Mă gândeam la o chestie. De aerul condiționat nu se teme nici dracu’, în schimb, chiar dacă afară sunt patruzeci de grade la umbră, pune un român să stea undeva între două geamuri deschise, sau între două uși, sau (varianta cea mai nasoală) între o ușă și-un geam și l-ai terminat. Două ore mai târziu ajunge direct la urgențe, cu febră mare și sistemul imunitar la pământ. Ce să mai, ajunge pe jumătate mort.

Iar dacă cineva face greșeala să-l întrebe ce-a pățit, o să răspundă cu un glas stins, muribund:

– M-am nenorocit, am stat în curent.

Și niciun medic de pe lumea asta nu va reuși să-l convingă că n-are curentul absolut nicio treabă cu problema lui. O să se uite năuc, convins fiind că doctorul vorbește prostii sau îi vrea răul, doar știe el foarte bine, încă de când era mic, că nu există nenorocire mai mare decât statul în curent. De la ce te dor șalele, ă? Măseaua de la ce te ia? Și urechile? Nu tot de la curent faci otită? Ca să nu mai vorbim de cap care începe să te ucidă numai după câteva minute de stat în curent.

Sunt convins că poporul ăsta ar fi putut să cucerească lumea, încă de pe vremea dacilor, dacă nu ar fi fost nevoit să treacă Dunărea. Păi voi știti ccum trage curentul acolo, pe malul apei?

Ca să fiu sincer până la capăt, cică ar exista niscaiva studii care spun că pe aici prin jurul nostru, bulgarii, sârbii, macedonenii și muntenegrenii ar păți și ei nasoale daca stau între doua uși sau două geamuri deschise. Cert  e că, al naibii curentul asta, cum trece de Ungaria încolo, cum nu mai face niciun rau, doar pe-aici prin Balcani își arată colții și face victime mai multe decât bătălia pentru Stalingrad.

Ce voiam să vă-ntreb. Sunteți mulți pe-aici care v-ați stabilit de-aiurea prin lume. Nu ne ziceți și nouă cum stă treaba cu „trasul curentului” pe acolo pe la voi? Cum îi explici unui prieten neamț/olandez/spaniol/etc că nu poți sa ieși la bere pe motiv că zaci în casă copt de la cât curent ai tras dimineață?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA