În Normandia n-am prea văzut, probabil din cauză că soarele e mai rar la vedere prin zonă, dar în sudul Italiei era plin de case cu panouri solare pe acoperiș. Cred și eu, la cât soare au ăia acolo, trebuie să facă ceva să-l pună să producă și altfel, nu numai scoțându-le din buzunar turiștilor, morți de sete, câte doi euro pe sticla de cola la jumătate.

Iar dacă la italieni am înțeles, că, na, sunt oamenii în pas cu tehnologia, treaba e c-am văzut o grămadă și la poporul, frate și prieten, bulgar. Chestie care m-a depășit în totalitate, pentru că, după știința mea, castraveții nu au nevoie de cine știe ce energie ca să crească mari și să ajungă în salatele de roșii ale românilor.

Mno, râdem-glumim, dar textul de astăzi este despre o treabă foarte serioasă pe care o să v-o explic mintenaș.

Probabil că mulți dintre voi stau la casă sau măcar ați vrea să stați. Ce voiam io să vă-ntreb, v-ați gândit vreodată să vă puneți panouri din alea fotovoltaice pe acoperiș? Dacă da, ce v-a împiedicat să nu vă puneți deja? Dacă nu, de ce nu? Întreb foarte serios, pentru că, dacă voi sta vreodată la casă, fără nici cea mai mică urmă de îndoială, asta va fi una dintre primele investiții pe care le voi face.

Si vă dau trei argumente pe care chiar vă rog să le combateți, dacă aveți cu ce, că mă interesează direct subiectul.

Unu. În 14 zile, pe un acoperiș ajunge suficientă energie pentru a putea alimenta o locuință timp de un an. 14 zile, da?

Doi. Statul subvenționează șmecheria asta, prin Administrația Fondului pentru Mediu, cu 20.000 de lei. Știu, și eu mă strâmb când mă gândesc că trebuie să interacționez cu statul și-mi zboară imediat gândul la vestitul dosar cu șină, dar banii ăștia se iau relativ ușor, că se încurajează la greu treaba asta cu energia verde și sursele alternative de obținere.

Trei. Nu trebuie să miști un deget, nu alergi după dispozitive, scule, meșteri și altele de același gen. Vin cetățenii de la ENGIE și-ți instalează panourile, îți construiesc sistemul, și te racordează la rețea. Tu apari în pesiaj doar când e totul gata, ca să apeși pe întrerupător să vezi dacă ți se aprinde lumina in casă.

Deci, se încumetă cineva? Ce v-ar reține sau ce vă reține să nu instalați panouri fotovoltaice?

sura foto: pixabay.com