Și? V-ați întors de prin concedii și vacanțe? Păi atunci nu facem și noi o chestie utilă azi? Lăsați și voi aici niște ponturi să mai afle oamenii cum stau lucrurile prin lumea asta. Dar lăsați și cu bune și cu rele, că aici nu suntem pe Facebook unde totul trebuie să pară perfect.
Bref, dacă aveți chef, poate ziceți și voi pe scurt: îmi doresc să ziceți:
- pe unde-ați umblat;
- cu ce-ați ajuns acolo și dacă existau variante mai bune de transport;
- ce v-a plăcut;
- ce nu v-a plăcut (știu, știu, v-a plăcut absolut tot, dar faceți un efort);
- ponturi legate de transportul în comun sau altfel de infrastructură de care v-ați lovit la fața locului;
- ce restaurante sau orice alte chestii de interes ați descoperit și credeți că ar fi interesant de menționat;
Nu e obligatoriu (știu că juma’ de Românie e liberă azi), doar că informațiile furnizate de voi vor fi indexate de domnu’ google și-i vor ajuta și pe alții.
1. Bucuresti exclusiv
2. RATB, Metrorex, mers pe jos (face piciorul frumos)
3. In parc e umbra, la birou e aer conditionat si rost de clatit ochii cu bunaciuni masculine
4. pupezele cu ochi de soacra, cucuvele isterizate de prezente feminine in preajma sotilor lor (se stie ca, daca imparti creta in parc, e semn de pornache), lacomia dupa fise pentru masinute
5. AC in RATB n-ar strica. Desi sauna a fost buna, am dat jos niste sute de grame 😉
6. e misto cantina de la Connect 1/Pipera.
Comentariu beton!32
@Vera, ne păcălești. Unde ai găsit tu parcuri în București?
Kiseleff, bo$$!
Si Fierastrau merge intr-o zi innorata, ca boolangiii au facut un loc de joaca misto, dar in soare.
Sa lasam, ca mai sunt parcuri. Macar atat
Cum adică boss ?
Să scriu chestii nasoale despre litoralul romanesc ,să nu se mai ducă și altii ?
Da de ce să nu se mai ducă și alții ?
Comentariu beton!20
@Colonele, m-ai băgat în ceaţă. Chiar așa, de ce să nu se mai ducă?
Am fost cinci zile pe insula lui Winston,ca a născut soata lu’ cumnată meu si nu stiu de ce dracu m-am dus si eu.Singura experienta notabila a fost calarirea unui Triumph Rockett 3 de 2300 cmc.Plec sambata la Dubrovnik cu familia.Apoi pe 1 septembrie doua săptămâni pe doua roti prin Europa,daca nu se intampla ca de trei ani încoace,ceva.Ma duc destul de des la Brasov ca am un apartament acolo.Si destul de des la peste in muntii Buzăului deocamdată cu băiatul cel mare.
@edelweiss, cum facem să trimiţi și tu poze de la șmecheria aia pe două roţi prin Europa. Că pare mega-tare.
Mihai,in toata călătoria asta o sa fac probabil maxim treijdepoze,cel mai bun mediu de stocare este la mine in cap.Fotografiile o sa le vezi când o sa ne întâlnim fata in fata.Eu mi-am modificat suportul si placa șeii ca sa o fac de o singura persoană pentru ca nu am chef sa stea nimeni in cârcă mea,indiferent cât de miss este.Asa ca împărtășit poze cu tot poporu o sa fie fix nema.
inca nu am fost in concediu , darr plec acum pe 25 aug ..SErbia 9 zile cu autocarul , cazare tip hostel , camera cu 2..3 paturi o impartim , am un tip care organizeaza fel de fel de excrusii si drumetii de o zi , merg cu el de cam un an , anul asta SERBIA ca imi doream de mult ,de altfel primu meu concediu , apoi in fiercare zi trasee usor muntoase de 6..7 ore .
@Cinzee, serios? Ce chestie, Serbia.
Daaa e pe lista de mult , ca si Croatia si Bosnia si Munte negru , ador calatoriile cu trenul si cu autocarul ( chiar daca e putin mai obositor acesta ) meriitaa din plinn , ceea ce mai merita ca cel ce organizeaza de fel merge in locatii mai putin calcate , asa ca , cumva departe de hoasu lumii , mai e o chestie misto, ptr ca eu nu am aparat performant , si am un jaf de telefon foarte multe poze nu fac , nu am rabdarea necesara si parca mereu nu gasesc unghiu dorit ,asa ca revin acasa cu un nr miccc de poze 🙂
pune si 2 zile in Belgrad ca merita, numa zona cetatii iti ia o zi.
PS atentie la ciorditori (daca auzi romaneste mergi pe trotoarul celalalt ca ramai fara acte,telef bani…)
Da, da. Belgradul merita minim doua zile. Daca sunteti pasionati de shopping, au mega reduceri in perioada aceasta.
Recomand Boutique ca local si restaurantele de pe malul Savei.
Belgradul e si el pe listaa de mult , multm fain de sfat @Radu , cat despre ”furat ” cam greu in zonele ”usor muntoase ” in care vom merg , ca grup de vreop 30 de persoane .
Concediul de anu asta a fost in Ianuarie, in Elvetia in Alpi, la snowboarding.
Vara asta a fost fara concediu, sau, se pune daca locuiesc cam la juma de ora de mers pe jos pana la mare?
@MuciFICATorU, bine că ești tu deștept.
Intrebarea e: de cate ori ai fost efectiv sa faci o baie in mare vara asta?
Zic, pentru ca m-am nimerit odata in Ohaba de sub piatra (nu stiu cum am ajuns acolo, nu intrebati) si la o palavra cu niste localnici zic: ce misto ca stati la munte, faceti drumetii cand vreti. S-au uitat ca Sanzaiana Buruiana la tabelul lui Mendeleev…
Comentariu beton!26
eu stau la mare si ultima baie in mare am facut-o in 2010 🙂
Dar imi place aerul sarat iar o bere rece la mal de mare nu are echivalent.
Comentariu beton!13
@Vera, cel putin o data pe saptamana, maxim de 3 ori.
Prefer sa inot in loc sa ma duc la sala.
Inteleg de ce intrebi, e la fel si aici daca te duci in weekend vezi o gramada la soare, in apa maxim 10 persoane pe o raza de un km si aia de obicei sunt copii.
Ultima baie in mare a fost ieri dupamasa 🙂
Ei da, abia acum te invidiez. Booo!
eheee @MuciFICATorU as merge si eu undeva la mare , daca as stii unde , DOAR PTR INOT fiind adepta inotului in aer liber si daca as putea nude ar fii genialll .
@Cinezee poti sa mergi in Vama Veche, 2 Mai, Corbu sau Vadu pentru inot „nude”. Nu te intreaba nimeni de sanatate. Mai ai si in Eforie Nord plaja de nudisti.
Apropos de apă
Am și eu o intrebare :
Ce mama dracului face o femeie cu un tub de fixativ in geantă,, pe plajă ?
Ce mama dracului face o femeie cu o geantă pe plajă ?
Mulțumesc
hmm, cu tubul de fixativ… poate vrea sa vada la ce temperatura explodeaza mizeria aia in geanta.
Daca ar fi sa merg singura (adica fara copii) la plaja, mi-as lua bani de sezlong si bauturi, tigari, lotiune de plaja si atat. Nu telefon, nu carti, nu fixativ. Si ochelarii de soare ca sa pot scana bunaciunile in voie. 😀
Covasna (orasul)+ juma de zi Brasov.
Tren+microbuz. Se putea si doar tren. La regiotrans biletul e jumate (24 vs 48,5) fara de cfr. Aia cu masina sa verifice singuri traseul. 🙂
Liniste, calm, verdeata, relaxare.
Ma plangeam de caldura; cand am ajuns in Buc am constatat ca ma plangeam degeaba. Mici probleme la cazare.
M-am cazat cumva intr-un cartier marginas (cel locuit de romani mi s-a soptit in casca de catre un localnic) si desi transportul spre centru era ok-ish, ultima cursa la intoarcere era la 8.30 si 5 km erau cam mult de luat in picioare.
In zona cazarii erau 2 hoteluri/restaurante mai scumpute si un pic camping cu preturi ultra decente. Totusi oferta la mancare era super limitata, iar programul artistic (live) cam din anii ’80-’90. (In centru, restaurantul Crama are o pizza misto si papanasi execrabili).
Daca aveti 45+50 si deja au imceput sa scartaie chestii orasul e si statiune balneoclimaterica.
In Brasov transportul in comun pare mai misto decat in Buc, iar la La Ceaun, pe Michael Wiess, aproape de piata sfatului au niste coaste la cuptor bestiale.
@Ady: La care din ”Ceaunuri”? Ăl tihnit sau ăl iute? ;)Să știi că iarna avem și noi probleme cu transportul în comun. 🙁
Aaaa, nu stiu. Ala de pe Weiss, mai sus de Gratar Urban. 🙂
@Ady: 🙂 Scuze că te-am pus în încurcătură! Sunt unul lângă altul, doar că cel iute e pentru cei ca mine, grăbiți, între două task-uri., cu mâncarea făcută la oale și ceaunuri mari, ca de cantină. Cel tihnit e pentru cei ca tine: turiști liniștiți și fără grabă, cu mâncare a la carte (mă rog nu-s multe feluri, daorișicât!).
Or fi probleme si la voi, dar inca aveti bilete pe hartie, nu mai trebuie turistu’ sa plateasca si ceva suport de carton (carte cica), plus ca poti calatori cu acelasi bilet in limita a 50 de minute. Plus afisajul electronic.
@Ady: 🙂 … și pe hârtie! Sunt și carduri de călătorie, reîncărcabile sau gratuite (pentru elevii din ciclurile preuniversitare care nu au absențe în luna anterioară emiterii cardurilor). Da, afișajul a fost o mare chestie la data lansării acum 2 ani. În schimb mai sunt probleme cu automatele de bilete… 🙁
Prima saptamana a fost Valencia…dragut, curat, preturi mai bune decat in Barcelona, plaja cat vezi cu ochii, de vizitat Oceanario. Saptamana doi and still going, Portugalia…Lisabona o mai vazusem, pare mai murdara:). Sintra, foarte cochet, dar, damn it, mult de urcat….nu e de facut pe jos. Uber-ul isi face treaba bine:). Cabo da Roca merita din plin cele 15 minute pe care le petreci acolo. Plajele din Cascais….un Costinesti fara seminte si pahare de plastic plutind in apa, 5 persoane pe metru patrat. Astazi plec spre Lagos, Doamne-ajuta:). Pont pt transport, in orase-Uber, outside Lisabona, tren si autobuz- pleaca la timp, curate, e ok.
Am fost o săptămâmă în Atena. Am plecat cu avionul (Ryanair).
Acolo a fost totul după sufletul meu și ce nu mi-a plăcut a fost că n-am stat mai mult.
Am un fel de rude acolo așa că am avut un apartament la dispoziție și de umblat am umblat mai mult cu mașina (cu „șofer” personal 😉 )La greci se mănâncă bine cam peste tot. Noi am mâncat de mai multe ori la o tavernă Biftekakia & Souvlakia din cartierul în care am stat, Neo Psychiko.
Într-una din zile am trecut prin Monastiraki, cartier la poalele Acopolelor care arată mai rău decât Centrul Vechi din București. Lume cam nașpa, mizerie, haos…n-am avut chef să stăm mai mult. Am mers cu metroul care e ok, curat și relativ aglomerat la stațiile din centru.
La întoarcere singura neplăcere a fost aglomerația de la controlul pașapoartelor la intrarea în țară.
Am fost apoi o săptămână la Sibiu. Am mers cu mașina, ca de obicei pe Valea Oltului pentru că mi se pare superb drumul. Sunt lucrări și se circulă alternativ si e drumul prost. Waze-ul ne-a trimis pe lângă Râmnicu Vâlcea pe un drum foarte frumos, prin sate, tot pe malul Oltului. Am intrat inapoi în șoseaua principală la OMV-ul de lângă Călimănești.
Sibiul mi s-a părut mai curat și mai elegant decât alte dăți când am mai fost și asta nu doar în centru.
Am mâncat foarte bine la Restaurantul Casa Weidner, La Placinte și la Butoiul de Aur.
Nu se poate mânca nicăieri inainte de 10 dimineața. Mâncare de prânz doar după ora 12 si până la 19, iar seara după ora 22 cu greu mai găseai vreo cârciumă să-ți dea ceva de mâncare și destul de prost.
Drumurile bune și bine marcate, oamenii amabili….
Cazare am rezervat din ianuarie prin airbnb și am stat într-un apartament foarte aproape de Piața Mare. Am avut și locuri de parcare!
Mă pregătesc să plec și la mare, dar n-am să spun unde tocmai ca să nu știe gogu.
Am fost în Malaga, în mai. Am stat într-un apartament cu o cameră la 100 Euro/zi într-un complex turistic. Avea și piscină comună. N-am făcut mâncare că n-avea sens. Mâncam la restaurant cu prețuri decente. Restaurantele de pe plajă aveau mâncare proaspătă și prețuri decente. La ora 8 seara toate erau pline.
Ce luam din magazin erau fructele.
eu vara asta am tot fost in vacanta.
Delegatie o luna in Germania 🙂 + Delegatie o alta luna care urmeaza in Cehia.
tre neaparat sa verific ficatu sper sa nu trebuiasca altul nou.
Noi am fost in Italia, in Lido di Jesolo. Asta e la vreo 20 km de Venetia. Am mers cu masina . Din Timisoara sunt 10 ore de condus civilizat. Afica 130 la ora. Te sui pe autostrada in TM si te dai jos la 20 km de destinatie, deci drumul e foarte chill. Am mers pe cont propriu, rezervarile le-am facut prin Booking.com in februarie. Am platit 108€ camera pe noapte la demipensiune. In pret e inclusa si inchirierea a unui loc pe plaja inchiriata de hotel, cu doua sezlonguri si o umbrela. Statiunea e foarte misto, bulevardul principal se inchide pentru masini intre ora 20-6 asa ca lumea circula relaxata fara sa se inghesuie. E plin de magazine unde poti sa iti toci banii daca vrei, restaurante cu mancare foarte buna. Recomand 9/10. Singura chestie mai putin placuta sunt preturile. Nu sunt foarte mari pentru Italia, dar daca esti obisnuit sa mergi in Grecia la ieftineala, nu e destinatia pentru tine.
Concediul concediu n-a fost încă. Urmează o saptamana de Lefkada. In rest, am ars-o cu weekend-ul..pe la mare, pe la munte. A, am mai ratat cateva zile in Italia, in primavara. Am avut ceva treaba asa ca, in locul meu a mers soacra’mea cu fetele. #inopinante
Nessebar – recomand in iunie cand e mai liber si vremea e ok pt plimbare. Eu am mers cu masina, dar poti lua si excursie cu autocar, acolo avand autobuze pt deplasare. Fiind mai putini turisti era mai curat iar timpii de asteptare la restaurant mai scurti. Orasul vechi este superb. L-au refacut cu fonduri ( noi nu suntem in stare). Restaurantele le-am ales cu tripadvisor.
Mai poti ajunge in Sozopol, mai pitoresc, si el refacut cu fonduri europene, dar doar daca esti cu masina si ai chef de condus.(merita)
Halkidiki Sithonia – e ok de mers o data pt relaxare. Am gasit niste beach baruri frumoase unde puteai sa te relaxezi, sa faci snorkeling sau sa asculti o muzica buna – aveau si live seara. E de mers cu masina sau sa inchiriezi de acolo daca vrei sa vezi ceva. Nu am regasit apa albastra/turquoise din insule si nu am prea gasit oferta bogata in fructe de mare in restaurante(asta a fost un minus pt mine).
Meteore – superb – impresionant.
Sofia – tranzit o zi. Foarte frumos centrul, aerisit, cladirile importante zici ca s-au adunat toate acolo. Nu are rost sa mai spun ca sunt toate refacute si arata super. Am mancat la un restaurant indian Taj – recomand.
Acum sunt in Varna. Centrul pietonal e mult mai mare decat in Ctza. Au un parc imens, verde, la malul marii(stiu, niste cretini, puteau sa faca hoteluri) foarte frumos. Au si statui de care te prinzi ce reprezinta. Restaurantele luate tot de pe tripadvisor – ok. Beach baruri dragute. Si nu te inghesuie cu sezlongurile ca la noi. Deh, habar n-au cum e cu turismul profitabil.
Noi ne-am tot plimbarit prin Bulgaria, dar ca un facut, nu am vazut Sofia. Carevasazica, merita?
@Florr buna recomadareaa taaa ..Nessebar-ul il am pe lista dee ceva timp , dar neavand masina am sa merg cu autocarul ,dar Sozopol cat de ”departe ” este fata de Nessebar ?
Ador Bulgariaa de ani de zile …anul asta am reusit sa de 2 ori in ea , Cap Kaliakra si Nikopole , ambele , tura de o zi tot cu autocarul.
@Cinezee sunt cam 70km pana in Sozopol. Incearca aplicatia blah blah car si poate ai noroc sa ajungi mai usor peste tot. Plaja salbatica mai gasesti aproape de Vama la Tyulenovo, Ezerets, Rusalka…
Singapore, Indonezia (Bali), Malaezia (Kuala Lumpur) si Vietnam. 40 de zile pe ape, prin munti, cu autobuzul si cu motocicleta. Am facut chiar si un ghid la mine pe blog: https://www.romaninsuedia.ro/cum-sa-pleci-in-asia/
Comentariu beton!11
Hmda, mi-as putea permite doar vaccinurile din toata povestea aia 😛
Daca nu mai poate Grivei, ma ofer la housekeeping, daca lasi frigiderul plin 😀
Voi continua sa scriu jurnalul calatoriei mele, abia ce am inceput cu Singapore. Urmareste-ma pe blog! 🙂
1. Cipru, Palm Beach Hotel, la câțiva km de Larnaca. Cu agenție.
2. Avion. Nu știu dacă se poate ajunge și cu altceva, dar oricum nu i-am înțeles niciodată care pleacă în concediu afară cu mașina. De ce să te chinui atâta timp pe drum, pentru o economie de câțiva lei? Pentru mobilitate? Există mașini de închiriat oriunde.
3. În primul rând, apa mării. Au făcut un fel de diguri în larg în așa fel încât mergeai vreo 2-300 de metri cu apa până la genunchi, ideal fiindcă n-am avut grija piticilor (intrau des fără colac și se bălăceau în voie). Plaja cam îngustă, dar nu era înghesuită, fiind rezervată doar pentru turiștii din hotel, în schimb deosebit de curată. Aveau numeroase piscine, câte una pentru fiecare grup de bungalow-uri (în așa ceva am stat noi) și una mare pentru hotel. Practic, ieșeam din bungalow și săream în piscină. Programul era dimineață mare, după-amiază piscină. Personal de nota 10 (destul de mulți erau români sau vorbeau românește). În schimb, am nimerit într-o perioadă (sau zonă) fără turiști români. De vis! Mâncarea mai mult decât ok, la fel curățenia în camere și în resort. De mâncat în afara stabilimentului am găsit Taverna Vlachos, și cam acolo am mâncat în fiecare zi (cu copiii nici nu prea avem chef de experimente).
4. Nu mi-a plăcut că nu prea aveai din ce alege în materie de restaurante, taverne etc. în acea zonă. Practic, în afară de taverna mai sus menționată, un PizzaHut și încă vreo două locații, din care una cu specific indian, nu prea aveai unde merge. Restul locațiilor, nu prea multe, erau, ori pustii, ori dubioase. E adevărat, zona abia se dezvoltă, iar noi am fost la început de sezon, când mulți încă renovau, dar, totuși….
5. Legat de transport nu pot spune prea multe. Suntem încă la nivelul în care ne facem vacanța simplu, fără prea mult colindat și vizitat, din cauza de mâncare la oră fixă, somn de prânz, piciorușe mici și obosite. Peste vreo 2 ani vorbim altfel. De luat în considerare faptul că în Cipru se conduce ca în UK. Mare atenție fiindcă am văzut multe accidente ușoare cauzate de turiști care nu erau obișnuiți cu acest stil. Șoferi sau pietoni.
Apropos de turiști, foarte mulți turiști ruși și britanici. Noi eram des confundați cu rușii, ceea ce ne amuza teribil. Și mai amuzant era când, aflând că suntem români, unii din cei care ne interpelaseră în rusă o dădeau pe română.??? Rușii au, cumva, stilul ăla de program pe care îl aveam și noi, cu ieșit dimineața la prima oră pe plajă, apoi la prânz, somn în cameră, iar seara plimbare și cină. Și fără apucături de cocalar. Genul de turist român de pe la mijlocul anilor ’90. Englezii….haos organizat. Băutură la greu, dar fără scandal, ieșit pe plajă la 12 și stat până seara (trăiască melanomul ?), mâncat pe unde apucau și când apucau, iar băutură până în miez de noapte.
După vacanțe în Turcia, Grecia, Cipru, preferãm Cipru. Mă refer la vacanțe d-alea unde să stai cu burta în sus la soare și cam atât.
@Ionut, am fost în Cipru prin iunie 2011 și mi-a plăcut mult! Dar am stat în Agya Napa (stațiune destul de animată). Confirm tot ce ai spus – deservire bună, veselie, faza cu englezii și rușii 🙂
Mi-ar plăcea să mai ajung pe-acolo…
@Laura G, în Agya Napa am fost anul trecut (prima oară în Cipru). Într-adevăr e mult mai animată, cu mult mai multe opțiuni în toate direcțiile, clubăreală și shopping la greu. Anul ăsta am preferat ceva mai de familiști.??
Cu masina…nu e vorba de economie, cel putin la mine. Dacă vad ceva interesant, am schimbat ruta. Cipru mi-a plăcut si mie, mai ales partea turcească. Masina închiriată si batut toată insula. Cazare la cort.
@Redoo, ți-a plăcut partea turcească?!
La Nicosia am trecut granița Cipru grecesc – Cipru turcesc și am avut senzația unui salt în timp vreo 40 de ani înapoi 🙂 De la civilizație, curățenie, optimism la mizerie, tristețe, aer stătut, oameni plictisiți.
Am fost, am vazut, am invins aglomeratia ?. Samothraki recomand pt cei care vor liniste la mare. Se ajunge numai cu auto pana in Alexandropolis, apoi fery vreo 3h, dar merita. E o insula inca virgina a Greciei, peisaje minunate, mancarea este traditionala…..dar nu spuneti nimanui ca sa nu navalesca cocalarii acolo, pls ?.
Din păcate (pentru voi, muhahahaaha) eu voi da aceste detalii după vreo două săptămâni. Pentru că fix acum vă scriu din concediu???.
Have fun, girl!!
@Vera, @Anouk, sar’mana, fetelor?.
@Elena, Să ai de povestit doar chestii mișto! Have fun!!!
@Elena P enjoyy My deaaarr turat la maxim , timp de povesti e cacalau !
Am fost la începutul lui februarie în Copenhaga cu avionul. Am vazut două concerte Metallica în trei zile. Ultimul a fost chiar de ziua mea.
Mi s-a parut ca in filmele SF (transportul în comun) și au niste preturi de mori. Apoi două zile în Berlin.
Am fost si in Romania o săptămână (Sibiu în special). Fain ca turist în România, ce sa zic. Si am mai fost trei zile în orașul meu preferat, Praga. O sa mai merg si weekendul viitor (a șaptea oara).
Bistrița și Maramureș, în total o săptămână
Cu auto personal
Peisajele și oamenii, liniștiți și care cam știu să întrețină ce au sau ce-au primit
Drumurile: mediocre spre proaste; bune doar ca să-și facă fiu-meu oarecum mâna 1000 km de ”începător”. Cel puțin maramureșenii își înjură politicienii la greu fiindcă nu fac decât … politică (Aproape de mânăstirea Bârsana am ”cules” un holzșurub în pneul de pe dreapta-spate)
Regret, nu am informații despre transportul în comun:parcam mașina pe la jumătatea distanțelor între muzee și o luam la pas prin orașe…
Nu suntem pretențioși, dar ni s-a părut bună mâncarea peste tot (că niște fătuci tinere ne-au încurcat comanda-n Bistrița sau la Ocna Șugatag…. asta nu e vina bucătarilor 🙂 ).
Am văzut: Bistrița pe dinafară (fiindcă am ajuns după ora închiderii muzeelor ), Colibița (trecând prin toate ale Bârgăului: Josenii, Mijlocenii, Susenii, Prundul, Tiha… 🙂 ), casele memoriale ”Liviu Rebreanu” și ”George Coșbuc” cu muzeografi veniți din copilăria mea comunistă plină de astfel de vizite, dar luptând cu sărăcia bugetelor și nepăsarea celor ce-ar putea face ceva, Memorialul de la Sighet (brrrr! și-acum mi se face pilelea de găină când îmi aduc aminte unele chestii văzute pe-acolo…și nu-s chiar mademoazelă de pension) și Cimitirul Săracilor (groapa comună pentru dizidenții îngropați acolo noaptea), Cimitirul vesel de la Săpânța (am ieșit de-acolo puțin dezamăgit; mă așteptam la mai mult deci probabil eu sunt de vină); o cruce de-aia..veselă 🙂 e cam 2800-3000 lei pentru cei interesați: Planetariumul și Muzeul Mineralogiei de la Baia Mare. Huh! Gata, v-am zis aproape tot!
Succesuri!
Iată eu am fost nițel in Skopje, Macedonia. M-a surprins foarte plăcut această capitală, nu mă așteptam să găsesc aici atâta relaxare, siguranță și prețuri decente. Recomand, se ajunge în 8 ore, se intră în țară cu buletinul deși nu sunt în Uniune, există un acord între țări. Sunt multe locuri de vizitat în Macedonia nu doar în capitală.
Voi merge nițel în Grecia, aici nimic special, o știm cu toții. ?
Vacanță plăcută celor ce urmează a pleca! ?
Am dat startul verii la Zurich, unde va recomand cu drag transportul in comun pana in centru, de unde o luati la picior. Fix langa gara centrala merge o oprire la muzeul lor national, asta doar asa ca sa vedeti cum istoria poate sa fie cool si interactiva. Apoi serpuire pe stradute inguste, un pahar de vin, o gustare in parc. Am mai ajuns la digital art museum, in timp ce barbatul a decis ca FIFA Museum suna mai bine…parea extaziat cand s-a intors dar google translate nu are microbistica in romana asa ca nu stiu mai multe detalii.
Acum ma pregatesc de o plimbare la turci, prima data in viata mea asa ca cine are ponturi aruncati incoace ca reply. Dau la schimb ponturi pentru Brasov ca-s de-a casei.
@Syl, când cumperi de la turci, să negociezi. Neapărat! Prețurile sunt făcute ca să scadă din ele. Le și place. Unii îs mai flexibili, alții nu, în funcție de produs și cantitate 🙂
Nu prea cumpar eu chestii…dar buna idee.
Turcii sunt maniaci cu negociatul.?? Îi bucură la culme chestia asta. Dacă te țigănești cu ei până și pentru un magnet de frigider îi faci fericiți. Am testat chestia asta acu’ vreo câțiva ani, într-un bazar. Deși nu sunt genul, am zis să încerc să mai scad prețul la vreo 2 căni și un borcan de dulceață de vinete. După vreo juma’ de oră de parlit în germană, engleză amestecată cu turcă (vânzătorul) și română (eu), am plecat cu tot felul de prostii pentru vreo 10 euro. Habar n-am dacă m-a țăpit sau nu. Înclin să cred că da.??? Dar negocierea a fost distractivă.
acu vreo cativa ani eram in bazar si-n fata noastra niste englezoaice voiau sa cumpere ceva esarfe.
how much? ele
ten lira -turcul.
not lira, euro!
ten euro. si-mi arunca turcu’ niste priviri miloage sa nu cumva sa zic ceva.
multumite englezoaicele, au luat cate doua de fiecare, multumit si turcul.
si dupa aia am profitat si eu, am luat doua esarfe cu 15 lire de-ale lor 🙂 multumita si eu!
Gurile rele zic că turcii nu te respectă dacă nu negociezi prețul cu ei.
Când au invadat Constanța (prin anii ’90) și negociau prețurile noastre, era un calvar – noi ziceam că se țigănesc și-s zgârciți. Ulterior am aflat că e o chestie de respect – respect al banului, nu-l arunci cu ușurință, tragi de el 🙂
Urasc treaba asta cu negocierea si nu de zgarcita, dar am un stil de viata minimalist. Nu iau chestii decat daca sunt musai, in rest vin din vacante doar cu poze 🙂 Nici cei de acasa nu se asteapta sa le aduc altceva decat povesti.
Niciodata nu am bagaj de cala si iau cel mult o carte din locuri noi. Eu ziceam care are ponturi de vizitat ceva mai interesant/o experienta.
@Syl, uite eu recomand un concediu in Ungaria, cateva zile in Budapesta plus baile lor termale si-apoi un traseu in jurul lacului Balaton, efectiv ocolit lacul, cu opriri de-o noapte macar in statiunile de pe malul lacului si-apoi vreo doua in coada lacului, la Heviz, cu rasfat in complexul de pe lacul cu nuferi.
Sau se tot zice de Praga dar n-a zis nimeni de Karlovy Vary, statiune superba, cu trasee usor de facut pe dealurile din jur, cu puncte de observatie special amenajate, un vis! Sau de Kutna Hora si bisericile cu osuare.
@moatza, am fost deja pe unde zici si mare dreptate ai. A fost de vis, insa anul asta am zis sa incerc ceva si mai la est, asa pentru diversitate. In plus nu ma omor eu cu natura, am destula acasa la Brasov. Mie imi plac orasele, muzeele, istoria, arhitectura. De stat in balta nu imi trebuie ca merg la piscina de vreo 2 ori pe saptamana ca sport, iar de bronzat nici atat, sunt destul de neagra de la mama natura. Apropo de Turcia, prin Europa cu apa calda ma tot intreba lumea daca sunt turcoaica.
la muzee Londra mi se pare imbatabila. si majoritatea gratuite. plus arhitectura, oras cosmopolit, ce vrei, un stil mai eclectic decat aici!!!
basca Windsor aproape!
@Syl parca m-ai descris pe mine , tot minimalista sunt si eu , si cam tot aas nu vin cu nimic de prin vacante , pluss ca doar daca este impetuos necesar cumpar prin casa .
@Syl confirm partea cu poze! tare imi place tapetul ala de la tine! Turcoaica mica …
Fata, du-te ca mi-a stat inima, pana sa vad cine scrie eram wtf wtf cine stie ca am eu tapet :)))
Trei săptămâni, în iulie.
Berlin,
Gouda, Amsterdam, Haga, Rotterdam,
Bruxelles, Bruge, Oestende, Anvers,
Wurzburg.
Am fost cu mașina, am circulat cu transportul în comun. Cam scump, dar merită.
Mi-a plăcut Olanda.Tare. ?
N-am fost ca sărăciile la lizabona sau dubrovnik ci la Mamaia. Am ajuns acolo cu X6-le. Variante mai bune sunt, Bentley, Rolls, Maseratti dar csf ncsf.
Ce sa-mi placa, cluburi, bautura, masini scumpe sau foarte scumpe si bagaboante
La asta cu transportul în comun, no comment prăduitorule ce ești tu prăduitor.
Chestiile de interes nu mai are rost să le enumăr că deveniti invidioși.
V-am pupat pe portofelul vostru gol.
Comentariu beton!15
şi? ceva gonoree dă la bagabuantilii ălea? :))
Fix ce ziceam, invidie. Lasă Vera, o dată în viață vei avea ocazia, norocul si onoarea să-ți torn Moet pe piept în club. Cine știe, dacă arăți bine mă poți urma în harem pe urmă. Te-am pupat din Spitalul județean Constanța
‘ai dă veaţa mea, ce noroc ar fi pă mine să te uiţi înspre umila-mi făptură. Da’ nuş cum rezolvăm cu Moetu ăla, că la mine pă pept să duce blană, că nu ie dâmburi să să oprească 🙁
Comentariu beton!26
Vera, pentru că îmi ești simpatică iar împăratul e milos de fel poți să îmi faci vânt cu o ramură de palmier în timp ce mai scapi o boabă de strugure pe gâtul meu pretențios si câte o licoare fină din când în când.
Masaj știi să faci?
Masaj? N-am stabilit deja că n-am ţâţe mari? 😛
Tunează-mă, o, tu, nababule generos, şi te frec cu peptu-mi plasticos până-ţi raşchetez tot păru’ dă pă pectorali.
Comentariu beton!16
@Comisare, lucrezi în spital sau ești internat? 🙂
@Laura G Ai văzut tu boier să lucreze?
Dragă Vera, jupânul e mână largă dar nu e prost. Pentru masaj nu-i nevoie de forme ci de mâini dibace si dacă ai adus vorba de pept, cuvântul potrivit era musculos nu păros.
M-ai rănit adânc în orgoliu cu prejudecățile tale însă are cine să mă vindece.
Gata, am priceput: eşti metrosăcsual d-ăia dă să epilează pă pept ca să leşine cosânzenele la fiecare dungă şi dunguliţă dă fibră . Io caut un dac adevărat (vorba lui ardei gras, parcă), un bărbat cu păr pă pept şi nasul mare. Io-s fan Gheorghe, nu Bilzerian. Degrabă mă retrag şi te las prăduitoarelor profesioniste!
Buna, am mers la inceput de martie 4 zile in Atena. Am gasit cazare + mic dejun studenteste. Apartament 2 camere la Ambrosia Hotel & Suites( pe Booking.com) pentru 3 nopti/4 persoane € 248,40. A fost ok. Am stat in Omonia deci am mers pe jos la atractile turistice. O zi am luat metroul pana in Pireus la mare. A fost super. Recomand Atena in perioada asta ca nu e plin de turisti si vremea ok ( 20-24 grade.) In septembrie merg cu surorile in Maroc 9 zile. O sa revin cu mai multe informatii si un buget.
@Geamana, am fost în Maroc în Casablanca, Fez, Meknes, Marakech.
În general se negociază orice preț începând de la jumate fată de cât ți se spune la prima strigare. În rest sunt corecți.
Eu am stat la hotelurile Ibis cu circa 40-50 euro/noapte în condiții foarte bune. Din Casablanca am rezervat de la recepție camera la Fez și tot așa.
Eu recomand să plătești ghid local. Sunt singurii cu care te poți înțelege în altă limbă decât araba și ai ocazia să afli de la ei și chestii legate de cultura locală.
Singurul loc unde ți se și recomandă să ai grijă la bunurile personale și unde am avut și eu sentimentul de nesiguranță a fost în piața Jamaal-el-Fna din Marrakech.
@Anouk , mergem 3 zile in desert, o zi in Essaoira, 2 Marakech si 2 Fez.
Cum a fost mancarea?
Dacă-i primăvara sau toamna se pune? Că eu vara nu numai că nu dorm, dar nici nu (prea) pot pleca în concediu. Din motive de treabă în Mamaia.
La sfârșit de aprilie am fost în croazieră pe Mediterana, 5 zile.
1. Constanța – București – Milano – Savona (uscat) – Barcelona – Palma de Mallorca – Marsilia (apă) – retur.
2. autocar – avion – tren – taxi – vapor – autobuz. Aproape toate au mers strună, mai puțin un tren Savona – Milano care a avut cam o oră întârziere de era să pierdem avionul la întoarcere. Din auzite, cică întârzierea trenurilor în Italia e frecventă.
3. Croaziera în sine a fost o experiență inedită și minunată. Ce m-a uimit:
a) organizare impecabilă, condiții și servicii de top. Mâncare foarte bună, servită în sistem bufet suedez, dar și ”a la carte” în restaurantele (de lux) de pe vas.
b) cât timp ești pe vas umbli doar cu un card de croaziera care este: card de identificare (date personale, poză), card de transfer graniță (urcare-coborâre în porturi – proceduri ca la aeroport), card de acces în cabină/aprins lumina și card de cumpărături pe vas (peste tot: în magazine, baruri, cazino, club, room-service, spa, coafor). Nu se folosește cash, nu umbli cu portofel/acte, nu se fură, nu există evaziune fiscală. Elegant, eficient, comod. La final predai cardul și primești factura cu tot ce ai cheltuit – locul, ziua, ora, produsul/serviciul cumpărat.
c) la toaletele publice de pe vas (adică toate în afară de cea din cabină) nu existau mânere la uși! Se intra/ieșea prin palmare în dreptul unui senzor care actiona automat ușile culisante. Minunat! Fără clanțe cu amprente, microbi, apă etc. La prima accesare, stăteam ca proasta și mă uitam la ușa aia și nu știam de unde s-o apuc. Mă scăpam pe mine, scria ”toilete” și nu puteam să intru. Noroc că a ieșit o tipă și m-am strecurat. La ieșire am văzut cum fac celelalte – senzorul era cam discret amplasat 🙂
d) pe vas exista un bar pentru fumători. Unul adevărat (nu un coteț insalubru), cu mese, fotolii, aerisire și parfumare cu lămpi odorizante. Se fuma acolo non-stop. Dar nu știu cum naiba, după ce ieșeam, hainele miroseau fresh.
4. Ce nu mi-a plăcut? a) pe vas internetul se plătea separat și cam scump. b) Întârzierea trenului în Savona. c) Taximetristul din portul Savona care ne-a luat mai mulți bani decăt la o cursă normală. d) Un coleg și-a uitat telefonul pe un scaun iar dupa 10 min. nu l-a mai găsit. Am fost singurii 4 români din croazieră, deci i l-a șutit un străin – pare-se că nu toți hoții sunt români 🙂 Dacă ar mai fi fost timp, cu camerele de supraveghere ar fi putut afla cine l-a luat, dar s-a întâmplat fix înainte de debarcare.
5) Pont transport: în Barcelona, pe vas s-a anunțat că există autocar ”special” pentru noi din port până în centrul orașului, preț 8 euro/persoană. N-am luat. Pentru că din același punct plecau autobuze/curse regulate, tot până în centru, cu 3 euro/persoană.
Am scris cam mult, dar tu ai vrut 🙂
Eu am fost în concediu anul ăsta în Menorca, primul concediu în 3. Am scris detalii și pus poze la mine pe blog https://orangejuice.ro/fost-vacanta-insula-mediteraneana-placut-mult/
Băă Vasilescule, ai văzut ce de-a oameni nasoi ai pe aici? Unu-doi dacă au avut bani de mers pe litoral la Mamaia, restu au ars-o ca săracii prin Europa..
Prima bucată de vacanță am fost în Atena. Recomand airbnb, sunt o grămadă de apartamente super mișto la prețuri mai mult decât decente chiar în buricu orașului.
Cartierele Monastiraki și Plaka sunt cele mai aglomerate pentru turiști cu multe taverne, aproape de obiective turistice, o grămadă de magazine pentru shopping și prețuri pentru toate buzunarele. Mijloacele de transport în comun sunt super ok, biletele pot fi folosite pe toate liniile de transport, inclusiv pe metrou. Dacă vreți să fiți turiști civilizați, validați-vă biletele chiar dacă mai toată lumea circulă fără bilete (dintre localnici).
Dacă mergeți în sezon pregătiți-vă de cozi uriașe mai ales la obiectivele turistice importante. Dacă vreți să bifați cât mai multe pietre și ruine, recomand un bilet de 30 eur cu care o să puteți vizita vreo 6-7 muzee, inclusiv sit-ul de la Acropole.
Dacă vreți să mergeți pe insule, cel mai ieftin este să cumpărați biletele direct de acolo, fie de avion, fie de ferry, cu plecare din portul Pireu. O insulă foarte liniștită cu peisaje superbe pe care o recomand e Agistri, foarte aproape de Atena.
A doua bucată de vacanță e în Malta, mă întorc cu detalii pe la sfârșitul lunii.
Ia uite una care e pro litoralul romanesc, ma pregatesc pentru 10 zile in vama, la vslo. ?
Revin cu impresii dupa 10 zile de fotografii, plimbat, dans, baut, mancat, citit si muzici bune. ?
Unde am fost eu? Pfff… nicăieri. Era cam aglomerat, ce-i drept
Cum se ajunge acolo? Ei cum! Cum dorește căprioara.
Eu am ajuns cu gândul, dar se poate ajunge și cu avionul dacă vă permiteți.
Mi-a plăcut tot. Speram să fie așa din nou, pentru că am mai fost.
Ce nu prea mi-a plăcut: că a fost cam cald.
Ca transport, eu folosesc taxiul în general, adică de fiecare dată.
Infrastructura cam nasoală și anul ăsta. Am spus că am mai fost. Dar se pare totuși că anul ăsta e cam gata. Să sperăm că acum, dacă tot sunt aproape de final, să nu inventeze ei altceva de reparat, de construit sau de stricat eventual doar așa… ca să mai enerveze locuitorii.
Cu mâncare am stat bine. Eu nu sunt pretențioasă. În general mănânc în locație. Bun să fie. E o bucătărie pe care o și poți folosi dacă vrei. Dar eu nu gătesc. Mănânc ce se servește. Dacă nu-mi place, găsesc eu altceva.
În general, dacă ai buget, găsești orice. Sunt și diverse restaurante. Din toate bucătăriile lumii. Ma rog… nu cred că găsești din Laos, dar cui îi trebuie? Nici măcar eu nu sunt atât de pretențioasă.
Dai telefon, faci rezervare, te sui în taxi, țac pac ajungi. Ah da. ajungi mai greu. Adică mai târziu. E aglomerat. Asta era la infrastructură sau la ce nu mi-a plăcut, am uitat să spun.
Dar în final ajungi. Chiar dacă mai târziu, tot e ok. Mănânci ceva, asta conteaza.
Locuri de interes sunt. Și ai și posibilități să iei un tren sau un autocar și să mergi chiar mai departe, la munte, la mare, in diverse orașe din apropiere, chiar și în peșteri dacă vrei. Și e și avion daca-ți permiți.
Eu le-am văzut cam pe toate. Am mai fost, v-am mai zis. Le recomand De ce nu?
Mă rog, uneori trebuie să mai închizi ochii, dar eu nu sunt pretențioasă, am mai zis și asta.
Croatia, Opatija, 5 zile.
Pro:
– Apa curata si numai buna de scufundari sau snorkleing (la 2 metri de mal e 10-15m adancime). Chiar daca e adanca, e foarte sarata, mai sarata decat la noi, si nu trebuie sa faci mai nimic ca sa stai la suprafata;
– Nu foarte aglomerat;
– Aproape de alte obiective (o zi am fost in Venetia);
– Cazare ieftina (100 de euro de caciula, 6 nopti cu Airbnb) si conditii excelente;
– Mancare buna
– Autostrada de la Debrecen pana acolo
Contra:
– Nu am vazut 1 metru patrat de plaja
– Nu au euro, au kune (100 de euro = 730 de kune), din cauza asta cu preturile nu m-am dumirit deloc;
– Arici de mare garla, trebuie papuci speciali
– Totul e pe coasta, deci ori mergi cu masina la plaja, dar atunci nu bei nimic si trebuie sa fii sofer expert ca sa te descurci pe strazile/aleile alea cu inclinatie > 15%, ori mergj pe jos, dar mai usor iti vine sa dormi pe plaja sau sa faci un atac de cord in urcare.
Bonus, pentru cine nu stie geografie si vrea sa-si piarda o noapte degeaba: rasaritul se vede genial acolo.
Si am mai fost 5 zile in Vama, dar acolo stie toata lumea cum sta treaba. Mie imi place 🙂
noi inca n-am fost in concediul adevarat. ala se va petrece in septembrie anul acesta, in Portugalia. de altfel, de f multi ani mergem in concediul mare in septembrie-octombrie cand sunt temperaturi rezonabile in Europa si ceva mai putini turisti
dupa ce-am ajuns la depresie dupa o vacanta de 10 zile in grecia la inceput de august cu temperaturi de 40-42C, am zis ca nu mai merg pe bani multi sa stau la plaja la soarele altora. ptr plaja mergem la noi, la altii mergem doar ptr plimbari si experiente noi.
de exemplu anul trecut am fost in prima jumatate de octombrie in Grecia, traseul a fost asa: buzau-ruse-sofia(cazare)-salonic(cazare 2 nopti) lasat masina si plecat in minicroaziera in insule 3 nopti, revenit tot in salonic-atena(cazare 4 nopti)-corinth -patras(cazare 1 noapte)-ioannina-kalampaka/meteora(cazare 1 noapte)-buzau, total putin peste 3000km cu masina.
din atena am plecat in minicroaziera de 3 insule/zi -hydra, poros si aegina. tips: daca va grabiti mergeti pe autostrada, cu opriri la tolls, bineinteles. daca vreti sa va tihneasca, mergeti pe drumurile nationale care sunt paralele autostrazilor, moca de data asta, drumuri f bune, libere, de multe ori eram singuri incat ne si gandeam c-am gresit drumul. bonus, gasiti la portile oamenilor sau pe langa ferme produse traditionale de-ale lor, ulei, fructe, branza, patiserii sau va puteti opri oricand la o taverna neturistica ptr a manca ceva bun si proaspat.
in vara asta am fost de doua ori cate 5 nopti la mare la noi si pe 24 luna asta mergem iar. tragem de multi ani la Perla Venusului – pe plaja dintre Venus si Saturn, chiar langa plaja EuropaFM. am fost si la concertele lor.
ne place aici ptr ca e mai liniste, nu e aglomeratie ca-n alte locuri, dimineata cu Cristi Pietricica facem zumba pe plaja o ora, iar dupa-amiaza o ora de dansuri latino. nu-i chiar ca la sala, dar e o miscare buna. apoi e pe plaja Nicu maseurul si-i sunt clienta fidela in fiecare zi – merit si eu un mic rasfat. complexul are terasa proprie, dar mergem seara la Vulturul in Venus si mancam cea mai buna saramura de pe litoral, la preturi f bune.
o zi mergem la bulgari: in iunie am mers (iar) la Balcik, iar in iulie am mers la Dalboka dupa midii -overrated dupa mine, si la Varna in plimbare – f frumos parcul, plaja, centrul cu arterele pietonale si zeci de terase.
hai ca m-am lungit prea mult si nici n-am zis cate voiam.
Anul trecut ne-am plimbat prin Italia si Bulgaria, cu fetita in burtica. Apoi a urmat o pauza. Anul acesta am recuperat. Am fost in Thassos cu masina. O noapte ne-am oprit in Stara Zagora. Ne-a placut mult Grecia, desi am fost in mai, vremea era buna si apa calda si clara. Mancare buna pentru noi, nu prea mi-au placut ciorbele lor, aveau vegeta. La intoarcere ne-am oprit in Dimitrovgard, la un hotel intr-o padure. Se vedea ca fusese loc de adunare a bastanilor comunisti pe vremuri. Paturi confortabile, mancare buna ca peste tot in Bulgaria. Am dat o tura spre Valea Trandafirilor, dar nu am fost impresionata, am vazut barajul Koprinka si am mancat in Kazanlak, la un restaurant ce parea mai de fita. Mancare buna, nu retin numele, dar ar trebui sa fie cap de lista in tripadvisor. Am venit acasa, am spalat rufele si am plecat in Chisinau. Mai fusesem acum 10 ani. Era plin de mirese, desi era vineri. Lacul Morilor foarte frumos. Se lucreaza pe St cel mare si sfant, caldura mare. Am mancat la un restaurant vanatoresc, nimerim de multe ori fitzosenii, desi nu vrem neaparat. Mancare buna, cam cum este in Bucuresti la Joseph. Cazare ok, au 10 pe booking, ceva „central apartment”, dal la pret ok. Au si bucatarie, sa ii incalzesc copilului o mancare. Era mai frumos Chisinaul in amintirea mea, dar asta e. Parca s-au romanizat prea mult. As fi vrut sa dam o fuga in Odessa, dar mi-a fost frica sa mergem prin sudul Moldovei, mai ales ca eram cu fetita. Am intrat pe la Albita, am iesit pe la Sculeni, ca am trecut si prin Iasi. Big mistake. Drum prost, in reparatii. Recomand doar drumul spre Albita. Apoi sefii sotului ne-au trimis la Blaxy, in 23 August. Hotelul se vrea all inclusive, dar nu este. Nu recomand, este scump, noi pe banii nostri nu mergeam acolo. Vremea a fost ploioasa, mai rece la inceput de iunie, dar noi oricum nu stam la plaja, doar ne plimbam un pic pe malul marii. Am dat o fuga si in Balchik, am vazut gradina botanica. Incredibila. O colectie fantastica de cactusi. Frumos, chiar frumos. Acum suntem la Kavarna, am fost mai devreme in Cap Kaliakra. Este demential, parte ireal. Cel mai estic pamant bulgaresc, o palma de pamant care in mare, stanca in cele mai frumoase culori si ruine de secol 14. In toamna vrem sa mergem la Govora pentru imunizare, hotel Palace. Noua ne place mult sa calatorim, enorm de mult. Ne place sa fim in alta tara, sa incercam mancaruri diferite, sa vedem lucruri noi. Eu citesc multe bloguri de calatorii si fac liste cu obiective. Ne bucuram de orice calatorie si chiar daca e vremea rea sau nu merge AC in camera, nu e o tragedie. Mai tarziu mergem cu copilul in parc si mancam o inghetata.
Barcelona-5 zile. Am rezervat toate biletele dinainte cu intrări la ore fixe pt a evita statul la cozi. Preturi cam mari la toate obiectivele, dar decente la mâncare. Cazarea cam scumpă, dar a compensat cu un mic dejun variat și bun. Mi s au părut preturi ff mari pe airbnb, apropo de ce scriau ziarele zilele trecute că au crescut mult prețurile la chirii din cauza turiștilor.
Apoi 1 săptămână în Belgia prin mai multe orașe. Musai de văzut Leuven, un orășel cu f multe obiective, dintre care cel mai mișto și neaglomerat este cartierul.medieval Begijnhof, conservat nealterat de penla 1200 și ceva.
Cu masina personala am fost. In plimbare adica fara limita de timp…
Ziua 1… Bucuresti, Pitesti, Horezu… Foarte frumos la Horezu…am vazut atelier de ceramica, a modelat copilul un pic, am vazut cuptoare, unelte traditionale… Ne-am cazat la Novaci la ‘ Pensiunea Mihaela’.
Foarte curat, camera mare, gratar in curte, ping pong, biliard, puscina si un loc de joaca pt copii.
A doua zi am traversat Tansalpina. Super drum si priveliste extraordinara. Apoi Sebes-Alba Iulia.
Cetatea este fenomenala. Am vizitat muzee din interior, am mancat la unul din restaurantele de acolo. Erau si ‘ soldati’ imbracati ca pe vremuri spre deliciul vizitatorilor.
De la Alba Iulia am plecat la Turda si am dormit la o pensiune foarte aproape de salina.
Ziua a treia a inceput la Salina. Superb loc. Iti dai seama acolo cat esti de mic in comparatie cu natura.
11 etaje sapate in sare si inca doua in jos. Poti cobori pe scari sau cu un lift din geamuri. Inauntru e loc de joaca pt copii, pista de popice, mese de ping pong si sah… Apoi daca vrei cobori inca 2 etaje si poti sa te dai cu barca pe un lac sarat si fara fund… Proiectoarele ascunse in apa arunca lumini si umbre pe suprafata apei si pe minunatii pereti marmorati din sare…
Cand am plecat de la Turda am mancat la un restaurant din apropiere… Iar nu stiu cum se numeste…dar foarte buna mancarea , in special o friptura de pui facuta la tava cred…
Am plecat spre Valea Izei.
Ne-am cazat ‘ La moara la Neculai’.
Minunat e putin spus. Mancare trafidionala, cu gust din ala de copilarie, painea cu gust de paine, bors de gaina si sarmale cu mamaliga si smantana groasa si buna.
Pensiunea are si moara de apa functionala, piua si alte unelte din gospodaria veche traditionala. Si pt copil si pt noi a fost o minune de descoperit.
A patra zi am vizitat Sapanta, cu cimitirul vesel.
Pe mine una m-a dezamagit aglomeratia, ‘ targul’ din preajma cimitirului, preturile cumplit de exagerate si oamenii care atunci cand voiai sa cumoeri ceva sau sa intrebi ceva…parca iti faceau o favoare vorbindu-ti.
De acolo am plecat la Colibita… Alta dezamagire… Preturi foarte mari, lacul cam murdar si pensiunile aglomerate. Am asteptat la un restaurant o ora jumate pt o ciorba si o portie de paste. Deci nu limba de caprioara sau mistret impanat. Noroc de camera foarte curata unde am dormit.. De la Colibita spre Bistrita am gasit primul drum facut praf…dar praf…cu gropi si neasfaltat…
In ziua a cincea am plecat din Colibita spre Izvorul Muresului. Cel mai frumos peisaj din calatoria asta…pasul Tihuta si Lunca Bradului este ce imi amintesc.
Am mancat la Basa Fogado.
In fiecare an cand trec prin zona, Basa Fogado langa Praid este tinta sigura.
Mancare traditionala secuiasca, ceaun clocotind afara, cuptor cu paine, cele mai bune placinte si supa de gulas fenomenala… De incercat ‘ jocul ursului’ o friptura imensa, un muschi umplut cu sunculita, ceapa usor calita si niste branza ceva foarte aromata…
Ca sa fie dezmatul complet am luat si papanasi la pachet.
Copilul a vrut mamaliga cu branza si i-a adus o tava cat un platou… Era….o chestie… mamaliga si branza, in straturi, cu bucatele de unt totul pus un pic la cuptor si amestecate cu sunculita si carnati.. Arata bes-ti-al…
La Izvorul Muresului am stat 2 zile la Pensiunea Gentiana la o doamna deosebita…Tanti Mia..
Camere foarte curate, curte mare, loc de joaca, leagan, masuta afara in gradina si Muresul curgand pe langa gard….auzi linistea strapungandu-ti pielea. La Tanti Mia te duci sa stai si sa uiti de toate. Sai sa faci un gratar cu Domnu’ Gigi si sa iti povesteasca divrese intamplari pana lesini de ras.
Gateste doamna Mia fenomenal. Mancare cu gust de mancare si niste prajituri de casa de nu stii pe ce lume esti….
De la Pensiunea Gentiana am plecat la Brasov. Am stat la o prietena o noapte… Am fost la Parcul Dino de la Rasnov si la Aqua Parc.
Aqua Parcul ala este visul copiilor. Piscine cu apa mai adanca sau mai mica, jacuzzi, piscina cu apa sarata sau dulce, tobogane cu apa, galeti cu apa rece pt ‘ ice bucket challenge’ sau cum s-o fi numind… Sezlonguri la discretie, masaj, sauna, si bazin cu pestisori din aia unde sa stai cu picioarele…
@Miki, noi am plecat din București într-o zi doar ca să mâncăm la Basa Fogado. Ni se făcuse poftă de un gullas bun.
1. Faleză Cazino Constanța. Zilnic câte 16 ore timp de 45 de zile.
2. De cele mai multe ori cu trotineta. Electrică.
3. Faptul ca în fiecare zi, dar ÎN FIECARE ZI, am văzut toate tipurile posibile de tipologii umane. Români 97.3%, restul străini care nu înțelegeau cum și de ce au ajuns acolo.
4. Inundațiile. Nu acele mici inundații comune cauzate de ploaia de vară, ci acele inundații cauzate de canalizarile colmatate. Au fost trei.
5. Zona are o acuta lipsa de locuri de parcare, raportat la câți turiști sunt.
6. O gelaterie cu nume italian. În rest Portul Tomis nu surprinde cu nimic din punct de vedere culinar.
PS. Nu am frecventat zona atâta vreme din plăcere sau masochism. Am fost la muncă.
In iunie, 5 zile la mare, in Mamaia Nord, mai spre Navodari, la pensiunea Sun Riviera. Cazarea ok, numai ca drumul spre plaja trece printr-un santier, se construieste in draci in zona, au facut niste blocuri de locuit chiar langa plaja. Deci zgomot, praf, poluare. Nu, multumesc! La plaja am mers mai mult la Vadu. O zi am fost si in Bulgaria – Kaliakra, Balcik si Dalboka, ferma de midii de la malul marii, unde poti manca peste proaspat pescuit, icre bune, bune si midii pregatite in n-spe feluri. Si la preturi foarte bune. Si lume amabila. Si locatia de vis.
In iulie la munte – Valea Jiului, pe traseul Bucuresti, A1, Dealul Negru, Valea Oltului si apoi spre stanga spre Voineasa. Am trecut pe langa Lacul Vidra, Obarsia Lotrului, Petrosani. In zona sunt multe, multe de facut si vazut. Sunt aproximativ 350 km, dar ii faci tot in atatea ore cat faci si pana pe Valea Prahovei. Sa revin – din Petrosani am fost in Parang, facut traseu pana la LAcul Mija, in alta zi, am fost in Cheile Jietului unde am cules fragute:). Se ajunge usor pe Transalpina, asa ca am ajuns la lacul Oasa, langa Domeniul Schiabil Sureanu. La cativa km de Petrosani, spre Hateg, se afla Pestera Bolii, o pestera foarte frumoasa, cu o acustica speciala, se mai tin concerte de muzica clasica acolo, Si prin mijlocul ei trece un râu. In partea de vest a Vaii jiului se inalta muntii Retezat. Am facut un traseu de 3 ore – Campusel – Piatra Iorgovanului. In zona se afla cateva pesteri, nu sunt amenajate si necesita echipament de speologie, insa am vizitat una dintre ele – Pestera Rostoveanu, pe traseul spre Scorota Seaca. Nu departe de afla o manastire de calugari de unde am cumparat pastrav cu gust de pastrav:). In muntii Valcanului am facut primul traseu cu Miruna, fetita cea mica, Varful Straja, 1850 m. La intorcere am cules afine si zmeura. E o zona tare faina, unde inca mai poti simti linistea, natura si miros de cetina. Inca..ptr ca se defriseaza masiv.
Se poate ajunge cu masina, dar si cu autocarul – Normandia are 2 curse pe zi inspre petrosani. De acolo exista transport local bine pus la punct. In Parang se poate ajunge cu telescaunul, posibilitatile de cazare reduse – Cabana Rusu sau cu cortul. In Straja, cu telecabina, sunt multe cabane, nu stiu cate sunt deschise peste vara, la ei sezonul de varf e iarna. Au cam distrus zona alpina ca sa faca partiile si niste bazine ptr tunurile de zapada. Dar tot merita sa mergeti. Inspre Retezat cu transport local si de acolo la picior, pe trasee. Aaaa…si la intrarea in retezat, pe paraul Lazarul, sunt niste cascade de numa, numa. Merita sa mergeti pana acolo.
Si daca tot ajungeti in jud Hunedoara mai puteti vizita Castelul Huniazilor din Hunedoara, Cetatea Devei, Sarmisegetuza de la Costesti, sa faceti bai termale la Geoagiu Bai sau sa mergeti in nord, spre Apuseni.
kenia, diani beach cu safari la tsavo ost
paradis curat
muulta saracie cand iesi din ‘enclava’ dar saracii is prietenosi
Madrid si imprejurimi – Segovia, Toledo, Salamanca, Aranjuez, Avila, El Escorial, la sfarsit de iunie, 10 zile. Desi media temperaturilor in iunie ar fi trebuit sa fie undeva la 30 de grade noi am prins perioada de canicula cu 40-42 in fiecare zi. Nu ne-am lasat infranti, am cumparat tone de apa si ne-am vazut de treaba. Am ajuns cu avionul, Madridul L-am batut cu piciorul (si cu traditionalele basici in talpa) si cu metroul in zilele in care nu am am mai avut hop on/hop off. Pentru restul destinatiilor am inchirat masina. Mancare buna spre foarte buna, in Madrid cel mai bine am mancat la Terramundi, un restaurant aproape de Museo Reina Sofia, mancare traditionala, gatita excelent! Cazare prin booking, facuta cu un an inainte, aproape de Retiro, un apartament cu doua dormitoare -am fost doua familii, 5 persoane- curat, aproape de metrou, magazine, terase. Desi super aglomerat, se circula foarte bine si cu masina si cu mijloacele de transport in comun. In afara de caldura excesiva nu am reclamatii :))) Apoi trei zile la Cluj (Depeche), 4 zile la 2 Mai (pe astea le stie toata lumea). Peste doua saptamani urmeaza Dubrovnik si Muntenegru.
Andaluzia (Spania) – Blueair pana in Malaga, de acolo cu autobuzul pe traseul: Sevilla, Cordoba, Granada. Stat 2 nopti in fiecare oras. Daytrip-uri din Malaga. Transportul e super ok la spanioli, zona este superba, preturile (inclusiv la mancare) sunt foarte decente, atmosfera excelenta.
Mergeti in Lefkada! Peisaje mirifice, liniste si respectul fata de turisti
Anul asta a fost sa fie Bulgaria – zona Tyulenovo-Balchik. Transport exclusiv cu auto din dotare, altfel e chin si jale (gazda airbnb din Balgarevo mi-s si explicat ca autobuzele / microbuzele se mai intampla sa „uite” sa treaca, mai ales prin sate). Zona asta de litoral bulgaresc mie mi-a placut foarte mult, macar pentru:
– Krapet: plaja si apa exact ca la Vama, atmosfera si dotari exact ca la Vama aia dupa care deplangem cu toti de cand s-au bagat faiantele si baldachinele in Vama noastra. Altfel, fiind plaja larga (negolfuita), apa este tulbure si evident ca soarele cam arde. Plus, imediat in spatele plajei este ditamai padurea, taman buna de campat la umbra.
– Tyulenovo: exclusiv pentru iubitori de sporturi si explorari subacvatice.
– Coasta dintre Shabla si Tyulenovo: la fel ca mai sus, plus ca este mult mai „sauvage”.
– Russalka si Bolata: doua golfuri (primul mult mai mic) intre formatiunile stancoase de langa Cap Kaliakra, cu plaje super faine si apa clara si calda, fara valuri, foarte safe pentru copii, cu „dotari” aproape inexistente, probabil tocmai de aia pe gustul meu. Stati linistiti: bere, inghetata si cafea exista.
– Kavarna: este deja in capitolul de „small resort”, au sistemul lor de aparthotel foarte accesibil si care ofera o cazare chiar misto, foarte aproape de genul „casual luxury” pentru litoral, oricum mult mai curat, elegant si fain decat orice stiu eu de pe litoralul nostru. Plaja foarte misto, gen riviera franceza, apa foarte buna pe stanga si dreapta zonei centrale din gata restaurantului Balgarska, cu nisip si/sau pietre mici ok. Partea aia centrala are niste bolovani cam nasoi pe fund, altfel e minunat sa zaci pe sezlong sub umbreal cu doar 9 leva pe zi (cca 20 lei, 3 sezlonguri incluse). Basca carciumele dn jur, la max 200m distanta de plaja, mancare foarte buna si accesibila ca pret, proaspata si bine preparata. Faza misto este ca sunt cam 6 carciumi diferite, toate au stiluri diferite, toate au muzica – dar nu te deranjeaza in niciun fel sonorizarea. Eu as zice ca arata bun simt ?
– Spre sud, deja incepe sa se simta apropierea de Albena – Varna, deci din din punctul meu de vedere, se cam buleste treaba.
– Restaurant Geti, asta se afla in Topola pe malul marii si il punctez pentru ca pare a fi noul loc tip „Dalboka” pentru amatorii de chestii marine de mancat. Confirmat si de localnici, Dalboka aia veche s-a cam „stricat”.
Pe principiul „amsterdamez” (avem doar un cacatel de chestie potential turistica, dar scoatem bani si din piatra seaca), bulgarii par sa aiba ceva succes la exploatat chestiutele locale, gen Cap Kaliakra, ferma de melci de la Balgarevo, stancile alea de la Tyulenovo, spa-golf-sialtechestiute de la Thracian, etc.
– domeniul de la Balchik este (inca) ok de vizitat, ramane placut si impresionant (ganditi-va cata munca baga aia de la universitatea de botanica sa arate plantele asa). Pe langa domeniul de la Balchik, restaurante sunt gramada, eu am ales unul „La Castel” strict dupa numarul de martori si am avut o experienta chiar foarte misto. Evident, preturi accesibile.
Mai cu ceafa lata, mai cu nasul gros sau whatever, bulgarii aia de zi cu zi cu care am avut chestii de interactionat mi-au reamintit cat de misto e sa te simti bine in pielea ta si sa faci turism de placere. DA, sunt constient ca au si ei probleme ca toti oamenii de pe lume, dar nu le racnesc si nici nu ti le varsa tie turist peste farfurii ;-).
– Soselele nu sunt cele ma grozave, dar eu unul nu am reusit sa gasesc pe toata zona asta, inclusiv in drumuri de tara, nici macar o (una) groapa mai mare, aproape comparabila cu una uzuala de pe asfaltul de Bucuresti.
– Imediat ce se trece in Bulgaria si pana la Balchik inclusiv, se accepta ORICE forma de plata, evident vorbim de valute: leva, lei, euro, dolari, card, etc. La Kavarna pe plaja se poate plati inclusiv cu masini de spalat ? (evident o gluma a chelnerului, dar care mie mi-a picat bine si m-a facut sa rad toata ziua – ca de aia am fost in vacanta, sa ma distrez).
Am lasat la final chestiutele mai deranjante, care ar fi doar cateva:
1. gunoiul aruncat de-mpulea, din mersul masinii, desi exista peste tot, inclusiv in sate si pe marginea drumului tomberoane si cosuri de gunoi. Btw, daca exista mai mult de doua case la un loc, sigur exista si WC public, free si curat.
2. Muzica data (prea) tare si discutiile tip zbierete in hotel / locatie / plaja / etc
Va las sa ghiciti cine anume le performa pe astea doua, dar va dau si un hint: cativa ucraineni si 90% masini cu numere de RO. Asta e ?
M-am intors aseara din Brazilia. Am vazut niste afise mari, care de la distanta pareau sa arate o echipa de fotbal. Cand te apropiai, constatai ca erau de fapt olimpicii la matematica, care castigasera niste premii la un concurs in strainatate. Si asta chiar ca mi-a placut!