Pe lângă multiplele foloase pe care le dau pe lângă casa omului (lapte, blană, brânză, carne, ouă), în timpul cutremurului și imediat după, am avut revelația adevăratului avantaj de a avea pisici în casă.

Nu, n-au venit să mă anunțe cu cinci minute înainte că plăcile tectonice urmează să-și facă de cap. Nici n-au început să miaune pentru că instinctul lor ancestral de animale de pradă le spunea că urmează o dezlănțuire a naturii. În schimb, am avut motiv să mă dau jos din pat, să le caut prin toată casa ca să le găsesc dormind cu nesimțire și să le avertizez eu pe ele:

– Vedeți c-a fost cutremur!

Suzana s-a uitat cu atâta scârbă la mine, de mi s-a făcut și rușine c-am trezit-o din somn cu un așa motiv de toată jena.

De-aia zic, luați-vă pisici, n-o să știți niciodată că urmează vreun cutremur, prin urmare n-o să vă panicați aiurea nici înainte, nici după.

P.S. Hai, acum vreau să aud poveștile pe care le credeam și eu înainte să am pisică: „Nu e adevărat, a mea a simțit, a început să miaune și a schimbat canalele la televizor până a dat peste emisiunea „dezastre naturale”, ca să mă avertizeze că se întâmplă ceva”.