Băi, am și eu o curiozitate. Mulți dintre voi sunteți angajați „la patron”, cum zice românul, chiar dacă „patronul” e proprietar de frizerie de cartier sau ditamai multinaționala. Ziceți-mi și mie dacă angajatorii voștri v-au comunicat câte ceva vizavi de recentele evenimente care ne preocupă pe toți.
Am mai scris pe subiectul ăsta, dar cum pe atunci coronavirusul era doar așea încă un prilej de caterincă și meme-uri vesele pă interneți, textul respectiv a fost ignorat cu mare succes. Dar, pentru că de-acum e clar încotro de îndreptăm și că nu prea mai e de joacă, sunt curios dacă există în companiile voastre manageri capabili să se gândească la angajați ca la niște oameni, nu ca la sclavii care trebuie să producă.
Și nu, nu mă refer la cum v-au trimis prin intermediul celor de la HR email-uri cu sfaturi prețioase de genul „spălați-vă des pe mâini”, „evitați aglomerațiile”, „nu lingeți clanțele”, „încercați să nu tușiți unii pe ceilalți în ședințe” și altele la fel de eficace și bine intenționate, dar la care oricum te poți gândi și singur dacă ai mai mult de doi neuroni. Altceva ce vreau să știu.
Se vor închide școlile și grădinițele. Din acel moment, toți părinții care nu au cu cine să-și lase copiii vor avea o mare problemă. Și pentru că la întrebarea „ce să aleg între job și copil?”, după creierul meu există un singur răspuns posibil, sunt curios dacă angajatorii voștri v-au comunicat ceva în sensul ăsta. Dacă măcar s-au interesat cum stați, dacă aveți nevoie de ceva, dacă sunt dispuși să vă lase să lucrați de acasă (acolo unde se poate, desigur) ca să aveți grijă de copii.
Să nu mai zic că există și o grămadă de familii monoparentale (adică familii unde există un singur părinte care are în grijă unul sau mai mulți copii – precizare necesară pentru analfabeții funcțional). La oamenii ăștia s-au gândit șefii voștri, i-a întrebat cineva de sănătate?
Ca să fie clar, nu mă refer la înțelegeri punctuale de genul, „lasă c-o să merg la muncă o zi da și una nu, că mă înțeleg bine cu șefu’ de departament și mai închide ochii”. După care părintele trebuie să se baze pe „înțelegerea” șefului direct, dar și pe tanti Lucica, de la doi, care o să aibă grijă de copil în zilele în care trebuie să se ducă la muncă.
Pe scurt, vreau să știu dacă există companii în care managementul reușește să vadă și dincolo de vârful nasului și de interesele comerciale pentru a-și ajuta și proteja angajații care au ajutat firma să fie acolo unde e acum. Și nu mă refer doar la cazul părinți-copii expus mai sus, mă refer la orice fel de comunicare companie-angajat din care să reiasă că firmele vor avea grijă de oamenii lor.
Vi s-a comunicat ceva în sensul ăsta?
Înca ceva. Dacă am luat-o pe urmele Italiei (și semnele asta zic), urmează o perioadă foarte dificilă pentru părinți, pentru că este evident că școlile vor sta închise mult și bine. Așa că am să vă rog să dați mai departe acest articol, să circule cât mai mult. De ce? Pentru că dacă vor exista cazuri de părinți care vor fi dați afară de la job pentru că n-au avut cu cine să-și lase copiii, vreau să-i strângem aici pe toți.
Pe o suprafata de vreo 300m2, suntem 5 persoane la birou.
Angajatorul si pozitia mea permite WFH.
La madam e mai nasol, ca ea trebuie sa fie in miez.
Sa va acopere fata.
Dar la o adica, eu as avea cu cine sa las copii.
Oricum, azi dimineata nu au vrut sa se mai trezeasca.
Comentariu beton!20
Ha, ha, ha, parcă mai acum o zi toți comentacii dă pă blog îi băteau maioneza lui Mihai, hai, bai, ce atâta panica, idiotul de Arahat face nasoale, ca de ce 1000 persoane, de ce nu 578, și alte întrebări idioate, iată că vine veața si-ti da cu penisu-n obraz!
Dacă o simplă amânare a școlii te baga-n trepidatii, atunci clar n-ai ce căuta pe planetă, mai bine te autosinucizi, măcar nu mai consumi din resursele celorlalți, și așa suntem prea mulți p-acilisea!
Repet, cum era aia cu Arahat, când Italia declară carantină totală,si ai voie sa ieși pe strada doar semănând o declarație pe propria raspundere? Băi, deci pe strada ta, nu in gari sau aeroporturi, da??
@ Mihu
Nu este nimeni speriat și nici panicat. Numai ăia care nu știu ce au de făcut se panichează. Partea proastă că sunt mulți idioți care nu fac altceva decât să zică „ți-am spus euuuuuu…”. Nu ajută la nimic. Mai ales că acum vin alți cretini din afară, care, în loc să rămână acolo unde sunt (din moment ce au ales să plece la muncă în afară) și nu înțeleg că trebuie să se supună unor reguli clare de carantină. Deh, români ce își văd doar interesul! Tot ca tine, adică! Așa că, nu mai faci agitație pe aici.
@Mihu până acum nu m-ai băgat în seamă, deși un altul s-ar fi simțit… la cât am băgat bățul prin gard. Și tu nimic… Mă simPt jiCniT puțin cum ar zice un mare clasic în viață, profitând de ocazie să îl salut! Așa că revin ca în reclama de la Halls!
Lasă-l frațică pe Arafat și pe ai lui 1000. Chiar contează?!?!? Wtf!
Ia boss niște pălincă, horincă sau chiar țuică… neapărat de prună și mai veche să fie… am auzit că… relaxează! N-am probat și nu am de unde să știu. Plm motive dacă nu avem… suntem români… inventivi… descurcăreți și găsim! 😉
PS. Nu e nevoie să te „autosinucizi” ca să nu consumi resursele altora pentru că… pleonasm. Nu e ca și cum, te-ar putea sinucide o altă persoană, pentru că în cazul acesta termenul de suicid s-ar transforma în altceva! În rest seară bună și… sete bună!
@ BaGherRa
Suntem o nație ciudată rău de tot…una care este iresponsabilă. 40k de români care vin în țară, ȘTIIND CLAR CĂ NU AU VOIE SĂ PĂRĂSEASCĂ ITALIA ȘI SĂ VINĂ ÎN ROMÂNIA, pentru că este interzisă intrarea în țară fără carantină. Dar, își văd interesul, iar interesul lor este să ajungă acasă, că, deh, până cucului, nu-i mai bine ca acasă (deși, prin interviuri declarau că nu se vor întoarce niciodată, că pe aici pute și așa mai departe).
Apoi vine unul ca @Mihu, care îi dă cu Arafat. Că „ce” minunat este, că „ce” bine le face el, că „ce” mai face și drege. Mihule, tată, treaba lui Arafat este să ia astfel de măsuri. Noi, pe aici, mai facem caterincă, mai băgăm o glumă, dar, în pană mea, chiar respectăm ce ne spun autoritățile. Nu confunda ce spun oamenii pe net cu ceea ce fac în realitate. Nimeni nu este atât de idiot să facă hora Unirii în piața Constituției, doar pentru că vrea să îi demonstreze lui Arafat că 1000 de oameni sau 500 sunt fix la fel.
Nene, la o astfel de chestie, 2 persoane sunt prea multe. Așa că, folosește-ți tu surplusul de energie pentru o cauză mai bună. Zău, nu are rost să îl zugrăvești pe Arafat în culori vibrante. Pentru mine, trebuie doar să-și facă treaba. Atât.
Aveti probleme mari de înțelegere a unui text. Nu vreau sa spun termenul pentru asta ca sa nu par rautacios, dar il stiti. Cum puteti înțelege din ironia lui mihu ca el il ridică in slavi pe arahat. Face mișto de cat de multa durere in pla aveati majoritatea cand abia începuse treaba ca apoi brusc sa va lovească gravitatea situației cand se închid școlile. Daca nu iti poti creste copilul fără ajutorul celui pentru care lucrezi, l-ai facut degeaba.
Având în vedere că sunt singura sursă de venit serioasă din casa nu am cum să aleg între serviciu și altceva pentru că altceva ar însemna să murim de foame. Altenativa ar fi alocatiile si pensia alimentara a fetelor – un total de 900 lei. Clar nu am ce alege. Din cauza asta Eu mă rog la Dumnezeu să mi-o tina pe mama vie măcar încă 5-6 ani – pana ajunge și cea mica la gimnaziu si pot gândi să stea singura în casă.
Momentan e mama… Dacă nu aș fi avut-o probabil că aș fi dat șpagă pentru concediu medical… Nu știu ce aș fi putut face
Comentariu beton!53
Eu nu inteleg de ce un copil poate sta singur acasa abia la gimnaziu. Ce se poate intampla cu un copil de 7-8 ani in timp ce sta in casa? Isi strica ochii de la prea mult uitat la desene?
Se dezbate încă. Ce zici?8
@A. nu ai copii sau dacă ai sigur nu i-ai crescut tu sau le plătești pensie alimentară…
PS. Văd că nu sare nimeni și am făcut eu un sumar… la ce se poate comenta pe acest subiect!
PS2. @Amiga nu te-am mai văzut p’acilișea!
Bună. Hop și eu, dar…. vreau sa spun ceva. În clasa 0 am avut unul dintre copii la after school (pentru ca celalalt era la gradi) și cheltuiam o grămadă de bani. Anul următor nu l-am mai dus la „after” ca să economisim banii. Venea copilul de la școală (cu microbuzul scolii), manca, se juca, mai facea o tema sau nu…. dar stătea cuminte, singur acasă pana ajungea cineva acasă. Și acum…. după un an de „singurătate” sta cu sora lui mai mica și se descurca și sunt cei mai cuminți și înțelegători copii (doar când sunt singuri 😁). Ca idee : ajung acasă de la școală la ora 12. 30,se spala pe mâini cu sapun, se dezinfectează pe mâini cu spirt, se schimba de hainele de strada, se joaca puțin prin casa (împreună sau separat), isi încălzesc mâncarea pe care le-am lăsat-o pregătită în frigider, mănâncă, dorm la prânz, se trezesc, își fac temele apoi se joaca din nou pana ajunge cineva acasă. Copiii mei sunt propriile lor dadace și au 7 si 8 ani. Țin sa menționez ca au telefon ca să putem comunica oricand este nevoie. Ne cocolosim copiii în loc sa ii responzabilizam…. cum se vor descurca mai departe copiii cocolositi ? Va spun…. vor reacționa ca toți romanii, efectul de turma ii va „infecta” pe toți. Nu va mai plângeți, fraților, de mila, puneți mana și faceți ceva ca să aveți rezultate!!!!! Va salut cu stima și respect și va doresc….. însănătoșire grabnică. 😚
Comentariu beton!23
N-am copii, ce-i drept, dar am fost copil si am ramas acasa singura de pe la 6 ani, iar cand am inceput scoala, mergeam singura acasa unde stateam singura pana cand veneau ai mei de la birou. Iar ca mine faceau toti copiii din clasa si din bloc. Nu sunt sarcastica, chiar as vrea sa imi explice un parinte motivele pentru care in ziua de azi copiii nu mai pot sta singuri acasa, ca acum 20-30 de ani.
@A. Copiii nu mai pot sta singuri ca acum 30 de ani pentru ca nu mai sunt ca acum 30 de ani. Eu stăteam singura de la 6 dimineata la 4 dupa-amiaza, si asta de la 3 ani. Mancam ce imi lăsau pe masa si in rest imi făceam de lucru.
Fii-mea are 6 ani și cred ca n-o sa am curaj sa o las singura decât după majorat. Cu mine in casa, uneori chiar langa ea, era sa dea ortu! S-a urcat pe casa, si-a băgat melci in nas, a trântit un raft cu carti care i-a trecut milimetric pe lângă freza, a înghițit bani, s-a înfipt cu scafarlia in coltul mesei sau al ferestrei, s-a aruncat sub cal, s-a curentat la priza… si lista poate continua… Si nu, nu suferă de nimic, este un copil inteligent si implicit foarte curios.
Dar cu siguranta nu poate sta singura in casa, am nevoie si de ea dar si de casa.
@Didina Fara sa fac pe atotstiutoarea sau sa judec pe cineva, mi se pare ca ce povestesti tu tine strict de obisnuita si de educatie. Un copil trebuie sa invete de mic sa fie responsabil si sa respecte ce are voie sa faca si ce nu, indiferent daca e lasat singur sau e sub observatie. Iar invatatul asta se face prin ecercitiu, mai intai il lasi cateva minute singur, apoi il lasi cat te duci pana la Mega si tot asa pana sta singur cu orele. Dar cum – necum, chiar nu mi se pare normal ca un copil la 7-8 ani sa nu poata sta singur, pe motiv ca distruge casa sau se pune pe el in pericol.
Copii răsfățați si părinți terminati. Si da, am si eu unul, are 7 ani, am incredere in el mai mult decat in 90% din cunoștințe, este descărcaret, ascultător si respectuos. Ce ii spui asta face, dar așteaptă acelasi lucru si de la noi. Pana acum nu a fost ocazie sa ii spun ca fac ceva si sa nu ma tin de cuvant. Trebuie reciprocitate. Cum il crești asa il ai. Bine, asta inseamna sa il crești tu nu grădinița, after-ul sau bătrânii.
Soţia încă este în concediu de maternitate și îngrijire copil. Dacă ar fi fost să fie în activitate, treaba ar fi fost groasă rău de tot (poziţie management corporaţie cu sediul în SUA). Trebuia să stea la birou (în zilele obișnuite până să apară copilul) până pe la orele 22-23-24. La ea ar fi fost nașpa.
În ceea ce mă privește, am avut grijă să mă ușchiez acum ceva timp de la biroul la care lucram. Acum sunt independent. Având în vedere oameniii cu care lucram, 100% aș fi găsit înţelegere.
La noi este bine: eu lucrez de acasă (no, remote, cum se zice pă limbaj millenial), așa că are cine sta cu prichindeaua.
Lucrez la patron.Din 2 in 2 zile nu pot sa stau pana la 18.00 la munca,pentru ca trebuie sa il iau pe grasan de la cresa la 17.00.Patronul imi contabilizeaza orele si imi taie bani din salariu.Acum 1 luna am stat cu bebeloiul in spital(otita).Patronul mi-a taiat bani din salariu.
In concluzie sunt in preaviz…de saptamana viitoare imi caut de munca,ma duc la interviuri etc.
De munca se gaseste…totul e sa vrei.
Comentariu beton!68
Este ilegal sa va taie din salariu!!!!! Nu are nicio baza legala pentru a face acest lucru. Va rog sa il somati in acest sens pentru ca nu se poate asa ceva!! Multumesc
Probabil este platita la negru/gri .
Lol, e ilegal. Da Sa nu muncești pentru cat esti platit ca ore si sa iei aceiasi bani e ok ?
Corporatie IT, s-au dat mailuri aproape zilnic despre evolutia Coronavirus si diferite masuri.
De ieri, orice travel, oriunde, este interzis (doar cu aprobare de la SVP mai merge), toti sunt incurajati, dar nu obligati (inca) sa lucreze de acasa.
Comentariu beton!30
Idem, incurajeaza lucrul de acasa. In functie de evolutie, va deveni obligatoriu. Au furnizat și monitoare pt cine n-are😂
În general, comunica fain și la subiect, fără ‘ nu tusiti unii pe altii’ 😂
Companie românească mno ❤️
Sunt singura pe post -facturare – nici concediu nu aș putea sa îmi iau mai mult de 5 zile pentru ca la întoarcere nu vad monitorul de actele care sunt aruncate – și nu exagerez, chiar asa sunt – claie peste grămada. Mama face dializa deci e al treilea copil al meu. Iar in zona mea încă se dau salariile pe simpatii, gura mare, mâncat raha… ciuperci. Deci, de unde atâta grija pentru ce facem noi, pălmașii, cu copiii? Dar ne descurcăm.
Comentariu beton!66
Sunt doar curios cine-i idiotul care a dat rosu la postarea asta.
Comentariu beton!36
Fii și fiicele lui Caragiale, adevăratul tătic și mămic al acestei nații, ăia care se umplu de galben. Între ei.
Comentariu beton!21
Imi cer scuze ca am scris ,, idiotul”. Trebuia sa fiu prevazator si sa scriu idiotii.
Comentariu beton!41
E bine că tu îţi pui problema, am colegi care au copii şi până acum ţipau că fug în munţi cu o cantitate mare de provizii, acum ţipă că se închid şcolile şi le strică lor concediul (dar nici nu au încă programat nimic, să ne înţelegem), unul nu am auzit să se plângă că nu are cine să stea cu copiii. Cred că nici nu s-au gândit la asta, concediul în Grecia o fi mai important.
Comentariu beton!36
90% dintre primele comentarii este fix despre cum au copiii cu cine să stea, că pitong. Că drama nu este la aia care nu au cu cine să îi lase. Pe principiul, mănâncă tot din farfurie că sunt copii care nu au ce mânca. Ajută mult pe aia flămânzi.
Comentariu beton!29
Răspunsurile sunt individuale. Ca în timpul războiului, fiecare se descurcă după cum poate. În ceea ce mă privește, la o adică, am disponibilitatea de a „vedea” și de copiii vecinilor, la nevoie. Fix chestia asta se făcea pe vremea lui Ceașcă, atunci când lucrau babacii la 3 schimburi. Plm, dacă este să fie solidaritate, să fie. Numa’ că oamenii nu-și vor lăsa niciodată copchiii în dauna serviciului.
Comentariu beton!29
Și relevanța genului asta de răspunsuri pentru ăia care nu au de ales ar fi că…….
În virtual poza de #maicatereza și #ioanacuarcu prinde laicuri ca mierea insecte, în realitate este #maiduvanpulamea.
Se dezbate încă. Ce zici?11
Citim articolul, citim și titlul, ne lămurim care e relevanța și răspundem cu „da” sau „nu”, după caz, la întrebarea lui Vasilescu.
Sau… batem pas de defilare spre blogul lui @Edelweiss, și răspundem ce și cum dorește el acolo.
Comentariu beton!22
#înduioșător.
+1.
Edelweiss are blog?
Link! Link! Link!!
@Miki,
Are doar tarla. Se vede cu ochiul liber.
Comentariu beton!26
Visine, pentru o privire de șoim.
Da. Multinațională pharma. Comunicare constantă începând de acum vreo lună. Primit mail și ieri, și azi dimineață, în care ni se spune oficial că, urmare a închiderii școlilor și grădinițelor, dar și a pericolului din mijloacele de transport, în perioada următoare vom lucra de acasă. Anumite situații, când chiar e necesară prezența birou, se vor discuta punctual în echipele de proiect respective; dacă nu se pot amâna, probabil cineva care nu are obligații va veni la birou pentru a le rezolva (m-am oferit voluntar).
Comentariu beton!37
Lucrez la multinationala. E in politica firmei sa poti lucra de acasa, se semneaza un act aditional care prevede politici si reguli de sanatate si securitate in munca. Si nu are legatura cu Coronavirusul. Politica e veche, de ani de zile. Culmea e ca sunt foarte putini care lucreaza de acasa.
Exact la asta m-am gândit când am auzit ieri știrea că se închid școlile, deși la mine nu e cazul de stat acasă cu copii.
Mi se pare că atunci când iei o măsură ca asta e musai să te gândești în ansamblu și să vezi implicațiile. Iar faptul că se închid școlile, dar vor fi deschise clasele after-school mă face să râd.
La mine la muncă nu s-a discutat la nivel general situația și cei puțini care au copii vor negocia programul direct cu șeful.
Părintele are trei căi de rezolvare. Concediu medical cu concursul medicului de familie, concediu de odihnă şi concediu fără plată, astea două cu concursul şefului. Ar mai exista şi o altă posibilitate, cea mai urâtă, preavizul şi ceau serviciu! Altfel, se reeditează „Singur acasă” fără hoţi dar cu copii inventivi pentru că, nu-i aşa, copiii fac numai lucruri bune, doar că unele nu se sfârşesc chiar ok.
Nu pot spune cum ar reacţiona şefii la problema asta, probabil unii pozitiv, alţii negativ. Dacă eşti bun acolo unde lucrezi şi şeful e înclinat să te pastreze, nu să-ţi arate uşa, bănuiesc că va căuta împreună cu tine o soluţie. Poate chiar o întrerupere în cel mai rău caz, cu pontare de 4 ore. Depinde de omul din şef.
Eu pensionar, soţia pensionară, nu se pune problema că nu ar avea cu cine sta copiii.
Exact la asta ma gândeam aseară când am vazut comunicatul cu închiderea școlilor. Cine stă cu copiii dacă nu sunt bunici sau alte variante. Probabil fac părinții cu rândul iar unde e doar un părinte acesta stă acasă. Că nu are ce să facă. Iar angajatorul ăla care a comentat de câte ori a fost nevoie de concediu pe motiv de probleme copil, nu va deveni brusc înțelegător și plin de compasiune pe motiv de siguranță națională.
Tot multinationala si la mine, s-au trimis mailurile, deja clasice, despre reguli de igiena si ca se limiteaza travelul, se mai accepta doar situatii urgente, dar si alea dupa o analiza. Apoi, situatie concreta la mine in birou: a venit ieri un neamt din Bavaria, unde sunt destul de multe cazuri confirmate, ca sa stea 2 saptamani si sa faca un training, care s-ar putea face foarte bine si online, deci nu e deloc urgent. Sa spun si despre sala in care se va face trainingul? Ca nu are geam care sa se deschida? Nu mai spun 🙄
Nu stiu de ce, dar pare ca lucram in aceeasi multinationala :))) la noi nu se deschide nici un geam in toata cladirea. Informari despre cum sa ne asiguram ca ne mentinem imunitatea la nivel ridicat, dar nimic despre work from home sau vreo solutie pt cei care nu au cu cine sa isi lase copiii. Cel mai probabil, vor fi colegi care isi vor aduce copiii la birou, tocmai pt ca nu au cu cine sa ii lase acasa…
la noi firma a decis sa ne invete sa ne spalam. Frumos din partea lor. Apoi mi-a zis ca n-am voie sa ma imbolnavesc deodata cu colegul care ma secondeaza pe pozitie, deci cica de saptamana viitoare facem cu randul: cate o saptamana de WFH (nu prea inteleg care e eficienta miscarii asteia, ca am inteles ca daca iei virusul te prinzi de chestia asta dupa o saptamana si ceva, timp cacalau sa impartasesti bucuria cu altii). Misto e ca in discutia asta viitorul de aur al tarii nu apare pe nicaieri, deci daca sunt pe plantatie in saptamana in care ei sunt acasa progeniturile sunt libere sa dea foc la sandrama. Doamna tocmai a fost anuntata ca se lanseaza un nou produs la ei in firma si din lipsa de oameni va lucra 11 ore/zi. Ore platite, dar la salariul ei cred ca plozii ar putea sa ii plateasca diferenta din alocatii. Jobul meu presupune suport pentru altii, adica si cand sunt pe WFH am tot program de stat pe langa telefon si luat pozitie de drepti cand suna. Diferenta e ca va trebui sa mijesc ochii la un ecran cu 30cm mai mic decat oricare din alea doua de la munca in timp ce le explic plozilor ca tac’su e acasa da’ nu e acasa, ca oricum nu are timp sa stea dupa fundurile lor.
Deci da, firma are grija de noi, astia cu copii, sa le putem arata in direct plozilor ca oricum nu avem timp de ei.
PS: Am constatat ca mai e un Bogdan aici (salutare, coane!) asa ca, cu modestia care ma caracterizeaza, m-am redenumit!
0 0
Comentariu beton!47
Multinationala, dar nu in tara. Scoli, gradi, inchise de mai bine de 1 sapt, noi munca de acasa. Am bona, dar copiii ma vor doar pe mine daca sunt acasa. Asa ca le dau de lipit, colorat, le cer ajutorul. Mai cu casca pe ureche in conferinta, mai facem o clatita, mai pe afara (noroc de vreme buna), playdates (fac mailuri de pe tele), ne mai urcam unii in capul celorlalti…le dau servetele umede si sterg geamurile, mobila, le promit sa iesim la inghetata sau plaja sau cu scuterele dupa munca..greu.. mai avem 4 sapt de aici incolo!!!! Sef intelegator, politica locala ne-a recomandat wfh.
Hai ca o uzi!
Băi oameni buni, parcă gândiți cu ciutacul!
Păi școala aia durează fix, da’ FIX cât serviciul?! Pe bune?!
O generație (sau mai multe, hehe) crescută „cu cheia la gât” ar putea răspunde. Și nu era internet pe vremea aia, ca să ai la ce sta în casă!
Toate – repet, TOATE! – se pot rezolva, dacă există bunăvoință.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Pe vremea mea….
Mori, mă!
Se dezbate încă. Ce zici?19
Pe vremea mea, aia a generatiei „cu cheia de gat”, copiii invatau langa casa, nu la jumatate de oras distanta. Ca mdeh, oricat de prost era profesorul tot isi dadea interesul sa nu ii pice juma’ de clasa la examenele importante (admitere liceu/bacalaureat). Mai mult, situatiile de talharie/viol erau exceptionale iar vecinii pensionari erau mereu prezenti pe langa blocuri. Daca vreun copil striga sigur era cineva care sa ii sara in ajutor. Acum daca strigi poti sa te trezesti eventual cu un borcan in cap ca faci zgomot si nu poate vecinul sa auda ragetele de la Acces Dinrect.
Mai mult, pe vremea aia cele 8 ore de munca erau, in marea majoritate, 8 ore. Nu 10munca +3trafic.
Deci as putea spune ca afirmatiile de genul „pe vremea mea” sunt absolut pe langa
Comentariu beton!60
:)))))))))))))) Și a cui ie vina că pruncii nu învată lângă casă, ci la jumătate de oraș distanță?!
Situațiile de tâlhărie/ viol erau CUM MUUULT MAI MULTE, dar nemediatizate. Bine, majoritatea violurilor nu se puneau ca violuri, ci ca „a căutat-o, curva dreacului!”, chiar dacă scriem despre o nubilă.
„Mai mult, pe vremea aia cele 8 ore de munca erau, in marea majoritate, 8 ore.”
Nu-ș` unde-ai lucrat, dar nu în câmpia muncii lui Pingelică-împărat, se muncea inclusiv duminica, NEPLĂTIT.
Dar da, afirmațiile de genul „pe vremea mea” sunt absolut pe lângă.
Fiindcă sunrt alte vremuri.
Comentariu beton!29
@Tiberiu:
Eu am crescut pe vremea lu'”cu cheia de gat” si da, mama pleca la 7:30 si ajungea acasa undeva intre 16:20-16:30. Nu avea „o ora pauza de masa” ca sa aiba justificarea angajatorul ca te tine 9 ore care se fac mai bine de 10. Daca la si jumate nu era acasa….era bai. Taica-miu pleca lunea si venea miercurea, eventual cu pauze de schimbat camasa, insa lucra la casoiul unde dorm astia acum facandu-se ca muncesc, era caz special.
La 10-11 noaptea umblam pe strazi fara probleme, ca decat sa stai pe intuneric in casa preferai sa stai pe intuneric afara. Singura grija era sa nu fim prea zgomotosi ca ne lua sectoristul de urechi. Da, umblau un tablagiu si un jandarm sau ce naiba era ala, la pas, prin tot cartierul. De la 10 noaptea ii vedeai in patrula, cu caietelul la subrat. Nu ca acum, cand militia merge cu girofar si sirena, sa aiba timp toti borfasii sa se dea la umbra. Dar probabil ca si lor le e frica sa mearga pe strada dupa lasarea serii.
De lucrat se lucra sambata, nu duminica. Duminica seara lumea umbla pe strazi venind de la cate o carte sau remi, nu prea venea de la munca daca nu lucra la alea cu foc continuu, care iar erau exceptii.
Iar partea cu „de ce copiii invata acu la jumatate de oras distanta” credeam ca am clarificat-o inca din comentariul initial: atunci exista o pseudouniformitate, chiar si cel mai slab profesor era totusi acceptabil. Acum baga toti placa aia cu „nu am timp/sunt prea multi, ii astept la meditatii”-o mega-mizerie dupa parerea mea.
Se dezbate încă. Ce zici?21
Bogdane, crede-mă că lucram și duminica, și n-am lucrat într-un singur loc.
Când lucram la mină, ca în toate locurile de muncă strategice, nu ne scoteau la câmp, la recolte, ci făceam așa-zisa muncă patriotică la locul de muncă.
Erau dat un decret al Consiliul de Stat, care obliga inclusiv elevii la muncă, duminica:
adevarul.ro/locale/alexandria/cum-pus-ceausescu-tara-intreaga-treaba-decretand-concept-paradoxal-munca-voluntara-obligatorie-sustragerea-pedepsea-excluderea-partid-1_55faa9e9f5eaafab2cb3eeb1/index.html
Iar ceea ce acum sunt infracțiuni grave pe vremea aia nici nu se luau în seamă.
Mă refer inclusiv la violuri. De paregzamplu, merea fata la disco, pleca cu un băiat care o viola, în marea majoritate a cazurilor nu făcea plângere fiindcă oprobiul public era pe EA, inclusiv rudele și prietenii, iar dacă totuși făcea miliția punea presiuni pe ea să nu dea declarația, ci să se împace cu violatorul, că ea a căutat-o, nu-i ăla de vină că l-o provocat.
Se raportau cât mai puține infracțiuni, că doară nu eram în capitalismul cel depravat, ci în luminoasa societate socialistă, iar media, câtă era ea, NU scria despre ele, aflai cazuri prin telefonul fără fir, radio-șanțul.
Nu știu ce vârstă ai, dar pot să scriu o carte despre vremurile alea.
Dacă n-ar fi deja scrise multe. Și dac-aș avea talentul maestrului Vasilescu.
Eu sunt in situatia in care teoretic am cu cine lăsa mezina, practic nu. Am o mamă, s-o tină Bărbosu sanatoasa, care mă va ajuta saptamana asta, pt ca a reusit sa gaseasca o femeie dispusa sa stea cu bunica pt 3 zile. Saptamana viitoare nu stiu ce voi face! Daca ne rezumam la o saptamana, probabil ca medical, daca depasim ( ceea ce e foarte probabil) sunt in pom!
HR-ul ne tot da mesaje „motivationale”, dar la concret nu a facut nimic si culmea, am putea lucra bine merci de acasa!
Incep sa fac socoteli daca vom putea supravietui din salariul sotului, pt ca asta e un bun prilej sa redimensioneze nr de angajati…
Da, eu azi noapte am primit mesaj de la seful meu direct:
Hi Sabina, I saw the schools will close. We are working on the formal company policy, but if need to work from home starting tomorrow – no problem just please let us know. Thx.
Pe langa situatia de acum, care e caz exceptional (pt ca nu se stie cat dureaza si noi tot trebuie sa vindem), avem deja politica de wfh pe care am semnat-o la angajare.
Comentariu beton!27
Locuiam în Deva. Din clasa I-a mergeam şi veneam singur la şi de la şcoală. Ajungeam acasă, deschideam poarta, uşa şi ţuşti la joacă! Bunica mea, care era şefa pieţii din Simeria făcea naveta şi se întorcea cu trenul de 13.30 sau cu cel de 16. Niciodată nu s-a pus problema că ar trebui să stau cu cineva. Aveam mâncare, şi loc de joacă cât încape, curte şi grădină mare. Nu aveam voie pe stradă că fură ţiganii copii, o vorbă care trebuia să mă sperie. Mai e nevoie să spun că eram tot timpul cu semne de bună purtare pe picioare de la joardele bunicii cănd venea acasă şi eu nu eram?
Iarna, când veneam de la şcoală, primul lucrul pe care îl făceam era focul apoi ţuşti afară, pe stradă.
Niciodată nu a fost nevoie să stea cineva cu mine nici cănd aveam amigdalită!
Copiii care stăteau la bloc umblau cu cheia legată de gât şi nu era nevoie să stea nimeni cu ei până veneau acasă părinţii. Ceva s-a defectat în sistem de s-a ajuns aşa.
Nu am vorbit despre şefi, probabil umanul din ei era mai dezvoltat.
Când fetele mele erau bolnave nu s-a pus problema să nu stea unul dinre noi acasă cu ele. În vacanţe erau la bunici.
Am cam bătut apa în piuă, îmi pare rău. Am crescut şi m-am trecut într-o altă epocă, probabil.
Comentariu beton!28
Și eu am crescut cu cheia de gât, dar comparam mere cu pere și ne întrebăm de ce nu sunt bune gutuile. Sunt curios dacă ai avea copii de gen 6 ani în momentul de față l-ai lăsa singur în casă? Că se descurcă el…
Comentariu beton!23
Marius U, exact asta am spus, ceva s-a defectat. Am o nepoată pe care o duc şi o aduc de la şcoală pentru că sistemul s-a dus la dracu. Nu compar nimic, eşti alături!
Si eu am crescut cu cheia la gat. dar din pacate un coleg de-al meu n-a mai crescut. se juca pe langa un bloc unde se refacea hidroizolatia si era bitum pus la incalzit intr-un butoi. probabil super mesterii erau plecati la baute pana cand pot sa-l foloseasca si au avut deosebita inteligenta sa lase capacul pus la butoi. ei bine, bitumul s-a incalzit, capacul a sarit – fix in capul colegului nostru care a murit.
sa nu-mi zici ca puteai educa un copil de scoala primara sa poate sa evite singur o asemenea situatie…..
Alt coleg, a ramas cu o problema la picior, dar putea linistit sa moara, pentru ca se jucau cu cornete intr-un santier parasit. A cazut de la etaj…..asta e. multi se jucau pe acolo, nu zic. da nu-i chiar tot una sa cazi din copac pe iarba, sau de la etaj pe ciment. chiar cred ca sunt multe pericole pe care copiii nu le pot evalua corespunzator. nu trebuie protejati la extrem, dar nici cheia la gat nu e solutia
„Duamnele” de la HR de la compania unde este sotul, unul din cei mai mari importatori din domeniul auto, i-a spus cu nonsalanta sa-si ia cincediu de odihna. Desi teoretic acum ar putea lejer sa lucreze de acasa. Iar o alta (sefa de dept) i-a spus ca destul de mare sa-l lasa singur acasa in fata calculatorului.
În mod normal la noi ne împărțim cumva treaba asta soția e farmacistă și lucrează în ture deci e cumva jumătate de zi cu mine jumătate de zi cu ea. Sau și mai bine daca e necesar lucram eu de acasă. Doar că acum eu sunt în preaviz și trebuie să ofer training celui care rămâne în locul meu. Și concediul la mine nici măcar nu e o variantă. O să fie interesant. Din punctul meu de vedere after school ul nu intră în discuție pentru că atunci nu mai văd rostul închiderii școlilor (le închidem și ducem copiii în alte aglomerații sau și mai bine prin mall-uri). Miercuri va sta cu bunicul pt că e prin zonă, iar joi și vineri o întindem ca pe gumă și sperăm că săptămâna viitoare să poată veni bunica să stea cu pitica… sperăm. Momentan mergem cu valul.
Ai mei ca brazii nu s-au gandit la asa ceva. Au avut grija sa ne avertizeze sa ne spalam pe maini, sa evitam aglomeratiile si sa nu vorbim intre noi despre coronavirus „in order not to spread more panic”.
Am fost himpresionata. NOT.
Multinationala inca fara procedura de telemunca, insa s au organizat astfel incat sa putem lucra de acasa, dpdv al securitatii IT va fi ceva de munca in ritm accelerat dar e ok ca s au gandit la asta. Partea buna este ca in proportie destul de mare lucram paperless.
Multinațională (1400 angajați) Bratislava – Slovacia:
Am primit încă de pe la începutul lui ianiarie updateuri de câte ori a fost necesar.
La finalul lunii s-a dat mail că toate călătoriile de afaceri se suspendă, iar pentru situațiile speciale, se va analiza de la caz la caz, cu aprobare de la cel mai înalt nivel. Pentru cei aflați în deplasare, s-a dispus că, dacă din varii motive, nu se simt în siguranță unde sunt, deplasarea se poate încheia mai repede, HR urmând să se ocupe de toate cele necesare – bilet de avion, hotel etc. Fără întrebări suplimentare sau costuri pentru angajat.
Ieri s-au închis școlile, grădinițele și două universități.
Copila mea merge la o grădiniță privată. La nici o oră după comunicatul oficial, am primit mail + sms + mesaj pe fb messenger de la grădiniță că se vor închide și ei, la fel ca cele de stat.
Între timp am primit mail de la Departamentul de criză (al companiei) că având in vedere cele de mai sus, oricine este afectat, să trimită mail managerului de departament, urmând a se primi ok pentru home office.
Am pus într-un mail cele două comunicări (de la grădiniță și Departamentul de criză) și am cerut aprobare.
În 3 minute am avut răspuns de la manager (întâmplător tot româncă 😉) că se aprobă și să o țin la curent cu evoluțiile.
Deci ieri, la 13.30 am avut ok-ul.
Sunt în home office până luni (până e măsura asta în vigoare – cel puțin deocamdată).
Din partea mea, jos pălăria.
Sper să fie cel putin la fel peste tot.
Dacă am explicat aiurea, pot clarifica.
Comentariu beton!25
Also Slovakia:
📍GPs will be able to send doctor’s notes for sick leave (PNka) directly to the Social Insurance Agency (Sociálna poisťovňa) in order to limit the potential spread of coronavirus among people in the waiting rooms as well as to healthcare personnel. Please contact your doctor by phone or email and avoid visits in person.(TASR)
Înțelegeți voi…
La noi decide seful din Italia ce sa facem. La ei exact asa suna campania de preventie: STATI ACASA! Eu cred ca tb sa stam acasa in primul rand ca sa ne tinem copiii in casa (mama de fata de 17 ani). In plus, recomandarea este: copiii sa NU stea cu bunicii.
am citit cu atenție și îngrijorare comentariile și sunt îngrijorat că n’are cine să’mi plătească pensia dacă se mai continuă cu virusu ăsta de nespălați
În rest sunt ok, m’am dus la psihiatru, tratamentu îl iau mai târziu, copii n’am
Spor la muncă, dragii mei 😀
Se dezbate încă. Ce zici?15
Amuzant băiatu’ ăsta.
Actualul meu job mi-ar permite sa lucrez de acasa, dar inca nu s-a pus problema. Si consider ca e f important deoarece in caz de contaminare, macar raman in picioare cei care pot lucra de acasa. Nu am copii mici, drept urmare unul dintre copiii mei e bona pt 2 kinderi in perioada asta. Si e naspa din toate pct de vedere, daca colegii cu kinderi stau acasa din motive extrem de evidente si logice, cei care raman la job vor muri de epuizare incercand sa joace tontoroiul pe 2-3 lucrari.In firma in care lucrez a fost anulat un eveniment mare ,cu cca 200 persoane, se pierd o carca de bani dar au un mare bravo pt ca au pus siguranta pe primul loc.Mi se mai pare ucigator faptul ca au inchis scolile dar nu au interzis parintilor sa deplaseze copiii in mall-uri. Cred ca as introduce amenzi drastice, te vad cu kinderul/elevul in mall, pac amenda, dar sa te usture, ca daca tie ti se rupe de siguranta macar sa ti se rupa si la portofel. Se va incalzi afara si multi dintre parintii care isi vor lua liber , vor scoate ceata de pitigoi in parcuri si mall-uri, la socializare, deci nema protectie.
Noi locuim in Italia ( devenita zona rosie de ieri seara). Scolile sunt inchise de 2 saptamani deja si or sa ramana asa pana pe 3 aprilie. Suntem 5 colegi la locul de munca, 2 dintre noi avem copii ramasi acasa, asa ca ceilalti 3 colegi s-au decis sa munceasca in locul nostru in asa fel incat noi putem sta acasa. Bineinteles asta a fost valabil doar saptamana trecuta, pentru urmatoarele doua oricum muzeul unde muncesc eu este inchis asa ca suntem toti acasa in concediu.
In rest cunostintele noastre se bazeaza pe bunici, babysittere si cateva agroturisme din zona.
Situatia nu este roza, copiii tinuti in casa se cam plictisesc, fetita noastra are nici 3 ani si spre norocul nostru avem gradina asa ca cate o ora pe zi putem iesi afara ( este recomandata evitarea centrelor comerciale, parcurilor si in general locurile aglomerate).
Multinationala farma.
Nu am primit inca mail, nici atentionari, nimic.
3 judete de acoperit.
De joia trecuta mi-a fost mai greu sa intru in spitale…
Oricum, revenind la subiect, al meu sta singur pana vin de pe teren.
Mai face boacane gen nu mananca la pranz dar ‘ baga’ 3 castroane de lapte cu cereale, etc.
In ianuarie am avut sedinta 1 sapt in celalalt colt de tara.
Am gasit intelegere la sefi si l-am luat cu mine. Era pe modul invizibil cat stateam noi in sedinta, apoi eram eu pe modul invizibil dupa training ca ieseam cu el din hotel.
In principiu ma descurc.
Dar probabil e singurul copil din clasa cu 3 caiete de ‘ suplimentare’ si program zilnic de lectura si portie zilnica de desenat.
Asta solutie am gasit eu..
P.s.
In caz maxim de ‘ Doamne fereste’ am o matusa care sta la 2 scari mai incolo.
Face 3 minute pana la mine. Probat de cateva ori cu exercitii de alarma falsa.
Comentariu beton!21
La noi cade greul pe sotie – are norocul de program STANDARD 1zi/sapt WFH + Short Friday, deci 2 zile din 5 sunt relativ acoperite orice ar fi. Raman doar trei zile lucratoare.
Pentru ca „am mirosit” problema inca de saptamana trecuta, ne-am facut calcule din timp – saptamana asta planul e deja implementat: Luni-Marti-Miercuri – copilul sta la socrii, Joi cu sotia, vineri cu maica-mea. Chiar daca gradi se inchide abia maine, saptamana asta suntem acoperiti.
Multinationala la care lucreaza sotia vehiculeaza deja de vreo 3-4 saptamani diferite scenarii de WFH pentru situatia in care se inchid scolile. Sotia are nevoie doar de laptop+internet si nu mai are relevanta daca, fizic, este in birou sau nu. Probabil ca se va implementa un scenariu de WFH de luni, saptamana viitoare, daca nu chiar mai devreme. Dupa ce se intampla asta, copilul+sotia pleaca in secunda doi din Bucuresti la casa de vacanta a socrilor si o sa vina inapoi cand se va re-stabili normalitatea.
Compania la care lucrez, din pacate, zero pro-activitate sau capacitate de a intelege lucrurile in profunzime deci eu nu am variante, sunt blocat aici. Planu e sa fug sa-mi vad copilul in week-end desi, daca lucrurile o iau razna de tot, probabil ca nu o sa mai iau deloc contact cu ei pana nu trece mizeria. Mai prost e cu faptul ca am si ceva delegatii prin tara in job-description si, daca nu se decide oficial sa inceteze delegatiile, probabil ca ma voi „da lovit” in perioada asta.
Desi sunt printre norocosii care au ceva solutii, ce nu pot sub nicio forma sa diger este comportamentul concetatenilor (ca sa nu le zic „capsunari” INCONSTIENTI) nostri care au adus, in marea lor majoritate din indolenta si egoism, mizeria asta de criza din IT in RO. Boala ca boala, e o gripa in plm, o sa treaca. Pentru mine criza adevarata e sa ajung eu sa sufar/platesc pentru niste mizerii de oameni care „sunt cetateni si au drepturi” … le-as suspenda sau anula pasapoartele FMM de viata!
Se dezbate încă. Ce zici?14
Dragul de tine…. Mă înduioșează până la lacrimi compasiunea arătată față de capsunari
Ma doare fix la 5 m in spatele curului de compasiunea ta fata de CAPSUNARI sau daca te dereanjeaza ce gandesc eu despre ei.
Intre timp ti-as sugera doua variante de lucru: PRIMA sa te duci sa-l „pupi” pe jegosul ala de la Gerota care si-a imbolnavit fiul/nora insarcinata/nepotica de 3 ani sau A DOUA sa te duci sa-i iei acasa pe aia 40k care au intrat in tara in ultimele zile. Ma voi hazarda sa presupun ca 50% din aia 40k sunt cel putin la fel de inconstienti ca jegosul de la Gerota care a MINTIT in declaratii.
„In anticipation of an official communication, if you have kids and you are affected by the below Romanian government decision, just align with your manager, and work from home a few days more this month.”
Comunicarea asta a venit de la managerul nostru mare. (care e sub GM pe Timisoara)
1. Cind copilul este in vacanta, cu cine il lasi (1-2-3 luni)?
Fix cu aceleasi persoane iul lasi si atunci cind se inchid scolile.
Si sa nu imi spuneti ca va luati concedii de peste 20 de zile legate ca nu va cred. Asa ca am impresia ca este primul click bait al lui MV…
Se dezbate încă. Ce zici?16
La mine afterschoolul funcționează și vara. La fel grădinița, că e privată. Dacă nu erau, da, luam concedii de 20 de zile. Medical, fără plată, plm. Nu, nu aveam cu cine să-i lăsăm.
Cine are bunici il lasa la bunici. Cine nu, il lasa la scoli de vara si gradinite private…
Vacanta e ceva programat din timp. Deci mai un bunic (care acum cam pica din discutie, ca e batran/a si nu se face sa ii scurtezi zilele expunand omul la risc), mai o tabara, mai un concediu. Eventual lasi copilul peste zi la cate un coleg de clasa sau faceti cu schimbul, dar astea sunt cazuri punctuale. Nu cand apare cate o situatie din asta neprevazuta, de azi pe maine.
Dacă prestezi o muncă fizică, ești mecanic, menajeră, tricoteză, brutar, lași copiii singuri acasă, altfel zbori razant din locul de muncă și n-ai ce da de mâncare la pruncii care ți-au supraviețuit 10 ore fără să dea foc blocului.
De-aia la noi toți patru, în ciuda noului trend, copilul dependent de părinte până îl dai în grija altuia, la maturitate, au învățat de mici, de la câțiva anișori, să nu-și taie degetele ungând unt pe pită, să nu facă inundație dacă spală vasele, să meargă singuri după pită la butica din colț, să se îmbrace-dezbrace, spele singuri, să nu dea informații la telefon și să nu deschidă ușa înainte de a ne cere aprobarea telefonic, cam cum am crescut și eu, pe vremea cheii de gât, actualul dezavantaj, traficul de 100 de ori mai mare, atenție la cum îi învățați regulile de circulație, actualul avantaj URIAȘ- posibilitatea de a comunica cu ei non-stop, de câte ori are o nedumerire cel mic ne sună.
Copiii nu sunt tâmpiți dacă nu-i tratezi ca pe tâmpiți.
Părerea mea.
Comentariu beton!55
Exact Tiberiu…. Că începusem să cred că toată lumea poate lucra în mediul virtual de acasă chiar ma mir de ce mai plătesc patronii voștri chirie la birouri dacă puteți rezolva totul din fata ecranului de acasă. În Anglia nu s au închis școlile și nici nu se vor închide decât în cazuri excepționale tocmai ptr că s a luat în considerare ca a lăsa un copil nesupravegheat sau a rămâne fără personal ptr că aceștia rămân acasă cu copiii e mult mai periculos…. În plus virusul e mai periculos ptr bătrâni decât ptr copii. Rămâne valabil indemnul keep calm and carry on fără panica și pedepsind fake news
:))))))))))) Claudia, primul meu comentariu, când am aflat de întreruperea cursurilor a fost:
„Băi, da` Firea asta are de moștenit de la ceva babe?!
Că bisericile, preferatele de sezon ale bătrânilor, nu le-o închis.
Ori drăcia asta de virus preferă 50+, nu 5+.„
Nicio șansă pentru noi de work from home (multinațională) deși activitatea noastră poate fi bine mersi făcută și de acasă. Alte departamente sunt acasă de ieri. Noi, la munca, ca pentru noi nu e același risc ca pentru toti ceilalți 🙄
Nu, nici poveste. Doar chestia cu HR-ul. In rest, azi, am discutat sa pot lucra remote, atat. De sus, niciun fel de organizare, nimic. Se vor tine inclusiv evenimentele cu public, cu invitati. Relaxare.
Datorita sau din cauza vremurilor pe care le trăim ,m.am apucat sa.mi scriu memoriile ! Titlu : ” Sinuciderea patronilor ” !
La noi in departament exista intelegere si vom lucra de acasa atat cat este nevoie. Sunt sigura ca sunt putini care beneficiaza de intelegere.
Raspund la intrebarea din titlu. Da, am cu cine sa-mi las copilul. Cu nevasta-sa 🙂
Stiu ca subiectul e serios si ingrijorator pentru multi dar nu m-am putut abtine 🙂
Comentariu beton!24
da, si-al meu o prefera!
Ce nu înteleg eu este cum este gândită lupta cu pandemia, dacă îmi stă pruncul acasă, dar eu ies în lume, că cineva tre` lucre pentru papa/ caca, ce fras am rezolvat?!, fiindcă eu îi aduc juniorului cadoi de primăvară un drăguț Covid-19.
Săptămâna asta, că ailaltă o să aibă toți.
Poate tu esti un adult responsabil care nu baga jucarii in gura, nu linge pe maini alti copii, intelege ca nu ne mai pupam de ziua noastra, nu mai dam mana cand ne intalnim, stai si tu mai departe de colegi, poate te ambitionezi sa mergi pe jos in locul transportului in comun, sa te speli pe maine toate cele 20 de secunde necesare, etc. cu fiecare masura scazi sansele sa se prinda virusul de tine.
De curiozitate……cam ce procent dintr-o scoala se imbolnaveste de gripa, si cam ce procent de angajati?
Nu stiu de ce se tot fac comparatii cu perioadele de mult apuse. Toti de aici am crescut cu cheia de gat. Si toti de aici care avem copii, stim ca e imposibil sa ii lasam si pe ei cu cheia de gat. Pot paria ca cei care fac comentarii despre ce faceau ei cand erau copii, nu sunt inca parinti. Si eu la 7 ani imi luam sora de 5 de la cresa si o duceam acasa. Dar nu vad relevanta…
Eu o sa lucrez de acasa ca sa pot sta cu copilul, atat cat va exista intelegere din partea firmei. Dupa, probabil o sa chem socrul sa stea cu copilul. Desi am impresia ca il supun la un risc prea mare, el fiind batran si cu diverse afectiuni.
Ce mi se pare nedrept este faptul ca toata lumea se gandeste ce facem toti cei cu copii. Sunt oameni care au parinti in ingrijire si cred ca e si mai rau pentru ei sa mearga la serviciu si sa le duca parintilor „diverse”. Este nedrept ca pentru ei sa nu existe intelegere.
Zicea cineva ca copilul sta doar cateva ore la scoala, nu cat stam noi la serviciu. Da. Asa e. Sta la after school restul zilei. After school care de fapt e o gradinita si care se va inchide.
Privind din alt punct de vedere, o afacere mica cu 2-3 angajati din care 2 vor sta acasa cu copilul, cum sa mai mearga?
Pariezi greșit, nu sunt singurul care și-o învățat pruncii să se descurce singuri, acasă, de la 5 anișori, fiindcă nu se știe.
@Tiberiu: nepoții mei au 11 și respectiv 8 ani, dar sunt mai proști decât clanța ușii, pentru că imbecilul de frate-miu îi cocoloșește ceva de speriat.
Degeaba i-am spus tolomacului să-i învețe să se descurce, că n-am cui.
Stăm într-un orășel, unde copiii-s duși și aduși cu autobusul școlii la/de la școală.
John, bine scrii, tolomaci sunt părinții, nu există copii proști, ci copii lăsați de izbeliște, eu am 4, toți mai deștepți decât am fost eu, și meream la olimpiade pe vremuri, dar lasă-i pe ai mei, mi-au ajuns pe mână copii considerați ratați, închipuie-ți un repetent de două ori într-a doua!, ei bine, după o vară în care am lucrat cu el zilnic câte o oră, mate-română, cultură generală, mă-sa, o fata de la orfelinat cvasi-analfabetă, m-o oprit în sat să-mi mulțumească, fic-so era lăudat de învățătoare, ei, de atunci pruncul este peste media clasei. Copiii, cred eu, sunt principala avere de care ne batem joc.
am. si angajatii mei ( 40 ) in mare parte au. pe cei care nu au ii inteleg si ii las acasa in concediu. sau pot sa isi ia zile libere , sau ce vor ei, ca oricum problema nu e intre mine si ei. Pentru mine ca administrator de unitate de alimentati publica problema este cati dintre clienti au cu cine lasa copii. Pentru ca noi toti 41 traim din vanzari catre acesti clienti care de maine probabil se vor reduce. Ce vreau sa zic este ca vor incepe probleme economice din cauza acestor masuri ( pe care de altfel le inteleg dar nu ma ajuta sa platesc salariile) si nu cred ca guvernul este pregatit sa ajute sau sa faca fata.
Comentariu beton!18
Noua ne-au dat spirt la birou. Mult spirt. Probleme mai exista dar sunt oarecum in ceata , nu prea mai par importante.
Numai sa nu il beti.
Cred ca e prea tarziu. omul tocmai a spus ca problemele au intrat in ceata. Sper doar ca painea prin care au trecut spirtul e d’aia pe vatra, mai densa, ca daca e d’aia turceasca or sa faca toti ochi albastri.
Eu am o intrebare colaterala. Cum se rezolva treaba asta cu copiii pe „vremea” alor nostri? Adica atunci cand eram mici sau inaite. Si de ce nu mai sunt viabile masurile de atunci?
Nu incerc sa starnesc controverse, vreau doar sa stiu de ce parintii de azi, multi crescuti cu cheia la gat, au asemenea dileme.
„Atunci” parintii eventual vorbeau cu vecina (mereu era o vecina, de cele mai multe ori pensionara) sa mai arunce un ochi pe la copiii lasati acasa. Acum….am trait 7 ani in acelasi apartament si dadeam buna ziua la toti cei pe care ii intalneam pe scara, ca nu aveam habar daca suntem vecini sau sunt doar in trecere. S-a schimbat si profilul criminalitatii: atunci predominau furturile din buzunare/masini, acum predomina infractiunile cu violenta.
Pe vremea mea: eram cu cheia de gat, vecinii ne supravegheau si dadeau si raportul parintilor seara. Noi bateam minge in strada toata ziua si stateam intr-un mare grup.
Acum: la mine in bloc copilul meu e singurul copil. Are 6 ani si il las singur 2 ore. Este instruit. NU are frati.
As putea sa il las singur in casa, sa pun camere de supraveghere si sa manance hrana rece…
Având în vedere această situație, compania xyz SRL vine în sprijinul angajaților care au nevoie să rămână acasă pentru a își supraveghea copiii cu vârsta de până în 14 ani (împliniți) ale căror instituții de învățământ sunt închise conform amintit mai sus, astfel:
1. Părintele solicită concediu de odihnă în situația în care acesta mai are zile de concediu rămase din anii precedenți.
2. Părintele solicită în tool-ul de Vacation Management Request cerere de tip “home office – child school vacation”.
Se fac eforturi ca acest tip nou de cerere să fie disponibil în sistem cât mai repede în cursul zilei de astăzi.
3. Părintele care se află într-o situație particulară în acest sens, neinclusă în această comunicare, este rugat să își contacteze superiorul direct.
Opțiunile 1 & 2 menționate mai sus sunt valabile doar pentru unul dintre părinți (în cazul în care amândoi părinții sunt angajați xyz SRL) și sunt valide exclusiv cu aprobarea în prealabil a superiorului direct, în măsura în care activitatea angajatului, respectiv situația proiectului o permite.
Probleme multe pentru cei care au copiii in varsta de sub doi ani, el e sofer de TAXI si ea face livrarii la GLOVO cu scuterul.
Au salarii de baza mici, restul fiind in functie de vanzari/livrari individuale.
Ei or sa faca foamea si or sa stea acasa in carantina in caz de nevoie.
Restul care au joburi care le permit sa lucreze de acasa or sa manance poze de pe ecranul calculatoarelor.
Chiar daca au bani virtuali, practic vor fi tot muritori de foame.
Pe principiul că toți ne comandăm de mâncare și nu știm să o preparam singuri?
Sunt joburi la care se poate lucra de acasa. Dar sunt si unele la care nu se poate. Cam care ar fi reactia celor care vor sa lucreze de acasa cand se vor duce la spital si medicii si asistentele vor lucra de acasa? Tot timpul ne gandim ca nu se vrea. Ne punem oare intrebarea ce fac cei unde nu se poate realist lucra de acasa? Ei ce fac? Aleg intre a sta cu copilul lor si a ne lasa pe noi ceilalti cu copiii in brate pe holurile spitalelor?
Si un pic off topic.
Am vazut ca cei mai afectati de boala sunt cetateni cu varsta 50 +.
Daca ati fi medic intr-o sectie de terapie intensiva cu 1000 de paturi si la usa spitalului ar fii 2000 de oameni bolnavi confirmati, pe ce criteriu ati tria prioritatea la tratament ?
@Sorin, in functie de gradul de infectare.
@radu am spus bolnavi si nu depistati pozitivi.
adica toti 2000 sa necesite intubaj si respiratie asistata. (cam acolo am vazut ca se indreapta imbolnavirea grava in aceste cazuri)
Italienii au rezolvat dilema asta. Citește presa.
@valentin petrescu eu in presa din Italia am vazut medici disperati ca nu au destule paturi pentru bonlavii care necesita asistenta cardio respiratorie in ATI.
(oamenii aia mor pe capete pentru ca nu au destule aparate de ventilare mecanica a plamanilor afectati)
Io, in principiu, am cu cine sa-mi las copiii. Bine, nu-i las in principiu’, ii las in casa. O crescut cel mare, mare, si-i las cu el cand nu are scoala. cand are scoala, o punem responsabila pe cea mijlocie care are 13 ani si e tare mandra ca are grija de frate-su de doar 8 ani. acu ceva ani ne era mai greu, ca bunicii erau la 7k km departare, iar ei, copiii, erau mult mai mici… da’ nu ma lungesc ca nu are relevanta. numa’ ca la noi nu se-nchid inca scolile ca nu au descoperit multe cazuri. dar cred ca au sa se-nmulteasca exponential in urmatoarele doua saptamani pt ca a fost relache-ul scolar saptamana trecuta si aici de relache se goleste jumate de Quebec, toti plecand prin sud sau in Ioropa. si inapoi, la intrare pe aeroport, in afara unui afis care zicea ca daca ai fost in Wuhan si prezinti simptomele urmatoare, prezinta-te si tu la un punct de control medical, nimic altceva nu trada vreo urma de grija fata de covid19. las’ sa fie numa la europeni, acolo. dar stay tuned, aici e numai inceputul.
Firma noastră, așa cum am mai spus aici, este una mică cu 18 angajați. Noi prestăm lucrări la sediul clienților. Nu ne încadrăm la capitolul wfh. Am stat și am analizat încă din weekend scenariile cele mai nasoale. De la colegi care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii și până la a fi obligați să ne oprim activitatea. În prima lună am putea susține salariile integral. În a doua lună 75% iar în cea de a treia 50%. În intervalul acesta cine vrea să-și ia concediul de odihnă este binevenit. Dar din păcate nu vom mai fi în măsură să asigurăm bonusuri și primele de Paște și Crăciun. Pentru mai departe de atât nu am mai făcut nicio strategie. Rămâne de văzut ce se întâmplă.
Citesc și mă amuz. Știți când vor realiza toți, și angajați, și angajatori, și părinții copiilor cu și fără cheie la gât, că e groasă? Când va apărea primul mort.
Și va apărea, stați fără grijă. Dacă virusul ăsta a îngenuncheat țări cu sistem de sănătate mult mai bun decât al nostru, cam ce credeți că se va întâmpla la noi unde te infectezi cu tot felul de chestii după o simplă operație sau internare?
N-are cine sta cu copiii? Nu dau angajatorii dovadă de înțelegere în acest caz? Oamenii nu sunt conștienți de ce se întâmplă și ignoră avertismentele și recomandările? Se vor găsi rapid soluții după primul mort.
Acum vorbim degeaba. Ești angajat și angajatorul nu dă dovadă de înțelegere în treaba cu copilul? Zi-i că-l lași aiurea pe undeva, și dacă ăla mic nesupravegheat linge un mâner de ușă, ia virusul și ți-l transmite, o să-i faci o mare bucurie și lui în firmă. Ești un patron dobitoc care ia la mișto treaba asta? Trimite acasă să lucreze remote pe toți cei care pot face asta. Diferența între a reduce un pic activitatea și a închide de tot firma stă într-un număr mai mic sau mai mare de angajați de care te poți lipsi fizic.
Ești un părinte idiot a cărui grijă principală este că, din cauza „ăstora”, trebuie să stai cu copilul acasă și pierzi zile de concediu sau bani? Imaginează-te cu el la terapie intensivă sau, eventual, la morgă, indiferent care dintre voi ar fi personajul principal. Merită zilele de concediu sau banii ăia?
Repet, așteptați să apară primul mort. Italienii au deja vreo 400, iar legătura noastră cu țara aia nu e strict istorică. La o asemenea cifră eu aș zice să ne bucurăm că avem încă copii care să ne pună asemenea probleme și că noi încă suntem în viață și ne batem capul aiurea cum să le rezolvăm.
P. S. Toate bullshit-urile alea cu „virusul nu rezistă la căldură” sau „afectați sunt doar bătrânii” trebuie privite și analizate raportându-ne la țara în care trăim. Vara trecută nu a fost prea călduroasă, iar la noi se moare de gripă sau rujeolă într-o fericire. E o greșeală să ne luăm după ce se întâmplă în alte țări. Poate fi mult mai bine ca în alte părți sau mult mai rău.
Comentariu beton!18
@Ioane, ai văzut asta?
@Mihai, am văzut. Sau, mai bine zis, știam. 😉 Surpinzător, dar nu ăștia sunt problema. Se știe despre ei, pot fi indentificați, se poate face ancheta epidemiologică, se pot urmări comtactele avute și toți pot fi puși în izolare, carantină etc.
Problema o reprezintă românii tâmpiți care nu respectă măsurile de igienă, care continuă să se înghesuie în mall-uri, magazine, mijloace de transport, care iau copiii de la școlile închise doar ca să-i înghesuie în afterschool-uri private deschise de alți cretini, toți ăștia care ajută la răspândirea virusului fără control și fără logică pentru autorități.
Știi cum reușesc asiaticii momentan să reducă numărul de îmbolnăviri? Cu niște măsuri draconice fără precedent de izolare și urmărire a populației, măsuri care se cam pișă pe libertatea individului. Dar acolo se înregistrează o stagnare, în timp ce în Europa modernă și miserupistă explodează.
Comentariu beton!14
@Ionuţ, adică tu crezi că statul român este în stare să urmărească 40.000 de persoane care au intrat în contact cu alte sute de mii ??. Răul a fost deja făcut şi tare mă tem că după Italia, România va fi a doua ţară europeană cu cele mai multe cazuri.
Îmi dau copyponta, că mi-e lene:
România, îmbătrânită prin plecarea a 5 milioane de popor, majoritatea oameni tineri, sub 40 de ani, va avea procente asemănătoare, părerea mea că mai mari, când va fi vârful de molimă.
În Italia, care are cea mai bătrână populație din lume după Japonia, 58% dintre pacienții Covid-19 care au murit până acum au avut peste 80 de ani, alți 31% aveau peste 70 de ani, potrivit Institutului Național de Sănătate, agenția de control a bolii din Italia.
@Bogdan Deci problema este legata de felul in care a evoluat societate si cum oamenii s-au izolat si se izoleaza. Eu, slava domnului, inca am vecini pe care-i cunosc, cu care ma inteleg si care ajuta, unii dintre noi nu se inghit, exista barfe, intrigi dar suntem tot oameni si la nevoie se simte. Si da, vorbesc de Bucuresti, nu despre vreun orasel.
Cat despre profilul criminalitatii, nu s-a schimbat cu nimic. Doar ca acum afli mai multe, mai repede si lumea se inflameaza mai usor.
@Rox Esti o exceptie. Cunosc parinti care nus-i lasa copilul singur nici in camera alaturata mai mult de 30 de minute.
Eu nu cred ca va exista situatia intr-o firma in care toata conducerea sa lucreze „remote” acasa „bine mersi”,si in timp ce isi mangaie pe cap copiii sa tipe la Dorel angajatul si restul ” pulimii” care sapa santuri in strada, sa se miste mai repede.
La noi s-a dat anunț că putem lucra de acasă pe aceasta perioadă. Ba chiar, in funcție de evoluția situației s-ar putea sa închidă sediile și să lucram cu toții de acasă (cu copii sau fara). Cum o să facă față VPN-ul la atâtea conexiuni simultane, acum e-atunci, dar nu e problema mea… Mai rău e că de aici încolo se poate declanșa o criza economică de o gravitate comparabila sau chiar mai gravă decât cea din 2009….
Eu parintilor de la mine din echipa le-am zis de dimineață canpot sta wfh pe toata perioada cat sunt inchise scolile si celorlati ca pot sta wfh daca nu se simt in siguranta sau au raceli. Mail-ul a venit spre seara de la HR si practic spunea acelasi lucru.
Mai sunt si job uri care trebuie facute si nu pot fi facute de acasa. Acolo nu stiu care a fost abordarea
Aici e problema, ce se intampla cu brutarii, cu vânzătorii de peste tot, cu prestatori de servicii? Si ei sunt părinți , dar care nu-si pot lua laptopul sub braț si sa stea cu cei mici acasa.
Si daca brutăria din colt se închide, si cea de pe cealalta strada la fel, atunci va deveni problema.
Nu-mi place panica.Si nici cei care o provoaca … dar
E razboi si ar trebui procedat ca atare:
Declarata stare de urgenta si necesitate.
Inchiderea completa a frontierelor.
Copiii si mamele lor sa fie izolati complet in case, cu interzicerea circulatiei complet.
Toti barbatii intre 18 si 50+ sa fie mobilizati sub conducere militara cazati in cazarmi si folositi in toate activitatile care sa sustina viata celor izolati ( productie, transport, aprovizonare, intretinere utilitati ) fara nici un contact direct cu cei izolati cu exceptia medicilor.
Rechizitionarea urgenta de catre stat a tuturor alimentelor si produselor agroalimentare, a medicamentelor, a reurselor energetice (energie electrica, combustibili gazosi si lichizi, lemn de foc) si distribuirea lor cu prioritate mai intai catre cei izolati si mai apoi si catre ceilalti „soldati”.
In cazul unui razboi adevarat s-ar fi procedat la fel.
PS : 1000 de raniti grav intr-o zi e un scenariu foarte plauzibil in cazul unui razboi de anvergura.
Trebuie sa avem spitale fixe sau mobile cu sectii de terapie intensiva care sa faca fata la acest numar de bolnavi.
Cazati in cazarmi?
Care cazarmi?
Rechizitionata mancarea si impartita?
I-aaaauzi ma!!! Impartita de cine?
Nu crezi ca se vor da cu prioritate tot celor care au? Ca romanul e descurcaret si merge pe sistemul ‘stiu eu pe cineva’.
Un fel de greierele si furnica, nu?
Vezi ca inca mai gasesti acadele la non-stopul din colt!
Si cu defetistii ce facem? Ii impuscam? Ii bagam la puscarie? Ii trimitem la Canal?
Multinationala, emailuri sa ne acordam cat timp e nevoie sa ne spalam pe maini – come on – si carat laptopul zilnic, ca poate-poate. Deocamdata, no wfh. Desi se practica la mine in departament, cel putin. Au promis ca aproba mai multe cereri pt whf, macar…
Aici e problema, ce se intampla cu brutarii, cu vânzătorii de peste tot, cu prestatori de servicii? Si ei sunt părinți , dar care nu-si pot lua laptopul sub braț si sa stea cu cei mici acasa.
Si daca brutăria din colt se închide, si cea de pe cealalta strada la fel, atunci e problema.
0 0
La mine pe plantație toți cei care au copii noi născuți sunt în work from home de la începutul săptămânii. Toți cei care nu au cu cine lăsa kinderii de mâine sunt în work from home! În cazul în care în vreo 2 săptămâni vom fi ca italienii probabil că se va lucra de acasă și în firmă se va pune praful pe birou
Toți cei care vin din delegație sunt automat 5 zile în work from home. Daca prezintă simptome de gripă și-au câștigat fix 2 săptămâni de work from home.
Din ceea ce citesc pe aici doar prin multinaționale se practică și se poate.
Eu sunt acasă, cu bebe. Răcită deși am ieșit maxim 20 min la un Lidl destul de gol, cu mașina personală… nu știu cum de-am răcit, dar na…
Copilul mare (7 ani) va sta acasă. Sper să mă mai ajute ai mei. Fiind avariată deja e cam dificil cu amândoi copiii, cu programe diferite. Dar ai mei au și ei o vârstă și probleme de sănătate…
Soțul are un job ce se poate face exclusiv de acasă. Și, deși la interviul de angajare cică va lucra măcar o zi pe săptămână de acasă, când a pus problema după o perioadă, s-a lovit de niște pereți!!
Acu’ chiar eram curioasă cum va fi. Se pare că doar gravidele și persoanele care au deja probleme de sănătate pot lucra de acasă. Ăștia ca soțul, cu nevastă și 2 copii mici acasă, pot merge liniștiti în aglomerația din metrou să adune și să împrăștie viruși.
I-au sugerat să meargă cu mașina personală, ca să evite aglomerația. Când a întrebat de loc de parcare au ridicat din umeri (zona e Eminescu/ Romană – mai degrabă găsești gheață în iad decât loc de parcare acolo).
Repet: poate lucra non-stop de acasă. Nu există absolut niciun motiv, legat de ceea ce are de făcut, să fie acolo!!
0 0
E un non subiect, sincer. Mereu ca si parinte trebuie sa ai solutie de backup cu copiii si stii si tu si toata lumea. Ai parinti, vecini, matusi, locuri de lasat, etc ? Parca doar Corona te poate duce in aceasta situatie ? Daca raceste ? Daca face varicela, pojar, hepatita, etc. ce faci ?
Păi hai să-l facem subiect, atunci. Și dacă are un accident în urma căruia rămâne paralizat pe viață și cu nevoie de însoțitor/supraveghetor non stop? Ce back-up ai avea pentru asta, ca părinte cu back-up mereu și soluții la orice ține de copii?
Hai sa va zic una… lucrez in invatamant. Copiii stau acasa de maine. Noi (profii) avem program normal. Asa zice comunicatul de la inspectorat. Wtf?!
Ne ducem maine ca sa ce? Cum adica program normal fara elevi? Facem lectii la fel, numai ca singuri in clasa?!
Sotul nu e in tara. Am copil de 3 ani care sta cu bona. Si eu ma duc maine să?! Bineinteles ca ii doare in 14 ce facem noi cu copiii nostri.
Si alta gluma proasta… ni se recomanda sa facem lectii on-line. Cum? Cu ce? Asta improvizam noi pe traseu…
Cum improvizeaza si ei cu abordarea problemei coronavirusului…
Aveti grija de copiii vostri! Suntem toti pe cont propriu!
Cred ca inca mai sunt probleme cu privire la intelegerea motivelor pentru care s-au inchis scolile si s-au interzis adunarile de peste 1000 de oameni. Mintea mea limitata spune ca nu din cauza ca virusul ar fi atras de gupurile alea, ci din cauza ca e vorba de mobilitate mare: multi oameni care vin si pleaca din spatiul ala in termen scurt. intr-o scoala intra 1000-1500 de copii zilnic, care apoi se duc acasa cu tot cu ce au adunat peste zi, inclusiv virusi. 1000 de copii inseamna 1000 de posibile surse de virusare. Daca pleaca acasa copiii atunci raman cei 50-70 de angajati ai scolii, adica tot atatea posibile surse, cam cat intr-o firma mica. Care nu si-a trimis toti angajatii acasa. Si vorbim de oameni intregi la cap, responsabili (sper!), care stiu si respecta normele minime de igiena. In plus, profesorii care oricum se plang permanent ca nu au timp ar putea folosi acest timp pentru chestii de profesor: autopregatire, corectarea de teste, pregatirea planului de lectie samd-samd.
Asta cu lectiile on-line mi se pare o gluma proasta, ca scolile nu au nici infrastructura necesara nici specialistii de care e nevoie. Si nici nu le poti cere copiilor sa aiba toti tablete/laptop-uri personale
Poate ajută asta:
https://edu.google.com/products/classroom/?modal_active=none
Pe vremea când nu i-am fi putut lăsa singuri pe copii acasă (cam până acum vreo 4 ani), varianta work from home-ului nu prea se practica așa cum pare din comentarii să se întâmple acum, așa că opțiunile ce le-am folosit au fost: relocat la bunici în perioadele mai lungi de vacanță, chemat bunici la București pentru vacanțele mai scurte, luat CO pentru situațiile de o zi, două. Un lucru cu care am avut mare noroc e că nu prea s-au imbolnăvit, iar când s-a întâmplat am apelat tot la ultimele două soluții. Dacă ar fost atunci treaba asta cu Covid-ul chiar nu știu ce-am fi făcut exact, sau cum s-ar fi raportat angajatorii la situație. Dar din cum am mai reacționat la neluarea în calcul de către aceștia a faptului că nu jobul e pe locul 1 în viața mea, riscul pierderii locului de muncă ar fi cântărit mult prea puțin dacă decizia era să stau eu cu cei mici acasă atât cât ar fi fost nevoie.
Nu. Sunt mama singura si fara bunici, acestia fiind decedati din 2010, respectiv 2013. Copilul merge la cresa de stat, si absolut nimeni, nici statul, nici patronul, nici prietenii nu m-au intrebat ce fac cu baiatul in aceasta situatie. De la cresa mi s-a comunicat sec precum ca se inchide si la redeschidere (nu se stie exact cand) sa aduc copilul numai insotit de aviz de la pediatru.
In rest, sunt privita ca o paria: cum am indraznit sa fac un copil cand nu am ajutor? (Mama, tata, soacra etc). Ba sunt unii care se bucura cand viata ma pune in astfel de situatii numai ca sa imi spuna: ‘ti-am zis ca iti va fi greu singura cu un copil de gat’
CE PROTECTIE DAM COPIIILOR CAND TU LUCREZI CA LUCRATOR COMERCIAL IN MARKET
ZII DE ZII CU CLIENTI CARE TUSESC STRANUTA IN FATA LA ANGAJATI
FARA JENA SE DAU DUPA RAFTURI SI MAI SCUIPA …..
NOI CE RISCURI AVEM???
Eu lucrez in multinationala si pot lucra oricand de acasa cu o simpla cerere. Desi nu ne-au trimis pe toti acasa, ne-au recomandat sa stam acasa daca nu ne simtim bine, la fel si pe cei care trebuie sa stea cu copiii acasa.
Eu nu am copii, dar sunt insarcinata si prefer sa ma protejez stand acasa.
Cred ca sunt norocoasa 🙂
Eu am angajatori italieni.Fara pic de intelegere.Chiar m-am certat ieri cu „the big boss”care-mi spunea ca de ce nu las sotul sa aiba grija de copil.Boss,eu sunt monoparentala,in chirie,cu un copil de 6 ani,la peste 300 de km de cea mai apropiata ruda.Copilul l-am trimis cu muci la gradi,ca sa pot veni la munca,desi ar fi putut sa-mi dea medical cu usurinta.Desi am zile de c.o de anul trecut nu au vrut sa ma lase sa mi le iau,ca daca „tot stau acasa CA VREAU cu copilul”,sa stau in fara plata.Hai zi sa mori tu ? Ia sa vezi tu cum iti aduc medical pe copil,ca are dreptul si cum iti fac si sesizare la itm CA ASA VREAU.Pe alte colege le-a prostit de au semnat,de frica,fara plata.Asa se intampla cand nu-ti stii drepturile.Angajatorul nu e Dumnezeu,e un simplu om.Si de munca imi gasesc oricand si oriunde,daca vreau sa muncesc.Dar copil am doar unul.
Multinationala, politica interna e anti lucrat de acasa. De cand cu corona, au inceput sa ia in calcul aceasta posibilitate.
In departamentul nostru (suntem cumva separati de firma mama) am permis work from home in cadrul echipei pe care o conduc. Am in echipa un baiat cu copil mic (1 an si 10 luni), clar nu poate sa il lase singur. L-am rugat sa isi ia concediu cateva zile si dupa perioada de concediu am incercat sa il pun pe tura astfel incat programul sau si al sotiei sale (si ea angajata de 1 luna dupa ce a revenit din concediu ingrijire copil) sa permita ca cineva sa fie mereu cu copilul. L-as fi lasat cu draga inima de acasa, insa omul lucreaza la noi doar de 2 saptamani si are nevoie in permanenta sa fie pe tura cu inca cineva, nici macar trainingul nu l-a finalizat ca sa aiba bazele.
La noi s-a facut comanda de laptop-uri pentru cei care nu aveau deja (in general erau doar pentru cei de pe helpdesk si cei ce fac on-call) cu mentiunea ca au prioritate parintii cu copii mici – comanda a venit in 2 ture si a mai durat pana au fost configurate. In ordine a inceput sa lucreze aproape toata firma de acasa de marti sau miercuri si de azi nimeni nu mai vine la birou in niciuna dintre cele 3 locatii din tara.
La noi, prin natura muncii, toti pot lucra remote.
Vizitele la clienti si calatoriile in interes de serviciu limitate si numai cu aprobare de la management in cazuri absolut necesare.
Eu sunt in detasare in Belgia si lucrez 2 saptamani de acasa oricum si numai 1 zi vizitez clientul. De luni si la sediul clientului se va lucra numai cu personalul critic productiei si cei ca au priecte active (fabrica de medicamente), iar subcontractorii sunt incurajati sa stea acasa daca nu lucreaza in productie. Toate vizitele, meetingurile, etc. sunt reprogramate online chiar daca respectivii sunt prezenti fizic in birouri. Cantinele din campus s-au inchis de azi, in urma horatarii guvernului federal de a inchide toate restaurantele, cafenelele, scolile, etc.
In principiu au luat masuri ok si am avut comunicate clare si la obiect atat de la firma pt care lucrez (it company din state cu entitate in ro) si clientul la care sunt detasata.
daca unul din parinti este deja in 75 pentru scoala online pentru cel mic iar celalalt intre timp se imbolnaveste si intra in medical,celalalt mai beneficiaza de 75….sau trebuie sa se intoarca la lucru?