Nu știu dacă am mai povestit pe-aici c-am trăit o iarnă ceva mai nasol decât locuitorii sectorului trei în mandatul lu’ doamna. Ia fiți atenți aici.
Eram pe la începutul anilor 2000. Blocul în care locuiam pe atunci avea centrală proprie, prin urmare iarna nu stăteam la mila radet-ului, era cald de stăteam în casă în pantaloni scurți și tricou, iar din când în când mai deschideam greamurile. No joke.
Ei, doar că după două ierni petrecute în stilul ăsta decadent, au hotărât distinșii mei vecini că de ce să ne fie cald și bine dacă se poate să ne fie frig și rău? În sensul c-au ajuns ei la concluzia ca plătim mult prea mult gazele pe perioada iernii și că ei nu mai suportă așa ceva, prin urmare, hai să desființăm centrala și fiecare se încălzește pe cont propriu.
Toate bune și frumoase, doar că hotărârea asta a fost luat brusc la sfârșit de octombrie, adică exact când începea frigul. În zadar am încercat să le explic că vine iarna și hotărârile de genul ăsta ar cam trebui luate când e cald afară ca să ai timp să faci ceva până dau primele geruri. N-aveai cu cine, toți erau hotărâți să moară de frig, dar să nu mai plătească gazele. Pentru că, după cum vă spuneam mai sus, blocul nu era racordat la radet, deci fără centrala aia practic nu mai exista vreo altă soluție pentru încălzire.
Mă rog, ar mai fi fost soluția să-ți pui centrală de apartament, dar cumva e limpede că dacă n-ai bani să platesti gazele, în niciun caz n-ai de unde să scoți niște zeci de milioane ca să-ți pui repede de tot centrală. Situație în care, cu tristețe trebuie să recunosc, dar mă aflam și eu. Pur și simplu nu aveam resursele finaciare să-mi pot pune rapid de tot centrală.
Soluția? Am cumpărat patru calorifere electrice, câte unul pentru fiecare încăpere din casă. De fapt, ca să fiu foarte sincer, am cumpărat două calorifere și două sobe electrice. Da, da, ați citit bine sobe, le produceau unii din clădirea unde lucram pe vremea aia. Arătau tot ca niște calorifere, doar că erau îmbrăcate integral în teracotă. Marea șmecherie cu sobele astea era că se încălzeau ele mai greu, dar după ce ajungeau la temperatura de care aveai nevoie, rămâneau calde mult mai multă vreme decât caloriferele alea electrice care se răceau în secunda doi. Dintr-o dată iarna nu mai părea chiar așa amenințătoare.
Well, un singur lucru nu luasem în calcul: instalația electrică a blocului era de pe vremea lui Carol al II-lea. La propriu, nu e o figură de stil. Contorul, de exemplu, era un model pe care ochii mei nu-l mai văzuseră. Semăna cu cele obișnuite, dar era pus cumva pe o cutie din lemn prin care treceau firele care intrau în el.
Desigur, amănunte care nu mă interesaseră până atunci și cu siguranță nu m-ar fi interesat niciodată, dacă într-o noapte din aia geroasă, când caloriferele și sobele mele duduiau la putere maximă, n-aș fi simțit un ușor miros de fum care, rapid de tot, a devenit miros înecăcios în toată regula. Panicat, am început să caut de unde vine. N-a trebuit să caut prea mult, contorul cel ciudat ardea vesel cu flacără din aia de șemineu în care ai băgat lemne umede.
Evident, l-am stins cu ce-am putut și-am sunat la Electrica (sau cum s-or fi numit pe vremea aia), au venit băieții, și-au făcut cruce când au văzut că practic la mine în casă nu există panou de siguranțe, mi-au pus un contor nou și mi-au instalat și panou de siguranțe. Dar io tot m-am întrebat multă vreme cam ce s-ar fi întâmplat dacă toată tărășenia se petrecea atunci când dormeam. Cam câte chestii de prin casă ar fi apucat să ardă până mă trezeam și mă dezmeticeam? Ca să nu mai zic că se putea și mai rău. Nfine, mi se face pielea de găină și acum numai când îmi amintesc.
Am făcut această preafrumoasă introducere ca să vă aduc al cunoștință că doar 21% dintre români au încheiat o poliță de asigurare facultativă a locuinței. De ce? Păi, motivațiile clasice, de la „nu am bani”, până la „nu mi se poate întâmpla mie”. Mai trist e când constați că nu ești special și, da, ți se poate întâmpla chiar și ție.
Bine, ar mai fi un motiv, oamenilor nu prea le arde de birocrația și hârțogăraia aferente unei despăgubiri pentru polița de asigurare. Dar s-au prins de asta cei de la UNIQA Asigurări care propun o soluție ce le elimină complet: .
Scurt și clar, fără explicații prea alambicate: dacă ai pățit vreo „bucurie” și ai asigurare pentru locuință la UNIQA Asigurări, tot ce ai de făcut este s-o accesezi pe Ana, să-i spui ce pagube ai, Ana le evaluează rapid și-ți propune o sumă, dacă paguba nu depășește 5000 de lei. Dai ok-ul și-ți virează banii. Simplu și eficient.
Iar dacă paguba e mai mare de 5000 de lei urmezi calea cea clasică.
Ah, să nu uit, am scris pe-aici și despre asistentul digital Ana pentru cei care au polițe CASCO la UNIQA Asigurări. Ce să vezi, de la finalul lunii iunie până în prezent platforma a avut peste 19.000 de sesiuni preluând 5% din dosarele de daună. Nu știu cum vi se pare vouă treaba asta, dar mie mi se pare huge, pentru un produs care abia văzuse lumina zilei.
Gata. Sper că v-am fost de folos și azi.
Mulțumesc!
Mi-ai dat un punct de pornire. Sinceră să fiu vreau să fac asigurare casei dar nu știam de unde sa încep să caut informațiile.
Avec plaisir. 😀
Unul dintre puținele avantaje când ai credit e că nu-ți pui probleme de-astea existențiale dacă ai sau nu bani de asigurare, „nu mi se poate întâmpla mie” și alte alea. E musai să ai asigurare. 🙂
Da, corect, dar de ce să nu ai asigurare care îți poate despăgubi, la o adica, până în 5000 de lei pe loc. Știi cum e să te apuci de completat hârțoage și făcut drumuri doar pentru că vecinul de sus a avut inundație și ți-a făcut o preafrumoasă pata pe tavan și juma de perete? Îți bagi picioarele și repari pe banii tăi.
Ana lu’ Manole?
Comentariu beton!13
Nuuu, aia cu merele.
Cel mai misto e ca atunci cand ai credit, ar trebui sa citesti hartogaraia. Astfel, veis ti ca ai asigurare pentru obiectul creditului, recte peretii goi, iar pentru bunuri e nevoie de o extindere a politei, pe care o faci tu, nu banca. Dar da, e misto cand ai credit, mai ales ca stii ce semnezi
Eu am rămas puțin la „Ana îți propune o sumă..”. Dacă nu sunt de acord, pot negocia? Desigur în suma de 5000 lei, că pentru sume mai mari am înțeles că-mi trebuie dosar cu șină.
Ex: ea crede că dauna mea este de 2000 lei, eu cred că este de 3000.
Din ce știu eu, nu poți negocia. Dacă ți se pare că suma nu e ce trebuie, zici mulțumesc frumos și te duci pe calea clasică. Dar, după capul meu, nici pe calea clasică nu vei obține altă sumă, doar că vei pierde mai mult timp. Poate citește cineva de la UNIQA și ne lămurește.
@Eleno, un pic mai târzior, dar a venit și răspunsul oficial. Iată-l:
ANA analizează instant datele și îți propune o ofertă de despăgubire, procesând baze de date în concordanță cu normativele în vigoare în contrucții și instalații și costuri reale de reparații. Clientul are opțiunea de a intra în contact cu un specialist care poate explica ce s-a luat în calcul pentru despăgubirea oferită sau, în cazul în care nu au fost transmise toate informațiile cu privire la daună, suma poate fi recalculată sau chiar se poate opta pentru evaluarea daunei la fața locului de către un specialist. Asta pentru cine are timp să îi prezinte casa.
Întrebare, că tot ai pomenit de locuințe vechi ce nu prea au proiecte avizate pentru gaz, apă, curent: ești despagubit si așa, fără hârtiile astea?
Ha? Trebuie să fii un pic mai specific, că nu înțeleg ce întrebi.
Uneori se solicită pentru rezolvarea speței proiecte pentru instalația care a cedat (de rețea electrică, de apă etc.) de unde rezultă, sau nu, că totul e conform cu legile și normele în vigoare în țara asta și atunci ești despagubit. Nu ai? Pa! Esti bun de plată. Ai pus fir de 1.5 mm în loc de 2.5 lițat? Să fii sănătos, tu ca și proprietar ești de vină. PLM. Mi-e cam greu sa explic, sunt și pe fugă…Sper totuși c-am fost înțeles cât de cât.
Comentariu beton!13
@Victore, habar nu am, dar o să întreb chiar la sursă.
Depinde Victore,dar cam ai dreptate,
de obicei asiguratorul cauta orice chichita sa nu plateasca.
@Victore, uite ce zic cei de la UNIQA: Atât timp cât locuința a fost preluată în asigurare, se va despăgubi și dauna.
Demult, când m-am mutat cu fostul consort, noi doi singuri, a fost cam de urgență. Avea el un apartament drăguț într-o vilă, dar nu apucase să-l amenajeze în vreun fel. Aveam două zile la dispoziție să ne mutăm. Cât am pus eu mochetă el a adus lucrurile pe care le aveam. Nu aveam încă centrală termică și a adus un calorifer electric. Calorifer electric care a luat foc în timp ce dormeam. M-am trezit cu lumina flăcării la juma’ de metru de mine.
Acum, apartamentul în care stau are și centrală termică proprie, și instalații electrice corect dimensionate. Și asigurare.
Nu-mi mai rămâne de făcut decât să găsesc și un consort.
Comentariu beton!39
I-auziți, băieți, e @Anouk pe piață. Și are apartament cu centrală, nu stați la mâna lu’ doamna după apă caldă și căldură.
Și nici n-are de reparat ceva prin casă. Instalația e nouă.
Comentariu beton!23
Io m-as baga dar am doua mari probleme, bigamia se pedepseste si nu stiu sa fac caca in hârdăul ăla pe care-l are ea.
Mă scuzați.
@Mariuse, nu m-am prins care e faza cu hârdăul.
Da,da,da … o speli și e ca nouă. Pfoai, parcă am mai auzit asta, da’ nu mai știu contextul 😋
@M&M, fii liniștit. „Hârdăul” de care vorbești a rămas în apartamentul fostului.
Mai da-l dreq, adica cacastoarea aia era in apartament? Eu credeam ca e la casa, undeva in curte.
https://imgur.com/a/t2Fnkmb
De asta e vorba
Unul dintre prietenii mei și-a renovat acu’ ceva ani casa, meșterul care l-a ajutat cu reparatul s-a tot rugat de el să-i facă o fântână d-aia frumoasă, curgătoare, ca la domnu’ Dan de la șapte în sufragerie, da’ ăsta nu și nu. La v’o două zile după ce-a terminat cu renovatul și șmotrul, mă sună disperat. Se spărsese țeava de apă caldă și avea baltă în casă. Parchetul ăla șmecher era praf, fotoliile și canapeaua erau îmbibate cu apă etc. „Aha, îi zic. Deci, până la urmă, de fântână arteziană în sufragerie tot ai făcut rost”. N-a gustat gluma. Nici asigurare nu avea, așa că a plătit dauna din buzunar.
Ai spune că după faza asta și-a făcut asigurare. Nope, supermanii se iau la trântă cu soarta, nu stau să plângă la ușile asiguratorilor. Doar că, la doi ani după pățanie, s-a inundat din nou. 😂 A primit cadou un prosop de plajă și o plăcuță cu „Băile Herculane”, s-o lipească pe ușa de la intrare.
Comentariu beton!26
Tot e bine. Putea să nu primească prospoul ăla de plajă. :))))
Haide, șefu’, ce naiba? Dacă nici io nu mă pricep la cadouri…
Un calorifer electric are in medie 2000W, la 4 ai cam 8kw, in jur de 32A. O fi fost instalatia de pe vremea lui Carol, dar a rezistat bine de tot.
A, eu la locuinta am ce zici mataluta de la ei, dar n-am nici o Ană, am un Georgel prin telefon doar.
P.S. De fapt stiu o Ana, dar nu cred ca are treaba cu asigurarile, e mai mult pe partea cu cafteala ea, deh, fire mai violenta…
Sobele alea cred că aveau mai mult de 2000W. Adevărul e că, da, au rezistat, dar undeva ceva trebuia să cedeze. A cedat contorul ăla.
Ar trebui un forward la articol lu’ nenea Iohahanis că ăla are multe case. Oare îs asigurate ? Cum sună…
„- Bună ziua, iar a dat doamna Carmen ketchup pă persan.” zisă în jumătate de oră??
Și cu dinții scrâșnind. 😀
Prima data cand comentez 🙂
Pe la inceputul anilor 2000 locuiam intr-o garsoniera , in concubinaj ( cum sta bine oricarui roman ) cu actualul sot. Caldura la calorifer nu exista din cauza de tevi infundate si indiferenta si am bagat si noi un calorifer electric…5-6 ore pe zi. Factura ne-a …congelat de-a dreptul. Asa ca am hotarat sa il tinem in priza doar o ora inainte de culcare.
Numai ca intr-o dupa amiaza s-a interupt curentul in timp de aveam in vizita o prietena care mi-a spus cand a venit :”baga in priza caloriferul ca altfel nu mai intru”. Dupa 10 minute de curent oprit…scoteam aburi ca in pestera. Si cum fumam noi si bodoganeam frigul , auzim ca bate cineva la usa : preotul care venise cu Boboteaza sau ceva. Primul cuvant care mi-a iesit involuntar pe gura a fost „shit” 🙂
Fum in camera de puteai sa atarni carnatii la usa , lumina de la lumanare din aceea parfumata si…frig !
Comentariu beton!14
Practic, aproape ați reușit să vă întoarceți în evul mediu. 😀
Am reusit cu succes !
Multa vreme dupa aceea m-am intrebat ce a fost in capul preotului sa mai bata la usi pe intuneric. Pentru ca se luase curentul in tot blocul.
eu le-am tot spus părinților să facă asigurare pe casă, dar ei nici nu vor să audă, zic că n-au bani
așa că Alah cu mila
Vezi c-ai mâncat un „L” de la Allah. 😉
știu, dar așa scriu Alah de la început, sună mai moldovenesc
Comentariu beton!19
Ce spune matale acolo? Ca „21% dintre români au încheiat o poliță de asigurare facultativă a locuinței”? Exclus! Poate 21% dintre români au încheiat o poliță de asigurare OBLIGATORIE a locuinței!
Nu spun eu, spune Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), dar dacă zici tu că n-are cum să fie real procentul, gata le scriu să corecteze eroarea. 😉
Am verificat eu, direct pe site la PAID (cei care gestioneaza asigurarile OBLIGATORII de locuinte, nu pe cele FACULTATIVE), adica la https://www.paidromania.ro/statistici-anuale. Numarul maxim de asigurari obligatorii a fost de putin sub 1,73 milioane de asigurari, deci foarte probabil cam 21% din locuintele din Romania. Alea facultative sunt probabil undeva sub 5%, din care marea, imensa majoritate sunt datorate faptului ca pentru un credit ipotecar este obligatoriu sa asiguri casa pusa garantie la banca. Am acelasi agent de asigurari din 1997 incoace si in primavara trecuta mi-a zis ca in situatia mea (oameni care isi asigura FACULTATIV casa de buna voie si nesiliti de nimeni) sunt mai putin de 1% din proprietarii de locuinte din Romanica noastra. Zi buna!
Deci îmi dai o referință de pe net, unde se specifică doar atât „total polițe în vigoare”, dar n-ai nicio problemă să se te contrazici cu mine, eu având email-ul cu date și cifre de la oamenii ăia. Iar toate astea în condițiile în care eu n-am nici cel mai mic interes sa te contrazic, ar fi sunat mult mai bine dacă cifrele ar fi fost cele mici, indicate de tine.