A trecut o lună de când a început școala și trebuie să recunosc că sunt relativ uimit. Stați că vă explic imediat. Dacă în primăvară, când s-au închis școlile și toată lumea a trecut rapid la online, lucrurile stăteau nasoluț spre nasol, poate chiar hilar pe alocuri, pot să vă spun că acum văd la clasa fetelor cu totul și cu totul altceva.
Se fac ore la modul serios, învățătoarea le predă și-i ascultă exact cum făcea la clasă, prin urmare copiii nu mai au durerea aia în pix din primăvară și se implică și ei. Pe scurt, nu știu cum e în alte părți, dar la mini-fashinoiste e mai mult decât ok, așteptările mele au fost întrecute și încă bine de tot.
Totuși există două chestiuni pe care nu le înțeleg nici dacă mă pici cu ceară.
Prima. Orele de sport online. Bănene, e hazliu spre ridicol să le văd pe fete dând din mâini prin casă sau sărind încetuc pe loc, la ora de sport. După care, când îl mai aud și pe cetățeanul profesor de sport rostind cât se poate de serios: „acum trecem la fandări”, mă pufnește râsul urât de tot și ies din cameră. Nu, serios, cred că e absolut limpede pentru toată lumea că orele de sport online sunt mai inutile decât cratima pentru analfabeții funcțional care cred că boala nu există. Pentru ce se insistă cu ele? Că nu mă prind.
Și a doua. Părinții. Bine, nu toți, dar mulți dintre părinți sunt groaznici, frate. Le șoptesc copiilor răspunsurile la ore. No fucking joke. Îi aud șoptind răspunsurile la ce-i întreabă învățătoarea. Fetele fac școală din camere diferite, prin urmare de multe ori una dintre ele stă exact lângă mine, deci aud absolut tot. Inclusiv pe părinții ăia care le șoptesc copiilor răspunsurile și mi se face rușine de rușinea lor.
S-a ajuns atât de departe cu treaba asta cu suflatul și e atât de penibil, încât a dat biata învățătoare mesaj pe grupul de părinți rugându-i să-i lase singuri în cameră, sau măcar să nu-i ajute, la nu știu ce test pe care îl au de dat chiar azi. Și nu mă duce capul să pricep. De ce, frate, de ce-ai face așa ceva? De ce n-ai lăsa copilul ăla să se descurce singur, cu ce știe, cu ce-a învățat, pe puterile lui? Mă depășește, vă jur.
Acestea fiind zise, la voi cum stă treaba? Sunteți pe sistemul cu prezență fizică, pe hibrid, sau pe online? Și cum merge, sunteți mulțumiți sau aveți oareșce de reproșat? Mă rog, am întrebat și io ca să mă aflu în treabă, pun pariu cu oricine că săptămâna asta se închid toate școlile. Cel puțin în București.
Am copilul la clasa pregatitoare si face scoala in sistem hibrid. Chiar suntem multumiti … adica nu ma asteptam sa functioneze invatamantul online la copii asa de mici. Bineinteles ca se fac apeluri disperate pe grupul de parinti sa nu mai auzim in fundal „sa vezi ce mama de bataie iti dau” sau „nu mai sta ca un bou, zi si tu ceva”.. Maxim sunt bunicii care canta cu copiii :))
Comentariu beton!165
Frate, cât am râs. 😀 😀 😀
Ce bunici simpatici! M-ati provocat, imi iau liber o zi de la job si stau si eu cu fiica-mea sa vad ce se intampla.
Plate fi foarte simplu: mandria .ca stiu raspunsul si nu se pot abtine. Asta ar fi maximul penibilului.
Comentariu beton!30
Vrancea nostra i o comoară. Am in dotare 2 bucăți, vlăjgani la peste 1.90. Cel mic, ca sa zic așa, face o saptamana cu o săptămână impartiti pe doua grupe, e a 9 a, nu cunoaște cealalta jumatate de clasă , normal ca au grupuri, grupulete pe care temele circula cu viteza luminii, eu zic ca i grafic.
La cel mare e f misto, e a 12 a si face 8-11 la școală dupa care vine repede, repede acasa ca are on line. Face sportul online si ultima oara urla profu disperat tare ca i lasa corigenti. De ce? Pai nu au adus adeverintele ptr sport😂😂😂. Nu stiu la ce i foloseste, ca dacă lesina copchilu intre birou, pat si sifonier eu tre sa l resuscitez🤪
Comentariu beton!220
Îhi … ce are copchilu’ ăla din poză în cană !? … pare fiert tot … pă online. Ce vrea să se facă când o să fie mare ? Blogăr cumva !?🤪
Comentariu beton!27
N-are cum să se facă blogger. Bloggerii nu învățau când erau mici. 😁
La aia m-am gândit și io. Am zis c-o fi ciocolată caldă…pentru creșterea productivității. 😜
Mda … și vacile alea mov din Elveția dau ciocolată cu lapte … fierbinte 😋
Comentariu beton!21
„Părinții. Bine, nu toți, dar mulți dintre părinți sunt groaznici, frate. Le șoptesc copiilor răspunsurile la ore. No fucking joke. Îi aud șoptind răspunsurile la ce-i întreabă învățătoarea.”
Pentru că părinții-s niște dobitoci. Au impresia că-i concurs de șoptit.
Aici, în Austria, se merge la școală normal. Nu se știe până când.
Comentariu beton!28
Aici, în România, se mai merge săptămâna asta. Pariez pe orice.
S-a cam sictirit lumea și aici. Se respectă doar de frica amenzilor, că de-ar fi după ei ar face bairam în curu’ gol. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!23
Dar spitalele sunt pline?
@MV: neah, mai avem loc destul la ATI. Spitalul din cartier e „suport Covid-19” și-ncă bate vântul la ATI.
Well… păi de-aia li s-a luat oamenilor de restricții.
În Râmnicu Vâlcea suntem online de astăzi, după un efort colectiv de durere-n Stop cyberbullying! am ajuns pe locul 2 la numarul de infectări, fetele învață online, nevasta predă online, bine că muncesc de la birou.
Comentariu beton!35
Da, mi-a zis maică-mea că e nasol.
Tot orasul Rm Valcea are scolile in scenariul rosu…Abia se misca internetu’ …copiii se descurca, parintii si ei, cu o cafea buna langa 😁😁
Dacă nici în patria hackerilor nu merge internetul… 🤭
Au furat țiganii cuprul…aka fibra optică?
Sau sunt prea mulți boți pe rețea: unul de porn, unul-doi de ransomware, d-ăștia…🤣🤣🤣
Comentariu beton!18
La noi e hibrid.
Primii 6 la catalog online, restul la scoala, sapt următoare sunt iar 6 online restul scoala. Dacă invățătoare nu ar fi pe Clasroom, doamna de engleză pe zoom si doamna de religie pe Teams, ar fi ok.
Iar cu grupurile de whatsapp imi vine sa imi iau câmpii….
Grupul clasei adică Doamna cu părinții,
Engleza cu parinții
Religia cu părinții apoi Doamna cu copiii
Religia cu copiii
Engleza cu copiii.
Ia si caută lectiile, temele, etc.
Au mai facut și copiii intre ei câteva grupuri de îti vine să iei câmpii.
Comentariu beton!50
Bună asta cu popimea online… 🤣🤣🤣
În ce clasă e fiu-tău?
A III-a
@MV: doar de mici trebuie spălați pe creier. De ce să studieze ei subiectul când/dacă-i interesează.
La mine in Constanța avem 2 săptămâni online 2 școală. Nu stiu cum sunt alți părinți dar eu il las in cameră singur ca la școală. Nu e treaba mea sa ii șoptesc pentru ca mi se pare aiurea… alții am inteles că chiar le rezolvă testarile deci….
Deși cu mare greutate puteam să înțeleg șantajul mizerabil făcut de bor în complicitate cu mî plasând „opționalul” la mijlocul orarului zilnic aî să fie obligatorie prezența acum chiar nu înțeleg de ce ți-ai lăsa copilul la mizeria aia de îndoctrinare.
La noi, 2 sapt la scoala, 2 sapt on line….cele on line nu sunt tocmai ok…..pentru copii de clasa 0. Practic trebuie sa stai langa ei sa le spui ce au de facut in caietel….ca ei nu sunt atenti mereu la ce spune doamna! Nu e ok sistemul acesta simultan, cel putin pentru cei de clasa 0. Nu au rabdare la on line, se plictisesc repede!!! :(((
Se dezbate încă. Ce zici?17
Piticutii aia de la clasa 0 nu au rabdare nici la scoala! Ei au agenda lor si tu, ca invatator/ profesor, poti sa te dai de ceasu’ mortii, ca tot degeaba. Sa-i vezi cum vin de la toaleta (ca, daca nu-i lasi sa se duca fix cand ii trece, se intampla accidente) tinandu-se de bracinari si te roaga dulce sa ii inchei la pantaloni.
Comentariu beton!59
plecata in campanie pentru reprezentanta comisiei europene, prin scolile din tara – puneam intrebari, nu ca sa-i ascultam, ci ca sa putem sa dialogam si sa le livram informatii. profii, de teama ca „ii fac de ras” au inceput sa le sufle raspunsuri. am intrebat care e pedeapsa pentru „suflat”, copiii au raspuns ca, fie nota mica, fie sunt dati afara din clasa. nu mica le-a fost mirarea cand am poftit afara din sala profesorii – credeau ca glumim – nu glumeam, ba chiar am punctat ca vom continua dupa iesirea acestora. Mai grav, adesea le suflau gresit. ex. „… bla bla… alfabetul latin si alfabet grecesc…. bla bla – Euro, simbol, epsilon – alfabet? chirilic! le sufla profa de romana si directoare de scoala, usor iritata ca nimeni nu ii prelua informatia sa ne-o spuna – atunci am subliniat despre cum ne pot incurca raspunsurile gresite venite de la altii si am dezbatut despre asumarea de a nu raspunde nimic.
Comentariu beton!47
Ce bine că i-ați dat afară de la clase. :)))))
@Mihai, si n-am zis nimic de profu’ de geogra (si directorul scolii) care, pe o harta cu continentele colorate, fara detalii, cand am intrebat care este cel mai mare continent, el sufla de zor „ala rosu!” 🙂
Comentariu beton!35
La al meu a fost online de la început. Pentru că școală veche este în renovare, iar în curtea scolii se mai construiește o școală. Mă rog, cele două școli vor comunica între ele printr-un culoar, iar în noua școală se face (în sfarsit) o sală de sport. Se mută și dotează niște laboratoare. O sa fie altceva. Diriginta le-a tot spus că imediat ce școală veche va fi gata, vor veni la școală. Nici eu nu cred că o să aibă loc așa ceva. Ni anul ăsta.
La lectii, da, și la el s-a schimbat câte ceva. Orele sunt ceva, nu mult, mai interactive. Eu tot am senzația că se pierde multă materie și că atenția lui la ore nu este aceeași că atunci când era fizic în clasă. Drept urmare am început meditațiile la mate. Cu o altă profesoară, de la altă școală. Ieri își făcea temele date la meditații și două exerciții nu reușea să le rezolve. I-am zis că-l ajut. N-a vrut, sub nicio formă. A zis că o s-o întrebe pe probă la meditații. Nu mă lasă să intervin cu ajutorul meu absolut deloc
Tot ieri supărat că profa de mate nu l-a ascultat deloc, deși, citez, „am stat cu mâna sus toată ora, mama”. Am râs la asta cu „mâna sus”.
Comentariu beton!32
M-am căcat pe mine de râs la aia cu „în curtea școlii se construiește o școală”.
Eu am râs când am auzit c-o să facă asta, dar chiar se construiește. Cu parter +2.
Tot în Râmnicu Vâlcea și eu. Eu online, soția online, fie-mea( clasa a IV-a) şi ea online de azi. Mai nasol e cu conexiunea la internet cu atâtea echipamente în același timp.Ceilalți părinti nu prea sunt acasă în timpul orelor, așa că nu se șoptește. Dar la tine măcar se șoptește corect? Sau iau copiii calificative proaste din vina părinților? Iar fie-mea a făcut serios online( zoom) și anul trecut, bineînțeles fără sport, educație plastică
Posibil să se treacă total în online doar în oraşele cu peste 3‰ infectări.
În restul se va păstra regula închiderii şcolilor doar dacă există 3 cazuri în clase diferite. Închidere pentru 14 zile.
La noi în oraş promila este de 1,5 parcă. Şi cam 98% din unităţile şcolare funcţionează pe scenariile 1 si 2: scoală față în faţă sau, cele cu elevi mai mulţi, pe scenariu hibrid – jumătate de clasă fizic la şcoală 2 săptămâni, cealaltă online, apoi fac rocada). Doar vreo 3-4 sunt în online total.
Iar dacă trece legea aceea adoptată luni de senat (e vorba de indemnizaţie de 2000/1500 ron spor de risc pentru profesorii care se expun fizic în şcoală) şi având în vedere că şcolile au autonomie să ia decizii în funcţie de situaţia lor epidemiologică, nu se vor grăbi primăriile oraşelor să ia hotărârea să închidă toate şcolile din oraş. Doar dacă nu mai au încotro şi sunt peste 3‰ infectări în ultimele 14 zile în judeţ. Dar e cale lungă până acolo în unele județe.
Scoala fizic. Dintre toate investițiile făcute pana acum, cea în scoala privata este de departe in top. Am fost la stat,ca orice om de buna credință, si am regretat amarnic, asa încât schimbarea s-a impus. Copil fericit,părinți liniștiți! Iar când a fost online, tot în top au fost.
Comentariu beton!20
La fel și la noi – școală privată și ore online – ideal.
fii-miu e a șasea. primele doua săptămâni au fost in scenariu roșu, toată lumea online și s-au descurcat onorabil, toți profesorii au intrat la
ore. apoi au intrat in scenariu galben, 15 la
școala, 15 online. cei de la școala sunt multumiți, regulile se respecta de ambele părți, exista distanțare, tot ce trebuie. cei de acasa, însă, nu văd bine tabla, nu aud bine profesorii, întreruperi, pixeli, căderi de rețea. ăștia de la școala fac poze cu ce se scrie pe tabla și cu ce scriu in caiet și le dau pe whats app colegilor de acasa, sa înțeleagă și ei ceva. una peste alta, având in vedere situația neobișnuita, noi ne declarăm multumiti.
Comentariu beton!19
Fi-miu a început în sistem hibrid (o săptămână la școală, una online) și a trecut apoi în sistem fizic.
Deocamdată e ok așa, deși eu aș prefera (pentru liniștea noastră) doar online.
Cât au fost online (anul trecu și anul ăsta), părinții au fost cuminți.
Anul trecut eu am fost cel care găzduia sesiunile online, deci știam totul.
Niciodată nu am stat în camera lui, în timpul orelor.
Normal ca fac si ore de sport. Profesorul ala ce face daca nu are ore? Intra in somaj? In concediu nelimitat si fara plata?
Mi se pare o chestie interesanta aici, in Nemtia. Toti profesorii au dubla specializare. Bine…si eu am doua specializari, dar inrudite; franceza si romana. La ei e germana cu biologie, engleza cu geografie, germana cu sport si tot asa.
Cat despre suflatul parintilor…mai vad cateodata fragmente din discutiile de pe grupurile de parinti. Ce dreaq sa le sufle aia, ca sunt unii care scriu pe acolo de trebuie sa citesti de cinci ori ca sa pricepi ce naiba vor sa spuna.
In plus, stiu din experienta ca multi parinti considera ca ei stiu mai bine decat profesorul si, deci, copilul trebuie sa faca/scrie cum spun EI, ca, in casa, EI sunt sefii.
@Ruxandra, profesorului de sport îi merge salariul indiferent dacă îi pune sau nu pe copii să se scălămbăie 40 de minute. Faza asta cu „să ne prefacem că facem ceva” este tipic românească („Mircea fă-te că lucrezi”, remember?). E școală online, copii nu au cum să facă sport din fața calculatorului și cu asta-basta. Nu-l dă nimeni pe profesor afară, că s-o termina și pandemia asta.
Eu am primit o tema de clasa a 5 -a cu scris de adult. Ca nu m -am nacut ieri sa nu -mi dau seama ca un copil de 11 ani nu poate avea scrisul acela .
Am intrebat cine i-a scris tema . A sters comentariul :))
Si era ceva cu morcovi, mere..pana mea , daca si la asta ii faci temele sa nu temire ca mai tarziu va zice ca lupii infloresc..
Comentariu beton!28
De ce n-ar lăsa copilul ăla să se descurce singur, cu ce știe, cu ce-a învățat, pe puterile lui? Pentru că nu despre copil este vorba, ci despre părinte. Despre ce știe el, ce poate el, ce vrea el. Copilul trebuie să îi îndeplinească așteptările, că d-aia l-a făcut. Să nu îl facă de râs. Pe el, pe părinte.
În Olanda se merge la școală. Deși suntem în lockdown parțial din motiv de multe mii de cazuri zilnic, școlile vor fi ultimele care se vor închide.
Comentariu beton!22
Da, păi ce să zic, poate mă apuc și eu sa le șoptesc. Că la matematică de clasa a treia încă mă descurc, iar la română le calific direct la olimpiadă, faza pe țară. 😀
Matematică de clasa a treia zici? Eu am fost șocată să constat că îmi pot ajuta copilul la chimie, o materie pe care nu am folosit-o niciodată după ce am terminat liceul. Mi-e și frică să scobesc între neuroni, cine știe ce naiba mai găsesc acolo. 🤭
Mai bine pui șorțulețul și te apuci să le faci un teanc de clătite, se descurcă ele singure cu școala. 😜
Comentariu beton!35
La noi e combinată treaba: unii online, alții acasă, în funcție de cum au optat părinții. Între timp, însă, au început să apară cazurile, unele anunțate, altele ascunse din motive care îmi scapă. Adică, școală privată, taxa e la fel și pentru online, și pentru offline, nu știu de ce continuă să se chinuie cu sistemul ăsta când ar putea să treacă totul pe online. Au Teams, a mers perfect în primăvară, merge și acum, așa că…. Singura explicație pentru batista asta pusă pe țambal (neoficial multe cazuri, oficial doar câteva, acolo, de formă) e că cei din conducere nu prea cred ei în treaba cu covidul (există semne în acest sens) și forțează offline-ul cât pot. În sfârșit, ai mei au fost online de la început, așa că nu mă stresez.
Două chestii.
Prima: există profesori care sunt atehnici rău de tot sau cu o mare lipsă pe partea de atenție distributivă. Sau rău voitori. Efectiv nu sunt în stare să facă online-ul să funcționeze sau nu reușesc să îi implice și pe cei de acasă la ce se întâmplă în clasă. În secolul 21, când poți face orice cu ajutorul tehnologiei, când mai au ăștia puțin și inventează teleportarea și „cyborgarea”, când SF-urile anilor ’80 și’ 90 devin realitate, să nu poți să îndrepți o nenorocită de cameră unde trebuie sau să îți deschizi microfonul…! P-ăștia i-aș zbura din sistem instant. Le dau copiii de școală primară lecții de IT și îi învață cum să folosească laptop-ul și sistemul. Pe bune! Ce dracu’ să vorbești despre educație modernă când omul de la catedră nu știe decât cu cretă și burete?
A doua chestie. Treaba cu părinții. Au fost vreo două încercări de intervenție a părinților în treaba copiilor la cel mare la clasa a 3-a, dar au fost faultați rapid de către învățătoare. Noi îl lăsăm singur să se descurce. Inclusiv temele și le face singur, sau își dau mai mulți întâlnire online și copia….ăăă…..rezolvă temele împreună.😜 Le face cum știe și cum poate, fix ca și când ar fi la școală.
La cel mic, la clasa pregătitoare, e mai complicat. Toți sunt mici, neajutorați, amețiți, dezorientați. Am stat lângă el în prima săptămână (la rugămintea învățătoarei), iar apoi doar în aceeași cameră cu el, mai mult ca să n-o ia la fugă sau să închidă laptopul din greșeală. Lui i-am mai șoptit câte ceva 🤣, mai ales în prima săptămână, când era frustrat fiindcă era singurul online și nu prea era băgat în seamă. Acum sunt deja vreo 4 sau 5 în online, deci nu mai are probleme de adaptare, se descurcă singur.
Partea bună la treaba cu școala online este că, în sfârșit, părinții (cei care sunt interesați) pot urmări cam ce se întâmplă la clase, cum și ce se predă, cum interacționează cadrele didactice cu copiii și ce presupune să fii elev sau profesor în ziua de azi. Ceva bun ar putea ieși din asta.
Treaba asta cu școlile e delicată rău. Inițial mi s-a părut că se rezolvă simplu, dar mi-am dat seama că greșesc grav gândind egoist doar din perspectiva mea. Nu toți au norocul să lucreze de acasă, să aibă camere destule în casă, să aibă tehnologie la îndemână, așa cum avem noi. Deci online-ul nu e o soluție pentru toți. Nici offline-ul nu e, mai ales de când a început să se confirme faptul că virusul îi afectează și pe copii, și încă destul de grav, lucru care este în continuare ignorat de foarte mulți, nu doar la noi în țară. Pandemia asta ne-a cam prins cu chiloții-n vine la nivel național și pe parte de învățământ (nu că nu ne-am fi așteptat la asta), și nu prea văd cum se poate îndrepta sau rezolva. Vor exista decalaje, carențe mari, va trebui regândit tot sistemul (n-are cine, oricum) și modernizate metodele de predare, programa, mod de funcționare al școlilor etc. Mi se pare un an compromis.
Comentariu beton!26
Știi care e problema? C-o să treacă și pandemia asta cum o trece, dar în sistemul de învățământ românesc NU SE VA SCHIMBA ABSOLUT NIMIC. Poate după ce-o să dispară și ultimul profesor născut și educat în Epoca de Aur.
@Mihai, rezistența la schimbare există, într-adevăr, și din partea părinților, și din partea cadrelor didactice, și sunt mulți, și înapoiați și încremeniți în „pe vremea mea”. Dar lucrurile se vor mișca. Contează să mai schimbăm un pic culorile pe care punem ștampilele alea. Și să nu mai „linșăm” instant orice voce care vine și zice care sunt problemele din sistem, indiferent cine e în spatele vocii. Dacă ceva arde, nu contează cine alarmează pompierii, atât timp cât aceștia vin și sting focul. Știi tu la ce mă refer. 😉
Da, da, știu exact.
Pariez că miercurea viitoare se da ordinul de trecere la scenariul roșu începând cu joi 22.10.2020
De când cu pandemia particip la multe cursuri/conferințe/congrese online (acesta este unul dintre puținele aspecte pozitive: faptul că pot lua parte la evenimente la care nu aș fi putut ajunge fizic). Prin iunie participam la un curs de cardiologie, fiind atentă ca de obicei să am microfonul închis, să nu-mi scape în eter vreun comentariu sau vreo înjurătură 😁 o colegă nu a fost așa atentă și se auzea în fundal cum se ceartă cu soțul din cauza unui apartament. Până să își dea seama și să închidă microfonul a durat câteva minute. Când în sfârșit credeam că putem începe a început să latre foarte tare câinele doctorului care ne ținea cursul. Au mai trecut câteva minute până s-a liniștit și patrupedul..
A trebuit să răspundem și la câteva întrebări, mie n-a avut cine să-mi sufle 😅
Comentariu beton!29
Nu știu de ce spui că nu se pot face ore de sport online.
Clar nu poți face orice, dar se pot face exerciții de gimnastică, întinderi, exerciții de respirație, de mobilitate etc.
Pentru că nu există o sală în aproprierea locuinței mele, eu fac chestii din astea, sunt postate milioane de filmulețe pe YouTube.
E drept că la început era circ, toată lumea își vâra capul pe ușă și se hăhăiau (nu recunosc nicicum că da, se tăvăleau pe jos de râs) dar acum o privesc ca pe o chestie normală, ba chiar au preluat și ei obiceiul ăsta. În special exercițiile de întinderi sunt benefice, pentru că dacă muncești de acasă și stai ore în șir blocat pe scaun în fața calculatorului ți se anchilozează toate cele. E un început în toate. Sportul nu e doar alergat, cardio, fotbal sau mai știu eu ce. Numa’ zic.
Comentariu beton!39
@Mona, nu compara ce faci tu acasă, singură, lucrând anumite chestii pe care ți le dorești, cu ora de „educație fizică” pentru 35 de copii. Ăla e sport cum sunt eu Hemingway.
Mai sunt și unii profesori de sport care le explică elevilor cum stă treaba cu alimentația echilibrată, cu postura corectă, cu șahul, etc. și crede-mă că altfel se asimilează și propagă informația și interesul în grup organizat în comparație cu aceleași chestiuni implementate la nivel de individ. Intervine spiritul gregar și competitivitatea. Acest fapt chiar mă bucură!
Comentariu beton!23
Imi cer scuze ca intervin, departe de mine gandul sa fac misto, dar puteti sa ne explicati cum va intindeti?
Va multumesc in numele meu si al celorlalti curiosi. O zi buna.
@Marius Mî,
Am vaga împresie că se întinde spre capul tău, cu o tigaie grea în mînă 🙂
Comentariu beton!26
Frățioare, ce bagă femeile astea în pandișpan de-s așa violente? nisip d-ăla alb de pe plajă?
Domnul Marius Mî,
Pentru explicații de întinderi și alte exerciții, vă rog să studiați celebrul manual Genunche.
Că una este teoria, alta practica, și chiar nu aș vrea să vă formați o idee greșită și să vă întindeți mai mult decât vă ține plapuma.
Comentariu beton!18
Sunt unul din parintii care a vrut sa-si ajute copilul – clasa a XI-a – la testul de fizica dat online. Am reusit sa ne certam pe o problema si sa imi demonstreze ca rezolvarea mea era gresita 🤪. Asta in timp ce era stresat ca are numai o ora sa termine tot testul, sa fotografieze foile si sa le trimita in timpul alocat. Daca n-am reusit academic sa imi arat geniul, am avut niste observatii la cit de repezit e si ce dezordonat scrie … dar sunt multumita ca stie si a inteles materia. Nu cred ca voi mai fi anuntata cind are urmatorul test la fizica 😀
Comentariu beton!23
Clasa a XI-a aici, suntem in sistem hibrid, doua saptamani on line, doua fizic la scoala. Orele se desfasoara ok, mai putin atunci cand pica internetul la liceu si vreun elev trebuie sa dea hotspot pe telefonul propriu.
Orele de sport nu se fac deloc, insa a fost necesar ca toti elevii sa aduca la scoala adeverinta de la medicul de familie, care sa ateste ca pot participa la orele de sport… care. momentan, nu se tin nici fizic, nici online!… 😀
Școala la care merge băiatul meu e în scenariul verde. Iar asta mă bucură. Pentru că online-ul e, în mare parte, varză. Când cu alegerile și ziua profesorilor, de-au stat acasă, au avut, teoretic, ore online. Practic, din câte ore au avut, au făcut doar matematica. În rest, le-a mai dat câte un profesor o temă pe whatsapp de făcut pentru ora următoare, fără să predea sau să încerce să intre pe zoom sau ceva. Mă rog să rămânem în scenariul verde cât mai mult, că suntem praf în cea mai mare parte la capitolul online
Ca tot am zis ca al meu e in verde. Tocmai ce i-au anunțat la scoala ca de luni trec in galben… Dumnezeu cu mila
Deocamdată pe sistemul german fără măști in clasa, doar pe coridoare și in curte.
Fete I-a și a -IV-a,scenariu hibrid, săptămâna asta amândouă acasă on-line. Sotul profesor 2 zile merge fizic la scoală pentru cei de a -IX-a și a -XII-a, 3 zile ore online cu restul claselor. Eu, lucru de acasă! Distracție maxima! Stam toți 4, fiecare intr-o camera si vorbim/ascultam.
Într-adevăr, fata de ce era in primăvară, se lucrează! Dar orele de sport se fac doar cu jumătatea de clasa care este prezenta la scoală.
Mai greu mi se pare ca ii este soțului meu, il aud tot timpul spunând „deschide camera” „închide microfonul” „trezește!”
Clasa a XII-a, liceu, București.
La vară, BAC!
Până acum au fost la școală toți din clasa lor (31 !), dar în urma apariției în liceu a 3 cazuri (elevi + prof.), acum învață în scenariul roșu două săptămâni. Și pe urmă… om trăi și om vedea!
Hai, sănătate!
De luni, numai online. Afis facut de el si lipit pe usa „am ore” de nu misca nimeni prin casa. Ce soptit, nici pisica nu are voie in camera lui. Sa nu se tranteasca vreo usa de la curent… e cam ca la ora de pian, sta fiecare cumintel pe unde are treaba, nu vorbim tare in hol, sa nu deranjam :))) Bine ca ne lasa totusi in casa si nu stam prin parcuri :))))
Comentariu beton!55
@Flavia,
Eh, nu te relaxa. De pe la 17-18 ani o să vă trimită și prin parcuri, ocazional 😂
Comentariu beton!25
@Laura, câte ture de parc poți da, mai ales dacă e frig afară? Un cinema sau un teatru plus o cină la restaurant rezolvă elegant problema. 🙂
Comentariu beton!18
@didina,
Exact. Îmi și imaginez scenariul:
mama – Maine seară mergi la cinema?
adolescentul – Nu. Voi mergeți la cinema, că eu am treabă acasă
🙂
Comentariu beton!21
@Laura, dă-l încolo de imaginat, îi venise gașca în vizită și ne-a întrebat dacă nu vrem cumva să ieșim în oraș. (Asta era înainte de pandemie, desigur.) Data viitoare cred că îi cer și bani de bere. :)))))))))))
Comentariu beton!36
Da’ la Religie cum o fi? Vreo slujbă de la Patriarhie, cu participarea lui Danny
Şcoala se ține hibrid, dar am avut opțiunea de exclusiv online. Singură în cameră, deci nu ştiu ce fac alți părinți. Aud prin uşă doar că e un copil, care la interval de 30 de secunde zice: „Doamna…?”. Doamna cred că are boxele date încet în clasă când nu îi întreabă ea ceva pe copiii de pe google classroom, deci nu îl aude 😀
”De ce, frate, de ce-ai face așa ceva? De ce n-ai lăsa copilul ăla să se descurce singur, cu ce știe, cu ce-a învățat, pe puterile lui?”
Pentru că sistemul românesc nu implică pe nicăieri prezumpția că un copil chiar trebuie să învețe chestii, eventual folositoare. Nota în schimb poate penaliza întreg viitorul copiilor. Prin urmare: sistemul este greșit, deci orice faci ca să îl fentezi este corect.
Analfabeți – funcționali sau pur și simplu – care cresc următoarea generație după chipul și asemănarea lor, dar cu diplome mai colorate și mai importante. Tot sistemul de învățământ din România este pervertit – cu bună știință, zic eu, pentru că sunt un naiv care crede că nu poate să existe atâta prostie aplicată pentru atât de mult timp. Cred că stăpânii stânei vor oi (și eventual măgari), nu câini ciobănești; oile sunt mulse, tunse și ”transhumate” fără bătăi de cap. Și votează cum le spui.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Noi mergem fizic la școală de când a început. Sper sa mai rezistam asa cât s-o mai putea. Sunt putini copii în clasa și mobilierul permite sa stea cât de cât distantati. Dar e dureros pentru copii. Cade pixul… dă-l sa îl dezinfectam, doamna nu are voie sa ia caietele acasă, sa corecteze temele, copii nu au voie sa se atingă între ei, sa împrumute lucruri, sa o atingă pe doamna…. Ei chinuiți cu distanțarea și la poarta scolii o inghesuiula ca pe vremuri la alimentara.
Am grija de 3 copii în Italia. Copii primesc dezinfectant de maini de la scoala + 1 set de masti (10 bucăți pentru 2 saptamani) si merg la scoala zilnic având un program normal. Nu stiu daca se aplica peste tot același sistem. Masca o pui pe fata inainte de a cobori la scoala, o dai jos cand te-ai așezat si o repui cand te ridici. De asemenea purtarea mastii este obligatorie de îndată ce ieși din casa si o dai jos doar atunci când mananci/bei.
Atât timp cât mulți copii (ca să nu zic mai bine de jumătate) din mediul rural se culcă flămânzi și locuiesc 5 într-o cameră școala online este doar un concept fancy aplicabil pentru oamenii cu anumite posibilități financiare, care își permit să dețină un laptop/tabletă și conexiune la internet. Și sigur că ne putem enerva/supăra din cauza a ceea ce se întâmplă în timpul orelor online, dar cel mai trist lucru este că în acest moment sunt mii de copii care nu beneficiază și nu vor beneficia in viitorul apropiat de nicio educație.
Și nu, să ia Covid de la școală și să îl ducă acasă nu este o soluție, dar nici această indiferență și bătaie de joc a autorităților față de o bună parte a populației nu este.
Comentariu beton!25
Corect.
Sa vezi faza ca la noi la sport i-a pus sa joace sah, cine castiga ia 10, cine pierde ia 4… te doare mintea. I-a pus la genul „aveti timp pana luni sa invatati sah si de luni jucati unul contra altuia si luati note”. Acum ma gandesc sa caut o schema pe net, sa o invat pe junioara si sa sper ca adversarul ei nu a facut la fel.
Invaț-o ceva, cât de cât acolo și spune-i să ceară „doamnei ” să joace cu ea. pun pariu că puștoaică ta câstigă.
Doar cineva complet habarnist de șah poate zice așa ceva.
Și eu sunt habarnistă cu șahul, dar măcar m-am uitat la primul film din seria Harry Potter. 🙂
”De ce, frate, de ce-ai face așa ceva? De ce n-ai lăsa copilul ăla să se descurce singur, cu ce știe, cu ce-a învățat, pe puterile lui?”
Să zic și eu. Pentru că ei (mă rog, unii dintre părinți) o văd altfel: poate că suflatul este, în capul unora, o variantă a lui ”îmi ajut copilul”. Mie deja îmi este cam clar că pentru unii părinți/oameni, ”a trișa” (în diverse moduri) a devenit (din motive diverse și justificabile), o fațetă a lui ”a ajuta”. Iar unora dintre copiii acestor oameni poate că a ajuns să să li se pară perfect normal să li se sufle, să li se facă temele/proiectele (parțial sau cu totul, de către alții), să se îngrijească alții de orar (de transmiterea lui și a modificărilor apărute) sau a temelor, inclusiv la gimnaziu, fie că-i vorba de clasa a V-a, sau de clasa a VIII-a. Altfel nu-mi explic cum de în ambele grupuri de părinți văd frecvent întrebări de genul ”Ce temă au la …?”, ”Ce ore au mâine?” , iar în partea copiilor, atunci când unul dintre ei a propus la ora de dirigenție să li se transmită și lor direct, nu prin părinți (care, în vâltoarea discuțiilor de tot felul, mai ratează informările de genul din partea dirigentului) informațiile ce țin de relația zilnică școală/profesor-elev, unii colegi au sărit ca opăriți ”ăăăă, nuuuuu”!
Desigur, să nu vorbesc cu păcat, sigur sunt și copii care, urmând modelul părinților, ajung, în timp, să se descurce perfect și singuri, pe propriile puteri: inclusiv să trișeze, să copieze, să diverse.
„Desigur, să nu vorbesc cu păcat, sigur sunt și copii care, urmând modelul părinților, ajung, în timp, să se descurce perfect și singuri, pe propriile puteri: inclusiv să trișeze, să copieze, să diverse.”
Cam tendențioasă/ malițioasă … nu consideri !?
Ba cam consider.
Era de asteptam sa se inchida tot 🙂
Doamna Anduța,
Iar vorbiți cu păcat că ați scris mult dar io tot am înțeles la ce vă referiți că nu e greu să se vadă că nu vă convine treaba cu viza și atunci toți sunt hoți și mincinoși. Și nu aveți deloc dreptate că poate io m-am născut în București și am mai multe drepturi ca matale care ai venit aici mai târzie să faci școli înalte și mai bune că asta a fost o sansă bună pentru matale.Că am citit și cum primeai pachete grele cu mâncare. Și asta nu e rușine să vrei să înveți la școli bune. Fiecare face cum poate el dar cum zici matale că …să diverse … este urât ce vrei să insinuezi.
Stimata doamna Cotcodac, ca presedinte al fanclubului Anduta tin sa va informez ca o va lasam fara pene daca va mai luati de obiectul adoratiei noastre. Daca vreti sa dormiti fara griji noaptea, va rugam respectuos sa nu mai apelati la manevre subversive la adresa acestei minunate fapturi, altfel s-ar putea ca sa primiti vizita unei vulpi !
Am citit viza unei vulpi.
Doamna Cotcodac, ba dumneavoastră nu aveți deloc dreptate. Nu am scris deloc mult, dimpotrivă, am fost super extra succintă. :-))
Doamna Anduța,
Adică cum? Vaț-i sucit?
Pe zvonul că în viitorul apropiat se vor închide şcolile şi pe la noi au început profesorii să de-a teste peste teste să nu cumva să rămână copii fără note deşi se face hibrid şi toată lumea este stresată, mai ales copiii. Am două colege la muncă care au copii la şcoală şi le-am spus să încerce testele Brio. Reacţia a fost… meah, a luat copilu’ meu numa’ note de 9.5 şi 10 şi uneori un 8.5 la ultimele teste.
In Germania, in landul Bavaria unde locuiesc, se merge normal la scoala. Se tin toate orele, inclusiv orele de inot. Daca un copil este confirmat pozitiv, nu se inchide toata scoala. Clasa unde invata respectivul elev intra in carantina 14 zile. Colegii lui, inclusiv parintii acestora, sunt testati si trebuie sa ramana in carantina pana primesc rezultatele la test. Pentru cei a caror rezultat este negativ, carantina nu mai este obligatorie, insa toti elevii din clasa respectiva raman acasa, si vor invata online timp de 2 saptamani. Toata scoala intra in carantina doar daca sunt mai multe cazuri confirmate in clase diferite. Deocamdata se merge pe acest scenariu, dar la cum creste numarul de infectari si in Germania, lucrurile se pot schimba.
Bai ce înseamnă hibrid? Jumate la școală jumate acasă și pe urmă invers?
Azi am facut al 4-lea test Covid în decurs de 6 luni… Mi-a băgat ăla bățul pe gât de mi-a venit rău. Acum 2 săptămâni a venit o gagică finuță nu am simțit nimic!
Da. Fix asta.
Doar pe gât, Alin? Nu și în nas? Norocosule!
Eu la primul test am avut un șoc, nu-mi imaginasem cât de nașpa poate fi. I-am recunoscut doamnei care recolta că a fost cât pe ce să sar din scaun și s-o iau la fugă. Și am mai fost curioasă cum reacționează copiii la treaba asta. Cică avea vânătăi în zona abdomenului de la niște picioare încasate de la niște pitici, ca reacție spontană la procedură. 😬
@Anduța de fapt alea 6 luni sunt numai 6 săptămâni. Primul a fost și din nas… cel făcut acasă! Fac testul ăsta mizer odată la două săptămâni. Este stresant! Ultimul a fost nașpa rau. Ziceai că tipul cântă la omulețul meu.
@Mișule mă gândeam eu că asta înseamnă 🙋🏻♂️. Merci!
E mai nașpa decât extrasul faringian?
Amandoua ( cls pregatitoare si cls VI ) online … la a VI a este acceptabil … la pregatitoare inca nu am reusit sa-mi dau seama daca fac ore la scoala sau participa la o activitate copil-parinte/bunic. Sunt cativa copii care stau singuri, ceilalti au un adult in imediata apropriere care ii deschide cartea/caietul, ii da creionul, ii decupeaza, coloreaza, dicteaza, ii spune ce sa raspunda, il mangaie, il piaptana, si lista poate continua… Nu conteaza daca au inteles sau nu, important este ca au fost bifate obiectivele zilei…
Legat de orele de sport pe acelasi principiu sa inteleg ca tie ti se pare inutil ce au făcut si fac in continuare cei care se antrenează de acasa in pandemie sau cei care preferă să facă work-out de acasa si nu la sala ? Copii nu au nevoie de streaching si miscare in timpul pandemie ?
Copil de clasa a IV-a, oras cu aproape 5 cazuri la 1000 locuitori in jud. Alba, scenariul rosu.
Copiii sunt minunati, s-au adaptat din primavara, folosesc Teams de parca s-au nascut in fata calculatorului.
Invatatoarea… 60+, cu toata lipsa capacitatii de adaptare specifice varstei.
Orele de matematica si romana se fac decent, la restul contribuie masiv parintii, de la educatie civica la AVAP.
Eu lucrez in camera alaturata si aud discutiile dintre invatatoare si copii. Imi vine uneori sa intervin sa ii spun doamnei ca a striga nu e o solutie, ca in secolul acesta nu vreau copil docil si ascultator, in pozitia ghiocel.
O problema mare am insa cu manualele, sunt pline de greseli. Am gasit greseli in cel de romana, de stiinte, de mate. Nu poti sa lasi un copil de 10 ani sa citeasca un text cu dezacorduri gen „am doi verisori, numele lor este Diana si Andrei.”
Nu am citit chiar toate comentariile, dar pare că doar la fi-miu se face școala normal… 🙁 (București, sector 3; școala vecină a început din start online… bănuiesc că la noi, la sondajul primit de părinți, au răspuns majoritar că vor fizic)
Fiindcă suferă groaznic și la o banală răceală (probabil și o combinație cu alergiile respiratorii), și ptr că nu am reușit anul acesta să facem nici vaccinul antigripal, l-am ținut acasă până după alegerile locale (eram sigură că vor Închide școlile după aceea și rămânem așa).
Până la urmă… l-am dus. Îi era oricum dor de doamna lui 🙂 e clasa II-a.
Acum ne-au întrebat dacă avem device-uri ptr copii în caz de online… de parcă nu știau din primăvară deja…
Eu sunt curios cine sta cu copii de pana in 10ani ca acestia sa poata face cursuri online. Cand parintii sunt plecati la munca de la ora 6 dimineata pana la 6 seara si acestia mai lucreaza si pe salariul minim si nu isi permit o bona.
Nu stiu daca cineva a pus aceasta problema
Doream sa va spun ca exista un site care se numeste au pair world (un fel de cultural experience/exchange). Ideea este urmatoarea: selectezi locația de unde dorești sa fie persoana, varsta, sex, naționalitate, dacă dorești sa iti faca light housework, dacă dorești sa aibă permis de conducere și alte detalii si ii trimiți mesaj si va înțelegeți în legătură cu asteptarile. Persoana respectiva va locui cu voi (o camera separata), ii vei oferi mancare si va face parte din familia voastra în timp ce va avea grija de copii voștri. Salariul incepe de la 200€ si de obicei nu depășește 500€, asta stabiliți voi în funcție de buget. De asemenea de obicei persoanele care fac acest lucru au deja un background în babysitting si va pot oferii recenzii din partea familiilor anterioare. Perioada poate fi de la 1 luna la câțiva ani, poți schimba au pair-ul dacă exista probleme.
Aceasta este o alternativa pentru cei care spun ca nu au cu cine lasa copii sau sunt depășiți de situație în aceasta perioada😊
PS: copilul va invata si o limba straina ca germana, engleza, chineza, filipineza, italiana, franceza, spaniola, you name it.
Aha si de unde sa ia parintele 200€ daca am i parinti lucreaza pe salariul minim?
Sau poate nu stiti cat este salariul minim in romanaia!!!