Zilnic îmi ajung în feed postări ale unor cetațeni pioși care îndeamnă la rugăciune și la apropiere de cele sfinte, pentru că numai ele, rugăciunile, si cu voia Domnului, nu-i așa, ne vor ajuta să trecem cu bine și peste această nenorocire numită coronavirus. Stați, scuze, NOUL coronavirus, ca să fim în ton cu tembelii de pe la televiziuni care insistă așa a prost să spună mereu „noul”, de parcă nu știm despre care coronavirus e vorba.
Rugăciunile colective la ore fixe sunt la ordinea zilei, deja m-am plictisit de ele. Apropos, ați văzut că absolut toate sunt seara? Oare de ce? Ca să-l lase pe Bărbos să-și termine treaba de peste zi, eventual să tragă și-un pui de somn și abia dup-aia să-și facă timp și pentru rugăcioși?Serios,urmăriți fenomenul și-o să constatați că nu e nicio rugăciune din asta colectivă la 6.00 dimineața.
Iar acum, că tot se apropie Paștele, s-a umflat și mai rău tărâța în habotnicul român care, pe lângă rugăciuni și toate cele, vrea să sărbătorească așa cum se cuvine învierea, cu lumină sfântă de la Ierusalim, livrată cu echipaj mixt popă-polițist. Pentru că numai așa te vede Dumnezeu. Dacă doar te rogi și sărbătorești cu bucurie și evlavie la tine acasă, fără să-ți dea polițstul lumină din bricheta lui sfântă, nu se pune, e de porc și nu se face așa ceva.
Nfine, nu că m-ar deranja prea mult toate cele de mai sus, câtă vreme nu mă afectează, poți să crezi și în Marele Manitou. Altfel, dau unfriend sau block cu viteza luminii sfinte. Cum văd postare pe tematică religioasă, cum mi-a sărit degetul pe unfriend, deja am reflex condiționat.
Revenind, ziceam că nu m-ar deranja prea mult, dar am și eu o nelămurire pe care sper s-o lămuresc cu ajutorul vostru.
După capul meu și după ce zic cetățenii ăștia, habotnicii, Dumnezeu e cam cel mai șmecher la ora asta, El le face și le desface pe toate, EL e atotputernicul, da? Buuun, până aici am prins cum stă treaba.
Dacă EL e alpha și omega, începutul și sfârșitul, dacă fără EL nu mișcă nimic, atunci nu trebuie să fii cel mai ascuțit creion din penar ca să-ți dai seama că tot EL a trimis și coronavirusul ăsta, nu? Că doar nu l-o fi trimis Sfântul Petru când era Șef-su adormit sau ieșise până la budă. Și chiar să-l fi trimis Petru, îi scăpa Șeriful Stelar două scatoalce după cap și-l punea să rezolve situația imediat, de dracii-l luau pe covidache.
Așadar, dacă deducția mea e corectă, Dumnezeu e cel care ne-a trimis și covid-19. Păi și acum apelăm tot la mila și bunătatea lui nemărginite ca să ne ajute să trecem cu bine peste nenorocire? Păi nu mai bine nu-l mai trimitea DELOC de la bun început? Numa-ntreb.
Unde mai pui că asta cu „mila și bunătatea”, mie-mi sună a ceva de genul sindrom Stockholm combinat cu coaliția pentru familie. Adică Ăla ne bate, ne învinețeste și ne umflă ochii, dar noi îi preaslăvim în continuare imensa-i milă și nesfărșita-i bunătate? Exact ce zic: nino-nino!
Prin urmare, aștept cu deosebit interes să-mi explice și mie cineva cum stă treaba.
Ar trebui să ai grijă, prevăd că un grup mare de habotnici furioşi înarmaţi cu furci, coase, topoare şi alte ustensile, vor lua cu asalt o anumită zonă. Nu spun care, poate nu ţi-au aflat toţi adresa.
Comentariu beton!42
Păi, stai așa, e voie să ieșim din casă așa aiurea în grupuri mari? 😀
E ok, o sa vina insotiti de politisti si maxim 5 voluntari, cu bandana alba, fiecare cu furca spurcata… Astaaaaa… Sfintita… De mult-prea-mega-penta-uber fericitul Danii
Comentariu beton!16
Ăia nu-l citesc pe Vasilescu!
Normal că Dumnezeu a trimis virusache ăsta, pt. că de ce: s-a blestemățit lumea de tot.
Dumnezeu chiar nu-i vreo Maica Tereza, că d-aia a distrus Sodoma cât și Gomora cu pucioasă!
A văzut și el cum poponautismul și limbismul au devenit literă de lege în majoritatea țărilor, în curând poate și obligatorii, și a hotărât el , ca Hotărâtor Suprem așa: mai taie din ei, din spurcăciuni, că poate le vine mintea la cap și renunță la pidosnicie!
Ei zic că D-zeu a dat coronavirusul pe Pământ pt că oamenii erau răi și „neascultători”, de aia îndeamnă pe alții la rugăciune și cerut iertare.
Și io zic. Ne încearcă.
Gresiti toti, COVID-ul a fost adus de Diavol, nu de GOD. Nu imi vine sa cred ca nu v-ati dat seama 😀
P.S.: E primul meu comentariu pe blog, desi sunt un fidel cititor, nu aruncati cu pietre mari, folositi pietricele 🙂
Comentariu beton!46
Dacă virusu’ e numa’ pentru păcătoși, popii de ce s-or îmbolnăvit? 😀
Întreb și eu…
Comentariu beton!24
@John, cine o zis ca popi nu is pacatosi?
Fiul meu nu mai merge la biserica de ceva ani, cand l-am intrebat de ce nu merge a zis ca principalul motiv si cred ca singurul din ce mi-am dat seama din discutia cu el sunt preoti si atitudinea lor
Comentariu beton!23
E simplu:
– rugaciunile colective au adus ploaia in australia si au stins focul. N-ai cum sa negi pentru ca exista dovada pe FB
– ii spune Corona cel nou, pentru ca si moastele protectoare ale Bucureștiului sunt de la Dimitrie cel nou, si este ca adoua pogorare a lui Isus ca sa ne pedepseasca pentru rautatea din noi. Acum avem timp sa stam in casa, sa ne gandim si sa ne caim devenind astfel mai piosi.
Sper ca te-am lamurit macar un pic. Pace tie, scriitorule si cititorilor tai! Amin
Comentariu beton!28
Băi, așa e, uitasem complet de rugăciunile colective care au adus ploaia în Australia. Acum mă căiesc.
Nu-ș cum să zic, dar dacă mă-trebi pe mine, Dumniezo ăsta religios (iudeo-creștino-musulman) suferă de-o groaznică durere-n pulă față de proprii supuși.
Dacă era așa șmecher, mai făcea o pogorâre d-aia ca pe muntele Sinai când i-o dat lu’ Avraam Notebook v1.0 cu Instrucțiuni 10.0, doar că acum o făcea fie la Cape Canaveral sau, de ce nu, la Area 53 (se știe că 51 e pentru fraieri), îi teleporta acolo pe Putin, Merkel, Macron, Trump și Xi Jinping și le dădea Notebook v2020.0 cu Instrucțiuni 20.0 (ca să fie-n ton cu moda).
La popi le dădea cu flit, că Bărbosu’ ar fi umblat într-o șaretă de (h)aur (normal) trasă de cai lipoveni (că arab pur-sânge are tot…arabu’).
Either way…shit stinks. >D
Comentariu beton!27
Lui Moise*.
@John, dacă e să mă întrebi și pe mine, mi se pare fix la fel. Își cam bate lupa de ei.
@Miriam: știu. Era o capcană pentru…
Dumnezeu a văzut de la Adam , de la cei din vremea lui Moise și de la cei care au fost de față la minunile lui Isus că omenirea nu prea pricepe dacă îi arăți minuni pe bune. Dar la rău , destui de mulți își mai aduc aminte și de Dumnezeu . Omenirea omoară în războaie și se supără pe Dumnezeu , omenirea se joacă de-a ucenicul vrăjitor cu natura și apoi se supără pe Dumnezeu , omenirea distruge în stânga și în dreapta tot ce a lăsat Dumnezeu ca să-i fie bine și apoi se supără pe Dumnezeu și zice că e rău. Omenirea dorește libertatea de a fi lăsată de capul ei , deși fără Dumnezeu nimic n-ar exista nicio secundă , așa că Dumnezeu a lăsat puțin natura să se manifeste !
Departe de mine gândul să explic cuiva, ceva. În general văd că în bula asta oamenii au păreri gata și bine (solid, nu neapărat temeinic) formate. Așa că am să mă refer la două-trei mici chestiuțe pe care mi le-a activat textul lu’ matale.
Din punct de vedere teologic, Dumnezeu este atotputernic, dar asta în mod potențial, nu actual. Dacă și-ar exercita atotputernicia perpetuu în mod actual, ar dispărea elementul central al responsabilizării și șansa mântuirii noastre: liberul arbitru.
Cât privește mila și bunătatea Lui nemărginite, și acestea sunt tot potențialități. Intervenția acestora în viața noastră se manifestă prin aceea că numai în cazurile extreme cineva ajunge să treacă prin toate suferințele pe care le-ar merita, în baza celor făcute și nefăcute de el. Deși termenul este complet necreștin, un adevărat credincios ar trebui să se simtă mereu un norocos.
Din tot ce s-a spus despre credințe (aka faith, nu believe, pentru că omonimia din limba română este o mare sursă de confuzii și neînțelegeri), oricare ar fi ele, cel mai scurt mod de a le rezuma îmi pare expresia „Cred, pentru că este absurd”. Care ar trebui să pună frână încercărilor de înțelegere logică, de raționare a credințelor. Pentru cine este în stare și, mai ales, reușește să se simtă cât de cât confortabil cu această reducție drastică a atotputerniciei noastre omenești
Pentru cine vrea un rezumat extrem de scurt a ce este creștinismul, spusele lui Steindardt îmi pare cele mai potrivite: „Mii de draci mă furnică văzând cum este confundat creștinismul cu prostia, cu un fel de cucernicie tâmpă și lașă, o bigoterie, ca și cum menirea creștinismului n-ar fi decât să lase lumea batjocorită de forțele răului, iar el să înlesnească fărădelegile dat fiind că e prin definiție osândit la cecitate și paraplegie. […] Nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști. Ne-a chemat să fim buni, blânzi, cinstiți, smeriți cu inima, dar nu tâmpiți.”
Comentariu beton!92
Steinhardt
Deci ne-a trmis coronavirusul ca să ne folosim de liberul arbitru. Ăla fiind care? Să alegem noi sa stăm în casă sau nu? Să alegem noi dacă avem nevoie de ventilație sau nu, în caz că ajungem la terapie intensivă? Cam pe unde e liberul ăla arbitru? Că-s curios. Ah, și încă ceva, s-a înteles și cu Allah și cu Budha și cu care mai sunt pe-acolo?
@Smarti
Ofcourse
@MV
Da’ ce crezi tu, că Dumnezeu este FAN Curier ori Amazon, să trimită una-alta, ori printul din Nigeria care îți trimite milioanele lui, fără a i le fi solicitat? Foarte mulți văd că îl înțeleg pe Dumnezeu în manieră panteistă, ceea este și necreștinește și nemozaic și nemusulman. De ce nu putem accepta că multe din încercările din viața noastră vin pe calapodul „shit happens”, iar ceea ce chiar contează, singurul lucru care (dpdv crestin) conteaza este CUM NE RAPORTĂM NOI LA ACESTEA? Din punct de vedere creștin (și aș îndrăzni să cred că și mozaic – la musulmani nu mă bag, că nu mă pricep deloc; dar dacă ar fi să pun un pariu, aș paria că așa-i și la ei), cam asta este o încercare.
Dacă vrei o analogie corporate, cam ca un interviu de angajare, unde sti pus în față unui scenariu și întrebat cum ai gestiona situația. Numai că aici chiar trebuie să o gestionezi, iar felul cum o gestionezi stabilește rezultatul: ai luat, ori n-ai luat. Cam asta este liberul arbitru: ce decidem și cum decidem să abordăm diverse situații. Ai de ales, adică ai măcar două opțiuni acționale? Înseamnă că ai liber arbitru și libertatea și responsabilitatea deciziilor luate îți aparțin 100%. Ție, fix ție și numai ție.
Comentariu beton!40
Nu inteleg cum cineva poate face atata caz despre o poveste scrisa de niste unii infierbantati, acum cateva mii de ani. Boss, sa discuti despre liberul arbitru, atotputernicie,nemarginire si alte cuvinte d-astea ce plac urechilor, pentru in personaj total imaginar poate fi catalogata, conform psihiatriei, drept o forma de schizo.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Mă băg și eu, dar nu dați cu pietre: cam unde se găsește liberul arbitru in cancerul osos la copii? Nu am chef să mai pun și alte intrebări corelate, dar un răspuns la obiect la intrebarea asta incă nu am găsit.
Comentariu beton!20
@hicler
Orice formă de gândire sau productie imaginativă și inovativă este în felul ei un soi de schizo. Literatura și pictura îmi par surse de diagnostic cert. În rest, liberul arbitru este un concept ateu perfect acceptabil și acceptat în functionarea justitiei. În lipsa lui, canci vinovăție, canci pedeapsă.
@alphas: va rog sa recititi al doilea paragraf al primului vostru comentariu, mai mare contradictie in asa putin timp nu am vazut. Sau poate gresesc eu…
@one
Si care ar fi contradictia? Am recitit si mi se pare riguros corect ce am scris acolo. Vorba lui Razvan, care comenteaza mai jos: prea il inghesuim pe Dumnezeu in cadrele (si limitele) mintii noastre; prea il facem sa arate dupa chipul si asemanarea noastra. Plus ca il punem si la treaba, sa ne implineasca visurile, dorintele etc..
Păi dacă ați citit și nu vedeți diferența, e o problemă 😂: în primul comentariu spuneți ca liberul arbitru reprezintă șansa mântuirii, după aia ca ar fi un concept ateu. Nu prea se potrivesc😏. Și tot nu am găsit un răspuns la întrebarea mea (nu că ar fi cineva obligat să îmi răspundă). Am avut pt un pic senzația că vorbeam cu profesorul de religie ce îl avusesem în generală (am fost prima generație care a făcut religie în școală). Când încercăm să găsesc răspunsuri la întrebările mele, dealtfel pertinente și mereu pe un ton respectuos, domnul profesor mă invita afară pt ca el nu era acolo sa explice ci să ne prezinte un „adevăr” (după vorbele lui) și din start greșisem pt ca nu credeam ci cercetam. Din vocabularul pe care îl folosiți am tras o concluzie, poate pripita că ați avea de a face cu lucrurile bisericești în general și nu căutam altceva decât răspunsuri.
@one
Eu zic ca, dimpotriva, daca vedeti o diferenta, abia atunci este o problema. Cand am spus ca liberul arbitru este sansa mantuirii, am vrut sa scot in evidenta ca, in crestinism, posibilitatea, dar și responsabilitatea mantuirii sunt totalmente ale individului, fiind rezultatul deciziilor, actiunilor (ori inactiunilor) și atitudinilor fiecaruia dintre noi. Asta spre deosebire de multe, multe alte religii, care au drept concept fundamental predeterminarea. Cum mai zic babele pe la inmormantari și alte evenimente neplacute – „asa a vrut Dumnezeu, maica!…” – este complet necrestin. In plus, conceptul de liber arbitru functioneaza și secular (ma indoiesc ca am zis ateu), fiind fundamentul functionarii sistemelor juridice ale statelor moderne. Nu e nici o contradictie aici. Doar ca nu are nimeni monopol asupra lui.
Despre relatia dintre liberul arbitru și cancerul la copii, ori cu razboaiele ori cu… nu au absolut nimic in comun. Lumea-i cum este și Universul evolueaza in felul lui propriu, natural. Se intampla accidente, se intampla drame, se intampla grozavii. Va este mai comod, va simtiti mai confortabil sa va absolviti, punandu-le in carca lui Dumnezeu? Va opreste cineva? Ori, dimpotriva, va opreste cineva sa va rugati sa se intample mai putine catastrofe și sa sperati ca Dumnezeu va asculta ruga? Ba chiar sa continuati sa va rugati cu obstinatie, cu ferocitate, chiar și cand simtiti ca speranta vi se stinge?
Cat priveste legatura mea profesionala cu domeniul religios, nu… Deloc.
alphas viziunea ta e aproximativ cum vad si eu ca ar functiona lucrurile daca ar exista Dumnezeu. Ideea e ca pentru o dezbatere ambele tabere ar trebui sa stapaneasca subiectul foarte bine. Deocamdata pe aici mi se pare ca doar tu il stapanesti.
Oricum tu pleci de la credinta sau certitudinea ca Dumnezeu exista. Dupa parerea mea e ca de aici iti poti construi toata viziunea cum vrei tu ca sa raspunda cat mai multor scenarii si din moment ce nu sunt lucruri dovedibile discursul se poate adapta mereu.
Eu ma gandesc ca au fost atatia oameni care s-au preocupat toata viata lor de subiectul asta si au dezbatut pro si contra, iar eu n-am auzit ca a castigat vreo tabara sau ca au adus o dovada clara in favoarea unei din ele deci pana atunci nici nu cred ca are rost sa-mi bat capul, exista lucruri mai bune de facut.
„@hicler
Orice formă de gândire sau productie imaginativă și inovativă este în felul ei un soi de schizo. Literatura și pictura îmi par surse de diagnostic cert. În rest, liberul arbitru este un concept ateu perfect acceptabil și acceptat în functionarea justitiei. În lipsa lui, canci vinovăție, canci pedeapsă.”
Am pus tot citatul, ca sa vedeti contextul. In umila mea parere, daca El ar exista sunt vreo cateva posibilitati: nu stie ce se intampla; stie, dar nu vrea sa faca nimic; stie dar nu e capabil sa faca ceva; o face anumit. Transpunand in plan uman, ar vrea cineva sa aiba un prieten de felul asta??! In rest, cum spunea cineva mai jos, nu are rost sa continui in dezbatere deoarece nu era scopul meu de a despica firul in 4, cautam un raspuns. Si, ca de obicei, discutia a fost deviata. Si ca o concluzie, ca sa n-o lungesc: astept ca la sfarsitul pandemiei tot „poporul” religios al lumii sa ne explice cum bunul de El ne-a ajutat si ne-a scos din mocirla, nicidecum stiinta deoarece El i-a indrumat pe savanti. Parafrazand, „ramane cum am stabilit”. 🙂
One, 13:17…
Esti bun,amice… citezi si comentezi fara nicio legatura cu citatul.Te inteleg:vrei,dar nu poti.
Biserica a fost la butoane de când e lumea și o grămadă de atrocități s-au făcut în numele lui Dumnezeu (și încă se fac destule, dacă ne gândim la atacurile teroriste făcute pentru slava lui Allah).
La noi atrocitatea are mai mult o latură financiară, ca să zic așa. BOR n-are nicio treabă cu sănătatea enoriașilor, grija lor e ca trece Paștele și rămân cu un mare minus în cutia milei. Și, iată, nu se duce Mahomed la munte, vine muntele la el acasă cu lumină și pâine sfințită. Contra unei sume modice, ca doar n-o veni părintele cu cele sfinte la tine și tu să nu dai 10 lei acolo pentru binele bisericii. Poate îl punem pe Dănuț șef la ANAf, simt io ca ar face minuni cu partea de colectare a datoriilor.
Trist…
Cu cât un popor e mai habotnic și mai religios (în sensul absurd), cu atât e mai ușor de manipulat. De-aia și votăm cum votăm. Că atât se poate.
Comentariu beton!42
BOR s-a „pliat” pe timpurile moderne , a devenit „corporate services” , nu m-ar mira sa aiba un target al incasarilor . Daca tinerii sunt tinuti in lumea virtuala tot de marile corporatii , prin jocuri si aplicatii , de ce nu ar face acelasi lucru si BOR cu proprii enoriasi ? Ce autostrazi si viata mai buna ? Baga ceva in cutia milei , ca si BORmasinile alea au nevoie de schimb de ulei …
Dacă astepți pe cineva să-ți explice cum stă treaba ar trebui să-i deblochezi pe ăia care știu să explice, corect, gramatical, fără ură și habotnicie. Că noi, restul ulimii eretice, privim de jos în sus, nivel P – n X 100, că cică așa se vede mai bine.
Dumnezeu îți dă, dar trebuie să ieși tu pe stradă ca să iei !
Domnul a dat, Domnul a luat, Domnul fie lăudat! E vorba de prostie.
Crede și nu cerceta…vaccinuri!
Veniți de luați…tulpină! (Asta nu e a mea…)
În curând, Hristos va învia, dar nu va avea voie să iasă din peșteră fără declarație în mână
Măștile făcute din giulgiul propriu nu te protejează !
Dacă diavolul a adus pe Coviduț, de ce popii Domnului îl răspândesc ?
Cum e să iei lumină, dar să nu o mai vezi apoi de lemnul de la copârșeu ?
Se pare că….prostia totuși…doare!
Comentariu beton!20
Cunosc mentalitățile ,sint ca niste catâri..fii atent stai de vorba cu unul din ăsta,eu spun că toți au aceeași părere…ei zic că Dumnezeu a trimis virusul că sintem păcătoși și că așa a decis el ,să ne mai smerim,să mai curețe lumea de păcătoși, …iar cînd vor găsi vaccinul …ați ghicit ,tot de la el vine ..
@alphas: creștinismul s-a „dus pe apa Sâmbetei” în momentul în care Iisus a plecat. Mizeria actuală e orice vrei tu, doar creștinism nu e.
Dumnezeul religios „Bărbosul” e văzut exact așa de toți religioșii (indiferent cum se numesc): un moș răzbunător care urmărește fiecare secundă a amărâtului religios și nu are altceva de făcut decât să-i treacă-n catastif toate bubele, iar apoi la ”judecată” să-l fută de să-i sară capacele.
Steinhard are perfectă dreptate, doar că…a greșit planeta.
@John Temple
Văd că tu, ca multi altii, cazi în capcana de a-i pune în cârcă lui Dumnezeu păcate ori virtuți omenești: ba că-i răzbunător, ba că-i plin de bunăvoință. Dumnezeu nu îi dă nimănui ce nu merită, nici în bine, nici în rău. Iar cel mai mare dar pe care poate să i-l dea Dumnezeu cuiva este șansa, adică posibilitatea de face ce trebuie. De care individul poate să fie ori nu conștient, pe care o poate fructifica ori nu. Treaba lui, consecințele lui. Cât privește judecata și pedeapsa, dacă este vreunul pe tarlaua asta absolvent de drept (nu c-as fi, dar m-am confruntat în decursul timpului cu diverse), poate ne explică cum pedepsele se aplică pentru vinovății, nu pentru fapte. Cam ca in crestinism.
Se dezbate încă. Ce zici?18
@alphas: dacă citeai atent comentariul meu, ai fi observat că am spus ”Dumniezo religios” deoarece acea entitate imaginară a religioșilor așa-numitul credincios care are credința fix 0, n-are nici o treabă, dar absolut nici o treabă cu spusele lui Iisus. Și știi de ce? Pentru că dacă tolomacii ăia 12 ar fi înțeles 1% din ceea ce le-a spus Iisus, azi nu exista creștinismul, așa cum budiștii (aici mă refer la budismul religios întemeiat pe vechile credințe existente-n Tibet) lu’ pește prăjit insistă că Buddha e Dumniezo.
@@lphas: dintre toate afirmatiile asta ma deranjeaza cel mai tare: Dumnezeu nu da mai mult decat ce merita fiecare… pai ce PLM au facut bietii copii de cativa anisori sa merite cancer sau leucemie sau tumori etc.?! Ca multi nu apuca sa spuna primele cuvinte si ajung intre 4 scanduri? De unde porcaria asta ca Dumnezeu da fiecaruia ce merita?!
Comentariu beton!22
@JT
Fii mai explicit. Ce vrei sa zici prin „așa-numitul credincios care are credința fix 0, n-are nici o treabă, dar absolut nici o treabă cu spusele lui Iisus”. Și pe ce te bazezi cand zici că apostolii nu au înțeles nici 1% din ce le-a spus Iisus?
@Ali
Nu era vorba de ce primesti pe Pământ, în timpul vieții muritoare. Că așa și războaiele-s nedrepte, și foametea și…
@alphas: Cel ce trăiește smerit cu gândul la viața „ce va să vie” nu le merită pe nici una.
E suficient să citești evangheliile canonice să realizezi ce spun eu.
Apoi citește elucubrațiile lui Pavel și dacă nu observi diferența…
@JT
Sa stii ca multi dintre crestini nu prea citesc nici VT ori, daca il citesc, se fac ca ploua. Ca nu le prea place poza lui Dumnezeu, asa cum reiese de acolo: dur, intransigent, chiar taliban. In rest, cat de cat de acord cu tine. Intr-un rezumat mai asa, mai pentru 7-8 ani, Evangheliile povestesc viata si, mai ales, actiunile si abordarea a diverse probleme si situatii concrete de catre IIsus. Pavel este un teolog care, ca orice teolog, face mai ales hermeneutica.
@alphas: nu-ș cum se face, dar hermeneutica paveliană se bate cap în cap cu spusele lui Iisus.
@JT
Hermeneuticile niciodata nu isi contrazic textul de referinta. Cel mult il tradeaza. De asta avem interpretari canonice si interpretari eretice.
Greseala voastra este ca vi-l imaginati pe el ca fiind la fel ca noi doar ca dotat cu megaputeri. dar daca el este cu totul altfel? Si logica lui e alta? Si sistemele lui de referinta sunt altele?
@alphas: Atunci Pavel trădează la greu, nu că ar fi o surpriză pentru mine, Păvăluț nefiind nimeni altul decât Saul din Tars, șeful gărzii templului.
@Răzvan: antropormorfizarea Divinității nu e de ieri, de azi…ci de vreo 8000 ani încoace.
@Razvan
Eu cred ca Dumnezeu este fix cum zici tu. In primul rand cred ca noima si logica lui transcend capacitatii noastre de intelegere.
Io-s chiar curioasă, oare rugăciunile alea colective chiar se țin? Și spun toți același text sau fiecare cu incantația personală?
Și o altă neclaritate, de tip politico-organizatorică-religioasă (conform protocolului Vela): cum poți să ”dai lumină” de la ora 8 seara, când lumina aia de Paști se aprinde abia la 12 noaptea? Religioșii ce părere au de această derogare? Nu-i cam păcătoasă?
Comentariu beton!15
Întrebarea mea e alta? Cum vine ea lumina din Israel? Că din câte știu eu, zborurile sunt interzise.
@MV, am cărat eu lumina cu autobuzul. Eram la Bruxelles. Deci se poate!
Popii au închiriat un charter, din banii…dați de la Dumnezeu..și au acolo, în el, o lumânare. Se stă cu rândul să o păzească să nu se stingă, fac planton! Acum sper să nu se stea cu bricheta lângă…decât dacă e sfințită, desigur…
Totul e doar un circ macabru, in jurul rigorilor ortodoxiste, cel puțin. Dumnezeu e lumină, e bunătate, e peste tot, e ajutor și înțelegere. Dumnezeu nu e rigoare, robie și pedeapsă! Ăstea din urmă țin de afaceri, lăcomie și mulți bani de la prostime și naivi. Faceți-vă biserică în suflet și casa proprie, în liniște și echilibru. Ritualurile și programările aka tradiții și obiceiuri trebuie să se schimbe și să se adapteze la ceea ce e, de fapt, Dumnezeu.
Comentariu beton!26
Cu avion privat, ca de fiecare data. Ca doar nu crezi ca se urcau prefericitii in WizzAir cu candela.
Păi sunt interzise zborurile, nu doar cursele de linie. Cel puțin așa știu io.
@Mihai, adică se fac derogări de la plimbările pe străzi și nu se face o amărâtă de derogare pentru zborul sfântului charter?! 🙃
@Bertha, da, da, ai și tu dreptate.
@ Mihai
Zborurile umanitare sunt permise in continuare. Tare imi e ca lumina este incadrata aici.
In anii trecuti tin minte ca era adusa cu o aeronava militara. Nici nu iti dai seama ce repede ajunge un MIG de la Turda la Tel Aviv.
Lumina sfântă are o poveste interesantă. Cică se aprinde singură în candelă, în ziua de Paşte la prânz, în mormântul sfânt. Evident, nu se vede de afară. Înăuntru intră doar patriarhul ortodox cu 33 sau 12 lumânări, fără robe şi verificat înainte să nu aibă chibrit sau brichetă la el. Şi se întoarce de acolo cu ele aprinse.
De-a lungul timpului s-au ivit evident şi scepticii. Inclusiv, prin 1200, râcâieli între papa de atunci şi biserica schismatică a grecilor (cu care la vremea aceea biserica Romei se afla în conflict). Pentru a le fura adepţii, papa a denumit flacăra o înşelătorie.
Interesantă şi povestea lui Porfirie (arhimandrit ortodox rus și om de știință), relatată în jurnalul sau: ‘Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfânt coboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, și astfel focul sfânt nu este o minune. El însuși mi-a spus despre asta azi.‘
În 2011, un făclier armean pe nume Soukias Tchilingirian a declarat pentru un ziar: ‘Nu este un miracol. Preoţii greci aduc o lampă – una care a fost folosită în acest scop în ultimii 1.500 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi este un foc din rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi‘.
Evident nu se recunoaşte nimic nimic oficial. Nu are nimeni interes să fie zdruncinată credinţa oamenilor.
Cât despre aducerea luminii de la Ierusalim – nu ştiu de ce se complică în acest an să meargă în condiţiile actuale tocmai acolo. Deoarece ‘ tradiţia ‘ asta este abia din 2009. Şi a fost instituită de pf Daniel. Până atunci era aprinsă în biserici în timpul slujbei din noaptea de paşte.
Comentariu beton!21
@Solandi,
Chiar nu știam treaba asta, despre informația din ultimul paragraf, zic. Foarte interesantă devenirea asta. Mâine poimâine nu mai primești lumina decât dacă faci minim un pelerinaj pe an.
Au păstrat de anul trecut!
Bai!!! Nimic nu stiti! Covidutzul nu vine de la barbos, ci de la 5G!!! Nici macar atata lucru nu v-a intrat in capetele alea de o luna, de cand scrieti declaratii?
Acum, barbosul se da de ceasul mortii sa ne scoata din rahat. Bine…nu prea ii iese, dar, nah…cred ca si-a cam iesit din mana. In fond, au trecut cam 100 de ani de la ultima pandemie.
Cat despre bigoti, eu, personal, am renuntat demult la conversatiile cu ei. Cam de cand am avut o discutie (foarte educativa, de altfel) cu o tipa al carei frate murise zdrobit de tren cand a trecut cu „bamvaul” printre bariere. Tipa era senina si convinsa ca „asa a vrut Dumnezeu”. Adica nu i-a trecut nici macar o clipa prin cap ca asa a vrut idiotul de fac-su care a considerat ca barierele „e pentru fraieri”.
Comentariu beton!19
Adică ne-ar fi trimis covidu’ doar ca să îl distrugă pe 5G, da? Și după ce ne scapă de diavoleascul 5G se retrage covidu’ în glorie?
Sorry, am dat din greseala manuta rosie!! 😰
In timp ce voi stati in casa au fost instalate antenele 5G si astea sunt foarte dese pentru a crea o patura electromagnetica astfel incat sa nu mai treaca nimic spre Dumnezeu, nici macar rugaciunile nu mai ajung la el. Asa ca suntem terminati, caci El nu mai are cum sa ne salveze din moment ce nu poate ajunge la noi.
Bertha, ai sintetizat perfect! Un singur amendament: cine se retrage, covidu’ sau barbosu’, o face cu PANTALONII PLINI DE glorie!
Dumnezeu nu e chiar rau : mai da si semne bune :))
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23802219-coronavirus-israel-ministru-sanatatii-homosexualitate.htm
Esti salvat, la propriu si la figurat, te va lamuri, sunt convinsa, practicantul ala crestin si care nu e popa, dar bate la cwr prin intelepciune orice popa.
Ce adunatura de smintiti ai si tu pe fcb ucul ala de te cheama la rugaciuni colective etc ca eu nu am de astia sau de or fi, nu mi apar postarile de genul asta, in fine ,atata vreme cat nu ma deranjeaza pe mine, pot sa se roage si la robinet sa vina apa calda .Sincer,fara gluma, eu ii invidiez pe cei care pot crede asa, pana la absurd ,sa ai credinta aia nemarginita ca rugaciunea iti rezolva toate problemele,iti da o solutie la toate dilemele,te scoate din rahatul asta chinezesc ,trebuie sa fie foarte reconfortant,esti zen in orice situatie.
ce bloguri mai urmărești în afara de cele din blogroll ? îmi poți, te rog, scrie aici câteva ?
Doar o sa las asta aici…
https://scontent-dus1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p180x540/93110818_3816224541753442_8809908364336168960_o.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=mOtvo2uwXywAX-8ldfI&_nc_ht=scontent-dus1-1.xx&_nc_tp=6&oh=e6da89992e2dfcc5e7238c1a8d998679&oe=5EBD6403
Păi să dea un semn, să știm ce vrea, când cu plăgile Egiptului o vrut să elibereze evreii.
Treaba cu religia și credinţa este destul de sensibilă. Și fiecare o înţelege cum vrea. Am pornit greșit de la „Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul și asemănarea Sa”. Care? Că El este omniprezent, omnipotent, infinit în tot și fără limite. Iar omul, fix nimic. Apoi, da, fiecare dorim (și suntem liberi) să credem în ceva care să ne prelungească existenţa. Se pare că ale noastre celule își doresc două chestii: să se perpetueze și să devină nemuritoare.
Nu știu dacă tot ceea ce se întâmplă are legătură cu Dumnezeu. Sau doar așa vrem noi să credem. Ca să avem un ţap ispășitor. Rolul lui Dumnezeu este să ne ofere confort și speranţă în momentele grele. Până la urmă nici nu contează: nu știm nimic, doar facem presupuneri. Pentru că avem nevoie de o speranţă că viaţa asta o să continue cumva. În orice fel, numai să nu dispărem pentru totdeauna. Pentru că, vrem, nu vrem să o recunoaștem, cu toţii vrem să fim asemenea lui Dzeu: atotputernici și infiniţi. Ghici ce? Nu se poate. Suntem niște chestii tare, tare, tare limitate.
Treaba cu Covid-ul? Habar nu am de unde vine. Tind să cred că este o reacţie a Naturii la paraziţii care i-au împânzit existenţa: oamenii.
Vă las pe voi să găsiţi răspunsurile. Viaţa este prea complexă să o irosim printre superstiţii, tradiţii, cutume și alte chestii create de om. Cred ca puterea superioară este prea complexă pentru a o explica noi, cei care suntem limitaţi în orice.
Comentariu beton!16
Eu ,în viața mea,până la 48 de ani, am fost la biserică când am vrut eu ,dar și cumva obligată de evenimente, și fericite,dar și nefericite,vezi pomeni ale celor dragi și apropiați.Acum ,la faza asta,am tras concluzia că Dumnezeu ne încearcă puterile,fiindcă se spune că ne dă, dar nu ne bagă și în traistă…ne-a dat boală,dar ne lasă sa găsim remediul .Pe mine mă intrigă altceva, în plină pandemia,în loc să îți aprinzi lumina la începutul slujbei la tv,singurel în casă ,e atâta fierbere de parcă în alte vremuri ,de 30 de ani apuse,a murit careva că nu se ducea la slujbe.Si mai cred că suferim ,din nefericire toți, din cauza alora care vor să ne oblige să avem credința, dar ei nici măcar nu mai știu ce înseamnă cu adevărat, decât când își deschid cărțile la slujbe.
M-am gândit mult dacă să comentez azi sau nu pentru că discuțiile pe tema asta sunt spinoase. Nu îmi plac habotnicii și nu îmi plac nici intoleranții.
Dpmdv, credința este o alegere personală și ar trebui să fie despre spiritualitate, devenire și moralitate. Din păcate în lume se luptă mult pentru supremație/unitate în religie iar unitatea în umanitate se pierde pe drum.
Strict la întrebarea din articol, eu întreb cine a decretat că Dumnezeu este doar al oamenilor? De ce nu ar lăsa și virusul ăsta să trăiască? Că ne face nouă rău? Dar cine suntem noi? Stăpânii lumii? Întrebările pot continua la nesfârșit, cu argumente sau fără, cu toleranță sau fără, cu popi pe lângă sau fără, cu biserici sau fără, ideea e că, cel puțin mie mi se pare asta, este greu să ne acceptăm diversitatea și fragilitatea. Iar noi ca nație mai cărăm după noi și bagajul ăsta fatalist de care nu reușim să scăpăm, încărcat cu ritualuri care ne păzesc de iele și de rele, în loc să conștientizăm faptul că reacția noastră în fața oricărei situații este singura care face diferența între lumină și întuneric.
Comentariu beton!16
Uite că la asta nu mă gândisem, ai dreptate. Și virusul tot al LUI e. Auzi, dar oare virusurile or avea niște biserici mici-mici de tot în care se duc să ia lumină?
Mihai,
scuze, dar am treburi mai importante de făcut decât să îl caut pe virus de biserică :))
Nu-s credincios, dar cred ca potrivit doctrinei crestine, tot ce e pe pamant e facut de Domnu. In acest context, si covizii sint tot facuti de Domnu, cu un scop precis (ca nu o sa-mi zici acu ca nu stie de ce l-a facut sau ceva). Nimic fara Domnu si fara stirea Lui. Prin urmare, daca e sa te intrebi de ce a facut asta, raspunsul ar fi „pt ca asa a vrut”, sau „nestiute-s caile Domnului”, samd. Rugaciunile in perioada asta nu au cum sa fie pt eradicarea covizilor, ca deh, vointa Domnului e vointa Domnului, nu ai cum sa te rogi impotriva a ceea ce a facut EL, adica impotriva Lui. De asemenea, El nu are cum sa se razgandeasca, ca ar insemna ca a gresit, nu? Te rogi doar ca sa anunti ca nu ai uitat, sau ceva de genu.
Dap, practic Dumnezeu pescuiește la „curent electric” în acvariu.
Am văzut pe vremuri un film, o parodie despre majoritatea evenimentelor importante din istoria lumii. Una dintre fazele care mi-au rămas în minte a fost cu Moise, coborând de pe muntele Sinai cu trei plăcuțe în brațe și strigându-le celor rămași la poala muntelui ceva de genul: ”Iată cele 15…” timp în care o plăcuță îi scapă din brațe și se sparge. ”…cele 10 porunci ale lui Dumnezeu”. Am găsit și secvența, https://www.youtube.com/watch?v=nXeTsWGPT0w .
Oricum, cu tot respectul pentru Dumnezeu, Moise și morala creștină, mie mi se pare interesant felul în care de multe ori oamenii (cred că) se referă la același lucru, având înțelegeri (uneori complet) diferite și neluând în considerare ce (poate că) îi scapă celuilalt. Indiferent că e voba de plictiseală, porci (astea cu referire la subiectul de ieri), până la subiecte mai complicate și delicate, precum credințe sau convingeri.
Legat de postările cu rugăciunile colective, n-aș participa la așa ceva, dar nici nu mă afectează, nici nu mă deranjează, scroll frumos peste. Poate și pentru că îmi place să cred că un gând bun n-are cum să strice, cu condiția să fie cu adevărat așa, firește.
pe barba Profetului, nu mi’a venit să cred câte comentarii sunt
În calitatea mea de singur islamist asumat de pe acest blog, vă spun că mie nu’mi pasă
Eu Îl am pe Alah, care mă lasă să mănânc carne de porc și nu mi’a tăiat prepuțu
Ce vrea Alah de la mine?
Nu vrea decât să fiu moral, să nu fur, să nu beau și în rest are El grijă de mine
Salam alekum la stăpânu blogului & lume ☪
Religia si-a pierdut de mult rolul pe care ar fi trebuit sa il aiba si incep sa cred din ce in ce mai mult, ca niciodata nu a avut alt tel decat sa tina sub control si sa manipuleze turma (nu pare chiar intamplator ca oamenii sunt asemanati tocmai cu oile). Acelasi lucru se intampla si in zilele noastre…cu toata informatia la care avem acces, oamenii vor alege mereu varianta super-eroului si a tapului ispasitor cand vine vorba de lucruri pe care ori nu le inteleg, ori nu le pot controla; stiinta e mult mai greu de inteles, chiar daca ar trebui sa fie prima sursa de informare.
Daca sunteti interesati: https://www.historytv.ro/emisiuni/holy-mysteries-0, un documentar care mie mi s-a parut foarte interesant.
Da de ce crezi ca stiinta si religia se afla in competitie? In cel mai rudimentar si generos mod am putea spune ca sunt complementare. Desi probabil ca nu prea sunt.
Poate nu e ok sa generalizez, insa cel mai multi ultrasi religiosi nu au facut studiile la Harvard :P. Nu sunt inclusi aici cei care cred in ce vor ei, insa nu fac valuri in public.
Orice ai zice, vorbele îţi vor fi mereu întoarse de către cei habotnici, şi nu numai. În plus, problema e pusă foarte simplist în text. Fiindcă se ştie, Dumnezeu a creat lumea şi tot ce e pe ea, apoi a creat omul şi i-a dat lumea să o stăpânească. În acest punct, probabil şi mie, şi altora ca tine, li se va da peste nas spunându-ne că omul e rău şi plin de păcate, omul face toate mârşăviile (lui însuşi sau semenilor lui), iar Dumnezeu e doar un fel de arbitru eteric care încearcă să-l facă pe om mai bun şi plin de virtuţi. Şi nu face asta prin acţiuni constante. Ci prin vorbele lăsate în cărţile sfinte şi prin cei care aleg să le
impunătransmită şi altora (slujitorii din biserici). Deci e un fel de cum îţi aşterni aşa dormi. Şi dacă ai fost destul de cucernic, poate vei ajunge în rai.Eu aş spune chiar că Dumnezeu e îngrozit de ceea ce a creat. De aceea ni l-a trimis pe Isus să sufere pentru noi, poate ne va înmuia inimile.
În general evit cu graţie toate aceste discuţii. Cel mai greu e să o fac când vorbesc cu mama. Care nu avea nicio treabă cu biserica sau cu religia în mod special până să iasă la pensie. Având însă o biserică în apropiere şi fiind nevoită să facă pomeni bunicilor, a fost prinsă treptat în zumzetul slujbelor şi a evenimentelor din biserică, care i-au oferit un mod de a-şi umple timpul. Şi sub ochii mei s-a transformat într-o persoană cu vorbe foarte evlavioase, panicată dacă nu poate ajunge la vreo slujbă şi convinsă că deţine adevărul absolut. În plus, condescendentă faţă de cei care nu cred, pe care îi consideră cumva inferiori şi proşti. Dovada nişte vorbe de-ale ei, recente, pe care mi le-a spus când mi-a scăpat porumbelul şi l-am asemănat pe Dumnezeu cu zeii din Olimp… poveşti apărute din ignoranţa oamenilor din trecut şi nevoia lor de a-şi explica anumite fenomene şi legi ale fizicii. Mi-a spus aşa: ‘Vai, aşa rău ai ajuns…’. Am vrut să o corectez şi să-i spun că nu am ajuns aşa, a să am fost mereu. Şi ar trebui să ştie asta, doar am trăit lângă ea 18 ani fără să mergem duminică la biserică – (doar la nunţi, botezuri şi înmormântări când era cazul, lucruri pe care eu le-am considerat mereu mai mult datini şi obiceiuri, decât treburi religioase: iar ea a ajuns acolo abia după 65 de ani. Dar am preferat să deturnez traseul acestei discuţii fără sens.
Comentariu beton!18
Subiectul discuției era Dumnezeu. Din ce văd eu din postări, avem un fel de varză a la Cluj cu trei ingrediente principale, al naibii de diferite unul de altul: Dumnezeu, Biserica și Dogma. Ceea ce întărește o opinie mai veche, de prin interbelic: principalii dușmani ai progresului nostru sunt prostia, ignoranța și incultura.
Am intrat si eu pe profilurile diversilor habotnici in perioada asta de izolare si nu pot sa nu remarc un numitor comun: ura si dispretul fata de alte religii, fie ei catolici, evrei, musulmani etc. Ortodocsii sunt sub 4% din populatie si chiar ei sa fie miezul? 😂
Revenind on topic am adresat aceasta intrebare unui preot pe fb ( care in opinia mea a pierdut de muuult contactul cu realitatea ). Pe langa ca eram plictisit si imi doream sa ma distrez chiar eram curios ce va raspunde. Dupa multiple injuraturi de la piosii lui urmaritori si niciun raspuns am luat block 😂
PS: omul avea multiple postari, unele cu sute de like si zeci de comentarii cum ca daca esti ortodox ti se modifica gena cand te impartasesti si nu te poti imbolnavi de covid. M-am cutremurat cand am vazut cati cred asta. Aia sunt fix genul ala care umbla fara masti prin magazine convinsi ca ei au full casco la al de sus
Vezi ca sunt multi care se auto-decreteaza preoti, se imbraca ca atare si care nu au nimic de-a face cu BOR ori cu vreo alta biserica aflata in comuniune cu BOR. Exemplul care imi vine in minte instantaneu este cel care a tinut „slujba” de inmormantare pentru Andrei Gheorghe.
Dumnezeule! A băgat oo la mega cu 9 lei cofragu de 30. Dacă nici asta nu este minune făcută de El…
Tinere am cumpărat deja 5 cartoane! Ouoouooouo! Merci de info!
Cred că aici e vorba de nuanțe. Religie versus spiritualitate. Poți fi o persoană spirituală fără a fi neapărat un religios, la fel cum poți fi religios fără spiritualitate. Amândouă e ceva mai greu, dar nu imposibil. Și da, este o alegere personală, nu o pot comenta. Însă ce pot comenta este efortul continuu al celor care conduc biserici (și aici mă refer la instituții) de a-i convinge pe oameni să creadă că au nevoie de ea (de religie, adicătelea), că doar religa are răspunsurile și că trebuie să le acceptăm. Religia dă putere celor care știu adevărul, dar folosesc mitul pentru a manipula și controla societăți întregi. Și mitul – după mii de ani de traduceri din diverse limbi (acum) moarte, cu ajutorul scribilor (ce să-i faci, copy paste nu se inventase) care mai schimbau o virgulă, mai adăugau un cuvânt pe ici pe colo, prin punctele esețiale, cu Papi/ Profeți / Călugări, care cenzurau sau modificau/adăugau texte întregi ca să-și maximizeze puterea, interesele sau să-și ascundă fărădelegile, cu împărați/regi ori alți potenți ai vremii care manipulau după bunul plac toate textele religioase – nu mai are nimic de-a face cu adevărul (textele originale nu au nimic în comun ceea ce acum sunt descrise ca fiind ”texte sacre” – părerea mea). Pentru cei credincioși, am o singură frază: Viața veșnică spre care asipirați nu se obține doar pentru că sunteți de acord verbal și mental cu ideea că Isus este salvatorul. Eplicația: Omul conține atât Binele, cât și Răul în ființa sa. Depinde ce ”lup alegi să hrănești”, cum zicea un personaj dint-un film recent vizionat.
În copilărie am citit o poveste, „Mintea și norocul” (am vrut să dau și link, dar niciuna din variantele găsite pe net nu e cea citită de mine) . Bine, am citit multe la viața mea, dar asta e una din cele care mi-au rămas în cap și în jurul căreia mi-am dezvoltat un fel de teorie cu privire la treaba asta cu viața, divinitatea, liberul arbitru etc.
Pe scurt, Mintea și Norocul sunt o tipă și un tip, se întâlnesc și pornesc împreună spre undeva, îi prinde noaptea pe drum, Norocul se culcă în mijlocul drumului, Mintea, prevăzătoare, se culcă unde pe câmp la loc ferit, vine o căruță pe drum, căruțașul vede Norocul în mijlocul drumului, trage de hățuri, intră cu atelajul pe câmp și o tăvălește pe Minte. Norocul se dă mare că fără el nu se poate, Mintea îl contrazice, așa că amândoi se hotărăsc să facă experimente pe un biet cetățean. Întâi îi iau toată mintea și îi dau o grămadă de noroc, treaba iese prost, apoi îl lasă fără noroc și îi basculează o gramadă de minte, iar iese prost treaba, așa că cei doi trag concluzia că unul fără altul nu se poate.
Buuun! Teoria asta a mea este că, la naștere, ți se dă minte și noroc. Cine ți le dă și în ce cantitate și procentaj? Cred că asta e singura noastră legătură cu ceva ce nu înțelegem și nu știm. Sau, ca să mă mențin în nota puerilă a poveștilor pentru copii, cred că „acolo sus” e unul care are o găleată de minte și una de noroc și zice: „Care e la rând? X-ulescu? Ia d-aci o mână de minte și una de noroc, și du-te-n…viață!” Absolut aleatoriu, fără nici o logică, la unii mai mult, la alții mai puțin, cum îi vine la mână. Și, mai departe, în viață, fiecare se descurcă cum poate cu ce i s-a dat, fără vreo intervenție divină sau ceva de genul.
Deci nu cred în porcăriile religioase, nici în treburi d-alea cu destin, soartă, bălării etc.
Virusul ăsta e doar una din chestiile care ne așteaptă, nu fiindcă „ne încearcă Dumnezeu”, ci fiindcă oameni mulți, poluare, exploatarea tot mai agresivă a resurselor planetei, sărăcie, idioțenie etc. Trecem peste (sau nu), fiindcă avem mintea și norocul necesare ca să trecem (sau nu) , va veni altceva, și tot așa.
În general îi ignor pe cretinii agresivi care zilele astea îi tot dau cu dumnezeu în sus și în jos. Care are impresia că-l păzește cel-de-sus de coronavirus, să facă un gest creștinesc și.. marș!.. voluntar prin spitale sau la dus alimente și medicamente celor care nu se pot deplasa sau sunt în carantină.
@Ioane, n-ai să vezi. La ultima frază mă refer. Sunt mulți voluntari prin spitale, dar sunt d-ăia care cred în știință.
Pentru asta cred ca este necesar un studiu. Nu stiu de ce, poate pentru ca ma cunosc bine, asa ateu harsit cum sunt, dar imi vine greu sa cred ca sunt prea multi atei de-ai mei care si-ar pune pielea la saramura voluntar.
La un moment dat citisem un studiu care a facut furori pe net, care masura înclinația pentru gesturi de bunăvoință gratuită fața de ceilalți. Înclinație mult mai accentuată la cei necredinciosi fața de credincioși. Schepsisul era legat de gratuitatea bunăvoinței. Din momentul în care generozitatea presupunea mai mult de bune intenții și fleacuri, situația se cam inversa.
Pai covidul e lucratura dracului sau ceva si se lupta oamenii aia in rugaciuni si pt noi si noi suntem niste ingrati 🤣
@hicler
Marea drama a multora este ca buna parte din dogmele religioase nu ne gadila deloc placut urechile.
@one
Toate marile religii monoteiste plaseaza mantuirea Dincolo. Intrebarea ta priveste ce se intampla aici. Este real, e durerors, dar nu are de-a face cu mantuirea. Doar cu noi.
Citesc de azi drăguță dimineață și încă nu mi dau seama dacă să râd sau să-mi fac cruce și să mă închin zicând : Doamne iartă-i că nu știu ce vorbesc.
V-ați adunat aici ca o gașcă de copii la colțul blocului si emiteți păreri care de care mai aiurite despre divinitate, apoi va aplaudați singuri. Mamă, ce deștepți suntem! Ce logică imbatabilă avem! Cum ar veni, voi afirmați, voi validați și tot voi vă dați diplome. Cam cum făcea Elena Ceaușescu, era tuta pământului dar emitea singură diplome ca e savantă. Bine, măcar aia era soția sefului statului, voi sunteți niște nimeni în drum , voi vorbiți să vă autoalimentați impresia că e ceva de capul vostru. Pleavă, praf în bătaia sorții, asta suntem toți, dar măcar eu conștientizez, voi nu. Nu vă mai strofocați, Dumnezeu vă știe și o să vă ,, premieze” și fără să-L huliți, știe ce și cum gândiți.
Vai de voi, viermilor!
Mă mir că încă nu a apărut prietenul meu, specialistul în teologie , Sorinel. Că și el e o somitate în domeniu.
Huehuehue!
Eu sper ca până diseră să te hotărăști și să alegi să râzi. Să te încarci și să ceri iertare pentru păcatele noastre mi-e să nu fie prea mult pentru tine. Pari că abia le poți duce pe ale tale…
@Tudor,
Dispreț tipic pentru un credincios ortodox.
@tudor sunt aici dar m-am convertit rapid la religia africana Zulu.
Initial m-am luat dupa tine, ca toti crestinii ortodocsi sunt „scutiti”.
Asa k dute dreaq singur.
Respira adanc.
Așa bade Sorinel, nu te lăsa!
Păi nu ești tu creme de la creme ?
@Sorin
Religia zulu, adică esti dintre aia care cred ca se vindeca de SIDA dacă violează un bebeluș? Pentru covid ce leac aveti? Violator o babă?
Pt toti care o baga pe aia cu „Dumnezeu ne incearca/vrea X/Y de la noi”:
Bre, deci asta e o prostie, ca noi-oamenii ne credem buricul pamantului. Trebe sa fii cumva cazut in cap sa crezi ca o entitate care a facut TOT Universul sa se intereseze in vreun fel de noi astia care stapanim pt o clipa planeta asta (20-30mii de ani e o clipa fata de 15 mld).
„Ia sa le dau io molima asta, sa-i incerc oleaca!” 🙂 Deci va dati seama ce ridicola e pretentia asta? Ca noi santem importanti la scara cosmica?
Cineva intreba daca Dzeu e asa bun/etc, de ce „da” cancer osos la copii? Hai, voi teologi/filozofi, luati si explicati asta.
Ce nu pricep eu este cum s-a ajuns la conceptia asta populara a unui Dumnezeu bun, placut și binevoitor, care-și face siesta pe un norisor, cu ochii atintiti spre Pamant. Și care, ca un tata grijuliu, iși supravegheaza copiii la joaca-n parc, iar cand puii sai sunt in suferinta, se uita spre ei calin și-i intreaba bland: „Ce-i puiule, ai facut bubuta? Hai, vino la tata, sa sufle, ca-ti trece”. Cand va vin in minte asemenea ganduri mai cititi și voi Biblia și, recomandare personala, insistati mai ales pe Vechiul Testament!
No,io n.am de făcut decât o singura afirmație : istoria se repeta ! Howgh!
Daca am renunta la atitudinea anti religie (doar aia crestina, ca celelalte sun ok), am intelege ca Dumnezeu a facut un sistem si ca, pe langa faptul ca el se misca singur, mai putem interveni si noi. Eu daca beau apa, nu e voia lui Dumnezeu, a fost voia lui sa imi faca organismul si apa, dar in rest eu beau apa pentru ca asa vreau. El ar putea, desigur, sa ma opreasca, sa imi opreasca inima in loc, ca sa nu reusesc sa duc la capat initiativa, dar aceasta este o interventie directa contra firii. La fel, covidul, fie ca a evoluat in virtutea faptului ca asa e facut, sa evolueze, chiar daca virusul nu e viu, fie ca a fost creat in laborator, actioneaza in virtutea modului in care a fost creat sau din cauza vointei celui care l-a creat aici pe pamant.
Acum intelegi? Sper ca nu ma exprim vag.