Am un prieten care și-a cumpărat de curând apartament, aici, în București. L-a luat, l-a mobilat, l-a dotat, pe scurt, și-a cumpărat cam tot ce-i trebuia lui pe-acolo, a pus tot la punct și mai rămăseseră de instalat doar corpurile de iluminat. Gen, lustre, aplice, știți voi ce zic. Le-a luat și p-astea, zece bucăți la număr, și acum hai să găsească pe cineva să i le monteze.
A sunat în stânga, a sunt în dreapta, nu găsea pe nimeni. Pandemie, izolare, economia la pământ, chestii, dar ia încercați voi să găsiți un meșter disponibil în București. Nada, niente, toți au treabă, au lucrări, sunt pă contracte, vă zic io, meșterii și meseriașii sunt cei mai ocupați oameni din țara asta. Dacă se întâmplă vreo catastrofă de dimensiuni planetare și ultimii doi oameni care mai rămân pe Terra sunteți tu (adică un cetățean ne-meșter) și un meșter, dacă o să-l rogi pe meșter să te ajute cu ceva, o sa se uite cu scărbă la tine: ”Nu pot boss, am o lucrare tocmită încă dinainte de dezastru”. Și-o să-și aprindă dezgustat o țigară.
Revenind, până la urmă, cu chiu cu vai, găsește omu’ meu un meșter. Îi spune despre ce e vorba, îi trimite poze pe whatsapp cu interiorul apartamentului ca să vadă ăla cu ochii lui unde vor fi amplasate corpurile (mie mi-a picat fața când am auzit, în vecii vecilor nu m-aș fi obosit să fac una ca asta), se înțeleg la bani (50 de lei pe bucată înmulțit cu zece bucăti, total 500 de lei) și a doua zi vine meșterul la muncă.
Face el ce face pe-acolo cât a fost ziulica de lungă, cert e că reușește să termine de instalat doar nouă corpuri din zece. Ăsta, ultimul care mai rămăsese, era și cel mai greu de montat, că era undeva pe sus și trebuia să se urce meșterul pe scară d-aia dublă. Da’ de-acum, dacă tot se făcuse târziu, i-a dat omul meu cei 500 de lei și-a rămas că vine meseriașu’ a doua zi să termine lucrarea.
Acu’, dacă măcar o dată în viață ați avut nevoie de vreun meșter, sper că nu mai e nevoie să vă spun eu că a doua zi n-a mai venit nici dracu’. ”Nu pot azi, boss, mai sună-mă mâine” era deja răspunsul standard. Și l-a sunat ăsta al meu din două în două zile până când i s-a luat sau până a înțeles că sună degeaba. Moment în care i-a venit altă idee. L-a mai sunat pe meserie ăla o dată și i-a zis că-i mai dă încă 200 de lei, numai să vină dracului să termine ce-a început.
Și să vezi minune cerească și miracol divin, când a auzit meșterache cel ocupat de încă 200 de lei, brusc i s-a eliberat tot programul și-a putut să vină a doua zi. Vă zic, așa coincidență fericită mai rar. A venit, a găsit la locul faptei pe altcineva, că omul meu era plecat din București, a montat lustra și la final a primit recomandarea calduroasă să sune după bani la prietenul meu. Că altcineva-ul ăla n-avea bani la el.
Ia ghiciți voi cine n-a mai văzut ăia 200 de lei niciodată? Exaaact.
V-am povestit toată această minunată întâmplare ruptă din viață, o dată ca să rămână pentru posteritate că începând de la Meșterul Manole încoace, până la urmă oricât ar fi ei, meșterii, de șmecheri, tot găsesc pe cineva care să-i lase fără scară, și a doua oară pentru c-aș vrea să-mi spuneți și mie ce credeți, cine și cui a dat țeapă în toată povestea asta?
O treabă corectă dusă la un final fericit cu momele, minciunele, că altfel nu se poate.
Ingenios amicul 🙂
Comentariu beton!43
Deci nu i-a dat ăluia țeapă de 200 de lei?
cum sa ii dea teapa aluia de 200 lei? pai ce, terminase lucrarea pt care batusera palma si fusese si platit? destept prietenul si bun cunoscator al caracterului omului: nu l-a rabdat sufletul pe „mester” sa nu se lacomeasca la mai mult.
Comentariu beton!48
Țeapă, nu. Doar l-a mințit și el când a fost mințit de meșter.
Lucrarea a costat 500 lei, da? I-a plătit ăluia 500 lei, da? Adio și-un praz verde! 🙂
Comentariu beton!35
Sa nu-si pastreze mesterache un sample de vopsea de pe masina prietenului, asa ca amintire. Cu cheia, ca se poarta.
@Montele, n-are cum să facă asta oricât ar vrea el.
Pfff ,genial prietenul….nu m as fi gandit la asa ceva dar si mesterul ala, letal de nesimtit
Comentariu beton!26
Cred că e pleonasm. Cred, zic, nu sunt sigur, trebuie să mă uit în dicționar.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.22
Bun, dar dacă meșterul își făcea treaba (pentru care încasase deja TOȚI banii), a doua țeapă nu mai exista. Deci?
Ne-ai întrebat „cine și cui a dat țeapă în toată povestea asta”. Deci ambii. Dacă e să mă gândesc la „dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”, prietenul pare să stea ceva mai bine din punctul de vedere al justificării faptei. Dar, cu tot contextul și toată justificarea, tot țeapă i-a dat și el primului țepar, nu? Sau cum altfel se numește ce-a făcut?
Se dezbate încă. Ce zici?20
De acord. Tehnic vorbind, teapa au dat amandoi. Al doilea se scuza ca a mintit/nerespectat cuvantul dat prin faptul ca i s-a dat teapa inainte.
Insa e periculoasa abordarea asta de „am facut ceva naspa PENTRU CA…”. Ori faci lucruri naspa ori nu. Unul poate sa gandeasca toata situatia „dinte pentru dinte” proportional, altul va face un rau si mai mare dar na, „justificat”.
Eu ma intreb daca e de laudat ca devenim ca cei pe care ii blamam atunci cand avem un motiv, credem noi, justificat. Prietenul a fost „smecher”, la fel de smecher ca mesterul mincinos. Il inteleg desi nu il admir.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Caludia, știi cum se duc toate teoriile astea pline de politicăl corectnes d-ăla bunu, dă import, cand ești tu ăla implicat? Când ai dat banii și vezi că degeaba suni, că ești luat de prost? Îți zic io, imediat se duc.
Mihai, nu mi se pare că e vorba de politcăl corectnes, ci despre ce ești dispus să faci la un anumit moment pentru a nu fi (luat de) prost. Să fii prost nu e imoral, dar să înșeli, indiferent de motive, este. Sau așa gândesc eu. Asta legat de comentariul de mai jos privind răspunsul meu doar din punct de vedere gramatical.
Din experiență vorbind, mi-am luat câteva țepe financiare, chiar mai mari de 50 de lei – cât e țeapa în cazul de față (pot să includ aici și împrumuturi de bani făcute celor care au avut nevoie și au promis cu cerul și pământul că-i returnează la cutare dată?) și, deoarece ori n-am avut metode legale pentru a-i trage la răspundere pe vinovați, ori (într-unul dintre cazuri) asta ar fi însemnat o hârșâială prin tribunale pe care n-am fost dispusă s-o duc, am preferat să fiu luată de proastă pe moment.
Chiar și așa, nu zic că prietenul tău e un imoral sau ceva, zic doar că a dat și el țeapă și că a făcut și el o faptă imorală. Mno, în cel mai rău caz, poate va avea o micuță bilă neagră la judecată, atâta tot. 🙂 Mai important e ce va face data viitoare când va avea din nou nevoie de un meșter.
Și cum va explica acest lucru copiilor lui, dacă are, desigur. Sau chiar dacă n-are, să-și imagineze că e profesor și trebuie să le explice unor copii cum stă treaba cu morala în acest caz. Chiar sunt curioasă cum ar explica. Sau dacă nu el, cum le-ai explica tu.
Se dezbate încă. Ce zici?14
@Anduțo, în lumea mea, acolo unde nu există unicorni roz și unde lucrurile funcționează după principiul „te încrezi în oameni până când ești luat de prost” n-am nici cea mai mică problemă să-i explic fie-mii că cei 200 de lei sunt taxa pe cel mai bun curs de dezvoltare personală: când te crezi șmecher, viața o să-ti arate întotdeauna că există unul mai șmecher decât tine.
În lumea mea, lucrurile funcționează după principiul “te încrezi în oameni până la limita la care îți pot face rău”, deci e de înțeles de ce vedem lucrurile diferit.
Dar tu nu ai văzut niciodată unicorni???!!! Hai, nu neapărat roz, dar nici măcar de orice altă culoare…
@Anduțo, cum să nu? Am minim 15 bucăți în camera de lângă. Doar că, din păcate, sunt din pluș sau din plastic și așa vor rămâne. 😉
@Anduța,
moralitatea individuală trebuie învățată/educată, ea nu este nativ determinată și nu este influențată de anii vârstei. Prin urmare eu i-aș spune unui copil că nenea meșterul a primit o lecție de bună purtare, de conduită morală. Iar nenea prietenul a avut conștiința morală să i-o predea chiar dacă la nivel de conduită morală pare că a greșit. Dar sunt convinsă că un copil vede singur diferența între mecanismele motivaționale ale celor doi.
Comentariu beton!16
O asemenea dezbatere este și una de drept, judecătorul ar incrimina minciuna prietenului sau țeapa meșterului?
@Mona spune un mare adevăr până la punctul în care soluția prietenului lui MV a avut ca instrument minciuna, iar noi exact cu asta luptăm la educarea unui copil onest. Asta poate fi altă dezbatere. Eu cred că asta vrea să sublinieze cumva raționamentul Anduței.
@Sandra Maria,
Bună întrebare și răspunsul este tot o întrebare: ce este mai important să corectezi? O acțiune sau efectul ei? Asta în situația clară în care o strângere de mână ține loc de contract legal, că altfel ambii sunt incriminați de lipsa unui contract scris, cred, nu știu, dar așa pare logic.
Am înțeles foarte bine ce spune Anduța și mi-a venit în cap altceva. Mai țineți minte articolul care a plecat de la un comentariu, în care o persoană povestea cum a stat nemâncată în zi de sărbătoare, pe când era elevă și stătea în gazdă? Și se ajunsese la o discuție că proprietarii nu erau obligați să îi dea de mâncare fetei? Cam așa și aici. Derivăm discuția și ajungem să discutăm moralitatea prietenului păgubit.
@Mona, exact ăsta era răspunsul pe care îl așteptam, pentru că dacă am fi structurați doar pe acțiune-reacțiune nu am mai fi o societate evoluată, e clar.
Așadar o asemenea dilemă este mereu una pe care o presupune o partidă de șah, ca să compar cu un joc în care e nevoie de gândirea unei acțiuni pentru mai mulți pași sau reacții, adică educăm niște copii onești dar puternici, sau educăm copii onești dar într-o lume reală în evoluție iar ei mereu in defensivă?
Ca să răspund, efectul, evident.
Aș vrea să mai completez ceva. Eu mă focusez aici pe prieten pentru că mai degrabă empatizez cu acesta, ca primitor de țeapă la rândul meu. Și nu am pus în discuție moralitatea lui, ci fapta în sine. Oricum, zic să-l lăsăm pe prieten să se bucure de lustre, hai să vedem mai bine ce am face noi într-o situație identică. Acceptăm țeapa și poate învățăm ceva din asta pentru viitor, facem ce a făcut prietenul, sau poate altceva? Eu să mă cobor la același nivel de necinste cu meșterul n-aș face-o, altă soluție de recuperare a prejudiciului sau de ducere la bun sfârșit a lucrului nu-mi vine în acest caz, deci mi-ar rămâne prima variantă. Mno, ghinion de prostie. Pot trăi cu asta.
@Anduța,
Io deja știu ce aș face, nu plătesc lucrarea în avans never ever 😂 că nu vreau să o ard filozofic apoi, ce a fost înainte: oul sau găina? Că pe acolo suntem!
Comentariu beton!16
@Anduța, nu, nici pe aproape și nici de departe nivelul de necinste nu e același. Unul a furat, celălalt a mințit ca să-și poată recupera paguba. Dacă tu spui că zilnic în nevinovata ta viață nu minți chiar și nevinovat de câteva ori pe zi, inconștient de multe ori, eu te cred.
Așa, iar același nivel de necinste era să-l fure pe meșter. Întreb, tu chiar crezi că l-a furat?
Și, da, eu aș fi plătit la sfârșitul lucrării. Asta pentru că am făcut și eu greșeala asta cu plata în avans, chiar și la o bancă renumită, a fost horror stresul de după.
Doamnelor, eu când am propus să ne imaginăm ce am face într-o situație identică, mă refeream să începem de la punctul în care am plătit deja în avans și am înțeles că meșterul nu va reveni de la sine pentru a termina lucrarea. Nu de la momentul negocierii.
Sandra, repet, eu nu mi-am propus să judec vreunul dintre personaje în ideea de a stabili vinovăția cuiva. Am privit povestea strict prin prisma identificării cu unul dintre personaje. De unde și când am zis de ”la același nivel” – vorbeam din papucii personajului. A, și să nu se înțeleagă cumva că m-aș considera vreo nevinovată din punct de vedere moral. Dimpotrivă, mi se pare firesc și de înțeles ca orice om să facă fapte imorale. Ce nu înțeleg e de ce le-aș trata ca și cum n-ar fi.
@Anduța, felicitări!
Eu am spus deja că am fost în papucii prietenului chiar cu o bancă arhicunoscută. Am alimentat cardul de cumpărături cu toată suma pe care o folosisem după o lună, am respectat procedura, adică în buricul Bucureștiului la sediul central anunț depunerea și plec liniștită în vacanță. La întoarcere surpriză, cardul blocat, dar cel de salariu. Sun uluită și mi se răspunde că suma este, dar ei nu o folosesc fără confirmarea mea.
In ceilalți papuci nu pot intra, mi-este extrem de rușine că el există.
Ce am făcut? 12 ani nu am avut vreun card de cumpărături, nu am acceptat nicio ofertă tipic românească, cu mici excepții de la companii de telefonie, foarte proaste evident, dar am închis orice fereastră și spre ei.
Teapa si-a luat-o marlanul , sau mester cum vrei sa-l numesti … Genul asta de meseriasi cred ca au fost bombardieri cand erau mici si , na , au crescut dar apucaturile raman . Nu ne-ai spus daca l-a sunat pe prietenul tau dupa , imi si inchipui dialogul „boss , da cum facem cu banii …?!”
Comentariu beton!16
Asta nu e țeapă, e lecție și a primit-o sefu’ suprem, adică meșteru’ 😁
Comentariu beton!40
Eu mi-am luat teapa cu un mester care habar nu are de nimic, și acum am rămas cu baia nefăcuta, e doar o bătaie de joc, cred ca si-a făcut practica la mine, jos pe pardoseală nu a mai apucat sa lucreze, a și abandonat lucrarea, voiam o bordura ptr dus walk-in care cică o făcea din bca, prinsa cu șuruburi de gresia cu adeziv de pe pardoseala:)))))))
La urmă a plecat, el mi-at dat factura ptr reparații la baie!!!! El trebuia sa o faca complet, era de peste 55 de ani nefacuta! Halucinant!Mi-am luat avocat!
Țeapa și-o luat-o amicul, obligat să mintă ca să își recupereze paguba. Meșterul funcționa pe principiul: „Dacă ține, ține, dacă nu, ata ete, găsex eu alt fraier!”
Orișicine a lucrat cu meseriași învață că prima chestie pe care o spune când bate palma este ”Banul la final, că nu suntem la bordel!”.
Comentariu beton!41
Așa zic și io.
Teapa tot clientul si-a luat-o, ca a stat dupa mester o gramada de timp cu lucrarea neterminata, telefoane la doua zile, timp pierdut. Mesterul, pana la urma, a facut treaba pentru care a fost platit, plus sansa de a lua un extra 200 de lei pentru aceeasi munca (+40%). Pana la urma nu i-a iesit manevra, insa la urmatorul client s-ar putea sa ceara cei 200 de lei inainte sa se apuce de treaba.
Comentariu beton!33
Iată un punct de vedere la care nici nu mă gândisem.
@MV: măi, dar cum s-au adunat acilișea gașca corectitudinii a lu’ Captain Planet și Power Rangers. Mai trebuie s-apară Sandy Belle și Saylor Moon și toată trupa-i completă.
Imbecilul de meșter a vrut să-l țepuiască de bani pe om. E clar că muistu’ meșter nu face asta pentru prima dată, doar că acum nașul din poveste l-a citit pe cretin și i-a „întors favoarea”.
P.S. Mă-nțeleg cu meșterul să-i dau 6000 lei pentru pus gresie și faianță și batem palma. La-nceput i-am dat doar 1000 lei, rămânând ca restul să-i primească la sfârșit.
La finalul lucrării, îmi cere 8000 lei pe considerent că i-a luat mai mult timp față de cât estimase el. I-am dat cei 5000 lei cu face fusesem înțeleși, apoi l-am poftit afară frumos că altfel își înghite sculele. Meșterul a-nghițit în sec ș-a plecat.
Comentariu beton!37
Unde, șerif? Că io văd că lumea zice că prietenul meu a făcut bine ce-a făcut.
@MV: un hint…Anduța. 😀
Las-o, boss, pe Anduța. Ea a răspuns corect la întrebarea mea, din punct de vedere gramatical. Or oe mine mă interesa răspunsul din punct de vedere moral. 😉
Hola, @John T, Sandy babe este de acord cu punctul de vedere al lui @Wolf, este cel mai corect din punct de vedere moral, zic eu. Tu ai subliniat cam același lucru, dar mult mai plastic(sau elastic?). Acum, cu sistemul de valori al fiecăruia nu mă pot ajusta, dacă e nevoie să clasific moral este înaintea lui gramatical, și numai când e vorba de un mesaj descifrabil.
P.S. m-a uns la inimă @Bertha.
Nu, John, ne-am adunat doar ăia care nu credem în rahatul ăla de lege a lui Om – Ești om cu mine, sunt om cu tine. Sau care nu ne ”dezbracăm de caracter” în funcție de cât de dezbrăcați sunt alții. Indiferent de transformările sau stadiile (inclusiv până la stadiul de animal, uneori) prin care trece celălalt, nu văd de ce ar trebui să-i urmez exemplul. Mai ales în rău.
@Sandra Maria: le-ai alambicat de le-ai încurcat, dar bine că nu le-ai întortochiat. 🤣🤣🤣
Finalizatul lucrării 90%, ca apoi să fie o subită marire de preț a lucrării e tipic la „meșterii” români.
@John T, ce-am alambicat, omule? Eram de acord cu tine, chiar ai dreptate. Meșterul român face doar 90% din treabă, ai mare dreptate, dar aici meșterul(că de el e vorba acum) a vrut sau a intuit că poate să dea țeapă, ai din nou mare dreptate. Dar nici Wolf nu a negat asta, eu am fost de acord că pentru timpul pierdut și nervii plus stresul clientului tot clientul a fost în pierdere. Atât.
Chiar merita să îl taxeze (pe meșter) dacă avea cum pentru asta. Acum tu ai putut să prevezi asta, de regulă unii dintre noi acționăm ca cel din poveste, pentru că speranța moare ultima.
Auzi, dar nu încurcatul era treaba lui Sandy babe?
@JT, legat de moral sau gramatical era raportată comparația la analiza Anduței.
@Sandra Maria: Uite inca un aspect foarte important al povestii, care mi-a scapat prima oara. 😀 Mai precis, coincidenta fericita (ca era plecat din oras prietenul lui Mihai), dar si ca si-a dat seama ca poate sa-l „arda” si el, la randul lui, pe mester (si foarte bine i-a facut). Fara una dintre cele doua, clientul ar fi platit, foarte probabil, 700 de lei pe o lucrare de 500 de lei.
Oare putea fi evitata toata bataia de cap? Cel mai probabil, folosind metoda lui @John Temple din P.S.
Din pacate, unii inca mai cred ca bunatatea din oameni va iesi intotdeauna la suprafata, inclusiv ATUNCI cand sunt bani la mijloc. Practica, in schimb, ne arata clar ca in majoritatea coplesitoare a cazurilor cand la mijloc sunt banii, totul devine o afacere, si-n afaceri moralitatea e specie pe cale de disparitie.
Eu nu pot sa ma transform moral in tepar daca mi se da teapa, in hot daca ma fura, in cineva naspa daca interactionez cu oameni naspa. Nu raspund cu aceeasi moneda pentru ca eu sunt eu si nu ma fac ‘el’. Nu e de political correctness, e de pedeapsa meritata dar nu pentru ca ma fac eu justitiar. Nu e vorba de cazul asta, asta e un caz simplu si iertabil insa daca ar aplica logica asta toti leii paralei ar deveni justitiari. Si nu pot sa ma incred in corectitudinea aplicata de toti infierbantatii.
Daca imi scoate cineva un dinte nu ii scot un dinte 😀 Daca imi scoate un dinte intra la inchisoare (in lumea mea ideala). Daca ii scot un dinte intru la inchisoare. Asa merg lucrurile, nu ne scoatem dinti pana ramanem fara dantura si trecem la rude.
@Anduța: io m-am educat în spiritul legii lui Om: sunt Om cu tine, dacă ești Om cu mine și întotdeauna pornesc de la „prima causa” că amâdoi suntem Oameni.
Dacă văd că respectivul face mârțogării, atunci Omul dispare ș-apare dracu’. Simplu și concis. Poate nu-i etic sau moral sau whatever, dar prea puțin mă interesează.
@Claudia, moral prietenul nu a dat nicio țeapă meșterului. Unde e fractura de logică?
Omul plătise și ultimul lampion/lampadar/bec, înainte, meșterul nu s-a încadrat în timp, știa exact ce avea de făcut doar primise dinainte imaginile pentru ce avea de făcut, el a fost de acord, el a fixat tariful, el meșterul. Omul i-a plătit, el a executat și a luat banii stabiliți, dar a executat mai puțin cu un element. Era deja plătit, trebuia să revină să-l instaleze a doua zi, așa era logic.
A fost nevoie de o minciună pentru a-l forța să-și respecte onorariul. Dacă avea contract meșterul putea chiar să plătească din buzunarul lui pentru ce a făcut. Este cumva un contract o țeapă mereu?
@Wolf, eu tot cred că pentru tot stresul trăit omul este încă în pierdere. Dar de asta există contractele, dacă a ales acest mod de angajament clientul cred că și-a asumat așa că a rezolvat doar problema pecuniară.
Sincer, în rest pentru că minciuna cu o plată extra pentru că sunt ușor de fraierit a devenit brusc o țeapă mă duce cu gândul la Miorița, poate e eronată analogia, dar vrem o țară ca afară cu meșteri ca la gară, ma refer la nașul din tren.
Prietenul a mintit precum mesterul. Mesterul a mintit ca monteaza tot in suma stabilita initial, prietenul a mintit ca ii da 200 ron. Pana sa minta prietenul, mesterul era singurul mincinos. Dupa, au fost 2 🙂
Meșterul a furat, asta este marea țeapă. În rest amănunte, evident nu în favoarea meșterului, clientul un OM prea bun, nu prost!
P.S. chiar nu pot să înțeleg moraliștii care pot fi furați, dar să nu fie mințiți.
John, no bine. Eu aș prefera să rămân om, no matter what. Oricum, bine că vorbim de legi pe care nu suntem obligați să le respectăm, dracul meu e foarte nașpa, chiar nu aș vrea să trebuiască să-l scot prea des.
„Prietenul a mintit precum mesterul. Mesterul a mintit ca monteaza tot in suma stabilita initial, prietenul a mintit ca ii da 200 ron. Pana sa minta prietenul, mesterul era singurul mincinos. Dupa, au fost 2 🙂”
@Claudia; te-ai gindit vreun moment ca dupa toata afacerea asta, prietenul lui MV s-a simtit ca un rahat ca a trebuit sa faca o magarie ca sa beneficieze de un lucru pentru care batuse palma?. eu asa ma simt de fiecare data cind trebuie sa fiu magar cu cei care sint magari cu mine.
De unde stii ca la sfirsxitul lucrarii, mesterul nu ar fi primit niste banuti bonus pt ca a facut treaba la timp si corect?
ne plingem ca e plin de nesimtiti, dar uitam ca noi le gasim scuize pentru faptele de 2 lei pe care le fac
@danpoe, ma gandesc ca prietenul suferă ca a trebuit să facă asta, sa mintă. Nu mai bine nu o făcea si se simțea mai bine?
Dacă ai remuscari e mai bine, nu? Adevarul asta e, daca te caiesti esti iertat, nu mai bine nu mai faci data viitoare?
Ca unul ce este Stan Păţitu’, cred că oricât de mult s-ar bucura amicu’, tot el este cel păgubit. Adică, meșteru’ a luat banii tocmiţi, chiar dacă nu a primit „bonusul”. Doar că prietenul tău, chiar dacă și-a văzut lucrarea terminată și i-a dat o „ţeapă” de 200 Lei, tot și-a uzat vreo câteva milioane de neuroni. Bașca, să vezi distracţie dacă încep să i se miște aplicele și lustrele, că nu au fost bine montate.
Pe mine, cel mai tare mă amuză când vine un meșter care zice toate rahaturile despre „ăla de-a lucrat acolo”. Îl las să își laude abilităţile, apoi, când este în vervă îi zic: „O, da, boss, vezi că aici mi se pare că ai lucrat chiar tu acum un an jumate și mi-ai zis că am garanţie toată viaţa. Plus post-garanţie la copiii mei.”
Să vezi cum îi cade faţa…
Cel mai de kko este să dai banii înainte și să alergi după meșteri…care au mai luat 2-3 lucrări în același timp.
Comentariu beton!23
Uite, @Eleno, a apărut @Constantin și pare că e în regulă. 😁
Nu prea, dragii mei. Cam beteag amicu’ vost’. Da’ își revine el până la ziua onomastică.
@Constantine, păi? Ai comentat că era mâncarea rece? 😛
Asta se rezolva repede, că funcționează cuptorul cu microunde. Numai că, treaba este de natură lombară și se dovedește a fi destul de dureroasă. Imaginați-vă o țestoasă de Galapagos căzută pe spate și care n-are nicio șansă să se ridice de una singură. Apoi suprapuneți imaginea peste un ditamai omu’ (plus o căciulă de păr) și o să mă vedeți pe mine. Nu trece rahatu’ asta de durere nici cu Voltaren, nici cu datul de perete (cine are dureri din astea știe de ce este în stare omu’ în suferință). Și mai rău este că dacă îi zic ceva de rude sau familia ei de coloană sau alte oase, se zbârlește la mine și mai abitir. ‘om vedea ce o să fie. Scapă fratili vost’ și din asta. Până atunci, stau pe spate. Eu și cu țestoasele de Galapagos care sunt bătute de soartă.
P.S. Și fix când au dat oamenii ăștia de la guvernare liberarea cea mare, de au sărbătorit vecinii mei cu petarde și pocnitori și ieșit pe afară pe la 1 noaptea.
@Constantine,
Fă-te bine!
Că pe 21 mai
Facem mare halimai.
@Constantine, hai să-ți povestesc ce am găsit acum două zile pe șosea pe aici pe la noi. Am găsit două țestoase măricele, stăteau bot în bot în mijlocul șoselei, nu erau pe spate dar păreau să se miște tot foarte greu. Sincer, m-am gândit să opresc și să le mut, dar cum eram pe o șosea de o mașină și treisfert, plus curbă în pantă foarte înclinată am renunțat. Oricum în zonă ele sunt protejate de localnici, dar și de autorități, nu ieșeau ele prima oară la șosea. So, nu ești singur, omule!
Fă-te bine!
Vă mulțumesc pentru încurajări!
Am două motivatoare personale: cea mică, a cărei dorința este ” tata, brațe” și cea mare, care mi-a pus în vedere să mă fac bine că am niște sacoșe de cărat. După cum se vede, motivație există. Acum, să vedem ce zice și organismul meu, care pare că a început să gândească în mod independent de voința mea.
Nu știu cine a fost țepuit dar povestea e grozavă și bună de ținut minte. Așadar mulțumesc!👍
E fizică pură, respectiv cele 3 principii ale mecanicii clasice. Meșterul inert intră în interacțiune cu amicul prin forța banilor și îl lovește reacțiunea. Ce țepe vedeți aici? :)))
Comentariu beton!19
Se numește principiul acțiunii și reacțiunii. Eu l-am făcut în clasa a șasea. 😁
În ultima fază, corect, pentru că la principiul fundamental, meșterul a dorit să își exprime forța de interacțiune, prin omisiune și astfel a determinat reacțiunea cu tensiune.
Băi, sunt deșteaptă ce mai!
Legea lu’ Om ?
@HM,
Scurtcircuit? Merge și așa.
Newton-ule care ești coane Mihăiță! Acu’ ceva vreme erai Țițeica, acum fizician… Mâine-poimâine te găsim după IP prin vreun laborator de-al lui Elon Musk mare șef de trib! 😏
@Victore, ai scris greșit Bill Gates.
John Temple, bun comentariul, tare de tot….țeapă până la urmă, ca bani efectiv, nu și-a luat nici unul,dar câți dumnezei și sfințișori or fi fost la gura amicului nici nu vreau să mă gândesc, am fost în pielea lui când eram văduvă cu doi copii mici.Numai așa,din zi în zi și din reparație în reparație prin casă, în 5 ani am ajuns la concluzia că mie îmi trebuie fix meseriașul meu: casă aveam,copii făcusem, încă unul mi-a adus aminte de tinerețe, mi-am găsit ce am vrut, și mai mult de atât, e masa completă, cu mamă și tată la copii.Deci țeapa nu se măsoară în bani cât în nervii pe care ți-i face omul care promite. Și să știți, ca nevastă de meseriaș, se poate să fie și invers,la telefon se înțelege asupra sumei și lucrării, și la fața locului lucrarea să fie mai multă decât se spune inițial.
@Monica, te înțeleg perfect, eu nu eram văduvă cu copii mici, doar femeie singură, dar de câteva ori așa, tare mi-am dorit să mă mărit cu un meșter. 🙂
pt ultima problema, soluția e simplă: ”vă spun un preț după ce văd la fața locului despre ce e vorba”. dacă al tău e om prea bun și inimă prea largă, nu taxează deplasarea pentru verificare. cu disclaimer: ”orice solicitări suplimentare venite de la client duc la creșterea prețului final”.
Stai sa vezi cum e sa ai mesterul in casa (al meu face de toate ca are maini de aur) si singura modalitate de a-l convinge sa desfunde blestemata de chiuveta din bucatarie e sa-l ameninti ca ii lasi salata cu pamant pe ea. Sau ca, maine, suni la firma unde lucreaza si ceri un instalator serios.
Comentariu beton!33
Băhăhăăă. Ce șantaj odios. 🤣🤣🤣
Bicarbonat + Oțet … sau cum îi zice pă nemțește 😜
Țeapa și-a luat meșterul termina treaba frumos putea să primească 200 de coco cadou pentru productivitate, recomandări , mai multe lucrari, construia o companie puternica de Meșteri, devenea Meșter Comandat, avea aspirații și mai înalte și într-un an doi putea sa ajungă prim ministru al țării.
Așa s-a faultat singur la procentul productivitate/ venit acționarii nu-l vor ierta!
Comentariu beton!15
Nu-l cunosc pe prieten, dar il iubesc!
Na, așa e când apelezi la indivizi care lucrează la negru. Ia să fi fost lucrarea cu contract și factură, mai putea cere ăla bani în plus?
Altfel, la fel ca @Mona, și eu tot fizică pură văd aici. 🤓
@didino, depinde când îi plăteai factura. 😀
Doar după prestarea serviciilor, desigur. 😉
Cu factură l-ar fi costat 800 😂
Așa e, @Laura, dar ai cum să-l tragi la răspundere pe individ dacă e cazul. Sau să depui o plângere. Dacă se întâmplă ceva nasol ce faci? 🙂
@didina și cu firmă îți iei țeapă în România. Declară boul falimentul și-și face alta… am pățit-o. Țeapă 1700 de lei că a fost maică-mea naivă când a pus termopane la unul dintre balcoane.
Știi câte plângeri am depus degeaba!
exact asa am patit noi cu montarea centralei.
anul trecut am schimbat centrala veche cu una noua, in condensatie.
ptr asta a trebuit refacut ceva la traseul tevilor, lucrare facuta cu o firma care era agreata de producatorul centralei si o alta firma trebuia sa faca punerea in functiune, tot agreata si asta.
cele doua firme lucrau in parteneriat.
noi am platit in avans lucrarea facuta de prima firma, aia cu modificatul traseului, urmand ca imediat ce termina astia, sa vina ala cu punerea in functiune, care trebuia sa mai puna o legatura si o piesa si sa dea drumul la gaz.
au venit primii, au facut lucrarea, ma rog, cu povesti si la astia, dar au facut pana la urma. le-am dat baietilor si o plata suplimentara, sa fie bine si ptr ei, au lasat piesa care trebuia ptr ala cu punerea in functiune si au plecat.
asteapta firma 2!
suna omul – nu raspunde!
insista – raspunde asta dupa o jumate de zi, zice ca-i la Bucuresti azi, dar vine sigur a doua zi. in contract era stipulat ca in aceeasi zi.
noi am insistat sa vina ca nu aveam apa calda, zice ca nu poate, dar maine vine sigur.
maine se face de pranz, asta nu da niciun semn. suna omul meu iar – nu raspunde.
si nu raspunde pana seara, cand suna omul meu la reprezentanta si-l reclama pe asta cu punerea in functiune.
mai trece o zi.
urmatoarea zi ne suna reprezentanta, ca firma are o problema – firma era unul singur! – dar cum termina, vine.
adica cum cand termina? peste o zi, o saptamana, o luna, cand?
cand termina!
aha, si ce alte firme mai agreati?
ne mai zice vreo doua.
suna omul la alta firma – treaba costa 500 de lei plus piesa pe care deja ne-o lasasera ceilalti – aia cica venim imediat!
chiar vin, fac treaba, platim, avem apa calda, a patra zi dupa Scripturi, cu nervi, da’ avem!
dupa o saptamana suna asta cu care aveam contract de punere in functiune in aceeasi zi cu terminarea refacerii traseului tevilor, ca el vrea banii, ca era contractul lui…da, da, vino sa-ti dau banii pe piesa – 90 de lei – si pa!
ne-a mai sunat de vreo doua ori – acum putea! – l-am tot invitat sa vina sa-i dau banii pe piesa, n-a mai venit.
noi inca-l mai asteptam! avem banii pregatiti.
Comentariu beton!21
pfoai, dacă ultimul bou era ”firmă” și aveați contract în care scria ”vine în aceeași zi”, cred că-l dădeam în judecată, ceream daune cât am plătit efectiv celei de a treia firme, aia care au pus în funcțiune. plus cheltuielile de judecată. plus ceva daune morale c-am stat nespălată 4 zile, m-am dus la birou puțind și mi-a ieșit nume prost la serviciu.
Eu din toata povestea asta, iar imi dau seama ca ar trebui sa ma fac mester… :))
Fac precizare din timp: mester corect, nu cu smecherii. Ca sa am clienti sa nu pierd.
Prietenul 2 e țeparul.
Ăla de l-a pus pe meșter să-l sune pe prietenul 1 ca să-și recupereze cei 200 lei.
Subtilă asta. Doar că prietenul doi q acționat după cum i se lăsase vorbă de către prietenul 1. 😛
Toți „meseriașii” ca ăsta din poveste să sugă pwla pân’ la rădăcină ! Toți , până la ultimul . Fix aceași ” țeapă” i.am dat.o și eu unui căcănar de.ăsta .
Mai, oare de ce nu s-a gandit nimeni la o pagina de net in care noi, beneficiarii sa putem posta numele mesterului cu care am avut de-a face si caruia am putea sa ii dam nota.Daca ar exista asa ceva, nenea mesterul din poveste nu ar mai avea pe cine sa tepuiasca pentru ca de la atatea note proste nu l-ar mai solicita nimeni. Iar mesterii care sunt parolisti, ar avea lucrari multe asa cum merita un mester bun.
Prietenul tau a fost nevoit sa devina peste noapte un peste lophius (peste unditar) , adicatelea ala care are o terminatie fosforescenta in fata gurii cu care atrage prada. Mesterul a ,,muscat” atras de momeala , dar nu i-a fost bine, pt ca lacomia lui a fost excelent pedepsita. Si nu il consider pe beneficiar tepar, el doar a cautat o metoda de a beneficia de ceea ce deja platise. In fond a aplicat regula ,,dupa fapta si rasplata”.
@MAS, există mai multe, dar sunt irelevante, despre una am scris și eu (fixers.ro, acum e moartă ca marea moartă). Și așa se va întâmpla cu orice tentativă de genul ăsta, dacă nu se bagă extrem de mulți bani în ea.
Cred ca, omul a gasit o solutie „corecta” pentru a trata cu acest tip de tepar nesimtit.
In trecut, am avut nevoie de un mester, pt o operatiune foarte simpla, montarea unei chiuvete noi si legarea ei si a masinii de spalat vase la reteaua de apa, intr-un apt nou unde toate erau noi si la locul lor, deci plug and play.
Acum, ce sa vezi, tocmai aparea un site unde puteai comanda mesterica, un fel de uber pt mesteri. Numele sitului il dau doar la cerere.
Fac comanda, era miercuri. Se angajeaza un mester pentru vineri, suma ceruta 450 ron. Zi ok. Amicul care facuse situl, imi ofera un discount promo, scade pe la 250 lei lucrarea.
Joi ma suna mesteru ca nu poate vineri, lasam pe sambata. Zic OK.
Vineri seara imi zice ca sambata nu poate decat la 1 , ca mai are o lucrare, si ca nu are rost sambata, ca e tarziu, daca ii trebuie vreo piesa si e inchis magazinul.
IIspun ca am toate piesele in cutie cu chiuveta noua, si uitandu-ma eu asa, aveau si o schema de montare…
Ce sa vezi, 30 de minute mai tarziu totul era montat. 4 ani mai tarziu, nici o problema aparuta.
Asta e cu mesterii astia cu pretentii de Michelangelo.
PS;
Cine are nevoie de consultanta, pentru montat in rigips candelabre, TV, boxe etc, sunt expert. Dau si consultanta pe zom la preturi promo. Pentru urgente avans 250% 😀
Prin 1991 parintii mei au decis sa rezugraveasca pe exterior casa, construita prin 1976, deci cam la 15 ani de la prima zugraveala. Il cauta pe mesterul original, era tot in sat, nea Sarpe. Asta devenise un alcoolic intre timp, dar omul se gandeste ca alcoolismul poate fi combatut pe termen scurt, 2-3 zile se abtine omul face lucrarea si apoi isi poate bea mintile. Se intelege tata cu el la bani, 3000 lei comunisti sau ceva pe acolo, ii da 1500 lei arvuna. Vine mesterul cu scule, pompa, butoi de preparat lavabila (vinacet pentru cine stie) la cantitate mare sa iasa o singura culoare, se apuca de treaba. Trage doi pereti la pompa, mamaia il serveste cu niste gogosi, cafea, asa ca de pranzul mic la ora 11. Parintii erau plecati la munca, eram doar eu cu mamaia acasa, era vacanta de vara. Pe la 12 nea Sarpe dispare subit, ca ii lipsea o scula. Vine dupa juma de ora putind a bautura, cu mainile in buzunare, fara vreo scula absolut necesara. Eu eram atent la detalii, ii spun mamaei care e treaba, a batrana ii pune masa mesterului, ii da si un mic paharel de rachiu si-i spune plin se subinteles: pe al doilea si al treilea pahar se pare ca deja le-ai baut la birt, asta e tot, pana diseara nu mai bei, ca o sa cazi de pe scara, dar diseara it dau cat vrei.
Mesterul isi face siesta, trage cateva tigari, apoi se mai invarte nitel prin curte si pleaca, are nevoie de o prelungire la pompa. Si plecat a fost. N-a mai venit. L-a cautat tata, ca sa vezi nea Ioane, ca am avut o treaba arvunita si tot asa. Ca vine maine. Maine a devenit saptamana viitoare, la inceputul lui Iulie, dupa Sfanta Marie. Dupa o saptamana de stat cu toate sculele intinse prin curte, ne-am apucat eu cu tata de lucrare. Vinacetul era preparat, am dat toata casa, apoi a trebuit dat la pensula cu alta culoare niste ornamente ale ferestrelor, ca asa era construita casa, cu niste ornamente in jurul ferestrelor, apoi scafa cu vopsea. Ne-a luat vreo saptamana, asa pe bucati, cate o juma de zi, dar am terminat.
Dupa vreo doua luni, pe la final de august inceput de septembrie, a venit nea Sarpe sa-si ceara scuze si sa-si ia sculele. N-a vazut nici o bidinea, tata a pastrat tot si i-a spus ca i le returneaza in schimbul celor 1500 de lei achitati initial. Nu a vrut, ca el a muncit, a dat doi pereti, merita macar 1000 lei munca. Si deranjul? Faptul ca tata si-a luat concediu 3 zile pentru facut o lucrare platita deja? S-a dus cu sculele la targ si le-a vandut pe toate cu 1500 lei, desi valorau cam 3000. Dupa vreo 3 ani Sarpe a murit de cancer la ficat. Juma de sat a ramas cu lucrari incepute sau arvunite.
Comentariu beton!19
Era dragut daca prietenul 2 cerea 200 de lei prietenului 1 pe motiv ca a platit mesterul in final. Aveam toata seria completa.
PS Imi pare rau ca a trecut prin faza asta, eu mereu mi-am luat-o ca nu am stomac de asa ceva.
Teoretic, amândoi sunt țepari. Ambele contracte (chiar dacă-s verbale) au fost încălcate.
Practic, avem o relație hoțu-prostu biunivocă.
@MV: după cum spuneam…🤣🤣🤣🤣🤣
Din păcate o poveste tipic rromânească
Cred că dreptate are proprietaru, pentru că meșteru a vrut să dea o țeapă de bucurești
Sper că meșteru a primit o lecție importantă
Ce semeni, aia culegi. Partea asta a uitat-o meşterul cel neserios şi lacom din poveste.
Am făcut o probă de imaginaţie şi m-am pus în pielea ambelor personaje. Şi încă nu pot să mă scutur de senzaţia pe care am avut-o când am jucat rolul meşterului. Şi mai exact, momentul când apar eu ca o floricică înapoi, după lungi rugăminţi şi apeluri ale clientului, dar nu sunt acolo ca să mă scuz pentru toate neplăcerile create şi să agăţ odată lustra aia în tavan. Nu, eu sunt acolo doar pentru că am fost mituită cu nişte bancnote în plus. Iar omul care a făcut asta a făcut-o din disperare de cauză, învins de nesimţirea şi indolenţa mea. Bine că în poveste nu am fost întâmpinată de client, ci de amicul lui. Că aş fi murit pe loc de ruşine şi n-aş fi apucat să vă mai scriu rândurile astea acum.
Cât despre mine în rolul clientului – nu mă văd decât bătându-i obrazul meşterului când şi-ar solicita şpaga.
Comentariu beton!16
Mesteru’, ca orice dorel, a incercat sa traga teapa. prietenu’, mai destept, l-a prins cumva, hranindu-i lacomia, pt a termina treaba pt care l-a platit. ideea e ca niciodata sa nu se dea toti banii odata, doar un avans.
Parerea mea e ca mesterul incercand sa dea teapa si-a gasit nasul
Trebuia sa-l puna sa faca si ceva in plus, alte chestii pe acolo, in contul celor 200 extra. Ca sa ia teapa adevarata, facind mai mult pentru aia 500 initiali. Atunci era teapa, asa a fost doar o pacaleala sa-si faca treaba initiala.
Salut, Mihai!
Sa presupunem ca se emitea factura/chitanta pe fiecare zi de munca.
La finalul zilei, munca prestata de meserias merita 9*50= 450 lei (conform „contractului” verbal).
Daca prietenul ii platea mesterului aceasta suma, era exact cat s-au inteles.
Prietenul a dat 50 lei in plus.
Deci mesterul a primit 450 lei meritati si 50 lei… din perspectiva prietenului: plata in avans pentru a 10-a lustra.
Doar ca perspectiva mesterului s-a schimbat a 2-a zi:
– efort depus: deplasare dus-intors la client (costul pare mai mare raportat la un castig de 50 de lei, decat la 450 lei), deci nu mai era rentabil sa vina.
– lustra a 10-a se monteaza mai greu.. nu este platit suficient cu 50 lei.
Scenariul 1.
Mesterul putea sa accepte numai 450 lei (dadea 50 lei inapoi, fie pe loc, fie a 2-a zi cand si-a schimbat perspectiva).
A 2-a zi putea sa anunte ca nu mai vine.
Era „corect”, dar prietenul ar fi resimtit asta tot ca o teapa.
Scenariul 2.
Prietenul evalua ca pretul pentru montatul celei de-a 10-a lustre este 200 de lei si platea numai 300.
Aceasta se cheama „mintea romanului de pe urma”.
Cum se cheama cand ii imprumuti 20 euro unui prieten si nu-l mai vezi niciodata?
O investitie buna.
Intrebarea mea pentru prietenul tau e ce a invatat de aici?
Eu in locul lui l-as suna pe mester si i-as spune: uite, ai fost neserios si am vrut sa-ti arat cum se simte asta. Ai simtit?
Suntem chit?
Acum vreo săptămână, în prag de seară, pe la ora 9, eram la țară și a venit unul pe drum cu pui de găină. Bunica mea a vrut să ia 20 de pui la prețul de 13 lei bucata. Pune gagiul într-o ditamai găleata 10 pui. Noroc că m-am dus după ăla care o căra că îmi pusese doar 9. Îi debarcă și l-am văzut că numără de la 3 încolo până ajunge la 10. Am simțit că e ceva necurat așa că mă pun și număr… de două ori 9. Bă ce plm. Și în a doua găleată pusese tot 9 pui. Scot banii și sustrag binisor 25 de lei. Boss mi-ai dat cu 25 de lei mai puțin. Ți-am plătit câți pui mi-ai dat! Hai să numărăm din nou desi japița de cioară știa câti pui pusese. Am venit cu 2 pui în mână și i-am dat și pe urmă i-am dat banii nu înainte să îl înjur în țigănește (dacă tot am vb cu o țigancă măcar înjurături am învățat și eu). A plecat de nu a văzut drumul. Da știu că o să îmi iau niște roșii, deși am destule dar… Fmm de cioară nenorocită!
Comentariu beton!18
Baba frumoasa si tigan cinstit.
@Sorine aș mai adauga și rață înnecată.
Gândind la rece într-adevăr țiganii nu sunt toți la fel și nu ar trebui judecați pentru anumite specimene de genul celui expus de mine, dar eu până acum nu prea am întâlnit țigani ok sau nu i-am cunoscut prea bine.
Cand crezi ca apelezi „un mester” platit la negru cu senzatia „ca scapi mai ieftin”, patesti exact asa.
E valabil si cand ce ar face o firma specializata ti se pare mult mai simplu ca poti sa faci si tu asta (si cu sugestia finala a sotiei ” nu esti in stare de nimic si uita-te la Vasile ca el poate”
Intr-un final tragi concluziile :
1.Mesterul a fugit cu banii si nu a terminat lucrarea.
2.Ai facut tu lucrarea dar ai cumparat juma din magazinul de bricolaj, tutorialul de youtube era naspa rau, doua degete julite rau, concediu medical platit cu 70 %, lustra montata are un unghi cu verticala de 70 de grade luminand intens tabloul cu soacra mireasa……si finalul fericit o sotie plina de admiratie care iti spune : ” ti-am spus ca nu esti in stare de nimic”
Te costa mult mai mult.
Io fiind electrician am făcut un calcul simplu: 500 de lei x 22 zile = 11000 lei… Bucureşti, păzea că vin să montez corpuri de iluminat.
Să mor io, la o lucrare de 500 de lei/zi, fac naveta 400 de km dus-întors. Serios, îmi iau bilet la cuşetă la trenu de noapte, dimineaţa la 7 sunt la client, pac, pac, montez lustrele şi seara plec cu 500 de lei. Scad transport 200 de lei + papa 50 şi rămân cu 250 net.
Comentariu beton!18
Alta metoda de agatat conashu sa vina sa-si termine treaba (dupa ce 5 zile mi-a dat cu flit ca el are mult de lucru, ca cine stie cand o avea timp sa-mi repare tavanul pe care el
Il stricase: ‘boss, sa vezi, am un prieten care vrea sa renoveze un apartament de 3 camere!! Iti dai seama ca te-am recomandat. Vine la mine sambata, dupa ce faci tavanul ala va tocmiti’. Apoi m am prefacut tacticoasa ca l sun pe preten si nu raspunde. si asa lucrarea terminata:)
Ah, 450 lei la zi deci. Si ziceti ca in IT se castiga mult?