În Normandia n-am prea văzut, probabil din cauză că soarele e mai rar la vedere prin zonă, dar în sudul Italiei era plin de case cu panouri solare pe acoperiș. Cred și eu, la cât soare au ăia acolo, trebuie să facă ceva să-l pună să producă și altfel, nu numai scoțându-le din buzunar turiștilor, morți de sete, câte doi euro pe sticla de cola la jumătate.
Iar dacă la italieni am înțeles, că, na, sunt oamenii în pas cu tehnologia, treaba e c-am văzut o grămadă și la poporul, frate și prieten, bulgar. Chestie care m-a depășit în totalitate, pentru că, după știința mea, castraveții nu au nevoie de cine știe ce energie ca să crească mari și să ajungă în salatele de roșii ale românilor.
Mno, râdem-glumim, dar textul de astăzi este despre o treabă foarte serioasă pe care o să v-o explic mintenaș.
Probabil că mulți dintre voi stau la casă sau măcar ați vrea să stați. Ce voiam io să vă-ntreb, v-ați gândit vreodată să vă puneți panouri din alea fotovoltaice pe acoperiș? Dacă da, ce v-a împiedicat să nu vă puneți deja? Dacă nu, de ce nu? Întreb foarte serios, pentru că, dacă voi sta vreodată la casă, fără nici cea mai mică urmă de îndoială, asta va fi una dintre primele investiții pe care le voi face.
Si vă dau trei argumente pe care chiar vă rog să le combateți, dacă aveți cu ce, că mă interesează direct subiectul.
Unu. În 14 zile, pe un acoperiș ajunge suficientă energie pentru a putea alimenta o locuință timp de un an. 14 zile, da?
Doi. Statul subvenționează șmecheria asta, prin Administrația Fondului pentru Mediu, cu 20.000 de lei. Știu, și eu mă strâmb când mă gândesc că trebuie să interacționez cu statul și-mi zboară imediat gândul la vestitul dosar cu șină, dar banii ăștia se iau relativ ușor, că se încurajează la greu treaba asta cu energia verde și sursele alternative de obținere.
Trei. Nu trebuie să miști un deget, nu alergi după dispozitive, scule, meșteri și altele de același gen. Vin cetățenii de la ENGIE și-ți instalează panourile, îți construiesc sistemul, și te racordează la rețea. Tu apari în pesiaj doar când e totul gata, ca să apeși pe întrerupător să vezi dacă ți se aprinde lumina in casă.
Deci, se încumetă cineva? Ce v-ar reține sau ce vă reține să nu instalați panouri fotovoltaice?
sura foto: pixabay.com
Nu sunt într-atât de bogat („so rich you have stupid money”) să-mi permit așa ceva. De la stat nu vreau nimic finanțat deoarece nu sunt socialist-comunist.
Altminteri, asta-i realitatea afară, când e vorba de bani & resurse: https://www.facebook.com/watch/?v=2427753903958437
Ai văzut partea cu 20.000 de lei de la stat, da?
Repet: de la stat nu vreau nimic finanțat deoarece nu sunt socialist-comunist.
Se dezbate încă. Ce zici?5
Statul ia de la ceilati(platitorii de taxe) si iti da tie. De ce nu ai fi multumit? Ia si de la tine, ca si tu esti platitor de taxe si iti si majoreaza costurile pe termen mediu, pentru ca fiecare eoliana sau panou solar introduse in sistem creste costul energiei, nu il scade. Iar tu nu consumi doar energia produsa de panou.
Asa ne insusim mentalitatea alegatorului PSD. Noua ne da statul, nu ne ia. Ce conteaza ca ia din munca altora ca sa ne de noua. Si chiar daca se intampla sa ne ia cu o mana ce ne-a dat cu alta, macar stim ca altii sunt pagubiti mai serios, noi mai si primim cate ceva.
Rilache, mâna mea verde am dat-o lui San Gennaro care la Napoli a făcut azi un miracol dar pe cea roșie ti-am dat-o ție. Nu am citit de multă vreme ceva atât de aberant! Că nu iei nimic de la stat…Dar de dat, îi dai ceva?
A fost bun sau rău comunismul?
„Să facă statul […]” sau suntem capitaliști, cu banii noștri?
E bine să furi de la stat (plătitorii de taxe & impozite) dar nu atunci când te fură alții, pe motiv că nu faci parte din schema băgatului labei în borcan?
Hotărâți-vă GMT: ori cripto-comuniști, șarlatani ticăloși, ori „you put YOUR money where YOUR mouth is”!
Să nu te mai vaiți de corupție & ticăloșie.
Doar la casă? Dar la bloc, dacă stai la ultimul etaj, care or fi condițiile?
Și iată cum am învățat un nou cuvânt: Prosumator – cel care nu doar consuma energie electrică, ci o și produce&livrează din surse regenerabile 🙂
Sincer, și io tot acum l-am aflat. 😀
ce e deasupra ultimului etaj este al asociatiei de proprietari…succes cu babele.
Comentariu beton!33
Nu cred că ai cum la bloc, fără acordul asociației de locatari.
Acoperişul blocului este parte comună a tuturor proprietarilor şi face parte din cota indiviză (indiviziune însemnând – ‘drept de proprietate exercitat de mai multe persoane în același timp, fiecare cu o cotă-parte, asupra unui bun considerat indivizibil‘) deci nu se poate diviza, nu poţi spune că bucata cutare din acoperiş este a lui x, şi bucăţica de alături este al lui y. Ca atare, cei de la ultimul etaj nu pot dispune cum vor de acoperiş. În acest caz – nu îşi pot pune panouri solare personale. În cel mai fericit caz, poate s-ar putea monta panouri fotovoltaice pe bloc, iar beneficiar va fi tot blocul.
Totul pe principiul:
– dacă se strică ceva în zona comună a blocului: toţi locatarii participă cu bani la reparaţie;
– dacă pot exista beneficii izvorâte din zona comună a imobilului: toţi locatarii profită de câştig.
Comentariu beton!24
La bloc poti sa pui daca toti vecinii isi dau acordul. Doar un locatar de bloc poate beneficia. Cel putin asta ni s-a comunicat noua.
La casa nu am reusit sa ne incadram pentru ca inca nu a iesit cadastrul
Nu s-a inventat inca termenul proalegator? Ar putea insemna bugetarul care, la acelasi salariu, costa mai mult atunci cand munceste decat daca sta degeaba si bonus mai si voteaza consecvent cu PSD. Deci care produce numai paguba prin toti porii, orice ar face.
1. Eşti sigur că merge totul chiar aşa simplu cum prezinţi tu aici? Nu vreau să te contrazic, dar am unele rezerve.
2. Nu se potrivesc din punct de vedere arhitectural cu toate construcţiile.
Comentariu beton!16
Când ai curentul moca, să vezi ce se potrivesc din punct de vedere arhitectural. 😉
Da, ok, dar dacă ar costa mai mult decât cei 20.000 de lei, eu consum prea puţin curent ca să merite investiţia. Nu zic că nu e o idee bună, dar nu pentru mine.
Tu stai la casă?
Da.
așa…dacă era vorba de celebrul program guvernamental Casa Verde, mai bine-ți bagi un deget în qur…dezbătut cu unupriceput care a încerca si a sfarsit prin a-si face singur..sub jumătate de prețul guvernamental care recomanda firme și alte entitati imolicate ân program. Faza asta cu engie, posibil să fie mai eficientă, energia solară este noul inorg al companiei. în rest ce să zic, succes la implementare…din ce stiu, engie se agita tare și investește în treaba asta în ultima vreme
Lasă programul guvernamental, că nici io nu pun botul la așa ceva.
Io dacă o să am casă, îmi pun.
Și io.
Io deja ma intreb cum vor rezista acoperisurile voastre la pietre. Si abia astept sa testez.
Apropos de ce zice @ventidius cu pietrele: au pus în parcul Izvor niște panouri d-astea ca să alimenteze felinarele de pe acolo. Care credeți că era distracția preferată a unor puști acu’ vreo 2 săptămâni când am fost acolo? Implică pietre și tras la țintă. Nu sunt convins că nu s-au întors după ce le-am zis să se potolească. 🤣🤣
@Ionuț, hmmm, da, nu am luat în calcul și această variantă.
Micutii frondeuri, dragii de ei!
Am gasit pe net o prastie cu bile de plumb, o minunatie, la numai 95 de lei. Cred ca pot vana si mistreti cu ea. Deja ma simt pregatit pentru Gindarus.
Totusi parca slingul e si mai tentant.
Sunt adepta soluțiilor de genul ăsta, dar pentru țara noastră panourile fotovoltaice cu o tehnologie performantă sunt încă prea scumpe ca să merite investiția (pentru mine).
Referitor la subvenția de la stat, pe asta o primești numai dacă alegi produse și montatori agreați în cadrul programului respectiv. Asta îți reduce opțiunile și ajungi să fii obligat să cumperi de la o firmă mare (nu-i dau numele) la preț dublu niște produse, nu de top.
Am montat, în schimb, la beneficiari, pompe de căldură care mi se par mult mai potrivite pentru țara noastră.
Comentariu beton!22
Păi și Engie nu e montator agreat?
@Mihai, poate că este autorizat pentru anumite lucrări dar nu este suficient. Trebuie să fie validat și ca instalator, în acest program. Eu cel puțin asta am înțeles. Și din ce am citit la ei pe pagina asta, nu reiese că ar fi.
@Mona, uite aici lista instalatorilor validați.
@Da, am văzut lista, sunt validați, așa este.
Dar nu mă încălzește cu nimic, sunt complet neîncrezătoare în acest program. Că ideea este foarte bună și de viitor, da, nu contest.
Până una alta, eu merg pe drumul economisirii la maxim.
@MV, bănuiesc că sunt agreați. Și că îți montează niște produse agreate. Dar valoarea lucrărilor făcute cu ei este mult mai mare decât dacă ai alege singur (desigur, sfătuit de de cineva profesionist de încredere) produse de calitate montate de un montator cu experiență. Iar suma subvenționată nici nu pare foarte mare când lucrezi cu cei „aleși”
PS-bănuiesc că ești conștient că se plătesc bani grei ca să fii agreat într-un program din ăsta guvernamental.
Eu am o retinere, pt ca n-am casa :))
Foarte ok traba asta, daca as avea casa mi as pune clar, cu finantare sau fara, pt ca este o investitie pe termen lung.
Aia zic si io.
Referitor la vestitul program cu 20000 de lei de la stat, in momentul de fata e un scandal monstru.
Sincera sa fiu, cand am vazut fotografia atasata articolului, credeam ca despre asta e vorba.
Aplicatia informatica de inscriere a fost închisă după 6 ore de la deschidere, pe motive de fraude, posibil trafic de influenta, etc.
Comentariu beton!19
N-am văzut c-ai scris decît după, asta am scris și eu mai jos.
Oare cei de la Engie iti asigura acordul de a baga energie in retra si contorul special prin care bagi curent in retea? Am casa la tara si un acoperis care permite montarea de panouri solare. Nu am mai citit nimic in ultimii 2 ani despre panouri (deh, copil mic) dar pana atunci, nu merita investitia pentru ca nu aveam ce face tot timpul cu energia produsa. Eu mi-as fi pus si in curte pentru ca am mult teren pe care nu-l cultiv ( e pusa lucerna). Din ce am citit, ea trebuia descarcata. Poate sunt intr-o stare de confunzie dar atat am inteles eu la momentul respectiv.
Da, poți livra în rețea, dar înțeleg de la unii care se ocupă cu asta că prețul primit e f.mic, că rentează doar dacă ai putere mare.
Mi-aş pune şi eu dar n-am casă. Of of of.
La fix, @Vasilescule, mulțam! La casa de la țară avem panouri solare pentru apă caldă, pe care plănuiam să le înlocuim cu fotovoltaice. 🙂
Tu vorbești despre casa de aici sau de acolo?
Păi bănuiesc că Engie nu montează în Olanda. 🙂 Ziceam de casa de la țară, din România.
Chiabura,are n’șpe case. Și vrea să înlocuiască panourile solare cu care făcea apa calda, cu cele fotovoltaice, a auzit că curentul electric spala mai bine decât apa fierbinte. Vedeți doamna că doar cel alternativ are un oarecare efect de scuturare, folosit bineinteles cu sapun din petale de hortensia papadat bengescu.
@Marius M, haide să nu ne jucăm aiurea cu vorbele, da? Chiabură soroșistă. 😜
Asta cu statul e problematică. Deocamdată. Tu trebuie să-ți depui dosarul la o firmă care să-ți execute instalația. Din cauza felului în care funcționează programul, s-au înscris puține firme. Ele trebuie să bage bani în materiale și abia apoi așteaptă să recupereze de la stat cei 20.000. O firmă mică nu-și permite să blocheze niște bani și să aștepte apoi să-i recupereze. Cînd s-a dat drumul la înscrieri și depuneri de dosare, după două zile s-a blocat aplicația și s-a sistat procesul pentru că deja apăruseră suspiciuni că se favorizează unii sau alții.
De pus, da, merită dacă stai la casă.
asta e beleaua la noi….ca tot intreba Mihai ce ne ar opri sa nu punem.Poi in primul rand ,lipsa de informatie si in al doilea rand dupa ce te ai informat descoperi ca ideile bune raman doar pe hartie ptr ca practica ne omoara.
De pe pagina Engie:
„Performanța panourilor fotovoltaice este influențată de:
Orientare – este de preferat o orientare către Sud sau o orientare Est-Vest.
Înclinație – un unghi optim ar fi latitudinea minus 10o (34-35o pentru România). Un unghi prea mic poate duce la depunerea zăpezii și diminuează capacitatea de a produce energie. Pentru că România este situată în zona mediană a emisferei nordice, unghiul optim la care ar trebui să se afle panourile față de poziția soarelui este influențat de anotimpuri.
Umbrirea cauzată de alte elemente constructive sau copaci, cu reducerea semnificativă a performanțelor panourilor.
Temperatura – o temperatură ridicată implică o scădere semnificativă a performanței.”
Cheltuielile eligibile nu includ cheltuielile de proiectare.
Ok, habar nu am cât ar costa dar ieftine nu sunt. Să zicem X lei.
Apoi „Implementarea proiectului se realizează de către beneficiarul final prin îndeplinirea formalităţilor specifice obţinerii tuturor avizelor şi acordurilor, precum şi prin instalarea sistemului de panouri fotovoltaice şi racordarea acestuia la reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.”
Să zicem că Engie preia parte din aceste obligații, însă traseul obținerii acestor avize/acorduri, rămâne la fel de sinuos, de la certificat de urbanism, aviz de amplasament, etc plus că: „Legislația actuală nu oferă momentan toate răspunsurile cu privire la toate autorizațiile necesare pentru montarea de panouri fotovoltaice. Procesul poate dura câteva luni (de la 100 de zile), iar costul poate varia în funcție de autorizațiile și avizele specificate, un cost mediu situându-se în jurul valorii de 2.000 de lei.”
Deci avem neeligibile X + 2000 lei, iar din termenul de 8 luni stabilit de la semnarea contractului până la recepția finală, s-au dus deja 3, cu formalitățile astea. Poți să le devansezi clar, că oricum nu sunt eligibile 🙂
Aaaa, nici acumulatorii nu sunt eligibili. Unul este cam 2000 lei. Deci investiție personală: X+ 4000 lei + tot ce depășește 20.000 lei.
Eu deja am obosit, studiind printre ghiduri de finanțare și alte amănunte legislative.
Deci, dacă tot vrea statul să facă ceva în sensul acesta, pentru că da, obținerea energiei electrice în mod clasic, este un mare generator de poluare și trebuie să ne mișcăm în acest sens, de ce naiba nu face ceva extrem de simplu?
Fă o selecție funcție de caracteristicile zonei, cea mai propice din toate punctele de vedere, obține acordul proprietarilor selectați și fă-le tu, cu primăria în frunte, cap coadă. Deslușește tu, stat român, hățișul legislativ, că eu una, nu mă încumet.
Comentariu beton!33
Multumesc ,Mona ptr rabdarea care ai avut o de a citi hatisul asta ….la asta ma gandeam si eu cand spuneam ca la noi ideile bune sunt sortite a muri in fasa
Vecinul meu de la 4 are.
Dar nu montate pe acoperis, ci montate pe fata balconului.
Zice ca tot ce se consuma in bucatarie si in unul dintre dormitoare este suportat de panouri.
Frigider, congelator, cuptor cu microunde, tv si fier de calcat ocazional iar in dormitor calculator si tv.
Ma batea gandul sa pun si eu…am atata soare de dimineata pana seara incat stai cu rulourile trase vara pana pe la ora 19.
Tu te-ai gândit doar la partea frumoasă. Da ai curent moka și statul asigură dacă nu mă înșel 80% și tu restul, dar de întreținere/mentenanță cine se ocupă? Tot engie?
Inamicul numărul unu al acestor panouri fotovoltaice este găinațul păsărilor și slavă Domnului nu ducem lipsă de ele.
Eu trebuie să spăl mașina odată la două zile datorită acestor mici sălbăticiuni pentru că am acces usor la mașină, dar cine se cocoață pe acoperiș, la înălțime ca să facă aceste lucrări?
Comentariu beton!19
ploaia ,vantul si TUDOR cu mila lui dzeu
Comentariu beton!17
Prin programul casa verde esti obligat sa livrezi tot ce produci in retea. Practic, produci pentru ei energie la pretul x pe care apoi o cumperi de 4 ori mai scump. Daca iei in considerare randamentul si contributia proprie chiar si pentru cea mai mica putere instalata, amortizarea investitiei se petrece mult dupa iesirea din garantie a instalatiei.
Varianta in care sa produci si sa inmagazinezi pentru consum propriu implica cheltuieli cu acumulatori, care nu sunt deloc ieftini si care sunt consumabile in toata ecuatia.
Este exact invers.
Prin programul ăsta esti obligat să livrezi in retea numai surplusul de energie (ceea ce nu reuşeşti se se consumi).
Nu visez că….bloc. Of, of….
Totuși visez o casă. În care să fie și sufletul meu (a se citi „soțul meu”) liniștit. Adică să aibă atelier cu muuuuulte mașini de tâmplârie, scule, piese, iar el să fie „operatorul” lor. Curentul de la panouri ar putea acționa strungul de lemn, mașina de copiat, mașina de tăiat, de îndreptat, de găurit etc?
Întreb serios.
RMD, depinde de zonă, de poziția casei, de dimensiunea ei, de temperatura de afară…Fără un calcul energetic serios nu-ți poate nimeni răspunde la întrebare! E fizică pură și oleacă de matematică.
Da. Si maine as pune. Si da, eram interesata si inainte de banii de la stat.
Imi mai trebuie casa 😂😂
Am fost foarte interesat pana am studiat cu atentie:
1.https://www.libertatea.ro/stiri/supiciuni-de-frauda-la-programul-casa-verde-fondul-de-mediu-a-blocat-aplicarile-pentru-a-face-verificari-2749907
2.Cu cei maxim trei KW / ora obtinuti poti aprinde luminile, eventual si un frigider si cam atat.O masina de spalat poate consuma si 4KW / ora.
3.Cei maxim 3 KW / ora se obtin daca cele 12 panouri sunt orientate catre sud, sunt dispuse pe o anume panta si soarele este la intensitate maxima.
4.Tehnologia actuala pentru producerea si reciclarea ulterioara a acestor panouri nu este prietenoasa deloc cu mediul.Pe langa metalele „grele” folosite, mai contin si o hexaflorura gaz cu efect de sera de 10 ori mai mare decat CO2.
5.Banii „primiti” de la AFM sunt obtinuti din Taxa de Mediu platita indirect de noi toti.
6.Cei care au de castigat efectiv sunt importatorii / instalatorii de asa ceva.
Comentariu beton!23
Referitor la punctul 4 – nu există soluţii ideale. Acel gaz o fi având o putere de 10 ori mai mare de efect de seră faţă de co2. Dar de aici nu rezultă o concluzie clară cum că panourile solare ar fi mai poluante decât alte surse de energie existente. Pentru asta e nevoie de:
– un studiu amănunţit plecând de la punctul 0 al fiecărui tip de metodă de producere a curentului electric şi nivelul de poluare pe fiecare etapă din lanţul de producţie şi de reciclare ulterioară, plus sau minus poluarea emisă apoi în funcţionare;
– tot acest calcul unitar înmulţit apoi numărul real lunar/sau anual al frecvenţei de producţie/utilizare/reciclare al fiecărei metode în parte;
– eventual şi un studiu complex imaginar: dacă acum, cu metodele x şi y poluarea este de atât, mâine, dacă ar dispărea complet metodele vechi foarte poluante, poluarea rezultată – utilizând integral doar nouă metodă z – cât ar fi pe an?
Pentru că nu contează cât de poluantă e o bucăţică, ci şi rata de folosire a acelei bucăţi la nivel de întreg.
Probabil că diferenţele nu sunt waw!, dar orice îmbunatăţire contează. Şi orice nouă descoperire sau idee. Şi nu mă refer aici la panourile fotovoltaice, pentru că ideea este de la începutul secolului trecut şi a rămas la stadiul de idee până nu demult din cauza costurilor foarte ridicate de a o pune în practică. Dar cuţitul ne cam ajunge la os şi, în lipsa posibilităţii de a obţine resurse din spaţiul cosmic sau de a migra pe alte planete, ne agăţăm cu disperare de ceea ce avem la îndemână.
Se dezbate încă. Ce zici?19
Sa nu incurcam watii cu wati*ora. Watt este unitate pentru putere, Watt*ora este energie. Un sistem cu puterea de 3kW inseamna ca poate sa alimenteze consumatori cu puterea insumata de 3kW, sau 3000W, pai suntem bagabonti sau nu mai suntem?
Un frigider are 150W putere, un tv 40-100W. O masina de spalat are o putere maxima de 2000W cand incalzeste apa, in rest 300W motorul de antrenare a rufelor. Un bec cu filament, deja disparut, consuma 60-100W, dar unul led 5-15W.
Deci, cu 3kW putere poti alimenta masina de spalat, tv-ul, becurile alea cu led si frigiderul.
Consumul de energie e altceva, e puterea inmultita cu timpul. O masina de spalat poate consuma si 4kWh, daca merge toata ziua. Frigiderul consuma si ala cam 150W*12 ore=1.8kWh pe zi, ca merge cam jumate din timp.
Chiar ești aurolac, amice, cu doar două fotovoltaice alimentezi sotto o casă cu șase camere 12 luni/an și mai și exporți energie la încă două, trei!
@Finch ai facut fizica la scoala la Pitesti ?
Sursa mea de la calculatorul personal are 1000 W „putere”. Cata energie electrica consuma INTR-O ORA ?
Dacă te hotărăști pentru panouri solare, îți construiești casa special (și) pentru ele! Orientare, formă, dimensiuni, zonă…Trebuie făcut un calcul energetic mai întâi ca să vezi clar dacă merită sau ba. Apoi economic.
Interesant e că da, sudul Italiei e plin dar că nordul nu e așa plin de case cu panouri. Oare de ce? Că e destul soare și in nord…
Oricum, trebuie studiat bine mai întâi. În teorie sunt foarte de acord, ca idee zic- multă energie pe care o putem folosi de la mama terra- dar practica nu e așa simplă mereu.
Comentariu beton!12
Te înșeli. Sora mea are în Trento( Sud Tirol) panouri solare& fotovoltaice, are apa caldă moca 9 luni pe an, energie electrică moca 12 luni/an plus o sumă modică din ce „exportă” ! Investiție subvenționată de Regiunea Alto-Adige cu 90 procente, și-a scos banii cam in 15 luni, acum e pe plus sotto.
Martalog, regiunea de care zici e una autonomă, din măruntele mele informații. Sigur au fonduri mai mari și poate că gestionează altfel prețurile și banii…
Eu ziceam, de exemplu, de Piemonte. Merg mult prin sate și orașe și sunt și destul de atentă. Ar trebui să văd panouri, nu crezi? Nu prea le văd.
eu o sa ma încumet! saptamana viitoare incep sa fac un „un tur de forta” la institutiile statului roman si sper sa reusesc sa „strang” toate actele necesare,in timp util, pentru program. Asta cred ca este cea mai mare provocare! 99% din acte trebuie obtinute de la ghiseu si sa ai si dosar cu sina……o sa iau vreo 10 sa le am la mine.
Am cautat oferte la firmele din lista publicata cu instalatorii autorizati.O gasiti aici (https://www.afm.ro/main/programe/sisteme_fotovoltaice/2019/lista_instalatori_contracte_semnate-2019_09_05.pdf)
Engie este pe lista. Am intrat la ei pe site, dar din pacate nu am gasit nici o exemplificare de pret. La sistemul de care am nevoie contributia proprie, in functie de companie, este intre 8000 si 13000 ron + cei 20000ron de la afm.ro,
Fara o exemplificare de pret Engie iese din schema. In lista de la afm sunt in jur de 70 de companii acreditate, nu am timp sa dau telefoane si emailuri la toti.
Ce am gasit fain la Engie este simularea de consum.
Daca as face investitia singur, fara subventia de la afm, investia ar trece pe plus dupa minim 6 ani ( daca nu se strica nimic)
Cam atat.
Zi faina!
Ia in considerare ce am spu eu mai sus: tot ce produci trebuie sa bagi in retea. Pentru asta se monteaza un contor bidirectional. Reducerea efectiva consta intr-o factura mai mica, dar nu pe modelul am produs 50kw, am consumat 100, deci platesc 50. Produci 50, statul ti-i cumpara cu 16 bani x 50 si iti factureaza 100 x 66 bani…
tot ce produci consumi in casa iar daca nu ai consumatori bagi in retea, daca nu produci suficient tragi curent din retea.
M-am mutat de la bloc la casă anul acesta și este o oportunitate bună să fac și mișcarea asta. Am deja contract cu Engie pe toate serviciile (gaz, energie electrică și ceva mentenanță) și o să îi contactez și pentru treaba asta cu panourile, să văd cât mă ajunge cu tot cu subvenția de la stat.
Ia să mă ții și pe mine la curent.
Am fost inspirat să citesc și comentariile înainte să mă apuc de heitărit. Și am citit deja câteva din care se înțelege foarte clar că treaba nu e simplă deloc, ba dimpotrivă, e multă bătaie de cap, investiția nu prea rentează, te omoară birocrația și lipsa de profesionalism. Mda, ca la orice chestie în care se bagă statul român…
Aia cu „.. . se încurajează la greu treaba asta cu energia verde…” m-a distrat la culme. 🤣 Cine încurajează? Statul român? La noi? În România? Lol. Statul român nu face absolut nimic în interesul cetățeanului. Așa că, care-i șpilul? De când și de ce a devenit brusc statul român interesat de energii alternative la nivel de persoană fizică în așa hal încât să dea și subvenții pentru așa ceva?
Da, mi-aș pune așa ceva dacă aș sta la casă, dar casa să nu fie în Pesedistan.
Îți spun io de ce cred că se încurajează: pentru că-i mână UE de la spate, de-aia. În rest, știi părerea mea despre statul român.
Se incurajeaza tocmai pentru ca nu e in interesul cetateanului. Din cate stiu peste tot unde energia verde a fost semnificativ introdusa in sistem, costul energiei livrat populatiei a crescut la fel de semnificativ. Subventiile sunt doar varful icebergului. Energia verde produsa de proconsumatori nu are nici o valoare economica, e o povara pentru distribuitor. Povara pe care o transfera consumatorului obisnuit care trebuie sa platesca un pret mai mare din motive pur propagandistice, ca sa putem raporata la UE indeplinitrea „cotei la hectar” de ecologism.
Fa un calcul simplu, cat platesti lunar curentul, apoi cat costa draciile ( intereseaza te de costurile care nu se spun, gen acumulatori , care in cativa ani se duc si trebuie inlocuiti sau invertoare sinus pur care mai crapa si o sa vezi ca nu s deloc ieftine) si o sa descoperi ca nu e rentabil decat in anumite conditii, gen casa unde te costa bransarea enorm, cabane izolate…Daca cumva oferta este pentru sisteme on grid pe care le folosesti doar cat e soare ,( nu m am uitat pe oferta, nu s interesat de smenariile statului cu anumite firme) e altceva, dar cautati ca exista o harta solara a Romsniei, arata zonele cu soare si perioada din an. Ca idee aici sunt saptamani intregi iarna cand nu scoti cativa wati din panouri, cine se gandeste sa si puna bine ar fi sa apeleze la cineva care sa le explice exact ce si cum. Nu la firmele care o sa le angajeze pt montaj.
Si nu, nu zic ca nu s ok in anumite conditii.Sau daca te numesti Buhnici si …stii tu.
Din cate stiu inca nu merge sa livrezi energie in retea daca esti consumator casnic.
Comentariu beton!15
Sper că-ți dai seama că în momentul în care aș lua decizia să montez panouri, aș face toate calculele posibile.
You’re welcome!
Mă bucur că ai revenit, nici salariul nu mi-a priit, că nu a avut cine să îmi spună „căpuşă bugetară”. 😛
Eu stau la bloc, dar am un teren de 1400 m2 și o căsuță de vacanță, într-un sat din Covasna, la 25 km de Brașov.
Am stâlpul de curent lipit de gard dar mi-am pus panou solar pentru iluminat, baterie Li-Ion (sunt inginer electronist). Am eu o ambiție să fiu off-grid
Mă bate gândul să pun pe teren, care e spre sud și are pantă perfectă, vreo 1000 m2 de panouri.
Dar am făcut un calcul și aș câștiga din energia vândută 5000 euro/an, ceea ce e prea puțin.
KW/h de energie se vinde cu 0,21 lei iar cel consumat e 0,6 lei ( cu toate taxele).
Se merită doar dacă toată energia produsă e consumată, folosind rețeaua doar pentru „stocare”, ca să scăpăm de baterii.
Dacă o să mă mut permanent acolo mai pun și o eoliană că am vânt tot timpul, produc și noaptea.
Statul la casă nu e în planuri, așa că nu mi-am pus problema la modul serios și personal, dar salut călduros încurajarea folosirii energiei soarelui prin aceste fotovoltaice. Din ce știu și eu, costurile sunt încă foarte mari, chiar și cu subvenție, ceea ce e descurajant pentru mulți oameni, la fel și frecușul generat de interacțiunea cu statul, plus diverse alte complicații sau piedici ce pot apărea pe parcurs, dar consider că cine reușește să treacă peste toate neajunsurile și să le folosească cu succes dă dovadă de un extrem de bun exemplu și comportament responsabil față de planetă și mediu.
Aici m-ai nimerit. Stau la casa de 3 ani și în timpul asta am tot redus consumul de electricitate până la un minim posibil. Am numai becuri led, nu stau cu ele aprinse daca nu e necesar. Am automatizat aprinderea becurilor montate pe gard, noaptea vreau lumina care sa descurajeze hoții, in caz că se gândește careva să-mi fure bicicleta. Nu mai pot scade sub 200kWh pe luna, asta însemnând acum deja 140 lei, că a ajuns kilowattul 72 de bani.
Am făcut calcule peste calcule, sunt inginer electronist și știu care e treaba pe domeniu. Nu iese la calcul. Pare extrem de profitabil, dar nu e așa.
Să explic cum sta treaba. Un metru patrat primește cam 1000-1250W energie sub forma de fotoni de toate energiile, pentru simplitate se foloseste standard 1000W. Din ăștia, un panou solar, fie că e monocristalin, fie că e policristalin (monocristaline sunt mai eficiente decât poli, dar mai scumpe) convertește in energie electrică vreo 150-180W, cam asta e randamentul conversiei. Măsurătorile făcute pe mai multi ani arată că pe parcursul anului, deci media tuturor anotimpurilor, când variază energia primită, unghiul soarelui, etc, un metru pătrat nu are mai mult de 6 ore de lumina maxima, aia 1000W. Așa că, pentru a dimensiona sistemul, ca să obții energia produsă se înmulțește puterea instalată cu 6 ore și da kWh pe zi.
Exemplu de calcul:
– La performantele actuale, un panou are cam 250 W minim. 12 panouri vor avea o putere de 3kW, adică vor produce de-a lungul anului 3kW*6h=18kWh pe zi. Evident cu variațiile de rigoare datorita anotimpurilor, adică vara cam 8kWh/zi in jurul solstitiului, iar iarna cam 4kWh/zi in jurul solstitiului.
Bun, avem panourile pe casa, ce facem cu ele. Pai in timpul zilei, daca ai instalat un sistem OFF-GRID, adică neconectat la rețea, alimenteaza printr-un invertor DC-AC ce ai prin casa, frigider, aer condiționat, tv. De fapt, nici nu au nevoie de invertor, pentru că electrocasnicele astea cam merg acum cu un circuit de corecție a factorului reactiv și redresează AC in DC, deci merg și cu DC, daca legi panourile astea cam 6 in serie, să dea 6*40V=240V DC (electrocasnicele accepta până la 265V tensiune efectivă de AC, adică 374V tensiune de varf).
Problema e că daca nu e soare, nu exista electricitate. Ce faci noaptea? Noaptea consumi din rețea. Cam cat costa un sistem de 3kW? Pai cam 12 panouri chinezești a 700 lei bucata, înseamnă 8400 lei. Alea bune sunt 1000 bucata. Este echivalentul curentului pe 4.5 ani, la 7kWh pe zi cat consum eu. După 4 ani jumate ești pe plus, dar daca consumi numai curent produs de ele, care nu exista noaptea.
Aici ajung la sistem cu stocare in baterii. Calculezi cat cat consumi pe zi, eu de exemplu 7 kWh, apoi cumperi baterii care sa stocheze peste consumul tau. Bateriile cu plumb sunt ieftine și cam depășite, grele, iar daca vrei sa le tii câțiva ani trebuie sa nu le descarci sub 50%. Asta înseamnă că ții în casă o cantitate de baterii a căror capacitate nu o folosesti ca la telefon, până moare de tot. Ca idee, bateria mașinii are cam 50-55Ah și 12 V, adică 12*50=600Wh. Imagineaza-ti 10 baterii din astea in debara, abia ai 6kWh, din care poți consuma 3kWh când nu e soare. Mie mi-ar trebui dublu. O baterie de masina e cam 250-300 lei, dar alea destinate acestei utilizări sunt mai scumpe. Exemplu, o baterie Sorgeti de 105Ah costa 830 lei, ai nevoie de cam 6 pentru 12*105*6=7560Wh și costa 6*830=4980 lei numai ele. Ca idee generala, să știm cum stam, prețul acestor baterii este echivalentul a 6916kWh azi, adică în cazul meu, 7kWh pe zi, echivalentul curentului din rețea pe 2ani, 8 luni și 2 săptămâni. Ei bine, așa cum poți ghici, cam asta e durata de viață utilă a acestor baterii. Deci un sistem cu stocare ne costă echivalentul a 4.5+2.66=7.16 ani, dar bateriile ne țin cam jumate din timpul asta, urmând să cumparam altele și altele și altele. Concluzia? Numai bateriile costa cat echivalentul curentului in perioada lor de utilizare. Deci economic nu poate fi mai ieftin decât curentul din rețea.
Calculele sunt un pic diferite daca sunt utilizate baterii cu litiu. Astea țin 8-10 ani lejer, daca sistemul e dimensionat corect, dar și aici trebuie calculat bine, litiul e scump rău. Calculul arata un pic mai bine daca stochezi tot curentul produs in bateria masinii, că bateria nu mai intra la sistemul fotovoltaic. Problema e că atunci când e soare, nu e și mașina acasă, cu excepția weekend-ului. Nu am pun aici toate calculele, ci doar o estimare. Daca ai un sistem de 6kW putere, care produce sa zicem 36kWh/zi estimat, un minim de 25kWh/zi iarna, atunci în weekend aproape umpli bateria unui Chevrolet Volt (Opel AmperaE) care are 60kWh, sau clar pe cea a unui Nissan Leaf de 40kWh. Ideea e că un sistem din asta asigura suficient curent pentru mașina electrică fără să mai tragi din rețea. Un alt avantaj este acela că dacă ai un sistem de management performant, bateria mașinii poate alimenta casa pe timpul nopții.
Bun, mergem mai departe cu firul gândirii și facem un sistem ON-GRID, cum sunt majoritatea sistemelor instalate de firme acreditate. Asta bagă energie ziua către consumatorii din casa ta, surplusul îl bagă în rețea. Așa, perfect, doar că energia produsă de tine este cumpărată de rețea cu 1/6 din prețul cu care cumperi tu din rețea. Daca tu consumi sa zicem 3.5kWh din rețea noaptea și 3.5 kWh din sistemul de panouri in timpul zilei, atunci trebuie sa produci 6*3.5=21kWh pe care ii bagi în rețea, pentru a ieși pe zero. Asta înseamnă inginerește un sistem care produce 21+3.5=24.5kWh pe zi, adică un sistem cu puterea de 24.5/6=4.08kW.
Bun și asta, faci un sistem cu ceva mai mult de 4kW putere și cam ieși pe zero, dar după ce amortizezi prețul inițial. Estimativ pretul este de 18 panouri*700lei =12600 lei panourile pentru o putere de 4500W. La asta adaugi cam 4000-6000 lei invertorul, că e musai sa faci AC să poți băga în rețea.
Total minim 16600 lei, echivalentul a 23055 kWh azi, adică 3293 zile de consum la 7kWh/zi.
9 ani de curent. Plătești pe 9 ani înainte. Cine știe cum va evolua tehnologia in doi ani? Poate că panourile vor produce dublu și vor costa jumate in 5 ani, iar tu plătești încă la panourile alea echivalentul unui Nokia 3110 pe lângă un iPhone11.
Totuși, nu e rău, panourile astea țin 25 de ani daca nu da o piatra din aia cat oul de bibilică. Ce nu v-am spus până acum e faptul că sistemul tau ON-GRID nu da curent dacă e o avarie în rețea, că trebuie să fie decuplat sa nu electrocuteze electricienii care lucrează la retea. In principiu ai putea sa pui un comutator general care sa te decupleze de la rețea complet când e o avarie, să stai pe panouri, DAR…. aici e buba, când sistemul e ON-GRID … NU AI VOIE SA UMBLI LA EL!!! Din ce am citit până acum, sistemul tau fotovoltaic ON-GRID e parte a sistemului energetic și dacă umbli la el e pușcărie!
Remember uraganul Katrina, sau cum dracu s-a numit ăla de acum 2 ani când a ras Florida? Ei bine, americanii aia cu panouri pe casa puse de Solar City (firma înființată de Elon Musk si cumpărată de Tesla până la urma că era în probleme financiare) au stat fără curent până s-a reparat rețeaua, cam o lună. In timpul asta oamenii au plătit o rată la sistemul solar, fără să aibă curent în casă.
Postarea e lunga TLDR, tldr… dar cam așa stau lucrurile. La prețurile actuale nu e justificat economic sa pui pe banii tai. Cu reducerea aia ar merge, dar rețineți că un sistem minimal de 3kW costa 22300, din care pui tu 2300 lei. La peste 4kW pui mai mult, că na, e cu profit. Nimeni nu-ți face un calcul economic la sânge, iar ce am pus eu aici e estimativ, batman-batman, realitatea necesită niste coeficienți de ajustare.
Numai una și mă duc: remember acu doi ani când am avut 33 de zile consecutive in noiembrie-decembrie fara soare in București? Era atât de întuneric, încât cred că în perioada aia panourile nu au produs nimic.
Va pup!
Comentariu beton!57
Nu pot să cred că zic asta, da’ te pup și eu 😉 amical așea 🥴
Am cochetat cu ideea de a monta așa ceva acum câțiva ani. Nu rezulta ceea ce trebuie. Singurul sistem ce l-am văzut și m-a convins într-adevăr este unul combinat cu pompe de căldură și eoliene plus acumulatori de înmagazinare, sistem aplicat într-un rezidențial micuț de case.
A zis cineva de „deranjul” provocat acoperișului și construcției deja existente ?
Ia să vedem dacă va apărea până la finalul zilei și cineva care să spună că și-a pus, că folosește și să prezinte alt fel de calcule din care să reiasă că merită.
Vă salut respectuos.
Comentariul perfect! Chapeau! Curiozitate: ești în zodia racului? 😀
Ati remarcat ca am mai si gresit la cifre, fara a afecta calculul general, la productia de kWh pe zi vara-iarna am uitat sa inmultesc cu puterea, deci 8*3=24kWh vara si 4*3=12kWh iarna, pentru o medie de 18kWh.
Relativ la sistem combinat cu eolian si pompe de caldura, hmmm, e greu, necesita investitie mare. Eficienta e buna pana la urma. Ce presupune un sistem din asta? Pai energia electrica produsa fotovoltaic/eolian este folosita la incazirea in timpul verii a apei dintr-un bazin urias sapat in pamant la adancime de cativa metri. Nu o fierbi, dar o duci la 65-80 grade, daca bazinul e bine izolat e ok, nu are pierderi mari. Apoi folosesti apa asta sa incalzesti casa/casele prin schimbator de caldura combinat cu pompa de cladura. Pana la 50 grade transferi direct energia de la sursa calda la cea rece, apoi folosesti pompe de caldura ce merg pana la 5 grade temperatura apei din bazin. Se calculeaza cu caldura specifica a apei Cp (la presiune constanta), 4219 Joule(/kg*Kelvin)=1.1719 Wh/(kg*K).
Sa zicem ca incalzim apa din bazinul de acumulare la 65C si o racim pana la 15C, adica 50C diferenta de temperatura. Asta inseamna 1.1719*50*1000=58.597kWh pe tona de apa din bazin. Exceptand randamentul care e destul de bun dar nu trebuie neglijat, reiese ca la un consum de 120kWh energie pe zi de iarna pentru a incalzi o casa de 120m patrati avem nevoie de 2.04 tone de apa pe zi de iarna. Daca avem 5 luni de iarna, 150 de zile, e nevoie de 150*2.04 tone=306 tone de apa in bazin pentru o casa. CUm ziceam, trebuie tinut cont de randamentul pompei de caldura, care necesita energie electrica in principiu, pentru a extrage caldura din bazin si a o da in casa in calorifer. Un specialist in asemenea sisteme poate face calcule mai detaliate. Investitia e serioasa, e nevoie de un bazin mare, de peste 300 metri cubi, izolat fata de pamant la modul serios, nu stiu cata pierdere exista catre pamant.
Pana la urma vom utiliza singura energie disponibila gratis: cea de la soare. Cum o vom face, vom vedea in timp, odata cu evolutia tehnologica.
Smecheria asta cu debitezi in retea dar la a 6 parte din pretul pe care-l platesti cand iei din retea e de mare clasa si e din aceeasi categorie cu certificatele verzi care le regasim pe factura de curent.Mai pe scurt, lunar dam o suma in functie de consum care cica se foloseste pentru a stimula productia de energie verde.Adica noi platim pentru ca niste smecheri sa primeasca subventii pentru a -si face ferme de eoliene sau de panouri fotovoltaice iar apoi sa ne vanda curent la pretul de piata.E ca si cum la frizer i-am plati pe langa tuns si o taxa ca sa si faca o frizerie noua si acolo sa ne tunda tot la acelasi pret.
@Finch, ai dreptate, am făcut și noi calculele, nu e rentabil. Argumentul referitor la reducerea cheltuielilor, pe care îl folosesc cei care promovează astfel de tehnologii, este slab și poate fi demontat ușor. Să fi fost în locul lor, aș fi promovat cât se poate de onest și de insistent treaba asta – poluarea face din ce în ce mai multe victime, hai să facem ceva concret. (În Danemarca, de pildă, 30% din totalul energiei consumate provine din surse regenerabile, iar până în 2050 și-au propus să renunțe complet la combustibili fosili.)
Soluția „verde” pentru casa de la țară ne-a cam costat și nu avem așteptări de recuperare a cheltuielilor, însă ne-am dorit să consumăm cât mai puțin. Puț calibrat în urma unui studiu geo + hidrofor cu pompă + panouri solare + fosă septică ecologică asigură apă rece / caldă și evacuare fără a apela la sistemele publice de utilități, cu minimă poluare. Panourile fotovoltaice ar acoperi, parțial, și consumul de energie electrică.
Mai clar decat ai explicat nu se poate.
Si programul Rabla si acest program nu sunt destinate consumatorilor finali.
Sunt subventii mascate pentru baietii destepti (si din energie).
Didina, mulțumesc și mă bucur c-ai apărut! La acest gen de ”calcule” speram.
@Anduța, m-am referit exclusiv la situația actuală, referitoare la programele de subvenționare (cam anemică, părerea mea) a panourilor fotovoltaice din România, pentru clienții persoane fizice. Calculele celor de la Bloomberg și ale IRENA (The International Renewable Energy Agency) arată că prețul per kilowatt al energiei din surse regenerabile este în scădere.
Am o perioadă mai aglomerată, dar trece și (îmi) revin. Slash-ul de mai sus, de la „rece / caldă” e pentru tine, pune-l la colecție. 🙂
De salvat articolul asta. Vreau sa pun la tara si sa dau si pe retur in retea, pentru ca poti. Motivul pentru care nu am pus e ca interactionez cu vestitul stat si nu aveam pe cineva sa vina in varf de deal sa ma lege. Sigur Engie vine. De la ei mai sunt contracte in sat.
Am studiat, destul de atent, problema. Casa, constructie relativ noua 2008, cam 200mp utili, incalzire pe gaze, termostat ambient permanent (iarna) pe 22,5 grade. Ziua (10 ore/zi, L-V cand nu e nimeni acasa), centrala sta pe 16-17 grade iar seara cand ajungem acasa o dam din nou pe 22,5. Doi adulti + copil, ocazional socrii in vizita. Vara centrala produce doar apa calda, gen 150 RON/luna factura de gaze.
In paranteza fie spus, consumurile casei (cumulate) sunt putin peste, dar foarte aproape, de total costuri la un apartament de 80-90 mp, in conditii similare (2 adulti+1 copil).
Asa ca am incercat sa identific ce este diferit, ca si consum/impact, casa vs. apartament. Curentul, TV, telefonul, internetul, etc nu reprezinta mare lucru in buget (ma rog, nu e ieftin sau zero, dar facturile sunt in limitele in care consumi si daca stai la bloc) Asa ca am privit problema prin prisma costului cel mai mare, care e legat de consumul de gaze pe timp de iarna.
Plus ca centrala termica (la suprafata asta am o centrala de 32 KW, ceea ce este putin peste necesarul casei dar am preferat sa o iau mai mare ca sa nu mearga niciodata „fortata” la limita de sus) are deja o vechime si este posibil sa necesite inlocuire in 2-3 ani. Deci discutia electric vs. gaze avea un dublu sens. O solutie mixta, automatizata electric+gaz, nu intra in discutie din ratiuni de buget si spatiu.
Am discutat si cu o firma, din perspectiva de reducere a costurilor, varianta de a ma muta cu totul pe electric (panouri + acumulatori).
Raspunsul a fost 100% clar: niciodata, dar absolut niciodata, nu va putea functiona o centrala termica pe panouri/acumulatori. Si nici ieftin. In paralel, un prieten care are casa 2,000 RON in fiecare luna. Asta in timp ce eu sunt cu facturile de gaze la 800-1000 RON/luna de iarna.
Deci e clar – unu la mana, nu poti stoca energia necesara unei centrale de 32 KW (ma rog, poti dar pe termen foarte scurt) si doi la mana, iarna/noaptea, cand centrala merge cel mai mult, nu e soare si deci nu faci mare branza, tot de la furnizor consumi.
Da, cei 20,000 RON suna tentant. Dar nu e chiar asa (de aici nu am mai insistat cu analiza deci posibil sa mai vorbesc si prostii), avize, autorizatii, birocratie, eligibilitate (da, se pare ca nu e chiar pentru oricine), etc. Plus disconfortul unui santier – si in exterior dar si in interior – care nu dureaza 2-3 zile.
Concluzia personala, multumesc dar NU, cel putin nu acum.
Povestea asta suna periculos de similar cu ce am vazut la masinile electrice – o masina decenta, clasa medie, pe benzina, costa 20 K EURO asta in timp ce una similara, 100% electrica, costa 40 K EURO. Nu mai zic de statia de incarcare de acasa (minim obligatoriu, ca nu am timp sa stau prin parcare la LIDL cu ea la incarcat in fiecare zi). In tot timpul asta Marketingul zice ca trebuie sa fom responsabili, sa protejam mediul, sa facem … sa dregem. Pai fac sa EU, ca eu scot banii din buzunar si cheltuiesc DUBLU pe o fuckin’ masina. Care ma duce tot din punctul A in punctul B si, in plus, mai am si grija sa o bag la incarcat. Tu PRODUCATORUL, ce pana mea de efort faci, in afara ca o platesti pe Angelina sa se plimbe cu una prin oras ca e trendy asa. Si banii ii recuperezi tot din pretul de vanzare ca doar nu aduci banii de acasa.
O inteleg pe asta cu „VERDE”, pe prietenie cu mediul dar am o banuiala ca, asa cum se face totul la noi (vezi Prima casa … LOL), nu e pentru client, asa cum zice masinaria de marketing. Mai degraba pentru producatori/instalatori de sisteme din astea si cine o mai fi implicat in proiectul asta.
In viziunea mea, problema asta are o MARE fisura logica – imi pun panouri dar, cand nu le folosesc (noaptea) si consum energie teoretic regenerabila din retea ma va costa DUBLU fata consumul pe combustibili de origine fosila (gaze) sau, mai rau lemn/peleti/etc. Suntem intr-un paradox in care energia care poate fi (teoretic) obtinuta din surse regenerabile nu da rezultatele scontate sau genereaza disconfort in expoatare si/sau este mai scumpa decat pe fosili. Ceea ce e noaptea mintii si nu incurajeaza pe nimeni sa faca mutarea.
Comentariu beton!15
Bun, și acum, după ce am văzut calcule (nu mă pricep, dar bănuiesc că sunt destul de corecte) și nu prea e rentabil, după ce am stabilit (majoritatea) că unde se implică statul e manevră, țeapă, și se lasă cu bătaie de cap, am și eu o întrebare: de ce se poate la alții?
@Mihai, și nu numai el, zice că sunt prin Bulgaria, prin Italia, am văzut și eu prin alte părți. Care e diferența? Au costul energiei din rețea mult mai mare decât la noi și le convine să își pună panouri? Sunt mult mai ieftine aceste sisteme la ei decât la noi? Sunt ei mai proști și nu-și fac asemenea calcule? Au statele respective altfel de programe pe această parte, în așa fel încât să nu pierzi bani și să nu te umpli de nervi? Îi obligă? Poate e cineva în temă și mă poate lămuri.
@Ioane, păi cred că ne-a răspuns @Martalog, cel puțin parțial.
Poate ne explica cum are energie electrica moca 12 luni pe an, ca mie imi da cu virgula.
De fapt are 13 luni pe an 😜 A 13-a lună moka. Ce draw e cu adevărat moka pe lumea asta?
@Mihai, nu văzusem comentariile lui @Martalog. Ok, statul acolo a subvenționat 90% din investiție. Să zicem că și aici statul român va face la fel (ipotetic). Și mai departe? Ce facem cu calculele oamenilor de mai sus? Ei bat câmpii? Întreb fiindcă nu mă pricep. Ce au italienii în plus? De ce are sora lui @Martalog energie moca tot anul? Și aș mai întreba ceva: ce câștigă statul (oricare ar fi el) din asta? Doar aer curat, ecologie, chestii d-astea? Băi, mă lași? Undeva mai e ceva în plus care le permite italienilor (să zicem) să-și pună panouri pe case și ne împiedică pe noi. Un cost, o subvenție, niște fonduri, o afacere profitabilă pentru bugetul de stat pe termen lung, ceva de acest gen…
Adică vine statul și-mi zice „Bă, Ioane, îți dăm bani să-ți pui astea pe casă, și am scăpat de tine. Nu mai plătești energia electrică pe care ți-o dăm noi la ce preț avem chef, ți-o” fabrici” tu acolo.”? Ce îi iese lu’ statu’ la afacerea asta? Doar îngrașă temporar buzunarele unor firme, clientelă politică, și atât? Și, în 10 ani, după ce își pune toată lumea și dă Electrica și restul furnizorilor faliment, cu ce se alege statul? Hmm……..
Am vrut sa ma inscriu si eu si m-a oprit ,,al meu” (sic) dupa ce ma pregatisem mental de lupta cu sistemul. Mi-a explicat ca nus ce conditii iti impun astia (mi-a explicat in amanunt da’ nu pot reproduce ca nu ma duce capusorul), sa functionezi pe panouri minim 5 ani. Sa zicem ca statul te subventioneaza cu 20000 lei , eu mai pun vreo 2000 lei (si sunt convinsa ca pun mult mai mult). Apoi dupa 2 -3 ani cedeaza acumulatorii (sper ca astia sunt, dar v-am spus ca nu ma duce capusorul) pe care trebuie sa ii cumpar pt ca m-am obligat sa functionez minim 5 ani pe fotovoltaice , iar acumulatorii aia costa 3-4 mii euro, in functie de marimea instalatiei (si sunt convinsa ca in perioada in care vor ceda atatia acumulatori de la atatia fraieri prinsi in sistem, comerciantii vor ridica costurile).Ce economie faci daca la 3 ani trebuie sa scot din buzunar 3000 euro? Pai , imi cam anuleaza avantajele. Astfel incat, am hotarat ca vreau cateva panouri solare sa ma bucur doar de razele de soare cand e soare.
la banii aia nu-ti da nimeni si acumulatori
doar varianta ieftina
ce produci ziua in plus bagi in retea
Tarile Mediteraneene au, in primul rand, avantajul climei. Acolo nu ai iarna cu -20 grade celsius asa cum se intampla inclusiv in Bucuresti. Plus soare pe o perioada mai lunga din an. Deci raportul necesar de energie produsa de tine vs. necesar a fi consumat de la furnizor e clar in favoarea ta.
Al doilea argument ar (putea) fi legat de destinatia casei respective si asta merge inclusiv la bulgari. Daca e una de inchiriat / de vacanta, consumul mare este in sezon turistic, atunci cand ai si soare, deci are cumva logica. Iarna inchizi pravalia si oricum facturile sunt zero.
Al treilea argument – stiu clar asta din Grecia – majoritatea panourilor puse pe case sunt doar pentru incalzirea apei menajere, nu produc nimic altceva. Nu zic ca nu sunt si foto-voltaice printre ele, cu siguranta sunt dar ne intoarcem la argumentul nr. 1.
Pentru mine era cam scump dar pana la sfârșitul anului sigur aplic pentru cei 20.000 de lei care ar acoperi aproximativ 80% din costuri. Dacă îmi rămâne suficientă energie îmi cumpăr și o mașină electrică peste 2-3 ani. Curent și „carburant” gratis, nu ai cum să nu recuperezi investiția și încă destul de repede.
Deja e tarziu sa mai aplici chiar daca oficial a inceput in 9.09.2019 sunt toate ”luate”
Am depus la https://fotovoltaic.honest.ro/
care nu-s chiar onesti ca partea proprie incepe de la 2300 lei si in urma mai multor e-mailuri am aflat ca pot ajunge si la 4500 lei datorita neprevazutelor.
Pe urma ti se pune ipoteca pe casa pe 6 ani.
Ma si intreb in ce mod poti scoate peste 6ani ipoteca respectiva.
Am adunat toate actele iar pe parcurs am mai tot aflat informatii cat si costurile mele aferente.
Pe la anaf deja te ia la intrebari: Pentru ce-ti trebuie certificat, ca si asa avem mult de lucru!!!!?
Costrurile actuale medii lunare ale casei mele fabricatie 2014 sunt 380/lei (curent,gaz,apa,gunoi) inclazilre cu centrala pe gaz.
Le-am tot scazut si eu afland noi informatii. Izolatie exagerata in pod, izolatia soclului, becuri cu led, chronotermostat, etc
Mi-a facut si mie cu ochiul treaba asta. Numai ca in momentul in care mi-am aruncat ochii peste actele necesare in dosarul de finantare, mi-a trecut. Cadastru, intabulare, certificat energetic, mama, tata, ….am zis PAS. Si apoi, chiar daca as fi avut nervii sa adun toate hartiile, ar fi trebui sa daram acoperisul si sa-l reconstruiesc invers :)) am casa cu fata la nord.
Ca să vezi că și Europa asta e cu sus întors,locuiesc în Murcia ,España,una din zonele cele mai calde ale Spaniei ,cu foarte multe ore de soare ,cu temperaturi ce ajung la 50 de grade vara și ce să vezi , până anul trecut nu puteai face așa ceva ,de ce??? Pierdeau jigodiile de politicieni mulți bani pentru că ,majoritatea care au ieșit de la conducere sunt băgați pe aici Iberdrola care e cea mai puternică și altele mai mici ,atunci au inventat impozitul pe soare ,nu aveai voie să faci nimic dacă nu îl plăteai ,multe companii au pierdut bani pentru că în principiu s-au apucat de produs energie verde și când totul era gata ,Bam !!!!legea cu impuesto al sol , sí interdicții pentru particulari de a face așa ceva !!!
Au trecut 6 ani și acum se poate ,e o zona undeva in Castilla -La Mancha unde un orășel întreg nu plătește curent și din vânzările ce se fac localnicii primesc cadouri de Crăciun , și nu orice fel de cadouri ,televizoare șmechere , și electrodomestice !!!!
Concluzie ,se poate dar nu se vrea pentru că multe jigodii trăiesc ca niște regi de pe urma unor tehnologii învechite și nu vor să renunțe la Ciolan !!!🙄🙄🙄🙄
Noi avem panouri fotovoltaice de mai multi ani. Dupa o intreaga balbaiala din partea Electrica si plimbat aiurea prin mai multe birouri deoarece nimeni nu stia ce trebuie sa faca, intr-un final au montat un panou care nu stiu exact ce face, un an de zile n-au mai emis nicio factura, iar dupa aceea si-au amintit ca au regularizari de facut si mi-au trimis o factura de 3000 de lei. De atunci imi vin lunar facturi de 100-200 lei, in funcție de consum. Sfatul lor…sa folosim mai mult curent ziua, cand sunt panourile la capacitate maxima. (??!!!) Dar aici cred ca e vorba doar de incompetenta Electrica Transilvania si trebuie insistat si stat pe capul lor sa-si faca treaba. Nu stiu cum e cu alti furnizori de energie electrica.
Seară bună, lume bună!
Nu prea are legătură cu panourile solare dar mă veți ierta un pic!
Dar are legătură cu MV care a fost la Napoli, ok, nu cu el direct ci cu Napoli.
Azi la 10.04 ora Italiei San Gennaro a făcut din nou miracolul cu sângele. Pentru cine nu știe, toți napoletanii pe data de 19 septembrie așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă sângele coagulat al lui San Gennaro din Catedrală devine lichid. Ei iau aceasta ca pe semn bun.
Ave!
Poate un pic off topic dar pana la viitor ne mananca „sfintii”.
Ne-au scos in fata elefantul roz cu energia verde pe care ar trebui sa o „prosumam” toti timp de 6 ani si pentru care sa primim 0.2 lei/kwh.In acelasi timp sa platim toamna+iarna+primavara si in fiecare noapte 0.7 lei / kwh.
6 ani sa garantam ca instalatia functioneaza si produce, altfel NOI platim toti banii inapoi.
Nici bancile si nici companiile de telefonie nu au avut vreodata un plan atat de „istet” sa „isi atraga clienti” mai ales ca finantarea „programului” e publica si din bani europeni.
Revin la elefantul roz.
In prezent energia termica furnizata in Bucuresti e pe baza de gaz metan-fosil de catre toti producatorii
Adica Elcen produce cu o „tehnologie” din 1940 adica producere abur, aburul presurizat invarte o turbina care invarte un generator care produce energie electrica.
Aburul trebuie „racit” pentru a se relua ciclul.
Apa cu care se raceste aburul se pompeaza via Radet pe conducte in oras.
Pleaca teoretic pe la 80 grd. C si ajunge (ce mai ajunge pentru ca au pierderi/scurgeri de mii de litrii prin tevile vechi) teoretic la vreo 40 grd. C in punctele termice locale care prin reincalzire cu gaz ajunge din nou la 80 grd C (ar vrea ei sa aiba atat, la aceasta temperatura nu poti tine mana pe calorifer mai mult de 1 secunda)
Randament total consum gaz – energie termica maxim 10%.
Asta in conditiile care un utilizator de la bloc este aproape complet blocat sa se debranseze si sa isi instaleze o centrala termica de apartament (care au ajuns aproape la randament de 100% pe principiul ca daca sunt pierderi ele tot in casa ajung).
Dap de acord ard combustibil fosil dar consuma si polueaza cu CO2 cat un motor de masina echvalent 24 de kw. Sa ridice mana toti comentatorii de pe blog care au masini cu motoarer de 35 de cai putere.
Hai ca m-am suparat dar trebuie sa va spun ca de pe aeroportul Otopeni (bine ca nu am casa in zona) decoleaza un avion la 10 minute.
Un Boieng 737 (adica cel mai mic) consuma la decolare 15000 kg de kerosen si apoi 5000 kg/ ora de croaziera ( kerosenul este un combustibil mai prost si mai poluant decat motorina)
Echivalentul consumului unei decolari dvs. consumati cu masina dvs. un combustibil mult mai curat si cu arderi mult mai controlate (avioanele nu au catalizatori sau filtre de particule gaze arse)……in cca. 10 ani adica aproape toata durata de viata a unei masini.
Si am facut referinta doar la avioanele care decoleaza, nu si la cele care aterizeaza sau cele care tranziteaza care sunt mult mai multe.
Data viitoare vb. despre cat consuma si polueaza un vapor.
macar la ora asta am un cititor……chiar daca e ¨¨mana rosie¨¨ sper ca in timp sa inteleaga ca masina lui euro4 si centrala termica de acasa polueaza si costa global mult mai putin decat solutiile propuse de ¨¨omuletii verzi contemporani¨¨
15 tone de kerosină la decolare? De unde naiba ai scos cifra asta? O decolare durează 3 minute, atat stau motoarele turbofan în sarcina maxima, după care puterea este redusa la nominal. Poți să și auzi asta, după ce a luat 1000 m altitudine zgomotul motoarelor este redus la normal. Daca motoarele alea consuma 15 tone in 3 minute, atunci înseamnă că au un consum de 300 tone pe oră, adică de 60 ori nominal. Nu e posibil așa ceva, ar trebui sa curgă kerosen lichid din motoare și tot nu ar ajunge la debitul necesar.
Nu sunt specialist în aviație, dar am la indemana Wikipedia și acolo zice așa:
– motorul CFM56, cel mai folosit pe B737, are coeficientul TSFC (thrust specific fuel consumption) de 9.1-10.2 g/(kN*s) la nivelul mării și 15.4-18.9 g/(kN*s) la altitudine de croaziera, la 11 km. Forța de tracțiune statica este de 92-139kN, exista variante de motoare cu diverse puteri maxime.
Luam cel mai puternic motor, la decolare folosește forță maxima, 139kN, da? Atunci înmulțim TSFC cu forța și timpul în secunde și aflăm consumul de carburant. Deci 10.2*139*60 secunde=85068 grame/minut, sau 85kg/minut. Adică vreo 106.25 litri de kerosen, că are densitate 0.8kg/litru. Deci, in trei minute de decolare consuma cam 318.75 litri de kerosen per motor, 637.5 litri total. Asta e maximul posibil daca motoarele sunt duse la sarcina maxima.
Unde dracu’ sunt alea 15 tone? Unele avioane nici nu alimentează la plin pe curse scurte, nu e eficient sa cari combustibil, e greutate ce trebuie carata și mărește consumul. In general avionul e alimentat pentru consumul specific greutății totale pentru durata zborului, plus o rezerva de 30-40 minute, in caz că nu poate ateriza imediat, că e aeroportul aglomerat.
B737-900 are rezervoare de 29.666 tone kerosen capacitate și poate zbura 5460 km la 844km/h, adică 5460km/844km/h=6.46 ore. Consumul mediu este de 29.666/6.46=4.58 tone/ora.
I rest my case.
Eu as sintetiza asa acest topic cu energia verde: ” Cea mai scumpa metoda de a avea curent gratis”. Stiu ce vorbesc, mi-am instalat pe banii mei, fara subventii, de acum 10 ani.
Ideea in sine nu e rea doar ca pe langa cei 20k subventie de la stat trebuie sa contribui si tu semnificativ.
Ca remarca generala, desi articolul in sine e OK miroase de departe a reclama pentru o anumita companie. Nu o nominalizez.
Buna Mihai, eu am vrut sa iau legatura cu ei, asta am primit pe mail: „momentan nu mai primim solicitari noi”. Nu tu info data la care reiau discutiile, nu ca lista de asteptare… Doar hai, pa!
@Rai, da, am aflat eu de ce. Pentru că AFM-ul a blocat fondurile și, după bunul obicei al statului român, n-a comunicat când le va debloca. 🙁
Din toate comentariile aste de aici n-am vazut unul sa spuna cam cum e cu reparatiile la sistemul asta ca se mai strica una alta la ele.
Si nici reparatiile la acoperis ca spre deosebire de celul cabluri si invertori, acoperisul se strica sigur nu doar se „mai” strica. Si in cazul asta tre sa agnajezi firma acredicata on-grid sa te decupelze, sa dezinstaleze cupa care agajeci pe Dorel sa repare acoperiul si apoi firma de instalari sa repafa instalarea.