E mai vechi bancul, dar pentru că tot mi l-a trimis cineva azi, am zis să-l pun și aici. În plus, cred că aproape toți am trecut măcar o dată în viață printr-o companie cu o organigramă asemănătoare.
O firmă românească și una germană au decis să se întreacă într-un concurs de canotaj, caiac 8+1. Tot anul ambele echipe s-au antrenat din greu și ziua cursei le-a prins în formă maximă. Cu toate astea, echipajul companiei nemțești a câștigat lejer, cu un avans de doi kilometri, iar românii au fost extrem de descurajați pentru modul în care au pierdut și moralul lor s-a prăbușit.
Managementul companiei a decis că motivul unei înfrângeri atât de zdrobitoare trebuie neapărat aflat, așa că au angajat o firmă de consultanță care să analizeze problema și să recomande acțiuni viitoare. După mai multe săptămâni de investigații și verificări amănunțite, firma de consultanță a constatat că echipa germană a avut opt oameni la vâsle și unul la cârma, în timp ce românii au avut un singur om care vâslea și opt persoane la cârmă.
Așa că, după aproape un an de studii și milioane de dolari cheltuiți că să analizeze problema, firma de consultanță a ajuns la concluzia că sunt prea mulți oameni la cârmă și prea puțini la vâsle în echipajul companiei românești. Au prezentat raportul acționariatului companiei care a decis pe loc să ia măsuri de reorganizare totală a echipei. Astfel, nouă structură cuprindea: patru manageri de cârmă, trei manageri zonali de cârmă și un nou sistem de urmărire a performanțelor pentru omul de la vâsle, pentru eliminarea timpilor morți și stimularea în muncă.
Anul următor, germanii au câștigat din nou, de data asta cu un avans de patru kilometri. Umiliți, cei din corporația românească l-au concediat pe vâslaș pentru performanțe slabe și au acordat managerilor o prima, pentru că au descoperit unde era problema.
sursa foto
Banc inspirat din realitate… Din pacate…
Am vazut si eu cel putin doua „cazuri” ca cel din poza. La unul chiar aveam poza facuta dar e prin laptop salvata mai demult…
Ptiuuu iar scriu primul.. Eeee..domn’ Mihai sa mai zici ca nu te urmaresc .. ???
@Bâzdâcu, și aici vorbim despre muncă fizică. Dar să vezi când se întâmplă la fel și este vorba despre muncit cu creierul.
@Mihai Am vazut si asta destul de des… Unul „muncea cu creierul iar celalalt cu „feisbucul” sau „iutubul”. Dar si aia tot munca se numea..nu? ??
@Bâzdâcu, uneori poa’ să fie. 🙂
Ala de la vâsla nu are pic de vână in el? Să deschidă gura! 😉
@Ana, să i-o dăm și pe-acolo sau cum? 😛
Mie cel mai mult imi placeau mailurile corporatiste scrise in engleza. La care trebuia sa raspunzi repede.
In situatia in care nu aveam mail pe telefon trebuia sa deschid laptopul periodic si sa verific.
Imi mai placeau urarile de anul nou/ 8 martie/Pasti si alea in engleza.
Bine ca am scapat de ele. :)))
@Miki, 😀
Bă, înseamnă că io am tras bățu’ scurt: io-s la cârma și am mai multe echipe care vâslesc. Pentru că „increasing management capacity” și productivitate. Și în loc de primă am primit oportunitatea de a mai „cârmi” una 🙂
@Alina, aia e, eu am zis că așa se întâmplă.
Curat Murphy:
In orice intreprindere exista o persoana care stie tot ce se intimpla aici. Aceasta persoana trebuie data afara.
Oricit de mult muncesti, niciodata nu faci destul. Ceea ce nu faci este intotdeauna mai important decit ceea ce faci.
Munca in echipa este esentiala.Ea iti permite intotdeauna sa
dai vina pe altcineva.
Fazele unei intreprinderi, de orice fel :
1.Exaltare
2.Dezamăgire
3.Confuzie
4.Căutarea vinovatului
5.Pedepsirea nevinovatului
6.Recompensă pentru neimplicat
@moatza, :))))))
:)))))))))))))) dacă nu ar fi :((((((((((((
Fază tare la diabolica mea consoartă la „job”. Lucrează la o companie franțuzească ce produce furtune pt sistemele de frânare ale mașinilor. Căldura e infernală pe timp de vară, deci s-ar preta ceva sisteme de răcire a halei de producție. Așa că, ce s-au gândit cei din „manajment”: băi să le aducem aeroterme. Băejnebun?!?!?!AEROTERME!!!!! Am zis că nu e adevărat!!!
@diabolic, se știe că francezii sunt zgârciți.
Frățică, „ie” români. Acum vine un audit de la francezi și idioții de români au luat aeroterme să le arate la ăia că le-au îmbunătățit nivelul de trai la locul de muncă, asta în condițiile în care, iarna,la -25 de garde în exterior, ei stau în hală în tricou cu mânecă scurtă!!!
@diabolic, o să iasă bine auditu’. :)))
mda … șoferii șofează, șoferițele șoferesc 🙂
Eu nu sunt corporatista, lucrez pe santier si situatia descrisa in post e foarte des intalnita.Din experienta spun ca e foarte greu sa lucrezi cu oamenii, de la un muncitor necalificat si pana la diriginte de santier, project manager,etc.Bine ca oalele trebuie sa se sparga in capul cuiva,nu?and guess who s that…
@ana maria, cred că știu. 🙂
Superb! Sincer, nu stiam bancul, dar e aproape definitoriu pentru noi, ca naţie.
@dana m, îhî.
Canotaj sau caiac?
Nu exista echipe de caiac 8+1,lol.
Acum lăsând la o parte ”carcoteala” mea pot spune ca
mesajul bancului este excelent.
http://eustiu.com/un-banc-corporatist-care-te-va-amuza/
Continuarea povestii corporatiste:
Dupa ce carmaciul roman a fost concediat de managementul roman, l-au recrutat cei din echipa germana pentru a-si intari echipa. Al 3-lea an echipa germana a castigat detasat in fata celei romanesti cu o distanta de 10 km. Echipa germana premiand astfel carmaciul roman pentru merite deosebite aduse echipei.
Am fost candva „carmaciul” unei „echipe” si dupa ce am plecat de acolo am primit intrebarea ” Pai si noi ce facem acum?”