Azi voiam „să ne râdem”, dar am mai primit de la Ștefan unul dintre cele mai mișto texte care au apărut vreodată pe acest blog. Citiți-l, că merită.
………………………………………………………………………………….
Mihai se întreba ieri „Cum ajung oameni, cu un nivel de inteligență peste medie, să creadă în așa ceva?”. Nu pot să-i răspund și nu mă cred deținătorul adevărului absolut sau inventatorul apei calde. Pot, totuși, să vă povestesc ce-am văzut, ce-am trăit, ce-am studiat și ce-am înțeles eu din domeniul ăsta. Vă rog să aveți răbdare. Sînt un Piersic în devenire. Vorbesc mult.
Începînd cu începutul, prezentul ateu s-a născut într-o familie de ortodocși nepracticanți. M-au botezat în sufragerie, că erau alte vremuri și pentru că ”așa se face”. Am învățat ”înger îngerașul meu” de la bunica și l-am și spus conștiincios, înainte de culcare, ani de zile. Nu știam exact de ce, dar ”așa e bine”. Treaba e că aceeași bunică m-a învățat și să citesc, la o vîrstă destul de fragedă. La 5 ani terminam primul roman – Robinson Crusoe. Pîna la clasa II-a, Jules Verne era fumat și după insistențe monumentale și lobby susținut, în a III-a dădeam gata Dama cu Camelii.
O singură carte rămînea necitită. Una neagră, groasă, cu file subțiri și scris mărunt. Am tot amînat-o pînă prin liceu. Ce-i drept, știam deznodămîntul. Pînă la urmă, am citit-o. Cu greu. Înșiruirile de nume din Vechiul Testament mi se păreau o corvoadă, dar nu suportam să citesc pe sărite. Într-un final, am terminat-o. Nu m-a făcut nici creștin, nici ateu dar m-a lăsat cu o întrebare: de ce era așa de importantă? Ce-au văzut în ea atîtea popoare și atîtea generații? Eram familiarizar cu literatura antică, puteam găsi destule paralele cu manuscrisele egiptene și asiro-babiloniene, chiar și cu legendele Olimpului. Nu pricepeam de ce e așa specială. Cred că asta a fost momentul cînd am început să mă întreb. Și cînd am început să mă întreb la ce folosește religia și, mai ales, cine o folosește.
Am fost mînat și de un caz din familie. Fiica unor rude, ceva mai mare decît mine, studentă eminentă la medicină, fugise în MISA. Doar cu hainele de pe ea, refuzînd orice contact cu părinții, fratele, rudele sau prietenii din trecut. Părinții ei erau oameni educați și destul de influenți. S-au luptat ani de zile s-o aducă înapoi. După ce au epuizat toate căile legale, pur și simplu au răpit-o. Au angajat psihologi și psihiatrii doar-doar îi vor scoate yoga din cap. După vreo doi ani de chin, fata a fugit din nou, de data asta la mînăstire. Dacă n-a pățit nimic, o fi și acum acolo. A refuzat să-și mai vadă părinții chiar și cînd erau pe patul de moarte. S-a întîlnit la un moment dat în poarta mînăstirii cu fratele ei, venit să-i dea vestea morții mamei și, ca să-l citez: ”era o stană de piatră”.
Prin anul I de facultate, bucuros de libertatea dată de statutul de student și de ”maturitatea” celo 18 ani, am început să umblu și să cercetez. M-am și înscris voluntar într-un proiect ce își propunea să studieze cultura și cultele din România, pentru o carte. De carte s-a ales praful dar experiența mi-a prins bine. Am fost la biserici și case de adunare, am asistat la slujbe. Am vorbit cu enoriași, cu preoți, pastori și călugări. De la ortodocși la martori și de la penticostali la oastea domnului. Am asistat pînă și la două exorcizări. La MISA n-am reușit. Ce-am reușit însă, total fortuit, a fost să asist la construirea unui nou cult.
Adi îmi era prieten de cînd mă știam. Era cu doi ani mai mic decît mine. Nu avea cea mai bună situație familială. Avea trei frați și el era cel mijlociu. Copilul neglijat. Și-a făcut veacul mai mult pe la mine decît pe la el pe acasă. Eu stăteam singur încă din liceu și știam să gătesc. Și găteam chiar bine. N-o să uit niciodată cum mă trezeam cu el la ușă, legănîndu-se de pe-un picior pe altul și deschizînd mereu discuția cu ”Ce faci, Moșule? Facem ceva de mîncare?”. Uneori mai șutea și cîte-o carne din frigiderul familiei și venea cu ea la mine. Dar dacă nu aveam mai nimic, făceam clătite. Faină aveam mereu, la fel și magiun de prune. Îmi ieșeau și fără lapte, îmi ieșeau și fără ouă. Nu mă întrebați cum. Le făceam la trei tigăi odată, că doar trei ochiuri aveam pe aragaz. Vin era mereu, că tatăl lui Adi avea vie și pierdea numărul sticlelor. Un vin roșu și aspru, taman bun pentru stat la povești.
Adi era un tip deștept, dar cu alte priorități în viață. Citise cîte ceva, văzuse destule și a concluzionat că singura lui șansă era să-și cîștige banii singur și să se care de-acasă. Bani munciți. De prin a XI-a o ardea pe șantiere la împins roaba. Fără să-l pună nimeni. Voia independență. Nu l-aș descrie ca ateu, ci ca miserupist. Făcea mișto de toate cele sfinte și noaptea de înviere era doar un motiv să ne facem muci pe-afară, cărînd din casă ouă roșii și cozonac.
În plină căutare de culte și material nou, într-o seară de clătite, Adi mă anunță bucuros că are un nou serviciu. Punea rigips la o biserică americană, abia venită la noi. Era să-mi scape tigaia! Cum?! Ce?! Unde?!. N-a știut să-mi spună prea multe. I se rupea grav de partea ideologică. El făcea bani. Mi-a spus totuși că pastorul l-a invitat și la slujbă, împreună cu orice cunoscut care e curios să vadă despre ce e vorba sau să li se alăture. Precum vă puteți imagina, era o ofertă mult prea bună pentru mine așa că, joia următoare eram la slujbă.
Sala era mică. Eram 23 de persoane cu tot cu mine și cu Adi, înșirați pe scaune de plastic în fața unei scene. Pe scenă era pastorul, Steve, american get-beget, soția la orgă electronică, fiica de vreo 10 ani la chitară electrică și fiul de vreo 7-8 ani la tobe. Lîngă ei, translatorul. Și așa a început una dintre cele mai stranii experințe din viața mea. O slujba bilingvă, cu Steve în engleză și translatorul, încercînd să-i imite timbrul în română.
Predica inițială a fost destul de banală. Povești și pilde biblice. Pigmentate la intervale regulate de cîntece christian rock interpretate de pastor și familie. În general, strofe repetitive, pe tema ”Iisus e mare, Iisus e tare, te iubește, te dorește”. Iar pildă, iar cîntec. Pentru o ureche muzicală, se mai sesiza ceva: un crescendo. De la predică la predică și de la cîntec la cîntec, volumul și tempo-ul erau tot mai sus. Finalul a fost apoteotic. Steve urla, cu fața desfigurată ”dacă vreți să vă mîntuiți, aruncați-vă în genunchi în fața mea”. Familia lui avea mîinile ridicate și ochii dați peste cap. Translatorul făcea tot ce e omenește posibil să-i imite iar eu mă tot uitam la cele două încălzitoare pe gaz, să văd dacă mai arde și flacăra în ele sau iese doar propanul.
22 de persoane s-au aruncat în genunchi, în timp ce Steve urla într-o limbă imposibil de deslușit (am aflat mai tîrziu că trebuia să fie ebraica veche). Frunți lipite de carpetă, vaiete, haos și un student încremenit în scaun. Apoi – acalmie. Pastorul a mulțumit pentru prezență, a reamintit pilda femeii care a dat ultimul ban pentru Hristos și familia a plimbat o cutie pentru donații printre rînduri. Toți cei ce s-au aruncat cu fruntea-n țărînă erau acum mîntuiți. Toți, în afară de mine. Mîntuirea mea abia începea.
Steve m-a acostat rapid. Cu un zîmbet cald și o strîngere de mînă. Bucuros să mă vadă, bucuros c-am venit. Voia să stea de vorbă. Și eu la fel. Mi-a explicat că el reprezintă biserica creștină. Atît. Nu cult, nu ortodoxă, nu catolică. Cea de dinainte de schismă. M-a întrebat dacă am nelămuriri și mi-a trîntit o biblie în brațe. Și a început distracția. Orice întrebare, filosofie personală sau dubiu era lămurit cu un verset. Și nu așa, oricum. Ci cu pagina, capitolul și versetul. Mă și încuraja să-l verific. Orice tentativă a mea de interpretare era mistuită din fașă cu sintagma ”așa a zis Dumnezeu. E cuvîntul Domnului”. Mi-a explicat că el a fost drogat și alcoolic pînă a găsit credința. Că la ei în biserică, orice păcate ai avea și orice păcate faci, se iartă la slujbele săptămînale, daca îngenunchiezi în fața Lui. Cînd am contestat asta și i-am spus că biblia e, în cel mai bun caz, o culegere de texte si dogme al căror sens e ușor interpretabil, mi-a răspuns cu ”doar nu-ți imaginezi că Dumnezeu nu a avut controlul absolut asupra cuvîntului scris”. Futil și nimic mai mult. Am stat aproape o oră dezbătînd teologie, m-am simțit cu studiul făcut și m-am cărat. Am baut bere acasă, cu Adi și am rîs de nebunii din ziua de azi. Doar că nu se terminase.
La vreo lună m-a sunat Steve. Se apropia crăciunul și ei aveau un cadou pentru mine. Special pentru mine! L-am refuzat destul de politicos, ținînd cont că mă trezise după o noapte de învățat. Dar nu. N-a abandonat. Mă suna vesel, la diferite ore și în diferite zile. Mă invitau în parc, la un suc și la McDonald (pe vremea aia, Mc-ul era chestie serioasă). Mă suna să mă întrebe ce mai fac, mă suna să-mi facă o bucurie, că eram un prieten pentru ei. Era mereu bine dispus, mereu jovial, mereu amical. La un moment dat, m-am plictisit și i-am spus să mă lase dracului în pace. Nimic. Mă suna constant și continuu. Pînă am găsit soluția și cea mai mare gogoriță spusă de mine vreodată: ”eu m-am născut ortodox de rit vechi și așa o să mor!”. Și așa s-a potolit.
Repede-înainte vreo două luni. Adi la ușă, ”ce mai faci Moșule?”. Clătite. Știam că avansase în serviciul congregației. Plimba copiii pastorului prin parc, îi ajuta la casă, era un soi de bonă/valet/menajeră. La fel de flămînd, aparent. Fără să vreau, aduc discuția despre noii lui ”patroni” și că încă nu știu de unde aveau numărul meu de mă tot sunau. Răspunsul vi-l citez: ”Păi de la mine, moșule! Steve a spus că încă mai poți fi salvat. Cică ai idei aiurea rău, dar el te poate călauzi. Și ar fi și păcat ca eu și credincioșii să moștenim Pămîntul în timp ce tu arzi în iad. Acum îmi pare rău, dar asta ți-e soarta”. Nu am pe ce jura, dar sper că e suficient cuvîntul meu. Asta mi-a zis. Nu vă mai spun ce-a urmat. Nu are rost și m-am lungit destul. Așa că, vă spun concluzia mea.
Au trecut mulți ani de atunci. Pînă la urmă am dat și de membrii MISA. Am dat și de alții. Am fost și la Sahaja Yoga și am cunoscut-o personal pe Shri Mataji. Nu pe Adi îmi fundamentez părerile. El a fost un capitol și o piesă dintr-un puzzle. La el slăbiciunea a fost familia. Cu Steve a primit un rol nesperat: era fratele mai mare. Era parte dintr-o familie atentă, care mergea în parc și la Mc, care îl lua în seamă. Cîștiga bani pe care îi dădea bucuros înapoi, pentru a aduce noi prieteni în familia lui. Ce pot să vă spun e că toate religiile, credințele și cultele se bazează pe o cutumă fundamentală: aceea de a fi oameni și de a avea defecte. Probleme, anxietăți, rețineri și, nu în ultimul rînd, superstiții. Liderii sînt maeștri în exploatare. Și exploatează ce doare mai tare pe fiecare. Indiferent cît de bogat sau celebru sau frumos ai fi, o problemă tot va exista. Un mic gol, care poate fi exploatat și umplut.
E ușor să-l vezi pe Bivolaru sau Dang sau Preafericitul Daniel la TV și să spui ”pfff! Niște nebuni! Cine naiba-i crede pe aștia?!”. Doar că la TV vedeți o frîntură dintr-un produs final. Dacă vă uitați în jur, atent, subtil, veți vedea viitorii discipoli. Cei care vor prieteni, cei care vor familie, cei care vor sex fără obligații, cei care vor liniștea unui cămin. Ne mirăm că persoane cu bani și influență pică în secte stranii, de la dang-iști la scientologi. Uităm că pretențiile cresc odată cu veniturile și faima. Se crează noi nevoi. Noi goluri ce abia așteaptă să fie umplute. Da, se pot umple și altfel. Se pot umple cu rațiune, cultură, știință. Dar astea cer efort de durată. Religiile de orice fel au beneficii imediate. Ai un grup. Ai susținere. Ai peroane așijderea ție. Ca și în cazul drogurilor, nu mulți se gîndesc la efectele pe termen lung. High-ul imediat e tot ce contează. Și oprobiul public nu ajută. Nu te face decît să te simți cu atît mai mult îndreptățit în convingerile tale. Te face martir. Te face erou.
Soluția? Nu știu. Vă dau un citat din George Carlin: „Don’t just teach your children to read. Teach them to question what they read. Teach them to question everything.”.
P.S. Răspunzînd anticipat unor viitoare întrebări: da, m-am simțit tentat de multe culte. Și Steve a avut un efect. Și mulți alții. Erau oameni atît de buni… Atît de amabili… Atît doar: nu mă lăsau să judec singur.
Si totusi, nu te-ai implicat! Ratiunea si-a facut simtita prezenta, insa cunosc cazuri in care ratiunea abia astepta sa-si piarda urma!
Comentariu beton!24
@Scorpya Cristina – exact. Și rațiunea se pierde ciudat de ușor, sub ”îndrumarea” potrivită.
Comentariu beton!16
cand esti echilibrat si judeci singur nu ai cum sa cazi in mrejele unor astfel de secte.e suficient ca depresia combinata cu anxietatea ,sau un soc puternic ,sa transforme oamenii in umbre.si atunci sunt foarte usor de manevrat nu?si exact despre asta este vorba:controlul si obtinerea de avantaje financiare de catre liderii acestor secte prin exploatarea emotiilor.
Comentariu beton!19
@Dyamisi – din păcate, cam așa se întîmplă
1. În primul rând, dom Vasilescu să zică mersi că nu-l urechez, că-s în concediu și am tot timpul din lume. Cum de ce să-l urechez? A pus articolul de azi mult prea devreme. Nu eram încă în parametri normali de ”funcționare”.
2. În al doilea rând, o să-l iert pe dom Vasilescu că s-a grăbit cu postatul, fiindcă o să am mai mult timp să recitesc scrierea lui Ștefan. De-obicei laud scrierile oaspeților lui Mihai, însă cea de azi e una dintre cele mai bune. Nu sunt pupincurist! Am încercat și eu de vreo câteva ori să scriu, așadar aș putea fi cel puțin invidios. Nu-s. Rândurile de azi merită toate felicitările. Dă-nainte, domnule!
Comentariu beton!51
Și pe mine m-a luat pe nepregătite și cu ness-ul nebăut. Mulțam!
Comentariu beton!13
Foarte bun articolul! Sectele sint produsele colaterale ale religiei,de orice fel ar fi aceasta. Sa crezi intr-unul ce bingane prin cer(in scopuri meschine materiale sau politice) in timp ce ,copil fiind,devii tinta batjocurei daca il astepti pe mos Craciun. Noaptea mintii ce exploateaza neincrederea oamenilor in propria persoana si dorinta de a evita efortul,in orice forma ,pentru a obtine ceea ce isi doresc( moral sau nu).
Comentariu beton!15
Cu un psihic labil cazi uşor în mrejele sectelor.Am câteva cazuri în familie, tineri inteligenţi, citiţi, documentaţi care totuşi au devenit cei mai virulenţi martori ai lui Iehova. Dacă încerci niscaiva împotriviri documentate devin paranoici şi foarte elocvenţi. I-am lăsat în * mâinile domnului * rugându-i să mă lase şi ei pe mine cu păcatele mele pe care mi le asum.
Comentariu beton!17
Aiurea. Cunosc multi martori, insa n-as putea spune ca devin paranoici. Dimpotriva, chiar au foarte multa rabdare – am asistat la „n” discutii – cu indivizi plini de preconceptii, nedocumentati, si in special cu cei in care incepe sa dospeasca ortodoxia in ei (desi habar n-au ce e asta) atunci cand altul ii explica Biblia, de care habar n-au.
Si daca sunt inteligenti, documnetati, cititi, de ce sunt chiar asa de labili?
Oamenii cred de multe ori că dacă o persoană dă dovadă de profesionalism și reușește într-un anumit domeniu, este stăpână pe situație și pe plan personal, ca om. Dar sunt lucruri diferite. La fel și cu Andi Moisescu (e primul exemplu care-mi vine în minte) care este un profesionist cu o echipă bună în spate și care face o emisiune de succes. Dar asta nu înseamnă neapărat că e un om echilibrat. La fel și Steve Jobs și mai știu eu cine. Doar cei apropiați lor le pot cunoaște frustrările și golurile care îi determină să aleagă o cale sau alta. Bun articol și bună concluzie!
Comentariu beton!25
Foarte bun articolul. Felicitări Stefan!
Iar acum o intrebare pentru Anca: la ce te referi in ce-l privește pe Andi Moisescu? Și eu am auzit o chestie despre Tolontan de m-a lăsat cu gura căscată… Nu știu de-o fi adevărat, de asta nici nu vorbesc mai mult.
Nici nu voia sa judeci singur. In astfel de secte exista o singura persoana care judeca. Atat! Restul sunt „membrele” care primesc comanda de la „creier”. Lipsurile, de orice natura, nasc intotdeauna nevoi. De orice fel. Si cautam sa ni le satisfacem. Nici macar nu e vorba de inteligenta aici. Nu faci lucrurile astea pentru ca esti prost. Le faci pentru ca ai niste goluri de umplut si pentru ca nevoia invinge ratiunea.
Comentariu beton!16
Exact! Și lumea e plină de ”binevoitori” care să umple golurile. Normal, cu ce cred ei de cuviință.
Pentru ca unele persoane nu se multumesc cu a fi propriul lor dumnezeu, zeu, sau cum vreti sa i spuneti puterii, ci simt nevoia sa fie si pt ceilalti. E o manipulare, desigur. Freud spunea ca religia este o nevroza in masa. Problema cu oamenii e ca prefera sa gandeasca altii pt ei, sa ia altcineva decizii pt ei, pt ca asa nu trebuie sa si asume nici responsibilitatea consecintelor. Poveste lunga. E greu sa fii contient, sa intelegi, sa continui sa fii om si sa ti gasesti un scop al tau. Asa ca l cauti prin alte parti….
În esenţă, turma are nevoie de conducători, fie că-i vorba de război, politică, religie, sau de o banală excursie cu clasa.
Probabil că treaba asta pleacă din neîncrederea în justeţea deciziilor proprii, şi-atunci, e preferabil de mers pe căile bătătorite ale gândirii altcuiva.
@Ștefan, crezi că se crează nevoi noi? Nu știu dacă ai citit „Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica și religia?” – J. Haidt, s-ar putea să găsești niște explicații mișto pe acolo.
@Mihai – am primit mail notificare articol nou
@lotusull – Nevoile sînt mereu în schimbare, mereu în creștere. E fundamentul evoluției. E o carte bunicică deși nu-s un mare fan al politicii americane.
@Mihai are dreptate: misto text ai scris!
Am luat si eu contact cu asemenea persoane, apartinatori sau chiar lideri ai unor secte, culte, grupuri. Nu mai vorbesc de „ninja” nostri. Am si eu cateva povesti de genul asta, desi, cum ziceam in comentariul de la articolul de ieri, nu prea am obiceiul sa ma inconjor de oameni usor de influentat (am evitat, de data asta, sa zic „prosti” fiindca n-am chef de polemici ?).
Ai sintetizat perfect in propozitia de la final ce m-a tinut departe de asemenea chestii: „…nu ma lasau sa judec singur.” Frumos spus!
Comentariu beton!17
@Ionut – Merci! Din nefericire și din experiența proprie, uneori e un pas foarte mic de la greu de înfluențat la adept.
Corect. Mai vreau sa adaug ceva legat de acest subiect. Vad ca foarte multi se leaga de inteligenta, educatie, stare materiala.
Faptul ca excelezi intr-un domeniu sau ca ai o stare materiala deosebita nu inseamna, neaparat, ca ai o inteligenta sclipitoare care te face greu de influentat, la fel cum o inteligenta peste medie nu ta ajuta intotdeauna sa depasesti o anumita mediocritate in viata, dar te poate face greu de influentat in asemenea cazuri. La fel e si in cazul educatiei. Conteaza mult educatia primita, indiferent daca esti geniu sau prost de bubui.
De conditia materiala nu mai zic. Se mira unii cum cineva cu bani multi poate cadea in „plasa” unor asemenea guru. Bani multi, avere, firme prospere, toate astea nu inseamna neaparat o inteligenta nemaipomenita. Talent sau „smecherie” nativa, „prost sa fii, noroc sa ai”, tupeu, inconstienta, sunt chestii care iti pot aduce bani, dar nu te pot transforma intr-un om care „judeca singur”.
Comentariu beton!13
sigur ca ies clatite bune doar cu apa si faina…ohoo, cate am facut din astea….daca era penurie 😀
restul impresiilor, later…inca-s buimaca si netrezita, doar frec menta in concediu 😀
Felicitari! Un articol excelent, iar concluzia se potriveste pentru orice forma de fanatism: „Nu te lasa sa gandesti singur”.
Iar in final totul se rezuma la bani si putere
Mi-a placut foarte mult ce ai scris. As adauga niste chestii de la mine.
Astazi sunt oameni care traiesc, vad totul, prin postarile de pe facebook.
Si astia mi se par tot din categoria descrisa de tine.
Am o cunostinta, cred ca o stii si tu, o sa iti spun o data numele daca nu o intuiesti, care traieste efectiv doar din cartile citite si facebook mai ales. Nu poti vorbi nimic cu el – is a he 🙂 – decat despre ce ai postat pe fb, ce scrii pe fb, ce scrie el, felul in care a pus virgula.
Damn it! Este groaznic.
Social media e o categorie relativ nouă și bivalentă. Poate funționa și ca unealtă și ca surogat de viață socială. Cine știe poate scrie cineva și despre asta.
Presupun că acea cunoștință comună e cu Mihai, nu cu mine 🙂
Merci de apreciere!
Poate scrii tu, Stefan, despre asta. Este deja recunoscuta ca ‘sindrom” in cabinetele medicale. Deocamdata 🙂
spalarea de creier se poate face si unui destept si unui prost, doar metodele sunt diferite. doar atat mai spun: jos palaria pt articol.
Mulțumesc. Așa e, metodele sînt foarte diferite. Și sînt în continuă adaptare.
Foarte bun articolul. Si pe mine ma mira faptul ca oameni „cu carte” si cu inteligenta peste medie, pot cadea in capcana unor astfel de oameni care nu te lasa sa judeci cu capul tau.
La mama vine o englezoaica de la Martorii
O data pe luna sta cateva minute si ii da o revista.
Am intrebat-o pe mama de ce o primeste si care-i scopul acestor vizite…
Mama a raspuns ca orice informatie e buna… Ca *nu face nici un rau sa stii si ca-i simpatica englezoaica si romana ei stalcita..*
M-a gasit si pe mine odata… Si i-am pus cateva intrebari… Mi-a raspuns in versete dar… Pe langa subiect….
De atunci i-am spus ca vorbim orice dar nu religie…
Si apropo….. Vizitele si telefoanele se indesisera dupa ce am divortat.
Pana i-am zis ca nu am nevoie de suport. Ma descurc. Platesc deja un psiholog.
Comentariu beton!15
Îmi pare rău pentru situație. E bine că deși erai într-o situație vulnerabilă, ales o cale rațională pentru a rezolva problemele. Mult succes!
Ai grija sa nu fi dat de-un psiholog divortat si el de cateva ori. C-apoi sa vezi suport!
Oamenii cred ceea ce vor să creadă. Şi oricât ai fi de inteligent şi educat, dacă vrei să crezi că te vei vindeca fizic sau spiritual prin meditaţie sau rugăciune sau iluminare, vei crede. pentru că toţi avem slăbiciuni şi temeri.
Ştefan, scrii foarte bine.
Corect. Doar că e o linie fină între ”vreau să cred” și ”te facem să crezi”. Multumesc pentru comentariu!
Este o concluzie valabila pentru orice tip de atasament. Te scapa de a mai face introspectie si de a-ti da raspunsuri. Fericirea intr-o capsula ermetica, ferit de monstri ratiunii.
„Sunt atât de mândru, încât nu-mi vine să cred că-s făcut din maimuță!” Citat atribuit dlui Petre Tutea
Bine scris, bine punctat domnule „Florin piersic” in devenire:)) Mie personal aceste secte, mi se par extrem de periculoase, exemple, ar fi cea a lui Jim Jomes, Aum si multe altele. Ce n-am inteles si nu pot intelege este cum de reusesc asa zis liderii sectelor sa spele creiere destul de inteligente, sa racoleze persoane care nu au nici probleme la mansarda, nici familiale nici banesti, nici depresive?? In aceste situatii care ar fi cauza pentru care accepta sa devina lobotomizati?
Mulțumesc de apreciere! Bună întrebarea. Încerc să răspund în mai puțin de 3 pagini 🙂 Racolarea nu se bazează mereu pe o problemă. Poate să fie un gol sau o nevoie. Socială, spirituală, emoțională sau chiar sexuală (vezi MISA și nu numai). În plus, la capitolul spiritual, bazele sînt deja puse de religia în care te naști. Și asta afectează cea mai mare parte a populației. E ”normal ” să crezi de la vîrste fragede în entități superioare și mistice, care în condiții optime de îndobitocire ajung să-ți guverneze viața.
Mai mult, racolarea și apoi includerea se fac treptat. Totul pare benign la început. Yoga e un sport, casele de adunare sînt doar niște cercuri de oameni cumsecade, cu pasiuni comune. În multe cazuri și cu afaceri comune și foloase materiale comune. Nici un lider de cult de succes nu-ți va spune ”bun venit! Acum jos pantalonii, ca să-ți arăt pe unde intră energia kundalini!”. În funcție de psihologia fiecaruia și de nevoi, formarea unui adept poate să dureze ani. Ani în care grupul de prieteni se tot restrînge, pînă cînd rămîn doar ceilalți cultiști. Pînă cînd familia ori se alătură ori de înlocuită sau îndepărtată treptat. Pînă cînd societatea începe să te considere nebun sau habotnic și singurii oameni care te înțeleg sînt cei din cultul tau. Pînă cînd e aproape imposibil să ieși pentru că pierzi tot. De la oamenii apropiați la timpul (sau banii) investiți.
Știu cum sună, știu că pare cel puțin incredibil dar uite că se poate.
Comentariu beton!30
Amin. Nu simt nevoia sa mai adaug nimic 🙂
Tu zici aici de secte, dar si ortodoxia noastra face prozeliti printre persoane pe care nu le-as fi vazut niciodata atat de habotnice.
Doua cazuri ptr mine inexplicabile: fetele unei familii modeste de tarani, foarte silitoare si inteligente ambele. Una se face doctorita, cea mica (vreo 10 ani diferenta de varsta intre ele) o urmeaza la scoli, devine farmacista. Dupa ce termina facultatea se angajeaza la o farmacie din oras, aparent o evolutie normala, previzibila. Dar ea era f bisericoasa, umbla numai cu haine negre, lungi, nu stia de farduri si moda, iesiri cu prietenii, chestii de-astea obisnuite ptr o tanara. La un moment dat isi da demisia de la farmacie si-si anunta familia ca va merge la o manastire, dorind sa devina maica. Bref, suparare mare in familie, incercari din partea colegilor din farmacie de-a o intoarce din drum – n-a mers! Pana la urma a acceptat si famila si dusa a fost!
La ceva timp, nu mult, fata isi da seama ca are o problema de sanatate destul de serioasa si cere invoiri ca sa mearga la doctori. Problema fiind f serioasa, drumurile trebuia indesite. Asta nu era deloc pe placul staretei si colegelor de la manastire care i-au spus clar ca DD lucreaza si face ce trebuie, sa mai lase doctorii!
In ceasul al doisprezecelea tinerei i se scutura valul de pe fata, cere ajutorul familiei si revine in lume.
Problema e in curs de rezolvare, intre timp s-a casatorit, are si-un copil si-i patroana de farmacii.
Alt caz: un fost coleg, tot asa, dintr-o familie f modesta, ambitios, se lasa de serviciu, face Politehnica si devine inginer. Se casatoreste, revine la serviciu, acum pe alta pozitie si fiind f multumit de ce realizase, merge din ce in ce mai des la biserica sa multumeasca, zicea el.
La un moment dat ne anunta ca ei, adica si nevasta-sa, vor sa se calugareasca si vor pleca la manastire – nevasta-sa era economista. Ceea ce au si facut, fiecare fiind acum la cate o manastire din Neamt. In vara asta l-am vizitat, e acelasi barbat zdravan, dar mult mai innegurat. Tine legatura cu nevasta-sa, adica stiu unul de altul, dar au hotarat sa nu se vada, sa nu fie ispititi de alte ganduri.
Oare in cazul asta credinta, religia au actionat favorabil ptr viata lor?
Comentariu beton!14
Bine punctat! Și nu mă refeream doar la secte. Marile religii se comportă la fel. Majoritatea au și denominații speciale care bat la fund unele culte. De la mînăstirile autohtone și gruparea oastea domnului la opus dei pentru catolici. Am ales să dau un caz în care transformarea a fost rapidă și ceva mai ciudată. Cu mînăstiri autohtone am prea multe să le pot enumera 🙂
Sunt total de acord! Nu cunosc multe exemple de acest gen, insa exista totusi unul: eu. Mi-a placut sa invat inca de mic, curiozitatea era mereu prezenta si voiam sa stiu cat mai multe lucruri. Asa a aparut si dorinta de a intelege ce se afla dincolo de aceasta lume. Cum ar putea un copil de 8 ani, ai carui parinti sunt simpli muncitori, sa inteleaga mai multe? Apeland la ideea de Dumnezeu. Si asa am inceput sa fiu atras de religie. Ajunsesem sa ma duc constant la slujbe, in fiecare duminica, aveam trairi in timpul slujbei pe care le consideram un fel de legatura cu divinitatea, eram ferm convins de asta. Si poate ca as fi continuat in directia asta tot mai mult, daca tatal meu nu ar fi murit de cancer. Eu deja eram epileptic de mult timp (cred ca si aceasta boala m-a facut sa consider ca trebuie sa existe un dumnezeu) si ma rugam sarguincios sa scap de boala, dar momentul in care tata s-a stins din cauza acelei boli nenorocite, am simtit cum intreaga mea teorie despre Dumnezeu nu este altceva decat o apa de ploaie. Asadar, eram din nou la inceput. Si atunci am inceput sa folosesc ratiunea si aparatul critic, sa apelez la indoiala ori de cate ori cineva incearca sa-mi transmita ceva. Si incet-incet am reusit sa-mi creez un sistem rational de analiza, citesc foarte mult, nu cred orice lucru – in special daca nu are niciun argument- , sunt foarte atent la ce se intampla in jurul meu si supun criticii orice idee sau teorie, fie a mea, fie a altcuiva. Si pot spune ca viata mea este mult mai buna acum.
Este greu de judecat, este sigur ca nu poti sa fii racolat in momentul in care analizezi si vorba ta „judeci singur”. Eu tin minte ca mama mea a lasat in casa de doua ori niste martori ai lui Iehova si niste misionari baptisti ( pustii cu costume negre, care nu mai sunt atat de multi in Bucuresti acum) si a stat la cafea cu ei discutand probleme teologice. Cred nu au apreciat abordarea mamei mele pentru ca nu au mai cautat-o. Si acum ma ia rasul cand imi amintesc cum am facut cand i-am vazut pe primii: sambata dimineata, la oar 9.00. Asta-i ora de vizite?
Hai să-ți spun ce-a pățit o mătușă. Era în prag de sărbătoare.
Femeia muncea de-i săreau fulgii. Cozonaci, sarmale, curățenie generală, agitație în toată regula, ce mai! Și îi bal la ușă doua cucoane. Gătite, aranjate, cu broșurile martorilor în mînă. Deschide mătușă-mea, transpirată și plină de făină iar cele două o interpelează direct cu: ”Bună ziua! De ce credeți că am venit la dumneavoastră?”. Întrebare retorică, răspunsul gata pregătit fiind ”ca să vă aducem cuvîntul domnului!”. Doar că mătușa mea n-a m-ai așteptat. Răspunsul ei: ”pentru că n-aveți treabă pe-acasă, de aia!”. Și le-a trîntit ușa.
Comentariu beton!25
Recent ajunsa in Madrid si luand viata in piept si de jos ca sa ma mulez pe cultura si mediul lor si eu am avut parte de o experienta asemanatoare cu un alt Steve. Stiu exact la ce segment apeleaza, ce clapa sa atinga ca sa-ti dea senzatia de apartenenta, si zic senzatia, pentru ca muncesc mult la sentimente. De altfel, e atuu-ul lor, singurul cu care ajunge sa ingroase randurile lor. Textul e foarte bun, in cazul meu mi-a intarit convingerea ca am ales corect cand am ales sa „simt” cu capul inaintea inimii.
Comentariu beton!14
Ai ales bine, deși uneori nu-i deloc ușor. Și, da, sînt peste tot oameni ca el. E o afacere profitabilă.
Bun de tot textul si 100%adevarat.
pe la inceputul anilor ’90 era mare afacere sa te bagi intr-o secta. Calatorii cu „frati” in strainatate, haine de la ajutoare si chiar si mancare doar ca nu au tinut mult. Stiu astea de la frate-miu care se bagase cu iehova pe la facultate la iasi dar nu a prins decat haine dar avea colegi care au prins toata facultatea vara in franta si italia unde munceau la o congragatie dar erau platiti binisor pentru vremurile alea – cam 1000 de marci pe vremea aia pentru toata vara. Dupa cativa ani s-au plictisit fratii din vest si nu au mai dat cu bogatii spre noi. Si toata facultatea lu frate-miu a revenit la religia de unde plecase (alcool / femei).
Si eu sunt de acord cu tine: ca oameni suntem toti si toti avem defecte.Si mereu se gaseste cate un Steve care sa speculeze fisurile. Cred ca intrebarea corecta este ce se detracheaza in sufletul unui om ca sa”urmeze” asa cale..
Felicitări pentru articol!
Consider ca și acești,îndrumători sa zic, au de acoperit niște nevoi(de faima , putere)de ajung sa fie atât de încrezători în ei văzând ca le iese și ajung sa fie agresivi sa obțină ceea ce-si doresc.
Și nu multi reușesc sa să depărteze de ei deoarece fiecare are un punct slab sau un moment în care lasă garda jos.
Îmi aduc aminte un moment când aveam 18 ani și am întâlnit un grup de tineri americani pe plaja la Costinești , eram fascinata de ei și cum discutam în fiecare zi( problemele mele familiare)pana am realizat ca veniseră special sa câștige adepți, în acel moment am întrerupt legătura.
Ţinta acestor guru sunt oamenii cu bani, întâi îi curtează, apoi după ce le află temerile, slăbiciunile îi amăgesc până ce aceştia sunt spălaţi pe creier. Din acest moment cotizează: fie muncesc pentru guru, fie sunt folosiţi sexual de către guru, fie ajung să îşi dea toţi banii acestor guru. Eu cred că tocmai oamenii inteligenţi pică cel mai uşor în plasă, pentru că aceştia sunt conştienţi de pericolele existente la tot pasul, de aici se naşte frica, iar aceşti guru asta caută: punctul slab al fiecăruia.Tu Ştefan, prin faptul că nu ai îngenunchiat, i-ai arătat că nu te laşi manipulat, condus de turmă şi asta l-a intrigat pe acel Steve, şi l-a făcut să-şi dorească să te cunoască, să-ţi cunoască slăbiciunile de asta ţi-a dat telefon, voia să te câştige dându-ţi cadouri.Toţi cei aflaţi la vârful ierarhiei ai unei secte, trăiesc din cotizaţiile adepţilor. Nu am ştire de nici o sectă care să accepte în mijlocul ei pe termen lung pe cineva, fără ca această persoană să cotizeze într-un fel.Toţi aceşti îndrumători sunt de fapt nişte paraziţi, care trăiesc de pe urmă unor creduli, ei nu fac decât să vândă iluzii.
Nici tu nu-i lasi pe oameni sa gandeasca singuri.
Fiindca le impingi mintea spre un anumit colt. Coltul ateu. Sau coltul ateilor. Cum vrei…
Frumos scris articolul, dar sarac in esenta!
@Ligia, ești ATÂT de profundă…
Sunt oameni suficient de slabi într-un anumit moment al vieții încât să accepte o religie ca „balast” pentru un gol. Nu zicea bine Cheloo: „Adună 10 fraieri şi prefă-te că le faci minuni” ? În altă ordine de idei, de ce dacă vorbești cu domnul se cheamă că te rogi, dar dacă îți vorbește el, te pun în cămașă de forță?! ???
bine scris. bravo!
In clasa a sasea m-am imprietenit cu o fata care era foarte religioasa si am devenit si eu. Am fost colege de banca doar un an, pe urma ea s-a mutat la alta scoala si am pierdut legatura. In schimb, am continuat cu posturile. Nu lipseam de la slujba de duminica, cu batic pe cap si fusta pana la glezne. Credinta mi s-a zdruncinat cand am citit biblia, dupa ce am dat bac-ul, mi s-a parut plina de contradictii si orori pe alocuri (in Vechiul Testament). Dar lovitura finala mi-a dat-o Osho in „Cartea despre barbati” pe care am citit-o la 21 de ani (am 36 acum). Am ras efectiv de m-am kkt pe mine, de mine, de piosenia mea, de toate religiile! Nu m-am apucat de yoga, de-atunci sunt pe cont propriu, dar rar marturisesc cuiva ca sunt atee pentru ca n-am chef de discutii inutile sau priviri gen „o sa arzi in iad”. L’enfer est ici!