Trăiam cu impresia ca doar bărbații se chinuie groaznic la nunți, în timp ce femeile se bucură de eveniment de parcă toate ar fi mirese. Uite că mă contrazice Miss Alina care are niscaiva impresii proaspete de la o nuntă.
………………………………………………………………………..
Am fost în weekend la nuntă. După săptămani de blocat în rochii prin cabine de probă și de comandat-primit-sterpezit-
Frumos la nuntă. Cred. Dăcât că io nu pricep niște lucruri în legătură cu aceste evenimente festive. Care sunteți mai umblați, poate vă milostiviți și de mine să mă luminați la cap. Mulțumesc anticipat (și vă rog să remarcați că azi nu mă plâng, numa’ întreb). Așadar:
1. În legătură cu mezanplasu’:
De ce se învelește balustrada de pe scara blocului în tulle prins cu fundițe din loc în loc? E așa, să se simtă și ea elegantă? Să se dea mare la balustradele de la blocul de alături: „fatăăă, io am avut nuntă în weekend. Am avut 127 de metri de tulle și fundițe rooooz și moooov”?
De ce au scaunele fuste? (Da, se cheamă fix „fuste”) Ca să confuzăm scăunelele masculine să devină ghei când vor fi scaune mari? Mai punem de o coaliție de 3 meleoane de semnături?
2. În legătură cu procedura:
De ce se înfig chestii în piept? Adică ai această rochie scumpă de mătase, după care ai umblat bezmetică două luni? Super! Să îi facem repede o gaură cu un bold! (Iată încă un motiv pt care femeile nu pot purta aceeași rochie la două nunți, da?)
De ce fac oamenii nuntă în toiu’ verii, la patrujdoo de grade? Adică, nah, e un vis să ți se încolăcească 35 de metri circulari de tulle printre picioare și la 25 de grade, dar vrei musai să ți se și lipească? Sau îți place să vezi bărbati în cămăsi asudate lipite de pieptul păros?
De ce poșetele de ocazie sunt atât de mici? Aici suspectez io ceva: au fost inventate de primul bărbat care a trebuit să țină poșeta soției mai mult de zece minute și și-a dislocat umărul. Și-atunci a urzit un plan de răzbunare pentru toată rasa masculină: facem o posetă mică-mică, în care încap doar un ruj și-un creion de ochi. Na d-aici, fi-v-ar ale naibii popornițele alea grele. Altă explicație plauzibilă nu găsesc, da’ tot nu pricep cum de totuși le-au prostit pe femei? Adică să pleci de acasă așa, fără să ai la tine minimum necesar? (O agendă, 3 pixuri de culori diferite, cheile de la birou și de la mămica, o cheie franceză și un borcan de aracet)?
3. În legătură cu tradițiile străbune:
De ce tre’ să rupem o turtă peste cocu’ miresei? S-a trezit o fecioară, în vremuri de mult apuse, zicând „bă, io nu mă simt împlinită după 2 ore și 200 de euro de coafor dacă n-am niște firmituri cu nucă de cocos în creștet”? (pentru că, nu-i așa, toată lumea știe că în tradiția străbună turta miresei era presărată cu nucă de cocos)
Care e faza cu babele și puștoaicele ascunse după diferite uși când vine ginerică după mireasă? E ultima lui șansa să decidă dacă nu vrea, totuși, să devină pedofil sau gerontofil?
Sau care-i treaba cu alaiul și gătitul miresei? Pe bune acum, dacă aș vrea să mă vadă niște mulți oameni la nudu’ gol, io aș alege ceva mai interesant decât niște doamne în etate care să-și dea cu părerea despre cum îmi stă elasticul de la chiloți. But, again, that’s just me.
4. În legătură cu ospătarii și meniul de eveniment:
De ce îmi oferă toți ospătarii apă la nunți? „Un whisky pentru domnul sau un vin? Pentru doamna o apa plată?”. Oare par deshidratată?
De ce fac ospătarii ochii mari când cer bere? E necuviincios pentru o duamnă să fie văzută cu alcool în mană? Sau berea e doar pentru bărbați? (Dacă da, sa le spună cineva și celor care au făcut reclama aia la bere pentru femei)
De ce la toate nunțile se servește șalău meunier? E un fel de tradiție din moși strămoși? E vreo chestie religioasă? („Și Dumnezeu a zis ca bărbatul și femeia vor face nuntă creștinească și se vor veseli cu șalău dat prin ou bătut”)
Deci, care mă luminați? Dau un whisky pentru domni și o apă plată pentru doamne.
sursa foto
Io as mai adauga, de ce la toate nuntile dau navala oamenii sa vada mireasa si nimeni sa-l vada pa fraieru ala cu viitorul prins in catusa mica?
Comentariu beton!59
@Redoo, pentru că el n-are rochie albă 🙂
Comentariu beton!13
@Redoo, cati ai vazut tu sa tina cu invinsu’-by default?? toata lumea trage la castigator!
Comentariu beton!45
@moatza, :)))
Mai hidoase decât nunțile îs numai înmormântările la noi. Le urăsc cu toți ficații, o penibilitate crasă și un ritual de toată jena. Aia cu dansatu’ în fața blocului e pe departe cea mai jenantă ipostază în care îți pui invitații: să stea ca tâmpiții prin parcarea din fața blocului, printre claxoane și vecini care se zgâiesc pe geam, să se uite la tine cum chiui că-ți pleacă fata de-acasă. Asta în cazul bun în care nu-i iei și pe ei de-o toartă și-i vâri în horă, să se bucure obligat-forțat pe ritmuri de ia-ți mireasă ziua buna. Și nimeni nu refuză. Din bun simț. E ziua aia în care toți îți fac pe plac, că e ziua nunții tale, așa că îți pui și un căcat în cap numa’ să fie mulțumită gazda.
Deci nu, nunta nu e doar o obligație financiară, că ar fi simplu așa. Dai banii, stai cât vrei, faci ce vrei și pleci. Nuu, nu, e pur și simplu o zi + o noapte din viața ta în care faci CE VREA ALTUL SĂ FACI, vreo doișpe ore adunate în care ești ca o maimuță la circ, participând la tot soiul de activități groaznice de dragul pozei, al mirilor, al socrilor mici, al nașilor.
Mai ai și ghinionul să-ți zică mireasa „awwww, tu o să-mi fii domnișoară de onoareeee”?! Perfect, zâmbești tâmp în colțul gurii și accepți cu cel mai prost mimat entuziasm, pentru că în capul ei îți face cea mai mare onoare ever, iar tu te gândești doar la ce hidoșenie de rochie vei fi obligată să porți, tu și încă alte doojde fufe pe care nu le știi dar cu care va trebui să faci gașcă toată seara și să păreți BFF de când muma v-o făcut ca să dați bine în poze. Și e evident că vei primi cea mai kitschoasă rochie, cu voal și ștrasuri, d-alea de tarabă din piață, și uite-așa s-a dus pe apa sâmbetei singura ta încercare de a ieși din mulțimea de oi invitate, printr-o prezență decentă, printr-o ținută cu BUN GUST – ceva inexistent la vreo nuntă românească.
Mda, mă scuzaț, mi s-a stricat dimineața. Am o nuntă obligat-forțată în două săptămâni și m-o apucat groaza.
Comentariu beton!121
@Laura, o să fii domnișoară de onoare? 🙂
Îmi pare rău că ți-am stricat dimineața. 🙂
Am fost, ar fi trebui să fiu și-aici dar m-am eschivat. Câh. :))
Nu-i bai, e bine să-mi mai amintesc din când în când… abia aștept să treacă.
@Laura :))))))))))))))))
Și eu am fost domnișoară de onoare dar a fost ok, m-am cuplat cu cavalerul de onoare. După ce am stat tepeni ca niste vatraie îmbrăcate si ne-am ignorat câteva ore, ne-am pus pe băut şampanie și ne-am arătat tatuajele unul altuia. Și bineînțeles ca am sters-o de la nuntă.
Comentariu beton!46
@Lol: si, cand faceti nunta ? :)))
@Diana, ce-ai mă cu nunta? De-abia am terminat facultatea şi mă distrez și eu, el s-a distrat că are 30 de ani. Și oricum, ne-am mutat împreună de o lună și e același lucru, ce ar aduce în plus căsătoria?
Comentariu beton!19
Glumeam:))) misto povestea, bravo! Sa fiti fericiti!
Eu tocmai ce am scris ca nu am facut nunta si nici nu voi face.
Am facut in schimb un copil, pe care l-am botezat fara sa zicem nimanui, am fost doar noi, nasii si popa.
Comentariu beton!31
@Diana, așa cred că e perfect, bravo și sa fiți fericiți 🙂
Si eu am o nunta peste o luna si ceva si imi vine sa bat pe cineva(prin cineva ,ma refer la miri)!m-ai uns la suflet cu comentariul asta!si bineinteles ,articolul ,incredibil de adevarat!
Bun , eu am avut nunta pe 11 iunie, hai sa va spun cateva motive pentru care am facut-o pe acea data:
1. Este inceput de sezon deci oameni nu se duc la alte nunti/botezuri sau in vacante.
2. Temperarurile nu sunt atat de ridicate
Vis-a-vis de obiceiuri : fiecare face cum crede de putinta, pentru unii aceste obiceiuri au o incarcatura emotionala mai mare, pe invitati nu ii obliga nimeni sa vina ziua la ” obiceiuri” din cate imi aduc eu aminte pe invitatie sunt trecute orele de la biserica si restaurant.
Vis-a-vis bis ? de bani, obligatii etc : intradevar inca de pe vreme bunicilor nostrii te suceai la o nunta daca acel cuplu a fost la nunta ta/ botezul copilului etc. Acel dar la nunta s-a schimbat de la darul propriu zis ( haine, articole vestimentare, animale in zonele rurale prin anii 30) cu banii. D.p.d.v. financiar acel dar este ca un C.A.R pe care nu sti niciodata cand il rambursezi , poi sa il dai intr-un an, doi, trei sau niciodata , este ” un sut in fund pentru tinerii casatoriti” care nu provin din familii atat de instarite incat parintii sa le faca nunta si se chinuie ei saracii vreo 2 -3 ani si pana la urma sfarsesc in a face 15.000 de credite ca sa isi mai indeplineasca vreo dorinta sau sa fie asigurati in cazul in care media darurilor nu este una conform asteptarilor. Daca au noroc poate le mai ramane ceva si pt luna de miere.
Vis-a-vis bis 2 : salau pane- este o alternativa medie , nu este nici un peste ieftin cu multe oase , nici somon( by the way am fost la o nunta de vreo 150 de invitati , o mare parte dintre ei oameni normali, nu consumatori de restaurante scumpe, care au dat somonul aproape intreg inapoi. O varianta ar mai fi pastravul la gratar, dar acela are ceva mai multe oase….
Pentru multe fete , nunta este ruperea spirituala de familie , de tot ce au invatat pana atunci si mai nou trebuie sa puna in parctica, multe s-au schimbat ce e drept , dar unii dintre noi inca mai tinem la parinti ( in special fetele) exact ca la 5-6 ani , chiar daca ai 30 cand ai facut nunta. Independenta nu inseamna renegarea parintilor, m-am exprimat cam dur, trecerea pe la ei doar cand ai nevoie sa iti tina plozii sau cand ai nevoie de un televizor nou sau vreun interes finaciar . Unele din fete ( in speza sotia mea ) ii face cate o vizita in fiecare zi parintilor ei, fiindca asa mi se pare normal, iar daca va intrebati unde locuim , locuim cu mama mea , nu ca nu ne-am dorii sa stam singuri, doar ca momentan nu ne permitem.
Am filosofat destul , stiu ca cei mai multi nu vor ajunge pana la acest punct , 2/ 3 din cei care vor ajunge vor gasii cate ceva de comentat , dar nu conteaza, cateodata inteligenta , modernismul, utilul trebuie imbinate cu iubirea , traditii , chiar ai cu lucruri putin incomode daca asta il face pe cel de langa tine sa tresara de bucurie.
Toate bune !
P.S. va invit sa urmarti emisiuni despre nuntile americanilor va vederi cam cate traditii se aseamana sau sunt identice si cate lucruri ” inutile” au si ei .
Se dezbate încă. Ce zici?28
@Octavian, după ce am terminat de citit comentariul tău, am înțeles asa:
1) ai făcut nunta în iunie ca să fii sigur că nu-și cheltuie ăia banii pe la alte nunți sau în concedii.
2) stai încă la mă-ta, după nuntă, ceea ce este absolut fabulos.
3) pentru oamenii ca tine aș scoate „nunta la români” în afara legii.
4) Gizăs Craist!!!!!!!
un simplu hater esti
Octavian, este o prostie crasă din simplul motiv că nu tre să faci împrumut în bancă pentru nuntă. Asta, evident, dacă nu ții neapărat să chemi toate neamurile pe care nu le cunoști dar care au datorie la părinții tăi sau ai ei, că au fost ei pe la nunți și cumetrii când erau tineri ca să aibă cu cine să vină la nunta ta.
Veste bombă: toți ăia pe care ți-i aduc socrii și părinții vin DIN OBLIGAȚIE, te-au înjurat printre dinți toată noaptea și ți-au urat să-ți calci nevasta pe fustă în timpul valsului, când tu zburai ca un mielușel în pași de dans pe ring. Nu s-au simțit bine nici 5% din ei deși toți ți-au zis asta la final când au venit să îți înmâneze plicul cu leafa. :)) Dar tu crezi cum vrei.
Comentariu beton!37
Octaviane, tata, ti i-ai pus in cap pe toti de pe aici! Mai bine nu comentai! Pe de alta parte cam ai dreptate in ceeace priveste nuntile la americani! E un canal tv care baga numai din astea! Nu mai zic de KanalD! Dar ce stie taranu’ cei sofranu’! Sa vezi ce-mi sar toti in cap, daca mai citeste cineva la ora asta!
Asta este, daca ti-ai facut „obligatie”. Nu am facut nunta si ma duc doar la cele de tip chef intre tineri. Niciuna nu a dezamagit.
Spre rusinea mea eu asa fac: La ultima nunta am trimis doar plicul si la cea de dinainte am star la ,,mezamplas” , am facut o poza cu mirii si am dat plicul. Dupa 2 sapt am primit un magnet de frigider cu poza in care sunt eu si mirii pe care-i vedeam a doua oara in viata mea …
Da, Laura, acum ceva timp gandeam si eu ceva din ce ai expus tu mai sus. Eram singura si nefericita pentru ca intalnirile mele cu potentiali „Feti-Frumosi” erau catastrofale si nuntile ma deprimau, intr-o oarecare masura. Daaar, pana la urma l-am gasit pe cel cu care doresc sa-mi petrec restul vietii, tot mi-e frica si am oroare de anumite evenimente de genul si obiceiurile lor, dar parca le vad acum cu alti ochi.
Iti doresc sa-ti intalnesti alesul si atunci totul se va schimba!
Cu drag,
Camelia
Si eu am observat ca se contrariaza aia daca le cer bere. O fi ceva in neregula cu ea. Sau cu noi.
Comentariu beton!12
@eliza, sau cu ei.
Ideea e ca la o nunta se bea ceva mai fin, o tuica buna, adevarata, un vin ales si sampanie! Berea merge la mici!
@gheo, știi ce bine merge berea la friptura? :))
Nu merge ,mai, rochia de matase cu bere !
Auzi, berea nu e destul de fină… Atunci să aducă dom-le bere Space Barley că oricum de plicul ăla n-aș bea Ciucaș…
Bun textul, dar cred ca ai atins abia 5% din mizeria care vine o data cu nunta. Nu o sa inteleg: muzica( brasoveanca, dansul pinguinului, meneaito, etc) nu o sa inteleg aperitivele alea identice la toate nuntile, bautura proasta, furatul miresei care atrage de la sine umilirea nasului si a mirelui, programul artistic execrabil, faptul ca trebuie sa te lasi pupat de 500 de oameni de zici ca reprezinti niste moaste de pe la muntele athos… Serios vorbind… In balcani avem cele mai idioate nunti si inmormantari.
Comentariu beton!68
Uite in Bulgaria nu e asa. Nu e cu dar, toti bulgarii carora le-am povestit cati bani dam noi la nunti au ramas socati, probabil nici nu m-au crezut:))
Cumperi un cadou, flori pentru mireasa, si asta e.
Iar nuntile nu dureaza pana dimineata. Daca mirii se plictisesc, pot pleca si la 12 noaptea, cine vrea poate sa mai ramana:))
Comentariu beton!20
@Diana, vaaai. Aşa, boring, fără obiceiuri? 🙂
Ei, au ei alte pacate…. De exemplu un obicei foarte respectat este sa iti botezi copiii dupa numele bunicilor( al parintilor nostri, adica) aproape fara exceptie. A iesit mega scandal ca nu am vrut sa imi botez fata Stanca:))))
Comentariu beton!16
@Diana, da’ ce-avea? :))
@Radu, iese roman dacă le luam la rând pe toate :))
Apropo de furat: am fost la o nuntă unde mirele a trebuit să facă striptease ca „răscumpărare”. Lasă că nu era el vreun sexos, da’ privirea bunicilor și mătușilor din familie în timpul actului artistic… priceless.
Comentariu beton!30
Eu le-aș spune: ați furat-o, acu’ țineți-o, că eu nu o răscumpăr. Să vezi că după aia umblă ăia să îi dea ei răscumpărare mirelui, numa’ s-o ia înapoi. 🙂 Dar mirii ăștia nu au deloc sânge în …vene.
@GabiI, sunt învățați bine 😀
Aperitivele sunt identice pentru ca: 1) mirii nu au curaj sa asa din tiparul meniului clasic de nunta e si 2) invitatii, intr-o masura foarte mare, nu au curajul sa iasa din tiparul meniului de nunta si sa incerce ceva nou. Si te trezesti ca se intorc foarfurille aproape neatinse pentru ca ai pus un crevete pe o tartina sau o rulada de carne cu fructe uscate. Unii (prea multi) sunt ingrozitor de conservatori si atunci n-ai ce face.
Bautura e proasta daca mirii se zgarcesc.
Comentariu beton!15
Sunt dezamagita. Daru’ ? Cat a fost daru’? Nu ai suflat o vorba..:))) asta e motivul principal pentru care urasc nuntile. Ca facem un bussiness, chemam unchi si matusi pe care nu i-am vazut niciodata, ca sa fim mandri a doua zi cand toata lumea ne intreaba : ” cum ati iesit’? Asta daca bineinteles nu se anunta la microfon, spre dimineata, ce suma s-a strans.
Si pentru ca am ajuns sa numim invitatiile amenzi. Si pentru ca daca avem 2 nunti intr-o luna, nici nu ne mai bucuram de evenimentul in sine, ci ne gandim cum ne descurcam cu banii pana viitoare.
De-aia nu am facut nunta. Nici nu voi face.
Comentariu beton!42
@Diana, am uitat de daaaar! Cred că e un mecanism de apărare al creierului meu, șterge amintirile care nu ii convin :))
Nu se mai striga darul, nici la tara, da-pai in Bucuresti sau orasele mari!
Da, ai dreptate, acum când găsești vreun plic te gândești ” dă Doamne să nu fie de la ANAF, sau vreo invitație la nuntă”. 🙂
io am o problema in biserica cand canta popa romante , nu conteaza evenimentul ( nunti , inmormantari , etc ) ma bufneste un ras de ma pis pe mine .
Se dezbate încă. Ce zici?20
@hagiufa, da’ când dau mirii ture în jurul mesei din biserică? 😉
Si mireasa se crede pe catwalk in momenrele alea. ?
Aaaa… Si cu botezurile la fel. Facem o a doua nunta, la restaurant, cu 100 de invitati, meniu, tort, si toate cele.
Ne-au invitat niste prieteni sa le botezam copilul, le-am zis din start da, daca accepta ca nu le dam nici un ban in plic:) le-au cam picat fetele:))) sa vedem ce va iesi.
Comentariu beton!44
@Diana, aşa naşă denaturată? :))
Da:)))
Bai astia care ati apasat dislike, sigur v-ati ales nasii dupa functia pe care o au:))
Comentariu beton!29
@Diana, pai nu aşa se aleg? Să se alinieze cu CV și fluturaș de salariu :))
Comentariu beton!21
Io nu pricep de ce tre să faci foamea până pe la 10-11 seara şi apoi tre să balotezi în 2-3ore 3 feluri de mâncare+tort +prăjituri……
Comentariu beton!29
@diabolic, pentru că așa e tradiția străbună :))
Aia e fain în Ardeal, nunțile încep la prânz și pana la 10-11 seara ești acasă la nani.
Comentariu beton!31
Imi pare rau da io cer desertu’ la pachet. Am invatat de la Tanti Gina care avea cu ea pungutze.
@Violeta, cine e tanti Gina? 🙂
Hm.. Sa imi dau si eu cu parerea.. Sper sa nu se supere autoarea… Dar ea a cerut-o, nu?
In primul rand, faza cu „eticheta pe ea” pare cam trasa de par, mai bine nu o mentiona. Eu as face pariu ca nu avea eticheta ??
Si sa revenim la „nelamuriri”… Nu ca as incerca sa o lamuresc cu ceva ci doar imi exprim parerile…
La pct1. Nou nu am avut asa ceva.. Ni s-a parut aiurea.. Nu am vazut rostul… Probabil cei care o fac sunt complexati, li se pare oribila, imputita casa scarii si sa nu atraga atentia, sa zica cei prezenti „moaaaa de unde o ia asta…” o „impodobesc pentru cele cateva minute de „traversare”
2. „Chestiile” care se infig in piept sunt ceva gen cum au avut si cei ce au participat la revolutii, manifestari… Ceva care sa arate ca solidarizeaza cu cei de acolo.. Bine, cam impropriu solidarizeaza…
Cat despre rochia „nemaiutilizabila”… Pe bune?? Da’ ce frate, va infig taruse si se face ditamai gaura?? Hai sa fim seriosi…
Cele care nu o mai poarta la o alta nunta o fac mai degraba ca sa nu le vada cineva cunoscut si sa zica „ia uite fata, asta a fost cu rochia asta si la cutare..nu mai are alta..”
Posetele mici… Hmmm aici nu are legatura cu el… Asadar se pune o intrebare… Da’ ce vreti sa „carati” cu voi de va trebuie una mare?? Toate trusele de farduri, machiaje si altele?? Sau cum ai arata la o nunta cu o „valiza” pe umar? ? (nu ca nu as fi vazut..dar par penibile)
3. Turta.. A sotiei nu a avut nuca de cocostarc ? si cateva firmituri… Vaaaai, am cateva firmituri… VAAAAI! ?? Aaaaaa.. Asa e traditia.. Reprezinta ceva dar chiar nu am chef sa explic… Cu toate ca o fosta mireasa ar trebui sa stie semnificatia acestui „gest”, nu? ?
Gatitul miresei… Pă buuune? Nudul gol?? Eu nu am auzit niciodata de asa ceva.. Si am vazut destule inregistrari.. Ca de..barbatii nu au voie.. ?? un voal, un machiaj si o coronita si cam in asta consta acel „gatit”
4. Noi nu am avut salau sau alt peste in meniu cu toate ca rram la malul marii si avem si invitati din tara… Daca faceam pe vre-o plaja exotica le dadeam saramura de banane? ??
Cat despre bautura,am avut si doamne sau domnisoare care au consumat alcool si nu a facut nimeni ochii cat cepele… In plus ospatarii nu au intrebat „va servim cu apa” ci „ce doriti sa serviti”… Banuiesc ca asta tine de „pregatirea” ospatarilor…
Si in incheiere: Sper ca am facut putina lumina , ca nu s-a suparat autoarea si….astept „uischiul” ??
Ps: Scuze daca sunt si greseli in raspuns dar nu am avut ce face si nici timp de corectare cat stateam cu masina in service… mai aruncam un ochi la lucrare, trei cuvinte aici… ?
Comentariu beton!44
Am uitat sa mentionez ca noi am facut-o si am organizat-o cum am vrut noi, nu „ca asa e traditia” sau ca asa zice baba cutare… Si a iesit superb! ??
Se dezbate încă. Ce zici?20
@bâzdâcu: De ce ți se pare ciudat faza cu „eticheta pe ea”? E un „fenomen” obișnuit pentru noi femeile.
Comentariu beton!14
@Elly, mulțumesc :))
@Bâzdâcu, nu se supără autoarea 🙂
Cu balustrada tot nu pricep, dacă e nașpa rău pe scară, nu ar putea sa ia liftul? 🙂
Cu rochiile purtate de 2 ori am mai zis. Mai aștept p-aici doamne care să ne spună dacă li s-a întâmplat vreodată să uite prin șifonier haine cu eticheta pe ele 🙂
Despre turta chiar as fi curioasa care e semnificația. Aceasta fosta mireasa nu știe, pentru ca a avut o nunta trista, fără obiceiuri…
Mulțam de iluminări. Unde trimit uischiul? 🙂
@Miss Alina pt semnificatie intreaba-l pe nenea gugle.. Sigur stie.. ? as fi cautat eu dar e aproape gata masina si tre sa ma intorc si la scârbici ?
Visichiul… La constanta ??
Ps: Nu cred ca ai avut o nunta cum ai spus… Fiecare e frumoasa in felul ei mai ales pentru miri sau cel putin asta este parerea mea…
Pps: Lift nu au toate „bloacele” si in plus, la cele care au , nu ar functiona ca s-a imbulzi toti sa nu o ia pe scari ??
Liftul??? La „bloace” cu 4 etaje din era „hei rup”??? N-ai sa vezi! Și te roooog, să nu se mai audă taocele de enșpe centimetri facând țac-țac la fiecare treaptă până la ieșire! Oricum sandalele/pantofii ăia nu sunt incalțați decât la „evenimente”, deci tre să defilezi să te vadă „lumea”, plus că te vei „ondula” sprijinită grațios mai intâi numai de „jumătatea” ta, apoi intră in joc și balustrada impopoționată! Așa reușești să ajungi afară intreagă?. Turta se rupe și la moț(fete) și la nuntă, deci…foame nene pe fetele astea săracile?? dar in reeeeest, doar „apă plată cu lămâie”?
@kya, mă scuzaț, io am stat toată viața în blocuri înalte, nu m-am gândit la alea de 4 etaje… Și pan’ la urma, vorba ta, să se vază când pleacă mireasa 🙂
si eu am avut pana acum vreo 2 ani cel putin 6 rochii in sifonier noi cumparate cu eticheta si erau asa de cel putin 7 ani …asa ca nu e ceva anormal la o femeie
@Emilia, mulțumesc! Fix asta încercam sa explic și eu 🙂
Eu am găsit în şifonier 2 bucăți rochițe cu etichetă.Zăceau acolo de 2 ani.
Una am imbracat-o la nunta verişoarei mele acum 2 săptămâni.Cealaltă e în aşteptare 🙂
Staaati asa ca mi-am adus adus aminte. Care e faza cu bancnota prinsa in piept? Exista ceva mai penibil de atat? Acum mai nou vad ca de poarta euro, nu lei… Jesus!
@Diana, cum bancnota în piept? :))) P-asta chiar n-am văzut-o niciodată :))
Nu creeed! O fi numai la mine in Moldova? ??? mdeci mirele(!) isi pune in piept langa floare, o bancnota!!!! =))) ultima data la o nunta live vazusem ca era de 100 de lei, insa pe fb vad ca de poarta 100 de euro acuma:))))
@Diana, semn de belșug, cum ar veni 🙂
Din pacate nuntile au ajuns un talmes-balmes de obiceiuri vechi si noi. Dintre toate, mă amuza faza cu marturiile date mesenilor. Acum poate gresesc dar obiceiul nu este specific religiei catolice? A, si mai e o chestie aceea cu nași de profesie. Cat imi dai ca sa fiu nas la nunta? Nu mi-a venit sa cred cand am auzit. Știu un caplu care scoate bani frumosi din așa ceva.
Eu nu traiesc o astfel de drama in ceea ce priveste nuntile. Exista traditii, obiceiuri, momente specifice nuntilor, dar cine le alege nu se simte deranjat de ele, iar cei carora nu le plac, sunt liberi sa nu le aleaga. Majoritatea sunt o adaptare a unor traditii care, petrecute in ambianta potrivita si cu incarcatura emotionala potrivita, sunt chiar frumoase. Problema apare atunci cand se dezbraca de semnificatie momentele astea si se bifeaza „ca asa e bine”. Cand mirii fac ce le zic altii, iar musafirii fac ce le zic mirii si toata lumea bombane pe cineva, in loc ca mirii sa aleaga ce vor la nunta, iar musafirii sa aleaga daca vor sau nu sa fie acolo. Pe mine nu m-a fortat nimeni sa imi prind vreo floare in piept. Este un gest menit sa marcheze apartenenta la eveniment, dar daca am considerat ca acul imi strica rochia, am zis multumesc si am tinut floricica in poseta. Asa cum nimeni nu m-a fortat sa am o poseta mica, daca eu am considerat ca imi trebuie una mare. Eu nu cred ca o mireasa care isi doreste sa i se franga turta deasupra capului se plange ca i s-a umplut coafura de 200 euro de firimituri. Daca o face, inseamna ca nu a descoperit inca faptul ca poate spune „nu”. In jurul meu nuntile sunt un fel de petreceri mai extinse intre prieteni, in care rar cineva se simte fortat sa faca ceva total impotriva firii lui. Meniul variat, muzica actuala, traditiile alese – reinterpretate. Rochii cu bun gust si darul in bani – o alegere personala menita sa scuteasca musafirul de alegerea unui cadou, nicidecum o cerinta impusa. Iar la lucrurile astea se poate ajunge indiferent de nivelul de salarizare al mirilor, atata timp cat evenimentul este tratat cu bun simt si asteptatile nu sunt dincolo de posibilitati. Si nu m-a comentat nimeni ca am o geanta prea mare, ba, din contra, am fost invidiata ca am gasit o varianta eleganta care sa imi fie si utila. Pana la urma, la nunta se ajunge pentru ca mirii iti sunt prieteni si fata de prieteni ar trebui sa existe o libertate in comunicare care sa scuteasca pe toata lumea de chin. Iar daca ajung la o nunta in a carei organizare nu imi regasesc gusturile, sigur am un alt motiv bun pentru care ma aflu acolo si asta ma face sa privesc cu mai multa ingaduinta alegerile sarbatoritilor. Parerea mea.
Comentariu beton!38
Am facut doo nunti si la nici una nu am facut ce nu-mi place. Gen sarmale, mancare clasica, inclusiv „tortul miresei=obligatoriu diplomat”. Fara pampoane in piept, bautura la liber, pe alese. Discretie maxima pe strada, masini neimpodobite (de a ajuns cameramanul sa fuga sa filmeze alta masina 🙂 ) . Am facut traditionalul „furat” ca sa ma odihnesc si sa beau si eu o bere 🙂 . Pe mine m-a distrat faza ca am inlocuit alta mireasa la nunta ei. Am facut schimb de nunti. ( la a doua nunta a mea. La prima am zis pas, era octombrie ploios si nu am vrut sa plec nicaieri)
@Dana, oooo, da! Mărturiile!
La mine în top a fost un tablouaş-magnet de frigider, cu poza mirilor într-o rama aurie dantelata (ca la tablourile alea vechi). Apogeul a fost când, la ceva vreme după nuntă, au venit proaspeții Însurăței pe la noi, iar ea s-a dus direct la frigider să verifice dacă e comoara acolo. Și m-a și certat ca nu era…
Comentariu beton!19
Pff. Eu sunt organizator de evenimente de muuulti ani deci pot spune ca le-am vazut pe toate. Sa nu imi sariti in cap ca in principiu noi infasuram balustarada in tull :))) (bine, nu e tull, e voal, si nu e balustrada de la bloc ci e cea de la restaurant, si nu e „mezanplas”, e decor, „mezanplas” e ala de la restaurant de pe mese )Si scaunele nu au fuste, au huse, fustele sunt la mese :). In fine, asta e mai putin important
Ce este important: am invatat in toti anii astia sa nu mai judec pe nimeni. Fiecare vede nunta in felul sau si sunt perfect de acord cu asta. Sunt datoare sa le explic mirilor ce se poarta sau nu, sa ii ghidez, dar decizia finala le apartine in totalitate. Pentru ca, va vine sa credeti sau nu, cuplurile cu care am lucrat au organizat cu mult drag nunta, au investit multi bani si timp pentru ca nunta lor sa fie asa cum si-au dorit-o ei, chiar daca alegerile lor nu au fost pe placul tuturor invitatilor. Chiar nu poti sa multumesti pe toata lumea, Poate nu toti stiti, dar mirii chiar muncesc si se streseaza un an de zile ca ziua aceea sa fie speciala asa cum o vad ei, pentru ei chiar este important orice detaliu.
Mie mi se pare si mai urat decat ruptul turtei miresi sau orice alt obicei, invitatii care dupa nunta comenteaza tot ce au vazut acolo si nimic nu a fost suficent de bun pentru nasul lor. Frate, daca nu iti plac nuntile nu inteleg de ce te mai duci; inteleg, obligatie, dar nu iti pune nimeni cutitul la gat; nu iti face placere sa fii langa cuplul respectiv, nu te duce, da-te bolnav, trimite un cadou si gata. Eu m-am dus la nuntile la care mi-a fost drag sa ma duc, pentru ca am vrut sa fiu langa oamenii aia, nu mi-a parut rau nici dupa bani si nici nu mi-a stat salalul meunier in gat. Niciodata nu m-am dus din obligatie.
Siu ca asta trebuia sa fie un post amuzant (?),dar peste tot vad comentarii rautacioase la adresa nuntilor, dar toata lumea face nunta, cu traditii sau fara, cu salau sau fara, cum vine asta?
PS Ospatarii se uita contrariati daca cereti bere pentru ca de multe ori, nu este inclusa in meniul de nunta, si va trebui platitita separat
Comentariu beton!63
@Flo, n-au fost comentarii răutăcioase, întrebam doar 🙂
Serios acum, fiecare face cum își dorește, nu mă bag io peste gusturile omului.
Sunt traditii vechi dar din pacate adaptate cu mult prost gust la zilele noastre.
1. Impodobitul balustradei este o ramasita a impodobirii gardului de la strada si a curtii/ peretilor cortului unde se tinea nunta.
Impodobirea se facea de fapt cu scoartele si covoarele tesute de mireasa/ mama ei si era o fala un fel de ‘ io-te ce harnica sunt si ce stiu sa fac’
2. La fete se rupea turta iar la baieti se rupeau varfurile brazilor de nunta. Semn al trecerii in lumea celor care au gustat din fructul oprit.
Doar ca asta se facea dimineata… Iar o adaptare nereusita.
3. La aia cu gatitul miresii si toate femeile stranse… Hmmm… Cica in seara dinaintea nuntii se adunau muierile sa o invete pe mireasa cum sta treaba cu noaptea nuntii..
Iar la aia de dimineata cu dezlegatul miresii la fel se adunau aceleasi muieri sa o intreba cum a fost.
La ginere e cu barbieritul mirelui si gatitul brazilor… Dar gasca adunata avea aceeasi misiune…
Obiceiul adunarii s-a pastrat doar ca se dicuta altele…
4. La aia cu poseta nu stiu sa iti spun ca nu am. Poseta.
5. S-au inventat ballroom-uri cu aer conditionat…deci adio tulle transpirat si lipicios si nea Costica sconcs. Numa’ zic
6. Hora se juca in fata casei mirelui, miresei, la nasi, la raspantii de drum… Acuma… Na… Daca oamenii stau la bloc… trebuie sa intinda hora in parcare…
7. Cu mancarea .. E vina mirilor ca dau atata mancare… Bufet suedez nu e mai bine? Sau se supara tanti Lilica de la Orastie ca n-a mancat si ea o sarmaluta si o fripturica?? Aia cu pestii cica e bine sa servesti peste la masa pt ca tinerii sa treaca prin viata usor, ca pestele prin apa.
8. Cu bautura la intrare… Hmmm.. De obicei se servea o tuica/ palinca bautura apetitiv/ digestiv ca sa mearga mai bine mancarea… Dar ce draga , suntem ghiolbani sa dam tuica???? O sampanie Angelli si un uischi merg mai bine… Eventual sticlele sa fie gatite si ele… Ca pahare cu* mirii anului* si *nasi fericiti* avem.
Mai trebuia ceva?
Comentariu beton!35
@Miki, unde trimit apa plată? 🙂
Nunta, botezul si inmormantarea sunt evenimente care marcheaza ceva. Toate au un ritual specific pentru a marca cumva aceasta trecere. Lumea ducea lipsa de evenimente in trecut si sarbatoreau cum puteau de bine aceste evenimente. Ritualurile din timpul nuntii sunt nascute majoritatea din superstitie. Nimeni nu te opreste ca la ritualurile pe care le organizezi sa faci doar obicieiurile care iti plac si ti se par de bun simt pastrand ceva din niste obiceiuri care pana la urma sunt traditia noastra. Daca vreti o nunta pe o pajiste cu 6 perechi de invitiati, faceti asta nu e nici o problema. Particip cu placere la ambele evenimente daca sunt acolo pentru cineva drag.
Comentariu beton!18
Mie-mi place la nuntile la care ma duc eu. Nu vad nimic din toate astea insirate mai sus. E caterinca maxima. Mananc ce nimeresc, beau numai apa plata. Nu conteaza. Ce e important e sa studiezi environmentu’. Ca la orice nunta, exista ala de la danseaza pe toate, ala care se imbata primul, aia care e curva nuntii, posomoratul nuntii si cuplul care se cearta la nunta. Nuntile sunt fantastice, te distrezi de povestesti la nepoti urmarind personajele principale care sunt altele decat mirele si mireasa. Aia sunt bonus! Ahahahahaaa.
Comentariu beton!33
@Doina, studiu psihologic, hm? 🙂
Miss Alina, nu e niciun studiu. E ‘Romanii au talent” live. Partea de preselectii :)).
Felicitari, Miss, ai dat lovitura cu articolul. Foarte citit.
Nea Mihai sa iti faca cinste. Dupa care tu o cinste si mai mare lui Mihai 🙂
@Doina, aş zice să face cinste cu o bere, da’ zice lumea că-s țărăncă și nu beau băuturi fine ?
Pentru ca doar ce am trecut prin traditia asta { nu, nu am fost mireasa, ci soacra mare:))) }, sa zic bogdaproste ca am scapat. Bai pe bune ziua si noaptea mi s-a parut ca au avut 70 jde mii de ore. Faza haioasa pe care am vazut-o a fost cand am plecat cu alaiul sa luam nasii, ca de, traditie, Au iesit toate babele la poarta sa vada mireasa. Si cum stateau ele asa agatate de garduri, uite ca noi iesim sa plecam si o baba ne intreaba: da care-i mireasa maica? Eu ii spun ca aici am venit la nasi… cand o aud pe babuta zicand; oooo pai eu am plecat de la pomana ca sa vad mireasa :)))) Stanga-n prejur…..si a taiat-o inapoi la pomana:))))
Comentariu beton!23
@Dede Cati, :)))
P.S. Să trăiască soacra mare! 🙂
Totusi sa fie o nunta haioasa cu mire si mireasa relaxati,cu um parti de zi ,fresh ,cu miri care dupa cununia religioasa, isi iau valea!!!La 58 de anisori ai mei cam asa vad!!Si rochia ,rochia sa fie vaporoasa ,usoara,gata de plimbare….
@Rosoga, cam rare astea 🙂
Mi-a placut. Fain! Subscriu. Noroc ca nu se mai joaca cearceaful, ca pe vremuri, intr-un linistirea mesenilor privitor la cireasa miresii… Si, la final, whisky pentru domni si-o Skol pentru doamna 😛
@neamtu, nu se mai joaca pentru ca nunțile țin pana dimineață. Hmmm…sau poate nunțile țin pana dimineață tocmai ca sa nu se mai poata juca cearceaful? ?
M-am distrat de „nebunia” nunților ce au loc in perioada asta și balamucul de așa zise tradiții inventate/adaptate. Rochia ta e o fericită că a rezistat cu eticheta pe ea? e prima pe care-o rup cum ajung acasă, fiindcă trebuie s-o port in viitorul apropiat( de-asta am cumpărat-o, nu?). Balustrada săraca nu cred că a văzut perioade mai frumoase ca atunci când e impodobită? ea de fapt te „ghidează” spre casa miresei și inapoi in stradă. De acolo te descurci până la mașină, nu?? Mireasa la nudul gol???? Unde, unde????? florile/fundele in piept, „suntem cu ei”(să nu se „incurce” invitatii de la alte nunti?=are funda/floare roz? Aaa e de la mine?) minipoșețelele sunt scumpe și greu de găsit(dacă iți dorești ceva mai „special?). Minunica aia agățată pe umăr sau de mână e doar „fancy” nu să „cari” in ea!!!! Se face „paradă” nu piața? are pietricele/paiete/sclipici/satin/piele/marca firmei, mă rog brizbrizuri și gata! Femeile leșină instant!!! Dar crede-mă, in masină tronează gentoiul credincios cu de toate! Insa el n-are „trecere” la nunți, vedetele sunt „silfidele” in care nu incap nici telefoanele(asa mi-am cumparat toate „poșețelele”-intra telefonul? Da? E bună!?). Meniul la nunta e standard, prestabilit de miri cu „seful/sefa de sala”. Berea e mai rară la nunti si de regulă doamnele cer „băuturi fine”? sau „apă plată cu/fără lămâie”? depinde de dietă/fițoșenie? ospatarii sunt „holbați” prin natura meseriei? sunt holbați si de la fumul de țigara sau fiindca tu vorbești dar ei n-aud de la muzica ce urla in neștire, lume ce dansează/vorbește in jur. Mireasă transpirată???? Nu exista!!! Mersi că m-ai scapat de-o gugăleală(șalăul ăla mă băgase-n „ape rulburi”?)… S-a trecut era doradei regale???? Aoleo, șalău??? Criză nene nu glumă? ce urmează? „Garizi en papiotte?”? Scaunele se imbracă să nu le mai vedem cât de „minunate” și apropo asta e obsesia femeilor de-o viată: Ai mobilier? Imbracă-l! Ai geamuri? Imbracă-le! Ai butelie? Imbrac-o! Fără nuditate! De niciun fel!?? nunta noastră a fost perfectă că am făcut-o exact cum am vrut doar noi doi!
@kya, iaca un şir de explicații pertinente. Deci e în legătură cu ghidarea și nuditatea :))
Apa plată ti-o trimit cu lămâie sau fără? 🙂
Corect?” fără, că sunt la dietă”?(o prietenă mai „dodoloață” a comandat odată când eram „ca fetele”?) toate am rămas…?
Nu cred în obligat-forțat. Dacă-i musai, plicul face toată treaba-n locul meu.
Așa că nu mă duc la nunți, am vagi idei despre ce se face dar nu m-a interesat niciodată de ce – probabil fiindcă lumea vrea să se dea bună și face chestiile astea cum o duce educația.
Ca să dovedesc că nu-mi plac, a doua oară nu m-am mai dus nici la nunta mea.
@Alina, :))) s-a făcut nunta în lipsa miresei?
Nu. Văzând ei că mireasa nu și nu, n-au mai făcut nunta.
Aaah, nunțile..un subiect interminabil. Nu îmi place faptul că au devenit o afacere. Chemi muuulți oameni pe care nu îi cunoști, dar care au ”obligații” că și ai tăi au fost la ei. Și a doua zi, la ciorba de potroace (altă chestie pe care nu o suport- de multe ori se reia nunta, dar cu 100 de invitați în loc de 300), te lauzi că ai ieșit super bine, ți-au rămas 700 de milioane. Când o fi să fiu mireasă o să duc ceva certuri pentru că vreau să renunt la multe chestii. Fără brazi împodobiți, fără flori în piept (la noi oricum s-a cam renunțat la asta), dacă aș scăpa fără horă în fața blocului ar fi perfect. Nu vreau sarmale la nuntă (mi se par atâât de inutile, mai ales la 2 noaptea), nu artificii, în niciun caz fuste la scaune. Exclus să fiu furată, exclus să îmi scoată nu-știu-ce jartea cu dinții pe ritmuri de striptiz :)). Îmi place muzica populară și mai ales să dansez pe ea, dar când tooaată noaptea numa asta se cântă, e o nuntă eșuată. Astea mi-au venit acum în cap…dar atunci le voi pune pe hârtie, să fiu sigură să nu uit să tai ceva. Aah și să nu uit pozele trase la xerox cu domnisoare de onoare care trag de mire, cavaleri care trag de mireasă și variațiuni pe temă. Nunțile ar putea fi chestii frumoase dacă nu ne-ar mai păsa așa de mult de gura lumii și am renunța la multe ” așa se face”. Parcă e o Constituție a nunților care e musai să fie respectată :))
Comentariu beton!15
@OanaM, ahhh, ciorba de potroace 🙂 Și pozele în care mireasa îl tine în palma pe mire 🙂
@Miss Alina, mireasa il tine pe mire in palma sau in palme? Ca sa fiu si io lamurita??.
@Elena, în palmă la poze, în palme după;)
Io mi-aduc aminte cand am iesit din coaforul pe care mi-l recomandase soacra-mea cu toata inima. Fereasca Dumnezeu!!! In parcare ma asteptau, in masina, nasu si un prieten. Cand m-au vazut, pe prietenul asta al meu l-am auzit urland „Asta nu e Elena. A mancat-o cineva. Eu n-o iau p’asta acasa.”
Am ajuns acasa si m-am spalat la cap dupa ce mi-am scos cele doua kg de agrafe din par si m-am coafat SINGURA.
Am fost furata si dusa intr-o benzinarie unde „hotii” si-au luat o lada de bere si n-am plecat de acolo pana n-au baut-o. PE TOATA. Eu, rupta de picioare, am stat pe capota masinii. Desculta. La un moment dat, mi-a venit sa fac pipi. Toaleta era atat de mica ca n-am reusit sa intru in ea din cauza rochiei. Atunci am regretat crunt ca fetele nu pot face pipi din picioare.
S-a jucat „dansul găinii”. Un fel de ritual al fetei mari care se marita. HahahHa. Radeam in hohote. Cum, mah, fata mare???
Nasu’, in chinurile mortii, mi-a spus sa fac ceva sa opresc acest dans ucigator. Nu avea pantofii de dans la el si nu prea-i ieseau pasii. ??
Soacra-mea, nu si nu, ca asta e traditia. Bai, ma uitam la amaratul ala cum dansa cu gaina vie in brate, gaina ce avea niste funde puse la picioare si gat, si ma duc la DJ, iau microfonul si spun: nu sunt fata mare!!! Opriti chinul gainii si al naşului!
A fost soc!!!
Ca sa fie tabloul complet o sa va spun ca nunta a avut loc la Huşi/Vaslui.
Comentariu beton!41
@Elena, ahahahaha. „Opriți chinul găinii” :))))
Iubesc animalele :)))))
poti face pipi din picioare ca fata, daca ai rochire pe tine si nu ai dres. si sa vezi ce satisfactie ai cand incerci si vezi ca merge. da tre sa te ajuti cu doua degete si sa indoi umpicgenunchii si sa impingi pelvisul in fata. pe moment te simti ridicol da dupa ce-ai dat jetu esti king of the hill
@Veleronia, multumesc de sfat????. Dar tre’ sa fac prea multe actiuni ca sa ajung la rezultatul final. In plus, io daca ma ajut de doua degete..ma opresc din orice alta activitate, mental vorbind. Blank!!
Dacă dai apă plată, non, merci, să te lumineze cine vrea. 😛
@GabiI, :)))) Și tu ești o duamnă denaturată consumatoare de alcool? Vaaai…
Da. Ce trist, nu? 🙂
Am o prietena care s-a maritat in 2012!nunta am sarit-o pt ca eram in concediu in spania!in fine ea mi-a tot povestit ca ce frumos a fost,ca bla,bla,ca a facut totul asa cum se cuvine,ca doar nu vrea sa se faca de ras!deci,tipa a facut tot tacamul de gura lumii!inclusiv mi-a zis ca daca nu o fura nimeni la nunta,fratii ei or sa o faca ca sa nu se faca de ras !ps de botez nu am scapat!ca a fost in martie si a trebuit sa merg!am stat vreo cinci ore si dupa aia ne-am dus la o bere intr-o carciuma!
@Claudia, gura lumii, acest personaj colectiv care ne plătește facturile și are grija de bunăstarea noastră…
Nuntile sunt o risipa de timp, bani si nervi, si oamenii, in general, sunt prosti care fac chestii pentru ca „asa se face”, crasmele unde se fac nunti au meniuri scumpe cu ingrediente ieftine ca sa faca multi bani si majoritatea oamenilor de la nunti nu prea vor sa fie acolo.
@Pamfil, hai că nu-s chiar toate asa 🙂
ai pus virgula pe tz
Maica-mii ii e rusine cu mine si nu intelege de ce nu am dorit sa fiu mireasa. Sa facem nunta mare, cu toate prietenele ei, cu toti prietenii betivi ai lu’ taica-miu, etc. ca ei au fost la multe nunti si vom avea si noi multa lume la nunta=))))))
Si ca sa nu afle lumea ca am facut copil dar nunta ba, a inventat ea si a zis tururor ca de fapt ne-am casatorit dar pe ascuns, asa:))))
Comentariu beton!14
@Diana, măcar ti-a povestit și ție cum a fost la nunta ta inventata? 🙂
Comentariu beton!12
Ah, ce imi plac mie generalizarile astea legate de nunti!!! Si nu, nu ma refer la ce a scris Miss Alina, ci la anumite comentarii. Mai ales din partea celor care au mers la vreo doua mai nasoale si, gata….nunta sucks!
Cred ca am vreo 20 de nunti la activ, inclusiv 2 ale noastre (ne-a placut atat de mult prima, asa ca am repetat-o o saptamana mai tarziu 🙂 ).
Ale noastre – simplu: noi le-am finantat, aruncatul buchetului si furatul miresei au fost singurele obiceiuri, nu am infipt chestii in piept la oameni, invitatii au fost doar prieteni si ceva neamuri apropiate si pe care chiar am vrut sa le invitam, decoratiuni au fost doar la local (fara balustrada, masini impodobite si alte tampenii – oricum locuiam impreuna asa ca nu am avut de unde „sa iau” mireasa), fara formatie, doar dj, cine s-a distrat si s-a simtit bine…ok, cine nu….m-a durut in pix!
Despre restul nuntilor la care am fost, ce sa zic? In primul rand. la nici una nu am mers din obligatie. Urasc chestia asta cu „reciprocitatea”. Ma duc daca vreau si daca stiu ca si persoana care m-a invitat vrea sa fiu prezent acolo si nu ma invita doar ca sa iasa numarul; de persoane. Daca nu vreau sa merg, am un intreg arsenal de scuze, decisiva fiind aia cu copiii mici pe care nu avem cu cine sa ii lasam (care, intamplator, e adevarata).
Apoi, am nimerit nunti de fite, cu mancare fistichie si muzica ciudata, nunti in locatii dubioase cu servire cretina, nunti misto, nunti cu tot felul de obiceiuri sau fara nici un obicei, nunti la oras, la sat, in Moldova, Ardeal sau Bucuresti, nunti unde m-am simtit bine, nunti unde mai bine nu ma duceam, nunti de zi, nunti de noapte etc. Pana la urma, nunta e o petrecere, e sarbatorirea unui eveniment in viata a doi oameni. Depinde de cei doi ca aceasta petrecere sa fie reusita sau un fiasco total. Asta, in caz ca ii intereseaza.
Acum, referitor la intrebarile din articol, pot raspunde doar la ultimul punct. In primul rand, se presupune ca cel care se betivaneste la o nunta este barbatul (apropos, nu imi plac femeile bete – astept sa-mi sara feministele in cap 🙂 ). Nu e o regula, dar, de obicei, asa se intampla. Ba, exista cazuri cand sotia/prietena este „designated driver”. Cazurile cand rolurile se inverseaza sunt extrem de rare, asa ca se presupune din start ca barbatul bea alcool. La nuntile la care am fost, sotia a fost intrebata daca vrea bauturi de femei gen lichior nu-stiu-de care sau campari orange sau gin tonic, nici vorba de apa plata. Din ce stiu eu, berea nu prea intra in meniurile de nunta (cred ca a mai spus cineva mai sus). Noi, cel putin, nu am dat bere la nuntile noastre. Nu e…cum sa zic…..bautura „festiva”. In plus, consumatorul de bere face drumuri dese la WC si miroase a birt. Eu nu prea am vazut bere pe la nuntile pe unde am fost. La treaba cu salaul….nu cred ca am fost la mai mult de 2 sau 3 nunti cu acelasi tip de meniu. Da, p-aici prin sud se serveste peste la mese, dar difera si felul, si modul cum e gatit.
Ca sa nu o mai lungesc, nuntile sunt misto daca stii sa te bucuri de ele si sa le faci sa fie misto, indiferent daca esti personaj principal sau doar simplu invitat. In general, aia care nu se simt bine la nunti, care le urasc si le ridiculizeza, nu prea se simt bine in nici un fel de adunatura de oameni care presupune mancare, bautura si muzica (na, ca am generalizat si eu acum:) )
@Ionut, no las’, că nu mă îmbăt dacă beau o bere-două. Cât despre dacă e o băutură elegantă sau nu, mi-e fix perpendicular ? (și era în meniu).
Altfel, foarte fain că v-ați distrat la nunțile voastre. Păcat ca n-ati avut bere 🙂
@ Ionut: nuntile voastre au fost cu dar sau fara?
@Diana, nu am pus plicuri pe mese, cum se mai „sugereaza” pe la unele nunti. Lumea s-a descurcat cum a putut si a dat bani. Unii mai mult, altii mai putin, habar n-am ca nu am tinut cont cine ce si cat a dat. Deci, da, pot spune ca au fost cu dar. Nu pot spune daca darul a acoperit costul total al nuntii. Experienta imi spune ca nunta trebuie sa fie de minim 150 de persoane pentru a se acoperi costul si a mai si ramane ceva. La noi nu a fost cazul.
Stați să vă povestesc eu de nunta aceea de care vorbea @Bâzdâcu, pe plaja exotică, pe zi, cu rochițe simple și vaporoase, meniu fine dining, pian alb și alte tradiții lipsă 🙂 bine, lipsă a fost și mireasa, dar ăsta e un amănunt minor. [adică măcar și-a făcut datoria să organizeze totul ca la carte :))))]
am si io una. care e faza cu aperitivele alea dezgustatoare. cu morcovei si un deget de crema de nushce si ceva care arata ca o voma cu granulatie mare pusa frumos in chestia aia care arata ca rasina sintetica. aspic cred ca-i zice. WHY. io am fost in viata mea la 2 nunti cand eram mica si la una anu trecut si am constatat ca si in ziua de azi sunt la fel de jenante. si yea, serios, ce-i cu scaunele alea cu satin pa ele.
@Veleronia, în „topul” meu de mâncare la nunti, imediat după șalău, vine doboș fantezie. Acest preparat complet lipsit de oooorice urma de fantezie.
Nu asculta de ceilalti. Doboshul e baza. Fantezie dupa aia, in dormitor.
si iti dai seama cati bani scoate industria. fiindca incearca sa i zici la fufa imbujorata ca fah, nu dam o avere pe florile alea kitschoase aduse din sere din almeria ci punem flori de camp. si fara voma in aspic si scaune cu fusta. face aia combustie ca ii ruinezi ziua speciala. ca amica-mea cu vai dar cum sa mergi la nunta fara poseta plic. si alte legi nescrise ale universului. in alte tari nu se uita nime la chestiile astea
Hahaha…..si mai tare este cind se face vreun cort alb….si vine Faramitza de la Medias….sau Adi din Bolintin si baga manele la greu….
@Lucian, n-am avut plăcerea sa particip la nunti cu artiști din ăștia celebri 🙂
Nunta e un circ sinistru practicat de oamenii lipsiti de simtul ridicolului. In special femeile, care accepta sa stea impaiate in tinuta de Barbie, de printesa cu crinolina si toata lumea sa se uite la ele ca la urs. Jenant.
Casatoria e o cestiune intre doi oameni, INTIMA si la care alti oameni nu au ce cauta. De ce au oamenii nevoie de circoteca, alai si mult-multa tambalau ?
Comentariu beton!22
@Papagal flausat, pentru ca tradiții străbune, nu ne-am lămurit? 🙂
1. Pentru ca … prost gust, de aia se imbraca balustrada. Ca sa aiba copiii ce sa imprastie pe holul blocului zilele urmatoare.
Pentru ca scaunele sunt urate in foarte multe locuri. Abia in ultimii ani au inceput sa apara sali de nunti elegante cu scaune suficient de frumoase incat sa nu le mai trebuiasca fuste, rochii sau alte briz-briz-uri.
2. Eu n-am avut niciodata nimic prins de rochie cu acul. Cat despre purtat aceeasi rochie la mai multe nunti, eu am vreo 4 rochii de ocazie si am fost la circa 15 nunti in ultimii 7-8 ani la care le-am purtat alternativ. Nu am primit reclamatii 🙂
Pentru ca oamenii isi pun data nuntii mai nou in functie de disponibilitatea salii, a lautarului, a fotografului etc, depinde ce-l „doare” mai tare pe fiecare.
3. La traditii habar n-am ca eu n-am practicat nimic-nimic la nunta mea. Nici lautari, nici furat, nici aruncat buchet, nici bagat mirele cu capul sub rochie dupa jartiera.
4. N-am patit sa ma intrebe in mod special de apa, dar ma intreaba daca vreau lichioruri si culmea, nu ma deranjeaza, ca imi plac 😀
N-am mai vazut peste la nunta de nici nu mai stiu cand. In schimb la noi se serveste supa sau ciorba ceea ce poate fi de asemenea o surpriza pentru unii din alte regiuni.
Dupa mine, nuntile la noi vor inceta sa mai fie motiv de mistouri si ironii si vor fi mult mai faine atunci cand se vor intampla niste chestii:
– mirii vor avea curajul sa-si faca nunta strict cum vor, nu cum vor parintii. Am auzit de o gramada de ori: „noi n-am fi vrut cutare chestie, da si-au dorit parintii.” Asta va reduce mult si numarul invitatilor de umplutura si a traditiilor de la sate (unde dau bine) importate la oras (unde dau ca nuca-n perete).
– cand oamenii vor avea curajul sa refuze invitatii la evenimente la care nu-si doresc sa participe. Nu esti apropriat cu mirii, nu te duci si gata. Nu conteaza ca e colegul cu care te intersectezi in bucataria firmei sau verisorul pe care l-ai vazut ultima data acum 15 ani sau fiul vecinului parintilor matusii nu stiu care. Daca unii simt nevoia sa-i invite pe toti cei pe care i-au cunoscut chiar si tangetial, asta nu e un motiv suficient de bun ca respectivii sa se si duca.
– cand vor fi niste evenimente mai relaxate. As vrea sa apuc si eu o nunta in viata asta gen garden party cu bufet suedez.
@Rox, amin! 🙂 Dau un pahar de vin? 🙂
Tocmai mi-am pus unul, rosu. Consider ca-i de la tine 🙂
@Rox, cheers 🙂
Mai, de cand ma stiu nu m-au atras nuntile. Nu m-am visat in rochie alba, nu tort cu etaj si mai stiu eu ce. Cu toate astea, am facut-o. Doar cu familia si prietenii. Fara rude pe care nu le-am cunoscut niciodata, fara invitati de-ai parintilor, asa zisele obligatii-am fost la nunta lor, acum sa vina si ei la tine, fara colegi de serviciu.
Si stiti ceva? M-am distrat la maxim! dupa 12 noaptea, cand deja se taiase tortul si multi din cei mai in varsta plecau, am bagat billy Idol-white wedding. Si Iggy Pop. Si nirvana-smellls like teen spirit.
Anterior am avut sting, brian adams, ace of base :)))))))
Populara am avut, pe ceas, 30 de minute. Bagata in 2 reprize a 15 min.
Si asta fiindca nici mie, nici lui nu ne place, prietenilor nostri de asemenea nu, dar altor invitati da. Si trebuiau si ei sa se ridice de pe scaun.:)
Cand am facut nunta, se obisnuia sa pui ca bauturi doar vin si tarii. Ca cica berea e pentru tarani. Dar ce te faci cand mireasa bea bere si numai bere? Ei bine, in ciuda strambaturilor sefului de sala, a fost bere la discretie. Multi invitati au fost incantati, erau la prima nunta unde nu trebuiau sa-si plateasca berea :)))
@Oana.I, zici că ai povestit de nunta mea 🙂 Aceste țărănci de mirese care au băut doar bere și au ascultat rock la nuntă. Oare ce-o să zică lumea?
Ce-o sa zica lumea, ce-o fi zis? Cui ii pasa? 🙂
Eu am mers pe ideea ca e nunta noastra, facuta de noi si important e sa nu ne simtim stingheri si prost la propria petrecere. Ca atare, am facut din timp playlistul impreuna cu dj-ul, nu ne-a interesat ca el spunea ca astea nu-s melodii de nunta, n-o sa se ridice nuntasii de pe scaun. Eu stiam pe cine am invitat, el nu.
Si la fel cum am facut cu berea, am facut si cu sarmalele. Era local de fita, stiti voi, de-ala de-ti pune o frunza de salata si o picatura de icre si ala-i aperitiv si un peste slabanog langa un broccoli voinic. Eu am vrut sarmale. Si sarmale au fost! :))) Imi plac, ce sa fac? 🙂
Vasilescule, ma omoara campurile tale din comentarii. Cand ma apuca si pe mine cheful de raspuns pe aici si de scris sunt limitata de spatiu.
De abia am putut trimite mesajul de mai sus, habar n-am de unde a aparut nickul despredalila, am putut doar sa introduc adresa de email, celalalte 2 campuri nu mai erau vizibile…
Ah!da. Si vad ca asteapta moderarea comentariul anterior :))
@Oana, hai că am modificat eu numele. 😉
Stiti ce nu inteleg? Poate ma lamuriti voi, cei revoltati de nunti.
1. De ce mergeti la nunti daca le urati? Daca aveti vreo datorie, obligatie familala, atunci dati-le banii in plic, oricum mai putini decat daca v-ati duce si ati consuma meniul, si mirii fericiti, voi fericiti ca nu mancati salaul si-l ascultati pe salam.
2. De ce acceptati rochii de domnisoare de onoare roz bombon cu picatele verzi? Presupun ca mireasa va este apropiata, altfel n-ati fi domnisoare de onoare, si atunci nu inteleg de ce nu puteti vorbi cu ea ca nu vreti roz cu verde ci piele cu dantela de exemplu.
3. Mi-e neclar care-i grija invitatului ca mireasa are firimituri in cap de la turta aia. Daca ea accepta, ce-i bip-bip treaba pe altii?
4. Daca ospatarul iti ofera apa, fara sa te intrebe ce vrei sa bei, atunci ai indrazneala, hei! la nunta cotizezi, macar sa te simti bine pe banii tai, si cere ce vrei sa bei. Atata timp cat ai bunul simt sa nu ceri o sampanie de 1.000.000 eur.
@ Oana.I
Uite, eu, de exemplu, nu urasc nuntile. Exact asta urasc: ca au devenit ” datorii, pbligatii familiale”. Ce puiii mei sa le dau banii in plic daca eu urasc fix faza asta, ca ‘ trebuie’ sa dau juma de salariu pentru ca mirii au avut grija sa ma instiinteze dinainte cat a fost meniul.
Cred ca a venit timpul sa schimbam naibii mentalitatea asta o data. Sa facem nunti de dragul petrecerii si al evenimentului in sine, nu al numaratului banilor dimineata.
Diana, eu nu spuneam ca-i musai sa le dai bani in plic. Dar daca ai o datorie, in speta daca ei au fost la nunta ta si au cotizat, rezonabil e sa returnezi favorul. Altfel, neavand nicio obligatie si nicio placere de a merge la nunta la care esti invitata, poti gasi un milion de scuze sa nu te duci.
Mie nu-mi plac nuntile, botezurile si alte asemenea festivitati care implica tinute rigide, stat in biserica in picioare o ora si apoi pe scaun 10 ore cat dureaza evenimentul. Dar, cum spuneam mai sus, mi-am facut nunta fiindca el voia, am fost si la biserica-tot el credinciosul, dar petrecerea in sine chiar a fost petrecere. Nu cu meneido si Gasca mea :)))
Si am fost la nuntile prietenilor mei. Unde m-am bucurat de bucuria lor si restul n-a mai contat.
Am fost si la nunti ale colegilor de serviciu, cei de care mi-era jena sa-i refuz. Daca nu mi-au placut, am stat 4 ore si-am plecat. Cotizand, fireste.:)
Băi nene!
Să mor eu dacă fac nunta până nu imi permit să fac asa cum vreau.
Enumerez:
1-Invit numai pe cine vreau( puțini adică)
2- fac ceva mic, drăguț si relaxant.
Ceva pe o poenița, bisericuța de lemn etc
3- scriu pe invitație că se vine cu mâna in cur ca fac doar petrecere să sărbătorim evenimentul ci nu fac cheta să imi iau diverse căcaturi prin casă
4- este absolut interzic „dansul pinguinului” si porcăria de „Brașoveanca”
( mai bine o Lambada sau o Macarena)
5- am dreptul să pun în taxi si valea acasă pe care devine ridicol si ii joaca alcoolul în glezne.
6- Care încearcă tâmpenia cu furatul miresei a terminat orice prietenie.
Ar mai fi câteva dar nu imi vin în cap acum.
Ideea e că nu respect nimic din ce spun alții.
Facem ce vrem noi.
@Mona, asa sa-ți ajute al’ dă sus! 🙂 Sper doar ca o sa ai bere 😉
Cei care au dat din cur ca un pinguin mi-au dat Dislike si nici miștocăreala nu au priceput-o! ( nici Macarena nu imi place) ?
Ai o gandire foarte simplista pentru lumea in care te invarti. Esti ca mosii aia de la birtul de la tara care vorbesc despre politica.
1) Pentru ca(probabil) faci bani din blogging ar trebui sa te gandesti ca esti in cei top 2-3% din RO ca nivel de trai. Nu toti oamenii au mentalitatea ta, nu toti oamenii au gandirea sa-si puna asemenea probleme „existentiale”, oamenii in general au probleme mult mai mari, gen sa manance.
2) Toate obiceiurile si mazgalelile de la nunti tin mult de traditie. Vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Tradi%C8%9Bie. Si daca crezi ca doar ce scrie aici sunt beneficiile traditiilor esti mai scurt la minte decat credeam.
3) Ce poate sa fie rau la a da o petrecerea pentru niste oameni, adica mancare/bautura/muzica si in schimb tu sa ai o rampa de plecare materiala pentru ce urmeaza. Tine minte ca unii oameni chiar au nevoie de bani.
4) Lucrurile pe care le prezinti ca te deranjeaza sunt printre cele mai marunte lucruri de la nunti. Nu zici de partea de socializare, care-i fff importanta. In plus, e o petrecere, majoritatea lumii chiar se distreaza.
Ceva de genu’ cum face Antena 3 cu stirile pe care le prezinta. Te legi kkturi dar nu arati „the big picture”.
Pe scurt, cred ca trebui sa-ti mai scoti capul din cur si sa observi mai bine ce te inconjoara, fara a te baza doar pe propriile pareri. Pentru ca perceptia ta a ce te incojoara nu e mereu ce te inconjoara.
@Unu, tu-ți dai seama cât ești de imbecil sau imbecilă dacă nici măcar nu reușesti să înțelegi că nu eu am scris textul? Asta pe lângă idioțeniile pe care le-ai zis și care mă fac să mă bucur enorm pentru viața ta mizerabilă. Meriți tot ce ți se întâmplă nasol, iar eu mă bucur sincer.
Pe mine ma surprinde ca cineva e convins ca din blogging se fac bani multi. Apoi daca vrei petrecere…mergi la club. Daca vrei bani…munceste sa ii castigi sau fa imprumut la banca. Daca vrei sa socializezi…poti oricand suna si te poti vedea cu cine vrei.
Nunta e un obicei arhaic ce ar trebui sa dispara pe masura ce ne civilizam. Dar ne mai trebuie zeci de ani pana acolo.
o sa imi notez asta cu obiceiurile arhaice si civilizatul… e una dintre cele mai mari ineptii auzite in ultima vreme.
@Unu, eu sunt aia cu gândirea simplistă care a scris articolul. Mă scuzaț’ că răspund aşa târziu, eram ocupată să cheltui banii ăia multi pe care îi fac din blogging.
Ce-am înțeles eu din comentariul tău (gândire simplistă, remember?):
1. Dacă vrei bani, faci blog și/sau nuntă.
2. Socializarea e fff importantă și se face preponderent la nunți.
3. Sunt foarte elastică și flexibilă de-mi ajunge capu’ aşa departe
4. Unii n-au simțul umorului nici măcar deloc.
Bravo,Mona!Nu mi-am facut nunta,asa ca nu am obligatii.Nu ma duc decit la cei la care vreau.Ati auzit de traditia aia care zice sa duci brazi(adevarati,proaspat taiati din padure) nasilor,chiar daca locuiesc la 50 km distanta?
@Madagascar, și ce naiba fac cu ei?!
Haha, ne-am casatorit in mai si m-am facut nimic din ce „trebuia”. Ar fi fost o nunta pe gustul tau ?
@Alina, vaaai, în maaaai?! Când „nu e bine, maică, să faci nuntă”?! 🙂 Mi-e și frică să întreb ce obiceiuri ai mai încălcat.
Să fiți fericiți! 🙂
O, ba am auzit eu de asta cu maiu’. Uitasem! Nu-i problemă, că a încercat soacra s-o adeverească, da’ nu i-a reușit. Cred că după atâția ani, tot nu poate crede că așa și-a dorit fiu-su foarte tare! 21 mai a fost frumos. A avut dreptate soțu’.
A, și pot confirma că nu e valabilă aia cu ploaia. Cică dacă plouă, veți fi bogați. Ei bine, a plouat totențial, dar…. Mai trag totuși speranță! Măcar la aia cu bonurile fiscale să câștigăm și noi, să ne îmbogățim ca domnu’ Vasilescu D
@Adela, aaa, vreți să vă îmbogățiți spiritual. :))))
Normal! La asta mă gândeam!
Ce obiceiuri am mai incalcat? Pe toate :))) Nici macar sarmale nu am avut la masa :))))
Tare articolul:)Dar de aia cu șalăul n-am mai auzit..
@CBC, mai bine ca n-ai auzit, crede-ma 🙂
Amandoi sunt stresati
Motto: Sună Bulă disperat la Radio Erevan: „Nu ştiu ce să fac, salvaţi-mă, eu sunt paznic la Zoo, am căzut în adăpostul tigrului împreună cu o cobră şi un hipster, şi am doar puşca mea de serviciu cu 2 încărcături.” Radio Erevan răspunde: „Mai întâi respiraţi adânc şi calmaţi-vă. Epolaţi, ochiţi cu grijă şi împuşcaţi hipsterul. De 2 ori.”
Cam aceleaşi discuţii despre nunta tradiţională şi de neam prost circulă de vreo 30-40 de ani. Adică exact de când un mare procent din populaţie a dobândit salariu fix şi apartament. Cu 30 de ani în urmă, o profesoară foarte socialistă, atee şi materialist-dialectică a spus nişte lucruri asemănătoare despre kitschul nunţilor, chiar în vreme ce şi-o pregătea pe-a ei. Pe care a făcut-o la biserica din cartier. Cu amândoi popii. (Nunta a făcut-o, nu un threesome MMF.)
Hipstărul lui Buridan -între ciocanul rudelor de la ţară şi nicovala celorlalţi hipsteri- ar vrea să fie deosebit şi alternativ, după tradiţia hipsterească. Nu mai e ţăran, nu i se mai cântă manele cu acordeonul, îi e ruşine de mătuşa Jana cu cârnăciori în cap, se crede rocker care să facă nunta în bocanci. Dar, ce să-i faci, vin părinţii, bunicii, unchii, mătuşile, verii de la ţară, alţi paraziţi care se îmbată pe banii lui, poate chiar scoate nişte bani din dar, însă de cele mai multe ori tot nu scoate cât ar fi vrut şi ar meritat efortul.
Nu. Adevărata motivaţie a nunţilor cu şalău, voal şi 300 de gogomani e alta. Nu banul.
Tot bâlciul creat în jurul unei astfel de nunţi, cu toate obligaţiile create în trecut, cu plicurile balotate la toţi cretinii din cartier ca să vină şi ei, are un alt scop. Şi acela face mai rar parte din planurile ginerelui, mai degrabă din ale miresei şi familiei ei.
Scopul de bază e să te preseze să faci un efort. Financiar, fizic, nervos. Un efort împreună. Să te lege, ca pe oamenii care au fost împreună la război. Să dea de înţeles că s-au făcut cheltuieli, investiţii, combinaţii şi permutări atât de complicate, şi care implică atât de mulţi oameni, încât nu mai ţine răzgândeala. Odată ce te-ai băgat în horă, eşti acolo până la capăt. Stai acolo, în acea căsătorie, presat de obligaţiile religioase, de gura rudelor, de banii investiţi. Poate nu chiar pe viaţă, dar totuşi, 10, 15, 20 de ani.
Nunta este un business in Romania. Pentru cei mai multi. Corect?
Este un business pentru cei care o organizeaza, insa pentru cei care „au obligatie” si trebuie sa participe este un chin pentru ca se intreaba „pe unde sa mai scoata camasa”.
Nuntile si botezurile in trecut se bazau pe o serie de traditii care erau foarte apreciate in lipsa de alte surse de divertisment.
Acum intradevar multi tineri renunta la unele traditii (spre supararea parintilor sau a rudelor) dar usor usor zic eu ca se face tranzitia spre ce este nou si „la moda”