Hai că nu vă rețin mult azi, vreau doar să vă povestesc pe scurt o chestie foarte mișto.
Vă ziceam ieri c-am plecat spre Oradea. Apropo, mulțumesc pentru toate comentariile cu ponturi despre ce se poate face acolo. De unde plecasem fără să am nici cea mai vagă idee despre ce-am putea să vizităm, acum am prea multe obiective de văzut, de n-o să știu la care să mă duc mai întâi.
Așa, revenind, am plecat, dar ne-am oprit să dormim o noapte la Deva. Și pe când ne gândeam ce mama naibii am putea să vedem prin Deva asta, a găsit fashionista pe net o chestie care se cheamă ”I giardini di Zoe” și care, așa din poze, arăta senzațional. Evident, am fost să le vedem și mi-a picat fața, că locul ăla arată nu senzational, arată ca o bucățică mică de rai.
Dar nu asta m-a impresionat cel mai tare. Cel mai tare m-a lovit când mi-am dat seama că cineva, așa de nicăieri, a făcut minunăția asta la Banpotoc, undeva într-un sat dintr-un colț uitat de lume al României. Chestie care nu știu cum vă sună vouă, dar mie mi se pare fabuloasă.
Voi înțelegeți c-a venit un cetățean care nici măcar nu e român, e italian, s-a urcat el pe dealul ăla de lângă Simeria, s-a uitat gânditor în zare și și-a zis: „Ma che cazzo, uite fix aici vreau să fac io una piccolo bucata de Rai”. Și-a făcut-o, boss, chiar a făcut-o. Așa, de-al naibii, ca să se bucure și inimile românilor.
Iar mie îmi pică fața mereu când dau peste lucruri din astea făcute din pură pasiune, pentru că altceva n-are cum să fie. Mă îndoiesc că ar exista vreun interers major de business acolo, pentru că la fața locului, în afară de grădină nu mai există nimic altceva, nici măcar vreun restaurant.
Iar după capul meu, investiția, așa cum se prezintă ea acum, mă îndoiesc că-și scoate banii. Intrarea costă 10 lei, dar să nu vă imaginați că stă lumea la coadă. Or numai angajați care tăiau, plantau, reparau, am văzut minim 5, plus consumul de apă, plus ce alte cheltuieli mai sunt pe-acolo. Și tare mă îndoiesc că toate astea sunt plătite din ăia 10 lei pe care-i dai la intrare. De-aia trăiesc cu impresia că grădinile astea ale lui Zoe sunt făcute doar din pură pasiune.
Mno, cam asta am vrut sa vă povestes astăzi, pentru c-am rămas profund impresionat și pentru că pot să bag mâna în foc că mulți dintre voi habar nu aveați de șmecheria asta.
Asta nu e grădină, Mihai, este o declarație de dragoste!
Mulțumesc de pont.
Comentariu beton!91
Ai reușit să vezi și pozele mele? Că mie nu mi se încarcă.
Nu se încarcă dar am intrat pe link și am văzut prezentarea din filmuleț.
Nu se văd… încă 😋
Dar acum?
acum se vad. foarte frumos! am pus locul pe lista de prioritati 🙂
Ciudat, foooarte ciudat ! …..
(comentariu romanesc )
La Simeria este şi un parc cu magnolii superbe, doar că acum nu e sezonul lor. Poate faci o vizită la primăvară.
Comentariu beton!23
Nu doar magnolii 🙂
Sunt sute de specii de copaci din intreaga lume in acel parc si merita vazut in orice anotimp.
Este unic acest parc in Romania dar putina lume stie de el din pacate.
Toamna si iarna arata demential parcul datorita amestecului de culori.
Comentariu beton!22
Se numeste cumva Parcul Dendrologic Simeria?
Comentariu beton!14
Asa simplu, Parcul dendrologic Simeria. Nu are alta denumire 🙂
Superb! Am trecut pe lista cu locuri de vizitat.
Minunată.
Încă două propuneri pentru voi, dar mai ales pentru cele mici care nu au multe variante in Oradea.
1. Dacă veniți dinspre Deva să opriți la Chișcău, respectiv peștera urșilor și acolo treceți neapărat pe la muzeul etnografic Aurel Flutur, e chiar pe marginea drumului.
2. Dacă la înapoiere treceți pe lângă Turda, vedeți Fabrica de știință, proaspăt deschisă, o minune deschisă tot de un pasionat, de data asta român 🙂
Comentariu beton!34
Excelent ! La mai multe „descoperiri” ! Să avem și noi Balcik-ul nostru ! Sau cât mai multe ! Avem hectare fără număr ce pot fi amenajate ! Avem o țară cu un potențial natural imens. Doar că sunt prea puțini cei cu inițiativă.
Așteptăm mai multe poze ! (Încearcă fără prea multe umbre…. 😀 – use HDR option)
Puteam să mai editez pozele, să scot ceva mai bun din ele, dar pur și simplu n-am mai avut când să fac și asta. M-am culcat la 02.00.
La 02 00 ? Da’ ce ai făcut până la ora aia ? Poze ? 🤪
Am mai avut niște treabă, de scris ceva pentru job.
Acum 20 ani, când umblam prin țară în lung și-n lat, am găsit multe locuri mișto pe unde nici cu gândul nu gândeai. Mici bucăți de frumos într-o mare de indiferență, de te și întrebai cum naiba au răsărit acolo.
Mă bucur să aud de fiecare colțișor din ăsta și mi-ai făcut o poftă nebună de umblat.
Comentariu beton!20
Eu recunosc că habar n-aveam de locul ăsta. Este foarte frumos. Pozele alea făcute de sus, unde ai prins o suprafață mai mare, sunt vis.
Frumos, frumos dar pacat ca toata lumea goneste spre aceasta gradina, pe care mie personal nu mi se pare atat de minuntata dar trecem peste asta, si ocoleste minunatia europeana (europeana pt ca in Romania este unica si este in TOP x Europa) din Simeria si anume, Parcul Dendrologic care are sute de specii de arbori din intreaga lume.
Lacuri si izvor cu apa rece din care iti este mai mare dragul sa bei.
Plimbarile pe cararile umbrite de copacii care au crescut in zeci si sute de ani sunt de neratat, plus magnolii care infloresc primavara si pun o pata de culoare in verdelele frumos ar parcului.
Poate data viitoare cand mai treceti prin zona, faceti o plimbare si in parcul dendrologic din Simeria pe langa care se trece in drum spre Banpotoc.
Se dezbate încă. Ce zici?15
„Pe care” ăla…
Păi hai să-ți explic de ce. Aveam de stat o singură după-amiază la Deva. Can ce șanse erau să mi-o petrec pe toată vizitând sute de specii de arbori din parcul dendrologic? Dacă stăteam măcar două zile, da, dar așa nicio șansă. Ei, tot așa gândesc toți ceilalți care sunt în trecere prin Deva. Pentru că mă îndoiesc că sunt foarte mulți cei care vin la Deva pentru un concediu în toată regula.
Mda, acum l-am văzut, greșeală mea.
De mânuțele alea roșii nu prea îmi pasa și nici nu le prea înțeleg la comentariu meu.
Dar ca să răspund de ce nu este nevoie de ore sau o zi întreaga ca să vizitezi Parcul Dendrologic din Simeria, am sa las aici un nou comentariu ca poate mai sunt și alți doritori sa îl vada.
Parcul nu are sute de hectare astfel încât sa fie nevoie de o zi întreaga.
Sigur se poate sta în parc o zi întreaga dacă se dorește dar se pot face și plimbări scurte.
Parcul are multe alei care la un moment dat se intersectează cu 2 drumuri principale. Pentru a parcurge parcul într-o plimbare lejera este nevoie de vreo 2-3 ore cu tot cu pauze de admirat flori/copaci.
Exista băncuțe de popas, unele cu masa pentru picnic, altele nu.
Cândva, acum cel puțin 20 de ani, exista și o mini gradina zoologica în acest parc dar au defintat-o din lipsa de fonduri.
Parcul în acest moment este în pericol tocmai din lipsa fondurilor pentru ca nu prea îl vizitează nimeni în afara de localnici și o mana de oameni care îl descoperă accidental.
O sa spuneți ca de ce nu se promovează. Și pentru asta exista un răspuns, primăria orașului nu a putut face nimic sa îl promoveze pentru ca au fost în proces cu un moștenitor de gradul x al celui care a înființat Simeria, respectiv parcul acum foarte mulți ani.
Procesul doar acum s-a terminat și sper ca noua administrație ce va veni din toamna va face ceva pentru parc.
Ca să completez lista de activități din zona pentru doritori: la Geoagiu băi este Cascada Clocot, Grota Haiducului, iar pentru aventurosi înainte de a urca spre Geoagiu Bai este un drum ce duce spre Cheile Madei, aici după preferințe puteți sa faceți o drumeție sau doar sa cumpărați peste proaspăt de la pescărie.
Spor la vacante și relaxare!
Fain. Vacanță plăcută! 🙂
Da, știam de locul ăsta, dar n-am ajuns încă.
Ceea ce mă ingrozeste e că ajungi la Oradea pe drumul dinspre Deva care e ceva de speriat. Când pleci, ia-o spre Cluj că nu se compară.
Frumos loc. Mulțumesc de idee 😊
Comentariu de hater: „a venit italianu’ ăsta să (albească) înverzească banii la noi. Sigur e de la Napoli.” 😉😂😂
În rest, foarte frumos, într-adevăr. Bucurați-vă de vacanță!
M-am amuzat la comment. 😄
Un dislike din greseala de la mine. Scuze! Se voia a fi like. 😥
Superb,Mihai! Vacanta frumoasa!
Si mie mi-ai facut un dor de duca…dar deocamdata nu se poate.
Si inca ceva- ia in considerare doar ce-ti face bine de-aici sau din alte parti. Dar stiu ca asta faci deja 🙂
Am fost anul trecut și am rămas impresionată!!
Oricum, se construia in continuare și se plantau arbori și flori…Ce m-a frapat e faptul că nici nu-ți dădeai seama că un chioșc de grădină se construiește,nu era nimic murdar împrejurul său sau urme de materiale…
Iar taxa de intrare e modică!
Fără glumă, eu pentru vreo oră și jumătate m-am aflat în Italia!
Am fost si noi de curand acolo si am povestit un pic cu domnul.
E un investitor din zona care a facut gradina pentru nora si nepoata, iar bani pentru angajati din ce povesteau vin de fapt din nuntile facute acolo sau taxa pentru fotografi profesionisti :).
Stiu ca e prea tarziu, insa in zona e si Castelul Maria tot in Banpotoc, unde am mancat genial si arata foarte bine.
Comentariu beton!15
Si recomandare pentru fete in caz ca sunteti atrasi de dinozauri sau vreti sa vedeti fosile si sa vedeti care-I faza cu dinozaurii pitici din Romania https://www.casavulcanilor.ro/
@Razvan, Castelul Maria este unul din locurile care mi-au plăcut acum 20 ani și în care am stat de câte ori aveam drum în zonă. Mă bucur că mai există și că și-a păstrat nivelul de calitate.
La fel de uimită am fost și eu de grădina botanică din Jibou. Am fost în zonă pentru „grădina zmeilor” și am zis să căutăm ce-ar mai fi de văzut. Nu credeam vreodată să vizitez Jibou-ul, dat grădina e chiar frumoasă. Sper că mai e, că se întîmpla acum 3-4 ani.
Din păcate Grădina Botanică din Jibou este într-o continuă stare de degradare, cu jumătate din personal concediat, investiții oprite și nepăsare din partea autorităților. Dacă în continuare va rămâne actuala conducere, care n-are nici o competență în gestionarea unei grădini botanice, ba chiar a băgat-o aproape în faliment, probabil nu va mai exista în viitor. Directorul actual e mult prea ocupat de buzunarul propriu și de cultul personalității, nu de problemele grădinii.
B A N I I 😑
Se dezbate încă. Ce zici?5
Da, și io zic că se va îmbogăți din ăia 10 lei cât costă intrarea.
Vezi, se vede că ești innocent și nu te gândești la bălării, scheme ș.a.m.d. , mai ales că e italian.
Cinste ție da’ vorbele lu’ nenea Vespasian, badea Ion cu miorițele transhumate de pe munte la poale, respectiv Keyser Söze, rămân:
„Banii nu put”, zise Vespasian, în timp ce spăla banii luați din bălțile de piș din toaletele publice ale urbei.
„Frate, frate, da’ brânza-i pe ban”, zise badea Ion, cu toiagul pregătit sub lână să-i de-a lu’ fra-su, badea Gheorghe, după oache, dacă avea idei să-i fure brânza.
„Ză greităst trick ză Dracu’ evăr tras fu ză convingă ză uoărld [că] el did nu exista. End chiar așa – puff – he dispăru”, zise Keyser Soze, impersonat de o scârnăvie.
Se dezbate încă. Ce zici?2
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.4
Românii, acești campioni mondiali la aruncat cu căcat în ei înșiși. Pula mea…
ce am comentat nu avea nici o urma de invidie sau prostie in sensul ca as prefera sa nu existe sau sa fie demolat.
comentariul se vroia educativ, adica sa nu ne mai minunam de chestii care ar trebui sa fie normale, sa nu mai acceptam rahat cu lopata de la autoritati si sa mai folosim si capul pentru un pic de „critical thinking” si „logical reasoning” ca „nu tot ce zboara se mananca”. De asta e tara unde e: lasa, ca e bine si asa si „capul plecat sabia nu-l taie”
probabil ca lumea stie ca nu is pe departe de „da normal, il lauzi pe vasilescu la el pe blog”. Dar ultimele doua comentarii (rocco si phaff) demonstreaza ca romanului si daca ii dai 1 milion euro moca, gratis, pe degeaba, sa fie sa aiba, tot gaseste el un motiv sa se planga.
nu, parcurile publice din vest nu sunt asa. At fi si pacat (mie imi plac astea mai pe salbatic). Ai si parcuri publice asa. Asta nu inseamna ca e ceva rau ci ca ar fi frumos sa fie mai multe parcuri „ca alea din vest”.
„banii”. ce rusine ma, sa faci ceva pentru bani. Ce daca e frumos. Ce daca e ieftin. Face ala bani, nenorocitu dracu.
Vasilescule, trebuia sa te cacai la un colt de gard viu. Sa il inveti minte pe italiano stronzzo sa vina sa faca el chestii aici la romania!
Comentariu beton!28
@animaloo, unul din ei e hater de meserie, cred ca sti care
Violatorul pedofil ucigaș, Dincă, are prieteni italieni stabiliți prin Românica, proxeneți sofisticați cu acoperiri legale, care importă. D-ăștia stabiliți chiar în vestul țării.
Nu-i nimic, fii tu deștept și noi proști,
animalule, @animaloo.Daca va place mai pe salbatic puteti vizita in zona, Arboretumul din Simeria. Arboretumul este denumirea latina a parcului dendrologic care are origine slava. Primele referiri se fac in jurul anului1763 si a fost infintat de Gyulay Ferenc si transmis ca mostenire pe linie femenina timp de 4 generatii ultimului proprietar , inainte de nationalizare Oskay Istvan, a carei fiica dupa nationalizare si este deporta cu domiciliul fortat la Tg. Mures, apoi reabilitata, face studii in domeniu si este trimisa sa faca inventarul arborilor. In 1954 publica monografia. Arboretumul are 67 de hectare. Este imens. Trebuie cel putin 8 ore pentru vizitare. Aici sunt, conform monografiei din 2006, 2133 de arbori aclimatizati din mai toate continentele. Perioada de inflorire a majoritatii lor este in a 2 jumatate a lunii aprilie cand este f. frumos de vizitat. Mai un pic. Intrarea se plateste cred ca 10 lei . Pensionarii si elevii au reducere 50%
Tot in Banpotoc este Castelul Maria;cred ca ii apartine aceluiasi cetatean italian.Mancarea si atmosfera sunt excelente;au o gradina cu separeuri create din vegetatie(copaci,tufisuri, etc)- intodeauna m-am simtit foarte bine acolo!Exista si locuri de joaca pentru copii.
Iar daca tot sunteti in zona, dati o fuga la Arsenal Park(Orastie)si la lacul Cincis(se mananca bine la motelul Cincis,care ofera o vedere superba a lacului,de pe terasa)
Eh, mare branza, au copiat si ei parcul Sigurta.
Lasand glumele … locul asta e in ROMANIA? La 2 ore de condus de locu-mi de bastina?
Incredibil cat de misto poate sa arate.
Da, ai exact reacția mea, mai puțin timpul de condus.