E posibil s-o mai fi pomenit pe aici, dar tot ce întâmplă zilele astea îmi aduce din nou aminte de o poveste pe care am citit-o cândva, prin cretacicul timpuriu, mai precis în adolescența-mi zbuciumată.
De-aia, chiar dacă oi mai fi zis-o, o mai zic și azi o dată, pentru că este un exemplu bun despre cum funcționează mintea umană. Mai precis, despre cât de diferit ne funcționează mințile și, mai ales, despre cum suntem tentați să ne agățăm de orice pentru a ne justifica acțiunile. Din păcate, nu mai știu nici autorul, nici cartea, nici nimic. Tot ce îmi aduc aminte perfect este doar povestea.
Așadar, să purcedem.
Un tip îi povestește unui prieten despre un coșmar care-l îngrozește teribil și de care nu numai că nu poate să scape, dar îi revine noapte de noapte făcându-l să nu mai doarmă cu orele. Despre ce era vorba? Omul visa că se află pe un vapor de croazieră care se scufundă în urma unei furtuni, dar el reușește să se salveze în ultima clipă cu una dintre bărcile de la bord. După care navighează așa, singur-singurel, fără țintă, până ajunge pe o insulă pustie. Băi, dar complet pustie, fără nicio urmă de vegetație, doar nisip și-atât. Practic, erau pe insula aia doar el și barca.
Dacă până aici coșmarul era cât de cât acceptabil, de-aici începeau problemele cele mari. Pentru că după ce cobora pe insulă și făcea câțiva pași, dintr-o dată apa îi lua barca de la mal si omul nostru rămânea acolo, singur cuc, fără nicio provizie și fără nicio speranță c-ar mai putea pleca vreodată sau c-ar putea supraviețui doar cu nisip.
Ajunși în acest moment al povestirii coșmarului, prietenul care asculta atent îl întrerupe și-l întreabă de ce n-a legat barca de cocotier. Ăstuia îi pică fața și-l întreabă ce cocotier. Cum adică ce cocotier? Păi nu există insulă fără un cocotier.
Și dă-i și lămurește-l că în coșmarul lui insula e cu adevărat pustie și că nu există nici urmă de cocotier. Doar că n-avea cu cine, ăla o ținea pe-a lui cu cocotierul. Până la urmă, ca să-și poată continua povestea, ajung la un compromis: prietenul închide ochii si-și imaginează un întreg scenariu în care vin unii pe insulă, taie blestematul ăla de cocotier, după care îl iau de-acolo ca să-l pună pe foc. Gata, acum în sfârșit insula era complet pustie.
Pentru o reintrare cât mai realistă în atmosfera coșmarului, povestitorul reia tot visul de la început. Așadar, vas de croazieră, furtună, barcă de salvare, navigare în derivă și naufragiat pe insulă pustie. Se ajunge iarăși la punctul în care barca este luată de apă, moment în care prietenul îl întrerupe din nou pe povestitor și-l întreabă la fel de candid ca prima dată:
– De ce n-ai legat barca?
Pauză. Apoi urmează o față consternată și un urlet prelung:
– De ce dracului puteam sa mai leg barca acum? N-ai zis c-au venit ăia și-au tăiat?
Răspunsul a venit sec:
– De ciotul cocotierului.
Atât. Azi n-o să trag nicio concluzie, le trageți voi singuri.
Concluzia mea e că dacă cineva nu poate accepta că mințile celor din jur funcționează diferit – uneori chiar foarte diferit – să aibă mare grijă cu cine vorbește.
Comentariu beton!47
Ce chestie, fix discuția cu tine, de ieri, mi-a readus în minte povestea asta.
Îmi dai impresia că ceva te-a deranjat/enervat/iritat la acea discuție. Ai putea să-mi spui ce?
Nu m-a deranjat nimic. Iar ce mi-a adus aminte de povestea de azi e chiar discuția în sine, modul cum ai argumentat că tu nu plătești pentru ceva ce a fost conceput să fie distribuit gratuit. Asta deși sunt convins că n-ai avea nicio problemă să plătești la o clinică privată dacă ai avea vreo problemă de sănătate. Problemă care, cel puțin în teorie, s-ar putea rezolva și „gratuit” la spitalele de stat.
A, ok, credeam că e vorba de cum am argumentat Nu-ul pentru vaccin.
Revenind la plata pentru vaccin, întâmplarea face că suntem contemporani cu conceperea sa și cu această campanie de vaccinare, gândită și promovată ca fiind gratuită. Că există o parte a societății dispusă să plătească pentru ea, ok, probabil acolo se va ajunge la un moment dat, dar eu voi face parte dintre cei care se vor opune acestui lucru și mă voi alătura celor care vor cere vaccinare gratuită.
Cât despre ”gratuitatea” spitalelor de stat sau a învățământului, ia ghici pe cine consider responsabili de acest lucru, pe lângă nenorociții de la conducere, sau din spitale. Exact, pe noi, pacienții/ elevii/părinții elevilor, pe înaintașii noștri că am/au acceptat.
Și, ca să repar acest lucru, ia ghici ce fac acum. Exact, personal nu mai plătesc nimic, nici la școli, nici la spitale de stat. Și am o foarte mare problemă că trebuie uneori să apelez la instituții medicale sau de educație private, dar asta e, unele lucruri greu mai pot fi schimbate, după zeci de ani de greșeli făcute și acceptate la nivel general.
Comentariu beton!26
Cum adică „să ceri vaccinare gratuită”? Cui să ceri și de ce? Vaccinarea va rămâne gratuită în continuare, doar că vei face vaccinul când îți va veni rândul. Eu mă refeream la situația în care foarte curând vei putea să-ți faci vaccinul, LEGAL la clinici private, contra-cost, fără să mai aștepți.
Vezi? Când io spun că pentru tine ciotul ăla e acolo, pe insulă, și ăla a greșit că n-a legat barca…
@Anduta – multumesc mult pentru concentrarea mesajului intr-o singura fraza, sustin si eu 100%, ca nu avem de ce sa platim pentru ceva ce trebuie sa fie gratuit; bine-bine, aparent gratuit pentru ca, majoritatea venturilor mele venind din salariu, platesc taxe si impozite la greu deci nimic nu e gratuit pentru mine.
@ MV – vizavi de sistemul de stat vs. privat, insist pe o abordare: MAJORITATEA chestiilor legate de sanatate TREBUIE (nu „s-ar putea”) sa fie rezolvabile/rezolvate in sistemul de stat pentru ca, ghici ce, am ASIGURARE si platesc luna-de-luna la polita respectiva. Faptul ca exista si o varianta privata e OK, nu am o problema, doar ca DACA ma duc la privat trebuie sa fie alegerea mea, nu sa fiu „obligat” sa merg acolo pentru ca la „stat” e maxim durere-n plua si lipsa de variante.
Ca sa revenim la criza de acum – primul lucru pe care il faceam daca eram Min. Sanatatii era sa clarific, prin lege, o lista de tarife pentru serviciile medicale. Ex – o operatie de apendicita costa 1000 RON (dau o cifra din burta, habar nu am cat costa). La spitalul de stat atata deconteaza CNAS-ul, atata sa deconteze si catre spitalele private, carora le dadeam voie sa-si puna o marja comerciala de maxim 10% peste tariful asta si cu asta basta. Si omul sa poata alege – vreau la stat, costuri suplimentare zero, vreau la privat, platesc aia 10% in plus din buzunar si la revedere. Si, ca sa fie masa completa, OBLIGAM spitalele private sa ia o cota de, sa zicem, minim 40% dintre pacientii lor pe baza de asigurare si decontare la CNAS. Toata lumea manaca rahat ca in spitalele de stat aia e asa si pe dincolo, dar nimeni nu spune ca spitalul de stat are OBLIGATIA sa ia toti pacientii asigurati/neasigurati vs. privati care isi „aleg” clientii dupa marimea portofelului. De asemenea, ca si doctor, ai facut medicina la stat cu rezidentiat si tot tacamul pe banii mei de contribuabil (si acum au si salarii si toate conditiile, nu mai au dreptul sa comenteze), perfect, 10-15 ani profesezi in sistemul de stat, fara posibilitatea de a pleca la privat. Daca vrei sa pleci in privat, platesti cota-parte din costurile de scolarizare proportional cu anii pe care NU i-ai profesat in sistemul de stat. Daca vrei sa pleci din tara, OK, no problem, platesti tu de 5 x costurile de scolarizare, sau iti iau licenta inapoi. Nu de alta, dar ca sa aiba statul banii necesari ca sa scolarizeze alt doctor aici in RO. Eu nu vreau plec din tara (optinuea mea) si am nevoie de spital si doctor AICI, in RO. Ca urmare, platesc taxe pentru ca statul sa poata califica doctori si sa faca spitale, nu sunt de acord ca un doctor calificat pe banii mei sa-si puna palma in cur si sa plece afara cu diploma platita de mine si zero obligatii.
Plus ca, pe timp de pandemie, de asemenea obligam toate spitalele private sa preia pacientii care nu au mai avut loc in spitalele blocate de COV-19.
Ca sa nu zica cineva ca am ceva cu doctorii – fix acelasi sistem l-as aplica pentru toate profesiile – profesor, inginer, avocat, IT-st, fizician, chimist, etc. Daca faci scoala pe banii statului (adica pe banii mei de contribuabil), prestezi pentru stat pana cand statul isi recupereaza investitia sau dai banii inapoi.
A avut vreun ministru al sanatatii sau invatamantului vreo initiativa de genul in ultimii 30 de ani? Eu nu imi aduc aminte.
De aia am si eu o problema ca, din lipsa de variante, sa scot bani din buzunar pentru servicii care ar trebui sa fie gratuite. Si, fara sa fiu impotriva vaccinului, tot de asta nu sunt de acord sa imi conditioneze cineva ceva, orice, de vaccinul asta. Cel putin nu atata timp cat sistemul nu imi permite sa il fac, cand imi vine randul, civlizat si GRATUIT. Ca altfel suntem fix ca in paradigma cu parcarile in Bucuresti – imi dai amenda pentru parcat aiurea inainte sa construiesti parcari.
Exemplu – 2017/18/19 eu si toata familia mea ne-am facut anti-gripal, in anul 2020 nu am gasit nicio varianta sa-l facem prin medicul de familie pentru ca nu a avut la cabinet (precizez ca, desi nu eram obligat, am incercat si pe banii mei dar nu am reusit pentru ca nu l-am gasit in farmacii). Cam cum ar fi fost sa imi zica cineva ca nu intru in supermarket pentru ca nu am vaccinul?
Comentariu beton!67
Anduța, azi M-hai chiar are dreptate. În ritmul actual nu putem ajunge la procentul necesar pentru a stopa pandemia în timpul util acestui scop, iar vaccinarea gratuită chiar poate deveni o mare cheltuială inutila pentru stat. Adică exact pe dos decât analizam (eu) ieri. Problema este că în ambele scenarii exact antivaxerii ai CV19 sunt cei care împiedică acest proces, ei sunt de fapt amicul surd din poveste. Nu contează din care categorie sunt ei, aici orice persoană responsabilă ar trebui să facă un pas înapoi, să bage picioarele în apă rece și să acționeze corect, adică exact ca un cetățean educat pentru a fi realmente liber, nu liber de obligații.
P.S. eu la scopul final al vaccinării masive mă raportam ieri.
Comentariu beton!23
P.S.2 la comentariul anterior:
Cryptoprocta ferox are dreptate, dar ideea este că majoritatea clinicilor private au contract cu Casa de Sănătate, adică asigurații care plâtim de zeci de ani sau doar câteva luni sume mari din salarii putem beneficia corect de vaccin chiar plătit, iar dacă statul nu-l acoperă la prima încercare putem recupera suma respectivă după, e un drept asumat prin lege de către stat. Așa că problema din spate aici, adică cea a prietenului surd din poveste este dacă nu cumva el, prietenul, se ascunde intenționat de disperarea prietenului.
lol,Anduta cred ca tie trebuie sa ti multumim ptr poveste azi …..dar ai si tu dreptate chiar nu are rost sa incerci a schimba mintile celor din jur ,fiecare cu piticul lui
@Sandra – anul trecut am avut o ruda internata pentru o operatie destul de dificila (cardio); lipsa variante la stat (a se citi nu ne-a bagat nimeni in seama, programare pentru ecografie cardiaca si nu-stiu-ce analize peste 3 luni, in conditiile in care riscul era maxim, omul putea sa moara in 24 de ore fara operatie), deci mers frumos la privat. Operatie facuta dupa 2-3 zile de analize/monitorizare, inca vreo 3 nopti de cazare dupa, totul ok. Total factura >6000 EURO. Costurile decontate de stat pentru operatia respectviva cam pe la 1000 EURO. Costul suplimentar achitat din buzunar vreo 5000 EURO. Cam asa merge treaba cu decontarea prin CNAS la privat.
Deci ceva e foarte gresit acolo – ori la spitalul privat care pune ce tarife vrea muschiuletul lor profitand de disperarea oamenilor care NU AU SOLUTII, ori la stat unde costurile sunt calculate cu curul.
Eu tind sa dau vina, in primul rand, pe spitalul privat deoarece pe factura a fost aproape 2000 EURO doar cazarea (!!!!) pentru 5-6 nopti. Fara medicamente, tratamente, operatie, etc, doar patul si masa. Pai sunem HILTON sau ceva sa luam 300 EURO pe noapte?
Comentariu beton!23
@Cryptoprocta ferox, superb, absolut superb. Deci tu învinuiești un spital PRIVAT pentru prețurile pe care le practică. PRIVAT, da? Adică o entitate care nu-ți e datoare în niciun fel ție, cetățean plătitor de taxe. Singurul care îți este dator ție este statul român care ar trebui să-ți asigure un sistem de sănătate performant, pentru taxele pe care i le plătești.
Am fost cândva martor la o scenă în Carrefour. Un cetățean a chemat managerul de serviciu ca să-l tragă la rost, pe motiv că de ce mușchiul de vită aregntiniană are prețul de 100 lei/kilogram. Jur, fosta mea soție poate să confirme cum țipa ăla pe acolo că ce e cu prețul ăsta și că EL NU-ȘI PERMITE să dea atâția bani pe un nenorocit de mușchi de vită. Acum, ce voiam să te întreb, tu pe unde-ți făceai cumpărăturile prin 2012-2013?
Cryptoprocta ferox, chiar aici sunt marile probleme. Și sunt multe. Legat de vaccin în schimb eu cred că deocamdată ar trebui să ne asumăm exact ca o societate responsabilă, iar problemele de care toți ne lovim, adică absurditățile din legiferare sau aplicare trebuie rezolvate cu multă implicare a societății. Dar ascultătorul surd ar trebuie să fie bine analizat și luat în calcule pentru a nu eșua din nou.
Sănătate!
P.S. o încercare de proces aș sugera, cu clinica dar adus și statul prin CNAS?
Mihai, eu cred că vorbim de pe insule diferite și îndepărtate și chiar aș vrea să reușim să ajungem la un petec comun de pământ pe acest subiect. Și atunci aș vrea să pun problema în felul următor. Știm cu toții că strategia de vaccinare presupune ca populația generală (deci și tu și eu) să ne vaccinăm începând cu luna aprilie. Cred c-ai avut și tu articol pe treaba asta și nu mi-a părut că ai avea vreo problemă cu acest timing. Între timp, campania de vaccinare a început și ți-ai manifestat îngrijorarea că merge cam lent, comparând cu Israel. După care a fost cazul Belușică și ”ce idee minunată să încălcăm protocolul de vaccinare”, după care a venit sondajul de ieri și ideea ”ce-ar fi să putem plăti pentru vaccin la privat”.
Așa că te întreb: ce s-a schimbat de la momentul ”populația generală vom începe să fim vaccinați din aprilie și n-am o problemă cu asta” până la ”vreau să dau și acum 500 de euro ca să mă vaccinez?”.
Nu s-a schimbat absolut nimic. Dacă voi fi nevoit să aștept până când îmi va veni rândul, pe procedura gratuită, asta am să fac. Dar dacă între timp se va putea plăti ca să-l fac, n-o să ezit nicio clipă. Cu condiția să fie legal, acreditat, și tot ce trebuie, desigur.
Hai să-ți spun o poveste scurtă. Eram în Paris și exact în ziua pe care o aveam programată pentru vizitarea Turnului Eiffel nu mergeau ascensoarele. Cu toate astea erau cozi imense la urcatul pe scări. Pentru că, na, lumea totuși voia să ajungă sus chiar dacă urcatul ăla pe scări e ceva infernal. Mai era și vară și o zi călduroasă, peste media obișnuită pentru Paris. Exact pe când ne coiam dacă să renunțăm sau nu, s-a anunțat că s-a remediat problema lifturilor care au și început să lucreze imediat. Evident, am plătit, și am urcat cu liftul. Să vezi ce repede am ajuns sus, fără să încalc vreo regulă.
@Sandra,
”vaccinarea gratuită chiar poate deveni o mare cheltuială inutila pentru stat”???
De unde ai scos-o p-asta? 🙂
Adică e pandemie și cheltuiala e ”inutilă”? Hmm… ciudat mod de a vedea lucrurile.
@Laura, cred că se referă la faptul că dacă nu atingem procentul minim de persoane vaccinate, procent necesar pentru imunizarea colectivă, s-au cheltuit de pomnană banii pentru vaccinare. Nu știu ce zic studiile de imunologie și epidemiologie, dar s-ar putea chiar să aibă dreptate.
@Laura G, dacă nu își atinge scopul chiar este. Scopul nu este o imunizare pentru câteva luni și apoi reluăm pandemia, nu din punctul meu de vedere. Pentru simplul fapt că până nu se găsește remediu pentru boala în sine e doar o tragere de timp.
O imunizare pe un procent cât mai mare a populației, minimum 60-70% din totalul ei, ăsta ar fi scopul final, asta ar opri pandemia. Este vorba de izolarea reală a virusului din circulație.
Dar dacă ne-am propus doar atât, pentru că se pare că mulți ne imaginăm sau acceptăm și informația asta, atunci chiar nu e inutilă. Cine sunt eu să spun cum mi-aș dori să cheltuie statul banii noștri, nu?
Eu ieri am explicat și varianta inversă, de ce cheltuiala mea este inutilă dacă nu facem față antivacciniștilor în timp util. ( De ce? Pentru că eu am putut să mă protejez atâta vreme cât nu a trebuit să stau mai mult decât spun regulile în comunitate, după ce am lăsat garda jos am luat și virusul. Iar varianta a doua nu am prea ales-o eu, pur și simplu nu am mai putut să mă apăr în anumite condiții.)
@M-hai, exact asta am vrut să spun. Văd că răspunsul pentru Laura mi-a intrat la moderare.
Știți ce mă surprinde? Exact această înrădăcinare pentru o idee proprie, adică ideea fixă. Fiecare citește, ascultă sau nu o face, dar niciodată nu ia în considerare toate datele aduse în discuție. Dacă nu are timp să o facă poate lăsa pe mai târziu înțelegerea, pentru când are timp, asta ar ajuta la un dialog constructiv.
Aș introduce Dezbaterea ca disciplină de studiu măcar pentru un semestru.
Mihai, o să recunosc că mie mi-e greu să compar regulile unei strategii de vaccinare națională, bazată pe principii de etică și echitate socială și riscuri mortale cu regulile de acces la un obiectiv turistic, bazate pe principiul ”primul venit/plătit, primul servit” și unde riscurile reale sunt cel mult să
moribâțâi de nerăbdare și plictiseală până îți vine rândul.Dar fie. Deci tu zici să privesc vaccinarea națională precum statul la o coadă pentru accesul la vederea de pe turnul Eiffel. Pentru acest lucru îmi voi imagina că a ajunge la acea vedere este extrem de important pentru cei de la coada aia, deci nu există varianta plecatului. Ok, dar vreau să se respecte și principiile strategiei de vaccinare. Așadar, vreau să mă asigur că cineva care nu poate urca scările (pentru că e în scaun cu rotile, e hipertensiv, ori există orice alt motiv care face imposibil urcatul pe scări), are șansa să ajungă sus, la fel ca cei care putem și urca pe jos, și plăti liftul. Și să ajungă înaintea noastră. Asta înseamnă ca toate persoanele care nu pot folosi scările, să aibă prioritate la lift. Adică, raportat la campania de vaccinare, vaccinul să fie pus în vânzare abia după ce toate persoanele doritoare de vaccin din etapele prioritare 1 și 2 să fi fost vaccinate, deci din aprilie. Asta înseamnă că indivizii cel mai puțin vulnerabili din punct de vedere medical, să aibă posibilitatea de a avea acces la propria vaccinare mai repede, contra cost. Vulnerabilitățile financiare nu fac parte din strategia de vaccinare, deci aici ciotul poate pleca. De curiozitate, cât s-a stabilit ieri la sondaj că e suma cea mai potrivită pentru o doză de vaccin?
Tu efectiv nu poți să te rupi din niște șabloane. Dacă s-a comunicat nenorocitul ăla de „aprilie” (care, apropo, dar la ora asta nu mi se pare deloc un termen rezonabil, dimpotrivă) rămâi fixată pe el și-i dai inainte. Nu poți sa te dai măcar un pas în spate, să vezi tabloul de ansamblu ca să înțelegi că și varianta să pătești nu are cum să apară decât dacă va exista excedent în producția de vaccinuri. Ceea ce nu se poate întâmpla decât după ce au fost vaccinați toți cei din etapele prioritare. Cei care au vrut, desigur.
Speram ca mi-am explicat punctul de vedere destul de bine, se pare ca nu.
Suntem in criza, sanitara si nu numai. Criza si proasta gestionare a acesteia sunt clar in responsabilitea statului, care a cvasi-blocat sistemul sanitar ignorand restul de boli si tratamente in afara de COV-19. Dupa mine, faptul ca toata lumea este maxim focalizata pe COV-19 este fix parte din problema, de asta nu au constientiat bizonii ca se mai si moare de virusul asta, pentru ca sistemul a preferat sa-i faca prioritate pe bolnavii de COV-19 si sa-i lase sa moara la poarta pe aia de cancer. Asta desi de o gripa poti sa te feresti daca esti putin responsabil, de cancer mai putin.
Acum, ca am clarificat partea cu vina statului, sa ne ocupam de privati. Faptul ca spitalele private profita de lipsa de solutii si incompetenta statului si practica preturi aberante este un gest CRIMINAL in contextul actual de criza. Faptul ca isi permit sa faca mizeria asta, din nou, este vina statului care permite astfel de magarii fara sanctiuni.
Dar la ce sa ne asteptam, cand pe postul de ministru al sanatatii a fost numit Victor Costache, mare scula de bascula la o clinica privata din Sibiu venit cu surle si trambite ca ce scoli si calificari are el in CV. Dar prima si unica grija a fost sa dea bugetul sanatatii pe mana clinicilor private. In plina pandemie, prin feb-mar-apr, baietii destepti din ministerul sanatatii discutau despre cum sa dea acces astora de la spitalele private la bani dar nimeni nu discuta de o reglemetare a tarifelor pentru serviciile medicale. Si nici despre cum/cati pacienti asigurati CNAS trebuie sa fie preluati de sistemele private, daca tot vorbim de solidaritate in fata crizei. Cand s-a suparat lumea pe el si a iesit scandal, jigodia si-a dat demisia si si-a vazut de viata. Repet, in plina pandemie, Ministrul Sanatatii isi da demisia … mai exista intrebari ref la competenta astora de ne conduc? Daca astea sunt competenta, responsabilitatea si profesionalismul pe care le-a invatat el pe unde si-a facut scoala si pe unde a profesat, multumesc, mai bine raman cu sistemul de stat. Militarizat eventual, ca macar in caz de incompetenta putem sa-i dam pe mana unui tribunal militar.
Si da, sanatatea, ca si invatamantul, justitia si altele sunt servicii de maxima importanta, nu sunt „oportunitati de afacere”. Daca pe astea le avem puse la punct, progresam ca natie, daca nu, vom continua sa ne certam cine face vaccinul vs. cine nu si sa ne intoxicam cu fakenews de pe FB si de pe alte surse dubioase. De asta TREBUIE sa fie gratuite, de buna calitate si cu acces liber pentru toata lumea.
Fara muschiul de vita argentinian pot sa traiesc mult si bine si daca nu gust din el toata viata. Dar asta cu sanatatea nu e la optionale.
Comentariu beton!15
Mihai, eu sunt fixată, de fapt, pe mijlocul lunii ianuarie, când ar trebui să înceapă a doua etapă de vaccinare. Până atunci nu fac niciun pas, în nicio direcție.
Am auzit ca jurnalistii vor fi vaccinati in etapa a doua, dupa 15 ianuarie. Intrati si voi acolo?
Pe cine întrebi, Ventidius? Eu una mă încadrez la etapa III.
“L-au scos cu tot cu rădăcini!”
“oK”
[…..]
“De ce nu ai legat barca?”
“Băăăă!!!!!!”
“De litosferă coae !”
I’ll get my coat
Comentariu beton!27
A rămas groapă când l-au scos, puteai să faci ceva, plm. 😁
Ăăă, să o tragi pe mal destul de departe încât să nu o poată lua apa chiar dacă e nelegată? 😀
Comentariu beton!15
@Rox, ăăă… ai văzut vreodată de aproape o barcă din asta? Îți trebuie minim cinci oameni ca s-o clintești. Pentru tras pe mal mai pui și-un scripete.
„De ce n-ai legat barca?
De ce s-o leg? Cocotierul nu mai era, au scos ăia şi rădăcinile!
De un picior.
De care picior?
Nu ştiu, stâng, drept, unul din ele.”
Ce bine că nu dau ăştia permise de portarmă la toată lumea!
Gabriel ,vezi America ca acolo se dau
Parcă am mai citit povestea asta o dată, dar nu mai știu nici autorul, nici blogul, nici nimic. Ah, stai, cred că-mi amintesc. E unul aiurit, care dă cu capul în panourile de pe stradă și care chițăie după pisici. Nu în același context, ăv cors. 😜
Am avut un om d-ăsta fixist la serviciu, chiar în birou cu noi. Bănenebă… moartea pasiunii. A fost petrecere când a plecat.
Comentariu beton!23
Da, frate, „fixist” era cuvântul. Și nu-mi venea.
Normal că nu-ți venea, era la mine. 😛
Comentariu beton!33
Eu cred că tu ai ceva cu bietul om, îl urăști, nu-i așa? Că altfel îi lăsai și lui un cocotier acolo. Mai mănâncă o nucă de cocos, mai bea niște lapte. Da’ tu nu și nu, lasă-l să moară de foame.
Și încă ceva… am văzut pe vremuri niște filme cu d’ăștia eșuați pe insulă pustie și acolo găseau mereu o blondă apetisantă, îmbracată cu vreo două frunze (de cocotier). Pe insula din povestea ta unde e blonda?!? Unde? Că putea să țină ea barca. Hai, recunoaște ca ai ceva cu omu’!
Comentariu beton!20
Nu știi bancul cu cei doi naufragiați și Claudia Schiffer, nu?
Chiar nu.
Mă rog, erau doi naufragiați cu tot cu Claudia Schiffer. Ia de aici: https://www.mioritice.com/banc/4038
@MV: Mulțumesc de banc. Nu-l știam.😅😅😅
@Mihai Vasilescu, ahaha, e fain. Merci!
Exact la bancul ala ma gandeam cand am inceput sa citesc cu naufragiul:))
De câte ori văd filme cu naufragiați pe insule pustii și blonde apetisante, io am un singur mister în cap: cu ce naiba își vopsesc părul apetisantele alea?
(asta o fi din ciclul ”ciotul de cocotier”?) 🙂
@Laura, lasă cu ce-și vopsesc ele părul, că poate mai prinzi o păpădie, o ciuboțica cucului, o ceva. Mai funny e când ăia au naufragait de ceva timp, dar el e proaspăt bărbierit în fiecare dimineață. Și nici unghiile de la picioare nu i-au crescut de să poată omorî un lup cu ele, la o adică.
@Mihai,
Da’ ce? Nu se poate bărbieri cu un ciob de sticlă? Și tot cu el să-și taie unghiile? 😂
Am ras cu lacrimi. Cui ii multumesc? Misu, Anduta?
Da, șerif, Anduței. Ea a fost ieri cu ciotul de cocotier.
Da, sfoară avea în barcă ?
Parâmă, șerif, parâmă.
Uneori avem nevoie de ceva de care să ne legăm tot sufletul nostru. Fără acest „cocotier” sau „ciot”, ne pierdem mințile. Nu mai suntem noi. E dificil să te reconstruiești pe interior într-o lume care își pierde zilnic reperele morale. Așa și omul cu ciotul: povestea toată trebuia să aibă acest posibil happy-end cu evadarea în barcă.
Dar nu i-au cazut nucile de cocos in cap cand a taiat cocotierul?
Nici cosmar nu mai poate sa aiba omu’ in ziua de azi.
Comentariu beton!16
Cand eram mic ma plimbam cu tatal meu cu barca. Ajungem la un mal unde oprim (pentru cei cunoscatori – acostam). Eu stau si ma uit ca prostul in jur de ce sa leg barca. Taica-miu ia o vasla si-i infige vartos in malul de la mal si leaga frumos barca de vasla.
Stau si ma uit ca prostul cand el de acolo:
– O barca o legi si de piciorul tau daca vrei sa n-o pierzi si de asta depinde viata ta.
P.s. Ce-ai baut aseara de-ai scos azi textul acesta? Nu de alta, dar ma intreaba sotia?
Comentariu beton!15
L-am scos de ieri de la prânz. 😀
Ce fixist, de ce naiba nu a legat barca aia? 😅
E pe bogăție prietenul. Auzi! Să viseze că merge într-o croazieră! Eu n-am curaj să visez nici c-aș merge în concediu la mare!
N avea sfoara barca aia, nu putea sa o lege de cocotier.
Da’ ăia care au tăiat cocotierul erau și ei naufragiați ?
Ca să…fac legătura…
Comentariu beton!14
Cine mai știe? Nu vezi ce vânzoleală e pe insula aia?
Păi nu era pustie?
@Gabil, o fi fiecare cu/pe insula lui…
@MV, cred că aia era insula iubirii! Iar fructul dragostei era nuca ! De ce, mă întrebi? De cocos!
Oamenii răi au venit, au furat, dar au și tăiat și l-au lăsat pe ăsta să agonizeze fără dragoste, fără pripon, fără speranță, fără vaccin…o fi fost român, te pomenești…?!
Râdem, glumim, dar partea și mai amuzantă și 100% adevarată e că ieri am sesizat la primărie faptul că de un ciot de la un indicator de stație de autobuz, era prins un coș de gunoi, în care niște vecini mitocani își aruncau gunoiul menajer, constant. Și le-am zis să îl desființeze. Azi nu mai era coșul !
Bai Misu, tu nu vezi ca orice zici creeaza aglomeratie? Blonda, sfori, barci, cocotieri, radacini, ca la metrou la Unirii in vremurile bune. Pe bune, Boss, mai rareste-i. Si ce dracu facea atata lume pe insula aia pustie?
Eu cred că prietenul în cauză încerca să glumească, să îl ajute să treacă peste coșmar :))))
Si naufragistul ăsta un pesimist. S-a și găsit cui să-i povestească coșmarul lui.
Altfel nu-mi explic de ce fiind în derivă pe apă, vede că se apropie de o insulă unde nu e decat nisip și el totuși, ajuns la mal, el se dă jos din parcă și face câțiva pași. Cam ce voia să vadă? Dacă îi intră nisipul între degetele de la picioare?
Comentariu beton!24
m-am lovit de oameni de genul asta in viata reala.
Culmea, oameni care trebuia sa faca ce erau platiti, dar nu pricepeau de ce nu pot sa fac eu cum vor ei, pe banii mei. Noaptea mintii.
Nu crezi ca exista asemenea persoane pana nu vezi.
Culmea 2, dupa ce au fost eliberati din functie si-au gasit un job la locatii mai cu pretentii.
Asta ma duce cu gandul ca e o adevarata criza de personal competent in tara asta si acceptam orice ciuruc, iar cand prindem cate un mediocru il tratam ca pe employee of the month…
legat de spitale, am trait multe paradoxuri in romania, de la faptul ca am contribuit cat 10 fara sa folosesc sistemul, in paralel sa aflu ca jumatatea rezidenta in spital de stat, nu e asigurata pentru ca spitalul nu i-a platit contributia la sanatate, desi era obligat, ce sa mai zic?
Comentariu beton!14
trebuiau*
În pavilionul canceroșilor eram numită, mai în glumă mai în serios, Miss Pălăriuță. În realitate aveam două- trei pălării pe care le ornam diferit, așa că păreau foarte multe. Cu cât îmi era mai rău, cu atât ornam mai fistichiu- spre disperarea dlui Leo, dar i-am explicat că face parte din terapie. Nu-i chiar ușor să intri în Spital cu o femeie care pe pălărie și-a pus, de ex, un fluture ori o pasăre, nu vii, se înțelege.
Practica agățatului de ceva mie îmi este foarte familiară, adică așa funcționez de multă vreme. Și probabil că mulți semeni de-ai mei! Viața ca pustiu…
Discuția de ieri cu vaccinul și cu banii nu era despre bani ci despre prețul pe care l-am plăti pentru NORMALITATE. Suntem disperați, suntem obosiți, exasperați, dați peste cap complet de acest covid. Cât am plăti, dacă am avea, pentru a ne relua viața de dinainte? Cât ar merita să plătim, mai bine spus!? Cam asta a fost esența întrebării…Cred că niciodată nu va fi cu plată acest vaccin, întrebarea era la condițional, dacă…
Eu am făcut un mic sondaj în bula mea reală. Mulți se vor vaccina mai târziu, ca să vadă ce se întâmplă cu alții. Și nimeni nu a zis că ar plăti. Guvernul a zis că-i gratis, păi așa să fie! Nu plătesc destule taxe și impozite?
Astăzi m-am gândit să-mi agăț barca de văzuțele mele din sticle de plastic. De multă vreme nu m-am mai jucat cu ele…
Zi bună tuturor!
Comentariu beton!27
Da, @GMT, exact, era și despre cât ai fi dispus să plătești ca să ne reîntoarcem mai repede la normalitate. Sau, cel puțin, la ce știam noi că înseamnă normalitate.
Cât despre „niciodată nu va fi cu plată acest vaccin”, sper să nu ai dreptate, ba chiar sper ca asta să se întâmple cât mai repede. În paralel cu vaccinarea gratuită, desigur.
Mihai, sper să nu am dreptate! Eu sunt și pentru varianta „cu plată” adică să lași omului și această opțiune. Doar că…vorbim despre o pandemie. Măsurile luate sunt la nivel de OMS. Vaccinurile care intră în țări sunt deja plătite din fonduri UE și să le pui prin farmacii la vânzare nu este posibil. Au fost deja cumpărate, plătite.
Am avut experiență cu vaccinul antigripal. Trebuia să-l facem amandoi din cauza problemei mele. Ca un făcut, anul ăsta nu mai ajungea acest vaccin la medicul de familie. Am zis ok, îl cumpărăm. Crezi că am putut? NU. Nicio farmacie nu îl avea de vânzare. Ni s-a spus clar că nu se poate cumpăra, că este gratis și că să-l așteptăm la medicul de familie. Pe 30 dec., când chiar nu mă mai așteptam, vine mesaj pe wapp- suntem toți pacienții în grup- cum că a sosit vaccinul.
De asta zic că nu văd cum să fie posibil să-l plătești pe vaccinul anticovid: el este deja plătit când intră în țară.
@GMT,
Corect ce spui. Dar iată un posibil scenariu (cel puțin în Ro): vaccinul e distribuit de către stat ȘI în clinici private, pentru a putea accelera vaccinarea populației. Clinica privată îl dă gratuit dar îți cere plata manoperei: 100 euro 🙂
@Laura G., sau, după ce se mai relaxează treaba și producătorii vor produce suficient, clinicile private vor putea face comenzi separat de comenzile statului român. Cam așa s-a întâmplat și cu maștile și celelate materiale necesare, în prima fază a pandemiei, nu? Câtă vreme nu s-au mai găsit pe nicăieri, că producătorii erau asaltați, toată producția a mers spre comenzile făcute de state. După care, când s-a mai relaxat treaba, au mai avut și alții acces să comande. Bine, la vaccinuri e un pic mai complicat, că nu oricine poate să le producă, dar probabil foarte rapid vor fi acreditate în UE și cele produse de Astra Zeneca și Sanofi, moment in care deja vom avea patru mari producători mondiali.
Laura G, exact așa argumenta Cryptoprocta ferox, și eu cred că aici ar trebui căutată soluția. Este exact ca și cu liberalizarea pieței la gaz sau curent electric. Aici mecanismele legale ar trebui (re)verificate sau activate dacă există, dar în favoarea populației care are dreptul la protecție, de la primul la ultimul cetățean.
Nici eu nu cred că va fi cu plată acest vaccin. Cel puţin nu în primele 6-9 luni.
În momentul de faţă problema o constituie lipsa cantităţilor necesare, nu distribuirea lui. Şi din moment ce guvernele au comandat deja, în avans, cantităţi mari de vaccin pentru a-şi imuniza popuIaţia, a cumpăra în mod privat e imposibil, neavând de unde.
Iar intervenţia cumpărătorilor privaţi în acest proces, într-un moment în care numărul de vaccinuri ar fi insuficient pentru a satisface cererile oficiale, nu ar face decât să perturbe procesul gratuit oferit de ele propriilor cetăţeni.
Deci eu sper la o funcţionare la foc continuu şi ascendent a procesului de vaccinare gratuit, decât la un amestec al sectorului privat, în primele luni.
Apoi, în mod logic, achiziţia în mod privat ar putea fi posibilă atunci când oferta (producţia şi varietatea soiurilor de vaccin anticovid) va depăşi cererea oficială. Dar în acel moment deja ar fi tardiv – deoarece în acel punct guvernele (care doresc imunizarea propriei populaţii) vor fi acoperit deja, la nivel de ţară, această cerere (a numărului suficient de doze pentru toţi care doresc să se vaccineze) iar problema ar fi doar de rapiditatea vaccinării propriu-zise, mai exact: a alege să îţi aştepţi rândul gratuit, sau a plăţii pentru un avans de câteva zile (având în vedere unde ne situăm pe scara timpului, în acest moment al ipotezei – > spre final de vaccinare). Iar mulţi dintre cei dispuşi acum să plătească pentru, vor fi fost deja vaccinaţi.
Desigur, mai e şi posibilitatea apariţiei unor producţii record de doze într-un timp scurt. În această variantă, da, achiziţia privată ar veni cu adevărat în ajutorul celor care îşi doresc o imunizare cât mai rapidă.
Laura și alți oameni buni, deja a apărut pe piață un alt vaccin, Moderna, care va fi distribuit zilele astea în 160 de milioane de doze. În Italia se grăbesc oamenii de știință să scoată un vaccin bun în două trei luni. Lucrurile se vor așeza, sunt convinsă. Nu este posibil ca vara să vină și să ne găsească tot așa!!! După al doilea val de covid lumea a ieșit în stradă. La Napoli, la Roma, la Torino a fost prăpăd. Statul a dat niște ajutoare mărunte dar lumea moare de foame dacă nu muncește, dacă rămân închise la infinit magazinele, restaurantele, sălile de sport etc
Răbdare! Un pic de răbdare! Cei programați în aprilie pun pariu că vor face vaccinul mai repede…
Un prieten îi povestea altuia:
– Bă, și cum mă plimbam eu așa pe la Polul Nord, un urs polar a apărut deodată în fața mea.
– Și…ce ai făcut?
– Am început să fug…
– Și?
– Și el fugea după mine.
– Și?
– Și m-am suit în palmier.
– Păi bine mă, dar la Polul Nord nu sunt palmieri.
– Păi știu, da’…ce era să fac?
Comentariu beton!18
Iată. Deci se poate. :))))))
:)))))
Unu’ recita în neştire într-o zi târzie de toamnă … Şi dacă ramuri bat în geam, Şi dacă… da’-mi bag pla şi tai copacu’.
Eu nu ştiu cam cum stau cu căpuţu’ cei care lucrează de acasă de aproape un an de zile dar cred că este destul de nasol. Erai om activ, cu job, colegi, hăhăială, stres în trafic, muie bă, ba s-o sugă mă-ta, nu ştiai cine s-o băşit în metrou şi o bănuiai pe blonda care tocmai tasta pe telefon că se simte cam balonată… Şi dintr-o dată cineva a decis că e mai bine să lucrezi de acasă… yeee, ce bine, petrec mai mult timp cu copii, fac cu nevasta oale de lut pe care le ardem şi facem în ele sarmale tradiţionale în fiecare zi.
Vorba lu’ Maricica măritată cu un lord englez: Mi-i dor di pwlă ca di mama.
Nu știu cum s-au potrivit lucrurile, dar EXACT asta vorbeam cu fashionista acum. Băi, dar EXACT asta.
Nu poţi să ţii un tigru crescut în sălbăticie într-o cuşcă :)))
@Shoric, mai e o varianta, la astia care n-avem nici partener, nici copii. Nu pot sa compar, ca nu stiu cum e… dar pot sa te asigur ca mi-e dor si de colegii aia pe care ii evitam. Oameni sa fie…
@Alexandra D, era bancul ăla cu : de calmare, de calmic, ce mai contează ? oameni să fie :))
0 0
@Shoric, a trebuit sa caut bancul, dar da, fix asa! 😅
Ăștia🤔suntem🧐și ca lumea suntemnoi😷
„Cocotierul” era una din glumele din programul de Revelion (cu râsete înregistrate) din 1980 și ceva. Era un dialog între Dem Rădulescu și nu mai țin minte cine.
Știu, dar era mult mai slabă decât povestirea din cartea asta despre care zic eu.