Și dacă sunau sirenele, ce? Crezi că le băga cineva în seamă?
Pentru că am văzut argumentul ăsta la o grămadă de oameni, pentru că este pe jumătate adevărat (a se vedea românii care rămân iarna în câmp ignorând cu maxim dispreț avertizările de viscol și ninsoare) și pentru că educarea populației pentru situații de uregență este TOT sarcina autorităților, uite cum m-am gândit eu, cu cei doi neuroni ai mei, c-ar trebui făcută treabușoara asta.
De două ori pe an simulare de alarmă cu sirene. Simulare PE BUNE, simultan, fix la aceeași oră în toată țara. Și când zic „pe bune” înseamnă că în momentul în care auzi sirenele, lași tot ce faci (inclusiv raportul ăla în excel, deosebit de important, la care muncești de două zile), urmezi instrucțiunile pentru evacuare și te duci în cel mai apropiat loc care ar putea constitui un adăpost solid.
Apoi, ca să ma asigur că lucrurile într-adevăr se fac, eu stat român, aș trimite oameni pe teren pentru verificări prin sondaj ca să văd dacă societățile comerciale respectă simulările și aș da amenzi imense firmelor care le ignoră suveran. Și când spun „imense”, spun că ar fi atât de mari încât patronii, CEO-ii și executiv managerii ar fi primii care și-ar goni angajații afară. Și uite-așa s-ar evita eventuala: „mai dă-i în plm cu alarmele lor”.
Desigur, orice simulare ar fi apă de ploaie dacă n-ar fi anunțată din timp și agresiv pe toate canalele media și online. Așadar campanie susținută pe radio, tv și interneți până te asiguri că află toată lumea ziua, ora și minutul simulării care va urma.
De ce de două ori pe an? Păi o dată vara și o dată iarna. Știți, în țara asta, ca să citez un fost președinte, iarna nu e tocmai ca vara. Una e să alergi spre un adăpost pe gheață sau prin zapadă de 78 de centimetri, cu bocanci în picioare, și alta să baletezi gingaș, ca un fluture grațios, în sandale.
Și uite-așa repetă onor autoritățile trebușoara asta până devine automatism și când auzi sirena, te ridici și fugi să cauți cel mai apropiat loc unde știi că ești in siguranță.
Cam ăsta zic eu c-ar fi minimul necesar de măsuri ce ar duce la procente mai mari de oameni care ar conștentiza că urmează să se întâmple ceva nasol și s-ar pune la adăpost, în loc să se uite nepăsători în zare și să cânte un cântecel vesel.
Păi atunci trebuie să începem cu altceva ca să ajungem să: „te duci în cel mai apropiat loc care ar putea constitui un adăpost solid.”
De două ori sirena în condițiile în care n-ai unde să te duci e ca aia cu semnele obscene din trafic şi pumnii arătați pe geam şi când se dă malacul jos din maşină tu te blochezi în a ta şi te uiți DOAR în față. Palid.
Comentariu beton!33
Fix așa! Practic, cam 18 milioane de suflete ar trebui să aibă unde să se-ascundă…
cât de cât ordonat. că la buluceală ne pricepem toți.
Comentariu beton!22
Mai simplu de atât nu se poate. Sper din suflet ca vreo minte luminată aflată în vreo funcție de conducere să-ți citească blogul și să aibă un insight.
E o logică în ce spui, repetând și exersând anumite situații, acestea devin automatism – și, da, oamenii chiar ar știi ce e de făcut în situații extreme.
Aș mai nuanța eventual asupra situațiilor particulare, de exemplu ești în câmp deschis și fulgeră sau este cutremur/ vjielie, ce e cel mai sigur de făcut. Sau când ai în grijă copii și e nevoie să-i securizezi mai întâi pe acestea.
Hai, cred că visez, chiar m-am imaginat că ar fi posibil așa ceva 😀
„Sper din suflet ca vreo minte luminată aflată în vreo funcție de conducere să-ți citească blogul și să aibă un insight.”
Uhm, ai scris pe bune? Adică tu chiar crezi așa ceva?
Comentariu beton!14
Vera, in mod evident, visam 🙂 La cum stau lucrurile, chiar nu e posibil. Mi-e ciuda doar ca e atat de simplu. Bine, nu avem adaposturi, dar intr-o situatie de urgenta, exceptand cutremurul, propria casa e un adapost rezonabil.
@Vera, speranța moare ultima. Dar, da, nici io nu cred așa ceva. Deși domnu’ ministru al culturii mi-a fost coleg de birou, de exemplu.
@Mihai eee, păi aşa, señor, mai cu viaţă azi. Un licăr de speranţă rebegită tot mai e acolo. Să-ţi trăiască, la mai mare! 😀
Si după ce faci promovare media agresivă,amenzi da’ din alea uriase pentru firmele care considera că excelu’ sau strânsu’ șaibei sunt mai importante ca pielea șerbului.Si amenzi si pentru iobagu care hlizeste fasolili in loc să-si puna rectu in vizuină.
Comentariu beton!25
Si e greu bă,in loc sa dai 500 lei pe tigari sau băutură sa dai anual banii astia pe niste rații,conserve,o trusa medicala cat mai dotată,două baxuri de apa si o butelie cu arzător.Sa le ai in casa ca nu se stie.Asa ziceau si evreii cu nu are cum sa facă nea Hitler asa ceva si au sfarsit inghesuiti in cuptoare.Nu am obsesii din astea de Bear da’ imi place sa am tot ce-mi trebe sa ies primu’ pe usa.
@Mihai, orice s-ar face în sensul educației populației ar fi super. Dar să fie simplificat și de bun simț, cam ce zici tu, cu exerciții practice că la teorie suntem ași. Importantă este viața oamenilor. În acest moment există planuri de intervenție pentru situații de urgență. Catastife care atârnă kilograme. Eu de exemplu, sunt responsabilă să „evacuez” calculatoarele de pe un întreg nivel. Încă nu îmi este clar dacă trebuie să mă adăpostesc pe mine sau să salvez aparatura. După tragedia din „Colectiv” am solicitat expres onor conducerii să ni se facă o instruire practică pentru evacuare în caz de incendiu. Încă se lucrează la asta. Da, și ce mai zice @Edelweiss.. Amenzi și pentru cei care își văd de treburile lor în loc să participe la exercițiu. Și pentru cei care ignoră avertizările salvamarilor. Tot așa, foarte mari, să fie motivaționale.
@Mona,
N-am înteles prea bine, cum adică să le ”evacuezi”? Să le iei în brațe și să fugi cu ele?! 🙂
Presupun 🙂 ca exercitiu practic nu am făcut, doar m-au înștiințat. Cam toți avem diverse responsabilități de salvare a bunurilor, unul salvează mașinile, unul arhiva, cei mai voinici tehnica grea. Nu delirez, e pe bune. Scrie în planul de intervenție pentru situații de urgență. Io le-am spus să mă pună la respirația gură la gură da’ nu corespund :0
Comentariu beton!17
@Mona,
În condițiile astea, în caz de cutremur e clar că nu scapă nimeni viu de-acolo…
Trebuie un pic nuanțat: educarea asta să fie gândită la nivel de individ. Altfel tot se va găsi cineva care să zică: “Mie nu mi-a zis nimeni!” Aaaa…şi amenzile popularizate. Cu riscul unor procese! După 3-4 cazuri d-astea să vezi cum îşi fereşte lumea viaţa şi portofelul…
Îţi place sau nu: 0 0
de ce ai face treaba asta? suntem peste 7 miliarde pe planeta asta, peste 20 de ani se preconizează că vom ajunge la 9 miliarde… lăsați selecția naturală să funcționeze după bunul ei plac.
adică da, facem simulări, pregătiri, etc, dar cine nu respectă indicațiile, foarte bine. moare. atât de simplu. mecanism de autoreglare a dimensiunilor populațiilor. se întâmplă peste tot în regnul animal.
(cred că nu îi place cuvântul „regn” (obscen de altfel) și mi-a băgat comentariul la moderare :))))))
Nooo… Şi la mine tot aşa a fost cu moderatul ? Eu gândeam că e de la dislike-urile de ieri! ?
@VictorR e de la “poPULArizate” ăla, zic io. ?
@Sabina idem “populațiilor”
ahahahaha, am intrat in moderare, duhhh
Îţi place sau nu: 0 0
Comentariu beton!11
@Vera, ești criminală! Îmi place de tine de mor! :))))
@Georgian Mulţumesc! Mă abţin din răsputeri să fiu criminală. În afară de insecte, un puişor de găină şi-un boboc de raţă, n-am alte victime pe conştiinţă. Oricât de tentată aş fi.
Offf, am deschis răni vechi. RIP Goguţu, îmi pare rău că te-am călcat pe gât. 🙁
@Vera, sunt sigur că Goguțu a murit fericit…Dăcât rană dă cuțât mai bine rană dă iubit…ăăăă…dăăă călcâi pă gât… Asa cum discutam și ieri, asa i-a fost soarta.
Nu știu dacă este chiar așa simplu. Salvamarul, pompierul etc au datoria să salveze vieți. Chiar dacă ție ți se rupe de pericol și îl ignori.
@Mona mie mi se pare nedrept ca salvatorii să piardă timpul cu dobitoci care ignoră reguli elementare (gen plecat pe drumuri înzăpezite), când se pot îndrepta spre alte cazuri (bolnavi/gravide blocaţi în case).
Nedrept este și să își riște viața pentru genul ăsta de iresponsabili. Dar asta le este meseria. Ca șacalii ar sări lumea pe ei dacă nu s-ar urni în toiul iernii să îi salveze pe cei înzăpeziți. Șapte ape nu i-ar mai spăla. Mai știi cum comenta un proaspăt salvat de viscol? Anul trecut, parcă. Au fost transportați cu nu știu ce camion al armatei. Doar șenilatul ăla putea trece pe acolo. Omu’ nostru se plângea că sunt transportați ca vitele.
Jesus titifucking Christ, poporul ăsta se mai face bine vreodată?! :/
Eu încă ii am întipăriţi pe retină pe javrele alea de „bărbaţi” care jucau rummy în casă, la căldură și jandarmii le deszăpezeau satul.
Care senilat ?
Era un jaf de camion cu prelata de patruj dă ani
S-a dat imediat ordin să se facă căldură ,oamenii au adus de-acasă care un arzător, care o butelie ,că a apărut in presă
Îi durea fix in pulă pe maharii din IGSU că salvatorii stau în frig dooj dă ore să scoată oamenii din zăpadă
Vorbeați de empatie ieri
Păi p-ăștia îi doare in cur de proprii subordonați și voi vreți empatie pentru victime
Ha,ha,ha !
@Colonele, nu despre empatie este vorba ci de propria iResponsabilitate.
Nu toată lumea e iresponsabilă
Exact ca in Timișoara
Unii au fost prinși in zapada ÎNAINTE să se închidă drumurile
Și ce faci? Îi întrebi care e responsabil și care nu ?
Văd că toata lumea se gândeste la victime, la ăia care intervin se gândeste pulea
@Mona, datoria nu inseamna sa-mi risc eu viata ca sunt altii idioti si au riscat inutil. Daca ma obligi sa vin sa te salvez atunci vreau sa am dreptul sa te rup cu bataia dupa ce te-am salvat. Sau sa am dreptul sa te amendez daca nu asculti cand iti spun ca nu ai voie sa intri in apa pe steag de furtuna sau sa pleci pe munte cand e vreme nasoala. De ce sa am doar datoria de a te salva si sa nu am si mijloacele de a te impiedica sa faci o tampenie prin care imi pui si viata mea in pericol?
Comentariu beton!15
:Rupi cu bătaia o pulă
La două noaptea te imbarci frumos in camionul de mai sus, cu butelie de-acasă și un bidon de ceai din banii tai și te duci la mama dracu ,unde un idiot și-a târât nevasta și cei trei copii, să-i scoți din căcat
Azi, ca si-atunci nu există bani decât pentru salarii,combustibili și energie
N-avem bani pentru materiale de curătenie, becuri sau piese pe la mașini
Și totusi in iarna trecută n-am auzit un singur om care sa injure pe aia care au fost salvați
Nici macar unul
Colonele, tocmai asta e problema. Aia care salveaza fac asta din pasiune si au prea mult bun simt, iar cretinii aia care se pun in pericol sunt JMekeri si nu invata nimic din toata povestea. Ei doar vor povesti la o bere ce viteji au fost si cum au venit niste fraieri sa-i salveze. Cu atitudine pasiva nu se schimba nimic.
Mihai, ce spui tu e corect, dar pentru asta ar trebui ca sirenele să existe peste tot și să funcţioneze şi să ai adăposturi solide și suficient de încăpătoare. În acest moment sunt doar vise umede, niciuna dintre condiții nu este îndeplinită.
Înainte de educarea populatiei nustiuce să facă, n-ar trebui să se stabilească adaposturile alea sigur mai întâi ?
Și implementat asta: https://m.youtube.com/watch?v=GaSOC-EW9Gg ?
M-am intrebat dacă Robu ar fi fost anunțat cu o oră inainte ce ar fi putut să facă ? Să trimită oameni cu megafoane pe strazi, să sune sirenele ca să ce?
Să transmită un mesaj la vreo televiziune sau radio local ?
@Colonele Da, toate cele enumerate de tine. Dacă in campanie ştiau să trimită oameni să latre la megafoane din diverse maşini, acum de ce nu puteau? Plus tv/radio local.
Cine mama dracu se uită/asculta tv/radio local ?
De-aia am pus linkul cu EAS, asta intrerupe toate frecvențele tv/radio dintro anumită regiune-localitate
Mai trebuie și oameni de meserie, cine știe că inspectorul general al IGSU n-are treabă cu intervențiile la dezastre și cu intervențiile in general, el venind de la direcția Control, că Arafat e specialist in medicina de urgență și nu in situațiile de urgență, că un om care trebuie să te salveze și care trebuie să știe vreo zece meserii e platit mai prost ca un gardian public din comuna X, că tehnica e uzată fizic si moral , că se pleacă la un incendiu cu un om pe masină in loc de patru
Și despre multe altele….
Comentariu beton!11
@Colonele dai pe orice canal, naţional/local, dar dai. Baba Floarea vede la Cucuieţii din deal tv şi le anunţă şi pe alte babe şi tot aşa, măcar telefonul fără fir să funcţioneze.
Dar nu canalul de anunţ contează, se găsesc soluţii în 5 minute şi 3 mişcări. Voinţa lipseşte. Nu face nimeni nimic. Pentru că încă nu au descoperit cum să-şi tragă bani dintr-o acţiune civică fundamentală.
În cinci minute câți pot fi anunțați?
Altceva vreau sa să spun:
Anu trecut guvernul tehnocrat, de largă inspiratie democratică, a facut UN SINGUR dosar de achiziție cu fonduri europene
Cu ce credeți? Cu asta : http://www.romaniacurata.ro/proiectul-de-la-ministerul-fondurilor-era-dedicat-sri-desi-acesta-nu-era-nici-macar-eligibil-ce-ne-spun-faptele/
Nu cu bani de EAS, sau spitale sau scoli . Cu bani pentru SRI
E vorba de domnu Ghinea, ăla care l-a debarcat pe naivul de Shordan
Bani sunt, intotdeauna au fost, depinde pă cine lăsăm să bage gheara
…si ambulanta vine cu o singura asistoanta (fara medic) desi tu anunti un posibil infarct si care inainte de a cobora din masina spune : ,,,aaaa…asta e mort, ce sa-i mai fac yo?”…caz trait in familie, ala mort avea 42 de ani iar salvarea neechipata a sosit langa victima dupa sotia acestuia ,care a reusit sa ajunga la locul faptei inaintea salvatorilor…apropo, victima a avut putere sa dea 2 telefoane inainte de a muri, unul la salvare si unul sotiei…despre ce vorbim noi aicea? Voi credeti ca va functiona ceva in viitorul apropiat? Pe bune?
Comentariu beton!11
Eu îți spun că pe hartie totul funcționează perfect
Luati și citiți concluziile super-coafate ale exercitiului ,demonstrativ-electoral, de anu trecut
Deci a fost un EXERCIȚIU anuntat cu două săptămâni inainte
Și totuși …..
http://mobil.bihon.ro/#!mobilenews/detail/1727118
La tara e simplu. Se bate clopotul e biserica intr-un anumit fel. Tot satul stie.
Eu zic că putem începe iarna asta cu filtre puse la ieşirea din localităţi. Ai minori/gravide/animale în maşină, faci cale intoarsă in oraş. N-ai minori etc., atunci toti adulţii semnează pe proprie răspundere că îşi riscă oasele pe un drum în necunoscut. Cine a trecut de filtru, ura şi la gară, nu se duce nimeni după ei.
Eu aş lăsa orice urmă de comoditate şi aş ieşi cu copiii în zăpadă de 1 m şi viscol până la nuş ce adăpost, doar ca astea mici să înveţe să respecte genul ăsta de evenimente. Zic eu că e un gest raţional şi responsabil din partea mea.
Comentariu beton!12
@Vera, acum câțiva ani a fost o ninsoare puternică, orașul meu a fost declarat oraș închis. Nu se intra, nu se ieșea. Și taman’ atunci sună neamurile, că vor să vină în vizită. le explicăm situația, le povestim ce și cum, nexam. Au înțeles că nu vrem să îi primim. Suntem dezmoșteniți 🙂 Bineînțeles că s-au pus pe drum, ne-au comunicat peste ceva timp că nici nu era dracu’ așa negru cum le-am spus noi.
@Mona, sorry to say, dar sunt idioți. Şi nici măcar nu era vreo urgență, veneau în vizită. Jesus!
Știu. Cam așa și cu cei care se aruncă în valuri că doar nu o să le strice concediul un steag amărât.
@ Vera Bine spus ”până la nuş ce adăpost”. Nimeni nu știe unde este adăpostul, pentru că nu există.
@Xenopol Daca e dracu’ aşa negru, iau copiii în spinare şi mă duc la metrou, că am staţie la 500 m de bloc.
@Vera Ziua merge, dar noapte stațiile sunt închise. Dar România este o țară deosebită și orice calamitate se va întâmpla ziua, eventual după orele de serviciu.
Frumos.
Prin vară umbla administratorul prin subsoluri să vadă starea adăposturilor ALA.
Blocul vecin e dotat cu așa ceva…
Ghici ce?
Boxe, boxute, grilaje metalice sudate, cheia la nu’ș ce locatar, rezerva pierdută de ăhăăă mult timp….
Cum intri in adăpostul ALA? Chiar și in situația in care el există.
Sunt unele inundate de-a dreptul, sau cu noroi, gunoaie, etc.
@Miki comparativ cu alea inundate, măcar alea cu boxe sunt relativ ok, locatarii le întrețin cât de cât.
Or fi întreținute, dar încearcă tu sa intri peste bicileta lu’ala micu, zacusca lu’ mam’mare si lada cu scule a lui meșterică, daca ai cum. E ca si când ai merge pe un hol proaspăt spălat cu femeia de servici de față 🙂
@Papi exclus! Românul nu-şi lasă bunurile în afara boxei, totul e în boxe, sub lacăt (avem şi noi subsol cu boxe). Şi zacusca lu’ mam-mare pica la ţanc, zic io 😀
Pă mine ma interesa damigeana cu țuica de la țară
Așa da ! Să tot ai dezastre
@Papi, priveste si partea buna a lucrurilor. In caz de calamitate, fugi la subsol si ai ce manca – zacusca, dulceata, bulion etc.
Raționamentul tău este perfect dar pornește de la o premisă greșită. NU EXISTĂ ADĂPOSTURI. În caz de cutremur, de exemplu, trebuie să te duci în adăpost sau undeva unde să nu-ți pice ceva în cap. Având în vedere aglomerația de blocuri din București, unde s-ar adăposti populația Bucureștiului?
Este ca și cum ai spune mâine că dai amenzi uriașe pentru cei care parchează ilegal (nu pe zebră, ci pe trotuar). În cazul ăsta ori iese cu revoluție și te dă populația jos – că trebuie să ridici 90% din mașinile din București, ori te apuci cu 5-6 ani înainte și faci 1.000.000 locuri de parcare cu plată.
Nu pui căruța înainte boilor. Faci adăposturi și apoi exerciții.
Comentariu beton!12
@Xenopol, man, în caz de cutremur te duci la adăpost DUPĂ. Și după s-ar putea să nu mai aibă cine să se ducă la adăpost.
Mihai, ai uitat ceva: grădinițe, școli, licee. Da, știu, sistemul de învățământ actual are ca scop principal îndobitocirea copiilor, dar…Vă aduceți aminte filmul „Polițist la grădiniță” cu Arnold și exercițiile de evacuare pe care le făceau? Să mor dacă am participat vreodată, în 23 de ani de instituționalizare (școală+grădiniță+liceu+facultate) la vreun exercițiu de genul ăla!
4 ani de grădiniță până acum la piticii mei – nimic pe parte de prevenție cu vreo două excepții când a venit un polițist și le-a explicat chestii rutiere.
Cam așa stă treaba. Dacă nu ne intră în reflex anumite chestii de mici, când ne mărim e cam greu. Dar avem manual de religie. Asta e excelent. În cazul în care vin ceva calamități sau alte evenimente neplăcute, tot copilul va ști să-și facă cruce și să aștepte să vină prietenii imaginari să-l salveze. Cam ca babele alea din imaginile cu furtuna de zilele trecute.
Comentariu beton!16
@Ionut, fix la Polițist la grădiniță mă gândeam și eu și, mi-am adus aminte cum făceam în generală( comuniști, ce să facem) educație rutieră.
Venea milițianul ăla cu mănușile lui cele albe și până la coate, și ne povestea cum și câți copii au fost accidentați pt că nu au trecut pe zebră. Mi-a rămas întipărit pe neuroni. Și mai erau patrulele rutiere formate din pioneri.
Așadar, eram educați de mici. Așa ar trebui făcut și pt educarea populației pt calamități.
@diabolic, și la noi în școală s-au făcut cursuri de educație rutieră și după ce ne-a explicat un polițist ce și cum, am dat un test. Cei care am trecut testul am format o echipă care avea grijă de ceilalti elevi la traversarea străzii pe trecerile de pietoni din jurul școlii. Am făcut și eu parte din echipa aia. Aveam și echipament format din centură albă, mănuși lungi albe și un mini indicator cu STOP. Mie mi s-a părut distractiv și mi-a folosit mult la școala de șoferi că am învățat semnele de circulație încă de atunci.
Milițiancă ?
Se numeau patrulele școlare de circulație
@Anouk, nu ar fi mai bune orele/cursurile de educație rutieră,calamități sau sexuale, „dăcât” orele de religie?
@diabolic, eu nu am în principiu nimic cu ora de religie. Doar că mi se pare anticonstituțional ca la școală să înveți DOAR religia ortodoxă și din aia doar aberații și rugăciuni.
@Colonel, daaaa….patrula școlară de circulație!
@diabolic, exact. Se facea asa ceva in scoala generala. Plus adultii aveau parte de ceva alerte. Nu stiu daca-ti mai aduci aminte dar mai sunau alarmele prin oras pe timpuri si tin minte ca ai mei parinti imi spuneau ca au avut alarma si totul se oprea. Era o simulare de evacuare si adapostire. Acum se mai face fix pl. Nu mai exista deloc responsabilitate, dar absolut deloc. Si da, aceste lucruri se fac inclusiv in scoli.
@Ionut, evident că se pot face multe. Eu m-am limitat să zic cum ar fi să facă ceva eficient și pe termen scurt.
Buna dimineața! Eu am mai prins la școala niște lecții despre ce sa faci in caz de cutremur, accident, incendiu, cu simulările de rigoare, nu au fost multe dar mi-au fost de folos de câteva ori. Scoala ar fii un bun început.Acum nu știu dacă a fost așa peste tot sau am fost „”material didactic” pentru școala de pompieri din zona!
anuntate??¿¿ lucrez la o rafinarie unde miercurea la ora 10 porneste testul de alarma. nimeni nu tresare. a fost relativ de curand un test cu evacuare personal, anuntat… pe hartie totul ok in realitate nimeni nu a percutat…
Ha! Și eu mai am câteodată idei de-astea! E atât de simplu dacă vrei!
Dar cine să vrea să facă asta? Ăștia nu sunt în stare să repare clădirile alea despre care știu deja că o să cadă la primul cutremur. Cine să umble să verifice că adăposturile sunt funcționale și libere? Și cine o să verifice, pe bune, că se respectă exercițiile de alarmare de care spui?
Legea spune că atunci când construiești un bloc trebuie să prevezi un adăpost ALA și parcare (un loc pt fiecare apartament și câte două locuri pt apartamente cu suprafața mai mare de 100 mp). Chiar ți se pare că se respectă regulile astea?
Salvarea noastră o să fie manualul de sport! Acolo vom găsi răspunsul la toate problemele noastre!
Alarme ? La noi ? Controale ? Amenzi ? Doar la cei ce nu au călcat în kkt in ziua aia sau nu au pile la cine trebuie, poate…
Până la alarme pentru situații cataclismice, ar trebui alarme de astea mai simpluțe: controale la plătit taxe, la plătit amenzi auto, la tăiat copaci, la curațenie și eficiență in spitale, la munca la negru, la respectrarea de contracte cu statul (termene si calitatea muncii), la reparații străzi, la marcaje rutiere, la prețuri nejustificate la produse si servicii, la SĂNĂTATEA oferită de produsele alimentare din ce in ce mai sintetice, la calitatea materialelor de construcții, la asistații sociali, la absolut toate rasele îmbogățite fără justificări contabile… etc. Sunt foooarte multe domenii…
Exemplu: bă, de azi până…luni verificăm cum s-au făcut împăduririle in toată țara. Ai tăiat și nu ai plantat de 10 ori mai mult, glonț ! Ai tăiat prea mult, glonț ! Ai tăiat de unde nu e voie sa se taie…glonț ! In concluzie, țara se face bine doar cu…glonț ! Sau amenzi grase, pentru pacifiști…
Apoi vedem dacă mai e nevoie de alarme la meteoriți…
Comentariu beton!12
Tot aștept așa ceva!!! Românul se civilizează NUMAI și NUMAI cu glonț.
La cât sunt de instruiți românii în caz de situații de urgență, cred că panica era mai mare și cu consecințe mai grave dacă se porneau sirenele.
Sau se anunța că în cinci minute vine nustiuce tornada
Cred că erau sute de morți
Unii plecau acasă, alții de la amantă, alții la amantă
Înseamnă că cretinul de Robu e genial
Cred că mai întâi ar trebui dezvoltat instinctul de conservare. Ăla care ține în viață câinii vagabonzi dar care a dispărut cu desăvârșire la mare parte din populație.
Așa, încet și rar, ca să le intre în cap.
Gen, Cââând traverseeezi straaada, asiiiigurăă-te! Cââând plimbi copilul îîn căăăruciooor, uită-te că mai suuunt capaace de canalizaare liipsăă. Nuu te maai juucaa cu dobeermanul veciinului!
Hai sa o punem si asa : 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.
Buun ! Ce faci ? Fugi in adapostul subteran . Vine cutremurul sau tsunami-ul peste tine ! Ori te ineaca ori iti pica blocul in cap.
Iesi din casa ! Vine uraganul sau bombardamentul sau cutremurul. Un rahat tot iti pica in cap.
Intri in casa ! Puii mei e cutremur sau incendiu sau alta „fericire”. Odata erau alarme diferite pentru fiecare calamitate iar la scoala ne invatau ce sa facem la fiecare tip de sirena.
Acum nu mai ai decat una !
Ce faci ?
Poate baga o alarma de Oprea sau Dragnea ! Macar stim unde-s vamile !
@Bogdan, păi alarma la Draqnea sună deja, dar e pe o frecvență pe care se pare că n-o aud destui.
Nu imi vine sa cred ce citesc. Tu vrei sa faci simulari din astea iarna? Pe frig, poate si pe viscol? Nu ai inima deloc. Mergi la locul tau si gandeste-te la ce ai facut. (Ca sa nu mai zic ca vara ar fi bine sa faci simularile astea in Grecia).
@mihaela, iarna n-am șanse, ă?
@Mihai, cred că ai șanse dacă le spui că se dau sarmale și băutură gratis la adăposturi. Dacă pui și niște icoane pe pereți, succesu-i garantat.
Nicio sansa. Adica da, dam vina pe autoritati, dar din locusorul nostru caldut. Daca totusi avem treaba la 800 km departare pe cod portocaliu de viscol, statul sa puna mana sa dezapezeasca drumurile, nu sa sune sirenele.
Romanii functioneaza pe principiul „nu mi se intampla mie sau neamului meu”, nu ma intereseaza. Fereasca incalzirea globala, sa i se intample lui sau neamului, ca atunci e prapad si rauri rauri de acuzatii, in timp ce alt consort sta si se uita…ca de, nu ii s-a intamplat lui.
Romanii uita repede si apoi se complac. In „romanii” sunt inclusa si eu.
Dezinteresul e total, peste tot.
Pur si simplu, de la un eveniment la altul, se uita ce s-a intamplat si se merge pe credinta ca a doua oara nu mai fulgera in acelasi loc.
Si uite ca in Mexic i-a traznit cu cutremur puternic de 2 ori, la distanta de mai putin de o luna.
Vorbim de amenzi parca sunt iadul pe pamant.
OK. Nu dai amenzi…ca poate-i prost si nu se prinde, da-l faci de rusine peste tot pe romanul ala de ramane sa faca poza si beleste ochii in fata calamitatii. Ca vad ca romanii se feresc sa se faca de rusine. Il mediatizezi peste tot, il faci de cacao peste tot…afise si afise cu prosti. Liste si liste…ca listele cu mortii de la alegeri.
Sa stie ceilalti pe cine sa ocoleasca.
Cumva, ceva trebuie sa mearga.
Exagerez acum. Dar serios vorbind, chiar asa romanul nu e in stare sa gandeasca un pic? Trebuie sa vina cineva cu biciul si sa-i dea directive, altfel nu se scoala din fata furtunii ca el are grataru plin de mici?…si de ce sa se ridice, ca-i ia locul altu?
Ca daca e asa….fuck…dar degeaba suntem daci :))))))
@Kittygreeneyesbitch, fix cu amenzi și sancțiuni educi oamenii. Sper că nu îți imaginezi că în țările occidentale este altfel. Te gândești bine dacă ești dispus să plătești câteva sute de euro doar ca să parchezi mașina aiurea. Pentru amenzile neplătite poliția face vizite la domiciliu, de regulă în weekend. Și este greu să găsești scuze, pentru că au inclusiv POS și îți tipăresc chitanța pe loc. La ultima acțiune de genul ăsta au raportat o rată de recuperare a datoriilor de peste 70%. Se poate, dar cineva trebuie să își miște curul din birou și să muncească.
Nu stiu ce sa zic de amenzi. In strainatate tine, in Romania se tiganeste lumea.
:))) Eu una am patit-o in autobuz, nu aveam abonamentul la mine, m-au prins controlorii si imi scriau amenda. Eu, linistita, asteptand cu banii in mana, si din senin o doamna si un nene se iau de controlori mai sa-i linseze … :)))) ca de ce ii scrieti fetii amenda, scandal in toata regula. Pana am intrat eu in cei doi si le-am zis ca vreau amenda, ca m-au prins si este corect sa o platesc, ca am bani. Se uitau aia din autobuz la mine ca la un extraterestru.
Daca asa scandal fac oamenii pentru o amenda in autobuz, care culmea nu e nici macar a lor…
Romanul gaseste o scuza, o ruda care lucreaza pe unde a luat amenda, o cunostinta..o treaba…doar doar nu o plateste.
Sa fim seriosi, la noi s-ar putea sa mearga doar cu biciul si cu tragerea in teapa…
Nu stiu cum sa se faca sa mearga si la noi.
Tu vrei să facă autorităţile ceva??? OMG! Să-ţi dau un exemplu: peste drum de mine e o cazarmă abandonată, de pe care , la furtuna de duminică au zburat ţigle în toate părţile. Multe au rămas atârnate de streaşină. Am sunat la primărie, nimeni nu părea a şti ce e de făcut. Fiu-meu s-a enervat şi a pus o sfoară cu un anunţ de avertizare. Azi au venit de la primărie şi au luat sfoara cu anunţul!
@GabiI, sa zica mersi ca nu l-au amendat pentru afisaj in loc nepermis 🙂
Pe principul „nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Grrrr!
Ideea ta e foarte buna. De undeva trebuie inceput cu reeducarea populatiei. Si in general romanii reactioneaza la sanctiuni. Daca le iei din bani atunci o sa iasa cu zambetul pe buze la astfel de simulari. Degeaba ne plangem ca nu avem adaposturi. Daca vrei sa traiesti faci pe dracu-n patru si gasesti un loc sa te protejezi. Rupi si portile de la metrou si intri in subsol.
In plus, exista firme care se ocupa de securitate/protectie in munca si vin prin companii sa te invete ce sa faci in caz de diverse. Oamenii astia ar putea fi dusi si prin scoli, cateva ore pe luna, pentru educarea celor mici.
@Mihai.O mica intrebare:care este cel mai apropiat adapost de locuinta ta?Sti unde este?Intamplator eu stiu.
Asta trebuie sa ne educam noi,nu trebuie sa vina autoritatile.In rest,jos palaria pentru articol!
Si o mica constatare:acum se exagereaza…..mi s-a anulat o programare la medic(facuta de la sfarsitul lui iulie),pe motiv ca e posibil sa bata vantul si ii e frica doctoritei ca nu mai poate sa plece acasa.Deci a decis sa nu mai vina deloc azi la munca
Si daca se fac simulari unde ne ducem? Sunt adaposturi? Stie cineva unde sunt? Ok, la bloc exista ceva subsol. Dar la birou? Am noroc, suntem la cca 200 m de metrou? Dar restul piperei?
La noi in firma se fac simulari de alarma de incendiu. De 2-3 ori pe an. Pe bune, cand suna alarma toata lumea se incoloneaza frumos si o ia in ordine pe scari si de ducem in parcare. Fiecare departament/etaj are locul lui de adunare, colegu’ responsabil face prezenta. Cine lipseste e cumva identificat: in concediu, plecat cu treaba in afara sediului, etc. Se face pe bune. Acum cateva luni alarma a sunat fara sa fi fost anuntat vreun exercitiu, toata lumea a lasat excelurile si a iesit afara. Se declansase alarma nu mai stiu din ce motiv.
De facut, se poate face, dar unde ne ducem?!
Si la mine la firma se fac exercitii pe bune…multi chicotesc (mai putin cei care sunt implicati direct, adica cei de la PSI), si imi dau seama ca in cazul unui ,,ceva” pe bune ar fi naspa pt ca daca din varia motive nu am auzit ca este exercitiu, auzim alarma, ne speriem dar nu percutam sa evacuam, intai ne uitam unii la altii, deschidem usile, intrebam colegii de la alte birouri ce si cum …cred ca ar fi foarte bune exercitiile bianuale in toate structurile dar din cand in cand ar trebui si cate o neanuntata pt a vedea reactia oamenilor…s-ar verifica daca oamenii au invatat ceva. In 1989 am prins un cutremur in Romania, la ora 12-13, si desi stiam ca nu am voie sa fug pe scari (cel putin asa spune teoria) , am privit uluita cum 200 de oameni din pavilionul meu de munca fug spre iesire, dupa o mica ezitare am intrat intre ei si am rupt-o la fuga…constienta ca este gresit ce fac…eram la etajul 1 si am simtit pt prima oara in viata mea cum podeaua cladirii a intrat in vibratie din cauza cadentei pasilor celor care fugeau, podeaua era ca un sarpe urias si se unduia sub picioarele noastre ( e acelasi motiv pt care un pluton nu are voie sa bata pas de defilare pe un pod). Adica daca nu ne-a omorat cutremurul , noi toti in prostia noastra puteam darama podeaua …efectul de turma va functina mereu in conditiile in care nimeni nu te invata si nu te obisnuieste sa respecti anumiti pasi.
Hahahaa,@Mihai V acu ceva zile mi-ai trântit-o că sunt un idealist incurabil.Na uite că a venit momentul să ți-o întorc!!Pe cine vrei să educăm? Pe vaca de la mine de pe facebook care posta plină de revoltă că i-a căzut plopul pe casă și a rămas fără curent și două postări mai jos dădea share la un spectacol de stand-up comedy?Pe boul căruia furtuna i-a spulberat terasa și a doua zi posta un clip cu farse luat de pe net?Educația se face de pe băncile școlii,când mintea e deschisă : educație rutieră,vine nenea polițist și te învață cum să te asiguri când treci strada și că decât să îti iei un pumn în barbă suni la 112 ,vine nenea pompier și te învață ce să faci când ia foc casa ,vine nenea de la smurd sau nenea doctor și te învață ce să faci când curge sânge.Noi la școală în 2017 avem doar oră de religie și tu vrei exerciții de alarmare a populației,când sunt cozi la pupat de moaște și pelerinaje la mormântul sfinților mamii lor?Când în 2017 tu faci slujbe să vină ploaia în loc de un sistem de irigații?Când ministrul educației vorbește agramat și nu știe că eroare și greșeală sunt sinonime?Vrei o țară ca afară?Amenzi și biciul pe ei.Dă putere poliției să aplice legea ca la carte ,indiferent cine e măta sau tactu.De ce e mai bine afară?Păi hai să exemplificăm la modul concret:ieri Doamna a coborât la aprozar să cumpere cele necesare unei spectaculoase ciorbe de conopidă.În aprozar patru englezi beți ghips,doi tipi și două tipe făceau scandal și dădeau cu picioarele în lăzile cu fructe și legume și îl înjurau pe săracul marocan care era ascuns după pult .Doamna mea a intrat a luat cele necesare ,s-a conversat sau mai bine zis insultat cu englezoii,a ieșit din aprozar a scos telefonul (mi-a recunoscut că a avut o dilemă,nu știa pe cine să sune :pe mine sau la Poliție)a sunat la Poliția Națională și în 33 de secunde au apărut două mașini de poliție.Luat englezoii,cătușe și băgat în mașini fără drept la comentarii..Deci,stimabile Domn Vasilescu,atunci când Domnia Dumneavoastră va asista la o scenă asemănătoare în țara de baștină ,puteți cere educarea populației pentru situații de urgență.
Comentariu beton!11
Ia să fac eu un update la situație: după cum, probabil, ați aflat, azi, la ora 17:00 se închid școlile din cauză de vânt și alte grozăvii care or să se abată asupra mândrei nostre capitale în jur de ora 19:00. Deci, azi, între ora 16:45 – 18:30, haosul în cartierele Bucureștiului va fi maxim. Părinți, bunici, bone, toți isterici și panicați, vor descinde în școli și grădinițe pentru a-și lua odraslele. Dacă taifunul așteptat vine cu vreo juma’ de oră mai devreme decât a fost anunțat, toată populația asta speriată va fi pe străzi, în parcări, în jurul blocurilor etc. adică fix acolo unde nu ar trebui să fie în caz de apocalipsă.
Cum, printre ăștia voi fi și eu, fiindcă, na, se închid școala și grădinița, și n-am ce face cu plozii, deși aș prefera să-i știu acolo, promit să vă țin la curent cu desfășurarea ostilităților pe linia Bd.Timișoara – Moinești- Oitu…ăăă….asta…Bd. Iuliu Maniu. Dacă atacă nemții, e jale. Dacă ne apărăm noi, la fel.??
Cum estimez că voi fi prin jurul blocului când uraganul anunțat va atinge cote maxime, am pariat pe balconul de la etajul 6, scara 10 că va ateriza fix pe mașina mea sau pe propria-mi căpățână. Nevastă-mea insistă cu tencuiala de la etajul 11 și geamurile vecinului de la 5 (nu are termopane, săracu, și le uită mereu deschise). Rămâne de văzut. Revin.?
Nu vor fi chiar toți în intervalul respectiv pe străzi. Pe unii i-au chemat de la 15.30 să își ia copiii 😉
@Mira, ei, cum să nu fie? Păi, își iau odraslele la 15:30 și, până la 18:00, când e anunțat fericitul eveniment, se duc cu ele în mall. Hai, măi, ce naiba! Locuiești în București? Dacă da, imposibil să nu fii de acord cu mine. Dacă nu, crede-mă pe cuvânt. ???
În București voi fi și eu pe străzi cu copilul. 🙂 Puțin mai devreme sper, nu de alta dar am și patruped de scos la plimbare înainte de vâjul ăl´mare. La mine în zonă cred ca se vor opri la terasa la Mc sau Kfc. E strategic amplasat blocul, între cele două ca să aibă copiii de unde alege :)))))
Măi, Ionut, tu ești serios?! Cum adică n-ai ce face cu ei și preferi să-i știi la grădi?! „Isterici și panicați”? Pe bune?!
??????
@Vera, această măsură luată de capetele seci este inutilă și imbecilă atât timp cât nu sunt suplimentate mijloacele RATB, metrou, nu sunt rutieri în intersecții etc. O măsură luată din panică pentru panicați. Atât. Și da, aș prefera ca grădi și școala să fie niște clădiri mai sigure decât dărăpănătura mea de bloc din ’81. Dar nu sunt.
Am lucrat ceva ani pe vapoare de croaziera. Saptamanal faceam simulari. Simulari in caz de foc la bord, furtuna, poluare chimica, urgenta medicala, etc. Nimanui nu-i placeau dar nu comenta nimeni ca fix la capitan ajungeai sa-i spui de ce esti tu nemultumit in viata :).
Cu cat erai mai vechi cu atat iti crestea responsabilitatea.
Eram responasibili unii de altii si toti impreuna de pasageri.
Am facut un curs intensiv de doua saptamani 2h/zi. Cum sari de la mare inaltime sa nu-ti rupa vesta gatul, cum lansezi barcile la apa (si pneumatica si celalata), cum asezi pasagerii in barcile de salvare, cum intorci o barca pneumatica daca se rastoarna. Am facut practic toate astea-si mult mai multe (am condus o barca de salvare pe ocean, etc).
Ce vreau sa zic ca e un sistem destul de bine pus la punct. Sigur ca in caz de furtuna situaia se schimba cu panica si toate cele. Dar facand asta saptamanal, ani de-a randul, ceva ceva tot ramane in capul tau.
@Maria, exact. Care sunt usile rezistente la foc, care nu lasa sa treaca apa in caz de scufundare etc Erau simulari in care lasam barcile la apa (general emergency) dar si simulari doar pt membrii echipajului (crew emergency).
Ha! Te au ascultat cei de la Inspectorat. Primesc mail de la gradinita copilului ca au primit avertisment de potop si sa mi iau copilul pana la 16, in conditiile in care la oraa 19 se inchide gradinita. Bucurestiul e insorit si respecta avertizarile….?
Eterna şi fascinanta Nebunie!
Ideea e bună da’ n-ai cu cine, n-ai cu ce, breee…Sirenele sunt înfundate, nenea Autoritatea se mişcă ca(să)racu Maicăl Gecson, stânga unu, dreapta doi, macarena din Băicoi, sambe şi sârbe de la noi…
Şi un să se ducă cetăţenii din romanul lui Zaharia Stancu şi ăilalţi de unde a pornit răscoala din ‘907, la capelă? Sunt greu de bacalaureatizat şi este mulţi oameni proşti în şareta conducătorilor.
Sunt bune şi amenzile plus un bici peste buci ca bonus dar personajele din tablourile lui Grigorescu se vor urni greu şi vor uita uşor. Nici sinistrul Ţepeş plus Rasputin şi Jack Spintecătorul la un loc nu pot drege mioritica zestre milenară din zerul adeneului.
Sunt gata să alerg în pielea goală, cu două sirene în braţe şi una pe umăr, de la Piaţa Romană până în Piaţa Victoriei în spatele lui 381 dacă se va schimba ceva în educaţia şi mentalul colectiv secolul ăsta.
N-am sa las linkul direct, pentru ca am convingerea ca atat gazda cat si participantii la discutie pretuiesc intimitatea, nu-si doresc expunere si nici intruziunea fiescui de pe net. Pentru asta exista Facebook. Nu zic ca frizeaza geniul, dar un bun-simt, multora lipsa, si o minte limpede in formularea asteptarilor, cu siguranta da.
„La felul nostru de a fi nu prea folosesc avertizările. Adică funcționează, probabil, la cei care oricum sunt conștienți și prudenți de felul lor. La ceilalți nu. Vezi problemele cu salvamarii – lasă-mă, băi, în pace, n-am strâns un an bani să vin la mare ca să stau pe mal, fac ce vreau – cu înecatul aferent după și cu suduitul „autorităților care „nu fac nimic” să potolească valurile sau să-l scoată teafăr pe viteaz din iadul acvatic. Idem la salvamontiști. Sau la cod de viscol și ninsori puternice, când pornim, totuși, la drum și după aia zbierăm că ne-am înzăpezit în zone și condiții în care nici plugul nu intră, că avem copii mici în mașiinăăă, nimeni nu face nimiiiic…demisia, demisia.Cine și ce să-ți facă, dacă pentru fiecare lopată de zăpadă îndepărtată se prăvălesc din cer alte zece?
Să disociem puțin. Una-i să fii avertizat – în măsura în care meteorologia poate, la nivelul ei de acum, să prevadă producerea unui fenomen, și alta-i ce poți să faci, odată avertizat. Tu, persoană fizică, poți să stai pe cur în casă și să speri că vei scăpa, cu acareturile tale cu tot. Dacă te prinde avertizarea afară sau la drum lung, nu știu în ce loc sigur și în timp util te-ai putea adăposti. Ce să fi făcut tânărul șofer, odihnească-se în pace, peste care s-a prăvălit nenorocita aia de poartă? Câtă lume s-ar fi gândit că aia poate să cadă? Există, din păcate, o fatalitate, un „ceas rău”, neșansa de a fi în locul nepotrivit, în momentul nepotrivit. La mine, aici, s-a stârnit furtuna foarte brusc. O femeie mergea pe stradă – o fi fost la vecina în povești, a văzut că vine vreme rea și s-o fi grăbit să ajungă acasă. Asta putea să însemne și 10, 20 sau 50 de metri. La mai puțin de un metru în fața ei s-au prăvălit niște țigle de pe acoperișul vecinului meu. Au zburat și țăndări s-au făcut, până în mijlocul străzii. Doi pași dacă ar fi făcut mai repede, n-ar fi avut scăpare, că ar fi pocnit-o în cap. Am văzut asta pe geam, auzisem huruitul și zgomotul de țigle sparte, m-am speriat că-s de pe acoperișul meu, că vecinul din stânga e foarte aproape. Femeia a scăpat cu spaima, dar putea să nu..Chestie de secunde. Ce ar fi putut face primarul să evite așa ceva? Da, dacă meteorologii anunță autoritățile că e groasă rău, cel mult pot fi pregătiți cei de la ISU să intervină cât mai eficient și să fie spitalele pregătite. Pentru „după”. Oricât de cinic ar suna.
Aialaltă chestiune ține de dezastrul din administrație, de autorizații și avize date pe șpagă, de construcții mizerabile, fușerite de dragul câștigului cu orice preț. Asta-i crimă cu premeditare. Dar nu se leagă de faimoasele „avertizări”. Chiar cu două-trei ore înainte dacă știi că urmează, nu te poți ține cu dinții de acoperiș să nu zboare sau să fugi repede să ancorezi mii de copertine și panouri puse de futu-i pomana, la plesneală. Pentru asta ar trebui judecată aspră, pedepse pe măsură și dracu mai știe ce.
Rămâne să sperăm că avem zile și vom scăpa cumva. Natura-i tot mai turbată și ne va veni de hac, avertizați sau nu.”
Intru și eu acum în timp ce s-a creat deja isteria cu „cod galben / cod portocaliu”. Sper că mă mai citește cineva și nu s-a băgat toată lumea prin adăposturile special amenajate puse la dispoziție de către oficialități! Ce? Nu există adăposturi?!? Bisericile milostive își închid porțile când începe furtuna ca sa nu le cadă icoanele de pe pereți, asa cum s-a întâmplat la Timișoara?!?! Băi, terminați-vă (dacă ați început ceva, bineînțeles) fir(e)-ați ai hăulea de cârcotași. Acum, on topic, eu sunt de părere ca educația asta trebuie începută prin mass media, în școli, în marile aglomerări de clădiri de birouri. Încet, încet ne vom adapta schimbărilor climatice, asa cum s-au adaptat și dinozaurii. Sau asa cum spune un mare clasic in viata: POCĂITIVĂ ISUS VINEEEEEE!
@Georgian, bisericile nu își închid ușile ca să nu le cadă icoanele, ci ca să respecte tradiția. Legenda spune ca în Timișoara datează încă din 1989.
@didina, exact! Și atunci au închis porțile Catedralei în timp ce oamenii mureau pe scări. Nu am vrut să mai aduc în discuție „legenda”, aia mi se pare o chestie mult prea serioasă în timp ce comentariul meu a fost mai ironic…
Mai e mult până departe, măi dragilor ??
Pe la radio se aude că înalte fețe bisericești îndeamna poporul să se roage împotriva vijeliei ce-a sa vie asta seară prin București.
Mai e puțin și ajungem ca americanii, să punem ventilatoarele împotriva vântului (mă rog, după caz: la ei era uragan, dar mai puțin contează detaliile astea). ??♂️??♂️
@Vick, americanii erau pregătiți să tragă cu arma în vijelie….dar atât îi ducea capul…
Da’ de ce să-i mai educi? De ce atâta chin? Legea selecției naturale e cea mai bună. Un om în minus, niște resurse în plus. Să-ți bați capul cu toți, să le porți de grijă?! Cine e prevăzător, are cât de cât creier sau mai știu eu ce își face oarece provizii: pături, lanterne, apă îmbuteliată, alimente conservate sau cu termen mare de valabilitate, o trusă medicală minimă, tablete de ciocolată, o lanternă. Pentru că nu știi când vin vremuri căcăcioase. Rezervele le poți roti, consumi în timp din ele și le reînprospătezi… dacă lași pe principiul că e plin supermarketul…..să vad când ajungi la ele în caz de ceva. Nu te țin o viață, dar te pot ajuta pe moment.
Imi aduc aminte „masurile” care trebuiau luate in caz de atac nuclear din armata….musai sa te asezi in pozitia culcat cu spatele la explozie….sau aia mai buna tot din armata „baza mi s-a incurcat parasuta de rezerva de cea principala …care e procedura de urgenta”….baza ii spune „repeta dupa noi …Tatal nostru care esti in ceruri….”
Și dacă vine un atac real când faci tu exercițiile alea anunțate din timp? Nu că nu s-ar mai fi întâmplat.3 tonuri de alarmă: unul de exercițiu, unul de război și ultimul pentru nenorociri precum cutremure (deși nu prea le poți depista dinainte), furtuni și altele. Să le învețe ca pe tatăl nostru din școală și aia e.
Nu înțeleg miștourile legate de avertizarea dr vreme rea. Eu mă duc să-mi iau copiii acum, le bag în casă, le furajez, le distrez, mai gătesc, mai spăl o zdreanță, mai ținem un ochi pe geam să vedem natura cum se dezlănțuie, stuff like that. Nu înțeleg aruncarea asta în derizoriu a alertei de furtună. Ne-am &@%}¥ pe noi că nu suntem avertizați, acum că suntem, ne întrecem în văicăreli și glume proaste. De ce?!
Adrenalină.
@Comisare ți s-au terminat Moetu’ și vrăbiuțele și acu’ îți cauți senzații tari în furtună? ?
Fiindcă ne stă în caracter!??? Pe mine m bufnește râsul doar când mă gândesc că drumul școală – acasă, vreo 2km, pe care în weekend îl fac în 10 minute, iar în timpul săptămânii la ore de vârf în 45 de minute, azi o să-l fac în 2 ore. Aaa, da, și subscriu la ce a zis @Colonelul mai sus……adrenalină, suspans, ne place să trăim periculos.?
@Vera, chill femeie! Acum când știm ce ne așteaptă, suntem mai relaxați. Vom avea de ce să ne văicarim după aia pentru că oricât de avertizati vom fi, noi tot nepregătiți suntem!
@Georgian ei da, abia acum sunt chill! Am parcat copiii în casă și o friptură în cuptor. Sunt pregătită de furtună! ??
@Vera, eu îți propun sa scoți dopul vinului ala roze pe care îl ții la rece pentru „ocazii”. Pentru ca meriți, vorba Loreal. 😛
@Georgian Nu consum nimic cu grade când am copiii. Şi nici n-am rosé (mă dau şmecheră că ştiu cu Alt233 😛 ), dar e obligatoriu să remediez situaţia. Orice femeie care se respectă are un loc special în frigider pentru un rosé.
@Vera, dacă ai nevoie de consiliere, dă un semn. Este păcat să fii luată pe nepregătite.
@Vera, la kaufland e rose in sticlute mici, de 250 ml daca te stii nebautoare si ti-e mila sa deschizi sticla mare pt un pahar pe saptamana/luna. Au si proseco si vinuri spumante (inclusiv d-alea cu fructe). Si vin alb si rosu. Eu am facut ceva provizii. 🙂
E grele cu adăposturile. Soluția e beton. De fapt adăpostul e și gata făcut la boxă. Numai că puțini și-au mai curățat și deparazitat boxa, după ce au murit ăi bătrâni de la țară și nu mai are cine culege via să aducem vinișorul la boxă.
Și la sate majoritatea au beciuri.
Mihai, tu zici bine. Mai greu cu aplicatul. Constientizarea populatiei sa se faca exact ca pe timpuri, din scoala. Oricum suntem pe drumul cel bun, avem religie, deci da doamne sa nu cada drobul de sare.
Da. N-ar fi rău. Știi că în orașul în care locuim noi se face exercițiu de alarmare în prima miercuri, la ora 11 parcă, a fiecărei luni? Dar, numai ca să se verifice dacă sună sirenele. Ee? Pas cu pas, măi!
bun si noi avem adapostrui anti ceva?
subsolul blocului? fugi ma cu prostiile. in caz de cutremur cade tot blocul pe tine.
nu avem adaposturi
nu avem nimic
americanilor le-au luat mii de victime pana sa faca ceva. la noi au murit cativa, fie-le tarana usoara.
Mai sunt 3 minute și ați belit-o!
Muahahaha
Îţi place sau nu: 0 0
Pornohaci, tu eşti vericule? Iar trollezi? :))
digi24: „A început furtuna” ?
Io cred că furtuna asta nu-i românească. Prea e punctuală ?
digi24: „În capitală furtuna e în toi”
Fraților, sunteți bine? Hai să facem prezența 😀
@Gabi F., 🙂
Ah well, Gabi Firea = the girl who cried „wolf” ?
E cumva prea devreme ca să întreb cum ați petrecut de furtună????
Și acum eu ce fac cu cele 10 kile de mâncare și șaptișpe sticle de apă pregătite pentru apocalipsa anunțată de incapabilii ăștia? Da, știu, ar fi trebuit să le consum în cele 2 ore și 30 de minute petrecute în trafic la începând cu ora 16:00, când tot orașul alerga după cai verzi pe pereți.
Aia e, ce prevenție, ce exerciții, ce instruirea populației? Hai să creăm isterie în masă pentru 15 minute de ploaie și vânt, și am rezolvat treaba. Păi, d-aia nu bagă nimeni în seamă avertizările astea. Fiindcă sunt făcute la mișto.
@Ionut, io m-am uitat la GOT. 🙂
@Mihai, eram la non-stop când a început ploaia. Uitasem să-mi cumpăr țigări. Am vrut să iau vreo 5 cartușe, în caz că își ia zborul magazinul, dar când am văzut ploicica asta de vară, am renunțat.?
@Ionut, sper c-ai luat macar trei.
@Mihai, am luat doar un pachet. N-a vrut tanti vânzătoarea să-mi dea mai multe pe caiet, că dacă mă prinde ‘temperia p-afară și mă zboară pe autostradă, ea de unde își mai recuperează banii?Degeaba i-am zis că ai mei acasă, când fac baie, stropesc mai mulți litri de apă pe metru pătrat decât ploaia asta. N-a vrut să mă creadă.
Te-ai căcat pe tine de frică, recunoaște! Că numa-n fața morții te-ai hotărât sa te uiți și tu la got 😀
btw, îți place?
@Ionut, eu m-am calmat imediat ce mi-am adus copiii în casă. Am trebăluit, am făcut friptură şi-am mâncat-o, am navigat pe ‘ternet, am negociat chipsuri şi cereale cu dictatoarele.
Firea şi-a bătut joc. E clar că n-o mai crede nimeni data viitoare.
@Vera, eu eram nervos din cauza traficului, a orelor de muncă pierdute aiurea (chiar aveam treabă), a faptului că i-am întrerupt pe pitici din activitățile lor de la școală și grădiniță, și toate astea pentru o ploaie și nițel vânt.
Iar Firea a demonstrat din nou, pentru a nu-știu-câta oară anul ăsta, că are capacitatea uimitoare de a bloca un oraș de 2 milioane de locuitori cu deciziile ei tâmpite. Nici ISIS nu cred că s-ar descurca așa de bine.
un Ionut a murit strivit de un copac, si nu a fost furtuna aia la care se asteptau toti.
Haide, si daca venea furtuna si nu eram anuntati cum a fostla Timisoara, era mai bine?
Eu zic ca bine ca a fost bine, a fost o usor si am stiut cu totii.
Vezi că mâine o sa cadă drobul de sare și o să fii dată afară. Unde e furtună.
Io te-am anunțat!
@Mihaela M, între a anunța populația, a învăța populația ce trebuie făcut în urma anunțului, și decizia imbecilă de a închide școli, de a trimite oameni acasă de la muncă, de a crea panică și haos fără un plan bine pus la punct, e o mare diferență. Urăsc extremele. Iar madama asta e la a doua tentativă de genul ăsta după ce a închis astă iarnă școlile pentru niște fulgi de zăpadă. Aaa, da, mulțumesc pe această cale și celor de la rutieră care lipseau cu desăvârșire din toate marile intersecții din cartierul Militari.
Deciziile astea radicale bazate pe nimic și care paralizează activitatea unui oraș sunt mult mai periculoase decât furtuna în sine.
Iar retarzii ăia de la ANM, dacă nu sunt în stare să facă diferența între fenomene naturale de intensități diferite, să se ducă dracului acasă, că nea Neculai din vârful dealului ghicește vremea mai bine decât ei.
De asemenea, aș dori să mulțumesc și oligofrenilor de pe net care „aveau ei un prieten la ISU/primărie/poliție etc. care le-a zis că o să fie mai rău decât la Timișoara”. Doi retarzi d-ăștia mi-au zis chestia asta azi, fără să știe unul de altul.
@Vera
Io n-o credeam nici până acum 😀
@Ionut, eu am făcut un garden party! Vânt doar puțin cât să fie bine și aerisit, grătar, licori diverse…..abia acum m-am băgat în casă.
Care pe unde stați și cât de nașpa a fost pe la voi?
Io, zona eroilor – a picurat veo 5-10 minute. Vântul … mă umflă râsul… 😀
La mine, spre bucurestii noi a dat grindina.
Care pe unde stați și cât de nașpa a fost pe la voi?
Io, zona eroilor – a picurat veo 5-10 minute. Vântul … mă umflă râsul… 😀
Militari, vânt destul de puternic dar nu ca în alte dăți, 10 sau 15 minute de ploaie cu ceva grindină. La ora asta e bulevardul Iuliu Maniu animat ca ziua.
Io urmăresc digi24, mă cac pe mine de râs, pare că irma+ katrina+ andrew s-au luat de găbița