Când eram în liceu și făceam vreo porcărie, maică-mea abia aștepta să mi-o dea la temelie cu prima ocazie.
Iar prima ocazie era, de obicei, prima sâmbătă în care voiam să mă duc la vreo petrecere. Mă lăsa, că n-avea cum să mă țină închis în casă, dar când ieșeam pe ușă, venea decisiva:
– Să fii acasă până la doișpe noaptea.
Evident, de fiecare dată întrebam de ce. Adică dacă tot m-a lăsat să mă duc, ce conta că mă întorceam la unșpe sau la cinci dimineața.
Răspunsul era invariabil același:
– Pentru c-așa vreau eu.
Ei, fix așa și cu ăștia.
Vor interzice deplasările după ora 21.00 pentru c-așa vor ei.
Puteți să-mi spuneți orice, dar treaba asta are tot atâta logică, în dârza luptă împotriva covidului, cât avea și că trebuia să fiu io acasă înainte de miezul nopții.
Plm, ăștia sunt, cu ăștia defilăm.
P.S. Probabil știți deja că nu sunt vreun anti-botnițar, că sunt și eu speriat de covid, și că în niciun caz nu aș milita pentru nerespectarea măsurilor adoptate de cei care cu asta se ocupă, dar, uneori, deciziile acestui guvern mă lasă cu gura căscată. Cum ar fi asta de mai sus sau închiderea parcurilor, în timp ce mall-urile rămân deschise. Plm, dacă ai fi trecut pe lângă mall Băneasa în pandemia asta, ai fi văzut că nu găsești loc de parcare, indiferent de ora la care treci. Dar, na, probabil covidul nu știe asta, el știe doar să umble prin parcuri și pe străzi. Noaptea.
Ce visează noaptea ăștia aplică ziua! Sunt total depășiți de situație, oricum dacă erau ăilalți era fix la fel! Om trăi și om vedea!
Comentariu beton!29
Să sperăm că om trăi și om vedea.
om murii si om vedea !
Se dezbate încă. Ce zici?8
Cum nu v-ați prins, e un guvern aservit străinilor care are drept misiune distrugerea micilor afaceri românești (restaurante, magazine, pietari) pentru a face loc străinilor (supermarketuri, multinaționale). Asta este logica lor!
Ludovice, fa-te ca lucrezi!
Pana trece campania electorala, hai ca mai e o luna, putintica rabdare. Sa nu zica astia ca nu facem ceva
Acum, tehnic, se poate vota si in lockdown, in stare de urgenta poti reglementa adhoc cu OUG-uri, prin deschidere sectii de votare pentru 24 ore, cu reguli foarte stricte. Dar nu votarea e cheia ci campania propriu-zisa, ca PNL-ul si PSD-ul nu stiu online, ei stiu tot stilul clasic, cu umblat in haita in geci colorate de campanie, foit printre oameni cu pixuri, galeti, uleiuri, zahar si faina dupa caz.
Comentariu beton!37
Da, exact.
In starea de urgenta nu se pot face alegeri, nici in timpul, nici 3 luni dupa terminarea ei.
Esti intr o mare eroare boss, pai parcurile si pietele au patroni influenti ? Ca mall urile au. Si dispun si de malai . Oricum, mai bine le opresti apa calda unora decat sa nu i lasi la shopping.
Comentariu beton!45
Și căldura. Că e încă destul de cald afară. Cât să faci party-uri, noaptea, pe străzi, după ora 21.00.
Fraților, lăsați mall-urile deschise! Dacă se închid mall-urile în secunda doi suntem acasă o groază de oameni….
Se dezbate încă. Ce zici?18
Mihae, pare rău la eu da’ ești nedrept iar explicația măsurii rezidă fix în articolul tău; nici io nu-s vreun antibotnițar sau iubitor de peneleu’, și ca să nu existe dubii, declar că voi vota cu usereplus! cu inima strînsă dar voi vota; măsura reală cerută de comportamentul populației din scumpa noastră țărișoară, Româ(hhh, cu lacrămi în ochi)nia mea, ar trebui să fie un nou lockdownd TOTAL pentru 2-3 săptămîni, ori asta ar însemna stare de urgență, amînare de alegeri, nu se poate; io de-un paregzamplu vreau să știu asap dacă mai avem vreo șansă ca națiune sau trebuie să instalez un filtru d’ăla de zise @Didina…
ok, covidu’ nu dispare peste noapte, ok, îl poți lua de oriunde, oricît te-ai păzi (vezi Elena P), dar de la asta și pînă la inconștiența petrecăreților… ei tocmai asta vor să limiteze, răspîndirea exponențială datorată petrecerilor…restul suntem victime colaterale, știi cum zice neamțu’, alaghercomalagher…
io zic să nu mai insiști, că acuși te-ntreabă feișonista: “da’ unde vrei tu să umbli noaptea?”
Comentariu beton!46
Da, înțeleg, că nu-s idiot, dar tot nu pot fi de acord. Temperaturile de afară nu mai permit petreceri în aer liber. Obligatoriu petrecerile alea trebuie să aibă loc în niște locuri unde există surse de caldură and shit. Închide-le, dă-le amenzi, suspendă-le activitatea dacă-i prinzi. Dar, ce să vezi, asta nu se poate pentru că influență. Bine, atunci oprim circulația după ora 21.00.
degeaba inchizi localurile de petreceri daca lumea continua sa o faca acasa.
Comentariu beton!21
Interdictia nu e visata de Or ban. E copy-paste de la francezi, ca aia ne sunt model. Cum Macron s-a saturat de parizienii care nu vor sa renunte la petrecerile si picnicurile pe malul Senei, noapte de noapte, trebuie sa tragem si noi. N-ar fi exclus sa ne interzica si salutul pe strada, tot asa, doar pentru ca francezii, indiferent de sex, inteleg prin salut pupaceala pe ambii obraji, chit ca la noi nu a prins intr-atat obiceiul asta.
Comentariu beton!22
Actualizare ora 14.09: „Nu vă mai salutați cu pumnul, pentru că este contraindicat, deoarece microbii de pe mâna partenerului ajung pe față”, susține managerul Institutului Matei Balș din Capitală, Adrian Streinu Cercel.
@Mihai, zici de vreme.
la un moment dat poveste frate-meu cum se strângeau el și prietenii lui iarna în parc să stea la băute și făceau pipi în peturi, puneau dopul și-și încălzeau mâinile pe pet. 🙂 jur. am rămas tablou.
@Razvan Cei care vor sa faca asta vin inainte de ora respectiva la petrecere si pleaca dimineata ca nu mai pot pleca inainte de 5. Cine vrea sa se miste gaseste un tertip sau o face chiar si cu riscul amenzii. E o porcarie oricum ai privi lucrurile si nu are o justificare.
Da,mama oricărui copil zicea așa, a mea zicea 10,că suntem 3 fete,și nu cumva să iasă cu scandal, și știa de ce o zice,dar ăștia de la conducerea țării nu numai că nu știu de capul lor singuri,dar mai tragem și noi ,ăștia mici după prostia lor.Ori după ce zicea mama nu mi s-a tras nimic rău, am trăit în condiții decente, n-am făcut foamea, ne-au ținut în școală cât am vrut noi,și cât si-au permis ei …la terminarea liceului mi-am luat serviciu care m-a ținut 24 de ani. Cu ăștia de la conducere nimic nu e sigur nici până anul viitor.
Orb AN 🤪
O lege cam asa: E interzis sa fii prost de luni pana vineri. In weekend poti sa fii prost ca nu se lucreaza. Vorba lu tata: sa te fereasca Dumnezeu de prostu harnic.
Comentariu beton!40
Treaba asta cu carantina pe timpul nopţii a fost (şi mai este încă puţin) o enigmă şi pentru mine. Recent am descoperit că explicaţia ar putea fi: ca să se evite o parte din socializarea recreaţională. Poate că era suficient doar în weekend, dar cum oamenii se întâlnesc destul şi în cursul săptămânii, serile până târziu, s-a generalizat pentru mai multă siguranţă. Pentru că, cine mai face petrecere dacă trebuie să se termine la 9 sau 10 seara? Sau de ce să mai mergi în vizită la X după serviciu dacă ora 21 trebuie să te prindă în propria casă?
Măsurile de carantină se iau într-un punct în care nu te mai poţi baza pe conştiinţa oamenilor, care la noi e şi aşa destul de scăzută.
Îmi mai rămăsese întrebarea: dar e frig, cine naiba mai stă afară să socializeze? Păi tocmai pentru că este frig oamenii se strâng la locuinţele altora, în număr mai mare.
Da, evident că oamenii se pot întâlni şi ziua cât vor ei, unde vor ei. Însă de ce să poată să o facă şi noaptea? Astfel, cu cele 7-8 ore de carantină nocturnă. se mai reduce perioada de posibile contacte sociale, fapt ce ar trebui să contribuie la scăderea contaminărilor.
Citeam în dimineaţa asta şi o ştire din Franţa:
‘Parisul a descoperit de ce are încă 40.000 de infectări zilnic, în ciuda lockdown-ului:
Restaurantele, închise în virtutea lockdownului, au putut vinde produse la pachet şi au făcut livrări, dar prefectura poliţiei din Paris a explicat că în cursul nopţii se adună numeroşi clienţi şi curieri, în pofida recomandării de respectare a distanţării fizice. […]
Parisul va interzice serviciile de livrare a preparatelor culinare şi pe cele de vânzare la pachet a acestora între orele 22:00 şi 06:00 pentru a limita răspândirea COVID-19’.
Comentariu beton!48
N au descoperit ai nostri apa calda,exista cam peste tot interdictia asta cu circulatul dupa o anumita ora seara ,probabil e in legatura cu adunarile in grupuri mai mari ,petreceri etc.E ca si cu cumpararea de hartie igienica in lockdown.Ei ne interzic sa mai circulam, noi de plictiseala ne inchidem in toaleta.Dezvoltam tot felul de psihoze si nebunii
Comentariu beton!19
Noi la muncă ne-am împărțit în „celule” cu contact minimal între ele, tocmai pentru că lucrăm cu publicul și pentru evitarea unei infectări generale. Toți cu masca permanent purtată corespunzător, toți cu dezinfectant la îndemâna și folosit intens etc. După muncă, toți cu contacte minimale: fără Mall, fără întâlniri, mers grupat câte trei cu mașinile personale sau pe jos, mă rog, toți foarte atenți. Totuși… Nu se putea să nu avem și pe unul cu filosofia „Mie nu mi se poate întâmpla”. Proaspăt divorțat și „eliberat” de responsabilități, umblă toată ziua, iese la băute, masca purtată minimal sau incorect, interacționează foarte mult cu multe persoane, adică se comportă nejustificat de lejer ținând cont de actualul context. Cine este acum internat de două zile?
Sincer, eu am scris cele de mai sus, că sa mă pot băga în seamă și să am o introducere pentru întrebarea care mă macină de dimineață după ce am citit comentariile la postarea ta de azi de pe fb: ce e aia „boomer”? 😳
Comentariu beton!36
„Boomer
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Boomer este un preluat din limba din engleză care se referă la o persoană născută între anii 1946 și 1964. Aceasta generație de oameni se află după silent generation și înaintea generației X.”
Deși nu știam că Mihai e chiaaaar atâââât de bătrân 😀
„Baby Boomers: Baby boomers were born between 1946 and 1964. They’re currently between 56-74 years old (71.6 million in U.S.) Gen X: Gen X was born between 1965 and 1979/80 and are currently between 40-55 years old (65.2 million people in U.S.) Gen Y: Gen Y, or Millennials, were born between 1981 and 1994/6.”
Dă la Sfânta Wikipediaaaa cetiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiireeeeeeeeeeeeeeeeeee 😀
Comentariu beton!19
@Cristi, persoane născute între 1946 – 1964. După ce s-a terminat al doilea război mondial, a fost un „boom” demografic.
Si pe mine mă macina întrebarea asta. Am presupus că era ceva nasol că @MV s-a supărat 😅.
În primul rând era nasoală toată tonalitatea comentarului respectiv.
În plus, „boomer” a ajuns sa fie folosit cu sens peiorativ, gen, cam cum e folosit „țăran”. Care „țăran”, după dex, n-are niciun sens peiorativ. Sau cam cum ne spunea proful de mate în liceu „ce drăguț ești”, că n-avea voie să ne facă proști.
Să se noteze, vă rog, că eu am șters reply-ul, pentru că omul primise deja explicația. Aparent domnul @Vasilescu n-a fost de acord și mi l-a afișat. 😛
@JT, deci sunt milenială, după clasificarea aia. Tot timpul am crezut că ăștia sunt mai proaspeți. Mai după 1990-2000. Ia uite cate chestii noi am învățat azi 😁.
@Mihai, ai dreptate. Tot tonul ăla era a ură, nu doar termenul. Pe care nu l-am înțeles atunci.
Nu mai găsesc comentariul doamnei belicoase, dar felul în care folosise cuvântul, suna a înjurătură și asta m-a făcut să cred că termenul are și alt sens. Veninul pe care îl folosise în frazarea comentariului, mi-a adus aminte de o întâmplare din luna aprilie anul acesta.
În farmacie era o duduie cochetă, cu mască pe față, iar eu am rămas afară așteptând sa iasă. Și eu purtam mască. Eram destul de agitat având în vedere că soția încă era în spital cu bebe născut prematur și trebuia sa ii duc un medicament. Totuși așteptam afară. Duduia nu se mai lăsa dusă și o „freca” pe farmacistă cerând tacticoasă și în slow motion diverse suplimente. După 15 minute, pe ceas, se îndreaptă spre ușă, o deschide larg și se oprește. Eram la mai bine de un metru jumătate în exterior și mă uitam la ea întrebător. Nu zicea nimic și stătea în ușă uitându-se la mine. WTF face femeia asta?? M-am gândit că are un blocaj, așa că am întrat în farmacie. Pufăie disprețuitor când trec pe lângă ea, dar nu o bag în seamă. Ies în două minute și întru în mega image-ul de lângă farmacie și mă vede duduia. „Credeai ca ți-am ținut ușa ca să intri tu? De ce nu te-ai dat mai în spate să pot trece eu în siguranță?” Sincer, în situații de genul acesta în care mă intersectez cu exagerări inutile și lipsite de logică, în prima secundă îmi vine să reacționez maxim de acid (violent) verbal. Totuși, experiența m-a făcut să îi zâmbesc cald și să spun.” Da, exact asta sunt convins ca ați făcut și nu pot decât să apreciez respectul pe care l-ați arătat unei persoane mai în vârstă decât dvs”. A rămas cu gura căscată în timp ce mă îndepărtăm. Credeam că nu o s-o mai vad, dar duduia mă aștepta în parcare, lângă SUV-ul ei de peste 100k, se apropie de mine și îmi aruncă un „nesimțit!” privindu-mă cu o ură demnă de o cauză mai buna. M-a bușit râsul și singurul lucru care mi-a venit la gură a fost „doamnă și eu vă iubesc! Și da, aveți dreptate, atitudinea dvs se încadrează în categoria nesimțit”
Comentariu beton!35
@Alexandra, Cei născuți după ’94-’96 la care te gândești sunt generația X. După ei va urma generația Alpha.
No, sărăcie cu șurub. Sunt Gen X, dar nu mai știu anul nașterii. 😀 😀 😀
Fie 1965-1979/1980 cum zice Sf. Wiki, fie 1994-? cum spune Marius U.
Fiind Gen.X nu-i de mirare că beleam ochii la TV la X-Men, la Jean Grey…
https://hoomahmoos.files.wordpress.com/2013/10/sunset.jpg
După ’94 e generația Z 😁
Da’ piețele agroalimentare de ce se inchid și supermarketurile nu? O avea Covidu’ vreo frică să intre în Carrefour, Mega, Lidl da-n piață se plimbă nestingherit???
PS: Toată lumea știe că sunt pentru respectarea regulilor, port mască, mă păzesc, etc. Dar unele reguli sunt pur și simplu idioate.
Se dezbate încă. Ce zici?16
@Carmen – fiindca la piata pensionaru nu poate respira cu botnita pe nas+gura si nu-i spune nimeni nimic. Fiindca vinzatorii nu poarta masca, nu folosesc dezinfectant dupa ce umbla cu bani / nu poti plati curat cu cardul si nici tu nu folosesti manusi cind iei restul de la ei.
Ceea ce nu se intimpla in marketurile de firma!
Se dezbate încă. Ce zici?21
@Adib – total de acord cu tine. Dar se puteau lua alte măsuri, nu închidere totală. În Piatra Neamț, de exemplu, în piață, circulă poliția locală și-i atenționează pe cei ce nu poartă mască.
Poliţia în pieţe – e greu să stai tot timpul cu bâta pe proşti. Îşi închipuie că îi persecută cineva.
I-am văzut pe pieţari şi unii clienţi (fac, mai bine zis făceam piaţa săptămânal), cum văd poliţiştii locali, pac, masca pe faţă, cum pleacă ăia, jap, masca pe bărbie. Parcă ne jucăm de-a hoţii şi vardiştii.
Plus că masca aia, dacă o tot refolosesc şi o bagă în buzunar lângă bani, e degeaba. Să nu uităm de consumul redus de apă, săpun şi pastă de dinţi. Cu ăştia vrei să faci educaţie sanitară? Hmpf.
Oamenii o să moară pur şi simplu, ucişi de prostia proprie sau de prostia altora. Mai trist e că nici n-o să ştie ce i-a lovit. O să dea vina pe reptilieni, oculta mondială, Bill Gates, 5G, chinezi, guvern, astre, anul 2020 sau Isus Hristos.
Nu am citit detalii. Adică nu ai voie nici măcar să scoți câinele afară? Presupun că există, totuși, derogări pentru diverse situații, mai sunt persoane care vin de la serviciu la ore târzii sau au probleme și trebuie să ajungă la spital cu copilul, dacă are febră.
La noi se poate circula, însă nu se mai vinde alcool nicăieri după ora 20*. Cluburile și crâșmele sunt închise, iar poliția dă amenzi în draci. Și ce să vezi? De la modificarea măsurilor** și calmarea petrecăreților, au scăzut cazurile de la 11.000 pe zi la 6.700 (ieri). 🙂
* În RO ar fi aproape irelevant, în condițiile în care se produce alcool în gospodărie.
**Acum trei – patru săptămâni; interzicerea comercializării alcoolului nu a fost singura. Scăderea a început să se vadă cam de o săptămână.
Comentariu beton!16
Va exista cică declaraţie pentru perioada de noapte. Motivele pentru care te poţi deplasa în acea perioadă sunt în interes profesional, pentru asistență medicală, tranzit + alte motive justificate (ingrijire copil, bătrâni, bolnavi, animal de companie, etc.).
Citesc acum că intervalul orar este 23.00 – 05.00. Doar 6 ore.
@didino, pentru că la voi încearcă ăia sa ia măsurile cu o anumită logică. Dar o să vedem de luni în două săptămâni cât de eficiente au fost măsurile astea mirobolante.
Tot atat cat a fost si inchiderea scolilor si gradinitelor.
Păi logica pe care o cauți tu, @Vasilescule, e… aia pe care a votat-o națiunea. De unde atâtea pretenții, când aveți o clasă politică formată, majoritar, din meduze, trubaduri, țațe, borfași și, chiar, (semi-)analfabeți? Politicile coerente pot fi puse pe masă numai de oameni coerenți. 😉
Închiriez câine, 7.500 km. Full opşăn, nu bate, nu troncăne.
Comentariu beton!21
Same here in Dk. Or fi parand unele masuri ilogice, dar iata ca au o oarecare eficienta (Chestia cu inchisul crasmelor si sistarea vanzarii de alcool dupa ora 20).
Le urez boschetarilor locali sa-mi motroseasca mielul daca sunt cu cainele dupa ora 23 afara. Sa-i vad ce solutie gasesc ei daca eu ies la ora 23 de la munca si sotia tot cam atunci termina uneori. Le dau cheia sa plimbe ei cainele de la 22,30 la 22,59, ca sa se incadreze.
Comentariu beton!13
Pe vremuri era o expresie folosita cand vroiai sa descrii un lucru inutil: tratarea cancerului osos la meduza. Cam asa sunt si masurile astea luate , pentru ca nu ataca sursa problemei de fapt si anume impiedicarea covidiotilor sa se adune in grupuri mai mici si mai mari . Degeaba impui masca peste tot , interzici circulatia pe timpul noptii si inchizi piete publice daca nu iei masurile pana la capat. Masurile ar fi trebuit sa includa limitari pentru absolut orice spatiu comercial sau ne-comercial unde se permite accesul publicului silimitarea numarului de persoane, exact ca in primavara. Petrecerile ar trebui interzise irelevant ca sunt acasa sau la restaurant ,ar trebui limitata mobilitatea in sensul distantei fata de casa la care te poti deplasa ( asta ca sa nu duci covid peste tot la neamuri) , etc. Dar cum vin alegerile, bag seama ca se vor lua numai masuri din astea usoare. Tine-ti cont ca am restaurant si pandemia mi-a pus pe butuci afacerea si totusi sunt pro masuri , doar ca daca tot se aplica restrictii, macar sa se aplice pana la capat.
Urmează. După 6 decembrie. Care mai apucăm.
„Proaspăt divorțat și “eliberat” de responsabilități, umblă toată ziua, iese la băute, masca purtată minimal sau incorect, interacționează foarte mult cu multe persoane, adică se comportă nejustificat de lejer ținând cont de actualul context. Cine este acum internat de două zile?”
Exact ca și câinele scăpat din lanț ș-o arde liber prin pădure, până-și prinde labele-ntr-o cursă de urs. 😀 😀 😀
„Proaspăt divorțat și “eliberat” de responsabilități”
macar asta are o scuza buna!
ca orice fapta buna nu ramane nepedepsita… e partea a doua!
Comentariu beton!17
Cheflii profesionisti se vor adapta lejer, se vor intinde pana la 5 fara nicio problema,iar ceilalti oricum nu umblam hai hui noaptea ca ce sa zic e si o placere prin orasele romanicai sa bantui dupa 23…
Toate masurile astea sunt de fapt rezultatele managerierii deplorabile a tot ce a insemnat criza covid…si inca o data imi dau seama cat de incapabili si prost pregatiti sunt cei care ne conduc, indiferent de partide sau afinitati politice:incapabili, analfabeti functionali,redusi intelectual, nu au cum sa gestioneze o asemenea criza prin analiza si scenarii clare pentru ca ei nu sunt in stare sa functioneze logic si rational, nu au educatia si nici pregatirea, sunt acolo unde sunt prin niste conjuncturi de care au profitat cu tupeu si nesimtire.
Deși sunt incomplete măsurile, cred că nu pot să dea măsuri atât de drastice pe cât ar trebui pe motiv de alegeri în fix o lună 🙂 Fac pariu că după ce se văd cu sacii-n căruță, vin și cu restul restricțiilor necesare.
Iar interdicția de circulat și adunat noaptea mi se pare ok – așa cum au spus și altii înainte – din motiv de petreceri, chiar și acasă la unii și la alții sau cabane, nu neapărat în spații publice (restaurante).
Zilele trecute poliția a oprit o petrecere aniversară la o cabană dintr-un oraș învecinat. Și nu e cine știe ce zonă turistică. Să ne imaginăm ce-o fi prin zonele tradiționale de turism la cabană din Maramureș până pe Valea Prahovei și restul țării. Pe grupurile de vacanțe se caută de zor cabane de închiriat pentru aniversări, weekendul de 1 Decembrie, revelion etc.
Așa că nu mi se pare o măsură absurdă, doar că incompletă, mai ales dacă nu se referă și la malluri și alte aglomerații.
Boss, mă bag și eu în seamă. Închiderea parcurilor noaptea ESTE o idioțenie, restricționarea circulației după o anumită oră nu este. Într-adevăr, e frigut și petrecerile nu prea se mai pot tine în aer liber, dar cine zice că o ții în aer liber? O poți ține acasă, sau chiar într-un clubulet (nu e asa de greu sa tragi obloanele și să pui plăcută cu „Închis”, in timp ce înăuntru se petrece de zor). Dacă nu reclamă nimeni, n-ai grijă că nu afla nici dracu’. Și crede-mă că au fost multe cazuri în care s-a procedat fix așa. Dacă, însă, după ora 21 nu mai ai voie pe stradă (decât cu motive serioase și întemeiate), cine mai merge la o astfel de.petrecere, știind că la ora 21 trebuie nu sa spargă gașca, ci sa fie de-a dreptul acasă (sau mă rog, nu pe străzi)???. Acestea fiind zise, mai zic și eu, oarecum off-topic: nu sunt fan PNL, in mod evident sunt depășiți de situație și iau unele masuri aberante, dar nu pot sa nu observ (in mod obiectiv) 2 chestii: cam toate guvernele sunt, mai mult sau mai putin, depășite de situație și nu știu cum să gestioneze situația (e normal, e o situație nouă pt toată lumea) și…trebuie sa spun și asta…pe lângă că sunt așa cum sunt, au avut și ghinion cu pandemia asta, mai frate. Adică sincer, nu cred că alții ar fi gestionat situația cu mult mai bine…indiferent care sunt ăia „alții”.
Ah, și dacă o ții acasă sau într-un clubuleț nu poți s-o începi la 20.00 și s-o termini la 5.00 dimineața sau la ora la care nu mai există restrictii de circulație? Boss, oamenii care vor vrea musai sa petreacă și-i doare în cur de covid, vor găsi imediat soluții.
Aici gresiti. Petrecerile de orice natura sunt interzise. Fie ele si private, adica acasa la cineva.
MV: Da’ o lege împotriva prostiei pe când?
Trebuie un deștept s-o dea p-asta, dar de unde deșteptul? 😀
Singura sansa ar fi un lockdown total cum a fost in Melbourne, dar tinand cont ca vin alegerile…mai usurel, asa.
Astia au avut inchis absolut tot inafara de supermarketuri si farmacii. Nu aveai voie sa te vizitezi unu cu altul. Nu aveai voie la o distanta mai mare de 5 km de casa. Toate parcurile, locurile de joaca, tot ce a insemnat locuri de petrecere a timpului liber au fost inchise. Fara nunti, fara petreceri, iar la mormantari maximum 5 persoane!!! Si asta a tinut 3 luni.
Arata Melbourne-ul ca un ghost town, pustiu peste tot. Dar acum, au 7 zile fara nici un caz!
Pe tărâmurile iberice e mai rău. Că ăștia au 17 comunități autonome cărora li s-au dat libertatea să decidă cam ce vor ei să interzică și ce nu pe timpurile covidului. Să mai zic că deciziile sunt luate pe baze politice și interese de partid? Asta ca să nu mai zic că în Catalunya, de exemplu, au decis să închidă toate barurile. Așa și? Păi și dacă lucrezi in transport, de exemplu, n-ai unde să oprești să-ți iei nici măcar o sticla de apă. Plm, se presupune că politicienii sunt plătiți să gândească. Întreb și eu: au gândit mult măsurile de genul ăsta?
Eu, personal, cred am gasit raspunsul corect in textul lui Adrian Stanciu: “[…] Ce ar fi de făcut? Nu e un răspuns simplu și, din păcate, în cultura românească a blamului și a dependenței față de autoritate, el ar fi probabil suicidar politic. Dar ar trebui făcut ce a făcut Irlanda în anii ’90, când a devenit tigrul Europei: ar trebui reformat statul din temelii. Și ar trebui reașezat pe asumpția că cetățeanul e în general onest și dornic să respecte legea și că statul e acolo ca să îl servească pe el, acel cetățean. Și că, dacă mai sunt și uscături, acelea trebuie identificate și tratate ca uscături, nu creat un sistem care să privească pe toți ca infractori doar ca să păzim statul de cei câțiva care chiar sunt. Și mai trebuie înțeles că reglementările nu produc valoare, ca atare ele trebuie create la nivelul minim necesar, nu maxim. Ele nu pot și nu trebuie să înlocuiască responsabilitatea oamenilor pentru semenii lor, trebuie să prevină abuzurile și riscurile inacceptabile.”
Textul, pe larg, aici: https://www.adrianstanciu.ro/2020/08/10/lege-si-tocmeala/?fbclid=IwAR3lFy7etm2mYRLxJ3yZ6Q-bN6COV8jyupi2ixoofMMyMDwU4uFzqwoFUCg
Comentariu beton!16
Inițial am vrut să scriu un comentariu kilometric, dar mi s-a luat de discuțiile în contradictoriu cu diverși oameni pe acest subiect așa că…
Probabilitatea să iei coronavirus de la cineva este mult mai mare dacă stai cu acel cineva câteva ore bot în bot decât dacă treci pe lângă acel cineva în drum spre locul de unde urmează să-ți cumperi ceva. De aceea școlile și restaurantele sunt închise, de aceea se limitează deplasările pe timpul nopții, de aceea mall-urile și hypermarketurile sunt deschise. În locațiile alea, TEORETIC, nu te duci să socializezi cu alții timp îndelungat, ci doar să-ți faci treaba rapid și să ieși. Flux mare de persoane, e adevărat, dar dacă, TEORETIC, fiecare păstrează și respectă regulile, riscul de infectare e mic. În restaurant stai mult în compania acelorași oameni (mulți) , la școală la fel, e o diferență, la petrecere la fel. Se știe treaba asta? S-a comunicat clar? Cu studii, cu exemple, cu statistici? S-a zis că majoritatea cazurilor au apărut în urma socializării cu rude și prieteni și nu așa, de aiurea, din piață? S-a comunicat o pwlă. Nici eu nu știu, fiindcă au încetat să mai facă anchete epidemiologice, iar din cele făcute la început nu au tras nici o concluzie sau au păstrat-o pentru ei. De ce să zicem la prostime ce și cum? Închidem, interzicem, limităm, amendăm. De ce? Fiindcă avem cazuri multe. Atât. Și atunci oamenii își iau informațiile (dacă le iau) de pe unde pot, își creează propriile explicații și alibiuri, propriul mod (de cele mai multe ori greșit) de a trăi în pandemie, în funcție de interesul de moment, de intelect, de ce aud la radio – șanț. Nu cunosc doi oameni în momentul de față care să cunoască aceleași lucruri despre coronavirus, despre simptome, prevenție, tratament, cauze. Pe bune! Fiecare știe altceva și acționează ca atare.
Ar trebui obligate absolut toate televiziunile să ruleze de câteva ori pe zi informări clare despre tot ce înseamnă și tot ce s-a descoperit despre acest virus, explicații detailate și justificate despre toate măsurile care se iau etc. Mi se rupe că sunt private. Sunt private și funcționează într-o țară, nu în no man’s land.
Covidioți vor fi mereu, sunt peste tot, nu doar la noi, dar, cu o comunicare clară, pe înțelesul tuturor, cred că oamenii s-ar păzi mai bine, iar numărul de cazuri ar scădea. Momentan sunt mai eficiente filmulețele de pe FB cu diverși ajunși pe Ati, sau neamurile infectate sau decedate decât ce vine de la Guvern și autoritățile responsabile.
Mai pe scurt, suntem conduși de cretini care habar n-au de capul lor și care iau măsuri care, în teorie sunt bune (ca cea de care discutăm acum, a se vedea numărul mic de cazuri din primăvară, când cu lockdown-ul), dar care nu au efect acum pentru că lumea nu le înțelege.
Comentariu beton!30
@Ioane, eu, singur, de capul meu, sunt convins că aș lua măsuri mai bune și mai logice decât ale ăstora. Cred că cel mai mare ghinion pe care l-am avut a fost ăsta cu alegerile fix în perioada asta. Refuz să cred că sunt chiar atât de proști și de incompetenți.
@Mihai, orice măsură, oricât de idioată ar părea, capătă sens și logică dacă e explicată pe înțelesul celor afectați de ea. Cum am zis mai mult, cu exemple clare, repetate obsesiv pe toate canalele de comunicație existentă. Măcar 20% sau 30% în plus ar înțelege despre ce este vorba.
Dacă îi zici unuia doar „Dă-te, bă, la o parte!” Există șanse să te asculte, dar mai degrabă să te ignore sau chiar să devină agresiv, mai ales dacă nu are reflexe sau spirit de autoconservare dezvoltat (ca marea majoritate a concetățenilor). Dacă îi zici „Dă-te, bă, la o parte, că te calcă trenul!” sunt șanse mult mai mari să se dea. Sigur, există excepțiile care nu se vor da, dar mult mai puține.
Din martie până acum Guvernul ăsta de idioți ne zice doar „Dă-te, bă, la o parte!” și atât. De aici scepticismul, ignoranța și agresivitatea celor care nu vor să se dea. Cam așa stă treaba.
Ca să mă înțelegi, măsura asta este bună, asta e părerea mea. Dar fără explicații și justificare, a născut articolul tău și reacțiile din comentarii.
Comentariu beton!16
P. S. S-a activat ceva autocorect prin rabla mea, deci unele chestii pe care le scriu nu au sens, îmi dă faulturi și la partea de gramatică, dar sper că se prinde lumea ce am vrut să zic. 🤣
Io am înțeles perfect. Deci suntem măcar doi. 😇
Astia nu mai stiu cum sa piarda alegerile.
” Cum ar fi asta de mai sus sau închiderea parcurilor, în timp ce mall-urile rămân deschise. ” Și unii sunt luați la mișto când își pun astfel de întrebări , mai mult de.atat sunt numiți conspirationisti ( mă refer la cei care expun fapte din realitate ,nu la cei care le inventează !).
Dacă este adevărat, și cred că este, nori negri vin din Denmark, băieți și fete. Se pare, dupa cum au lansat epidemiologi de talie mondiala, teoria ca virusul o sa aibă versiuni din ce în ce mai agresive, că ne așteaptă vremuri și mai mortale. Și a fost lansata înainte de Danemarca.
Ultima noastră grijă vor fi jelaniile că de ce nu mai circulam după 21 și un minut și cinspe secunde.
In Danemarca se iau acum masuri super-drastice, dar tardive, as zice eu. Norii negri vin de la cele 1200 (!!!) de ferme de nurci, aproape toate infectate cu un corona-mutant, care mutant a contaminat pana acum vreo 40 de bipezi (asta e cifra oficiala de ieri, in realitate probabil mai multi). Angajatii acestor ferme sant exclusiv din tarile est-europene, 90% din Romania, care au circulat tot anul inainte si inapoi fara a fi testati. Acelasi mutant a fost identificat (la oameni) si in Croatia, deci este cu siguranta si in Romania. Acum se ucid de zor 17 milioane de nurci. Problema e ca toata structura de dezafectare e mult suprasolicitata, iar animalutele moarte zac in mormane enorme, asteptandu-si randul la crematoriu. Toata partea de nord a Iutlandei, unde sant fermele de nurci, e in lock-down de ieri. Plus doliu in randul fermierilor si mare scandal mare la nivel de guvern.
Deci chestia cu mutantii face improbabila eficienta eventualelor vaccinuri, elaborate pe alte tulpini de virus decat cele actuale. Asta e buba neagra, nu ca niste fermieri hapsani dau faliment…
O parte din epidemiologi au emis, de ceva vreme, teoria că, capacitatea mutagena a virusului este mult mai mare a că virusului gripal sezonier. Și ca agresivitatea va fi mai mare în valul doi. Asta fără mutații. Cred că ultima noastră problema este și va fi că de ce ora 21. Dacă oamenii de știință sunt depășiți, clar și guvernele sunt depășite.Se pare că noi nu conștientizăm avertismentele ca vaccinurile nu pot ține pasul cu capabilitățile mutagene a lu ăsta micu. Care o să muteze până o să se facă mare. Noi cancan, asta facem, asta știm, cancanam. Se pare că nu murim destui.
Citat :
” În timp ce alții muncesc să avanseze, noi, românii muncim ca să mâncăm”.
Mersi, Bogdan.
Comentariu beton!16
„Potrivit autorităților daneze, această mutație nu se traduce prin efecte mai grave la om ci printr-o eficiență mai redusă a anticorpilor umani, ceea ce amenință punerea la punct a unui vaccin împotriva Covid-19.”
Mere cu Gogu-translatorul:
https://www.sst.dk/da/corona/tal-og-overvaagning
Asta se știa din primăvară, de fapt de zeci de ani, coronele mutează extrem de ușor.
Dar NU ca formă mai ucigașă, ci invers, dovadă văr-so la SARCOV2, SARS1 https://www.who.int/health-topics/severe-acute-respiratory-syndrome#tab=tab_3, care după 2 ani am mutat în non-killer.
@Edelweiss, eficiența vaccinului nu depinde de modul sau animalul de la care se transmite virusul. Ebola tot de la animal vine, Denge de la țânțari, la fel și altele, marea majoritate. Și, da, se mutează, devin mai violente, dar n-are treabă cu ce ar trebui să facă vaccinul.
Problemele sunt altele.
Una: dezechilibrul ecosistemului. Azi omori nurcile, ieri liliecii și pangolinii, mâine porcii, poimâine altceva și treaba devine nasoală. Există deja cazuri cu porci în State, similar cu ce se întâmplă în Danemarca, dar sunt trecute deocamdată sub tăcere fiindcă lovești rău în popwlația lumii dacă te apuci să omori masiv sursele de hrană, nemaivorbind de impactul economic al acestei măsuri.
A doua problemă: imunitatea. Vaccinurile întârzie fiindcă nu se reușește stabilirea unor tipare legate de asta. Există oameni care capătă imunitate după ce se infectează. Dar cât? Păi, aici e problema. Media e de 72 de zile. Unii sunt imuni 90, alții mai mult, alții câteva zile și alții deloc. Și nu se poate determina de ce. Iar excepțiile alea de la media de 72 de zile nu sunt câteva, ci câteva sute deja. Și asta e dubios la acest virus, asta dă studiile peste cap și-i face pe cei care se ocupă cu studierea și producerea vaccinului să se dea cu capul de pereți momentan. Pentru că, fără să stabilești clar cum funcționează virusul și ce se întâmplă după ce îl iei, habar n-ai cât de eficient va fi vaccinul, cât va fi perioada până e recomandat rapelul, dacă va fi cazul și așa mai departe. Iar numărul mare de excepții nu ajută deloc, că nu poți să scoți vaccin care să fie eficient doar în cazul unui procent de oameni, când nici măcar procentul acela nu poate fi stabilit.
@Ionut,ai punctat mai bine ca mine.
@Ionuţ, aşa e informaţia dată la ştiri, cum scrie Edelweiss.
<Autorităţile sanitare au identificat tulpini de virus la om şi la nurcă ce prezentau o sensibilitate redusă la anticorpi, existând riscul de a afecta eficacitatea viitoarelor vaccinuri, a mai spus premierul Mette Frederiksen, într-o conferinţă de presă.
„Virusul care a suferit mutaţii la nurcă poate prezenta un risc pentru eficacitatea unui viitor vaccin”>
Informaţia este destul de vagă, noi nu suntem epidemiologi nici savanţi. Însă observ că se accentuează ideea că mutaţia de la nurcile acelea poate diminua drastic efectele vaccinurilor făcute cu atâta efort până acum. De accea se încearcă stârpirea virusului mutant prin stârpirea nurcilor gazdă.
Hai c-am auzit-o si pe asta! Cica daca omori animalele din crescatorii se dezechilibreaza ecosistemul!! Terror!
Nu e nevoie de prea multa perspicacitate pentru a intelege cum ajung aceste animale sa contribuie la echilibrarea ecosistemului. Explicatia este extrem de simpla si la indemana: de cate ori defecheaza un porc, o fiinta cerebrala superioara se simte mai satula.
Eu nu înțeleg faza cu piețele si cu parcurile, neam! Ce mall-urile si hipermarket-urile, au niște sisteme de filtrare a aerului la nivelul avioanele? Sa vezi prețuri acum la legume si fructe. Si sa nu aud faza cu samsarii din piete, ca la mine alea din piețe sunt mult mai bune. Unii sa vegheze la aplicarea restrictiilor deja existente nu avem.Doar Rafila spunea ca avem infecții, cu preponderență, de la mijloacele de transport in comun.
Am auzit niște povești cu restrictii prin Europa, de m-am speriat. Am senzația ca guvernele au intrat intr-un panic mode, încercând sa o lungească pana la mult așteptatul vaccin.
Panica este dată de presiunea pusă pe sistemul de sănătate. În curând, dacă nu se iau măsuri drastice de către guverne, spitalele vor fi sufocate şi tratamentul bolnavilor se va face ca pe timp de război (lipsă paturi, medicamente insuficiente, medici şi personal medical insuficient şi over-worked, risc crescut de infectare în rândul acestora, penurie de echipamente de protecţie etc). Şi atunci mortalitatea va creşte.
Plus că dacă spirala infectării accelerează, sectoare economice care acum funcţionează (şi încă economia funcţionează, şi funcţionează bine, văităturile horeca nu se pun), vor fi afectate (prea multă lume bolnavă). Cred că asta încercă să evite guvernele. Oricum nu există o soluţie optimă în acest moment.
Ce mă frapează e că există multă lume suficient de inocentă încât să nu se gândească deloc la scenarii de-astea apocaliptice în care se poate pierde controlul.
Comentariu beton!15
Pe ce pariem că puștii se vor reorienta și vor face chefuri ziua?!
Zici că domnii și stăpânii noștri n-au fost tineri niciodată.
Apropo, alegerile se țin ziua, nu?
Vreți să steie juniorii care știu că C19 are șanse mai mici să-i killăreasCĂ CA un trăznet din senin, deci să steie pe curul lor?
Fără chefuri?
Amendă de 1.000, 10.000, wtf CU CONFISCARE DE BUNURI dacă n-o plătești în o lună, să zicem, dată la aparținători, nu au bunuri, muncă în folosul comunității, ești voinic curajos?!, ia lucră tu în zonele covidice, găsim noi ce să faci chiar dacă n-ai specializare.
Și totul filmat, fiecare caz, și dat la știri cu nume și prenume:
Gicu Amotostivuitoresei, Mărie Jianu și încă alți 10 puberi, la cei minori tac-so sau mă-sa, cu vestuțe portocalii și costume de protecție, dă la vâsle cu t-urile și măturile pe holurile de la Babeș fiindCĂ Chef cu strigături în pandemie.
Dar pentru asta ar trebui să penalizăm și mafioții cu cârciumi, care face chefuri PROTEJAȚI de sistem.
Nda, cred ca la noi nu merge cu bunul simt, ci e nevoie de masuri restrictive si amenzi consistente si la greu.
Locuiesc in minunata capitala a patriei noastre. Cred ca de cel mult 5 ori am vazut fortele de ordine atentionand oamenii sa poarte masca – si ii sareau pe cei cu masca sub nas, dintr-un oarecare motiv… Dupa ce treceau jandarmii sau ce erau ei mai departe (inclusiv in metrou), de cele mai multe ori indivizii si individele isi dadeau jos masca. Nu am vazut nicio amenda data, nu personal.
Acum cateva luni, langa un ADP, cateva autocare. S-au umplut de oameni, nimeni nu purta masca! In apropiere, o masina de politie. Ii spun politistului, iar el raspunde: „nu ne ocupam noi, ci colegii de la circulatie!”????
In cartierul meu din sudul capitalei, pe strada mai mult nu se poarta masca. Se scuipa pe jos intr-o fericire. Nici in magazine nu se prea poarra masca (la Mega se mai poarta, la Profi si unele marketuri de cartier, mai niciodata!)
Oricum, nu mai astept prea multe de la fortele de ordine, din ceea ce am observat pana acum. Nu dupa ce imi povestea o prietena ce teorii aberante imprastie unii dintre ei. Si nu dupa ce i-am vazut pe doi politisti aruncand pe fereastra masinii paharele de cafea (ma manca sa le spun ceva, asa ca m-am apropiat si le-am spus dulce „domnilor, vedeti ca v-a cazut ceva pe geam!”)
Am raportat din teren, scarbita si revoltata si cam speriata.
@Silvia: cercetătorii britanici de origini dubioase au făcut un studiu prin care se dovedește că scuipatu’ ca melteanu’ pe stradă și numai e un leac popular anti-covid, apărut de la Osman-pașa încoace. 😀 😀 😀
Dacă ar fi un premiu pentru prostie, sigur l-ar lua muntenegrenii care l-au pupat pe patriarhul lor, decedat de Covid.
@Cristina: patriarhu’ muntenegrean a fost „sfințit” înainte de punerea-n sicriu printr-o baie de vodka Grey Goose, de acolo-nghesuiala la pupăciune. Nu toți se pot lăuda cu asta. 😀 😀 😀
@John Temple
Hahahaha… rad eu, dar nu e rasul meu.
Asa se explica perseverenta vecinilor mei de cartier în a-si lasa un procent insemnat din productia zilnica de saliva pe trotuarele capitalei. Pffff, sa ma mai plang de slalomul pe care il fac printre aceste neintelese leacuri populare frumos imprastiate pe caldaram!
Intr-o zi, cand nu eram prea bine dispusa, l-am intrebat pe un domn de ce scuipa pe jos. Nu a raspuns el, ci purtatoarea de cuvant, consoarta dansului. „Pai daca asa ii vine, ce sa faca!?”
FCP în ADN! Hihihihi. Dacă nu îi bătea nici pe ăștia era jihad acasă! În sfârșit o victorie acasă!
Alţii sunt supăraţi că au luat cinci de la as roma… tu eşti bucuros că fcp a bătut rapidu’ 🙂
Hamilton – posibil septuplu campion mondial de weekendul trecut 🤪
Fiecare cu ce-l doare 😉
Unde joacă Hamilton ăla şi câte goluri a dat ?
@Shoric, să fiu sincer am tremurat pe final. Am un amic din Rm. Vâlcea care mereu când joacă FCP-ul îmi trimite mesaj cu Forzza Știința. Nu îți imaginezi ce bucurie am simțit când au dat golul de 2-0! I-am trimis poză cu scorul de la Chindia cu Craiova! Cred că se zgârie pe ochi la scorul acesta de acum 🤣🤣🤣🤣.
@Habare, sa fim sincer Hamilton are mașină… nu se mai bate nimeni cu Mercedes-ul de vreo 7 ani dacă nu mă înșel. Doar Renault au mai avut un puseu de orgoliu. Când ai mașină care să te ajute în curse, e normal să fi sextuplu campion mondial!
S-a interzis circulația noaptea pentru:
– a-i mai descurajape tinerii pe care îi vedeam prin fața blocului, sau prin cine știe ce unghere, tragând de o țigară, o bere sau de o fată;
– a-i mai opri pe cetățeni să circule aiurea, în vizite la crâșme sau prieteni;
– a atrage atenția populației că urmeză închiderea circulației ziua;
– toate studiile arată că la rece virusul se răspîndește mai repede.
Nu s-au închis mall-urile pentru că:
– sunt idioți și au cedat presiunilor mafiei mall-urilor;
– lumea mai cumpara câte ceva, mai strânge statul un ban;
Au închis piețele pentru că:
– întradevar, era o aglomerație necontrolată, vânzătorii nu respectă nici un fel de regula, și nici nu prea au cum;
– statul nu strânge mai nimic de acolo (ceva TVA, puțin spre nimic);
– nu le pasă de cei care trăiesc vânzând în piață.
Dincolo de regulile arhicunoscute – mască, dezinfecție, distanțare, eu aș face o campanie de educație sanitară: ce factori trebuie să monitorizezi – temperatură, saturație în oxigen, etc, pentru a-ți cunoaște starea de sănătate. Poți fi oricând purtător de virus, cu simptome minime sau deloc, ceea te transformă într-o bomba biologica.
Și aș baga bani în testare, 35.000 teste pe zi e puțin de tot, circa 2 la mie din populație, adica ne testăm toți în 500 de zile. Ca stat, n-ai cum să lupți cu boala așa.