Auziț’, e un trend zilele astea să se vaite lumea pe motiv că de ce-a închis madam Firea școlile, ceva de speriat. Și concluzia este că pe vremea lor (a celor care-au lansat trendul) se mergea la școală si pe zăpadă de doi metri. Well, nu știu cum era pe vremea lor, da’ pe vremea mea sigur-sigur s-a închis școala de vreo două-trei ori (câte o săptămână) din cauză de zăpadă prea mare. Și vorbesc despre vremea lui nen-tu Nicu Ceaușescu, omul care mai degrabă și-ar fi tăiat o mână decât să facă așa ceva. Deci cam pică asta cu „pe vremea noastră făceam și dregeam”. N-am cum să mă înșel, uram școala atât de tare că alea au fost unele dintre cele mai fericite zile din copilăria mea. M-am bucurat de surplusul ăla de vacanță de iarnă mai mult decât de cea de vară.
Daaar, pentru că sunt un tip empatic, pot înțelege și motivația asta cu „pe vremea mea”, doar că se uită niște mici amănunte pe care, dacă stai să le iei în considerare, ar fi de înțeles de ce-ai fi preferat să fii la școală și nu acasă.
La școală era cald, acasă nu. Da, nu-mi amintesc să fi stat la școală îmbrăcat cu două bluze de trening și-un pulover d-ăla gros de lână. În timp ce acasă se întâmpla frecvent asta. Pentru că, să vezi ce, partidul făcea economii ca să plătească datoria externă și canci căldură. Norocoșii care stăteau la parter, mai dădeau drumul la aragaze. La mine, la etajul trei, de multe ori nu era presiune la gaze nici cât să fierbi un ou. Bine, presupunând că ai fi avut oul ăla…
La școală era curent electric, acasă nu. Da, da, mă săturasem de mirosul de gaz de lampă, la care trebuia să-mi fac temele, tot din cauza economiilor pe care le făcea pe pielea noastră rahatul ăla de partid. Iar la școală, nu știu cum mama mă-sii, nu se lua curentul niciodată.
La școală ieșeai cu golanii la bulgăreală și săniuș. Și când zic „golanii” a se citi că fetele erau și ele prezente. Ce? Voi nu v-ați dat niciodată cu ghiozdanele pe post de sanie? Nu știți ce-ați pierdut. Sau n-ați vârât vreo colegă cu capul în zăpadă, în timp ce-i mai strecurați și pe lângă gât? Vestitul „frecat”. Well, ia fă asta azi, ca să te trezești cu părinții val-vârtej la școală și acuzații de agresiune sexuală sau violență. Numai termenul „frecat” și ți-ar aduce vreo două-trei procese cu părinti mai nevricoși care n-au înțeles prea bine ce-a vrut fata să spună prin „m-a frecat un coleg”.
După umila mea părere, cam astea-s motivele pentru care ți-ai aminti cu nostalgie „ce mișto era să mergi la școală, iarna, pe vremea mea”. Motive care astăzi nu prea mai există. Pe Facebook poţi să stai și de-acasă. Așa că, sincer, prefer să aștept două-trei zile, până se deblochează cât de cât Bucureștiul, nu să pierd două-trei ore doar ca să-l duc pe el la școală. Numa’ zic.
Mno, ca să închei într-o notă foarte-foarte sinceră, este posibil ca în tot ce-am spus mai sus să aibă oareșce relevanță și faptul că eu am rămas cu mintea de la 16 ani. Altfel nu-mi explic de ce când s-a anunțat că se închid școlile, am început să sar de bucurie și abia după câteva minute mi-am adus aminte:
– Coaie, stai așa, pentru ce te bucuri? Tu te duci la MUNCĂ!
Mdeci, pe vremea voastră cum era? Vă duceați la școală prin nămeții cât casa? Pe drum treceați pe-un câmp unde vă luptați cu lupii și cu câte un urs ieșit de la hibernare, dar mergeați înainte pentru că setea voastră de carte era de neoprit? Sau vă căcați pe voi de bucurie când se anunța că se închide școala?
Da, Mihai şi eu m-am bucurat când am auzit că nu se face şcoală. Reminescsnţă de pe vremea când eram elevă. Atunci când prindeam câte o zi liberă pe motiv de „cerc pedagogic” eram în al nouălea cer. Singura chestie nasoală a fost că la lucru nu ne-a zis nimeni să nu ne ducem. Şi chiar avem probleme cu centrala termică, de când a început frigul aşteptăm în fiecare zi să îşi dea obsteşcul sfărşit, deoarece merge în regim de avarie. Aşa că toţi bagă reşouri şi aeroterme în priză, sar siguranţele, etc. Aştept să ne zică şi nouă staţi acasă până schimbăm centrala. Abia aştept. 🙂
Comentariu beton!12
@GabiI, îți țin pumnii! Sper să se strice de tot sărăcia aia. 🙂
asa si io! ma bucur ptr copii ca stau acasa!
da’ zau daca-am vazut vreunul pe-afara la bulgareala 🙁 cred c-au rupt fbu’ zilele astea.
am avut un regret ca nu pot sa stau si eu, da’ mi-am revenit oarecum cand mi-am amintit ca de anu’ asta 24.01 e sarbatoare nationala si vom sta acasa, yes!
si m-am dus repede la calendar sa vad cum cade 😆 marti!
Comentariu beton!18
@moatza, ah, perfect. Mulțumesc de vestea cea bună. 😛
Normal că te bucuri când nu se face școală. Eu țin minte că eram prin liceu și când se anunța ”se închid școlile doar pentru clasele 1-4” muream de ciudă.
Să stai liniștit acasă 1 săptămână, timp în care părinții sunt la serviciu = raiul pe pământ.
PS La mine era frig și la școală și în plus făceam ore în laboratorul de chimie și erau pupitrele placate cu faianță. Acasă, noroc cu reșourile.
Comentariu beton!15
@Xenopol, ah, uitasem de aia cu „doar pentru clasele 1-4”. Da, am murit și io de ciudă de câteva ori.
La noi nu era cald in scoala. Am dat teza la romana, imi aduc aminte, cu manusi si la lumina lumanarii, ca partidul credea sincer ca suntem atat de destepti incat radiem, deci nu aveam nevoie de curent electric. Faceam ore dupa amiaza si mai mult de jumatate din ele erau pe intuneric (bine, cum am zis, cu lumanari). A, si nu eram la tara pe undeva, ci in oras mare si industrializat.
Ce imi mai aduc aminte e cum ne faceam patine din lazi de paine (aveau niste profile in T care se decupau pe marimea piciorului si le legai cu sarma). Maaama, ce mergeau alea pe zapada batatorita….
Comentariu beton!18
@catalin, cum naiba am uitat de „patinele” alea? Da, da, da. 🙂
Pe vremea mea, mergeau la scoala prin nameti si iaduri albe,niste ipocriti…bine, ei nu stiau atunci ca’s ipocriti…mai tarziu cand au avut interneti si facebook au aflat…
Comentariu beton!19
@Redoo, aiurea, n-au aflat. 😉
Hahahhaa, io-mi amintesc cum scriam cu mâinile înmănușate și nu ștergeam tabla decât cu burete uscat fiindcă imediat prindea o pojgiță de gheață. Îmi amintesc și de creta aia care era o piatră albă ce nu lăsa urme decât dacă te opinteai serios cu mâna-n perete.
Îmi amintesc cum ”se lua lumina” și uneori ne trimiteau acasă fiindcă nu mai avea nimeni baterii la laterne.
Faptul că am Și amintiri frumoase e normal, eram copil și-nțelegeam puține. Inocența mi-a salvat copilăria. Înapoi privind, mintea mea de adult se înfricoșează suficient cât să nu le dorească acestor copii de acum să trăiască în perioada aia.
Îmi amintesc că s-au închis școlile și bucuria aia, desigur. Dar mai multe și mai dese-mi vin în cap amintirile cu viscolul care mă împingea din spate pe polei cu 30 de km/h. Îmi amintesc viscol cumplit când ningea din toate direcțiile și faptul că nu mă menaja nimeni în autobuzul cu geamurile bocnă care se urnea din stație gata să se răstoarne pe partea cu ușile, fiindcă oamenii călătoreau pe trepte. Puțini renunțau după câțiva metri de teamă că le vor degera mâinile pe balustradă și vor cădea sub roți.
Mă sperie oamenii care confundă bucuria copilăriei care găsea veselie în orice cu vremurile întunecate de atunci.
Nu mi se pare NORMAL să se suspende cursurile. Normal mi se pare să mi se asigure condiții înspre și către școală. Faptul că primarii spun că ne sunt copiii în pericol e dovada vie a incompetenței lor. Fiindcă nu-s nămeți de Canada aici.
E ciudată și bucuria copiilor care-s în delir că li se prelungește vacanța – rău suntem încă, vai de școala aia pe care-o urăsc atât de mult copiii. E la fel de urâcioasă ca pe vremea mea. Și la fel de inutilă pare. Ne ducem copiii cu forța, zilnic, în locuri unde nu-și dorește niciunul să meargă. Buhuhuhu!
Comentariu beton!27
@Alina, cum mă e ciudată bucuria copiilor? Trebuie să mi-o explici p-asta.
Ai explicatia dupa: e trist sa vezi ce hal de scoala avem in tara asta incat se bucura copiii atat de tare cand scapa de ea.
Eu nu ma bucuram cand se anula vreo zi de scoala. Nu pentru ca mi-ar fi placut (nu-mi placea), dar intotdeauna se recupera sambata. E drept ca nu faceam atunci cine stie ce ore, dar doar gandul de a ma trezi sa merg acolo intr-o zi de sambata si inca semi-degeaba era groaznic.
@Rox, hai, mă, crezi că există locuri în lumea asta unde să nu se bucure copiii dacă nu trebuie să se ducă la școală?
Adica voi nu invatati sambata de obicei?Eu imi amintesc ca invatam sambata si ca mama sambata muncea.Imi mai amintesc ca intr-o saptamana nu mi-am facut tema la compunere.Eram in clasa a treia si in aceeasi situatie mai era jumate de clasa si ne-a scos in fata sa ne dea cu batul la palma.Eu mai naravasa din fire cand s-a ajuns la mine am smuls batul invatatoarei si l-am rupt de genunchi.In ziua aia n-am mai facut ore si a fost isterie generala in toata scoala o saptamana timp in care mama imi tot spunea ca am fost propusa spre exmatriculare iar eu eram cumva fericita.Intotdeauna mi-am urat invatatoarea.O tipa uscata cu buzele subtiri si privire rea.
Eu nu tin minte sa se fi inchis pe la mine, dar nu as putea sa zic 100%. Oricum mi-a parut bine, pentru ca asta inseamna trafic mai lejer 😀
@Bia, eu țin minte PERFECT. Pentru că la prima prelungire a vacanței, tocmai îmi venise sania cea nouă și am putut să mă mai bucur încă o săptămână de ea. 😉
Eu nu-mi aduc aminte sa se fi inchis scoala din cauza la zapada, dar imi aduc aminte ca eram la liceu, si mergeam cu bicicleta nu conta ca era -20 afara. Ajungeam la scoala ca un fel de bloc de gheatza, da partea faina era ca banca mea era chiar langa soba, dormeam asa bine acolo.
Si imi mai aduc aminte ca o data am incercat cu colegii sa dam cu spray cu piper pe soba de metal , incinsa, sa vedem ce se intampla. Cand a venit profa in clasa aratam toti de ziceai ca ne-a frecat cineva cu cepe pe la ochi, vre-o saptamana nu s-a putut intra in clasa respectiva, deci faceam ore daca aveam unde.
@MuciFICATorU, stai așa, dar tu unde ai făcut școala de aveai sobă în clasă???
Şi eu am avut sobă în Şcoala Generală. Topeam minele goale de pix pe sobă. 🙂
La Reşiţa.
Sibiu.
Daca ma gandesc bine dupa faza cu sprayul cu piper au mai venit si altele,, cam tot ce poti gasi intre tamaie si spray paralizant.
@GabiI și @MuciFICATorU, bine că erați voi șmecheri cu sobe în clasă. 🙂
Ba la noi se lua curentul si la scoala… si era mare bucurie ca invatam dupa-amiaza si de multe ori nu faceam ultima ora…. Si mai tin minte ca aveam (aproape) tot timpul in ghiozdan o lanterna din acelea micute care se stricau cand ti-era lumea mai draga si urcai scarile la bloc tot pe pipaite…
@Raluca, în ce oraș?
In Ploiesti
In generala si liceu (mai departe nu bate lumina amintirilor pe subiect) imi amintesc de maxim 2, poate 3 cazuri de suspendare a cursurilor.
La noi in oras in scoli era cam frig. La scoala mea era omeneste, puteai sa stai fara manusi si geaca, aveam sobe pe lemne chiar si dupa ’89, iar directoru’ de tata facea pe dracu’-n patru si pe ma-sa-n paispe sa fie lemne, dar prietenii de la alte scoli aveau povesti de groaza.
In iarna ’84-85 sus numitul tata, simplu prof la vremea aia, a facut TBC din cauza „caldurii” din scoala.
@Ady, zi și tu ce oraș, că mă depășește asta cu sobele în clasă. Eu n-am văzut așa ceva decât la taică-meu la țară.
Corabia, Olt.
Liceul, scolile din centru erau legate la reteaua de termoficare a orasului, aia cu care muream de frig in case, daca ne lasam la mila ei. Ai mei au facut soba si la bloc.
Povestea tata ca atunci cand a angajat femeie de serviciu la scoala a dat proba de lucru spart lemne si facut focul. 🙂
@Ady, soba la bloc? Serios? Fără să apară miliția la ușă? Tare!
Soba la bloc a facut-o in ’90, n-a venit nimeni.
Cand a facut soba, toti prietenii au ras de tata, „acu’ ai facut-o si tu, cand au cazut astia, sa vezi ce cald o sa fie”, apoi l-au invidiat cu spume, ca la noi situatia centralei orasenesti nu s-a schimbat. Gaze in oras s-au bagat la sfarsitul lui 2015, inceputul lui 2016 (n-am gresit cifrele).
Când eram prin clasa a IX-a, îmi amintesc că greva profesorilor a durat aproximativ o lună, chiar în mijlocul iernii. Iar la facultate, într-un an, ne-am ales cu o lună întreagă liberă – ianuarie – pe motiv de economie de căldură. Și în februarie, când ne-am întors la cursuri, a fost gerul mai mare decât în luna precedentă – ironia sorții, ce să mai zic? Din fericire n-am răbdat de frig, nici la școală, nici acasă. Dar un lucru e clar: m-am bucurat din plin de acele două luni fără școală!
@April, greva profesorilor? Deci vorbim de perioada de după 89, da?
Da da, eu am făcut școală după 89, dar mi se pare că a trecut așa de mult de când am terminat-o, parcă a fost altă epocă 🙂
@April, păi nu e „parcă”, chiar a fost. 🙂
Pfuai! Profii mei nu făceau grevă niciodată, fără să țină ore… ce mă ofticam. Tot blocul era acasă, numai eu moț la școală!
„Păi cum să lăsăm așa copiii!?” Da’ asta în generală (București, o școală cu fântână arteziană în curte, dar pe care nu am văzut-o vreodată funcțională 🙂 )
Am facut generala la cea mai cea scoala din buricul unui orasel. Intr-una din zile a venit directorul in timpul unei ore si ne-anuntat ca vom pleca acasa fiindca e inzapezit! Imi amintesc si acum bucuria cu care am fugit…la derdelus. Probabil ca si profesorii se bucurau la fel de mult, ca altfel nu-mi explic cum sa trimiti acasa niste copii care deja au ajuns la scoala si fac 5 minute pana acasa pe motiv ca e inzapezit.
@Aiurica, ahahahahaaaaaa. Bună asta. 😀
Eu nu țin minte să se fi închis școala din cauza zăpezii, a fost închisă când era grevă, din vacanța de Paște am căzut direct în vacanța ”de grevă” care a durat vreo 2 săptămâni. Nu am recuperat niciodată materia pierdută, de asta sunt eu așa … cum să zic … plantă la mate.
Asta cu frecatul fetelor iarna era sport la noi în curte. Ajungeam să întârziu la ore, să întru după ce intrau toți și era curtea goală, doar ca să scap ”nefrecată” măcar prima pauză. În pauze și dacă stăteam în clasă tot ne frecau băieții, veneau cu bulgari în buzunare. Fata care era mai ”udă” (literally) și mai ”frecată” după fiecare pauză era fata iubită de mulți băieți. Ce vremuri … :))
Comentariu beton!11
@Roxi, deci și tu ești tot după revoluție. Io ziceam de înainte, „pe vremea mea”. 😉
Înțeleg ce spui și eu ziceam tot de ”pe vremea mea” :)))
@Roxi, pe vremea mea era mai mișto decât pe vremea ta. :))))))))))
@Mihai, posibil, te cred pe cuvânt, eu nu am trăit pe vremea ta în schimb tu trăiești pe vremea mea.
@Roxi, ne-am sacrificat pentru voi și nu apreciați dăloc. Nțțț. 🙂
Bineinteles ca ma bucuram cand se inchideau scolile din cauza de zapada, bineinteles ca s-a intamplat asta de vreo cateva ori, bineinteles ca ne bucuram ca nebunii de zapada, folosind-o in toate modurile descrise mai sus. Si acum s-au bucurat copiii, dar……
Copil acasa inseamna parinte acasa. Sau bona, sau bunici, sau cineva care sa stea cu ei. Nu prea mai ai incredere sa ii lasi singuri si nu intotdeauna gasesti sau ai cu cine sa ii lasi. Bine, vorbesc aici de gradinita si ciclul primar. Cam asta e diferenta. De aceea parintii nu au fost prea incantati de situatie. Eu am avut noroc fiindca gradinita piticilor mei e privata si ei au functionat fara intrerurepere. A fost un chin sa ajungem pana acolo dar i-am dus. S-au jucat in curtea gradinitei in zapada, noi ne-am jucat in fata firmelor….tot in zapada.
Altfel, mi-as fi mancat o saptamana de concediu stand cu ei acasa, lucru care nu prea mai e convenabil in timpurile pe care la traim. Bonus, as fi vazut si strambatura sefului si rh-ului cand as fi anuntat chestia asta. Cu zapada, fara zapada, viata merge inainte, chiar daca Firea ar fi vrut sa se opreasca in loc ca sa aiba ea timp sa curete Bucurestiul.
@Ionut, stai, mă, că dacă ar fi zic „nu ne convine că s-au închis școlile că nu știm ce să facem cu copiii, as fi înțeles”. Dar io am văzut postări care se luau de bieții copii, argumentate cu „pe vremea mea, făceam și dregeam”. La asta mă refer.
@Mihai, postarile alea sunt ale unor cretini care au uitat cum e sa fii copil. Oricum stii ca mor cand aud treaba cu „pe vremea mea”. Pe vremea lor nu ar fi avut pe ce plm sa posteze si nu ar mai fi stiut nimeni cat sunt de oligofreni. Eu am discutat cu cativa prieteni cu copii si asta era singura lor nemultumire: ca nu prea au cu cine sa lase copiii. Atat. Si le dau cumva dreptate. Dar….
Sa te iei de copii fiindca se bucura ca stau acasa in loc sa mearga la scoala mi se pare culmea tampeniei. Bine, or fi cativa „speciali” care nu chiuleau, nu se bucurau cand stateau acasa, erau dedicati scolii dar astia au fost si sunt niste raritati, unul sau doi intr-o scoala. Restul….ipocritii pulii!
Sigur, e absolut normal sa porti copilul prin nameti spre scoala la -15 grade, bazandu-te pe faptul ca asa faceai si tu „pe vremea ta”, si apoi sa faci coada la doctor si la spital. Sigur, e mult mai importanta o ora de religie sau alta materie perfect inutila (sa fim seriosi, nici macar profesorii nu ar fi reusit sa ajunga ieri la scoli), decat o ora de jucat in zapada. Pana la urma, despre ce dracu’ vorbim? Suntem singura natie care nu da doi bani pe viitor, adica pe copii, nici pe sanatatea lor, nici pe inteligenta lor. Fiindca, nu-i asa, trebuie sa fie la fel de batuti in cap si incuiati cum eram si noi „pe vremea noastra”.
@Ionut, pe Facebook mi-a argumentat cineva spunând că fie-sa a învățat singură, acasă, în perioada asta în care s-au închis școlile. Nu a înțeles nici când i-am răspuns că e o diferență între „a învăța” și „a merge la școală”. Sunt două lucruri total diferite. Sau aproape total. 😉
@Mihai, sunt TOTAL diferite. Asta e una. Doi la mana, eu as fi intrebat-o la ce materie a invatat copilul si de ce a considerat ca e mult mai important „sa invete” decat sa se dea cu sania sau sa se joace, sa se bucure de ziua libera fara scoala. As fi fost curios sa vad ce raspuns dadea, ce asteptari are de la copil, fiindca, daca privesc societatea romaneasca, ajung la concluzia ca parintii care inteleg importanta invatatului sunt o raritate.
Domnule Ionut, esti un dobitoc cu D. De aceea este Romania unde este. Pentru ca exista handicapati ca tine. Pai e taman invers. Copii/adolecentii de fapt nu dau doi bani pe parintii si bunicii care au muncit s-i creasca. Vad tot timpul copiii rebeli si nebuni la cap carora li s-a urat cu binele ca li s-au facut toate poftele de rasfatati ce sunt. Habar nu au ce inseamna politetea si bunul simt. Nimic nu le mai place, nimic nu mai e bun, nu asculta de nimic si nimeni. Si-au pierdut orice urma de identitate si habar nu au ce este o traditie. Tu ai curajul sa vorbesti ca nu se dau doi bani pe copii? Pai in primul rand sa termine cu mofturile si pretentiile. Dupa aceea sa le iasa fumurile din cap si cei trecuti de varsta de liceu mai bine sa vrea sa faca cu adevarat ceva. De ce nu te cari tu din Romania, ca ar fi mai bine fara de-al de tine cu asemenea mentalitati bolnave ca de limbaj nici nu mai este cazul sa vorbim
Îţi place sau nu: 0 0
@Laura, nu ești cel mai ascuțit creion din penar, este?
Pe vremea mea, daca nu te freca nici macar unu’ cu zapada, insemna ca esti urata rau. Avea un coleg cam mototol. Avea capul foarte mare si ii spuneam „cap de bombă”. P-asta il obligam sa ma frece cu zapada sub amenintarea bataii din partea fratelui meu mai mare. Doar asa scapam de „cea mai urata fata”.
Dar sa stii ca ma bucuram rau cand nu mergeam la scoala.
Comentariu beton!20
@Elena, cum, mă, și te freca așa în silă și tu zbierai la el:
– Băăă, dacă nu mă freci cum trebuie, te ia mama naibii?
:))))))))))))))))
@Mihai, nu in sila. De frica lu’ frate-miu.
Oricum, sa stii ca se bucura si el enorm de mult. Pentru ca toate fetele fugeau de frecatul lui. Tu-ti dai seama ca eu, nu numai ca nu fugeam, dar il si „rugam” sa faca asta.
???
@Elena, zurli:)))))))))))))
@ Cati, ideea este ca nici pe mine nu ma freca nimeni, nici el nu freca pe nimeni. ????
Ahahaha! Ce tare e asta!
@Gabil, amandoi ieseam fericiti din iarna.????
Te cred. 🙂
Ia sa comentez si eu putin asa….Eu una nu-mi amintesc cand eram scolarita sa fi fost temperaturile de acum de -18 – -24 grade la Constanta cum au fost saptamana trecuta si nici vantul sa „adie” (ca de sunt la malul marii) cu o viteza de 50 pana la 80 km/h…chiar nu…si ma gandeam asa..daca tot era vacanta, acum s-a prelungit fortat, urmeaza 24.01 iar liber si hop pe 04.02 luau iar vacanta…pt ce se mai duc?sa-i lase acasa si cat tinea vacanta din 04.02 si sa reia orele apoi continuu pana la vacanta de Paste…ca sa recupereze sa zic asa.Oricum daca se vor duce in maxim, dar maxim 1 saptamana vor mai veni la ore jumate din ei ca vor fi cobza si cu febra, etc…
@anca, nu-ți amintești pentru că nu te interesa. Oricât era de frig, tot la joacă în zăpadă o tuleam. 😉
Cat de cat suntem leat cumva. Imi aduc aminte de cand eram eleva ca s-a prelungit vacanta de iarna de vreo doua ori si m-am bucurat tare, copil fiind. Acum m-am bucurat iar, pentru copilul meu. Si cu toate ca in Galati scoala a inceput miercuri, i-am facut bilet de voie de la soare si l-am tinut acasa si ieri.Se frustra atat de tare ca era viscol dimineata si ca in alte orase copiii stateau acasa, ca am zis ca o mica victorie personala impotriva sistemului face bine la psihic. Si nu am fost singurii.
Iar pentru cei care spun, vai ce zapezi am infruntat noi si uite ce mari ne-am facut! Da, sunteti mari acum si la fel de prosti.
@Stela, nu-s proști, doar uită cum stăteau lucrurile.
Pai cam asa este! Si eu ii aud pe cei de varsta mea, ca mama-mama, ce mergeam la scoala, ca noi nu aveam asemenea vacante, insa eu imi aduc aminte si le reamintesc si lor, chiar aveam! Iar la recuperari, nici naiba nu ne prindea 😀
@Scorpya, ce recuperări? N-am făcut asa ceva vreodată. Când sa le fi făcut, ca pe vremea ailaltă se mergea la școală și sâmbăta? 🙁
Generatia snowflake is generatia pwlii.N-ar face nimic, niciodata nici daca viata lor ar depinde de asta.Sa faca altcineva, statul, cineva!Ieri am mers din lipsa de taxi pe jos la urgente, cu febra 40 de grade.S-am mai asteptat la coada si vreo 3 ore.Si stiti de ce am putut face asta?Din cauza ca in copilarie am mers la scoala indiferent de zapada sau polei.Din cauza ca am marsat putin la infanterie in tinerete.Din cauza ca stiu ca se poate mult mai rau (altii au tras-o pe la Cotul Donului…).
Dar pisolcosii astia din ziua de azi…cum sa puna mana pe lopata daca nu stiu nici macar de care capat sa apuce?
@Batranu’, nu, mă, ai făcut-o pentru că ai avut nevoie. Și eu am ieșit și-am dat la lopată. Dar am făcut asta pentru că a fost nevoie, nu pentru că muream eu de drag să o ard afară prin zăpadă.
De voie, de nevoie, da’ faci cand trebuie.Dar cand ii aud pe copiii astia de tinichea cum se plang la absolut orice…vara ca-i prea cald, iarna ca de ce ninge…mai da-i ma si-n pwla noastra ca prea exagereaza.
Cand mergeam eu la liceu inca era cald la scoala, in schimb am compensat cu frig strasnic la facultate. Tin minte ca stateam imbracati, cu manusi si tot incercam sa scriem ceva, ceva in caiete… Iar in ceea ce priveste frecatul cu zapada, il uram si il urasc sincer si acum. Bataie cu bulgari, da, in orice conditii insa frecat, se lasa cu bataie de-adevatelea.
@Ioana, îl urai, dar te frecau sau nu?
Se incepea actiunea de frecare dar se lasa cu bataie pana la urma.
Țin minte că eram in liceu la Giurgiu, veneam acasă la sfârșit de săptămână, iar anunțul că se opresc cursurile l-am primit când eram deja în cămin… Apoi, am cumpărat din Giurgiu o lanternă pătrată pentru mama- cosea la mașină și cum mai mult nu era curent electric decat era…
Chiar ieri m-am dat cu sania cu fi-miu și ce crezi? Era atât de aglomerat încât eram singurii!☺☺☺
Și tot din liceu, lunea mergeam cu trenul, nu făcea decât o oră și cincizeci de minute, dar ce minute- era căldură doar in primul vagon de lângă locomotivă, dar locurile erau ocupate toate. Cele în picioare, bineînțeles!
@Iulian, în ce oraș ești acum?
Sunt la 25 de km de Bucuresti?, jud Giurgiu. Comuna Ulmi?
@Iulian, pe unde stau ăia cu radarul, ă? 🙂
Mihai, toti ne bucuram cand se inchideau scolile pe vremea lui raposatu’. Bulgareala si frecat fetele era la ordinea zilei. Eu muream ca nu aveam ghiozdan din ala tare sa ma dau pe el. Piedici puse pe gheata, fotbal pe zapada, frecatul fetelor ehe ce vremuri. Aveam pantaloni de fas, manusi si sosete de lana facute de bunica. Cel putin de doua ori pe zi ma schimbam de fleasca ce eram. Ma duceam repede in casa apucam un colt de paine, in timp ce ma schimbam, mama urls la mine iar eu raspundeam inca putin si vin, mai jucam putin fotbal. putin ala inseamna 4 – 5 ore. Pe stradute ne prindeam de bara masinilor de treceau pe la bloc. Inconstienti dar zau daca nu era o veselie uriasa pe afara. Sa nu uit de cazematele de zapada, ca intr- o noapte am iesit afara sa pun apa peste ea sa fie beton pt a doua zi cand aveam razboi cu cei de la un bloc inamic.Seara cand intram in apartamentul congelat nici nu mai simteam. Lectii la lumina lumanarii, pt vorba ceea: lampa, lampa iar n- ai gaz, eu ti- am pus si tu l- ai ars. Ma bucur pt ei ca nu fac scoala, dar ma intristez cand stiu ca in zilele noastre, cei mai multi dintre cei mici nici sa alerge nu stiu, ce sa maivorbim de facut bulgari de zapada sau jucat fotbal pe zapada. Deja daca le ceri sa faca cazemate din zapada si sa se lupte cu inamicii de la blocul vecin se uita ciudat. Copilarie aderavata am avut. Deja in facultate aveam colegi care nu stiau cum arata porumbul, nu vazusera vaca sau nu mersesera cu trenul, asa ca…
Comentariu beton!14
Noi urcam in casa si aruncam apa pe geam cu oala.In jumate de ora era patinoar afara…apoi injuraturile maturilor erau nepretuite…astia din urma mai aruncau sare, dupa aia noi apa din nou…vremuri frate…
Apropo de porumb si vaca, cand mai lucram la trasport calatori, am avut un grup de nemti, printe care si o tanti contemporana cu Hitler (80+).La un moment dat, prin zona Bailor Bazna, striga nemtii : Halt!Bitte halt!
No, ma opresc.Astia vazusera o ciurda de bivoli, si se uitau ca prostii, ca ce vaci is alea…Ii las putin s-apoi le zic : Ba, la noi in Rumanien, laptele ii de la vacile normale, si vacile astea negre dau cacao cu lapte direct.Se uitau astia ca prostii, pe batrana o bufnit-o rasul instant…
:)))))) excelent
@Batranu’ exact. asta cu aruncatul de apa iarna nu am facut- o. Dar pungi cu apa, vara sa ii udam pe toti la greu. Imi imaginez fata la tanti nemtoaica cand i -ai zis de lapte cu cacao :)))
@Marius, am un prieten cu copil nou-născut care începuse să-l înfofolească de prin septembrie. Că, na, să nu răcească… 🙁
@Mihai asa sa faca si pe urma ajungem la vorbele lui Batranu’
Am copilarit in Baragan (Braila) unde iernile erau pline de zapada, iar asta era ceva normal. (numai in Constanta zapada e un accident al naturii 🙂 )
Mi-amintesc clar:
– ne bucuram de intreruperea scolii. Parintilor nu prea le pasa, oricum stateam singuri acasa (cu cheia de gat) – si asta de pe la 6-7 ani.
– aveam sobe in clase (cladire veche, „boiereasca”)
– nu recuperam nimic, se invata si sambata
– drumul spre scoala (generala) dura 1/2 ora PE JOS, pe scurtatura. Si tot atat la intors. Cu autobuzul ocoleam si dura mai mult.
Ei bine, niciodata, dar niciodata nu m-au dus/adus parintii la/de la scoala cu masina! Aveam nemuritoarea Dacie si ambii parinti cu carnet.
Daca vreun parinte venea sa-si ia odrasla de la scoala, era ceva foarte grav: ‘cred ca e bolnav’ / ‘se lasa cu scandal, l-a prins cu vreo boacana’ / ‘i-o fi murit cineva in familie?’…
Altfel spus, ‘pe vremea mea’ chiar daca societatea era mai cenusie, copilaria era mult mai colorata si aventuroasa 🙂
Laura G., probabil nu stai de multă vreme în Constanța. Eu am copilărit aici și am prins și ierni ca asta, cu săniuș, bulgăreală, cazemate și ”frecat”.
Neplăcut frecatul ăsta dar, cum a zis cineva mai sus, îl suportai fiindcă era semn clar că nenorocitul care îți lua un strat de piele de pe față avea bucurii la tine, cum se spunea, te plăcea…
Eram în delir când se închideau școlile, cum să nu te bucuri, mergeam la școală de luni până SÂMBĂTĂ dacă n-ați uitat. Și nu eram vreo chiulangioaică, am fost comandantă de grupă & detașament…
Ce naiba, timp de o groază de vreme cartea mea preferată a fost Doi ani de vacanță de Jules Verne, așa de mult îmi doream doi ani fără școală că mă mir că n-am provocat vreun potop cu puterea gândurilor mele…
@Laura, pentru că părinții nu erau atât de speriați de bombe ca azi.
Ultima varianta!!:))
@Cerasela, așa mă gândeam și io. 🙂
E grav ce zic, dar nu-mi aduc aminte de nici un fel de zapada legata de scoala. Nametii mi-i amintesc mereu doar legati de plugusor, cand nu conta cat erau de mari, inotam in ei pana la gat pentru niste nuci si ceva mere! Al dracului de frumos mai era…
@adriana, ai șters amintirile neplăcute. 😉
In tara asta sa te plangi e sport national, iar pe vremea lor, a celor ce se plang, era prapad, iar ei erau adevarati soimi ai patriei care infruntau orice urgie trimisa de natura, sau sistem(partid)! 🙂
Chiar sunt curios, vreo unu din plangaciosii astia au curatat si ei macar un metru de zapada de prin fata blocului, sau doar au stat si au scris metri de injuraturi catre autoritatile care nu vin sa le dezapezeasca parcarea sau calea de acces catre magazinul de peste dum ?!? :))))
@Alex, în bucurești trotuarele, în proporție de 80%, sunt necurățate. Deci…
hehee , ce ierni si ce zapezi grele erau pe vremea mea. tin minte ca aveam 7-8 ani si-mi ajungea zapada pa`n la pula . si cam tot pe atunci , in vacanta de vara la tara , eram pe un camp si am intrat in panica cand am vazut un animal fioros care semana cu un doberman. am fugit de i-am zis iepurelui , puturosule . si de fapt asta si era , un iepure salbatic mai maricel
@Shoric, al dracu’ dobermann ce urechi lungi avea. :)))))))))))
@Mihai ,razi tu razi voinicule , dar sa te vad pe tine ce faci atunci cand ai o bucata de placinta in mana si incep sa te urmareasca prin curte vreo 30 de gaini , 2 cacatei si 3 pipisici
@Shoric, o mănânc? 😀
@Vasilescule , o mananci daca ai 1.80 cm si esti ca Zeus . dar daca ai 70 de cm si toti sar pe tine mai mananci pwla . arunci cat mai departe de tine placinta si fuuugi 🙂
@Shoric, ahahahahaaa. Am râs cu zgomot. :)))))
Plus de la mine, ca si io am stat intr-o vara tupilat in lanul de grau, si 3 caini de la oi tot hamaleau asteptand sa ies…si cum m-am tarat pana in celalalt capat pe coate, s-apoi pana au vazut prostii de catei eram deja in varful dealului (acolo era un par batran, bun si ca refugiu si ca sa-ti confectionezi repede o arma, am ales prima varianta, normal).O tempora, o mores…
Si eu am facut scoala in „timpuri imemoriabile”, ca sa citez din clasicii de la Divertis. Invatam si sambata, asa ca nu ne speriau recuperarile. M-am bucurat si eu ca un copil cand s-a anuntat ca se suspenda cursurile, cu toate ca nimeni din familia mea nu mai are nicio tangenta cu mersul la cursuri. Locuiam la casa, intr-o curte unde aveau case mai multe familii si eram multi scolari de varste apropiate. Faceam cazemate pe familii si intram in casa inghetati bocna de la atata bulgareala. Intr-un an mi-am spart capul la sanius (a cazut peste mine carmaciul care avea o patina cu care dirija sania si cu care a aterizat drept in teasta mea), iar mama n-a stiut pentru ca am stat 2 saptamani cu caciula pe cap motivand ca mi-e frig:))). Altadata am fost sa ne dam pe gheata in fantana arteziana din centru si fireste ca la mine s-a spart gheata si am ajuns cu nadragii scoarta pe mine acasa. Atunci cand se suspendau cursurile, stateam acasa singuri, cei care nu aveam bunici sau mame casnice, eu de bona in cercul meu de apropiati nu am auzit in perioada aceea. Soba in clasa nu am avut, dar imi amintesc ca era soba la cinematograf:))). Faceam lectiile la lumanare pentru ca la ora 21 de regula se oprea lumina iar dimineata aveam doua dare negre sub nas:)). A fost un an in care a nins atat de mult intr-o noapte, incat am mers pe o poteca ingusta ca printr-un tunel la scoala. Pfiuu…na ca m-a cuprins dorul de copilarie…
@Manda, și pe mine. Dar eu am noroc că încă mai copilăresc. 😛
Si eu imi aduc aminte ca am ramas ‘sinistrat’ la un prieten o noapte si scolile au fost intrerupte vreo 2 zile (scoala generala) putin dupa ’90.. Zapada mare.
@Mihai: la mine era invers cu gazul (parca asa e): cu cat stai mai sus, cu atat ai presiune mai mare la gaze..ca doar e gaz si se ridica :p
@Alex, se ridică, dar nu pe țeavă. 🙂
singurul motiv pentru care pe mine ma enerveaza situatia e ca ei spun ca inchid scolile pentru copii – le inchid ca sa scuteaza banii de incalzire
pe vremea lu mama era zapada din octombrie pana in aprilie si nu au mai murit- noi murim pentru 2-3 saptamani ( atat a fost in ultimii 6 ani)
Serios @Gabriela, tu ai iesit din casa ieri ? Sau macar te-ai uitat pe geam ???
De asta au inchis scolile, sa faca ei economie la caldura din scoli/gradinite, care apropo, e platita tot de noi, chiar daca avem copii la scoala sau nu ?!? :))))
Da am iesit – si am dat si zapada mai ales ca nu stau in Bucuresti ci langa un DJ
cat e viscol inteleg – dar luni si marti ce a fost? – stii ca erau strazile pline de oameni care isi luau copiii dupa ei la servici?
si eu am 2 bucati asa ca stiu ce spun
U(scutesc+scurteaza)=?
….tu cauta repede sa mergi la o scoala deschisa Non Stop….si tipa si la Dorel colegul de banca: ¨¨Hai Dorele ca inchide la Non Stop !!¨¨
Tot din cauza vremii astes extreme ,nește copii liberi(de mers la scoala) isi facusera derdeluș langa Arena Nationala!!!!
@Oviwan, am văzut și m-am bucurat. 😀
M am bucurat si eu incat mi am luat zi libera si am iesit cu fica mea la bulgareala ????. Si …da, ma bucuram atunci cand aveam liber pe vremea comunismului (am fost si frecata??? cu zapada).
@Corina, noroc cu precizarea din final. 😛
Eu am o intrebare pentru cei cu „pe vremea mea”: cati au iesit zilele astea sa-i invete pe copiii proprii care e treaba cu zapada asta si cu frigul? Sanie, bulgari, cazemate etc. Sau cati au iesit sa se bucure de zapada pur si simplu, asa cum se bucurau „pe vremea lor”? Cu ocazia asta sa vada si daca acea bucurie mai este posibila dat fiind spatiul si timpul prezent.?
De ce as intreba? Fiindca aseara aveam de ales intre a dezgropa masina sau a plimba piticii cu sania. Si, bineinteles, am renuntat la „treaba de adult” si m-am inhamat la sanie. Au fost incantati pana la extaz. Niste vecini, toti cu copii, se uitau ciudat la mine care ma jucam in zapada in timp ce ei, importanti, deszapezeau masinile. Copiii lor erau in casa fiindca „e frig”. Sunt copiii de vina pentru asta? Nu.
Imi aduc aminte ca aveam vreo 25 de ani cand am zburat cu sania pe lacul inghetat din parcul Carol. Bai, 25 de ani. Nu mai incapeam pe sanie. Cati fac asta azi? Cati stiu la ce e bun un capac de wc pe timp de iarna? Ei bine, astia sunt viitorii parinti care vor da vina pe viitorii copii fiindca sunt „de paie”, fiindca nu iubesc scoala pe orice vreme, si vor baga abureli d-astea cu ” pe vremea mea”.
@Batranu’, copiii nu se nasc „de tinichea”. Parintii ii fac sa fie asa. Si parintii sunt fix generatia asta cu „pe vremea mea”.?
@Ionut, am și io un prieten care a preferat să iasă cu fiu-său, cu sania. 🙂
@Ionut , „cine mai face asta” ?? , pai nevasta-mea , care are 40+ . ieri seara a venit acasa imbujorata toata acasa si mi-a zis : wow , m-am dat cu sania pe deal . eu am banuit ca doar a frecat-o cineva , cu zapada . csf ? asa-i iarna 🙂
Fie doar si pentru trafic, ce bine ca s-au inchis. Ar fi fost paralizat orasul.
Pe vremea mea nu erau dusi si adusi copiii cu masinile de/la scoala. O fi fost si lipsa benzinei, dar sc generala (primara..) era aia din cartier te duceau pe jos si la liceu te duceai si singur.
@Mihai, exaaaaaaaaaaaact.
@Mihai ,nu Vasilescu . da , copii de la oras , dar erau acum 40-50 de ani si copii care mergeau pe schiuri la scoala si care tot pe schiuri au infruntat lupii sa-l colinde pe invatatorul lor din Otelul Rosu . nu mai stiu autorul si titlul cartii dar chiar m-a emotionat povestea . a , si mai era o poveste emotionanta cu o fetita din capitalismul salbatic interbelic care a cumparat coji de seminte cu un medalion in care era poza mamei ca sa-si incalzeasca mama bolnava si pe fratii ei . pfuu , cand imi aduc aminte ca am crescut cu telenovele scrise
Confirm povestea cu Otelul Rosu, inca mai am schiurile si o blana de lup de atunci. Si confirm si povestea cu imbujorata toata, daca tie ti-a zis ca era de la zapada…;)
O sa schimb nicu’, pun Nicu, sa nu mai preteze la confuzii.
A doua chestie e dintr-o carte („ochii timpului” cred ca se cheama) scrisa de unul care a scris si „extemporal la dirigentie”, cartea dupa care s-a facut „liceenii”. Nu-mi amintesc autorul nici sa ma pici cu ceara..
George Sovu
@Alina, Sadoveanu.
Eram așa căcăcioasă la faza asta, de nu vrei să știi!
@simona, ba da, ba da. 🙂
Ce să se închidă şcoala, din moment ce toți elevii făceam maximum 2-3 minute până la şcoală? ?
În cel mai bun caz, când se tăia curentul, mai plecam şi noi acasă, şi ca fapt divers, dacă nu tăia partidu’, scoteam noi siguranțele de la tabloul general ?
@diabolic, bă, ești nebun? Chiar aveai acces la tabloul de siguranțe de la școală? 🙂
foarte frumos povestit MIhai….e cel mai frumos si realist articol dupa ¨¨tui reciclarea ei de treaba¨¨…..cat despre copiii ei nu se schimba niciodata….ce sa caute la scoala cand acum acasa e cald…daca vor sa afle ceva nou ¨¨unchiul Google ¨¨ e mereu acasa si e mult mai prietenos decat baba frustrata de salariu si sot numita ¨¨invatatoare/educatoare¨¨………parintii copiilor parca si ei tot mai frustrati cu traiectorie spre comportamentul babei de mai sus ¨¨da-le doamna teme fara numar …pe vremea mea eee….¨¨…copiii au fost si raman la fel si asta ma bucura….cat despre cei care isi considera copilul calul personal de curse si care copil trebuie sa faca tot ce nu au fost ei in stare…partea a doua
@sorin, serios? Ți-a plăcut ție textul ăsta? 🙂
Mihai e picatura rupta din viata…..stiu ca vanatorii de audiente media au o definitie ¨¨domle orice opera media trebuie sa fie o lupa care mareste si nu o oglinda care arata¨¨ ….dar uneori ne mai saturam de filme americane si atunci vrem sa vedem viata reala asa cum e ea……inca odata multumesc de textul brut….fara sirop desi sunt destule domnisoare peste 40 care dupa ce nu au fost frecate cu zapada la 20 ele inca asteapta momentul dupa inca 20….macar acum sa fie si ce mai conteaza ca e virtual…..