Uneori îmi vine să închid și blog, și Facebook, și tot, să nu mai știu de nimic.
Am văzut scris negru pe alb, și nu la un singur om, am văzut scris la mult prea mulți, că era mai bine dacă se aruncau la gunoi vaccinurile alea de la Găești. De ce? În numele procedurii, boss, în numele dosarului cu șină pe care îl avem bine întipărit în ADN.
Pe sistemul „procedurile nu sunt făcute pentru oameni, ci pentru alte proceduri”, dacă așa zice procedura, că vaccinurile alea trebuiau aruncate, atunci pui mâna și le arunci, că uite așa se creează haosul. Astăzi vaccinează aleatoriu ăla de la Găești, mâine se mai găsesc și alți manageri de pe la alte spitale prin țară care să facă același lucru, unde o să ajungem în ritmul ăsta?
Băi, și eu sunt fanul respectării legii, nici mie nu-mi place când se încalcă regulile nici măcar cu titlul de excepție, dar dacă se întâmplă asta, întotdeauna trebuie să ții cont de scopul final. Că una e să fie încălcate legile codului rutier, al cărui scop final este să asigure supraviețuirea celorlalți participanți la trafic, și alta e să încalci o procedură al cărei scop final este imunizarea colectivă.
Pentru că, da, boss, asta trebuie să nu uităm: scopul final al vaccinării colective este să fie imunizați cât mai mulți oameni, pentru că numai în felul ăsta se poate pune stop pandemiei. Iar dacă e să mă reîntorc la comparația cu codul rutier, dacă niciodată n-o să obții clemență pentru o depășire pe dublă linie continuă, până și poliția te mai iartă pentru o staționare în loc interzis.
De-aia sunt fanul managerului de la Găești, pentru că n-a vrut să risipească nici măcar alea două doze (sau câte or fi fost) cu care n-avea ce se mai facă. De-aia pe mine, personal, nu mă interesează dacă a vaccinat oameni luați la întâmplare de pe stradă sau și-a chemat repede două pile. Pentru că până la urmă scopul final este imunizarea colectivă. Prin urmare, orice om vaccinat în puls nu face decât să ne apropie de realizarea lui. Punct.
Încă ceva, sper din tot sufletul meu că procedura pentru vaccinare nu prevede textual că vaccinurile rămase chiar trebuie aruncate la gunoi. Sper că astea sunt doar povești pentru dat bine pe rețelele sociale, dar în realitate procedura să prevadă exact ce trebuie să faci dacă nu se prezintă cei programați și dacă nici nu reușești să le găsești rapid înlocuitori. Pentru că dacă chiar prevede asta cu „aruncatul la gunoi”, în condițiile în care ne luptăm de aproape un an cu pandemia, ăla care a scris procedura ar trebui bătut cu funia udă.
P.S. Am să vă rog să nu mă luați cu „dar a declarat că n-a vaccinat nicio persoană care nu era conform cu procedura”. Trăim în România, boșilor, dacă era nevoie să retracteze și să declare c-a înghițit vaccinurile alea, apăi asta declara. Pentru că în țara asta nu ne batem joc de proceduri, fie ele și imbecile.
Eu am impresia ca procedurile alea sunt facute de niste oameni fara nici o legatura cu realitatea. Din ăia care trăiesc pe norișorul lor personal, si nu văd nimic dincolo de el. Altfel nu-mi explic aberațiile astea
Comentariu beton!40
Nu numai procedurile alea sunt făcute de oameni rupţi de realitate, sunt o grămadă de legi şi modificări legislative care se bat cap în cap şi unele care nici nu sunt aplicabile în condiţiile noastre.
Comentariu beton!32
„Nu se vrea.”
Eu sunt fan proceduri. Mai ales intr-o companie in care se merge pe vorba, in loc de e-mail sau de atentionare scrisa (ca vorba o uiti, am uitat si la cat m-am trezit de dimineata). Dar in cazul asta, decat sa arunc niste vaccinuri care sunt transportate asa cum sunt, in conditii speciale, sunt depozitate in conditie speciala, sunt mai fan manager Gaesti. Omul a avut spirit civic in primul rand, lucru ce lipsesc multora din tara asta (poate chiar din lumea asta…)
Comentariu beton!70
Ups! Am dat roșu din greșeală.
Deși nu e permis pe subiectul ăsta, realitatea e că uneori pot exista scăpări în orice procedură. Numai cine nu a făcut așa ceva poate avea aroganța să creadă că poate să deseneze un flux impecabil. Problema e ce faci tu, ca sistem, când ajungi în fața neprevăzutului: ești destept si flexibil și actualizezi din mers procedura sau ești obtuz și ții cu dinții de ea (adică de dosarul cu șină). Aici ne blocăm noi și asta face diferența față de „afară”. Nici ăia nu fac totul perfect, dar au inteligența să se replieze rapid.
Comentariu beton!64
In totalitate de acord.
N-ar trebui sa fim imotriva procedurilor (pana una alta anumite proceduri sunt scrise si cu sange, vezi cazuri multe in aviatie) ci sa luptam imotriva franelor si a retrograzilor din sistem ce-si acopera incompetenta cu astfel de proceduri rigide.
Comentariu beton!17
Exact. Sunt convins că nici ăia din Israel n-au avut prevăzut în procedură să vaccineze oameni random de pe stradă. Dar când au văzut că le rămân vaccinuri s-au gândit cum să facă să le utilizeze, nu cum să facă să nu cumva să se supere șefii.
să nu mai vorbim de californienii (cred) cărora li s-a stricat frigiderul și care au vaccinat rezidenți ai căminelor de bătrîni și pușcăriași, că nu puteau umbla cu cîteva sute de doze prin mall strigînd : “vaaaaccin, aveeeem! hai la vaaacciiiin!”
păi dacă erau la noi, cu pedeapsa capitală așa abolită cum e, cred că aveau soarta lui nea Bachus…
@Vasilescu, cumetre, io ți-am mai scris că ești bătrîn și-ncepi să uiți…așa că reia documentarul recomandat de tine, “comunism pe burta goală”, asezonează-l cu puțin “Decriptaj” (https://m.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-116972-decriptaj-securitate-agent-contrarevolutie-decembrie-1989) și, dacă mai știi puțină matematică vei vedea că-ți iese 75; trei sferturi de secol de impostură, de ură, de lipsă de educație și empatie; 75 de ani de fugă de responsabilitate, exprimați în concisul dar exhaustivul și neaoșul (eu unul nu l-am întîlnit la alte popoare, corectați-mă) aforism: “morții se acoperă cu pămînt iar viii cu hîrtii”…
Comentariu beton!27
@costicămusulmanu, da, exact, uitasem de oamenii ăia din California care au vaccinat în jur de 1000 de persoane random, doar pentru că li se stricase frigiderul și n-au vrut să-și bată joc de vaccinuri. Cred că aici înfundau pușcăria.
Exact. Fără proceduri ar fi haos. Dar ele trebuie să fii niște structuri vii, nu să înțepenească în forma inițială.
Am considerat întotdeauna că abilitatea de a te adapta la o situaţie nouă este o formă de inteligenţă, iar în cazul ăsta şi de bun simţ. Ce contează dacă s-au vaccinat acum niţte oameni care ar fi urmat să se vaccineze în valul 2, de exemplu, când scopul este să faci vaccinul să termini odată cu nebunia asta.
Comentariu beton!30
Procedurile complete ar fi trebuit să anticipeze și cazurile indivizibile cu 5. Era la mintea cocoșului că nu mereu vin 5 de mână.
Ne mai trebuie vreo 3 pandemii până să ne prindem ce și cum…
Nu m-ai pupaț tablouri !
Comentariu beton!24
Și oase.
Aoleu ,procedurile …..ma innebunesc dupa ele.Uita te in Franta sa vezi ce de proceduri ptr o amarata de intepatura .Ieri vorbeam despre vaccinarea batranilor care nu se pot deplasa la un centru de vaccinare ,raspunsul a fost, asteptam ,avem vaccinul dar nu avem procedura .Procedurile ne omoara dar si fara ele, in situatia actuala, ar fi haos.Important este sa ne pastram inteligenta si sa ne adaptam diferitelor situatii indiferent de proceduri.Imi vine acum in minte un incendiu izbucnit acum cativa ani la un bloc de locuinte in Londra,procedura cere ca in caz de incendiu sa nu fugi de bezmetic ci sa ramai inchis in locuinta si sa astepti ajutorul ,ei bine ,nefericitii care au urmat procedura au murit .
Poate doar trag de timp, dupa ce au vazut ca s-a intamplat la englezi, care sunt cu cativa pasi inainte. A trecut o luna de cand britanicii au inceput cu Pfizer, au demarat si cu Astra-Zeneca, au mai mult de un milion de vaccinati, insa nu numai ca nu se intrevede nici cel mai mic semn de ameliorare dar debutul vaccinarii a fost momentul de la care toti indicii au luat-o razna: cazurile noi, mortalitatea zilnica, numarul de spitalizari. Sistemul medical a intrat in colaps si se reintra in lockdown. Semne bune anul are, daca pot sa spun asa.
@ventidius, bosule, la 66 de milioane populație, milionul ăla de vaccinați e fix pula. Știi cum zic?
E adevarat ca proportia nu e spectaculoasa, dar cred e totusi semnificativa, fiind vorba in special de categoriile cele mai expuse si mai vulnerabile. Daca aceaste categorii ar fi cat de cat mai protejate, ar trebui sa se vada deja o ameliorare.
@ventidius, mi-este mult prea lene să încep sa mă contazic cu tine, mai ales știind foarte bine că nici n-ar duce nicăieri. Să stau să-ți explic că vaccinul ajunge la capacitatea lui maximă de a te proteja doar după 30 de zile, și doar după ce ai făcut și rapelul. Pentru ce? Mi-ai dovedit de atâtea ori că orice dialog cu tine e inutil.
@claudia, eu m-am blocat pe exemplul cu procedura în caz de incendiu. Cum, ei care predau despre Marele incendiu de la Londra, încă din clasele mici? Ei, care au oameni angajați să-ți atragă atenția cum cobori scările?!
Măcar au schimbat procedura după asemenea tragedie?
Pai cine te obliga sa te contrazici? Ce spui tu poate fi o explicatie, cu precizarea ca neatingerea capacitatii maxime nu inseamna nici un efect, cu atat mai putin un efect agravant. Plus ca atingerea capacitatii maxime e doar un deziderat care in practica nu e obligatoriu sa se intample.
Mie încă nu-mi vine sa cred ca au aruncat 87 de doze ( dacă nu or fi mai multe….). Pe bune, nu găseai 87 de oameni doritori de vaccinare???? Da-o drak, ai 3 ore la dispoziţie pana devine vaccinul inutilizabil! Dar de ce sa avem initiativa? Nu dom’le, eu nu am primit „pe scris”! 💩
Ai 5 ore la dispoziție. E imposibil să nu găsești pe cineva în 5 ore, imposibil.
Doctorul nu este chiar un necunoscut – a mai avut interviuri in care a criticat sistemul ( si nu cred ca nu avea dreptate ). Dar sa spunem ca nu a avut in intentie simpla reclama. Faptul ca tu faci un anunt de vaccinare la liber cand ai max 4 vaccinuri pe zi nu prea seamana a bun management…
Referitor la decongelare:
„Perioada de valabilitateFlaconul nedeschis: 6 luni, la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C.După ce a fost scos din congelator, înainte de utilizare, vaccinul în flacon nedeschis poate fi păstrat timp de până la 5 zile, la temperaturi de 2°C-8°C și timp de până la 2 ore, la temperaturi de până la30°C” – sursa: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf”
deci cum vrei sa o dai tot maxim 4 doze ai la sf. zilei.
A nu se intelege ca eu il condamn – a avut dreptate sa semnaleze problema!!
nu s-a spus nicaieri ca alea 87 de doze au fost de-astea ramase. e totalul de la dozele nefolosite din cauza ca au fost sparte, diluate incorect, tinute/transportate la temperatura necorespunzatoare etc. de fapt nu s-a spus de absolut nicio doza aruncata din cauza ca n-au avut cui s-o administreze.
@Mianna, hai că mă faci să râd. Sunt absolut convins că alea 87 de doze (numărul e de saptămâna trecută, acum probabil s-a trecut de 100) au fost distruse conform PROCEDURII. Iar asta cu „nu s-a spus nicăieri” e și mai amuzantă. Cine s-o spună și unde? Tu vrei comunicat oficial despre câte doze s-au distrus? În România? Adică aici unde pe omul de la Găești l-au făcut să retracteze ce-a spus el cu gurița lui? Atâta naivitate mai rar.
sigur ca da 🙂 e singurul vaccin la care nu s-a spart nimic – si tot eu sunt naiva 🙂
@Mianna, tu zici de doze distruse din cauza manipulării? Că altfel nu întelg ce vrei să spui. Da, boss, ai dreptate, alea 87, sau 100, sau câte or fi, s-au distrus la manipulare. E cel mai bine așa, asta știm să facem cel mai bine. ȘI uite-așa s-a rezolvat problema, nu mai trebuie să-ți bați capul aiurea căutând oameni să-i vaccinezi. PERFECȚIUNE!
Daca doresti sa-i gasesti. Daca nu , le dai la gunoi ca-s gratis si au efecte adverse si oricum Bill ala e prea bogat.
Corect, ai luat palmierul sau cocotierul in brate „Ai 5 ore la dispoziție. E imposibil să nu găsești pe cineva în 5 ore, imposibil.” Pai chiar gasesti pe cineva de pe lista 1, nu pe „oricine”
Scopul procedurilor la noi este să fie de la bun început încălcate. Dar nu așa, în văzul lumii, cum a făcut nea managerul. Trebuie să o faci discret. Că mai apare câte un bou ca nea managerul ăsta, ca Tăriceanu care taie coada, ca Arșinel cu rinichiul, asta e, nu ne-am născut toți deștepți ca să driblăm procedurile fără să se afle. 😜 În general, însă, încălcăm procedurile cu stil, artistic, ușor, ca niște adevărați profesioniști, și o facem atât de grațios și natural că până și noi rămânem surprinși.
Sunt convins că în acest moment sunt vaccinate o grămadă de persoane care nu au nici o legătură cu prima linie, care nu sunt înscrise pe platformă etc. Dar nu se zice asta în gura mare peste tot. Doar se știe….sssssttt….se știe… 😉
Și eu sunt convins că se întâmplă asta. Dar, sincer, prefer așa decât să știu că suntem singurii idioți din lumea asta care distrug vaccinuri pentru că „n-am avut cinci oameni, boss”.
Aveti cunostinta de “ oameni din prima linie” care au vrut sa se vaccineze si nu au putut? Ca eu stiu altfel. Si sunt din sistem. Nu mai bine economisim timp si vaccinam rapid toata lumea care doreste?
@Ionuț, da, bravo, cam uitam de Arsinel si altele, dupa cum avem unde, sau nu, sa legam barca de palmier. Sau cocotier. Ce mai conteaza dubla masura
Ba chiar asta spune procedura. De fapt, pe aproape – nu „se aruncă la gunoi”, ci „se distrug”. Și există și procedură de distrugere. O imbecilitate menită să ascundă lipsa capacității de a gestiona cazuri particulare. Și ăsta e doar vârful icebergului.
Sunt de acord cu Mihai Vasilescu, ăla care a gândit procedura ar trebui bătut cu funia udă. Sau spânzurat cu ea.
Gizăs fucking craist. Dacă mă pui pe mine, care sunt total pe lângă, să coordonez vaccinarea, dau în scris că nu distrug nicio doză. NICIUNA!
@Mihai, nu subestima capacitatea oamenilor de a face contrar tuturor procedurilor si asta chiar daca sunt clare, limpezi etc. :))
Gaiesti mi se pare un caz clasic de „hai sa-mi fac putina reclama”. Cred ca a pornit de la faptul ca a observat corect lipsa din procedura a modalitatii de rezolvare a cazurilor in care raman doze reconstituite, dar s-a gandit sa o rezolve in stilul lui prin facebook. Sa gandim putin si in felul urmator: la sf unei zile ai max 4 doze. Daca tu vei vaccina pe principiul primul venit si ai 50 la poarta vei avea efectul Sf Parascheva – se vor imbulzi si nu se va respecta nimic, mai ales ca se gandesc si la faptul ca maine poate fi o singura doza.
Unde vad eu ca sunt greseli – cele 87 de doze aruncate.
Ca si coordonator ar fi trebuit ca la prima ora sa am situatia clara a acestor doze: cate sunt din cauza manipularii, cate sunt din cauza neperezentarii la vaccinare.
Dupa prima doza aruncata din cauza manipularii – revizie instructiune de manipulare si instruire tot personalul
Dupa prima doza aruncata din cauza neprezentarii – revizie procedura de programare si instruire tot personalul
Am facut cei 2 pasi si tot se repeta? Sanctiuni!
Au aparut alte cauze? Se corecteaza, se instruieste si se sanctioneaza etc.
Nu se poate 100% rata de succes dar nici sa nu se faca rispa.
Deci tu crezi că omul a vrut să-și facă reclamă. Pot fi de acord cu asta doar dacă-mi explici la ce-i folosea acea reclamă. Că nu vinde nimic, nu e influencer de instagram, nu e politician, nu candidează la primărie, nu nimic. În plus, sunt absolut convins că de la „reclama” aia încoace are o gramadă de probleme pe linie de job și de „proceduri”. Și atunci?
@wing, sincer, faptul ca a vrut sa isi faca reclama nu sunt de acord. Nu prea avea cu ce, serios, e un spital dintr-o comuna totusi (Gaesti e renumit pentru Arctic, atat). In rest, sa isi faca reclama sa ce?
Ce mi se pare interesant si, intr-adevar, la asta nu m-am gandit, daca totusi s-a respectat procedura si ai 6 ore la dispozitie sa folosesti dozele, de ce au fost desfacute mai multe? Insa cred ca tot eu imi pot raspunde la intrebarea asta: nu prea poti sa umbli pe usa aia de refrigerare (desi, la -70 gr, nu e refrigerare, e congelare directa) toata ziua buna ziua. Ca pana si in casa zice mama copilului: Inchide usa ca se face frig! (ma rog, in Romania e curent). La o simpla deschidere – inchidere, temperatura creste cu minim 10 grade. Ai 2 deschideri-inchideri (intri – iesi), deci aprox 20 grade crestere de temperatura. Sa zicem ca sunt valori relative si nu absolute, crestere de 15, nu 20. Ai -55 grade? Ai. Dureaza sa scada temperatura apoi o ora (sau mai mult) datorita schimbului termic. Intr-o ora, poti compromite vaccinurile depozitate.
Deci, totusi, daca Managerul de la Gaesti a gandit pana acolo inclusiv, chiar felicitarile mele pentru ce a facut.
P.S.: S-a sculat inginerul din mine, cu temperaturi lucrez :))
@Alexandru, uite, îți spun eu cum cred că au stat lucrurile și sunt aproape convins că am dreptate. Și o spun pentru toți ăia care zbiară „dar de ce a desfăcut vaccinurile până n-a strâns cinci oameni la ușă”.
Procedura zice că ăia cinci oameni vin în baza unei programări, nu așa de capul lor. Dar dacă ți-au venit doar trei, ce faci? Îi trimiți acasă și le zici să vină în altă zi, că acum nu s-au strâns cinci? Exclus, pentru că încalci procedura. Procedura zice că ăla programat, dacă s-a prezentat, trebuie vaccinat, nu trimis acasă. Și uite așa, trebuie să-i vaccinezi pe cei trei care au venit, dar rămâi cu două doze. Doze pe care imbecilii le-au distrus, pentru că AȘA ZICE PROCEDURA. Tipul de la Găești a refuzat să fie imbecil.
Să nu tragem concluzii pripite, fără să știm contextul și motivația:
Nu se aruncă simplu la gunoi – ci se colectează in saci și cutii speciale și apoi se distrug – pentru simplul fapt că sunt medicamente și nu se pot lăsa la voia întâmplării in mediul inconjurator. Și acest lucru este valabil și pentru dozele sparte, greșit diluate, greșit păstrate și alterate, cât și pentru dozele irosite (adică cele care nu au fost administrate la timp).
In altă ordine de idei, referitor la dozele irosite – stați să vedeți ce va fi de acum încolo, că fiola de vaccin Moderna conține 10 doze, nu 5.
Să nu tragem concluzii pripite, fără să știm contextul și motivația:
Nu se aruncă simplu la gunoi – ci se colectează în saci și cutii speciale și apoi se distrug – pentru simplul fapt că sunt medicamente și nu se pot lăsa la voia întâmplării în mediul inconjurator. Și acest lucru este valabil și pentru dozele sparte, greșit diluate, greșit păstrate și alterate, cât și pentru dozele irosite (adică cele care nu au fost administrate la timp).
In altă ordine de idei, referitor la dozele irosite – stați să vedeți ce va fi de acum încolo, că fiola de vaccin Moderna conține 10 doze, nu 5.
Precizare: vaccinul aflat in uz la momentul de fata se prezinta in flacon multidoza (5 doze per flacon), necesita preparare / diluare, iar odata “preparat” trebuie folosit in maxim 6 ore.
Deci vrei – nu vrei, dupa 6h daca nu l-ai folosit il arunci. Punct.
Amu’, faptul ca cei care au scris “procedura” de lucru pentru romanistan si au pornit de la premiza ca romanii respecta programarile mai ceva ca elvetienii si nemtii, sunt tampiti, asta e alta mancare de peste.
Ce a facut LB a fost sa aplice simtul practic (pe care il are) si sa nu risipeasca o resursa oricum limitata la acest moment.
Ai SASE ore la dispoziţie?????? Și astia distrug dozele? E tara plina de tâmpiți!
Păi, da, exact. Fix asta am zis și eu. Doar că în faza asta a vaccinării, când jumătate de țară își dorește să fie vaccinată, trebuie să fii imbecil să ajungi în situația de a le arunca.
Eu zic ca a procedat bune dar comunicarea a fost o problema. Cand a intampinat asta prima oara trebuia sa faca o declaratie publica in care sa zica: bai e procedura proasta, eu sunt nevoit sa atunc vaccinuri, schimbati-o.
Suntem in romania, probabil ca unii manageri de spital isi freaca mainile asteptand acces nestingherit la vaccin.
Ai înnebunit? Cum sa zică ca-i proasta procedura făcută de sefi??? Vrei sa-i zboare din functii??? Tu nu știi ca cine misca-n front moare??? Se mai găsește cate unu, ca asta de la Gaesti, sa se pună contra vântului si-i sar toți în cap!
Cei care au lucrat cu proceduri știu că ultimele pagini cuprind, de regulă, lista cu cei care pun în aplicare procedura și tabelul cu modificări și actualizări care apar pe parcursul derulării procedurii. Cred că aci au uitat acest lucru.
Total de acord cu managerul spitalului. Totuși, telenovela Găești s-a terminat într-un neaoș stil românesc.
Procedurile astea, in majoritate, sunt avortoni ai unor minti „luminate” puse acolo pe criterii de partid sau de rudenie, fara nicio legatura cu domeniul respectiv. Iar daca mintea luminata si-a dat cu stangu-n dreptul cand a facut procedura, ghinion! Nu schimbam nimic, sa nu deranjam partidul, unchiul etc.
In Anglia, exista inca, in vigoare, legi de pe vremea Elisabetei Intai. Legi depasite, desuete, ridicole…name it! Dar nu le-a abrogat nimeni. Ca nu se respecta, asta e partea a doua; nu s-ar face nimeni de cacao prevalandu-se de o lege din asta.
Mai tineti minte sloganul ala de pe la a nu stiu cata mineriada: noi muncim, nu gandim?
Mor frate când o aud pe asta cu procedura. Păi dacă afară sunt 18 grade în luna ianuarie și teoretic este iarnă, ce fac? Pun șuba și ciubotele că e iarnă în calendar sau mă adaptez și ies îmbrăcat lejer?
Exact ce spune Bertha, deschizi ochii, înțelegi că apar situații excepționale care nu se încadrează pe fluxul normal și te adaptezi din mers.
Procedura este un set de reguli care stabilește o manieră de rezolvare, atât. Iar ăștia de sunt blocați în proceduri să treacă nene la spălat rufe cu mâna în albia râului, că na, procedurile nu ar trebui modificate, nu? Ori gândim, ori …
Comentariu beton!15
Ei, de ce sa gândim? Vrei sa ne doara capul? Sau, Doamne ferește, sa se supere șefii???
Nu e vorba de supărare aici. Treaba e că nu ai cum să definești prin procedură, ce faci în cazurile excepționale, atât trebuie înțeles.
Iar în situația dată, înțeleg că neutilizarea totală a dozelor nu este o situație de excepție, ci un fapt cu care se confruntă multe state. Înțeleg și rațiunea care stă în spatele indicației de distrugere a dozelor neutilizate în timpul indicat, legată mai mult ca sigur de siguranța în utilizare. Dar amănuntul care face e diferența este nemernicul ăla de timp indicat. Atât. Unii se raportează la timp, alții la … liste și etape.
Mai mult, a fost un consum uriaș de resurse în lupta asta cu pandemia, așa că acum ar trebui ca fiecare persoană implicată în proces, să încerce să consume eficient acest vaccin și să revenim odată la viața aia normală.
Ma intreb cat timp va trebui sa treaca pentru ca lumea sa il vada pe Vlad Voiculescu asa cum e. Un baiat al carui prima grija e sa se acopere de hartii. Cine plm a trimis DSP pe capul managerului ? De pe site-ul MS:
UNITĂŢI AFLATE ÎN SUBORDINEA MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII
I. Unităţi finanţate integral de la bugetul de stat:
1. direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, servicii publice deconcentrate*);
Încă o dată total de acord și cu postarea și cu treaba făcută de omul ,medicul respectiv, care a gândit întâi omenește, din punctul meu de vedere și apoi după proceduri..legat de asta ,cu dosarul cu șină, noi nu putem frate încă în România, până nu repeți obsesiv an de an aceeași hârtie, nu se poate.Pai să vă povestesc cum i fiecare an mergeam cu hârtiile copilului pentru comisia de handicap la copii?se putea schimba de la an la an numai certificatul medical,dar în rest?certificatul de naștere era același, de deces al lui taica-su același, de la medicul de familie același, multe hârtii inutile dar aceeași hârtie depusă an de an ca să fie dosarul complet. Adică să zicem pe la 12 ani ar fi putut să îi dea definitiv până la 18 ,cum defapt s-a întâmplat la 18 ,devenit adult nu se mai putea să revină la o stare mai bună. Deci rămânem la proceduri și dosar cu șină, nu cumva să ne ia scaunul,funcția, samd.
Hmm…. se pare ca firma la care lucrez, va face un mic import paralel (sper ca am inteles bine) pentru a ne vaccina pe toti! Momentan se discuta cit de legala e treaba si cum se va proceda cu cei ce refuza vaccinul!
Firma la care lucrezi în ce țara se află? Scuze dacă ai mai zis, dar am și io o vârstă.
La cate comenzi sunt din partea statelor care cumpara cantitati foarte mari, nu cred ca se va incurca vreo companie farmaceutica sa dea unei firme din romania cateva vaccinuri. n-are niciun interes, e o bataie de cap inutila.
@ana: decat daca le aduci din Rusia … 😉
@MV – compania mama e din SUA iar astea sunt datele pe 2019 😉
Gross Revenue
$10,287,000,000 est
Net Revenue
$6,157,000,000 est
Services
Air and ocean freight forwarding, custom brokerage, dedicated contract carriage, freight brokerage, intermodal and drayage, inventory management and packaging, order fulfillment, returned goods management, supply chain consulting, transportation management, warehousing and distribution
@Ana – am spus” se pare ca va face”. Azi se discuta calea legala si cum vor gestiona situatia cu cei ce nu doresc vaccinarea….
@Paul – stii ceva in plus TU despre vaccinul rusesc si ai vrea sa impartasesti cu noi?
Ne calcă trenurile pe șinele astea și tot acolo stăm, pe ele, în dosare! Am auzit că în nu știu care țară un cadru medical a aruncat la gunoi vaccinurile ca nu cumva ele să facă rău semenilor, să le modifice adică ADN-ul. Văleleu! Și în Italia cineva a vaccinat oameni ca să nu arunce vaccinuri și s-a prezentat imediat Procuratura. Deci…și la case mai mari se întâmplă. Ar trebui să fii sancționat tocmai pentru că arunci vaccinul și nu invers. Lumea este întoarsă complet pe dos. Dar să nu mai plângem după laptele vărsat!
Pe mine mă îngrijorează profund oamenii care nu vor să se vaccineze. Am citit sute de mesaje- cine m-a pus???- despre cipuri și reptilieni și bilgheiț și câte și mai câte…Poate citește cineva dintre acei domni, acele doamne care gândesc în halul ăla: doamnelor, domnilor, serul care se înjectează NU conține virusul și nu poate produce îmbolnăvire de covid! Serul conține o moleculă numită mRNA care ajunsă în corp produce proteina Spike, cea care se găsește în țepii virusului și care răspunde de tot haosul în organismul nostru când ne infectăm. Când începe producția de proteină Spike, corpul nostru, ca răspuns, începe rapid să producă globulele albe, anticorpii pregătiți să atace în caz de război. Serul injectat, în câteva zile se descompune și dispare din corp. NU este atacat ADN-ul. Multă lume zice că a durat prea puțin până să apara acest vaccin. FALS! Se studiază de 15 ani. Sigur că fiecare trebuie să se informeze foarte bine și, cu ajutorul medicilor, să hotărască personal- în caz de alergii, de boli severe, de sarcină etc.
Dar să terminăm cu reptilienii și cu bilgheiț că ne facem de cacao! Pe bune!
Comentariu beton!22
Sunt de acord că procedurile clare fac ordine în haos. Sau ar trebui.
Când am luat contact cu procedurile pentru obținerea vizei la canadieni, am văzut că nu procedurile stricte fac ordine în haos, ci cele flexibile. Cele adaptabile.
În situația de față cred că să ne adaptăm procedurile este o necesitate.
În România ăsta e doar un vis frumos.
Orice sistem este facut din oameni, Ministrul/Ministerul/Guvernul nu sunt nimic altceva decat conventii organizatorice. Functionarea buna/proasta a unui sistem este fix dupa chipul si asemanarea oamenilor care compun acel sistem. Si sa nu o aud pe aia cu specialistilor le este teama si nu se implica pentru ca le e frica pentru locul de munca. Daca esti functionar public e DATORIA ta sa nu accepti un sef prost care poate lua decizii catastrofale pentru toata lumea … sau daca faci altfel iti meriti soarta.
Deci, daca sistemul de sanatate functioneaza prost, si asta s-a vazut deja in campania de vaccinare, explicatia este simpla – sistemul da rateuri pentru ca majoritatea celor de acolo sunt incompetenti, lasi, rau-intentionati sau o combinatie intre cele trei. La fel in justitie, la fel in invatamant, la fel peste tot.
Mie scandalul asta cu vaccinurile folosite NE-coform (LOL) procedurii si faptul ca acel director de spital risca sa si-o ia in freza imi aduce aminte de „scandalul” recent din Justitie,cel cu avocatul condamnat pentru „vina” ca si-a reprezentat clientul. Cel putin asa sustin colegii lui, nu sunt jurist ca sa imi dau cu parerea daca tehnic e asa sa nu. Cert e ca avocatul ala a ajuns la puscarie in timp ce acuzatul a intins-o din tara. Da’ nu e panica, memoria colectiva a fix ca unui peste de acvariu.
Ion cu Maria noaptea in pat. Ion se scuza sa mearga pana afara. Cand se intoarce, il vede Maria cu pantalonii uzi.
-Ce-i ma Ioane, ploua afara ?
-Nu, bate vantul.
Cam așa si cu managerul de la Găești, s-a pișat contra vântului.
Am lucrat într-o bancă, cred că erau proceduri și pt cum să te ștergi la fund. Io eram juristu’.
Când era vreo chestie mai specială și procedura era tâmpită (deși Auditul făcea ca trenul dacă o săreai) mă duceam la lege. Dacă și legea era cam imbecilă, analizam riscurile.
Dacă riscul era inexistent sau foarte mic, dădeam o derogare. Io, pe semnătură. N-a bubuit nimic.
A apărut o situație bizară la noi, generată de o eroare dintr-o lege. O doamnă care se afla într-o situație nasoală și primea ajutor social, a fost notificată că are de returnat 7000 € statului. Teoretic, cică ar fi trebuit să declare și banii pe care îi primea de la maică-sa, care se considerau venit suplimentar. Ceea ce, desigur, e o aberație.
N-am urmărit cum s-a încheiat povestea, dar presupun că bine, s-au implicat autoritățile să o ajute și să corecteze legea, să nu mai pățească și alții la fel.
Norocul ei e că nu trăiește în România, altfel se putea trezi la ușă cu omuleții cărora le curg proceduri prin vene, că-i iau până și scaunul cu rotile de sub ea, să acopere paguba.
Când o lege, procedură sau regulă se dovedește a fi greșită, ceri schimbarea, nu aplicarea ei.
@didino, în această țară, oameni cu handicap permanent, cu picioare sau mâini amputate, se prezintă în fiecare an în fața unei comisii care constată dacă mai au sau nu respectivul handicap. Înțelegi? Îi verifică să vadă dacă nu le-au crescut la loc memebrele amputate.
Da, boss, știu. A apăra niște proceduri strâmbe, doar pentru că sunt proceduri, e semn de nu foarte mare ăăă… hai sa zicem flexibilitate. Că azi sunt de treabă și nu vorbesc urât. 🙂
Mama unui prieten d-ai mei, complet paralizată, trebuia să se prezinte în fața unei comisii pentru o nenorocită de ștampilă pe un petec hârtie. Da’ s-a rezolvat treaba între timp și a scăpat biata femeie. A plecat la împachetări cu pământ.
N-apucasem să citesc finalul și m-am speriat, credeam că chiar s-a rezolvat.
@Mihai, nu doar că se prezintă la comisie. Nooo, ar fi prea simplu. Trebuie și dosar cu șină, boss. 🤣🤣 Și acte doveditoare, adeverințe de la medici, copie după buletin…. Și te duci în vreo trei locuri cu dosarele astea, nu doar într-un loc. Așa e procedura. 🤣🤣🤣
„Procedur’le”-s făcute de imbecili care se pișă pe spiritul legii. Acei imbecili ar trebui împușcați.
Bine, oricum în România legile-s făcute-ntre două labe triste de niște retardați mintal impotenți.
Faptul că ministrul pizdii, de resort, Vlăduț, impotentul, s-a înfierbântat arată cât de paralel e cu funcția pe care o ocupă.
În orice altă țară europeană, gestul doctorului respectiv ar fi fost aplaudat. Excepție Românistan.
„Vrem o țară ca afară!”
„Dimocrăsi”
🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
@MV: BINGO! Exact așa aș fi procedat și eu.
Nu m-aș fi lăsat intimidat de „chelea penisului” din guvern&parlament care nu-s în stare să-și scrie numele corect nici cu C.I. în față.
Dar nu, el a preferat să meargă…cu sistemul. 😤Păcat. Acum era ocazia perfectă pentru el să demonstreze populației că-i omul potrivit la locul potrivit. 😎
Știi ce e cel mai trist? Mă știu cu Vlad, e un tip super-ok, sunt convins că dacă ieșim la o bere și dezbatem cazul Găești, zice exact ca noi. Sau zicea, că nu știu cum dracu’ se face, dar în țara asta, după ce ajung în funcții, parcă le ia Bărbosul mințile, parcă nu mai pot să judece normal, jur. Băi, io în locul lui Voiculescu, ieșeam public și-l felicitam p-ăla. După care, în două ore, schimbam și procedura.
a fost recent un caz foarte mediatizat, la americani.
Mike PENCE a sarit peste procedura si a chemat Garda Nationala sa apere Capitoliul de bezmetici.
Procedura era asa : doar presedintele are voie sa dea ordin garzii, sau Vicepresedintele Pence trebuia sa il declare pe Trump inapt sa conduca, sa depuna juramantul, sa devina presedinte interimar si apoi sa convoace garda.
Ce credeti ca se intampla daca nu incalca procedura sau consuma timpul incercand sa urmeze procedura si sa devina presedinte?
Erau mai castigati americanii azi?
Dar planeta?
Procedurile sunt scrise de oameni, si nu sunt intotdeauna perfecte dar sunt perfectibile. Diferenta dintre noi si roboti e ca noi putem face asta, ei nu.
Recent, gen, alaltăieri. 😀
eram ironic. ma mir ca nu ai facut paralela. ma gandeam ca poate nu ai urmarit subiectul.
Ai perfecta dreptate. Mie îmi plac regulile și procedurile și le respect. În teorie, ele sunt create pt a evita greșeli& ca să știi ce ai de făcut, nu se apucă fiecare să facă după cum îl taie capul. Dar, mereu trebuie avut în vedere „spiritul legii și nu litera legii”. În plus, procedurile se revizuiesc (sau așa ar trebui) de fiecare dată când apare o variantă mai bună/eficientă, etc. Procedurile trebuie să optimizeze un proces, nu să ne blocheze creierul într-un mod de operare.
Si da am incalcat odata procedura interna, ca sa ajut un client din top 15 fortune 500. Am avut de dat explicatii dupa, am primit vreo 7 mailuri,nu exagerez, sa explic ce s-a intamplat, am explicat de 7 ori, si apoi s-a imbunatatit procedura. nu mi-a luat nimeni nimic.
Exista proceduri care sunt incomplete sau imperfecte sau care in situatii exceptionale duc la blocaj. Asta nu inseamna ca trebuie sa ramanem blocati.
Recunosc ca daca eram in sistemul de stat poate nu o incalcam, stiind cum merg lucrurile si cum intelege managementu sa isi faca treaba :D, si cum se identifica „vinovatii”.
Dar intr-un sist care functioneaza, e ok sa vezi dincolo de proceduri.
Ocazie cu care îmi amintesc că și eu am încălcat la greu o procedură acum mulți ani. Făceam anchete sociale pentru alocațiile complementare și monoparentale- nu știu dacă mai există și în zilele noastre. Bieții oameni întocmeau un dosar- obligatoriu cu șină- plin de documente pentru doi bani. Iar eu trebuia să verific mergând la casele lor. Și să semnez sau ba. Îmi amintesc că nu trebuia ca un membru al familiei să fie plecat în străinătate. Am găsit multe doamne în vârstă, bunici, care îngrijeau nepoți cu bani foarte puțini. Și alte situații și alte proceduri și alte tâmpenii…Eu am făcut cum m-a dus conștiința și nu legea. Am riscat mult, acum îmi dau seama.
exista si azi, si se mai si lasa cu bataie din partea anchetatilor, asupra persoanelor care ii ancheteaza, mai ales daca primii sunt romi si anchetatorii sunt femei duse de sofer pe sate, unde soferul sta si se uita.
Da, asta e tara in care traim.
Eu nu am o problemă cu respectarea procedurilor, atât timp cât le văd rostul și că funcționează. La evaluarea celor legate de campania de vaccinare nu mă bag, nu fac parte dintre factorii implicați în proces, mă depășește problema. Dar, în situațiile în care am făcut sau fac parte dintr-un proces, atunci când consider că ceva nu e ok, aleg calea comunicării pașnice, constructive și acolo unde trebuie. Specific, în locul managerului de la Găești, eu aș fi făcut așa: realizez riscul de irosire a dozelor și nu pot concepe asta, păi pun mâna pe telefon sau trimit frumos mail la [email protected] (unde scrie în protocol că trebuie trimise orice probleme întâmpinate în procesul de vaccinare), cu solicitare urgentă de soluție. Eventual pun și un PS că propunerea mea este cutare- să redistribui vaccinurile, ori whatever. La urma urmei, este foarte posibil să primesc fie accept la ce propun, fie altă soluție cu care sunt de acord, fie interdicție fără soluție sau soluție cu care nu sunt de acord, fie niciun răspuns. Dacă e vorba de ultimele trei situații, atunci mi se pare în regulă să se pună problema de escalare și chiar de tărăboi pe FB și în presă, de ce nu?
Bine, din câte am observat, la stat procedurile sunt mai greoaie decât la privat și e mai greu în comunicarea cu superiorii (am întâlnit oameni chiar înspăimântați să vorbească cu șefii lor direcți, darămite ”la centru”), dar dacă ai ales să faci parte din acest sistem, consider că ai de ales și între a fi un obedient permanent sau un factor al schimbării în bine ale nergulilor din el. Măcar din când în când. Indiferent că ești manager sau nu.
În altă ordine de idei, eu una nu pot zice că salut călduros modul în care a procedat managerul de la Găești, ci doar aplaud motivația. Iar scandalul iscat sper că a ajutat la îmbunătățirea desfășurării campaniei la nivel național și la menținerea atenției și vigilenței publice pe subiect.
Si raspunsul il vei primi in 30 de zile … ca asa scrie la procedura.
*în maximum 30 de zile.
@Anduța, în maximum 30 de zile… și, până atunci, oprea vaccinările?
Cât despre factor al schimbării în bine, sunt și companii private (lucrez eu într-una) unde te mănâncă sfinții până reușești sa schimbi o procedură. Chiar crezi ca asta era soluția în situația dată?
Alexandra, desigur că nu întrerupeam nicio vaccinare. Până la primirea răspunsului, intra în funcțiune puterea follow-up-ului la fiecare doză irosită aiurea, sau la fiecare doză pentru care am decis de la mine putere să încalc procedura (mai ales dacă nu există și sancțiuni pentru asta), dacă chiar sunt fixată pe „niciun bob să nu se piardă”/nicio doză distrusă. Oricum, cred că ține și de fiecare om cum reacționează în situații de urgență, eu una dacă intru in acest mod, se aliniază planetele, energiile, apar căi, aliați, soluții și răspunsuri. Cel puțin până acum așa s-a intâmplat.
Cât despre faptul că te mănâncă sfinții până schimbi o procedură, înțeleg ce zici, este motivul principal pe care-l aud la multă lume pentru a nici nu încerca măcar. Tot chestiune de alegere, probabil. Din fericire, sunt și oameni care aleg altfel și unii și reușesc.
Sunt total de acord! Sper doar ca vaccinurile sunt tinute la -70 grade C, pt ca altfel nu ca pot ci trebuie aruncate la gunoi!! Numai daca ar intelege majoritatea oamenilor ceea ce este un fapt, ca nu exista alta arma impotriva pandemiei decat vaccinul!
Pentru o perioda limitata se pot pastra la frigider (max 5 zile), la temperatura camerei (maxim 2h) sau dupa diluare, la frigider, max 6h.
Cu procedura ,fara procedura azi in Anglia anului 2021 ,o batrana de 90 si ceva de ani a fost chipurile vaccinata de un tip care a pretins ca este de la NHS si caruia i a platit 160 de lire fara sa clipeasca .Procedura spune sa astepti cuminte sa te sune cineva de la surgery sau GP .Doar ca mortalitatea este iar de 1000 si ceva pe zi ,ambulantele asteapta cu orele cu pacientii la portile spitalelor ca sa i preia cineva si disperarea mare .@Alexandra D.HABAR nu am daca au schimbat sau nu procedura dar nu cred ,stiu ca se apucasera sa decoperteze blocurile izolate cu materialul ala incendiabil si ca era scandal deoarece cereau proprietarilor sa acopere costurile,costuri nu prea mici ,acum intre pandemie si brexit cred ca au lasat o mai moale cu asta cel putin deocamdata.
In prima zi de vaccinare s-a ivit aceeasi problema in centrul de vaccinare de la noi, din cinci persoane programate, veneau trei, dar au chemat de pe lista din ziua urmatoare (rezerve la final de program) si cumva s-au reglat in timp, fara risipa si cu respectarea procedurilor.
Alt exemplu: https://blog.iamntz.com/19953/ajutorul-de-handicap/#comment-459094
„Dacă șefu’ a scris căcat, ‘căcat’ ai scris și tu.” – sfat dat din partea câtorva care lucrează în corporație, bancă & stat.
Atât am de zis: aideplm.
Nimeni nu vrea să schimbe nişte proceduri, indiferent că lucrează la stat sau la privat, pentru că aşa au fost obişnuiţi şi orice schimbare este un efort în plus. Pur şi simplu cei care au vechime în sistemul ăla sunt obişnuiţi cu procedurile şi nu vor să schimbe nimic pentru că dacă se schimbă ceva, sunt pierduţi pentru că învaţă mecanic chestii şi dacă vii cu ceva idei să schimbi ceva eşti pur şi simplu taxat cu: Eşti nou, trebuie să faci exact cum facem noi.
Eu am păţit de când m-am angajat la un magazin unde este un fel de haos organizat şi am încercat să schimb ceva, să fie logic şi uşor de găsit de oricine nou venit. Răspunsul a fost : NU, nu se schimbă nimic pentru că NOI ştim unde sunt şi cum sunt şi trebuie să înveţi TU cum le ştim noi. Am înghiţit în sec şi m-am adaptat sistemului.
Hai, zi-mi și mie magazinul, m-ai făcut curios.
Shoric, cine ți-a zis asta, superiorii sau colegii?
@ Mihai, este un magazin tip ace brice&carice de cartier, un fel de dedeman sau praktiker la scară mai mică. Ştiu că cei din oraşele mari au uitat magazinele tip Fero-metal de la parterul blocurilor dar ele încă există, că tot vorbeai de bule şi România reală atunci când ieşi din Bucureşti.
@Anduţa, colegii mai vechi.
Dar ştiu ce-ţi trece prin minte, că ar trebui să merg la superiori să reclam că nu este bine dar din păcate nu merge aşa de uşor pentru că în tipul e magazin unde lucrez sunt 1-2 lucrători vechi care sunt baza şi lucrători ca mine pe care-i schimbă la 1-2 ani.
De fapt, mă întrebam dacă modificările pe care vrei să le faci sunt benefice și clienților și/sau firmei (deci și ownerilor), nu doar noilor angajați.
Nu numai românii au probleme de genul ăsta. În Italia, la sfârșitul zilei au rămas într-un spital vreo 12 doze. S-au activat oamenii și au adunat dintre cei care erau programați pentru a doua zi, dintre personalul medical, voluntari de la urgențe, etc. Au rămas oricum 5 doze de vaccin care în câteva ore ar fi fost de aruncat. Managerul nu voia să le arunce și a întrebat colaboratorii dacă reușesc să aducă în timp util 5 persoane. Și ai adus care un copil, care o bunică, în orice caz nu au fost aruncate. Ia ghici? Este în curs o anchetă disciplinară. Managerul și-a asumat decizia și a explicat motivele dar… Sunt cu tunurile pe el și riscă să fie destituit.