Am și eu o nedumerire.
De fiecare dată când mă mai apucă revolta împotriva nesimțiților care nu respectă niciun fel de regulă sau recomandare, motiv pentru care numărul cazurilor de infectări crește și devine din ce în ce mai limpede că vara asta e cam compromisă, e imposibil să nu apară un grup restrâns de epidemiologi amatori, experți și în slova scrisă desigur, care să-mi comunice scârbiți:
„Hai, bă, nu vezi că ești prost? Se fac mai multe teste de-aia avem mai multe cazuri. Ați luat-o razna cu covidul vostru, vă afectează botnița creierul”.
Ei, de aici încolo intervine nedumerirea mea.
Cum ar trebui să mă liniștească trebușoara asta pe mine? Că nu mă prind.
E cineva capabil să-mi explice cu subiect și predicat, dar așa pe înțelesul meu ca la proști, de ce faptul că se testează mai mult e așa un fel de justificarea supremă pentru ca cetățenii cu “spiritul liber” să încalce liniștitiți orice regulă, în timp ce pe noi ceilalți ne transformă în “isterizații cu botniță”?
Pentru că în capul meu e fix invers, dacă tot se testează mai mult și cazurile continuă să crească, n-ar trebui sa facem în plm ceva, cu toții, ca să înceapă să scadă? Gen, măcar să purtăm mască, să păstrăm distanța și să mai dezinfectăm pe ici pe colo mânile și alte chestii?
Nu de alta, dar, ca să fac o paralelă, acum douăzeci-treizeci de ani nu știa nimeni exact câți analfabeți funcțional avem, că nu-i testa nici dracu’. Acum se fac teste și-am aflat că sunt undeva pe la 40%. Cu ce ne liniștește asta? Sau, dacă tot aflat câți sunt, nu trebuie să mai facem nimic ca să încercăm să mai reducem procentul?
Mno, cam asta ar fi nedumerirea mea pentru acest mirobolant început de săptămână.
Deoarece si din cauza ca nea covidu’ si a deschis reprezentanta in judet, au inceput si autoritatile sa si faca datoria. Asa ca ieri la Kaufland si Lidl nu exista persoana fara masca sau cu masca aiurea pusa. Asta dupa ce vineri si sambata am inteles ca s au dat amenzi la greu in tot orasul. Acum.ma intreb ca boul: de ce plm nu s a facut asta de la inceput minunii numita relaxare si onor organu’ a stat frumos la umbra?
Comentariu beton!69
Exact asta mă întrebam și io mai înainte. Adică noi toți vedem că nubse poartă măștile, numai cine trebuie să vadă nu vede?
Poate pt. că ăia dăștepti au găsit de cuviință să anuleze toate amenzile date înainte ! Se pare că pe imbecili doar așa îi pui cu botul pe labe , arzându.i unde.i doare mai rău ! Cine a avut ideea să pună sumele alea astronomice ca și amendă , n.a gândit.o rău !
Comentariu beton!50
Daca s ar respecta in fiecare magazin ….,
Pe Str. Moinesti este in Lidl , acolo functioneaza pe invers…adica esti prost daca porti masca ( personalul inclusiv) 😡
”Relaxarea” a fost, de fapt, ”testarea” formarii, in perioada Ordonantei de Urgenta, a reflexelor conditionate, la romani. La unii s-au format, la altii, nu… Idiotilor si nesimtitilor nu le e suficient un ”curs intensiv”… Din astia nu scoti oameni educati nici in 8 ani de scoala speciala, desi – politic – atat idiotii cat si nesimtitii nu pot fi tratati discriminatoriu…
Nu ştiu ce s-ar putea face. Eventual să le dea amenzi celor care nu respectă regulile. Amenzi care apoi vor fi declarate neconstituţionale
Comentariu beton!24
Habar nu am, cert e că dacă nu fac ceva, o să fie mai rău decât în Italia acum trei luni.
Asta cu anulatul amenzilor e cea mai de cacat scuza pe care o pot emite. Datoria lor e sa vegheze la aplicarea legii,nu sa analizeze legalitatea ei, pentru asta sunt altii. Asa ar putea f bine sa spuna ca nu mai aresteaza violatori ca unii au arestat odata si au fost achitati. Stiu, e fortata comparatia dar nu e problema politiei , dsp ului sau cine se ocupa cu respectarea regulilor sa judece daca e sau nu constitutionala amenda pentru nepurtarea mastii sau nerespectarea distantei.Ei sunt datori sa aplice legea asa cum e ea, mai departe nu e problema lor. Dar si lenea i mare.
Comentariu beton!20
@Marius M: Cunosc si eu un politist, l-am intrebat saptamana trecuta daca da amenzi pt nepurtare de masca si a spus ca „pai de ce sa dau? sa le anuleze astia? de ce sa ma chinui eu sa scriu procese verbale? lasa asa, ce ma intereseaza pe mine, sa faca ce vor”
M-am chinuit putin sa incerc sa-i explic ca se pune in pericol pe el/familia lui/altii atunci cand cresc imbolnavirile dar degeaba.
Aia e… salariul intra in cont oricum nu?
Există un singur argument care să-i determine pe oameni să respecte regulile impuse în această situaţie: să se îmbolnăvească ei înșiși. Altminteri, nu vor crede. Vor susţine în continuare că este ceva inventat, că se dau bani, că diverse.
Avem 4% transmitere comunitară. Să vedem dacă se vor lua măsuri pe zone, gen restricţie circulaţie, pe Litoral și la munte. Că acolo dau oamenii petreceri fără nicio opreliște și stau bot în bot și mână-n mână, că mai bagă și câteo horă română. Să nu-i uităm nici pe primarii psd-iști de București, care nici ei nu-s mai prejos.
Comentariu beton!41
Sunt extrem, dar extrem de curios ce se va comunica azi.
În privinţa testării este bine că s-a reușit să se ajungă la 10k teste pe zi. Numai că testarea nu este suficientă fără ca oamenii să se implice activ în prevenţie.
Saaau, sa schimbe un pic datele problemei: nu se va da nici un fel de amenda insa esti pe barba ta mosule. Daca te imbolnavesti platesti tot ce tine de spitalizare. Sau mori acasa.
Comentariu beton!29
Domnule,în loc de bună dimineața, dați-mi voie să 👍👍👍,că mare dreptate aveți;nu mai fusesem la piața halelor de 3 săptămâni, poate 1 lună;mămica mea,ăștia au luat-o rău pe arătură, măcar clienții care mișună de colo-colo să fi avut mască pe figură. Cred ca am părut deplasată cu nervii capului,dar frica de amendă e mai mare ca frica de boală. Și ca să fie tacâmul complet, ieri,vânzătoarea de la magazin tremura când vorbea de o rudă ,cunoștință, mai departe de ea ,nu locuiesc împreună ,internat în spital de virus, la terapie ,si s-a răspândit vorba intre cunoscuții lor că nu se știe dacă scapă dacă nu ajunge la Matei Balș.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Romanii numai cu calul Balan si sfantul Neculae mai pot fi educati. Altfel, o luam greu pe aratura.
Comentariu beton!30
Din păcate.
Tu vrei sa mi strici dimineata,saptamana cu articolul asta de …..vine lupul?Tocmai acum cand astept inceperea zborurilor mai ceva decat invierea a doua a lui isus.Mai,sa stii ca si aici justificau epidemologii profesionisti ,nu amatorii ,marirea nr de infestari raportate prin numarul mare de teste chiar si gurul suprem pe numele lui Trump zicea ca ….vrei numar mic ,testeaza mai putin.Una peste alta ,nu exista relaxare fara cresterea numarului de contaminari,economia trebuie pornita pentru ca altfel o sa ne omoram intre noi de foame si de aici incepe acum o alta poveste ,incercarea fiecaruia dintre noi de a se purta cat mai responsabil si incercarea de a ne continua viata altfel decat pana acum dar sa mergem inainte ,a ne inchide intr un glob de sticla nu e o solutie.
Comentariu beton!31
Întrebarea mea a fost clară. Dacă se testează mai mult înseamnă că nu mai trebuie să facem nimic ca să prevenim?
Raspunsul este clar . Nici numarul testelor , nici numarul bolnavilor nu trebuie sa ne influenteze pe noi . Indiferent de problema , trebuie sa ne spalam pe maini , sa ne dezinfectam , sa pastram distanta fizica cat putem . este semn de civilizatie . de cand pleci de acasa trebuie sa iti protejezi familia , ferindu te de boli , accidente …..sa ne alegem oamenii care trebuie sa ne reprezinte etc …asta inseamna sa fi responsabil .din pacate noi ca societate trebuie sa recunosti ca am esuat lamentabil tu ai spus 40 la suta analfabeti functionali . esti optimist …..ai uitat de prostii si analfabetii total ..
Comentariu beton!24
Trebuie sa astepti sa nu mai fie cazuri noi, nu deschiderea zborurilor. Pentru ce astepti deschiderea zborurilor? Pentru munca sau pentru vacanta?
Pe mine până la urmă nici nu mă irită atât de mult că unii oameni văd masca aia banală ca pe un instrument de opresiune (întâmplător tor ăia care acum un an urlau că vor poliție ca în SUA).
Mă irită însă că au tupeul să îi privească cu superioritate și sfidare pe cei care o poartă.
Comentariu beton!53
Exact. Că doar n-am inventat eu asta cu „isterizații cu botniță”.
Eu de o vreme ma tot intreb cine a inventat prima oara chestia asta cu `botnita`. Ca vad expresia asta folosita de tot felul de insi, unul mai superior si cunoscator ca altul…ciutacu, gadea?
Comentariu beton!21
N-o să aflăm niciodată.
fifty umbre la greu… 😋 Ce tot atâta misandrie, a ?
Pe la mijlocul lui martie, când auzeam că nu-i nici o problemă, că autoritățile exagerează, că la noi sunt puține cazuri, ziceam…..da, sunt puține pentru că nu se fac suficiente teste. Și o să se transmită virusul fără să știm și o să ne trezim că avem atât de multe cazuri care necesită spitalizare că n-o să mai facă față sistemul sanitar.
Cum ziceam și atunci, mă bazez pe mine să mă protejez pe mine și pe cei din jur. Dar în condițiile în care populația nu respectă măsurile legale impuse, iar autoritățile se fac că nu văd, riscăm o nouă blocare a economiei. Și asta mi se pare un sabotaj, o problemă de siguranță națională, chiar.
Comentariu beton!26
Pe mine ma enerveaza chestia asta cu „botnita” din alta perspectiva: eu sunt mesic veterinar, noi purtam masti din astea dintotdeauna, in chirurgie, in afara epidemiei lu’ Covidut.. Si nu mai zic de medicii umani, ca si ei sunt nevoie sa poarte constant. Si ma intreb daca astia care urla acum de faza cu „botnita” ar fi okay sa fie operati de chirurgi veniti in slapi si pantaloni la munca.. caci pt noi masca este parte a echipamentului, cum este pt ei asocierea de slapi si bermude. Si da, nu este comoda, n a zis nimeni ca ar fi.. Dar este necesara, macar din punct de vedere legal, daca nu vezi mai departe. Si nu inteleg de ce in tara asta mereu se discuta legea, de parca toti am fi senatori romani si discutam bazele democratiei.
Comentariu beton!95
Total de acord. Sunt medic internist, actualmente rezident in a doua specialitate nefrologie. De fiecare data cand am aveam vreo raceala, tuseam, etc (mai ales ca am si o bronsita astmatiforma cu hiperreactivitate bronsica si am inhalator) purtam masca, inclusiv la al doilea examen de rezidentiat iarna trecuta. La nefrologie vinerea vin transplantatii in ambulator pentru reevaluare si reteta de imunosupresoare si iar purtam masca din respect pentru ei.
Acum cu pandemia oricum o port datorita propriei imunosupresii, iar cand vad pe cate unul ca se uita ciudat la mine ca umblu cu „botnita”, ma uit si eu urat si merg mai departe. Multora nici nu am curajul sa le mai atrag atentia la cat de agresivi pot deveni 😢
Comentariu beton!52
Bai, dar nimeni nu spune de idiotii de la MS care initial declara ca la 2000 de teste sunt 350 de cazuri, dupa care revin si spun ca nu au numarat corect si sunt 12000 de teste dar cu tot atitea imbolnaviri.
Si atunci ce draq sa creada ala de vede stirea respectiva, ca de fapt totul este o mânarie sai conspiratii cu 5G.
Nu apare Tataru sau Arafat sa spuna, „bai pwlime, l-am dat afara pe incompetentul care nu stie sa lege 2 cuvinte in chestiuni de importanta nationala”… ca e de-al lor.
Comentariu beton!32
Și aici, la țărănoaia, au venit de-or dat amenzi, s-o vezi pe fata de la butiCĂ CUm își trage imediat masca pe nas când intri în incintă, în rest țăranul n-are treabă.
Părerea mea, de aici înainte vor fi din ce în ce mai multe cazuri, e normal, orișice ai face crește în progresie până ne lovește pe majoritatea, asta dacă-i corectă teoria imunității de grup, altfel pe absolut toți, dar decese vor fi, cred eu, mai puține, în marile aglomerări urbane și-a cam făcut treaba, iar în comunitățile mici se întâmplă mai multe fenomene care nu permit multe decese, părerea mea, în primul rând selecția naturelă, n-o să prea vezi la țară grav bolnav, de cancer, diabet, inimă, d-astea, trăind cu anii, i-am killărit dinainte de Covid, plus că imunitate individuală este alta, mult de povestit, dar estimez că atunci când va ajunge la noi în sat, căci SIGUR ajunge prin toamnă-iarnă, va killări vreo 5 bătrâni și cam atâta, de tineri, dacă nu sunt grav bolnavi, nu se prea atinge, fiindcă ăștia încă se luptă cu celelalte corone, alea obișnuite an de an, de dau de la rino-faringită la dublă pneumonie.
Mă repet, abia acum pericolul ca orișice trecător să fie purtător a devenit real, cred că o testare generalizată ne-ar da peste un milion de cazuri, dacă nu mai multe.
Comentariu beton!16
@ Tiberiu, problema este că visăm la imunitate și mereu o invocăm atunci când vrem să justificăm în plan personal opoziția noastră la măsurile de protecție. În acest moment se știe că perioada de imunitate este foarte scurtă spre deloc. Acum se cercetează felul în care acționează viruselul pe moșternirea primită de la părintele HIV.
Suntem iresopnsabili pentru că nu știm nimic despre acest virus, doar ne îngrozim de felul în care acționează morbid, nu știm un tratament eficient, dar nu știm nici ce mutații sau ce tip de acțiuni parșive ale lui mai descoperim după ce ne-a infectat. Nimic, știm nimic, dar încercăm să-l pocnim față în față.
Comentariu beton!20
Sandra, dezvoltă partea cu „felul în care acționează viruselul pe moștenirea primită de la părintele HIV”, mor de curios ce-ai vrut să scrii.
Pot doar să-ți amintesc că pentru virusul HIV nu există vaccin și nici imuniate, el atacă sistemul imunitar.
Dar cine-i părintele HIV și ce treabă are cu Covidul?
Tiberiu ,cam ca intotdeauna eu iti dau dreptate si ma declar fanul tau nr 1…..aici intai a tusit Londra ,acum nebunia este in zonele sarace si mai defavorizate din nord ,vezi Leicester pe care vor sa l carantineze .Ce nu pot sa mi explic e nr extrem de mare de decese raportat la 100 000 de locuitori ,intr o tara totusi puternica economic,financiar,pregatita sanitar….o fi nr mari de obezi sau nr mare de minoritati din india ,Pakistan etc care am inteles ca s mai predispusi….naiba stie sau cercetatorul britanic va descoperi
Din păcate oamenii au devenit total inconștienți… Nu se mai respecta nici o măsură de prevenției asta se reflecta în statistici… Nu știu alții ce fac, dar eu încă port masca, încă păstrez distanta când sunt nevoita sa ies… Și asta după ce am stat 3 săptămâni în spital cu dubla pneumonie provocata de sars_cov 2…Mai bine considerata isterica decât sa ma reinfectez…
Comentariu beton!28
Mai bine botnita decit terapie intensiva.
Comentariu beton!37
Mie, si chestia asta cu testatul mi se pare un fel de pansament pe suflet.
Ok, fac testul si, in alea trei zile pana am rezultatul, zburd pe plaja, la gramada cu alte zece mii de zburdalnici, ne lovim unii de altii, si stam ca sardelele-n cutie.
Peste trei zile vine rezultatul, negativ. Numai ca eu habar n-am cate dintre sardele erau infectate si imprastiau, cu darnicie, virusul.
Asa ca port masca, evit zonele aglomerate si astept cu nerabdare sa se deschida vama de la Valea lui Mihai sa pot ajunge acasa.
Comentariu beton!18
si din cauza acelor peste 40% analfabeti s-a ajuns la nr crescut de cazuri. si a luat nastere si termenul „botnita”.
la romani merge cu frica. asa am ramas. primitivi-de frica…
Suntem pe cont propriu, sa ne protejam pe noi, familie și prieteni. Zilnic atrag atenția cuiva în spațiu închis sa pună masca… Sau vad I tipologii, fără masca sau cu nas pe afara, dar și nebuni care stau cu masca pe strada și în mașină 🤦♀️. Ce sa zic, acum pare de noroc și grija fiecăruia pt el și apropiati
Si eu cu pastrarea distantei, la cozi. Saptamana trecuta i-am atras atentia unei d-soare ca sunt niste semne, cu pastrarea distantei si sa se dea inapoi ca imi sufla in ceafa. S-a dus pufaind si comentand (vorbea la telefon). M-am enervat si i-am zis doamnei de la casierie ca de cand cu relaxarea, unii au impresia ca a intrat Covidu’ in vacanta.
Imi dau seama ca e putin off topic ce voi scrie dar, mi se pare mie, poate fi o explicatie pentru ce se intampla. Tocmai am revenit din Belgia si stau 14 zile in izolare la domiciliu. La granita a trebuit sa completez un formular in care sa mentionez la ce adresa pot fi gasit pe durata acestor 14 zile. Totul bine pana aici. Dar modul in care s-a desfasurat totul mi s-a parut absolut sinistru. La momentul in care am trecut eu granita nu eram multe persoane venite din zone de risc. Eram sapte. Mi se pare destul de usor sa organizezi sapte persoane in asa fel incat sa nu se creeze o busculada, in asa fel incat riscurile sa fie diminuate. Ei bine, nu. In afara de mine nimeni nu purta masca, nici macar domnul de la DSP care ne lua declaratiile. I-am atras atentia ca nu mi se pare normal – mi-a raspuns ca in exterior nu este obligatoriu sa porti masca si ca as face bine sa mi-o scot si eu! Da, avea dreptate, nu este obligatoriu dar ar fi macar prudent sa o porti in conditiile in care nu se respecta niciun fel de distantare sociala. Nu am inteles nici acum de ce, in conditiile in care spatiul era foarte generos domnul de la DSP impreuna cu celelalte persoane se inghesuiau pe un metru patrat. Sa lasam pandemia la o parte, de ce trebuie sa te lipesti de alti oameni, unii dintre ei veniti dupa un drum destul de lung… In fine, ce voiam sa spun este ca, pentru mine, acesta a fost momentul care mi s-a parut cel mai riscant pe durata acestor patru luni. Nu numai ca nu se respecta absolut nicio regula dar probabilitatea sa fie cineva infectat printre noi era destul de mare. Domnul de la DSP intra in contact in fiecare zi, fara sa se protejeze absolut deloc, cu mii de persoane care vin din zonele de risc. El le completeaza declaratiile, vorbeste cu ei, da pixul ia pixul, daca la un moment dat contracteaza boala este o probabilitate foarte ridicata sa o dea cu generozitate mai departe.
In fine, ce voiam sa spun este ca exemplul pe care il da statul roman prin reprezentantii sai este deplorabil. Hai sa nu ne iluzionam ca majoritatea romanilor sunt macar mediu educati. Avand ocazia sa astept la granita am putut sa ii vad pe cativa dintre compatriotii mei. Unii dintre ei nu au darul vorbirii articulate. Imi pare rau, e foarte grav ce spun dar nu il au. Discuta intre ei prin gesturi si onomatopee. Am fost socat. Efectiv, nu auzi cuvinte intregi, nu exista propozitii. Se discuta in media de analfabeti functional. Nu, nu, persoanele pe care le-am vazut eu sunt analfabeti pur si simplu! Acesti oameni sunt foarte influentabili. Ei nu vor asculta declaratii lungi si plicticoase in care se explica normele si pericolul, nu vor citi articole pe net. Ei se uita la poze. Ei il vad pe domnul de la DSP cum se comporta ca si cum nu ar exista nicio pandemie si este plictisit de o sarcina de rutina. Ei vad petrecerea organizata de domnul Rares Bogdan. Il vad pe domnul Orban cum isi incalca propriile reguli. Ii aud pe cei din PSD spunand ca e totul o pacaleala. In concluzie, nu cred ca apelurile catre populatie sunt foarte eficiente daca aceste mesaje vizuale si puternice vor continua sa vina la fel.
Comentariu beton!80
Nu cred că-i vorba de inconștiență, cât de egoism pur.
Poporul o ascultat statisticile, comunicatele, și și-o zis:
„Păi io nu mă știu bolnav de ceva, am supt 50 de ghiocei, să poarte botelniță hodorogii, eu, dacă mă infectez, o să fiu asimptomatic. Poate chiar sunt, prin martie am fost răcit rău, cre-că aia o fo` corona.”
Comentariu beton!37
Exact, dar exact așa.
Ăștia sunt totuși cel mai puțin vinovați dintre cei care aproape că agresează dreptul la alegerea de a se proteja al celor care respectă și înțeleg pericolul.
Eu am fost așa din februarie până aproape de Paști, din acest motiv sunt mai atentă.
Ia uite, dom’le! Si noi, care de 4 luni incoace ne intrebam, cam o data la doua zile, cu ingrijorare, daca nu cumva suntem asimptomatici! Daca tusea e tabagica sau covidica!
Da, se testează mult mai mult, asta e bine. Aflăm că numărul infectaților este mai mare decât credeam sau speram, indiferent de procent care nu e mult diferit de cele vechi, cele din perioadele de început când testau puțin iar asta spune multe, aflăm de fapt că printre noi umblă nevinovați mulți purtători/donatori de virus. În mod logic măsurile de protecție trebuie respectate, individual ar trebui să avem simțurile stârnite pentru a nu ne relaxa personal pe principiul nu mi se întâmplă mie dacă mai uit sau renunț să mă protejez odată.
Problema este că visăm la imunitate și mereu o invocăm atunci când vrem să justificăm în plan personal opoziția noastră la măsurile de protecție. În acest moment se știe că perioada de imunitate este foarte scurtă spre deloc. Acum se cercetează felul în care acționează viruselul pe moșternirea primită de la părintele HIV.
Suntem iresopnsabili pentru că nu știm nimic despre acest virus, doar ne îngrozim de felul în care acționează morbid, nu știm un tratament eficient, dar nu știm nici ce mutații sau ce tip de acțiuni parșive ale lui mai descoperim după ce ne-a infectat. Nimic, știm nimic, dar încercăm să-l pocnim față în față.
Da, e nevoie de protecție, individual trebuie să învățăm să ne protejăm și să respectăm dreptul celuilalt la alegere, adică să-l protejăm folosind botnița și mai ales păstrând distanța. Din păcate cred că vor veni măsuri restrictive, iar opozanții acestor măsuri nu se vor simți niciodată vinovați pentru revenirea la această situație, ei nu au conștiință.
:)))))))))) „Acum se cercetează felul în care acționează viruselul pe moșternirea primită de la părintele HIV.”
Ori mi-s io anal-fa-beat funcționar, ori tu fumezi ceva tare.
@Tiberiu, asta eu nu am cum să știu. (mă refer la povestea cu funcțional(ul), dar eu nu fumez deloc – virusul este o combinație între SARS – HIV și Ebola, îți amintești? Adevărul este că nu mai știm nimic, dar unele preusupuneri inițiale se cercetează)
Chiar ieri se spunea din zona de cercetare exact asta, că se verifică modul de acțiune a virusului similar cu cel al virusului HIV, acțiunea la nivelul celulii afectate, adică s-a constatat că se folosește de celule sănătoase vecine. Realitatea este că nu știm nimic, iar povestea cu imunitatea e posibil să fie chiar o problemă.
Iar răspunsul tău agresiv nu se prea potrivește modului de scriere practicat de mine sau alții aici. Cam atât am avut de scris.
Poate îmi arăți unde am fost eu agresivă pe aici, ca să justifici comentariul. Contradicția nu este o formă de agresiune, ca să ne lămurim.
Ce să-mi AMINTESC?!, eventual Covidul este CA o combinație, veci nu-i combinație între alea.
Și cine-i părintele HIV, care dat ceva la Covid?
Fără comentariu. 😀
Tiberiu, totuși, ești specialist?
Veci, încă nu știm mare lucru, doar reacționăm. Iar varianta combinației la început era oficială indiferent de sursă(laborator sau animal). În rest, cred că ai o problemă cu mine, deci ne oprim frumos aici cu dialogul.
Dacă vrei răspunsuri pentru HIV sau alte virusuri nu mă întreba pe mine, eu am scris aici doar ce se știe oficial pentru a se face prevenție de la apariția HIV, pentru că DA, pentru HIV s-a făcut multă campanie de prevenție.
Nici eu nu înţeleg virulenţa şi modul grosolan de a dialoga al lui lui Tiberiu.
Dacă nu eşti specialist în virusuri, la câte ştiri s-au rostogolit în media, e foarte uşor să faci confuzii.
Iar confuzia cred că pleacă de fapt de la tratamente, pe baza unor minore asemănări între cele două.
Asemănarea 1 este aceea că ambele sunt virusuri care conțin în genomul lor ARN şi se numesc ribovirusuri.
Însă, la rândul lor sunt clasificate în mai multe tipuri şi aici intervin marile deosebiri.
– Grupul III, IV şi V din sistemul de clasificare Baltimore de clasificare a virusurilor sunt consideraţi cei care cauzează răceala comună, gripa, SARS, COVID-19, hepatită C, hepatită E, febra Nilului de Vest, boala virusului Ebola, rabie, poliomielită și rujeolă.
– Grupul VI în clasificarea Baltimore. Este format tot din virusuri cu ARN ca material genetic, însă acestea introduc o copie a genomului lor în ADN-ul unei celule gazdă pe care o invadează, schimbând astfel genomul acelei celule şi se numesc retrovirusuri.
Au 2 subfamilii Orthoretrovirinae și Spumaretrovirinae. Termenul de oncovirus este acum utilizat frecvent pentru a descrie un virus cauzator de cancer. HIV-1 și HIV-2 sunt oncovirusuri.
Confuziile despre asemănările dintre cele doua virusuri, deşi fac parte din categorii total diferite de virusuri, au apărut după unui studiu făcut de oameni de ştiinţă chinezi. Care au constatat că ambele virusuri acţionează asupra sistemului imunitar. Însă, o fac în mod foarte diferit (să zicem Asemănarea 2 deși este vorba doar despre efect, nu şi mod de acţiune):
– Ambele au ce au cu limfocitele T.
– Dar, în timp ce HIV le transformă și îşi înscrie codul în codul genetic al celulei gazdă, SARS COV 2 ia ostatică limfocita T şi îi anihilează funcţia de apărare a organismului. HIV nu mai poate fi îndepărtat complet din organism, Sars Cov 2 da. Însă, după eliberarea limfocitei T, se pare că ea poate fi reinfectată cu COV 2.
În concluzie, formularea neinspirată a Sandrei Maria cu ‘părintele Hiv’ nu merită în niciun caz o asemenea reacţie impertinentă.
Comentariu beton!42
Cei care acum 20-30 de ani erau analfabeți funcționali folosesc acum termenul de botniță și stau unul în altul ,ca sardelele in cutie oriunde se duc și dacă te uiți urât la ei sau îndrăznești să le zici ceva îți sar în cap…
Analfabeții funcțional de generație mai nouă scriu cu majuscule și postează pe Facebook despre conspirații,, vaccinuri și 5G…
Și toți scuipă pe stradă, tușesc și înmoaie degetul in gură când plătesc cu cash… și sunt liniștiți că nu există virusul sau dacă o fi,o fi la aia care poartă mască și stau distanțați, nu-i atinge pe ei.
Comentariu beton!14
@Axinia Simona: „ înmoaie degetul in gură când plătesc cu cash” pentru că se știe cașu-i rege…ăăă…brânza! 😀 😀 😀
@all: ce „rele” sunt autoritățile austriece amendând cu 50 Euro fiecare cetățean ce nu poartă „botnița”-n public și-n mijloacele de transport.
O să fac plângere la Geneva! Oh, wait…ș-acolo-i pe bază de „botniță”. 🙁
Numai datorită măsurilor stricte, Austria a ajuns la 551 pacienți.
Comentariu beton!14
Sîmbãtă seara am fost într-un supermarket nu foarte mare într-o mică localitate din Italia. Oamenii aveau măști, păstrau distanța. Unii nu aveau mănuși dar la intrare era si era si folosit gelul dezinfectant. In pietele , tirgurile in aer liber intrarea nu e libera. De la un moment dat, se intră doar cînd ies alții ca să nu fie aglomerație.
E interesant și că aici nimeni nu a găsit un nume șmecher pentru ‘la mascherina’.
Sa nu credeti ca doar romanii sunt “Gigi Contra”!
In ultimele zile, in a unele suburbii ale Melbourne-ului s-au inmultit numarul de cazuri foarte mult. Acum doua saptamani era aproape de zero, si acum au 70 de cazuri in 24 de ore.
Si ghici ce? Majoritatea locuitorilor acelor suburbii sunt arabi, care nu au nici o treba cu “distantare sociala”, ei se strang in brate, se pupa dupa cum le este obiceiul, si nici nu se lasa testati. Atunci guvernul din Victoria a dat o lege, toti cei care nu se lasa testati sunt amendati cu $1600. Problema este ca datorita lor, nici alte state nu vor sa deschida granitele.
Trump în mitingu de la tulsa a spus clar că sunt prea multe cazuri de covid pentru că se fac prea multe teste și soluția e să se facă mai puține teste
M’am blocat
A zis’o cel care are bomba nucleară pe mână
Iar contracandidatu lui la alegerile din noiembrie – biden – a spus săptămâna trecută că coronavirusu a făcut 120 de milioane de morți în SUA, de s’a blocat toată lumea
Deci americanii au de ales președinte între un ticălos care scoate prostii pe gură și un senil care habar n’are ce vorbește
Treaba’i bună, eu cred că ne papă balena pe toți, balena fiind china
Comentariu beton!19
Are o bomba nucleara pe mana, dar ce folos, ca pampalaul o lasa sa zaca nefolosita. Ar fi putut steriliza coronavirusul inca din decembrie, dar el e un papagal care nu stie decat sa dea din gura. Acum bietul de biden trebuie sa vorbeasca de 120 milioane de victime cand ar fi putut vorbi de 120 de milione de ciori salvate.
Păi să o luăm metodic.
Omul e o struțo-cămilă. Are cel mai mare neocortex din regnul animal, DAR, gândirea critică (cea care se bazează pe folosirea extensivă a acelui neocortex, nu pe mecanisme simpliste gen evitare a neplăcerii și căutarea plăcerii, gândire magică și măcar încercarea de a evita preconcepțiile) începe să se manifeste după 20-25 de ani.
Din nefericire, nu te naști la 20 de ani, așa că, până la vârsta la care ai putea să folosești cum trebuie neocortexul ăsta, deja s-au format niște circuite de gândire. Ca urmare, mulți avem niște biasuri de gândire de toată frumusețea: aleg să cred ce a zis X, deoarece susține ceea ce cred (sau ceea ce mă face pe mine să mă tem) și resping ce a zis Y, deoarece susține contrariul.
E clar că acest virus e pe de o parte mama tuturor lebedelor negre din istoria recentă, care ne-a prins literalmente cu chiloții în vine. Nu numai că ne-a prins cu chiloții în vine, dar situația geo-strategică a pandemiei e cea mai proastă cu putință. Cea mai mare parte a populației e infantilizată de chiar guvernele care ar trebui să ne conducă (fiindcă le e mai simplu) și lipsește credința că s-ar putea să fie voia Domnului.
P
Toți idioții ăștia care aleg să spună botniță, o fac ca să-și sporească disconfortul și să își găsească justificări pentru a nu purta masca. Toți cei care aleg să creadă propaganda rusească (covidul e o gripuță și cam atât), o fac deoarece se tem pentru viața lor, atât de mult, încât preferă să creadă că dracul nu e așa de negru.
0 0
Am fost ieri in Brasov la Carrefour si la Brico depot. Surprinzator sau nu, foarte multa lume purta masca pe barba sau sub nas.
M-am săturat până peste cap de imbecili. Da, port botniță și eu o port cam de prin februarie că mai merg prin spitale și mi se spunea de atunci că va fi groasă. Plus că aici se poartă mască în orice mijloc de transport, mă rog nu de multă vreme. Aici se uitau ciudat la mine când o purtam in urmă cu luni bune, mai ales când bojo spunea că face imunizare in masă. Apropo, șipe aici îmi explica un deștept cum stă treaba in UK cu imunizarea și cât de tare e bojo, dar el nu fusese în veci prin zonă. Chiar aș vrea să îmi răspundă, tot idei crețe mai ai?! Și aici sunt imbecili destui și poartă masca la mișto, totuși, la prima vedere par mai puțini ca in țară. Am învățat să ignor și să mă feresc.
:)) Probabil ca, dupa analfabetii functionali, ar trebui sa nu mai facem teste deloc. Sa vezi cum dispare boala, nene! Imediat!
În urmă cu vreo doua săptămâni am fost în zona mea natală, mai precis orașul Băilești, acolo unde duminica este zi de piață și se strâng oameni din toate localitățile adiacente. Eh bine, am plecat la piața, mi-am luat masca ca să fiu în regula, iar când am ajuns acolo câți credeți că aveau mască? Eu și încă vreo 5-6 proști, care ca și mine păreau a fi doar în tranzit pe meleagurile respective. Menționez că intenționat mi-am aruncat privirea prin prăvălii, asta ca să văd câți vânzători au mască. Câți credeți că am vazut? Niciunul. Să nu mai zic că se uitau ciudat la mine atunci când mă vedeau cu masca.
P.S. Piața respectiva este tranzitată de câteva mii de persoane.
1. E vara
2. S-au deschis terasele
3. S-a dat drumul la granita, au pornit avioanele
4. La stiri vezi exclusiv, ca in fiecare vara, preturi la hoteluri la litoral, cati oameni au fost in weekend, cum a injurat lumea pe „autostrazi”, cine ce suma de bani sparge in 2 zile, sustinem turismul romanesc, etc.
5. Stiri cu „s-au ieftinit biletele de avion cu 30%”
6. Stiri cu vesnica coruptie, in care aflam ca am platit milioane de euro pe masti si combinezoane neconforme unor firme dubioase
7. Sigur, se mai strecoara si ceva legat de virus, dar da-l dracu, de 4 luni tot ne ameninta astia, nu mi-a murit nimeni, nu cunosc niciun bolnav
8. Politia, amenzile, etc sunt doar niste cuvinte, vine CCR si sterge tot cu buretele, ii pune cu botul pe labe, Mnezaii lor de bagabonti, i-auzi, sa ne amendeze ei pe noi, cetateni nevinovati.
9. Repornim economia, relansam Sputnikul, refacem marele zid, reinstauram monar…stai, asta nu. Economia duduie. Asta era!
=> Covidut nu exista, doar pneumonia dubla artistica, ce drac’ faci cu botnita aia, dai bani ca prostul pentru firmele alea’ ciudate, vrei sa te controleze Bill?
Comentariu beton!18
La Cluj toata lumea poarta masca, nu te lasa in magazin fara masca, cel putin pe unde umblu eu. E adevarat ca i-a cam amenintat politia cu amenzi mari si de atunci nu mai risca nimeni dar cred ca in timp s-au si obisnuit. Ceva tot se face bine din moment ce numarul de cazuri e foarte scazut, multe zile in care sunt zero cazuri. Eu n-am vazut gica contra sau oameni care sa protesteze in vreun fel da poate ma invart eu prin locurile gresite. La terase chiar m-au certat ca am mers la baie si uitasem sa-mi pun masca.
Comentariu beton!16
Eu nu am nicio problemă cu cei care s-ar uita nu știu cum la mine că port mască, pe când ei nu. La urma urmei, și eu port mască doar conform literii legii (respect cu mult mai multă atenție și lipsă de abateri regulile de igienă și distanțarea fizică, îmi vine mai ușor, că pe-astea le respectam și înainte, dar la regula cu masca am decis să respect în cea mai mare parte a timpului doar legea), deși se recomandă a se purta masca tot timpul în afara domiciliului. Nu mi s-a întâmplat până acum, dar aș înțelege și accepta orice privire urâtă sau atenționare a cuiva cu mască, să zicem, pe stradă. Abia de la a fi certată în sus aș începe să am, cu adevărat, oareșce probleme.
La capitolul nedumeriri, eu am întâlnit câteva persoane care se uită la Covid prin prisma mortalității și declară că ei încep să devină sceptici pentru că nu cunosc personal pe cineva mort de Covid, sau n-au auzit din surse de încredere de un astfel de caz. Pentru mine, în condițiile în care la acest moment sunt 1612 decedați din cauză de Covid, faptul că nu cunosc personal/n-am auzit din vreo sursă personală, mi se pare ceva firesc. Nu cunosc nici pe cineva mort în accident rutier anul acesta, unde cifra de mortalitate anul trecut a fost 2797. Desigur, asta dacă nu ”ne mint ăștia”, sau, de ce nu, statisticile de/pe țară sunt greșite.
Comentariu beton!20
Testele simple care se fac au o acuratete extrem de scazuta.De aceea presedintele Tanzaniei a spus la o conferinta ca a testat animale,fructe,ulei de motor si au iesit pozitive,adica ar fi infectate cu Covid.Drept urmare increderea populatiei in rezultatele testarilor a scazut drastic.Cam asta ar fi explicatia.
Tanzania are presedinte? Nu-mi vine sa cred! Puteam sa jur ca acolo conduce regele Louie.
Port mască și punct… Mă doare fix în… de cei care comentează pe lângă mine…
Trump: „If we stop testing right now, we’d have very few cases, if any,” – pāi sā fie singur pe lume cel mai si cel mai 😉
Nu se exprimă ei corect. E ca in bancul ăla cu asemănarea dintre un inginer și un câine (cer scuze inginerilor, totuși bancul e bun) – amândoi au privire inteligentă, dar nu se pot exprima. Să presupunem că o comunitate redusă la 10 persoane are 7 infectați. Faci 3 teste, raportezi 3 (dacă nu cumva prinzi în eșantion și câțiva neinfectați, dacă ești ghinionist, ii prinzi fix pe ăia 3 curați și raportezi 0). Faci 7 teste, obligatoriu raportezi minim 4. Faci 10, îi prinzi pe toți 7. Deci, da, Nr de teste influențează direct și f tare numărul cazurilor raportate. În rest, da, pe partea de prevenție, ai completă dreptate. Dar vin și eu și întreb: când și unde, in tara asta, s-a făcut prevenție pe scară largă…la orice?
am si eu o intrebare pentru autor: ce inseamna „mno”?
si pentru Tiberiu am o intrebare: ce inseamna …”Și aici, la țărănoaia, au venit de-or dat amenzi”……or dat???
Multumesc.
Sper că-ți dai seama că e complet inutil să-ți răspund.
Bogdan, ”mno” e un fel de ”ei bine”. Se mai poate înlocui cu ”mna”, sau chiar ”na”.
”or dat”=”au dat”.
Și, dacă ești amabil să-mi răspunzi, aș avea și eu niște întrebări pentru tine:
1. Ce înseamnă scrierea fără diacritice?
2. Ce înseamnă începuturile de enunț fără majusculă?
2. Pentru ca apreciez raspunsul tau, Anduta, desi nu erai tu cea chestionata, mi-am inceput enuntul cu o majuscula. Insa ar trebui sa stii ca intr-un mediu deloc literar, in comentariile la scrieri on-line pe bloguri diverse, asemenea reguli nu se aplica, din contra, majuscula nu prea exista daca discutam de ortografia internetului.
1. Scriere cu diacritice? Ar trebui sa stii ca orice diacritic romanesc nu este recunoscut in niciun „url” sau, mai rau, in niciun „alt text”, asadar nu ar trebui folosite diacriticele in acest mediu. Si nici nu o sa o fac, scuze, din alte trei motive: se pare ca intelegi perfect ceea ce scriu si fara ca eu sa folosesc diacritice, pe vremea cand am invatat eu sa tastez nu existau diacritice in niciun procesor de text si se pare ca diacriticele au devenit un „moft” al internautilor pe care nu sunt pregatit sa il satisfac.
Cu privire la explicatiile tale (pentru care multumesc): exact cum am crezut, „mno” si „or dat” sunt ortografii ale pronuntiei ardelenesti a unor cuvinte banale. Desi vadit gresite, ele sunt abordate larg, fara cenzura sau reprosuri, de multi scriitori din mediul on-line. Acum urmeaza intrebarea unui ardelean, nascut si crescut in inima Transilvaniei, care nu se poate desparti niciodata de accentul sau, desi sta de 20 de ani in alta zona: este acesta un trend? e de bon ton? e cool sa fii ardelean? sa imiti in scriere vorba ardeleneasca, in ciuda faptulu ca nu ai nicio legatura cu graiul acesta?
Multam pentru conversatie.
Bogdan, cu siguranță că ar trebui să știu mult mai multe decât știu la acest moment. Din fericire pentru mine, încă mai am timp să le învăț și iată, oameni dispuși să-mi atragă atenția. 🙂
Legat de întrebările privind motivațiile oamenilor pentru a imita ardelenismul în scris, n-aș putea să-ți zic decât despre propria-mi persoană cum stă treaba. Pe mine mă fascinează graiul ardelenesc, cunosc și câțiva ardeleni pe care îi apreciez foarte mult și am preluat, fără să vreau în mod special, anumite vorbe, sau sintagme de la ei. Deoarece unele dintre ele sunt în contradicție cu normele gramaticale sau ortografice ale limbii române, încerc să nu le folosesc. Dar, recunosc, nu reușesc mereu.
Multumesc pentru raspuns, il apreciez. La extrema opusa tie se situeaza autorul blogului care a catadicsit sa imi raspunda doar ca sa imi comunice ca nu are rost sa imi raspunda. Bizar.
Cat despre scrierea ”ardeleneasca”… mi se pare atat de bizar, din nou, cum sunt unii atat de atenti cu redactarea textelor lor (care se vor literare si fara repros), ii si cearta cateodata pe altii pentru scapari, insa mai scapa un e.g. ”mno”, ”eu is multumit”. Ambele deranjante pentru ochii celui ce-l citeste pe scriitorul fara cusur.
O zi buna!
Bogdan, din punctul meu de vedere, asta cu deranjatul ochiului cititorului e ca și cu aprecierea frumuseții. În sensul că nu aș putea extrapola și generaliza ce e frumos, sau ce e deranjant, în funcție de propriile repere. Mă rog, aș putea, dar aș ști că greșesc.
De exemplu, pentru mine, mult mai deranjant este să citesc un text fără diacritice decât formulări de genul pe care le menționezi tu. Pe de altă parte, știu că asta e strict problema mea, nu a celor care nu le folosesc, din diverse motive, inclusiv cel menționat de tine mai sus.
O zi bună și ție!
@Bogdan,
Limba română este cu diacritice. Atunci când scrii texte literare, corect şi cuviincios este să le scrii cu diacritice. Iar literar azi nu mai înseamnă limba standard, ci cea a beletristicii.
Partea cu mediul online este altă mâncare de peşte. E mai rapid să scrii fără diacritice, evident. Şi e ok să o faci când comunici rapid în mesaje, comentarii pe facebook, etc. Este o scriere neglijentă din punct de vedere al normelor limbii române, dar în situaţiile de mai sus contează viteza de scriere şi mesajul transmis, ambele fiind satisfăcute în acest mod. Good for you! şi ghinionul limbii române că cea engleză a fost prima pe tastaturi. Însă, dacă ai un blog şi eşti român, nu văd de ce nu ţi-ai scrie textele cu diacritice. Mai ales dacă este un blog personal şi nu comercial. Iar a scrie corect în limba ta maternă nu e un moft şi mediul online nu-l justifică. Iar cu setarea potrivită pentru keyboard poţi scrie foarte uşor cu diacritice dacă vrei.
Nici motivul cu optimizarea SEO nu stă neapărat în picioare. Referitor la aceasta, am un articol interesant din care rezultă că diferenţele dintre căutările cu sau fără diacritice sunt minime şi de neglijat. https://seoproject.ro/cu-sau-fara-diacritice/ Evident este o mare diferenţă între modul în care este scris un text (articol) şi modul în care sunt scrise cuvintele lui cheie, URL-ul lui sau descrierea imaginilor din text. Dar tu nu de părţile subterane ale blogului te legi aici, ci de articolul în sine.
Cât despre cuvintele din diferite graiuri românești – pot fi folosite cu succes pentru a crea impresii artistice. Că nu citim aici cartea tehnică de la robotul de feliat cartofii în formă de popândău, ci un text care are scopul şi de a transmite emoţii pe lângă informaţii, păreri, etc. Tot aici – să te legi de exprimarea unui comentator (Tiberiu) din cauza folosirii unei expresii din graiul ardelenesc este aberant. Graiurile încă există şi oamenii le folosesc. Nu e nimic de mirare sau de criticat.
@Solandi, mulțumesc frumos pentru această explicație, dar din punctul meu de vedere este pierdere de vreme să-i explici cuiva ce înseamnă „mno” sau „de-or”. Dacă a putut să întrebe așa ceva, pe un blog, unde io pot să scriu cum vrea mușchiul meu, mie îmi este clar că nu are capacitatea sa priceapă ce i-ai explicat tu.
Din ce-am înțeles eu, în spatele întrebării lui Bogdan nu se află neînțelegerea termenilor, ci dezaprobarea pentru folosirea lor în niște articole ”care se vor literare și fără reproș” (Scuze, Bogdan, că ți-am alterat citatul cu diacritice).
Și dacă prinde de la Solandi partea cu emoțiile și adaugă un unghi nou felului în care privește textele citite, tot e ceva.
Am fost săptămâna trecută în Salonic (20 cazuri pe zi are Grecia). Ceva e total diferit și nu îmi explic de unde pana unde. Nu am văzut mască decât la 5 oameni (exagerez, erau mai puțini), toată lumea din orașul ăsta era afară, la miile de terase, fără nici o distanțare de vreun fel. Când spun toată lumea, exact la toată populația orașului mă refer. Singurele locuri unde îmi aduceam aminte de România erau la bănci sau instituții publice, acolo unde lumea stătea la coadă afară. In rest, absolut nimic. Și atunci întrebarea, cum se poate sa ai 20 cazuri pe zi in aceste condiții?
0 0