Băi, nu mai pot cu ăștia care dau exemplul Suediei când vine vorba despre coronavirus. Iar cel mai rău mă seacă la ficați comparația cu România. Cu România, boss, țara în care minstrul de interne și președintele mai aveau un pic și se păruiau public înainte de Paști, țara în care un cetățean a luat amendă pentru c-a ieșit la plimbare cu peștele de acvariu în pungă, țara în care săpunul se vinde mai prost decât șlapii cu blană, țara unde să fii șmecher, să te descurci și să nu respecți nicio lege sunt considerate abilități în viață.
Și cu cine ne comparăm, cu Suedia, țara în care a întârziat trenul trei minute și absolut toată lumea de pe peron a intrat în panică, iar ulterior conductorul și-a cerut scuze în trei limbi (ma rog, dacă daneza poate fi considerată limbă și nu scrijelit de fier pe sticlă). Cu Suedia, țara în care, dacă spui c-ai văzut un bombardier în acțiune, începe lumea să se uite îngrijorată spre cer și să caute adăposturi antiaeriene.
Cum, cum să faci comparația asta între țara care vrea să scoată din circulație banii cash și țara în care 40% dintre gospodării au wc-ul în fundul curții?
Și-am să închei apoteotic citând-o pe Adela:
“Nu mai pot cu pozitivii și hipsterimea flower power care respiră doar în bulă ca anxiosul, în punga de hîrtie. Cu ăia care își pun pe cap coiful roz de unicorn și arată spre modelul de succes al Suediei în gestionarea pandemiei. Cu ăia care o ard cu integrarea minorităților dar n-au călcat în viața lor în tramvaiul 41 sau în Ferentari chiar și ziua la ora prânzului. Care merg numa cu Uberu sau cu trotineta electrică între Romană și Rosetti. Mergeți, nene, măcar o dată în viață cu un tren personal până la Titu. Sau Găești. Să vedeți rumânu din afara bulei roz cum își întinde mucii pe banchetă. Faceți un weekend la țară în Ialomița. Să-i vedeți cum se spală numa la botez și la însurătoare. Că la înmormântare îi spală babele. Cum pupă icoane și cască gura cu speranță la lingurița de împărtășanie plimbată din gură-n gură de un sat întreg. Cum se iau în brațe și se pupă cu foc după ce nu s-au văzut 2 ore. Țin minte un teambuilding in Deltă, în 2008 parcă. Ne-au dus cu bărcile pe canale. Noi, corporatiștii de eprubetă eram cu sunscreenul 50 pe nas, cu pălăria de soare în cap și cu sticla de Izvorul Alb în bot. Localnicul care vâslea și-a scos cizma – erau 40 de grade afară, el purta cizme de cauciuc- , a umplut-o cu apă din Dunăre și s-a hidratat, cum zicem noi, ăștia superiori. Asta e România adevărată. Când om ajunge și noi măcar un sfert de suedez ca igienă, nivel de trai și de educație, let me know.”
‘Te-n dinți, veață.
P.S. Aici aveți explicat, limpede ca lumina zilei, de ce modelul suedez nu este un model de succes APLICABIL in Romania.
P.P.S. Ce să vezi, după ce terminasem de scris cele de mai sus, îmi apare în feed articolul ăsta.
Bună dimineața!Ne comparăm, boss,de ce să n-o facem,suntem și noi pe harta Europei la fel ca și ei.Numai că ăia de compară mere cu banane ,în opinia mea ,nu numai că n-au trecut pe la școală, dar au plecat și cu diploma în buzunar înaintea altora care toceau coatele zi de zi pe acolo.Multa lume nu pricepe că educația și nu palma face totul, e greu să gândească că degeaba ai 5 camere la casă, dar până la wc în fundul curții ti-ai umplut pantalonii de diaree ,e greu să înțeleagă că din apă nu faci benzină și nici din curvă gospodină, cum zicea un cântec demult. Nimeni nu s-a născut învățat dar la fel nimeni nu e perfect, și hai să ne vedem de puterea noastră, să nu mai credem prostiile la toți „personal development”,alea sunt doar prostii de mâncat banii unora care n-au ce face acasă la agricultură.
Comentariu beton!27
Sigur că ne cumpărăm, da’ e ca-n bancul ăla de pe vremuri cu președintele de CAP care aude c-a fost asasinat Kennedy și oftează: „n-ai ce să-i faci, asta e soarta noastră, a președinților”.
Am putea fi dar ….nu chiar!
Președintele Suediei nu iese în statement să mintă nerușinat în legătură cu vreun experiment făcut întro școală din Franța.
Președintele Suediei nu iese, tot în statement, să susțină că niște parlamentari uneltesc să vândă provincia Scandia danezilor.
Adică în pandemie, da??
Evident nu suntem ca Suedia, dar nici măcar ca Bulgaria care, fără ordonante militare, fără decrete anticonstitutionale, fără amenzi de 4000 Euro, fără abuzuri de la capetele de cretă, au doar 90 de morți, adică 10% din ce avem noi!
Bulgaria are tot cam 50% dintre gospodării cu wc-ul în fundul curții, cam ca și noi, deci…….care-i relevanța?
ps. românul când se duce la privată, în curte, stă, se cacă și cujetă la viață, la rostul omului pe Pământ, la chestii metafizice.
Suedezul când se duce la wc-ul lui de 10.000 de coroane, care-l și spală la cur automat, prin senzor, ce face? trimite poze cu pisicute pe Facebook și socializează cu alți 50 de prieteni care, la rândul lor, sunt tot pe wc, căcăndu-se și ei!
@Cristian- nici nu prea ar avea cum sa iasa Presedintele Suediei sa declare vreo ceva vreodata pentru ca Suedia e monarhie de prin sec I.
Mă uitam la documentar ieri pe Digi Life, care era realizat de nemţi. Niște munţi frumușei, natură, peisaje drăguţe. Apoi niște sate amărâte. Și apare un muian la interviu. Hait, zic, este filmat în România. Numa’ că era în Bulgaria. Îmi zice soţia: „Nu vezi că ei sunt mai săraci decât românii?”
„Așa o fi, dar sunt mai harnici.” Că d-aia i-au luat nemţii sub oblăduirea lor. Nu pe români. Aliaţii lor strategici din răzbelul mondial.
Revenind la treaba cu Suedia și Covid-ul. Mi-am adus aminte de Vietnam. Cum naiba ăia, care sunt gură-n gură cu China, ai reușit să ţină coronavirul sub control?
Sau cei din Coreea de Sud? Pentru că, asemenea suedezilor, au responsabilitatea în sânge. Știu că trebuie să respecte legea, că au îndatoriri faţă de stat și de compatrioţii lor și că sunt un popor, nu o adunătură de indivizi.
Într-un cuvânt: nu sunt daci liberi și mândri. Că, dacă erau așa, vai de mama lor ar fi fost. Acum erau la prescuit, la plimbare, la alergat în pantofi cu toc și ciocate sau la plimbat foca. Pe noi, dorinţa de libertate ne face să uităm de responsabilitatea faţa de aproapele nostru, de responsabilitatea faţă de lege și de tot ceea ce implică faptul că suntem cetăţenii unui stat. Uităm și de respectul faţă de noi înșine.
Spuneai de România cu WC-ul în curte. O parte din viaţă am petrecut-o în acest fel. Chiar partea cu cei șapte ani de acasă, la care, mai mult am fost la bunici. Care bunici, oricât de semi-analfabeţi erau ei, m-au învăţat multe despre responsabilitate, vorbitul frumos și respectarea celorlalţi. Adevărul este că România bunei creșteri era la ţară. Doar că depindea și de oameni. Acum am văzut toate generaţiile încălcând legea responsabilităţii. De la mic la mare și la bătrân. Nu trebuie să fim suedezi sau altă naţie ca să respectăm legea. Trebuie să fim oameni.
Comentariu beton!79
Care boss, poți fi orice în viață, te poți declara singur și suedez. E de ajuns să dai din gură, nu trebuie să faci vreun efort în sensul ăsta, că oricum nu te lasă alții, se știe.
Nu e tocmai un model de succes de altfel ai pus tu un articol f bun pe tema asta ….cel de la primul PS, Au incercat o si englezii si nu a mers ,in general nu cred ca prea exista modele ptr ceva ce inca e nou ,imprevizibil si necunoscut in intregime ,densitatea populatiei se pare ca este o problema ptr Paris ,Londra ,NEW York dar nu in Sydnei sau New DElhi ,mai e si problema populatiei imbatranite negata de Japonia ,s ar parea ca exista si o predispozitie mai mare in randul persoanelor de culoare in UK si SUA dar nu in Africa ….naiba stie ,multe variabile …..pana una alta stim sigur ca e mortal sau se lasa cu sechele grave pe viata ,cura nu exista si e mai bine sa incerci sa te protejezi dar s ar putea sa l iei si frustrant este ca nu poti face nimic doar sa astepti sa treaca de la sine ptr ca vaccinul a fost de atatea ori trambitat si anulat ca a devenit ca ciobanul ala din poveste care striga lupul aiurea
Romania: 84,4 loc./km²
Suedia: 22,3 loc./km²
Italia: 201,7 loc./km²
Bucuresti: 8.260 loc./km²
Stockholm: 2.321 loc./km²
Roma: 21.347 loc./km²
Milano: 6.988 loc./km²
Comentariu beton!41
la bucuresti ai pus la statistica si oamenii care stau fara flotant sau contract de inchiriere? Sa nu dea cumva dublu :d
În ciuda globalizării și a diferitelor uniuni, popoarele sunt în continuare destul de diferite. Și asta se observă cel mai bine în cazuri d-astea nasoale.
Practic, deși există recomandări la nivel european sau chiar mondial, fiecare țară de pe glob tratează pandemia asta în stil propriu. Unora le-a ieșit mai bine, altora mai prost. Dar asta depinde de foarte mulți factori, mulți dintre ei independenți de deciziile politice și medicale.
Consider că nouă ne-a ieșit bine momentan, având în vedere cifrele și capacitatea noastră scăzută de a gestiona asemenea chestii. Mult mai bine decât alte țări cu pretenții, ca să zic așa. Aș îndrăzni să spun că, în problema asta a coronavirusului, România, așa peticită și ruptă-n cwr cum este, este unul din modelele de urmat, și nu Suedia sau altele. Sigur, noi aici în țară, știm că realitatea poate deveni mult mai nasoală în câteva ore, știm că suntem cu sistemul de sănătate suprasolicitat la pământ (și nu ca nemții, de exemplu, cu ocupare de doar 80% din capacitate ATI 🤣), știm că „pauza” economică forțată ne aruncă grav în prăpastie, știm că treaba cu izolarea duce la lupte de stradă sau abuzuri. Dar, privit din afară, cred că suedezii ar trebui să urmeze modelul nostru fiindcă, pe cifre seci și reci, 3225 de morți e o cifră mai mare decât 961. Deocamdată. (este că a bubuit naționalismul în mine azi? 🤣🤣)
Sigur, fără pandemie, cine dracu’ n-ar vrea să se fi născut suedez? 🤣
Comentariu beton!52
asta cu cine nu ar fi dorit sa se nasca suedez, e ca aia cu arabu si gagica care ii pune conditii inainte de casatorie, ce sa aiba, vile case si lungime, la care arabu e de acord cu primele doua, dar nici de al dracu nu isi mai taie din ea ca sa aiba 20.
Noi comparam toate alea.
Mai tineti minte cand se faceau, aproape in fiecare zi, comparatii intre sistemul de invatamant din Romania si ala din Finlanda? Perioada aia cand, in Romania, se schimbau doi ministri pe saptamana si, fiecare dintre ei venea cu idei destepte care schimbau tot sistemul de azi pe maine. Si, poimaine, incepeau sa arunce cu sanctiuni ca, nah…nu se vedeau rezultatele ideilor lor luminoase. Perioada in care ma gandeam ca, „ok…schimba ministrul asta ca e prost. Aduce altul mai destept ca, mai prost nu are unde sa gaseasca.” Si, ia ghici! Gaseau, frate! Ca mama prostilor e mereu gravida.
Iar acum, de cand cu virusul asta, imi vine in minte comparatia cu nemtii. „Da, dom’le…la nemti merge treaba ca e disciplina”. Pai, chiar este. Ca aici nu a fost cu declaratii, cu amenzi astronomice si oamenii au stat in casa. Pentru prima data de cand sunt in Germania, nu s-au terminat stirile de la radio cu atentionarile de ambuteiaje insirate pe kilometri intregi de autostrada. Ascultam stirile si ma gandeam ca, frate, lipseste ceva!
Chestia aia cu tara ca afara e asa…o idee care mai bine ar fi ilustrata la televizor. S-o vedem, sa ne autoamagim ca asta inseamna un milion de drepturi, dar nicio obligatie.
Comentariu beton!16
Turnover is vanity.
Profit is sanity.
… but cash is king.
Și io-s cioban … da’ nu știu să mă exprim 😜
Comentariu beton!17
Americanii, nemtii, elvetienii nu sunt ciobani. 🙂
Cash se cetește CAȘ … de unde și trimiterea la ciobani/ șepărzi
Copy Paste Mode on
Doua tipe seara târziu pe strada. O patrula de politie le opreste. Seful patrulei zice:
– Buna seara, actele la control, va rog!
Una dintre tipe raspunde:
– Sunt stewardesa, tocmai am sosit dintr-un voiaj si acum merg repede spre casa sa fac un dus, sa ma schimb, pentru ca tocmai am fost anuntata ca trebuie sa plec imediat într-un alt voiaj. Cum timpul este foarte scurt, în graba cu care am plecat am uitat geanta cu actele la serviciu. Va rog sa întelegeti situatia creata, dar timpul ma preseaza si ma grabesc….
– Bun, înteleg, raspunde jandarmul. Dar dumneavoastra? zice el adresându-se celeilalte tipe.
La care tipa, rosie toata, raspunde:
– Si eu tot curva sunt, dar nu stiu sa ma exprim.
Comentariu beton!32
in cazul meu trenul din aeroport spre oraselul de provincie a intarziat in ambele directii. A si se bea in tren ceea ce ma facut sa ma simt in trenul de Iasi.
Acum in rest aia pastreaza distanta sociala intre ei din principiu – la restaurant nu te pun la masa unii langa altii, parcurile lor sunt niste paduri imense. Mi-a ramas in cap budele din restaurante extraodinar de curate.
Ce nu mi-a placut e ca spre deosebire de vecinii lor norvegienii sunt cam taranoi si fac urat la bautura si e posibil atunci sa se duca naibi toata distantarea sociala.
@ Radu Chiar nu ti-as dori sa vezi un norvegian beat, de ex. pe 17 mai, ziua lor nationala, dar nu numai 🙂
Autoritățile române nu și-ar recunoaște vina nici în cazul unui genocid, ci ar începe să dea vina unii pe alții. Nu poți avea pretenții de la statul român, serios! :-))
Nu despre autorități era textul ăsta.
Ți-am răspuns la partea cu P.P.S.
Aaa…, da, corect. 😀
Ţară ca a noastră nu mai există! Unde naiba ai mai auzit să se facă reclamă la spirt medicinal? Și nu doar la TV, ci și la radio? „Mona! Protejează întreaga familie!”
Comentariu beton!15
Da, bine că nu ai tu loc de mine, hai bâști! :)))
Comentariu beton!35
Aoleu! Ești în varianta lichidă?
🙂
Am uitat să completez: de când se face reclamă la lichide cu potenţial de băutură? Și chiar la prima oră?
Nici Mona nu mai e ce a fost !
Hâc.
„Mona” e ca Ballantine’s, dar „Dora” e Lagavulin-ul spirturilor. „Ana” e-n categoria Chivas Regal. 😀
Concluzia? Dacă n-ai Ana și Mona, dă-i cu Dora!
Atenţie! Folosirea pe interior, curăţă! Până și CNP-ul!
Ahhh mi-ai adus aminte de tramvaiul 41.
Pe vremea mea încă era ok in romania. Încă nu apăruseră cocalarii și pitipoancele. Lumea făcea combinații, dar “îndeletnicirea” asta nu era valorizata așa mult cum este acum. Sau poate ca eram prea tânăr ca sa îmi dau seama de toate porcăriile.
Din păcate și pe atunci erau oameni imputiti. Tramvaiul 41 era o adevarata aventura din punctul asta de vedere.
In România mergeam numai cu transportul in comun: autobuz, tren, nu aveam mașina personală.
Cred ca este ok sa ne comparam cu nații mai avansate dar numai dacă o facem cu scopul de a evolua și noi și de a lua exemplu de la ei. Știi cum se zice: încearcă sa te ridici la nivelul celor superiori tie, nu ii trage pe ei in jos ca sa te simți tu valoros.
Din păcate am plecat de prea mult timp din România ca sa inteleg fiecare nuanță a articolelor tale, dar cu siguranța apreciez umorul. Nu ma Mir ca ai atâția fani.
Mai in gluma, mai in serios, noi ca natie nu o sa ne facem bine prea repede. De cand s-au declarat amenzile neconstitutionale, distantarea nu mai exista. Chiar ma simt proasta cand ii vad in grupuri mari, adulti si copii, in fata blocului la o sueta. Bine ma, eu nu mi-am vazut copila de o luna jumate ca sa respect legea si pe astia ii doare in cwr.
P.S. Este si spirt Dora. Mie de ce nu imi face nimeni reclama?😂😂
Comentariu beton!18
https://www.profit.ro/stiri/politia-romana-va-avea-un-sistem-it-de-recunoastere-faciala-care-va-spori-calitatea-serviciului-de-ordine-si-siguranta-publica-in-beneficiul-cetateanului-19356885
Deja au montat camere peste tot. Step by step… pentru siguranta ta/noastra.
@Dora, Lagavulin care ești. 😀
Vezi mai sus.
Ca sa iau si eu o sticla sa vad cum e acest Lagavulin. Eu sunt asa mai din Ardeal unde ne spalam pe dinti cu tuica de prune.
@Dora: încearcă-l p-ăsta: https://www.thewhiskyexchange.com/p/7000/lagavulin-1991-distillers-edition-bot2007
N-o să-ți pară rău.
P.S. Pălinca musai de 52 grade și nu din fructe amestecate. Mie-mi place aia de cireșe amare. 😉
@JT mno mai dă-l draq de lagaovylin d’ăla 😜 cum să dai mă atâția bani pe o sticlă, ha ? Te crezi în SuieDia ? Da’ ce-i aci, a? Te crezi la Radu pă blog ?
Pfoaii … zgârcenia/cumpătarea mea proverbială m-a făcut să comentez și pofta de rachiu de cireșe amare … n-am băut niciodată. Știu că e marfă de contrabandă … da’ de unde ?
@HM: 😀 😀 😀 Nu SuieDia, ci Austrea…din 2017. 😉
E bun rău de tot, Lagavulinu’ ăla.
Cât despre pălinca de cireșe amare, făcea un vecin la bunici-n sat…acu’ multă vreme, dar a murit săracu’, da’ pălincă mai bună ca aia, io încă n-am băut.
@John Temple jos pălăria 🙋♂️
Cum să ne comparăm cu Suedia? Aștia sunt niște sălbatici care se trag din niște triburi d’alea care locuiau la corturi vai de mama lor! Noi ne tragem din daci și din romani. Romanii ăia care erau civilizați, care aveau băi, sisteme de canalizare. Noi suntem un neam blând, nu suntem cotropitori, noi suntem cu oieritul, cu transhumanța, cu colibele noastre, care oricum sunt altceva decât corturile, cu d’astea. Cum să ne comparăm cu barbarii de suedeji? Zău așa!
Comentariu beton!14
Dacă era pe așa, atunci am fi avut distanţare socială. Unii pe-un munte, alţii pe-un deal.
Mda. Cam ai dreptate, Constantine. Da’ ce te faci cu dacii liberi care nu se lasă îngrădiți de niște legi făcute pentru fraieri?
@Adina
Îi văd pe geam în fiecare zi. Iar cu unii dintre ei am dat nas (ei) în mască (eu) când am fost cu fetiţa la vaccin.
Porți mască, vaccinezi copilu’. Ai fi putut fii suedez🙂
Crezi că sunt singurul? Sunt mulţi români-suedezi.
Mulți dar oare destui?
Adina, dacă erau destui Constantini (romano-suedezi), nu avea Mihai ce sa scrie azi! ☹️
Apropo…nu neamul asta românesc a pus coada la pruna??? 😜🤔
Ăia-și cer iertare de la poporul lor că n-or putut proteja mai bine bătrânii și internetul are orgazm:
„Ui` suedejii au ajuns să-și ceară iertare!”
E așa greu să căutăm date la situația azilurilor pe țări?!
În aziluri, în vestul Europei și America de nord, procentul de decese în casele de îngrijire pentru bătrâni este pe la 50%, Norvegia are 65% rata, nu-i nimic nemaipomenit în Suedia, nu poți feri bătrânii din aziluri decât dacă ai institui blocadă totală, angajații să nu ia contact cu exteriorul:
https://ltccovid.org/2020/04/12/mortality-associated-with-covid-19-outbreaks-in-care-homes-early-international-evidence/
Official data on the numbers of deaths among care home residents linked to COVID-19 is not available in many countries but an increasing number of countries are publishing data
Due to differences in testing availabilities and policies, and to different approaches to recording deaths, international comparisons are difficult
There are three main approaches to quantifying deaths in relation to COVID-19: deaths of people who test positive (before or after their death), deaths of people suspected to have COVID-19 (based on symptoms), and excess deaths (comparing total number of deaths with those in the same weeks in previous years)
Official data from 13 countries suggests that the share of care home residents whose deaths are linked to COVID-19 tends to be lower in countries where there have been fewer deaths in total
There have been no infections or deaths in care homes in Hong Kong (only 4 deaths in total and 1,040 cases of infections in the total population) and in Singapore 2 out of 18 deaths have been among care home residents
In the other countries where there have been at least 100 deaths in total and we have official data (Belgium, Canada, Denmark, France, Germany, Hungary, Ireland, Israel and Norway), the % of COVID-related deaths among care home residents ranges from 19% in Hungary to 62% in Canada)
Data for Germany suggests that 36% of deaths would have happened in communal establishments which, as well as care homes, also include prisons and other group living settings
There have been large numbers of deaths in care homes in Italy, Spain, the United Kingdom and the United States but official data for these countries is either incomplete or difficult to interpret.
În România în aziluri se moare la greu, bineînțeles că nu ca în vest, proporțional cu rezistența românului, de fapt a esticului, la atacul dihăniei.
Numai Galațiul are 50 de decedați în aziluri.
https://www.b1.ro/stiri/eveniment/nou-focar-de-infectie-cu-covid-19-intr-un-azil-de-batrani-din-cluj-330656.html
@Tiberiu, nu in toate azilurile din Romania se moare, uite si un model bun in Romania, la Medias, apropo de blocada totala. Ai dreptate, functioneaza https://www.facebook.com/watch/?t=1&v=272520517248674
Înclin să cred că nu numai la noi sunt unii care tânjesc după modelul suedez aplicat pandemiei. Ni se pare nouă că suntem mai cu moț dar, peste tot, sunt oamenii tentați să meargă pe o cale aparent mai ușoară.
Iar legat de nordici, ce, crezi că suedezii n-au și ei inconștienții lor? Cum crezi că s-au îmbolnăvit/murit atâția pe la ei dacă erau atât de responsabili, neșmecheri și cu toate curțile făr de wc în fund?
Cum dracu`sa compari Suedia cu Romania??? E ca si cum am compara-o pe Catherine Zeta- Jones (febletea mea), cu Vulpita ! WTF! Si vorbesc din cunostinta de cauza, pentru ca am avut placerea sa merg in Suedia de vreo 3 ori (Gothenburg). Dupa mine, sunt peste nemti (am umblat si pe acolo). Din punct de vedere curatenie, ordine, civilizatie, Australia este sub Suedia, clar! Doar ca noi aici in Australia stam mai bine, poate, la capitolul „nivel de trai” sau mai bine spus „putere de cumparare”.
Da, intradevar, Suedia a dat-o-n bara cu abordarea Covidului, strict privind numarul de morti. Economic vorbind, s-ar putea sa fi tras o carte castigatoare. Noi aici stam foarte bine cazuri/morti, dar costurile d.p.d.v economic, sunt mari. Singurul noroc este ca Australia este o tara bogata.
Emil, eu cred că la suedezi a fost și o abordare oarecum “cinică”. În sensul în care au pus prioritate pe funcționarea economiei în parametri normali și cu “sacrificarea” bătrânilor din instituții. Cumva au mers pe principiul selecției naturale. Pentru că citind articolul despre cum stau lucrurile în azile, constat că nici la ei nu stau lucrurile perfect. Și atunci înclin să cred că au optat pentru “debarasarea” societății și a economiei de “balast”.
Nici economic vorbind Suedia nu a tras cartea câştigătoare. Vorbim despre o ţară micuţă, cu industrie de producţie mare. Deci depinde de materia primă. Materie primă din alte ţări care au oprit economia datorită pandemiei. Deci, automat – fără materie primă -fabricile Suediei se închid (deja Volvo a oprit producţia din această cauză). Rezultă un declin economic în cădere liberă, ca în toată Europa. Din cauza acestei interdependenţe economice faţă de alte ţări Europene.
Chiar se prognozează cifre catastrofale pentru această ţară.
Cu alte cuvinte – degeaba au abordat relaxat pandemia – au plătit-o cu decese numeroase. Şi economia tot nu şi-o pot ţine pe linia de plutire, dimpotrivă.
Comentariu beton!25
Ma gindesc la urmatoarea chestie:
*Faci o imunizare in masa (gen Suedia), ai un numar, nu cu foarte mult mai mare fata de restul tarilor, de morti – in mare parte populatie imbatrinita, cu diverse comorbiditati – dar NU INCHIZI economia si eventual capeti si o possibila imunitate la un val II sau III de Covid
*Bagi in carantina o tara (Romania de exemplu), inchizi economia cam 80-90%, tufi bugetul cu diferse ajutoare (somaj tehnic suportat INTEGRAL de stat), dai peste 100 milioane euro amenzi – declarate neconstitutionale dupa aia, si cazi de fraier – tufi populatia cu declaratii si adeverinte si la final… plua, esti in kkt pina la git, iti va lua cel putin 2 ani sa-ti revii la nivelul de noiembrie-decembrie 2019.
Cam dificila alegearea….
@Adib, pierzi din vedere o chestie: 3000 de morți înseamnă 3000 de familii îndurerate, 3000 de părinți/bunici/copii/prieteni/soți care au murit. Când îți moare cineva drag din cauze care ar fi putut fi evitate, te cam piși pe ea de economie. Prefer să mănânc pufuleți și să dorm sub poduri decât să înmormântez o persoană apropiată. Nu mai vorbesc de cum afectează virusul organismele celor care scapă de el. Imunizare pe dracu’.
Comentariu beton!13
@Ionut – Iti dau dreptate din punctul tau de vedere, doar ca eu sunt mai lipsit de empatie. Cum ii spuneam si unui fost sef, prefer sa ajut un animal decit un om, dar divagam.
Se poate pune problema astfel: ai 3000 de familii indurerate (corect) dar alte zeci / sute de mii au un job.. cam ce alegi fiind intr-o functie de raspundere si trebuind sa fi pragmatic?
*Cum afecteaza virusul organismele celor ce scapa? Si nu ma pune sa gogluesc!
Singura informatie gasita in RO a fost asta (24.04.2020):
Dintre cele peste 2,5 milioane de persoane infectate cu noul coronavirus, peste 750.000 au fost declarate vindecate, potrivit datelor existente pe 24 aprilie. O parte dintre cei recuperați au raportat diferite efecte secundare.
Oscar Melendo (22 de ani), fotbalistul lui Espanyol, a explicat cum se simt colegii săi care au fost bolnavi de COVID-19, dar s-au vindecat între timp. Zece membri ai clubului din Barcelona, dintre care opt jucători și două persoane din staff-ul tehnic, au contractat virusul la mijlocul lunii martie.
”Colegii mei afectați de coronavirus au fost mai obosiți decât restul la momentul la care am făcut exerciții fizice”, a povestit Melendo.
”Toți au nevoie de timp de recuperare ca să își recapete tonusul fizic și să ajungă la capacitate de 100%”, a adăugat jucătorul catalan”
https://www.digisport.ro/special/efectele-post-coronavirus-observate-la-mai-multe-persoane-care-au-fost-declarate-vindecate-au-nevoie-de-timp-828668
@Adib,
Ok, ești lipsit de empatie pentru pop.ul.ația globului, dar ești lipsit de empatie și pentru cei apropiați ție? Dacă-ți moare un părinte de covid, îți mai pasă de economie? Cam la asta se referea @Ionuț.
De obicei placa cu economia care panje, e abordarea patronului roman de terasa, gogoserie, frizerie sau mai stiu eu ce combinatie si-a facut, si a investit toti banii in tatuaje, x5 sh, silicoane la gajica.
Ma scuzi dar pare ca gandesti in clisee asa ca iti livrez si io cateva.
Nu vreau sa te jignesc era dar un exemplu de gandire gresita. Sunt convins ca nu esti in categ descrisa. Dar, nu itelegi deloc riscurile. Daca nu aveam lock down, nu eram lombardia, eram rusia. Si economic si sanitar. Nu ne mai raspundea europa la telefon, de granite, avioane, turism nu iti povestesc. mai iesea pula camion si sofer roman in europa cu buletinul sau pasaportul. Pa exporturi. Eram abia atunci in moarte cerebrala economica si blocaj total, plus moarte fizica unii. intrebare pentru cei care vor nota maxima. de ce china si alte tari dictatura, ascund cifrele reale si le reduc de pana la 50 de ori? Ce crezi ca se mai importa din China daca ziceau 20 mil infectati si 2 de morti? ia zi?
Acu, daca vrei sa devii serios, arunca un ochi pe universul.net, unde se explica putin cum au jucat baietii economia mondiala si ce stimulente au fost in martie, cam de 3 ori cat toata criza 2008. nuumai in Martie! Si apoi da-ti cu parerea.
Eu nu mi-aș lua informațiile de la digisport. Mai ales că marea majoritate a oamenilor nu sunt fottbaliști milionari cu medici personali. De altfel, eu nu prea mi-aș lua informațiile din presa din România.
Conspirațiile astea cu economia mondială mă lasă rece. Și pe ăia de pe ATI la fel.
@cucurigu – daca erau 100 milioane de morti in China, tot de acolo se faceau importuri, hai sa nu ne imbatam cu apa rece.
Vezi tu cetateanul vestic platind diverse (imbracaminte / electronice / etc) la pret de productie in Europa de Vest / SUA?? Sau patronul / actionarii din vest pierzind profit doar ca mor unii intr-o tara unde salariul e de 2$ pe zi?
Nu sunt patron, lucrez la o multinationala pe logistica si cam stiu unde si cum zboara profitul din RO. Dar nu-i blamez pe baieti atita timp cit ii duce mintea sa faca asta aici si nu in BG sau HU.
Nu trebuia lockdown – trebuia doar oprirea diasporei la granita, chiar cu masuri dure. Trebuiau inchise aeroporturile, MAI-ul trebuia sa-si faca treaba (cine pe unde a umblat si cind – vezi Garcea care a fost in Israel si la intoarcere a tufut un spital intreg – ) si sa bage pe cine trebuie in izolare.
Ce draq, nimeni nu s-a gindit ca norvegienii din Tandarei vin acasa de bine ce este aici, nu?
@Laura G. – shit happens. Si cu toate ca pot fi acuzat de simpatii naziste si alte abureli, vezi ca multe din cunostiintele despre natura gemenilor, au fost obtinute de un anumit doctor FARA acordul pacientilorsi cu metode barbare, fiind folosite dupa aceea cu mare incredere de catre aliati ;-).
Gata… seara frumoasa la toata lumea!
Eu ma *** pe mine de rîs la asta cu trenurile. La prima fulguială, nu zăpadă, jumătate din transportul feroviar suedez se împotmolește cu orele. Dumneavoastră ați trait măcar o săptămînă in Suedia?
Comentariu beton!19
într’adevăr, rromânia este o cocină jegoasă și împuțită cu porci murdari de bălegar pe lângă suedia, dar și în alte țări din balcani (inclusiv în bulgaria și croația) și în estu europei (moldova, ucraina, rusia, caucazienii dacă îi puneți în europa și nu asia) starea de fapt e excretabilă și nu se pot compara cu rromânia
Ce vreau să spun e că poate fi mult mai rău decât în rromânia, nu doar în țările din africa subsahariană, ci la vecinii noștri și chiar în UE
Toni, cred că exagerezi la faza cu țara plină de porci! Zău! Dar îți pot înțelege frustrările. Nu-i treabă ușoară să fi fost jandarm. Și nu sunt ironică. Treaba e că sunt joburi și joburi iar omu’ e dator să găsească ce i se potivește. Așa cumva ca și în căsnicie🙂
@adina fii atentă: PE LÂNGĂ SUEDIA
Sper că ai înțeles că e o comparație onestă
Pup
Toni, ai tu stilul tău aparte de a aborda subiectele😁
@Adina cred că @Toni Montana a dus puțin la extrem exprimarea conform căreia „bărbați este niște porci” 😁
Am dat un search și la mine în listă pe subiect, treburile par echilibrate. Sunt ceva shares la niște articole pro model Suedia, dar și contra pe modul articolului din PS, sau doar ”for your info”-uri / statistici. În cazul celor din prima categorie (mă refer la unii oameni cu care am avut ocazia să interacționez și în real cât de cât), aceștia sunt genul de indivizi care respectă în general regulile, dar nu în special pentru că le consideră bune sau corecte, sau că-i protejează/ajută pe ei și pe cei din jur, ci în special de frica pedepsei (fie că e vorba de lege – cu pedeapsă amendă/pușcărie, sau regulă/normă socială – cu pedeapsă oprobriul public). În cazul Covid-ului, sunt genul de oameni despre care eu chiar cred că au respectat litera legii și au completat cinstit declarațiile, dar plimbându-și câinii de 10 ori pe zi sau făcând mișcare fizică în jurul blocului cum nu făceau înainte, sau mergând la supermarket zilnic, deși în mod normal ar fi mers mult mai rar. Cumva, îmi dau senzația că folosesc acceptarea/promovarea acestui model ca pe o justificare în fața propriei conștiințe sau în fața celor din jur (Pe sistemul ”eu sunt un om inteligent și responsabil, iată, aleg să procedez ca cei din țările evoluate, că nu am încredere și/sau nu recunosc competența și autoritatea celor de la conducere care ne-au impus toate aceste restricții exagerate cu titlu de obligativitate”). Bine, acum cu declarația oficială a Suediei, probabil n-ar strica să găsească (și) alte justificări. Desigur, sunt conștientă că această senzație/părere a mea despre cei în cauză poate fi una complet eronată, caz în care tare m-aș bucura să citesc și comentarii de la susținători ai aplicabilității acestui model pentru România.
Fara legatura prea mare cu subiectul: Imi amintesc cum eram in tren si s-a asezat fix in fata mea un nene pe la 40-50 de ani, si-a scos un ziar in care avea infasurati niste mici si dupa ce a terminat de mancat, si-a deschis un Neumarkt la 1L, apoi tot drumul a ragait a mici. 2 ore de neuitat va zic. Nu, nu aveam unde sa ma mut, trenul era plin.
Nuș ce să zic, dar cred că si suedezii râgâie😂
Adino, de unde le scoți??!! 😂
Da, corect, ragaie si suedezii, dar a chifteluțe de la IKEA! 😜🧐
Emil, sălbatici. Cum spuneam mai devreme. Cum mă să le pută gura a chiftele congelate? Bine, am văzut și corporatiști de-ai noștri care mănâncă după modelul suedez. Da’ ăștia au în geanta de designer un parfum d’ăla de la Clive Chistian și-l folosesc pe post de mouthwash
N, o să.ti zic ceva ce poate no să.ti vina sa crezi : am o prietena , e de multi-multi ani in Japonia . Fiind nevoita sa călătorească din orașul X în orașul Y , a luat autobuzul. In autobuz s.a așezat lângă o băbuță de peste 80 de ani ! La un moment dat in timpul călătoriei, băbuță asta scote niste oua fierte ( da ,da oua fierte!) și o întreabă cordial daca nu dorește să guste . Deci … se poate !
@MV Numa’ putin off topic: domnu’ blogger, da’ cu limba daneza ce-ati avut? Zgarietura de fier pe sticla e flamanda (sorry, @didina…). Danezeasca e incercarea de a vorbi cu cativa cartofi foarte fierbinti in gura. Na. (Noroc ca printul meu consort nu-ti citeste bloggul :-))) )
Ne comparam cu cine vrem noi si cum vrem noi, atat timp cat ne convine ceva in comparatia respectiva. Suntem subiectivi pentru ca suntem smecheri si noua nu ni se intampla nimic. Eu asta vad in jurul meu iar covid-ul a accentuat acest aspect. Si cand cei care ne conduc scad increderea in ei prin actiunile lor, cand avem medici care fac declaratii ce se bat cap in cap (ba ca spirtul e bun ba ca nu e, ca mastile protejeaza ba ca nu..etc) mi se pare normal sa caute unii alinare peste granite, unde aia par ca se descurca mai bine.
Cercel ăla e un cretin, care nu face diferența între ADN și ARN.
Alcool-ul este biocid pentru virusuri doar în combinație cu apa în raport de 60-70% alcool/40-30% apă. De ce? Pentru că apa împiedică evaporarea rapidă a alcoolului, astfel acesta acționează asupra capsulei protectoare formată din acizi grași
Hand sanitizers:
https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/04/studies-hand-sanitizers-kill-covid-19-virus-e-consults-appropriate
Studiu referitor la măștile chirurgicale și eficiența lor: https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/85814
Studiu referitor la eficiența măștilor chirurgicale, N-95 și măștilor de pânză: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-mask/art-20485449
0 0
Lăsând la o parte faptul că – din motivele expuse în articol, inclusiv din sursele citate pe acolo – la noi nu se poate aplica ‘modelul’ suedez, eu nu înţeleg de ce am râvni la modelul suedez de abordare a pandemiei covid?
Pentru că nu a fost un succes.
1. Au dat-o în bară cu numărul de morţi (au şi recunoscut public).
2. Economia e în cădere liberă (nu au luat în calcul efectul de domino: pică industria materiilor prime a Europei și a restului lumii -> pică şi economia lor, bazată exclusiv pe aceste materii prime).
Ar mai fi aşa zisa imunizare colectivă. Ei bine, deocamdată nu se ştie ce fel de imunizare conferă faptul că ai avut boala şi ai scăpat. Se vehiculează ideea că este un virus schimbător de la un sezon la altul, întocmai ca şi gripa. Deci imunizarea de anul ăsta este egală cu 0 pentru virusul din sezonul următor.
Comentariu beton!20
@Solandi, așteptam sinteza asta. Eu nu mă simt incă în stare să adun date și să le clasific. Problema mea este alta, e pentru prima oară în ultimii 50 de ani când statul român a luat fără ezitare decizia să-și protejeze cetățenii îmbătrâniți și cu comorbidități cum se tot subliniază, cinic, în defavoarea economiei care așa cum ai subliniat oricum cădea liber. Eu numai din punctul ăsta de vedere nu pot să-mi inghit uluirea comparănd cele două decizii, Suedia vs. România. Romănia a încercat rapid și (re)lansarea unor mici afaceri cu echipamente de protecție sau medicale, medicamente, deloc rău, mai ales că la o privire rapidă toată lumea depindea în acel moment de o singură țară, știm toți care.
Problema noastră este cu cetățenii acum, acolo cred că avem multe de reparat pentru viitor, dacă vom reuși vreodată. Niciodată nu vom putea avea acea societate inteligentă spunea cineva, eu aș spune doar educată, adică o societate care ar presta distanțarea fizică și ar exersa-o pe cea socială nu ca în Suedia, dar ca în Germania sau Austria/Elveția. Noi suntem sociabili ca mediteraneeni oricare ar fi ei. Surprinzător, noi si grecii am ieșit cel mai bine până acum. Italienii și spaniolii eu tras toate ponoasele. Motivele sunt cunoscute sau nu?
Suedia din punctul meu de vedere a greșit acum, dar a greșit statul suedez, nu suedezii. De aici încolo noi vom depinde de ceea ce va impune tot guvernul, pentru că altfel de la cetățeni mă aștept să reiterze nebunia din Italia până au început să constate că și-au blocat sistemul medical.
Da, e vorba strict de a compara abordarea în criza covid. Nici mie nu-mi place să clasific astfel de date şi rezultate, în acest context de boală, de moarte. Însă dinamica acţiunilor întreprinse pe glob şi multiplele lor efecte interconectate este utilă în conturarea unui model optim în confruntări de genul acesta în viitor.
Şi da, România a luat măsuri bune până acum. Scopul ales a fost bun, metodele alese au fost conforme cu indisciplina oamenilor care locuiesc pe aceste meleaguri. Şi eu sper să devenim mai educaţi şi mai cizelaţi. Iar acest lucru depinde în mare măsură de cum ne educăm astăzi copiii. Dacă acasă nu are cine, atunci în şcoli, în societate. Aşa poate generaţiile care vor veni vor avea altă prestanţă în ochii lumii.
Comentariu beton!16
Sandra Maria, italienii au fost primii loviți de val. Au fost uluiți de cum a evoluat covidu la ei. Au avut o întârziere în a lua decizii tocmai pentru că au fost primii loviți. Noi, adică guvernanții, dacă am reacționat bine și rapid, a fost tocmai că am avut exemplul Italiei. Și în plus este și an electoral iar peneleul s-a cam căcat pe el de frică știind ce sistem sanitar avem. Dpdv economie nu prea și-au făcut multe griji pentru că oricum economia mondială e pe butuci. Dar dacă am fi avut morții Italiei, cetățenii și restul politicienilor din alte partide i-ar fi dus pe peneliști direct pe eșafod în piața Universității.
@Adina, eu nu aș fi foarte sigură de analiza asta ca și cum au făcut-o ei. Aveau multe și cu totul alte planuri. Dacă suntem corecți haideți să ne amintim că eram cam buimaci și extrem de nedumeriți plus nesiguri nici măcar pentru ceea ce respiram atunci. Acum ar putea gândi așa, mai ales că toți avem senzația că oarecum ceva se va schimba în bine și în zona noastră.
Poate greșesc, dar mă gândesc că am avut un pic de baftă cu schimbările politice dinainte de covid.
Vă puteți imagina cum ar fi gestionat toate astea guvernul lu’ Veorica sau a lui Dragnea?
brrr….
@Laura G, exact.
A descris o mică parte Cucurigu (Cocoșul) mai sus, parcă.
Solandi, eu mă îndoiesc că cei care râvnesc la modelul Suediei își pun problema rezultatelor macro în acest mod. Strict raportându-mă la o parte dintre cei descriși de mine mai sus, aceștia sunt oameni ok, normali, cu joburi, cu familii, cu aceeași mare neîncredere în guvernanți, dar cu mai mare speranță într-o protecție a destinului/universului/a lui Dumnezeu (fără să fie habotnici, însă) și cu o acceptare mai senină a ceea ce acesta – destinul/universul/ Dumnezeu are pregătit pentru ei. Sunt oameni care s-au restricționat ceva mai puțin decât alții în ceea ce privește protecția față de Covid, dar fără să fie inconștienți, și nu pare să fi pățit nasoale. La final de pandemie, nu-și vor reproșa nimic. N-au furat, n-au dat în cap, au muncit normal sau de acasă, au ieșit afară regulat, au respectat legea în litera ei, ar fi procedat la fel și dacă ar fi fost doar recomandări ca în Suedia, iar în ceea ce privește numărul de morți, mic sau mare, ar fi fost un sincer ”Dumnezeu să-i ierte” fără prea multe analize. De efecte interconectate pe plan mondial sau de modele optime pentru confruntare pe viitor…nu știu ce să zic, dar nu prea cred că s-ar fi preocupat prea tare nici de aceste aspecte.
Laura G, dublu brrrr.
aloo, mai uşor cu pianu’ pe scări că dacă era pesede acuma era de două ori mai rău. Aţi uitat că ministrul sănătăţii penelist şi-a dat demisia pentu că era prea mult de muncă în toată nenorocirea asta şi a ales să nu-şi bată capu’, sau mă rog, alta era menirea lui în funcţia aia şi penele l-a numit pe unu’ din eşalonul doi-trei, adică din rândul celor care chiar muncesc ? Sunt oameni în ministere, politruci, care muncesc onest şi sunt devotaţi muncii lor că altfel s-ar duce naibii şandramaua de tot la vale. da, ştiu, #muiepsd.
@Anduţa, eu spuneam altceva.
Context:
Azi este vorba despre modelul suedez (au mers pe imunizare în masă și au lăsat totul deschis), model care a fost invidiat la noi în ţară de multe categorii sociale – cei care s-au opus carantinei (că e degeaba, uite suedezii cum fac şi le merge bine!), cei care s-au trezit cu afacerile închise sau în faliment sau au rămas în şomaj tehnic şi acuză că se putea păstra economia mergând – că uite Suedia!, cei care critică orice face guvernul român – pentru că e imposibil să facă şi ceva bun, etc. Eu de la la discuţiile de genul ăsta am pornit. Din presa română, din online sau din discuţiile dintre oameni. Tu acasă nu ţi-ai dat cu părerea – ‘oare Suedia face bine sau rău?’ când ai aflat care e strategia ei?
Comentariile mele de azi:
Eu nu am vorbit despre context. Eu doar am făcut o analiză la zi, ca să văd dacă oamenii ăia de mai sus chiar au ceva de invidiat la Suedia în acest moment. Şi am aflat că nu le-a ieşit planul – au mulţi morţi şi au şi economia pe butuci. Chiar am spus că nu-mi face plăcere să fac astfel de analize, dar dacă întrebarea e pusă, am căutat răspunsul.
Şi apoi am spus că astfel de analize (nu a mea, ci în general – ca şi evoluţie şi rezultate bune sau eşecuri), deşi sunt triste – pentru că vorbim de un eveniment copleşitor şi dureros – pentru viitor sunt utile şi necesare (la nivel decizional, nu mie personal) pentru a fi mai pregătiţi şi a reacţiona mult mai eficient în astfel de situaţii.
Hai, boss, man lasi cu suedezii. Si eu ii admiram candva. Pai, in puii mei, la astia dupa 17.00 nu vezi picior de om. Plus ca s-au umplut de emigranti, plus ca nu se pupa intre ei de fel. Comparati-va cu grecii. Sunt d’aci din Balcani, si la fel de cy luat in brate si pupatca noi. Si uite ca oaia neagra a Europei, grecii, reusira. Da’ na in Grecia sapunu’ e la putere, aici nu purtam slapi cu blana. 🤣
http://imgur.com/a/ZC6vHpy ascuțimi-aș cuțâtu’ dacă io n-am văzut prima dată șlapi cu blană în Grecia 😜🤭🤣
Uite, daca am avea mai multi medici precum gloriosul de mai jos, am putea fi chiar Suedia. Omul e din sistem si surprinde exact realitatea:
Răzvan Constantinescu
Medic primar medicină internă și gastroenterologie at Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași
„Oare ce minți bolnave au reușit să transforme o viroză medie într-un cataclism mondial, cu poze trucate, cu presă plătită să mintă,
cu oameni căzuți din picioare pe stradă de la covid prin Wuhan, cu raportări mincinoase, cu internări ale oamenilor sănătoși?”
sau
„s-a dovedit (inclusiv conform OMS) că măştile chirurgicale conferă protecţie nulă, ba chiar, după unii, cresc riscul de contaminare;
ele sunt utile doar psihologic, pentru confortul celor din jur, pentru protecţia lor în cazul în care purtătorul măştii ar fi contaminat.”
Cand auzi minti din astea luminate nu ai cum sa nu te compari cu Suedia si Germania.
@Florr: n-ai ce să-i reproșezi omului, el e cu aparatul digestiv, adicătelea cu haznaua sau roaba cu căcat așa că e normal ca omului să-i miroasă gura, din când în când. Io zic să nu fim așa răi cu el.
Zic… 😀
@Florr, nu e singurul la noi, din cauza unora ca el a fost nevoie de prima conducere militara intr-un spital de stat. În Austria și Germania este o mare problemă din cauza multor specialiști ca el, specialiști care cu cinism spun că drepturile fundamentale privind libertatea de mișcare sunt îngrădite de un virusel drăguț care nu omoară decât niște bătrâni sau bolnavi deja condamnați.
Eu nu mai pot comenta pe subiectul ăsta că mă apucă nervii lui MV și nu știu ce le mai urez.
Mă enervez doar pentru că sunt specialiști, unii profesori, așa că primul lucru pe care îl faci când emiți o opinie medicală este să analizezi datele reale și sa ai argumente științifice. Noi(ei) nu știm nimic despre viruselul ăsta, nimic sigur încă.
@Sandra Maria: în Austria avem noroc cu Sebastian Kurz, cancelarul, care-i conduce cu mână de fier pe tolomaci, altfel ar fi fost jale și-n Austria. Îmi place de el, maxim. Sper să fie cu ochii ca pe butelie pe relaxarea treptată a condițiilor de carantină, iar la nevoie să strângă șurubul.
Educația doar cu forța se face. >:D
@John T, are mult de furcă din câte am înțeles. De acolo am avut asemenea feed-back-uri dure, la modul agresiv. Prea agresiv, eu nu mă așteptam.
@Sandra Maria: păi are, da, că doar nebunii-i arată Suedia, iar el le arată numărul de morți, dar ei „Batman, Batman”. Dacă se ține tare pe poziție, eu spun că are foarte mari șanse să iasă câștigător în toată treaba asta și noi odată cu el. L-am votat la ultimele alegeri, îl votez și la următoarele.
De la reacția corectă a ministrului suedez la mine au amuțit, dar de nervi. S-a trecut la atacul papei și o(in)cultei, noaptea minții. Sunt medicii antivacciniști de acolo, au ceva argumente nu ca la noi, dar se afundă în loc să construiască ceva exact pentru că sunt agresivi.
No, să rămânem cu mințile sănătoase, măcar!
Am putea fi și ca Germania sau ca alte multe alte țări, dar surpriză, nu suntem. Mor când ne comparăm cu alții la „nave spațiale”, dar noi nu învățăm de la ei nici măcar lucrurile elementare.
@Marius: masonii e de vină. Huoooo! Soros e pe felie cu UDMR și ei nu „vrea” România la nivel de „Jermanea”, ca să nu fure românii fabricile și autostrăzile ungurești. 😀 😀 😀
Parerea mea ca pana la covid sant muulte alte criterii. De exemplu ce am facut noi comparativ cu altii:
1. Vestigii/arta nu prea multe, vorba lui Eftimie: un cvartal din Florenta are mai multa istorie/arta decat toata Romania. Da, am avut si noi artisti pictori sculptori, dar i-am cam gonit sau ne-am batut joc de ei.
2. Autostrazi, infrastructura – nu prea. Si hai sa nu ne comparam cu Suedia ca-s anglo-saxoni/nordici si aia muncesc. Hai sa ne comparam cu latini (Spania, Italia, Franta) – deci jale la capitolul asta.
3. Servicii, stat functional? Nema.
Suedejii nare președinți. Are regi.
N-am sa inteleg niciodata de ce Suedia este data peste tot ca exemplu. In realitate numarul de morti pe milion de locuitori este de 328 in Suedia, fata de 52 in Romania ! Iar numarul total de cazuri pe milion de locuitori este de 2700 in Suedia, fata de 820 in Romania. Si in fine, numarul de teste efectuate pe milion de locuitori este practic acelasi : 14000 cifra rotunjita.
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Poate cineva sa-mi explice de ce se spune ca Suedia o duce mai bine decat alte tari, inclusiv Romania ?
Suedia are 3500 de biserici și 4800 școli primare împărțite la 10 mil locuitori. Noi avem 18000 biserici și 4000 școli primare împărțite la 19 mil locuitori. Succes la biserica și la plânsete, cu grijă însă că se uită perversu Moș Craciun și nu ajungeți în…raiul coca cola