia-800-000-de-doze-pot-fi-fabricate-zilnic-1427713
știrea despre pfizer în germania: https://www.politico.eu/article/germany-jens-spahn-new-coronavirus-vaccine-factory-massively-expand-availability/
Garantarea producției este problema.
Este posibil în timp sa ajungă și fabricile locale la producția vaccinului, dar nu neapărat licența de producție este greu de obținut.
@MihaiVasilescu greu de obținut este capacitatea de producție conformă cu cerințele producătorului ( exemplu aici BioNtech și Pfizer).
Ai pus o poză în articolul tău de azi care m-a făcut să zâmbesc.
Exact așa arătam eu când lucram în Germania într-o fabrică de medicamente, mașina din poză e asemănătoare, dar mașina nu e relevantă aici foarte mult poate doar câte Takte pe minut poate produce (Take-câte produse poate produce pe minut, dar viteza este reglabilă; modelul de mașină aduce câte ceva, dar nu foarte mult fără personalul calificat).
O mașină de producție pe “linie de lichide”, cum o numesc nemții trebuie in “camera curată” a liniei de producție (Cleanroom nivel minim GMP conform legii în țara de producție) să existe un prost care aprovizionează linia cu lichidul vaccinului propriu zis în instalația mașinii.
Numai asta e o întreaga procedură unde la fiecare Lot se curăță mașina complet și se începe ca prima dată. Alte acte, înregistrarea noului contract intern și analize de laborator ca linia nu are contaminare în sistemul hidraulic cu lotul vechi.
Apoi ai un prost care aduce sticlele de vaccin, acele mici sticle sunt livrate pe paleți, sunt ambalate în cartoane și minim de 2 ori în folie, altfel este neconformă și se refuză.
Se desface cu grijă la contaminare cu particule din carton, apoi se duc într-o primă cameră de filtru și se îndepărtează prima folie, în următoarea a doua folie și apoi în Cleanroom se pun pe banda de alimentare a liniei ÎNCET și cu grijă să nu se spargă, apoi linia le preia ÎNCET și umple câte 8 sticluțe în linie; primele 4 sunt umplute doar jumătate și apoi următoarea doza umple sticla complet, așa 4 câte 4.
Ca să îți faci o idee produceam contracte de 15000 de doze, gen sticle mici ca cele de vaccin, într-o săptămână pe 3 schimburi cu respectarea procedurii.
Producția în Cleanroom în Germania se desfășoară sub niște legi draconice și procedee greoaie care NU POT FI SCHMBATE fără acceptul QM -Managementul Calitatii.
QM Creează procedura dupa care se lucrează, dar nu poate să schimbe procedura când vrea pentru că în general ai voie sa adopți o deviere de raport la o procedură pe maxim 3 luni cu acceptul firmei care îți dă autorizația de funcționare ( TÜV, DEKRA etc.)
Povestea e foarte lungă, iar ce am povestit eu aici acoperă doar o foarte mică parte din tot procesul și anume umplerea sticlelor efective. Aceeași poveste ai și acolo unde se produce în Bulk vaccinul în pungi enorme, pe loturi pentru mașina de mai sus și încă nu am atins subiectul “sticla e plina și sigilata, dar trebuie etichetată, altă linie alt proces, trebuie pusă în boxuri, depozitată, livrată …. alte procese.
Sper că este cât de cât posibil de urmărit fluxul producției pe pasul descris 🙂
Nu este simplu deloc, iar procesul durează enorm.
Este încă mult de spus, dar comentariul este foarte lung deja :)))
Comentariu beton!60
Deși vaccinurile Pfeizer și Moderna au o tehnologie mai simplă, mai rapidă și mai ieftină de fabricație, tot trebuie aparatură și linii tehnologice speciale, adaptate acestui tip de producție, personal instruit, fiecare pe felia lui de producție, cu gesturi extrem de standardizate, capacitate de contractare externă pentru excipienți, borcănele, căpăcele, pipete, etichetare, sisteme de trasabilitate etc. Apoi, condițiile speciale de stocare și transport, la temperaturi scăzute implică un număr redus de distribuitori care pot și știu să facă asta. Cineva mai sus a dat exemplul prajiturii excelent ales. L-aș extinde puțin: dacă tu ești cofetar priceput și ai inventat o prăjitură anume pe care o faci, ai o rețetă, o metodă de pregătire, un anume fel de transport și distribuire pentru ca prăjitura aia să abiă gustul pe care îl are, același la toți la care ajunge. Să zicem că pentru că este așa de bună și lumea se bate pe ea, vrei să ajungă la cît mai mulți și dai rețeta și la alții s-o facă. E, nu-i suficient. va trebui că toți ceilalți cofetari să respecte în condiții de perfectă similitudine toți pașii pe care îi urmezi tu pentru ca prajitura să aibă exact, exact acelși gust. În general, producătorii de vaccinuri nu sînt chair așa de mulți și nu toți producătorii de vaccinuri produc toate tipurile de vaccin, fiecare din ei produce 1-2 vaccinuri. De exemplu, portofoliul Pfizer mai include vaccinul antipneumococic și cel antimeningococic. Fiecare vaccin are propria line tehnologică de fabricație. Și apoi, să știi că nu există pre mult interes din partea companiilor farmaceutice in dezvoltare și producția de vaccinuri, nu de aici este profitul lor cel mai mare. Resursele necesare pentru cercetare, dezvoltare și producție depășesc cu mult profitul. Cazul de față, cel al pandemiei, este unul excepțional, că guverne, instituții private de tot felul au donat bani pentru cercetare și dezvoltare. Nu sînt multe companii farmaceutice interesate să producă vaccinuri. faptul că există cîteva zeci de studii clinice de la diverși producători, nu însemnă că alea vor ajunge să și fie produse. E mai mult o chestiune de reputație, să fie văzuți. pentru avccinul antigripal nu cerd că sînt mai mult de 5-6 producători și din aștia 6, cei care produc loturi mari nu cred să fie mai mult de 3. Cam asta e daravela cu vaccinurile.
Comentariu beton!20
Dintr-un interviu dat de CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, celor de la MIT Technology Review, în luna decembrie:
„[…] Este o tehnologie nouă. Imaginează-ți oamenii care produceau mașini în 1920. Dacă cineva ar fi venit să spună „Vreau un miliard de mașini”, răspunsul ar fi fost „Ce zici, mă?”.
Niciunul dintre noi (aka producători) nu era pregătit, pentru că niciun vaccin mRNA nu fusese aprobat anterior, abia acum construim infrastructura pentru a produce un miliard de doze.”
„Nimeni nu deține o fabrică ce stă degeaba și așteaptă să producă 1 sau 2 miliarde de doze de vaccin pe an.”
Cu alte cuvinte, să avem un pic de răbdare, că nu e simplu deloc. 🙂
Comentariu beton!23
”Înțeleg că la ora asta producătorii de vaccinuri anti-covid nu fac față cu producția, în sensul că nu pot produce nici pe departe cât să acopere cererea la nivel mondial.”
Nu știu la nivel mondial, dar la nivel european, eu am înțeles că încă de dinainte de a fi aprobat vaccinul Pfizer-BioNTech, Comisia Europeană a semnat contractele cu cele 6 companii farmaceutice : Astra Zeneca (pentru maxim 400 milioane doze), Johnson&Johnson (400 milioane doze), Sanofi-GSK (maxim 300 milioane doze), Pfizer-BioNTech (maxim 300 milioane doze), CureVac (405 milioane doze) și Moderna (maxim 160 milioane doze).
Ca o chestie interesantă, primele cu rezultate pozitive și aprobare de producție fac parte dintre ultimele contracte. Așa că întrebarea mea e de ce nu anulează frumușel UE contractele cu cei care n-au acum un produs viabil, astfel încât Astra Zeneca, Sanofi_GSK și J&J să poată să producă ce au scos Pfizer și Moderna și, pentru binele comun al planetei și interesul unanim de a opri pandemia cât mai repede, să producă toți ce e acum disponibil și aprobat.
Ca să o pun în termeni mai simpli, îmi imaginez ca și cum într-un sat sunt 100 de oameni flămânzi, care trebuie să mănânce fiecare câte un covrig. E musai ca oamenii să primească covrigi doar de la X,Y și Z, conform legii, iar calitatea covrigilor și producția trebuie aprobată de primărie, că de acolo vin și banii. La acest moment, doar X are aprobarea de a produce, dar capacitatea proprie e limitată, respectiv de 30 de covrigi pe zi. În board-ul de conducere a SRL-ului X se află Gicu și Mimișor, soț-soție, frate-soră, tată-fiică sau orice alte variante își poate imagina fiecare. Sau, hai mai bine să nu fie cu board, că devine complicat, să fie cu one man show-deci X aparține lui Gicu. Gicu vrea să hrănească toate cele 100 de guri azi, cu covrigi de calitate și la un preț corect așa că se duce la Y și Z, competitorii săi și le propune să încheie contracte de parteneriat , Y și Z sunt de acord să se asocieze în acest crucial proiect și să hrănească azi oamenii, anulează în secunda doi contractele cu primăria și the end. Happy end. Ce mare brânză să se întâmple la fel și la vaccin, să-și dea mâna peste lume marii producători de medicamente și să oprească naibii pandemia mai repede decât se pare că se va întâmpla?
Glumesc, desigur. O fi ”interesul tuturor e de a stopa pandemia”, dar mie mi-e greu să cred că poate fi așa simplu ca la covrigi să ajungi la un consens pe ”ce”, ”cine”, ”când”, ”cum” în această primă ”foamete” mondială de sănătate a ultimilor zeci de ani. Plus că inclusiv la covrigi poate deveni complicată treaba, eu am mers pe cazul ideal, ăla când oamenii de afaceri și oamenii politici ajung la consens rapid și chiar au toți același scop.
Se dezbate încă. Ce zici?9
„întrebarea mea e de ce nu anulează frumușel UE contractele cu cei care n-au acum un produs viabil”
Înțelegerea mea e ca acele contracte au fost făcute tocmai în scopul amortizării investiției (în cercetare si producție).
Tu ca firma de medicamente, investești in ceva (vaccin) doar dacă ai ceva garanție ca acel ceva se vinde (după ce se obține certificarea necesara). Există riscul ca ce obții tu sa nu poatâ fi vândut ( pentru ca nu e produs la timp de exemplu). Deci preferi sa vinzi „ieftin” la cineva care garanează ca o sa cumpere decât să nu vinzi nimic.
Tu ca Super-Stat ( european) investești în (mai multe) firme de medicamente sa sa ai mai multe șanse sa obții ceva bun de la ele. Iți asumi riscul ca unele dintre
investiții sa nu aducă chiar rezultatele scontate, sau la timp. Nu stiu cum arata contractele alea; bauiesc ca au clauze de genul:
– „Europa” garantează sa cumpere de la „firma” la prețul X in condițiile in care produsul este conform (sigur si eficient) , Y doze ca capaticatea Z/doze pe zi (chiar daca nu mai are nevioe de produs).”
– „Firma” garateaza ca va produce pentru „Europa”, incepand cu 30 de zile dupa certificare o capatitate de Z doze/zi ” (adica nu va livra in alta parte pana nu reuseste sa ajunga la capacitatea contractata)
„Produsul” era gata ca si concept la momentul semnarii; existau date suficiente ca e ceva bun acolo, desi nu era inca nimic aprobat. „Europa” si „firma” au agreat asupra capatitatii de productie necesare.
un banc „de doi lei cuie”: Ieprasul la magazin la urs:
„Aveti cuie?”
„Da! Am punga asta de cuie”
„Mda! Cred ca-mi trebuie mai multe!”
A doua zi:
„Aveti cuie?”
„Da! Am mai adus doua lazi”
A treia zi:
„Aveti cuie?”
„Da in camionul ala din spate”
„Wow! Ce faceti cu atatea cuie?”
Deci interesul tuturor este acela de a stopa pandemia? Raspuns: Da, dar…respectând și alte interese, deci putem cel mult sa ne asteptăm la încetinirea pandemiei, într-un ritm mai mult sau mai putin alert. Asta voiam să spun, legat de premisa articolului, exprimată în ultima frază.
https://www.google.com/amp/s/m.hotnews.ro/stire/24521613%3famp
Buna! Iti raspund pe fuga ca alerg undeva. Am lucrat in pharma pentru ceva ani si chiar cu legaturi cu Institutul Cantacuzino.
In primul rand, pentru a produce un anumit produs farmaceutic sunt anumite reguli. De exemplu, produsele pentru bebelusi nu trebuie sa fie produse pe acelasi frux cu antibioticele. Oricat ai spala echipamentele raman reziduuri. De aia, pe ciocolata sau alte produse scrie „poate contine urme de…”. Iar cele mai stricte reguli de genul asta sunt pentru vaccinuri.
In al doilea rand, pentru exemplul tau, Institutul Cantacuzino a fost lasat in voia sortii. Nu exista personal calificat, echipamente up-to-date, dorinta de a face ceva. Au fost vehiculate diverse solutii si toate proaste. Acolo trebuie daramat si construit ceva nou. Angajati oameni noi si scos de sub protectia Ministerului. E o lunga poveste care nu vad sa aiba o finalitate fericita. Prea multe probleme si prea multa mentalitate „sanatoasa” romaneasca.
In al treilea rand, nu orice firma farmaceutica produce vaccinuri. Repet, puternic reglementat. Nu ai cum transforma o fabrica de injectabile normale in productie de vaccinuri, deci ai nevoie de alte tipuri de echipamente, alte reguli.
In al patrulea rand, o fabrica are o capacitate maxima pe care si-o seteaza dupa tendintele anilor trecuti. Maxim putem produce X. Necesitatea a explodat. Vaccinul gripal a fost cerut foarte puternic dupa ce anii trecuti nu se vaccina lumea. Normal ca exista intarzieri. Nu ai suficiente echipamente, nu ai suficient personal sa produci. Nici o companie in lumea asta nu isi permite sa cumpere echipamente si sa le tina nefolosite ca „what if”.
In al cincilea rand, chiar daca ai o fabrica de vaccinuri si vrei sa produci vaccinul pentru Covid-19 ajungi la capacitatea maxima. Deci alege ceva in detrimentul altceva. Nu mai produci vaccinul pentru hepatita pentru covid-19 sau vaccinul ROR sau etc. Nu stiu toate vaccinurile din toata lumea. Creezi un dezechilbru imens. Asa ca daca nu esti Pfizer sau Astrazeneca, poti sa consideri ca mai bine faci ce stii si ii lasi pe altii care stiu mai bine sa isi faca treaba.
In al saselea rand, chiar daca ar exista multe alte firme producatoare de vaccinuri tehnologia necesara este noua – deci echipamente noi. Cererea e mare si oferta e mica. Iar investitii, iar bani.
In al saptelea rand, vaccinurile Pfizer si Moderna au nevoie de conditii speciale de transport. Adica camioane de alea speciale cu temperaturi foarte joase care sa le ridice si sa le distribuie. Iar investitii, iar bani.
Astea sunt doar cateva motive care imi vin asa in cateva minute. Stiu, ne dorim sa credem ca Big Pharma are resurse nelimitate si puteri inimaginabile. Dar chiar daca ar avea, dupa am ajunge sa ne plangem ca de ce nu se mai produce nu stiu ce tratament esential in locul unui vaccin. De ce nu se mai cauta leacul pentru nu stiu ce si se baga banii doar in Covid-19.
Ca om care am lucrat in domeniu si am avut acces la multe informatii legata de activitatea de cercetare si productie sunt impresionata de ce s-a putut face in mai putin de 1 ani. Jos palaria!
P.S. Scuze daca m-am mai impleticit in cuvinte pana aici, chiar sunt pe fuga 😀 Zi faina!
Comentariu beton!46
Esti prima persoana din viata mea pe care am vazut-o ca a ajuns la „al saptelea rand” :)) cel mai mult am vazut la al patrulea :))
Total de acord cu ce ai zis. Nu e ca si cum restul bolilor au disparut si pe alea le dam deoparte sa facem vaccin anticovid.
P.P.S. La primul punct sunt multe companii care nu respecta reguli de genul asta, stiu, daca sare cineva. La unele iti poti permite, la altele nu, iar la un vaccin nu iti permiti.
Nu cred că Pfizer are curajul să dea și altora patentul acum, pentru că la cea mai mică eroare din partea celor care preiau rețeta, compania mamă va avea probleme. Vă dați seama ce haos se va crea pe piață mondială dacă vor fi nevoiți să retragă toate vaccinurile! Câți vor mai avea curaj să se vaccineze?
Dacă-mi permiteți și o glumă, dacă nu puteți șterge, antivaxerii vor răspunde că merge încet pentru că nu face față Bill cu cipurile care trebuie introduse în recipiente
Lucrez in industria farmaceutica de multa vreme. Poate de prea multa vreme. Contrar opiniei publice, nu sunt asa multe fabrici capabile sa produca produse sterile, pentru ca tehnologia este foarte pretentioasa. Iar fabricile care pot produce vaccinuri sunt si mai putine. Calculasem prin primavara ca o sa treaca patru ani pina o sa fie produse dozele de vaccin necesare pentru toata lumea. Asa ca am cumparat vin, ca asteptarea o sa fie lunga.
Comentariu beton!16
Productia de vaccin covid pe 2021:
Pfeizer: 1,3 miliarde doze
Moderna: 0,6 miliarde doze
AstraZeneca: 0,1 miliarde doze
Total: 2 miliarde doze, adica 1 miliard de vaccinati anul asta. Estimare bazata pe datele de azi.
Eu propun să nu vă mai faceți griji legate de producție. Acum, că le-au autorizat pe toate (sau sunt pe cale), producția va fi oricum mai mare decât capacitatea ăstora (și nu mă refer doar la ai noștri, ci la majoritatea guvernelor) de a organiza vaccinarea.
Ce folos să ai pe stoc 3 milioane de doze, dacă tu poti injecta cel mult 10.000 de oameni pe zi?!
Comentariu beton!13
Cred ca toti cunoastem un baiat care cunoaste un baiat care „face rost” de geci Moncler „originale” de la fabrica din Bacau. De-aia s-a umplut Romania de fake-uri chinezesti ale unui produs care, original, costa (sute sau) mii de euro. Btw, de acolo nu se poate fura. Decat cel mult pe bucati. Mici.
E doar un exemplu. Poate nu cel mai potrivit, dar intelegeti ideea.
Bun. In conditiile astea, crezi ca o firma serioasa va avea incredere sa dea patentul unei fabrici din Romania sau alta tara cu aceeasi mentalitate? Pai romanul pana nu ia el macar o fioluta, un borcanel, fie el si gol, nu e roman (scuzata sa-mi fie atitudinea nepatrioata). Si de aici pana sa apara un baiat care cunoaste un baiat care face rost de „vaccin” pe 200 de euro, e cale f scurta.
Iarta-ma, dar sunt sceptica, e un domeniu mult prea important, in care totul trebuie sa fie respectat la sange, pt a ma increde intr-un vaccin facut intr-o fabrica „adaptata”.
Si macar si pt ca echipamentele sunt f scumpe, si tot nu vad posibil ce spui tu.
Dar na, ce sa zic, mi-ar placea sa ai dreptate si sa se poata.
Lol știu pe cineva care și-a luat o geaca de asta, cu 1400. Și știu și cum e făcută ;). E buna. Moncler.
Eu nu as lua-o. Dar în magazin aceeași geaca cu aceleași materiale, cusuta pe aceleași aparate e 1800 euro.
Și comuniștii au vrut să facă de toate. Să nu se mai importe nimic, ca să nu trebuiască să cheltuie valută. S-a văzut ce a ieșit ! Vezi de exemplu cazul automobile “Dacia”.De la an la an tot mai proastă calitate.
Eu am inteles ca Pfizer-BioNTech va fi produs sub licenta si in China peste cateva luni. China a cumparat licenta de la Pfizer, evident ca au decartat cateva miliarde de $ (se zvoneste ca vreo 5).
Deci da e un calcul mercantil 😦
Fac precizarea ca nu am citit comentariile de pana acum la acesta postare.
Pentru a înțelege fenomenul, recomand în principal articolul publicat de NY Times în 30/04/2020 la secțiunea Opinii, scris de Stuart Thomson (în 2018 a luat Pulitzer-ul pentru o serie de articole despre violenta domestica și armele folosite).
Articolul e intr-atat de bine scris încât poate fi folosit ca exemplu / material de studiu pentru studenții facultăților de farmacie la aproape orice modul introductiv despre industrie.
Articolul este (încă) disponibil aici: https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/30/opinion/coronavirus-covid-vaccine.html
Acum hai sa abordam tema constrângerilor existente la ora actuala și voi face referire doar la cele doua vaccinuri autorizate în Uniunea Europeana: cel de Pfizer și cel de Moderna.
Voi simplifica modelul pentru o mai ușoară înțelegere a modului în care funcționează aceasta parte tehnica.
1. Fabricarea continutului (ARNm + înveliș lipidic)
2. Conditionare (umplere fiole și închis fiole).
3. Testare si eliberare serie.
4. Stocare și distribuție.
1. Necesita condiții speciale de laborator iar partea cea mai complicata a fost de scale-up (de la dimensiuni de laborator la scara industriala). Acum competiția este pe disponibilitatea de resurse adiționale de fabricație. Costa ca la balamuc (de ordinul zecilor de mil de $) și durează orice extindere.
2. Necesita condiții stricte de fabricație (sterilitate, etc), presupune mediu extrem de bine controlat și se poate externaliza ca serviciu către oricine are capabilitățile și capacitățile necesare. În RO exista 1 potențial furnizor de astfel de servicii (dar e departe de a avea toate capabilitățile necesare) și în plus trebuie reținut ca acele linii de fabricație erau în uz pentru alte produs medicamentoase. deci orice deturnare a capacităților dinspre alte produse ar periclita aprovizionarea cu acele produse.
3. E segmentul cel mai bine acoperit. Atât din dpdv capabilități cât și capacitate la acest moment.
4. Asta trebuie înțeleasă la nivel de producător, la nivel de hub logistic și la nivel de țară.
Pentru Pfizer ai nevoie de -70C, pentru Moderna de -20C.
Dacă pentru Moderna poți sa „rechizitionezi” din capacitatea existenta pentru alimente (-18C), cu riscul de a face foamea o perioada, pentru cel de Pfizer ai musai nevoie de freezer farms (căutați via google, cel de la Pfizer Belgia ocupa o suprafață similară cu cea a unui teren de fotbal, unul din hub-urile europene principale are 30k mp) pentru -70C atât în hub-urile regionale cât și în rețeaua națională. Între ele, transportul trebuie făcut în cutii speciale cu gheata carbonica (de genul celor văzute la tv în raportările MApN). Ca idee, o astfel de cutie transporta 80% gheata (ca volum), 10-12% carton și materiale auxiliare și mai putin de 10% produs.
Problema majora in lant la acest moment este: … drum roll … ritmul de consum.
Degeaba produci 10 mil de doze pe luna (exemplu teoretic), dacă ai stocarea plina iar țările consuma în total mai putin de 10 milioane de doze pe luna.
Pentru ca fiecare producător asta a făcut în ultimele luni: a produs masiv (cu riscurile de rigoare), a umplut toate spațiile de stocare pe care le-a avut la dispoziție.
Apropos, ce se utilizează zilele astea în RO a fost produs în Noiembrie 2020.
Si hai sa punem lupa pe Romania.
Hub principal de stocare IC. Hub-uri zonale în diverse orașe.
Livrare săptămânală de 150k doze (150150 de fapt, dar sa nu ne încurcăm în cifre).
Consum saptamanal … pitong.
RO sa se vaite de cantități când vaccinează (fără sa arunce) >150k / zi iar UE nu poate livra atât (fie ca e vorba de Pfizer – fabricat în Belgia sau de Moderna fabricat în Elveția / Spania). Pana atunci …
Institutul Cantacuzino e o entitate cu praf de istorie și potențial imobiliar. Doar ca puletii care vroiau sa pună mana pe teren, analfabeți fiind, nu au citit condițiile donației proprietății dintre familia C. Dar oricum au pus IC pe butuci pe modelul patentat în anii ’90.
Iar când a trecut la MApN, nu a trecut din motive de competenta ci pentru a secretiza cheltuielile. Dudul de la Unifarm (ala cu șpagă de €760k) isi luase și o Skoda (pentru uz personal) cât a fost sefutz la IC.
Repunerea IC pe picioare (intr-o forma light) necesita o investiție de min €10mil și cca 2-3 ani de munca susținută pentru o echipa de profesioniști care știe cu ce se mănâncă subiectul.
Pana atunci suplimente alimentare, nutrețuri combinate și alte prafuri de luat ochii la fraieri.
Comentariu beton!21
Mulțumesc. Este răspunsul pe care îl așteptam.
9595 – atât au fost în stare sa vaccineze astăzi. Adică undeva la ~200 și un pic / județ.
Asta înseamnă ~67k pe săptămână … deci strategia RO se bazează pe speranța ca se plictiseste covidutz și crapă singur de supărare.
Ca fapt divers, o unitate mobila de vaccinare în UK livrează cam 350 doze / zi.
Pentru ca sunt institutii private care aleg cui sa dea patentul si cine sa produca, asa cum alege si FB-ul si Twitter-ul, etc pe cine blocheaza :))
Lasand gluma la o parte, raspunsul e simplu: banii si puterea. De ce sa-i faca altii cand pot produce ei si controla productia??? Crezi ca intereseaza pe careva din astia care iau deciziile soarta multimii? Industria farmaceutica e o vaca prea buna de muls.
De asemenea….
Cand au tipat acum vreo 10 ani unii care nu ne plac (da, de antene e vorba) ca se pune Institutul Cantacuzino pe butuci si ca e nasol pentru noi, ca am pierdut patente si capacitatea de productie, a durut pe multi in dos si le-au ras in nas. Au spus omuletii aia atunci ca Insitutul era centru epidemiologic european si ca, in caz de pandemie, in mod normal, se „activeaza” si produce. Li s-a ras in nas cu ha-ha-ha , ca asta era trendul.
Pare rau sa le dau azi dreptate…..
Pai sa incercam o analiza simpla, asa pe înțelesul tuturor. Sa spunem ca vrei sa comanzi o supa, la restaurat. Știi tu ca e buna, delicioasa și abia aștepți sa te delectezi. În bucătăria restaurantului bucătarul sef vrea sa înceapă sa gătească, are rețeta, tot, DAR…nu mai sunt morcovi. Mama lor de morcovi, normal ar fi trebuit sa se gândească și sa faca un forecast. Supa lui începe sa fie renumita și ar fi trebuit sa se gândească la faptul ca va creste repede cererea. În fine,suna repede la depozitul de morcovi. Gol, goluț. Toată lumea vrea sa facă supa. Dar morcovii nu-s. Ca s-a stricat „fabrica” de morcovi și este suply disruption worldwide. Cand vor fi iar morcovii disponibili? Încă nu se știe pentru ca la fabrica de morcovi s-a stricat o mașină și așteaptă o piesa care trebuie produsa în Papua Noua Guinee dar nu se poate încă produce pentru ca vaporul care aduce elementele necesare e blocat undeva în stramtoarea Gibraltar. Bucătarul are acum delay. Se resemnează. Mai așteaptă un pic. Oricum nu avea destule farfurii. Ca și pe piața de ceramica e disruption. Pacat ca el are rețeta și clientii asteapta nerăbdători la ușa! Cam asa sta treaba
Vezi mai sus la @Paul explicația fără „supă”.
@Licurici: pastrand analogia sunt Maitre D’ la o companie cu prezenta globala.
Pentru tot ce inseamna biologice din portofoliu avem stoc de materiale si consumabile de pana la 3 ani (asta inseamna ca productia de medicament / drug product este asigurata pentru urmatorii 5-6 ani). Orice deviatie de la reguli (daca are orice urma de risc pentru pacient) ajunge la mine.
Cei de la Pfizer / Moderna, pentru productia “de serie” au inceput sa isi faca stocuri inca de anul trecut. Nu au un nivel optim inca (precum cel descris mai sus) dar nici nu pot sa produca mai mult decat pot stoca sau mai mult decat se consuma la acest moment.
Ce pot sa spun e ca mai toti astia care concuram pe aceste resurse comune am pus umar de la umar sa ii ajutam pentru ca pandemia ne afecteaza pe toti.
De la “da-mi si mie 5000 mp de stocare deep freeze pentru 12 luni”, “pot sa subcontractez la voi niste teste de laborator?”, “esti de acord sa-ti amani productia la X cu o luna ca sa mai planificam cateva loturi de yy?” sau “poti sa-mi dai o treime din capacitatea ta cu Lufthansa / Delta pentru urmatorele 3 luni?”.
E ca si cum te-ai duce la supermarket sa comanzi un tir de inghtata dar tu ai acasa doar un congelator de uz casnic. Si dai vina pe producatorul se inghetata ca nu ti-au dat un tir de la supermarket.
Nu mai dati vina pe productie / producatori cand rata de vaccinare e sub 150k / saptamana.
Si nu uita ca ce folositi acum e fabricat in octombrie / noiembrie.
Iar productia a mers la foc continuu chiar si intre Craciun si Revelion.
Ce prostii am citit mai sus. Aideplm. Bah nene bah, big pharma scoate maine 10miliarde de vaccinuri. Cica nu există capacitate, extinderi, alte boli, bah baieti. Cat va plateste big pharma sa dati dume d-astea? Macar scrieti ca sunt glume
Realitatea este alta. Din pacate Bill Gates nu a fost pregătit, se mai întâmplă si la case d-astea mari, asa ca fabrica de cipuri are o producție limitată. Dar a promis ca la următorul cip, problema asta nu o sa mai existe.
Auzi, cica nu au bigpharma capacitate. Lol
‘The expected supply constraints of the first COVID-19 vaccines have been artificially produced by a system that allowed pharmaceutical corporations to decide who would be able to produce these future vaccines. Moderna has been the only company to commit to not enforce its patents during the pandemic. In order to make this promise most meaningful, Moderna should also share all IP, technologies, data and know-how, so that other manufacturers can scale-up production of these potentially lifesaving vaccines. Pfizer/BioNTech have indicated no plans to license or transfer their IP-protected technologies. To increase global manufacturing capacity and supply, Pfizer/BioNTech should pursue global open-licensing and engage in full technology transfers to other vaccine manufacturers. The UK authorised emergency use of their vaccine last week.’
De aici: https://reliefweb.int/report/world/pfizer-and-moderna-vaccines-can-only-be-scaled-globally-if-many-more-suppliers-can
Din pacate, cel mai probabil este doar un calcul mercantil. Asta si in contextul in care unul din lucrurile demonstrate de pandemie este cat de putin conteaza viata unui om in contextul economic…Dar poate sunt eu negativista doar 🙂
Morală, ptr. comment:Deunăzi, unuiv. din Tubingen, a avizat pozitiv, vaccinul celor de la Timișoara, care nu au 300,00eu,ptr.producție😷